فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 69 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مروری
  • محمود محامی اسکویی* ، مهدی محبعلی ، عادل اسپوتین ، زهرا علیزاده صفحات 279-297
    انگل های لیشمانیا تک یاخته هایی از جنس لیشمانیا و عضوی از خانواده تریپانوزوماتیده هستند که باعث ایجاد انواع لیشمانیوز می شوند. عوامل موثر در بیماریزایی انگل های لیشمانیا عبارتند از عوامل مربوط به انگل، پشه ناقل، میزبان مهره دار و محیط. عوامل مربوط به انگل شامل فاکتورهای ویرولانس موجود در انگل های لیشمانیا است که مهمترین آن ها LPG و GP63 می‫باشند. این عوامل از چندین سال پیش مورد توجه محققین به خصوص در زمینه تولید واکسن و دارو بوده و مطالعات مختلفی نیز در این رابطه انجام شده است. تعداد گزش و پروتئین‫های غدد بزاقی پشه خاکی ها از عوامل مربوط به پشه ناقل هستند که در بیماریزایی انگل های لیشمانیا نقش دارند. از عوامل مربوط به میزبان مهره دار نیز می توان به سن، جنس، نژاد، تغذیه، سیستم ایمنی، بیماری های عفونی، ژنتیک، جایگاه تلقیح انگل، شغل، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و عادات اهالی منطقه اشاره کرد. درجه حرارت و رطوبت نسبی هوا، میزان بارندگی و توزیع آن، باد و شدت آن، ارتفاع از سطح دریا، جنس خاک، نوع پوشش گیاهی و تغییرات دوره ای آب و هوا نیز از عوامل محیطی موثر در بیماریزایی انگل های لیشمانیا می باشند. عواملی که باعث افزایش پاتوژنیسیته و مقاومت انگل در مقابل عوامل مختلف می گردند در این مقاله مورد بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: لیشمانیا، بیماریزایی، پشه خاکی
  • اصیل
  • محمدحسین اسماعیلی* ، زهره روزبهانی صفحات 298-309
    زمینه و هدف
    مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده اند که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در بیماران دیابتی افزایش می‫یابد. مطالعات تائید کرده‫‫اند که متفورمین باعث بهبود عملکرد شناختی بیماران دیابتی می‫شود. هدف این مطالعه بررسی اثرات متفورمین بر یادگیری و حافظه موش های دیابتی و غیردیابتی بود.
    روش کار
    حیوانات به دو گروه تقسیم شدند: گروه سالم شامل زیر گروه های کنترل، سالین و متفورمین که سالین یا متفورمین با دوز 500 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند و گروه دیابتیک شامل زیرگروه های دیابتی، دیابتی+ سالین و دیابتی+ متفورمین که موش‫های دیابتی بودند که به مدت 20 روز سالین و متفورمین (100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند. دیابت به وسیله تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین ایجاد شد.
    یافته ها
    متفورمین (500 میلی گرم بر کیلوگرم) یادگیری موش های نرمال را مختل ولی حافظه را بهبود بخشید. همچنین نتایج نشان داد که متفورمین به صورت وابسته به دوز، یادگیری و حافظه را در موش های دیابتی بهبود می‫بخشد، به گونه‫ای که موش‫های گروه دیابتی+ متفورمین در مقایسه با موش‫های دیابتی+ سالین سکوی نجات را در زمان کمتر و با طی مسافت کمتر پیدا کردند. همچنین در آزمایش به خاطرآوری متفورمین، درصد زمان سپری شده و مسافت طی شده در ربع هدف را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین باعث کاهش یادگیری و حافظه می‫شود و درمان با متفورمین می‫تواند یادگیری و حافظه را به صورت وابسته به دوز افزایش دهد و بنابراین برای درمان اختلالات شناختی بیماران دیابتی می‫تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، متفورمین، یادگیری، حافظه، موش دیابتی
  • فاطمه قنادی اصل * صفحات 310-317
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر هشت هفته رژیم کم کالری متعادل انفرادی بر اندازه گیری های تن سنجی در زنان چاق به ظاهر سالم بود.
    روش کار
    40 زن چاق به ظاهر سالم (در محدوده سنی 40- 18 سال و نمایه توده بدنی 40- 27/5 کیلوگرم بر متر مربع) از کلینیک تغذیه در شهر اردبیل انتخاب شده و پس از اندازه گیری های تن سنجی تحت رژیم غذایی کم کالری متعادل قرار گرفتند. بررسی تغییرات پس از هشت هفته مداخله با استفاده از آزمون t زوجی صورت گرفت.
    یافته ها
    هشت هفته رژیم کم کالری متعادل انفرادی به کاهش معنی داری در وزن (kg0/34±3/99- و01 0/0>p) ، نمایه توده بدنی (kg/m214/0± 1/61- و 0/0001>p) ، دور شکم (cm0/32±91/2- و01 0/0>p) ، دور باسن (cm0/37±1/89- و 0/001>p) ، نسبت دور شکم به دور باسن (0/004±0/01- و 0/001=p) ، نسبت دور شکم به قد (0/002±0/02- و 0/001>p) ، شاخص آدیپوسیتی بدن (0/15% ±0/97- و 0/001>p) ، شاخص حجم شکمی (0/11±1/07- و 0/001>p) و شاخص Conicity (0/002±0/007- و 0/001=p) منتج شد.
