فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 30 (زمستان 1394)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 30 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • رهنمودها
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 2
  • سخنی با همراهان
    محمد صاحب الزمانی صفحه 4
  • چهاردهمین کنگره ارتقاء کیفیت از دیدگاه مسئولین برگزاری
    صفحه 7
  • شنیدنی هایی از دبیر چهارمین جشنواره حکیم جرجانی
    صفحه 12
  • جامعه آزمایشگاهی در چهاردهمین کنگره ارتقاء کیفیت شاهد چه خواهد بود؟
    صفحه 13
  • مریم مالمیر، داریوش فرهود، محمد خان احمدی صفحه 27
    زمینه
    بر اساس مکتب لامارکسیسم، برخی تغییرات وراثتی به واسطه تاثیرات مستقیم محیط ایجاد می شوند و ویژگی ها و صفات اکتسابی می توانند به ارث برسند. شکل اصلاح شده این مکتب امروز تحت عنوان مطالعات اپی ژنتیک مطرح است که اشاره به عوامل ژنتیکی ای دارد که عملکردهای بیولوژیکی و ویژگی های موجود زنده را بدون ایجاد تغییر در توالی واقعی DNA تغییر می دهد. بر اساس دیدگاه های اپی ژنتیکی، موسوم به اپی ژنتیک رفتاری، تفاوت های فردی در شخصیت و رفتار را می توان ناشی از تثبیت ویژگی های اکتسابی در ژن ها دانست. بنابراین، گردآوری حاضر بر آن شد تا به بررسی این امر بپردازد که آیا ویژگی های خلقی مانند خشونت و شادکامی نیز می توانند در طی نسل های متمادی در ژن ها تثبیت شوند؟
    نتیجه گیری
    ویژگی های خلقی مانند شادکامی و خشونت، صفات چند ژنی هستند که فرآیند توارث آن ها را می توان به مکانیسم های اپی ژنتیکی نسبت داد. بر اساس مفاهیم مطرح شده در اپی ژنتیک رفتاری، شادکامی و خشونت که حالاتی اکتسابی به شمار می روند می توانند به واسطه تغییراتی که محیط در شیوه بیان ژنی ایجاد می کند در نسل های متوالی به عنوان یک ویژگی ژنتیکی تثبیت و بروز یابند.
    کلیدواژگان: وراثت، ویژگی های اکتسابی، اپی ژنتیک، شادکامی، خشونت
  • محمد قهری صفحه 35
    مایستوما که گاهی به نام های «پای مادورا» و یا «مادورومایکوزیس» نیز نامیده می شود یک عفونت مزمن است که بافت های جلدی و زیر جلدی را درگیر می کند و مشخصه آن سینوس های تخلیه کننده چرک است که توده هایی را به نام گرانول (granules or grains or sclerotia) خارج می کنند و در این گرانول ها ارگانیسم مسئول عفونت حضور دارند. مایستوما ممکن است در اثر قارچ های حقیقی ایجاد شود که در این صورت به آن مایستومای قارچی یا eumycotic mycetoma گفته می شود و یا این که توسط اکتینومیست های هوازی ایجاد می گردد که در این حالت به آن مایستومای اکتینومایکوتیک یا actinomycotic mycetoma گفته می شود. در این مقاله صرفا در مورد نوع نخست بحث می شود. استفاده از واژه «مایستوما» برای توصیف توپ قارچی یا fungus ball (مانند آنچه که در حفرات ریه و یا سینوس های پارانازال دیده می شود) به نظر می رسد که نامناسب باشد و موجب سردرگمی در استفاده از این واژه شود.
    مایستوما را به عنوان یک بیماری مشخص از مدت ها قبل می شناختند و قدیمی ترین منبع مکتوب در یک کتاب مذهبی مربوط به هندوها به نام Athards veda دیده می شود. بعدها بیماری توسط میسیونرها در هندوستان در قرن 18 میلادی شرح داده شد اما اولین مکتوب پزشکی توسط Gill و Colebrook در دهه 1840 در Madura Dispensary Reports بوده است. نام «پای مادورا» به این جهت برای این بیماری مورد استفاده قرار گرفت که بدوا واژه ای بوده است که در ناحیه Madura کشور هندوستان برای توصیف بیماری استفاده می شده است. در دهه 1860 میلادی ارگانیسم های قارچی به عنوان عوامل مولد بیماری شناخته شدند و نام «مایستوما» برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت. در اواخر قرن 19 مایستوماهای دانه سیاه و دانه سفید شناسایی شدند که به ترتیب توسط قارچ ها و اکتینومیست ها ایجاد می شدند.
