فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 41 (پاییز 1397)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 41 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد صاحب الزمانی صفحه 5
  • فریبا نباتچیان *، علی صادقزاده صفحات 9-16
    چاقی و بیماری های متابولیک مربوطه مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا و هیپرلیپیدمی و در نتیجه، افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی از مسائل شایع پزشکی و اجتماعی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. بنابراین درک اساس مولکولی زمینه ای چاقی و بیماری های متابولیک مربوط به آن به منظور توسعه پیشگیری و روش های درمانی موثر در مقابل چنین شرایطی دارای اهمیت است.
    آنژیوپوئتین (angpt) عضوی از خانواده فاکتور های رشد عروقی است که در فرآیند رگ زایی در دوره جنینی و پس از تولد دخالت دارد. سیگنالینگ آنژیوپوئتین به طور مستقیم با رگ زایی، فرآیندی که طی آن شریان ها و رگ های جدید از رگ های خونی قبلی ایجاد می شوند، ارتباط دارد.
    اخیرا، یک خانواده از پروتئین ها که ساختار مشابهی با فاکتورهای تنظیمی آنژیوژنیک یعنی آنژیوپوئتین ها دارند شناسایی شده و تحت عنوان پروتئین های مشابه آنژیوپوئتین (Angptls) نام گذاری شده اند. چندین مطالعه نشان می دهد که بیشتر این پروتئین ها دارای پتاسیل عملکردی در تنظیم رگ زایی هستند و زیرگروهی از آن ها دارای نقش در تنظیم گلوکز، لیپید و متابولیسم انرژی می باشند.
    تنظیم متابولیسم انرژی پستانداران یک فرآیند پیچیده شامل هورمون های متعدد، عوامل رونویسی و آبشارهای انتقال سیگنال است. بسیاری از تنظیمات به وسیله فاکتورهای ترشحی که اطلاعات را از اندامی به دیگری می برند، اتفاق می افتند.
    کلیدواژگان: پروتئین شبه آنژیوپوئتین، آنژیوپوئتین، سندرم متابولیک
  • محمد قهری * صفحات 17-23
    تهاجم به صفحه ناخن توسط قارچ های درماتوفیت تحت عنوان tinea unguium شناخته می شود. عفونت زیر صفحه ناخن در قسمت انتهایی (لبه آزاد ناخن) یکی از شایع ترین فرم های تهاجم قارچی ناخن است و عموما بستر ناخن و زیر لبه ناخن را درگیر می کند. عفونت درماتوفیتی معمولا در جهت distal-to-proximal است. در اینجا یک التهاب ملایم باعث تولید هایپرکراتوز و پاراکراتوز فوکال می شود. هایپرکراتوز زیر ناخن موجب جدا شدن صفحه ناخن از بستر آن می شود. تریکوفیتون روبروم، تریکوفیتون منتاگروفیتس و اپیدرموفیتون فلوکوزوم سه عامل اصلی کچلی ناخن می باشند. به استثنای اونیکومایکوز سفید سطحی، تینا اونگیوم یا عفونت های درماتوفیتی ناخن ها به خصوص ناخن های شصت پا درمان بسیار مشکلی دارند. در حقیقت تا قبل از این که داروهای ضد قارچی سیستمیک عرضه شوند، تینا اونگیوم به عنوان یک بیماری علاج ناپذیر در نظر گرفته می شده است. درمان های قبلی شامل درآوردن ناخن به طریقه شیمیایی یا مکانیکی بود که به دنبال آن درمان موضعی انجام می شد، هر چند که عود عفونت شایع بوده است. برای تشخیص تینا اونگیوم از قسمت های هایپرکراتینیزه زیر صفحه ناخن و نیز از مرز نسج سالم از غیر سالم نمونه برداری انجام شده و با روش های مستقیم میکروسکپی و کشت آزمایش انجام می شود.