    نتیجه گیری
    بنا به نتایج، کاهش وزن با واسطه رژیم کم کالری متعادل انفرادی در طی 8 هفته، دیگر اندازه گیری های تن سنجی را هم کاهش می دهد. کاهش وزن متوسط ممکن است به تنهایی یک راهکار مناسب برای کاهش عوامل خطر متابولیکی در زنان چاق باشد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی کم کالری متعادل، کاهش وزن، زنان چاق، اندازه گیری های تن سنجی
  • حمیدرضا ابری ، مینو محمودی* ، سیامک شهیدی صفحات 318-331
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مصرف خوراکی مکمل کراتین بر شاخص‫های بیوشیمیایی کلیه، کبد و بیضه در رت‫های نر تحت تمرین شنا انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه موش های رت نر نژاد ویستار با میانگین وزنی (gr5 ± 245) به 5 گروه 8 تایی: کنترل، تمرین+ دوز صفر کراتین؛ تمرین با دریافت دوز پایین، متوسط و بالای کراتین (به ترتیب200،300 و600 میلی گرم/ کیلوگرم در روز) تقسیم بندی شدند. مطالعات بیوشیمیایی سرم خون بعد از 10 روز مصرف کراتین و تمرین شنا اجرا شد. سپس سطح سرمی آلکالین فسفاتاز (ALP) ، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) ، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) ، ازت اوره خون (BUN) ، کراتینین و تستوسترون به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطح سرمی ALP در گروه های دریافت کننده دوز کم و متوسط کراتین نسبت به هر دو گروه کنترل و گروه تمرین دوز صفر کراتین تفاوت معناداری داشته است (0/05<p). سطح سرمیBUN، ALT و AST در گروه های تمرین+ دوز صفرکراتین، تمرین داده شده با دریافت دوز پایین، متوسط و بالای کراتین نسبت به گروه کنترل دارای تفاوت معناداری نبود. گروه تمرین داده شده با دریافت دوز بالای کراتین بطور معناداری سطح سرمی کراتینین بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (0/05<p). سطح تستوسترون در گروه تمرین با دریافت دوز متوسط کراتین نسبت به گروه کنترل و گروه تمرین+ دوز صفرکراتین دارای تفاوت معناداری بود (0/05<p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می‫دهد که مصرف کوتاه مدت کراتین (10 روز) می‫تواند بر روی برخی از شاخص‫های بیوشیمیایی کلیه، کبد و بیضه اثر بگذارد. اگرچه مطالعات بیشتری برای روشن شدن اثرات مصرف مکمل کراتین لازم است.
    کلیدواژگان: مکمل کراتین، شاخص های بیوشیمیایی، کلیه، کبد، بیضه، رت، تمرین شنا
  • ماندانا منصور قناعی* ، احسان کاظم نژادلیلی ، سیدعلاه الدین عسگری ، ندا آزادیان صفحات 332-340
    زمینه و هدف
    بررسی عملکرد کلیه و کبد قبل و بعد از درمان با متوترکسات در درمان حاملگی مولار توصیه شده است، اما لزوم این‫کار در بیماران تحت درمان حاملگی نابجا به اثبات نرسیده است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات سطح کراتی‫نین و AST در مبتلایان به حاملگی نابجای دریافت کننده دوز دوگانه (DD) و متعدد (MD) متوترکسات قبل و پس از درمان بود.
    روش کار
    این مطالعه گذشته نگر بصورت مقطعی بر روی 152 نفر از مبتلایان به حاملگی نابجا طی سال‫های 92-1386 در بیمارستان الزهرا (س) رشت انجام گرفت. 76 نفر دوز دوگانه و 76 نفر دوز متعدد متوترکسات را دریافت نمودند. میزان موفقیت در از بین رفتن حاملگی نابجا، عوارض متوترکسات و تغییرات سطح کراتی‫نین و AST در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین تغییرات کراتی‫نین در گروه DD 0/08±0/06 و در گروه MD 0/13±0/16 بود و اختلاف بین دو گروه از نظر آماری معنی‫دار بود (0/02p=). تغییرات AST در گروه DD 2/47±5/06 و درگروه MD 5/5±9/63 بوده است و افزایش AST در گروه MD نسبت به گروه DD از لحاظ آماری معنی‫دار بود (0/002=p). میزان موفقیت در گروه DD 65/8 درصد و در گروه MD 86/8 درصد بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (0/002p=). میزان عوارض در گروه DD 13/2 درصد و در گروه MD 32/9 درصد بود که این اختلاف از نظر آماری معنی‫دار بود (0/004p=).
    نتیجه گیری
    بنظر می‫رسد استفاده از دوزهای متعدد متوترکسات در مبتلایان به حاملگی نابجا از یک طرف سبب افزایش موفقیت و از طرف دیگر سبب افزایش قابل توجه در سطح کراتی‫نین و AST می‫گردد.
