فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دهم شماره 5 (پیاپی 29، زمستان 1389)

  • ویژه نامه توسعه آموزش
  • تاریخ انتشار: 1390/01/29
  • تعداد عناوین: 88
|
  • شهلا شهیدی، پژمان عقدک، مینو ایزدی صفحه 525
    مقدمه
    مراقبت قبل از بارداری مجموعه خدمات مراقبتی است که به ارزیابی خطرات موجود برای باردار شدن می پردازد و با ارائه آموزش ها و انجام اقدامات تشخیصی، درمانی و مداخلات دارویی در زمینه بهبود سلامت زنان تلاش می کند. نکات اصلی در مراقبت های قبل از بارداری علاوه بر بهبود سلامت و انجام مراقبت های پزشکی، توانمند سازی فرد در حفظ و تامین سلامت خود از طریق ارائه آموزش ها و مشاوره است. لذا با عنایت به توصیه های ارائه شده در راهکارهای تهیه شده در این زمینه پروتکل مراقبت قبل از بارداری تهیه گردید. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر اجرای این پروتکل بر آگاهی زنان واجد شرایط تنظیم خانواده بود.
    روش ها
    مطالعه از نوع مداخله ای(Feild trial) بوده که در سال 1385 تا 1386 در شهرستان شهرضا از توابع دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. نمونه پژوهش 480 زن 49-15 ساله همسردار بودند که جهت دریافت خدمات تنظیم خانواده به واحدهای بهداشتی مراجعه می نمودند و به طور تصادفی انتخاب شده بودند. مطالعه در سه مرحله طراحی شد. در مرحله اول در4 مرکز بهداشتی (دو مرکز شهری و دو مرکز روستایی) سطح آگاهی اولیه نمونه پژوهش تعیین گردید. پس از آن پروتکل مراقبت قبل از بارداری برای تمامی زنان فاصله گذار مراکز مورد (یک مرکز شهری و یک مرکز روستایی) به اجرا درآمد و سپس در مراحل دوم و سوم (سه و شش ماه پس از اجرای پروتکل) آگاهی زنان به طور مجدد اندازه گیری شد. (پس آزمون و آزمون آگاهی ماندگار) نتایج در گرو ه های مورد و شاهد و نیز قبل و بعد از اجرای پروتکل مقایسه گردید. روش ها، پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه ازطریق اخذ نظر صاحبنظران و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (8/0) تایید گردید. داده ها با نرم افزار آماری SPSSو آزمون t مستقل آنالیز گردیدند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد اجرای پروتکل مراقبت قبل از بارداری منجر به افزایش معنا دار آگاهی ثانویه و آگاهی ماندگار در گروه مورد شده است. (به ترتیب 000/0>P و 001/0 >P).
    نتیجه گیری
    از آنجا که اجرای پروتکل منجر به افزایش آگاهی مادران می گردد، کارکنان سلامت می بایست به اجرای صحیح و کامل این مراقبت ها اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: مراقبت قبل از بارداری، زنان سنین باروری، آگاهی
  • محمد گرک یراقی، مریم آویژگان، امرالله ابراهیمی، الهام اسفندیاری، آتوسا اسماعیلی، شهرام شایان، وحید عشوریون، نیکو یمانی صفحه 533
    مقدمه
    ارزشیابی پیشرفت تحصیلی بخش مهمی از فرآیند آموزشی است و برای تحقق آن از آزمون استفاده می شود. استفاده از سوالات چندگزینه ای به عنوان یک روش آزمون عینی، متداول ترین روش ارزشیابی دانشجویان می باشد و طراحی درست آنها واجد اهمیت است. مطالعه حاضر به بررسی کمی و کیفی آزمون های مقطع کارآموزی دوره پزشکی عمومی در گروه های آموزشی پوست، روانپزشکی، زنان، چشم و نورولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است.
    روش ها
    مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی آخرین آزمونهای مقطع کارآموزی دوره پزشکی عمومی در گروه های آموزشی پوست، روانپزشکی، زنان، چشم و نورولوژی در سال 1387 اجرا شد. شاخص های کمی و کیفی 15 آزمون برگزار شده با استفاده از چک لیست هایی روا و پایا که برای تعیین سوالات با ضریب تمیز نامناسب، سوالات دشوار، سوالات با انتخاب سه گزینه صفر، ضریب پایایی، توزیع سوالات نسبت به سرفصل های اعلام شده، حیطه سوالات بر اساس هدف ها، انواع سوال بر اساس تاکسونومی بود، استخراج گردید. اطلاعات با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    از نظر شاخص های کمی، میانگین سوالات با ضریب تمیز نامناسب 24 درصد، سوالات دشوار 1/4 درصد و سوالات با انتخاب سه گزینه صفر 9/12 درصد به دست آمد. میانگین توزیع سوالات نسبت به سرفصل های اعلام شده و ضریب پایایی به ترتیب 98 درصد و 92/77 درصد بود. از نظر شاخص های کیفی، بیشترین فراوانی نسبی سوالات در حیطه علایم و نشانه ها (75/30 درصد) و تاکسونومی اول (59 درصد) قرار داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت ارائه سوالات استاندارد و منطبق با قواعد طراحی سوالات چندگزینه ای در برگزاری آزمون های مناسب، بازبینی مستمر سوالات امتحانی و برگزاری دوره های آموزشی طراحی سوالات امتحانی، ایجاد بانک سوالات استاندارد و تاکید بر تهیه جدول دو بعدی آزمون ها قبل از برگزاری آزمون در ارتقای کیفیت سوالات تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: زمون، سوال چندگزینه ای، کارآموزی، ارزشیابی دانشجو
  • مریم آویژگان، اطهر امید، مصطفی دهقانی، آتوسا اسماعیلی، علی اصیلیان، محمدرضا اخلاقی، پروانه نصری، مرضیه حسینی، وحید عشوریون صفحه 543
    مقدمه
    ارزیابی برنامه های آموزشی جزیی از نظام آموزشی است. بدون شناسایی وضعیت موجود هرگونه مداخله و اقدامی بدون پشتوانه خواهد بود. تعیین میزان عدم دستیابی به حداقل توانمندی های دوره کارآموزی پیشرفته (اکسترنی) دانشکده پزشکی اصفهان با استفاده از log book هدف این مطالعه بوده است.
    روش ها
    مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر بر روی Log bookهای (دفترچه ثبت فعالیت های یادگیری) دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در فاصله زمانی خرداد تا دی ماه 1389 دوره کارآموزی پیشرفته خود را سپری می نمودند انجام شد. نمونه گیری به طور تصادفی به تعداد 30 دفترچه از هر گروه ارتوپدی، گوش و حلق و بینی، داخلی اعصاب، بیهوشی و مسمومیت ها، عفونی و داخلی انجام شد. داده ها با نرم افزارSPSS و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    تعداد 180 جدول ثبت تجربیات مربوط به یادگیری توانمندی ها تجزیه و تحلیل شد. میانگین تعداد اجرای با نظارت یک بار یا بیشتر در گروه بیهوشی و مسمومین 8 توانمندی (از 10)، گروه عفونی 5 (از 11)، گروه داخلی 7 (از 20)، ارتوپدی8 (از 13)، گوش و حلق و بینی 11 (از 11) و گروه اعصاب 10 (از 10) به دست آمد.
    بحث: نتایج نشان داد که میزان دستیابی به حداقل توانمندی های مورد نظر هر گروه با وضعیت ایده آل فاصله دارد، پس نیاز به مداخلاتی از جمله استفاده از دستیاران در امر آموزش، آموزش عملی بیشتر در CSLC بر روی مولاژ، استفاده از فیلم های آموزشی، برقراری کشیک آموزشی برای کارآموزان، استفاده از امتحانات OSCE و... می باشد.
    کلیدواژگان: Log book، کارآموزی پیشرفته، آموزش بالینی، توانمندی، اکسترنی
  • مصطفی دهقانی پوده، بهزاد شمس، وحید عشوریون، آتوسا اسماعیلی، علی اصیلیان، پروانه نصری، مرضیه حسینی صفحه 552
    مقدمه
    ضرورت ارتقای کیفیت آموزش در رشته پزشکی عمومی، مسوولان آموزشی کشور از جمله دانشکده پزشکی اصفهان، را بر آن داشت که هم راستا با حرکت جهانی و با استفاده از مدل ارزشیابی اعتباربخشی در جهت ارزیابی و بهبود کیفیت آموزش در این رشته دست به اقدام بزنند. این مقاله بر الگویی ئاکید دارد که بر اساس آن مطالعه انجام، و سپس گزارش دهی شد.
    روش ها
    این یک مطالعه توصیفی بوده که بر روی7 حوزه از برنامه درسی رشته پزشکی عمومی انجام شده است. در الگوی مورد استفاده در این مطالعه، علاوه بر وضع موجود، میزان مطلوبیت نیز تعیین شد. چنانچه حداقل 70 درصد از نشانگرهای هر حوزه مطلوب بودند آن حوزه مطلوب، 40تا70 درصد از آنها مطلوب، نیمه مطلوب و اگر کمتر از 40 درصد از نشانگرها مطلوب بودند آن حوزه نامطلوب بود. مطالعه این مراحل را داشت: تشکیل کمیته ارزیابی درونی، تعیین عوامل، ملاک ها و نشانگرها، برگزاری کارگاه آموزشی، تهیه ابزارهای جمع آوری اطلاعات، جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، تدوین گزارش و ارائه پیشنهادات.
    نتایج
    در حوزه رسالت 70 درصد، برنامه آموزشی80 درصد، هیات علمی 74 درصد، منابع 54 درصد، مدیریت عالی و اجرایی75 درصد، دانشجو34 درصد، ارزشیابی 61 درصد و در کل، 57 درصد از نشانگرها مطلوب بودند بحث: حوزه های دانشجو، منابع و ارزشیابی نیاز به برنامه ریزی و بهبود مداوم دارند. تدوین ساز و کار مشخص جهت انتخاب مدیران آموزشی، استفاده از راهبردهای نوین آموزشی، تقویت نظام ارزیابی آزمون ها و افزایش اختیارات دانشکده در برخورداری از منابع آموزشی بالینی از پیشنهادات پژوهشگر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، اعتبار بخشی، پزشکی عمومی، استانداردها
  • محمدحسین یارمحمدیان، فرحناز صدوقی*، اصغر احتشامی، محمدحسین سالاریان زاده، مهتاب کسایی اصفهانی صفحه 566
    مقدمه

    ارزشیابی آموزشی از ارکان اصلی نظام های آموزشی است و در استانداردها گوناگون آموزشی نظیر ایزو 10015 نیز جایگاه ویژه ای دارد. به نظر می رسد برای ارزشیابی اثربخش آموزش های ارائه شده به فراگیران، صرفا آزمون های کتبی یا شفاهی، کافی به نظر نمی رسد. برای دستیابی به ارزشیابی اثربخش آموزش، اقدام به طراحی الگویی برای ارزشیابی آموزشی دوره های پودمانی شد، به گونه ای که بتواند بیشترین عوامل موثر بر آموزش را بسنجد.

    روش ها

    پیش الگوی ارزشیابی فوق، پس از تدوین، با استفاده از تکنیک دلفی و اجرای آموزشی در 11 دوره آموزش پودمانی مدیران و روسای بیمارستان های منتخب کشور و معاونین پشتیبانی دانشگاه های علوم پزشکی، اجرا و ارتقا یافت و به عنوان الگوی پیشنهادی معرفی شد.

    نتایج

    الگوی پیشنهادی مشتمل بر 9 محور ارزیابی و در برگیرنده 134 مولفه به شرح زیر است: ارزیابی روزانه فراگیر از کلاس (10 مولفه)، ارزیابی روزانه و نهایی فراگیر از امکانات و تسهیلات آموزشی و رفاهی (12 مولفه)، ارزیابی نهایی فراگیر از دوره (30 مولفه)، ارزیابی استاد از دوره (20مولفه)، ارزیابی استاد از کلاس (20مولفه)، ارزیابی فراگیران از تاثیر آموزش در کار (7 مولفه)، ارزیابی منابع آموزشی دروس (6 مولفه)، ارزیابی فراگیران از محتوای دوره (16 مولفه) و ارزیابی اثربخشی آموزشی فراگیران توسط خود (13 مولفه).

    نتیجه گیری

    به منظور تسهیل در دستیابی به اهداف آموزشی، نظام آموزشی باید از ساز و کارهای مناسب ارزشیابی آموزشی بهره برداری کند. بدین منظور الگوی پیشنهادی فوق به عنوان ساز و کاری برای ارزشیابی آموزش های پودمانی و توانمندسازی نظام آموزشی ارائه گردید.

    کلیدواژگان: الگو، ارزشیابی آموزشی، آموزش پودمانی، پودمان
  • احمدرضا زمانی، آرمین دخت شاه ثنایی، مائده محسنی صفحه 578
    مقدمه
    چگونگی ارتباط و تعامل با بیمار نقش موثری در رضایت مندی بیمار، نتایج درمان، اثرات روانشناختی، هزینه های پزشکی، کفایت بالینی پزشکان و حتی شکایت از پزشکان دارد. این مهارت ها قابل یادگیری هستند. مطابق مطالعات، پزشکان آموزش کافی در خصوص مهارت های عمومی ارتباطی دریافت نمی کنند. هدف این طرح تهیه ابزاری جهت تقویت مهارت های ارتباطی دانشجویان پزشکی به شیوه ای ساده و قابل اجرا می باشد.
    روش ها
    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی در سال 1388 بر روی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مقطع اینترنی انجام شد. دانشجویان مذکور به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. حجم نمونه در هر گروه 75 نفر بود. ابزاری که برای راهنمایی پزشکان جهت برقراری ارتباط با بیمار تهیه شده بود به گروه مداخله داده شده و گروه شاهد، ابزاری دریافت نکردند. پس از دو ماه، دانشجویان دو گروه از نظر نحوه ارتباط با بیمار مورد ارزشیابی قرار گرفته و نتایج دو گروه با هم مقایسه شد. نهایتا تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شد.
    نتایج
    میانگین امتیاز ارزشیابی در کل دانشجویان تحت مطالعه 2/7±36/29 بود. میانگین امتیاز ارزشیابی در دو گروه مداخله و شاهد به ترتیب 7±53/32 و 91/5±19/26 بود که اختلاف میانگین دو گروه 35/6 امتیاز بود. تفاوت بین دو گروه مداخله و شاهد معنادار بود (001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد استفاده از ابزارهای آموزشی در نحوه برقراری ارتباط با بیمار موثراست و آموزش در زمینه برقراری ارتباط موثر با بیمار به دانشجویان بایستی در متون آموزشی پزشکان لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: ارتباط پزشک و بیمار، اینترن
  • علیرضا یوسفی، منصوره پورمیری، عفت صفاری انارکی صفحه 586
    مقدمه
    بین اعتماد حاکم بر سازمان با اثر بخشی، کاهش تعارض و در نهایت رضایت شغلی ارتباط وجود دارد. و از آنجا که اعتماد یک عامل حیاتی در تنظیم ساختار بیمارستان های آموزشی است این پژوهش به بررسی اعتماد و رضایت شغلی کارکنان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1387بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 111 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه اعتماد شغلی از ساشکین (1999) با ضریب پایایی 98 درصد و پرسشنامه رضایت شغلی لستر (1984) با ضریب پایایی 80 درصد بود. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و همچنین آزمون های t و ضریب همبستگی استفاده شد.
    نتایج
    نتایج پژ‍وهش نشان داد که بین میزان رضایت شغلی پرستاران با اعتماد سازمانی رابطه وجود دارد. همچنین میانگین نمرات ابعاد امنیت شغلی، نظارت، حقوق و مزایا به ترتیب بیشترین میانگین را در میزان رضایت شغلی پرستاران در رابطه با ابعاد اعتماد داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها در خصوص فرضیه های اصلی تحقیق نشان داد که بین اعتماد سازمانی کارکنان پرستاری و رضایت شغلی ایشان رابطه وجود دارد. به عبارت دیگر هرچه پرستاران به مدیران سازمان اعتماد بیشتری داشته باشند رضایت شغلی آنان بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، رضایت شغلی، بیمارستان های آموزشی
  • اصغر خلیفه زاده، علی اکبر توسلی، جعفر گلشاهی، حمید صانعی، ابوالقاسم میردهقان، زهره پایه دار، نوشین دانشگر، مهرماه طباطبایی، عباس زیبانژاد، حسین عابدی، شهین تراکمه سامانی صفحه 593
    مقدمه
    یکی از راه های اصلاح آموزش طراحی دوره های آموزش بالینی با استفاده از الگوهای یادگیری پیشرفته و استفاده از مشارکت برنامه ریزی شده متغیرهای حیطه قلمرو بالینی است. نقش پرستاران و اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی و پرستاری در ارتقای حرفه ای و توسعه فردی دانشجویان پرستاری اساسی است. با استفاده از مدل سینرژی در این تحقیق خصوصیات بیمار با خصوصیات پرستاران تعیین و مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه اقدام پژوهی (Action Research) است. مدل سینرژی جهت 12 نفر ازدانشجویان ارشد ویژه ترم 2 پرستاری که نمونه پژوهشی را تشکیل می دادند، اجرا شد و نمونه گیری به روش آسان انجام گردید. زمان اجرای آن در نیمسال دوم سال های تحصیلی 88-1387 و 89-1388 بوده و محل اجرای آن در بخش های مراقبت ویژه قلب بیمارستان های نور و بخش های مراقبت ویژه جراحی قلب و جراحی قلب بیمارستان شهید چمران دانشگاه علوم پژشکی اصفهان بوده است. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه تعیین خصوصیات پرستاران وبیماران وتعیین سطح بندی این خصوصیات با استفاده از پرسشنامه تعیین خصوصیات پرستاران و بیماران در مدل سینرژی است که از روایی و پایایی برخوردار است. مبنای قضاوت در این مطالعه میانگین کسب شده توسط آزمودنی ها بوده است.
    نتایج
    میانگین سطح بندی خصوصیات دانشجویان پرستاری بخش توسط مربی و پرستاران نشان داد که میانگین امتیاز در خصوصیات ارزیابی و قضاوت بالینی مقیاس عملکرد دانشجویان 3 (متوسط)، در حمایت قانونی و اخلاقی مقیاس عملکرد دانشجویان 1 (حداقل امتیاز)، در اجرای مراقبت های پرستاری مقیاس عملکرد دانشجویان 3 (متوسط)، در مشارکت و همکاری های بین حرفه ای مقیاس عملکرد دانشجویان 3 (متوسط)، در دارا بودن و اجرای تفکر نظام مند مقیاس عملکرد دانشجویان 3 (متوسط)، در پاسخگویی به تفاوت های بین فردی و اختصاصی مقیاس عملکرد دانشجویان 1 (حداقل امتیاز) بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نیاز به ارتقای همکاری مشترک بین دانشکده های پرستاری و پزشکی و بیمارستان ها را در آموزش دانشجویان پرستاری و در نهایت ارائه اقدامات و برنامه های مراقبتی برای مددجو و خانواده را در چهارچوب برنامه ریزی نظام مند نشان می دهد. این مدل یک راه دسترسی عملی برای آموزش برنامه ریزی شده و توسعه آن است و دانشجو توانایی پاسخ به نیازهای بیمار و خانواده اش را در غالب سازمان یادگیری کسب می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری، تیم های یادگیری بالینی، خصوصیات، مدل سینرژی
  • مجید خزاعی صفحه 602
    مقدمه
    ارتباط بین دروس علوم پایه پزشکی و بالینی یک ضرورت شناخته شده است که کمک زیادی به یادگیری بهتر و دقیق تر دانشجویان در فهم مفاهیم بالینی و تشخیص و درمان بیماری ها می کند. هدف از اجرای این مطالعه، بررسی نظر ات دانشجویان پزشکی در خصوص ارائه درس فیزیولوژی بالینی است.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی اقدام پژوهی است. درس فیزیولوژی بالینی، برای اولین بار به صورت یک درس اختیاری از نیمسال دوم سال تحصیلی 87-86 در لیست دروس دانشجویان پزشکی ترم 4 دانشکده پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان قرار گرفت. نظرات دانشجویان نسبت به ارائه این درس بوسیله پرسشنامه ای محقق ساخته توسط پژوهشگر بررسی شد با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار کل پرسشنامه 38/0±18/48 است که نشان دهنده نظرات مثبت دانشجویان نسبت به ارائه درس فیزیولوژی بالینی بود. میانگین و انحراف معیار نمره رضایت دانشجویان از ارائه این درس هم 46/0±53/9 بود که نشان دهنده رضایت بالای دانشجویان است.
    بحث: با توجه به نتایج مطالعه و نگرش و علاقه بالای دانشجویان نسبت به درس فیزیولوژی بالینی، ارائه این درس به عنوان یکی از دروس اختیاری دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، ادغام، فیزیولوژی بالینی، دانشجویان پزشکی
  • مجید خزاعی صفحه 609
    مقدمه
    کاربردی نمودن مطالب تئوریک در دوره علوم پایه پزشکی نقش مهمی در افزایش انگیزه و علاقه مندی دانشجویان به این دروس خواهد داشت. هدف از این مطالعه تاثیر ادغام درس فیزیولوژی با یافته های کلینیکی و پاراکلینیکی بر نگرش و علاقه دانشجویان پزشکی به درس فیزیولوژی.
    روش ها
    این مطالعه به صورت پیش تجربی بر روی 75 دانشجوی پزشکی ترم 4 دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. دانشجویان همزمان با گذراندن مطالب تئوری درس فیزیولوژی در بخش های کلینیکال و پاراکلینیکال بیمارستان های آموزشی حاضر شده و با پایه فیزیولوژیک بیماری ها آشنا شدند. نگرش دانشجویان در مورد درس فیزیولوژی، انگیزه و علاقه به درس فیزیولوژی قبل و بعد از ادغام، و نحوه تدریس دوره با یک پرسشنامه، بعد از ادغام مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار و مقایسه ها با آزمون t انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد علاقه دانشجویان به شرکت در این برنامه از 25/0±30/15 قبل از برنامه به 35/0±38/17 پس از برنامه افزایش یافت (05/0p>). همچنین بررسی نگرش دانشجو به درس فیزیولوژی نشان می داد که قبل از ادغام میانگین و انحراف معیار 33/0±30/11 بود که بعد از ادغام به 25/0±71/16 افزایش یافته و اختلاف معنا داری داشت (05/0p>). ارزشیابی نحوه تدریس و شرایط کلی برگزاری دوره نیز عدد 08/19 از 20 را نشان داد.
    نتیجه گیری
    حضور در بیمارستان و برخورد با بیمار همزمان با آموزش تئوری، می تواند کمک زیادی به افزایش انگیزه درونی و بهبود دیدگاه دانشجویان نسبت به دروس علوم پایه بخصوص درس فیزیولوژی نماید.
    کلیدواژگان: ادغام، فیزیولوژی، پزشکی، نگرش، انگیزه، دانشجوی پزشکی
  • محسن میناییان، مریم تیموری، عبدالصمد قربانی صفحه 614
    مقدمه
    ارزیابی درونی بخشی از فرایند اعتبارسنجی است که به ارتقای کیفیت آموزش با محوریت مشارکت اعضای خود مجموعه می پردازد. هدف از تحقیق حاضر بررسی وضعیت برنامه آموزشی دوره دکتری داروسازی در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان در سال 88-87 از طریق ارزیابی درونی می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی ابتدا کمیته ارزیابی درونی دانشکده تشکیل و حوزه ها، نشانگرها، ملاک ها و حدود مطلوبیت آنها تعیین گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق چک لیست ها و پرسشنامه های خود ساخته یا قبلی که پایایی و روایی آنها مورد تایید بود و توسط جامعه هدف شامل دانشجویان، اساتید، مدیران و کارشناسان حوزه های ذیربط تکمیل شده بود و همچنین بررسی عینی مستندات انجام پذیرفت. داده ها توسط آزمون های آماری توصیفی تحلیل شد.
    نتایج
    در مجموع از هفت حوزه رسالت و اهداف آموزشی، مدیریت و سازمان دهی، برنامه آموزشی، منابع آموزشی، هیات علمی، دانشجویان و سنجش و ارزشیابی، نمره دانشکده در تمام حوزه ها مطلوب (بیش از 75 درصد امتیاز کل) ارزیابی شد. شاخص های اصلی ضعف در برخی حوزه ها شامل رضایت مندی نسبی اعضای هیات علمی و دانشجویان به ترتیب از شرایط کاری و ارتقای شغلی و کیفیت تدریس، کمبود داروخانه های آموزشی، کمبود هیات علمی در برخی گروه های آموزشی و نبود log book برای دروس کارآموزی بود.
    نتیجه گیری
    مطلوبیت اکثر شاخص ها با توجه به قدمت بیش از نیم قرن دانشکده داروسازی اصفهان و تثبیت ساختار علمی و اکادمیک آن دور از ذهن نیست لیکن با توجه به اینکه تاثیرگذاری شاخص ها در حوزه های مختلف یکسان نیست، نباید ضعف یا مطوبیت نسبی در برخی حوزه ها مغفول بماند.
  • فائزه اسلامی پور، فریناز شیربان، پوراندخت رفایی صفحه 625
    مقدمه
    آموزش بالینی در نظام آموزش پزشکی از اهمیت شایان توجهی برخوردار است. آگاهی از نظرات دانشجویان دندانپزشکی از وضعیت بخش های آموزشی، اساتید و پرستاران، مسوولان را در ارایه ی راه کارهای بهبود کیفی و کمی آموزش بالینی یاری می کند. هدف از این پژوهش ارزیابی و بررسی دیدگاه و رضایت مندی دانشجویان دانشکده دندانپزشکی اصفهان از بخش های عملی، جهت آگاهی از نقاط ضعف و قوت این بخش ها بود.
    روش ها
    در این بررسی مقطعی، دانشجویان دانشکده دندانپزشکی اصفهان درکلیه ی مقاطع در سال تحصیلی 1388 پرسشنامه ای را که شامل 16 پرسش استاندارد در زمینه رضایت مندی دانشجویان از اساتید، پرستاران، امکانات و تجهیزات بخش ها و احساس اعتماد به نفس و رضایت از عملکرد خود در بخش عملی بود پر نمودند. پس از تکمیل پرسشنامه ها اطلاعات گرد آوری شده، به وسیله نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی، آنالیز واریانس برای داده های مکرر و آزمون،T زوج واکاوی شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در میزان رضایت دانشجویان از بخش های گوناگون اختلاف معناداری وجود دارد و بیشترین میزان رضایت مندی دانشجویان در کلیه موارد، از بخش های درمان لثه و ارتودنسی و کمترین این میزان رضایت مندی، از بخش های درمان ریشه و پروتز بوده است.اگر چه همبستگی منفی میان سطح رضایت مندی و معدل دانشجویان وجود دارد اما بین این دو، رابطه معناداری وجود ندارد (05/0)
    کلیدواژگان: رضایت مندی، بخش های بالینی، دانشجویان دندانپزشکی
  • سعید ابریشم کار، مسیح صبوری، شهرام شایان، نورالله اشراقی، لیلا ملکی صفحه 634
    مقدمه
    ابزارهای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی در رشته های جراحی همواره مورد توجه بوده است. این سوال که کدامیک از این روش های اندازه گیری توانایی بالاتری برای پوشش دادن مطلوب تر اهداف آموزشی در گروه های جراحی را دارند نکته ایی است که کمتر به آن پرداخته شده. در این بررسی سعی شده تا نتایج سه آزمون OSCE، ارزشیابی آموزشی درون گروهی و امتحان ارتقای دستیاران جراحی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 1387-1388 مورد ارزیابی قرار گیرد.
    روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر و مقطعی، نتایج امتحانات OSCE، آزمون ارتقای سالیانه و آزمون درون گروهی گروه جراحی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت و نمرات کسب شده از هر سه آزمون استخراج و مورد تحلیل آماری قرار گرفت. از 18 دستیار، نمرات 15 نفر در سال های تحصیلی اول تا چهارم بررسی شد.
    نتایج
    نتایج سه آزمون نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات در آزمون هاOSCE با ارزیابی درون گروهی و امتحان ارتقای سالیانه دستیاران وجود دارد این تفاوت برای نتایج ارزیابی درون گروهی با دو امتحان دیگر معنادار (000/0p=) ولی برای ارزیابی امتحانات ارتقای سالیانه و OSCE تفاوت معناداری نشان نمی دهد (21/0p=). همچنین نمرات دستیاران سال بالا در آزمون های ارتقا و، OSCE به هم نزدیک و Mean Rank نزدیک به یکدیگر داشته ولی تفاوت قابل توجه با نتایج ارزیابی درون گروهی داشتند.
    نتیجه گیری
    اگرچه امتحان ارتقا که به صورت MCQ برگزار می شود حوزه شناختی و توانایی های علمی دستیاران را می سنجد و امتحان OSCE اساسا قابلیت های روانی-حرکتی را ارزیابی می کند، ولی نحوه صحیح انجام امتحان ارتقابه روش MCQ بر نتایج به دست آمده تاثیرگذار است. برگزاری آزمون ارتقا به صورت متمرکز، هدایت صحیح مرکز توسعه آموزش پزشکی، مشارکت کلیه اساتید در طراحی سوالات، توزیع متناسب سوالات از کلیه مراجع، استفاده از جدول دو بعدی جهت طرح سوالات وبررسی کیفی آن، رعایت اصول طراحی سوال و استفاده از بیش از 70 درصد سوالات در تاکسونومی دو یا سه از عوامل موثر بر نزدیک شدن این آزمون به آزمون های استاندارد و قابل قبول در ارزیابی پیشرفت تحصیلی و متمایز کردن دستیاران سال بالاتر است.
  • اشرف کاظمی، سهیلا احسان پور صفحه 643
    مقدمه
    آزمون های دروس نظری ابزار مهمی در ارزیابی توانمندی دانشجویان گروه پزشکی برای ورود به آموزش بالینی هستند و نظر به اهمیت کاربرد دروس نظری در عرصه آموزش بالینی برای دانشجویان مامایی؛ لازم است کفایت این آزمون ها برای ارزیابی درست میزان یادگیری دانشجویان مورد بررسی قرار گیرد. در همین راستا این تحقیق با هدف ارزیابی روایی این آزمون ها و میزان انطباق سطح سوالات با سطح یادگیری مورد انتظار انجام شد.
    روش ها
    تحقیق حاضر یک پژهش توصیفی است که بر روی آزمون های هجده درس تخصصی نظری کارشناسی مامایی انجام شد. اطلاعات مربوط به هر آزمون در چک لیست ثبت می شد. روایی محتوا و روایی صوری سوالات و روایی ملاکی امتحانات و همچنین ارزیابی سطح یادگیری مورد انتظار اهداف درس و سطح سوالات بر اساس طبقه بندی بلوم به وسیله کارشناسان آموزش پزشکی و کارشناس مربوط به هر درس ارزیابی می شد. روایی و پایایی این ارزیابی ها در یک مطالعه ابتدایی تایید شده بود. روش آماری مورد استفاده ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن بود.
    نتایج
    ارزیابی 1013 سوال از مجموع ارزشیابی هجده درس 38/92 درصد سوالات روایی محتوی و 45/80 درصد سوالات روایی صوری داشتند. یازده درس از مجموع هجده درس نیز دارای روایی ملاکی بودند. بیشترین میزان تطابق سطح سوال با سطح یادگیری 4/71 درصد بود و در 9 درس بیش از 50 درصد سوالات سطحی منطبق با سطح یادگیری مورد انتظار در طرح درس بود. در 11/61 درصد امتحانات ارتباط معنادار بین سطح سوالات و سطح اهداف آموزشی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد اگرچه سوالات به گونه ای طراحی شده است که محتوای مورد نظر در طرح درس را ارزیابی کند؛ اما در درصد قابل توجهی از آزمون ها، سطح سوالات طراحی شده با سطح یادگیری مورد انتظار منطبق نبود. در طراحی برخی از سوالات نیز ساختار سوالات استاندارد نبود؛ که ضروری است توجه طراحان سوالات به این نکات بیشتر جلب شود.
    کلیدواژگان: دروس تخصصی نظری، دانشجویان مامایی، آزمون، طبقه بندی بلوم، روایی
  • لیلا آزادبخت، فهیمه حقیقت دوست، احمد اسماعیل زاده صفحه 651
    مقدمه
    با توجه به اهمیت افزایش آگاهی تحقیقاتی دانشجویان در زمینه سرفصل های دروس نظری در مقطع کارشناسی ارشد و پر بارتر بودن کلاس در دوره تحصیلات تکمیلی چگونگی ارائه دروس نظری اهمیت می یابد. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی دو روش مختلف تدریس درس تغذیه پیشرفته 1 به دانشجویان رشته تغذیه می باشد.
    روش ها
    مطالعه نیمه تجربی حاضر بر روی 8 نفر از دانشجویان ترم 1 رشته تغذیه در دو نیمسال مهر 88 و مهر 87 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. بدین منظور در ارائه برخی از مباحث ضمن تدریس به شیوه سخنرانی به تحلیل مقالات تحقیقاتی مرتبط نیز پرداخته شد ولی برخی از مباحث صرفا به صورت سخنرانی ارائه شدند. میزان آگاهی دانشجویان با استفاده از آزمون کتبی، نگرش با انجام سوال و جواب در زمینه مباحث طرح شده به همراه پرسشنامه 5 سواله نگرش و میزان مهارت عملی دانشجویان با نوشتن مقاله مروری سنجیده شد. تجزیه و تحلیل تمام داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. جهت مقایسه میانگین نمر ه ها در دو گروه از آزمون T جفتی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی، نگرش و مهارت در پس آزمون در مباحثی که همراه با نقد مقالات ارائه شده بودند، به طور معنا داری بیشتر بود. میانگین نمره آگاهی 2/4 1/18 در مقابل 5/3 9/15 (03/0=P)، نگرش 5/0±0/4 در مقابل 2/0±/1 (02/0=P) و مهارت 5/2±5/18 در مقابل 5/3±0/15 (04/0=P) بود.
    نتیجه گیری
    تدریس دروس نظری به همراه نقد مقالات تحقیقاتی در افزایش نمره کلی آگاهی، نگرش و مهارت عملی دانشجویان موثرتر بود. پیشنهاد می شود در ارائه دروس نظری دوره کارشناسی ارشد تغذیه حتما مقالات تحقیقاتی نیز در کنار مباحث تئوری بررسی شوند.
    کلیدواژگان: تغذیه پیشرفته، تغذیه، تدریس، تحلیل مقالات، دانشجویان تغذیه
  • صدیقه مومنی، وحید عشوریون*، محمدرضا عبدالملکی، علیرضا ایرج پور، کریم ناصری صفحه 660
    مقدمه

    ایست قلبی ریوی یکی از مهمترین فوریت های پزشکی است، تحقیقات نشان می دهد که 20 تا 30 درصد از این بیماران با انجام CPR موثر قابل برگشت به حیات هستند. آموزش احیا به روش بین حرفه ای می تواند عملکرد تیمی را در تیم احیا افزایش دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بین حرفه ای بر عملکرد تیمی اعضای تیم احیا می باشد.

    روش ها

    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی گروه گواه نامعادل است. این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1389 اجرا گردید. برای انجام این مطالعه ابتدا یک راهنمای یادگیری بین حرفه ای جهت آموزش احیای قلبی ریوی تهیه شد و سپس تعداد 60 نفر از کارکنان مراقبت سلامت به صورت لایه ای از بین پزشکان، پرستاران، و تکنسین های بیهوشی و اتاق عمل انتخاب شدند و در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند.گروه شاهد با روش رایج و گروه مداخله به روش بین حرفه ای و به کمک راهنمای یادگیری آموزش دیدند. برای سنجش عملکرد تیمی چک لیستی طراحی شد و در دو گروه، پیش آزمون و پس آزمون عملکرد تیمی به عمل آمد. نتایج به به دست آمده با استفاده از آزمون Mann withny U Test و با نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج به به دست آمده حاکی از آن بود که نمره آزمون عملکرد تیمی گروه مداخله به طور معناداری نسبت به قبل از مداخله افزایش یافت(00/0P=)، و نیز نمره آزمون عملکرد تیمی بعد از مداخله در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد به طور معنا دار بالاتر بود(00/0P=).

    نتیجه گیری

    آموزش در کنار سایر حرفه ها و استفاده از روش های یادگیری فعال می تواند باعث ارتقا عملکرد تیمی شده و افرادی با مهارت های چندگانه تربیت نماید. این آموزش می تواند باعث بهبود ارتباط بین حرفه های مختلف شده و تیم منسجمی از افراد مسوولیت پذیر تربیت نماید که نتیجه آن ارائه مراقبتی با کیفیت بالاتر به بیماران و بهبود پیامدهای بیماری است.

