فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال سیزدهم شماره 7 (پیاپی 57، مهر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمزه علی جمالی، مهران قلعه نوی * صفحات 541-550
    مقدمه

    افزایش جمعیت دانش آموختگان رشته های بهداشت محیط و حرفه ای و وجود مشکلاتی در جذب بسیاری از آنها در محیط های کاری باعث افزایش نگرانی دانشجویان این رشته ها نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی آنها شده است. این مطالعه به منظور تعیین نگرش دانشجویان رشته های بهداشت محیط و حرفه ای نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود در دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد.

    روش ها

    این تحقیق توصیفی- مقطعی، کلیه دانشجویان دو رشته بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی قزوین در نیمسال اول سال تحصیلی 92- 1391 در دو مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته را در برگرفته و همگی با روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند (156=n). روش گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دانشگاه مینه سوتای آمریکا، حاوی 17 سوال با مقیاس طیفی لیکرت بود. داده ها با استفاده از آزمون های t- test و کای دو مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار نمره نگرش دانشجویان رشته بهداشت محیط به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود 7/9±7/50 (بر مبنای 85) بود. این نمره در بین دانشجویان رشته بهداشت حرفه ای دارای میانگین و انحرف معیار 9/6±3/53 بود. این عدد برای دانشجویان رشته بهداشت حرفه ای نزدیک به حد قابل قبول بود، در حالی که در بین دانشجویان رشته بهداشت محیط این نگرش پایین تر از حد قابل قبول بود. میانگین و انحراف معیار نگرش دانشجویان بهداشت محیط در پسران برابر با 4/8±58 و در بین دختران 7/9±7/49 بود. در مورد دانشجویان پسر رشته بهداشت حرفه ای میانگین و انحراف معیار نگرش به آینده شغلی 6/7± 3/53 و در بین دختران 7/6±2/53 بود.

