فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 36 (بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 36 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین عساکره، مهدی دوستکامیان صفحه 7
    تمام بخار آب موجود در ستونی از جو که قابلیت بارش دارد و از سطح زمین تا نقطه پایانی بخارآب در جو ادامه پیدا می کند، آب قابل بارش کلی گویند. این عنصر تحت تاثیر توپوگرافی و همچنین ارتفاع دچار تغییراتی می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عوامل محلی و مکانی بر توزیع بیشینه های آب قابل بارش ایران می باشد. برای این منظور داده های فشار، رطوبت ویژه، مولفه مداری و مولفه نصف النهاری از پایگاه داده NCEP/NCAR وابسته به سازمان اقیانوس شناسی ایالات متحده استخراج و مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفت. روش های مورد استفاده در این مطالعه، ضریب همبستگی و رگرسیون می باشد. سپس به منظور دست یابی بهتری نسبت به آب قابل بارش شیب تغییرات و روند شیب تغییرات بیشینه آب قابل بارش محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که در بین عوامل مکانی، ارتفاع بیشترین تاثیر را در توزیع مکانی بیشینه آب قابل بارش داشته است. برخلاف بسیاری از دانشمندان که بر این عقیده بودند که با افزایش عرض جغرافیا، آب قابل بارش کاهش پیدا می کند، این قاعده در محدوده جو ایران کمتر به چشم می خورد. با این وجود بیشتر شیب تغییرات آب قابل بارش در بخش های از ارتفاعات زاگرس، غرب و جنوب غرب رخ داده است. نتایج حاصل از تحلیل چرخه ها نشان داد که بیشینه های آب قابل بارش در ایران دارای چرخه های کوتاه مدت 2 تا 4 ساله می باشند.
    کلیدواژگان: آب قابل بارش، رطوبت ویژه، شیب تغییرات، رگرسیون، تحلیل هارمونیک
  • علیرضا دربان آستانه صفحه 25
    امروزه در حکومت های مردم سالار پاسخگویی به مردم و رضایت آنها نسبت به خدمات محلی اهمیت حیانی در جلب مشارکت مردم در اداره امور و به تبع آن موفقیت سازمان ها دارد. در نواحی روستایی طیف وسیعی از خدمات توسط سازمان های عمومی و محلی ارائه می شود. رضایت روستاییان از کیفیت خدمات آنها، یکی از شاخص های ارزیابی عملکرد عمومی آنها نیز محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف سنجش و تحلیل رضایت اعضاء شورای اسلامی روستایی از کیفیت خدمات سازمان های محلی فعال در نواحی روستایی استان ایلام به اجرا درآمد. جامعه آماری تحقیق کلیه اعضاء شورای اسلامی روستایی روستاهای استان می باشد که به دلیل ضرورت آگاهی از رضایتمندی در کلیه روستاها، مطالعه به صورت تمام شماری انجام شد و در مجموع 1130 پرسشنامه از 398 روستای بالای 20 خانوار گردآوری شد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه بسته از جامعه آماری گردآوری شد. در این تحقیق برای سنجش رضایت روستاییان از مدل شکاف کیفیت خدمات، برای تحلیل نتایج و ارزیابی نظر روستاییان از آزمون کای اسکوئر تک نمونه ای استفاده شد. همچنین به منظور مقایسه و سطح بندی رضایتمندی روستاییان از کیفیت خدمات سازمان های محلی از تحلیل خوشه ایو برای مقایسه میزان رضایت روستاییان در شهرستان های مختلف از آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی دانکن استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد روستاییان در مجموع نسبت به عملکرد سازمان های محلی رضایت اندکی دارند. در این میان روستاییان دهلران کمترین و روستاییان شهرستان ایلام بیشترین رضایت را از خدمات عمومی دارا می باشند. همچنین نتایج تحلیل همبستگی نشان داد ارتباط مثبت و معنی داری بین شاخص عمومی برخورداری و ارتباط معکوس و معنی داری بین شاخص میانگین فاصله دسترسی با شاخص رضایت عمومی وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، سازمان های محلی، دهیاری، شورای اسلامی روستایی، استان ایلام
  • بهروز سبحانی، عطا غفاری گیلانده، اکبر گل دوست صفحه 51
