فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 41 (تابستان 1395)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 41 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهر پریزادی *، حامد قادرمرزی، پیام پارسا صفحه 7
    توسعه سریع شهری، در چند دهه ی معاصر در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، محیطی و... زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است. مطرح شدن توسعه پایدار به عنوان شعار اصلی هزاره سوم نیز ناشی از اثرات شهرها بر گستره ی زیست کره و ابعاد مختلف زندگی انسانی است. در همین راستا، شهر بروجرد به عنوان یکی از شهرهای میانی در غرب کشور، جهت بررسی وجود نماگر های توسعه پایدار در آن مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی نماگر های توسعه پایدار شهری در شهر بروجرد در مقایسه با نقاط شهری کشور می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، به لحاظ هدف شناختی بوده و از نظر ماهیت، تحلیلی- مقایسه ای می باشد ؛ روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای بوده است. جهت سنجش میزان توسعه، ابتدا مفهوم توسعه پایدار در چهار بعد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و نهادی- کالبدی و 44 نماگر با توجه به اتفاق آرای کارشناسان مشخص گردید، سپس داده های مورد نیاز در دو سطح شهر بروجرد و نقاط شهری کشور گردآوری شده و با استفاده از روش آزمون Sign و به کمک نرم افزار آماری Spss تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین شهر بروجرد و نقاط شهری کشور از نظر نماگر های اجتماعی، نهادی- کالبدی تفاوتی وجود ندارد. اما از نظر نماگر های اقتصادی و زیست- محیطی دارای تفاوت معنادار بوده و وضعیت اقتصادی بدتر و وضعیت زیست محیطی بهتری دارد. از سوی دیگر با در نظر گرفتن مجموع نماگر ها، وضعیت پایداری شهر بروجرد در کل؛ تقریبا همسان با وضعیت پایداری کشور است.
    کلیدواژگان: پایداری شهری، توسعه پایدار شهری، شهرهای میانی، شهر بروجرد
  • حجت الله بیرانوند *، مژگان انتظاری، عبدالله سیف صفحه 31
    زمین لغزش کبیرکوه یکی از حوادث کاتاستروفیک بوده که باعث ریزش دامنه ی کبیرکوه، سدکنندگی مسیر رودخانه ی سیمره و اشکال ژئومورفولوژیکی زیادی در منطقه گردیده است. زمین لغزش مذکور در زاگرس چین خورده و 5 کیلومتری جنوب شهر پلدختر بین استان های ایلام و لرستان اتفاق افتاده است. هدف از این پژوهش بررسی شاخص های مورفومتری زمین لغزش شامل؛ عرض سطح گسیختگی()، طول توده جابه جا شده()، طول سطح گسیختگی()، عرض توده جابه جا شده()، عمق سطح گسیختگی()، عمق توده جابه جا شده() زمین لغزش مورد مطالعه است. همچنین ضریب تغییر شکل عرضی (/)، نسبت بین عمق و طول سطح گسیختگی(/)، ضریب تغییر شکل (/) و حجم (V) زمین لغزش مورد بررسی قرار می گیرد. برای این کار از نرم افزارGlobal Mapper11، و مدل رقومی ارتفاعی همراه با نقشه های توپوگرافی 50000/1 منطقه استفاده شده است. از نرم افزارهای 10 Surfer وArcGis 9.3 نیز برای تهیه و تولید داده ها و اطلاعات جدید استفاده شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل این شاخص ها، : برابر با 5/15 کیلومتر،: 06/16 کیلومتر،: 5/15 کیلومتر، : 300 متر، : 300 متر،/: 50/0 ،/: 67/51 ،/: 03/26 و حجم 3908200970 مترمکعب می باشد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، کبیرکوه، کاتاستروفیک، مورفومتری، اشکال ژئومورفولوژیکی
  • جواد بذرافشان، مهرشاد طولابی نژاد * صفحه 55
