فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 47 (زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 47 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا حجازی زاده، نسرین بزمی، علیرضا رحیمی، میثم طولابی نژاد*، عاطفه بساک صفحات 1-18
    این تحقیق با هدف مدلسازی تغییرات زمانی- مکانی آلبدو با استفاده از اثر همزمان چند مولفه از جمله: رطوبت لایه سطحی خاک (Wetness)، ابرناکی(Cloudness)، توپوگرافی و تراکم پوشش گیاهی(NDVI) با استفاده از مدل MEERA2 با قدرت تفکیک 50 در 50 کیلومتر طی سال های 2000 تا 2010 در گستره ی ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل فضایی مقادیر آلبدو در گستره ایران نشان داد که بیشترین مقدار در طول جغرافیایی 44 تا 45 درجه شرقی به میزان 2/8 تا 3/3 و کمترین مقدار بازتابش نیز بین 52 تا 53 درجه طول شرقی یعنی دامنه های شرقی رشته کوه های زاگرس به میزان 1 تا 1/5 واحد به ثبت رسیده است. از نظر رتبه استانی نیز بیشترین بازتابش به میزان 0/25 واحد مربوط به استان ایلام می باشد و سپس استان فارس به مقدار 0/24 واحد در رتبه بعدی قرار گرفته است. کمترین میزان آلبدو نیز به استان های گیلان و سپس مازندارن با مقادیر 0/17 و 0/19 واحد اختصاص دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل زمانی در مقیاس فصلی نشان داد که بیشترین مقدار آلبدو در پهنه ایران در فصل زمستان به مقدار 0/26 واحد و حداقل مقدار بازتابش در فصل بهار با 0/23 واحد به ثبت رسیده است. در مجموع با توجه به عوامل مورد استفاده، می توان گفت که مناطق غرب و مرکز کشور دارای بیشترین؛ و مناطق شمال و شمالغرب کشور دارای کمترین آلبدو هستند.
    کلیدواژگان: آلبدو، تحلیل فضایی، زمانی، مدل MERRA2، ایران
  • پژمان محمدی ده چشمه * صفحات 19-37
    در دهه های اخیر توسعه گردشگری شهری به عنوان یکی از فعالیت های عمده اقتصادی در کشورهای مختلف، سبب گردیده تا مدیران و برنامه ریزان در راستای توسعه فعالیت های این صنعت با شناخت پتانسیل ها و مسائل پیش روی و تصمیم گیری و برنامه ریزی برای آن به افزایش کیفیت تجربه گردشگری و حفظ منافع جوامع میزبان توجه نمایند. در این راستا برنامه ریزی راهبردی می تواند به عنوان پاسخی به مشکلات پیش آمده به علت عدم برنامه ریزی صحیح در گردشگری نیز مطرح گردد. در هسته گردشگری مانند همه فعالیت های تجاری دیگر باید «راهبردی گردشگری» تجسم یابد. در این راستا از جمله مدل های برنامه ریزی راهبردی مورد استفاده در توسعه گردشگری به ویژه در گردشگری شهری، مدل سنتی SWOT می باشد. لذا در مطالعه ی حاضر، سعی شده تا ضمن شناخت و معرفی برخی از توانمندی ها جاذبه های گردشگری شهر شهرکردواقع در استان چهارمحال وبختیاری بررسی وبا نگاهی راهبردی به تنگناها و مشکلاتی که فراروی گردشگری شهر شهرکرد می باشد، پرداخته شود. این تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی است و با استفاده از مطالعات میدانی و جمع آوری داده از طریق بررسی اسنادی و کتابخانه ای،پرسش نامه(از دیدگاه 70 نفر از مسئولان و گردشگران ) و اینترنتی انجام شده است. وسپس داده ها در نرم افزار exel وارد و تحلیل شده و پس از آن با استفاده از مدل راهبردی swot مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.یافته ها نشان دهنده آن است که شهر شهرکرد به رغم برخوردار بودن از ظرفیت های بالای گردشگری در بخش تاریخی و طبیعی با کمبود امکانات زیربنایی و رفاهی، ضعف تبلیغات، مشکلات مدیریتی دست و پنجه نرم می کند، از طرف دیگر دارای فرصت های اشتغال زایی برای جوانان تحصیل کرده شهرکرد و ورود ارز و سرمایه گذاری برای شهر شهرکردمی باشد. از راهکارهای مهم توسعه گردشگری شهر شهرکرد افزایش تبلیغات، ایجاد امکانات رفاهی واقامتی،حمایت های دولتی،جذب سرمایه گذاری است.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT، شهرکرد
  • غلامرضا اسدالله فردی *، حسین زنگویی صفحات 39-59
    مدیریت ذرات معلق یکی از موارد مهم در کنترل آلودگی شهرها محسوب می شود. این ذرات باعث ایجاد و توسعه بیماری های قلبی و تنفسی مختلف در افراد می گردد. شهر مشهد بعنوان یکی از شهرهای اصلی و پرجمعیت ایران با توجه به شرایط اقلیمی و همچنین توریستی بودن، بیش از هر چیزی در معرض خطر این نوع آلودگی قرار دارد. در این تحقیق سعی شده با استفاده از مدل های پرسپترون شبکه های عصبی مصنوعی و مدل زنجیره مارکوف غلظت PM10 پیش بینی و تحلیل گردد. برای این منظور از داده های ساعتی CO، SO2، PM2.5 و دما برای دو ماه فروردین و اردیبهشت در سال 1394 استفاده شد. از مجموع 1488 سری داده، 1300 داده برای آموزش شبکه و 188 داده جهت صحت سنجی استفاده گردید. نتایج نشان دهنده عملکرد مطلوب این روش ها در پیش بینی میزان آلاینده و همچنین احتمال وقوع ساعات با کیفیت های مختلف آلودگی می باشد. بهترین مدل پرسپترون میزان آلاینده ذرات معلق را با ضریب همبستگی 0/88، شاخص تطابق 0/91، میانگین بایاس خطای 0/0874 و جذر میانگین مربعات خطای 2/26 پیش بینی نمود، همچنین مدل مارکوف با خطای مطلق متوسط حدود 0/1 درصد احتمالات انتقال وضعیت و تداوم وضعیت های مختلف آلودگی هوای ناشی از ذرات معلق را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، آلودگی هوا، PM10، زنجیره مارکف
