فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 8 (تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیمین آتش خویی صفحه 7
    زمینه و هدف
    امروزه جراحی بوسیله لاپاروسکوپ به دلیل کاستن از عوارض بعد از عمل، توسعه روزافزونی دارد. در اثر دمیدن گاز CO2 به داخل حفره صفاق در حین لاپاروسکوپی و به علت جذب سیستمیک آن، هیپرکاربی ایجاد می شود. کاربردN2O در حین نگهداری بیهوشی این بیماران به علت اثرات افزایش حجم پنوموپریتوان موجود ممکن است به تشدید هیپرکاربی منجر شود. این مطالعه جهت بررسی اثر گاز N2O در تشدید هیپرکاربی و اثرات قلبی عروقی آن حین لاپاروسکوپی انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه بالینی یک سو کور تعداد 60 بیمار با وضعیت فیزیکی I و II درجه بندی ASA (American Society of Anesthesiology) بطور تصادفی در دو گروه 30 نفری تحت لاپاروسکوپی تشخیصی سرپایی به علت نازایی قرار گرفتند. در تمام بیماران بیهوشی عمومی با لوله گذاری داخل تراشه انجام شد. روش بیهوشی و نحوه ونتیلاسیون در تمام بیماران یکسان بود، بجز اینکه در گروه مقایسه طی نگهداری بیهوشی N2O تجویزنشد و در گروه تجربی N2O در غلظت 50% در اکسیژن داده شد. متغیرهای مورد مطالعه در زمان های پیش بینی شده سنجش و ثبت گردید و در انتها نتایج با آزمون های آماری student t و مجذور کای و با استفاده از نرم افزارEPI-5 تحلیل شد.
    یافته ها
    بیماران دو گروه از نظر داده های دمو گرافیک، متغیرهای همودینامیک (تعداد ضربان قلب، فشار متوسط شریانی و تغییرات الکتروکاردیوگرام)، درصد اشباع اکسیژن شریانی و مصرف داروی ضد درد اضافی تفاوت معنی دار نداشتند. مقایسه فشار CO2 انتهای بازدمی (Etco2) بیماران دو گروه نشان داد که در گروه با مصرف N2O افزایش Etco2 وجود دارد (02/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف قابل توجه بین دو گروه در تشدید هیپرکاربی حین عمل (هر چند که دراین مطالعه با اثرات همودینامیکی همراه نبوده است)، توصیه می گردد که در بیهوشی جهت اعمال جراحی لاپاروسکوپیک از N2O استفاده نشود.
    کلیدواژگان: جراحی لاپاروسکوپیک، هیپرکاربی، N2O
  • عباس افلاطونیان صفحه 13
    زمینه و هدف
    با وجود تمام پیشرفت های علم پزشکی، حاملگی خارج رحمی هنوز عامل مهمی در مرگ و میر زنان در سنین باروری محسوب می شود. با وجود اینکه تحقیقات زیادی در زمینه درمان طبی حاملگی خارج رحمی انجام شده است، هنوز در اکثر موارد اولین برخورد با این بیماران درمان جراحی است. بسیاری از بیماران مبتلا به حاملگی خارج رحمی برای اولین بار باردار شده اند و حفظ قدرت باروری این بیماران در آینده بسیار مهم است که معمولا با روش جراحی خصوصا به روش سالپنژکتومی این نتیجه حاصل نخواهد شد. بنظر می رسد که هنوز نقش درمان طبی در حاملگی خارج رحمی خصوصا در کشور ایران شناخته نشده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر درمان طبی با متوتروکسات در تعدادی از مبتلایان به حاملگی نابجا می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه آینده نگر و از نوع کارآزمایی بالینی بدون گروه کنترل، 26 بیمار مبتلا به حاملگی نابجا