    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، کار تیمی، احیای قلبی ریوی، پرسنل مراقبت سلامت
  • هدایت الله عسگری، مریم خیرمند*، محمدحسین یارمحمدیان، محسن روحانی، صدیقه انصاری پور صفحه 668
    مقدمه

    بررسی و شناخت نیاز های آموزشی پیش نیاز یک سیستم آموزشی موفق است معمولا این اقدام اولین گام در برنامه ریزی آموزشی و در واقع نخستین عامل ایجاد و تضمین اثربخشی برنامه های آموزش و بهسازی نیروهای ماهر و متخصص است. در نظام بهداشت و درمان کشور اولین رده نیروی انسانی در صف مقدم ارایه مراقبت های بهداشتی درمانی در روستاها بهورزان هستند، لذا نیاز به تعیین اولویت برای برنامه ریزی و اجرای دوره ها مورد نیاز آموزشی برای این رده احساس می شد.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی(نیازسنجی) در جمعیت 1621 نفری از بهورزان شاغل در خانه های بهداشت، مدیران و مربیان مراکز آموزش بهورزی شهرستان و کارشناسان ستاد شبکه های بهداشت و درمان شهرستان و استان اصفهان به روش سرشماری است که در آن داده ها با استفاده از الگوها و تکنیک های توافق سنجی گردآوری شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه با سوالات باز است که روایی آن از طریق مشورت با متخصصین تایید و پایایی آن از طریق دو نیمه کردن و محاسبه آلفا کرونباخ 76 درصد به دست آمد.

    نتایج

    بیشترین اولویت نیاز آموزش مورد توافق در شبکه ها از دیدگاه گروه هدف به ترتیب مربوط به: آموزش سلامت و مهارت های زندگی، بیماری های غیرواگیر، بیماری های واگیر، تغذیه و دارو، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، بهداشت دهان و دندان بوده است.

    نتیجه گیری

    بین نظرات کارشناسان ستادی، مربیان و بهورزان در مورد نیاز های آموزشی بهورزان توافق زیادی دیده نمی شود، این موضوع می تواند ناشی از ضعف در همکاری درون بخشی و کار تیمی در شبکه ها باشد که نتوانسته است دیدگاه مشترکی را در بین این سه گروه ایجاد نماید و ازطرفی ساختار شبکه به گونه ای است که نظرات آموزش گیرندگان (بهورزان)، ناظرین (کارشناسان شبکه) و مربیان بهورزی (آموزش دهندگان) در برنامه ریزی و آموزش بهورزان لحاظ نمی شود و هرچه شبکه از نظر تعداد واحدها و کارشناسان و مربیان و بهورزان بزرگتر باشد اختلاف نظر بیشتر است.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، بهورز، تکنیک دلفای، تکنیک تل استار، تکنیک فیش باول، الگوهای توافق سنج
  • شقایق حق جوی جوانمرد، مرجان منصوریان صفحه 675
    مقدمه
    حرفه های وابسته به علوم پزشکی نیازمند یادگیری مداوم و آگاهانه به منظور ارتقای ارائه خدمات پزشکی هستند.مطلوب است که دانشجویان با درک و توانمندی لازم برای یادگیری آگاهانه برای ارتقای توانمندی خود پا به دوره های حرفه ای بگذارند. این مطالعه انجام شد تا ضمن ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه ای که به منظو ارزیابی «یادگیری آگاهانه» به کاررفته بود مولفه های موثر بر یادگیری آگاهانه دانشجویان مورد بررسی قرار دهد.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی - مقطعی است که با 125 نفر از دانشجویان سال اول رشته های پرستاری، مامایی، و پرستاری اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است. در پرسشنامه، به جنبه های مختلف عامل «آگاهانه درس خواندن»، در غالب 28 سوال پرداخته شده است. در بخش اول سوالات اختصاصی مرتبط با بررسی عامل «آگاهانه درس خواندن» در غالب 22 پرسش، مطرح شده است و در بخش دوم، فاکتورهای عمومی اثرگذار بر انگیزه ی دانشجویان در آگاهانه درس خواندن همانند استفاده از اینترنت در راستای مباحث درسی، میزان ساعات فعالیت فوق برنامه ی درسی، متوسط ساعات مطالعات شخصی روزانه و متوسط ساعات خواب، پرداخته شده است.
    نتایج
    مطالعه حاضر نشان می دهد، عامل های موثر بر یادگیری آگاهانه دانشجویان عبارتند از مدیریت زمان، انگیزه و پشتکار، سبک یادگیری، خود تنظیمی، عامل بومی آموزش ایرانی و برنامه ریزی درسی. آگاهانه درس خواندن با جنسیت ارتباط معنا دار آماری ندارد اما در مقابل، میان عامل آگاهانه درس خواندن از یک سو و عوامل استفاده از اینترنت در راستای مباحث ارائه شده ی درس (42/0=r)، میزان ساعات اختصاص داده شده به فعالیت های فوق برنامه ی درسی (42/0=r)، متوسط ساعات مطالعات شخصی روزانه(3/0=r) و متوسط ساعات خواب دانشجویان در طول شبانه روز (32/0-=r) از سوی دیگر، ارتباط معنا دار آماری وجود دارد (05/0)
    کلیدواژگان: یادگیری آگاهانه، آموزش پزشکی، پرسشنامه
  • سلیمه سیروس، محمدرضا صبری، مهدی نعمت بخش، وحید عشوریون صفحه 683
    مقدمه
    دانشجویان پزشکی با استرس های متعدد مواجهند که فراگیری و سلامت آنها را تحت تاثیر قرار می دهد در چنین شرایطی وجود سیستم های حمایتی ضروری است. در دانشکده پزشکی اصفهان جهت نیل به هدف حمایت و راهنمایی دانشجویان پزشکی، فرآیند استاد راهنما در حال فعالیت می باشد. در این پژوهش کارایی فرآیند استاد راهنما و میزان رضایت ذینفعان بررسی گردید.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. جامعه هدف شامل کلیه دانشجویان پزشکی که بایستی تحت حمایت فرآیند استاد راهنما قرار می گرفتند(466 نفر) و کلیه اساتید راهنما (42 نفر) بود. اطلاعات بوسیله دو نوع پرسشنامه پژوهشگر ساخته پایا و روا جمع آوری شد. تحلیل آماری داده ها با استفاد از نرم افزار SPSS انجام شد. برای مقایسه بین نظر اساتید راهنما و دانشجویان از آزمون T مستقل استفاده گردید و 05/0> pمعنادار تلقی گردید.
    نتایج
    3/93 درصد اساتید و 6/72 درصد دانشجویان وجود استاد راهنما را ضروری دانستند اما میانگین نمرات نظردهی آنان متفاوت بود (0001/0p<). 06/51 درصد اساتید و 5/25 درصد دانشجویان از فرآیند استاد راهنما راضی یا کاملا راضی بودند که میانگین نمرات نظردهی آنان تفاوت معنادار داشت (0001/0p<). رضایت اساتید راهنما و دانشجویان عمدتا با مواردی مشابه همچون شروع جلسات توسط دانشکده، پیگیری برگزاری جلسات در طول ترم توسط استاد، گنجاندن بحثهای اجتماعی و شخصی در کنار مباحث آموزشی، تاکید بر جلسات ماهیانه، توجه به برگزاری منظم جلسات، برگزاری جلسات در زمان های حساس، وجود امکان انتخاب و تعویض استاد راهنما، برگزاری کارگاه های آموزشی و جلسات گروهی جهت اساتید راهنما و توجه به فرآیندهای تشویقی برای اساتید راهنما همراه بود. 9/28 درصد از دانشجویان هیچ ملاقاتی با استاد راهنمای خود نداشتند و 8/7 درصد از دانشجویان که همگی مهمان یا انتقالی بودند استاد راهنما نداشتند.
    نتیجه گیری
    اساتید راهنما و دانشجویان وجود استاد راهنما را ضروری می دانند، لیکن رضایت پایین آنها از فرآیندی که در حال اجرا می باشد نشانگر لزوم بازنگری و ایجاد برخی تغییرات وفراهم کردن برخی امکانات است.
    کلیدواژگان: فرآیند استاد راهنما، استاد راهنما، دانشجویان پزشکی، ارزیابی
  • منصور شیری، هدایت الله عسگری، مریم طالبی، حسن کرمعلیان، محسن روحانی، سیمین نریمانی صفحه 699
    مقدمه
    وظایف پزشکان در دنیای امروز این است که سلامت را ارتقا دهند. از بیماری ها پیشگیری کنند و مراقبت های اولیه را عرضه نمایند. لذا نیاز به پزشکانی که متناسب با نیازهای جامعه، توانایی ها و مهارت های لازم را کسب نموده باشند به شدت احساس می شود. هدف این مطالعه تعیین نیازهای آموزشی پزشکان عمومی مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان اصفهان در پنح حیطه سلامت می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی -پیمایشی 183 نفر از پزشکان عمومی(خانواده) شاغل در مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند.پرسشنامه ای شامل دو قسمت اطلاعات دموگرافیک و 91 عنوان درپنج حیطه شامل آموزش سلامت، سلامت روان، سلامت دهان و دندان، سلامت خانواده و جمعیت، بهورزی، گسترش شبکه، با استفاده از عناوین به دست آمده از نظرسنجی، مرور متون، مطالعات داخلی و خارجی و دستورالعمل بیمه روستایی تکمیل و نیازها به ترتیب اولویت استخراج گردید.
    نتایج
    با اهمیت ترین نیاز آموزشی پزشکان در حوزه های مختلف به ترتیب اولویت در حیطه های سلامت روان، سلامت خانواده و جمعیت،آموزش سلامت، سلامت دهان ودندان، گسترش شبکه و بهورزی می باشد. اولویت اول در حیطه سلامت روان: دارودرمانی در روانپزشکی، در حیطه سلامت خانواده و جمعیت: عفونت مقاوم به درمان در زنان، در حیطه آموزش سلامت: اصول مشاوره، در حیطه سلامت دهان ودندان: آشنایی با کنترل رژیم غذایی برای سلامت دهان و دندان، در حیطه گسترش شبکه و بهورزی مدیریت بحران و آشنایی با شرح وظایف بهورز می باشد.
    نتیجه گیری
    پزشکان در حیطه سلامت روان بیشترین نیاز را برای آموزش احساس کرده اند و برای حیطه بهورزی اولویت کمتری را در نظر گرفته اند. با توجه به نتایج نظرسنجی به دست آمده از پزشکان مقتضی است اهمیت و وزن هر پنج حیطه مشخص و برنامه ریزی آموزش مداوم بر اساس نیازهای آنها طراحی گردد تا منجر به افزایش بهره وری این برنامه شود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، پزشک خانواده، سلامت، آموزش مداوم
  • مریم علیزاده، نیکو یمانی، فریبا طالقانی، طاهره چنگیز صفحه 707
    مقدمه
    با توجه به نیاز کشور ما به داشتن پرستارانی متخصص در زمینه خانواده و به منظور نیاز به تعریف وظایف حرفه ای به عنوان پایه ای جهت برنامه ریزی های آتی در خصوص رشته هاو گرایش های جدیدی مانند پرستاری خانواده در این مطالعه به استخراج قسمتی از وظایف حرفه ای پرستاران خانواده با استفاده از نظرات پزشکان (خانواده، متخصص)، خانواده ها، پرستاران، مدیران مراکز بهداشتی- درمانی دولتی و خصوصی پرداختیم.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی/ توصیفی است که در سال 1389در اصفهان انجام شد. جامعه پژوهش شامل چند گروه می باشد خانواده های تحت پوشش مراکز بهداشتی اصفهان، پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی اصفهان، پزشکان خانواده، پزشکان متخصص، مدیران مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خصوصی. نمونه گیری از خانواده ها و پرستاران به صورت خوشه ایچندمرحله ای، پزشکان خانواده و پزشکان متخصص به صورت تصادفی ساده انجام شد، مدیران مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خصوصی به صورت به صورت تصادفی از بین مدیرانی که حاضر به شرکت در پژوهش بودند انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه استفاده گردید. جهت تکمیل و اصلاح وظایف، از فوکوس گروپ استفاده شد. در آخر تعداد آیتم ها پس از استخراج نظرات افراد، وظایف بر اساس سوالات مصاحبه و اهداف پژوهش دسته بندی شد و موارد تکراری و میزان تکرار هر مورد در کنار آن مشخص گردید.
    نتایج
    59 آیتم به عنوان وظیفه از مصاحبه با خانواده ها، 30آیتم از مصاحبه با پرستاران، 25 آیتم از مصاحبه با پزشکان خانواده، 15آیتم از مصاحبه با پزشکان خانواده و31 مورد از مصاحبه با مدیران استخراج گردید. پس از ادغام و حذف موارد تکراری و نهایی کردن در فوکوس گروپ به 32 آیتم رسید.
    نتیجه گیری
    از آن جا که جهت برنامه ریزی های آتی برای تربیت نیروی تخصصی مورد نیاز جامعه در حیطه پرستاری خانواده نیاز به تعریف وظایف حرفه ای پرستاران می باشد از یافته های این پژوهش می توان در برنامه ریزی درسی برای این رشته استفاده نمود.
    کلیدواژگان: وظایف حرفه ای، پرستاران خانواده، نیاز سنجی
  • محمد مهدی امین، شهرام شایان، حسن هاشمی، پریناز پورصفا، افشین ابراهیمی صفحه 719
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه، استفاده از نرم افزار نظریه تستی کلاسیک برای تجزیه و تحلیل کمی و کیفی سوالات چند گزینه ای برای دانشجویان مقطع کارشناسی رشته بهداشت می باشد.
    روش ها
    این مطالعه بر روی دو گروه 50 نفری از دانشجویان کارشناسی رشته بهداشت عمومی و دو گروه 50 و 26 نفری از دانشجویان کارشناسی رشته بهداشت حرفه ای شرکت کننده در امتحانات تعیین پیشرفت تحصیلی به صورت آزمون چند گزینه ای پایان ترم در سال های 85- 1384 در گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اجرا گردید. در دو مرحله، قبل و بعد از آنالیز کمی، سوالات توسط برنامه نرم افزاری «نظریه تستی کلاسیک» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    با انجام آنالیز کیفی، مجموعه سوالات مرحله اول اصلاح گردید. در سال بعد، گروه دیگری از دانشجویان با سوالات اصلاح شده مرحله اول، مورد آزمون قرار گرفتند. ضریب پایایی برای آزمون زباله های صنعتی و آزمون بهداشت آب قبل از آنالیز کمی به ترتیب به میزان 576/0 و 359/0 به دست آمد. بعد از آنالیز کمی سوالات، این ضرایب به ترتیب به مقادیر 671/0 و 694/0 بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل سوالات در این مطالعه منجر به بهبود ضریب پایایی حاصل شده در مرحله دوم گردید. این ضریب هنوز تا حد مطلوب (ضریب پایایی بزرگتر از 8/0) فاصله دارد. بنابراین، لازم است این سوالات باز هم اصلاح شده، و با استفاده از نرم افزار نظریه تستی کلاسیک (CTT) مورد آنالیز مجدد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل آزمون، سوالات چند گزینه ای، نظریه تستی کلاسیک
  • شهلا ابوالحسنی، فریبا حقانی صفحه 726
    مقدمه
    سیستم خدمات بهداشتی درمانی نیازمند پرستاران واجد مهارت های حل مساله و تفکر خلاق است. بنابراین جهت آموزش پرستاری باید از روش هایی استفاده شود که این مهارت ها را در دانشجویان پرورش دهد. این مساله موجب توجه به روش یادگیری بر پایه مساله در آموزش پرستاری شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر استفاده از روش یادگیری بر پایه مساله در آموزش پرستاری با مرور مطالعات مرتبط انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی یادگیری بر پایه مساله، آموزش پرستاری، محیط بالینی تمام مطالعات مرتبط از سال 2000 تا 2010 با جستجو در مدلاین، proquest و ovid انتخاب شدند. سپس مطالعات از نظر رعایت گام های یادگیری بر پایه مساله بررسی شدند که 18 مطالعه مرتبط انتخاب شد.
    نتایج
    مطالعات بررسی شده از اثرات مثبت یادگیری بر پایه مساله در آموزش بالینی و نظری پرستاری حمایت نمودند. نتایج این مطالعات حاکی از اثرات مثبت یادگیری بر پایه مساله برارتقاء یادگیری و مهارت هایی نظیر تفکر انتقادی و حل تعارض بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعات بررسی شده توصیه می شود که اساتید دروس نظری و بالینی از این روش جهت تدریس استفاده کنند. همچنین مسئولین دانشکده های پرستاری باید شرایط انجام این روش تدریس را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: یادگیری بر پایه مساله، آموزش پرستاری، محیط بال
  • مریم آویژگان، حسن کرم علیان، بهمن زندی، وحید عشوریون، طاهره چنگیز صفحه 735
    مقدمه
    شناسایی نیازهای آموزشی، گامی مهم در برنامه ریزی جهت برنامه های رشد اعضای هیات علمی بوده و نقش مهمی در ارتقای کیفیت آموزش دارد. هدف این مطالعه تعیین نیازهای آموزشی و اولویت بندی این نیازها در اعضای هیات علمی پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش ها
    در مطالعه توصیفی، ابتدا با استفاده از شاخص های به دست آمده از نظرسنجی، مرور متون و مطالعات داخلی و خارجی مشابه و دستورالعمل شش حیطه ای شرح وظایف اعضای هیات علمی، پرسشنامه ای تنظیم گردید. پرسشنامه برای کلیه اعضای هیات علمی پایه دانشکده پزشکی (70نفر) ارسال شد. اهمیت نیاز آموزشی با نمره 1 تا 20 مشخص گردیده بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و به منظور توصیف داده ها از شاخص های آماری میانگین و انحراف معیار استفاده گردید.
    نتایج
    حیطه های مختلف نیاز آموزشی به ترتیب: فعالیت های اجرایی و مدیریتی، حیطه توسعه فردی، پژوهش، آموزش، فعالیت های تخصصی خارج از دانشگاه و خدمات درمانی و ارتقای سلامت اولویت بندی گردید.
    نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی به هر شش حیطه اصلی، به ویژه حیطه فعالیت های اجرایی و مدیریتی نیاز آموزشی دارند. حیطه آموزش به صورت شایسته و درخور، مورد توجه قرار نگرفته است. پیشنهاد می گردد برای برنامه ریزی اهمیت و وزن هر شش حیطه به صورت استاندارد مشخص شود.
    کلیدواژگان: آموزش، اعضای هیات علمی، نیازسنجی، دانشکده پزشکی، اولویت بندی، علوم پایه
  • علیرضا یوسفی، مریم براتعلی، عارفه عرفان صفحه 748
    مقدمه
    همه گیر شدن افزایش روزافزون روی آوری زنان و دختران به تحصیلات دانشگاهی در جهان و مستثنی نبودن ایران از این امر، از یک طرف و ارتباطی که میزان این تحصیلات با سلامت روان زنان و دختران می تواند داشته باشد از طرف دیگر، بحث های فراوانی را در پی داشته است؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین وجود این ارتباط و شفاف سازی این مساله، که آیا هرچه زنان، به تحصیلات آموزش عالی خود بیفزایند، به سلامت روان آنها نیز افزوده می شود یا خیر، انجام گردیده است.
    روش ها
    دریک پژوهش توصیفی-همبستگی، 120 نفر از دانشجویان زن در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی در مرداد 1387 انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی گلدبرگ (Goldberg Health Questionnaire) و نیز فرم اطلاعات دموگرافیک پاسخگویان استفاده شده است.داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزاز آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین میانگین سلامت روان دانشجویان کارشناسی ارشد با دوره های کارشناسی و دکتری دانشجویان، تفاوت معنادار آماری وجود داشت؛ به طوری که در بین کل نمونه تصمیم گیری دوره کارشناسی ارشد از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند، به عبارتی بین میزان تحصیلات آموزش عالی دانشجویان زن با سطح سلامت روان آنها، رابطه معنادار وجود داشت؛ همین طور بین سلامت روان آنها، بر حسب وضعیت اشتغال (شاغل بودن یا نبودن) و وضعیت تاهل، در سطح 05/0P<، نیزتفاوت معنادار به چشم می خورد. به عبارتی زنان و دختران شاغل نسبت به غیر شاغلیین، و زنان متاهل نسبت به مجردین از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    سطح سلامت روان زنان تحصیل کرده با پیوستن این قشر به جرگه متاهلین و تامین شغلی آنها می تواند در ارتباط باشد. بنابراین رواج فرهنگ صحیح ازدواج در بین زنان و دخترانی که به دنبال ادامه تحصیلات دانشگاهی خود می باشند از یک طرف؛ و استفاده بهینه از توانمندی های آنها و قرار گرفتن در موقعیت شغلی مطلوب از طرف دیگر، دو امر بسیار مهم و اساسی در رابطه با سطح سلامت روان آنها می باشد. در مورد چرایی کاهش سلامت روان از دوره کارشناسی ارشد به دکترا جای تامل و بررسی بیشتری در تحقیقات آتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، تحصیلات دانشگاهی، زنان، سلامت روان
  • محمد دادگستر نیا، طاهره چنگیز، وجیهه وفامهر صفحه 755
    مقدمه
    مدل SPICES رویکردی است که در طراحی، بررسی و بازبینی برنامه های درسی استفاده می شود. مطالعات اندکی معیارهای SPICES در ارزشیابی برنامه درسی را توصیف نموده اند. هدف مطالعه تهیه ابزار ارزشیابی برنامه درسی پزشکی بر اساس استراتژی جامعه نگری از الگوی SPICES می باشد.
    روش ها
    این مطالعه توسعه ای 2 فاز داشت. فاز اول مدل سازی مفهومی و تهیه ابزار بود که توسط مرور متون و تشکیل گروه های متمرکز انجام گرفت. روایی صوری و محتوایی توسط متخصصان آموزشی و پایایی با α کرونباخ بررسی گردید. فاز دوم استفاده از پرسشنامه برای ارزشیابی دوره کارآموزی داخلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بود. فراوانی انتخاب گزینه ها توسط دانشجویان، موقعیت هر مولفه بر روی پیوستار را مشخص نمود.
    نتایج
    دوره کارآموزی داخلی در مولفه های منابع، روش های یاددهی یادگیری، نوع بیماری ها، رویکرد های تشخیصی درمانی، مدیریت و سازمان دهی دوره، ارزیابی دانش، ارزیابی مهارت و سطح مراقبت در آزمون ها در انتهای سنتی پیوستار جامعه نگری است. تدریس رویکردهای پیشگیری و بازتوانی خارج از انتهای چپ پیوستارها بود. تنها تدریس مهارت های عملی به صورت جامعه نگر می باشد.
    نتیجه گیری
    چنین ارزشیابی نه تنها موقعیت کنونی این دانشکده ها را بر روی پیوستارها روشن می نماید، بلکه چشم انداز آینده دانشکده ها را نیز می نمایانند.
    کلیدواژگان: SPICES، جامعه نگری، ارزشیابی برن
  • مصطفی دهقانی پوده، اطهر امید، وحید عشوریون، مریم آویژگان، آتوسا اسماعیلی، محمدرضا اخلاقی، پروانه نصری، مرضیه حسینی، علی اصیلیان صفحه 767
    مقدمه

    مطالعات مختلف نشان می دهد که کارنامه عملکرد بالینی علاوه بر ارزشیابی میزان پیشرفت تحصیلی دانشجو و تعیین سطح شایستگی های وی، در امر ارزشیابی برنامه آموزشی رشته پزشکی درمقطع بالینی نیز قابل استفاده می باشد. این مقاله در پی بررسی میزان عملی بودن این نوع استفاده از آن می باشد.

    روش ها

    با برگزاری جلسات مختلف، کارنامه عملکرد بالینی دانشجویان کارآموزی پیشرفته رشته پزشکی، توسط اساتید گروه های بالینی در شش قسمت، مقدمه، پیامدها و ضروریات یادگیری، گزارش موارد مواجهه با بیماری ها، ارزشیابی مهارت های ارتباطی، و گزارش یادگیری مهارت های عملی در صبح و در زمان کشیک تدوین گردید. کارنامه ها توسط دانشجویان تکمیل و عودت داده می شد که از میان اطلاعات آنها، فراوانی موارد مشاهده شده توسط دانشجو و نیز عرصه های مورد استفاده توسط گروه محاسبه شد.

    نتایج

    در گروه ارتوپدی 5 بیماری (26 درصد)، گروه داخلی اعصاب 6 بیماری (50 درصد)، گروه بیماری های عفونی15 بیماری (68 درصد) و گروه مسمومیت ها، 1 بیماری (6 درصد) توسط دانشجویان اصلا مشاهده نشده بود. اما در گروه گوش و حلق و بینی تمامی بیماری ها مشاهده شده بود و تکمیل کارنامه عملکرد بالینی های گروه داخلی به گونه ای ناقص بود که اطلاعات آن قابل استفاده نبود.گروه های ارتوپدی و داخلی اعصاب از درمانگاه بیمارستان، گروه بیماری های عفونی از بخش بستری، گروه مسمومیت ها از اورژانس بیشترین استفاده را داشته اند.
    بحث: در صورتی که دانشجویان، اساتید و دستیاران گروه های آموزشی در مورد اهمیت و نقش کارنامه عملکرد بالینی در ارزشیابی و بهبود برنامه به خوبی توجیه شوند و همگی، نتایج آن را مشاهده نمایند، می توان از کارنامه عملکرد بالینی برای ارزشیابی برنامه آموزشی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، کارنامه عملکرد بالینی، ارزشیابی برنامه
  • علیرضا یوسفی، مریم گردان شکن صفحه 776
    مقدمه
    ایجاد و ارتقای یادگیری خودراهبر، یکی از اهداف مهم آموزش عالی محسوب می شود چرا که انتظار می رود دانشجویان به سطحی از توانمندی های فردی برسند که بدون قرار گرفتن در یک نظام آموزشی ویژه، بتوانند نیازهای آموزشی خود را شناسایی کرده و در جهت رفع آن بکوشند و در نهایت یادگیری خود را مورد ارزشیابی قرار دهند.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مروری بر برخی از مقالات منتشر شده در زمینه یادگیری خودراهبر از سال های 1990 تا 2008 می باشد.
    نتایج
    مرور پیشینه پژوهش نشان می دهد که یادگیری خودراهبر رشدی صعودی داشته و روندی رو به توسعه دارد.
    نتیجه گیری
    به دلیل مزایای یادگیری خودراهبر، توجه بنیادی به این نوع یادگیری و آموزش های اساسی برای ارتقای آن، در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، آموزش عالی، توسعه
  • مرضیه جوادی، مریم یعقوبی، نیکو یمانی، محمود کیوان آرا، سعید کریمی، اکبر حسن زاده صفحه 784
    مقدمه
    تنوع مطالب درسی و اهمیت انتخاب راهبردهای مناسب برای یادگیری مطالب یکی از موضوعات قابل توجه و مهم در مطالعه دانشجویان می باشد. امروزه راهبرد حل مساله که به عنوان یک مهارت فراشناختی تلقی می شود در یادگیری و اثربخش بودن مطالعه دانشجویان اهمیت بسزایی دارد. در این مطالعه به بررسی و مقایسه میزان کاربست راهبردهای حل مساله در مطالعه در بین دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته شده است.
    روش ها
    این مطالعه یک بررسی توصیفی تحلیلی است که بر روی 177 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 88 که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند انجام گردید. ابزار مورد استفاده پرسشنامه آگاهی فراشناختی از راهبردهای خواندن (MARSI: Metacognitive Awareness of Reading Sterategies Inventory) بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرارگرفت. داده ها از طریق نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون ANOVA تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین بکارگیری راهبردهای حل مساله در بین دانشجویان دانشکده های مختلف تفاوت معناداری داشت. دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی با نمره 8/10±22/77 بالاترین نمره و دانشکده دندانپزشکی با نمره 36/17±83/57 پایین ترین نمره در میزان بکارگیری این راهبردها را به خود اختصاص دادند. کاربست راهبردها برحسب رشته های تحصیلی تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    راهبرد حل مساله یک روش فعال و نوعی آگاهی فراشناختی در مطالعه است که می تواند در کمک به یادگیری بهتر و پیشرفت تحصیلی اثرگذار باشد. در حقیقت جهت گیری فعالیت های پژوهشی و آموزشی باید به سوی نظام دار بودن و تبدیل فراگیران به فراگیران استراتژیک باشد. در همین راستا توصیه می شود نظام آموزشی آموزش های لازم در مورد بکارگیری این راهبرد را برای دانشجویان فراهم نماید.
    کلیدواژگان: دانشجو، آموزش، راهبرد حل مساله، خواندن
  • علیرضا یوسفی، زهره خیام نکویی صفحه 792
    مقدمه
    بنا به گسترش روز افزون بیماری های مزمن، این پژوهش به منظور بررسی مبانی آموزش های شناختی- رفتاری و کاربرد آن در بیماری های مزمن انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از طریق مرور و دسته بندی و ارشیابی تعدادی از مقالات و کتب مرتبط از سال های 2010-2000 انجام شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که آموزش های شناختی-رفتاری چه به صورت مجزا و چه همگام با درمان دارویی در درمان بیماری های مزمن و عوارض منتج از آنها موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    با این که آموزش های شناختی-رفتاری قدم های آغازین را در درمان بیماری های مزمن می پیماید، با این حال می تواند به عنوان فنون کارآمد فراراه درمان بیماری های مزمن و عوارض ناشی از آنها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش های شناختی- رفتاری، بیماری، مزمن، درمان های روانشناختی
  • فریبا حقانی، الهام چاوشی، علی والیانی، محمدحسین یار محمدیان صفحه 794
    مقدمه
    سبک تدریس اساتید در ارتقای میزان یادگیری موثر است. دستیابی به چنین هدف مهمی مستلزم این است که مدرسان در سبک های تدریس خود از شیوه های متفاوت استفاده کنند. این مطالعه با هدف تعیین سبک های تدریس اساتید مقطع علوم پایه دانشکده پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی در سال 1387، تعداد 74 استاد علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد سبک تدریس پراشنیگ (TSA) شامل 61 گویه بود. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت میانگین، انحراف معیار در نرم افزار SPSS انجام شد.
    نتایج
    در حیطه روش های تدریس(2/93) درصد، در حیطه راهبردهای مدیریت (3/97) درصد، درحیطه محیط کلاس(6/71) درصد، و در حیطه فنون برنامه ریزی (6/98) درصد اساتید از سبک انعطاف پذیراستفاده کرده اند.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود سبک های تدریس اساتید برمبنای سبک های ترجیحی دانشجویان انتخاب شود و کارگاه های آموزشی در زمینه آشنایی اساتید با سبک های تدریس برگزار گردد.
    کلیدواژگان: سبک تدریس، اساتید، مقطع علوم پایه، دانشکده پزشکی
  • فریبا حقانی، موسی علوی صفحه 801
    مقدمه
    آموزش بالینی از مهم ترین و تعیین کننده ترین بخش های آموزش علوم سلامت است. موفقیت در این مسیر مستلزم اتخاذ رویکردهای موثری است که همگام با دانش روز و متناسب با نیازهای نوین مددجویان/ بیماران، آمادگی های لازم را در فراگیران ایجاد نماید. هدف از مطالعه حاضر معرفی برخی از رویکردهای نوین در عرصه آموزش بالینی است.
    روش ها
    اطلاعات این مطالعه مروری از طریق جستجوی منابع الکترونیکی شامل موتور جستجوگر گوگل و بانک های اطلاعاتی و نیز جستجوی دستی از طریق منابع کتابخانه ای بدست آمده است.
    نتایج
    تاکنون مطالعات متعددی در زمینه آموزش بالینی انجام شده و رویکردهای متعددی نیز توسط متصدیان امر آموزش بالینی اتخاذ شده و یا جهت ارتقای صلاحیت بالینی فراگیران علوم پزشکی پیشنهاد شده است. این مرور، برخی از رویکردهای موثر و مورد توجه را به طور مختصر معرفی و تحلیل می نماید؛ که 1) تجربه بالینی برنامه ریزی شده، 2) بخش های اختصاص یافته به آموزش و 3) برنامه آموزش ادغام فرآیند پرستاری و حل مساله از آن جمله اند.
    نتیجه گیری
    لازم است برنامه های آموزش بالینی، فرصت های مدیریت شده ای را در اختیار فراگیران علوم پزشکی قرار دهند، تا آنان بتوانند ضمن غلبه بر تنش ناشی از کار در محیط واقعی، دانش نظری را در عملکردهای بالینی خود جاری سازند.
    کلیدواژگان: Clinical education، health، literature review
  • فریبا حقانی، مریم روانی پور صفحه 807
    مقدمه
    توانایی اعضای یک تیم در کار، برقراری ارتباط موثر، پیش بینی و رفع تقاضاهای یکدیگر و ایجاد اطمینان به دنبال انجام فعالیت های هماهنگ جمعی را کار تیمی گویند. یکی از نکات مهم این است که چگونه می توانیم دانشجویان رشته های مختلف را برای کارهای گروهی کارآ آماده سازیم. با توجه به اینکه برخی از فعالیت های کلاسی و عمده فعالیت های یادگیری بالینی دانشجویان و پس از فارغ التحصیلی در کارهای اجرایی در گروه های کاری بوده؛ این مطالعه به دنبال آن است تا به شناختی از نتایج بکارگیری الگوی طرح تدریس اعضای تیم از دید دانشجویان دست یابد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه از نوع روش ترکیبی (mix methods) می باشد که جامعه هدف آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرستاری می باشد. گردآوری داده ها از طریق آزمون و پرسش های باز صورت گرفته که در نهایت پرسش های باز به شیوه کیفی مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است. سوالات آزمون نیز به صورت چهار گزینه ای و در رابطه با متن درس بوده و دانشجویان به سوالات در پایان تدریس پاسخ گفتند.
    نتایج
    از بین نمرات فردی کسب شده که طیف 30+ تا 10- را داشت، تنها یک نفر توانست نمره کامل 30 را احراز کند. 2 نفر نمره 22 (2 اشتباه) و مابقی 9 نفر نمره 26 (یک اشتباه) را کسب نمودند. نتایج کدگذاری و خلاصه سازی پاسخ های سوال باز دو دسته احساسات مثبت و منفی را مشخص نمود. در محور احساسات مثبت احساس جدید بودن یادگیری به شیوه ای دیگر، خوشایند بودن جو کلاس، هیجان انگیز بودن روش آموزش، ایجاد حس رقابت نسبت به سایر تیم ها و نداشتن احساس خستگی در پایان کلاس قرار داشتند. در محور احساسات منفی هم زیر محورهای نیاز به تلاش زیاد جهت یادگیری، منحرف شدن حواس ومتداول نبودن شیوه تدریس قرار داشت.
    نتیجه گیری
    علی رغم جدید بودن روش آموزش، دانشجویان مشتاقانه تلاش به یادگیری و اجرای این روش نمودند. در کل دانشجویان نمرات خوبی را احراز نمودند که البته ممکن است هم به جدید و جذاب بودن محتوا برگردد و هم می تواند تحت تاثیر مقطع تحصیلی دانشجویان باشد و یا علاوه بر این موارد ناشی از موثر بودن این روش آموزش نیز بوده باشد. پیشنهاد می گردد شیوه های آموزش تیمی بیشتری در برنامه روش های تدریس دروس مختلف طراحی و اثرگذاری آنها بررسی گردد و امید است استفاده از چنین شیوه هایی بتدریج در مقاطع مختلف تحصیلی از دبستان تا دانشگاه متداول شده و قابلیت بکارگیری و انجام کارهای گروهی هر چه بیشتر گردد.
    کلیدواژگان: الگوی طرح تدریس تیم، تحقیق ترکیبی، دانشجویان پرستاری
  • علی محمد سبزقبایی، نسترن ایزدی مود، مهرداد معمارزاده، شاهین شیرانی، نیکو یمانی صفحات 815-821
  • فروزان سینایی، فرهاد بهمن زیاری، نیکو یمانی، سیدعلی ناجی، مژده غیاثی صفحه 822
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نقش منشی ها به عنوان عاملی مهم در بهبود ارائه خدمات بهداشتی- درمانی در مطب ها مساله گذراندن دوره های آموزشی برای منشی ها لازم و ضروری به نظر می رسد. لذا این مطالعه به منظور بررسی تاثیر کلاس های آموزشی اصول مطب داری بر آگاهی و عملکرد منشی های مطب پزشکان متخصص انجام گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 نفر منشی از مطب پزشکان متخصص زنان و زایمان شهر اصفهان به صورت تصادفی منظم جهت مداخله انتخاب شدند. روش آموزش به صورت سخنرانی و بحث و گفتگو انجام گرفت و جهت جمع آوری اطلاعات برای بررسی آگاهی از پرسشنامه و برای بررسی عملکرد از چک لیست مشاهده ای استفاده شد که در دو مرحله قبل و بعد از کلاس های آموزشی به اجرا درآمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفت.
    نتایج
    مقایسه میانگین نمرات آگاهی و عملکرد منشی های مطب ها قبل از شرکت در کلاس های آموزشی اصول مطب داری (به ترتیب 23/15 و 03/12) با میانگین نمرات آگاهی و عملکرد بدست آمده از آنان بعد از شرکت در کلاس های مذکور (به ترتیب 93/24 و 56/18) اختلاف معناداری را نشان داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد توجه به ساختار شغلی حرفه منشی گری در مطب ها و ارائه دوره های آموزشی قبل و حین کار برای آنان، بتواند فرایند ویزیت بیماران در مطب ها را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: منشی مطب، دانش، عملکرد
  • مریم یعقوبی، مرضیه جوادی، زهرا آقا رحیمی صفحه 831
    مقدمه
    هدف از فعالیت های دانش در سازمان ها به ویژه دانشگاه ها اطمینان از رشد و تداوم فعالیت ها،کسب مداوم دانش و توسعه دانش جدید است. از این رو این تحقیق با هدف بررسی نمره مدیریت دانش در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفته است.
    روش ها
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی است. از جامعه مورد پژوهش تعداد 190 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مدیریت دانش بوده که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    نتایج
    نمره مدیریت دانش در بین دانشجویان 22/60 با انحراف معیار 39/10 می باشد. به طور کلی بین میزان مدیریت دانش و جنسیت دانشجویان ارتباط معنادار وجود داشت (05/0>p) و بین مدیریت دانش با سن و مقطع تحصیلی ارتباط معنادار وجود نداشت(05/0)
  • وجیهه وفامهر، محمد دادگستر نیا * صفحه 839
    مقدمه

    از جمله مهم ترین تغییرات اعمال شده در برنامه آموزش پزشکی در ایران، طراحی و اجرای دوره مقدمات پزشکی بالینی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است. این مطالعه به ارائه روش ها و نتایج ارزشیابی فرایند از الگوی CIPP به کار رفته برای ارزشیابی و بازطراحی برنامه ICM می پردازد. هدف این مطالعه ارائه شواهدی مبنی بر کارآیی این برنامه و استخراج معایب و محدودیت های اجرایی آن بوده است.

