فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 27 (بهار 1394)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 27 (بهار 1394)

  • 92 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین درگاهی، حجت رحمانی، زهرا بیگدلی، اسماعیل جوادی قلعه، نگار یوسف زاده صفحه 11
    در رویکرد جدید مدیریت، استفاده از هوش مدیریت اهمیت خاصی پیدا کرده است که شامل هوش هیجانی، منطقی، سیاسی، فرهنگی، معنوی و اخلاقی است. هوش مدیریتی بالا نزد مدیران، موجب افزایش بهره وری و عملکرد سازمانی و مهارت های مدیریتی مدیران خواهد شد. لذا این پژوهش بصورت مروری نظام مند با هدف معرفی، ارزیابی و تبیین هوش مدیریت در سازمان ها، بویژه سازمان های بهداشتی درمانی و بویژه آزمایشگاه های بالینی تهیه و تدوین شده است. با در نظر گرفتن هدف تحقیق، کلید واژه های مرتبط انتخاب شدند و به منظور یافتن منابع مرتبط با موضوع، علاوه بر مطالعات کتابخانه ای از چندین موتور جستجوگر استفاده لازم به عمل آمد. جستجوی منابع انگلیسی از سال 1985 تا 2015 و منابع فارسی از سال 1370 تا 1393 انجام شد و تعداد 147 مقاله استخراج گردید از این میان تعداد 83 مقاله، کتاب، پایان نامه و سایت معتبر در ارتباط با موضوع انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعات مختلف در میان آزمایشگاه های بالینی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران نشان داد که این مدیران از بهره هوشی با هوش منطقی، هوش معنوی، اخلاقی و فرهنگی بالا برخوردار هستند. علاوه بر این بالا بودن هوش های مزبور در میان این افراد ارتباط معنی داری با هنر مدیریت، رهبری تحول آفرین، داشتن سجایای اخلاقی و خلاقیت مدیران بدست آمد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از هوش مدیریت به صورت هیپریدی در سازمان های ارائه دهنده مراقبت بهداشتی درمانی از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا استفاده از هوش مدیریت در انتخاب مدیران این سازمان ها همراه با دیگر فاکتورهای مورد نظر و هم چنین گنجاندن درس هوش مدیریت در برنامه های تحصیلی دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی و برگزاری دوره های کوتاه مدت برای مدیران فعلی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هوش مدیریت، آزمایشگاه های بالینی، مدیران
  • محمد علی تخشید، خانم مرضیه علیزاده صفحه 25
    به انواع مختلف اسیدهای نوکلئیک آزاد در پلاسما شامل قطعات DNA ژنومی،DNA میتوکندریایی، DNA و mRNA های ویروسی و همچنین انواع miRNA اصطلاحا Cell–free nucleic acid گفته می شود. بخش مهمی از این اسیدهای نوکلئیک آزاد در پلاسما را Cell–free DNA (cfDNA) تشکیل می دهد. cfDNA به صورت قطعاتی با وزن مولکولی حدود KB 21-0.18 در سرم یا پلاسمای افراد سالم و افراد مبتلا به بسیاری از بیماری ها قابل تشخیص هستند. حضور cfDNA در پلاسمای انسانی برای اولین بار در سال 1948 توسط Metais و Mandel گزارش شد. در آن زمان این موضوع توجه کمی رادر مجامع علمی به خود جلب کرد تا این که در سال 1994 با شناسایی قطعه جهش یافته ژن RAS در پلاسمای بیماران مبتلا به سرطان اهمیت cfDNA به عنوان یک مارکر احتمالی سرطان آشکارگردید. در بین انواع cfDNA، DNA ژنومی و DNA میتوکندریایی کانون توجه بسیاری از مطالعات بوده و کاربرد تغییرات کمی و کیفی در این دو شاخص (شکل 1) در تشخیص و پیگیری انواع سرطان ها، تشخیص های پیش از تولد، بیماری های قلبی- عروقی و پیوند اعضاء مورد توجه قرار گرفته است (1). اگر چه مکانیسم هایی که منجر به حضور cfDNAدر پلاسما می گردد به طور کامل شناخته نشده است. اما به نظر می رسد منشا cfDNA در پلاسمای افراد سالم عمدتا از آپوپتوز سلولی باشد. هر چند مطالعات نشان داده اند که سلول های زنده نیز ممکن است به صورت فعال قطعات DNA را به درون پلاسما آزاد کنند. در بیماران، فرآیندهای آپوپتوز و نکروز سلولی منشا cfDNA می باشند (2). در این مقاله به بررسی کاربرد اندازه گیری کمی و بررسی کیفی cfDNA در تشخیص و پیگیری درمان برخی از بیماری ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: Cell، free DNA
