فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 21 (تابستان 1390)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 21 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا کاظمیان، ابوالفضل مشکینی، شادی بیگلری صفحه 7
    نگرش توسعه پایدار محله، می کوشد به نیازهای محله در دوران تغییرات سریع و نیازهای متغیر پاسخ دهد.همچنین یکی از اهداف مهم مدیریت شهری، توسعه پایدار شهرها و در مرحله بعد محلات شهری می باشد. این مهم از طریق مدیریت محله ای که محلات را به عنوان اندام های شهر می داند میسر می شود. مقاله حاضر به ارزیابی عملکرد مدیریت شهری در پایداری محله ای ناحیه دوشهرداری منطقه چهار تهران مشتمل بر محله های مجیدیه، شمس آباد وکالاد پرداخته است. روش کار در این تحقیق روش توصیفی پیمایشی و تحلیلی می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد، ناحیه دو شهرداری منطقه چهار تهران در مرز پایداری قراردارد. میزان پایداری ناحیه دو 204.17 است و به صورت معناداری از عدد 201 که شاخص پایداری در این مطالعه است بالاتر می باشد. براساس یافته ها، مدیریت شهری در پایداری ناحیه دو شهرداری منطقه چهار تهران با ضریب تعیین 511/0 به صورت معنا داری تاثیرگذار بوده است. همچنین عملکرد مدیریت شهری دربعد عملکرد کالبدی با 34.4 درصد بیشترین تاثیر و دربعد عملکرد اقتصادی با 6.3 درصد کمترین تاثیر را در پایداری کلی ناحیه داشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، توسعه پایدار محله ای، مجیدیه، شمس آباد، کالاد
  • ژیلا سجادی، علی شمس الدینی، معصومه یوسفی صفحه 29
    گسترش شهرنشینی و فشار ناشی از نیازهای مختلف جمعیت نه تنها ساختار فضائی شهرها را دچار دگرگونی نموده، بلکه نقاط روستایی پیرامون آنها را نیز دستخوش تغییرات چشمگیر اقتصادی– اجتماعی و کالبدی نموده است. بر این اساس ضرورت توجه به اصل مکمل بودن و تقسیم کار مناسب با اتکا بر شناخت قابلیتها، نیازها و تنگناها که لازمه ایجاد ارتباطی متعادل جهت تداوم حیات شهر و روستاهای پیرامونی است، جای خود را به نگرش به روستاها به عنوان آلترناتیوی جهت رفع مشکلات شهری داده است. تحقیق حاضر به شیوه تحلیلی- پیمایشی و با استفاده از جمع آوری داده ها به صورت میدانی و کتابخانه ای به بررسی و مقایسه ابعاد تغییرات فضائی روستاهای دور و نزدیک به شهر ساوه پرداخته و سعی در شناخت عملکرد این شهر بر روستاهای پیرامونی با تاکید بر اهمیت نقش فاصله از شهر داشته است. جامعه آماری تحقیق را 28 روستای دهستان نورعلی بیگ تشکیل می دهد که از آن میان 4 روستا با فواصل متفاوت به شهر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های تحقیق حاکی از اهمیت نقش فاصله از شهر ساوه در میزان تغییرات فضایی نقاط روستایی دهستان نورعلی بیگ همچون تحولات جمعیتی، اقتصادی و کالبدی می باشد. بطوریکه نیازهای فزاینده زندگی شهری، روستاهای پیرامونی را در قالب نظام مرکز– پیرامونی جدیدی با اتکاء بر کارگر و زمین ارزانقیمت، تابع تغییراتی جهت رفع این نیازها نموده است. از این رو نتایج حاصله بر ضرورت توجه مسئولین به اعمال نگرشی ناحیه ای در برنامه ریزی شهر و روستا و تعیین جایگاه هر روستا اعم از دور و نزدیک در ایجاد ارتباطی متعادل و منطقی مبتنی بر شناخت توانهای طبیعی و انسانی شهر و روستا را محرز می سازد.
