فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 14 (پاییز 1388)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 14 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر حسین حلبیان صفحه 7
    بارش یکی از مهمترین داده های ورودی به سیستم های هیدرولوژیکی محسوب می شود که مطالعه و اندازه گیری آن در اکثر موارد برای مطالعات رواناب، خشکسالی، آبهای زیرزمینی، سیلاب، رسوب و... لازم و ضروری است. هدف این مقاله پیش آگاهی مقادیر بارش ماهانه یزد با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی است. در این تحقیق از داده های بارش ماهانه طی دوره آماری 53 سال (1950-2003) و شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان یک روش غیر خطی جهت پیش بینی بارش استفاده شده است. نتایج این تحقیق بعد از آزمون شبکه با لایه های پنهان و با ضرایب یادگیری مختلف نشان داد که استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی با یک پرسپترون 2 لایه پنهان با ضریب یادگیری 1/0 و مومنتم 7/0 مدل نسبتا بهتری را ارائه می کند و همچنین بعد از آموزش مجدد شبکه و آزمون شبکه با لایه های پنهان و ضرایب مختلف یادگیری در ترکیب با الگوریتم ژنتیک نشان داد که ترکیب شبکه با ویژگی های مذکور با الگوریتم ژنتیک باعث کاهش خطا و افزایش سرعت محاسبات شده و مدل بهتری را ارائه می کند. لازم به ذکر است که تصادفی کردن داده ها برای آموزش شبکه باعث افزایش دقت و بهتر بودن مدل می شود.
    کلیدواژگان: بارش، پیش آگاهی، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک، یزد
  • ید الله کریمی پور صفحه 29
    این مقاله مروری انتقادی بر مقاله «جغرافیای IQ»، نوشته جری گلید است که در شماره 36 مجله معتبر INTELLIGENCE انتشار یافته است. اما مخاطب اصلی این نقد در واقع نظریه”IQ و ثروت ملل“از استادان برجسته دانشگاه های اولستر بریتانیا و تمپر فنلاند، دکتر لین و دکتر ون هانن است. این نظریه که از آغاز سده بیست و یک، بیشتر از طریق دو کتاب پر فروش «IQ و ثروت ملل» و «IQ و نابرابری جهانی»، میان محافل، احزاب و سازمان های راستگرا و راست میانه اروپا، آمریکای شمالی و حتی خاور دور پیشرفته رخنه کرده، بر آن است که نابرابری ملت ها از دیدگاه GDI،GDP و دیگر شاخص های اقتصادی، برخاسته ازتفاوت میانگین های بهره هوشی آنها است. از دیدگاه منتقد، نظریه هوش و ثروت ملل در عین حال که مشوقی تئوریک برای مدیریت های سیاسی جهان رو به توسعه برای نوسازی و بهسازی شاخص های کیفیت انسانی و نیز شاخص های توسعه انسانی به شمار می رود، به اعتبار داده های آماری و نیز شیوه تحقیق و پژوهش، سست و کم مایه است. نویسندگان با غفلت از شیوه تحلیل و رهیافت و رویکرد های کارساز ژئوپلیتیکی و با تکیه ساده بر پراکنش جغرافیایی دو پدیدار IQ و GDP، کوشیده اند تا نابرابری های پیچیده فضاهای محیطی را تفسیر کنند. همین غفلت، زمینه ی کژتابی برخی دیدگاه های لین و ون هانن شده است.
