فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 32 (تابستان 1395)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 32 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناهید عین الهی، عاطفه علیرضایی، فاطمه صفری، راشد علییاری صفحه 8
    مقدمه و هدف
    شیوع روز افزون و پاتوژنز متغیر بیماری دیابت، بر لزوم اتخاذ فوری راهبردهای درمانی جدید تاکید می کند. مطالعات متعددی حاکیست که بیماران مبتلا به دیابت در معرض کمبود تیامین )ویتامین ب1) می باشند که این ویتامین همراه با منیزیم کوفاکتور بسیاری از آنزیم های متابولیسم کربوهیدرات است. امروزه تعدادی از مشتقات چربی دوست تیامین مانند بنفوتیامین سنتز شده اند که با کارایی بهتری نسبت به تیامین عمل می کنند. مطالعات بالینی نشان می دهد که نتایج امیدوار کننده ای در درمان با بنفوتیامین در بهبود عوارض ماکرووسکولار و میکرووسکولار دیابت وجود دارد. لذا هدف از این مقاله، مروری بر میزان اثر بخشی بنفوتیامین در کاهش عوارض ثانویه دیابت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مروری با جستجو در متون موجود در پایگاه های اطلاعاتی فارسی شامل Iranmedex،SID ، Magiran و انگلیسی Scopus، Google scholar،Pubmed ، proquest با کلید واژه های بنفوتیامین، تیامین، دیابت، رتینوپاتی، نوروپاتی و نفروپاتی مربوط به سال های 2015-1954 انجام گردید. به طور کلی از بین 80 مقاله به دست آمده،60 مقاله که متن کامل آن ها موجود بود، مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    داده های تجربی نشان می دهند که بنفوتیامین بسیاری از مسیرهای آسیب رسان هایپرگلایسمی مانند مسیر هگزوزآمین، تشکیل (advanced glycation end products) AGE، فعالیت پروتئین کیناز C و NF-KB را مهار می کند؛ در حالی که باعث افزایش فعالیت آنزیم ترانس کتولاز می شود. بنابراین بنفوتیامین یک گزینه درمانی مناسب به شمار می رود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که پزشکان اروپایی برای دهه ها از بنفوتیامین برای بیماران دیابتی تجویز نموده اند و همچنین در اکثر مقالات بر اثر مثبت بنفوتیامین در بهبود عوارض دیابت تاکید شده است، لذا امید است که اقدامات لازم جهت تولید این دارو و تجویز آن در بیماران مبتلا به دیابت در کشور ایران نیز انجام گردد.
    کلیدواژگان: بنفوتیامین، تیامین، دیابت، نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی
  • محمد قهری صفحه 18
    ساختمان منحصر به فرد چشم انسان و برخورد و مواجهه مستقیم آن با محیط، این عضو را در مقابل برخی از عوامل عفونی از جمله قارچ ها آسیب پذیر و حساس نموده است. دفاع های میزبان بر علیه این میکرو ارگانیسم ها هنگامی که از طریق سدهای آناتومیکال رخنه نمایند اغلب برای پیشگیری از کاهش بینایی و یا از دست دادن بینایی ناکافی است. بنابراین شناسایی و درمان به موقع میکرو ارگانیسم های درگیر کننده بسیار با اهمیت است. عفونت های قارچی چشم ناشی از ارگانیسم های کپکی معمولا مربوط به تروماهای نفوذ کننده توسط اشیاء و وسایلی است که با مواد گیاهی آلوده شده باشند و از طریق قرنیه یا کره چشم و یا به وسیله گسترش و توسعه عفونت از سینوس های پارانازال مجاور چشم به این عضو رسیده باشند. اندوفتالمیت و کوریورتینیت قارچی معمولا در نتیجه انتشار فونژمی قبلی (یا فونژمی پایدار) به بافت چشم است. گونه های کاندیدا شایع ترین علت اندوفتالمیت اندوژنوس هستند اگر چه عفونت اولیه توسط قارچ های دو شکلی ممکن است سبب عفونت و زخمی شدن کوریورتینا شوند. پوشش لنزهای تماسی با کراتیت ایجاد شده بوسیله مخمرها، قارچ های رشته ای و گونه های آکانتامبا مرتبط است.