    نتیجه گیری

    میانگین نمرات نگرش دانشجویان رشته های بهداشت محیط نسبت به آینده شغلی خود پایین تر از حد قابل قبول است بنابراین مسوولین بایستی نسبت به ایجاد زمینه کار برای این گروه از دانشجویان توجه ویژه ای نمایند. اصلاح سر فصل دروس این رشته ها در راستای افزایش توانمندی این گروه از دانشجویان نیز بایستی مورد توجه جدی برنامه ریزان قرار گیرد. همچنین آگاهی داوطلبان کنکور از شرایط کاری و زمینه های جذب دانش آموختگان این گونه رشته ها می تواند دیدگاه آنها را در مورد آینده شغلی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: نگرش دانشجویان، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، رشته تحصیلی، آینده شغلی
  • ماهدخت طاهری، حسین خوشرنگ، عطاا.. اسدی لویه، آبتین حیدرزاده صفحات 551-560
    مقدمه
    آزمون ارتقاء، یکی از مهم ترین آزمون های تراکمی است که در مقطع دستیاری انجام می شود و منجر به صدور مجوز ورود دستیاران به سال بالاتر می گردد، آزمون های چندگزینه ای از عینی ترین و رایج ترین انواع آزمون در آموزش علوم پزشکی هستند، بنابر این یافتن راه کارهایی برای بهبود کیفیت آزمون ها به خصوص در مقاطع تخصصی اهمیت دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر کارگاه آموزشی طراحی سوالات چندگزینه ای بر بهبود کیفیت طراحی سوالات آزمون ارتقای دستیاری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان است.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی (قبل و بعد)، کلیه سوالات آزمون های ارتقای دستیاری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، مربوط به 12 رشته تخصصصی در سال 89 از نظر ساختار طراحی و سطح تاکسونومی با استفاده از چک لیستی روا و پایا مبتنی بر اصول میلمن بررسی شد (150 سوال از هر رشته و در مجموع1800 سوال). بعد از برگزاری 12 دوره کارگاه آموزشی یک روزه طراحی سوالات چندگزینه ای (MCQ) جهت طراحان آزمون (به تفکیک گروه های آموزشی) در طی یک سال، سوالات آزمون ارتقای سال 90 نیز مورد بررسی قرار گرفت. داده های قبل و بعد از مداخله مربوط به کلیه سوالاتی که توسط افراد شرکت کننده در کارگاه مداخله ای طراحی شده بود با استفاده از آزمون آماری Wilcoxon signed-rank test مقایسه گردید.
    نتایج
    در آزمون کتبی سال 1389، 1204سوال (09/66 درصد) تاکسونومی یک، 565 سوال (4/31 درصد) تاکسونومی دو، و 31 سوال(7/1درصد) تاکسونومی سه داشتند. در سال 1390، 867 سوال (2/48%) در تاکسونومی یک، 741 سوال(2/41%) تاکسونومی دو، و 192 سوال(6/10%) تاکسونومی سه طراحی شده بودند. تفاوت معناداری بین تاکسونومی سوالات رشته های مختلف در سال های 89 و 90 مشاهده شد (83/23، z=0001/0p<). در زمینه رعایت اصول ساختاری میلمن در سوالات چندگزینه ای، یافته ها نشان داد که نسبت سوالات بدون اشکال در آزمون سال 1389، برابر 77/66% و در سال 1390، 22/75% بود. از نظر مراعات اصول میلمن بین کیفیت سوالات آزمون سال های 89 و 90 تفاوت معنادار آماری وجود دارد (703/16z=، 0001/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر پیشرفت معناداری را در کاربرد سوالات مربوط به سطوح عمیق دانش (تاکسونومی 2 و 3) در آزمون ارتقای دستیاری نشان داد که بیانگر تاثیر مثبت مداخله آموزشی انجام شده (کارگاه آموزشی MCQ) بود.
    کلیدواژگان: آزمون های چندگزینه ای، آزمون ارتقای دستیاری، تاکسونومی، آموزش استاد، کارگاه های آموزشی
  • زهرا موفقی، عباس مکارم، نرگس بیرقی، فخرالسادات حسینی، محمد فارسی صفحات 561-570
    مقدمه