    کلیدواژگان: میانگین های بهره هوشی (IQ) ملی، ژئوپلیتیک توسعه، محیط اجتماعی، فضای جغرافیایی، شاخص های توسعه
  • محمد شعبانی فرد، احمد پوراحمد، علی حسینی، مصطفی رشیدی صفحه 47
    در دهه های اخیر رشد و توسعه صنعت گردشگری و اتخاذ آن به عنوان یکی از فعالیت های عمده اقتصادی از طرف کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، برنامه ریزان را بر آن داشته تا جهت توسعه فعالیت های گردشگری به دو مقوله مهم توجه نمایند: اول افزایش کیفیت تجربه گردشگری، دوم تلاش در جهت حفظ منافع جوامع میزبان. دور از ذهن نیست که دستیابی به این دو مهم تنها از طریق شناسایی، تعیین و ارتقاء ظرفیت پذیرش گردشگری در راستای توسعه پایدار این مقاصد گردشگری میسر می گردد. در این مطالعه هدف سنجش و ارتقاء ظرفیت پذیرش گردشگری در منطقه 12 تهران در راستای توسعه پایدار گردشگری بوده، در این راستا تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل اتحادیه جهانی حفاظت از محیط طبیعی در سه بعد فیزیکی، واقعی و موثر جهت سنجش ظرفیت پذیرش و کیفیت تجربه گردشگری انجام گرفت. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که حجم گردشگران ورودی به این منطقه بیش از ظرفیت پذیرش بالفعل این منطقه از شهر می باشد و روند توسعه گردشگری در این منطقه با توجه به ظرفیت پذیرش تعیین شده شکلی ناپایدار دارد. از این رو در انتهای این تحقیق پیشنهاداتی نیز جهت ارتقاء ظرفیت پذیرش در راستای توسعه پایدار گردشگری در این مقصد ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ظرفیت پذیرش گردشگری، توسعه پایدار، گردشگری پایدار
  • محمداکبرپورسراسکانرود، مهدی قرخلو، محبوبه نوروزی صفحه 75
    منطقه 9 تهران، با جمعیت 195000 نفر، منطقه ای حاشیه ای است که در منتهی الیه غرب تهران قرار دارد. این منطقه، 7/2% از کل مساحت تهران را تشکیل می دهد. موضوع فضای سبز در منطقه 9 تهران، بسیار پراهمیت است، مساحت موجود کاربری فضای سبز در منطقه، 717465 متر مربع است ودر نتیجه سرانه موجود فضای سبز در منطقه9، 67/3 متر مربع است که در مقایسه با شاخص تعیین شده از سوی محیط زیست سازمان ملل متحد (20 تا25 مترمربع برای هرنفر) فاصله بسیار زیادی رادارد، مساحت فضای سبز عمومی منطقه با در نظر گرفتن جمعیت 195000 نفری باید رقمی معادل 2925000 مترمربع باشد که با رقم فعلی مساحت فضای سبز عمومی منطقه 9، 2207535 متر مربع اختلاف دارد که این نشان دهنده کمبود فضای سبز در منطقه 9 است. با توجه به محاسبه کمبود فضای سبز منطقه 9 فضای سبز موجود در منطقه، فقط برای 59788 نفر کافی است و به این تعداد سرانه 12 مترمربعی اختصاص می یابد و این یعنی 135211 نفر در منطقه 9(یعنی تقریبا 69.3 درصد)، فاقد فضای سبز عمومی در منطقه هستند.پس از مطالعه وسعت، شعاع عملکرد و حد مطلوبیت پارک های شهری منطقه 9مشخص گردید که کمبود فضای سبز در زمینه پارک های شهری منطقه بیشتر می باشد. بنابراین برای جبران این کمبود در رابطه با ضرورتهای محیطی و نیازهای تفریحی ساکنین منطقه، معیارهایی برای مشخص نمودن زمین های مناسب برای ایجاد پارک شهری تعیین گردید. در این راستا، با استفاده از نرم افزار GIS از معیارهای نزدیکی به مراکز ثقل جمعیتی، مراکز آموزشی، مراکز فرهنگی و نزدیکی به راه های اصلی و دوری از فرودگاه مهرآباد استفاده شد. همچنین با در نظر گرفتن تغییر کاربری اماکن نظامی و صنعتی در آینده، این مناطق نیز به منظور تعیین مکان های مناسب برای احداث پارک شهری در نظر گرفته شد. وجود کاربری های ناسازگار شهری در منطقه 9، نکته بسیار مهمی است که به آن توجه شده است. وجود فرودگاه مهرآباد و مراکز نظامی و صنعتی زیاد در منطقه، باعث شده است تا پیداکردن مکان بهینه برای احداث پارک شهری، مشکل تر شود. بنابراین منطقه9 تهران با محدودیت احداث پارک شهری روبرو می باشد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، پارکهای شهری، کاربری های ناسازگار، معیارهای مکان یابی، منطقه 9شهرداری تهران