    خشکسالی به عنوان یک پدیده اقلیمی با کمبود رطوبت و بارندگی نسبت به شرایط نرمال تعریف می شود. این پدیده به شدت بر همه جوانب فعالیت های بشری تاثیر می گذارد. در حالی که مطالعات انجام شده در رابطه با این پدیده بر اساس روش های مناسب بسیار کم می باشد. در مقاله حاضر سعی شده است با استفاده از قابلیت های سامانه نرم افزاری MATLAB و شاخص تلفیقی SEPI در دو مقیاس زمانی 6 و 12 ماهه، به بررسی وضعیت خشکسالی در استان اردبیل پرداخته شود. برای این کار از داده های اقلیمی ایستگاه های سینوپیتیک شهرستان اردبیل، پارس آباد و خلخال در استان اردبیل استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد شاخص SEPI ویژگی دو شاخص SPI و SEIرا به خوبی در خود منعکس می کند و همچنین دما را که به عنوان یکی از پارامترهای موثر در تغییر شدت خشکسالی است، در بررسی شرایط خشکسالی وارد می کند؛ بنابراین بررسی خشکسالی با شاخص SEPI بهتر از شاخص SPI می باشد. بررسی ها در رابطه با خشکسالی بر اساس شاخص SEPI نشان می دهد که روند خشکسالی در استان اردبیل رو به افزایش است. دما هم با شدت بیشتر روند افزایشی دارد. طولانی ترین تداوم زمانی خشکسالی در استان، در ایستگاه پارس آباد در مقیاس زمانی 12 ماهه از ماه ژوئن سال 1998 تا ماه نوامبر سال 1999 به مدت 18 ماه اتفاق افتاده است. بیشترین درصد وقوع خشکسالی در ایستگاه پارس آباد و کمترین آن در ایستگاه خلخال مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، شاخص SEPI، SPI، منطق فازی، استان اردبیل
  • اسماعیل احمدی، زهرا حجازی زاده، بهلول علیجانی، محمد سلیقه، حسن دانایی فرد صفحه 73
    افزایش مواجهه با تغییر(پذیری) اقلیم، افزایش آسیب پذیری را در پی دارد و جامعه ای که ظرفیت سازگاری کم و حساسیت اقلیمی بالایی دارد مستعد آسیب بیشتر است. کاهش آسیب پذیری به سیاست و استراتژی های سازگاری وابسته است و طراحی و ارزیابی این استراتژی ها به اندازه گیری آسیب پذیری اقلیمی نیاز دارد. در این مطالعه با هدف توسعه شاخص آسیب پذیری اقلیمی، ابتدا نمره ی عامل مواجهه با تغییر(پذیری) اقلیم برای ایستگا ه های زابل، زاهدان، ایرانشهر و چابهار در دو دوره ی پنج ساله محاسبه شد. سپس نمرات عوامل ظرفیت سازگاری و حساسیت اقلیمی به کمک داده های سرشماری و سالنامه های 1385 و 1390 استان های کشور تعیین شد. با توجه به ماهیت مسئله آسیب پذیری و عوامل موثر آن، بر مبنای مدل ضربی- نمایی، شاخص آسیب پذیری اقلیمی طراحی شد. سپس برای چهار محدوده و کل استان، شاخص و درجات آسیب پذیری محاسبه شد. نتایج نشان داد هر چند ظرفیت سازگاری استان نسبت به قبل بیشتر شده ولی به دلیل افزایش مواجهه و حساسیت اقلیمی، میزان آسیب پذیری 3/16 درصد بالاتر رفته است. مساحت محدوده های خیلی زیاد آسیب پذیر از 5/57 درصد به 100 درصد کل استان افزایش یافته که بیانگر گسترش فضایی آسیب پذیری می باشد. نتیجه ی کلی اینکه کاهش آسیب پذیری نیاز به سنجش دقیق و مستمر آن، افزایش ظرفیت سازگاری و کاهش حساسیت های اقلیمی دارد.
    کلیدواژگان: شاخص آسیب پذیری اقلیمی، ظرفیت سازگاری، حساسیت اقلیمی، مواجهه، سیستان و بلوچستان
  • محمد نجارزاده، جمال مرادنژاد صفحه 97
    مطابق پیش بینی اتحادیه مسافرت و گردشگری سهم گردشگری از GDP جهانی در سال 2020 به مرز 6000 میلیارد دلار و تعداد مشاغل ایجاد شده توسط آن سیصد میلیون شغل خواهد بود. با توجه به این آمار، گردشگری را می توان حوزه ای چند بعدی در نظر گرفت که به نیازهای گردشگران با علائق و انگیزه های متفاوت پاسخ می دهد. خرید از اساسی ترین نیازها و همچنین جزء فعالیت های محبوب گردشگران قلمداد می گردد. مناطق مرزی بدلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط نامساعد اقتصادی همواره برای گسترش این فعالیت، بسترهای مورد نیاز را فراهم آورده اند. از جمله شهرهای مرزی محبوب در این زمینه، شهر بانه واقع در مرزهای غربی ایران میان دو کشور ایران و عراق است. اقتصاد این نواحی به شدت به گردشگری خرید وابسته بوده و اکثر مرزنشینان بطور مستقیم یا غیرمستقیم با آن در ارتباط هستند. می توان میان رضایت گردشگران و تداوم بهبود رفاه و وضعیت اقتصادی مردم محلی رابطه برقرار نمود. برداشت از رضایت در موضوعات مختلف می تواند متفاوت باشد، در بستر گردشگری خرید، رضایت به عوامل موثر بر فرآیند تقاضا و عوامل تسهیل کننده محیطی که در ادامه مورد بحث قرار می گیرند، وابسته خواهد بود. لذا مقاله حاضر در نظر دارد، با توجه به اهمیت موضوع توسعه در این نواحی، میزان عملکرد عامل های تاثیرگذار بر رضایت کلی گردشگران خرید شهر مرزی بانه را بررسی نماید. در این پژوهش این عوامل به دو دسته عوامل مرتبط با فرآیند خرید و عوامل مرتبط با محیط گردشگری