    کلیدواژگان: روستا، عملکرد شهر، فاصله، تغییرات فضائی، نورعلی بیگ ساوه
  • حبیب سکوند، سیاوش شایان، محمدشریفی کیا صفحه 51
    روانگرایی پدیده ای است که درخاک های منفصل ماسه ای تا سیلتی ایجاد می شود. با اعمال بارهای لرزه ی ناشی از زمین لرزه بر توده های اشباع مستعد روانگرایی، تمایل این خاک ها به کاهش حجم و عدم امکان خروج سریع آب از آنها، افزایش فشار آب منفذی و به دنبال آن کاهش تنش موثر و مقاومت برشی خاک را باعث می شود. با ادامه این روند، به تدریج خاک رفتاری سیال مانند پیدا کرده و در اصطلاح روانگونه می شود. روانگرایی درحین زمین لرزه می تواند باعث ایجادتغیرات ژئومورفولوژیکی در سطح زمین و وارد آمدن خساراتی به تاسیسات انسانی شود. شناسایی مناطق مستعد روانگرایی می تواند به شکل پهنه بندی انجام گرفته و تا حدود زیادی از میزان خسارات ناشی از وقوع روانگرایی در زمان رخدادزمین لرزه بکاهد. در این تحقیق با استفاده از داده های سنجش از دوری ماهواره ای نقشه پهنه بندی خطر روانگرایی خاک در دشت سیلاخور از طریق روی هم گذاری لایه های رقومی شده ویژگی های لرز زمین ساخت، عمق آب زیرزمینی و ویژگی های زمین شناسی و ژئومورفولوژی در محیط نرم افزاری در7کلاس ترسیم شد. بر اساس نقشه پهنه-بندی خطر روانگرایی،7درصد از مساحت محدوده مورد مطالعه در منطقه خطر روانگرایی کلاس شش، 21درصد در محدوده خطر کلاس پنج، 5درصد در محدوده خطر کلاس چهار، 4درصد در محدوده خطر کلاس سه، 5درصد درمحدوده کلاس خطر دو، 30درصد در محدوده خطر کلاس یک، و28درصد باقی مانده محدوده در منطق خطر کلاس صفر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: روانگرایی، دشت سیلاخور، ژئومورفومولوژی کاربردی، مورفوتکتونیک، مخاطرات محیطی
  • علی اکبر عنابستانی، حمید شایان، سحر احمدزاده صفحه 69
    فرایند مشارکت زنان در روند تحول جوامع روستایی ایران طی سالیان اخیر روند صعودی به خود گرفته است و انتظار میرود با افزایش سطح سرمایهی اجتماعی در این نواحی بر مشارکتپذیری این بخش از جامعهی روستایی افزوده گردد. در این مقاله تلاش شد تا میزان اثرگذاری شکلگیری سرمایهی اجتماعی بر فرایند مشارکت زنان در فعالیتهای مختلف در نواحی روستایی مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی از سطح منطقه جمع آوری شده است. جامعه ی آماری تحقیق 1315 خانوار که با روش کوکران 250 خانوار به عنوان نمونه تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده است. یافته های مطالعه بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون رگرسیون چند متغیره نشان میدهد که شدت تاثیر متغیر سرمایه اجتماعی بر مشارکت زنان روستایی 610/0 است که بیانگر تاثیر متوسط و مثبت سرمایه اجتماعی بر مشارکتپذیری زنان روستایی میباشد. سرمایهی اجتماعی بیشترین تاثیر را در میزان شکلگیری انواع مشارکت زنان در روستاها داشته است، به طوری که به تنهایی 8/38 درصد از تغییرات مشارکت را تبیین میکند. از سوی دیگر رابطهی قوی بین سرمایهی اجتماعی و انواع مشارکت در سطح روستاهای منطقه وجود دارد. با توجه یافته ها، راهکارهایی شامل تجهیز و سرمایه گذاری در امور اقتصادی روستاها، آموزش زنان و دختران روستایی، تشکیل بانک اطلاعاتی برای شناسایی قابلیتهای زنان روستایی، ارتقای آگاهی های آنان نسبت به حقوق، توانمندی ها و استعدادهای خود و مزایای مشارکت در جامعه از طریق آموزش و رسانه های گروهی و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آگاهی اجتماعی، شبکهی اجتماعی، مشارکت سیاسی، مشارکت اقتصادی، مشارکت محلی و غیررسمی
  • اسدالله خوش کیش، بهلول علیجانی، زهرا حجازی زاده صفحه 91
    پدیده ی گرد و غبار یکی از زیانبار ترین بلایای طبیعی مناطق خشک و نیمه خشک جهان است که مشکلات محیطی عدیده ای را در این نواحی به وجود می اورد. استان لرستان به دلیل همجوار بودن با پهنه های وسیع بیابانی به طور مکرر در معرض گرد و غبارهای شدید قرار می گیرد. هدف از این پژوهش تحلیل شرایط موثردر ایجاد پدیده گرد و غبار از نظر سینوپتیکی می باشد. به همین خاطر داده های مربوط به گرد و غبار از شش ایستگاه سینوپتیک استان (الیگودرز، بروجرد، پلدختر، خرم اباد، کوهدشت، نوراباد) جمع اوری شده و30 موج گرد و غباری شاخص که دید افقی را به شدت کاهش داده بودند استخراج شد. سپس در تحلیل همدیدی از بین سامانه هایی گرد و غباری شدید، دو سامانه انتخاب شده، و از نظر فشار، ناپایداری، دما، رطوبت و جهت باد در سطوح مختلف جو، و همچنین تصاویر ماهواره ای سامانه ها مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد فرود تراز میانی جو (سطح 500 هکتوپاسکالی)، سیستم های فشار سطح زمین که مهمترین ان، کم فشار منطقه ی خلیج فارس می باشد، وجریانی که بخاطر اختلاف دما از شرق ترکیه و شمال غرب عراق با جهت شمال غربی –جنوب شرقی به سمت خلیج فارس می وزد عامل اصلی ایجاد گرد و غبار و انتقال ان به منطقه ی مورد مطالعه می باشد. منابع عمده گرد و غبارهای وارده به لرستان شامل بیابانهای شمال عربستان، جنوب عراق، جنوب شرق سوریه وتا حدودی شمال صحرای افریقا می باشند.
