فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 60، دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم زیبایی، حسن غلامی*، مسعود زارع، حسین مهدیان، مهدی حارث آبادی صفحات 784-795
    مقدمه
    خشم، از علل اصلی مراجعه نوجوانان به مراکز مشاوره و روان درمانی است و به عنوان مشکل اصلی بهداشتی در سنین نوجوانی مطرح است. بنابراین استفاده از شیوه های پیشگیرانه و کارآمد مدیریت خشم ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر برنامه آموزش مبتنی بر وب بر شدت خشم نوجوانان در مدارس راهنمایی دخترانه مشهد است.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. واحدهای پژوهش را 130 نفر از دانش آموزان دختر مدارس راهنمایی ناحیه 4 مشهد تشکیل دادند که بر اساس تخصیص تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مشخصات واحدهای پژوهش و پرسشنامه شدت خشم نلسون بود که در دو مرحله قبل از مداخله و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شد. مداخله شامل برنامه مدیریت خشم از طریق وب بود که برای گروه تجربی اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی زوجی، تی مستقل و کو واریانس صورت گرفت.
    نتایج
    آزمون آماری کای اسکوئر نشان داد که دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک همگن هستند. هم چنین یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که نمره خشم بین دو گروه تجربی و شاهد قبل از مداخله اختلاف آماری معناداری را نشان نداد ولی بعد از مداخله از مجموع 156 امتیاز، نمره خشم در گروه تجربی4/20±2/89 بود که به طور معناداری پایین تر از همین نمره در گروه شاهد 4/16+0/98 بود(0001/0=p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده برنامه کنترل و مدیریت خشم، به روش غیر حضوری و با استفاده ازآموزش وب در منزل شیوه ای موثر برای بهبود کنترل خشم است، لذا پیشنهاد می شود از این روش در مدارس کشور استفاده شود.
    کلیدواژگان: خشم، پرخاشگری، نوجوانان، مبتنی بر وب، آموزش الکترونیکی
  • موسی علوی*، علیرضا ایرج پور صفحات 796-808
    مقدمه
    علی رغم اهمیت ارزشیابی صلاحیت بالینی در برنامه آموزش پرستاری، هنوز بر سر ویژگی های مطلوب (شاخص های) روش های ارزشیابی صلاحیت بالینی توافق وجود ندارد. لذا هدف از این مطالعه شناسایی شاخص های ارزشیابی صلاحیت بالینی و نیز بررسی دیدگاه اساتید بالینی در مورد آنها است.
    روش ها
    این مطالعه با بهره گیری از روش ترکیبی (Mixed method) در سه مرحله متوالی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. ابتدا شاخص های ارزشیابی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری با استفاده از منابع مختلف کتابخانه ای و بانک های اطلاعات گردآوری شد. در مرحله دوم ضمن مشارکت نمونه ای هدف مند از 23 مشارکت کننده (17 نفر از دانشجویان پرستاری، 4 نفر از اساتید بالینی و نیز 2 نفر از کارکنان حرفه ای پرستاری)، شاخص های به دست آمده ویرایش، تکمیل و طبقه بندی شدند. نهایتا با بهره گیری از روش سرشماری و استفاده از پرسشنامه با لیکرت 4 نقطه ای، دیدگاه 47 نفر از اساتید بالینی پرستاری به شاخص ها مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحلیل اطلاعات از روش تجزیه و تحلیل کیفی و آمار توصیفی استفاده شد.
    نتایج
    حاصل تحلیل داده های کیفی، شناسایی 5 طبقه اصلی و 44 زیر طبقه از شاخص ها (ویژگی های مطلوب) روش های ارزشیابی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری بود، که عبارتند از ویژگی های مطلوب زمینه/ شرایط ارزشیابی، محتوای ارزشیابی، فرآیند ارزشیابی، روش نمره دهی و پیامد ارزشیابی. میانگین امتیاز دیدگاه اساتید بالینی پرستاری در مورد اهمیت و قابلیت دستیابی به هر یک از شاخص ها توصیف شده به ترتیب بیش ترین و کم ترین میانگین (انحراف معیار) مربوط به شاخص های «پیوند دادن آموزش نظری به آموزش بالینی» و «بهره گیری از فن آوری های نوین» به ترتیب شامل 49/0±81/3 و 9/0±74/2 بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، شاخص های مهمی از ارزشیابی صلاحیت بالینی پرستاری را نشان می دهد که با توجه به موافقت بالای اساتید بالینی پرستاری به اهمیت آنها، می توان برای ارتقای روش های ارزشیابی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، ارزشیابی، پرستاری، ارزشیابی بالینی
  • فاطمه حشمتی نبوی*، محمد رجب پور، زهره حسین پور، ملیحه همتی، فاطمه حاجی آبادی، سید رضامظلوم، حبیب الله اسماعیلی صفحات 809-816
    مقدمه
    بخش مهمی از رفتار حرفه ای پرستاران در دوران دانشجویی شکل می گیرد و در دوران فعالیت حرفه ای توسعه می یابد. بنابراین مقایسه رفتارهای حرفه ای دانشجویان در سال اول و زمان فارغ التحصیل شدن با پرستاران شاغل می تواند تصویری از چگونگی شکل گیری و توسعه رفتارهای حرفه ای در مدت زمان آموزش رسمی و غیررسمی پرستاری فراهم آورد. این مطالعه با هدف مقایسه ی رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری و پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی که از نوع روندی است، رفتار حرفه ای کلیه دانشجویان پرستاری سال اول بالینی و سال آخر دانشکده پرستاری و مامایی مشهد و322 پرستارا شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1390 با استفاده از پرسشنامه تعدیل شده «پرسشنامه رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری» Goze مورد بررسی قرارگرفت. روایی ابزار پژوهش از طریق تعیین ایندکس روایی محتوا و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    نتایج
    72 نفر (64%) دانشجوی سال اول بالینی، 40 نفر (35%) دانشجوی پرستاری سال آخر و 322 پرستار، نمونه این پژوهش را تشکیل دادند. میانگین نمره رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری در سال اول ورود به بالین از مجموع 135 امتیاز 3/17±3/110 و در سال آخر 8/12±107 و میانگین رفتار حرفه ای در پرستاران بالینی 6/12±109 بود. آزمون آماری کروسکال والیس تفاوت آماری معناداری را بین سه گروه نشان نداد (2/0p=).