    روش ها

    این مطالعه یک ارزشیابی برنامه است که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفته است. از طریق مطالعات توصیفی پیمایشی داده های آن گرد آوری شده و در اکثر موارد از پرسشنامه های خود ایفا استفاده شده است. در مواردی نیز از مقایسه نمرات آزمون های پایانی MCQ استفاده شده است. این ارزشیابی به موازات اجرای برنامه جدید ICM انجام گرفت. برای هر درس طی مراحلی، ابزار ارزشیابی جداگانه ای تهیه شده و پس از اتمام آن درس به کار گرفته شد. این مراحل شامل: مرور متون، تهیه پیش نویس پرسشنامه، مشاوره و نظرخواهی از ذینفعان اصلی ارزشیابی و تهیه پرسشنامه نهایی می باشد. روایی پرسشنامه ها به صورت روایی صوری و محتوا و با نظر کارشناسان تایید گردید. پایایی پرسشنامه ها از طریق محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی گردید.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده این هستند که نگرش دانشجویان نسبت به درس EBM بهتر شده است. دانشجویان، ICM را مقطع مناسبی برای یادگیری مباحث Medical records دانسته اما از مدیریت گروه پرستاری در آموزش Medical records، شناسایی اهداف یادگیری و میزان دستیابی به آنها، مدت زمان اختصاص داده شده به این درس، روش آموزش، منبع درس و روش امتحان رضایت نداشتند. ارزشیابی درس مهارت های ارتباطی گویای نگرش مثبت دانشجویان نسبت به این درس و آموخته هایشان در این درس است. نتایج بررسی رضایت کلی دانشجویان از برنامه ICM گویای این است که در اکثر آیتم ها (حجم دوره، منابع، روش های ارزشیابی، فرجه آزمون ها، محتوای آزمون ها، ترتیب ارائه Packageها، حجم واحدها، ترتیب ارائه دروس عملی و اطلاع رسانی) رضایت دانشجویان از برنامه قدیم بیشتر بوده است.. دانشجویان کار آموزی درباره تغییرات اعمال شده نظر موافقی داشته اند. میانگین معدل علایم و نشانه ها با پاتوفیزیولوی بیماری ها در ICM جدید افزایش اندکی را نشان می دهد که البته از نظر آماری معنادار نیست فراوانی افتاده ها از 18 نفر واحد افتاده در یک دوره از ICM قدیم به 10 نفر- واحد افتاده در یک دوره ICM جدید رسیده است.

    نتیجه گیری

    در مجموع این مطالعه نتایج یک ارزشیابی برنامه آموزشی را نشان می دهد. با توجه به پیچیدگی هایی که در بازبینی و ارزشیابی برنامه های آموزشی وجود دارد، این مطالعه می تواند راه گشای سایر پژوهش های مشابه و تاثیرگذار در برنامه ریزی های آتی و تصمیم گیری های مسوولان باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، مهارت های ارتباطی
  • رسول صالحی، نجمه جعفری*، مرجان گلشنی، فریبا حقانی صفحه 850
    مقدمه

    اهداف آموزشی یکی از پایه های اصلی برنامه های آموزشی را تشکیل می دهد هدف این مطالعه تبیین اهداف آموزشی و ارزشیابی آن است که می تواند گامی موثر در جهت ارتقای آموزش علوم پایه پزشکی باشد.

    روش ها

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در آن در ابتدا شش کارگروه متشکل از معاون آموزشی، اعضای هیات علمی گروه و کارشناسان آموزشی تشکیل شد و اهداف آموزشی دروس آناتومی اندام، آناتومی سر وگردن، آناتومی تنه، نورو آناتومی، جنین شناسی و بافت شناسی تدوین شد. سپس برای آگاهی از نظرات دانشجویان در مورد اهداف آموزشی تدوین شده، پرسشنامه ای در اختیار دانشجویانی که دروس مورد نظر را گذرانده بودند قرار گرفت. از مجموع 300 پرسشنامه توزیع شده 207 عدد از آنها توسط دانشجویان تکمیل شد و اطلاعات آن توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد. در قدم بعد میزان توجه به اهداف در فرایند تدریس و نیز میزان دستیابی به اهداف توسط پرسشنامه L O Q مورد بررسی قرارگرفت که این پرسشنامه توسط 23 نفر از دانشجویانی که حضور فعالی در کلاس های درس داشتند تکمیل شد و درصد میزان توجه اساتید به اهداف در هر درس مشخص شد.

    نتایج

    نظر سنجی انجام شده از دانشجویان نشان داد که 78 درصد دانشجویان از اهداف تدوین شده در مطالعه در طول ترم استفاده کردند و 67 درصد دانشجویان بیان داشتند که در دست داشتن اهداف به آنان کمک نمود تا از منابع مناسبتری به یادگیری مطالب بپردازند. همچنین آنالیز پرسشنامه های LOQ بیانگر این بود که که در اکثر دروس، اهداف تدوین شده به همراه سطح آموزشی و منابع مربوطه در تدریس اساتید رعایت شده بود.

    نتیجه گیری

    تهیه و تدوین اهداف آموزشی و ارائه آن به صورتی که دسترسی و اعمال اصلاحات در آن به سادگی امکان پذیر باشد می تواند گامی اساسی در ارتقای آموزش دوره علوم پایه پزشکی محسوب شود و لزوم پایش این اهداف از نظر استفاده از آنها در روند آموزش دانشجویان مفید است.

    کلیدواژگان: اهداف آموزشی، دوره علوم پایه، ارزشیابی
  • ابراهیم جباری فر، عباسعلی خادمی، فخری سادات خلیفه سلطانی، علیرضا یوسفی صفحه 860
    مقدمه
    شرایط یاددهی و یادگیری و محیط آموزشی از نکات قابل توجه در کسب مهارت ها و توانمندی های دانشجویان درطی تحصیل و فراهم آوردن شرایط رضایت بخش حرفه ای اینده شان است. هدف این مطالعه ارزیابی محیط یاددهی و یادگیری بخش های دانشکده دندانپزشکی اصفهان از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی بود.
    روش ها
    پرسشنامه DREEM توسط دو نفر از اعضای هیات علمی به فارسی برگردانده شد و در مطالعه مقدماتی پایایی و روایی پرسشنامه مورد بررسی وتایید قرار گرفت. پرسشنامه مذکور توسط دانشجویان ترمهای 8 و 9 و 10 و 11 و 12 که دروس دندانپزشکی عملی و نظری مربوط به بخش های یازده گانه بالینی دانشکده دندانپزشکی اصفهان را حداقل دو بار تجربه کرده بودند، تکمیل گردید. اطلاعات مربوط به 138 پرسشنامه وارد نرم افزار SPSS شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نمره کل پرسشنامه و میانگین آن در تمام بخش ها به ترتیب (75/99) و (995/1) بود. میانگین پرسشنامه در 11 بخش مورد بررسی بین حداقل 7667/1 تا حداکثر9/2 قرار داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس تفسیر میانگین نمره شاخص در بخش های جراحی، کارورزی و رادیولوژی و ترمیمی و پریودنتولوژی جنبه های مثبت فضای آموزشی کمتر از جنبه های منفی است و بالعکس. در تمام بخش ها با شرایط ایده آل و مطلوب فاصله قابل توجهی دارند و نیاز به بهبود شرایط محیط آموزشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی، محیط آموزش بالینی، ارزیابی محیط یاددهی و یادگیری
  • امید صوابی، فرحناز نجاتی دانش، امینه حسن خانی، زهرا محمدی خواه صفحه 868
    مقدمه
    علی رغم هشدارهای جدی در مورد احتمال انتقال آلودگی به بیماران، کارکنان دندانپزشکی به مراتب بیشتر در معرض ابتلا به عفونت از طریق بیماران هستند. از آنجا که باورها و رفتارهای حرفه ای دندانپزشکان در ارتقای سلامت خود و جامعه نقش مهمی دارد، هدف این پژوهش بررسی نگرش و عملکرد دندانپزشکان استان اصفهان در مورد بیماری های ایدز و هپاتیت B بود.
    روش ها
    در مطالعه ای توصیفی-مقطعی تعداد 237 نفر از دندانپزشکان استان اصفهان در سال 1387 به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه ای محقق ساخته در مورد نگرش و عملکرد دندانپزشکان نسبت به بیماران HIV و HBS مثبت تهیه و بین آنان در مطب ها، کلینک های خصوصی و دولتی به صورت حضوری توزیع و جمع آوری گردید. داده ها با آمار توصیفی و آزمون های ANOVA و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره کل نگرش 95/46 از کل نمره 75 و عملکرد 19/46 از کل نمره 54 به دست آمد. نگرش دندانپزشکان متخصص نسبت به دندانپزشکان عمومی به طور معنا داری بالاتر بود (001/0p>) و سایر متغیرهای دموگرافیک ارتباطی با نگرش و عملکرد نداشتند. عملکرد دندانپزشکان در مطب های خصوصی نسبت به کلینیک ها به طور معناداری ضعیف تر بود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    عملکرد دندانپزشکان در رابطه با کنترل عفونت تاحدی قابل قبول و نگرش آنان در مورد بیماری های ایدز و هپاتیت B ضعیف است. بنابراین برگزاری دوره هایی برای رفع ترس و نگرانی و راهنمایی دندانپزشکان نسبت به بیماری های ایدز و هپاتیت B پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عفونت HIV، هپاتیت B، کنترل عفونت، نگرش سلامت، عملکرد سلامت
  • سعید سعیدبخش، فرحناز صدوقی، اصغر احتشامی، مهتاب کسایی اصفهانی صفحه 877
    مقدمه
    مدیران و ارائه دهندگان خدمات بیمارستانی برای تصمیم گیری، سیاست گذاری و برنامه ریزی در سطوح مختلف مدیریت باید به سیستم اطلاعات بیمارستانی مناسب و اطلاعات دقیق، صحیح، بهنگام و معتبر آن دسترسی داشته باشند و این مهم با آموزش مناسب کاربران نرم افزار صورت خواهد پذیرفت. به منظور پاسخگویی به این نیاز، پژوهشگر به ارزیابی قابلیت آموزش کاربران در ماژول مدارک پزشکی سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که قابلیت آموزش کاربران در ماژول مدارک پزشکی سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در هفت بیمارستانی که در آنها پیاده سازی گردیده بود را از طریق پرسشنامه استاندارد جهانی ایزو 10/9241 متشکل از 8 مولفه اطلاعاتی درجه بندی شده در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای، با استفاده از تجربیات کاربران سیستم در شش ماهه دوم سال 1387مورد سنجش قرار داد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر اساتید رشته های مدیریت اطلاعات سلامت، مدیریت خدمات سلامت، و علوم رایانه و پایایی آن از طریق بازآزمایی و ضریب همبستگی 95/0 به تایید رسید. داده ها با مراجعه مستقیم پژوهشگر به مراکز و آموزش چهره به چهره کلیه کاربران (40 نفر کاربر)، و تکمیل پرسشنامه توسط آنان جمع آوری، با استفاده از آنالیز توصیفی تحلیل، و در سه رده مطلوب (100 درصد-81 درصد)، نسبتا مطلوب (80 درصد-51 درصد) و نامطلوب (50 درصد-0 درصد) دسته بندی شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج، قابلیت کلی آموزش کاربران در ماژول مدارک پزشکی سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سطح نسبتا مطلوب (8/68 درصد) ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که توسعه دهندگان نرم افزار برای افزایش قابلیت آموزش کاربران باید زمان لازم برای یادگیری چگونگی استفاده از سیستم، امکان مهارت آموزی کاربر به کمک سیستم اطلاعات بیمارستانی، پاسخ به پرسش های احتمالی کاربران، امکان آزمودن عملکرد سیستم با آزمون و خطا، و امکان استفاده راحت از فرامین برنامه را افزایش، و مشکلات یادگیری قواعد ارتباط کاربر با نرم افزار را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، استاندارد، مدارک پزشکی، نرم افزار، ایزو 10، 9241، آموزش کاربر
  • وجیهه وفامهر، علیرضا یوسفی، طاهره چنگیز، محمد دادگستر نیا * صفحه 886
    مقدمه

    تاکنون استراتژی های آموزشی مختلفی برای یادگیری بهتر دانشجویان پزشکی معرفی شده است. از جمله آنها یادگیری مساله محور است که یک استراتژی اصلی، پیچیده و گسترده در آموزش پزشکی و بخصوص آموزش علوم پایه می باشد. در مدل SPICES یادگیری مساله محور به صورت پیوستاری بیان شده است (از یادگیری بر پایه اطلاعات اندوزی تا یادگیری مساله محور). در این مطالعه، به تهیه پرسشنامه ای به عنوان ابزاری برای ارزشیابی برنامه بر پایه استراتژی مساله محوری پرداخته شده است.

    روش ها

    این مطالعه توسعه ای 2 فاز داشته است. فاز اول مدل سازی مفهومی و تهیه ابزار بود. این فاز از طریق مرور وسیع متون و تشکیل گروه های متمرکز از متخصصین انجام گرفت. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید گروه ها رسید. فاز دوم استفاده پایلوت از پرسشنامه بود. در این فاز، پرسشنامه مساله محوری برای ارزشیابی درس بیولوژی استفاده شد. کلیه دانشجویان ICM که این درس را 2 ترم قبل به صورت مساله محور گذرانده بودند، این پرسشنامه را تکمیل کردند. با استفاده از فراوانی انتخاب گزینه ها، موقعیت هر مولفه بر روی پیوستار مشخص گردید. برای بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که درس بیولوژی در مقایسه با یک درس کاملا مساله محور، در تمام مولفه ها در انتهای سنتی پیوستار مساله محوری قرار دارد (نقش دانشجو، نقش معلم، منابع، محتوای آزمون ها، نحوه نمره دهی، مدیریت زمان، محیط فیزیکی).