    کلیدواژگان: سامانه گرد و غباری، تحلیل سینوپتیکی، پدیده گرد و غبار، بلایای طبیعی، استان لرستان
  • هیمن شهابی، صادق برزگر، سروش کیهان فرد، سعید کیهان فرد صفحه 111
    یکی از مهمترین زیرساختهای سیستم حمل و نقل، پارکینگها هستند که نقش عمده ای در کاهش پارک حاشیه ای و روانی ترافیک ایفا می کنند. پارکینگ ها زمانی می توانند کارایی لازم را داشته باشند که در مکان مناسبی احداث شوند. مدیریت پارکینگ یکی از مهمترین ابزار در مدیریت شهری است. سیستم اطلاعات جغرافیایی که علم و فناوری تجزیه و تحلیل داده های مکان مرجع می باشد، توانایی تلفیق تعداد زیادی پارامتر را به صورت همزمان دارد. سیستم اطلاعات جغرافیایی، سیستمی مناسب جهت تصمیم گیری های چندمعیاره مانند مکان یابی می باشد. از مشکلات رایج در فرآیندهای مکان یابی با استفاده از GIS، انتخاب روش وزن دهی و روش تلفیق مناسب لایه ها می باشد. در این مقاله ضمن ارائه الگوی مناسب جهت مکان یابی بهینه پارکینگ در ناحیه 4 منطقه 15 تهران بوسیله GIS به مقایسه روش های مختلف وزن دهی لایه های مکان یابی پارکینگ، نیز پرداخته شده است. با استفاده از روش های وزندهی نظیر همبستگی آماری، Fuzzy AHP، AHP Three degree و Structured AHP چهار سناریوی مکان یابی پارکینگ ایجاد شده و برای تبدیل مساحت سناریو در هر کلاس به امتیاز، مساحتهای به دست آمده برای هر سناریو را با توجه به روش های استاندارد کردن به سه کلاس مطلوبیت بالا، متوسط و پایین تقسیم گردید. در نهایت با توجه به روش های محاسبه شده، سناریوی دوم یعنی روش وزندهی Fuzzy AHP مناسبترین سناریو در مکان یابی پارکینگ در منطقه مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، همبستگی آماری، روش AHP Three Degree، روش Fuzzy AHP، روش Structured AHP
  • امیرحسین حلبیان صفحه 131
    در این پژوهش، آرایش گردشی جو در تراز 500 هکتوپاسکال با استفاده از داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل ساعتGMT12 پایگاه داده (NCEP/NCAR) و با تفکیک مکانی 5/2×5/2 درجه قوسی در یک دوره زمانی 55 ساله شامل 20089 روز از اول ژانویه سال 1951(یازدهم دی ماه 1329) تا 31 دسامبر سال 2005 (دهم دی ماه 1384) بررسی گردید. ابتدا برای تحلیل آرایش فضایی و نحوه تعامل این الگوها، میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل ساعتGMT12 برای تمام روزهای تقویم خورشیدی محاسبه گردید. آنگاه، یک تحلیل خوشه ایپایگانی انباشتی به روش ادغام «وارد» بر روی این مقادیر انجام گرفت. بر پایه این تحلیل آشکار گردید که پنج آرایش گردشی در قالب دوره های سرد، گذار و گرم در نیمکره شمالی قابل تشخیص است. آرایش گردشی دوره سرد سال در مجموع، تضعیف حداکثری پرفشار جنب حاره و سیطره بادهای غربی همراه با امواج بلند رزبای را بر ایران آشکار می سازد. آرایش گردشی دوره گرم سال نیز اوج کنش پرفشار جنب حاره و حاکمیت این سامانه را بر ایران نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آرایش گردشی، پرفشار جنب حاره، بادهای غربی، فرود مدیترانه، ارتفاع ژئوپتانسیل
|
  • Gholamreza Kazemian, Abolfazal Meshkini, Shadi Biglari Page 7
    Neighborhoods sustainable development attempts to meet sector needs during rapid development period and different requirements. One of the crucial aims of the urban management is the sustainable development of the cities followed by sectorial development which may be attained through sector management in which sectors are considered as the city organs. The present research evaluates the performance of urban management in neighborhood sustainment of the district2-area4 of Tehran municipality. Our method is analytic, survey and descriptive. The studies showed that the sustainability of this district is 204.17 which is meaningfully higher than 201, which is indicator of sustainability in this research. Also, urban management has been effective in sustainability of the district2-area4 of Tehran municipality with coefficient of 0.511. Moreover, urban management had highest effect in physical performance and lowest effect in economical performance in general sustainability of the district2 with 34.4 and 6.3 percents respectively, from the viewpoint of neighborhood sustainability.