    نتیجه گیری
    اگرچه آموزش های پایه پرستاری قبل از شروع کارآموزی های بالینی توانسته اند سطح قابل قبولی از رفتار حرفه ای را در دانشجویان سال اول ایجاد کنند، اما توسعه این رفتارها در طی کارورزی ها و همین طور پس از شروع تجارب کاری به عنوان پرستار حرفه ای روند مناسبی نداشته است. مطالعات بیش تری در مورد بررسی رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری و پرستاران شاغل با استفاده از سایر روش ها و همین طور عوامل ارتقای رفتار حرفه ای در آنها مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، پرستار، رفتار حرفه ای، آموزش پرستاری
  • بهمن کرد*، حسن پاشا شریفی، مالک میر هاشمی صفحات 820-829
    مقدمه
    عوامل محیطی، ویژگی های انگیزشی و راهبردهای شناختی در عملکرد تحصیلی دانشجویان نقش بسزایی دارند. هدف اساسی این مطالعه بررسی نقش جهت گیری های اهداف پیشرفت و خودتنظیم گری با عملکرد تحصیلی دانشجویان دختر و پسر بود.
    روش ها
    این مطالعه بر مبنای مفروضه های تحقیقات همبستگی انجام شد. نمونه مشتمل بر280 دانشجوی پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد در سال تحصیلی 91-90 بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. متغیرهای پیش بین عبارت بودند از جهت گیری اهداف پیشرفت و راهبردهای خودتنظیم گری و عملکرد تحصیلی متغیر ملاک بود. ابزارهای اندازه گیری شامل چک لیست جمعیت شناختی، پرسشنامه های جهت گیری اهداف پیشرفت، راهبردهای خودتنظیم گری و معدل عملکرد تحصیلی دانشجویان بودند.
    نتایج
    ماتریس همبستگی متغیرهای پژوهش نشان داد بالاترین میزان همبستگی به ترتیب میان متغیرهای خودتنظیم گری با عملکرد تحصیلی و جهت گیری تسلطی با جهت گیری عملکرد- گرایش؛ خودتنظیم گری با جهت گیری عملکرد-گرایش است. نمودار مسیرها نشان داد که خودتنظیم گری روی عملکرد تحصیلی اثر مستقیم مثبت و معنادار دارد و اثر مستقیم جهت گیری عملکرد-گرایش روی عملکرد تحصیلی منفی و معنادار بود. سرانجام، اثر جهت گیری تسلطی بر روی عملکرد تحصیلی مثبت و معناداری بود.
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها، خودتنظیم گری نقش واسطه گری معناداری بین عامل های انگیزشی و عملکرد تحصیلی دانشجویان پرستاری و مامایی ایفا می نماید. بین جهت گیری عملکرد- گرایش و جهت گیری تسلطی با خودتنظیم گری رابطه ای مستقیم و معنادار برقرار است.
    کلیدواژگان: جهت گیری اهداف پیشرفت، خودتنظیم گری، عملکرد تحصیلی، دانشجو
  • مسعود رودباری*، فرزانه برفه ئی، ساناز رفاع صفحات 830-839
    مقدمه
    نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مورد پایان نامه ها موضوع مورد علاقه مدیران آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی است. هدف این مطالعه بررسی نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تهران درمورد میزان مشارکت اساتید راهنما، مشاور و مشاور آمار در پایان نامه ها است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 91-90 بر روی 270 پایان نامه دفاع شده سال های 1385 تا 1391 چهار دانشکده دانشگاه علوم پزشکی تهران که استاد مشاور آمار داشته اند، انجام شد. پرسشنامه پژوهشگرساخته ای پیرامون میزان مشارکت اساتید با مقیاس پنج گزینه ای برای افراد نمونه ارسال شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، کروسکال والیس و یومن ویتنی استفاده شد.