تقسیم شده اند. تحقیق از حیث هدف کاربردی؛ از حیث ماهیت توصیفی و از حیث روش اجرا، پیمایشی- میدانی می باشد. جامعه آماری آن را گردشگرانی تشکیل داده است که اکثرا جهت خرید وارد شهر مرزی بانه می شوند، مطابق جدول مورگان تعداد 400 نفر گردشگر بعنوان نمونه در نظر گرفته شد که به صورت دسترسی تصادفی، پرسشنامه ها در اختیارشان قرار گرفت. ابزار گردآوری داده نیز مشتمل بر دو روش اطلاعات دست اولی (میدانی) و ثانویه (کتابخانه ای) بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که در مقاصد گردشگری موضوعی که بر پدیده ای خاص در جهت توسعه متکی هستند، علیرغم توجه ویژه گردشگران به آن موضوع، عوامل محیطی تسهیل کننده نیز می تواند در رضایت کلی کسب شده توسط گردشگران تاثیرگذار باشد. در انتها با توجه به سایر یافته های میدانی پژوهش، پیشنهادات عملیاتی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: گردشگری خرید، شهر مرزی بانه، عوامل محیطی، رضایت کلی، رضایت گردشگران خرید
  • جمیله توکلی نیا، محمد شالی * صفحه 117

    امروزه پدیده اسکان غیررسمی به جزء جدایی ناپذیر شهرهای کشور به ویژه کلان شهرها تبدیل شده است که از یک سو بازتاب فضایی نابرابری ها و بی عدالتی های اجتماعی و اقتصادی و توزیع امکانات و منابع در سطوح ملی، منطقه ای و محلی بوده و از سوی دیگر حاصل کاستی های برنامه ریزی شهری و مسکن، شهروندزدایی و توجه نداشتن به نیازهای اجتماعی و اقتصادی گروه های کم درآمد در طرح های توسعه شهری است. در این پژوهش به منظور تدوین استراتژی های لازم جهت توانمندسازی و ساماندهی اسکان غیررسمی شهر تبریز با پهنه بندی سکونتگاه های منطقه یک کلانشهر تبریز و شناسایی پهنه های فرودست، با استفاده از شاخص های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی و بهره گیری از مدل تلفیقی AHP و GIS، سه پهنه به دست آمد. یافته های این پژوهش حاکی از گسست کالبدی بین پهنه فرودست با سایر نواحی شهر، تضاد و شکاف طبقاتی شدید در منطقه و پایین بودن کمیت و کیفیت معیارهای اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی پهنه فرودست نسبت به پهنه مرفه و کل شهر است. راهبرد توسعه شهر در مقایسه با سایر رویکردها به دلیل ماهیت مشارکتی و رویکرد مبتنی بر اجتماعات محلی برای توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی منطقه یک شهر تبریز مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهر، سکونتگاه های غیررسمی، توانمندسازی، ساماندهی، کلانشهر تبریز
  • مه رو ده بزرگی، آرش ملکیان، امیر هوشنگ احسانی صفحه 139
    خشکسالی یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی در جوامع بشری محسوب می شود که می تواند تاثیرات جبران ناپذیر کشاورزی، زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی به همراه داشته باشد. بنابراین آگاهی از وقوع خشکسالی می تواند در کاهش خسارات موثر باشد. در این پژوهش، به منظور مدلسازی و شبیه سازی شدت خشکسالی در طول یک دوره آماری 37 ساله (1350- 1386) در 21 ایستگاه بارانسنجی واقع در ناحیه نیمه خشک سرد شمال غربی ایران از شبکه عصبی مصنوعی بهره گرفته شد. داده های ورودی به شبکه شامل میانگین بارش سالیانه و نیز شاخص دهک بارش سالیانه برای تمامی ایستگاه ها بوده که 80% داده ها برای آموزش شبکه (1350-1379) و20% باقیمانده برای تست و اعتبار سنجی شبکه (1380-1386) انتخاب گردید. سپس عمل پیش بینی خشکسالی توسط الگوریتم آموزش دیده شده توسط شبکه عصبی مصنوعی و بدون استفاده از داده های واقعی و مشاهداتی، برای سال های 1387 تا 1391صورت گرفت. معماری مطلوب شبکه به صورت مدل پرسپترون با سه لایه پنهان، الگوی پس انتشار خطا و تابع محرک سیگموئید به همراه 10 نرون در لایه میانی انتخاب گردید. نتایج حاصله نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی به خوبی قادر به پیش بینی روابط غیر خطی بارش و خشکسالی بوده بطوریکه با همبستگی بیشتر از 97% و خطای کمتر از 5% مقادیر شاخص دهک بارش را پیش بینی نموده و نتایج حاصل از این پیش بینی بطور زیادی منطبق با مقادیر واقعی می باشد. از این رو با استفاده از این روش می توان وضعیت خشکسالی را در سال های آتی پیش بینی کرده و در مدیریت و بهره وری منابع آب و نیز مدیریت خشکسالی و تغییرات اقلیمی از این روش بهره جست.