    تداوم و حیات سالم هر جامعه مرهون حفظ و بقاء امنیت پایدار می باشد. سرمایه اجتماعی نیز از ابزارهای الزام آور در امنیت پایدار محسوب می شوند. هدف تحقیق بررسی اثرات سرمایه اجتماعی بر پایداری امنیت در روستاهای مناطق مرزی می باشد. جامعه آماری شامل سرپرستان خانوارهای روستاهای بخش مرکزی شهرستان سراوان می باشد (9946N=). 421 خانوار (23 روستا) با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر ) استفاده شده است. نتایج یافته های تحقیق در زمینه تاثیر سرمایه اجتماعی در امنیت پایدار روستایی نشان می دهد که بیشترین تاثیر مربوط به بعد امنیت اجتماعی می باشد. بطوری که باعث افزایش حفظ الگوهای زبانی، حفظ فرهنگ و مذهب، کاهش مصرف مواد مخدر در بین جوانان، کاهش میزان نزاع و درگیری بین اهالی و غیره شده است. کمترین تاثیر مربوط به بعد اقتصادی می باشد. همچنین در بعد امنیت سیاسی- نظامی یافته ها نشان می دهد که مشارکت، اعتماد و انسجام بین اهالی و همکاری و مشارکت با نیروی انتظامی و مرزبانی باعث افزایش میزان مشارکت سیاسی مردم، کاهش شکاف های قومی و طایفه ای، کاهش رفت و آمدهای غیر قانونی به کشورهای مجاور، افزایش همکاری با نیروهای نظامی در مبارزه با اشرار و قاچاقچیان و برقراری نظم و امنیت گردیده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتمایی، امنیت پایدار، روستاهای مرزی، شهرستان سراوان، تحلیل مسیر
  • امید مفاخری *، شهریار خالدی، علی اکبر شمسی پور، مصطفی فلاحی خوشجی، آذر کرمانی صفحه 77
    مطالعه و واکاوی پدیده خشکسالی با اهداف مختلفی از جمله برنامه ریزی، مدیریت منابع آب و مقابله با مشکلات ناشی از کمبود آب مورد توجه جامعه علمی و اجرایی هر منطقه ای است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین خشکسالی و شاخص تفاضل نرمال شده پوشش گیاهی(NDVI) بر روی منطقه قروه و دهگلان کردستان صورت گرفته است. درپژوهش حاضربرای شناسایی سال های با خشکسالی هواشناسی از شاخص Z در دوره آماری 20 ساله (1368 تا 1387) استفاده شد بنابراین نتایج محاسبه داده های آماری ایستگاه سینوپتیک قروه سال 2008 با مجموع بارش سالانه 155 میلی متر و شاخص Z برابر با 2.31- ، سال 2000 با مجموع بارش سالانه 253.1 میلی متر و شاخص Z برابر با 1.05- و سال 2001 با بارش 8/239 میلی متر و شاخص Z برابر با 1.22- سال های شاخص خشکسالی هواشناسی تعیین شدند. برای بررسی خشکسالی اکولوژیکی از تصاویر ماهواره ای سنجنده MODIS استفاده شد. برای محاسبه شدت خشکسالی اکولوژی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و بررسی مقایسه ای بین 5 سال از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد و در ارتباط با هر تصویر نمونه های 500 تایی به صورت تصادفی انتخاب گردید با بهره گیری از نمونه های تصادفی مقادیر NDVI هر سال در ستونی از جدول اخذ و محاسبات و مقایسه های آماری بین آن ها انجام شد و نتیجه حاصل از آن مشخص نمودن سال خشکسالی اکولوژی از تصاویر ماهواره ای بود. برای نشان دادن شدت خشکسال اکولوژی در تصاویر اخذ شده طبقه بندی نظارت نشده اعمال و محدوده مورد مطالعه به 5 کلاسه طبق بندی شد. پردازش تصاویر ماهواره ای و نتایج شاخص تفاضل نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) نشان دهنده مقادیر پایین میانگین شاخص در سال های 2000، 2001 و 2008 بود که بعنوان سال های نمونه خشکسالی اکولوژیکی تعیین شدند. سال 2001 کمترین مقدار NDVI را داشت و غیر از مناطق مرکزی که زیر کشت آبی بوده است بقیه مناطق تقریبا پوشش گیاهی خود را از دست داده اند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص Z، MODIS، NDVI، قروه و دهگلان