    نتایج
    بالاترین میزان مشارکت اساتید راهنما در پایان نامه های دکتری (20/1±8/2) و کارشناسی ارشد (27/1±3/3)، تهیه پروپوزالبود. بالاترین میزان مشارکت اساتید مشاور در پایان نامه های دکتری تهیه پرسشنامه و جمع آوری داده ها (34/1±5/2) و در پایان نامه های کارشناسی ارشد تهیه پروپوزال (38/1±7/2) بود. بالاترین میزان مشارکت اساتید مشاور آمار در پایان نامه های دکتری (36/1±9/2) و کارشناسی ارشد (24/1±4/3) تجزیه و تحلیل داده ها بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به کم رنگ بودن نقش استاد مشاور در مقایسه با اساتید راهنما و مشاور آمار در پایان نامه ها، لازم است حضور استاد مشاور در پایان نامه ها مورد بازنگری قرار گیرد. پیشنهاد می شود که جایگاه اساتید در مقالات استخراجی از پایان نامه ها و سایر امتیازات مربوط، با در نظر گرفتن میزان مشارکت آنان تعیین گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت، استادراهنما، مشاور، مشاور آماری، پایان نامه
  • فرح مادرشاهیان*، محسن حسن آبادی، سهیلا خزایی صفحات 840-850
    مقدمه
    مهم ترین مکان جهت تدریس، به خصوص موضوعات علمی دشوار، کلاس درس است. به دلیل نامشخص بودن نتایج بررسی های محدود قبلی، در این مطالعه نگرش نسبت به حضور در کلاس درس و نمرات دروس دانشجویان دارا و فاقد غیبت مقایسه شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی طولی 69 دانشجوی ترم اول رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با نمونه گیری سرشماری انتخاب و طی شش ترم تحصیلی (1389-1387) مطالعه شدند. غیبت های دانشجویان در10 درس که توسط دو پژوهشگر تدریس گردید تعیین شد و سپس به دو گروه:«دارای غیبت»(4-3 غیبت مجاز در دروس 2واحدی) و«فاقد غیبت»(حداکثر 2-1 جلسه غیبت در دروس2 واحدی) تقسیم شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته جهت تعیین نگرش دانشجویان (20سوال، نمره لیکرت: 5-1) نسبت به حضور در کلاس پس از تایید روایی وپایایی آن و نیز با فرم جمع آوری اطلاعات غیبت ها و نمرات دروس جمع آوری شد. اطلاعات با آزمون های کای دو و تی مستقل تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین نمره نگرش دانشجویان «دارای غیبت» نسبت به موانع آموزشی حضور در کلاس از مجموع 20 امتیاز (42/1±88/16(بالاتر از گروه «فاقد غیبت»)02/2±47/15(بود (003/0=p). نمره نگرش دانشجویان «دارای غیبت» نسبت به موانع اجتماعی حضور در کلاس (38/1±08/17(بیش تر از دانشجویان «فاقد غیبت»)91/1±95/15(بود (012/0=p)؛ اما نمره نگرش دانشجویان فاقد غیبت نسبت به فواید حضور در کلاس بالاتر از دانشجویان دارای غیبت بود (004/0=p). نمره کل دروس گروه «فاقد غیبت» بیش تر از گروه «دارای غیبت» بود (002/0=p).
    نتیجه گیری
    غیبت دانشجویان با کاهش نمرات دروس همراه بود. متعادل نمودن تعداد دروس و حجم کارورزی در ترم های تحصیلی، کاهش اضطراب طی تدریس، ارتقای یادگیری دانشجویان و علاقه دانشجویان به رشته تحصیلی می تواند درکاهش غیبت نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، موفقیت تحصیلی، نگرش، دانشجویان، غیبت در کلاس
  • نادره نادری، پروین رضایی صفحات 851-859
    مقدمه
    دانشکده پزشکی بندرعباس در سال 1388 جهت افزایش اثربخشی آموزش اقدام به ادغام در دوره فیزیوپاتولوژی و ارائه دروس به صورت مبتنی بر ارگان نمود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه محیط آموزشی از دیدگاه دانشجویان این دانشکده در کوریکولوم سنتی و کوریکولوم جدید و به منظور شناخت نقاط قوت و ضعف برنامه ادغام، طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، فضای حاکم بر محیط آموزشی با استفاده از پرسشنامه استاندارد DREEM سنجیده شد. نمونه گیری به صورت سرشماری و جامعه پژوهشی شامل تمامی دانشجویان شرکت کننده در دوره فیزیوپاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در سال های 1389-1387، سه دوره فیزیوپاتولوژی (یک دوره قبل از ادغام و دو دوره بعد از ادغام) شامل 95 نفر بود. اطلاعات با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس وTukey آزمون تعقیبی آنالیز گردید.