در بیمارستان مادر شهر یزد پذیرش و درمان شدند. 6 بیمارکه اندیکاسیون درمان طبی را نداشتند از ابتدا جراحی شدند و 20 بیمار دیگر با در نظر گرفتن شرایط لازم برای درمان طبی متوتروکسات دریافت کردند. به 20 بیمار کاندید درمان طبی، متوتروکسات به میزان mg/kg 1 روزانه بصورت انفوزیون وریدی و برای جلوگیری از عوارض دارو فولینیک اسید با یک دهم دوز متوتروکسات داده شد و تاثیر دارو به وسیله اندازه گیری سریال سرم ارزیابی گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون آماری مجذورکای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 19/27 سال بود که بیشتر آنها با لکه بینی مراجعه کرده بودند. میانگین مدت زمان ازدواج در بیماران 9/6 سال بود و بسیاری از آنان (3/42%) برای اولین بار، باردار شده بودند. در 14 بیمار (8/53%) سابقه نازایی وجود داشت. 9/26% بیماران دارای سابقه سقط بودند و50% سابقه جراحی قبلی در شکم داشتند. 4 بیمار، برای بار دوم به حاملگی خارج رحمی مبتلا شده بودند و میانگین سن حاملگی هنگام تشخیص 2/6 هفته بود. در پایان 15 بیمار (75%) با موفقیت درمان شدند. از 5 بیماری که درمان طبی آنها با شکست مواجه شد، 4 بیمار IU/L 1000> داشتند. از 8 بیماری که امکان پیگیری آنها وجود داشت 5 بیمار (5/62%) پس از یکسال حاملگی نرمال داخل رحمی را تجربه کردند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که درمان حاملگی خارج رحمی پاره نشده با متوتروکسات کم خطر و موثر می باشد اما میزان موفقیت درمان هنگامیکه سطح سرمی بالای IU/L 1000 باشد، به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحمی، درمان طبی، متوتروکسات
  • مسعود انتظاری اصل، فریبا معتمدی صفحه 20
    زمینه و هدف
    کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران اورژانس در یک بیمارستان و نیز میزان رضایت این بیماران از خدمات ارایه شده نمادی از وضعیت کلی ارایه خدمات در آن بیمارستان به شمار می آید. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی میزان رضایتمندی مراجعه کنندگان به بخش های مختلف فوریت های پزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اردبیل طی پاییز و زمستان سال 1379 بوده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود. 600 نفر از افرادی که به علل مختلف نیاز به خدمات درمانی فوری داشته و به بخش فوریت های پزشکی بیمارستان های علوی، فاطمی، بوعلی و علی اصغر مراجعه کرده بودند، به وسیله تکمیل پرسشنامه در مورد نحوه ارایه خدمات مورد پرسش قرار گرفتند. اطلاعات پرسشنامه های بیماران پس از کدگذاری وارد رایانه شده و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 78/1% از مراجعه کنندگان در مجموع از نحوه ارایه خدمات در این مراکز رضایت داشتند. بیشترین میزان رضایت مندی از نحوه ارایه خدمات پزشکی و تخصصی 93/8% و طرز برخورد پزشک 92/3% و پرستار (8/91%) و کمترین میزان رضایت از گران بودن هزینه دریافت شده %40/2 و عدم دسترسی به داروهای غیر اورژانسی در داروخانه بیمارستان %42/9بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از مطالعه حاضر لزوم توجه بیشتر به پوشش صحیح و فراگیربیمه های درمانی و تجهیز مراکز فوریت های پزشکی بیمارستان ها به داروخانه شبانه روزی بیش از پیش آشکار می گردد.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی، بیمارستان، رضایتمندی، خدمات پزشکی
