فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 31 (بهار 1395)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 31 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/09
  • تعداد عناوین: 18
|
  • رهنمودها
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 2
  • سخنی با همراهان
    صفحه 3
  • پیام دکتر محمدرضا بختیاری رییس انجمن به مناسبت انتخابات هیئت مدیره
    دکتر محمدرضا بختیاری صفحه 4
  • حبیب الله گل افشان، خانم سعیده حاجی زمانی، آقای محمد اسماعیل خدمتی صفحات 5-10
    امروزه جمع آوری داده ها از بیماری های مزمن مرگ و میر دار نشان می دهد که RDW یک پارامتر پیش بینی کننده از پیشرفت بیماری و شیوه پاسخ به درمان است. پارامتر RDW معیاری برای نشان دادن تغییرات اندازه گلبول های قرمز است و کاربرد قدیمی آن در افتراق کم خونی ها است. برای مثال مرفولوژی میکروسیت هایپوکروم غیر یکدست (MCV↓، RDW↑) می تواند تا حدی کم خونی فقر آهن را از سندرم های تالاسمی ماینور که نمای میکروسیت یکدست (MCV↓، RDW=Normal) دارند جدا کند و یا ماکروسیتوز غیر یکدست (MCV↑، RDW↑) احتمال آنمی مگالوبلاستیک را مطرح می سازد. شواهد اخیر نشان می دهد که افزایش تغییرات اندازه گلبول های قرمز (RDW) در بیماری های قلبی- عروقی، ترمبوآمبولی، دیابت، سرطان، بیماری های انسداد ریوی، بیماری کبدی و کلیوی یک فاکتور خطر قوی و مستقل برای پیش بینی مرگ و میر در جمعیت مبتلا به بیماری های مزمن است. افزایش RDW گویای خارج شدن تولید گلبول قرمز از روند طبیعی ناشی از عدم تعادل متابولیکی و بیولوژیکی است که در این میان می توان به کوتاه شدن طول تلومر، استرس هاس اکسیداتیو، التهاب، سوء تغذیه، اختلال در متابولیسم چربی ها، بر هم خوردن بالانس هورمونی، افزایش فشار خون و کاهش قدرت ترمیم بافتی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های مزمن مرگ و میر دار، توزیع دامنه حجم (RDW)
  • محمد قهری صفحات 11-19
    واژه فئوهایفومایکوزیس از ریشه یونانی phaios به معنی «تاریک و تیره» گرفته شده و وضعیتی را بیان می کند که در آن قارچ دارای هایفی تیره رنگ است. این اصطلاح اولین بار در سال 1974 توسط Ajello et al. به عنوان یک واژه توصیف کننده برای عفونت های ناشی از قارچ های هایفومیست که در بافت های بدن میزبان به صورت عناصر میسلیال دارای دیواره عرضی تیره رنگ دیده می شوند، به کار گرفته شد. در این طبقه بندی جدید یک سری از عفونت های ناشی از قارچ های دارای پیگمان تیره در یک گروه کلینیکی قرار می گیرند. این طبقه بندی همچنین بیماری کاملا مشخص کروموبلاستومایکوزیس را که به لحاظ کلینیکی پروسه متمایزی دارد از سایر بیماری های ناشی از قارچ های دیماتیاسئوس که تا سال 1935 تحت عنوان «کرومومایکوزیس» موسوم بودند جدا می کند. برای جلوگیری از هرگونه آشفتگی در درک این گروه از بیماری ها، در ابتدا تنها قارچ های میسلیال در رده هایفومیست ها که در قلمروی قارچ های ناقص هستند را به عنوان عوامل فئوهایفومایکوزیس دانستند. این تعریف توسط Ajello et al. در سال 1981 وسعت بیشتری به خود گرفت و اعضاء قارچ های دیماتیاسئوس از رده Coelomycetes از قارچ های ناقص و اعضای قلمروی آسکومایکوتا را نیز در برگرفت. سپس McGinnis و همکارانش تعریف دیگری برای این واژه در نظر گرفتند به طوری که واژه «فئوهایفومایکوزیس» در برگیرنده همه عفونت هایی می گردید که توسط تمام عواملی که در بافت به صورت سلول های مخمری دیماتیاسئوس، یا عناصر شبه سودوهایفی، یا هایفی های دارای دیواره عرضی و یا ترکیبی از این فرم ها، دیده می شوند.