    کلیدواژگان: کراتومایکوزیس، قارچ های دیماتیاسئوس، کراتیت اولسراتیو، کراتیت عفونی، کراتیت قارچی
  • حبیب ضیغمی، وحید لهراسبی صفحه 25
    همه باکتری ها، چه گرم مثبت باشد و چه گرم منفی، دارای مجموعه های غنی از نانوماشین های ماکرومولکولی برای ترشح طیف وسیعی از سوبستراهای تولیدی خود مثل مولکول های کوچک، پلی پپتیدها، پروتئین ها و DNA می باشند. این سوبستراهای تولیدی نقش حیاتی در پاسخ باکتری ها به محیط پیرامون خود و اجرا و حفظ فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلفشان چون خاصیت ادهزینی، پاتوژنسیته و بیماریزایی، تطبیق با محیط پیرامون و حفظ بقایشان دارد. در سال های اخیر توجه به ساختار و مکانیسم عمل این ماشین های انتقالی، که شامل 6 سیستم ترشحی شناخته شده در باکتری های گرم منفی (از I تا VI)، سیستم ترشحی تیپ VII شناسایی شده در مایکوباکتریوم ها، مسیر ترشحی عمومی (Sec) و مسیر انتقالی Tat، بیش از پیش شده است. وسعت دانش و دانسته های ما از این سیستم های ترشحی روز به روز در حال توسعه و هر روز فهم و درک ما از مکانیسم و نحوه ترشح پروتئین ها و DNA باکتری ها به خارج از سیتوپلاسم آن ها در حال گسترش است. به علاوه افزایش روز افزون بروز مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها یکی از نگرانی های مهم جهانی به حساب می آید. از این رو دانستن مکانیسم و ساختار این سیستم های ترشحی برای تولید نسل های جدیدی از آنتی بیوتیک ها و واکسن ها و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های عفونی باکتریایی امری است ضروری. در این مطالعه مروری برآنیم تا با بررسی دقیق ساختار و مکانیسم عمل سیستم های ترشحی عمومی، تک و دو مرحله ای، به طور خلاصه به بررسی نسل های جدید مواد ضد میکروبی علیه این سیستم های ترشحی بپردازیم.
    کلیدواژگان: سیستم های ترشحی، Sec، Tat، مواد ضد میکروبی جدید
  • سکینه عباسی، سمیرا کلباسی صفحه 36
    زمینه و هدف
    نقش ژن گیرنده استروژن آلفا و بتا ) β، α (ER-در بروز سرطان پستان غیر قابل انکار است. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که الگوی سن بروز سرطان پستان در شرق میانه، از ساکنین کشورهای غربی متفاوت است.
    روش کار
    اگزون های 3و7 در ژن β ER- در زنان مبتلا به سرطان پستان (150) و در افراد سالم (147) جهت تشخیص هر گونه گوناگونی ژنتیکی به کمک روش تکثیر پلی مورفیسم بر اساس ساختار فضایی تک زنجیره DNA (SSCP- PCR) مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در اگزون 7 جهشی خاموش به شکل پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNP) در کدون 392 و فقط در بیماران مبتلا به سرطان پستان (5.7٪) (17.122=χ2 ،0.01 =P) مشاهده شد. آلل CTG در کدون 392 (C1176G) ارتباط مستقیم با وقوع متاستاز در غدد لنفاوی را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان دهنده آن است که پلی مورفیسم β - ERدر اگزون 7 کدون 392 (C1176G) با جنبه های مختلف از سرطان پستان و متاستاز گره های لنفاوی در گروه بیماران مبتلا به سرطان پستان مرتبط است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، پلی مورفیسم، ژن گیرنده استروژن بتا، SSCP، PCR
  • حسین حضرتی نوین صفحه 48
    عفونت های پاروویروسی با طیفی وسیعی از بیماری ها همراه می باشند. چندین عضو از خانواده پاروویریده در افراد مبتلا مورد شناسایی قرار گرفته اند. در این مقاله ما درباره پاتوژنز این عفونت ها و طیفی از بیماری های بالینی مرتبط با آن ها، بحث خواهیم کرد. نقش این ویروس ها در تنظیم پیش سازهای اریتروئیدی و همچنین نقش احتمالی آن ها در بروز بیماری خود ایمنی و لوسمی لنفوبلاستیک حاد مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عفونت های پاروویروسی، کودکان، پاتوژنز
  • فرشته جهدی، مهدی بصیری مقدم، مجیدرضا خلج زاده صفحه 55
    زمینه و هدف
    رازداری و محرمانه بودن مسائل بیماران مبتلا به اچ آی وی از دیر باز مسئله ای است که مد نظر شاغلان حرف پزشکی بوده و جزء یکی از ضروریات اخلاق پزشکی مطرح می شود و لیکن جنبه های اخلاقی حفظ حقوق فردی در ارتباط با ابتلای شرکای جنسی و تقاضای یکی از آنان مبنی بر عدم فاش سازی ابتلای فرد مبتلا به همسر و حفظ سر حرفه ای پزشکان هنوز به عنوان یک چالش اخلاقی در جامعه پزشکی مطرح است. لذا این مطالعه با هدف بررسی راز داری در بیماران مبتلا به HIV انجام پذیرفت.