  • افشار تموک، نیره امینی ثانی، ژوبین مقدم یگانه، افروز مردی صفحه 28
    زمینه و هدف
    سزارین در قرن گذشته نقش مهمی در کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از زایمان در مادر و جنین داشته است اما مساله نگران کننده افزایش میزان سزارین در سال های اخیر می باشدکه مستلزم صرف هزینه بالاتر در سیستم مراقبت های سلامت می باشد. سازمان بهداشت جهانی میزان های بالاتر از 10 تا 15% را مجاز نمی داند. با توجه به شواهد بالینی که دال بر بالا بودن این میزان در اردبیل بود این مطالعه با هدف تعیین میزان سزارین و اندیکاسیون های آن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی از اسفند ماه 1381 تا مرداد ماه 1382 در بیمارستان تامین اجتماعی اردبیل انجام شد. با استفاده از پرسشنامه تنظیمی تمامی زایمان ها (سزارین و طبیعی) و اندیکاسیون های سزارین بررسی گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    4/45% از زایمان ها به روش سزارین و 6/54% به روش طبیعی بود. از کل سزارین ها 8/55% اندیکاسیون پذیرفته شده داشتند و 2/44% مورد اختلاف یا انتخابی بودند، که 7/22% به علت سزارین تکراری، 4/8% به علت پرزانتاسیون جنین (بریج و عرضی) و 3/2% به علت با ارزش بودن جنین تحت عمل جراحی به روش سزارین قرار گرفته بودند و برای 8/10 % از سزارین ها در پرونده اندیکاسیون مشخصی ذکر نشده بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر سزارین درمقایسه با آمارهای جهانی از میزان بالایی برخوردار است. لازم است با ارایه آموزش های لازم و افزایش آگاهی افراد نسبت به عوارض سزارین جهت کاهش میزان این عمل جراحی چاره اندیشی گردد.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، اندیکاسیون
  • طاهره ثقه الاسلام، امیدوار رضایی، کبری عقیقی صفحه 33
    زمینه و هدف
    وابستگی به مواد یا اعتیاد یک اختلال روانی است. این واژه که در تقسیم بندی های روان پزشکی سوء مصرف مواد تعریف شده است دومین اختلال شایع روانی است و افسردگی نیز از اختلالاتی است که در بین مبتلایان به سوء مصرف مواد دیده می شود. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری افسردگی در بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد می باشد.
    روش کار
    این پژوهش بطور تجربی انجام گرفت و طی آن 28 بیمار زن و مرد مبتلا به سوء مصرف مواد بر اساس معیارهای تشخیصی DSM IV انتخاب شدند. افراد منتخب به مدت دو سال بطور مستمر تحت درمان دارویی بودند اما کنترل مناسب نداشتند. این افراد به دو گروه تقسیم شدند و طی مدت 6 هفته ضمن مصرف دارو تحت درمان روان شناختی قرار گرفتند. گروه اول تحت درمان شناختی- رفتاری قرار گرفتند (گروه تجربی) و گروه دوم هیچگونه درمان روان شناختی دریافت نکردند (گروه مقایسه). ابزار بکار رفته نخست پرسشنامه ثبت اطلاعات دموگرافیک بود، سپس جهت ارزیابی افسردگی از آزمون بک استفاده شد.