    گوش دادن به بیمار برای طبابت و مراقبت از بیمار ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین زمان داده شده به بیماران برای توضیح علت مراجعه، قبل از قطع صحبت بیمار و تغییر جریان مصاحبه توسط اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی مشهد انجام گردید.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی مقطعی است که در در سال 90-1389 انجام شده است. نمونه پژوهش 30 پزشک عضو هیات علمی دانشکده پزشکی مشهد بود که به روش طبقه ای و به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری زمان بر حسب دقیقه و ثانیه، کرونومتر از نوع Fortex و ابزار ضبط صوت یک دستگاه MP3 بود. اطلاعات مربوط به 330 ویزیت به روش مشاهده غیر مشارکتی جمع آوری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار JMP4 و با آزمون های ANOVA، T TEST، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میزان مشارکت پزشکان 46% و بیماران 93% بود. پزشکان هیات علمی میانگین 47 سال سن داشته و 70% مرد و 67% استادیار بودند. داده های 320 مشاهده آنالیز شد. به طور متوسط پزشکان 55/0±5/9 ثانیه پس از این که بیماران توضیحات خود را شروع می کردند، صحبت آنها را قطع و مسیر صحبت را تغییر می دادند. فرصت بیماران برای توضیح علت مراجعه، با مدت کل مشاوره همبستگی مثبت معنادار (21/0، r= 0001/0p<) و با تعداد بیماران نوبت داده شده، همبستگی منفی معنادار و تابعیت خطی داشت (15/0-=r، 007/0p<).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که اعضای هیات علمی در مقایسه با مطالعات مشابه در سایر کشورها، مهلت کمتری برای صحبت به بیماران می دهند. نظر به رسالت خطیر اساتید در تربیت پزشکان آینده، انجام پژوهش هایی جهت تعیین استانداردهای طبابت و حداکثر حجم مجاز کار پزشکان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گوش کردن، مهارت های ارتباطی، مشاوره بالینی، رفتار حرفه ای، اعضای هیات علمی
  • حجی محمد نوروزی، فرخنده رخی، حسین کریمی مونقی صفحات 571-576
    مقدمه
    از آنجا که کاربرد تکنولوژی در آموزش، نقش کلیدی در افزایش کیفیت آموزش ایفا می کند، بر یافتن روش های آموزشی برتر و بهبود تجهیزات و مواد آموزشی تاکید می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش آموزشی نمایش توسط مدرس و نمایش فیلم بر میزان یادگیری مهارت های عملی دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 48 نفر از دانشجویان ترم یک پرستاری (ورودی نیمسال اول و دوم 90-1389) دانشکده پرستاری و مامایی مشهد انجام شد که به روش سرشماری انتخاب شدند. دانشجویان نیمسال اول به صورت غیر تصادفی در گروه نمایش تحت نظر مدرس، و دانشجویان نیمسال دوم در گروه نمایش از طریق فیلم قرار داده شدند. یادگیری دانشجویان از طریق پرسشنامه و چک لیست پژوهشگر ساخته و در طی آزمون OSCE ارزیابی شد. جهت مقایسه میزان یادگیری در دو گروه از آزمون تی مستقل و من ویتنی استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمرات گذاشتن و خارج کردن سوند معده، پوشیدن و خارج کردن دستکش به روش غیر جراحی در گروه نمایش با مربی از گروه نمایش با فیلم بیش تر بود (02/0p<). اما در مورد مهارت شستشوی دست ها به روش غیر جراحی نتایج نمرات در دو گروه تفاوت معنادار نداشت (077/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که یادگیری در روش فیلم کم تر از نمایش بود، لذا این پژوهش نیز تاییدی بر اولویت استفاده از مدرس برای آموزش مهارت ها است. البته بر اساس یافته ها، در مواردی که امکان اجرای نمایش توسط مدرس به دلیل کمبود مدرس و یا تجهیزات امکان پذیر نباشد، می توان از روش نمایش فیلم به عنوان روش جایگزین و همچنین به عنوان روش تکمیلی برای ارتقای یادگیری دانشجویان و رسیدن آنها به سطح تسلط استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های عملی، آموزش ویدیویی، نمایش
  • زهرا پورفرزاد، مولود فرمهینی فراهانی، زهره قمری زارع*، مجتبی قربانی صفحات 577-587
    مقدمه