  • طیبه کیانی*، زهرا یوسفی صفحات 61-75
    گسترش بی رویه جوامع انسانی موجب مصرف بیش ازحد آب شده است. شناسایی منابع آبی، مدیریت و کاربرد صحیح آن، از دغدغه های اصلی مسوولان و مدیران مربوطه است. آب های زیرزمینی به عنوان مهم ترین منابع طبیعی ایران نیازبه برنامه ریزی و مدیریت همه جانبه دارد.در این راستا مطالعه ای در حوضه آبریز رودخانه شهرچای در باختر دریاچه ارومیه و شمال زون ساختاری، رسوبی سنندج سیرجان انجام شد. هدف این پژوهش شناخت مناطقی است که سطح ایستابی آب های زیرزمینی آن بالاتر است. برای نیل به این هدف، اقدام به درونیابی(Interpolation)سطح تراز آب زیرزمینی حوضه با استفاده از داده های چاه های پیزومتریک شد، سپس نتایح با موقعیت گسل ها و داده های لرزه زمین ساختی موجود تطبیق داده شد. علاوه بر شکستگی ها، نقش ویژگی های طبیعی حوضه مانند شیب دامنه، لیتولوژی، جنس خاک، زمین شناسی، بارش و نوع کاربری زمین در افت وخیز سطح تراز آب های زیرزمینی بررسی شد. بررسی های انجام شده حداقل 4 الگوی متفاوت حرکت آب های زیرزمینی را در گستره حوضه نشان می دهد. به جزعامل گسل،سایر معیارها به تنهایی نقش چندانی در سطح تراز آب زیرزمینی ندارند. نتایج نشان می دهدکه بخش باختری سطح ایستابی در پهنه ی بسیار کم پهنه بندی قرار دارد که دارای کوهستان های مرتفع با شیب بسیار زیاد، بارش زیاد، فاقد شکستگی های کواترنری و با کاربری مرتع است. بخش خاوری در پهنه ی متوسط و زیاد سطح ایستابی قرار دارد، فقط بخشی از سواحل دریاچه ارومیه در این پهنه بندی دارای سطح ایستابی بسیار زیاد، با شیب بسیار کم، بارش های محلی متوسط، نفوذپذیری زیاد،گسل های پراکنده کواترنری و با کاربری باغ وشهر است. اما مرکز حوضه جزو پهنه بندی بسیار زیاد قرارگرفته که دارای نفوذپذیری بسیار کم، شیب زیاد، بارش متوسط و مخلوطی از کاربری باغ، جنگل و مرتع است. مرکز حوضه بر روی پهنه ای با شدت لرزه خیزی و تراکم گسل های کواترنری بالا قراردارد. تنها دلیل بالا بودن سطح ایستابی در مرکز حوضه در منطقه سیلوانه وجود گسل های فعال و شدت لرزه خیزی بالا است.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، سطح ایستابی، گسل فعال، لرزه زمین ساخت، مدیریت
  • فریبا کرمی *، شهریار خالدی، علیرضا شکیبا، غلامرضا براتی، ایمان باباییان صفحات 77-93
    هدف از این پژوهش شبیه سازی عملکرد ذرت با سناریو های تغییر اقلیم در وضع موجود وآینده است. از این رو جهت بررسی اقلیم منطقه داده های روزانه، دمای کمینه وبیشینه، بارش و تشعشع در طی دوره(2016-1987)استفاده شده است. برای شبیه سازی اقلیم آینده ابتدا داده های مدلIPCM4 تحت سناریوهای A1، B2،A1B و دهه های 30 و 50 با مدل LARS-WGریز مقیاس گردید. قبل از شبیه سازی عملکرد ذرت، مدل زراعی APSIM ارزیابی و واسنجی شد. برای محاسبه عملکرد دانه ذرت،خروجی مدل لارس، و همچنین تاریخ کاشت و رقم به عنوان ورودی های مدل زراعی APSIMاستفاده شده است و با روش آنالیز واریانس عملکرد ذرت در دهه های مختلف مقایسه شد. نتایج نشان داد که تغییر عناصر اقلیمی در میزان عملکرد ذرت موثر است و در دوره پایه بیش ترین عملکرد دانه در شهرستان های فساو کم ترین در شهرستان آباده مشاهده شده است. در شرایط تغییر اقلیم آینده تحت سناریوهای مختلف انتشار،عملکرد دانه ذرت در استان فارس به غیر از شهرستان آباده، روند کاهشی را در دو دوره آینده نسبت به دوره پایه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سناریو های تغییر اقلیم، شبیه سازی، LARS، WG، APSIM، ذرت
  • محمود دهقان*، عطا عبدی، افشین متقی، سیدهادی حسینی صفحات 95-111
    خوانین قفقاز در سیاست های امپراتوری ایران نقشی کلیدی ایفا کردند. آنها با استفاده از وضعیت موجود و مزیت خود سعی داشتند پادشاهی های مستقل خویش را برقرار سازند. که دچار اختلاف و تفرقه درونی در مناسبات محلی شدند و هر کدام تلاش داشتند برای حفظ قدرت شان و تضعیف خوانین رقیب همجوار بسته به شرایط قدرت و نفوذ ایران یا روسیه در قفقاز حمایت یکی از طرفین را کسب کنند. خوانین بعنوان بازیگران محلی در بازی های قدرتی در منطقه ی قفقاز نقشی اساسی بر عهده داشتند که نتیجه ی اعمالشان، تاثیرگذاری مهم در شکل گیری جغرافیای سیاسی کل منطقه بود، از جمله آنها می نوان به : ابوالفتح خان و ابراهیم خلیل خان در حکومت قره باغ و عباسقلی خان حاکم نخجوان ، محمدخان ایروانی از قاجارهای محلی ایروان و جوادخان گنجه ای در گنجه که حکومت این منطقه را داشت نام برد. پژوهش حاضر در پی بررسی نقش و تاثیرگذاری خوانین منطقه و همینطور تاثیر بازی بزرگ قرن 19 در شکل جغرافیای سیاسی منطقه و بالاخص امپراتوری ایران می باشد.