    کلیدواژگان: آبستنی خارج رحمی، کراتی?نین، متوترکسات، آسپارتات آمینوترانسفراز
  • نسرین سرگزی ، ستار مهربان ، محمد علی اکبر زاده ، محمدرضا واعظ مهدوی ، زهرا وحدتی منش، حسین راغفر * صفحات 341-356
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی و عروقی اصلی‫ترین علت مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان است. با این حال اطلاعات محدودی از هزینه های اقتصادی آن در ایران وجود دارد. این مطالعه با هدف انجام برآوردی از هزینه های اقتصادی عروق کرونر قلب در ایران در سال 2014 صورت گرفت.
    روش کار
    هزینه های بیماری بر اساس رویکرد بروز و به‫روش «پایین به بالا» از دیدگاه جامعه نگر محاسبه شد. اطلاعات هزینه و داروها با نمونه 607 نفری به روش تصادفی ساده از پرونده بستری بیماران آنژیوگرافی شده در بیمارستان شهید مدرس بدست آمد. سایر اطلاعات از قبیل بروز بیماری،توزیع بیماران، الگوی درمان، طول مدت بستری، تعداد مرگ و میر از مطالعات قبلی، مشاوره با متخصصان، پرسشنامه ، وزارت بهداشت و مرکز آمار جمع آوری شد.
    یافته ها
    بیماری عروق کرونر قلب بار اقتصادی قابل توجهی را در دامنه 4،715 - 4،908 میلیارد دلار (210, 037, 860, 000, 000-201, 778, 425, 000, 000 ریال) به نظام اقتصادی ایران تحمیل می‫کند. هزینه های پزشکی572, 3 میلیارد دلار (152, 863, 740, 000, 000 ریال) و هزینه های تولید از دست رفته به دلیل مرگ زودرس 933 میلیون دلار (39, 927, 735, 000, 000 ریال) برآورد شد. بخش اعظم هزینه های پزشکی مربوط به هزینه های آنژیوپلاستی (47%) و کمترین مقدار این هزینه مربوط به هزینه های داروها (1/15%) بود.
    نتیجه گیری
    عروق کرونر قلب یک بیماری پرهزینه در نظام بهداشت و درمان ایران است. سیاستگذاران سلامت با استفاده کارا و اثربخش از منابع و با گسترش برنامه های خودمراقبتی و غربالگری می‫توانند هزینه ها و تبعات این بیماری را محدود نمایند.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر قلب، هزینه بیماری، بار اقتصادی، ایران
  • حمید کیالها ، مرضیه بیگم خضری ، شهرام رستاک ، حبیباللهمهدی پور ، محمد صوفی ابادی * صفحات 357-366
    زمینه و هدف
    درمان با شوک الکتریکی (ECT) در بیماری های روانی جایگاه مهمی دارد. استفاده از بیهوشی برا ی این منطور ضروری است. بکارگیری روشی که باعث کمترین تغییرات همودینامیک در این بیماران شود اهمیت دارد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثرات همودینامیک دو داروی بیهوشی تیوپنتال سدیم و پروپوفول در بیماران تحت درمان شوک الکتریکی انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه در بیمارستان 22 بهمن دانشگاه علوم پزشکی قزوین بر روی 84 بیمار (50 مرد و 34 زن) که الکتروشوک مغزی دریافت کردند انجام شد. در ابتدا وضعیت همودینامیک بیماران ثبت شد. سپس به صورت تصادفی یکی از دو داروی بیهوشی تیوپنتال سدیم یا پروپوفول را به همراه ساکسینیل کولین به عنوان شل کننده عضلانی دریافت کردند. تغییرات همودینامیک شامل فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، نبض در دقایق اول، سوم و دهم پس از الکتروشوک و نیز طول مدت تشنج و زمان ریکاوری اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-20 و تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه تیوپنتال سدیم بیشترین میزان تغییرات فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب در دقیقه سوم و به ترتیب 45، 64 و 26 درصد بود. در گروه پروپوفول بیشترین تغییرات فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و متوسط شریانی به ترتیب 55، 64 و 43 درصد و در دقیقه دهم بود و بیشترین افزایش نبض در این گروه در دقیقه سوم روی داد که حدود 33 درصد بود. تغییرات فشار خون بین این دو گروه معنی داری بو د (0/05<p). طول مدت تشنج ناشی از شوک در گروه تیوپنتال سدیم کمتر، و طول مدت بازگشت از بیهوشی با پروپوفول کوتاهتر بود (0/05<p).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد در بیهوشی مورد نیاز برای الکتروشوک، تیوپنتال سدیم اندکی ثبات همودینامیک بهتری را نسبت به پروپوفول ایجاد می‫کند، لذا به نظر می‫رسد استفاده از آن به عنوان داروی بیهوشی برای الکتروشوک مناسب ‫تر باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات همودینامیک، الکتروشوک مغزی، تیوپنتال سدیم، پروپوفول، بیهوشی
  • رویا زارع ، سمیه تکلوی* صفحات 367-376
    زمینه و هدف
    رشد روز افزون اعمال زیبایی خصوصا بوتاکس در چند سال اخیر و تحقیقات اندک در خصوص ویژگی های ذهنی و روانی افراد متقاضی این نوع جراحی زیبایی، لزوم توجه بیشتر در این خصوص را ضروری ساخته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی در افراد متقاضی تزریق بوتاکس و غیرمتقاضی بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی (علی- مقایسه ای) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی (مطب های پوست، مو، زیبایی) شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1396 بودند. نمونه پژوهش شامل 60 نفر (30 نفر متقاضی بوتاکس و 30 نفر غیرمتقاضی بوتاکس) از جامعه مورد نظر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه طرحواره ظاهری (ASI) و پرسشنامه پردازش هیجانی باکر و همکاران استفاده شد. داده های پژوهش به روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بین میانگین طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی در افراد متقاضی بوتاکس و غیرمتقاضی بوتاکس تفاوت معنی‫دار وجود دارد (0/01 <p). میزان طرحواره ظاهری (خودارزیابی و خودانگیزشی) در گروه متقاضی بوتاکس بیشتر (0/01 <p) و پردازش هیجانی در گروه غیرمتقاضی بوتاکس بیشتر (0/01 <p) می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد افراد متقاضی بوتاکس و جراحی های زیبایی طرحواره ظاهری بیشتر و پردازش هیجانی کمتری دارند. این افراد نسبت به افراد غیرمتقاضی دچار مشکلات بیشتری در زمینه طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی هستند.