    این نکته را نیز باید مد نظر قرار داد که اگر چه قارچ های دیماتیاسئوس طبق تعریف دارای ملانین در دیواره سلولی خود هستند اما هنگامی که از رنگ آمیزی های استاندارد بافتی استفاده می شود پیگمانتاسیون همیشه در مقاطع بافتی قابل رویت نیست و در چنین مواردی یک رنگ آمیزی اختصاصی برای ملانین (مانند رنگ Masson – Fontana) برای آشکار ساختن طبیعت دیماتیاسئوس بودن ارگانیسم پاتوژن بسیار مفید است. هر چند که به تازگی نشان داده شده که برخی از گونه های آسپرجیلوس و زیگومیست ها ممکن است با این تکنیک رنگ بگیرند.
    کلیدواژگان: کیست فئوهایفومایکوتیک، قارچ های دیماتیاسئوس، تینا نیگرا، پیدرای سیاه، کچلی سیاه
  • ناهید عین الهی، فاطمه صفری صفحات 20-28
    مقدمه و هدف
    شیوع روز افزون و پاتوژنز متغیر بیماری دیابت، بر لزوم اتخاذ راهبردهای درمانی جدید تاکید می کند. امروزه در درمان دیابت، پزشکان به کنترل قند خون تمرکز دارند و اغلب نیاز به محافظت در برابر عوارض دیابت مانند رتینوپاتی، نفروپاتی و نوروپاتی نادیده گرفته می شود. مطالعات متعددی حاکی است که بیماران مبتلا به دیابت در معرض کمبود تیامین )ویتامین ب1) می باشند؛ که این ویتامین کوفاکتور بسیاری از آنزیم های متابولیسم کربوهیدرات است. لذا هدف از این مطالعه، مروری بر نقش تیامین در متابولیسم انرژی و میزان اثر بخشی تیامین در کاهش عوارض ثانویه دیابت می باشد.
    روش کار
    این مطالعه مروری باجستجو در متون موجود در پایگاه های اطلاعاتی فارسی شامل Iranmedex،SID ، Magiran و انگلیسی Scopus، Google scholar،Pubmed ، proquest با کلید واژه های تیامین، دیابت، رتینوپاتی، نوروپاتی و نفروپاتی مربوط به سال های 2015-1988 انجام گردید. به طور کلی از بین 50 مقاله به دست آمده، 38 مقاله که متن کامل آن ها موجود بود، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    داده های تجربی نشان می دهند که تیامین بسیاری از مسیرهای آسیب رسان هایپرگلایسمی مانند مسیر هگزوزآمین، تشکیل AGE و فعالیت پروتئین کیناز C را مهار می کند؛ در حالی که باعث افزایش فعالیت آنزیم ترانس کتولاز می شود. بنابراین تیامین می تواند یک گزینه درمانی مناسب و ارزان برای پیشگیری از عوارض ثانویه در بیماران دیابتی به شمار رود.