    نتایج
    میانگین امتیاز کسب شده از مجموع 200 امتیاز پرسشنامه DREEM برای دانشجویان نظام قدیم 4/8±2/76، برای دانشجویان نظام جدید در اولین سال ادغام1/20±108 و در دومین سال 7/24±95 بود. نتایج مشخص نمود که انجام ادغام موجب ارتقای معنادار دیدگاه دانشجویان نسبت به محیط آموزشی شده، اما امتیاز کلی کسب شده در سال دوم اجرای برنامه کاهش یافته و در مقایسه با سال قبل از ادغام، معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت ادغام دوره فیزیوپاتولوژی بر محیط آموزشی است ولیکن افت مشخص در سال دوم اجرا نشان می دهد که پیشرفت های حاصله پایدار نبوده اند. به نظر می رسد که انجام تغییرات اصلاحی در برنامه آموزشی به تنهایی قادر به حل مشکلات سیستم آموزشی نبوده و لازم است مسوولان آموزشی این دانشگاه با تعیین استراتژی های دقیق به دنبال توسعه پایدار نظام آموزشی باشند.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، طرح ادغام، دانشجویان پزشکی، دیدگاه، محیط آموزشی
  • عفت شهرآبادی، محسن رضاییان*، علی اکبر حقدوست صفحات 860-868
    مقدمه
    رویکرد یادگیری، متغیری است که اکثر صاحب نظران پایه اساسی یادگیری تلقی کرده، آن را به دو دسته رویکرد عمقی (Deep Approach) و سطحی (Surface Approach) تقسیم نموده اند. در این مطالعه، رابطه رویکردهای یادگیری و مطالعه و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1391 انجام شد. تعداد 370 نفر به صورت سهمیه ای تصادفی ساده از رشته های پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری- مامایی و پیراپزشکی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد فرآیند رویکرد مطالعه فرم دو عاملی تجدید نظر شده (R-SPQ-2F or Revised two-factor Study Process Questionnaire) بود، که بر اساس مقیاس 5 درجه ای لیکرت نمره گذاری شده است. جهت سنجش پیشرفت تحصیلی، معدل کل ترم های قبل دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های آماری t مستقل، آنالیز واریانس یک راهه و ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی چندگانه) انجام شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار رویکرد عمقی برابر 54/0±21/3 به طور معناداری از رویکرد یادگیری سطحی آنان 64/0±92/2 بیش تر است (001/0p< و 65/6=t). در این مطالعه رویکرد عمقی با معدل رابطه مثبت و مستقیم (041/0=p و 12/0r=) و رویکرد سطحی با معدل رابطه منفی و معکوس (05/0=p و 11/0-r=) داشت. مهم ترین شاخص پیش بینی کننده معدل کل دانشگاهی، رویکرد عمقی بود. یعنی با افزایش یک واحد در متغیر رویکرد عمقی، میانگین معدل کل دانشگاهی، 28/0 افزایش یافت. در کلیه رشته ها، میانگین رویکرد عمقی دانشجویان بیش تر از رویکرد سطحی بوده، اما اختلاف رویکرد عمقی در بین رشته ها، معنادار نیست (52/0=p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده رویکرد عمقی به عنوان پیش بینی کننده نتایج یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان است. لذا بایستی دانشجویان را جهت اتخاذ رویکرد عمقی، با مداخلات آموزشی مناسب و برنامه ریزی های صحیح یاری نمود.
    کلیدواژگان: رویکرد عمقی، رویکرد سطحی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان، رویکرد های مطالعه
  • فریبا حقانی، محمد فخاری صفحات 869-885
    مقدمه
    بازخورد همانند آینه ای است که فرد عملکرد خود را در آن مشاهده می نماید و یک جزء مهم در آموزش پزشکی محسوب می گردد، لیکن یکی از نقاط مغفول مانده و نیازمند توجه در آموزش پزشکی محسوب می گردد. آشنایی با راه کارها و روش های بهبود بازخورد در بالین برای اساتید پزشکی یک ضرورت است. هدف این مقاله بررسی و بسط مفهوم بازخورد، بررسی عوامل موثر بر آن، مدل ها و راه کارهای منتشر شده در متون علمی و پژوهشی در این زمینه است.