    نتیجه گیری

    بسیاری از دانشکده های پزشکی سراسر دنیا یادگیری مساله محور و درهم تنیده را در آموزش خود به کار برده و به بررسی میزان موثر بودن این استراتژی ها در یادگیری بهتر پرداخته اند. اما کمتر مطالعه ای به این موضوع پرداخته است که آیا به راستی این دروس مساله محور به چه میزان به مساله محوری نزدیک شده اند. مطالعه حاضر می تواند به عنوان راهنمایی برای طراحی و ارزشیابی دروس مساله محور و یا برنامه های مساله محور در آموزش پزشکی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: یادگیری مساله محور، ارزشیابی، برنامه درسی
  • مریم آویژگان، الهه فرزان فر، محمدرضا نجفی، بهزاد شمس، وحید عشوریون صفحه 896
    مقدمه
    آموزش سرپایی نقش بسزایی در ایجاد توانمندی دانشجویان جهت مواجهه با موردهای شایع مراجعه کننده به درمانگاه ها دارد و طبق مصوبات وزارت خانه بیش از 50 درصد آموزش دانشجویان باید در درمانگاه ها صورت پذیرد. این مطالعه قصد دارد با بررسی و شناسایی وضعیت موجود از میزان آموزش دهی و آموزش گیری کارورزان و کارآموزان در درمانگاه های الزهرا (س) اطلاع یافته و نقایص موجود را برای رفع آن و ارتقاء کیفیت آموزش شناسایی نماید.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی و جامعه هدف 180 نفر از کارآموزان و کارورزانی است که به مدت یک ماه در درمانگاه مربوطه حضور داشتند به وسیله پرسشنامه محقق ساخته و خود ایفا که پایایی آن در یک مطالعه مقدماتی با محاسبه آلفای کرونباخ (92/0=r) محاسبه گردید و روایی ظاهری و محتوایی آن به تایید کارشناسان آموزشی رسیده بود. پرسشنامه تهیه شده شامل شش حوزه بود: کیفیت آموزش اعضاء هیئت علمی، کیفیت اموزش دستیاران، فضای فیزیکی و امکانات آموزشی، حضور کارورز و مدت زمان آموزش درمانگاهی. داده ها جمع آوری شد. اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    براساس نتایج به دست آمده میانگین مجموع امتیازات از دید کارورزان برحسب درصد از این قرار است: حیطه کیفیت آموزش اعضای هیات علمی: 2/55، امکانات و محیط فیزیکی: 54، مسائل مربوط به بیماران: 5/61، حضور کارورزان: 7/62، زمان: 52 و کیفیت آموزش رزیدنت: 4/52. میانگین مجموع امتیازات از دید کارآموزان بر حسب درصد: حیطه نحوه آموزش اعضای هیات علمی: 3/42، امکانات و محیط فیزیکی: 2/45، حضور کارآموزان: 6/56، مسائل مربوط به بیماران: 1/36، زمان: 7/42 و کیفیت آموزش رزیدنت:9/29 گزارش شد. در هر دو گروه کارورز و کارآموز میانگین تعداد مناسب بیماران مراجعه کننده به هر درمانگاه با بیشترین میزان بازدهی آموزشی حداکثر 10 نفر گزارش شد.
    نتیجه گیری
    برای ارتقای کیفیت آموزش سرپایی لازم است در هر 6 حیطه اهتمام بیشتری صورت گیرد. اساتید محترم با حضور به موقع و منظم خود در درمانگاه و نیز توجه بیشتر به امر آموزش در ارتقای این حیطه کوشا باشند ثانیا بررسی کاملی در مورد امکانات و فضای فیزیکی هر درمانگاه به عمل آید و تغییرات عملی لازم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آموزش سرپایی، ارزشیابی آموزشی، گروه های آموزشی، کارآموزی پزشکی، کارورزی پزشکی
  • فریبا حقانی، بهاره امینیان، فرحناز کمالی، سپیده جمشیدیان صفحه 906
    مقدمه
    مهارت های تفکر انتقادی جزو مهارت های مهم انسان قرن بیست و یکم شناخته شده، ضرورت توجه به آن در حیطه آموزش به خصوص آموزش پزشکی امری حیاتی است. هوش هیجانی نیز، عامل مهم موفقیت در زندگی، تحصیل و شغل می باشد. به نظر می آید این دو مقوله تفکر انتقادی و هوش هیجانی، هر دو، در امر تربیت پزشکان متعهد موثر باشند. این پژوهش با هدف بررسی مهارت های تفکر انتقادی و ارتباط آن با هوش هیجانی در دانشجویان پزشکی در نیم سال اول سال تحصیلی 89-90 انجام شده است.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، تمامی دانشجویان ترم 6 رشته پزشکی (69 نفر) شرکت داده شدند. مهارت های تفکر انتقادی در 5 زیرگروه، توسط آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTST) و هوشبهر هیجانی افراد در 5 مقیاس و 15 خرده مقیاس، توسط آزمون هوش هیجانی بار-ان (Bar-on) مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آماره های توصیفی، همبستگی و T-test تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین سنی دانشجویان، 22 سال بوده، 38 نفر (72 درصد) از آنها، خانم بودند. میانگین و انحراف معیار نمره تفکر انتقادی به ترتیب 96/11 از 34 و 69/3 محاسبه گردید. میانگین نمره مهارت استدلال قیاسی (12/6 از 16) به طور معنا داری از استدلال استقرایی (92/4 از 14) بالاتر بود. در مورد آزمون هوش هیجانی بار-ان، میانگین و انحراف معیار نمره کل آزمون، به ترتیب 7/330 (از 450) و 29/34 محاسبه گردید. هیچ ارتباط معناداری بین نمره تفکر انتقادی و نمره هوش هیجانی یافت نشد؛ تنها خرده مقیاس مسوولیت پذیری اجتماعی ارتباط معناداری با تفکر انتقادی داشت (45/0=r و 001/0=P).
    نتیجه گیری
    میانگین نمره تفکر انتقادی دانشجویان پزشکی در مقایسه با مطالعات مشابه خارجی نامطلوب بود، اگر چه در مقایسه با مطالعات داخلی، تفاوتی وجود نداشت. این موضوع می تواند نشانگر ضعف کلی در زمینه پرورش تفکر انتقادی در برنامه های آموزشی ما باشد. عدم ارتباط بین هوش هیجانی و تفکر انتقادی، می تواند به دلیل تفاوت در نوع پرسشنامه های آنها و ناشی از برآورد نادرست دانشجویان از توانایی های هوش هیجانی شان باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، هوش هیجانی، دانشجوی پزشکی
  • پروانه اباذری، مسعود امینی، پروانه امینی، فخری صبوحی، احمدرضا یزدان نیک صفحه 918
    مقدمه
    اولین دوره کوتاه مدت تخصصی پرستاری تحت عنوان پرستار آموزش دهنده دیابت طراحی و اجرا شد مقاله حاضر به اختصارفرایند طراحی، اجرا و چالش های اجرایی دوره را توضیح داده است.
    روش ها
    با توجه به عدم وجود سابقه قبلی برگزاری دوره پرستار آموزش دهنده دیابت در ایران، مرور نسبتا وسیعی در منابع معتبر در ارتباط با موضوع صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده از مرور منابع، نشست های متعدد با متخصصین غدد و متابولیسم و اساتید دانشکده پرستاری و مامایی و در نظر گرفتن شرح وظایف مشخص شده برای پرستار دیابت در سطح وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور مبنای تعیین رسالت، اهداف و محتوا و روش های آموزشی دوره قرار گرفت. طول دوره شش ماه (280 ساعت شامل 100 ساعت کلاس تئوری و180 ساعت آموزش عملی) تعیین گردید. ظرفیت پذیرش داوطلبان دوره 30 نفر برآورد شد. داشتن حداقل مدرک کارشناسی پرستاری معیار ثبت نام در دوره بود.ملاک قبولی در دوره کسب حداقل نمره 16 از بیست در آزمون تئوری و عملی بود.کوریکولوم دوره جهت تصویب در اداره آموزش مداوم وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ارسال گردید.
    نتایج
    دوره طراحی شده پس از کارشناسی در اداره آموزش مداوم- و لحاظ شدن پیشنهادات کارشناسان مربوطه- به تصویب رسید و ابلاغ اجرای دوره صادر گردید با توجه به چالش های موجود بر سر راه اجرای اولین دوره تخصصی پرستار آموزش دهنده دیابت، دوره با هشت فراگیر آغاز بکار نمود. از بهترین اساتید غدد و متابولیسم و بهترین اساتید دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تدریس مباحث تئوری و عملی استفاده شد.تمام فراگیران توانستند با موفقیت دوره را به پایان برسانند.
    نتیجه گیری
    برگزاری موفقیت آمیز اولین دوره تخصصی تربیت پرستار آموزش دهنده دیابت انگیزه مجریان دوره را برای تداوم برگزاری دوره تقویت نمود. به هر حال برگزاری مجدد این دوره نیازمند حمایت بیشتر مسوولان بهداشتی درمانی در سطح استان و کشور می باشد به علاوه برای کمک به تسهیل و جذب فراگیران بیشتر فرایند اجرایی برنامه نیازمند بازنگری می باشد.
    کلیدواژگان: پرستار آموزش دهنده دیابت، آموزش دهنده دیابت، طراحی برنامه درسی، دیابت قندی، آموزش خود مدیریتی دیابت
  • پرستو گلشیری، غلامرضا شریفی راد، فاطمه باقرنژاد صفحه 927
    مقدمه
    ارزیابی کشوری رشد کودکان نشان دهنده افت رشد در درصد زیادی از کودکان کشور می باشد. افت رشد با ابزار ساده ای به نام کارت پایش رشد قابل تشخیص است، از طرف دیگر آگاهی از مراحل تکامل تغذیه ای کودکان به مادران این امکان را می دهد که عملکرد خود را در مورد رفتار کودکان اصلاح نمایند. در این مورد، استفاده از برنامه های مداخله ای آموزشی، نقش موثری در ارتقای آگاهی و عملکرد مادران خواهد داشت. این مطالعه به منظور مقایسه دو روش آموزشی «سخنرانی» و «خود آموز» بر تغییر آگاهی و عملکرد مادران طراحی و اجرا شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی بوده و بر روی 100 نفر از مادران دارای کودک زیر 3 سال انجام گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (سخنرانی و خودآموز) قرار گرفتند. محتوای آموزشی شامل پایش رشد، تغذیه و مراحل تکامل تغذیه ای کودک بود. در این مطالعه از پرسشنامه ای مشتمل بر 45 سوال که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی تایید شده بود، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    تفاوت آگاهی مادران نسبت به روند رشد کودک کمتر از سه سال و مراحل تکامل تغذیه ای کودک قبل و سه ماه بعد از مداخله در دو گروه معنادار بوده است. در مقایسه دو روش با یکدیگر میانگین نمره آگاهی مادران در مورد روند رشد کودکان تفاوت معناداری با یکدیگر نداشت، اما در مورد مراحل تکامل تغذیه ای، دو روش اختلاف معناداری با هم نشان دادند (001/0>p). همچنین اختلاف معناداری در مورد میانگین نمره عملکرد هر دو گروه قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی وجود داشت(001/0>p).
    نتیجه گیری
    آگاهی و عملکرد مادران درباره روند رشد و مراحل تکامل تغذیه ای مناسب نمی باشد و آموزش به هر شیوه ای موثر می باشد و برنامه ریزی برای ارتقای سطح آگاهی و عملکرد مادران در خصوص روند و مراحل تکامل تغذیه ای کودکان ضروری است.
    کلیدواژگان: پایش رشد - آموزش - مراحل تکامل تغذیه ای - کودک - تغذیه، آگاهی، عملکرد
  • اردشیر طالبی، پیمان متقی، محمد دادگستر نیا، نصرت نوربخش صفحه 937
    مقدمه
    در دهه های گذشته متد های زیادی برای آموزش و تدریس علوم ابداع گردیده است، ولی روش قدیمی پرسش و پاسخ هنوز مورد استفاده می باشد. این روش آموزش که عموما در گروهای کوچک مورد استفاده قرار می گیرد بر اساس پرسش و یافتن جواب توسط دانشجویان باعث افزایش یادگیری فعال می گردد. در این مطالعه نقطه نظرات دانشجویان در مورد آموزش پاتولوژی بالینی در آزمایشگاه بروش پرسش و پاسخ مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    برای این مطالعه دانشجویان به گروهای کوچک تقسیم و سوالات بالینی و منابع مورد نیاز برای یافتن پاسخ ها در اختیارشان گذاشته شد. این دانشجویان از واحد های مختلف آزمایشگاه بیمارستان بازدید نموده و توسط یک راهنما در مورد نحوه انجام آزمایشات و ارزش بالینی آنها آموزش دیده تا پاسخ سوالات را بیابند. در انتهای دوره این دانشجویان درمورد این نحوه آموزش مورد سوال قرار می گیرند.
    نتایج
    67 درصد دانشجویان اعتقاد داشتند که این روش یادگیری موثر تر از تدریس سنتی بوده و 36.5 درصد موثر تر بودن یادگیری با بحث گروهی را نسبت به سخنرانی تایید نمودند. ولی 30 درصد مخالف این روش و یادگیری گروهی را رد می کردند. بیش از نیمی از دانشجویان این روش را مفید دانسته و به ارائه در س پاتولوژی بالینی به این شکل تمایل داشتند.
    نتیجه گیری
    حدود یک سوم دانشجویان فقط سخنرانی را برای درس پاتولوژی بالینی کافی دانسته و ولی بیش از نیمی از دانشجویان حضور در آزمایشگاه و روش پرسش و پاسخ را روشی مفید و مکمل برای یادگیری این درس می دانستند. بر اساس پاسخ های دانشجویان یادگیری با این روش در آزمایشگاه روشی موثر برای تدریس پاتولوژی بالینی به دانشجویان پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، پاتولوژی، پرسش، پاسخ، آزمایشگاه
  • فرحناز صدوقی، فرزانه امین پور صفحه 950
    ارتقای کیفیت، بهبود کارایی و اثربخشی خدمات بهداشتی و درمانی مهم ترین اهداف سیستم های بهداشتی است. چنانچه سازمان های بهداشتی از ساختاری مناسب برای ارزیابی منظم سیستم های اطلاعات سلامت برخوردار باشند نقش موثری در تحقق اهداف یاد شده ایفا می نمایند. هدف از طراحی و اجرای ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت، کسب اطمینان از وجود، استفاده و کاربردی بودن داده هایی است که برای اندازه گیری شاخص های اصلی سلامت ضروری می باشد. تاکنون مطالعات متعددی در زمینه چگونگی انجام ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت و مراحل آن انجام و پیشنهادات زیادی ارائه شده است. در این مقاله ضمن مروری اجمالی بر تجربه ها و مطالعات انجام شده در زمینه ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت، به آموزش برنامه پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت برای ارزیابی این سیستم ها پرداخته شده است. این برنامه تاکنون در چندین کشور به عنوان راه کار عملی تقویت سیستم های اطلاعات سلامت به اجرا گذاشته شده است. بدیهی است که آموزش و روشن ساختن مراحل برنامه و شاخص های ارزیابی، گام مهمی در افزایش اثربخشی سیستم های اطلاعات سلامت و ارتقای کیفیت مراقبت های بهداشتی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات سلامت، ارزیابی فناوری، فناوری اطلاعات، مراحل ارزیابی، سازمان جهانی بهداشت
  • مریم جهانبخش، هنگامه ستایش صفحه 962
    مقدمه
    نیازسنجی آموزشی بواسطه آزمودن مهارت و دانش کارکنان سازمان به بررسی تفاوت بین آنچه که هست و آنچه که باید باشد می پردازد و نیازهای شغلی را اولویت بندی می کند. در واقع نیازسنجی آموزشی گامی اساسی در تدوین و توسعه برنامه های آموزشی ارتقادهنده مهارت ها و دانش نیروی انسانی قلمداد می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان بخش مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان انجام گرفته است.
    روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی بوده و در سال 1387 انجام شده است. نمونه پژوهش با جامعه پژوهش برابر بوده و تمام کارکنان بخش های مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی اصفهان (77 نفر) را دربرداشت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته می باشد که در سه بخش نیازسنجی در زمینه مهارت های فنی، ادراکی و انسانی تنظیم شده و روایی آن با استفاده از نظرخواهی از صاحب نظران این فن و پایایی آن با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (94 درصد) تعیین گردیده بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح توصیفی با مشخصه های آماری نظیر درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و در سطح استنباطی با آزمون T مستقل وآزمون واریانس یک طرفه (ANOVA) تحلیل شد.
    نتایج
    مطابق یافته های پژوهش به ترتیب بالاترین نیاز آموزشی در حیطه مهارت های فنی با میانگین 87/106 و انحراف معیار 06/28 مختص واحد بایگانی به عنوان اولویت اول و کمترین نیاز آموزشی در این حیطه با میانگین 39/25 و انحراف معیار 18/6 مختص واحد پذیرش به عنوان اولویت آخر است. بالاترین نیاز آموزشی در حیطه مهارت های ادراکی با میانگین 58/57 و انحراف معیار 08/6 مختص واحد کدگذاری به عنوان اولویت اول و کمترین نیاز آموزشی در این حیطه با میانگین 50/50 و انحراف معیار 3/16 مختص واحد پذیرش به عنوان اولویت آخر است. بالاترین نیاز آموزشی در حیطه مهارت های انسانی با میانگین 32/37 و انحراف معیار 24/4 مختص واحد پذیرش به عنوان اولویت اول و کمترین نیاز آموزشی در این حیطه با میانگین 50/33 و انحراف معیار 27/11 مختص واحد بایگانی به عنوان اولویت آخر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اولویت های استخراج شده لازم است از طریق تدوین و برگزاری برنامه های آموزشی به ارتقاء و توسعه مهارت های فنی در واحدهای بایگانی، مهارت های ادراکی در واحدهای کدگذاری و آمار و مهارت های انسانی در واحدهای پذیرش کارکنان بخش های مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان اقدام نمود.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، نیازسنجی، کارکنان بخش مدارک پزشکی
  • مریم شیرازی، منیره انوشه صفحه 972
    مقدمه
    امروزه آموزش رفتارهای خودمراقبتی به عنوان پایه و اساس درمان دیابت شناخته شده است و پرستاران در امر آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی جایگاه منحصر به فردی پیدا کرده اند. تاریخچه آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی از ابتدا تا کنون تحولات گسترده ای داشته است که در این مقاله به مرور آن و نیز جایگاه پرستاران در آموزش رفتارهای خودمراقبتی به بیماران دیابتی می پردازیم.
    روش ها
    این مقاله حاصل مرور مطالعات مختلف پیرامون تاریخچه و تحولات صورت گرفته در آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی در جهان و ایران و جایگاه پرستاران در این عرصه است که از مطالعه مقالات و مجلات علمی پرستاری و دیابت گردآوری شده است.
    نتایج
    آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی تاریخچه ای 100 ساله دارد. در ابتدا پزشکان در آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی نقشی کلیدی داشتند اما در حال حاضر درمان مبتلایان به دیابت در اغلب کشورهای دنیا رویکردی تیمی دارد و پرستاران در تیم آموزشی دیابت نقشی کلیدی بر عهده دارند و آموزش خودمراقبتی به دیابتی ها را با رویکردهای گوناگون نظیر بحث گروهی، بازدید منزل، آموزش چهره به چهره، آموزش از طریق تلفن و... انجام می دهند و در این راه با موانع و چالش های متعددی نظیر کمبود نیروی انسانی در سیستم پرستاری، کمبود خودانگیزشی بیماران دیابتی، سطوح آموزشی متفاوت بیماران دیابتی، کمبود نیروهای پرستاری متخصص در زمینه آموزش به بیماران دیابتی، استرس های عاطفی، فقدان حمایت های خانوادگی، نداشتن اطلاعات کافی درباره اهمیت آموزش در بیماری دیابت، ترس از دیابت، مشکلات حمل و نقل و... روبرو هستند.
    نتیجه گیری
    آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی همواره یک استراتژی کلیدی و ارزشمند در زمینه کنترل موفق دیابت بوده است و برای وصول به آن استفاده از یک رویکرد تیمی و استفاده از روش های آموزشی متنوع و برداشته شدن موانع متعدد موجود برای پرستاران و بیماران دیابتی الزامی است.
    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی، بیماران دیابتی
  • مریم شیرازی، منیره انوشه، اسدالله رجب صفحه 982
    مقدمه
    دیابت بیماری مزمنی است که به رفتارهای خودمراقبتی ویژه ای تا پایان عمر نیازمند است. از طرفی مطالعات نشان داده اند که بهبود دانش و عملکرد مبتلایان به دیابت به معنای بهبود وضعیت متابولیکی است و جهت بهبود وضعیت متابولیکی ارائه آموزش کافی درباره خودمراقبتی از طریق روش های فعال که با درگیر کردن مبتلایان به دیابت در آموزش همراه است الزامی است لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش برنامه خود مراقبتی به شیوه بحث گروهی بر دانش و عملکرد دختران نوجوان دیابتیک مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1388-1387 و با انتخاب 80 دختر نوجوان 15 تا 19 ساله مبتلا به دیابت (40 نفر گروه آزمون و 40 نفر گروه شاهد) در انجمن دیابت ایران انجام شده است. بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از مرحله قبل از مداخله با استفاده از پرسشنامه دانش، عملکرد و نیازسنجی آموزشی در هر دو گروه، برنامه خود مراقبتی طراحی شد و سپس برنامه خود مراقبتی طی 8 جلسه بحث گروهی برای گروه آزمون اجرا شد. سپس بلافاصله و یک ماه بعد از پایان مداخله مجددا دانش و عملکرد دختران نوجوان دیابتیک در هر دو گروه آزمون و شاهد اندازه گیری شد. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری، کای دو، T مستقل، repeated measures و t زوجی داده های حاصله تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج حاصله پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که با آزمون t مستقل و کای دو (05/0p<) دو گروه آزمون و شاهد از نظر گزینه های اطلاعات دموگرافیک (سن، قد، وزن، شغل پدر و...) همسان بودند. در گروه آزمون در مقایسه بین قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از پایان مداخله تفاوت معناداری در جهت افزایش نمره دانش و عملکرد مشاهده شد (0001/0p>) اما این اختلاف در گروه شاهد معنادار نشد (05/0p<) و نیز آزمون t مستقل (05/0p<) تفاوت معناداری در زمینه دانش و عملکرد بین دو گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله نشان نداد. بلافاصله و یک ماه بعد از پایان مداخله بین دو گروه با آزمون، t مستقل اختلاف معناداری از نظر میانگین نمره دانش و عملکرد دیده شد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان می دهد که آموزش برنامه خودمراقبتی به شیوه بحث گروهی در بهبود دانش و عملکرد دختران نوجوان دیابتیک موثر بوده است و پیشنهاد می شود آموزش رفتارهای خودمراقبتی به شیوه بحث گروهی به عنوان یک روش موثر جهت بهبود دانش و عملکرد نوجوانان مبتلا به سایر بیماری های مزمن به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دیابت، دختران نوجوان، برنامه خودمراقبتی، بحث گروهی، دانش، عملکرد
  • شهرام شایان، زهرا محمدزاده، محمدحسن انتظاری، مجید فلاحتی صفحه 994
    مقدمه
    نظر به اینکه برنامه های آموزشی دوره های تحصیلات تکمیلی که از وزارت متبوع ابلاغ می شود فاقد بخش ارزشیابی است و برای این منظور تاکنون شاخص هایی طراحی نشده است، این پژوهش در نظر داشته است با تدوین شاخص های برنامه آموزشی در قالب سه دسته عوامل درون داد، فرآیند و برون داد نظام آموزشی، زمینه را برای انجام ارزشیابی درونی برنامه های دوره های تحصیلات تکمیلی دانشکده بهداشت فراهم نماید.
    روش ها
    با استفاده از تکنیک دلفی شاخص های برنامه آموزشی دوره تحصیلات تکمیلی از طریق بررسی منابع مختلف و تفسیر صاحب نظران تعیین و سپس وضعیت موجود با توجه به شاخص های مشخص شده، تبیین شده است.جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و مرور متون و اسناد و مدارک صورت پذیرفته و در قالب جداول و نمودارها ارائه شده است.
    نتایج
    در این بررسی در مجموع 100 شاخص مرتبط با برنامه آموزشی مشخص شده که براساس سه عامل درون داد، فرآیند و برون داد در حیطه های اعضای هیات علمی، برنامه آموزشی، دانشجو، اعتبارات، امکانات، شاخص های تشکیلاتی و ظرفیت های اداری، فضا و تجهیزات، مدیریت برنامه، دانش آموختگان و دانش تولید شده و خدمات علمی تخصصی عرضه شده، مورد بررسی واقع شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از وضعیت موجود و امکان مقایسه آن در برخی از شاخص ها نسبت به چهار سال گذشته، ضمن شناسایی نقاط قوت دانشکده در حیطه هایی نظیر اعضای هیات علمی از نظر تعداد و تنوع و مرتبه علمی، و نیز فضای فیزیکی مناسب موجود، لزوم تقویت دوره های تحصیلات تکمیلی دانشکده بهداشت از نظر راه اندازی و تاسیس رشته های جدید، توجه به دوره های آموزشی مجازی، کوتاه مدت و آزاد به عنوان ضرورت اجتناب ناپذیر دانشگاه ها در راستای تحقق استقلال علمی و مالی دانشگاه ها و همچنین تقویت پایگاه های اطلاعاتی مورد استفاده دانشجویان و ساما ن دهی به وضعیت بودجه و اعتبارات دانشکده در ابعاد آموزش و پژوهش، تقویت زمینه های ارتباط دانشکده با صنعت با توجه به توانمندی بالقوه موجود در دانشکده، همچنین برگزاری آموزش های ضمن خدمت در قالب آموزش مداوم و کارگاه های آموزشی و فرصت های مطالعاتی و نیز تقویت توانمندی های کادر مدیریتی با برگزاری دوره های آموزشی ویژه مدیران و... همگی جزو مواردی است که بایستی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، شاخص، تحصیلات تکمیلی
  • پیمان ادیبی، آرش حدادگر، فاطمه هادی زاده، علیرضا منجمی، حسین افتخاری، شقایق حق جوی جوانمرد، غلامرضا حسن زاده، مجتبی کرباسی، پروین پاسالار، همایون ناجی صفحه 1006
    مقدمه
    اولین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی کشور به پیشنهاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به منظور شناسایی و توانمندسازی دانشجویان توسط وزارت بهداشت و با همکاری دانشگاه های وابسته در مرداد 1388 در شهر اصفهان برگزار شد. در این المپیاد 364 دانشجو در قالب تیم هایی 3 نفره از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور در رشته های مختلف در جوی صمیمی و هیجان انگیز به صورت خلاقانه به حل مسائلی پرداختند که می تواند به پیشرفت نظام سلامت ویا ارتقا دانش پایه پزشکی کمک کند. به منظور هماهنگی بیشتر امور، جلساتی در سطح وزارت با مسوولان و اعضای هیات علمی دانشگاه ها برگزار و از نظرات آنها برای بهبود برنامه استفاده شد. کمیته های طرح سوال با شرکت 35 نفر از اعضای هیات علمی از 13 دانشگاه کشور به طرح سوالاتی در فرمت هایی از قبیلKey Features، Scenario،Script concordance، جورکردنی و تشریحی برای 2 روز آزمون فردی و 2 روز آزمون گروهی در سه حیطه حل مساله در مدیریت نظام سلامت، تفکر علمی در علوم پایه و استدلال بالینی پرداختند. به منظور ارزیابی کیفیت آزمون و نحوه برگزاری المپیاد علمی، فرم های نظرسنجی بین دانشجویان توزیع شد. اکثر دانشجویان (94 درصد) معتقد بودند المپیاد با سایر آزمون های معمول دانشگاه متفاوت است. ضمن اینکه حدود 60 درصد ایشان در مجموع از کیفیت برگزاری آزمون راضی بودند و 72 درصد آنها، دوستان خود را به شرکت در المپیاد سال بعد تشویق می کردند. به نظر می رسد برگزاری چنین المپیادهایی بتواند با ایجاد فضایی شاد و هیجان انگیز به پرورش قدرت خلاقیت دانشجویان کمک کند و در ایجاد انگیزش برای مطالعاتی فراتر از مطالعات مرسوم و به تبع آن برطرف نمودن برخی از خلاهای آموزشی موجود موثر باشد. البته با توجه به اینکه این المپیاد نخستین تجربه در برگزاری المپیادهای علمی در زمینه علوم پزشکی در کشور بود، انجام بررسی ها و اصلاحات بیشتر در سال های آینده بر غنای آن خواهد افزود.
    کلیدواژگان: المپیاد علمی، آموزش استعداد درخشان، دانشجوی پزشکی، مسابقات علمی
  • فاطمه هادیزاده، شهرام یزدانی، مسعود فردوسی، علی اکبر حقدوست، آرش رشیدیان، آرش حدادگر، علیرضا منجمی، شهرام توفیقی، میرعلیمحمد سبزقبایی، پیمان ادیبی صفحه 1018
    مقدمه
    مدیریت نظام سلامت به عنوان یکی از مهارت ها و وظایف اصلی ارائه دهندگان خدمات سلامت معرفی شده است، در حالیکه دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی برای این امر به خوبی تربیت نمی شوند و آموزش های لازم را فرا نمی گیرند. اولین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی با هدف ایجاد انگیزه کسب توانمندی های مدیریتی در دانشجویان رشته های مختلف ارائه دهنده خدمات سلامت، تقویت مهارت های استدلال و حل مساله در آنان و ترویج فرهنگ کارگروهی در یک محیط شاد و هیجان انگیز رقابتی در ایران طراحی گردید.
    روش ها
    طراحی مدل المپیاد در چهار فاز تدوین چارچوب طراحی سوالات آزمون، تعیین موضوعات آزمون، طراحی سوالات و برگزاری آزمون و داوری صورت پذیرفت و در تابستان سال 1388 اولین المپیاد ملی دانشجویان علوم پزشکی در حیطه استدلال و تصمیم گیری در مدیریت نظام سلامت در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار گردید. دو روز اول این المپیاد که در 5 روز و به صورت بازمنبع برگزار شد به رقابت های فردی اختصاص داشت و در سه روز باقیمانده که مرحله آزمون های گروهی المپیاد بود، شش گروه برتر با یکدیگر به رقابت پرداختند.
    نتایج
    با بهره گیری از اساتید مختلف رشته های مرتبط و استفاده از متدهای مختلف کارگروهی در مدت 19 ماه چارچوب طراحی سوالات آزمون با چهار هدف سنجش «قدرت استنباط مدیریتی» و «مهارت های حل مساله و استدلال» دانشجویان، سنجش «توانایی تصمیم گیری داوطلبان بر اساس نظرات متفاوت» و «قدرت تصمیم گیری آنها درشرایط وجود انتخاب های متعدد» تدوین گردید. موضوعات این المپیاد سیاست گذاری سلامت و اقتصاد سلامت و موضوع پروژه مرحله تیمی مشکلات موجود پیرامون اجرایی کردن نظام پزشک خانواده در کشور ایران تعیین گردید. در بخش انفرادی 194 سوال و در قسمت گروهی 3 سوال (تشریحی) مطرح شد. در این آزمون 106 نفر دانشجوی رشته های مختلف علوم پزشکی از سراسر کشور شرکت کردند که از این میان 71 نفر (98/66 درصد) دختر بودند. بیشترین تعداد دانشجویان شرکت کننده (33 نفر) دانشجوی پزشکی بودند و سایر دانشجویان از رشته های پرستاری (26 نفر)، مدیریت نظام سلامت (20 نفر) و سایر رشته ها (27 نفر) شرکت نموده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت آشنایی دانشجویان علوم پزشکی با مباحث مدیریت نظام سلامت و اهمیت توانمند شدن این افراد در زمینه استدلال و تصمیم گیری، برگزاری چنین آزمون هایی می تواند برای نیل به این اهداف انگیزش زا و تسهیل گر باشد.
    کلیدواژگان: المپیاد علمی، استدلال، مدیریت نظام سلامت، سیاست گذاری سلامت، اقتصاد سلامت
  • علیرضا یوسفی، شهلا ذهبیون صفحه 1033
    مقدمه
    رشد فزاینده اطلاعات و روند سریع تغییر و تحولات آن چنان سریع و آشکار است که برای توصیف آن نیازی به استدلال و ارائه آمار و ارقام نیست. آنچه در این فرآیند شتابان اهمیت دارد این است که سازمان های اجتماعی برای بقا و رشد و توسعه خود چه اقداماتی باید انجام دهند؟ از استراتژی های پیشنهادی در این زمینه، تبدیل شدن سازمان ها به سازمان یادگیرنده است. سیستم های بهداشتی نیز به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های اجتماعی، نه تنها می توانند یادگیرنده بودن را در فرآیند توسعه خود محقق نموده بلکه قادرند کارکنان خود را نیز برای حضور در سازمان های یادگیرنده تربیت نمایند. در این راستا به دلیل جایگاه مهم و حیاتی یادگیری و آموزش مداوم در به روز کردن دانش و اطلاعات سیستم های بهداشتی و نقش ویژه نوآوری و ابداع در نیل به اهداف متعالی آن، استفاده از مدل های سازمانی متناسب با عصر اطلاعات ضروری اجتناب ناپذیر است. لذا سازمان یادگیرنده به عنوان الگویی مناسب در این امر، نیازمند مطالعه و بررسی در نحوه بهره گیری از آن سیستم های بهداشتی است که غزم جدی پژوهشگران، مسوولان و سیاست گذاران آموزش پزشکی را می طلبد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، آموزش مداوم پزشکی، سازمان های بهداشتی، مراقبتی، نظام سلامت
  • حسن اشرفی ریزی، بهجت طاهری، زهرا خوشکام، زهرا کاظم پور صفحه 1045
    مقدمه
    در جهان امروز، مطالعه به عنوان یکی از عناصر مهم در زمینه توسعه و پیشرفت جامعه تلقی می شود، به صورتی که از طریق مطالعه ثمربخش توفیق قابل توجهی نصیب عموم مردم به ویژه دانشجویان می شود. بنابراین لازم است آموزش شیوه های مطالعه در تمام سطوح تحصیلی به ویژه در سطح دانشگاه مد نظر قرار گیرد. هدف این پژوهش، تعیین میزان آشنایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با شیوه های مطالعه در سال 1389 می باشد.
    روش ها
    روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و از نوع کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه توسط متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی و مدیریت آموزشی مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار 813/..به دست آمد. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که تعداد آنها 5999 می باشد که حجم نمونه 357 به دست آمد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای می باشد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطیT-Test) و (ANOVA استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS می باشد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که میزان آشنایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با مطالعه اجمالی و مطالعه تندخوانی به ترتیب با میانگین 78/15 و 07/15 بالاتر از حد متوسط است (متوسط میانگین=15). میزان آشنایی دانشجویان با مطالعه عبارت خوانی با میانگین 29/13 بالاتر از حد متوسط می باشد (متوسط میانگین=12). میزان آشنایی دانشجویان با مطالعه دقیق خوانی با میانگین 6/29 بالاتر از حد متوسط است (متوسط میانگین=27). میزان آشنایی دانشجویان با مطالعه تجسسی با میانگین 52/15 بالاتر از حد متوسط می باشد (متوسط میانگین=15). همچنین میزان آشنایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با مطالعه انتقادی و خواندن برای درک زیبایی به ترتیب با میانگین 94/20 و 68/21 بالاتر از حد متوسط است (متوسط میانگین=18). مقایسه بین جنسیت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و میزان آشنایی با شیوه های مطالعه نشان داد بین میانگین نمره شیوه های مطالعه دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنا دار وجود ندارد. همچنین میزان آشنایی دانشجویان با شیوه های مطالعه در دانشکده های مختلف متفاوت است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان آشنایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با شیوه های مطالعه (مطالعه اجمالی، مطالعه تندخوانی، مطالعه عبارت خوانی، مطالعه دقیق خوانی، خواندن تجسسی، خواندن انتقادی، خواندن برای درک زیبایی و جنبه های هنری) بالاتر از حد متوسط است. همچنین دانشجویان با شیوه مطالعه برای درک زیبایی بیشتر از شیوه های دیگر آشنا بوده و با شیوه مطالعه سریع خوانی کمتر آشنا هستند. در مجموع لازم است هم دانشجویان و هم دست اندرکاران امر آموزش به انواع شیوه های مطالعه به دلیل کاربردهای متفاوت آنها توجه خاص نمایند.
    کلیدواژگان: شیوه های مطالعه، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • علیرضا منجمی، پیمان ادیبی، کامران سلطانی عربشاهی، فرشید اربابی، رقیه اکبری، اوژن کاسترز، آرش حدادگر، فاطمه هادیزاده، طاهره چنگیز صفحه 1056
    یکی از حیطه های اصلی المپیاد علمی دانشجویان پزشکی، استدلال بالینی است. استدلال بالینی از این رو به عنوان یکی از حیطه های اصلی انتخاب شده که یکی از مهارت های بنیادین و کلیدی برای طبابت کردن است. با توجه به آن که در حال حاضر آزمون جامعی برای ارزیابی استدلال بالینی وجود ندارد، آزمون جامعی براساس چارچوب نظری استدلال بالینی طراحی شد. در این مدل، سه مهارت اصلی استدلال بالینی (جمع آوری اطلاعات، ساختن فرضیه و ارزیابی) سنجیده می شود و از کنار هم قرار گرفتن این آزمون ها، آزمون جامع استدلال بالینی شکل می گیرد. بدین ترتیب آزمون جامع استدلال بالینی با سنجش مهارت های مختلف استدلال بالینی و حل مساله، شاخصی از میزان مهارت دانشجویان در این استدلال را به دست می دهد. در این مقاله براساس روش اقدام پژوهی، مراحل مختلف فرآیند طراحی چارچوب نظری و چگونگی عملیاتی کردن آن به تشریح بازگو شده است.
    کلیدواژگان: استدلال بالینی، خبرگی در پزشکی، سنجش استدلال بالینی، المپیاد، مجموعه آزمون
  • فریبا حقانی، فرحناز کمالی صفحه 1068
    مقدمه
    یکی از پتانسیل های موجود در دانشگاه های علوم پزشکی، مراکز مهارت های بالینی می باشند که در حال حاضر، در کشور ما علی رغم صرف هزینه های هنگفت راه اندازی، از تمام ظرفیت های آن به طور کامل و مطلوب استفاده نمی شود. لذا در این مقاله مروری، با نگاهی مجدد به این مراکز، کاربردهای آن را در برخی دانشگاه های معتبر دنیا و دانشگاه های ایران به طور کلی بررسی و پیشنهاداتی برای استفاده بهینه از این مراکز در دانشگاه های سطح کشور ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مرکز آزمایشگاه مهارت های بالینی، آزمایشگاه مهارت ها، مرکز مهارت های بالینی
  • فرحناز صدوقی، فرزانه امین پور صفحه 1077
    ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت یکی از روش های افزایش ضریب اطمینان از کارایی این سیستم ها است که می تواند زمینه ساز ارتقای کیفیت مراقبت ها و خدمات بهداشتی گردد. هدف از انجام ارزیابی تعیین نقاط قوت و کفایت سیستم در ارائه خدمات، شناسایی نقاط ضعف سیستم و ارائه پیشنهادات کلی برای اقدامات اصلاحی با هدف بهبود عملکرد آن است. ارزیابی را می توان به روش های گوناگون انجام داد. به اعتقاد برخی از صاحب نظران در زمینه چگونگی انجام ارزیابی سه روش کلی وجود دارد که عبارتند از ارزیابی هدف محور، ارزیابی بدون در نظر گرفتن هدف و ارزیابی معیار محور. برخی دیگر معتقدند دو روش عمده عینی یا کمی و ذهنی یا کیفی برای اندازه گیری وجود دارد. عده ای دیگر از پژوهشگران نیز از روش های تکوینی و تراکمی به عنوان دو روش اصلی ارزیابی نام می برند. این مقاله ضمن مروری بر انواع روش های ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت، اهداف و عناصر مورد سنجش در این سیستم ها را نیز مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات، ارزیابی سیستم، روش های ارزیابی، مدیریت اطلاعات سلامت، مراقبت های بهداشتی
  • شهرام شایان صفحه 1087
    مقدمه
    در دهه های اخیر تلفیق رویکرد پداگوژیک و رویکرد تکنولوژیک منجر به تغییر در ساختارهای اصلی دانشگاه ها شده است. ظهور و کاربست آموزش الکترونیکی به ویژه در نظام ارزیابی و امتحانات دانشجویان علوم پزشکی، لزوم طراحی ابزارها و شیوه های نوین را ضروری ساخته است. این پژوهش با هدف تبیین و طراحی نرم افزار EPMP به عنوان ابزار مناسب برای سنجش قدرت استدلال بالینی و توان حل مساله دانشجویان طراحی شده است.
    روش ها
    با توجه به ساختار آزمون PMP، نرم افزار مورد نظر به صورت Web-based به شکل سه لایه و شی گرا با استفاده از زبان برنامه نویسی C و Visual studio.Net و بهره گیری از پایگاه داده نرم افزار از نوع SQL server 2000 طراحی گردیده است و به منظور بهبود واسط کاربری آن از نرم افزارهای تحت وب مثل Ajax و برای اجرای آن از یک مرورگر وب IEO6 استفاده شده است.
    نتایج
    این نرم افزار با شبیه سازی مشکل بیمار در قالب یک سری توضیحات متنی همراه با تصاویر ثابت و متحرک، مشکل بیمار را مطرح نموده و با نمایش یک سری سوالات، امکان پیگیری مراحل اداره و درمان بیمار را برای دانشجو یا دستیار فراهم می سازد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطابقت نرم افزار طراحی شده با استانداردهای بین المللی، نرم افزار مذکور در سطح دانشگاه و امتحانات بورد تخصصی رشته جراحی در کشور با استقبال اساتید و دستیاران رشته مذکور مواجه گردید. بررسی یافته های نظرسنجی دستیاران پس از برگزاری آزمون نیز نشانگر تمایل آنها به برگزاری این آزمون ها با تکرار بیشتر و در طول دوره آموزش و نیز فراهم سازی زمینه ایجاد تسلط بیشتر دستیاران در کار با رایانه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، امتحانات، آزمون تدبیر مشکل بیمار به روش الکترونیکی، صلاحیت های بالینی، علوم پزشکی
  • لیلا آزادبخت، فهیمه حقیقت دوست، احمد اسماعیل زاده صفحه 1093
    مقدمه
    با توجه به اهمیت یادگیری درس رژیم درمانی 1 برای دانشجویان رشته تغذیه، روش و چگونگی ارائه این درس اهمیت می یابد. لذا هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو روش مختلف تدریس بر روی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان در زمینه مباحث درس رژیم درمانی 1 می باشد.
    روش ها
    مطالعه نیمه تجربی حاضر بر روی 49 نفر از دانشجویان ترم 5 رشته تغذیه در دو نیمسال مختلف 88-87 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد (25 نفر در گروه شاهد و 24 نفر در گروه تجربی). در گروه تجربی پس از ارائه اصول تئوری هر مبحث یک نمونه مطالعه موردی مرتبط با همان مبحث نیز بررسی می شد، درحالی که در گروه شاهد صرفا از روش سخنرانی به همراه نمایش اسلاید استفاده شد. میزان آگاهی دانشجویان با استفاده از تست پیش آزمون-پس آزمون و مهارت عملی دانشجویان با استفاده از مطالعه موردی بررسی گردید و بر این اساس از صفر تا 20 نمره دهی شد. تجزیه و تحلیل تمام داده ها با استفاده از نرم افزار (SPSS) انجام شد. جهت مقایسه میانگین نمره ها در هر دورگروه از آزمون آماری t زوجی استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره آگاهی در پس آزمون در گروه تجربی بیشتر بود (5/4±5/16) در مقابل (5/4±0/13). میانگین نمره مربوط به مهارت عملی دانشجویان در حل مطالعه موردی پس از روش آموزش بر مبنای حل مساله 0/5±5/13و پس از تدریس به روش صرفا سخنرانی به همراه اسلاید (5/5±5/17) بود. (04/0=P).
    نتیجه گیری
    تدریس درس رژیم درمانی 1 به روش آموزش بر مبنای حل مساله در افزایش نمره کلی آگاهی و مهارت عملی دانشجویان موثرتر بود. پیشنهاد می شود در ارائه این مبحث مهم از دروس کارشناسی تغذیه حتما از روش آموزش بر مبنای حل مساله استفاده شود.
    کلیدواژگان: رژیم درمانی 1، تغذیه، آموزش بر مبنای حل مساله، سخنرانی
  • حسین فاضلی، نفیسه سادات حسینی، تهمینه نریمانی صفحه 1102
    مقدمه
    در روش رایج،آموزش دروس عملی مقطع علوم پایه بیشتر مطالب بنیادی و کمتر براساس رشته و متناسب با نیازحرفه ای دانشجویان پزشکی است. این مطالعه، با هدف طراحی و اجرای مباحث عملی باکتری شناسی به نحوی که بیشتر مورد نیاز حرفه ای دانشجوی رشته پزشکی باشد و مقایسه تاثیرگذاری آن در روند آموزش دانشجویان با روش موجود مقایسه نموده است.
    روش ها
    مطالعه از نوع مداخله ای می باشد که در نیمسال دوم سال 1389-1388 در درس باکتری شناسی عملی پزشکی بر روی 40 نفر از دانشجویان رشته پزشکی مقطع علوم پایه (ترم چهارم) انجام گردید. 12جلسه فعالیت آزمایشگاهی در گروه شاهد (روش رایج) و در گروه مورد (روش متناسب با نیاز حرفه ای) طراحی گردید و مداخله با پس آزمون و پرسشنامه نظرسنجی ارزیابی گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج میانگین نمرات دانشجویان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد افزایش بیش از 5/8 درصد داشته است. براساس نتایج به دست آمده از پرسشنامه هر دو گروه آزمایش و شاهد بر لزوم تغییر در برنامه آموزشی عملی باکتری شناسی اتفاق نظر داشتندکه میانگین نظرات به ترتیب 91 درصد و 63 درصد بود و بیش از 70 درصد از دانشجویان در گروه آزمایش به هدف آشنایی با موارد کاربردی مورد نیاز یک پزشک در بیمارستان دست یافته اند، در حالیکه این امر در گروه شاهد تنها 9 درصد محقق گردیده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد روش مورد مطالعه فوق موجب مشارکت و علاقمندی و یادگیری بیشتر دانشجویان به مباحث عملی شده است و نگرش دانشجویان به این واحد درسی به نحوی است که انتظار دارند مطالب عملی مورد نیاز رشته خود را آموزش ببینند در حالی که در روش رایج آموزش بیشتر به مطالب پایه بدون توجه به نیازهای حرفه ای دانشجویان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: باکتری شناسی، ادغام (اینتگریشن)، آزمایشگاه عملی
  • جهانگیر مقصودی، شهرام اعتمادی فر*، فریبا حقانی صفحه 1110
    مقدمه

    با توجه به اهمیت و نقش تفکر انتقادی در پرستاری به خصوص در عرصه های بالینی، چگونگی دستیابی به این هدف دارای اهمیت زیادی می باشد. لذا مدرسان پرستاری با چالش چگونگی کمک به دانشجویان خود جهت ارتقای مهارت های تفکر انتقادی خصوصا در عرصه آموزش بالین، روبرو هستند.هدف از این مطالعه بررسی راه های پرورش تفکر انتقادی در دانشجویان، و ارائه پیشنهاداتی در این زمینه می باشد.

    روش ها

    مقاله حاضر نوعی مطالعه مرورری است که با جستجوی کتب و بانکهای اطلاعاتی نظیرIranmedex-Irandoc-magiran-SID- Pubmed-Ovid و...و با استفاده از کلمات کلیدی «تفکر انتقادی»،«دانشجویان»، «آموزش بالینی» و «پرستاری» انجام شده است.

    نتایج

    پرستاران جهت ارائه خدمات و آموزش هدف مند نیازمند تفکر انتقادی هستند.رشد تفکر انتقادی مستلزم فراهم سازی بسترهای خاصی است. برای ایجاد بستر لازم جهت تفکر انتقادی، دانش، منش، اقتدار، آمادگی و تمرین لازم است. در صورت وجود نگرش و کسب دانش برای ارتقای تفکر انتقادی نیاز به مهارت وجود دارد. این مهارت ها شامل مهارت های عمومی تفکر انتقادی نظیر اتخاذ روش علمی، فرضیه سازی، حل مساله، تصمیم گیری و مهارت های خاص تفکر انتقادی در موقعیت های بالینی است.

    نتیجه گیری

    تقویت حیطه شناختی، ایجاد انگیزه، تقویت حیطه عاطفی، ایجاد عدم تعادل، ایجاد فضایی برای کنش متقابل، برقراری توازن بین چالش و حمایت، تکالیف نوشتاری از جمله خلاصه های کوتاه (از نظر روش شناسی، خلاصه نمودن مطالب از جمله روش های آموزش تفکر انتقادی است)، نوشتن مقاله های تجزیه و تحلیلی کوتاه، تمرین حل مساله با استفاده از رسانه جمعی، طرح تحقیقاتی و شبیه سازی مواردی هستند که در موقعیت های مختلف با تعدیل و تغییراتی می توان جهت رشد تفکر انتقادی دانشجویان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان، آموزش بالینی و پرستاری
  • هادی پیمان، مریم دارش، جمیل صادقی فر *، منیره یعقوبی، نیکو یمانی، مریم علیزاده صفحه 1121
    مقدمه

    ارزیابی دید گاه های دانشجویان به منظور بهبود و ارتقای مستمر کیفیت آموزش بالینی، منجر به شناخت و تقویت نقاط قوت و برطرف ساختن نقاط ضعف آموزش می گردد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در خصوص وضعیت آموزش بالینی صورت گرفته است.

    روش ها

    تعداد 90 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی که حداقل یک دوره کارآموزی بیمارستان را گذرانده بودند، در جریان یک مطالعه توصیفی مقطعی به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد صورت پذیرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    مهم ترین عوامل موثر بر وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان مورد مطالعه به ترتیب مربوط به مربی (2/85 درصد)، برخورد با دانشجو (63 درصد)، نظارت و ارزشیابی (5/61 درصد)، اهداف و برنامه های آموزشی (2/52 درصد)، و محیط بالینی (42 درصد) بودند. آزمونT اختلاف معناداری بین دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی در خصوص مولفه های حیطه نظارت و ارزشیابی را نشان داد (004/0p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، وضعیت موجود آموزش بالینی پرستاری برای حرکت در مسیر بهبود مستمر کیفیت، نیازمند توجه بیشتری به تامین امکانات و تجهیزات محیط بالین و بازنگری شیوه های ارزشیابی بالینی دارد. برنامه ریزی هدفمند و تدوین فرایندهای مناسب جهت ارزشیابی برنامه های آموزشی، همچنین تقویت توانمندی های مربیان بالین نیز می تواند منجر به بهبود وضعیت آموزش بالینی گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، دانشجویان پرستاری و مامایی، آموزش بالینی
  • هادی پیمان، امینه زریان، جمیل صادقی فر، مریم علیزاده، منیره یعقوبی، نیکو یمانی، آزیتا رستمی، علی دل پیشه * صفحه 1131
    مقدمه

    شناسایی عوامل تاثیر گذار بر ارزشیابی اساتید به عنوان مهم ترین قطب فرآیند یادگیری از دیدگاه قطب دیگر این فرآیند یعنی فراگیران، می تواند به طور بالقوه تاثیر بسزایی در ارتقای کیفیت آموزشی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ویژگی های یک استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایلام می باشد.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی مقطعی، تعداد 800 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال تحصیلی1389-1388 با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای تخصیص یافته وارد مطالعه گردیدند. با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن قبلا سنجیده شده بود، داده های مورد نظر جمع آوری و تجزیه و تحلیل آماری بر روی آنها صورت گرفت.

    نتایج

    در مجموع 68 درصد نمونه ها دختر و 7/52 درصد در مقاطع کارشناسی/دکترا مشغول به تحصیل بودند. میانگین نمره برای روش تدریس، ارتباطات بین فردی، ویژگی های فردی استاد و دانش پژوهی استاد به ترتیب 3/11±8/83، 9/13±7/83، 2/11±9/81 و2/17±6/71 بود. ارتباط معناداری بین دیدگاه دانشجویان با جنسیت، رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی و دانشکده محل تحصیل دانشجویان وجود داشت(05/0)

    کلیدواژگان: استاد توانمند، ارزشیابی، دانشجویان علوم پزشکی
  • مرضیه عادل مهربان، فریبا طالقانی صفحه 1140
    پرستاری پس از سال ها تلاش برای ایجاد دوره دکترای مستقل موفق به ایجاد دو گرایش متمرکز بر تحقیق (PhD) و متمرکز بر بالین (DNP) گردیده است. بدین گونه دکترای متمرکز بر تحقیق بیشتر بر انجام تحقیقات تاکید داشته و دکترای متمرکز بر بالین بیشتر بر فعالیتهای بالینی متمرکز است و کاربرد خلاقانه و مبتنی بر شواهد نتایج تحقیقات را شامل می شود. بحث در مورد وجود یا عدم وجود DNP بحثی است که هنوز به عنوان یک چالش در پرستاری مطرح می باشد. در این مقاله نویسندگان با توجه به منابع مختلف به مقایسه این دو دوره دکترای پرستاری می پردازند.
  • وجیهه وفامهر، محمد دادگسترنیا * صفحه 1146
    مقدمه

    در اغلب دانشکده های پزشکی، حتی قبل از اجرای آزمون های بالینی، یک آزمون چندگزینه ای برای اطمینان از دانش پایه ای فراگیران برگزار می شود.

    روش ها

    در دوره مقدمات پزشکی بالینی، 3973سوال 4 گزینه ای مربوط به آزمون های یک دوره چهار ساله از 1384 تا 1388 جمع آوری شد. سپس این سوالات از نظر 10 آیتم کیفی مربوط به وجود خطا در ساختار سوال، سطح شناختی سوال و ضریب دشواری و تمییز مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج گویای آن بود که 9/66 درصد از سوالات دارای حداقل یک خطا در ساختار خود بودند. 1/79 درصد سوالات در سطوح پایین شناختی طراحی شده بودند. سوالاتی که دارای سطح پایین شناختی بودند به طور معنا داری دارای خطاهای ساختاری بیشتری بودند. 3/47 درصد سوالات دارای ضریب تمییز مناسب و 8/28 درصد سوالات دارای ضریب دشواری مناسب بودند. در حالی که ارتباطی بین ضریب دشواری و سطح شناختی سوالات به دست نیامد، سوالات با سطح شناختی بالاتر با ضریب تمییز مناسب رابطه معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    برای بهبود کیفیت آزمون ها و استفاده از نتایج تجزیه و تحلیل کمی و کیفی سوالات می بایست راه کارهای عملی اندیشیده شود. اساتید می بایست در زمینه طراحی و استفاده از سوالات مناسب و تهیه بانک سوالات چهارگزینه ای آموزش داده شوند.