    یافته ها
    با روش اندازه گیری مکرر شامل یک پیش آزمون و دو پس آزمون یافته ها مورد تحلیل قرار گرفت. در پیش آزمون براساس آزمون بک نمرات هر دو گروه بیانگر افسردگی شدید بود. در گروه تجربی در پس آزمون دوم و سوم نمرات به صورت معنادار کاهش یافت. با انجام آزمون درون گروهی و بین گروهی تغییر معنی دار نمرات به اختلاف های درون گروهی ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی رفتاری نقش پراهمیتی در کاهش میزان افسردگی بین بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد داشت. مداخله روان شناختی توانست از طریق کاهش افسردگی، شناخت بیماران را تغییر دهد و آنها را قادر سازد که عقیده مثبت تری در کنترل خودشان پیدا کنند. بنظر می رسد رویکرد تیمی روان شناسی از لحاظ نظری و عملی در زمینه تدابیر کنترلی و درمان افسردگی در بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد می تواند بر کیفیت و سبک زندگی، روابط فردی، و اجتماعی آنها تاثیر عمیق داشته باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، سوء مصرف مواد، اعتیاد، درمان شناختی، رفتاری
  • عدالت حسینیان، سید هاشم سزاوار، محمد تقی نیک نژاد، فرید گسیلی، زهرا موسوی، ایلناز محمدی صفحه 39
    زمینه و هدف
    با وجود پیشرفتهای وسیع تشخیصی و درمانی هنوز یک سوم بیمارانی که دچار سکته قلبی می شوند فوت می کنند. مطالعات مختلف نشان داده است که آریتمی های قلبی شایعترین علت مرگ در جریان سکته قلبی حاد می باشند و بلوکهای قلبی دسته مهمی از این آریتمی ها هستند و از این جهت که اغلب در پیش آگهی، مدت بستری و مرگ و میر بیمارستانی موثرند دارای اهمیت زیادی هستند.
    روش کار
    در این بررسی پرونده 630 بیماربا تشخیص سکته قلبی حاد بستری شده در CCU بیمارستان بوعلی اردبیل از دیماه 1377 تا دیماه 1380 مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات لازم با کمک پرسشنامه و به روش Secondary Data Analysis جمع آوری گردید. در نهایت داده های حاصله با استفاده از روش های آماری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    4/9% افراد مورد مطالعه بلوکAV و 2/30% بلوک شاخه ای داشته اند. به تفکیک جنس 5/40% مردان و 6/37% زنان مورد مطالعه حداقل یک نوع بلوک داشته اند ولی ارتباط معنا داری بین بلوک و جنس افراد بدست نیامد. همچنین 62% مرگ و میر بیمارستانی در بیماران AMI به همراه بلوک و 38% موارد بدون بلوک بوده است که بیانگر ارتباط معنی داری بین بلوک و مرگ و میر بیمارستانی می باشد(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    میزان کل فراوانی بلوک هایAV و شاخه ای به دنبال AMI در مطالعه حاضر 6/39% بوده است که مشابه مطالعات دیگر است ولی میزان بلوک های شاخه ای (به صورت مجزا) به دنبال AMI در مطالعه حاضر نسبت به سایر مطالعات از شیوع بیشتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سکته قلبی حاد، بلوک دهلیزی بطنی، بلوک شاخه ای
  • داریوش سوادی اسکویی، نیره امینی ثانی، مازیار هاشمیلر صفحه 45
    زمینه و هدف
    با وجودی که استفاده از قرص های ضد بارداری خوراکی افزایش چشمگیری داشته است ولی هنوز خطر سکته مغزی مرتبط با استفاده از آنها نا معلوم است. گزارش های موردی متعدد حاکی از رخداد آمبولی ریه و سکته مغزی در زنان استفاده کننده از قرص های ضد بارداری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مصرف قرص های ضد بارداری و خطر سکته مغزی ایسکمیک انجام شده است.
    روش کار
    با استفاده از یک مطالعه مورد شاهدی، زنان با تشخیص قطعی سکته مغزی ایسکمیک بدون سابقه سکته مغزی قبلی از بیمارستان علوی اردبیل انتخاب شدند. گروه شاهد که از نظر سنی با گروه مورد همسان شده بودند (3 ± سال) از سایر بخش های همان بیمارستان انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه ای در خصوص مواجهه قبلی فرد با عوامل خطر مختلف شامل قرص های ضدبارداری و غیره اطلاعات شرکت کنندگان در مطالعه ثبت شد. داده ها پس از جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 12و آزمون های آماری نظیر مجذور کای، رگرسیون چند متغیره و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برآورد خطر عوامل مورد نظر توسط شانس نسبی صورت گرفت.