    روش تحقیق: این مطالعه از نوع مطالعات کتابخانه ای و مروری بر مطالعات در زمینه رازداری در بیماران مبتلا به ایدز می باشد که از طریق موتورهای جستجوی google scholar ،pub med، web of science و منابع مختلف (مقالات، کتب و اینترنت) فارسی و انگلیسی در سال های 1394- 1376 نگارش آن استفاده شده است.
    یافته ها
    در کدهای اخلاقی و دستورالعمل رفتار اخلاقی پزشکان کشورهای مختلف به طور کلی ذکر گردیده است پزشک باید اطلاعاتی را که از بیمار به دست می آورد به عنوان راز حفاظت کند و کاربرد آن فقط برای خود بیمار باشد مگر این که الزام قانونی وجود داشته باشد یا خود بیمار خواسته باشد یا خطری متوجه فرد دیگر یا جامعه باشد در منشور حقوق ایران نیز آمده است: که بیمار حق دارد جهت حفظ حریم شخصی خود از محرمانه ماندن محتوای پرونده پزشکی، نتایج معاینات و مشاوره های بالینی جز در مواردی که براساس وظایف قانونی از گروه معالج استعلام صورت می گیرد اطمینان حاصل نماید. سایر ادله شرعی نیز دلالت بر راز نگهداری می نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج مروری بر مطالعات، مستندات و نظریه های مراجع علمی، قانونی، شرعی حاکی از آن بود که در صورتی که فرد راضی به افشا شدن رازش به شریک جنسی خود نباشد با توجه به حق ادامه حیات جامعه و وظیفه مقدس پزشکی متقاعد ساختن شرکای جنسی از مسئولیت های پزشک می باشد و ضرورت آگاهی رسانی به انسان ها را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: راز داری، ایدز، شرکای جنسی
|
  • Dr Nahid Einollahi, Atefe Alirezaee, Fatemeh Safari, Rashed Aliyari Page 8
    Introduction
    Various pathogenesis and daily increase in number of diabetic patients, emphasizes the necessity of finding new therapeutic methods. Nowadays, physicians focus on controlling the blood sugar, although the protections against diabetic complications like: retinopathy, nephropathy and neuropathy are being ignored. Many studies on diabetic patients show the risk of low level of vitamin B1 (thiamine) which is a cofactor of the majority of enzymes of the carbohydrates-metabolisms pathways with the help of magnesium. Today some of lipid-soluble thiamine derivatives such as benfotiamine function better than thiamine itself. Clinical Studies in Europe and America showed hopeful results of improving microvascular and macrovascular complications of diabetes. Therefore the aim of this study is to review the effectiveness of benfotiamine on lowering the secondary diabetes complications.
    Materials And Methods
    The study is done by searching the English and Persian databases like: Pubmed, Scopus, Proquest, Google scholar, SID, Magiran and Iranmedex with the terms: benfotiamine, thiamine, diabetes, retinopathy, neuropathy and nephropathy between the years 1954 till 2015. Among 80 related articles, 60 with the full text access were included.
    Results
    Benfotiamine blocks many harmful hyperglycemia-pathway like: hexosamine pathway, AGE formation, PKC activation, NF-κB; though it increases the activation of transketolase enzyme. Thus benfotiamine is a good therapeutic option.
    Conclusion
    Due to prescribing benfotiamine as a cure for diabetes by European physicians for decades and its positive effects in the improvement of diabetes complications, so further studies by counting the Iranian life style and other elements like climate and genetics are recommended.