    کلیدواژگان: خشکسالی، پیش بینی، شبکه عصبی مصنوعی، شمال غرب ایران
  • محمد سلیقه، علی بیات، حکیمه بهبودی، اکرم ذاکری، فاطمه جمالی صفحه 157
    افزایش مواجهه با تغییر(پذیری) اقلیم، افزایش آسیب پذیری را در پی دارد و جامعه ای که ظرفیت سازگاری کم و حساسیت اقلیمی بالایی دارد مستعد آسیب بیشتر است. کاهش آسیب پذیری به سیاست و استراتژی های سازگاری وابسته است و طراحی و ارزیابی این استراتژی ها به اندازه گیری آسیب پذیری اقلیمی نیاز دارد. در این مطالعه با هدف توسعه شاخص آسیب پذیری اقلیمی، ابتدا نمره ی عامل مواجهه با تغییر(پذیری) اقلیم برای ایستگا ه های زابل، زاهدان، ایرانشهر و چابهار در دو دوره ی پنج ساله محاسبه شد. سپس نمرات عوامل ظرفیت سازگاری و حساسیت اقلیمی به کمک داده های سرشماری و سالنامه های 1385 و 1390 استان های کشور تعیین شد. با توجه به ماهیت مسئله آسیب پذیری و عوامل موثر آن، بر مبنای مدل ضربی- نمایی، شاخص آسیب پذیری اقلیمی طراحی شد. سپس برای چهار محدوده و کل استان، شاخص و درجات آسیب پذیری محاسبه شد. نتایج نشان داد هر چند ظرفیت سازگاری استان نسبت به قبل بیشتر شده ولی به دلیل افزایش مواجهه و حساسیت اقلیمی، میزان آسیب پذیری 3/ 16 درصد بالاتر رفته است. مساحت محدوده های خیلی زیاد آسیب پذیر از 5/ 57 درصد به 100 درصد کل استان افزایش یافته که بیانگر گسترش فضایی آسیب پذیری می باشد. نتیجه ی کلی اینکه کاهش آسیب پذیری نیاز به سنجش دقیق و مستمر آن، افزایش ظرفیت سازگاری و کاهش حساسیت های اقلیمی دارد.
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده اصل، مهدی عالی جهان صفحه 181
    گرمایش جهانی و ارتباط معنی دار تغییرات دما و بارش نقاط مختلف دنیا با افزایش دمای کره زمین، به عنوان مهم ترین نمودهای تغییر اقلیم در قرن حاضر قابل توجه هستند. تاثیرات مخرب این پدیده بر روی کره زمین یکی از چالش برانگیزترین موضوعات در سطح جهانی می باشد. به دلیل اهمیت این موضوع، پژوهش پیش رو جهت آشکار سازی تاثیر گرمایش جهانی بر روی دماهای حداکثر، به صورت ماهانه و دوره ای(سرد و گرم) انجام گرفته است. برای انجام این پژوهش از دو دسته داده، داده های دمای 17 ایستگاه سینوپتیک کشور و مقادیر متناظر آن، داده های شاخص متوسط جهانی ناهنجاری های دمایی خشکی ها و اقیانوس ها طی بازه زمانی 60 ساله (1951تا2010)، میلادی استفاده گردید. جهت نیل به اهداف پژوهش از روش همبستگی پیرسون برای آشکار سازی ارتباط آماری بین داده ها، از روش رگرسیون خطی و سهمی جهت تحلیل روند سری زمانی داده ها، برای نشان دادن پراکندگی مکانی همبستگی بین داده های دمای ایستگاه ها با گرمایش جهانی در سطح کشور از مدل زمین آمار و در نهایت جهت آشکار سازی آماری معناداری تغییر روند دماها از آزمون ناپارامتری من – کندال استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده تاثیر گرمایش جهانی بر روی دمای حداکثر در ماه های سرد سال همچون ژانویه، دسامبر و نوامبر خیلی کمتر بوده و بیش ترین نمود آن در فصول بهار و تابستان بیشتر در ایستگاه های جنوبی مانند آبادان، اهواز و شیراز دیده می شود. فرآیند ذکرشده در بررسی دوره ای دمای سرد و گرم سال نیز مشهود است و تاثیرپذیری دمای دوره ی گرم ایستگاه های مطالعه شده از گرمایش جهانی نسبت به دوره ی سرد بیشتر بوده و بیانگر افزایش دمای دوره ی گرم سال می باشد. در این بین تعدادی از ایستگاه ها نیز مانند ایستگاه انزلی، ارومیه و خرم آباد در برخی ماه ها از گرمایش جهانی تاثیرپذیری معکوس داشته و در دماهای حداکثر آن ها افت دیده می شود. این امر در نتایج حاصل شده از تحلیل های دوره ای نیز مشاهده می گردد. تغییرات روند دمای حداکثر ایستگاه های مورد بررسی بیانگر معناداری آن در ماه های تابستان می باشد. روند تغییرات ماه های ژوئیه، آگوست و سپتامبر معنی دار بوده که این فرآیند در ایستگاه های جنوبی بیشتر نمایان است. بررسی معناداری تغییر روند دمایی صورت گرفته در دوره های(سرد و گرم) ایستگاه های مورد بررسی نشان دهنده معناداری آن در دوره گرمایی می باشد.