  • مصطفی طالشی، هادی معماریان خلیل آباد صفحه 105
    با نگاهی جغرافیایی به توزیع مکانی فعالیت و استقرار مکانی _ فضایی جوامع تولیدی در فضای سرزمینی بدون هیچگونه تردیدی جوامع عشایری بعنوان یکی از کانون های تولیدی بویژه از دیدگاه تولید گوشت قرمز و سایر فرآورده های لبنی مطرح می باشند. در فرآیند تحولات اجتماعی _ اقتصادی نظام های بهره برداری در ایران، جوامع عشایری نیز بالطبع دچار مسائل و مشکلات زیستی شده اند که اغلب با کمبود نیازهای رفاهی نیز همراه است. در راستای تجهیز و توسعه نظام عشایری طرح های متفاوتی در کشور صورت پذیرفته است. یکی از گذاره های مطرح سامان دهی کانون های عشایری است در این طرح همواره مکان مناسب برای تامین نیازهای متفاوت عشایری از نظر اسکان و تقویت بنیان های اقتصادی آنان بایستی مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله تلاش شده مکان یابی کانون های عشایری از منظر شاخص ها و مولفه های بنیادی اثرگذار(محیطی_اکولوژیکی،اجتماعی _اقتصادی و فضایی) در زندگی عشایری را براساس مورد پژوهی سامانه قشلاق آب تلخ سرخس با روش اسنادی _ پیمایشی مورد توجه قرار گیرد. کانون مورد مطالعه در یکی از زیست بوم های عشایری شمال خراسان در شهرستان سرخس از استان خراسان رضوی قرار دارد.دراین راستا رویکرد توسعه و تجهیز منابع در پی انست اثبات نماید که سامان پایدار عشایری از یک سو فضای کالبدی مناسب برای زیست و اسکان را فراهم می آورد و از سوی دیگرپایداری نظام اقتصادی عشایر را نیز تضمین می نماید.
    کلیدواژگان: کانون عشایری، سامانه عشایری، آب تلخ سرخس، سیستم اطلاعات جغرافیایی مکان گزینی
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، یونس کاویانی صفحه 125
    بررسی عملکرد بانک کشاورزی جمهوری اسلامی ایران را می توان بهترین راه حصول اطمینان ارایه خدمات مالی به روستائیان دانست. جهت نیل به این مهم، ابزارها و الگو های مختلفی وجود دارد که در پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر از الگوی ارزیابی متوازن برای سنجش عملکرد و بررسی وضعیت موجود بانک کشاورزی در خصوص واگذاری اعتبارات بهره گرفته است. در این خصوص پس از بررسی شاخص های عملکردی، تعداد 25 شاخص در قالب چهار بعد الگوی ارزیابی متوازن انتخاب و ارزیابی شده است. نتایج این بررسی ها به تعیین فاصله میان وضع موجود و مطلوب عملکرد بانک کشاورزی انجامیده است.
    کلیدواژگان: بانک کشاورزی، الگوی ارزیابی متوازن، اعتبارات روستایی
  • حسین نگارش، محمد دارایی صفحه 145
    سیل پدیده ای طبیعی است و هر رودخانه ای، بالقوه مستعد وقوع آن است، اماآنچه که این پدیده را از حالت طبیعی خارج و به صورت بلا در می آورد، دخالت انسان در طبیعت است. در منطقه مورد مطالعه مواردی از قبیل گسترش شهرسقز، تجاوز به حریم رودخانه ها، تخریب پوشش گیاهی، گسترش دیم در اراضی شیبدار، طراحی و اجرای غیر اصولی سازه های تقاطعی رودخانه هالله... باعث افزایش سیل خیزی شده است. برای بررسی اثرات گسترش غیراصولی شهری بر سیل خیزی، هیدروگراف سیل با استفاده از روش SCS برای سال 1325 به عنوان دوره ی قبل از توسعه و سال 1375 (جدیدترین نقشه ی در دسترس)، به عنوان دوره ی بعد از توسعه ترسیم شد ومحاسبات نشان داد که زمان تاخیر حوضه قبل از توسعه ازیک ساعت و 56دقیقه در سال 1375 به یک ساعت و ده دقیقه کاهش یافته است. یعنی بر اثر افزایش سطوح نفوذناپذیر زمان رسیدن اوج هیدروگراف 40 دقیقه کمترشده است و سیل در زمان کوتاهتری به اوج می رسد. همچنین زمان رسیدن به نقطه ی اوج دبی در سال 1325 دو ساعت و هفت دقیقه بوده در حالیکه در سال 1375 به یک ساعت و شانزده دقیقه کاهش یافته است و این بدان معنی است که اوج سیل 51 دقیقه زودتر از قبل فرا می رسد.