    اجرای دستورات دارویی، یکی از جنبه های حیاتی مراقبت حرفه پرستاری است. پیشگیری از بروز اشتباهات دارویی، نیاز به آگاهی، تصمیم گیری و عملکرد صحیح دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر به کارگیری استراتژی بازخورد با تاکید بر استانداردهای مراقبت دارویی بر میزان آگاهی و اشتباهات دارویی دانشجویان پرستاری است.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 59 دانشجوی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی اراک در دو نیمسال 91-1390 که واحد کارآموزی داخلی قلب و ریه را می گذراندند، انجام شد. دانشجویان در دو گروه تجربی و شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست مشاهده پژوهشگرساخته ای نوع و تعداد اشتباهات دارویی بود که توسط یک مشاهده گر تکمیل می شد. جهت سنجش میزان آگاهی دارویی از پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته با 26 سوال استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون آماری ویلکاکسون و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    تفاوت آماری معنادار بین میانگین نمرات اشتباهات دارویی قبل و بعد مداخله در هر دو گروه وجود داشت. در مرحله بعد از مداخله، میانگین نمرات آگاهی در گروه تجربی (43/2±86/19) بیشتر از گروه شاهد (92/2±70/13) بود. همچنین میانگین نمرات اشتباهات دارویی در گروه تجربی (63/0±48/0) کم تر از گروه شاهد (04/1±23/1) برآورد گردید و این تفاوت به لحاظ آماری معنادار بود (20/3Z=، 001/0P=).

    نتیجه گیری

    افزایش میزان آگاهی و کاهش میزان اشتباهات دارویی قبل و بعد از مداخله در نتایج مطالعه دیده می شود که نشان دهنده تاثیر مثبت ارائه ی بازخورد با تاکید بر استاندارهای مراقبت دارویی بر میزان آگاهی و اشتباهات دارویی دانشجویان بوده است. بنابراین مربیان بالینی برای افزایش اثربخشی آموزش دانش و عملکرد دارویی و بالتبع کاهش اشتباهات دارویی می توانند شیوه های آموزش بالینی غنی تر را بر حسب محتوای مورد آموزش و اهداف آموزشی مورد نظر انتخاب نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، مراقبت دارویی، آگاهی، اشتباهات دارویی، دانشجویان پرستاری
  • عباس حیدری، بتول علیزاده تقی آباد*، سید رضامظلوم صفحات 588-600
    مقدمه