    روش ها
    در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی بازخورد به همراه آموزش، بالینی و پزشکی، کلیه مقالاتی که در زمینه بازخورد در آموزش بود، مورد جستجو قرار گرفت. برای جستجوی مقالات از طریق پایگاه های مقالات Magiran، SID، Irandoc، ERIC و موتور جستجوی گوگل اسکالر(Google Scholar) اقدام گردید. سپس تنها مقالاتی که به صورت تمام متن از این پایگاه ها قابل دستیابی بود مورد استفاده قرار گرفت. مقالات فارسی زبان از سال 1380 به بعد و در مقالات لاتین سال 2000 مبنا قرار داده شد. بعد از جستجوی پایگاه ها در مجموع 83 مقاله به دست آمد. تمام مقالات مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 33 مقاله به دلیل عدم ارتباط با موضوع کنار گذاشته شد و در نهایت 50 مقاله مناسب تشخیص داده شد و مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در مقالات تعاریف متعددی از بازخورد وجود دارد، یکی از علل عدم توافق اساتید و فراگیران بر مفهوم بازخورد، وجود برداشت های متفاوت از این مفهوم است. عوامل بسیاری بر بازخورد و تاثیر آن بر عملکرد فراگیر وجود دارد. مهم ترین عامل در این زمینه خود فراگیران هستند. چون فراگیران در دریافت بازخورد فعالانه عمل می کنند. در زمینه بهبود شیوه های ارائه بازخورد، مدل های متعددی معرفی شده است. نقطه مشترک تمامی آنها استفاده از مدل ساندویچ بازخورد و خود ارزیابی فراگیر از عملکرد خود است. همچنین اخیرا به استفاده از کارت بازخورد در جهت عینی نمودن بازخوردهای ارائه شده توجه زیادی شده است. از فراگیران هم در زمان بازخورد انتظاراتی وجود دارد که باید از ان آگاه باشند.
    نتیجه گیری
    بازخورد از اهمیت بالایی در آموزش و کمک به یادگیری برخوردار است. شناخت عوامل موثر بر بازخورد برای اساتید پزشکی ضروری است. اگرچه در متون راه کارها، مدل ها و پیشنهادات متعددی برای کمک به اساتید وجود دارد، ولی از آنجا که تاثیرات بازخورد وابسته به زمینه است لازم است اثر بخشی این شیوه ها بر پیامدهای یادگیری در آموزش بالینی مورد تحقیق قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازخورد، کارت بازخورد، آموزش پزشکی، تدریس بالینی
  • سلیمان احمدی، زهرا جوهری، فریبا حقانی صفحات 886-896
    مقدمه
    رابطه ی مثبت بین استفاده ازراهبردهای مطالعه و یادگیری و موفقیت تحصیلی در دانشگاه در برخی مطالعات نشان داده شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی راهبردهای مطالعه و یادگیری در دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی بود تا اطلاعات آن جهت بهبود راهبردهای یادگیری دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی سال 1392 در دانشکده پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه شاهد انجام گرفته است. بر اساس پایلوت انجام شده 240 نفر از دانشجویان پزشکی و90 نفر از دانشجویان دندانپزشکی متناسب با تعداد دانشجویان مقاطع در هر دانشکده به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. پرسشنامه راهبردهای مطالعه و یادگیری (LASSI) ویرایش دوم پس از تایید اعتبار و پایایی آن توسط دانشجویان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، تی مستقل وآنالیز واریانس انجام گرفت.
    نتایج
    در بین میانگین نمرات کسب شده توسط کل دانشجویان بیش ترین میانگین نمره به دست آمده از ده حیطه 47/4±78/28 مربوط به حیطه ی انتخاب ایده اصلی وکم ترین میانگین نمره 36/4±13/22 مربوط به حیطه ی خودآزمایی بوده است(دامنه نمرات در این حیطه ها بین40- 8 بود). مقایسه بین میانگین نمرات دانشجویان در حیطه های ده گانه راهبردهای مطالعه و یادگیری بین دو دانشکده پزشکی و دندانپزشکی فقط تفاوت آماری معنادار در حیطه راهنمای مطالعه و خودآزمایی را نشان داد(02/0=P). دربررسی تفاوت میانگین نمرات بین دختران و پسران تفاوت آماری معنادار بین راهبردهای آزمون انتخاب ایده اصلی آنان مشاهده گردید(001/0=P). دانشجویان ساکن خوابگاه در حیطه پردازش اطلاعات از میانگین کم تری (77/3±2/24) نسبت به دانشجویان ساکن در منزل شخصی (48/4±25/26) برخوردار بودند و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (005/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بسیاری از حیطه های مطالعه و یادگیری دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دارای نمرات پایین بوده است. بنابراین، لازم است که مهارت های مطالعه و یادگیری دانشجویان در ورود به دانشگاه ارزیابی شود و دانشجویان به طور منظم بازخورد دریافت نمایند. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مناسب به منظور بهبود توانایی های آنان طراحی گردد.
    کلیدواژگان: دانشجو، راهبرد های مطالعه، یادگیری، دانشگاه
|
  • Azam Zibaei, Hassan Gholami *, Masood Zare, Hosein Mahdian, Mahdi Haresabadi Pages 784-795
    Introduction
    Anger is one of the main reasons for youngster to visit mental health counseling centers. It is considered as the main health problem in youth. Frequent arousal anger may activate aggressive behavior and it might damage psychological adjustment، individual and social health. Therefore employing preventive and effective strategies of anger management seem to be necessary. The aim of this study is to determine the efficacy of web-based education on anger management in guidance school girls of Mashhad.
    Methods
    This was a semi-experimental study using pretest and posttest method and a control group. 130 female students were randomly selected from province number 4 of Mashhad then randomly divided into two groups. Data gathering tools included a questionnaire about characteristics of modules under investigation and Nelson et al aggression questionnaire that were completed in two phases، before and one month after intervention. Intervention comprised administered anger management program for the intervention group via web. Data was analyzed using chi2، paired t، independent t، and covariance tests.