    کلیدواژگان: بازی بزرگ، روس تزاری، خوانین قفقاز، قاجار، جغرافیای سیاسی، ایران
  • علی امیری *، رسول افضلی صفحات 113-136
    تلاش برای شناخت پدیده و امور همواره از دغدغه های ذهن بشر بوده و مدام در پی آن بوده تا این شناخت را تکمیل نماید. شناخت درست نیز زمانی حاصل می شود که ماهیت واقعی پدیده ها برای انسان روشن شود. پدیده ها مبتنی بر بنیادهای فلسفی خاص خود می باشند و به همین خاطر فهم آنها نیازمند درک این بنیادهای فلسفی و استفاده از روش های مناسب شناخت می باشد. نقشه نیز از پدیده هایی می باشد که مبانی فلسفی خاص خود را دارد و با درک این بنیادهای فلسفی است که معنای واقعی و مولفه های موثر بر معناسازی آن روشن می شود. شناخت درست آن نیاز به درک بسیاری از عناصر و عوامل دیگر دارد. برای شناخت واقعی این پدیده نیاز به درک و فهمی است که فراتر از چیزی می باشد که بطور معمول در مورد آن گفته شده است. در این پژوهش سعی شده تا ضمن روشن ساختن بنیادهای فلسفی نقشه، عوامل موثر بر معناسازی آن با استفاده از روش شناسی هرمنوتیک شناسایی شوند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که نقشه از بعد هستی شناسی از ماهیت ترکیبی عینی- ذهنی برخودار بوده و بر همین اساس باید با روش شناسی همچون هرمنوتیک تفهیم شود نه تبیین. همچنین با بکارگیری این روش مشخص می شود که عوامل معناساز نقشه به دو دسته قابل تقسیم بندی می باشند. عوامل درونی همچون انتخاب نوع سیستم تصویر و انحرافات کارتوگرافیکی و از بعد بیرونی همچون مقصود ذهنی کارتوگراف و بانیان نقشه و یا برداشت نقشه خوان از نقشه و فضاهای فکری، قدرت و... معنای واقعی آن را رقم می زنند.
    کلیدواژگان: نقشه، هرمنوتیک، کارتوگرافی، فهم، روش شناسی
  • علیرضا کربلایی درئی *، سید محمد حسینی، محمدرضا کربلایی صفحات 137-153
    آلودگی هوا به عنوان یکی از مهم ترین مخاطرات طبیعی در کلان شهرها، به یک مسئله مهم جهانی تبدیل شده که واکاوی شرایط رخداد آن، یکی از اولویت های عمده در پژوهش های اقلیمی است. بدین منظور در این پژوهش، شرایط همدید مرتبط با روزهای آلوده به ازن (O3) در تهران با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی و تحلیل خوشه ایبررسی گردید. نخست با استفاده از داده های آلایندگی ازن در بازه 7 ساله از سال 1388 تا 1394 برای 41 ایستگاه تهران، ماتریسی به آرایه ی 41×2417 تشکیل شد. سطرها نشان دهنده روز های همراه با ازن و ستون ها نماینده تعداد ایستگاه هاست. سپس با انجام تحلیل خوشه ایپایگانی به روش ادغام وارد روی ماتریس روزهای فرین همراه با این پدیده، هشت خوشه متفاوت و مجزا شناسایی شد. نتایج آماری و همدید این پژوهش حاکی از این است که فراوانی روزهای آلاینده ازن در این گونه ها، اغلب روند فصلی دارد و در شش ماه اول سال بیشتر مشاهده می شود که شرایط جوی کشور از یکدستی و همگنی اقلیمی به علت استقرار پرفشار جنب حاره در برخوردار است. رخداد این شرایط، مسبب ایجاد، ماندگاری و تداوم چندروزه آلودگی در تهران و اغلب کلان شهرهای کشور می شود.
    کلیدواژگان: واکاوی همدید، واکاوی خوشه ای، روزهای فرین، ازون، تهران
  • جواد سدیدی *، هانی رضاییان، محمدرضا برشان صفحات 155-169
    بواسطه پیچیدگی عملکردی پدیده آلودگی هوا، از روش های هوش مصنوعی بالاخص شبکه عصبی برای مدل سازی آلودگی هوا استفاده می شود. هدف از این پژوهش دو مدل شبکه عصبی بازگشتی Elman و Jordan در زمینه پراکنش خطا و اعتبارسنجی آنها، به منظور تخمین غلظت ذرات معلق موجود در اتمسفر در شهر اهواز می باشد. پارامترهای مورد استفاده شامل رطوبت، فشار هوا، دما و عمق نوری آئروسل می باشند که مقادیر آن از تصاویر ماهواره ای MODIS و داده های ایستگاه های هواشناسی تهیه شده است. نتایج نشان می دهد که مدل Jordan با مقدار RMSE معادل 219/9 میلی گرم بر متر مکعب نسبت به مدل Elman با مقدار RMSE معادل 228/5 دقت برازش بهتری داشته است. مدل Jordan به دلیل استفاده از حلقه های درونی سبب بروز رسانی مقادیر زمینه شده و این امر موجب افزایش صحت مدل می شود. مقدار شاخص R2 ، که نماینده میزان رابطه خطی بین مقادیر پیش بینی شده با مقادیر واقعی است، برای مدل Jordan معادل 0/5 بدست آمده است که درصد تخمین صحیح 50 درصد داده ها را نشان می دهد. در نهایت با استفاده ازداده های مربوط به غلظت PM10 برای روز 162 که بالاترین میزان غلظت را داشت با روش درونیابی IDW نقشه توزیع مکانی آن تولید شد. با توجه به گران بودن ایستگاه های آلودگی سنجی پیشنهاد می شود از منابع کمکی دیگر مانند اطلاعات داوطلبانه با استفاده از سنسورهای ارزان قیمت موبایل به عنوان ایستگاه کمکی متحرک و کم هزینه جهت افزایش تراکم و پراکنش مناسب ایستگاه ها جهت مدلسازی دقیق تر آلودگی هوا استفاذه شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، شبکه عصبی مصنوعی، Elman، Jordan MODIS
  • فرزانه ساسان پور *، افشار حاتمی، شایان بابایی صفحات 171-189