    کلیدواژگان: دمای حداکثر، گرمایش جهانی، متوسط جهانی ناهنجاری های دمایی خشکی ها و اقیانوس ها، تغییر اقلیم، ایران
  • حمید جلالیان، فریوش نامداری، اصغر پاشازاده صفحه 205
    امروزه اغلب کشورها، گردشگری روستایی را به عنوان راهبرد توسعه فضاهای روستایی مورد توجه قرار داده اند. روستای هجیج با میراث طبیعی، فرهنگی و مردم شناختی باارزش خود به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری روستایی در استان کرمانشاه و غرب کشور مطرح است. در تحقیق حاضر، اثرات توسعه گردشگری در این روستا مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی است. داده های لازم، از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. جامعه نمونه تحقیق شامل 180 نفر (15 نفر از مسئولین، 130 نفر از مردم بومی و 35 نفر از گردشگران) بودند که به شیوه ی تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که روایی آن با نظر استادان دانشگاه در حوزه گردشگری تایید شد و پایایی آن نیز با تکمیل نمونه ای 20 نفری (پیش آزمون) و بر اساس ضریب آلفای کورنباخ 867 /0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS 21 صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از ترکیب 30 متغیر، شش عامل شناسایی شده که 70 درصد از واریانس اثرات گردشگری را در روستای هجیج تفسیر می کنند. از میان این شش عامل، عامل توسعه کالبدی- خدماتی به عنوان مهم ترین نتیجه و اولین عامل بوده که با مقدار ویژه 3.99 توانسته است به تنهایی 23 درصد واریانس تحقیق را تبیین کند. همچنین، یافته ها نشان می دهد که میزان اثرات مثبت گردشگری (8/ 65 درصد) و اثرات منفی آن در روستای هجیج (2 /34 درصد) بوده است. با توجه به یافته های تحقیق، پیشنهادهای اصلی عبارت اند از: تقویت زیرساخت ها و خدمات گردشگری، برنامه ریزی برای خروج از گردشگری فصلی و تدوین ضوابط حفظ میراث فرهنگی و طبیعی منطقه.
    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، گردشگری روستایی، اثرات توسعه گردشگری، تحلیل عاملی، هجیج
  • حسین نظم فر، آمنه علی بخشی، سهیلا باختر صفحه 229
    برنامه ریزی منطقه ای با هدف توسعه و کاهش نابرابری های منطقه ای، از موضوعات مهم در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. لازمه برنامه ریزی منطقه ای، شناسایی جایگاه مناطق نسبت به یکدیگر به لحاظ توسعه است. هدف از این پژوهش بررسی و سنجش میزان برخورداری شهرستان های استان کرمانشاه از شاخص های توسعه به منظور دستیابی به میزان نابرابری های ناحیه ای در استان مذکور است. جامعه آماری پژوهش را شهرستان های استان کرمانشاه تشکیل می دهد. با توجه به مولفه های مورد بررسی رویکرد حاکم بر این پژوهش «توصیفی- تحلیلی» است. این پژوهش سعی دارد با استفاده از 61 شاخص بر پایه سالنامه آماری سال 1390 و با بهره گیری از سه مدل VIKOR، ELECTRE، SAW و ادغام نتایج با تکنیک کپلند، سطح بندی و میزان نابرابری های موجود را در میان شهرستان های استان کرمانشاه تعیین نماید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که پراکنش سطوح توسعه نامتعادل بوده و بین شهرستان های استان از نظر میزان توسعه یافتگی نابرابری و شکاف زیادی وجود دارد و این تفاوت و نابرابری در بخش های مختلف زیربنایی-زیرساختی، اقتصادی، بهداشتی –درمانی، فرهنگی، آموزشی، بهزیستی –اجتماعی می باشد. به طوری که بر اساس نتایج حاصل از مدل کپلند، از مجموعه شهرستان های استان کرمانشاه فقط شهرستان سرپل ذهاب در طبقه توسعه یافته و بقیه در طبقه نیمه توسعه یافته و محروم قرار گرفتند. برای کاهش میزان نابرابری های توسعه یافتگی در استان بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که توزیع شاخص های بهداشتی، آموزشی و شاخص های زیرساختی بایستی به سمت رشد متوازن هدایت شوند و در این میان بر شاخص های زیرساختی بیشتر از شاخص های دیگر تاکید شود.