    Results
    Chi2 test showed that both groups are similar in terms of demographic variables. Anger scores also showed no statistically significant difference between the two groups before intervention. However after intervention، anger score was 89/2±20. 4 out of total score of 156 which was significantly lower compared to 98. 0±16. 04 of control group (p= 0. 0001).
    Conclusion
    According to the results، web-based anger control and management program through indirect method at home is an effective way to improve anger control. Therefore، it is recommended that schools use this method nationwide.
    Keywords: Anger, aggression, teenagers, web, based, e, learning
  • Mousa Alavi *, Alireza Irajpour Pages 796-808
    Introduction
    Despite importance of evaluating students’ clinical competencies through nursing education program، there is still controversy about optimum characteristics (indices) of clinical evaluation methods and there is no consensus. This study was performed to determine optimum characteristics of clinical competencies’ evaluation and to assess clinical nursing teachers’ viewpoints.
    Methods
    This mixed method study carried out in three subsequent phases in Isfahan University of Medical Sciences، Iran. Firstly، the criteria for evaluationg nursing students’ clinical competencies were extracted from different sources such as libraries and databases. In the second phase in which nursing students (n=17)، clinical teachers (n=4) and nursing professionals (n=2) participated; the extracted criteria were revised، completed and categorized. Finally a 4point Likert scale questionnaire was utilized to get the views of a census sample of 47 clinical nursing teachers about the evaluation criteria. Data were analyzed through qualitative and quantitative methods and descriptive statistics.
    Results
    Qualitative data analysis led to identify 5 main themes and 44 subthemes of criteria (optimum characteristics) for clinical evaluation methods namely criteria for evaluation context، criteria for evaluation content، criteria for evaluation process، criteria for grading students and criteria for evaluation outputs. The maximum and minimum of the mean scores (Standard Deviations) of the clinical nursing teachers’ views about the importance of the criteria were 3. 81±0. 49 and 2. 74±0/9 that were related to “linking the theoretical and clinical education” and “using new information technology” respectively.
    Conclusion
    This study introduces some important characteristic of clinical competency evaluation methods. Considering the high agreement of clinical nursing teachers with importance of the extracted criteria، it would be worthwhile to use them to improve clinical competency evaluation methods for nursing students.
    Keywords: Clinical competency, evaluation, nursing, clinical evaluation
  • Fatemeh Heshmati Nabavi *, Mohammad Rajabpour, Zohreh Hoseinpour, Maliheh Hemmati Maslakpak, Fatemeh Hajiabadi, Seyed Reza Mazlom, Habibollah Esmaily Pages 809-816
    Introduction
    An important part of nurse’s professional behavior forms during academic education and develops throughout professional career. Therefore comparing professional behavior of freshmen and seniors at graduation with that of nurses can illustrate the formation and development of professional behavior at the time of formal and informal nursing education. This study was conducted to compare professional behavior of nursing students to that of nurses employed in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study of trend type، study population included all freshmen and senior nursing students of school of nursing and midwifery in Mashhad University of Medical Sciences as well as nurses employed in hospitals affiliated to this university in year 2011 (n=322). Professional behavior of these students and nurses was assessed using modified “nursing student professional behavior” questionnaire of Goze. The validity of the questionnaire was confirmed using content validity index and its reliability was confirmed using Cronbach''s alpha coefficient. Data was analyzed using descriptive statistics، Kruscall-Wallis، and Spearman correlation coefficient.
    Results
    72 freshman students of clinical nursing (64%)، 40 senior nursing students (35%)، and 322 nurses formed the sample. The mean score of professional behavior of freshman students was 110/3±17. 3 out of total score of 135 and this mean score was 107±12/8 for senior nursing students and 109±12/6 for clinical nurses. The result of Kruscall-Wallis test showed no significant difference among these three groups (p=0. 2).
    Conclusion
    Although basic nursing educations prior to clinical education has lead to development of a desirable level of professional behavior in junior nursing students، development of these behaviors did not have an appropriate trend among senior students and employed nurses. Further studies using other ways of assessment are needed to assess nursing students and clinical nurses'' professional behavior considering factors promoting professional behavior.
    Keywords: Nursing student, nurse, professional behavior, nursing education
  • Bahman Kord *, Hassan Pasha Sharifi, Malek Mirhashemi Pages 820-829
    Introduction
    Environmental factors، motivational characteristics، and cognitive strategies play an important role in students’ academic performance. The main objective of this study was to investigate the role of achievement goals orientation and self-regulation in predicting academic performance among male and female college students.
    Methods
    This study was conducted based on assumptions of correlational studies. Sample included 280 students of nursing and midwifery randomly selected from Mahabad Islamic Azad University during 2011-2012 academic years. Predicting variables were achievement goals orientation as well as self-regulation strategies، and academic performance was criterion variable. Measurement tools included a demographic checklist، achievement goals and self-regulation strategies questionnaires and grade point average of students’ academic performance.