    کلیدواژگان: اونیکومایکوز، کچلی ناخن، تینا اونگیوم، درماتوفیت
  • حسین درگاهی *، سیده فاطمه موسوی جم صفحات 24-40
    مقدمه
    امروزه سازمان ها برای انجام کارآفرینی سازمانی از مهارت های رهبری تغییر، بهره می گیرند. لذا در این شرایط نقش رهبران تحول آفرین موثرتر خواهد بود. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین و کارآفرینی سازمانی در بین کارکنان آزمایشگاه های بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1397 به انجام رسید. روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 126 نفر از کارکنان آزمایشگاه های مورد مطالعه انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه های رهبری تحول آفرین با 20 گویه و کارآفرینی سازمانی با 31 گویه بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد و جهت ارائه نتایج توصیفی از فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و به منظور بیان نتایج تحلیلی از آزمون ضریب همبستگی Pearson، Anova و T-test بهره برداری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین تمایل به رهبری تحول آفرین و کارآفرینی سازمانی و ابعاد آن در آزمایشگاه های مورد مطالعه بالاتر از حد متوسط است. بین همه ابعاد متغیر رهبری تحول آفرین با کارآفرینی سازمانی و همچنین همه ابعاد متغیر کارآفرینی سازمانی با رهبری تحول آفرین ارتباط آماری معنا داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با بکارگیری سبک رهبری تحول آفرین و ایجاد فرصت هایی برای شکوفایی و ارتقا و افزایش رضایت کارکنان و در نهایت افزایش اثربخشی سازمان، ایجاد جو اعتماد نسبت به مدیران و اهداف سازمانی در آن ها و حتی الامکان با مشارکت و تعامل بین مدیران و کارکنان با مذاکره و جلب تعهد همگانی زمینه مناسبی برای کارآفرینی و نوآوری سازمانی در سازمان فراهم می شود.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، کارآفرینی سازمانی، بیمارستان، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • هانیه پورکلهر ، داریوش فرهود صفحات 41-47
    با توجه به رشد روز افزون سرطان، استفاده از ترکیباتی که خاصیت ضد توموری دارند بسیار مورد توجه می باشند. پیشگیری از سرطان مجموعه اقداماتی است که جهت پیشگیری از ابتلا و یا پیشرفت سرطان انجام می شود و با استفاده از این روش ها تعداد موارد جدید سرطان در یک گروه یا جمعیت و نیز موارد مرگ ناشی از سرطان کاهش می یابد. جهت پیشگیری از ایجاد موارد جدید سرطان، دانشمندان عوامل خطر و محافظت کننده را ارزیابی می کنند. هر عاملی که باعث کاهش ابتلا به سرطان شود یک عامل محافظت کننده می باشد که برخی از داروها از این دسته هستند. مکمل های دارویی مانند ویتامین D و C و دیگر مواد آنتی اکسیدان و نیز داروهایی که قابلیت مهار تومورزایی یا ایجاد محدودیت رشد تومور دارند، از جمله متفورمین، آترواستاتین، آسپرین و تاموکسیفن را می توان نام برد.
    کلیدواژگان: سرطان، آنتی اکسیدان، مکمل های دارویی
  • بهاره مالکی ، سمیرا شعبانی، صادق ولیان بروجنی * صفحات 48-55
    ناباروری یکی از شایع ترین مشکلات جهان است. مردان مسئول حدود نیمی از موارد ناباروری هستند. یکی از مهم ترین دلایل ایجاد ناباروری در مردان اختلال در مسیر اسپرماتوژنز است. اسپرماتوژنز فرآیند تولید اسپرم بالغ از اسپرماتوگونی می باشد، که دارای سه مرحله اصلی میتوز، میوز و اسپرمیوژنز است. اختلال در هر مرحله از اسپرماتوژنزمی تواند باعث تولید اسپرم غیرطبیعی یا عدم تولید اسپرم شود که منجر به ناباروری در مردان می گردد. ناباروری براساس انواع اختلالات اسپرم به چهار گروه آزواسپرمی، الیگوزواسپرمی، آستنوزواسپرمی و تراتوزواسپرمی طبقه بندی می شود. عوامل ایدیوپاتیک و شناخته شده متعددی در ایجاد ناباروری مردان نقش دارند. از اساسی ترین عوامل ایجاد کننده ناباروری مردان می توان عوامل ژنتیکی را نام برد. یکی از عوامل ژنتیکی دخیل در ناباروری مردان miRNA ها می باشند. اسپرماتوژنز نیز به عنوان یک فرآیند مهم بیولوژیکی بوسیله miRNA های مختلف تنظیم می شود. بیان غیرطبیعی miRNA ها در بیضه باعث اختلال در مسیر اسپرماتوژنز و ایجاد ناباروری در مردان می گردد. همچنین miRNA ها می توانند به عنوان بیومارکرهای مولکولی برای تشخیص ناباروری در مردان مورد استفاده قرار گیرند. در این مقاله به نقش miRNA ها در اسپرماتوژنز و ناباروری مردان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: miRNA، ناباروری مردان، اسپرماتوژنز، بیومارکرهای مولکولی