    کلیدواژگان: تیامین، دیابت، نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی
  • حسین درگاهی، زینب پرتوی شایان، علی اکبر رازقندی، مینا مروجی صفحات 29-45
    شیوه های مختلفی برای اداره سازمان های مراقبت بهداشتی درمانی از جمله آزمایشگاه ها وجود دارد، اما یکی از شیوه هایی که ممکن است از گذشته تا حال در بین مدیران به کار گرفته شود، شیوه مدیریت سمی است که با نتایج و مشکلات جدی در سازمان همراه است. شیوه مدیریت سمی به صورت تخریبی در نهایت به واژگونی ساختار سازمانی منجر خواهد شد. ناتوانی در تفکر راهبردی و فقدان ارتباط موثر با دیگران از ویژگی های مدیران سمی محسوب می شود که باعث کج روی در سازمان و ممانعت از دستیابی به اهداف سازمانی می شود. در قرن 21، سازمان ها باید بتوانند خود را با تغییرات و نوآوری های مداوم محیطی سازگار کنند و از شیوه های مخرب سنتی پرهیز نمایند. در دیدگاه مدیریت کوانتومی، ویژگی ها، مهارت ها و وظایف مدیران در مقایسه با شیوه های سنتی متفاوت است، به طوری که مدیران در شیوه کوانتومی کاملا متفکرانه و عقلایی به اداره سازمان و منابع انسانی می پردازند. در مدیریت کوانتومی و در چهارچوب مهارت های هفت گانه آن، مدیران به پدیده های داخل و خارج سازمان از پائین به بالا، و از درون به بیرون می نگرند. لذا این پژوهش در نظر دارد تا در قالب یک مطالعه مروری به تبیین و معرفی مدیریت سمی و کوانتومی پرداخته و ضمن مقایسه ویژگی های هر یک از این شیوه های مدیریتی، مدیران آزمایشگاه های بالینی را به سمت و سوی فراگیری مهارت های کوانتومی تشویق و ترغیب نماید.
    مطالعه حاضر از نوع مروری بود که با بکارگیری کلید واژه های مدیریت سمی، مدیریت کوانتومی و نظام مدیریت و استفاده از موتورهای جستجوگر فارسی و انگلیسی اطلاعات مورد نظر از سال 1994 تا 2011 جمع آوری گردید. کیفیت و صحت مقالات انتخاب شده براساس چک لیست ارزیابی نقادانه بررسی و تحلیل گردید. در نهایت تعداد 29 منبع برای استخراج داده ها در این مطالعه باقی ماند که مورد بهره برداری قرار گرفت.
    سازمان های امروز در حال تغییر و تحول شتابان هستند، لذا برای رویارویی با این تحولات سریع باید پیچیدگی ها را شناخت و راه های مواجهه با آن را یاد گرفت. مدیریت کوانتومی ، با رویکرد علمی جدید و ابتکاری، سازمان ها را قادر می سازد تا از سرمایه دانش و توان یادگیری خود حداکثر استفاده را ببرند. مسلما انجام این امر قبل از هر چیز وابسته به محو کردن دیدگاه مدیریت سمی در سازمان ها است که ممکن است بعضی از مدیران به دلیل انتخاب یا انتصاب اشتباهی و یا عملکرد نامناسب و اصرار و تاکید پیش از اندازه بر خط مشی ها و برنامه های ناکارآمد و غیر اثربخش به آن مبادرت ورزند و بدین ترتیب مسیر دستیابی به مدیریت کوانتومی را با ناهمواری روبرو سازند.
    کلیدواژگان: مدیریت سمی، مدیریت کوانتومی، نظام مدیریت
  • سکینه عباسی، پتیما اسماعیل صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    شواهد نشان می دهد که درروند بروزو پیشرفت سرطان پستان تغییراتی در مسیر سیگنالینگ α -ER و ER- β رخ می دهد و پلی مورفیسم ژن های مذکور با سرطان پستان و ویژگی های بالینی این بیماری همراه است. مطالعه حاضر، جهت بررسی تاثیر تعاملی افزاینده گوناگونی توالی های خاصی از ژن هایβ ER- وα ER- درخطر ابتلا به سرطان پستان و در زنان ایرانی انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    ژن ها در 150 بیمار مبتلا به تومورهای مهاجم پستان که تازه تشخیص داده شده و در147 نفر سالم توسط روش PCR –SSCP مطالعه شدند.