    کلیدواژگان: طرحواره ظاهری، پردازش هیجانی، بوتاکس
  • آرزو کساوندی ، کیومرث امینی، مریم بی خوف تربتی * صفحات 377-386
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس‫ها یکی از عوامل عفونت بندناف هستند. با توجه به اهمیت تشخیص زود هنگام عفونت بندناف در نوزادان می‫توان از روش‫های نوین مانند PCR چندگانه که در مدت زمان کوتاه‫تر و با هزینه کمتر، از کارایی و دقت بیشتری نسبت به کشت برخوردار است، نوع عفونت را تشخیص داد. هدف از این تحقیق، تشخیص و مطالعه فراوانی تیپ‫های استافیلوکوکوس اورئوس، اس. اپیدرمیدیس و اس. هومینیس در بین پاتوژن‫های موثر در عفونت بندناف نوزادان بود.
    روش کار
    در این تحقیق 45 نمونه بندناف نوزادان مبتلا به عفونت بندناف از بیمارستان شهید افضلی پور کرمان جمع آوری و بعد از استخراج DNA باکتری، واکنش PCR چندگانه توسط پرایمرهای اختصاصی ژن 16srDNA استافیلوکوکوس اورئوس، اس. اپیدرمیدیس و اس. هومینیس انجام شد. محصول PCR با روش الکتروفورز آنالیز و تعیین سکانس گردید. همچنین تست‫های افتراقی میکروبیولوژیکی و بیوشیمیایی برای تشخیص استافیلوکوکوس بر روی همه نمونه ها انجام شد. یافته‏ ها: تکثیر ژن 16srDNA به روش PCR چندگانه نشان داد که فراوانی گونه های باکتریایی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، اس. اورئوس و اس. هومینیس در نمونه های مورد مطالعه به ترتیب 6/6، 4/4 و 2/2 درصد می‫باشد. همچنین شیوع جنس استافیلوکوکوس با تشخیص افتراقی، 33/3 درصد بدست آمد. نتیجه‏ گیری: روش PCR چندگانه برای تشخیص همزمان هر سه نوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، اس. اپیدرمیدیس و اس. هومینیس کارآمد می‫باشد. همچنین استافیلوکوکوس‫ها می‫توانند یکی از عوامل عفونت بند ناف نوزادان باشند. هرچند، اثبات دقیق آن نیازمند مطالعات وسیع‫تر و داشتن گروه کنترل است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس، نوزادان، PCR چندگانه، بند ناف
  • کیوان امیرشاهرخی *، شهاب بهلولی ، محمد یوسفی صفحات 387-396
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه نشان دادن ارتباط بین دوزهای مختلف و اثر ضد التهابی متیل سولفونیل متان (MSM) بر ادم ناشی از کاراجینان در پای رت بعنوان یک مدل التهابی حاد بود.
    روش کار
    در این مطالعه از 54 عدد رت نر با وزن 180 تا 190 گرم استفاده شد. متیل سولفونیل متان در دوزهای 100،200،400، 800 و mg/kg1200 بصورت تزریق داخل صفاقی و 30 دقیقه قبل از تزریق کاراجینان (0. 1%) استفاده شد. در این مطالعه از دیکلوفناک بعنوان داروی کنترل استفاده گردید. موش‫ها به سه گروه MSM، دیکلوفناک و نرمال سالین تقسیم شده و بافت پنجه آنها برای بررسی فاکتورهای التهابی و اکسیداتیو جمع آوری شدMDA, GSH, TNF-α, IL-1β)). همچنین ارتباط مابین غلظت های مختلف MSM و میزان کاهش ادم پای موش‫ها با استفاده از مدل ساده Emax محاسبه گردید.