    یافته ها
    کسانی که از قرص های ضدبارداری خوراکی استفاده می کردند، در مقایسه با کسانی که هرگز از آن استفاده نکرده بودند در خطر افزایش سکته مغزی ایسکمیک بودند (3/5-1/1=CI 95% 4/5=OR) و پس از تطبیق برای عوامل خطر دیگر استروک شانس نسبی 7/2 (2/7-95/0=CI 95%) با 05/0=p حاصل شد.
    نتیجه گیری
    با استناد به نتایج این مطالعه شواهد ضعیفی برای ارتباط بین سکته مغزی ایسکمیک و استفاده از قرص های ضدبارداری خوراکی وجود دارد. مطالعات وسیع تری برای نشان دادن ارتباط خطر سکته مغزی در خصوص استفاده قبلی و فعلی از این قرص ها مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، قرص های ضد بارداری، عوامل خطر
  • علی نعمتی، علی مجید پور، محسن سقا صفحه 51
    زمینه و هدف
    وضعیت تغذیه هر فرد به عوامل متعددی بستگی دارد. بررسی مسایل و مشکلات غذا و تغذیه، از جمله تعیین الگوی مصرف مواد غذایی در تعیین سیاست ها و برنامه های تغذیه ای، رفع کمبود های غذایی، ارتقای سطح تغذیه و پیشگیری از بیماری های ناشی از سوء تغذیه در جامعه راهگشا هستند. هدف از این بررسی تعیین میزان انرژی، مواد مغذی مصرفی، عادات تغذیه ای و الگوی مصرف مواد غذایی در جمعیت روستایی شهر اردبیل بود.
    روش کار
    این بررسی یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در 250 خانوار از 15 روستای شهرستان اردبیل به روش تصادفی ساده انجام گرفت. از تمامی افراد خانوار بررسی غذایی بوسیله یادآمد خوراک 24 ساعته و بسامد مصرف مواد غذایی به عمل آمد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزارهای Food Processor و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دریافت روی، سلنیوم، ویتامین B2 و اسید فولیک در مردان و زنان روستایی کمتر از مقادیر توصیه شده سازمان بهداشت جهانی بود (001/p<0)، در صورتی که دریافت برخی از مواد مغذی مثل پروتئین، آهن و کلسیم افراد روستایی بیشتر از مقادیر توصیه شده سازمان جهانی بهداشت بود (001/p<0). حدود 20% افراد روستایی کالری دریافتی شان کمتر از 75% مقادیر توصیه شده سازمان بهداشت جهانی بود، که بیشتر در مردان روستایی دیده شد. نتایج حاصل از تکرار مصرف موادغذایی نشان داد که عمده غذای مصرفی جوامع روستایی نان لواش، سیب زمینی، تخم مرغ، شیر، بیسکویت، ماست، سیر، پیاز، روغن نباتی، کره و گوجه فرنگی بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که دریافت نامناسب برخی از مواد مغذی در برنامه غذایی افراد روستایی وجود داشت. پیشنهاد می شود به منظور بهبود وضعیت تغذیه روستاییان می بایست مصرف منظم گروه های مختلف مواد غذایی آموزش داده شوند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، مواد غذایی، جمعیت روستا، اردبیل
|
  • Simin Atash Khoii Page 7
    Background And Objective
    Today, laparoscopic surgeries, because of reducing postoperative complications, are increasingly developing. Intraperitoneal insufflations of CO2 and systemic absorption of it during laparoscopy results in hypercarbia. Using N2O during maintenance of anesthesia in these patients can enhance hypercarbia. This is because N2O increases the volume of pneumoperitoneum. This study was performed to determine the effect of N2O in enhancing hypercarbia during laparoscopy.