  • مجید یاسوری *، سیده فاطمه امامی، مریم سجودی صفحه 95
    توسعه ی روستایی جلوه ای از اعتدال، رفع نابرابری و تبعیضات مکانیست که می تواند در تحقق اهداف توسعه متوازن در سطح ملی موثر باشد. از آنجایی که دسترسی به امکانات و خدمات به خصوص در زمینه های زیرساختی و تولیدی در شکل گیری و تقویت زمینه های توسعه روستاها نقش دارد، تحقیق حاضر میزان دسترسی و بهره گیری دهستان های استان گیلان از خدمات کلیدی توسعه روستایی را به عنوان یکی از مصادیق کاهش نابرابری و عدالت فضایی است، مورد سنجش قرار داده است. روش تحقیق در این مقاله از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی- تحلیلی است؛ برای انجام این پژوهش از مدل موریس، روش شاخص بندی، استاندارد سازی و تقسیم بر میانگین استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده، دهستان های سراوان، کلیشم و گل سفید بیشترین میزان دسترسی و دهستان های کوهستانی تالش، شوئیل و اشکور علیا محروم ترین دهستان ها از نظر دسترسی به امکانات و خدمات روستایی بوده اند؛ بر اساس شاخص های مورد بررسی، فاصله ی بین دهستان های محروم و برخوردار به طور تقریبی بین 2 تا 10 برابر در نوسان بوده است. این وضعیت نشان دهنده نابرابری شدید فضایی در برخورداری از امکانات و خدمات در سطح دهستان های استان گیلان است.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، نابرابری، خدمات روستایی، دهستان های استان گیلان
  • یوسف بهرامی *، ایرج قادری مطلق، بهروز افتاده، سیدعلی حسینی صفحه 117
    رشد گسترده شهری، گسترش اراضی خالی و بایر، افزایش قیمت مسکن، افزایش فاصله و هزینه سفرها و مصرف بالای انرژی از مسایل و مشکلات اساسی شهرهای امروزی هستند. توسعه درون زا با ارتقای فشردگی و افزایش تراکم و با اعمال سیاست های توسعه هوشمندانه در پی رسیدن به شهری پایدار و مشارکتی است و تامین مسکن برای اقشار کم درآمد از مهمترین اهداف اجتماعی آن است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تطابق پروژه های مسکن مهر با الگوی توسعه درون زا در پی پاسخگویی به این سوال است که پروژه مسکن مهر در شهرستان مهاباد چه ارتباطی با توسعه درون زا و با شرایط فضایی این شهر دارد. روش تحقیق مطالعه حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی – پیمایشی و بر حسب هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات از نوع میدانی است. جامعه آماری کلیه اعضا مسکن مهر شهرستان مهاباد می باشد که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 361 نفر برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از روش های آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار ) و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) استفاده شده است. نتایج آزمون t در این تحقیق نشان داد که توسعه درون زا به دلیل استفاده از حداکثر ظرفیت های فضایی موجود شهر، می تواند به عنوان الگوی مناسب و بستری برای هدایت سیاست مسکن مهر در شهرستان مهاباد مد نظر قرار گیرد، نتایج حاصل از آزمون t، در خصوص عوامل کالبدی (05/0< p-value و 48/1-=t)، اجتماعی-فرهنگی (05/0≥ p-value و 35/24=t)، اقتصادی (05/0≥ p-value و 27/13=t) و زیست محیطی (05/0≥ p-value و 29/27=t) نشان داد که سیاست های مسکن مهر در شهرستان مهاباد منطبق با عوامل اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی می باشد ولی با شرایط کالبدی آن منطبق نیست.