  • رضا بهلولی خیاوی* ، اسماعیل نوری زاده صفحات 56-61
    Bartonella bacilliformis عامل اتیولوژیک بیماری کاریون یا تب ارورویا می باشد. در عفونت با این باکتری یک مدل جالبی از اختصاصی بودن میزبان انسانی نشان داده می شود. تفاوت های قابل ملاحظه در یافته های بالینی بیماری کاریون سازگاری پیچیده این باکتری با میزبان انسانی را ناشی از پایداری بیش از حد آن، باقی ماندن به صورت مخزن برای انتقال از طریق ناقلین و فرار از سیستم ایمنی می دانند. این رویدادها مکانیزم های بیوشیمیایی و ژنتیکی را در بر می گیردکه هم در سلول میزبان و هم در سلول باکتریایی وجود دارند. در این مطالعه مروری، بر پروتئین هایی که در کنش و واکنش بین Bartonella bacilliformis و سلول میزبان دخالت دارند تمرکز شده است. تعدادی از این پروتئین ها مثل flagellin, Brps, IalB, FtsZ, Hbp/Pap و سایر پروتئین های غشاء خارجی آنتی ژن های پروتئینی بالقوه ای هستند و می توانند به عنوان کاندیدهایی برای تهیه و توسعه واکسن مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بارتونلا باسیلی فورمیس، تب اورویا، پروتئین های کاندید آنتی ژن
|
  • Fariba Nabatchian Dr *, Ali Sadeghzadeh Pages 9-16
    Obesity and related metabolic diseases, such as type 2 diabetes,hypertension and hyperlipidemia, and, consequently, increased risk of cardiovascular disease are common in medical and social issues in developed and developing countries. Therefore, understanding the underlying molecular basis of obesity and related metabolic diseases is important in order to develop preventive and effective therapies against such conditions.
    Angpt is a member of the family of vascular growth factors that is involved in the process of angiogenesis in the embryonic and postnatal period. Angiopoietin signaling is directly related to angiogenesis, the process by which the arteries and vessels of the vein Previous blood disorders are caused
    Recently, a family of proteins that have a similar structure with angiogenic regulatory factors, the angiopoietins, have been identified and are referred to as angpt-type proteins. Several studies have shown that most of these proteins have a functional potential for arterial regulation, and subgroups of them have a role in regulating glucose, lipid, and energy metabolism.
    The regulation of the metabolism of mammalian energy is a complex process involving multiple hormones, transcription factors, and signal transmission cascades. Many of the settings are based on the secretion of information that transfers information from one organ to another.
    Keywords: Angiopoietin-like Protein, Angiopoietin, Metabolic Syndrome
  • Mohammad Ghahri Dr * Pages 17-23
    Tinea unguium is a fungal invasion caused by dermatophytes. Distal subungual infection is one of the common patterns of nail invasion and generally involves the nail bed and the underside of the nail in the distal portion. A mild inflammation produces hyperkeratosis and focal parakeratosis causes lifting of the nail plate and its detachment from the nail bed. Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes and Epidermophyton floccosum are the main three agents of tinea unguium. Dignosis is confirmed by mycologic study with direct observation and a positive culture. Laboratory tests (KoH microscopy, culture, PAS) show variable results with regard to reliability and predictive value.