    Methods
    Sixty Patients, with physical status I or II, undergoing outpatient diagnostic gynecologic laparoscopy according to ASA (American Society of Anesthesiology) scaling took part in this clinical and single blind trial, and were randomly divided in to two groups, each with 30 patients. In all patients, general anesthesia with end tracheal intubation was administered. The technique of anesthesia and ventilation were the same in all patients. Only, during the maintenance of anesthesia, N2O was not administered to group I (control) of patients, but in group II (case), patients received N2O, in 50% concentration in oxygen. The variables under study were evaluated and recorded at certain times and finally the data were analyzed using chi-square test, student t-test and EPI-5 software.
    Results
    There was no significant difference between two groups in terms of demographic data, homodynamic variables (heart rate, mean arterial pressure, and electrocardiogram changes), oxygen saturation, and the use of any additional analgesic drug (instead of N2O in group I). Comparing the End tidal CO2 (Etco2) in two groups indicated that Etco2 increases in those patients who used N2O during maintenance of anesthesia (p=0.02).
    Conclusions
    With regard to significant difference between two groups in the enhancement of intraoperative hypercarbia (although it was not associated with homodynamic changes in this study), it is better not to use N2O in general anesthesia for laparoscopic procedures.
    Keywords: Laparoscopic Surgeries, Hypercarbia, N2O
  • Abbas Aflatoonian Page 13
    Background and Objective
    Even though the medical sciences have developed increasingly, ectopic pregnancy is still an important cause of maternal mortality. Despite many researches on medical therapy of ectopic pregnancy (EP), surgery is still the first management of patients with EP. Most of these patients have become pregnant for the first time and keeping their fertility in the future is very important. Surgery especially salpangectomy can do nothing to keep this fertility. It seems that efficacy of medical therapy of EP, especially in Iran is unknown. This research was conducted to determine the efficacy of medical therapy of EP with Methotrexate in some patients.
    Methods
    In a prospective uncontrolled clinical trial study 26 patients with EP were hospitalized in Yazd Madar hospital. Six of them did not have any indications of medical therapy and were treated surgically.20 patients were treated with Methotrexate considering all the requirements. These patients received Methotrexate 1mg/kg daily. For the prevention of side effects, folinic acid with a dose of 0.1 Methotrexate was given. The efficacy of treatment was determined afterwards with the serial measuring of serum level. The data were analyzed using Chi-Square test and SPSS software.
    Results
    The average age of these patients was 27.19 years and most of them had spotting as a symptom. They had been married for 6.9 years on average and most of these patients (42.3%) were experiencing their first pregnancy. Fourteen patients (53.8%) had a history of infertility and 26.9% had a history of abortion. 50% had experienced a previous abdominal surgery. Four patients had recurrent EP and the average of gestational age at the time of diagnosis was 6.2 weeks. Finally fifteen patients (75%) were treated successfully. Four out of five patients, who had a failed medical treatment, had a serum level higher than 1000 IU/L. Five out of eight patients, (62.5%) who were followed, experienced normal intrauterine pregnancy after one year of treatment.
    Conclusions
    Medical therapy of Ectopic pregnancy with Methotrexate seems to be safe and effective but when serum level exceeds 1000 IU/L it is less likely to succeed.
    Keywords: Ectopic Pregnancy, Medical Therapy, Methotrexate
  • Masoud Entezari, Asl, Fariba Motamedi Page 20
    Background and Objective
    The quality of services given to emergency patients at a hospital as well as these patients ’ satisfaction of the services is an index of overall services in that hospital. This study is an attempt to evaluate the degree of satisfaction among the patients referring to the emergency rooms of the hospital of Ardabil University of Medical Sciences during fall and winter 2000.
    Methods
    In this cross-sectional prospective study, 600 emergency patients referring to emergency rooms of Alavi, Fatemi, Buali and Aliasghar hospitals were selected. They filled a questionnaire. The data were analyzed by SPSS software.
    Results
    The findings indicated that 78.1% of the whole subjects were generally satisfied with the services. The greatest degree of satisfaction belonged to specialty services (93.8%) and the physicians ’ and nurses ’ contact (92.3% and 91.8% respectively). The least degree of satisfaction belonged to hospital charges (40.2%), and unavailability of non-emergency drugs in hospital pharmacy (42.9%).