    کلیدواژگان: مایستوما، گرانول، فیستول، مایستومای یومایکوتیک، قارچ های دیماتیاسئوس
  • رضا نکوییان، بهاره سادات رسولی صفحه 40
    زمینه و هدف
    طبق آخرین آمار منتشر شده در سال 2012، سرطان پروستات سومین سرطان شایع در ایران است و نرخ مرگ و میر آن حدود 7 نفر در هر 100000 نفر است. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که Lipocalin-2 نقش مهمی در پیشرفت سرطان پروستات با تنظیم Metalloproteinase 9 و Metalloproteinase 2 دارد و به عنوان یک انکوپروتئین موثر در تکثیر و تهاجم سرطان پروستات شناخته شده است. در این مطالعه از توانایی نانو ذرات طلا در اتصال به پروتئین ها استفاده شد تا امکان روش تشخیصی دقیق تر و حساس تری را فراهم آورد.
    روش بررسی
    نانو ذرات طلای سنتز شده در سایزهای مختلف، به آنتی بادی متصل شده و سرم بیماری حاوی Lipocalin-2 را تشخیص دادند. به کمک تغییر رنگ نمونه کلوییدی این برهمکنش مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تغییر رنگ در سرم بیماران به دنبال تجمع نانو ذرات طلا در اثر اتصال Anti- Lipocalin-2 و Lipocalin-2 مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داد که Lipocalin-2 می تواند مارکر تشخیصی مناسبی برای تشخیص دقیق سرطان پروستات باشد که البته نیاز به مطالعات بیشتر و دقیق تری در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، لیپوکالین2، نانوذرات طلا، آنتی بادی
  • فاطمه منصوری صفحه 45
    ژنوم میتوکندریایی DNAحلقوی دو رشته ای است. همانند سازی DNA میتوکندری با کمک آنزیم های اختصاصی درون میتوکندری و مستقل از هسته انجام می شود. یک سلول دارای هزاران نسخه از DNA دو رشته ای میتوکندریایی در ماتریکس داخلی میتوکندری است. در مرحله اول همانند سازی احتیاج به نسخه های کوچک RNA ای است که به کمک RNA پلی مرازهای میتوکندریایی تولید شده اند و می توانند پرایمر های ضروری در همانند سازیDNA میتوکندریایی را فراهم نمایند. تاکنون چند روش برای همانند سازی مطرح شده است مانند مدل جابجایی نامتقارن، مدل رشته جفت شده و مدل RITOLS. این مقاله مروری بیشتر مدل های کنونی همانند سازی DNAمیتوکندری و نیز پروتئین هایی که در همانند سازی میتوکندریایی دخیل هستند مانندDNA پلی مراز انسانی و زیر واحدهای فرعی آن، DNA هلیکاز میتوکندری یا هلیکاز چشمک زن، پروتئین های باند شونده به DNA تک رشته ای و چگونگی ترمیم شکاف بازی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: میتوکندری، همانندسازی، نسخه برداری
  • نازیلا بهمئی، عبدالرضا اسماعیل زاده صفحه 53
    سابقه و هدف
    سپسیس، پاسخ التهابی سیستمیک میزبان به عفونت، پس از تهاجم پاتوژن های میکروبی به جریان خون است که به دنبال خود، سرکوب ایمنی منجر شونده به عدم عملکرد چندین ارگان و حساسیت به عفونت های بیمارستانی را در پی دارد. پاتوژنز سپسیس پیچیده است و مکانیسم آن هنوز به طور کامل شفاف سازی نشده است. علاوه بر آن، پیچیدگی تظاهرات بالینی، بروز مقاومت آنتی بیوتیکی و نهایتا ازمان بیماری، محققان را به سمت یافتن جهت های جدید در این زمینه سوق داده است. بنابراین جستجو برای استفاده از بیومارکرهای سپسیس می تواند در جهت شناسایی بیماران، ارزیابی پاسخ به درمان، متمایز کردن سپسیس سیستمیک از موضعی و حتی کمک به متخصصان بالینی در افتراق بیماران سپسیس از بیماران دارایSIRS غیرعفونی، مفید باشد.