    حباب شهرنشینی عنوانی جدید در مباحث برنامه ریزی شهری برای بررسی پایداری و ناپایداری در سطوح مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، مدیریتی است. تاکنون تعریف مشترکی از حباب شهرنشینی ارایه نشده که حاکی از عدم وجود مطالعات بسیار در این زمینه است. این پژوهش بر آن بود تا وضعیت آینده حباب شهرنشینی در کلانشهر تهران را با استفاده رویکرد سناریو مورد توجه قرار دهد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ گرداوری اطلاعات اکتشافی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از مطالعات میدانی و اسنادی گردآوری شد. در مطالعات میدانی از تکنیک دلفی در قالب گروه 30 نفره انجام شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار MICMAC استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ابتدا 56 عامل بعنوان عوامل کلیدی در پنج بعد نهادی، مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی موثر بر وضعیت آینده حباب شهرنشینی شناسایی شدند. سپس با نظر خبرگان 25 عامل پیشران مشخص شد. نتایج تحقیق نشان میدهد وضعیت پراکندگی متغیرها حاکی از ناپایداری سیستم کلانشهری تهران می باشد. پنج دسته عوامل تاثیرگذار، دووجهی، تنظیمی، تاثیرپذیر و مستقل شناسایی شدند. امتیازات نهایی و رتبه بندی عوامل کلیدی انجام شد و در نهایت سه سناریو برای وضعیت آینده حباب شهرنشینی در کلانشهر تهران ارایه گردید.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، حباب شهرنشینی، سناریو، دلفی، اثرات متقابل، کلانشهرتهران
  • قاسم کیخسروی * صفحات 191-211
    این تحقیق به منظور شبیه سازی بارش با مدل دینامیکی RegCM4 در دو حالت با و بدون به کارگیری تکنیک پس پردازش آماری برونداد مستقیم مدل در شرق و شمال شرق ایران و دوره آماری 2011-1987 در مقاطع زمانی سالانه و فصلی انجام شده است. داده های مورد نیاز اجرای مدل دینامیکی RegCM4 از مرکزICTP دریافت گردید. به منظور اجرای مدل دینامیکی اصلی، آزمون تعیین طرحواره بارش همرفت و میزان تفکیک افقی برای سال 2007 انجام گردید. با استناد به آزمون مذکور طرحواره کو به نسبت دو طرحواره گرل و امانوئل، خطای کمتری را در مدل سازی بارش و دما سطح زمین داشت. تفکیک افقی نیز 30 کیلومتر انتخاب گردید. پس از اجرای اصلی مدل با طرحواره کو و تفکیک افقی 30 کیلومتر، برونداد بارش و دما با استفاده از مدل میانگین متحرک (MA)پس پردازش گردید. بر اساس نتایج حاصله، در منطقه مورد مطالعه، در دوره راستی آزمایی 2011-2006 میانگین اریبی بارش سالانه خام مدل RegCM4 برابر 85/3 میلیمتر و پس پردازش شده 61/04 محاسبه شده است. بطور خلاصه در مقیاس زمانی سالانه در 75 درصد ایستگاه های مطالعاتی انجام پس پردازش موثر واقع شده و روش MA را کاراتر معرفی نموده اند. در مقیاس فصلی متوسط اریبی بارش خطای محدوده در فصل زمستان برابر 54/99 میلیمتر، فصل بهار 27/11 میلیمتر، فصل تابستان 3/6- و در فصل پاییز 7/21 میلیمتر می باشد. شبیه سازی داده های دمای دومتری در ایستگاه های هواشناسی با استفاده از مدل RegCM و نیز اعمال MA در شمال شرق ایران کارایی بالایی را نشان داد. میانگین اریبی دمای سالانه خام مدل RegCM4 برابر 78/2- درجه سانتیگراد بود که پس از اعمال پس پردازش به 0/05- کاهش یافت. در تمامی ایستگاه ها دمای سالانه مدل شده با داده های مشاهداتی کمتر از 0/1 درجه سانتیگراد اختلاف دارد. در مقیاس فصلی متوسط اریبی خطای محدوده در فصل زمستان برابر 1/4- درجه، فصل بهار 4/09- درجه، فصل تابستان 1/8- درجه و در فصل پاییز 1/5- درجه سانتیگراد می باشد. به طور کلی نتایج نشان می دهد که استفاده از پس پردازش آماری بهبود قابل ملاحظه ای روی نتایج مدل دارد.
    کلیدواژگان: بارش، دما، مدل RegCM، ریزگردانی، پس پردازش، میانگین وزنی MA، شرق و شمال شرق ایران
  • علی محمد خورشید دوست، بهروز صراف، باقر قرمز چشمه، فاطمه جعفرزاده * صفحات 213-226
    در پژوهش حاضر اثر تغییرات اقلیم بر روی بارش های این منطقه با بکارگیری مدل مناسب مورد ارزیابی قرار گرفته و مقادیر بارش های دوره ی مشاهده ای (2001-1961) بررسی و تحلیل شد. جهت تحقق اهداف پژوهش از خروجی مدل HadCM3 استفاده گردید. ابتدا 7 ایستگاه سینوپتیک انتخاب و داده های آن ها از لحاظ صحت و دقت و کفایت طول دوره ی آماری مورد بررسی قرار گرفت، داده های پرت حذف و داده های مفقود بازسازی شد. داده های AOGCM با استفاده از مدل SDSM ریزمقیاس گردید و مقادیر بارش برای دوره ی مشاهده ای شبیه سازی شد و پس از تایید تطابق مقادیر داده های شبیه سازی شده با داده های مشاهده ای، مقادیر دوره ی آتی(2039-2011) برآورد گردید. مقادیر خطای برآورد مدل SDSM توسط معیارهایMBE و MAE، بصورت ماهانه محاسبه و سپس مقایسه شد. خروجی مدل SDSM جهت بررسی شاخص مجموع بارش سالانه در روزهای با بارش بیشتر از یک میلی متر در دوره ی مشاهده ای و دوره ی آتی(2039-2011) توسط مدل R-Climdex مورد استفاده قرار گرفت و مقادیر شاخص PRCPTOTدر دوره ی آتی پهنه بندی شد. نتایج نشان داد که با توجه به نتایج معیارهای MBE و MAE، خطای مدل در ماه های پربارش بیشتر از ماه های کم بارش است. در مقیاس ماهانه، حداکثر خطا در ماه های سپتامبر، اکتبر، نوامبر و دسامبر بدست آمد. بدین ترتیب حداکثر خطا در فصل پاییز و حداقل خطا در فصل بهار و در ماه های آوریل و می محاسبه شد. با توجه به نتایج به دست آمده، مجموع بارش سالانه در دوره ی 2039-2011 در ایستگاه های انزلی، بابلسر، گرگان، و نوشهر کاهش و در ایستگاه های آستار، رامسر و رشت افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بارش، تغییرات اقلیمی، مدل SDSM، سواحل جنوبی دریای خزر، شاخص PRCPTOT