    کلیدواژگان: سیل خیزی، گسترش شهرسقز، تجاوز به حریم رودخانه ها، نقطه ی اوج دبی، زمان تاخیر، هیدروگراف سیل
|
  • Amir Hossein Halabian Page 7
    Precipitations consider as an important factor in hydrologic systems that it is necessary to study and calculate for runoff, drought, under ground water and sediment.Forecasting precipitation is most important in estimating of runoff, drought, catchments management, agriculture and etc. The aim of this article is forecasting precipitation with artificial neural networks in Yazd for a time period of 53 years. Artificial neural networks used as a nonlinear method for forecasting precipitation. The Results of this study after network testing with different hidden layer and training coefficient indicated that using of Artificial neural network with 4 hidden layer Perceptron, 0/1 training coefficient and 0/7 momentum has presentation comparatively a better model. So after testing again network and training with different hidden layer and training coefficient in combination with genetic algorithm indicated that combination of network with mentioned characters with genetic algorithm increase the error and increase speed of calculation and present a better model. It is necessary to be mentioned that data randomize and combination neural networks with algorithm genetic result in increase accuracy and model to be better.
  • Yadollah Karimipour Page 29
    This article is a critical evaluation of The Geography of IQ, written by Garry A. Gelade, and published in the leading journal Intelligence. However, it is initially written to criticize Dr. Richard Lynn (University of Ulster, UK) and Dr. Tatu Vanhanen’s (University of Tampere, Finland) theory of IQ and the wealth of nations. Since the early 21st century, after the publication of two bestselling books, IQ and the wealth of nations and IQ and global inequality, this theory has become widely accepted by rightist or moderate parties and organizations in Europe, North America, and even the Far East. The main idea of this theory is that the inequality between the nations results from the difference between their average intelligence quotients. Although the theory of IQ and the wealth of nations provides political elites of the developing world with an incentive to improve quality of life and human development indices, from the critic’s point of view the statistical data and research method are weak and thin. Neglecting geopolitical insights and analysis, and setting the foundations of the project only upon the geographical distribution of the two measures, IQ and GDP, the theory tries to evaluate economic development throughout the world. This neglect is the reason for some of the mistaken views of Lynn and Vanhanen.
  • Mohammad Shabani Fard, Ahmad Pourahmad, Ali Hosseini, Mostafa Rashidi Page 47
    In recent decades, growth and development of tourism and adoption of that as one of main economic activities from developed and developing countries and competition of main destinations in order to attract tourists, cause the planners to increase the income of tourism activities, notice two important issues; Increasing tourist satisfaction and improvement of enjoyment and quality and trying to keep the interests of host communities. It is obvious that achievement to these important issues is dependent to recognition, identification and progression of tourism Feasibility study of these destinations. Because development of tourism activities more than feasibility study of these destinations leads to decrease of tourism experience quality and decrease of host communities satisfaction and their discontent of development of tourism activities. In this study in order to assessment and improvement carrying capacity of Region 12 in Tehran as one of the main tourism destinations in Iran, after study of theoretical literatures of subject and designing a model for research, the situation of effective factors on assessment of tourism general feasibility study of this region was studied. From this point, three zones were considered from different dimension of economic, social, environmental and tourism. And then according to all of these factors, the feasibility study of region 12 with considering rotation factors in three dimensions; physical, real and effective carrying capacity, and survey the host and guest communities was assessed. The result of this study shows that Region zone tourisms is more than priority in feasibility study of this region and the action plan of tourism development in this region regarding to assessed feasibility study was assessed. With this regard in order to improvement of tourism carrying capacity in this distinction some suggestions were presented.