    روش جستجو: این مطالعه یک مطالعه ی مروری نظام مند است که اطلاعات آن از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Science Direct، EMBASE databases به دست آمده اند. داده ها با استفاده از 5 کلیدواژه شامل ( بیومارکر، تشخیص، بیماری های عفونی، سپسیس، درمان) و نهایتا ماحصل 50 مقاله از سال 1999 تا 2015 می باشند.
    نتایج و
    یافته ها
    اگرچه امروزهCRP متداول ترین بیومارکر استفاده شده در شناسایی سپسیس است، اما سایر مارکرها مثل سایتوکاین های پیش التهابی و کموکاین ها، پروتئین هایی مثل پروکلسی تونین، مارکرهای سطحی مونوسیت ها و لنفوسیت ها، مارکرهای فاز فلج ایمنی مثل سایتوکاین های ضدالتهابی، HBP PSP، هم می توانند به شناسایی سپسیس حاد قبل از عدم عملکرد ارگان و کاهش میزان مرگ و میر مرتبط با آن کمک کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    سپسیس به عنوان مهم ترین عامل مرگ و میر در میان بیماران با وضعیت بحرانی در کشورهای توسعه یافته و از عمده ترین علل مرگ و میر بیماران بستری در بیمارستان، علیرغم در دسترس بودن آنتی بیوتیک های بالقوه و درمان های پیشرفته پزشکی به شمار می رود. این موضوع، محققان را بر آن می دارد تا مارکرهای بیولوژیکی را به صورت بالینی به عنوان ابزار تشخیصی و پیشگیرانه در مراقبت های ویژه در جهت بهبود پیامد های حاصل از عفونت استفاده کنند.
    کلیدواژگان: بیماری های عفونی، بیومارکر، پیگیری، تشخیص، درمان، سپسیس
  • رشید رمضانزاده، عباس منافی، مظاهر خدا بنده لو، سمانه روحی، بهمن محمدی صفحه 65
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهم ترین باکتری ها در ایجاد عفونت های بیمارستانی و اکتسابی از جامعه است. بروز مقاومت های آنتی بیوتیکی ناشی از این باکتری آن را به یک مشکل مهم در بهداشت و درمان تبدیل نموده است. هدف از این تحقیق بررسی و تعیین حداقل غلظت مهاری ونکومایسین به روش E-test در ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده در دو بیمارستان آموزشی شهرستان سنندج می باشد. این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 88 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری در بیمارستان های توحید و بعثت شهرستان سنندج (فروردین لغایت اسفند ماه 1390) صورت گرفت. شناسایی سویه ها به وسیله روش های استاندارد میکروب شناسی انجام شد. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت مهارکنندگی وانکومایسین با روش E-test انجام گرفت. در این بررسی تعداد 40 سویه استافیلوکوک اورئوس از بیمارستان توحید و تعداد 48 سویه از بیمارستان بعثت جمع آوری شد. دامنه حداقل غلظت مهارکنندگی از میان 88 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس بین 5/1 - 19/0 میلی گرم بر لیتر متغیر بود و مطابق استاندارد همه سویه ها حساس به ونکومایسین بودند (2 ≤ حداقل غلظت مهارکنندگی ). در این مطالعه سویه های دارای مقاومت به وانکومایسین یافت نشد. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند در ارزیابی وضعیت مقاومت به ونکومایسین در استان کردستان و نیز برنامه ریزی های نظام سلامت کشور جهت کاربرد صحیح این آنتی بیوتیک در درمان عفونت ها، نقش مهمی را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، وانکومایسین، حداقل غلظت مهارکنندگی، E، test
  • بارش افکار اساتید و مسئولین محورها پیرامون چهاردهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 74
  • کنفرانس علمی انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی شاخه استان اصفهان برگزار شد
    صفحه 76
  • انجمنهای علمی بازوهای کارشناسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
    صفحه 77
  • گزارش هشتمین کنگره بین المللی آزمایشگاه و بالین و اولین کنگره ملی علوم پایه پزشکی و تولید دانش بنیان
    صفحه 80
  • برگزاری اولین همایش ملی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه سلامت
    صفحه 83
  • نخستین همایش سراسری مدیران گروه های علو مآزمایشگاهی دانشگاه های علوم پزشکی و آزاد اسلامی سراسر کشور
    صفحه 86
  • سخن شما
    صفحه 89
|
  • Dr Maryam Malmir, Dr Daryoush Farhud, Mr Mohammad Khan Ahmadi Page 27
    Objective
    According to the Lamarckism, some changes are occurred by environment on genes, then, acquired traits can be inherited. Today, epigenetic is the adjusted form of Lamarckism. Epigenetic points out to the expression of biological and characteristics factors in DNA. Based on the behavioral epigenetic, individual differences in personality and behavior can be resulted from fixation of acquired traits in genes. The aim of this study is to consider whether happiness and violence could be expressed in genes.