    Keywords: Benfotiamine, thiamine, diabetes, nephropathy, retinopathy, neuropathy
  • Dr Mohammad Ghahri Page 18
    Mycotic keratitis is a potentially sight-threatening fungal infection of the cornea. Fungi have been found responsible for about 6% to 53% of cases of ulcerative keratitis. More than 70 species have been reported to cause mycotic keratitis. Dematiaceous fungi follow Fusarium and Aspergillus species among the most common etiologic agents. Mycotic keratitis cases have been reported from a worldwide distribution but are more common in tropical and subtropical climates. Keratitis due to the more common dematiaceous pathogens is low grade and slowly progressive compared with that caused by more aggressive organisms. The mycotic keratitis ulcer is slowly progressive compared with that seen in bacterial keratitis and normally involves the central cornea. The base of the ulcer is normally dry, with a gray or witish base, and its edges are raised and thickened. Linear infiltrates with a feathery texture may radiate from the ulcer edges, giving rise to satellite lesions. Ring infiltrates and hypopyon can also be seen. A macroscopic brown pigmentation of the corneal infiltrate has been seen in cases due to dematiaceous fungi. It is difficult to clinically distinguish between bacterial and fungal keratitis. For this reason and because of the potential for development of sight-threatening complications such as endophthalmitis, early diagnosis under the guidance of an ophthalmologist and prompt institution of therapy is essential. The best diagnostic approach is to obtain scrapings from the base and edges of the ulcer using a spatula or surgical blade for direct microscopic examination and culture. If inadequate material is obtained, a corneal biopsy can be sentfor histopathology and culture. The most frequently implicated dematiaceous agents of keratitis include Curvularia species, Alternaria species, Bipolaris species, and Botryodiplodia theobromae.
    Keywords: tiaceous fungi, Mycotic keratitis, keratomycosis, ulcerative keratitis
  • Dr Habib Zeighami, Vahid Lohrasbi Page 25
    Secretion is an essential task for prokaryotic organisms to interact with their surrounding environment. In particular, the production of extracellular proteins and peptides is important for many aspects of an organism’s survival and adaptation to its ecological niche. In recent years, considerable progress has been made towards elucidating the structural and molecular mechanisms of the six secretion systems (types I–VI) of Gram-negative bacteria, the unique mycobacterial type VII secretion system, the General Secretory Pathways (Sec) and twin-arginine translocation (Tat). These advances have greatly enhanced our understanding of the complex mechanisms that these macromolecular structures use to deliver proteins and DNA into the extracellular environment or into target cells. In addition The rise of multidrug resistant bacteria is a major worldwide health concern. There is currently an unmet need for the development of new and selective antibacterial drugs. In this Review, we explore the structural and mechanistic relationships between these general, single- and double-membrane-embedded systems, and we briefly discuss how this knowledge can be exploited for the development of new antimicrobial strategies.
    Keywords: Secretion systems, Sec, Tat, New antimicrobial
  • Dr Sakineh Abbasi, Dr Samira Kalbasi Page 36
    Background
    ER-alpha and ER-beta genes have been proven to play a significant role in breast cancer. Epidemiologic studies have revealed that age-incidence patterns of breast cancer in Middle East differ from those in the Western countries.
    Methods
    Two selected coding regions in the ER-β gene (exons 3 and 7) were scanned in Iranian women with breast cancer (150) and in healthy individuals (147). PCR single-strand conformation polymorphism was performed.
    Results
    A site of silent single nucleotide polymorphism was found only on exon 7. The SNP was found only in breast cancer patients (5.7%) (χ2 = 17.122, P = 0.01). Codon 392 (C1176G) of allele 1 was found to have direct association with the occurrence of lymph node metastasis.
    Conclusion
    Our data suggest that ER-β polymorphism in exon 7 codon 392 (C1176G) is correlated with various aspects of breast cancer and lymph node metastasis in our group of patients.
    Keywords: Breast cancer, estrogen receptor, LN metastases, polymorphism
  • Hosien Hazrati Novin Page 48
    Parvoviral infections are associated with a wide variety of diseases. Several members of the parvoviridae family have been shown to infect humans. In this review we discuss the pathogenesis of these infections and the spectrum of clinical diseases they are associated with. Their role in deregulation of erythrogenoid progenitors, as well as their possible role in the development of autoimmune disease and acute lymphoblastic leukaemia is highlighted.
    Keywords: Parvoviral infections, Children, Pathogenesis
  • Fereshteh Jahdi, Mehdi Basiri Moghadam, Dr Majid Reza Khalajzadeh Page 55
    Confidentiality and privacy of all patients especially in HIV cases is a significant ethical concern of medical professionals. The main problem is, how we can protect the people who are in close contact with HIV cases at the same time not to breach the confidentiality of patients. In this article we have focused on ethical and legal aspect of confidentiality in HIV cases in IRAN and some view points of Islamic scholars. When HIV positive person disagrees to inform his or her partner, medical professionals should do their best to convince the patient to avoid high risk behaviors. In this conditions it is ethically unjustified for medical professionals to talk about the diagnosis. According to regulations in IRAN health system plays a pivotal role to gather data about HIV infected person and should suggest ways to prevent transmission of the virus in acceptable and ethical manner.
    Keywords: HIV, ethics, confidentiality