  • عبدالمجید لباب پور * صفحات 227-239
    دست یابی به مقدار کافی زیست توده ریزجلبکی، برای کاربری های گوناگون مانند غذا، دارو و انرژی ضروری است. منابع تولید زیست توده مانند زمین، آب، مواد غذایی و کربن دی اکسید در امکان سنجی تولید و بهای تمام شده نقش اساسی دارند. این پژوهش با هدف تعیین مکان های مناسب کشت ریزجلبک و منابع کربن دی اکسید و نیز میزان آب مورد نیاز برای تولید ریزجلبک انجام شده است. برای دست یابی به این هدف، فراوانی و پراکندگی جغرافیایی مکان های مناسب کشت و منابع کربن دی اکسید با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط نرم افزاری GIS برای سواحل خلیج فارس و دریای عمان بررسی شده است. داده های مکانی 57 نقطه مناسب کشت ریزجلبک با وسعت حدود 18000کیلومترمربع نشان می دهد که امکان گسترش صنعت ریزجلبک درسواحل خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد. افزون برآن وجود حداقل 38 نقطه تولید گاز کربن دی اکسید عمدتا در استان های خوزستان و بوشهر شناسایی و گزارش شده است. با فرض 5، 6 و 7 کیلوگرم تبخیر آب در مترمربع در روز در مناطق گوناگون، آب موردنیاز معادل با 84000،80000 و 89000 مترمکعب دردوره کشت درهرواحد برآورد شد. نتایج نشان می دهد که با فناوری کشت ریزجلبک در استخرهای روباز، امکان تولید بیش از 540000 تن زیست توده ریزجلبک در هردوره کشت در سواحل خلیج فارس و دریای عمان امکان پذیراست. افزون برتولید زیست توده، کاستن آلایندگی گاز کربن دی اکسید توسط ریزجلبک ها و امکان تامین مواد غذایی ریزجلبک از پساب های شهری و تصفیه پساب برای پیشگیری از مخاطرات زیست محیطی نیز میسر خواهد شد.
    کلیدواژگان: زیست توده ریزجلبک، ارزیابی منابع، میزان نیاز به آب، مکان یابی، کشت ریزجلبک
  • قاسم عزیزی *، محمدصالح گرامی، لیلا شریفی صفحات 241-257
    طوفان های تندری به دلیل اثرات مهم خسارتباری که بر انسان و محیط طبیعی دارند، پدیده اقلیمی بسیار مهمی به شمار می روند. بررسی ها نشان داده است که عامل ارتفاع و عرض جغرافیایی دو متغیر مهمی هستند که می توانند بر میزان وقوع این پدیده اثرگذار باشند. بنابراین هدف اصلی از پژوهش حاضر، تحلیل فضایی رفتار پدیده رعدوبرق و میزان اثرپذیری آن از مولفه هایی چون ارتفاع و عرض جغرافیایی در گستره ایران می باشد. بر این اساس ابتدا داده های ماهانه وقوع طوفان های تندری 118 ایستگاه همدید ایران، طی سال های 1991 تا 2010 از سازمان هواشناسی کشور اخذ شد و به وسیله سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و روش درونیابی کریجینگ (Universal)، نقشه های سالانه و فصلی کل ایران تولید گردید. در ادامه برای درک بهتر اثرپذیری طوفان های تندری از ارتفاع و عرض جغرافیایی، به وسیله نرم افزار CerveExpert نمودارهای فصلی و سالانه به همراه میزان همبستگی هریک تولید و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بیشترین طوفان های تندری سالانه در شمال غرب ایران رخ می دهد و کمترین میزان آن بر نواحی مرکزی و شرقی کشور منطبق است. همچنین طبق تحلیل های فصلی، بااینکه بیشترین میزان پراکندگی ایستگاه ها در ارتفاع 800 تا 1300 متری قرار دارد، اما حداکثر وقوع این پدیده در فصول مختلف ایستگاه ها از ارتفاع صفر تا 2200 متری تغییر دارد. نتیجه کلی نشان می دهد که عامل ارتفاع، همبستگی کمی با وقوع پدیده طوفان تندری داشته و بیشترین همبستگی مربوط به عامل عرض جغرافیایی است.
    کلیدواژگان: مخاطرات جوی، مدل رگرسیونی، همبستگی، درونیابی کریجینگ، توفان تندری
|
  • Zahra Hejazizadeh, Nasrin Bazmi, Alireza Rahimi, Meysam Toulabi Nejad *, Atefeh Bosak Pages 1-18
    The aim of this study is modeling spatiotemporal variations of albedo. This study was conducted using simultaneous effects of several components, such as wetness of surface layer of soil, cloudiness, topography and vegetation density (NDVI), using MEERA2 model with a resolution of 50 in 50 km during 2000-2010 in Iran. The results of spatial analysis of albedo values in Iran showed that the highest value is in 44 to 45 degrees of east longitude about 2.8 to 3.3 and the lowest value of albedo is also in 52 to 53 degrees of east longitude, that is, the eastern slopes of the Zagros Mountains, have been recorded at 1 to 1.5 units. In terms of provincial rank, the largest albedo is about 0.25 units in Ilam province and the Fars province is ranked next about 0.24 units. The lowest amount of albedo also in the Gilan provinces and in next Mazandaran province are about 0.19 and 0.18 respectively. In addition, the results of temporal analysis in seasonal scale showed that the highest albedo in Iran in winter was 0.26 and its lowest amount was recorded in spring with 0.23 units. In general, according to the factors used, it can be said that the western and central parts of the country have a highest albedo, and the north and northwest regions of the country have a lowest albedo.