    برنامه های متعددی برای ارتقای مهارت بالینی دانشجویان پرستاری پیشنهاد گردیده است. در این میان، بهره گیری از پرستاران بالینی با تجربه در امر آموزش دانشجویان پرستاری به عنوان پرسپتور، افق تازه ای را در یادگیری بالینی گشوده است. با عنایت به محدود بودن مطالعات انجام شده در این خصوص در کشور ایران، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه پرسپتورشیپ بر مهارت بالینی دانشجویان پرستاری صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه یک پژوهش تجربی با طراحی دو گروهی قبل و بعد بود که بر روی 64 دانشجوی کارشناسی پرستاری که مشغول کارآموزی در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد بودند، انجام شد. دانشجویان به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند. در گروه مداخله، هر دانشجو تحت آموزش یک پرستار بالینی (پرسپتور) قرار گرفت. گروه شاهد نیز طبق روش معمول تحت آموزش مربی دانشکده قرار گرفتند. میزان مهارت بالینی در دو گروه، قبل و بعد از کارآموزی توسط آزمون تی، تی زوجی، من ویتنی و تحلیل کواریانس مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    مهارت بالینی دانشجویان در هر دو گروه ارتقای یافته بود. نتایج آزمون تی مستقل و من ویتنی نیز نشان دهنده افزایش معنادار مهارت بالینی در گروه پرسپتورشیپ نسبت به گروه آموزش معمول بود (002/0p≤).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه پرسپتورشیپ باعث ارتقای مهارت بالینی دانشجویان پرستاری می شود. لذا توصیه می شود هم بیمارستان ها و هم مراکز آموزشی، در راستای پیاده سازی این مدل آموزشی برنامه ریزی و تلاش نمایند. همچنین، نتایج به دست آمده از این مطالعه نیاز به همکاری و تشریک مساعی بین اعضای هیات علمی و فراهم آورندگان خدمات بالینی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: پرسپتورشیپ، صلاحیت بالینی، مهارت بالینی، دانشجویان پرستاری، آموزش بالینی
  • غلام رضا حسن زاده، فرید ابوالحسنی، عظیم میرزازاده، مریم علیزاده صفحات 601-610
    مقدمه
    بازنگری برنامه های درسی در دانشگاه های علوم پزشکی و تدوین برنامه های ادغام یافته، موجب اصلاح روش های آموزشی و افزایش گرایش دانشگاه ها به کاربرد روش های آموزشی فعال و دانشجو محور، نظیر یادگیری مبتنی بر تیم شده است. این مقاله به توصیف تجربه ای از اجرا و نتایج ارزشیابی روش یادگیری مبتنی بر تیم از دیدگاه دانشجویان می پردازد.
    روش ها
    این مطالعه اقدام پژوهی با روش نمونه گیری سرشماری، با همکاری 187 دانشجوی پزشکی ورودی 1390 دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 1390-1391 در برنامه ادغام یافته علوم پایه (پزشکی 90) اجرا گردید. پس از توجیه دانشجویان و تقسیم آنها به گروه های کوچک تر، مراحل یادگیری مبتنی بر تیم شامل: آزمون های آمادگی، استیناف، تکلیف گروهی و ارزیابی همتایان در 15 درصد از کلاس های هر بلوک، اجرا گردید. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه فرم ثبت مشاهدات و پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل نتایج پرسشنامه با استفاده از آمار توصیفی انجام گرفت.
    نتایج
    8/63 درصد از دانشجویان یادگیری تیمی را روش مناسبی برای یادگیری عمیق ذکر کرده اند. 2/46 درصد ایشان سوالات مطرح شده در جلسات را مناسب می دانستند، از نظر 7/51 درصد، تکالیف تیمی باعث تسهیل یادگیری دانشجویان شده است و 5/60 درصد اعتقاد داشتند که نحوه اداره جلسات مناسب بوده است. یافته های حاصل از مشاهده نشان داد که دانشجویان برای شرکت در بحث گروهی جای خود را تغییر می دادند یا حتی سر پا می ایستادند و خوب گوش می کردند، از یکدیگر سوال می پرسیده و برای دفاع از پاسخ هایشان سریعا به منابع ارجاع می دادند. بعضی به علت افزایش بار مطالعه با این روش مخالفت می کنند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد یادگیری مبتنی بر تیم باعث افزایش یادگیری عمیق و تسهیل یادگیری در بیش از نیمی از دانشجویان شده است. همچنین باعث افزایش مشارکت دانشجویان در کلاس درس شده و شاید به علت تعاملاتی که بین دانشجویان ایجاد می کند، بر ارتقای مهارت های ارتباطی دانشجویان پزشکی موثر باشد. لذا پیشنهاد می گردد از روش یادگیری مبتنی بر تیم در کنار سایر روش های تدریس، در آموزش رشته های علوم پزشکی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی برتیم، آموزش در گروه کوچک، آموزش پزشکی، دانشجو، یادگیری مشارکتی
  • ابوالقاسم امینی، جعفر صادق تبریزی، عبدالرضا شقاقی، محمدرضا نریمانی صفحات 611-622
    مقدمه
    منشور حقوق بیمار، حاوی حقوقی برای بیماران است که تیم درمان موظف به اجرا و رعایت آن می باشند، اما شواهد حاکی از نادیده گرفته شدن این حقوق در برخی از این مراکز است. این مطالعه به بررسی میزان رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه گیرندگان خدمات سلامت در مراکز سرپایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز پرداخته است.
    روش
    در این مطالعه پیمایشی-مقطعی، 382 نفر به صورت تصادفی ساده بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه از بین بیماران مراجعه کننده به مراکز سرپایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در آذرماه 1390انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بودکه از منشور حقوق بیمار استخراج، و روایی و پایایی آن تایید شد. اطلاعات با آزمون تی و آنالیز واریانس تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره ی کل رعایت محور های مختلف منشور حقوق بیمار در مراکز سرپایی دانشگاه از دیدگاه بیماران 15/15±18/42 و در سطح متوسط و قابل قبول بود. حیطه«ارائه خدمات سلامت مبتنی بر احترام به حریم خصوصی بیمار و رعایت اصل رازداری» با میانگین 39/24±12/66 در وضعیت خوب بود و نسبت به سایر حیطه ها بالاترین میانگین را داشت. حیطه دسترسی به نظام کارآمد رسیدگی به شکایات با میانگین 07/23±85/23 پایین ترین میانگین را در بین حیطه ها داشت و وضعیت آن نسبتا ضعیف بود. تعداد 93 نفر(17/24%) از گیرندگان خدمات معتقد بودند که محور های منشور حقوق بیمار همیشه در مراکز سرپایی دانشگاه در مجموع رعایت شده است. 96 نفر (17/25%) معتقد بودند که هیچ وقت منشور حقوق بیمار در مراکز سرپایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز رعایت نمی گردد.
    نتیجه گیری
    میزان کل رضایت از رعایت منشور حقوق بیمار در مراکز سرپایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز متوسط و قابل قبول می باشد و تنها در حیطه «ارائه خدمات سلامت مبتنی بر احترام به حریم خصوصی بیمار» میزان رضایت در حد خوب بود. بنابراین، بررسی علل و عوامل اثرگذار در میزان رضایت مراجعه کنندگان از رعایت منشور حقوق بیمار از اولویت های پژوهشی برای پاسخ دادن به چرایی وضعیت رضایت موجود و چگونگی ارائه خدمات سلامت می باشد.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی، منشور حقوق بیمار، مراکز سرپایی
  • رضا بهنام فر صفحات 623-625
|
  • Hamzah Ali Jamali, Mehran Ghalenoei Pages 541-550
    Introduction