    کلیدواژگان: توسعه، رتبه بندی، ویکور، کپلند، استان کرمانشاه
  • مهرشاد طولابی نژاد، حسین فراهانی صفحه 253
    شبکه های ارتباطی به ویژه راه ها به عنوان عناصر پیونددهنده میان سکونتگاه ها در تبادل جریانات بین نقاط شهری و روستایی و همچنین توسعه روستایی نقش قابل توجهی دارند. هدف از این مقاله بررسی اثرات احداث آزاد راه ها و گسترش حمل و نقل بر توسعه پایدار روستایی در دهستان میانکوه شرقی می باشد که با استفاده از روش میدانی (پرسشنامه) به بررسی احداث آزاد راه بر چگونگی توسعه روستاهای همجوار در این دهستان پرداخته شده است. در این پژوهش ضمن مشخص نمودن جامعه آماری (514 خانوار)، تعداد 103 خانوار با استفاده از فرمول کوکران (تعداد 12 روستا) بعنوان نمونه انتخاب شد. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده براساس آزمون های برازش رگرسیونی، رگرسیون خطی و تحلیل مسیر نشان می دهد که بیشترین اثرکلی احداث آزاد راه مربوط به بعد زیست محیطی با میزان (591/0) می باشد بطوری که، آلودگی منابع آب و خاک در نواحی روستایی افزایش پیدا کرده است، استفاده از کود ها و آفت کش ها رایج شده است، میزان تخریب منابع آبی از جمله چشمه ها و کانال های آبی در محدوده روستا افزایش یافته و همچنین مراتع، جنگل ها و زمین های حاصلخیز به کارهای ساختمانی و ساخت ساز اختصاص یافته است و بعد کالبدی با میزان (058/0) دارای کمترین اثر کلی در توسعه پایدار روستایی در محدوده مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: آزادراه، توسعه روستایی، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی، دهستان میانکوه شرقی
|
  • Hossein Asakereh, Mehdi Dostkamian Page 7
    All the water vapor of atmosphere is contained in a column of the atmosphere that is capable of precipitation and it is from the ground to the final of water vapor called perceptible water. This element influenced by topography and height. The purpose of this study is survey about impact of local and spatial factors on distribution of perceptible water maximums in Iran.For this reason, pressure data, especially moisture, orbital and meridional components extracted from NCEP/NCAR and analysis. Correlation and regression methods were used in this study. In order to better survey about perceptible water gradient changes and gradient changes of maximum of perceptible water has been calculated. Results showed that among the spatial factors, height has greatest impact on the spatial distribution of the maximum of perceptible water. Unlike many scientists who believe that by increasing the latitude perceptible water reduced, this rule is less In Iran atmosphere. However, most of the gradient changes of perceptible water occurred in some parts of the Zagros highlands, West and South West. The results of cycle analysis showed that the maximums of perceptible water in Iran have short term cycles between 2 to 4 years.
    Keywords: perceptible water, Specific humidity, gradient changes, regression, harmonic analysis
  • Alireza Darban Astaneh Page 25
    Today in democratic governments, accountability to people and obtain the consent of them form local services is important for people's participation in local governance and consequently it is important to organizational success. In rural areas, wide range of services offered by local public organizations. Rural Satisfaction with the quality of their services, is one of the public performance indicators. The purpose of this study was to measure and analyze the rural people satisfaction from services quality of local organizations in Ilam province. Research Statistical Unit, is all villages with over 20 households in Ilam province. Research Statistical population is all members of the village councils and the study was done by counting all. The overall 1130 questionnaires were collected from 398 villages. The data were collected using a closed questionnaire.The model of Service Quality Gaps was used to assessment of villager’s satisfaction and One sample Chi-square used to analysis and assessment of comments. Also Cluster analysis was used to compare and cluster the villager's satisfaction and one way ANOVA tests and Duncan's post hoc test was used to compare the satisfaction of villagers in different counties. The results showed that the villagers have little satisfaction in all of the local organizations. Cluster analysis results show that villagers are the most satisfaction from primary education, rural health centers and telephone services. Also ANOVA results show that villagers in Dehloran County are less and Ilam County most satisfied with the public services. Correlation analysis revealed that a positive correlation exists between index of rural enjoyment and the public consensus. Also there is a negative correlation between distance of accessibility index and the public consensus.
    Keywords: Satisfaction, local organizations, rural municipality, rural council, Ilam province
  • Behroz Sobhani, Ata Gafarigilandeh, Akbar Goldost Page 51
    Drought defined as a climatic phenomenon with the humidity and rainfall shortage as compared with normal conditions. This phenomenon affects on all of aspects of human activities‌, severely. while, studies associated with this phenomenon on the basis of appropriate methods are very low. In the present study, effort has been made to analyze the drought state in Ardabil province by means of software system capabilities in MATLAB and SEPI index in two temporal scales of 6 and 12 months. The climatic data of synoptically stations of Ardabil were used, Parsabad and khalkhal countian in Ardabil province. Results of study show that SEPI index reflects the features of two SPI and SEI indices well. And also enters temperature in the studying of drought conditions as one of the effective parameters in changing of drought intensity. There‌fore, the investigation into drought with SEPI index is better than SPI index. Studies associated to drought on the basis of SEPI index shows that drought process is increasing in Ardabil province. Temperature also has an increasing flow with higher intensity. Longest temporal continuation of drought in province, has occurred in Parsabad station in temporal scale of 12 months, from June‌, 1998 to November, 1999 in 18 month period. The greatest percentage of drought occurrence is in Parsabad station and the minimum of that is observed in Khalkhal station.