    یافته ها
    سه SNP ، rs2077647، rs1801132، rs2228480، درژن α ER- و یک SNP rs1256054 در ژنER- β اثرات تعاملی افزایشی را درابتلا به سرطان پستان در بیماران با سابقه فامیلی سرطان پستان و متاستاز LN نشان دادند.همچنین، SNP در کدان 392 ژن گیرنده استروژن β نسبت به SNP ها در ژن در کدانهای 10، 325، 594 از ژن گیرنده استروژن α ، حدود ده برابرخطر ابتلا به سرطان پستان را در بیماران با سابقه فامیلی سرطان پستان و حدود سه برابر متاستاز LN را در بیماران مبتلا به سرطان پستان افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    بنابرین SNP ها در ژن گیرنده استروژن α و β اثرات تعاملی درافزایش خطر ابتلا به سرطان پستان فامیلی و با متاستاز LN در میان زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان داشته و دراین تاثیر تعاملی نقش SNP کدان 392 از ژن گیرنده استروژن β موثرتر است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، گیرنده استروژن، متاستاز، LNپلی مورفیسم
  • رضا بهلولی خیاوی، تاج الدین اکبرزاده خیاوی، زهرا رخشیدن، عادل نصیری، سیده نگار مدرس صدرانی، فاطمه فرجی مزرعه خلفی صفحات 57-68
    اختراع واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) نقطه عطفی در تاریخ علوم زیستی و پزشکی است. کاربرد PCR نه تنها بطور کامل درزمینه تحقیقات ژنتیک مولکولی بخصوص در بیوتکنولوژی جانوری و گیاهی انقلابی ایجاد کرده است بلکه این تکنیک، ارتباط و کارایی مبتکرانه خود را در زمینه های دیگر علم پزشکی قانونی، سیستماتیک مولکولی، اپیدمیولوژی مولکولی، باستان شناسی، مردم شناسی، ژنتیک تکاملی و غیره نیز ثابت کرده است. PCR سنتی منجر به ظهور RT-PCR، qPCR و ترکیب RT-PCR/qPCR شده است. همچنین PCR قادر است با موفقیت «پروژه ژنوم انسان» را از طریق توانایی تکثیر و توالی یابی ژن های انسان، تکمیل کند که بیشتر پایه و اساس مهندسی ژنتیک شده است و حتی در حال حاضر ایجاد تغییرات مفید در ژنوم یک ارگانیسم را امکان پذیر ساخته است. واریانت های PCR در بسیاری از پیشرفت های اخیر که علوم دوره مدرن را ایجاد کردند به طور موفقیت آمیزی مورد استفاده واقع شده است.
  • دومین سمینار اقتصاد آزمایشگاه با رویکرد قیمت تمام شده خدمات آزمایشگاهی
    صفحه 69
  • مراسم بزرگداشت روز آزمایشگاهیان
    صفحه 72
  • نهمین کنگره بین المللی و چهاردهمین کنگره کشوری ارتقاء کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکیایران برگزار شد
    صفحه 75
  • مجمع عمومی انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران برگزار شد
    صفحه 83
  • آزمایشگاه های بزرگ تشخیص پزشکی بیمارستانی و مشکلات کاهش تعرفه
    صفحه 85
  • ماحصل عملی همایش ها مهم تر از انتقال اطلاعات و دانش
    صفحه 86
  • گفتگویی با شرکت کنندگان چهاردهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 87
  • عضویت دکتر محمدرضا بختیاری رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در کمیته (Standardization of Thyroid Function Tests (C-STFT فدراسیون بین المللی شیمی بالینی
    صفحه 89
  • سخن شما
    صفحه 90
|
  • Dr Habibollah Golafshan Saeideh Hajizamani, Mr Mohammad Esmaeil Khedmati Pages 5-10
    Today the accumulating mass of RDW literature supports the conclusion that RDW is a valid and major predictor of health outcomes. Previously RDW parameter was used only as indicator for red blood cells anisocytosis for differential diagnosis of microcytic hypochromic anemia (iron deficiency versus thalassemia minor) and macrocytic anemia (megaloblastic anemia) . Today the vast study of different chronic diseases especially of cardiac¡ renal¡ diabet and cancer showed that RDW can be used as a potent independent factor for prognosis and monitoring chronic diseases. It is now approved that not only iron and vitamins deficiency affect RDW level but also different pathologic conditions such as telomere length¡ stress¡ neuroendocrine abnormalities¡ hypoxemia¡ and malnutrition and … influences RDW level.