    Keywords: albedo, spatio, temporal analysis, MERRA2 model, Iran
  • Pejman Mohamadi Deh Cheshme * Pages 19-37
    In recent decades, developing urban tourism as one of major economical activities in different countries has caused many managers and planners to consider increased quality of tourism experience and protecting interests of host communities to expand the activities of this industry, knowing potentials, existing problems, decision making and planning. To do so, strateqic planning can be propounded as a response to difficulties occurred due to lack of appropriate planning in tourism. In core tourism like all other commercial activities, strategic tourism should be depicted. So, one of strateqic planning models used to develop tourism particularly urban tourism is a traditional model called swot. Therefore, in present study, it has been endeavored of shahr-e-kord located in chahar Mahal and Bakhtiarei as well as to analyze difficulties and problems existing in respect of shahr-e-kord tourism. His study is a descriptive-analytic one and was done using filed studies and data gathered through evidence and libraries, question aires (considering the attitude of 70 officials and tourists) and Internet. Then, data was analyzed using exel software and strateqic model of swot. Results suggested that due to having high capacities for tourism, shahr-e-kord suffers from lack of enough infrastructure problems. On the other hand, it encampasses opportunities for educated young people to be employed and for investing. Some of major solutions to develop tourism are to increase adver tisment, provide welfare and accommodation facilities, attract investment and be protected by government.
    Keywords: urban Tourism, Strateqic planning, Swot Model, shahr, e, kord
  • Gholamreza Asadolah Fardi * Pages 39-59
    Suspended particles management is one of the important issues in controlling the air pollution of cities. These particles cause and develop heart and respiratory diseases in people. Mashhad is considered as one of the main and populous cities of Iran. Because of its climatic conditions and its tourist status, the city is at the highest risk of this type of pollution. We attempted to use the multi-layer perceptron (MLP) artificial neural network and a Markov chain model to predict PM10 concentrations the city. We applied hourly data of CO, SO2, PM2.5 and temperature in late March and April 2015. Out of 1488 data series, 1300 data were used for network training and 188 data were used for validation. The results indicated the optimal performance of these methods in predicting of the amount of pollutants and also the probability of occurrence of hours with different quality of contamination. The best MLP artificial neural network model predicted the amount of pollutant particles with a coefficient of determination (R2) 0.88, index of agreement of 0.91 and a mean square error of 2.26. Also, the Markov model with average absolute error predicted about 0.1 percent of the probability of transferring the condition and the continuation of different states of air pollution caused by suspended particles.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Air pollution, PM10, Markov Chain
  • Tayebeh Kiani *, Zahra Yousefi Pages 61-75
    unchecked spread of human populations has led to overdose water. Identify water resources management and proper application of relevant officials and managers are the main concern. Groundwater as a most important natural resources of Iran needs to planning and management of all aspects. In this regard, a study done of the Shaharchay river basin in the west of the Urmia Lake and the northern structural, sedimentary zone of Sanandaj - Sirjan. The aim of the study is to identify areas where the water table is higher in groundwater. To achieve this, an interpolation (IDW) water level underground of Shaharchay had used of data pizometric well, then matching results with the position of faults and available tectonic seismic data. fractures were checked and the role of basin natural characteristics such as slope, lithology, soil type, ages of Geological, precipitation and landuse on groundwater level fluctuations were checked as well. Investigations show 4 different patterns of movement of groundwater in the basin area. Except of fault, other criteria alone are not much of a water table. The results show the level of the water table very low that the western part of the in the area of ​​zoning, which has very high mountains with high slopes, high rainfall, no fracture Quaternary and pasture. Eastern part of the basin is located in the area of ​​medium and high underground water level only a part of the shores of Lake Urmia in this zoning has a very high water table. With very little gradient, local average precipitation, high permeability, active Quaternary faults, the garden and the city landuse. But the center of the basin zoning was very high with very low permeability, high slope, average precipitation and mixture of garden, forest and grassland usages. basin center located on high seismic intensity zone and density Quaternary faults. only because of the high level in the basin center of Silvaneh are active faults and a high intensity tectonic seismic.
    Keywords: groundwater, water level, active fault, tectonic seismic, management
  • Fariba Karami * Pages 77-93
    Simulation yield of maize based on scenarios of climate change in Fars province .Maize is a very important and fruitful production that is effect by the climate in its yield the purpose of thesis research is the simulation of the maize function to scenario of climate change to the present and future. So to survey the region climate, daily data, maximum and minimum temperature, precipitation and radiation have been utilized during the period of (1987-2016).
    In order to simulating of climate in future, firstly the date of IPCM4 model under scenario and 30’s and 50’s with downscaling LARS-WG model. Before the simulation yield of maize, APSIM model was evaluated and validated. To calculated the maize yield the out put of LARS model ,plant date and … were utilized as the cropping input model of APSIM. By variance analysis maize yield was compared in present and future. The results showed that the APSIM model validation can simulate acceptable accuracy and climate parameters change affect on the yield rate of maize.
    Keywords: climate change scenarios, maize, simulation, APSIM, LARS, WG, Fars province
  • Mahmuod Dehghan * Pages 95-111
    with regard to its historical background, natural conditions and political geography. Caucasus is made up of a variety of races, followers and cultures of different rituals and religionsn. historical links of caucasus residents with Iranian civilization and culture resulted in their adherence to Iranian governments in equilibrium with Roman , Ottoman and Russian policies. Following the collapse of Safavids, which was simultaneous s’ with Tsarist Russia being at the height of its power and hundred years a away from the wars of iran & Russia . political instability of Iran, continual installation and downfall of several governments absence,of power in the region, insecurity and internal pressures as well as foreign interventions, all and all paved the ground for the separation of Caucasus from iran.
    Keywords: Russia, Iran, Qajar, Emirates Independent Local, political geography
  • Ali Amiri * Pages 113-136
    The Attempt To Recognize Phenomena And Affairs Has Always Been A Concern Of The Human Mind And Has Constantly Sought To Complete This Knowledge. The Correct Recognition Is Also Achieved When The Real Nature Of Phenomena Is Clear To Man. The Phenomena Are Based on Their Own Philosophical Foundations and, Therefore, Their Understanding Requires perception These Philosophical Foundations and Using Proper Methods of Recognition. The Map Is Also A Phenomenon That Has Its Own Philosophical Foundations And By Understanding These Philosophical Foundations, The True Meaning And The Components That Influence Its Meaning Are Clarified. Recognizing It Correctly Requires Understanding Many Of The Elements And Other Factors. To Really Understand This Phenomenon, One Needs To Understand And Understand Beyond What Is Usually Said About It. In This Research, We Tried To Clarify The Philosophical Foundations Of The Map And The Factors Influencing Its Meaning By Using Of Hermeneutical Methodology. The Results Of This Research Showed That The Map Of The Ontology Aspect Is Of An Objective-Subjective Nature. Therefore, It Should Be Understood By Methodology Such As Hermeneutics And Not Explanation. Also, Using This Method, It Is Determined That The Mapping Factors Are Divided Into Two Categories. Internal Factors, Such As The Choice Of The Type Of Projection And Cartographic Deviations And External Factors Such As, The Mental Purpose Of The Cartographer And The Banners, Understand Map Reader From Map, And The Spaces Of Thought, Power, And So On Make Up The Actual Meaning Of The Map.