    Keywords: Drought monitoring, SEPI index, Fuzzy logic, Ardabil province
  • Esmaeail Ahmadi, Zahra Hejazizadeh, Bohlol Alijani, Mohammad Saligheh, Hassan Danaie Fard Page 73
    The more exposure to Climate change / variability¡ the more vulnerability and a community with low adaptive capacity and high sensitivity is more vulnerable. Vulnerability reduction depends on adaptation policy and strategies. Designing and assessing these strategies require climate vulnerability (CV) measuring. To produce a new CV index¡ as a main propose of this study¡ first: The score of exposure factor for two five span years was calculated based on four synoptic stations data (Zabol¡ Zahedan¡ Iranshahr and Chabahar). Second: The scores of adaptive capacity and climate sensitivity were determined using all of the country census and yearbook data for 1385 and 1390. Third: Due to the nature and factors of vulnerability¡ a climate vulnerability index was developed based on the multiplicative-exponential model (CVIMEM). Forth: The index was calculated for the province and sub regions. The result shows¡ although the Sistan and Baluchistan (SB) adaptation capacity was increased¡ but because of the increased exposure and sensitivity¡ this province is 16.3% more vulnerable. Area with very high vulnerability label expanded from 57.5% to 100%¡ which reflects the spatial expansion of vulnerability over SB. The overall result is that vulnerability reduction needs for accurate and continuous measurement¡ on the increase adaptation capacity and mitigate climate sensitivity.
    Keywords: Climate Vulnerability Index, Adaptive Capacity, Climate Sensitivity, Adaptation Strategy, Sistan, Baluchistan (SB)
  • Mohammad Najarzadeh, Jamal Moradnejad Page 97
    According to WTTC (World Tourism and Travel Council) forecast tourism contribution of global GDP will be about 6000 billion dollar in 2020 and will create 300 million job; Therefore, Tourism could be considered as multidimensional field that response to tourists needs with diversity interests and motivations. Shopping is the most necessity needs and it is the one popular activity for tourists. Border regions facilitate this activity because they have two potentials: appropriate geographical situation and non-favorite economic condition for host community. One of the best and most popular border cities in Iran country is Baneh that placed in the west boundaries between Iran and Iraq country. Region’s Economy extremely depends on tourism shopping and majority of the host community directly or indirectly involved in that bussiness. Therefore, we can connect tourist's satisfaction with welfare and/or economical condition improvement. As, if it realize positively, region will develop in close future. This paper aims to evaluate performance of factors influencing tourists overall satisfaction in the Baneh border city due to important of development issue. Here, factors divided into two categories: shopping factors and tourism environmental factors. This research has followed a practical object, a descriptive approach with Field- Survey type in the method. Statistical population included tourists who have traveled to baneh city to purchase mainly. Matching to Morgan's table 400 tourist as statistical sample have selected and the questionnaire give to them randomly. The tools for gathering were base on two method, early data (from the field- survey study) and secondary data (from the library studies). An analysis of the results revealed that, in thematic destinations, in addition to factors related to specific Theme (Subject) that they were more influencing, The tourism environmental factors also can influence on the tourist total satisfaction. In sumery, this research aims to examine amount of satisfaction factors impact on the overall satisfaction. Finally, suggestions for relevant governmental institutes are provided.
    Keywords: Shopping tourism, Baneh border city, Shopping destination, tourism environment factors, Overall satisfaction
  • Jamileh Tavakolinia, Mohammad Shali Page 117

    Nowadays, informal settlements has become a common challenge in many of cities particularly in Metropolises. On one hand, it is a spatial manifestation of social and economical inequalities and injustice at the local, regional and national levels. On the other hand it is the result of urban planning deficiency, absence of citizenship and inattention to social and economical needs of low income groups in urban development plans. In this research, in order to develop main strategies for enabling and regularizing Tabriz informal settlements by zoning the district one’s settlements of Tabriz municipality and identifying the low income and vulnerable zones, the social, economical, physical and environmental indicators have been used. Moreover, the data was analyzed by combining GIS and AHP models and three zones were reached. The research shows the socio-economical and environmental separation between vulnerable zones and others. The CDS strategy has been confirmed because of paying attention to participatory and community-based approach for enabling and regularizing informal settlements of Tabriz district one.

    Keywords: City Development Strategy, Informal Settlements, Enabling, Regularizing, Tabriz metropolis
  • Mahro Dehbozorgi, Arash Malekian, Amir Hoshang Ehsani Page 139
    Drought is one of the most destructive natural disasters in human societies that cause irreparable impacts on agriculture, environment, society and economics. So, awareness of occurrence of droughts can be effective in reducing losses. In this study, in order to modeling and forecasting drought severity in a 37 year time period (1971-2007) in 21 meteorological stations, located in the cold semi-arid region of north-west Iran, artificial neural networks was used. The input data was annual rainfall data and annual drought precipitation index for all stations that 80% of the data (1971-2000) used for training the network and other 20% (2001-2007) used for testing it and in the next step drought severity predicted for the years 2008 to 2012 by the trained algorithm without using actual and existed data in this period. The appropriate structure for the network, based on Multi Layer Perceptron with three hidden layer, Back Propagation algorithm, Sigmoid transfer function and 10 neurons in middle layer. The results show that the artificial neural networks are well able to predict the non-linear relationship between rainfall and drought as it can simulate drought precipitation index values largely consistent with the real values with more than 97% regression and less than 5% error. So, drought can be predicted by this method in future and also it is useful in water resources management, drought management and climate change.