    Keywords: RDW, chronic diseases, mortality
  • Dr Mohammad Ghahri Pages 11-19
    Phaeohyphomycosis is a group of fungal infections caused by hyphomycetous fungi that develop in the host tissues in the form of dark-walled dematiaceous septate mycelia elements. Phaeohyphomycosis has been divided into four disease categories: superficial¡ cutaneous and corneal¡ subcutaneous¡ and systemic. Because of the unique pathologic features that allow their distinction from chromoblastomycosis and eumycotic mycetoma have traditionally been considered separated from phaeohyphomycosis. The number of organisms implicated as etiologic agents of Phaeohyphomycosis has grown over the last decade. Tinea nigra¡ is a superficial cutaneous fungal infection caused by Phaeoannellomyces werneckii¡ is endemic in tropical and subtropical coastal regions in the Caribbean¡ Central and South America¡ Asia¡ and Africa. Black piedra is a fungal infection of the hair shafts of humans and animals caused by Piedraia hortae. Infection occurs predominantly in the tropical climates of Central and South America¡ Southeast Asia¡ and the South Pacific islands. Some agents of Phaeohyphomycosis are capable of causing dermatomycosis and onychomycosis similar to those caused by dermatophytes. Subcutaneous Phaeohyphomycosis¡ which also appears in the literature under the label phaeomycotic cyst¡ is an uncommon localized infection of the deep dermis and subcutaneous tissues caused by dematiaceous fungi.
    Keywords: Pheohyphomycet, Dematiaceous Fungi, Phaeohyphomycosis, tinea nigra, black piedra, onychomycosis, dermatomycosis
  • Dr Nahid Einollahi Fatemeh Safari Pages 20-28
    Introduction
    Various pathogenesis and daily increase in number of diabetic patients¡ emphasizes the necessity of finding new therapeutic methods. Nowadays¡ physicians focus on controlling the blood sugar¡ although the protections against diabetic complications like: retinopathy¡ nephropathy and neuropathy are being ignored. Several studies on diabetic patients suggest that thiamine metabolism in diabetic is deficient. Thiamine(vitamin B1) is an essential cofactor of several enzymes involved in carbohydrates metabolism. Therefore¡ the aim of this study is to review the physiological role of thiamine in metabolism of glucose and the effectiveness of thiamine on lowering the secondary diabetes complication.
    Materials And Methods
    The study is done by searching the English and Persian databases like: Pubmed¡ Scopus¡ Proquest¡ Google scholar¡ SID¡ Magiran and Iranmedex with the terms: thiamine¡ diabetes¡ retinopathy¡ neuropathy and nephropathy between the years 1988 till 2015. Among 50 related articles¡ 38 with the full text access were included.
    Results
    Thiamine blocks many harmful hyperglycemia-pathway like: hexosamine pathway¡ AGE formation¡ PKC activation; though it increases the activation of transketolase enzyme. Thus thiamine is a good therapeutic option.
    Keywords: thiamine, diabetes, nephropathy, retinopathy, neuropathy
  • Dr Hossien Dargahi Zeynab Partovi Shayan, Mr Ali Akbar Razghandi Mina Morravegi Pages 29-45
    There are several management styles to administrate the health care organizations¡ for examples clinical laboratories¡ but one of the traditional styles is toxic management that induce serious problems in all organizations and finally¡ this management styles will damage and destroy the organization. Disability of strategic thought and lack of effective communication with the employees as the main characteristics of toxic management lead to impede the attaining of organizational goal. In new millennium ¡ organizations should compatible with environmental changes and innovation¡ and avoid the toxic management¡ In the other hand¡ quantum management had different characteristics in comparison with toxic management . Because quantum managers administrate their organizations and human resource logically and thoughtfully¡ and see the organization from down to up¡ and from internal to external of organization by quantum skills. Therefore¡ this research is aimed to introduce and explain the toxic management and quantum management and compare these two styles with each other as a systematic review research¡ in order to promote the clinical laboratories managers to use quantum management.