  • Mohammad Akbarpouresarskanroud, Mehdi Gharakhlou, Mahbobeh Norozie Page 75
    Region9 with 195000 Person, Margin Region to Farthest end west Tehran. This Region has Organize. The whole are Tehran Area of the user of green space in the area, 717,465 square meters and in result the per capita available green space in the region 9.The average of green space is 3.67 sq meters per person. According to UN standards that say: 20-25 meters/person, this is not enough, Calculated according to the lack of green space green space in the District 9 area, just enough for 59,788 people and this number will be allocated per 12 square meters, and that means 135,211 people in nine regions (approximately 69.3 percent), lack of green space general area. In order to compensate this shortage of green spaces, re-evaluation on land and site selection is necessary. In other words, this is to designate much land for green space in this zone. This evaluation is based on various factors: proximity to densely population areas, cultural and educational places and being far enough from Mehrabad airport, industrial and military land use. In order to meet these standards, GIS techniques are used. After completion of this study, it is shown that GIS can be used as a powerful analytical tool. Besides, to meet a better solution, eighty questionnaires are filled asking various kinds of people in the zone derive good suggestions for green space and parks in the zone This project focuses on these results to compensate this lack using “site selection” with GIS software. Some analytical models are used in this site selection Therefore Zone9 Tehran with Limitation is facing novelties Urban Parks.
  • Mostafa Taleshi, Hadi Memarian Khalil Abad Page 105
    Geographical looking at the distribution of activities and the spatial establishment of productive communities in territorial space without any doubt nomadic communities are considered as one of the productive points, particularly for producing beef and other dairy products. Nomadic communities in the process of socio- economic transformation of beneficiary systems also have been troubled with some living problems that in are associated often with lack of welfare needs. In order to equip and develop nomadic system, different plans have been done around countries. One of the discussed options is organizing nomadic centers, in this plan proper places are considered consistently for different needs of nomadic settlements in order to settle them and strengthen their economic foundations. In this paper has been tried location selecting for nomadic center to be considered by use of indicators and fundamental effecting components (environment _ ecological, socio_ economic and spatial) in the life of nomadic according to a case study winter resting of Ab Talkh e Sarakhs in form of documentary survey. The study case is located in one of the in northern Khorasan Razavi nomadic ecosystems, Sarakhs province. In this regard, the approach of equipment and development of resources seeks to prove that the sustainable organization of nomadic on one hand provides physical space for their living and settlement, and on the other hand, ensures stability of nomadic economic system.
  • Abdolreza Rahmani Fazli, Younes Kavyani Page 125
    Evaluating the performance of the Agricultural Bank of the Islamic Republic of Iran can be considered the best way to ensure that financial services are properly provided for the villagers. In order to achieve this significant goal, various devices and patterns are available. In the present descriptive-surveying study, the balanced evaluation pattern has been used in order to assess and study the present as well as the ideal performance of the Agricultural Bank in allocating credits. Hence, following consideration of performance indexes, 25 indexes in the form of the four aspects of the evaluation pattern have been selected and evaluated. The results of these studies have helped determine the difference between the current and ideal situation in the performance of the Agricultural Bank.
  • Hossein Negaresh, Mohammad Daraei Page 145
    Flood is one of the which threats the cities, villages and farm land in our country the flood is a natural phenomenon that any river is talented to take that but what exist this phenomenon from its natural manner of makes that as a hazard is human interference in the nature. In the studied area some cases such as Saqqez urban development, interference to the rivers territory, destruction of the plant covers extension of the dry farm in sloped lands, designing and executing of the rivers crossways structures and etc caused to the increasing of the flooding to investigate the non- principle urban extension of fooling, the flood hydrograph using SCS method for the year of 1946 as the per- development period and 1996 (the most modern available map) as the post-development period has been designed and the calculations showed that the lag time of has in decreased from 1:56 min to 1:10 min, means by increasing the non- penetrable surfaces, the peak time of hydrograph has been decreased as 70 min so the flood go to it’s peak at a short time furthermore, the time getting to the peek discharge was 2:07 in 1946 while at 1996 had been 1:16 which is descending, then the flood peak get arrived 51 min earlier than before.