فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 40 (تابستان 1397)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 40 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/30
  • تعداد عناوین: 17
|
  • رهنمودها: وصیت نامه امام علی (ع)
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 4
  • سخنی با همراهان
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 5
  • تاریخ کنگره ارتقاء کیفیت واقعی است و نمی توان آن را کتمان کرد
    صفحه 8
  • داریوش فرهود *، خانم عاتکه بهادری صفحات 10-13
    تقریبا 1 میلیون نفر در سراسر جهان سالیانه در اثر خودکشی که نوعی اختلال روانی است، جان خود را از دست می دهند. خودکشی فنوتیپ رفتاری پیچیده و چند منظوره است و ریشه ای ژنتیکی دارد: سابقه خانوادگی این اختلال، خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد. مطالعات خانوادگی و مطالعه دوقلوها نشان داده که وجود پایگاه های ژنتیکی و محیطی رفتار خودکشی را ایجاد می کند. مطالعات خانوادگی در این مورد، به منظور بررسی میزان رفتارهای پرخطر خانواده ها طراحی شده است. بیشتر مطالعات نشان می دهد که میزان این رفتار پرخطر، در بستگان قربانیان خودکشی، بیشتر است. همه گزارش ها افزایش میزان خودکشی در فرزندان والدینی که تجربه خودکشی داشته اند، نسبت به فرزندان والدینی که خود کشی را تجربه نکرده اند را به اثبات رسانده اند.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، مطالعات خانوادگی، مطالعه دوقلوها
  • محمد قهری * صفحات 14-21
    اونیکومایکوزیس عفونت قارچی ناخن و علت اکثر بیماری های آن است. 18 تا 40 درصد تمام تغییرات ناخنی و 30 درصد از تمامی عفونت های قارچی را اونیکومایکوزیس تشکیل می دهد. نسبت بروز اونیکومایکوزیس بین 20 تا 31 درصد متغیر است و 1. 5% بیماران جدیدی که به مراکز بیماری های پوست مراجعه می کنند از اونیکومایکوزیس رنج می برند. فاکتورهای مساعد کننده مختلفی وجود دارد که از آن جمله، ضربه و آسیب به ناخن ها، سن بالای 60 سال، مصرف دخانیات، دیابت نوع 1 و 2، اختلالات گردش خون مانند بیماری عروق محیطی، اختلالات سیستم ایمنی مانند عفونت با ویروس HIV را می توان نام برد. افزایش ضخامت ناخن، ناخن ناهموار و شکننده و بریده بریده، ناخن تغییر رنگ یافته و بد منظره و بالاخره احساس درد در انگشت دست یا پا هنگام فعالیت های معمولی روزانه از علائم معمول اونیکومایکوزیس می باشند. اونیکومایکوزیس توسط درماتوفیت ها، مخمرها و کپک ها ایجاد می شود. تشخیص اونیکومایکوزیس براساس تاریخچه بیماری، معاینه فیزیکی و بررسی های تشخیصی (آزمایشگاهی) صورت می گیرد.


    لکه های سفید گچی متمایزی در سطح صفحه ناخن ایجاد می شود و این لکه ها به راحتی از سطح صفحه ناخن تراشیده می شوند. قارچ از بالا به صفحه ناخن حمله می کند و این مسئله باعث می شود که سطح ناخن خشن، پودری و سفید شود. این فرم غالبا ناخن های بزرگ پا را مبتلا می سازد. لکه سفید در ابتدا نقطه ای بوده اما با گسترش عفونت تمامی سطح ناخن را در بر می گیرد. در این شکل از کچلی ناخن، برعکس فرم زیر ناخنی، میسلیوم به بالاترین قسمت صفحه ناخن محدود گشته و به ندرت قارچ به لایه های عمقی تر تهاجم دارد. میسلیوم های قارچی در این شکل از ضایعه پهن تر و بزرگ تر از میسلیوم هایی دیده می شود که در شکل کچلی زیر ناخنی دیده می شود و در اینجا میسلیوم ها به اشکالی شبیه استخوان های مچ دیده می شوند. این شکل از میسلیوم ها در قارچ های خاکزی و گاهی در درماتوفیت ها دیده می شود.