  • مجید رضا خلج زاده صفحه 33
    چگونه رفتار کردن در مواجهه با معضلات اخلاق حرفه ای هم می تواند وابسته به نحوه به کار بردن اصول، قواعد و ارزش ها در تحلیل موضوع باشد و هم می تواند به ویژگی های درونی اشخاص ارتباط داشته باشد. یکی از این ویژگی ها که در این مقاله بدان پرداخته می شود رشد اخلاقی است. رشد اخلاقی حاکی از دیدگاه روان شناسی روند شکل گیری و جریان تغییر و درک اخلاقیات از دوره شیر خوارگی تا مرحله بلوغ آدمی است. گروهی از روان شناسان مانند ژان پیاژه و لارنس کولبرگ، گیلیگان ورست که دیدگاهشان بیش از دیگران مورد توجه واقع شده است، روان شناسانی هستند که سطح رشد شناختی را اساس اخلاق می دانند. رشد اخلاقی از دیدگاه پیاژه در کودک دو مرحله مشخص را طی می کند: مرحله تابعیت و مرحله استقلال اخلاقی. کولبرگ شاگرد پیاژه اعتقاد داشت که استدلال اخلاقی مبنای رفتار اخلاقی بوده و شامل شش مرحله مختلف تکاملی می شود که هر مرحله نسبت به مرحله ماقبل برای پاسخگویی به معماهای اخلاقی کامل تر خواهد بود. محدودیت های مربوط به نظریه کولبرگ باعث شد تا یکی از دانشجویانش به نام جیمز رست در سال 1986 مدل چهار جزیی رفتار اخلاقی خود را ارائه کند. او دریافت که فرآیند روان شناختی طی شده برای رفتار اخلاقی مردم شامل چهار فرآیند اصلی روان شناسی است که باید به ترتیب واقع شوند. این چهار فرآیند شامل: حساسیت اخلاقی، قضاوت اخلاقی، انگیزه اخلاقی و شخصیت اخلاقی می باشند. شایان ذکر است که ابزارهای مختلفی برای ارزیابی هر یک از این چهار فرآیند در اخلاق حرفه ای طراحی شده و در گروه های گوناگون بهداشتی و درمانی مورد استفاده قرار گرفته است. با استفاده از این نظریه و روش های ارزیابی و تحلیل اطلاعات حاصل از آن می توان با تاکید بیشتر بر هر یک از این فرآیند ها به ارزیابی عملکرد اخلاقی کارکنان حرفه ها پرداخت و راهکارهای اصلاحی متناسب با ارزیابی ارائه نمود. از آنجا که اظهار نظر و رفتار کارکنان بهداشتی و درمانی در مواجهه با معضلات اخلاقی مبتنی بر سطح رشد اخلاقی افراد می تواند باشد، این مقاله مروری بر مفاهیم روان شناختی موثر بر اخلاق بوده و در جهت آشنایی بیشتر خوانندگان با مفاهیم ارائه شده در قالب یک نظریه مشهور روان شناختی درباره اعمال اخلاقی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، اخلاق حرفه ای
  • منیره رحیم خانی، ماندانا شیرازی صفحه 40
    مقدمه
    با توجه به پیشرفت روز افزون روش های آموزشی، امروزه نیاز به اجرای روش های نوین آموزشی چشمگیر می باشد. در پژوهش حاضر ما بر آن شدیم تا تاثیر بحث در گروه های کوچک را در مقایسه با روش سخنرانی در زمینه مباحث میکروب شناسی برای دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی و در دانشکده پیراپزشکی انجام دهیم. روش اجرا: در پژوهش حاضر دانشجویان کلاس به دو گروه تقسیم شدند. مطالب درسی ارائه شده به هر دو گروه یکسان بوده اما در مورد گروه اول تدریس به صورت سخنرانی انجام گرفت و برای گروه دوم روش تدریس به صورت بحث در گروه های کوچک با استفاده از تکنیک Jigsaw انجام شد. در آخرین مرحله از هر دو گروه آزمون به عمل آورده و همچنین پرسش نامه ای مشتمل بر سوالات مربوط به دانش و رضایت مندی در خصوص روش های آموزشی به کار گرفته شده توسط داشجویان تکمیل شد. در تحلیل پرسش نامه ها از آزمون های آماری SPSS، آزمون کای 2، (non parametric) NPar test و Mann-Whitney test استفاده گردید.