  • Jiela Sajadi, Ali Shamsoddini, Masomeh Yosefi Page 29
    The urban expansion and its due pressures derived from various needs of urban population, has not only transformed the urban spatial structure but also caused considerable socio-economic and physical changes to the rural peripheries. As such, despite the necessity of paying attention to the principals; such as Complementarily and labor division required for a justified rural-urban interaction- based on their needs, potentials and limitation- the rural areas have been considered as an alternative for overcoming urban problems. The present research work -the analytical method- used survey data collected by the field visits and attempts to understand the role of distance on the spatial changes of Saveh's peripheral villages. The statistical universe consists of 28 villages of Noor-Ali-Beiyg rural district in which 4 villages with different distances to the city were selected as samples. The findings indicate the significant effect of distance on the amount of spatial changes of Saveh's population growth and physical expansion.. Accordingly, the cheap land and labor of these villages are considered as opportunities in respect to the city's residential and other problems. This of course introduces a new core and peripheral relationship, as a result of which the peripheral villages are becoming subordinated to the city's changes. The findings suggest that, for a logical and appropriate interaction relying on the knowledge of the human and physical potentials of the urban and rural settlement's the authorities must employ a regional approach in their urban and rural planning. By investigating the spatial changes of peripheral villages of Saveh, attempts to understand the role of physical distance from the city by comparing the changes between closed and far villages the present research attempts to understand the role of distance from the city of Saveh on the spatial changes of its peripheral villages. Therefore the investigating and comparing these changes by their distance from the above mentioned city.
  • Habib Sakvand, Siavosh Shayan, Mohammad Sharifikia Page 51
    Liquefaction appears in saturation conditions in sandy to silty unconsolidated soils. When seismic loads of earthquakes stresses on suitable masses of soils for liquefaction, these soils tend to reduce their volumes, this leads to liquids trap inside the soil and water in pores pressure increases, so effective shear stress decreases inside the soil and liquefaction appears. This phenomenon during an earthquake can lead to geomorphic changes on the surface of the earth and causes damages on human foundations. Recognizing and zonation of suitable areas for liquefaction alongside by determining risk potential areas can help us to reduce damages during an earthquake. In this research, by using IRS remotely sensed data and overlying digitized layers of geologic and seismic areas, underground water table level, and geomorphologic landform characteristics, a liquefaction zoning map were produced for Silakhor plain west of Iran which shows 7 class of potential risk areas. Based on this map, 7 percent of study area located on very high level risk of liquefaction, 21 percent on risk class 5, 5 percent on risk class 4, 4 percent on risk class 3, 5 percent on risk class 2, 30 percent on risk class 1 and 28 percent on class zero.