    این فرم بیشترین درصد کچلی های ناخن (تینا اونگیوم) را تشکیل می دهد. در این شکل از بیماری کراتین زیر ناخن درگیر شده و با پیشرفت عفونت، بستر ناخن و صفحه آن نیز گرفتار می شوند. ممکن است یک یا بیش از یک ناخن و یا همه ناخن ها مبتلا شوند. عفونت ابتدا به صورت هیپرکراتوز زیر ناخنی شروع شده و یک توده زرد مایل به خاکستری در زیر ناخن ایجاد می شود که موجب جدا شدن لبه آزاد ناخن می گردد و در نهایت به ماتریکس ناخن می رسد.
    موجب ایجاد یک لکه سفید که در زیر کوتیکول چین پروکسیمال ناخن ظاهر می شود و به سمت انتهای ناخن گسترش می یابد. این شکل از کچلی ناخن برخلاف اشکال قبلی نادر است. ضایعات از قسمت اپونشیوم (بسط لایه شاخی پوست در روی ناخن) و بخش انتهایی صفحه ناخن به صورت لکه های سفید مایل به زرد شروع شده سپس به آهستگی صفحه ناخن و لانولا (هلالی کوچک، ناحیه سفید قاعده ناخن) را گرفتار کرده و با رشد ناخن این لکه ها نیز جابجا می شوند.
    با عفونت اطراف ناخن شروع می شود و چین های اطراف ناخن قرمز رنگ و ملتهب می شود و سپس باعث اونیکولیز، حالت کاذب چماقی شدن و فشار عرضی بر صفحه ناخن می گردد. عفونت ناخن در اثر کاندیدا آلبیکنس نسبت به سایر قارچ ها عفونت حادتری است و غالبا چرک دار می باشد و تمایل دارد که چین های پروکسیمال و جانبی ناخن را درگیر کند.
    کلیدواژگان: دیستروفی ناخن، بیماری ناخن، اونیکومایکوز، اونیکودیستروفی، کچلی ناخن، بیماری قارچی ناخن، ناهنجاری ناخن
  • مسعود حاجیا * صفحات 22-25
    یکی از فراوان ترین نمونه هایی که به آزمایشگاه برای تشخیص و ایزوله عامل بیماری زا ارسال می گردد نمونه خون می باشد که نیازمند وقت بسیار و نگهداری طولانی مدت است. به منظور ارزیابی میزان کارایی روش فعلی کشت نمونه خون و تعیین فراوانی و تنوع انواع باکتری های جدا شده این مطالعه بر روی نمونه های 980 بیمار بستری در برخی بیمارستان های دانشگاهی صورت گرفت.
    آزمایشگاه صورت گرفت.
    نمونه های تهیه شده از هر بیمار از یک تا سه نمونه متفاوت بود. در مجموع به طور میانگین 28/2 نمونه به ازای هر بیمار نمونه به آزمایشگاه ها ارسال شده بود. کشت خون در 40 بیمار مثبت بود که در مجموع از 56 نمونه باکتری ایزوله گردید. از باکتری های ایزوله شده بیشترین موارد مربوط به سالمونلا تیفی بود (35%) و کمترین باکتری های جدا شده کلبسیلا و پنوموکک (5%). سایر باکتری های ایزوله شده عبارت بودند از ای کلای (25%) ، استاف های کواگولاز منفی (15%) ، استاف ائوروس و انتروباکتر (5/7%). از مجموع بیماران که کشت خون برای آن ها مثبت اعلام شده بود، تنها 30% بیمارانی بودند که واجد دو و یا سه کشت مثبت بودند. سایر بیماران (70%) تنها دارای یک کشت مثبت بودند و هیچ یک از این موارد به عنوان آلودگی در آزمایشگاه ثبت نگردیده بود.