    Conclusions
    According to the results of this study the medical centers need to offer more coverage of national health insurance services. Furthermore it seems necessary to equip these emergency rooms with round the clock pharmacies and provide the required drugs.
    Keywords: Medical Emergency, Hospital, Satisfaction, Medical Services
  • Afshar Tamook, Nayereh Aminisani, Joubin Mogadam Yeganeh, Afrooz Mardi Page 28
    Background and Objective
    When a cesarean is necessary, it can be a life-saving technique for both mother and infant. In recent twenty years, the cesarean childbirth rate has increased dramatically. Moreover a cesarean costs nearly twice as much as a vaginal birth. The world Health organization states that a cesarean rate greater than 10-15% cannot be justified. The aim of this study was to determine the cesarean rates and its indications in social security hospital of Ardabil.
    Methods
    In this cross-sectional study was conducted all of the deliveries (both cesarean and normal delivery) in Ardabil social security hospital were investigated using a questionnaire including the characteristics of indication. The data were analyzed using SPSS software.
    Results
    45.4% of the deliveries were done using cesarean and 54.6% of them with a normal procedure. 55.8% of all the cesareans had an accepted indication. 44.2% of cesareans were controversial or elective, 22.7% were repeated cesarean, 8.4% were breech presentation and 2.3% were golden baby and 10.8% of the cesareans did not have a clear indication.
    Conclusions
    The cesarean section rates in this study were higher than world rates. As a result the rising cesarean birth rate must be stopped and reversed with health interventions.
    Keywords: Normal Vaginal Delivery, Cesarean, Indication
  • Tahereh Seghatoleslam, Omidvar Rezaee, Kobra Aghighi Page 33
    Background and Objective
    Dependence on substance or addiction is a psychological disturbance. This is referred to as substance abuse in psychological classifications and is the second most common psychological disturbance. On the other hand depression is an instance of disturbance, which is observed among the victims of substance abuse. This study set out to evaluate the effectiveness of Cognitive-Behavior Therapy (CBT) of depression among patients with substance abuse.
    Methods
    Using experimental method, 28 men and women (23-35 years, normal IQ) with substance abuse were randomly selected according to DSMIV criteria. These subjects had been under anti-addiction medication for two years, without adequate control, and were divided into two groups. The two groups received the following treatments for 6 weeks: 1- Cognitive Behavior Therapy. 2- No specific psychological treatment (control group). Two instruments were used to collect data namely Beck Depression Inventory (BDI) to evaluate depression and demographic forms to record the information.
    Results
    The data were analyzed using repeated measurements including a pretest and two posttests. In pretest, according to scores of both groups from Beck test, there was a severe depression among the subjects. However in the second and third posttests these scores fell significantly. The intra-group and inter-group tests showed that these reduction in scores was related to the intra-group differences.
    Conclusions
    CBT has had an important role in treatment of depression among patients with substance abuse. Psychological intervention was able to help them change their cognition by decreasing depression and enable them to have a more positive belief in controlling themselves against dependency. It seems that taking psychologically team-approach (both theoretically and practically) about control strategies and treatment of depression in patients with substance abuse can deeply improve their life style as well as their individual and social relations.
    Keywords: Depression, Substance Abuse, Addiction, Cognitive-behavior Therapy
  • Adalat Hosseinian, Seyedhashem Sezavar, Mohammadtaghi Nikneghad, Farid Ghosseili, Zahra Mussavi, Eilnaz Mohammadi Page 39
    Background and Objective
    Despite all improvements in diagnosis and treatment, one third of patients with Myocardial infarction lose their life. Different studies have shown that cardiac arrhythmia are the most common cause of death in MI, and cardiac blocks are one of the important groups of these arrhythmia, which are effective in prognosis, duration of hospitalization and hospital mortality of the patients.