    Keywords: Map, Hermenutic, Cartography, Understanding, Methodology
  • Ali Reza Karbalaee Doree *, Sayyed Mohammad Hosseini Pages 137-153
    Air pollution is one of the most important natural hazards in cities that is one of the priorities of climate research. In this research, synoptic situation of days polluted by ozone in Tehran have been studied and by environmental to circulation approach and cluster analysis. At first, was formed a matrix in 2417*41. Rows are indicated days and columns represent the number of stations. by cluster analysis and Ward method eight different clusters were identified. The results showed that the frequency of the ozone days have a seasonal trend And more can be seen in the first half of year in these cases the establishment subtropical high pressure in Iran. Therefore, cause the persistency of pollution in Tehran.
    Keywords: Synoptic Analysis, Cluster Analysis, Extreme Days, Ozone (O3), Tehran
  • Javad Sadidi *, Hani Rezayan, Mohammad Reza Barshan Pages 155-169
    Due to the complexity of air pollution action, artificial intelligence models specifically, neural networks are utilized to simulate air pollution. So far, numerous artificial neural network models have been used to estimate the concentration of atmospheric PMs. These models have had different accuracies that scholars are constantly exceed their efficiency using numerous parameters. The current research aims to compare Elman and Jordan recurrent networks for error distribution and validation to estimate atmospheric particular matters concentration in Ahvaz city. The used parameters are relative humidity, air pressure, temperature and aerosol optical depth. The latter one is extracted from MODIS sensor images and air pollution monitoring stations. The results show that Jordan model with RMSE of 219.9 milligram per cubic meter has more accuracy rather than Elman model with RMSE of 228.5. The value of R2 index that shows the linear relation between the estimated from the model and observed values for Jordan is equal to 0.5 that implies 50% estimation accuracy. The value is because of MODIS spatial resolution, inadequacy in numbers as well as spatial distribution of meteorological station inside the study area. According to the results of the current research, it seems that air pollution monitoring stations have to be increased in terms of numbers and suitable spatial distribution. Also, other ancillary data like volunteer geographic air pollution data entry using mobile connected cheap sensors as portable stations may be used to implement more accurate simulation for air pollution.
    Keywords: Particular matters, artificial neural network, Elman, Jordan, MODIS
  • Farzaneh Sasanpour * Pages 171-189
    Urban bubbles are a new topic in urban planning issues for examining sustainability at various levels of social, economic, environmental, and management. Until now, a common definition of urban bubbles has not been presented, indicating that there are not many studies in this area. This research was aimed at considering the future situation of city bourgeois in Tehran metropolis using scenario approach. This research is in terms of its purpose and in terms of the collection of exploratory information. The required information was collected from field studies and documents. In field studies, Delphi technique was performed in the form of a group of 30 people. To analyze the data, the interactive effects analysis method was used in MICMAC software. The results of this study indicate that 56 factors were first identified as key factors in five institutional, managerial, economic, social and environmental dimensions affecting the future situation of urban bubbles. Then, with the opinion of the experts, 25 agents were identified. The results of the study indicate that the dispersion of the variables indicates the instability of Tehran's metropolitan system. Five categories of influential, dual, regulatory, influential and independent factors were identified. Final scores and ranking of key factors were carried out and finally, three scenarios were presented for the future status of urban bubbles in Tehran metropolitan
    Keywords: Future Studies, Urban Bubbles, Scenario, Delphi, Interaction, Tehran metropolitan
  • Ghasem Keikhosravi * Pages 191-211
    In this study, precipitation simulated annual and seasonal in north-east of Iran (Great Khorasan) In the period 1987-2011, using RegCM4 dynamic model in two case; with and without using post-processing technique. The required data for RegCM4 model with NetCDf format, received from ICTP center. For the implementation of the main dynamic model, Convective precipitation test scheme and the horizontal resolution, performed for year 2007. According to the test, Kuo Schema had less error than Emmanuel and Gurl schemes in Precipitation and region temperature modeling. Horizontal resolution selected 30 kilometer. After model implementation with Gurl schema and 30 kilometer horizontal resolution, Precipitation and temperature output post- processed using MA model. According to results, in the study area, during 2006-2011 verification period, average annual rainfall raw bias of RegCM4 model was calculated and post-processed equal to 8.3 millimeter and 61.04 respectively. Briefly in the annual time scale, in 75% of studied stations, post-processing is effective and MA model is more efficient. In seasonal scale, bias error of average precipitation is equal to : 54.99 millimeter in the winter, 27011 millimeter in the spring, -3.6 millimeter in the summer and 7.21 millimeter in the fall. Simulation of the temperature data in the stations using RegCM4 and MA model in north-east of Iran, revealed high performance. Bias error of average temperature is equal to -2.78 for RegCM4 model and post-processed equal to -0.05. In all stations, modeled Annual temperature and observational data has difference less than 0/1 ° C. In seasonal scale, the mean bias error range according ° C is equal to: -4.1 in the winter, -4.09 in the spring, -1.8 in the summer and -1.5 in the fall.