    کلیدواژگان: کشت خون، تشخیص آزمایشگاهی، آلودگی
  • مجیدرضا خلج زاده *، زینب معین توکلی صفحات 26-29
    موضوع اخلاق حرفه ای در آزمایشگاه پزشکی بسیار مهم و گسترده بوده و به مجموعه رفتارهای حرفه ای اعتماد آفرین و ارزشمند کارکنان در برابر بیمار و جامعه اطلاق می شود. بروز رفتارهای اخلاقی در آزمایشگاه به خودی خود امکان پذیر نبوده و نیاز مند آموزش کارکنان است. آموزش اخلاق حرفه ای می تواند منجر به تغییر در سطح دانش و نگرش و رفتار اخلاقی حرفه مندان شود. آموزش به روش های مختلف انجام شده و یکی از شیوه های رایج آموزش اخلاق حرفه ای، شیوه سخنرانی است که بر پایه آموزش نظری استوار است. برای ارزیابی تاثیر آموزش اخلاق حرفه ای و مقایسه وضعیت دانش و نگرش اخلاقی کارکنان آزمایشگاه، این پژوهش با همکاری 24 نفر از کارشناسان علوم آزمایشگاهی به شیوه مداخله آموزشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. نتیجه اینکه، برگزاری جلسات آموزش اخلاق حرفه ای به شیوه سخنرانی قادر است ضمن تامین رضایتمندی فراگیران، سطح دانش و نگرش اخلاقی پرسنل آزمایشگاه را ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آموزش، دانش اخلاقی، نگرش اخلاقی
  • علی اصغری *، مجید پیرستانی، مریم زارع صفحات 30-38
    بلاستوسیستیس از معدود انگل های روده ای است که در بیش از 5 درصد جمعیت کشورهای پیشرفته شیوع داشته و این رقم در کشورهای در حال توسعه به 30 الی 60 درصد می رسد. این انگل اغلب در افراد دچار نقص سیستم ایمنی (بیماران مبتلا به ویروس نقص ایمنی یا سرطان) و افرادی که در تماس نزدیک با حیوانات هستند، دیده می شود. چنین شیوعی در جوامع انسانی و ماهیت بالقوه زئونوتیک این انگل منجر به افزایش سوالات در مورد اهمیت این انگل در بهداشت عمومی شده است. در سال های اخیر، مطالعات صورت گرفته در شرایط برون تنی و درون تنی، جنبه های جدیدی از توان بیماریزایی این انگل را روشن ساخته و نشان می دهد که عفونت بلاستوسیستیس با انواع اختلالات گوارشی، مرتبط بوده و احتمالا نقش مهمی در ایجاد سندرم روده تحریک پذیر IBS داشته و همین طور با ضایعات جلدی (کهیر) مرتبط می باشد. در این بررسی به جنبه های مختلف بیولوژی بلاستوسیستیس نظیر بیماریزایی و تشخیص پرداخته می شود.
    این مطالعه یک مطالعه مروری بر روی خصوصیات و ویژگی های کلی انگل بلاستوسیستیس می باشد که برای این منظور مقالات و کتاب های مختلف که به بررسی انگل بلاستوسیستیس پرداخته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بلاستوسیستیس، علائم بالینی، بیماریزایی، IBS، تشخیص
  • رضا بهلولی خیاوی * صفحات 39-47
    عفونت های بیمارستانی، عفونت های اکتسابی یا عفونت های مرتبط با بیمارستان نیز نامیده می شوند. شبکه جهانی ایمنی و مراقبت های بهداشتی به همراه مرکز کنترل بیماری ها عفونتهای بیمارستانی را به 13 نوع با 50 جایگاه عفونی دسته بندی کرده است که براساس معیارهای بیولوژیکی و بالینی اختصاصی هستند. عواملی که معمولا در عفونت های اکتسابی از بیمارستان دخالت دارند شامل گونه های استرپتوکوکوس، گونه های آسینتوباکتر، آنتروکوک، سودوموناس ائروجینوزا، استافیلوکوکوسهای کواگولاز منفی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اعضای خانواده لژیونلا و اعضای خانواده آنتروباکتریاسه مثل پروتئوس میرابیلیس، کلبسیلا پنومونیا، اشریشیاکولی وسراشیامارسسنس می باشند.