    Methods
    In this study, 630 patients with AMI, who were admitted in CCU of Bou-Ali hospital in Ardabil from January 1998 to January 2001 were studied and the data were callected with the help of questionnaires and secondary data analysis method. The data were analyzed with statistical methods.
    Results
    9.4% of cases in this study had AV block and 30.2% had bundle branch block. 40.5% of men and 37.6% of women had at least one kind of block(in AV node or bundle branch), but no significant relation was found between sex and these blocks. Also, 62% of in-hospital mortalities of patients with AMI were in association with blocks (AV or bundle branch) and only 38% of mortalities were without blocks. This showed a meaningful relation between hospital mortality and these kinds of blocks (p <0.05).
    Conclusions
    The total frequency of AV and bundle branch blocks due to AMI, was 39.6% which is similar to other studies, but what is remarkable in this study, is the higher prevalence of bundle branch blocks due to AMI.
    Keywords: Acute Myocardial Infarction, AV Block, Bundle Branch Block
  • Darioush Savadi Oskoui, Nayereh Aminisani, Maziyar Hashemilar Page 45
    Background and Objective
    Despite the ever increasing use of oral contraceptives there is uncertainty about the stroke risk associated with their use. Some cases of pulmonary Emboli and stroke have been reported among women taking these pills. The present research was conducted to investigate the relationship between taking contraceptive pills and the risk of ischemic stroke.
    Methods
    In a case-control study, women with definite ischemic stroke were selected from Alavi Hospital in Ardabil who had no prior stroke. The control group was age-matched (± 3years) to cases and were selected from other wards of the same hospital. A questionnaire was administered to elicit information about prior exposure to various risk factors, including the oral contraceptive pill (OCP). The data were analyzed by SPSS software (Ver. 12) and statistical methods such as chi-square, multivariate regression and ANOVA. The risk factor were estimated by odds ratio.
    Results
    OCP consumption was associated with an increased risk of ischemic stroke (OR=5.4 95% CI=1.1-5.3), and after adjustment for other risk factors of stroke it was OR=2.7 (95% CI=0. 95-7.2) with p=0.05.
    Conclusions
    According to this study there was weak evidence for an association between ischemic stroke and OCP consumption. Extended studies are needed to clarify the relationship between risk of stroke and the present/ past use of OCP.
    Keywords: Ischemic Stroke, OCP, Risk Factors
  • Ali Nemati, Ali Majidpoor, Mohsen Sagha Page 51
    Background and Objective
    Nutritional status of individuals and community are influenced by different factors. Investigating nutrition and food problems as well as determining dietary pattern play a crucial role in determining nutrition programs and policies, preventing food deficiency, improving nutrition level and preventing malnutrition diseases. The aim of this study was to determine calorie and nutrients intake, food habit and dietary pattern in rural areas of Ardabil.
    Methods
    In this cross-sectional study 250 families from 15 rural areas of Ardabil were selected using simple random method. Nutrition status of all the individuals was studied using 24 hour recall and food frequency. Data were analyzed using SPSS and Food processor.
    Results
    This study showed that intake of some nutrients (Zinc, Selenium, Folic acid and Vitamin B2) in the subjects were significantly less than Recommended Dietary Allowance (RDA) of WHO (P<0.001), but intake of protein, iron and calcium was more than the RDA of WHO (P<0.001). Calorie intake of 20% of rural people was less than 75% of RDA(mostly seen among men). The findings of food frequency showed that main foods of rural individuals in Ardabil were local bread (Lavash), potato, egg, milk, biscuit, yogurt, garlic, onion, vegetable fat, butter and tomato.
    Conclusions
    This study showed unsuitable intake of some nutrients. In order to improve the nutritional status of these people, regular intake of different groups of foods should be instructed.
    Keywords: Consumption Pattern, Nutrients, Rural Areas, Ardabil