    یافته ها
    میزان ED50 برای اثر MSM بر روی ادم پای ناشی از کاراجینان mg/kg 9/7±193 بود. پس از استفاده از MSM در دوزهای mg/kg 200، 400، 800 و 1200 کاهش معناداری در ادم پا مشاهده گردید، اما این کاهش در دوز mg/kg 100 MSM از نظر آماری معنادار نبود. MSM توانست سطح مالون دی آلدهید بافتی را بطور بارزی کاهش دهد اما تفاوت معناداری در میزان گلوتاتیون احیاشده نسبت به گروه کنترل نتوانست ایجاد نماید. همچنین MSM بطور معناداری سطوح بافتی سایتوکاین‫های IL-1b و TNF-a را کاهش داد
    نتیجه گیری
    محدوده دوز ضد التهابی توصیه شده MSM برای مطالعات فارماکولوژیک در رت حدود mg/kg 200 تا 800 می‫باشد و دوز متوسط آن نیز mg/kg400 است. همچنین به نظر می‫رسد اثر ضد التهابی MSM بارزتر از اثر آنتی‫اکسیدانی آن می‫باشد.
    کلیدواژگان: متیل سولفونیل متان، التهاب، استرس اکسیداتیو، کاراجینان، دیکلوفناک
  • اکبر نظری، رسول شریفی * صفحات 397-409
    زمینه و هدف
    متالوپروتئینازهای ماتریکس (MMP) از مهمترین عوامل تجزیه کننده غضروف در آرتریت روماتوئید می‫باشند که افزایش سطح آنها می تواند با تغییر در عوامل موثر بر حساسیت انسولین همراه شود. لذا مطالعه حاضر به اندازه گیری سطح ‫MMPها، شاخص حساسیت به انسولین و فاکتورهای موثر بر آن در زنان چاق مبتلا به آرتریت روماتوئید و ارتباط بین آنها پرداخته است.
    روش کار
    در این مطالعه 50 زن چاق مبتلا به آرتریت روماتوئید که به مرکز کلینیک شیخ الرئیس و بیمارستان سینا در شهر تبریز مراجعه کرده بودند، به عنوان گروه مورد و 50 نفر فرد چاق سالم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. پس از تعیین وزن، مقادیر 1MMP-، 3MMP-، 13MMP-، انسولین، لپتین، ویسفاتین، رزیستین و گلوکز بصورت ناشتا با استفاده از کیت الایزا و پارس آزمون اندازه گیری شدند. از آنالیز واریانس یکطرفه برای آنالیز آماری داده ها و از آزمون همبستگی پیرسون به منظور ارزیابی ارتباط بین متغیرها استفاده شد (0/05<p).
    یافته ها
    در مطالعه حاضر میانگین سطح 1MMP- (0/008=p) ، 3 MMP- (0/015p=) و 13 MMP- (0/001=p) در گروه مورد در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری را نشان داد. همچنین شاخص حساسیت به انسولین (HOMA-IR) در گروه مورد در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی داری را نشان نداد (0/21= p). در گروه مورد در مقایسه با گروه کنترل میانگین سطح لپتین، رزیستین و ویسفاتین افزایش معناداری (به ترتیب 0/00= p، 0/00= pو24 0/0=p) داشت، ولی اختلاف سطح انسولین (231 /0=p) و گلوکز (430 /0=p) افزایش معناداری را نشان نداد. بین انسولین و MMPها، همبستگی منفی و با سایر پارامترهای موثر بر حساسیت به انسولین همبستگی مثبت حاکم است.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد سطح MMP ها و نیز سطح برخی از شاخص های موثر بر حساسیت به انسولین در این بیماران، افزایش می یابد. همچنین بین متالوپروتئینازهای ماتریکس و برخی از فاکتورهای موثر بر حساسیت به انسولین از جمله رزیستین و ویسفاتین همبستگی معنادار مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، انسولین، رزیستین، ویسفاتین، لپتین، متالوپروتئینازهای ماتریکس
|
  • Mahmoud Mahami, Oskouei*, Mehdi Mohebali , Adel Spotin , Zahra Alizadeh Pages 279-297
    Parasite dependent factors are virulence factors which exist in Leishmania species such as LPG, GP63. In recent years, the importance of these factors in the field of vaccine and drug has been considered by researchers. Sand fly biting behavior and salivary gland proteins are vector dependent factors which are effective in the Leishmania pathogenesis. Age, gender, nutrition, immune system, infectious diseases, genetic, occupation, socio-economic characteristics, and habitat are vertebrate host mediated factors. Temperature, rainfall, wind and its speed, soil, and continuous changes in climate are also environmental factors. Therefore the aim of this study was to evaluate the pathogenesis of Leishmania parasites.
    Keywords: Leishmania, Pathogenesis, Sand Fly
  • Mohammad hossein Esmaeili *, Zohrea Rozbahani Pages 298-309
    Background & objectives
    Epidemiological Studies have shown that diabetes increase the risk of developing Alzheimer’s disease (AD).also several studies have confirmed that long term use of Metformin (Met) improves cognitive function in diabetic patients. The aim of the present study was to investigate the effects of Met on learning and memory in diabetic and non-diabetic rats.
    Methods
    Animals were divided into 2 groups including healthy and diabetic group. In healthy group, normal rats subdivided into control, saline and Met groups which received saline or Met (500mg/kg) and in diabetic group including DM, DM+saline and DM+Met subgroups, diabetic rats received saline or Met (100, and 200mg/kg) for 20 days. Diabetes was induced by intraperitoneal injection (ip) of streptozotocin (STZ).