    کلیدواژگان: مسکن مهر، توسعه درون زا، فضا، سیاست های توسعه مسکن، مهاباد
  • مصطفی کریمی *، قاسم عزیزی، علی اکبر شمسی پور، لیلا رضایی مهدی آبادی صفحه 135
    نسیم دریا یکی از مهمترین گردش های جوی مناطق ساحلی است. جریان مذکور با توجه به شرایط جغرافیای همانند توپوگرافی، ویژگی های سطح زمین و مشخصه های آب و خشکی با شدت های مختلف جریان دارد. ارتفاعات جنوبی دریای خزر به دلیل محصور کردن کرانه های خزری بین دریا و توده کوهستانی می تواند تاثیرات مهمی بر شرایط اقلیمی و گردش جو ناحیه، از جمله نسیم دریا داشته باشد. هدف مطالعه پیش رو، شبیه سازی نقش توپوگرافی در ویژگی های گردش نیسم دریا بویژه، ضخامت و عمق نفوذ آن در کرانه های جنوبی دریای خزر است. جهت این امر از مدل اقلیمی مقیاس منطقه ایی RegCM4 جفت شده با یک مدل دریاچه و داده های بازکاوی شده NCEP/NCAR جهت تعیین شرایط اولیه مدل استفاده گردید. مدل در دو حالت مرجع (وجود کوه) و شرایط حذف توپوگرافی برای زمان حداکثر فعالیت نسیم دریا در سواحل جنوبی دریای خزر ( ماه جولای سال 2002) اجراشد. خروجی مدل نشان داد در زمان حذف توپوگرافی عمق نفوذ نسیم دریا به طور چشمگیری تا موقعیت فعلی دامنه های جنوبی رشته کوه البرز (عرض o35 شمالی) افزایش پیدا کرده اما در مقابل جریان نسیم خشکی در منطقه تقریبا از بین رفته است، بیشینه افزایش سرعت و تغییر جهت باد به ترتیب در سواحل جنوب شرقی و البرز مرکزی مشاهده گردید. علاوه بر آن با توجه به برطرف شدن مانع ارتفاعات، ضخامت نسیم دریا در مناطق مختلف به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده که بیشترین میزان تغییرات در در سواحل شرقی ( طول o53 شرقی) بوده است.
    کلیدواژگان: گردش جو، شبیه سازی، مدل ReGCM4، کرانه جنوبی دریای خزر، نسیم دریا
  • عباسعلی آروین *، عبدالعظیم قانقرمه، داور حاجی پور، مهران حیدری صفحه 155
    استان چهارمحال و بختیاری در بر گیرنده بخشی ارتفاعات زاگرس و زردکوه بختیاری است که سرشاخه های سه رودخانه مهم کشور از جمله زاینده رود، دز و کارون از آن سرچشمه می گیرد. لذا بررسی روند تغییر اقلیم در این استان می تواند پاسخ بسیاری از سوالات مربوط به تامین مطمئن آب و مشکلات زیست اقلیمی در بخش بزرگی از کشور را بدهد. در این پژوهش با بهره گیری از روش ناپارامتریک من کندال و آزمون شیب سنس استیمیتور، روند تغییرات عناصر بارش، تعداد روزهای برفی و نیز متوسط بیشینه و کمینه دما در مقیاس سالانه و ماهانه در ایستگاه های استان در یک دوره 30 ساله (2015-1986) مورد سنجش قرار گرفت و خروجی آن به صورت جدول، نمودار و نیز نقشه های هم روند در محیط Arc_GIS ترسیم گردید. نتایج نشان داد اگر چه سری زمانی بارش در استان در بیشتر ماه های سال از روند معناداری پیروی نمی کند، لیکن مقدار بارش در ایستگاه های؛ (کوهرنگ) به عنوان پرباران ترین ایستگاه در مرکز کشور، لردگان و یان چشمه در در پرباران ترین ماه سال (مارس) در سطح اطمنیان 99 درصد دارای روند کاهشی است. همچنین تعداد روزهای برفی ایستگاه کوهرنگ در ماه مارس دارای یک روند معنی دار کاهشی در سطح اطمینان 99 درصد است. متوسط دمای کمینه و بیشینه در بیشتر نواحی استان در تمام ماه ها و در مقیاس سالانه، بجر ماه های نوامبر و دسامبر دارای روند معنادار افرایشی است.