    The raise of environmental and occupational health graduates followed by scarce employment has developed a concern about these disciplines and future career among students. This study was performed with the aim of determining environmental health and occupational health students'' attitude toward their disciplines and future career in Qazvin University of Medical Sciences in 2012.

    Methods

    All environmental and occupational health freshmen of Qazvin University of Medical Sciences studying for a segregated or integrated Bachelor’s Degree in 2012-2013 participated in this descriptive cross-sectional study through census (n=156). The data gathering tool was Minnesota University questionnaire including 17 questions، using a Likert scale. Data were analyzed using t-test and chi-square test.

    Results

    The mean and standard deviation of environmental students'' attitude toward their future career was 50. 7±9. 7 (out of 85). Also mean and standard deviation of occupational students'' attitude was 53. 3±6. 9. Mean and standard deviation of environmental health students'' attitude in men was 58±8. 4، But these parameters in women were 49. 7±9. 7. On the other hand، mean and standard deviation of occupational health students'' attitude toward their future career was 53. 3±7. 6 in men and 53. 2± 6. 7 in women.

    Conclusion

    The mean score for attitude of environmental health under investigation toward their discipline and future career was lower than acceptable level which demonstrates lack of desirable attitude toward future career among students. The authorities should pay special attention to creating jobs for these students. Curriculum improvement should also be seriously considered in order to increase the students’ competence. Also، informing students about university disciplines before they take the entrance examination، and supporting the students financially may prove helpful in improving their attitudes.

    Keywords: Student's Attitude, Environmental Health, Occupational Health, Discipline, Future Career
  • Mahdokht Taheri, Hossien Khoshrang, Ataollah Asadi Louyeh, Abtin Hidarzadeh Pages 551-560
    Introduction
    Resident promotion exams are considered one of the most important summative exams in residency period that allow residents to proceed to a higher grade. Multiple choice questions are the most common and objective test in medical science education. Therefore، finding methods to improve quality of exams، particularly in specialty programs، is important. The aim of this study is to determine effectiveness of training workshops on improving quality of residency promotion exams in medical school of Guilan University of Medical Sciences (GUMS).
    Methods
    In this Quasi-experimental study (before & after)، all questions of resident promotion exams of GUMS for 12 specialty programs in year 2010 (150 questions for each specialty-1800 questions in total) were structurally and taxonomically evaluated using a valid and reliable checklist based on Millman principles. After12 one–day educational workshops (one for each department) on multiple choice questions)، questions of residents’ promotion exam in year 2011 were evaluated. Data related to questions designed by faculties who had participated in the interventional workshop were analyzed using statistical Wilcoxon signed-rank test.
    Results
    Taxonomy of questions of written promotion exam in years 2010 and 2011 were as follows: 1204 (%66. 09) questions were of first level taxonomy، 565 (%31. 4) of 2nd level، and 31 (% 1. 7) of 3rd level in the 2010 exam، and 867 questions (%48. 2) were of first level taxonomy، 741 (%41. 2) of 2nd level، and 192 (%10. 6) of 3rd level in the 2011. Findings showed significant differences between taxonomy of questions of different programs in 2010 and 2011 (p=0. 0001، Z=23. 83). Also، according to Millman’s structural principles، the rate of questions with no structural problem was %66. 77 in the year 2010 and %75. 22 in 2011. There is a statistically significant difference based on Millman principles between 2010 and 2011 (p=0. 0001، Z=16. 703).
    Conclusion
    Current study showed that training workshops are effective in improving the rate of questions targeted at higher levels of knowledge (Taxonomies 2 & 3) in residency promotion exams.
    Keywords: Multiple Choice Questions, Residency Promotion Exam, Taxonomy, Teacher Training, Educational Workshops
  • Zahra Movaffaghi, Abbas Makarem, Narges Beyraghi, Fakhrossadat Hosseini, Mohammad Farsi Pages 561-570
    Introduction
    Listening to patients is essential for medical practice and patient care. This study was conducted to determine the time given to patients to explain their problem before being interrupted and redirected by clinical faculties in outpatient clinics of Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    The cross-sectional observational descriptive study was carried out in year 2011-2012، by observing and audio recording 330 clinical consultations from 30 faculty member physicians. The sample size was determined by doing a pilot study and the faculties were selected randomly using stratified sampling. The time initially given to patients to explain their problem before being interrupted and redirected by physicians was measured in seconds using a chronometer. An MP3 recorder was used for audio recording. Data were collected by non-participatory observation method. Descriptive statistics was used along with ANOVA، t test، correlation and regression for data analysis.
    Results
    Participation rate in patients and physicians were 93% and 46%، respectively. The physicians had a mean age of 47، included both male (70%) and female (30%)، and were mainly assistant professors (67%). Data from 320 observations were analyzed. The average time given to the patients to explain their problems was 9. 5±0. 55 seconds. The given times were negatively correlated with number of booked appointments (r= -0. 15، p≤0. 007) and positively correlated with total consultation time (r=0. 21، p≤0. 0001).
    Conclusion
    The findings show that the clinical faculties are giving relatively less time to their patients compared with the similar studies. Poor performance of faculties as the role models of future doctors leads to students’ cynicism for professional medical standards. Future projects are recommended in order to set standards for medical practice and maximum workload of physicians.
    Keywords: Listening, Communication Skills, Clinical Consultation, Professionalism, Faculty
  • Heji Mohammad Nourozi, Farkhondeh Rokhi, Hossein Karimi Moonaghi Pages 571-576
    Introduction
    Since technology has an important role in the improvement of educational quality، finding better methods of teaching and learning and improving equipment and teaching materials is emphasized. Regarding this، two educational methods- presentation by the instructor and video presentation، were offered and their effectiveness on nursing students’ learning skills was compared.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried on 48 nursing students of Mashhad nursing and midwifery school. One group received training through video film and the other were taught by instructor demonstration. Both had opportunity for practical exercise. The students’ learning was assessed via questionnaires and checklists in OSCE. To compare the scores of the two groups، the independent T-test and Mann Whitney U test were used.
    Results
    The results indicated that the average grade for insertion and remove of NG tube، putting on and taking off the gloves in a non-surgical way in the instructor-led demonstration group was more than the video-presentation group (p<0. 020). But in the case of hand scrub in a non-surgical way، the results did not indicate a significant difference (p<0. 077).
    Conclusion
    Video presentation showed to be less effective. This research confirms the superiority of instructor-led training for practical skills. Of course، in cases where live presentation- due to lack of instructors or equipment- is not possible، video-presentation as an alternative or as a complementary method could be used.
    Keywords: Practical Skills, Video, based Education, Demonstration
  • Zahra Purfarzad, Moloud Farmahini Farahani, Zohreh Ghamari Zare, Mojtaba Ghorbani Pages 577-587
    Introduction