    نتایج
    در مورد نمرات نهایی سنجش دانش بین دو گروه دانشجویان اختلاف معنی داری مشاهده نشد. (P>0.05) با بررسی اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه ها، در مورد سوالاتی که مربوط به ترغیب آن ها جهت شرکت در بحث و تبادل نظر با مدرس و سایر دانشجویان، تشویق مطالعه سایر کتب و رفرانس های خارجی بوده، دانشجویانی که در گروه بحث گروه های کوچک قرار داشتند بسیار بیشتر از گروه سخنرانی به سوالات پاسخ مثبت دادند. اما در مورد سوالاتی که مربوط به میزان توانمندی استاد در اداره کلاس و رعایت توالی منظم در ارائه مطالب درسی بوده است دانشجویانی که در گروه سخنرانی قرار داشتند، موافق تر بودند.
    بحث: نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنی دار در میزان نمرات کسب شده دانشجویان در دو گروه تحت بررسی بوده است که این خود ممکن است در نتیجه عوامل مختلفی که شامل عدم تطابق محتوای مناسب با نوع مداخله آموزشی و یا عدم لحاظ زمان مناسب و یا تعداد ناکافی دانشجویان تحت بررسی باشد، ولی میزان بالای رضایتمندی دانشجویان از روش آموزشی بحث در گروه های کوچک بیانگر مناسب بودن استفاده از این روش در فراگیری دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: سخنرانی، بحث در گروه های کوچک، دانشجویان
  • محمد قهری صفحه 47
    عفونت های انسانی و حیوانی ناشی از قارچ های دیماتیاسئوس را به چهار دسته بیماری های سطحی، جلدی، زیرجلدی و سیستمیک طبقه بندی می کنند. این عفونت ها دارای طیف وسیعی از اشکال بالینی هستند و شدت بیماری های حاصله از بیماری های سطحی و خفیف تا عفونت های عمقی و کشنده متفاوت است. فئوهایفومایکوز یک بیماری است که در سطح جهان دیده می شود، معمولا افراد بالغ بیشتر مبتلا می شوند و حدود نیمی از آن ها به سبب ابتلاء به بیماری های زمینه ای مانند دیابت ملیتوس، توبرکلوز، جذام، و لوکمی سیستم ایمنی آسیب دیده ای دارند. در این قسمت در مورد آن دسته از قارچ های دیماتیاسئوس که کنیدی های بزرگ توتی شکل تولید می کنند بحث خواهد شد. این قارچ ها شامل جنس های آلترناریا، استمفیلیوم، پیتومایسس، اولوکلادیوم و اپیکوکوم می باشند. دسته دیگر قارچ هایی هستند که کونیدیوفورهای سمپودیال و کنیدی های کوچک تولید می کنند که شامل جنس های فونسکا، رینوکلادیلا و رامیکلوریدیوم می باشند و بالاخره قارچ هائی که فیالید تولید می کنند و شامل فیالوفورا و فئوآکرمونیوم می باشند.