    کلیدواژگان: چهارمحال و بختیاری، روند، بارش، دما، تغییر اقلیم
|
  • Page 7
    Rapid urban development in social, economical, cultural, political and environmental aspects, has affected the human life in recent decades. Introducing the sustainable development as the main theme of the third millennium is the result of urban impact on the biosphere and the range of different aspects of human life too. Concentration on differences in dimensions and indicators of sustainable development in one place and having them compared to other places can use fal for planners to realize the development potential and weaknesses. In theme lines, Boroujerd city have been studied as one of the median cities in the West of Iran to assess the indicators of sustainable development. The purpose of this study is to assess indicators of sustainable urban development in Boroujerd town, compared with Iran urban centers. In this study, methodology, is cognitive in terms of objective, and is comparative- analytical in term of identity and the data collection method is documental studies. To assess the level of development, the concept of sustainable development was classified in four dimensions: social, economical, environmental, physical-institutional and 44 indicators were identified. The data were collected in the Boroujerd city and Iran urban centers. Data were analyzed with sign test in SPSS software. The result has shown that there is no difference between Boroujerd city and Iran urban centers in terms of social and physical-institutional indicators. But, economic and environmental indicators have significant differences. The economic condition is not good but the environmental condition is better. On the other hand, taking into account all indices, the sustainability of Borujerd city, almost is same with Iran situation sustainable.
    Keywords: urban sustainability, sustainable urban development, median city, the city of Boroujerd
  • Page 55
    The KabirKooh landslide was studied as one of the immediate catastrophic events which causes falling rocks from the KabirKooh hillside and the obstruction of the Seymarreh river course and also formed a lot of geomorphologi­cal shapes in this area. This landslide was located at 5 km of the Poldokhtar city at the south between the Ilam and Lorestan province. The main purpose of this research to provide and analyzie of Morp­hom­­­etric feature of the landslide inclusive, width of the rupture surface (), length of the displaced mass (), length of the rupturesurface(), width of the displaced mass (), the depth of the rupture surface (), the depth of the displaced mass to it will be discussed (),(/),(/), (/) and volume. For this work by using by using Global mapper11 software, to be conform the topographic area maps in the scale of 1/50000 and the digital elevation model. Arc Gis 9.3 and Surfer 10 software was used for preparing and producing new data and information. Considering the analyse of this indexs is, : equal to 15/5 ,: 16/06, :15.5,: 300 M,: 300 M, /:0.50, /:51.67, /:26.03 and volume 3908200970
    Keywords: Landslide, KabirKooh, Catastrophic, Geomorphic Land­form, Morp­hom­­­etry
  • Page 77
    The objective study was to investigate the effects of social capital on sustainability security in the villages the border areas. Statistical population including the villages of the central city of Saravan are heads of households (N= 9946). 421 households (23 villages) using Cochran formula and simple random sampling were selected. for the analysis data, descriptive and inferential statistics two methods (single sample t test, Pearson correlation and path analysis) is used. Results the research findings on the impact of social capital in rural sustainable security shows that the greatest impact is related to social security. Memorizing of patterns such a way that increases language, preservation of culture and religion, reducing drug use among youth, reduce the amount of conflict is between the people and so on. the lowest impact related to later economy. findings also show that dimension politico-military security partnership, trust and of cohesion between peoples and cooperation between police forces and and border guard to increase the political participation of the people, ethnic and sectarian narrow the gap, reducing illegal traffic in neighboring countries, increased cooperation with military forces in the fight against bandits and smugglers and maintain security and order is sent.