    Medication administration process is a critical aspect of professional nursing care. Prevention from medical errors needs awareness and appropriate decision-making and performance. The aim of this study is to evaluate the effect of using feedback strategies with an emphasis on medication care standards on knowledge of nursing students and their medication errors.

    Methods

    During two semesters of 2011-2012 academic year، a quasi-experimental study was conducted on 59 nursing students of Arak nursing school، who were passing training course in cardiopulmonary ward. Students were divided into 2 groups of intervention and control. Data-gathering tool was a researcher-made observation checklist about the types and frequency of medication errors which was completed by an observer. In order to evaluate pharmaceutical knowledge، a questionnaire of 26 items was developed by the researcher. The data was analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and Wilcoxon and Mann Whitney statistical tests.

    Results

    There was a significant difference between mean scores of medication errors in both groups before and after intervention. After intervention، the mean score of knowledge was higher in intervention group (19. 86±2. 43) compared to that of control group (13. 70±2. 92). In addition، a statistically significant difference was observed in mean of medication errors between experiment (0. 48±0. 63) and control group (1. 23±1. 04) after intervention (P=0. 001 and Z=3. 20).

    Conclusion

    There was an enhancement in the students’ awareness of medication care and a reduction in their medication errors. This reveals the positive outcome of giving feedback along with an emphasis on medication care standards and its helpful effects on students’ knowledge and their failures. Therefore، in order to enhance the efficacy of education and to reduce medication errors as well، clinical instructors can enrich the clinical training practices by choosing proper programs designed in accordance with objectives and educational contents.

    Keywords: Clinical education, Pharmaceutical care, Awareness, Medication errors, Nursing students
  • Abbas Heydari, Batul Alizadeh, Seyedreza Mazloum Pages 588-600
    Introduction

    Several programs have been introduced to improve clinical skills of nursing students. Meanwhile، taking benefit of expert clinical nurses (preceptors) for educating nursing students is a new groove to clinical learning. Regarding the limited number of studies on this subject in Iran، current study aimed to determine the effect of preceptorship program on nursing students’ clinical skills.

    Methods

    This experimental study of pre and post-test with two groups design was conducted on 64 BSc nursing students passing their clinical course in the burning-care ward of Imam-Reza hospital of Mashhad. Students were randomly assigned into two groups of control and intervention. In the intervention group، every student was supervised and trained by an expert nurse (preceptor). Control group were trained through the routine teaching method by the clinical instructor. The students’ clinical skills were measures and compared before and after clinical course in the two groups، using t-test، paired t-test Mann Whitney and covariance analysis

    Results

    The students’ clinical skills were improved in both groups. According to the findings of independent t-test and Mann Whitney، the score increments in preceptorship program were significantly more than in the routine method (p≤0/002).