    کلیدواژگان: قارچ های دیماتیاسئوس، فئوهایفومیست، فئوهایفومایکوز، قارچ های سیاه
  • سمیرا تاجیک، شهین نجار پیرایه صفحه 56
    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) از عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی در سراسر جهان است. بطور معمول MRSA ها در مراکز بهداشتی -درمانی و بیمارستان ها حضور دارند ولی در سال های اخیر در خارج از محیط های بیمارستانی و مراکز بهداشتی نیز شیوع پیدا کرده اند. امروزه MRSA ها در دو گروه Healthcare Associated MRSA (HA_MRSA) و Community Associated MRSA (CA_MRSA) مورد بررسی قرار می گیرند. عوامل زمینه ساز برای عفونت های HA_MRSA عبارتند از: همودیالیز٬ عمل جراحی٬ اقامت در مراکز بهداشتی درمانی یا بستری شدن در بیمارستان ظرف یک سال گذشته٬ حضور کاتتر یا یک وسیله زیر پوستی می باشد. هر عفونت MRSA در غیاب عوامل خطر برای HA_MRSA ٬ عفونت CA_MRSA محسوب می شود و عمدتا در کودکان ٬ ورزشکاران ٬ افراد مسن ٬ بیماران بخش اورژانس٬ جوامع فقیر شهری٬ زندانیان٬ بیماران سیستیک فیبروزیس، پرسنل نظامی، مردان هم جنس باز٬ بیماران HIV ٬ دامپزشکان و دامداران عفونت های پوست و بافت نرم٬ فاسیت نکروز دهنده٬ سپسیس وخیم٬ ترومبوفیلیت سپتیک و... ایجاد می کند. عفونت های تنفسی CA_MRSA به دلیل وجود توکسین پنتون والنتین (PVL) می تواند پنومونی نکروزان منجر به مرگ ایجاد کند. توکسین پنتون والنتین توسط اکثریت CA_MRSA ها تولید می شود در حالیکه HA_MRSA ها بندرت این توکسین را تولید می کنند.در این مقاله به بررسی CA_MRSA ها و عوامل بیماریزایی٬ مقاومت دارویی و درمان آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، CA، MRSA، HA، MRSA توکسین پنتون والنتین
  • سیده فرزانه بطحایی، سارا تندرو صفحه 81
  • سیده فرزانه بطحایی، سارا تندرو صفحه 84
  • عزت نوریزاده صفحه 87
|
  • Dr Hossein Dargahi, Dr Hojat Rahmani, Zahra Bigdeli, Esmaeel Javadi Ghale, Negar Yousefzadeh Page 11
    Among new managerial approach, usage of managerial quotient is very essential. Desired managerial quotient cause impromingorganizational productivity, performances and managerial skills. This systematic review article is aimed to introduce and explain and assess managerial quotient in heath care organizations, specially, clinical laboratories. With paying attention to this research aim, related key words were selected and used library references and several search engine for choosing the research references from 1985 to 2015 and 147 references were studied, and finally 83 of them were selected. The research finding showed that Iranian medical laboratories administrations had desired managerial quotient that had significant relationship with creativity, transformational leadership, managerial art, and morale consideration. Usage of hybrid managerial quotient in healthcare organizations is very important therefore it can be used for selection of the senior managers. Also, we suggest the managerial quotient is inserted in medical laboratory students curriculum planning and perform education training about this matter for Iranian clinical laboratory mangers.
    Keywords: Managerial Quotient, Clinical Laboratory, Managers
  • Dr Mohammad Ali Takhshid Marzieh Alizadeh Page 25
    Cell free DNAs (cfDNAs) are small fragments of genomic or mitochondrial DNA releasing from cells into the blood stream. The presence of cfDNA in the human circulatory system has been shown for the first time in 1948; however, the potential clinical applications of cfDNA remained unknown until recent progress in detection and quantification of these molecules by sensitive methods. In this paper, we will review the existing literature concerning the potential clinical applications of circulating cfDNA in prenatal diagnosis, detection and monitoring of tumors and other conditions, such as autoimmune disease, stroke, myocardial infarction and transplantation. In prenatal diagnosis, cfDNA technology is used for determination of fetal sex and fetal RhD status and for prenatal diagnosis of aneuploidies and monogenic disorders. In cancer the level of circulating tumor-derived cfDNA and its qualitative characteristics, including tumor specific gene mutations and epigenetic modification are correlated with the stage and grade of disease. Therefore, cfDNA can be used as a specific marker for detection and monitoring of tumors. In the field of organ transplantation, the presence of cfDNA from transplanted-organ in the circulation or urine of recipient patient could serve as a marker of transplant rejection. Finally, in stroke and myocardial infarction, quantification of cfDNAs is used as a marker of cell necrosis.
    Keywords: Cell, free DNA
  • Dr Majid Reza Khalajzadeh Page 33
    Moral development from psychological view focuses on emergence, change and understanding of morality from infancy through adulthood. Some psychologists including Piaget, Kohlberg, Gilligan and James Rest believe a cognitive basis for morality. Piaget found that young children were focused on authority mandates and with age they become autonomous and evaluate actions by independent principles of morality. Kohlberg expanded the concept of moral development and his studies revealed there are six stages in moral development. James rest later in 1986 proposed a four component model as: moral sensitivity –moral reasoning- moral motivation - moral character. Today various questionnaires and methods have been developed to evaluate some aspects of moral development in health care professionals. By using these methods and by analyzing the collected data one may decide to study on professional conducts or for specific interventions.