    کلیدواژگان: آنالیز سوالات، بانک سوال، سوالات چهار گزینه ای
  • فریبا جوکار، فریبا حقانی صفحه 1153
    مقدمه
    پرستاران بخش بزرگی از پرسنل نظام سلامت را تشکیل می دهند. لذا تربیت این نیروی عظیم تاثیر به سزایی بر سلامت جامعه خواهد داشت. یکی از راه های کسب اطمینان از توانمندی های آنان فراهم نمودن آموزش بالینی موثر است لذا این مساله موجب توجه به آموزش بالینی از ابعاد گوناگون گردیده است. این مطالعه با هدف واکاوی این ابعاد و بحث پیرامون آنها صورت گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی آموزش بالینی، محیط بالینی، مشکلات آموزش بالینی، مطالعات مرتبط از سال 2000 تا 2010 در ovid، ایران مدکس iranmedex))، مدلیب (medlib) انتخاب شدند و براساس حیطه های مطرح در آموزش بالینی بررسی شدند که نهایتا 23 مقاله انتخاب گردید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ابعاد فلسفه آموزش بالینی پرستاری در واقع همان حیطه های چالش برانگیزی هستند که می بایستی در تحقیقات به آنها توجه شود. لذا توصیه می شود این موارد محور پژوهش در آموزش بالینی پرستاری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، محیط بالینی، چالش های آموزش
  • فاطمه علی اکبری، فریبا حقانی صفحه 1161
    مقدمه
    به لحاظ اینکه آموزش پرستاری در دو حیطه نظری و بالینی قرار دارد، دارای ویژگی ها و مشکلات خاصی است که یکی از مهم ترین موارد آن پیوند و همگرایی بین آموزش نظری و بالینی می باشد. آموزش در بالین بیمار یکی از اجزای مهم آموزش بالینی محسوب می گردد. زمانی که با بیمار گذرانده می شود مملو از تجربیات دیداری، شنیداری و لمسی است و لذا باید در جهت ارتقای هرچه بیشتر این نوع آموزش تلاش جدی صورت گیرد. با توجه به مشکلاتی که در حال حاضر در زمینه آموزش بالینی وجود دارد در این مطالعه سعی شده در بررسی اجمالی به آموزش در بالین بیمار که یک نوع آموزش بالینی مهم است پرداخته شود و این موضوع از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
    روش ها
    این مقاله براساس مروری بربیش از 40 مقاله و کتاب مرتبط با موضوع نوشته شده است. در طول مقاله سعی شده است به مباحث آموزش بالینی و انواع آن، آموزش بر بالین بیمار، اهمیت، مزایا و معایب این آموزش، مشکلات موجود و نحوه ارزشیابی فراگیران در این نوع آموزش، وضعیت موجود و نتایج تحقیقات صورت گرفته در این خصوص پرداخته شود و در پایان نیز بر جمع بندی کلی مطالب و ارائه راه کارهای پیشنهادی تاکید شده است.
    نتایج
    بررسی های صورت گرفته در زمینه آموزش در بالین بیمار نشان می دهد که این روش رو به فراموشی است و بیشتر به سمت آموزش در راهروها یا اتاق های کنفرانس تغییریافته است. لذا لازم است با آموزش اساتید در این زمینه و انجام هماهنگی های بین بخشی و انجام ارزیابی های دوره ای در جهت احیای هر چه بیشتر این روش ارزشمند آموزش بالینی تلاش گردد.
    نتیجه گیری
    در کشورهای مختلف مطالعات گسترده ای در خصوص آموزش در بالین بیمار و مشکلات ایجاد شده در این روش آموزشی انجام شده اما در کشور ما اگر چه در خصوص مشکلات آموزش بالینی مطالعات گسترده صورت گرفته اما در این خصوص مطالعه ای انجام نشده و امید است این مطالعه راه گشای انجام مطالعات بیشتر در این زمینه گردد.
  • فاطمه شفیعی، علی مرادی، محمدحسین فروزنده، اصغر فروغی، مجتبی اکبری صفحه 1177
    مقدمه
    این مطالعه به بررسی پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی پس از تغییر چیدمان (تغییرزمان ارائه دروس) و تغییر در تعداد واحدهای بعضی از دروس علوم پایه در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به منظور ارتقای کیفیت آموزش دوره علوم پایه صورت گرفت‍، که طی آن پیشرفت تحصیلی دانشجویان قبل و بعد از تغییرات چیدمان و واحدها مقایسه گردید.
    روش ها
    نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی و جامعه مورد مطالعه 156 دانشجوی پزشکی ورودی نیمسال اول سال 84 (گروه اول،86 نفر) و ورودی نیمسال اول سال 85 (گروه دوم،70نفر) بود،که به روش همه شماری در سال 1388انجام گرفت. در این مطالعه تغییرات گسترده ای در 24 عنوان درسی از دروس علوم پایه که شامل تغییر میزان واحدهای درسی، تغییر نیمسال ارائه دروس، تفکیک دروس به واحدهای کوچکتر وحذف و اضافه چند درس از دروس علوم پایه می باشد، صورت گرفت و میانگین نمرات دروس تغییر یافته و میانگین نمرات آزمون های جامع علوم پایه و مشخصات دموگرافیک و میزان مشروطی و سنوات تحصیلی هر دو گروه مقایسه و تجزیه و تحلیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های Independent sample t test و Chi–Square استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین دروس فیزیک پزشکی، فیزیولوژی 1، آسیب شناسی نظری، آناتومی اندام عملی و نظری، فیزیولوژی 2- الف و فیزیولوژی 2- ب وفیزیولوژی 2- عملی و ویروس شناسی، باکتری شناسی نظری، آناتومی تنه عملی، سروگردن عملی، ایمنی شناسی عملی و نظری اختلاف معنادار دارند و بین میانگین های آزمون های جامع دوره ها نیز اختلاف معنادار موجود است (003/0P=) به طوری که میانگین در اسفند 87 یعنی پس از تغییرات افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر دلالت بر تاثیر مثبت تغییرات انجام شد در میانگین دروس فیزیک پزشکی، فیزیولوژی1، آسیب شناسی نظری، آناتومی اندام عملی و نظری، فیزیولوژی 2-الف و 2- ب و 2- عملی و ویروس شناسی و تاثیر منفی در میانگین دروس باکتری شناسی نظری، آناتومی تنه عملی، سروگردن عملی، ایمنی شناسی عملی و نظری می باشد و میانگین بقیه دروس مورد مطالعه تغییر محسوسی نداشته، و درنهایت میانگین آزمون جامع علوم پایه گروه دوم افزایش یافته است (003/0P=) و نشان می دهد که تغییرات انجام شده لازم و مفید بوده است.
    کلیدواژگان: آزمون جامع علوم پایه، چیدمان دروس، پیشرفت تحصیلی، تغییرات دروس
  • فریبا حقانی، رسول معصومی صفحه 1188
    مقدمه
    هدف از تدریس، یادگیری است و آنچه مربوط به علم یادگیری می شود، نظریه های یادگیری می باشد. این نظریه ها به توصیف و تبیین چگونگی یادگیری انسان می پردازند. با توجه به درک صاحب نظران مختلف درباره یادگیری، تاکنون نظریه های زیادی درباره یادگیری پدید آمده است. در این مقاله ضمن مرور بر سه رویکرد مهم یادگیری شامل رفتارگرایی، شناخت گرایی و سازنده گرایی، به کاربردهای آموزشی آن ها در علوم پزشکی اشاره شده است.
    روش ها
    برای نگارش این مقاله مروری از پایگاه های اطلاعاتی Medline و Eric برای مقالات انگلیسی و از پایگاه های Magiran و Medlib برای مقالات فارسی استفاده شد. بازه زمانی جستجو بین سال های 1990 تا 2011 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    کاربردهای مهم هر یک از این نظریه های یادگیری در آموزش پزشکی عبارتند از: (الف) رفتارگرایی (تعیین اهداف دقیق رفتاری، آموزش های رایانه ای، آموزش مبتنی بر صلاحیت، تسلط آموزی، برنامه های شبیه سازی شده رایانه ای)، (ب) شناخت گرایی (پیش سازمان دهنده، نقشه مفهومی، پزشکی جامع نگر، یادگیری از طریق مشاهده) و (ج) سازنده گرایی (روش های یادگیری دانشجو محور، آموزش مبتنی بر مساله، کارآموزی شناختی، نگارش توام با بازاندیشی). در ضمن ویژگی های اساسی هر یک از این نظریه ها در یک جدول توصیف شده اند.
    نتیجه گیری
    هیچ یک از نظریه های یادگیری کامل نیستند و بر نوع خاصی از یادگیری تاکید می کنند، بنابراین بهتر است اساتید با مجموعه این نظریه ها آشنا باشند. به طور کلی رفتارگرایی، مناسب آموزش مهارت های جدید، شناخت گرایی مناسب آموزش تفکر انتقادی، تفکر بالینی، یادگیری خود محور و مادام العمر و بالاخره سازنده گرایی مناسب آموزش مهارت های حل مساله، تصمیم گیری بالینی و مهارت های ارتباطی می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه های یادگیری، آموزش پزشکی، مرور متون
  • اردشیر طالبی، نصرت نوربخش، پیمان متقی، محمد دادگسترنیا، وجیهه وفامهر صفحه 1198
    مقدمه
    در کلاس های درس دانشجویان پزشکی به مشکلاتی بر می خوریم که در کیفیت تدریس تاثیر می گذارند. برای حل مشکلات، برخی از روش های رایج و موثر در فن تدریس انتخاب گردیدند. پیش مطالعه، مطالعه بسته آموزشی با واسطه کامپیوتر، برگزاری امتحان کوییز در هر جلسه تدریس، و بحث گروهی، تلفیق و با نام روش PCQG الگو قرار گرفته و به صورت پایلوت در تدریس بخش کلیه از کتاب پاتولوژی رابینز اجرا گردید و نتایج آن ارزیابی شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی در ترم بهمن 89-88 انجام و با مشاهده نتایج مثبت مجددا در مهرماه 89 اجرا گردید. ابتدا کل دانشجویان موظف شدند قبل از شروع کلاس ها، برای هریک از سه جلسه درسی، یک سوم فصل کلیه و مجاری ادراری از کتاب پاتولوژی رابینز را مطالعه نمایند. به این منظور بسته آموزشی متشکل از فایل صوتی تدریس استاد همراه با اسکن متن جهت استفاده از کامپیوتر برای پیش مطالعه یک هفته قبل از شروع کلاس ها در اختیار دانشجویان قرار گرفت. در ابتدای هر جلسه امتحان کوییز برقرار شد. در تمام جلسات به جای سخنرانی از روش بحث گروهی استفاده شد. با استفاده از آزمون چهارجوابی، پرسشنامه با مقیاس لیکرت و مصاحبه بدون ساختار با دانشجویان، میزان موثر بودن این روش مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج گویای آن بود که 75 درصد دانشجویان از آزمون های کوییز نمره قابل قبول،9/71 درصد در آزمون چهارجوابی انگلیسی نمره قابل قبول (متوسط و خوب) و9/73 درصد در آزمون پایانی نمره قابل قبول (متوسط و خوب) کسب نموده اند. از طرف دیگر به نظر دانشجویان این روش در مشارکت دادن دانشجویان در بحث های فعال خوب بوده و باعث گردیده که ارزیابی مناسب از یادگیری دانشجو در طول دوره صورت پذیرد.
    نتیجه گیری
    این روش می تواند به عنوان الگوی جدید آموزشی موثر در تدریس رشته های مختلف برای دانشجویان علوم پزشکی گسترش یابد و در سطوح بالاتر اعم از استانی و کشوری نیز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش الکترونیک، آموزش با واسطه کامپیوتر، پیش مطالعه، بحث گروهی، سخنرانی، کوییز
  • راحله سموعی، فرحناز کمالی، مهرالسادات دهکردی، مریم یزدی کجانی صفحه 1209
    مقدمه
    هوش هیجانی شکل تکامل یافته ای از توجه به انسان در محیط کاری است و افراد با هوش هیجانی بالا، در زندگی کارآمد، مولد و مفیدند. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه توانمندی مدیریت دانشجویان رشته های مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی و پزشکی بر اساس مولفه های هوش هیجانی انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و حجم نمونه برابر با 100 نفر از دانشجویان رشته های مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی و پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1385 بوده است. سنجش میزان هوش هیجانی با استفاده از پرسشنامه بار- ان انجام شده، سپس تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار رایانه ای SPSS و آزمون T student و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت.
    نتایج
    بین میزان هوش هیجانی دانشجویان رشته های مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی و پزشکی (در هر یک از مقیاس ها و نمره کل) تفاوت معنادار به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، توانمندی مدیریت دانشجویان رشته های مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی و پزشکی برحسب شاخص های هوش هیجانی قابل تبیین نبوده است. توصیه می شود محققان دیگر، به بررسی سایر متغیرها بپردازند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، توانمندی مدیریت، دانشجو، مدیریت خدمات بهداشتی، درمانی، پزشکی
  • مصطفی نجفی، صدیقه توکلی، فروزان گنجی، آزیتا رستمی صفحه 1216
    مقدمه
    درمان به ECT یکی از موثرترین و ناشناخته شده ترین درمان های روانپزشکی است. بیماران و خانواده های بیماران ترس ناموجهی از آن دارند. شبح صدمه مغزی ناشی از ECT بر ذهن ها سنگینی می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش ویدیویی در کاهش عوارض ناشی از ECT انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه آموزش های لازم در مورد ECT توسط فیلم ویدیویی تهیه شده توسط محقق و همکاران (به مدت 25 دقیقه) قبل از شروع دوره ECT توسط پرسنل به بیماران گروه مورد نشان داده شده و پس از جلسه اول و در طول کلیه جلسات و جلسه آخر پرسشنامه های مربوطه، پس از انجام معاینه بیمار توسط پژوهشگر به صورت یک سو کور، تکمیل می گردد. سی نفر گروه مورد و 30 نفر گروه شاهد می باشد.
    نتایج
    میانگین مجموع عوارض در شوک مرحله اول 2، مرحله دوم 9/1، مرحله سوم 3/1، مرحله چهارم 3/1، مرحله پنجم 6/0، مرحله ششم 1. در گروه آموزش دیده و در گروه آموزش ندیده در مرحله اول 3/2، مرحله 6/2، مرحله سوم 9/1، مرحله چهارم2، مرحله پنجم7/2 و مرحله ششم 2.2 به دست آمده است. به گونه ای آموزش منجر به کاهش مجموع عوارض در مراحل 2 و 4و 5 و 6 شوک گردیده است. همچنین، بین کاهش عارضه سردرد در مرحله 5 شوک و آموزش، بین کاهش اختلال حافظه در مرحله 2 و 5 شوک و آموزش، و همچنین بین کاهش تهوع در مرحله 2 و 5 شوک و آموزش، اختلال معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط کاهش مجموع عوارض با آموزش و همچنین کاهش بیشتر با تکرار دیدن فیلم، بررسی این مطالعه ارزشمند می باشد و انجام مطالعه با تعداد نمونه ها و امکانات بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش ویدیویی، عوارض ECT
  • محمد جواد لیاقتدار، وحید عشوریون صفحه 1228
    مقدمه
    یادگیری و عملکرد افراد مختلف در ساعات مختلف روز تحت تاثیر ساعت درونی آنها قرار می گیرد و افراد مختلف بر اساس عادات خود به سه دسته صبحگاهی، بینابینی و شبانگاهی تقسیم می شوند. عملکرد شناختی افراد نیز از این قانون پیروی می کند و افراد مختلف در ساعات خاصی از روز به اوج عملکرد خود می رسند. در برنامه ریزی درسی این رسم وجود دارد که دروس دشوار در ساعات ابتدایی روز آموزش داده شوند تا یادگیری بهتری ایجاد شود. این مطالعه قصد دارد بررسی نماید موفقیت تحصیلی دانشجویان با عادات مختلف صبحگاهی-شبانگاهی در دروس دشوار و آسان چه تفاوتی دارد.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نظر است که بر روی دانشجویان نیمسال 5 دوره پزشکی عمومی انجام گرفت. عادات صبحگاهی- شبانگاهی دانشجویان با پرسشنامه 19 گزینه ای هورن-اشتراس تعیین گردید. سپس از دانشجویان خواسته شد از طریق پرسشنامه پژوهش گر ساخته ای تعیین نمایند کدام درس دشوار و کدام آسان است. معیار تصمیم گیری برای دشواری و آسانی دروس میزان اتفاق نظر 50 درصد در نظر گرفته شد. سپس نمرات دانشجویان در دروس مورد نظر از آموزش دانشکده اخذ گردید و با استفاده از آزمون T، ANOVA و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    شصت و سه دانشجو (67 درصد دختر، 33 درصد پسر) در این مطالعه شرکت کردند. دروس فیزیولوژی، پاتولوژی و انگل و قارچ به عنوان دروس دشوار و دروس دروس اخلاق اسلامی، تغذیه، تاریخ تحلیلی اسلام و دروس عملی انگل و قارچ و فیزیولوژی در زمره دروس آسان قرار گرفت. 11 درصد دانشجویان صبحگاهی، 60 درصد بینابینی و 29 درصد شبانگاهی در نظر گرفته شدند. میانگین نمرات دختران شبانگاهی در دروس دشوار به طور معناداری نسبت به دختران صبحگاهی و بینابینی افت نمود (Pvalue فیزیولوژی =009/0، پاتولوژی=005/0، انگل و قارچ=059/0). در حالی که افت مشابه در دانشجویان پسر معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    اگر چه تفکر قالب در برنامه ریزی دروس بر این اساس قرار گرفته که دروس دشوار و اخنصاصی باید در ساعات اولیه روز آموزش داده شوند نتایج این مطالعه نشان داد دانشجویان شبانگاهی در دروس دشوار که به عملکرد شناختی بیشتری نیاز دارد دچار افت تحصیلی می شوند و در برنامه ریزی ها توصیه می شود دروس اختصاصی دشوار در ساعاتی ارائه گردد که همه گروه های دانشجویی از عملکرد شناختی بهتری برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: صبحگاهی، شبانگاهی، برنامه ریزی درسی، موفقیت تحصیلی
  • علیرضا یوسفی، فخرالسادات حسینی صفحه 1238
    مقدمه
    این مطالعه به منظور بررسی شواهد و دیدگاه دانشجویان و اساتید در پاسخ به این سوال است که، آیا می توان از بهورزان به عنوان ارزیاب جایگزین ممتحن یا همتراز او در ارزیابی عملکرد کارآموزان در فیلد آموزش جامعه نگر استفاده کرد؟
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی-مقطعی می باشد. گروه هدف کلیه دانشجویان پزشکی معرفی شده به گروه پزشکی اجتماعی در مقطع کارآموزی و اساتید و کارشناسان گروه در دی ماه 1389 می باشد مهارت های عملکردی دانشجویان توسط آزمون ساختاریافته عینی در 8 ایستگاه مورد سنجش قرارگرفت. دو ارزیاب که یکی از آنها بهورز خانه بهداشت بود به همراه عضو هیات علمی و کارشناس گروه به صورت مستقل به ارزیابی دانشجویان بر اساس چک لیست های نمره دهی در درون عرصه پرداختند در پایان نظرات و دیدگاه دانشجویان و اساتید توسط پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن به تایید متخصصان و اعضای هیات علمی گروه رسیده بود و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 5/83 درصد به دست آمد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج توسط نرم افزار SPSS ویرایش 14مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    به جز یک ایستگاه در تمامی ایستگاه ها همبستگی معناداری با 05/0P< و 86/0r= بین نمرات استادان و بهورزان مشاهده می شود ولی بنا به اذعان صد درصد اساتید و مربیان نمی توان به صورت مستقل و به تنهایی از نظرات بهورز در ارزیابی و نمره دهی و قضاوت عملکرد دانشحویان در فیلد استفاده کرد. همچنین 3/83 درصد آنها اظهار نمودند که می توان از اظهارنظر کلی بهورزان در طول دوره در ارزشیابی دانشجویان استفاده کرد.
    نتیجه گیری
    با وجود توانمندی های بهورزان شاید نتوان تنها بر نظر آنها به عنوان ارزیاب در نمره دهی عملکرد کارآموزان در فیلد آموزش جامعه نگر استفاده کرد ولی به عنوان بیمار استانداری می توان از نظرات بهورزان در ارزشیابی دانشجویان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بهورز، ارزیاب، آزمون ساختار یافته عینی، آموزش جامعه نگر
  • عارفه عرفان، علیرضا یوسفی، سیدعلی موسوی، آزیتا رستمی صفحه 1245
    مقدمه
    تعیین ویژگی های روانسنجی و از جمله روایی پیش بین، آزمون های ورودی دانشگاه ها به ویژه در رشته هایی که پرورش دانشجویان طولانی، پر هزینه و برای سلامت جامعه با اهمیت است؛ یکی از مطالعات اساسی است که بایستی مکرر انجام و نتایج آن از سوی سازمان سنجش مورد توجه قرار گیرد.
    هدف
    این مطالعه تعیین روایی پیش بین آزمون های اختصاصی ورودی دانشگاه ها در پیش بینی موفقیت آموزشی دانشجویان رشته پزشکی بود.
    روش ها
    یکصد و پنجاه و هفت دانشجو پذیرفته شده رشته پزشکی در سال 1383 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. نمرات دروس اختصاصی(زیست شناسی، فیزیک،ریاضی و شیمی) و یک درس عمومی (زبان انگلیسی) در آزمون ورودی به عنوان متغیر های پیش بینی کننده و نمره آزمون جامع علوم پایه به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شد. در تجزیه و تحلیل آماری از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSSانجام شد.
    نتایج
    در بررسی همبستگی ساده بین متغیرهای پیش بین و ملاک، همه مواد امتحانی با متغیر ملاک همبستگی معنادار داشتند. با انجام مدل سازی با استفاده از رگرسیون چندگانه صرفا درس زیست شناسی قابلیت پیش بینی کنندگی معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    از میان متغیر های پیش بین نمره زیست و ریاضی از روایی پیش بینی بالاتری نسبت به سایر متغیرها برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: روایی پیش بین، آزمون اختصاصی دانشگاه، آزمون جامع علوم پایه پزشکی
  • مصطفی نجفی، محمدرضا ملک احمدی، سلیمان خیری، زهرا حسینی میرزایی، عارفه عرفان صفحه 1251
    مقدمه
    اکوکاردیوگرافی تست تشخیصی است که از امواج اولتراسوند برای تولید تصویر از عضلات قلبی و دریچه ها استفاده می شود.. اکوکاردیوگرافی یک سری اطلاعات مفید راجع به قلب و عملکرد آن را جهت درمان تامین می کند. اکوکاردیوگرافی، برای ارزیابی بیماری های دریچه ای قلب مفید است. با توجه به این که هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای ندارد، این روش نیز مانند هر پروسه دیگری در پزشکی، با استرس و ناراحتی همراه خواهد بود. جلب اعتماد و از بین بردن استرس بیماران باید از لحظه اول برخورد آغاز شود. لذا در این پژوهش به اثرات مفید اکوکاردیوگرافی، عوارض جانبی احتمالی و روش انجام آن اشاره شده و تاثیر آموزش حضوری و جزوه در کاهش اضطراب بیماران مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایه بالینی و نمونه گیری در دسترس از کودکان 25-7 ساله ای است که به مرکز اکوکاردیوگرافی بیمارستان هاجر شهرکرد مراجعه کردند بود. 90 نفر به صورت تصادفی به سه گروه 30 نفری (یک گروه شاهد و دو گروه مورد) تقسیم شدند. آموزش های لازم در مورد اکوکاردیوگرافی به صورت پمفلت، جزوه و آموزش حضوری توسط پزشک به مدت 15 دقیقه به بیماران دو گروه ارائه شد. پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر، یک بار قبل و بعد از آموزش و اکوکاردیوگرافی به بیمار داده شد. اطلاعات وارد نرم افزار SPSS گردید و توسط آزمون های مجذور کای، آنالیز واریانس و T زوج تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    اضطراب آشکار قبل از اکوکاردیوگرافی، در گروه آموزش دیده با پمفلت 6/9±9/47، گروه آموزش حضوری 5/11±2/48 و گروه کنترل 1/31±5/46 بوده است. گرچه میزان اضطراب آشکار و پنهان پس از اکوکاردیوگرافی کاهش یافت (05/0>P) اما تفاوتی در میزان اضطراب آشکار و پنهان پس از آموزش بین سه گروه آموزش دیده با پمفلت، گروه آموزش حضوری و گروه کنترل دیده نشد(05/0)
    کلیدواژگان: آموزش حضوری و جزوه، اضطراب، اکوکاردیوگرافی
  • مصطفی نجفی، مجید حمیدی، سلیمان خیری، الهام طاووسی، عارفه عرفان صفحه 1257
    مقدمه
    زبان کلامی جزء اساسی در بیان عقاید، تعامل اجتماعی و درک امور آموزشی است. برقراری رابطه موثر نیازمند مهارت های زبانی و کلامی است. بالش های آموزشی صوتی شاید بتواند تا حدی راه گشای کودکان با مشکلات رفتاری باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر بالش های آموزشی صوتی در درمان لکنت زبان و اختلال واج شناختی کودکان می باشد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایه بالینی می باشد جامعه آماری مطالعه شامل کودکان پیش دبستان تا پایان دبستان مدارس شهرکرد بود مراجعه کننده به کلینیک روانپزشکی اطفال بودند. گروه مربوط به لکنت زبان 27 نفر بودند، که به صورت تصادفی 13 نفر به گروه گفتار درمانی و 14 نفر به گروه گفتار درمانی و بالش آموزشی صوتی تعلق گرفتند. گروه مربوط به اختلال واج شناختی 33 نفر بودند که 17 نفر به صورت تصادفی به گروه گفتار درمانی و 16 نفر به گروه گفتار درمانی و بالشتک آموزشی صوتی تعلق گرفتند. گروه استفاده کننده از روش گفتار درمانی در هفته دو جلسه، هر جلسه به مدت چهل دقیقه تحت درمان با روش های گفتار درمانی قرار گرفتند و گروه استفاده کننده از بالش ها صوتی علاوه بر گفتار درمانی مشابه گروه شاهد، تحت درمان بالش های آموزشی، هفته ای سه جلسه و هر جلسه به مدت نیم ساعت به مدت یک ماه قرار گرفتند. شدت اختلالات قبل و پس از درمان اندازه گیری و توسط آزمونهای رتبه علامتدار ویلکاکسون و من ویتنی با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در ابتدای مطالعه شدت لکنت زبان و اختلال واج شناسی در هر دو گروه یکسان بود (05/0p<). کاهش معناداری در شدت لکنت زبان و اختلال واج شناسی پس از درمان در هر دو در هر دو گروه گفتار درمانی و گفتار درمانی به علاوه بالشتک صوتی دیده شد (05/0p>). اما اختلافی در شدت لکنت زبان و اختلال واج شناسی بین دو گروه مورد و شاهد پس از مطالعه مشاهده نشد (05/0p<). به عبارتی اضافه نمودن بالشتک آموزشی تاثیری بر درمان لکنت زبان و اختلال واج شناسی نداشته است.
    نتیجه گیری
    اضافه نمودن بالش صوتی به روش معمول درمان (گفتار درمانی) در این مطالعه تاثیر چندانی در درمان لکنت زبان و اختلال واج شناختی نداشته است.
    کلیدواژگان: بالش آموزشی صوتی، لکنت زبان، اختلال واج شناختی، گفتار درمانی
  • سهیلا داوری، ماهرخ دولتیان، محمدرضا مراثی، غلامرضا شریفی راد، سید مرتضی صفوی صفحه 1263
    مقدمه
    زنان یائسه از افراد آسیب پذیر جامعه هستند و استعداد بالا جهت ابتلا به بیماری های مزمن دارند. از مهم ترین راهکارها در جهت پیشگیری و کنترل مطلوب بیماری های مزمن، اصلاح رفتار تغذیه ای است.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی بوده که بر روی 154 نفر از زنان یائسه تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان در سال 1389 انجام شد. نمونه های پژوهش به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در دو مرحله، قبل و پس از آموزش (در دو نوبت، بلافاصله پس از آموزش برای سنجش آگاهی و اجزای مدل و دو ماه پس از آموزش برای سنجش عملکرد) تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    در گروه مداخله میانگین نمرات آگاهی (قبل از آموزش 24/1±03/8 و پس از آموزش 25/0±92/9) و اجزای مدل بعد از مداخله آموزشی افزایش معناداری یافتند (001/0p<). همچنین میانگین نمره عملکرد، دو ماه پس از آموزش (قبل از آموزش 13/5±91/28 و پس از آموزش 36/2±51/43) افزایش معنادار یافت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی کارایی مدل را در اصلاح رژیم غذایی زنان یائسه نشان می دهد. پیشنهاد می شود در کلیه مراکز بهداشتی درمانی از مدل آموزشی مذکور بهره برداری شود.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، تغذیه، زنان یائسه
  • فریبا حقانی، نریمان صادقی صفحه 1273
    مقدمه
    بیشتر مردم جهان به اورژانس پیش بیمارستانی رسمی دسترسی ندارند. سیستم پیش بیمارستانی باید ساده، مداوم و کارآمد باشد. در موارد اورژانس، پرسنل شاغل در بخش فوریت های پزشکی نقش اجرا کننده را به عهده خواهند داشت و مداخلات و خدمات درمانی در محیط پیش بیمارستانی بر اساس قضاوت مستقل، مهارت در تصمیم گیری و اولویت گذاری آن ها که از طریق آموزش به دست آمده است، صورت می گیرد. بخش فوریت های پزشکی نیازمند اطلاعات و سرعت عمل بالایی است. هدف از انجام این پژوهش تعیین کارایی روش های آموزش فعلی برای کار در اورژانس پیش بیمارستانی با توجه به شرایط لازمه کار در ایران و مقایسه آن با سایر نقاط جهان می باشد. با ارزشیابی آموخته ها در اورژانس به صورت واقعی می توان شکاف بین آموخته ها و نیاز ها را تعیین کرده و در جهت رفع آن کوشید.
    روش ها
    برای جمع آوری اطلاعات، به غیر از استفاده از کتب مرجع در آموزش پزشکی و اورژانس، با مراجعه به بانک های اطلاعاتی شامل Pub Med، CINAHL، Embase، Pro Quest، Science Direct و جستجو در این سایت ها با استفاده از کلید واژه های اورژانس پیش بیمارستانی، آموزش، آموزش در اورژانس، نیاز های آموزش در اورژانس، روش های آموزش در اورژانس اقدام به اخذ مقالات متعدد گردید. در این مرحله 2345 مقاله از مجموع سایت ها به دست آمد، در مرحله دوم با استفاده از دستور های And و OR برای محدود کردن و ترکیب مجدد یافته ها اقدام شد که در این مرحله و پس از مطالعه چکیده مقالات به دست آمده، از مجموع 58 مقاله در نهایت 29 مقاله برای استفاده در این تحقیق مناسب تشخیص داده شد که از آنها در کنار سایر منابع اطلاعاتی مانند کتب مرجع استفاده گردید.
    نتایج
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که آموزش های داده شده در رشته های پرستاری و یا سایر رشته هایی که مجاز به کار در اورژانس پیش بیمارستانی می باشند هم خوانی و یا کفایت لازم را ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی پایین روش تدریس و محتوای فعلی دروس در رشته هایی که مجاز به کار در اورژانس پیش بیمارستانی هستند باید تغییر در روش تدریس و نیز محتوای دروس مربوط به اورژانس پیش بیمارستانی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، آموزش در اورژانس، نیاز های آموزش در اورژانس، روش های آموزش در اورژانس
  • سید رضا اسحاقی، سید احمد محمودیان، رامین عسگریان*، آیت الله سهرابی صفحه 1281
    مقدمه

    به منظور تقویت انگیزه و بهبود نگرش افراد سالمند در زمینه فعالیت بدنی منظم و مستمر، کاربرد روش ها و الگوهای مختلف آموزش اثربخش، اجتناب ناپذیراست. آموزه های معنوی، قادر به ارتقای انگیزه سالمندان برای تحرک بیشتراست. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی برآموزه های دینی بر فعالیت بدنی سالمندان و مقایسه آن با آموزش معمول (بدون محتوای دینی) انجام گرفت.

    روش

    پژوهش نیمه تجربی از انواع کارازمایی میدانی در دو گروه مداخله (45 نفر) و شاهد (53 نفر) از سالمندان عضو کانون بازنشستگی کشوری اصفهان در سال 1389 انجام شد. محتوای آموزشی برانگیزنده فعالیت بدنی مشتمل بر دو نوع مبتنی بر آموزه های دینی و نوع معمول تهیه و در دوگروه استفاده گردید. با استفاده از پرسشنامه طراحی شده مشتق از پرسشنامه معتبر معیار فعالیت بدنی سالمندان (PASE)، فعالیت بدنی سالمندان در دو گروه،قبل و بعد از مداخله آموزشی ارزیابی شد.

    نتایج

    قبل از مداخله آموزشی، نمره فعالیت بدنی گروه مداخله 98/197±15/873 و گروه شاهد 85/269±15/864 بود که تفاوت آماری معناداری نداشت. پس از مداخله آموزشی، نمره فعالیت بدنی گروه مداخله 88/262±09/944 و گروه شاهد 03/259±60/930 شدکه تفاوت آماری معنادار نسبت به قبل داشت، (043/0P= گروه مداخله و 045/0=P گروه شاهد) ولی نسبت به یکدیگر با وجود تفاوت ناچیز، از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    پس از هر دو نوع آموزش سطح فعالیت بدنی سالمندان ارتقا یافت و آموزش مبتنی برآموزه های دینی در مقایسه با آموزش معمول تفاوت واضحی در پیامد نداشت.