    Keywords: Drought, Predi ction, Artificial Neural Networks, north, west Iran
  • Yosouf Ghavidel Rahimi, Manochehr Farajzadeh, Mehdi Alijahan Page 181
    Global warming and the meaningful relationship between temperature and precipitation changes over different areas of the earth with temperature increment of the earth, are considered as the most important patterns of this century’s climate changes. Today, there is debate over climate change and global temperatures increasing. Damaging effects of this phenomenon on the planet is one of the most challenging issues in global scale. Because of this, the research ahead is done for the detection of global warming on maximum temperatures, monthly and periodic (hot and cold) as well. For this study, two groups of data, temperature data of 17 synoptic stations and corresponding amounts of data in global temperature anomalies were figured out over 60 years period of time (1951 to 2010). Goals, the Pearson correlation method for detecting relationships between datas, linear and polynomial regression for trend analysis time series data, To illustrate the correlation between the spatial distribution of temperature data with global warming stations nationwide Geostatistical model Finally, non-parametric test for detecting significant temperature change Man - Kendall were used. According to the results impact of global warming on the maximum temperature in the cold months like January, December and November should be much lower, and the highest in spring and summer season in the southern stations such as Abadan, Ahwaz and Shiraz seen. The above process is also evident in periods of hot and cold temperatures and the influence of the stations temperature of the warm period of global warming were higher than cold period and represent an increase in the temperature of the warm period of years. In between, the number of stations as well as Anzali, Urmia and Khorramabad stations in some months had the opposite influence of global warming and seen drop in the maximum temperatures of them. It is also observed in the results obtained from the analysis period. Station's maximum temperature trend change is represents significant in the summer month. Changes trend in the months of July, August and September, is significant that the process is more pronounced in the southern stations. Significant analysis trend changes have been taken in periods (cold and hot) in studied stations indicative of its significance in warm period.
    Keywords: Maximum temperature, Global warming, Global Mean Land, Ocean Temperature Anomalies, Climate Change, Iran
  • Hamid Jalalian, Fariosh Namdari, Asghar Pashazadeh Page 205
    Nowadays most of the countries have chosen the tourism as a development strategy for the rural areas. The Hajij village with worthy natural, cultural and anthropological heritage has known as a tourism destination in Kermanshah province and west of Iran. In this research, the effects of tourism are studied in this village. The methodology is descriptive-analytic method. The necessary data were collected through both library and field methods. The population of this study equals to 180 persons- based on Cochran Table- including the 130 residents, 15 local governors and 35 visitors were selected by simple random method. Research tools include a researcher made questionnaire which its validity was confirmed based on the collective opinion of the universities professor's and experts of executive organizations. The reliability of the questionnaire was calculated at 0.867 using Cranach’s alpha test based on 20 pretesting. Data analysis was held by factor analysis in SPSS 21 software. The research findings showed that there are six main factors among 30 variables which interpret 70 percent of the variance of the tourism effects; the most important is physical- facilitator effects. Moreover, the positive effects were %65.8 and the negative ones were %34.2 based on factor analysis.
    Keywords: Rural Economy, Rural Tourism, Tourism Development Effects, Factor Analysis, Hajij
  • Hossein Nzmfar, Ameneh Alibakhshi, Soheyla Bakhtar Page 229
    With the aim of development and reducing regional inequalities, regional planning is one of the most important subiects in developing countries. Regional planning requires the identification of the position of areas relative to each other in terms of their development. The aim of this study is to investigate and assess the level of Kermanshah province in terms of development indicators in order to find out the level of regional inequalities. The population of Kermanshah province is considered as statistical population. According to the investigated parameters of the research approach, it is “Descriptive - quantitative and analytical". This research is trying to use the 61 indicators based on 1390 almanac statistics and utilizes three statistical techniques of Vikor, Electre, SAW and integration of results with Copeland technique, classify existing inequalities in Kermanshah province. The results show that the Levels of development has been unbalanced and there is large gap and inequality among different cities of province in terms of development. The difference and inequality exist in various sectors of infrastructure such as economic, health, education, culture, social welfare and social. Only one city Gilangharb is developed and the rest of cities are semi- developed and deprived. To reduce inequalities in development in the province it is suggested that distribution of health, education and infrastructure indicators should be directed towards balanced growth and the index of infrastructure be emphasized more than the other indicators.
    Keywords: Development, Electra, Vikor, Copeland, Kermanshah Province
  • Mehrshad Tolabinejad, Hossein Farahani Page 253
    Transportation networks‚ particularly roads as a linking elements between settlements has a significant role in the exchange of flows between urban and rural areas and also rural development .The aim of this paper is to study the effect of highways construction and expanding transportation on rural stable development in the rural district of eastern Miankouh which by using survey method (questionnaire) have been turned to the studying of highways construction on development quality of adjacent villages in this rural district. In this study ‚mean time of defining the population community (514 family)‚ the 103 family was selected as a sample with Cochran formula (12 villages).The result of achieved data analysis‚ on the basis of‚ fitting regression test‚ linear regression and path analysis showed that the most general effect of highway construction is relevant to the environmental dimension with amount of (0/591) so that the contamination of soil and water resources have been increased in rural areas. Also using of fertilizers and pesticides is been prevalent. The amount of demolition of water resources such as springs and water channeling have been increased in the rural boundary. and also pastures‚ forests and fertile lands have been allocated to the building constructions and forming dimension with amount of (0/058) has the least overall effect on the rural stable development in the boundary of studying area.
    Keywords: Highway, rural development, social, economical effects, rural, east Miankouh