    Keywords: Temperature, Precipitation, RegCM4 model, post, processing, MA Average weight, Great Khorasan
  • Alimohammad Khorshiddoust, Behrooz Sarraf, Bagher Ghermez Cheshmeh, Fatemeh Jafarzadeh * Pages 213-226
    In the present study, we tried to evaluate the effect of climate change on rainfall in this region by applying a suitable model and observational period rainfall (1961-2001) was analyzed. the output of the HadCM3 model was used. At first, seven synoptic stations were selected and their data were analyzed in terms of accuracy, and length of statistical period, and lost data was restored. The AOGCM data were simulated using the SDSM model and the rainfall values were simulated for the observation period. After confirming the matching of the simulated data with observational data, the values of the Future (2039-2011) is estimated. The estimation errors of the SDSM model were calculated monthly by MBE and MAE criteria, and then compared. The output of the SDSM model was used to study the total annual precipitation in days with rainfall of more than 1 mm in the observation period and the upcoming period (2011-2039) by the R-Climdex model and the values of the PRCPTOT index Became zoning in the Future. The results showed that the model error in season with high rainfall is more than seasons with low rainfall. On a monthly scale, the maximum error occurred in the months of September, October, November and December. The maximum error in the fall and the minimum error was calculated in the spring and April and May months. According to the results, the total annual rainfall in the period of 2039-2011 will decrease in Anzali, Babolsar, Gorgan and Noshahr stations and rainfall will increase in stations of Astara, Ramsar and Rasht.
    Keywords: Rainfall, Climate change, SDSM model, southern coasts of Caspian Sea, PRCPTOT index
  • Abdolmajid Lababpour * Pages 227-239
    Providing enough microalgae biomass is required for various applications in sectors such as food, medicine and energy. The biomass resources such as land, water, nutrient and carbon dioxide are essential in cultivation feasibility study for biomass production as well as cost benefits. The aims of this research is therefore, site assessment and prioritization of potential site locations, carbon dioxide and water requirement for microalgae biomass production in the Persian Gulf and Oman Sea coastal areas.
    This analysis was undertaken to provide a preliminary assessment of the demands that may be expected on land, water, and CO2 resources in the Persian Gulf and Oman Sea coastal areas required for the large volume of biomass feedstock production by autotrophic microalgae. Emphasize was placed on the finding proper sites to achieve higher biomass productivity. This research did not address the details of microalgae biomass production systems, and parameters affecting biomass productivities. The areas were selected to provide examples where geographical differences in water evaporation and solar resources, land availability profiles, water demand profiles and stationary CO2 sources would be possible alternatives for large scale production. The water demand was calculated from water mass balance with terms for water input and output, local pressure, direct rainfall input, evaporation loss, leakage loss and change in stored water.
    The assessment reported here is based on the analysis of land availability for microalgae biomass production scenarios. The scenarios considered for different geographic areas in the Persian Gulf and Oman Sea coastal, within which different amounts of biomass are assumed to be achieved. The focus is on production of microalgae biomass for further applications. The production is assumed to occur within each of four provinces located in the coastal areas. It was assumed for this scoping assessment that biomass productivities at commercial scale can reach a practical upper limit of 0.7 kg/m3 per each batch cultivation periods, which is at the moderate range reported by other published analysis, and is expected to be reached in selected areas with high solar resources and water availability conditions. However, this remains to be really demonstrated at local areas. The water demand assumed for the areas are simply based on reduction of cultivation pond water level in proportion to the average evaporation in those areas. This was calculated through geospatial analysis by pan evaporation devices as an average in the various meteorological stations presented in the Persian Gulf and Oman Sea coastal areas. Maps are presented showing the proper spatial locations observed from field studies.
    The above analysis addresses only open systems for growing a known species, given that algae must be grown in an aqueous system, therefore it is needed to manage the water used in cultivation, including acquisition, movement and containment, must be accounted for. Geographical distribution of selected were 5 sites in the Khuzestan, 20 sites in Bushehr, 24 sites in Hormozghan and 12 sites in Sistan and Blucheestan provinces. In total, 9000 sites were selected with a 2 km2 were suitable for large scale microalgae cultivation. The total area of these sites were estimated to be 18000 km2. The highest number of proper sites were found in Hormozghan province and lowest numbers of sites were found in Khuzestan province. The availability of technical service, carbon dioxide point resources from oil and gas units are an advantages for microalgae related activities in the Bushehr and Khuzestan provinces. The higher quality of water in the Sistan and Bluchestan province is an advantages for development of microalgae biomass production in the area.
    The priority of proper sites were investigated for microalgae biomass production with geographical and field data. It can affects the biomass production costs as well as Persian Gulf and Oman Sea coastal water management. Land requirements appear to be the least restrictive, particularly in the Sistan and Bluchestan province, where higher numbers of potentially suitable classes of land exist. In Khuzestan province a larger quantities of wide classes of land are exist convenient for larger scale productions. Within the limited scope and assumptions of this analysis, sustainable photosynthetic microalgae biomass feedstock production in the Persian Gulf and Oman Sea coastal in excess of about 540 million metric tons will likely be a challenge due to other water, CO2 and nutrient resource limitations. Developing algae production approaches that can effectively use non-fresh water resources and minimize both water and nutrient requirements will help reduce resource constraints. Providing adequate CO2 and other nutrient resources for enhanced algae production appears the biggest challenge, and could emerge as a constraint at biomass production levels below the normal.
    Keywords: microalgae biomass, resource evaluation, water demand, site selection, microalgae cultivation
  • Ghasem Azizi Professor *, Leyla Sharifi Pages 241-257
    Thunderstorms are major climatic events due to the significant effects and catastrophic consequences on humans and the natural environment. The researches have shown that the elevation and latitude factors are two variables that can affect the occurrence of this phenomenon. Therefore, the main aim of this study is to investigate the spatial analysis of the effects of lightning and its effects on the components such as elevation and geographic extent in Iran. Apart from this fact, firstly, the monthly data of thunderstorms occurrence in 118 synoptic stations of Iran, from 1991 to 2010 on a basis from the country's meteorological organization were obtained and GIS software was produced by the annual and seasonal maps of Iran. Then, for the spatial analysis of this climatic phenomenon, the method of landing statistics of the Kriging (Universal) method was to examine its seasonal and annual status. In order to better understand the effect of Thunder hurricanes from altitude and latitude using CerveExpert software, seasonal and annual charts, along with the correlation of each production, were analyzed. The results show that the highest annual thunderstorms occur in the northwest of Iran, and the least amount is consistent with the central and eastern parts of the country. In addition, according to seasonal analysis, although the station has the highest rate at 800 to 1,300 meters, the maximum occurrence of this phenomenon varies from 0 to 2200 meters in different seasons of the stations. The overall result shows that the factor of height is slightly correlated with the occurrence of the Thunder storm phenomenon and the highest correlation is due to the latitude factor.
    Keywords: Atmospheric hazards, regression model, correlation, kriging interpolation, thunder storm