    کلیدواژگان: سا لمند، فعالیت بدنی، آموزش، آموزه های دینی
  • محمدرضا عبدالملکی، وحید عشوریون، صدیقه مومنی، یدالله زارع زاده، محمد زاهد رخزادی صفحه 1289
    مقدمه
    در انجام مهارت های بالینی داشتن دانش کافی و به روز، داشتن انگیزه کافی برای کار در محیط های بالینی، و نیز دانستن شیوه انجام مهارت ها از اساسی ترین مفاهیم مراقبت از بیمار است. در این طرح تاثیر آموزش مبتنی بر راهنمای یادگیری بر کسب صلاحیت بالینی و رضایت مندی فراگیران را مورد بررسی قرار دادیم.
    روش ها
    این طرح یک مطالعه نیمه تجربی بود، که بر روی 37 نفر از دانشجویان پرستاری که کارآموزی بخش CCU را می گذراندند انجام شد. ابتدا راهنمای یادگیری با استفاده از روش علمی طراحی آموزشی تهیه شد، سپس دانشجویان به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. گروه شاهد کارآموزی خود را به شیوه معمول سپری کرده و گروه مداخله بعد از گروه شاهد دوره کارآموزی را با استفاده از راهنمای یادگیری طی کردند. در پایان دوره برای دو گروه شاهد و مداخله یک آزمون OSCE برگزار گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با Independent T Test بررسی گردید.
    نتایج
    باتوجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که گروه مداخله از نظر میزان دسترسی به اهداف آموزشی و کسب صلاحیت بالینی نسبت به گروه شاهد بهتر عمل کرده و بین نمرات به دست آمده اختلاف معناداری وجود داشت (002/0=p) رضایت مندی دانشجویان گروه مداخله از راهنمای یادگیری طراحی شده با استفاده از آماره های توصیفی آنالیز شد که نتایج نشان داد 2/88 درصد دانشجویان اظهار رضایت نموده و آن را خوب ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج بالا و نیز مطالعات دیگری که در این زمینه انجام شده حاکی از آنست که استفاده از راهنمای یادگیری می تواند به عنوان یک ابزار آموزشی مفید رضایت دانشجویان را جلب نموده و برای ایجاد یادگیری معنادار کمک قابل توجهی به دانشجویان نماید.
    کلیدواژگان: راهنمای یادگیری، رضایت مندی فراگیران، صلاحیت بالینی
  • فرشید اربابی، فریبا حقانی صفحه 1296
    مقدمه
    روش های تدریس را می توان به دو رویکرد غیر فعال و فعال تقسیم نمود. بازی یکی از رویکردهای آموزشی فعال است که این مطالعه به بررسی اثر آن در درس انکولوژی پرداخته است.
    روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی، برای 23 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان دو جلسه تدریس انکولوژی برگزار شد. در جلسه اول اصول کلی و تعاریف اولیه تدریس شد و سپس به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. به هر دو گروه متن خلاصه درمان مری از uptodate نسخه 3/17 و شرح حال یک بیمار با سرطان مری ارائه شد. دانشجویان هر دو گروه باید پس از مطالعه متن، ترتیب اقدامات درمانی ممکن برای بیمار را ارائه کنند. به افراد گروه مداخله کارت هایی داده شد که هر یک نشانگر یک اقدام درمانی بود و از آنها خواسته شد که ترتیب اقدامات درمانی را با استفاده از کارت ها مشخص کنند. پاسخ های دانشجویان بر اساس متن ارائه شده نمره گذاری گردید و نمرات با نرم افزار PASW ویرایش 18 مقایسه گردید.
    نتایج
    دوازده نفر در گروه کنترل و 11 نفر در گروه مداخله قرار داشتند. بین میانگین نمره گروه کنترل 6/22±46/28 و گروه مداخله 07/26±83/55 از لحاظ آماری اختلاف معناداری وجود داشت (016/0، p=63/17، df=67/2t=). از نظر تعداد تعداد گزینه های پیشنهادی برای درمان نیز، میانگین گروه مداخله 07/0± 85/3 و برای گروه کنترل 72/1±85/4 بود.آزمون t نشان داد بین دو گروه اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (021/0، p=751/16، df=54/2t=).
    نتیجه گیری
    اگر چه هر دو گروه زمان یکسانی برای یادگیری داشتند، اما میانگین نمرات گروه مداخله به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است. به نظر می رسد روش بازی توانسته است موجب تمرکز بیشتر دانشجویان و همچنین یادگیری عمیق تری شود. تعداد گزینه های پیشنهادی در گروه مداخله به طور قابل ملاحظه ای کمتر از گروه کنترل است. که می توان گفت دانشجویان در گروه مداخله با مسوولیت و وسواس بیشتری به پیشنهاد روش های درمانی پرداخته اند. لذا تدریس انکولوژی با استفاده از بازی می تواند باعث افزایش یادگیری و ارائه بهتر درمان هدفمند توسط دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: انکولوژی، بازی، روش تدریس
  • بهزاد ذوالفقاری صفحه 1303
    مقدمه
    توجه به فرایند حرفه ای شدن در رشته داروسازی، همراه با الزام دانشجویان این رشته به اخذ هشت واحد پایان نامه تحقیقاتی از سویی و فقدان آموزش های نظام مند اصول تفکر و پژوهش در برنامه درسی مصوب آن از سوی دیگر، نیاز به ارایه رسمی درس «روش تفکر و پژوهش در داروسازی» را تایید می نماید.
    روش
    با انجام مصاحبه های متعدد ساختارمند با اعضای هیات علمی، دانش آموختگان و دانشجویان داروسازی سرفصل های مورد نیاز درس تهیه و تصویب گردید و سپس درس به صورت 1 واحد اختیاری ارایه گردید و در پایان دوره نظر دانشجویان در این خصوص کسب گردید.
    نتایج
    سر فصل های مصوب مانند مهارت های فردی حرفه ای، مبانی پژوهش، شیوه ها و انواع آن، در اولین نیمسال 78-88 ارائه گردید و در پایان دوره نظرسنجی نشان داد، دانشجویان ضمن اعلام رضایت از این درس، بر افزایش تعداد واحد درس مذکور بیشترین تاکید را داشتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاصل ضمن نشان دادن نیاز دانشجویان داروسازی به فراگیری نظام مند اصول تفکر و پژوهش بر عملی و مناسب بودن آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: داروسازی، دانشجویان، تفکر و تحقیق، طرح درس
  • بهزاد ذوالفقاری صفحه 1313
|
  • Shahla Shahidi, Pejman Aghdak, Minoo Izadi Page 525
    Introduction
    Pre conception care is set of care services to assess the risks for pregnancy, it provide training and diagnostic measures, therapeutic and pharmaceutical interventions for improving health woman. In addition to improving health and performing medical care in Pre conception care, main point is to empower individual to maintain their health through providing education and counseling. Therefore, according to recommendations presented in the guidelines, the protocol of Pre conception care was prepared. This study aimed to assess the Effect of this protocol on eligible women's awareness.
    Methods
    This is a Field trial were performed in 1385 to 1386 in the Shahreza (one of the Isfahan cities). Four hundred eighty (480) married women aged 49-15 who referred to health units for getting family planning services referred to health units and were selected randomly. Study was designed in three stages. In the first stage in four health-centers (two urban and two rural centers) basic knowledge of study sample were determined. Protocol of pre- pregnancy care for all spacing women in case centers (a urban center and a rural center) was implemented. Then in the second and third stages (three and six months after implementation of the protocol) women’s awareness was measured again. Results (post Test and lasting knowledge test) in the case and control groups, also before, and after the protocol were compared. Data collection was done by a questionnaire. Validity of questionnaire was confirmed through expert opinion and reliability was confirmed through calculating Cronbach's Alpha (0.8). Data analysis was done by SPSS software using t-test.
    Results
    Results showed that pre-pregnancy care protocol implementation leading to significant increasing of secondary awareness and lasting knowledge in case group (Respectively p<0/0007, p<0/001)
    Discussion
    Since the implementation of the protocol will lead to increased awareness of mothers, health workers must try to implement these cares completely and properly.
  • Mohammad Garakyaraghi, Maryam Avizhgan, Amrollah Ebrahimi, Elham Esfandiari, Atoosa Esmaeili, Shahram Shayan, Vahid Ashourioun, Nikoo Yamani Page 533
    Introduction
    Using multiple choice question tests, as an objective testing method, is the most common students evaluation procedure, and it is very important to design these tests properly.This study aimed to assess clerkship tests of general medicine courses in the training group of dermatology, psychiatry, gynecology, ophthalmology and neurology of medical college of Isfahan University of Medical Sciences both quantitatively and qualitatively.
    Methods
    This descriptive cross- sectional study was done on the latest tests of clerkship courses of general medicine including dermatology, psychiatry, gynecology, ophthalmology, and neurology in 2008. The quantitative and qualitative indexes of 15 previously held tests were extracted by using valid and reliable checklists used for determining questions with inappropriate question discrimination index, difficulty coefficient, question with 3 choices of zero, reliability coefficient, question distribution based on the announced topics, the scope of questions based on the objectives, the question types based on taxonomy. Data were analyzed through SPSS software using descriptive statistics.
    Results
    Among the quantitative indexes, mean of queations with inappopriate discrimination index was 24%, difficult questions 4.1%, and questions with 3 choices of zero was 12.9%. The average of questions distribution basedon the announced topics and the reliability coefficient were 98% and 77.92%, respectively. among the qualitative indexes, the highest relative frequency of questions were in the fild of signs and symptoms with 30.75 % and the first taxonomy with 59 %.
    Conclusion
    Considering the importance of using standard questions (which are according to the rules for designing multiple choise question) for holding appropriate exams, continuous review of test questions and administering training courses on test questions designing, creating question banks and putting emphasis on preparing two dimensional tables for tests before giving exams are effective on improvement of the quality of the questions.
  • Maryam Avizhgan, Athar Omid, Mostafa Dehghani, Atoosa Esmaeili, Ali Asilian, Mohammad Reza Akhlaghi, Parvaneh Nasr, Marzieh Hosseini, Vahid Ashourioun Page 543
    Introduction
    Curriculum assessment is part of educational systems. In the absence of an assessment of present situations, any intervention would be futile. This study was done to determine achievement rate of medical students in advanced clerkship (externship) courses through using logbooks.
    Methods
    This retrospective cross-sectional descriptive study was done on medical student's logbooks between June and December 2010 in Isfahan University of Medical Sciences. The students were passing their externship courses. Random sampling was done and 30 logbooks from departments of orthopedics, ENT, neurology, anesthesiology and toxicology, infectious diseases, and internal medicine were analyzed; descriptive statistics and SPSS were used for data analysis.
    Results
    180 logbook tables were analyzed. Average number of skill performances supervised once or more were found to be: 8 (out of 10) skills in anesthesiology and toxicology, 5(out of 11) skills in infectios diseases,7(out of 20)skills in internal medicine, 8 (out of 13) skills in orthopedics, 11 (out of 11) in ENT, and 10 (out of 10) in neurology.
    Conclusion
    Findings showed that actual skills achievement is far from ideal in the studied departments. Therefore, interventional measures such as involving residents in instruction, more practical instructions in CSLC, using instructional films,arranging hospital shifts for interns, applying OSCEs, etc. shoud be taken.
  • Mostafa Dehghani Poudeh, Behzad Shams, Vahid Ashourioun, Atosa Esmaeilee, Ali Asilian, Parveneh Nasri, Marzieh Hosseini Page 552
    Introduction
    Necessity for promotion of education quality in course of medicine forced the educational authorities including those of Isfahan school of Medicine to take actions towards promotion of education using an accreditation evaluation model in this course parallel to worldwide motion. This article emphasizes on a model by which this study was conducted and reported.
    Methods
    This is a descriptive study conducted on seven domains of general medicine curriculum. In the model used in this study, in addition to the current condition, optimal condition was determined. If 70% of the indicators were appropriate in each domain, that domain was considered as appropriate, between 40-70% as semi appropriate and less than 40% was considered as inappropriate. The study was conducted in some steps including forming internal assessment committee, determining factors criteria and indicators, holding educational workshop, preparing data collection tool, data collection and analysis, report preparation and suggestions.
    Result
    In domain of mission 70%, educational planning 80%, faculty members 74%, resources 54%, top and executive management 75%, student 34%, evaluation 61% and finally overall ratio 57% of the indicators were appropriate.
    Conclusion
    Domains of student, resources and evaluation need continuous programming and working. Researchers have some suggestions including taking defined strategies for selecting education managers, using modern educational policies, reinforcing tests assessment system and increasing school authority in having clinical education resources.
  • Mohammad Hossein Yarmohammadian, Farahnaz Sadoughi, Asghar Ehteshami, Mohammad Hossein Salarianzade, Mahtab Kasayi Esfahani Page 566
    Introduction

    Educational evaluation is one of the main elements of educational systems. It also has a particular role in different educational standards such as ISO 10015. It seems that oral and written examinations are not enough for an effective evaluation of instructions. In order to accomplish an efficient educational evaluation, an evaluation model was designed for educational assessment of modular courses so that, it could assess the most effective factors on education.

    Methods

    After developing the first draft of the proposed model, it was developed and improved using Delphi technique and then implemented in 11 modular educational programs for managers and administrators of selected hospitals and vice chancellors for logistics of medical universities. Finally, it was introduced as the proposed model.

    Findings

    The proposed model included 9 evaluation domain and consisted of 134 factors as follows: daily evaluation of the class by learners (10 factors), daily evaluation of educational and welfare facilities by learners (12 factors), final course evaluation by learners (30 factors), course evaluation by teacher (20 factors), learner's evaluation of the effects of education in practice (7 factors), evaluation of educational resources (6 factors), learners’ evaluation of the content (16 factors), and learner's self evaluation of educational efficiency (13 factors).

    Conclusion

    In order to facilitate the achievement of educational objectives, educational system should make use of appropriate evaluation methods. Therefore, the above mentioned model was presented as a method for evaluation of modular education and development of educational systems.

  • Ahmadreza Zamani, Armindokht Shahsanai, Maedeh Mohseni Page 578
    Introduction
    How to communicate and interact with the patient play an effective role in patient satisfaction, treatment outcome, psychological effects, medical costs, clinical competence of physician, and even patient’s complaining. these skills can be learned. Studies showed that physician did not receive enough training regarding general communication skills. this study aimed to provide a tool to strengthen communication skills of medical students in an effective and simple manner.
    Methods
    This quasi-experimental intervention study was performed on medical students of Isfahan University of Medical Sciences in Internship period in 1388. Participants were randomized to the intervention and control groups (75 student in each group). intervention group received the tool were developed for guiding physicians to communicate with patient. After two months, physician- patient communication in two groups was assessed and compared. Finally, data analysis was performed with spss software.
    Results
    The overall mean was 29/36±7/2. mean score in both intervention and control groups were 32/5±7 and 26/19±5/91 respectively. the mean difference between two groups was 6/35. Difference between intervention and control groups was significant (p<0/001).
    Conclusions
    The results showed the use of educational tools are effective on communication with patients. Education about effective communication with patients should be considered in educational material for medical students.
  • Alireza Yousefi, Mansoureh Pourmiri, Efat Safari Anaraki Page 586
    Introduction
    Prevailing confidence in an organization has relationship with efficacy, conflict reduction and job satisfaction Since, confidence is a crucial factor in structuring educational hospitals, this study has tried to investigate trust and nursing personnel's confidence building and their job Satisfaction in Isfahan university of Medical Sciences.
    Methods
    This is a descriptive analytic study. The target population included nurses in educational hospitals in Isfahan University of Medical Sciences in 2008. The samples (111) were selected through random sampling. Data were collected by Sashkin questionnaire of job confidence (1999) with reliability of 98% and lessler job satisfaction questionnaire (1984) with reliability of 80%. Data were analyzed by descriptive statistics, T-test and coefficient index.
    Results
    The findings showed that there was a relationship between nurse's level of job satisfaction and organizational confidence. Mean scores of job security, supervision and salary were the highest in nurse's job satisfaction regarding confidence dimensions.
    Conclusion
    The results obtained by data analysis in main hypotheses of the study showed a relationship between nursing personnel's organizational confidence and their job satisfaction. In other words, the more the nurses rely on organizational managers, the more job satisfaction they will have.
  • Asghar Khalifehzadeh, Ali Akbar Tavasoli, Jafar Golshahi, Hamid Sanei, Abolghasem Mirdehghan, Zohreh Payehdar, Noushin Daneshgar, Mehrmah Tabatabaee, Abbas Zibanejad, Hossein Abedi, Shahin Taracomeh Samani Page 593
    Introduction
    One of the ways to modify education is to design clinical education courses based on advanced learning models with systemic collaboration of programmed spheres of practice variables. Nurses and academic members in nursing and medical schools play a key role in professional and personal promotion of nursing students. This study adopted synergy model to determine and assess patients’ and nurses’ characteristics.
    Methods
    This is an action research. Synergy model was performed for 12 MSc nursing students (term two in CCU and Cardiac surgery ICU) selected by convenient sampling. The study was carried out in CCU of Nour and Cardiac surgery ICU and Cardiac surgery ward of Shahid Chamran hospitals of Isfahan University of Medical Sciences in the second semesters of 2008-2009 and 2009-2010. The data were collected by patients’ nurses’ characteristics questionnaire and levelizing them using synergy model with confirmed validity and reliability. The judgement in this study was based on mean score.
    Results
    Mean score of levelizing of nursing students’ characteritstics made by instructors and nurses showed that mean score in students’ function scale in clinical judgement was 3 (average), in advocacy and moral agcncy 1 (the lowest), in caring practices 3(average) in interdisciplinary collaboration 3, in systematic thinking 3 (average), in response to diversity 1 (the lowest), in facilitation of learning 3 (average) and in clinical inquiry 1 (the lowest)respectively.
    Conclusion
    The findings of this study showed the need to promote mutual cooperation between nursing and medical schools and hospitals in education of nursing students and to promote care for clients and their families in a systematic planning framework. Synergy model is a functional approach for planned education and its development so that the students can aquire the ability to response to patients’ and their families’ needs in form of a learning system.
  • Majid Khazaei Page 602
    Introduction
    To make association between basic sciences and clinical courses of medicine is an established essential, which highly contributes to a better and more accurate learning of clinical concepts and disease diagnosis and therapy among students. This study investigated medical student's viewpoints toward presentation of clinical physiology lesson.
    Methods
    In this action research, clinical physiology was presented for the first time as an optional course during the first semester of 2007-2008 academic years in the list of courses for medical students of 4th semester in Isfahan University of Medical sciences. Student's viewpoints toward presentation of this course were evaluated through a researcher-made questionnaire. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics (mean and standard deviation).
    Results
    Total mean score and standard deviation of questionnaire is 48.18±0.38 which shows student's positive attitude toward presentation of clinical physiology course. Mean score and standard deviation of student's satisfaction with presentation of this course was 9.53±0.46, which shows their approval.
    Conclusion
    regarding the findings of the study, positive attitude of the students, and their interest to clinical physiology, it is recommended to present this course to students as an optional module in Isfahan University of Medical Sciences.
  • Majid Khazaei Page 609
    Introduction
    Applicability of theoretical material in basic sciences courses of medicine discipline plays an important role in enhancing student's motivation and interest to the lessons. This study aimed to assess the effects of integrating physiology lessons to clinical and para-clinical findings on student's attitude and motivation toward physiology lesson.
    Methods
    This pre-experimental study was performed on 75 medical students of semester 4 in Isfahan University of Medical Sciences. Along with studying theoretical materials of physiology, students attended in clinical and para-clinical wards of educational hospitals and were acquainted with physiologic basis of diseases. Student's attitude, motivation, and interest towards physiology were evaluated before and after integration. The study method was also assessed after integration using a questionnaire. Data was analyzed by SPSS software using mean, standard deviation, and comparisons was done by t-test.
    Results
    Findings showed that student's interest in attending study which was 15.30±0.25 before the program, enhanced to 17.38±0.35 after that (p>0.05). On the other hand, study of student's attitude toward physiology lesson revealed mean score and standard deviation of 11.30±0.33 before integration which enhanced to 16.71±0.25 after integration and confirmed a significant difference. Assessing the teaching method and general settings of course conduction disclosed 19.08 score out of total score of twenty.
    Conclusion
    Attendance at hospital and contact to the patients along with theoretical education can increase internal motivation and improve student's attitude toward basic sciences courses and physiology particularly.
  • Mohsen Minaiyan, Maryam Teimouri, Abdolsamad Ghorbani Page 614
    Introduction
    Internal assessment is a part of accreditation process to improve the educational quality through academic members’ cooperation. This study aimed to determine the status of pharmacy curriculum through in Isfahan School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences (within 2008-2009) applying the internal assessment process.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study. Firstly, school internal assessment committee was formed and then areas, indicators, standards and appropriateness ranges were determined. Data collection was done by the checklists and questionnaires (some of which were researcher-designed and some were used before and their validity and reliability had been confirmed). Target population including students, academic members, and managers filled the checklists and questionnaires and other experts involved in related fields. In addition, documentation analysis was done. The data were analyzed by descriptive statistical tests through SPSS software.
    Results
    The school score was assessed appropriate (over 75% of total score) in all seven areas including mission and educational goals, management and organization, curriculum, educational recourses, academic members, students, evaluation and measurement. Main indicators of weakness in some areas included relative satisfaction of academic members and students with working condition, job promotion and teaching quality, lack of enough educational pharmacies and academic members in some educational departments as well as shortage of a logbook for clerkship course, respectively.
    Conclusion
    Appropriateness for most of indicators may be due to the long history of Isfahan School of Pharmacy and its scientific and academic structure. Since the indicators do not have the same efficacy in different areas, possible weaknesses or relative inappropriateness should not be ignored in some areas.
  • Faezeh Eslamipour *, Farinaz Shirban, Poorandokht Refaee Page 625
    Introduction
    Clinical education has a remarkable importance in medical education. Awareness of dentistry students’ view from the educational setting, faculty and nurses will help on developing strategies for qualitative and quantitative improvement of clinical training. This study aimed to assess Isfahan Dental School students’ satisfaction and views or satisfaction of clinical setting, in order to gain insight about its strengths and weaknesses.
    Methods
    In a cross-sectional study, all of students of Isfahan Dental School in one educational year (1388) were asked to fill a questionnaire with 16 standard questions. The questionnaire was about student’s satisfaction from teachers, nurses, equipments and facilities of clinical setting, student’s self-steams and satisfaction of their action in clinical practices. The data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics, ANOVA and t-test.
    Results
    There was a significant statistically difference between the mean score of satisfaction of different departments. Maximum satisfaction in all components was shown in periodontics and orthodontics departments and minimum satisfaction was shown in endodontic and prosthodontics departments. There was a negative correlation between their satisfactions and their final grades, but this correlation was not statistically significant.
    Conclusion
    Results showed that despite significant differences between satisfaction of different clinical departments, students’ satisfaction from different departments is desirable. However, it is suggested to consider in future planning prosthodontics and endodontic departments as a priority.
  • Saeed Abrishamkar, Masih Sabouri, Shahram Shayan, Nourollah Eshraghi, Leila Maleki Page 634
    Introduction
    Assessment tools of academic achievement in the field of surgery have always been received considerable attention. The issue that has received less attention is that which one of these methods has higher efficiency to cover appropriately educational objectives in surgical groups. This survey aimed to evaluate the results of three examinations (including OSCE, in-group educational assessment, final improvement examination) of neurosurgical assistants of Isfahan University of Medical Sciences in 2009-2010.
    Methods
    In this retrospective cross-sectional study, results of examinations (OSCE, the annual improvement examination and in-group educational assessment) of neurosurgical assistants of Isfahan University of Medical Sciences were investigated. Scores from all three tests were extracted and analyzed. The 1-4 academic -year's scores of 15 individuals from 18 residents were analyzed.
    Results
    The results of these exams showed that there is a significant difference between the scores in OSCE, the annual improvement examination and in-group educational assessment. This difference for the results of in-group exam was significant in comparison with the two other exams (p=0.000), but the results did not show significant difference (p=0.21) for annual improvement examination in comparison with OSCE. In addition, high grade residents’ score in OSCE and in-group was somehow similar and their mean rank was close together. But their scores in in-group exams showed considerable difference.
    Conclusion
    Although annual improvement examination will be held as MCQ, and measures scientific and cognitive assistants’ ability and OSCE essentially assess psychomotor capabilities, but accurate planning and applying the MCQ is effective on its result. Holding annual improvement examination as focused, its proper conducting by Medical Education Development Center, participating all professors in designing questions, proper questions distributing of all references, applying two axes table tables for designing questions, its quality, adherence to the principles of designing question, using more than 70 percent questions in the taxonomy of two or three are factors which are effective for closing this test to the standard tests and making an accepted tests for assessing academic progress and differentiating assistants.
  • Ashraf Kazemi, Soheila Ehsanpour Page 643
    Introduction
    Theoretical courses exams are important tools for evaluating medical students’ capability in starting clinical training. Because of the importance of these courses in clinical training for midwifery students, the evaluation of quality of these tools is necessary. Therefore, in this study the validity of exam and the degree of correspondence between the questions and learning levels were evaluated.
    Methods
    This descriptive study was done to evaluate the exams of 18 core theoretical midwifery courses. Data collection was done through check list. The content, face and criterion validity of the exams as well as the correspondence between learning expectancy level and questions based on Bloom category were evaluated by medical education experts. The validity and reliability of experts’ evaluations were confirmed in a pilot study. Data were analyzed by means of Pearson Correlation Coefficient and Spearman.
    Results
    The evaluation of 1013 questions (in 18 courses) showed that 92.38% of the questions had content validity and 80.45% had face validity. Also, eleven exams had criterion validity. The highest correspondence rate was 71.4% and more than 50% of the questions corresponded with learning expectancy level. In 61.11% of exams the relationship between the questions and the learning expectancy level was significant.
    Conclusion
    According to this study, although the questions have been designed in a manner to evaluate the related content, in a significant number of exams the questions and learning expectancy level did not correspond. Also, some questions did not follow a standard structure. It is, therefore, necessary for the teachers to pay attention to these points.
  • Leila Azadbakht, Fahimeh Haghighatdoost, Ahmad Esmaillzadeh Page 651
    Introduction
    We aimed to assess the outcomes of critical appraisal method beside lecturing versus lecturing method regarding theoretical sections among the student of msc of nutritional science.
    Methods
    This semi-experimental study was undertaken on 8 students of nutritional science in two semesters during 2009-2010. Some sections were taught via using critique of original articles, but others were taught using exclusive lecturing method. We assessed student’s Knowledge by using a written examination, attitude via a 5 item-questionnaire and Skill via writing a review paper. SPSS software was used to analysis of data and student t test was used to compare the scores in two sections.
    Results
    The mean of knowledge, attitude and skill grades in post-test were significantly higher in the critical appraisal sections (18.1±4.2 vs 15.9± 3.5; P=0.03, 4.0±3.5 vs 1.0±0.2; P=0.02 and 18.5±2.5 vs 15.0±3.5; P=0.04, respectively).
    Conclusion
    teaching the theoretical sections beside criticizing of papers improves the knowledge, attitude and skill grades.
  • Sedighe Momeni, Vahid Ashourioun, Mohammadreza Abdolmaleki, Alireza Irajpour, Karim Naseri Page 660
    Introduction

    Cardiopulmonary arrest is one of the main medical urgencies. Studies show that 20% to 30% of patients could be resuscitated via an efficient cardio-pulmonary resuscitation (CPR). Training CPR through interprofessional method could lead to improving the performance of resuscitation group. The aim of this research was to study the effects of Interprofessional training on resuscitation group's teamwork performance.

    Methods

    This was a quasi-experimental study of nonequivalent control group design performed in Kurdistan University of Medical Sciences in the year 2010. At first an Interprofessional study guide for CPR education was developed. Then 60 health care employees including physicians, nurses, anesthesia technicians, and operating room technicians were selected through stratified sampling and were divided into two control and intervention groups. The control group was trained via the routine method, and the intervention group was trained through interprofessional method using the study guide. A checklist was designed for assessing teamwork performance. Then, pre-test and post-test was administered for both groups. The gathered data was analyzed by SPSS software using Mann Withney U Test.

    Results

    The findings revealed that intervention group’s score of teamwork performance increased significantly compared to the achieved score in pretest (p=0.00). After intervention also, teamwork performance score for intervention group was significantly higher than that of the control group (p=0.00).

    Conclusion

    Education along with other professions and using additional active learning methods could lead to the improvement in teamwork performance. This kind of education can improve the relationship between professions and train a compatible group of responsible professionals which can bring about a high quality health care service to the patients and lead to decreasing the side effects of diseases.

  • Shaghayegh Haghjooy Javanmard, Marjan Mansourian Page 668
    Introduction

    Medical related professions require continuous deliberated learning in order to promote medical services. It is optimal that students start their professional education with adequate understanding and ability for deliberated learning. This study was conducted to assess the validity and reliability of the questionnaire designed for assessing deliberated learning.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conducted on 125 first year students (including nursing, midwifery and operation room student) of Nursing and Midwifery School of Isfahan University of Medical Sciences. In the questionnaire, including 28 questions related to various aspects of deliberated learning. the first section reviews 22 specific questions related to deliberated learning and Section II, the general factors influencing the students‘ motivation for deliberated learning (such as using the Internet for curriculum issues, the amount of hours spending on extracurricular activities, the average hours of personal study and the average daily sleep).

    Results

    Based on finding factors affecting deliberated learning are time management, motivation and perseverance, learning style, self-regulatory factors, Iranian and indigenous education curriculum planning. There was no significant relationship (p<0/05) between deliberated learning and using the Internet in order to provide cached Course Topics (r=0/42), the amount of hours devoted to extracurricular activities (r=0/42), average daily hours of personal study (r=0/3) and average sleep hours during day(r=0/32).

    Conclusion

    Students with deliberated practice mange their learning process and have the necessary skills required to access and process information. Intellectual skills and mental strategies for deliberated learning can be learn and teach. It will increase academic achievement and ultimately, continued learning.

  • Shaghayegh Haghjooy Javanmard, Marjan Mansourian Page 675
    Introduction
    Medical related professions require continuous deliberated learning in order to promote medical services. It is optimal that students start their professional education with adequate understanding and ability for deliberated learning. This study was conducted to assess the validity and reliability of the questionnaire designed for assessing deliberated learning.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study conducted on 125 first year students (including nursing, midwifery and operation room student) of Nursing and Midwifery School of Isfahan University of Medical Sciences. In the questionnaire, including 28 questions related to various aspects of deliberated learning. the first section reviews 22 specific questions related to deliberated learning and Section II, the general factors influencing the students‘ motivation for deliberated learning (such as using the Internet for curriculum issues, the amount of hours spending on extracurricular activities, the average hours of personal study and the average daily sleep).
    Results
    Based on finding factors affecting deliberated learning are time management, motivation and perseverance, learning style, self-regulatory factors, Iranian and indigenous education curriculum planning. There was no significant relationship (p<0/05) between deliberated learning and using the Internet in order to provide cached Course Topics (r=0/42), the amount of hours devoted to extracurricular activities (r=0/42), average daily hours of personal study (r=0/3) and average sleep hours during day(r=0/32).
    Conclusion
    Students with deliberated practice mange their learning process and have the necessary skills required to access and process information. Intellectual skills and mental strategies for deliberated learning can be learn and teach. It will increase academic achievement and ultimately, continued learning.
  • Salimeh Sirous, Mohammadreza Sabri, Mehdi Nematbakhsh, Vahid Ashourioun Page 683
    Introduction
    Medical students are exposed to variety of stresses which may have effects on their education and health. In this situation "student support systems" are necessary. In Medical School of Isfahan University of Medical Sciences for achieving to the goal of supporting and guiding medical students, Tutor Scheme has been organized. In this study efficacy of the tutor scheme and satisfaction of students and tutors is being evaluated.
    Methods
    This cross-sectional study was done in the Medical School of Isfahan University of Medical Sciences. Target population was all the students that were supported by the scheme (466) and all the tutors (42). Information was taken by 2 types of questionnaire that were prepared by the researcher.
    Results
    93.3% of tutors and 72.6% of students thought that it is necessary to have a tutor but there was significant difference between their point of view (p<0.0001). 51.06% of tutors and 25.5% of students were satisfied or very satisfied by the scheme and there was significant difference between their point of view (p<0.0001). Satisfaction in tutors and students was linked with same issues such as initiation of meetings by the faculty, holding meetings during the year by tutor, including social and personal discussions besides academics, participating in monthly meetings, importance of the regularity of meetings, holding meetings in special times such as pre exams periods, having the choice to select or change tutor, performing workshops and group sessions for tutors and paying attention to encouraging tutors. 28.9% of the students hadn’t had any meeting with their tutors and 7.8% that were all guest or displaced students didn’t have tutor.
    Conclusion
    tutors and students both think that having tutor is necessary but the low percentage of satisfaction shows that the scheme needs revision and some changes and also needs providing some facilities.
  • Mansoor Shiri, Hedayatallah Asgari, Maryam Talebi, Hasanalli Karamalian, Mohsen Rohani, Symin Narimani Page 699
    Background
    The duty of physicians in new world is to promote health, prevent diseases and deliver primary health care. Hence there is need for physicians who are able and skilled according to the needs of society. The goal of this study is to determine the needs of general physicians working in rural health centers of Esfahan province in five health domains.
    Methods
    In this descriptive-survey study viewpoints of 183 general physicians working in rural health centers of Esfahan province were studied. A questioner composed of two sections, demographics and 91 topics in five domains, including health education, psychological health, oral and dental health, family health, health providers training courses (Behvarzi) and also health network development was prepared. The topics were determined based on viewpoints, literature review, national and international studies and rural insurance guidelines. The determined needs were prioritized.
    Results
    The most important educational needs of physicians in different domains are: psychological health, family health& population, health education, dental& oral health, health providers training courses and also health network development. The first priority in each domain was as follows: psychological health: drug therapy in psychiatry, family health& population: drug resistant infections in women, health education: consultation principles, oral& dental health: diet control for oral& dental health, in health network development& health providers training courses: crisis management and duties of health providers (Behvarz).
    Conclusion
    The physicians felt that psychological health is the first educational need and health providers training courses the last one. Considering the results of physicians needs assessment, it is suggested these five domains be included into continuing educational courses for physicians to enhance the efficiency of family physician programs.
  • Maryam Alizadeh, Nikoo Yamani, Fariba Taleghani, Tahereh Changiz Page 707
    Introduction
    Our country needs expert nurses who are professional in family nursing. As a result, it is required to determine their professional duties as a basis for future planning for new disciplines and new majors such as family nursing. This study is an endeavor to determine a portion of professional tasks of family nurses via the viewpoints of physicians (family physicians and specialists), families, nurses, managers of health care centers, and administrators of private and public hospitals.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study in the year 2010 in Isfahan, study population included multiple groups of families who were covered by Isfahan health centers, nurses employed in public hospitals of Isfahan, family physicians, specialists, and managers of private and public health care centers. Families and nurses were selected through multi-stage cluster sampling, family physicians and specialist were chosen via simple random sampling, and managers were selected randomly among managers volunteered for participation in the study. Data gathering method was interview and focus groups were employed for completing and modifying the tasks. After determining the viewpoints, the tasks were categorized based on interview items and research objectives. Overlapping items and the number of repetitions were determined and were written beside each item.
    Results
    Based on the viewpoints of study groups, 59 items were determined from familie's viewpoints, 30 items from nurses', 25 items from family physicians', 15 items from family physicians', and 31 items from managers. After integration, elimination of the repeated items, and finalization in focus group, 32 items were remained.
    Conclusion
    With regard to the need for future planning to train family nurses, there is a need for defining their professional tasks. Findings of the study could be used in curriculum development of this discipline.
  • Mohammad Mehdi Amin, Shahram Shayan, Hassan Hashemi, Parinaz Poursafa, Afshin Ebrahimi Page 719
    Introduction
    The aim of this study was to use Classical Test Theory (CTT) software for qualitative and quantitative analysis of Multiple Choice Questions (MCQ) for Master students of health discipline.
    Methods
    This study was carried out on two groups each including 50 undergraduate students of public health, and two groups of 50 and 26 undergraduate students of occupational health. The final exams were done to determine academic achievement of students using MCQ during the years 2004 and 2005 in the department of environmental health, school of health in Isfahan University of Medical Sciences. The questions were analyzed by CTT software in two phases before and after quantative analysis.
    Results
    Having qualitative analysis performed, the questions set for the first stage exam were modified. At the following year, another group of students were examined using those modified questions of the first stage. Reliability coefficient for two exams of industrial solid wastes and health of water, before the quantitative analysis of the questions, were obtained 0.576, and 0.359, respectively. After quantitative analysis of these questions, the coefficients values improved to 0.671 and 0.694, respectively.
    Conclusion
    The method of question analysis in this study led to improving reliability coefficient in the second stage. This coefficient is still far away from desirable coefficient (reliability coefficient greater than 0.8). Therefore, these questions still need to be modified, and analyzed again using the CTT software.
  • Shahla Abolhasani, Fariba Haghani Page 726
    Introduction
    Public health services system needs nurses with problem solving and critical thinking skills. Thus, teaching methods must be applied to nurture these skills in students. This issue has led to attention toward Problem-Based Learning (PBL) in nursing. This study was done to investigate the effect of PBL in nursing through reviewing the related literature.
    Methods
    Using the key words PBL, nursing education, and clinical environment, all the related studies done between 2000 and 2010 were selected on Medline, Proquest, and Ovid. The studies were then assessed based on learning stages occurring in PBL and 18 researches were selected.
    Results
    The researches supported the positive effects of PBL method in theoretical and clinical nursing education. This study suggested that PBL promotes learning, critical thinking and conflict resolution skills.
    Conclusion
    Considering the findings of the studied research papers, it is suggested that PBL be applied in teaching theoretical and clinical courses of nursing. Also nursing schools administrators should provide the proper conditions for applying this teaching method.
  • Maryam Avizhgan, Hasan Karam Alian, Bahman Zandi, Vahid Ashourioun, Tahereh Changiz Page 735
    Introduction
    Identifying the educational needs is an essential step in planning faculty development and plays an important role in promoting the quality of education. The aim of this study was determination of the educational needs and its prioritization of faculty members in medical school of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a questionnaire was developed using the indices identified in an opinion poll, reviewing the literature and similar foreign and Iranian studies, and a guideline about six areas of faculty member's job description. The questionnaire was sent to all basic faculty members of school of medicine (n=70). The items were scored from one to 20 according to the importance of the educational need. Data were analyzed by SPSS software using the mean and standard deviation statistical indices.
    Results
    Different areas of educational needs were respectively prioritized as administrative and executive activities, personal development, research, and education, specialized activities outside the university and health services and health promotion.
    Conclusion
    Faculty members need all these six major areas specially the area of administrative and executive activities. The area of education was not fully regarded as expected. It is recommended to determine the weight development of all these six areas using a standard method.
  • Alireza Yousefy, Maryam Baratali, Arefeh Erfan Page 748
    Introduction
    Women's worldwide tendency toward higher education has been controversial in recent decades and Iran is not an exception in this regard. On the other hand, the education level could be related to women's mental health. Hence, this study was performed to determine this relationship and elucidate the query if the mental health enhances along with enhancement of educational level.
    Methods
    In this descriptive-correlative study in August 2008 in Isfahan University of Medical Sciences, 120 female students were selected through random sampling method. Data gathering tool was standard questionnaire of Goldberg for public health (Goldberg Health Questionnaire) and demographic data form for respondents. Collected data was analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics.
    Results
    A significant statistical difference was observed between mean of mental health of Master degree students compared to that of Bachelor and PhD students; i.e. among the total study population, Master degree students had a higher level of mental health. In other words, there was a significant relationship between mental health of female students and their educational level. Similarly, a significant difference was observed between their mental health condition and factors such as occupational status (being employed or unemployed) and marital status (P<0.05). In other words employed women compared to unemployed and married women compared to single women enjoyed higher level of mental health.
    Conclusion
    Educated women's mental health could be related to their getting married or employed. Therefore, dissemination of an appropriate marriage culture among woman who follow higher education, appropriate application of their abilities, and their assignment into right occupations are essential factors determining their mental health. More studies are needed to explore the association between reduction of mental health and continuing education in PhD level.
  • Mohammad Dadgostarnia, Tahereh Changiz, Vajeheh Vafamehr Page 755
    Introduction
    SPICES is an approach to assist curriculum planners while planning, reviewing or revising a curriculum. However, in the literature, there are few published papers describing the application of SPICES criteria for curriculum evaluation. The goal of this study is development of curriculum evaluation tool based on community-based strategy in SPICES model.
    Method
    This developmental study had two phases. The first phase was concept mapping and questionnaire development, which was performed as an extensive literature review and consensus in focus groups of experts. The content and face validity of questionnaire were checked by educational experts, and its reliability was checked by Cronbach's Alpha. The second phase was using the questionnaire to evaluate internal medicine clinical course in Isfahan University of Medical Sciences. Frequency of items selected by students was used to determine the location on the continuums.
    Results
    internal medicine clinical course were located in the traditional end of community-based continuum in terms of resources, teaching and learning methods, disease type, diagnostic and treatment approaches, course management and organization, assessment of knowledge, assessment of skills, levels of care in tests. Teaching preventive and rehabilitation approaches were placed out of the left end of continuums. Only teaching practical skills was found to be community based in internal medicine course.
    Discussion
    Such an evaluation can not only reveals the current location of medical schools on continuums but also reflects their future vision.
  • Mostfa Dehghani, Athar Omid, Vahid Ashourioun, Maryam Avizhgan, Atousa Esmaeilee, Mohammad Reza Akhlaghi, Parvaneh Nasri, Marzieh Hosseini, Ali Asilian Page 767
    Introduction

    Various studies show that Log book can be also used in evaluation of medical course curriculum in clinical level in addition to evaluation of students’ achievement and their level of competencies. This article was to investigate the applicability of this new usage of Log book.