    Keywords: Moral development, professionalism
  • Dr Monerieh Rahimkhani, Dr Mandana Shirazi Page 40
    Introduction
    Due to the increasing development of educational methods, now needed to implement new training methods is remarkable. we discuss training in small groups (small group discussion) and lectures about the third year science student laboratory employed to study at Tehran University Faculty of Medicine to run.
    Methods
    The present grade students were divided into two groups. Course materials provided to both groups was the same group about teaching as a form of speech was done, thus this method all the more relevant as desired by the professor lectures using slides and other teaching tools in class and help was limited in duration. For the second group teaching methods as small group discussion Jigsaw method was presented. The final step in both groups, the first group was trained to lecture and the second group under the Small group teaching methods Jigsaw manner were gathered in one place and test all students in school were related content. After the test, a questionnaire based on the amount of student learning and satisfaction, and includes several questions were distributed among students and they were asked to carefully study the questionnaire and complete. Test papers filled by students and were analyzed.
    Results
    In the final test scores between groups of students who lecture them were used for training and group students for small group discussion method of training was used, significant differences were observed. (P> 0.05) obtained by studying statistics the questionnaire, the questions relating to encourage them to participate in discussion with the instructor and other students and also encourage questions about study abroad, students in group discussions were little more than lecture groups responded to these questions. But questions about the ability to rate teachers in classroom management and compliance in the regular sequence of materials is presented in the lecture group students who were in these cases than the other groups were in favor.
    Conclusion
    The scores of students in the two groups were not significantly different. That is maybe due to non-compliance with the appropriate content type of intervention and or insufficient number of students is under review. With the survey questionnaire, students were more satisfied with discussion group.
    Keywords: lecture, small group discussion, students
  • Dr Mohammad Ghahri Page 47
    Human and animal infections caused by phaeoid fungi can be logically separated into 4 categories under the headings: Superficial, Cutaneous, Subcutaneous, and Systemic diseases. They have a broad spectrum of clinical features, ranging in severity from superficial and mild, to deep-seated and life threatening. Phaeohyphomycosis is a cosmopolitan disease. Patients are usually adults, and about half seem to be immunologically compromised with such associated underlying diseases as diabetes mellitus, tuberculosis, leprosy and leukemia. In this section we will discuss about some of these fungi producing large muriform conidia as well as fungi producing phialids. The former include Alternaria, Stemphylum, Pithomyces, Ulocladium, and Epicoccum species and the latter include Phialophora, and Phaeoacremonium. Also the organisms which produce sympodial conidiophores and small conidia will be discussed: Fonsecaea, Rhinocladiella, and Ramichloridium species.
    Keywords: Dematiaceous fungi, Phaeohyphomycetes, Phaeohyphomycose, Phaeoid fungi
  • Ms Samira Tajik, Dr Shahin Najar Peerayeh Page 56
    Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a major cause of nosocomial infections all around the world. MRSAs are usually present in health care centers and hospitals. Nowadays Methicillin-resistant MRSAs in two groups of Healthcare Associated MRSA (HA_MRSA) and Community Associated MRSA (CA_MRSA)were studied. Predisposing factors for HA_MRSA infections included hemodialysis, surgery, residence in a long-term care facility or hospitalization during the previous year, the presence of an indwelling catheter or a percutaneous device at the time of culture, or previous isolation of MRSA from the patient. All other MRSA infections in the absence of any risk factors for HA_MRSA were considered to be CA_MRSA. The skin and soft tissue infections, fasciitis necrotizing, Severe Sepsis, septic thrombophlebitis. are caused by CA_MRSA mainly in neonates, old people, Athletes, Household contacts of MRSA, SSTI patients, Emergency department patients, Urban undeserved communities, Detainees in prison, Cystic fibrosis patients, military personnel, Men who have sex with men, HIV patients, Veterinarians, livestock handlers, and pet owners, The respiratory CA_MRSA infections can cause fatal necrotizing pneumonia because of Panton- Valentine leukocidin (PVL) toxin PVL toxin was produced by a majority of CA_MRSA, while HA_MRSA rarely produce this toxin. This paper was discussed the pathogenesis, antibiotic resistance and antibiotic treatment of CA_MRSAs.
    Keywords: methicillin, resistant Staphylococcus aureus, CA, MRSA, HA, MRSA, Panton, Valentine leukocidin