    Conclusion

    Implementation of preceptorship program is helpful and effective for improving clinical skills of nursing students. Thus، it is recommended that educational centers and hospitals try to employ this educational method. On the other hand، the results of this study revealed the necessity of collaboration between academic members and health care providers.

    Keywords: preceptorship, clinical competency, clinical skills, nursing student, clinical education
  • Gholamreza Hassanzadeh, Farid Abolhasani, Azim Mirzazadeh, Maryam Alizadeh Pages 601-610
    Introduction
    Revising medical curricula & establishing reformed programs result in refined educational methods which are accompanied by development of active & student-based teaching methods such as Team Based Learning (TBL). This paper describes an experience of implementation and evaluation findings of TBL according to medical students’ viewpoints.
    Methods
    This action research was planned for a census sample (n=187) basic science students of Tehran University of Medical Sciences with the new curriculum. After briefing the students about TBL and forming teams we did TBL in the following steps: Individual Readiness Assurance Test (IRAT)، Team Readiness Assurance Test (TRAT)، appeal، Team Application (TAP)، and peer assessment; in 15% of each program block. Data gathered by observation recording sheets، and a researcher-made questionnaire، and analyzed using descriptive statistics.
    Results
    A major part of the students (63. 8%) have admitted TBL as a deep learning approach. Students believed that TRATs were useful (46. 2%)، team application was a learning facilitator in TBL classes (51. 7%) and the class management was suitable (60. 5%). The observational data showed that the students changed their seats in order to take part in group discussions. They were listening carefully، asking questions and giving reference to support their claims. Some were against this method because it increased their study workload.
    Conclusion
    It seems TBL has a positive effect on deep learning and facilitates learning. The results indicate that TBL results in cooperative & active learning، and it improves class activity and may be، because of the developed interaction between students، it can promote communication skills. We recommend the use of TBL as a teaching method، beside other teaching methods، in medical sciences education.
    Keywords: Team Based Learning, Small Group Teaching, Medical Education, Students, Collaborative Learning
  • Abolghasem Amini, Jafar Sadegh Tabrizi, Abdolreza Shaghaghi, Mohammad Reza Narimani Pages 611-622
    Introduction
    Patient Rights Charter consists of a series of patients'' legal rights that health care providers must observe and carry out; but available evidences show that these are not fully practiced in some outpatient centers. This study aimed to investigate the status of observing patient rights from the perspective of clients in outpatient clinics affiliated to Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional survey study was conducted on patients admitted to outpatient centers of Tabriz University of Medical Sciences within December 2011 (N=382). These people were chosen through simple random sampling based on Cochran formula. Data collection instrument was a researcher-made questionnaire derived from Iranian Patient rights charter، which its validity and reliability was approved. Data was analyzed using t-test and ANOVA.
    Results
    Mean and standard deviation of total score for observing all essentials of patients’ rights charter in outpatient centers of the university was at a moderate and reasonable level (42. 18±15. 15) from the viewpoint of patients. The area of “providing health services based on respecting patient’s privacy and observing the essentials of secrecy and confidentiality” enjoying the highest mean score (66. 12±24. 39)، was at a desirable level compared to other areas. The area of “having access to effective complaint management system” showed the lowest mean score (23. 85±23. 07) from the participants’ perspective proving a poor level. Ninety three (24. 17%) of health service receivers believed that almost all areas of Patient Right Charter were observed totally in outpatient centers of the university. This is while 96 people (25. 17%) believed that patients’ right chart has never been practiced in outpatient centers of Tabriz University of Medical Sciences.
    Conclusions
    The general satisfaction with observation of patients’ right charter in outpatient centers of Tabriz University of Medical Sciences is at a moderate level and considered to be acceptable. Only in area of “providing health services based on respecting patient’s privacy and observing the essentials of secrecy and confidentiality”، the satisfaction level is higher than norms. Therefore، study of factors affecting patients’ satisfaction is among research priorities for responding about the current satisfaction status and the manner of providing health services.
    Keywords: Responsiveness, Patient Rights Chart, Outpatient Centers
  • Reza Behnamfar Pages 623-625