    This research is a systematic review study that induced using “toxic management¡ quantum management¡ and Management System” as the key words for data collection by English and Persian search engines from 1994 to 2011. The quality and validity of articles analyzed and confirmed by CASP checklist. Finally¡ 29 references were selected for data collection.
    Today´s organizations are developed hastily¡ therefore these organization should be ready to exposure with rapid change. Quantum management as a new scientific approach can lead organizations to use learning ability and knowledge capital of human resources. Certainly¡ this process is depend on elimination of toxic management and utilize the maximum learning ability¡ which may be used by some elective and appointive managers to perform inefficiently¡ and persist on ineffective policies and programs. Elimination of toxic management prepare the way to attain quantum management skills.
    Keywords: Toxic management, Quantum management, Management System
  • Dr Sakineh Abbasi, Dr Patimah Ismail Pages 46-56
    Background
    Evidence suggests that alterations in estrogen signaling pathways¡ including estrogen receptor α and estrogen receptor β occur during breast cancer development and both genes polymorphisms have been found to be associated with breast cancer and clinical features of the disease in the western countries. In the current study¡ we evaluated the hypothesis that certain sequence variants of the ER-α and ER-β genes are associated with an additively increased risk for breast cancer in Iranian women breast cancer patients.
    Methods
    The genes were scanned in 150 Iranian patients with newly diagnosed invasive breast tumors and in healthy control individuals by PCR single-strand conformation polymorphism (SSCP) method.
    Results
    Three SNPs rs2077647¡ rs1801132¡ rs2228480¡ in ER-α gene and one SNP rs1256054 in ER-β were revealed have additive effects in developing breast cancer and LN metastases. Also¡ SNP in codon 392 of estrogen receptor-β gene is more effective (10 folds and three folds) than those SNPs in codons 10¡ 325¡ 594 of estrogen receptor-α gene in developing familial breast cancer and LN metastases in breast cancer patients respectively.
    Conclusion
    SNPs in estrogen receptor α and β have additive effects in increasing risk for developing familial breast cancer and breast LN metastases among Iranian women breast cancer patients and furthermore SNP in codon 392 of estrogen receptor-β gene is more effective.
    Keywords: Breast cancer, estrogen receptor, LN metastases, polymorphism
  • Mr Reza Bohloli Khiavi, Mr Tajodin Akbarzadeh Khiavi Zahra Rakhshidan, Mr Adel Nasiri Seyedeh Negar Modarres Sadrani Fatemeh Faraji Mazraeh Khalafi Pages 57-68
    The invention of polymerase chain reaction (PCR) has been a milestone in the history of biological and medical sciences. The applications of PCR have not only completely revolutionised the research in the field of molecular genetics as well as animal and plant biotechnology¡ but the technique has also proved its relevance and ingenious utility in other fields of forensic sciences¡ molecular systematics¡ molecular epidemiology¡ archaeology¡ anthropology¡ evolutionary genetics¡ etc. as well. The conventional PCR led to the emergence of RT-PCR¡ qPCR and combined RT-PCR/q-PCR. PCR has also enabled the successful completion of the ‘human genome project’ by enabling the amplification and sequencing of the human genes¡ which has further laid the foundation of genetic engineering and has now even made it possible to make useful changes in the genome of an organism. The variants of PCR are now being successfully used in most of the recent advances made in the sciences of modern era.
    Keywords: Standard PCR, Variants, RT, PCR, qPCR, RT, PCR, qPCR combined