    Results
    Our results showed that Met (500mg/kg, ip) impaired spatial learning but improved spatial memory in normal rats. The results also showed that Met improved learning and memory in diabetic rats in a dose dependent manner, so that the rats of DM+Met group compared to DM+saline group found platform in less time and with less distance traveled. Met also increased the percentage of time elapsed and the distance swum in the target quadrant in diabetic rats during the probe trial.
    Conclusion
    An intraperitoneal injection of STZ resulted in a significant decline in learning and memory and treatment with Met can enhance learning and memory in a dose dependent manner, therefore, it is useful for treatment of cognitive impairment in diabetic patients.
    Keywords: Streptozotocin, Metformin, Learning, Memory, Diabetic Rats
  • Fatemeh Ghannadiasl * Pages 310-317
    Background & objectives
    The aim of the present study was to evaluate 8 weeks individualized balanced low calorie diet on anthropometric measurements in apparently healthy obese women.
    Methods
    Forty apparently healthy obese women (age: 18-40 years and 27.5≤BMI≤40 kg/m2) were recruited from the nutrition clinic in Ardabil city. The participants received a balanced low calorie diet after anthropometric measurements. Paired T-test was used to compare the changes during 8 - week intervention.
    Results
    Individualized balanced low calorie diet resulted in a significant decrease in body weight (-3.99±0.34 kg, p<0.001), body mass index (-1.61±0.14 kg/m2, p<0.001), waist circumference (-2.91±0.32 cm, p<0.001), hip circumference (-1.89±0.37 cm, p<0.001), waist to hip ratio (-0.01±0.004, p=0.001), waist to stature ratio (-0.02±0.002, p<0.001), body adiposity index (-0.97±0.15%, p<0.001), abdominal volume index (-1.07±0.11, p<0.001) and conicity index (-0.007±0.002, p=0.001) during 8 weeks.
    Conclusion
    Based on the results, an individualized balanced low calorie diet induced weight loss and decreased other anthropometric measurements during 8 weeks. Balanced low calorie diet-induced moderate weight loss alone can be a good way to reduce metabolic risk factors in obese women. .
    Keywords: Balanced Low Calorie Diet, Weight Loss, Obese Women, Anthropometric Measurement
  • Hamidreza Abri , Minoo Mahmoodi*, Siamsk Shahidi Pages 318-331
    Background & objectives
    The aim of the present study was to investigate the effects of oral creatine supplementation on biochemical markers of liver, kidney and testis in the male rats under swimming training plan.
    Methods
    In this study, male Wistar rats, weighing 245±5gr, were divided into five groups (n=8): control, exercise plus zero dose, exercise plus low-dose, exercise plus moderate dose and exercise plus high dose of creatine (200,300 and 600 mg/kg/d respectively). Biochemical studies of blood serum were performed ten days after creatine supplementation and swimming exercises. Following serum collection, the alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), blood urea nitrogen (BUN), creatinine and testosterone levels were measured using spectrophotometry method. Statistical analysis was performed by SPSS software using mixed model ANOVA.
    Results
    serum levels of ALP showed statistically significant differences between groups receiving low and moderate doses of creatine compared to both control and exercise with zero dose (p<0.05). Also, the results of serum levels of BUN, ALT and AST showed there was no significant difference between the exercise plus zero dose of creatine, exercise plus low-doses of creatine group, exercise plus moderate dose of creatine, exercise plus high dose of creatine groups and control group. The exercise group with high doses of creatine significantly showed a higher serum creatinine level than control group (p<0.05).The serum testosterone level was significantly higher in the exercise with moderate doses of creatine group than in the control group and exercise plus zerecaratin dose (p<0.05).
    Conclusion
    The results suggested that short-term creatine supplementation (up to 10 days) might adversely affect some biochemical markers of liver, kidney and testis. However, further studies are necessarily needed to clarify the consumption of short-term creatine supplementation.
    Keywords: Creatine Supplementation, Biochemical Marker, Kidney, Liver, Testis, Swimming Training, Rat
  • Mandana Mansourghanaie *, Ehsan Kazemnejad , Seyed alaadin Asgari , Neda Azadian Pages 332-340
    Background & objectives
    Evaluation of liver and renal function before and after administration of methotrexate (MTX) is recommended in the treatment of molar pregnancy, but the necessity of performing these tests during treatment of ectopic pregnancy (EP) is not clear. The aim of this study was to evaluate the changes of creatinine and AST levels before and after treatment with double (DD) and multiple (MD) doses of MTX in patients with Ep.
    Methods
    This retrospective cross-sectional study performed on 152 patients with an EP during 2007-2013 in Al-Zahra hospital (Rasht). Seventy six patients received DD and 76 cases were treated with MD of MTX. The success rate, side effects of MTX and changes in creatinine and AST levels were compared between the two groups.
    Results
    The mean changes in creatinine level was 0.06±0.08 and 0.16±0.13 in DD and MD groups, respectively and the difference between the two groups was statistically significant (p=0.002). The mean changes in AST level was 5.06±2.47 and 9.63±5.5 in DD and MD groups, respectively which was statistically significant (p=0.002). The success rates were 65.8% and 86.8% in DD and MD groups, respectively with statistically significant difference (p=0.002). The side effects rates were 13.2% and 32.9% in DD and MD groups, respectively with statistically significant difference (p=0.004).
    Conclusion
    It seems that administration of MD of MTX in EP patients leads to an increase in success rate of treatment but also it causes considerable increase in creatinine and AST levels.