  • Ali Akbar Anabestani, Hamid Shaian, Sahar Ahmadzadeh Page 69
    Women's participation process within transformation trend in rural communities in Iran has gain an increased trend in recent years. Contributions are expected to be increased with an increase in the level of social capital in these areas of rural community. In this paper an attempt has been made to study the influence the amount of social capital formation on the process of women's participation in various activities in rural areas. Research method here is descriptive-analytical in which the main part of the data collection is based on field studies of area. Statistical population of 1315 households with 250 households as the Cochrane and systematic random sampling method is selected. Study findings, based on the results of multiple regression test show highly variable impact of social capital on rural women's participation of 0.610 which indicates moderate positive effect of social capital is on the contributions of rural women. Social capital formation has had most influence on rate of participation of women in various villages, so that it explains alone a 38.8 percent of the partnership changes. On the other hand, the strong relationship exists between social capital and participation in various villages in the area there. Considering the results, solutions including investment in rural economic affairs, education, rural women and girls, formed the database for the identification capabilities of rural women toward promoting awareness of rights and benefits of their abilities and talents through participation in community education and mass media etc. are proposed.
  • Asadollah Khoshkish, Bohloul Alijani, Zahra Hejazizadeh Page 91
    Dust storms are the most damaging hazards in the arid and semi arid regions of the world. The Lorestan Province of Iran due to its adjacency to the vast deserts is affected frequently with dust storms. This study aimed to analysis the effective conditions on the important climatic factors of these storms, so that the planners could anticipate and manage these most dangerous hazards. For this purpose the daily dust data for the six synoptic stations of the province were extracted from the data bank of the Meteorological Organization of Iran during the study period. Two of the 30 intensive storms of these data with very short horizontal view, were identified and analyzed in terms of pressure, instability, temperature, moisture, and wind at the different levels of atmosphere; their satellite images were also considered. The results showed that the 500 hpa level trough and the sea level low pressure over the Persian Gulf are the most important synoptic factors for these storms. The northwestern winds blowing from east of Turkey and north of Iraq bring the dust from the deserts on their way. The main source areas of dust for the Lorestan province are the deserts of Iran, Saudi Arabia, Iraq, Syria, and to some extend the Sahara desert.
  • Himan Shahabi, Sadegh Barzegar, Soroush Keihanfard, Saeed Keyhanfard Page 111
    Parking areas are the most important infrastructures of urban transportation systems. They have a critical role on reducing parking at street corners and traffic stresses issues. Parings can function effectively when they were built in suitable¬ places. Parking management is an important tool in urban management. GIS is science and technology of Geo-referenced data analysis. It can overlay number of parameters simultaneously. GIS is suitable tool for Multi-criteria deciding making like site selection. Weighting and layers overlay methods are common problems in the site selection process using GIS. In this article in addition to provide suitable parkings optimum site selection in the 4 region of Tehran 15 zone by using GIS, comparison of different weighting methods for parkings site selection is also provided. By use of weighting methods like: Statistic Correlation, Fuzzy AHP, AHP three degrees, Structured AHP. 4 scenarios of parkings site selection were generated. For converting areas to important points, derived areas were categorized in 3 classes of high, medium and low suitability using standardization methods. Finally, according to the methods of calculation, the second scenario- Fuzzy AHP method -was the most appropriate scenario in the Parking site selection in the study area.
  • Amir Hossein Halabian Page 131
    In this research, circulation configuration of atmosphere was studied at 500 hPa level. This study has been done using daily data of geo-potential height at 12 GMT in NCEP/NCAR database with spatial resolution of 2.5*2.5 degree in a 55 years period including 20089 days from January, 1st, 1951(Day, 11th, 1329) to December, 31st,2005(Day, 10th,1384). At First, the mean geo-potential height at 12 GMT is extracted for all days of solar calendar to analysis spatial configuration and relation of these patterns. Then, an agglomerative hierarchical cluster analysis on the basis of ward linkage method has been done in MATLAB soft¬ware. According to this analysis, five circulation configurations in the north hemisphere are recognized. The 1-1 pattern which is coincided with the cold period of year shows maximum weakening of subtropical high pressure and predominance of westerlies with Ross by waves over Iran. The 2-2-2 pattern which is coincided with the warm period of year shows maximum activity of subtropical high pressure. Occurrence of this pattern is coincided with the time of predominance of this system over Iran.