    Results
    Correlation matrix showed that the highest correlation was observable respectively between variables of self-regulation and academic performance، mastery goal orientation and performance - approach goals، and finally self-regulation with performance-approach goals. Path analysis showed that self-regulation has positive and significant direct effect on students، and the performance - approach goals has negative and significant direct effect on academic performance. Finally، the effect of mastery orientation was positive and significant on academic performance.
    Conclusion
    According to the findings، self-regulation makes a significant mediate role between motivational factors and academic performance for nursing and midwifery students. There was a significant directional association between performance-trend orientation and dominance orientation with self-regulation.
    Keywords: Achievement goals orientation, self, regulation, academic performance, student
  • Masoud Roudbari *, Farzane Barfei, Sanaz Refa Pages 830-839
    Introduction
    Postgraduates’ viewpoint about thesis is an area of interest for administrators of medical universities. The objective of this study is to overview postgraduates’ viewpoints about supervisors’، co-supervisors’ and statistical advisors’ contribution to theses in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted during 2011-2012 on 270 theses having statistical advisors and finished within 2006 to 2011 at four faculties of TUMS. A 5 point scale questionnaire was developed by the researcher about professors’ involvement and cooperation then delivered to samples. Descriptive statistics، independent t، Kruskal Wallis، and Mann Whitney U tests were used to analyze data.
    Results
    The highest cooperation rate of supervisors in PhD theses (2. 8±1. 20) and master theses (3. 3±1. 27) related to proposal preparation. The highest cooperation rate of co-supervisors in PhD theses related to questionnaire development and data gathering (2. 5±1. 34) and preparing proposal for master theses (2. 7±1. 38). The highest cooperation rate of statistical advisors in PhD theses (2. 9±1. 36) and master theses (3. 4V1. 24) was data analysis.
    Conclusion
    Due to low cooperation level of co-supervisors compared to supervisors and statistical advisors، we recommend to revise the role of co-supervisors in theses. Moreover، the arrangement of the authors’ name in final publications should be changed according to their contribution to the work.
    Keywords: Cooperation, supervisor, co, supervisor, statistical advisor, thesis
  • Farah Madarshahian *, Mohsen Hassanabadi, Soheila Khazaei Pages 840-850
    Introduction
    The most important setting for teaching، specifically for difficult scientific topics، is classroom. Due to the uncertain results of previous investigations which are limited in number too، this study was implemented to compare attitude toward attendance in sessions and grades of associated courses for students with or without absence.
    Methods
    In this descriptive longitudinal study، 69 nursing freshmen of Birjand University of Medical Sciences at their first semester were selected through census sampling، and followed for six consecutive semesters (2009–2011). Students’ absence in 10 lessons taught by two researchers was confirmed and then students were divided into two groups; “with absence” (3-4 permissible absence in a course of study) and “without absence” (One or at maximum two absence for a course of study). Data was gathered using a valid and reliable researcher-made questionnaire to determine students attitude (20 questions، Likert score: 1-5) toward classroom attendance، as well as a data collection form for absence and course grades. Data was analyzed using Chi2 and independent t-test.
    Results
    Mean score of students’ attitude “with absence” toward educational barriers of classroom attendance was (16. 88±1. 42 out of total score of 20) and higher than that of students without absence (15. 47±2. 02، p=0. 003). Total attitude score of students “with absence” toward social barriers of classroom attendance (17. 08±1. 38) was higher than that of students without absence (15. 95±1. 91، p=0. 012); but total attitude score of students without absence toward the benefits of classroom attendance was higher than that of students with absence (P=0. 004). Total course score for the group “without absence” was higher than that of the group “with absence” (p=0. 002).
    Conclusion
    Students absence was associated with lower grades. Balancing the number of courses and volume of training in semesters، reducing anxiety during teaching، promoting students’ interest in learning and field of study can be involved in reducing their absence.
    Keywords: Education, academic achievement, attitude, students, absence
  • Nadereh Naderi, Parvin Rezaee Gazki Pages 851-859
    Introduction
    In order to increase the efficacy education، Bandar Abbas Medical School underwent a curricular change in 2009 and integrated its curriculum in physiopathology phase and represented courses as organ-system-based approach. This study aimed to compare educational environment from the viewpoints of students in this medical school considering traditional and new curriculum in order to identify weaknesses and strengths of integration.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، educational atmosphere was evaluated using a standard questionnaire of DREEM. Sampling was completed through census and study population included all medical students (N=95) passing their physiopathology courses during 2008-2009 academic years in Hormozgan University of Medical Sciences. Physiopathology topic included 3 courses (one before and 2 after integration). Data was analyzed using one way ANOVA and Tukey’s test.
    Results
    Mean scores of achieved points were (76. 2±8. 4) for the year before integration، (108±20. 1) for the first year after integration، and (95±24. 7) for the second year after intervention out of total 200 points of DREEM questionnaire. The results showed that integration lead to a significant promotion in students’ viewpoints toward educational atmosphere، but the total score achieved in second year decreased and was not significant compared to the year before integration.