    Keywords: Ectopic Pregnancy, Creatinine, Methotrexate, Aspartate Aminotransferase
  • Hossein Raghfar*, Nasrin Sargazi , Satar Mehraban , Mohammad Ali Akbarzadeh , Mohammad Reza Vaez Mahdavi , Zahra Vahdati Manesh Pages 341-356
    Background & objectives
    cardiovascular diseases are the main cause of mortality around the whole world. However, there is limited information on its economic costs in Iran. The aim of this study was to evaluate the economic costs of coronary heart disease in Iran in 2014.
    Methods
    The diseases costs were calculated based on the incidence approach using a bottom-up method and a community-oriented perspective. The drug cost information was obtained from angiographed patients (607 cases) in Shahid Modarres Hospital using simple random sampling method. Other information like disease incidence, distribution of patients, treatment patterns, length of stay and mortality rate was gathered from the literature, interview with patients, consultation with specialists, questionnaire, ministry of health and statistical center of Iran.
    Results
    Coronary heart diseases impose a significant economic burden in the range of 4,715 and 4,908 billion dollars (210,037,860,000,000-201,778,425,000,000 rials) upon Iran economic system. The medical costs and the costs of lost productivity due to premature death were calculated at USD 3.572 billion (152,863,740,000,000 rials) and USD 933 million (39,927,735,000,000 rials) respectively. The major part of medical costs was related to angioplasty costs (47%) and the minor part was related to drug costs (1.15%).
    Conclusion
    Coronary heart diseases impose a lot of financial costs to Iran healthcare system which cover more than 16% of whole healthcare financial costs. It is possible to streamline all consequential costs due to coronary heart disease by means of economic and effective use of resources and widespread self-care plan.
    Keywords: Coronary Heart Disease, Cost-of-Illness, Economic Burden, Iran
  • Hamid Kayalha , Marzie Khezri , Shram Rastak , Habib Mehdi Pour , Mohammad Sofiabadi * Pages 357-366
    Background & objectives
    Electroconvulsive therapy (ECT) is the main therapeutic technique in psychiatric diseases. The use of anesthesia for ECT is necessary. In these patients, selection of anesthesia with minimal hemodynamic changes is very important. The aim of this study was to compare the hemodynamic effects of two anesthetics including sodium thiopental and propofol in patients undergoing ECT.
    Methods
    This study was performed on 84 patients (50 males and 34 females) who were anesthetized for ECT in 22- Bahaman Hospital, Qazvin University of Medical Sciences (QUMS). Initially, the hemodynamic status of patients was recorded. Then, they randomly received either sodium thiopental or propofol as an anesthetic and succinylcholine as a muscle relaxant. Hemodynamic changes, including systolic and diastolic blood pressure, pulse rate in the 1, 3 and 10 minutes after ECT, as well as seizure duration and recovery time were recorded. The data were analyzed by SPSS v.20 using independent t-test.
    Results
    the sodium thiopental group, showed the highest changes in systolic and diastolic blood pressure and heart rate in the third minute (45%, 64% and 26% respectively). In the propofol group, the highest systolic, diastolic and mean arterial blood pressure changes were 55%, 64% and 43% respectively, at the 10th minute, but the highest pulse rate (33%) occurred in the 3rd minute. The blood pressure changes were significant between the two groups (p<0.05). The post-shock seizure duration was less with sodium thiopental, but recovery from anesthesia was shorter with propofol (p<0.05).
    Conclusion
    Our findings showed that in the anesthetic required for electroshock, sodium thiopental had a slightly better hemodynamic stability than propofol. Therefore, it seems appropriate to use it as an anesthetic for ECT.
    Keywords: Hemodynamic Changes, Electroconvulsive Therapy, Sodium Thiopental, Propofol, Anesthesia
  • Roya Zare , Somaye Taklavi * Pages 367-376
    Background & objectives
    The growing numbers of cosmetic treatments, especially Botox in recent years, and the limited researches on the mental characteristics of those applying for this type of cosmetic surgery, have necessitated more attention to this matter. The aim of this study was to compare appearance schema and emotional processing in applicants and non-applicants of botox injection.
    Methods
    the present work was cross-sectional (causal-comparative) study. The statistical population of the study consisted of all individuals referring to beauty clinics (dermatology, hair, beauty) in Ardabil, second half of 1396. Among them, 60 subjects (30 applicants and 30 non-applicants for Botox cosmetic) were selected through convenience sampling procedure. Furthermore, Appearance Schema Inventory (ASI) and Baker et al’s Emotional Processing Questionnaire were used to collect the data. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results showed a significant difference between the mean of appearance schema and emotional processing in applicants and non- applicants (p<0.01). The amount of visual schema (self-assessment and self-motivation) and emotional processing was high in the Botox group (p<0.01) and non-Botox group (p<0.01) respectively.
    Conclusion
    results indicated that Botox and beauty enthusiasts had high appearance schemas and low emotional processing. These people in compared to non-applicants were more likely to experience difficulties.