    بیماریزاهای بیمارستانی از طریق فرد به فرد، محیط یا آب و غذای آلوده، افراد عفونی، پوست کارکنان آلوده یا تماس از طریق موارد یا سطوح مشترک انتقال می یابند. ارگانیسم های بیمارستانی مقاوم به چندین دارو عمدتا« شامل استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، انتروکوکوس های مقاوم به وانکومایسین، سودوموناس ائروجینوزا و کلبسیلا پنومونیا می باشند، در حالی که کلستریدیوم دیفیسیل مقاومت طبیعی نشان می دهد. استفاده بیش از حد و نامناسب از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف خصوصا در مراکز بهداشتی، عفونت های بیمارستانی را افزایش می دهند که نه تنها یک مشکل سلامتی بزرگ است بلکه سبب زیانهای اقتصادی و تولیدی زیادی نیز می شود. عفونت های بیمارستانی را می توان با اندازه گیری و مقایسه میزان عفونت در مراکز بهداشتی و انجام سرویس های بهداشتی بهتر، کنترل کرد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری هاروشی را جهت نظارت بر عفونت های بیمارستانی و بررسی شیوع عمده آن ها، ارائه می دهد. به واسطه این نظارت، بیمارستان ها می توانند یک استراتژی در بردارنده اقدامات کنترل عفونت تدوین کنند.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، آنتی بیوتیک ها، راهکارهای کنترل، نظارت
  • نشست هم اندیشی مجمع انجمن های تشخیص آزمایشگاهی
    صفحه 48
  • بازدید جناب آقای دکتر حسینی، دبیر محترم کمیسیون انجمن های علمی گروه پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران
    صفحه 50
  • مجمع عمومی شعبه انجمن دکترای علوم ازمایشگاهی استان کرمان برگزار شد
    صفحه 52
  • حذف مشکلات جامعه آزمایشگاهی با اتحاد و همدلی
    دکتر شهروز همتی صفحه 53
  • تاسیس دانشگاه عالی علوم آزمایشگاهی به عنوان یک آرزو / گفتگو با دکتر مهتاب جعفرآبادی آشتیانی
    صفحه 56
  • تایخچه موسیقی سنتی ایران
    دکتر شهریار لسان پزشکی صفحه 58
  • سخن شما
    ایمان بهرامی صفحه 63
  • صفحه ویژه آثار ادبی و هنری همکاران دکترای علوم آزمایشگاهی
    صفحه 64
|
  • Daryush Farhud Dr *, Atekeh Bahadori Pages 10-13
    Approximately 1 million people die every year from suicide that is a mental disorder. Suicide is a complex, multifunctional behavioral phenotype that has a genetic origin: the family history of this disorder increases the risk of it. Family studies and study of twins have shown that the existence of genetic and environmental bases creates suicidal behavior. Family studies in this regard have been designed to investigate the high risk behavior of families. Most studies show that this high-risk behavior is higher in relatives of suicide victims. All reports have shown that the suicide rate of suicidal parents in suicidal parents has proven to be superior to those of parents who have not experienced suicide.
    Keywords: Mental Disorders, Family Studies, Twin Study
  • Mohammad Ghari Dr * Pages 14-21
    Onychomycosis, also known as tinea unguium, is a fungal infection of the nail. Symptoms may include white or yellow nail discoloration, thickening of the nail, and separation of the nail from the nail bed. Toenails or fingernails maybe affected, but it is more common for toenails to be affected. A number of different types of fungus can cause onychomycosis including dermatophytes and Fusarium. Risk factors include athlete's foot, other nail diseases, exposure to someone with the condition, peripheral vascular disease, and poor immune function. The diagnosis is generally suspected based on the appearance and confirmed by laboratory testing. It occurs in about 10 percent of the adult population. Older people are more frequently affected. Males are affected more often than females. Onychomycosis represents about half of nail disease.
    As the infection progresses the nail can become brittle, with pieces breaking off or coming away from the toe or finger completely. If left untreated, the skin underneath and around the nail can become inflamed and painful. There may also be white or yellow patches on the nailbed or scaly skin next to the nail, and a foul smell. There is usually no pain or other bodily symptoms, unless the disease is severe. People with onychomycosis may experience significant psychosocial problems due to the appearance of the nail, particularly when fingers – which are always visible – rather than toenails are affected.
    The causative pathogens of onychomycosis are all in the fungus kingdom and include dermatophytes, Candida, and nondermatophytic molds.
    Trichophyton rubrum is the most common dermatophyte involved in onychomycosis. Other dermatophytes that may be involved are T. interdigitale, Epidermophyton floccosum, T. violaceum, Microsporum gypseum, T. tonsurans, and T. soudanense.
    Other causative pathogens include Candida and nondermatophytic molds, in particular members of the mold genus Scytalidium, Scopulariopsis, and Aspergillus. Candida species mainly cause fingernail onychomycosis in people whose hands are often submerged in water. Scytalidium mainly affects people in the tropics, though it persists if they later move to areas of temperate climate.
    Other molds more commonly affect people older than 60 years, and their presence in the nail reflects a slight weakening in the nail's ability to defend itself against fungal invasion.
    The diagnosis is generally suspected based on the appearance and confirmed by laboratory testing. The four main tests are a KOH smear, culture, histology examination, and polymerase chain reaction. The sample examined is generally nail scrapings or clippings.
    Nail plate biopsy with periodic acid-Schiff stain appear more useful than culture or direct KOH examination. To reliably identify nondermatophyte molds, several samples may be necessary.
    There are four classic types of onychomycosis:•Distal subungual onychomycosis is the most common form of tinea unguium and is usually caused by Trichophyton rubrum, which invades the nail bed and the underside of the nail plate.