    Keywords: Social Capital, Sustainable Security, Border Villages, Saravan City
  • Majid Yasoori *, Sideh Fatemeh Emami, Maryam Sejodi Page 95
    The above research evaluates the access and use of rural services of the villages in the province of Gilan, as examples of reducing inequalities and increasing the development. The method used in this article is applicable in terms of target, and cross-sectional in tems of identity. To do this research, morris model, indexing method, standardization and dividing by average are used. After comparing the villages of the province in terms of rural services, the obtained outcome indicates that accomplished results and ranking are in high agreement, so that in all models, villages of Saravan, Kelishami and Gol Sefid have the most access to facilities and services and mountain villages of Talesh, Shuil and Eshkevar Olia are the most deprived villages in rural facilities and services, respectively. Based on studied indicators, the distance between deprived and wealthy villages flactuates from 2 to 10 times. This situation reflects the gross spatial inequality of having advantage of facilities and services in the villages of province Gilan.
    Keywords: Rural Development, Iinequlaity, Rural Services, Villages of Province Gilan
  • Yousouf Bahrami *, Ghaderymotlagh Iraj, Behroz Oftadeh, Sid Ali Hosieni Page 117
    The present study aimed to assess the conformity of Mehr housing projects by Infill development pattern to answer this question: What is the relationship between Mehr housing project in the city of Mahabad with Infill development and with its spatial conditions of the city. The research method in present study in terms of nature is "descriptive – survey" and in terms of purpose "applied" and in terms of collecting data is " field." Statistical society is the whole members of Mahabad Mehr housing that were determined 361 persons as sample by Cochran formula. To data analysis was used the methods of descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (one-sample t-test). The results show that Mehr housing policies in the city of Mahabad not comply with its physical conditions. T-test results in this study showed that Infill development due to the use of the maximum of capacity available space of city, Can be considered as a suitable model and as the basis to guide Mehr housing policy in the city of Mahabad. The results of T-test about the physical factors (t-=1/48; p-value
    Keywords: Mehr housing, Infill development, Space, housing development policies, Mahabad
  • Mostafa Karimi *, Ghasem Azizi, Aliakbar Shamsipour, Lila Rezaee Mahdi Page 135
    In this study is simulation of role of topography in thickness and Inland penetration of sea-breeze in southern coast of the Caspian Sea. The RegCM4 as a regional scale climate model coupled with a lake model and also the reanalysis data of NCEP / NCAR used to determine of the initial conditions of the model. The model was run during the peak of sea breeze on the southern coast of the Caspian Sea (July 2002) in both conditions (with mountains) and (without mountains). the outputs indicated that in without topography condition depth of the sea breeze will increase to the current position the southern slopes of the Alborz Mountains ( latitude ᵒ35 ) but the land breeze in the area is gone. The maximum speed and changes in wind direction observed on the coast southeast and central Alborz respectively. In addition with non-topography conditions, the thickness of sea breeze in different areas significantly has increased with the highest rate on the eastern coast (longitude ᵒ53).
    Keywords: Atmospheric circulation, simulation, RegCM.4, South coast of the Caspian Sea, Sea breeze
  • Abasali Arvin *, Abdolazim Ghangherme, Davar Hajipour, Mehran Hidari Page 155
    In this study, by using the Mann-Kendall nonparametric method and Sen' s Estimator slope test, the trend of some elements including precipitation, average of maximum and minimum temperature and the number of snowy days Chaharmahal and Bakhtiari Province covers part of Zagros and Zardkohe-Bakhtiari highlands, from which three major rivers including Zayandehrud, Dez and Karun originate. in an annual and monthly scale, was evaluated in the stations of the province during a period of 30 years (1986-2015). The output was presented in the form of tables, graphs and iso-trend maps as drawn in the Arc_GIS. The results showed that although changes in rainfall did not follow any specific trend in most months of the year, the amount of precipitation in the stations of Koohrang as the rainiest station in the Province, Lordegan and Yan-Cheshme had a decreasing trend at the significance level of 99%; also, the the number of snowy days during March showed a decreasing trend in Koohrang station. However, the average minimum and maximum temperature in most areas of the province, in both monthly and yearly scales, except for the months of November and December, had a significantly increasing trend.
    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari Province, Trend, Precipitation, Temperature, Climate Chang