    Conclusion
    This study approved positive results of organ system-based integrated curriculum. But the study showed a notable failure through second semester of implementation that disclosed unstable achievements. It seems that reformative changes in curriculum solely are not the key to solve educational system problems. Administrators must develop an established educational system through identifying precise strategies.
    Keywords: Curriculum, integration, medical students, viewpoint, educational atmosphere
  • Effat Shahrabadi, Mohsen Rezaeian *, Aliakbar Haghdoost Pages 860-868
    Introduction
    Most experts consider learning approach as the fundamental basis of learning dividing it into two parts of deep learning approach and surface learning approach. This is an endeavor to investigate the relationship between learning and study approaches with academic achievement among students in Rafsanjan University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in 2012 on a sample of medicine، dentistry، nursing، and allied health students (n=370) selected through stratified random sampling in Rafsanjan University of Medical Sciences. Data gathering tool was a revised two-factor Study Process Questionnaire (R-SPQ-2F) graded based on 5point Likert Scale. Students’ total grade point average (GPA) was considered to evaluate their academic achievement. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics (Independent t-test، ANOVA، Spearman correlation coefficient، and multiple linear regression).
    Results
    Mean and standard deviation of deep learning approach (3. 21±0. 054) was significantly higher than surface learning approach (2. 92±0. 064) (t=6. 65، p<0. 001). Deep learning and GPA showed direct and positive correlation (r=0. 12، P=0. 041). On the other hand، surface approach and GPA showed negative and reverse correlation (r=-0. 11، P=0. 05). The most important predictor index of GPA، was deep approach. This means that an increase of one unit in deep approach، lead to increase of 0. 28 points in GPA. In all disciplines، mean of students’ deep approach was higher than that of surface approach، but differences of deep approach between disciplines were not significant (P=0. 52).
    Conclusion
    This study demonstrates that deep learning approach is an important predictor of students’ learning outcome in Rafsanjan University of Medical Sciences. Therefore، students should be helped in order to adopt with deep approach using appropriate educational interventions and proper planning
    Keywords: Deep learning, surface learning, academic achievement, students, study approach
  • Fariba Haghani, Mohammad Fakhari Pages 869-885
    Introduction
    Feedback acts like a mirror in which the learner can observe the reflection of his/her performance. It is an important factor in medical education as well; but one of the most neglected ones. Understanding the mechanisms and methods of feedback in clinical practice is necessary. The aim of this study is to investigate and develop the concept of feedback and factors affecting it as well as introducing models and strategies proposed in this regard.
    Methods
    Using keywords of feedback، education، clinical، and medicine، papers addressing feedback in medical education were searched. Databases such as ERIC، Magiran، SID، Irandoc، and Google Scholar search engine were used for searching. A total of 83 Farsi articles published after 2001 and English papers published during 2000-2013 were retrieved. Thirty three were excluded due to subject divergence and finally 50 articles were included، studied، and then analyzed.
    Results
    A variety of definitions were found for the concept of feedback. One of the reasons for lack of conscensus on its definition is due to different perceptions of experts and learners. There are several factors affecting feedback and its effect on learners’ performance. The most one are learners themselves due to their vigorous recital for receiving feedback. More than a few models are represented on the ways of giving feedback and their common position is feedback sandwich and learners’ self-evaluation. Recently a model of feedback-card is also represented to objectify given feedbacks. There are expectations from learners that should be considered by them.
    Conclusion
    Feedback is very important in education and learning. Identification of factors influencing feedback is necessary for medical faculties. Papers introduced some approaches، models and various proposals to aid teachers. Feedback is context-dependent concept and effectiveness of these approaches and models must be examined in specific context.
    Keywords: Feedback, feedback card, medical education, clinical teaching
  • Soleiman Ahmadi, Zahra Jouhari, Fariba Haghani Pages 886-896
    Introduction
    Positive relationship between the use of learning and study strategies with academic achievement in college has been proved in some studies. The goal of this study was to determine learning and study strategies inventory (lassi) of medical and dental students.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out during 2013 at Shahed University. Based on a pilot study، a sample size was of 240 medical and 90 dental students in were selected through random quota. A valid and reliable Persian translation of Learning and Study Strategies Inventory (LASSI، 2nd edition) questionnaire was completed by students. Data was analyzed using independent t-test and ANOVA.
    Results
    From ten domains، the highest mean score achieved by students belonged to “main idea” (28. 78±4. 47) and the lowest belonged to “self-testing” (22. 13±4. 36) (possible of 8-40). Comparing mean scores of the ten domains of learning and study strategies for medical and dental students، only a significant difference was observed in the area of study aids and self-testing (p= 0. 02). Mean scores of test strategies showed a meaningful statistical difference between female and male students (p =0. 001). The mean score for information processing domain among dormitory students was lower compared to student having local accommodation and this difference was statistically significant (p=0. 005).
    Conclusion
    The results of this study showed that many domains of LASSI among medical and dental students were low. Therefore، it is necessary to evaluate students’ study and learning skills in advance. Students must receive regular feedback. Apposite training programs to improve their capabilities are highly recommended.
    Keywords: student, study strategies, learning, university