    •White superficial onychomycosis (WSO) is caused by fungal invasion of the superficial layers of the nail plate to form "white islands" on the plate. It accounts for around 10 percent of onychomycosis cases. In some cases, WSO is a misdiagnosis of "keratin granulations" which are not a fungus, but a reaction to nail polish that can cause the nails to have a chalky white appearance. A laboratory test should be performed to confirm.
    •Proximal subungual onychomycosis is fungal penetration of the newly formed nail plate through the proximal nail fold. It is the least common form of tinea unguium in healthy people, but is found more commonly when the patient is immunocompromised.
    •Candidal onychomycosis is Candida species invasion of the fingernails, usually occurring in persons who frequently immerse their hands in water. This normally requires the prior damage of the nail by infection or trauma.
    Keywords: onychomycosis, tinea unguium, nail dystrophy, nail disease, nail disorder, onychodystrophy
  • Masoud Hajia Dr * Pages 22-25
    One of the most frequent samples sent to the laboratory for the diagnosis and isolation of the pathogen is a blood specimen, which takes a lot of time and long-term incubation. In order to evaluate the efficiency of the current culture method and determine the frequency and diversity of isolated bacteria, this study was conducted on 980 patients admitted to some university hospitals.
    Collected specimens varied from one to three samples for each patient. Overall, an average specimens tested was of 2.28 samples for the patients. Blood cultures were positive in 40 patients, of which a total of 56 bacterial organisms were isolated. The most frequent isolated bacteria were Salmonella typhi (35%) and the least isolated ones were Klebsiella and Pneumococcus (5%). Other isolated bacteria were E. coli (25%), Coagulase negative staphylococcus (15%), S. aureus and Enterobacter (7.5%). Thirty percent of patients had two and three positive culture out off the total positive blood culture reported. The rest of 70% patients had just one positive culture, and none of them was registered as a contamination by the laboratories.
    Keywords: Blood Culture, Laboratory diagnosis, Contamination
  • Majidreza Khalajzadeh Dr *, Zeynab Moeen Tavakoli Dr Pages 26-29
    Professional ethics in medical laboratory is important and extensive. It comprises trustworthy and valued conducts of professionals against public and patient. Medical laboratory professionals need education and training to exhibit ethical conducts. Teaching professional ethics may change ethical knowledge, attitude and conduct of healthcare professionals. Ethics education is done in different ways. Lecturing is a common method to teach ethics. Lecturing method is based on theoretical concepts. This study has been designed and conducted to assess the effect of teaching professional ethics on ethical knowledge and attitude, by using questionnaire on 24 medical laboratory staff. Result showed that, teaching ethics by lecturing method increases ethical knowledge and improves attitude of medical laboratory staff.
    Keywords: professional ethics, education, knowledge, attitude
  • Ali Asghari *, Majid Pirestani Dr, Maryam Zare Pages 30-38
    Blastocystis sp. is among the few enteric parasites with a prevalence that often exceeds 5% in the general population of developed countries and can reach 30-60% in developing countries. This parasite is frequently found in people who are immunocompromised (patients with human immunodeficiency virus/acquired immunodeficiency syndrome or cancer) and a higher risk of Blastocystis sp. infection has been found in people with close animal contact. Such prevalence in the human population and the zoonotic potential naturally raise questions about the impact of these parasites on public health and has increased interest in this area. Recent in vitro and in vivo studies have shed new light on the pathogenic power of this parasite, suggesting that Blastocystis sp. infection is associated with a variety of gastrointestinal disorders, may play a significant role in irritable bowel syndrome, and may be linked with cutaneous lesions (urticaria). In this review, we investigate several biological aspects of Blastocystis sp.
    Keywords: Blastocystis, clinical symptoms, pathogenesis, IBS, diagnosis
  • Reza Bohloli Khiavi * Pages 39-47
    Nosocomial infections are also known as hospital-acquired/associated infections. Nosocomial pathogens can be transmitted through person to person, environment or contaminated water and food, infected individuals, contaminated healthcare personnel's skin or contact via shared items and surfaces. Excessive and improper use of broad-spectrum antibiotics, especially in healthcare settings, is elevating nosocomial infections, Centers for Disease Control and Prevention provides the methodology for surveillance of nosocomial infections along with investigation of major outbreaks. By means of this surveillance, hospitals can devise a strategy comprising of infection control practices.
    Keywords: Hospital, acquired infection, Antibiotics, Control strategies, Surveillance