    Keywords: Schema, Emotional Processing, Botox
  • Arezo Kasavandi , Maryam Bikhof Torbati*, Kumarss Amini Pages 377-386
    Background & objectives
    Staphylococci are considered as one of the most important etiological agents of omphalitis. Due to the importance of early diagnosis of omphalitis in newborns, this infection can be diagnosed by novel techniques such as multiplex PCR which is rapid, cost- effective and more accurate than microbial culture. The aim of this study was to determine the frequency of Staphylococcus aureus, S. epidermidis and S.hominis species in umbilical cord infection in newborns.
    Methods
    In the present study, 45 umbilical cord samples were collected from Shahid Afzali pour hospital in Kerman, Iran. Followed by DNA extraction, Multiplex PCR reactions were performed using specific 16srDNA primers for S. aureus, S. epidermidis and S.hominis. Finally, PCR products were analyzed using electrophoresis and sequencing. Also, microbiological and biochemical differentiation tests were performed for the diagnosis of Staphylococci on all specimens.
    Results
    Amplification of 16srRNA genes for S. aureus, S. epidermidis, and S. hominis using Multiplex PCR demonstrated that the frequency of S. epidermidis ,S. aureus and S.hominis were 4.4%, 6.6% and 2.2% in the studied samples, respectively. The prevalence of staphylococcal isolates using differential tests was shown to be 33.3%.
    Conclusion
    This study indicated that, Multiplex PCR is a proper method for simultaneous identification of S. aureus, S. epidermidis and S.hominis species. Also, Staphylococci can be considered as a significant cause of umbilical cord infection in newborns. However, further studies urgently are needed to confirm this finding.
    Keywords: Staphylococcus, Neonate, Multiplex PCR, Umbilical Cord
  • Keyvan Amirshahrokhi *, SHahab Bohlooli , Mohammad Yousefi Pages 387-396
    Background & objectives
    The purpose of this study was to show the dose response relationship of anti-inflammatory effect of methylsulfonylmethane (MSM) on carrageenan induced rat paw edema as an acute model of inflammation.
    Methods
    A total of 54 male, Sprague-Dawley rats, weighing 180-190 g, were used. One hundred, 200, 400, 800 and 1200 mg/kg of MSM were administered intraperitoneally to the rats 30 minutes before induction of paw edema with injection of 0.1% carrageenan. Diclofenac was used as a control drug. Rats were divided into three groups: MSM, diclofenac and normal saline, and their paw tissue were collected for the study of inflammatory and oxidative markers (MDA, GSH, TNF-α and IL-1 β). The relationship between the different concentrations of MSM and decrease in rat paw edema was calculated using a simple Emax model.
    Results
    the ED50 value for effect of MSM on carrageenan induced rat paw edema was 193±9.7 mg/kg. A significant reduction in paw edema following administration of MSM at 200, 400, 800 and 1200 mg/kg was observed, but statistical analysis did not reveal any significant reduction in paw edema after administration of 100 mg/kg. MSM did not show statistically significant difference from control group in tissue level of GSH, but it was able to decrease MDA level significantly. MSM was able to significantly alleviate IL-1 β and TNF-alpha tissue levels.
    Conclusion
    The recommended anti-inflammatory dosing range of MSM is 200-800 mg/kg for pharmacological studies in rats and the average appropriate dose is 400 mg/kg. Also, it seems that anti-inflammatory effect of MSM is more profound than its anti-oxidant effects.
    Keywords: Methylsulfonylmethane, Inflammation, Oxidative Stress, Carrageenan, Diclofenac
  • Rasoul Sharifi *, Akbar Nazari Pages 397-409
    Background & objectives
    Metalloproteinases (MMPs) are one of the most important agents in cartilage damage in rheumatoid arthritis. Increase of these enzymes can change sensitivity to insulin. Therefore, in this study, the MMPs level, insulin sensitivity index and effective factor related to rheumatoid arthritis were evaluated in obese female with rheumatoid arthritis.
    Methods
    In the present study, 50 obese women with rheumatoid arthritis who were referred to the Sheikh Al-Reis clinic and Sina hospital in Tabriz and 50 healthy obese individuals were considered as case group and control group respectively. After determining the body weight, the levels of MMP-1, MMP-3, MMP-13, insulin, leptin, visfatin, resistin and glucose were measured using ELISA and Pars -Azmoon kits. One-way ANOVA method was used for statistical analysis of data. Pearson correlation test was used to evaluate the correlation between variables (p<0.05).

    Results
    in the present study, the mean level of MMP-1 (p=0.008), MMP-3 (p=0.015) and MMP-13 (p=0.001) in the case group was significantly higher than the control group. Also, Insulin- sensitivity index analysis didn’t show significant difference between the case group and the control group (p=0.21). In the case group, the level of leptin (p=0.000), resistin (p=0.000) and visfatin (p=0.024) was significantly increased compared to control group while insulin (p=0.231) and glucose (p=0.430) levels didn’t show significant increase.
    Correlation results showed that there was a negative correlation between insulin and MMPs and a positive correlation with other parameters affecting insulin sensitivity.
    Conclusion
    our results showed, the matrix metalloproteinase level and the level of some factors affecting insulin sensitivity have increased in rheumatoid arthritis disease. Also, there was a significant positive correlation between the matrix metalloproteinase and some parameters affecting insulin sensitivity, including resistin and visfatin.
    Keywords: Rheumatoid Arthritis, Insulin, Resistin, Visfatin, Leptin, Matrix Metalloproteinase