    Conclusion
    Temperature traits such as happiness and violence are polygenic traits. Inheritance of these traits could be attributed to epigenetic mechanisms. According to the existing evidence in behavioral epigenetic, happiness and violence are acquired traits that could be referred to genes expressions by changes in environment. Therefore, these genes can be fixed and expressed in other newborns.
    Keywords: Heredity, Acquired traits, Epigenetic, Happiness, Violence
  • Dr Mohammad Ghahri Page 35
    Mycetoma, also reffered to as “Madura foot” or “Maduromycosis” is a chronic infection involving cutaneous and subcutaneous tissues that is characterized by draining sinuses that extrude masses of the infecting organism termed “granules”, “grains” or “sclerotia”. Mycetoma may be caused either by a fungus (eumycotic mycetoma) or by aerobic actinomycetes (actinomycotic mycetoma),only the former will be disscusedin this manuscript.
    Although cases of eumycotic mycetoma have been reported in essentially a worldwide distribution, infection rates are highest in tropical and subtropicalcountries.Particularly high rates are reported from the Sudan, India,Pakistan, Somalia, and parts of South America. The organisms responsible for causing disease can vary dramatically from region to region.Infection results from traumatic inoculation of soil fungi into the skin, usually with a thorn or other foreign object. Approximately 70 percent of mycetoma cases involve the foot and 15 percent affect hands, but any part of the body can be involved, this distribution reflects the relative frequency of trauma at these anatomic sites.
    Patients usually present for medical attention months to years after the inciting traumatic event. The clinical hallmarks of mycetoma are swelling, draining sinuses, and granules, which are microcolonies of the etiologic agent that are extruded through the sinuses. The primary lesion consists of a small nontender subcutaneous nodule, which may develop up to years after the inciting traumatic event. The lesion gradually enlarges, becomes softer, and ruptures to the surface forming sinus tracts, while at the same time also spreading to simultaneously involve deeper tissues. Al least several monthes required for the formation of sinus tracts in eumycotic mycetoma.
    An appropriate therapeutic approach requires that mycetoma be distinguished from botryomycosis (an infection process that may be clinically similar, that is caused by certain species of bacteria) and pseudomycetoma, “an unusual form of dermatophyte infection. The differential diagnosis also may include sporotrichosis, chromoblastomycosis, and yaws, depending on the geographic location.
    Keywords: Mycetoma, Eumycotic Mycetoma, Pheohyphomycet, Dematiaceous Fungi, Granule, Sinus Tracts
  • Dr Reza Nekouian Bahareh Sadat Rasouli Page 40
    Background And Aim
    Broad applications of nanomaterials in the field of biology and medicine helped scientists to find a way to change many clinical and traditional diagnostic and prognostic methods. Cancer nanotechnology is a new area of medical nanobiotechnology research which has a great impact on detection and diagnosis of cancer. Prostate cancer is the third common cancer in Iran and Lipocalin-2 has an important role in cancer progression.
    Materials And Methods
    Gold nanoparticles (AuNPs) with a diameter of ~35nm were prepared by citrate reduction of Gold (III) chloride hydrate (HAuCl4) based on the method introduced by Turkevich et al. Anti-Lipocalin2 were conjugated to gold nanoparticles to design a colorimetric biosensor for detection of Lipocalin2.
    Results
    The color of the gold nanoparticle were changed from blue to red. This color shift is indicator of nanoparticles aggregation due to binding of Lipocalin2.
    Conclusion
    This colorimetric biosensor could be used as an accessible, rapid Lipocalin2 detection method in prostate cancer diagnosis.