    Methods

    Logbooks were designed by faculty members through various sessions in clinical departments in six sections of introduction, outcomes and essentials of learning, disease exposure case reports, communication skills evaluation, procedural skills learning in the morning and at the time of shift. Logbooks were filled by students and returned.Then, frequency of observed cases by students and the fields used by the departments were calculated.

    Results

    The students had not observed 5 diseases (26%) in orthopedic Dept., 6 diseases (50%) in neurology Dept., 15diseases (68%) in infectious diseases Dept. and 1 disease (6%) in toxicology Dept. But, all diseases had been observed in ENT Dept by students. Log books in Dept. of internal medicine were so incomplete that their data were not usable. Departments of orthopedics and neurology from outpatient clinics, Department of infectious diseases from hospitalization ward, Department of toxicology from emergency had the highest usage.

    Discussion

    If students, faculty members and residents in educational departments know well about the importance and role of logbook and observe its function results, logbook can be used for evaluation of educational curriculum.

  • Alireza Yousefy, Maryam Gordanshekan Page 776
    Introduction
    Self-directed learning development and promotion is one of the major goals of higher education. Since the students are expected to reach a level of individual competence at which they can detect and meet their educational needs without necessarily being in a special educational system and ultimately they can evaluate their learning.
    Methods
    This research is a review on some articles published about self-directed learning in 1990-2008.
    Results
    literature review showed that self-directed learning has had an ascending growth, and this trend is continuing.
    Conclusion
    Recently remarkable attention has been paid to self-directed learning and basic education for its promotion due to its benefits.
  • Marzieh Javadi, Maryam Yaghoobi, Nikoo Yamani, Mahmood Kayvanara, Saeed Karimi, Akbar Hasanzadeh Page 784
    Introduction
    One of the most important and significant issues in students’ learning, is choosing and appropriate learning strategy. Today, Problem- Based Learning (PBL) as a metacognitive skill plays an important role in students learning. This study tried to study and compare utility rate of PBL by students of different schools in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This analytical descriptive study was done on 177 students of Isfahan University of Medical Sciences in 2009. Sampling was done by stratified random sampling method. The tool used was Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory (MARSI) whose validity and reliability were both confirmed. Data were analyzed by SPSS 18 software using ANOVA test.
    Results
    There was a significant difference between the mean scores of PBL utility in students of different schools, the highest belonged to the School of Management with the score of 77.22± 10.8 and the lowest was that of School of Dentistry with the score of 57.83± 17.36. There was no significant difference among different university majors regarding PBL strategies utility rate.
    Conclusion
    PBL is an active method and a metacognitive awareness in studying which could improve learning and academic achievement among students. So, the research and educational activities should lead the learners toward active and strategic learners. It is suggested that the educational system provide necessary education for students regarding applying PBL strategy.
  • Alireza Yousefy, Zohreh Khayamnekouei Page 792
    Introduction
    Due to the increasing epidemic of chronic diseases, this study was performed to investigate the applicability of cognitive-behavioral trainings on recovery of chronic diseases.
    Methods
    This study was performed through review, categorization, and evaluation of a number of related articles and books published during years of 2000 to 2010.
    Results
    findings showed that cognitive-behavioral trainings were effective in recovery of chronic diseases and their consequent complications both individually and along with pharmaceutical therapies.
    Conclusion
    In spite of the fact that cognitive-behavioral training is in primary stages in treatment of chronic diseases, it could be used as an effective technique for treatment of chronic diseases and their consequences.
  • Fariba Haghani, Elham Chavoshi, Ali Valiani, Mohammad Hossein Yarmohammadian Page 794
    Introduction
    Teachers’ teaching style is effective on promotion of learning. To achieve this goal, teachers should use different teaching styles. This study has tried to determine teaching styles applied in basic sciences classes in Medical school of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive study in 2008, 74 teachers of basic sciences in medical School of Isfahan University of Medical Sciences were selected through census sampling. The data collecting tool was TSA standard teaching style questionnaire including 61 items. The data were analyzed in form of mean and SD through SPSS.
    Results
    Based on the findings, %93.2 of teachers used flexible style in domain of teaching methods, %97.3 in classroom management, %71.6 in classroom design and %98.6 in lesson planning skills.
    Conclusion
    It is recommended that teachers’ teaching styles be selected based on students’ preference. Educational workshops should also be held for teachers to make them familiar with students’ learning styles.
  • Fariba Haghani, Mousa Alavi Page 801
    Introduction
    Clinical education is one of the most important and crucial parts of health science education. Successful clinical education needs to adopt effective approaches that are based on up to date knowledge, clients’ and patients’ needs. Therefore, it can prepare the learners for learning. This study aimed to introduce some new approaches in clinical education.
    Methods
    In this review study, data gathering was done by searching electronic resources including Google search engine and scientific database as well as hand searching of library resources.
    Results
    So far, there have been several studies in the field of clinical education. Numerous approaches adopted or suggested by clinical education policy -makers to improve clinical competency of the learners of health sciences. This literature review has tried to introduce and discuss briefly some effective approaches including: 1) planned clinical experience, 2) dedicated education units and 3) integrating nursing process and problem solving.
    Conclusion
    It is worthwhile for the clinical education programs to provide medical sciences learners with directed opportunities through which they can overcome their stress emerged from working in real clinical environment and apply their knowledge in the clinical practices.
  • Fariba Haghani, Maryam Ravanipour Page 807
    Introduction
    Teamwork is the ability of all team members in making an effective communication, predicting and meet their demands and making reassurance due to cooperative group activities. Based on this description, we need to know how we can prepare students for effective teamwork. Since some class work and most clinical practices are done through teamwork and this continues even after graduation, we decided to determine the outcomes of the application of TMTD method from students’ point of view.
    Method
    This is a mix method study which done on postgraduate nursing student. Data gathering was done by a multiple choice questionnaire and open-ended questions. Then data were analyzed by qualitative and quantitative method.
    Findings
    From 12 students participated in the study, only one student managed to get the complete grade, which was in the range of -10 to +30. Two students got 22 and the rest of the students got 26. Coding and categorizing open questions led to two main categories: positive effects and negative effects. Their perception of learning in a new method of teaching, pleasant class atmosphere, exiting teaching method, competition between teams, and lack of fatigue at the end of the class were the positive effects. The negative effects were too much effort for learning, distraction, and the newness of the method.
    Conclusion
    In spite of being a new teaching method, the students eagerly tried to apply and learn from this method. In general, students got good grades in assessments. This could be due to the attraction of the new method, their level of education, or both those two and the efficacy of this method. It is suggested that teamwork training be planned in different courses, and its efficacy be assessed. Then gradually will be promoted in different curricula from primary schools to universities.
  • Forouzan Sinaei, Farhad Bahman Ziary, Nikoo Yamani *, Sayed Ali Naji, Mojdeh Ghiasi Esfahani Page 822
    Introduction
    Regarding the significance of a doctor’s receptionist role as an important factor in promotion of health services in physician's offices, passing educational courses seems useful and somehow necessary for them. This study therefore was performed to evaluate the effect of office management principles on knowledge and performance of receptionists working in specialist's offices.
    Methods
    In this quasi experimental study, 30 receptionists from gynecologist's offices of Isfahan were selected for an intervention through systematic random sampling. Education method was lecture and discussion. Data gathering tools were a questionnaire for knowledge assessment, and an observation checklist for performance evaluation which were employed before and after educational courses. Data were analyzed by descriptive and inferential statistical tests through SPSS software.
    Results
    Comparison of mean scores of knowledge and performance of the receptionists before attending office management principles courses(15.23, and 12.03 respectively) showed a significant difference with their mean scores of knowledge and performance after attending these courses (24.93, and 18.56 respectively).
    Conclusion
    Regarding the findings of the study, it seems that great attention must be paid to the occupational structure of receptionists in physician's offices. Holding educational courses before employment as well as in service training for receptionists can promote patients’ visits process in specialist's offices.
  • Maryam Yaghoubi, Marzieh Javadi, Zahra Agharahimi Page 831
    Introduction
    The ultimate objective of scientific activities in organizations and universities is to ensure continuous expansion of these activities and to follow an ongoing knowledge improvement and development trail. Hence, this study was performed to investigate the knowledge management score between students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive study, the study population was 190 students of Isfahan University of Medical Sciences whom were selected through stratified random sampling. Data gathering tool was knowledge management questionnaire which its validity was confirmed. Data analysis was performed by SPSS software version 18 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean score of KNOWLEDGE MANAGEMENT was 60.22 ±10.39 among students. In general there was a significant relationship between KNOWLEDGE MANAGEMENT and gender (p<0.05). There was no significant relationship between KNOWLEDGE MANAGEMENT and age and educational level (p>0.05).
    Conclusion
    Since scores of knowledge management among students was low and with regard to the fact that there are lots of rapid revolutions and alterations in different fields of science and technology and considering the increasing complexity and dynamics of environmental factors, university managers should plan for production, dissemination, and transmission of knowledge in universities.
  • Vajiheh Vafamehr, Mohammad Dadgostarnia Page 839
    Introduction

    One of the most important changes in medical education programs in Iran has been designing and implementing course of Introduction to Clinical Medicine (ICM) in Isfahan University of Medical Sciences. This study determines the methods and results of process evaluation (from CIPP evaluation) used for ICM revision and evaluation program. This study aimed to provide evidences about its efficiency and extract its executive disadvantages and limitation.

    Method

    This is an evaluation study conducted in Isfahan University of Medical Sciences. Data were collected through descriptive studies and in most cases, self-administrated questionnaire was used. In some cases, comparing the final MCQ scores was used. This evaluation was done during conducting new ICM program. Separate evaluation tools were prepared in several steps and used for each course at the end of that. These Steps are literature review, preparing draft questionnaire, getting feedback from, and consulting with main stakeholders of evaluation and preparing the final questionnaires. The content and face validity of the questionnaires were confirmed by experts of education after conducting a pilot study and the reliability were checked by Cronbach's Alpha coefficient.

    Results

    The results showed that the students have more positive attitude toward EBM course. Students believed that ICM was an appropriate section for learning medical records. They were not satisfied with management of medical records course by nursing department, identifying learning objectives and the extent of accessing to them, time devoted to this lesson, teaching method, sources and evaluation method. Evaluation of communication skills course showed students’ positive attitude toward this course and their learning of this course. Overall student's satisfaction in most items of ICM course (volume of ICM course, resources, evaluation methods, exams intervals, content of tests, arrangement of packages, volume of lessons, arrangement of practical courses, giving information) was more in old ICM program than the new one. Clinical students agreed with all changes. Mean score of sign and symptom and pathophysiology of disease showed a slight increase in new ICM program (insignificant statistically). Frequency of the failed student decreased from 18 student-units in old ICM program to 10 student-units in new one.

    Conclusion

    The results showed a relatively successful experience in reviewing and evaluating a medical education program. Regarding complexity of reviewing and evaluating medical education programs, this study can be used as a guide for designing other similar researches that are effective in future planning and decision-makings.

  • Rasoul Salehi, Najmeh Jafari, Marjan Golshani, Fariba Haghani Page 850
    Introduction

    Educational objectives are the basic parts of educational programs, which guarantee achievement to the goals. Nowadays, there are no clearly defined educational objectives in course of general medicine, which causes the students to feel inefficiency and lose their motivation. This study has tried to define educational objectives and evaluate them as an effective step towards promotion of medical basic science education.

    Methods

    This is a descriptive analytical study. At first six teams including vice chancellor for education, department faculty members and experts of medical education were formed. Next, the educational objectives in course of limb anatomy, head and neck anatomy, anatomy of trunk, neuroanatomy, embryology and histology were defined in several sessions. Then, a 13-closed item questionnaire (in Likert scale, completely agree to absolutely disagree) was designed in order to determine students’ viewpoints regarding defined educational objectives. Moreover, after that its validity and reliability were confirmed, it was handed out to those students who had already passed the course. From 300 distributed questionnaires, 207 were filled and returned by the students. Data were analyzed through SPSS 16. In next step, levels of objectives- directed teaching process and goal achievement were checked by learning objective questionnaire (LOQ) filled by 23 students attending the course actively. Finally, the percentage of teachers’ attention to the goals of each course was determined.

    Results

    After several sessions, 165 objectives in anatomy, 215 objectives in head and neck anatomy, 222 objectives in anatomy of trunk, 303 objectives in neuroanatomy, 250 objectives in embryology and 394 objectives in histology were designed. These objectives were converted to software sources, and after consultation with experts and a final revision given to students. The survey showed 78% of students used these objectives s in their studying within semester and 67% stated that having the goals helped them use better references. Analysis of LOQ questionnaires showed that in most of the courses, the defined objectives s had been followed accompanied with level of education and related reference in teachers’ teaching.

    Conclusion

    Preparation and designing educational easily available objectives and can be modified may be a basic step in promotion of medical basic science education. Consideration of these objectives in trend of medical students’ education is an important and inevitable issue.

  • Seyed Ebrahim Jabarifar, Abasali Khademi, Fakhry Al Sadat Khalifehsoltani, Alireza Yousefi Page 860
    Introduction
    Teaching and learning conditions & environment are crucial elements in acquiring skills and abilities during students’ education and also providing them with a satisfactory professional future. The purpose of this study was to assess teaching and learning environment in different sections of Isfahan dentistry school from the viewpoint of dentistry students.
    Methods
    DREEM questionnaire was translated into Persian by two academic members and its validity and reliability were confirmed in a pilot study. The questionnaires were filled by second-sixth year students who had experienced the practical and theoretical courses in eleven clinical wards in Isfahan dentistry school at least twice. The data collected by 138 questionnaires were analyzed by SPSS.
    Results
    Total and mean scores of questionnaire in all wards were 99.75 and 1.99 respectively. Mean scores of questionnaire in 11 studied wards were 1.76- 2.90.
    Conclusion
    Based on the obtained mean scores, the positive aspects of educational environment in surgical, internship, radiology, reconstructive and periodontology wards are less than the negative ones. In all wards, there is a significant gap between the present condition and standards so that educational environment needs to be improved.
  • Omid Savabi, Farahnaz Nejati Danesh, Amineh Hasankhani, Zahra Mohamadikhah Page 868
    Introduction
    Despite serious warnings about the possibility of infection transmission to patients, dental staffs are more at risk of cross infection. Since dentists’ attitude and professional behavior plays an important role in their health promotion and community, the aim of this investigation was to assess the attitude and practice of dentists of Isfahan in relation to HIV
    Methods
    In a descriptive – cross sectional study, 237 dentists from Isfahan (Iran) were selected by randomized cluster sampling. A questionnaire regarding the dentist’s attitude and practice in relation with HIV and HBV infected patients was prepared. The questionnaires were distributed in private and public clinics and offices. Data analysis was done by descriptive statistics, ANOVA, and T test. (α=0.05)
    Results
    Mean total score of attitude and practice were 46.95 and 46.19, respectively (total score was 75 and 54). Score of specialist dentists’ attitude were significantly higher than general dentists’ attitude (P<0.001). Other demographic variables did not have significant impact in attitude and practice. Score of dentist in private office in comparison with clinics were significantly lower (P<0.05).
    Conclusion
    Compliance of dentists in relation to proper infection control is good and partly acceptable but their attitude about AIDS & HBV is poor. Educational courses to address fear of dentists and guiding them about AIDS & HBV are recommended.
  • Saeed Saeed Bakhsh, Farahnaz Sadoughi, Asghar Ehteshami, Mahtab Kasai Esfahani Page 877
    Introduction
    Hospital managers and service providers need to Hospital Information System (HIS) to increase the efficiency and effectiveness of the organization its goals. The basis for decision making, policymaking and planning at different levels of hospital management (including executive management, and clinical services) is detailed, accurate, timely and reliable information, and its interpretation, and this was done through proper training software users. This study aimed to assess the ability of user education in medical records module of selected HIS in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This research is an applied, descriptive cross sectional study, in which ability of users training modules of medical records in seven selected HIS in Isfahan University of Medical Science hospitals was assessed. It was based on the users’ experiences using ISO 9241/10 questionnaire including eight items (ranked fifth option in the Likert scale) in the second half of 1387. The International Organization for Standardization standardizes this questionnaire. Therefore, it was not possible to change questions. However, to ensure its admissibility and fitness for research environment, its content validity was confirmed (based on health information managers, health services managers, and computer science experts’ view) and the reliability was confirmed by test-retest (r =95%). The data gathering was done through referring directly to centers and training face to face all users (40 users), and then completing questionnaires. Data collected analysis was done by descriptive analysis (central tendency indices) and their standardization (converting to the relative frequency). Finally finding were classified in three categories including optimal (100% -81%), good (80% - 51%) and unfavorable (50% -0%).
    Results
    Data analysis showed that the time needed to learn how to use the system was unfavorable (48%), easy relearning of how to use this system after long term was desired (8/85%), support of system for user training was relatively desirable (68%), the lack of problems in learning rules for user relation with software was fairly good (8/78%). In addition, correct use of the software without asking colleagues was (60%) relatively favorable, encouraging users to test system performance with trial and error was (4/73%) relatively good, requiring to remember too much detail to use software correctly was (4/56%) fairly good, easy use of commands was (80%) fairly good, user education was (8/68%) fairly.
    Conclusion
    According to the findings, it seems that software developers should decrease time needed for learning how to use the system, allow users to learn with HIS, answer users potential questions, allow testing system performance with trial and error, allows easy application of commands, and decrease problems about learning user communication with system in order to increase training ability.
  • Vajiheh Vafamehr, Mohammad Dadgostarnia Page 886
    Introduction

    One of the most important changes in medical education programs in Iran has been designing and implementing course of Introduction to Clinical Medicine (ICM) in Isfahan University of Medical Sciences. This study determines the methods and results of process evaluation (from CIPP evaluation) used for ICM revision and evaluation program. This study aimed to provide evidences about its efficiency and extract its executive disadvantages and limitation.

    Method

    This is an evaluation study conducted in Isfahan University of Medical Sciences. Data were collected through descriptive studies and in most cases, self-administrated questionnaire was used. In some cases, comparing the final MCQ scores was used. This evaluation was done during conducting new ICM program. Separate evaluation tools were prepared in several steps and used for each course at the end of that. These Steps are literature review, preparing draft questionnaire, getting feedback from, and consulting with main stakeholders of evaluation and preparing the final questionnaires. The content and face validity of the questionnaires were confirmed by experts of education after conducting a pilot study and the reliability were checked by Cronbach's Alpha coefficient.

    Results

    The results showed that the students have more positive attitude toward EBM course. Students believed that ICM was an appropriate section for learning medical records. They were not satisfied with management of medical records course by nursing department, identifying learning objectives and the extent of accessing to them, time devoted to this lesson, teaching method, sources and evaluation method. Evaluation of communication skills course showed students’ positive attitude toward this course and their learning of this course. Overall student's satisfaction in most items of ICM course (volume of ICM course, resources, evaluation methods, exams intervals, content of tests, arrangement of packages, volume of lessons, arrangement of practical courses, giving information) was more in old ICM program than the new one. Clinical students agreed with all changes. Mean score of sign and symptom and pathophysiology of disease showed a slight increase in new ICM program (insignificant statistically). Frequency of the failed student decreased from 18 student-units in old ICM program to 10 student-units in new one.

    Conclusion

    The results showed a relatively successful experience in reviewing and evaluating a medical education program. Regarding complexity of reviewing and evaluating medical education programs, this study can be used as a guide for designing other similar researches that are effective in future planning and decision-makings.

  • Maryam Avizhgan, Elaheh Farzanfar, Mohammad-Reza Najafi, Behzad Shams, Vahid Ashoorion Page 896
    Introduction
    Ambulatory education has a great role in improving the abilities of medical students to encounter with common cases and according to Ministry regulations half of clinical education should be conducted in ambulatory seting.. This study is aimed at measuring quality of ambulatory education in Al-Zahra hospital, Isfahan, Iran. It can help to increase educational quality by recognition releif of current chalenges.
    Method
    This study is a descriptive, cross sectional research. It was conducted by designing a questionnaire and completing it by 180 clerkship students and interns. The questionnire consist of six areas: attending physicians’ teaching quality, residents’ quality of teaching, physical environment and facilities, patients’ affair, intern presence in ambulatory setting and duration of ambulatory teaching. The validity of the questionnaire was confirmed by educational experts and its reliability was measured through a pilot study (α=0.92).
    Findings
    The conclusions in group of interns were as following: The mean score of attending physicians’ teaching quality, residents’ quality of teaching, physical environment and facilities, patients’ affair, intern presence in ambulatory setting and duration of ambulatory teaching were: 55.2, 52, 54, 61.5, 62.7 out of 100, respectively. Coresponding of scores for was 42.3, 42.7, 45.2, 56.6, 36.1, respectively. By the way, in both groups, interns and clerkship students, the mean suitable number of patients refer to clinics with the best educational output was estimated about 10 persons per day. Discusion: In conclusion, to improve ambulatory education, attending physicians should come to clinics on time and stay for longer duration than past. In addition, physical environment and facilities of clinics should be modified according to number of stagers and interns.
  • Fariba Haghani, Bahareh Aminian, Farahnaz Kamali, Sepideh Jamshidian Page 906
    Introduction
    Critical Thinking is one of the most important skills for people of 21th century, especially for medical students. Emotional intelligence is another outstanding factor for success in all aspects of life, profession and education. It seems that both critical thinking and emotional intelligence altogether can play an important role in training professional doctors. The aim of this study was to evaluate the critical thinking skills of medical students and their relationship with emotional intelligence score of them in the first semester of 2010-2011 school year.
    Methods
    The target group was all the students of the term 6 of medicine (n=69) in the Isfahan Medical University.California Critical Thinking Skills Test-(CCTST) with 5 subscales and Bar-On Emotional Quotient Inventory- EQ-i with 5 scales and 15 subscales were used for data collection. Data were analyzed by SPSS11.5, using descriptive statistics, Pearson's correlation coeffitient, paired-samples T-test and independent-samples T-test.
    Results
    Based on the findings, mean age of the target group was 22 years, and 72% of them were women. Mean score and standard deviation of Critical thinking test respectively were 11.96 out of 34 and 3.69. The mean score of deductive reasoning (6.12 out of 16) was significantly higher than inductive reasoning (4.92 out of 14). The total scores and standard deviation of Bar-On test were 330.7 (out of 450) and 34.29 respectively.There was no significant relationship between total score of Critical Thinking and Emotional Intelligence, except for the field of social responsibility of emotional intelligence that was directly related to Critical Thinking score (r=0.45, p=0.001).
    Conclusion
    Although, mean score of critical thinking in medical students was not appropriate enough compared to the similar international studies, it was consistent with national ones. This can reflect the lack of critical thinking training in iranian educational curriculum. Lack of relationship between critical thinking and emotional intelligence scores might have been due to the difference in the type of questionnaires and students’ overestimation about their emotional abilities.
  • Parvaneh Abazari, Masoud Amini, Parvaneh Amini, Fakhri Sabouhi, Ahmadreza Yazdannik Page 918
    Introduction
    The first short term special course was held named as “diabetes educator nurse”. This article brifely reavealed the process of designing, performing and executive challenges of the course.
    Methods
    Due to lack of previous history of courses for training diabetes nurse educator in Iran, wide literature review was done on credible sources. Mission, goals, course content, and training methods was determined based on obtained information from literature review, several meetings with endocrinology and metabolism specialists and faculty members of school of nursing and midwifery and considering the job description specified for the diabetes nurse in the Ministry of Health and Medical Education. Course was designed as a six-month course (280 hours including 100 hours theoretical issues, 180 hours practical issues). Accepting 30 volunteers were estimated in each course. A registration criterion was at least holding BSc in nursing. Passing criteria was gaining at least 16 score in theoretical and practical exam. Prepared core curriculum was send to department of continuing education in the Ministry of Health and Medical Education.
    Results
    Department of continuing education assessed prepared core curriculum, and then experts’ recommendations was done. Finally, curriculum was approved and allowed to be implemented. Considering challenges that First specialized course would be faced, course was hold by eight participants. The best teachers of endocrinology and metabolism specialists and best teachers of school of nursing and midwifery (Isfahan University of Medical Sciences) were used in teaching theoretical and practical topics. All learners could successfully finish the course.
    Conclusion
    The successful holding of specialized training course in diabetes nurse educator increased motivation to hold this course again. However, holding this course again requires more support of health authorities in the province and country. In addition, there is need to revise executive principle of course in order to facilitate and attract more learner.
  • Parastoo Golshiri, Gholamreza Sharifirad, Fatemeh Baghernezhad Page 927
    Introduction
    Assessment of national children growth has shown children‘s growth failure in a large percentage of them in Iran. Growth failure is easily diagnosed by growth monitoring card. On the other hand, mothers’ Knowledge of Nutritional development stages can help them to modify their practice in this field. In this case, conducting educational and interventional programs play a key role in promotion of mothers’ knowledge and practice. This study has been designed and conducted to compare the effect of two educational methods of lecture and self learning on mothers’ knowledge and practice.
    Methods
    This is a quasi-experimental study conducted on 100 mothers with under 3 year old children. Samples were selected through random sampling and were randomly divided into two groups of lecture and self learning. Educational content included growth monitoring card, nutrition and nutritional development stages. A 45 item questionnaire whose validity and reliability had been confirmed in previous studies was used to collect the data. The collected data were analyzed by SPSS software.
    Results
    There was a significant difference between mothers’ Knowledge about growth and nutritional development stages before and three months after intervention. Although, There was no significant difference between mean scores of mothers’ knowledge about children’s growth in two studied methods, there was a significant difference in nutritional development stages (p<0.001).There was a significant difference in mothers’ practice mean scores before and three months after educational intervention (P<0.001).
    Conclusion
    Mothers ‘Knowledge and practice about children growth and nutritional development stages are not appropriate so that education by each method is effective. Promotion of mothers’ knowledge and practice about nutritional development stages and their trend is necessary and must be programmed.
  • Ardeshir Talebi, Peyman Mottaghi, Mohammad Dadgostarnia, Nosrat Noorbakhsh Page 937
    Introduction
    In recent decades, a variety of teaching methods has been offered for teaching different fields of science, but the old method of questions and answer is still popular and in use. This teaching method, generally applicable to small groups, is based on questioning and finding answers by students which can increase active learning. This study evaluated student's viewpoints toward clinical pathology teaching in laboratory using question and answer method.
    Methods
    For this study students were divided into small groups, then clinical questions and appropriate resources for finding the answers were provided for them. They visited several units of hospital laboratory and a tutor taught them on laboratory procedures and their clinical significance to find the answers. At the end of the course, students were questioned about this teaching method.
    Results
    Sixthly seven percent of students believed that this method was more effective than traditional lecture method and 36.5% confirmed that group discussion was more beneficial than lecturing. But, 30% of students were against this method and opposed group learning. Totally, more than half of participants found this method effective and tended to learn clinical pathology through this method.
    Conclusion
    About one third of students believed that lecturing alone is adequate for teaching clinical pathology but more than a half believed that presence at laboratory and the question and answer approach are effective and complementary techniques for learning this course. Learning through this method in laboratory is an effective way for teaching clinical pathology to medical students.
  • Farahnaz Sadoughi, Farzaneh Aminpour Page 950
    The most important goal of health systems is improvement of quality, effectiveness and efficiency of health services. To achieve this goal, health care organizations should establish a proper structure for evaluating health information systems. Health information system evaluation is expected to identify the existing problems of the system through measuring specific indicators. The main objective of planning health information system evaluation is to ensure availability of useful and utilizable data for measuring essential health indicators. Many researches have been done on health information systems evaluation indicators and stages. The current study overviews the previous studies and describes the suggested approach of World Health Organization to health information system evaluation which has been used in several countries. This program provides a comprehensive framework of health information systems evaluation. It is evident that determining the stages of the assessment program and its basic indicators will increase the effectiveness of health information system and subsequently improve health care.
  • Maryam Jahanbakhsh, Hengame Setayesh Page 962
    Introduction
    Need assessment through testing the staff's skills and knowledge reveals the gap between the present and optimal situation and helps prioritize job needs. Educational need assessment is an essential step in developing educational programs and improving human resource's skills and knowledge. So this research was done to determine educational needs of medical records practitioner's in Isfahan teaching hospitals.
    Methods
    This descriptive study was performed in 2008. The study sample included all medical records practitioners (N=77) in teaching hospitals affiliated with Isfahan University of Medical Sciences by census. Data collection was done through a researcher-designed questionnaire for assessing needs in three parts: technical, perceptual and human skills. The validity was confirmed by experts and the reliability by using coefficient Cronbach’s alpha (94%).For data analysis, descriptive statistics measures of frequency, mean, standard deviation, and inferential statistics measures of T- test and one-way variance test (ANOVA) by SPSS-11 were employed.
    Results
    As for technical skills, maximum educational need was related to filing unit(106.87±28.06) and minimum educational need related to admission unit(25.39±6.18). Regarding perceptional skills, maximum educational need was related to coding unit (57.58±6.08) and minimum educational need related to admission unit (50.50±16.3). Regarding human skills, maximum educational need (37.32±4.24) was related to admission unit and minimum educational need (33.50±11.27)was related to filing unit.
    Conclusion
    According to the inferred priorities, it is necessary, through formulating and implementing educational programs, to promote and develop technical skills in filing sections, perceptual skills in coding and statistics sections, and human communication skills of staff in admission sections for medical records practitioners in Isfahan teaching hospitals.
  • Maryam Shirazi, Monireh Anousheh Page 972
    Introduction
    Today self care behaviors education is the base of diabetes treatment and the nurses have been the special position in self care education in diabetic patients. The self care behaviors education history to diabetic patients had been speared changes that in this article we will review it and the nurses position in self care behaviors education to diabetic patients.
    Methods
    This article is a review article about the history and changes in self care education to diabetic patients in the world, Iran and the nurses position in this field that has been assembled with study articles and nursing and diabetes scientific journals.
    Results
    The self care education to diabetic patients has one hundred years history. At first, doctors had a key role in self care education to diabetic patients, but now the diabetic patient's treatment in most countries has a team working approach and the nurses have a key role in this team and do the self care education to diabetic patients with different approaches such as group discussion, home visit, face to face education, education by telephone and …, and in this way face with barriers and lots of challenges such as lack of workforce in nursing system, lack of self motivation in diabetic patients, emotional stresses, lack of family supports, insufficient information about the importance of education in diabetes, fear of diabetes, problems of subway and …
    Conclusion
    Self care education to diabetic patients had been a valuable and important strategy in field of diabetes control and for achieving to that, it is necessary to use a teamwork approach and use the variable education methods and omitting the existing barriers for nurses and diabetic patients.
  • Maryam Shirazi, Monireh Anoosheh, Assadollah Rajab Page 982
    Introduction
    Diabetes is a chronic illness which needs specific self care behaviors to the end of life. On the other hand, studies have shown that improvement in knowledge and practice of diabetic patients brings about improvement of metabolic status for which self care education specially with active method (active involvement of diabetic patients) is necessary. So, this study has been conducted to determine the effect of self care program with group discussion on knowledge and practice of diabetic adolescent girls referring to Iranian Diabetes Society.
    Methods
    This research is a quasi experimental study conducted on 80 diabetic adolescent girls aged 15-19 (40 as experiment and 40 as control group) in Iranian Diabetes Society in 2008-2009. Self care program was designed after data had been collected in pre intervention stage by questionnaires of knowledge and practice as well as educational needs assessment in both groups, and then, self care program was administrated through 8 discussion sessions for experiment group. Finally, the same questionnaires were completed for experiment and control groups of diabetic adolescent girls once just after and one month after intervention again. The collected data were analyzed through SPSS 15 with statistical tests of X2, Independent Sample T test, Repeated Measures and Paired T test.
    Results
    Results showed no significant differences between experiment and control groups in demographic characteristics(age, height, weight, father’s job etc.) through Independent Sample T test and X2. In experiment group, there was a significant increase in scores of knowledge and practice compared to before, just after and one month after intervention (p<0.0001). But this difference was not significant in control group (P>0.05) and Independent T-test showed no significant difference in knowledge and practice between experiment and control groups before intervention(p>0.05). There was a significant difference in mean scores of knowledge and practice just after and one month after intervention between two groups of experiment and control shown by Independent T-test (p<0.05).
    Conclusion
    Generally, the results showed that performing self care program by group discussion was effective on increasing knowledge and practice of diabetic adolescent girls and it is suggested to handle teaching self care behavior program by group discussion as an effective method to improve knowledge and practice in other adolescents with chronic diseases.
  • Shahram Shayan *, Zahra Mohammadzadeh, Mohammad Hassan Entezari, Majid Falahati Page 994
    Introduction
    This study has tried to design educational program indicators for internal evaluation of graduate courses in health school. Regarding the systemic approach in educational framework, the related indicators have been categorized in three groups as input, process and output.
    Method
    First, indicators of graduate educational programs were defined based on different resources and scholar's comments through Delphi method and then the present educational status was revealed by the designed indicators. The data were collected by a questionnaire and through going over notes and evidences. The findings have been presented in form of charts and diagrams.
    Result
    In this study, total of 100 indicators related to educational programs were defined and investigated, based on three elements of input, process and output, in fields of academic members, educational programs, students, grants, facilities, structural indicators, official capacities, space and equipments, program management, learners, produced knowledge and scientific professional services.
    Discussion
    Regarding the findings related to the present condition and the possibility of comparing some indicators with those of four years ago, the following issues are suggested to be considered: Screening positive points of health school in domains of academic members regarding the number, variation and scientific rank, and present appropriate physical space, the necessity of conducting graduate education in health school and establishment of new courses, shifting attention to distant learning and online short term and open educational courses as a must for universities in direction of scientific and financial independency. There should also be reinforcement of data bases used by students, organizing the budget and school grants in dimensions of education and research, reinforcement of school interaction with industry with respect to school potentialities, holding refresher courses in form of continuing education programs, educational workshops and sabbaticals. It is suggested to make reinforcement of managerial staff's potentialities through holding educational courses specialized for managers and eventually to take actions to access main mission of the health school to produce knowledge and to distribute that through supporting students as well as provision of research culture and creativity among academic members to have a better scientific presentation through publications of articles in international ISI.
  • Peyman Adibi, Arash Hadadgar, Fatemeh Hadizadeh, Ali Reza Monajemi, Hossein Eftekhari, Shaghayegh Haghjoo Javanmard, Golam Reza Hasanzadeh, Mojtaba Karbasi, Parvin Pasalar, Homayoun Naji Page 1006
    The first national medical science Olympiad suggested by Isfahan University of Medical Sciences was hold in 2009 in Isfahan. The venture had the mission to identify and flourish potentials in Iranian medical science students - the health system's capital. The ministry of health in collaboration with the affiliated universities hosted 364 medical science students. Students formed teams of three members and competed excitingly in a friendly atmosphere in solving problems which could help promote our health system or basic medical sciences. To reach better coordination, meetings with authorities of ministry of health and academic members of universities were held. 35 academic members from 13 universities formed committees to set questions/ problems to be discussed and solved. Questions were of Key features, scenario, script concordance, matching, and open ended types. Individual and group tests on three domains (clinical reasoning, basic science reasoning, and health system managerial reasoning) were held in 2 days each. To assess the quality of the tests and also the Olympiad itself, students were asked to take part in a survey. Most participants (94%) believed there was a difference between the Olympiad and the usual university exams. Also about 60% found the quality of the event satisfactory and 72% said they would encourage friends to take part in the following year’s Olympiad. It appears that such events, creating an exciting and happy atmosphere, could help nurture educational creativity in students and inspire them to go beyond routine studying and thus fill certain educational gaps in health system. The Olympiad being the first medical experience of the kind, further studies and modifications will certainly be necessary to improve it further.
  • Fatemeh Hadizadeh, Shahram Yazdani, Masud Ferdosi, Ali Akbar Haghdoost, Arash Rashidian, Arash Hadadgar, Alireza Monajemi, Shahram Tofighi, Ali Mohammad Sabzghabaee, Peyman Adibi Page 1018
    Introduction
    Health system management is regarded a chief duty and skill of health care providers. However, medical students do not receive enough training for it. The first national Olympiad for students of medical sciences was designed to motivate students for acquiring managerial skills, improve reasoning and problem solving skills, and also propagate team working in students in an excitingly competitive and joyful atmosphere.
    Methods
    Designing a model for the olympiad included four phases: building up a framework for designing the exam questions, determining topics of the exam, setting the exam questions and administering it, and finally judging. In summer 2009 the first national olympiad for the students of medical sciences on reasoning & decision making in health system management was held in Isfahan University of Medical Sciences. The first two days of the five-day-long open source olympiad were spent on individual competition. The following three days were devoted to group competitions. Six groups of three Students competed in this part.
    Results
    After 19 months, with the help of a large group of university teachers with related specialties, a framework for the selection of the exam questions was built up. The themes of the Olympiad were decided to be Health policy and health economics. The topic for group competition phase was current problems in implementation of the family physician project in Iran. In the individual competition phase, the students were to answer 194 questions and in the group phase they were asked 3 open-ended questions. 106 students studying different medical fields nationwide participated in the event; 71 students (66.98%) were girls. most participants were students of medicine (33 students) and others were students of nursing (26 students), health management (20 students), and other fields of study (27 students).
    Conclusion
    Considering the significance of medical student's awareness of heath system management and the importance of improving reasoning and decision making abilities in them, holding such examinations could facilitate the achievement of these objectives.
  • Alireza Yousefy, Shahla Zahabioun Page 1033
    There is no need to provide evidences or represent statistical proofs to demonstrate the revolution arising in information process and no one can deny the rapidity and clarity of the growth taking place in this domain. The matter of importance in this speedy procedure is that how social organizations hold their development or survive in this course. Organizations’ switch into learner unions is the suggested strategy here. Health system as one of the most critical social organizations also has to accomplish this learner being status in its development process and prepare its employees for presence in learner organizations. In this trend, because of the crucial function of learning and continuing medical education in updating information and knowledge in health systems and specific role of innovation and invention in achieving the goals, utilization of organizational models appropriate with information era is inevitable. Hence, learning organization as an appropriate pattern necessitates study and survey in its way of exploitation in health systems which demands for medical education researchers and administrators motivation.
  • Hasan Ashrafi Rizi, Behjat Taheri, Zahra Khoshkam, Zahra Kazempour Page 1045
    Introduction
    Nowadays, efficient studying is considered as an important element in social development and progress through which the public and epecially university students gain a lot. Therefore, studying methods and skills should be considered in all educational levels, especially higher education.The purpose of this research is to determine the level of students’ familiarity with studying methods in Isfahan University of Medical Sciences (IUMS) in 2010.
    Methods
    This is an applied survey research in which the data were collected by a researcher made questionnaire. Its validity and reliability were confirmed by library and information sciences specialists and cronbach's alpha (r=0.813) respectively. Statistical population consisted of all students in Isfahan University of Medical Scinces (5999 cases) and the samples were 357. Sampling method was random stratified sampling.Data were analyzed by descriptive (frequency destribution, mean…) and inferential (T-test, ANOVA) statistics through SPSS software.
    Results
    The findings showed that the mean level score of students familiarity in Isfahan University of Medical Sciences with survey reading and speed reading were 15.78 and 15.7 respectively (higher than average, mean average = 15). Familiarity level of students with phrase reading with mean 13.29 was higher than average (mean average = 12). Familiarity level of students with close reading was 29.6 that was higher than average (mean average = 27). Familiarity level of students with inquiry reading was 15.52, higher than average (mean average = 15). Also, familiarity level of students with critical reading and reading for aesthetic appraisal were 20.94 and 21.68 respectivley, higher than average (mean average = 18). Comparison between students ‘gender and the rate of familiarity with studying methods showed no significant difference. Also, familiarity level of students with studying methods was not the same in different colleges.
    Conclusion
    The results showed that students’ familiarity levels with studying methods (survey reading, speed reading, phrase reading, close reading, inquiry reading,critical reading, reading for aesthetic appraisal) were higher than average in Isfahan University of Medical Sciences. Students were also more familiar with method of reading for aesthetic appraisal and less with speed reading. Generally, all students and education practitioners should pay special attention to various studying methods and their various applications.
  • Alireza Monajemi, Peyman Adibi, Kamran Soltani Arabshahi, Farshid Arbabi, Roghie Akbari, Eugene Custers, Arash Hadadgar, Fatemeh Hadizadeh, Tahereh Changiz Page 1056
    Clinical reasoning is not only a critical skill in medicine, but also central to the clinical practice. Considering that there is no method of assessing clinical reasoning based on the theoretical framework of medical expertise research, we could approach assessment in an innovative way taking the model of clinical reasoning as a guide. In this model three major components of clinical reasoning (i.e. information gathering, hypothesis formation and hypothesis evaluation) have been measured, treating them collectively as a single score that reflects clinical reasoning competency. This battery permits the inclusion of different formats of clinical reasoning tests that cannot be administered simultaneously and assesses different aspects of clinical reasoning. This article explains the process of designing and implementing the battery of clinical reasoning in the first Olympiad for medical sciences students using action research method.
  • Fariba Haghani, Farahnaz Kamal Page 1068
    Clinical skills centers are one of the potentials in medical universities. Despite the huge spending in our country, these centers are used incompletely and undesirable. These review articles look at these centers, its application in some Iranian universities and foreign universities, and present some suggestions for optimal use of these centers in nationwide universities.
  • Farahnaz Sadoughi, Farzaneh Aminpour Page 1077
    Evaluation of health information systems is an effective approach to ensure the efficacy of the system which can lead to the improvement in quality of health care services. The main aims of evaluation are to identify the strength and efficiency of system in health care delivery, to identify the weaknesses of the system, and to suggest general recommendations for improving the performance of the system. Evaluation could be performed through various methods. Some experts believe in three general methods including goal-based evaluation, goal-free evaluation and criteria-based evaluation. While some others consider two main methods for evaluation which are objective or quantitative and subjective or qualitative methods. Formative and summative methods are other classification of evaluation methods regarded by a number of researchers. This review represents various evaluation methods in health information systems and introduces the objectives and components to be evaluated in such systems.
  • Shahram Shayan Page 1087
    Introduction
    In recent decades integration of pedagogic and technologic approaches resulted in a change in main structure of universities. Appearance and utility of electronic education especially in assessment system and examinations of medical students, necessitates designing new assessment methods and tools. This study is to discuss and design EPMP software as an appropriate tool for measurement of the ability in students’ clinical reasoning and problem solving.
    Methods
    Regarding the structure of PMP examination, this software was designed in form of a three layer object generated using program C language and visual studio.Net with software base of SQL server 2000 as well as Ajax software to promote user interface (UI) to be used as an internet explorer IEO6.
    Results
    This soft ware represents patients’ problem in form of some text hints and fixed and animated pictures through simulation and then with some questions, lets the student or assistant follow up patients’ management and treatment.
    Conclusion
    Because of the consistency of the designed software with international standards, this was welcomed by faculty members and assistants in university level and board of examinations. Assistants’ survey results showed their desire to hold these examinations with more frequencies within their education period and the potentiality to enable them to work with computer more skillfully.
  • Leila Azadbakht, Fahimeh Haghighatdoost, Ahmad Esmaillzadeh Page 1093
    Introduction
    while learning of the first diet therapy course is one of the most important issues, its teaching methods are important too. We aimed to compare the effect of teaching based on problem solving method versus lecturing method regarding first diet therapy course for students of nutritional science.
    Methods
    This semi-experimental study was undertaken on 49 students of nutritional science in two semesters during 2008-2009 (25 students in the case group and 24 students in the control group). Similar sections were taught for both groups. The case group were taught using problem solving method, while control group were taught by lecturing with slide presentation. Pre-test and post-test evaluations were used to assessment of student's knowledge. Student's skill was evaluated by case study. The values were pointed between 0 to 20. Data analysis was done by SPSS software.
    Results
    The mean of knowledge scores in post-test were significantly higher in the case group (16.5±4.5 vs. 13.0±4.5). The scores regarding the student's skill were 13.5±5.0 after teaching based on problem solving method and 17.5±5.5 after lecturing method (P=0.04).
    Conclusion
    Teaching the " diet therapy I course" using problem solving technique was more successful than lecturing method for enhancing student's knowledge and skills. Considering this method for nutritional science student is recommended.
  • Hossein Fazeli, Nafiseh Sadat Hosseini, Tahmineh Narimani Page 1102
    Introduction
    In routine procedure, education of practical medical bacteriology is not related with job analysis. The aim of this study was designing and performance of practical medical bacteriology education based on job analysis.
    Methods
    This interventional study was performed in second semester in 1388-1389 in the practical course of bacteriology for 40 second-year medical students. The students randomly were divided to two groups (control, case) and education was performed according to routine and new process and evaluated with questionnaire and posttest. Data analysis was done by SPSS.
    Results
    The mean of exam results in case group shows an increase of 8.5% comparing with control group According to questionnaire results all of the students were agree with necessity of change in educational program of practical bacteriology (63 and 91 in case and control group respectively). At the end of course, more than 70% of students in the case group achieved to the aims of the course (this was 9% in control group).
    Conclusion
    The results of this study showed this method cause to more co-operations, interesting, and learning in practical courses. This new procedure is more related with job analysis comparing with routine methods. Students expect to learn issues that are more practical while common teaching methods address basic subjects regardless of the professional needs of students.
  • Jahangir Maghsoudi, Shahram Etemadifar, Fariba Haghani Page 1110
    Introduction