    Keywords: Onychomycosis, Tinea unguium, Onychodystrophy, Dermatophytosis
  • Hosein Dargahi Dr *, Seyedeh Fatemeh Mousavi Jam Pages 24-40
    Introduction
    New centuries’ organizations use leadership skills for application of organizational entreprenership. In this circumstances, the role of transformational leadership are more effective. Therefore, this research was aimed to determine the relationship between transformational leadership and organizational entrepreneurship among clinical laboratories’ staff of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) in 2018.
    Methodology
    This was a descriptive – analytical and cross-sectional study induced among 126 clinical laboratories staff of TUMS hospitals. The research tool were transformational questionnaire with 20 questions and organizational entrepreneurship with 31 questions which their validity and reliability were confirmed. The collected data was analyzed by SPSS-22 and used frequency, percent, average, standard deviation, for presentation of descreptive results and Pearson, Anova, T-test techniques for analytical results. Findings: The results showed the averages of transformational leadership and organizational entrepreneurship were over the medium in the clinical laboratories. Also, there was positive and direct correlation between transformational leadership and organizational entrepreneurship.
    Conclusion
    Using transformational leadership by clinical laboratories directors cause opportunities, improvement, and increased staff satisfaction and finally organizational productivity, trust climate between directors and staff for attaining the organizational goals and increased participation by negotiation and attract public commitment for providing the organizational entrepreneurship and innovatin.
    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Entrepreneurship, Hospital, Staff, Tehran University of Medical Sciences
  • Hanieh Pourkalhor , Daryoush Farhoud Dr Pages 41-47
    Due to the increasing incidence of cancer, the use of anti-tumor compounds is very important. Cancer prevention is a set of measures to prevent or develop cancer, and by using these methods, the number of new cancers in a group or population, as well as deaths from cancer, is reduced. Scientists assess risk factors and protect themselves to prevent new cancer cases. Any factor that reduces the risk of cancer is a protective factor that some drugs are in this category. Pharmaceutical supplements like vitamins D and C and other antioxidants as well as drugs that inhibit tumorigenic or inhibitory tumor growth they have metformin, atrostatin, aspirin, tamoxifen.
    Keywords: cancer, anti oxidant, Pharmaceutical Supplements
  • Bahareh Maleki , Samira Shabani , Sadegh Vallian Borojeni Dr * Pages 48-55
    Infertility is one of the most common problems in the world. Males are responsible for about half of the infertility cases. The disorder of spermatogenesis is one of the main reason for infertility in men. Spermatogenesis is the process of producing mature sperm from spermatogonia that includes three main steps: mitosis, meiosis and spermyogenesis. The disorder in each step can result in the production of no or abnormal sperms and infertility in men. Infertility can be classified into four groups: Azoospermia, Oligozoospermia, Asthenozoospermia and Teratozoospermia. Several idiopathic and known factors contribute in male infertility. Genetic factors are the most important cause of infertility in men. miRNAs are one of the known genetic factors in male infertility. Spermatogenesis is also regulated as an important biological process by the various miRNA. Abnormal expression of miRNA in the testicles can cause disorder in spermatogenesis pathway and infertility. miRNAs can be used as molecular biomarkers for diagnosis of infertility in males. This article explains the role of miRNAs in spermatogenesis and male infertility.
    Keywords: miRNA, Male Infertility, Spermatogenesis, Molecular Biomarkers
  • Reza Bohloli Khiavi *, Esmael Nourizadeh Pages 56-61
    Bartonella bacilliformis is the etiologic agent of Carrion’s disease or Oroya fever.B. bacilliformis infection represents an interesting model of human host specificity. The notable differences in clinical presentations of Carrion’s disease suggest complex adaptations ´ by the bacterium to the human host, with the overall objectives of persistence, maintenance of a reservoir state for vectorial transmission, and immune evasion. These events include a multitude of biochemical and genetic mechanisms involving both bacterial and host proteins. This review focuses on proteins involved in interactions between B. bacilliformis and the human host. Some of them (e.g., flagellin, Brps, IalB, FtsZ, Hbp/Pap31, and other outer membrane proteins) are potential protein antigen candidates for a synthetic vaccine.
    Keywords: Bartonella bacilliformis, Oroya fever, antigen candidate proteins