    Keywords: Prostate cancer, Lipocalin2, Gold nanoparticles, Antibody
  • Dr Fatemeh Mansouri Page 45
    Mitochondrial genome is a circular double-stranded DNA. Mitochondrial DNA (mtDNA) is replicated by the specific enzymes into the mitochondria and independent of nucleus. A cell contains thousands of copies of double-stranded DNA in the inner mitochondrial matrix. In the first stage of DNA replication requires a small RNA that has been produced with the mitochondrial RNA polymerase and can provide the necessary primers for DNA mitochondrial replication. Several methods have been proposed for replication such as an asynchronous strand displacement model, a strand-coupled bidirectional replication model and RITOLS model. This review paper is consider more models today as of mitochondrial DNA replication and proteins involved in replication of mitochondrial such as human DNA polymerase and the following of its subunites, DNA helicase mitochondria or Twinkle helicase, proteins bonded to the single-stranded DNA and base excision repair in mitochondria.
    Keywords: Mitochondria, Replication, Transcription
  • Nazila Bahmaie, Dr Abdolreza Esmaeilzadeh Page 53
    Background And Aim
    Sepsis is a systemic inflammatory response to infection after the invasion of host microbial pathogens into the bloodstream that is followed by multiple organ dysfunction and immune suppression leading to susceptibility to nosocomial infections. Sepsis pathogenesis is complex and its mechanism is not yet fully clarified. In addition, the complexity of clinical protests, the development of antibiotic resistance and, ultimately, chronicity of the disease has led researchers to find new directions in this context. So, the search for sepsis biomarkers may be useful to identify patients, evaluate the response to treatment, differentiation of sepsis from local and even assist clinicians in differentiating patients with sepsis from non-infectious SIRS patients.
    Search
    Method
    This study is a systematic review and data are collected from PubMed, Scopus, Science Direct and EMBASE databases. Information are acquired by using 5 keywords (as: Biomarker, Diagnosis, Infectious Diseases, Sepsis, Treatment) from ultimately 40 articles of 1999 to 2015.
    Findings and
    Results
    Although CRP is used as the most common biomarkers in the identification of sepsis, but other markers like Proinflammatory cytokines and chemokines, proteins such as Procalcitonin, monocytes and lymphocytes surface markers, markers of immune paralysis phase as anti-inflammatory cytokines, HBP, PSP, can identify severe sepsis before organ dysfunction and reduce the mortality rate associated with severe sepsis.
    Conclusion
    Sepsis as the most important cause of death among critically ill patients in developed countries and is one of the main causes of mortality in hospitalized patients despite the availability of potentiated antibiotics and advanced medical treatments. This enables researchers to use biological markers clinically as diagnostic and preventive tools at intensive care to improve outcomes of their infection.
    Keywords: Biomarker, Diagnosis, Follow up, Infectious Diseases, Sepsis, Treatment
  • Dr Rashid Ramazanzadeh, Abas Manafi, Dr Mazaher Khodabandehloo, Samaneh Rouhi, Bahman Mohammadi Page 65
    Staphylococcus aureus is one of the most important bacteria in Hospital and community-acquired infections. Antibiotic resistance that is caused by this bacterium to be a major problem in health care. The purpose of this study was to determine vancomycin minimum inhibitory concentration by E-test in Staphylococcus aureus isolated in two tertiary Hospitals in the city of Sanandaj. This study cross-sectional study was performed on 88 samples Staphylococcus aureus isolated from clinical specimens of patients admitted to Toohid and Besat Hospitals in Sanandaj city (April to March 2011). Strains identification was done by Microbiology standard methods. Antibiotic susceptibility testing by disk diffusion and vancomycin minimum inhibitory concentration by E-test was performed. In this study 40 S. aureus strains from Toohid and 48 strains from Besat Hospitals was collected. Between 88 isolates of S. aureus, minimum inhibitory concentration ranges was varied of 0.19-1.5 milligrams per liter and according to standards were all strains were sensitive to vancomycin (minimum inhibitory concentration ≤ 2). In this study resistance strains to vancomycin not found. The results of this research can play an important role in resistance to vancomycin assess in the health care system in the Kurdistan province, as well as for the correct application of the antibiotic treatment of infections.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Vancomycin, minimum inhibitory concentration, E, test