    With regards to the importance and role of critical thinking in nursing, especially in clinical setting, achieving this goal(improving critical thinking) is very important. So nursing teachers encounter with the challenge of how asisting their students for promoting the critical thinking skills especially in clinical setting. The aim of this study is investigating the ways of improving critical thinking in students and suggesting implications in this field.

    Methods

    This study is a review article has done by searching the books, Databases such as Iranmedex- Irandoc-Magiran-SID-Ovid-PubMed,... using key words such as ‘critical thinking “,Students”,”clinical education”and “nursing”.

    Conclusion

    Nurses in goal- directed education need to critical thinking. For improving it, providing especial contexts is necessary. Achieving this goal necessitate knowledge, attitude, ability, preparedness and exercise. After the presence of this elements there is need skill to improving critical thinking. These skills include general critical thinking skills such as using scientific approach, hypothesizing, problem solving, decision making and especial critical thinking skills in clinical settings.

    Results

    Improving cognitive and affective domains, motivating, developing imbalance and situations for interactions and balance between challenge and support, writing assignments such as short summary(approaching methodology, summarizing materials, is the way for critical thinking education)writing short analytical articles, problem solving exercises, using mass media research proposals and simulation are some ways, that in different situations by modifying and changing, can use for improving the students critical thinking.

  • Hadi Peyman, Maryam Darash, Jamil Sadeghifar, Monireh Yaghoubi, Nikoo Yamani, Maryam Alizadeh Page 1121
    Introduction

    Evaluation of student's viewpoints in order to improve and maintain continuous promotion of clinical education quality can lead to recognition and reinforcement of strong points and elimination of weak points of an educational system. The current study was carried out to evaluate the viewpoints of nursing and midwifery students about clinical education in Ilam University of Medical Sciences.

    Methods

    Tthrough a descriptive cross-sectional study using simple random sampling,90 nursing and midwifery students were studied; they had all at least passed one clerckship course in educational hospitals. Data was collected using a standard questionnaire. Data analysis was carried out through student’s t-test applying SPSS Ver.16.

    Results

    From the viewpoints of the students, the affecting factors on clinical education are educator's characteristics (85.2%), educator's conduct (63.3%), supervision and evaluating components (61.5%, educational objectives and courses (52.2%, and clinical environment (42%) were the most important factors, respectively. T-test showed a significant difference between viewpoints of nursing and midwifery students on supervision and evaluating components(P<0.004).

    Conclusion

    Findings indicate that current nursing clinical educational status trends need to move toward providing more facilities and revising clinical evaluation methods. Also promoting clinical educato's teaching abilities can lead to improvement of clinical educational status.

  • Hadi Peyman, Amineh Zarian, Jamil Sadeghifar, Maryam Alizadeh, Monireh Yaghubi, Nikoo Yamani, Azita Rostami, Ali Delpisheh Page 1131
    Introduction

    Determining factors affecting teacher's evaluation from the student's point of view (learners) could greatly influence the quality of education. This study aims at identifying those characteristics which qulify a university teacher cabale in student's opinions.

    Methods

    In this descriptive, cross – sectional study, in 2009-2010, 800 students of Ilam University of medical sciences were selected. Multi – stage stratified random sampling was used for sample selection. A standard questionnaire was used for data collection, and data were analyzed afterwards.

    Results

    68% of the students were female and 52.7% were undergraduates/PhD candidates. The mean for teaching style, interpersonal relationships, the teacher's personal characteristics and the knowledge seeking attitude of the teacher were 83.8±11.3, 83.7±13.9, 81.9±11.2 and 71.6±11.3, respectively. There was a significant relation between student's viewpoints and sex, their field of study, educational level and faculty (p<0.05).

    Conclusion

    Teaching style, interpersonal relationships, personal characteristics and the knowledge – seeking attitude were respective the most import characteristics of a capable University teacher. Student's needs, interests and viewpoints at different educational levels are not necessarily identical; therefore, it is suggested that these discrepancies be considered in educational planning.

  • Marziyeh Adel Mehraban, Fariba Taleghani Page 1140
    After years of trying to make independent PhD course, Nursing could create two independent course including research-focused course (PhD) and clinical practice -focused (DNP). PhD focused more on research and DNP emphasis more on clinical activities and innovative clinical application of evidence-based research results. Presence or absence of DNP is still a debate as a challenge in nursing. In this paper, the authors compare these two doctoral nursing courses according to various sources
  • Vajiheh Vafamehr, Mohammad Dadgostarnia Page 1146
    Background

    At most of the medical universities, MCQ-based examinations are often use as the first component, particularly to ensure the candidates have an adequate knowledge base, prior to entering subsequent clinical examinations.

    Method

    In ICM, 3973 MCQs were collected from tests over a four-year period from 2005 to2009. Questions were evaluated for 10 frequently occurring item writing flows, for cognitive level and for difficulty and discrimination index.

    Results

    Result show that 66.9% of the questions contained violations of item writing guidelines and79.1% were written at low cognitive levels. MCQs written at a low cognitive level were significantly more likely to contain item writing flows.47.3% of the questions had suitable discrimination index and 28.8% of the questions had suitable difficulty index. While there was no relationship between difficulty index and cognitive level, higher cognitive level and suitable discrimination index had significant relationship.

    Discussion

    We should think about practically ways for using results of item analysis. Faculty members should be taught designing and using suitable questions and developing MCQs bank.

  • Fariba Jokar, Fariba Haghani Page 1153
    Introduction
    Much of the staff nurses make up the health system. So their education have huge impact on community health.One way to ensure their abilities is providing effective clinical education. So attention to variouse aspect of clinical education has been done.This study was done to analysis and discuse these dimentions.
    Method
    by using the key words clinical education, clinical environment,clinical educational problem, all related studies done between 2000 and 2010 were searched on ovid,iranmedex,medlib.The studies were assessed base on the areas discussed in the clinical education and 23 article were selected.
    Conclusion
    Dimensions of clinical education philosophy seems by the fact the area are challenging that should be consider.So these are recommended for researching in nursing education.
  • Fatemeh Aliakbari, Fariba Haghani Page 1161
    Introduction
    Nursing education includes both theoretical and clinical areas, therefore it has special features and problems of its own. One is establishing integration between theoretical and clinical training. Patient's bedside teaching is considered to be an important component of clinical education. Time spent with the patient is full of visual, auditory and tactile experiences and therefore this type of training needs to be promoted. In this study, considering the current clinical training problems, we make a thorough overview of patient's bedside teaching as an important clinical training issue.
    Methods
    This article is the result of reviewing more than 40 articles and books related to the topic. It covers issues such as different kinds of clinical training and their significance, their advantages and disadvantages, current problems and evaluation process. It also summarizes the literature and provides some solutions.
    Results
    The overview of patient's bedside teaching shows that this method is fading away and being substituted by teaching in auditoriums, classes, and corridors. Thus it is necessary to train faculty members to apply this teaching method. To do so, coordination between wards is needed to be made and regular evaluation must be done.
    Discussion
    Worldwide a number of studies have been done on patient's bedside teaching, but in our country, though problems of clinical training have been studied extensively, little has been done on patient's bedside teaching. It is hoped this could be a beginning for further studies.
  • Fatemeh Shafiei, Ali Moradi, Mohammad Hossein Forouzandeh, Asghar Foroughi, Mojtaba Akbari Page 1177
    Introduction
    The aim of this study is the evaluation of medical students’ academic achievement after the changes in arrangement and courses of some Basic sciences lessons in school of medicine and comparing their academic achievement before and after the changes in arrangement and the courses.
    Methods
    In this descriptive analytical study 156 samples were selected from 2004 (group 1) and 2005 (group 2) medical freshmen. Changing courses, semester, and separating the lessons into smaller curses and elimination and addition were done in 24 Basic sciences lessons. Then the average scores of changed lessons and Basic Sciences comprehensive exams, demographic characteristics, failure rate and educational years were compared and analyzed in both groups. Data analysis was done by SPSS software using Chi–Square, Independent sample t test.
    Results
    This study showed that there is a significant difference between the mean score of following lessons. these are medical physics, physiology 1, theoretical pathology, practical and theoretical limb anatomy, physiology 1-a and 2-b and 2 practical and virology, theoretical bacteriology, practical trunk anatomy, practical head and neck, theoretical and practical immunology as well as the comprehensive exams mean scores (P=0.003) which increased after the changes in march 2008.
    Conclusion
    The results of this study showed that changes had a positive effect on the mean scores of some lessons (including medical physics, physiology 1, theoretical pathology, theoretical and practical limb anatomy physiology 1-a and 2-b and 2 practical and virology.). However, it had a negative effect on the mean scores of some lesson i.e. theoretical bacteriology, applied trunk anatomy, applied head and neck anatomy, theoretical and practical immunology. The mean scores of the rest did not have a significant change and the mean scores of basic sciences comprehensive exams increased in both groups (P=0.003) which shows the changes were necessary and useful.
  • Fariba Haghani, Rasoul Masoomi Page 1188
    Introduction
    The purpose of teaching is learning, and learning is related to learning theories. These theories describe and explain how people learn. According to various expert's opinion about learning, many theories emerged. The paper reviewed three major approaches include behaviorism, cognitive and constructive learning and its educational applications in medical science.
    Methods
    this paper review English articles selected from Medline and Eric databases and Persian articles from Medlib, Magiran databases between 1990 and 2011.
    Results
    The major applications of each of these learning theories in medical education can be mentioned as following. (a) Behaviorism: determining behavioral goals, computer based training, competency-based education, mastery learning, computer based simulation, (b) cognitive learning theories: advanced organization, concept maps, a community oriented medicine, learning from observation, and (c) constructivism: student-centered learning, problem-based learning, cognitive training, and reflective writing. In addition, basic features in each of these theories are described in a table.
    Conclusion
    learning theories are not complete. Each emphasize on specific type of learning, so it is best for teachers to be familiar with all of them. Behaviorism in general is suitable for teaching new skills, cognitivism is appropriate for teaching critical thinking, clinical thinking, self - centered learning and productive life, and finally constructivism is proper for teaching problem solving skills, clinical decision making and communication skills.
  • Ardeshir Talebi, Nosrat Nourbakhsh, Peyman Mottaghi, Mohammad Dadgostarnia, Vajiheh Vafamehr Page 1198
    Introduction
    In the classrooms of medical students, some times we can see problems that affect teaching quality. For solving common problems, some ways for effective teaching were selected. Including of pre-study, Computer-mediated learning package, quiz exam every teaching session, and group discussion. Then combination of this methods as PCQG model performed for pilot study in the kidney chapter of last edition of Robbins pathology text book. And the results were evaluated.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on Persian Bahman month according to solar year, term 88-89 for medical students of Isfahan University. Because of positive results again was done for next series of medical students in mehr 89. At first, student's were Asked to study before the classes, and for each of three sessions, one third of the text was determined (The pilot text was chapter of Kidney and urinary truct of 8th edition of Basic Pathology of Robbins). For this purpose a "training pakage" including of previous teachings and scan of the text was handovered a week before classes. Using Internet also was possible for the students. At the beginning of each sessions Quiz exam was given. In all sessions Insted of lecture, group discussion was conducted. Using multiple choice exam, likert scale questionnare and unstructural interviews with students, the effectiveness of this method was evaluated.
    Results
    The results indicates that 75 percent of students received acceptable scors from Quiz exam, 71/9 percent received acceptable scors from MCQ exam (moderate or good), and 73/9 percent received acceptable scors from total exam. On the other hand in opinion of the students this method could engage students in active discussions properly. Also cause good assessment of students learning, during the course done.
    Conclusion
    This method as a new effective teaching/learning model can be expanded for educating various courses for students of medical sciences. PCQG model can be applied in provincial and national levels. P= Per-study C= Computer mediated Communication Q= Quiz G= Group.
  • Rahele Samouei, Farahnaz Kamali, Mehrosadat Alavi, Mariam Yazdi Page 1209
    Introduction
    Emotional intelligence is a developed form of human attention to the working environment. People with high emotional intelligence are efficient, productive and useful. This study compared management capabilities of health services management students and medical students based on indicators of emotional intelligence.
    Methods
    This is descriptive analytical study. One hundred Health Management and medical students were selected in Isfahan University of medical science in 1385. Emotional intelligence was assessed using open questionnaires. Data analysis was done by SPSS software with t test and Pearson correlation.
    Results
    Between emotional intelligence in Health Management and Medical students (in each scale and total score) was not significantly different.
    Conclusion
    Based on these results, management ability in health care management students and medical students cannot be determine based on indicators of emotional intelligence. Other researchers are recommended to review other variables.
  • Mostafa Najafi, Sedigheh Tavakoli, Forozan Ganji, Azita Rostami Page 1216
    Introduction
    ECT is an effective and unknown treatment in the psychiatric diseases for which the patients and their families have an illogical fear. Horror of brain injury due to ETC is always with the patients. This study is to investigate the effect of video education on decrease of ECT complications.
    Methods
    In this blind study, the patients were given necessary education about ECT through a video film made by researcher and his team (about 25 minutes of lenght) before ETC by the personnel. Then,after the first session, during all other sessions and, at the last session,related questionnnaires were filled after patients were examined by the researcher.Each of the experiment and control group contained 30 samples.
    Results
    The mean of total ETC complications in the first stage was 2, the second stage 1.9, the third stage1.3 the forth stage1.3,the fifth stage 0.6 and the sixth stage it was 1.In educated and non educated groups in the first stage 2.3, the second 2.6,the third 1.9,the forth 2,the fifth 2.7 and the sixth it was 2.2.Education has somehow decreased the complications in stages 2,4,5 and 6 of ECT.There was a significant difference between reduction of headache in stage 5 of ETC and education,between memeory reduction disorder in stages 2 and 5 of ETC and education and finally between reduction of vomiting in stages 2 and 5 of ETC and education.
    Conclusion
    Regarding the association between reduction of complications with education and its further reduction with repitition of watching the educational film,this study is counted as a valuable study which is recommended to be conducted with more samples and facilities.
  • Mohammad Javad Liaghatdar, Vahid Ashoorion Page 1228
    Introduction
    Learning and performance of different people is influenced by an intrinsic clock and they can be classified into three groups: morningness, eveningness and non morningness-non eveningness. Cognitive performance of people is congruent with such rules and it approach maximum at different times of day. In higher education curriculum planning it is accepted to arrange difficult courses be presented early morning to seek better learning. This study is aimed at investigating the relationship of medical students’ academic merits with their morningness-eveningness schedule with regard to difficult and easy courses.
    Methods
    this research is a retrograde descriptive –analytic study. Fifth semester medical students involved in this study. Their morningness-eveningness schedule was defined by the use of a 19 items questionnaire and they were asked to determine difficulty of different courses. The critical threshold for difficulty of each course was considered by 50%. Students’ manuscripts extracted from medical school educational officials. SPSS software (ver 11.5) was used for data analysis through “t”, ANOVA and multiple regression.
    Results
    63(67% female and 33% male) students participate in the study. Physiology, pathology and parasitology were considered as difficult courses and Islamic ethics, nutrition, analytical history of islam, practical parasitology and physiology considered as easy courses. 11%, 60% and 29% of students were considered morningness, nonmorningness-noneveningness and eveningness, respectively. As a result, eveningness females have a considerable decrease in difficult courses (Pvalue of physiology=0.009, pathology=0.005 and parasitology=0.059). Such decrease in males was not significant.
    Discussion
    Although, it is believed that difficult courses should be presented in early morning for better learning this study shows that eveningness students’ performance may decline significantly and it is recommended to arrange for difficult courses to be presented in special times for better performance of all students categories.
  • Alireza Yousefy, Fakhrosadat Hosseini Page 1238
    Introduction
    this study is aimed at investigating faculty’s and students’ perspective whether health social workers can be hired as substitute for evaluators or as a co-evaluator for clerkship students assesmet in community medicine course?
    Methods
    this research is a cross-sectional study. The study has been conducted by participation of medical students assigned to pass comunity medicine course in January 2011. An OSCE designed for evaluation of medical students’ competencies. It consist of eight stations. In each health care center a faculty member and a social health worker were assigned for evaluation of students. For each station a chekclist devised to measure the competency and its validity was assured by experts. Its reliability was measured (α=0.83). All data was analyzed by SPSS software (version 14).
    Results
    In all stations, except one, a significant corralation was measured between the results of faculty and health care workers evaluation (P<0.05, r=0.86). All faculties and instructors aknowledge that social health workers can not be trusted for medical students evaluatin. 83.3% declared that community medicine department can ask for health care workers to evaluate medical stuents globally.
    Conclusion
    Considering social health care workers’ competencies, perhaps it is ineligible to ask for social health workers to evaluate medical students but they can participate in the exam as standard patients.
  • Arefeh Erfan, Alireza Yousefi, Seyed Ali Mousavi, Azita Rostami Page 1245
    Introduction
    Determination of psychometric properties including predictive validity, especially in university entrance examination (especially for subjects that are long, expensive and important for public health) is one of the major studies that should be done and considered frequently by the Assessment Organization. This study aimed to determine predictive validity of university entrance exam in predicting the educational success of medical students.
    Methods
    One hundred fifty seven (157) medical students admitted in 1383 in Isfahan University of medical science were reviewed. Scores of specific courses (biology, physics, mathematics and chemistry) and a general course (English) in the university entrance examination as the predictor variables and exam scores in the Comprehensive Test of Basic Medical Sciences as the criterion variable was considered. Data analysis was done using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    All test materials had significant correlations with criterion variables (in simple correlation between predictive and criterion variables). Modeling using multiple regressions shows that only biology course was significant productivity.
    Conclusion
    Among predictor variables, the biological and mathematical scores had higher Predictive validity than other variables.
  • Mostafa Najafi, Mohammad Reza Malek Ahmadi *, Soleyman Kheiri, Zahra Hosseini Mirzaei, Arefeh Erfan Page 1251
    Introduction
    Echocardiography is a diagnostic test in that ultrasound waves are used for producing images of the heart muscle and valves. Echocardiography provides a series of useful information about the heart and its function for treatment purpose. It is especially useful for assessing valvular heart disease. Although it has no known side effect, but similar to any other medical procedure, it is associated with stress and discomfort. Hence, trusting and eliminating patient's stress should be started from the first moment. This study review beneficial effects, method, and possible side effects of echocardiography and assess the effect of face-to-face training and pamphlets in reducing anxiety.
    Methods
    In this clinical trial, 7-25 year children referring echocardiography center of Hajar hospital in Shahrekord was selected by convinced sampling. 90 selected subjects randomly allocated into three groups of 30 subjects (one control group and two groups) groups. Pamphlets and booklets about echocardiography and face-to-face education by a physician for 15 minutes were presented to two groups. Spielbergers anxiety questionnaire were filled before and after training. Data analysis was done by SPSS software using chi square tests, ANOVA and paired t test.
    Results
    Obvious Anxiety prior to echocardiography, in the trained group by Pamphlets was 47/9±9/6, in the trained group by face-to-face education 48/2±11/5, And in control group 46/5±31/1 respectively. In spite of decreasing obvious and hidden anxiety after echocardiography (P<0/05), there was no significant difference in obvious and hidden anxiety levels after training among the three groups (P>0/05).
    Discussion
    In all groups, obvious anxiety after echocardiography was significantly less than anxiety before echocardiography. Although hidden anxiety after echocardiography decreased in control group and trained group by face-to-face education, but it has not changed in the trained group by Pamphlets. anyway in the three groups was not significantly different.
  • Mostafa Najafi, Majid Hamidi, Soleyman Kheiri, Elham Tavoosi, Arefeh Erfan Page 1257
    Introduction
    Verbal language is Fundamental component for expressing ideas, social interaction and understanding educational materials. Effective communications require verbal language skills. Sound pillows may partly address the children with behavior problems. The purpose of this study was assessing the effect of educational sound pillow in the treatment of stuttering and cognitive phonemes impairment in children.
    Methods
    This is a clinical trial study in which the statistical community, including pre-school children to children who finish primary school in Shahrekord who referring to pediatric psychiatric clinic for treatment. Twenty-seven Children with stuttering randomly assigned to control group (13 children who will treated with speech therapy) and case group (14 children who will treat with speech therapy and sound pillow). Tthirty-three children with cognitive phonemes impairment randomly assigned to control group (17 children who will treated with speech therapy) and case group (16 children who will treat with speech therapy and sound pillow). Group therapy was hold twice a week, each session for forty minutes in which children treated with speech therapy techniques. In case group in addition to speech therapy sound pillow was used, three sessions a week each meeting for half an hour (15 minutes at the beginning of sleep and 15 minutes at the end of sleep) for a month. Intensity of abnormalities was measured before and after treatment. Data analysis was done by SPSS software with Wilcoxon signed rank tests and Mannwithny test.
    Result
    Severity of Stuttering and cognitive phonemes impairment in both groups were similar before treatment (P>0/05). Significant decrease in the severity of stuttering and cognitive phonemes impairment was occurred after treatment in both groups (P<0/05). There was no Significant difference in the severity of stuttering and cognitive phonemes impairment after treatment in both groups (P>0/05).In other words, adding sound pillow had no effects on the treatment of stuttering and cognitive phonemes impairment.
    Discussion
    Adding sound pillow to conventional treatment (speech therapy) had no effects on the treatment of stuttering and cognitive phonemes impairment.
  • Soheila Davari, Mahrokh Dolatian, Mohammad Reza Maracy, Gholamreza Sharifirad, Sayyed Morteza Safavi Page 1263
    Introduction
    Menopausal women are at risk of chronic diseases due to estrogen deficiency.One of the most effective ways for prevention and control of chronic diseases in menopausal women is changing their nutritional behavior.
    Methods
    A randomized interventional study was conducted on154 menopausal women in Isfahan. In the intervention group, the training was based on HBM and certain behavior goals and continued for about two 120- minute sessions. Data were collected by a valid and reliable questionnaire. The questionnaire was completed before and after the educational program(two times- one immediately after it for assessing knowedge and HBM components, and the other, two months after it to assess nutritional behavior change) by menopausal women. The collected data were analyzed by SPSS.
    Results
    The result of this study showed a significant increase in the mean scores of the knowledge (pretest=8.03 ± 1.24 to post test= 9/92 ± 0.25, P<0.001) and HBM components after intervention (P<0.001)and also those of nutritional behavior before receiving education and 2 months after it (pretest=28.91 ± 5.13 to post test= 43.51 ± 2.36, P<0.001) significantly increased the in experimental group
    Conclusion
    The findings of this study confirmed the effectiveness of the HBM – based educational program on improving the nutritional behavior in menopausal women.It is suggested that the HBM-based educational model used in this study be employed in medical health centers.
  • Fariba Haghani, Nariman Sadeghi Page 1273
    Introduction
    More people in the world have lack access to formal pre-hospital emergency. Pre-hospital system should be simple, efficient, and continuous. In emergencies, Caring interventions and in pre-hospital environment is based on independent judgments, decision-making skills, and prioritizations, which is achieved through the training. This study aimed to discuses about current educational methods of pre-hospital emergency in Iran in comparison with other countries. With real assessment of learning in emergency, it is possible to determine gaps between needs and learned materials in order to eliminate it.
    Methods
    In this review, data gathering was done through medical education and emergency related-textbooks, databases including Pub Med, CINAHL, Embase, Pro Quest, and Science Direct. At first step, 2345 article was found. Finally, 29 articles were selected based on purpose of study.
    Results
    The findings of this study showed that the training of nursing student and other student that allowed working in pre-hospital setting are not efficient and appropriate.
    Conclusion
    This study showed that in current situation it is necessary to reconsider changes in the educational content and methods used for pre-hospital emergency education.
  • Reza Ishaghi, Sayed Ahmad Mahmoudian, Ramin Asgarian, Ayatollah Sohrabi Page 1281
    Introduction

    In order to improve the motivation and attitude of the elderly for regular and continuous physical activity, it is inevitable to use methods and models of effective education. Spiritual doctrine can improve the elderly's motivation for activity increase. This study was performed to assess the effect of faith-based education on physical activity and compare that with routine education (non faith- based) on the elderly in 2011.

    Methods

    A quasi-experimental field trial study was done on a number of the elderly of Isfahan pensioners in two random groups: control) 53 sample) and experiment (45 sample). The educational content was prepared in two kinds of faith- based and routine education. The researcher-made questionnaire whicht was derived from a valid questionnaire _ physical activity scale for elderly (PASE) _ was used to estimate the elderly's physical activity before and after the educational intervention in the two groups.

    Results

    Before the educational intervention, the physical activity score for the experiment group was 873.15±197.98 and for the control group, it was 864.15±269.85, which were not statistically significant (P=0.853). After the intervention, the score for the experiment group was 944.09± 262.88 and for the control group, it was 930.60±259.03.This showed a statistically significant differences. (P =0.043 in the experiment group and P=0.045 in the control group), but despite a little difference, there was statistically no significant differences between the groups.

    Conclusion

    The level of elderlies physical activity improved after two kinds of education and faith based teaching hadnt obvious differences in outcome than routine education.

  • Mohammadreza Abdolmaleki, Vahid Ashoorioun, Sedigheh Momeni, Yadollah Zarezadeh, Mohammadzahed Rokhzadi Page 1289
    Introduction
    Presence of up-to-date knowledge, sufficient incentive and knowing the methods for clinical skills performance are the most crucial basics for patient care. In this study, influence of instruction based on the study guide will be investigated on the clinical competence and satisfaction of students.
    Methods
    This study is a quasi-experimental research. 37 nursing students participates in this study. The study conducted in CCU ward. First, study guide for CCU ward prepared. Then, participants divided into two groups: control and experimental group. Control group take the course as a formal course and then experimental group take the course by the use of study guide. At the end of each course an OSCE devised for measurement of clinical skills competencies. SPSS software (version 11.5) used for data analysis and means compared by the use of student “t” test and Leven test..
    Results
    The clinical competencies of experimental group improved ahead of control group. (P value=0.002). 88.3% of students satisfied because of study guide usage for learning clinical competencies.
    Conclusion
    The findings of study shows that use of study guide can be helpful for improving quality of education and students’ satisfaction. It is congruent with other studies.
  • Farshid Arbabi, Fariba Haghani Page 1296
    Introduction
    Educational methods can be classified into two groups: active methods and passive ones. Applying games is an active approach in teaching. The present study aimed at investigating the effect of games on teaching oncology.
    Methods
    Twenty three medical students participated in the study. They took two class sessions of oncology. In the first session the basic principles and concepts on oncology were taought and in the second session, they were randomly divided in two groups. A selected modified text of esophagus cancer treatment from up-to-date version 17.3 was presented to both groups. Some especial cards containing a cancer treatment modality were given to the case group. The students were asked to sequence the possible treatments for the case. At the end of the session, esophagus cancer treatment was presented to the students. The students’ responses were gathered, scored and compared applying T test.
    Results
    They were 12 in the experiment and 11 in the control group. There was a statistically significant difference between the mean score of the control (28.46 ± 22.6) and experiment(55.8±26.1)groups, (t=2.67, df =17.63, p=0.016). The number of sequences proposed by the control group was (4.85 ± 1.72), while the number of sequences in the experiment group was 3.85 ± 0.07, resulting in t=2.54, df =16.751, p=0.021.
    Discussion
    The mean score in the experiment group is significantly higher than that of the control group. Although the time spent was equal in both groups, the game lead to more concentration and deeper learning in the experiment group. Significantly, the number of treatment sequences in the experiment group is lower than that of the control group. It seems that treatment selection was done more delicately and responsibly by the experiment group. So, teaching oncology through games can increase learning in medical students, which in turn,leads to better treatment selection and problem solving.
  • Behzad Zolfaghari Page 1303
    Introduction
    Attention to professionalism in pharmacy on the one hand, and imposing the students to pass eight credits of dissertation, as well as lack of systematic principles of thinking and research in course syllabus from the other hand, emphasize on a need for including the course of thinking and research methodology in course syllabus of pharmacy.
    Methods
    Through numerous structured interviews with academic members, graduated students and students of pharmacy, the needed outlines of the course were prepared and approved. Then, the course was taught in form of a one credit subject, and at the end of the course, student’s view points regarding this course was collected through a survey.
    Results
    Approved outlines such as personal professional skills, research principles and methods were taught in the first semester of 2008-2009. The survey showed that in addition to student's satisfaction, they emphasized on increasing the number of its credits.
    Conclusion
    This study not only showed a need among pharmacy students for a systematic thinking and research principles but proved the applicability and appropriateness of this course as well.
  • Behzad Zolfaghari Page 1313