فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 50 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد دارایی *، پیمان محمودی، بهروز ساری صراف، علی محمد خورشیددوست صفحات 1-15
    بخش کشاورزی وابسته ترین بخش به اقلیم است و اقلیم تعیین کننده ی اصلی زمان، مکان، منابع تولید و بهره وری فعالیت های کشاورزی است. تاریخ رخداد اولین دمای صفردرجه در پائیز و آخرین رخداد آن در بهار به لحاظ کشاورزی دارای اهمیت می باشد. این اطلاعات در تعیین گونه های مناسب جهت کاشت در هر منطقه ای به کار می آیند. هدف این پژوهش شناسایی بهترین تابع توزیع احتمالاتی برای استخراج ویژگی های آماری یخبندان های ایران است. بدین منظور تاریخ یخبندان های زودرس پاییزه و دیررس بهاره با استفاده از دمای کمینه ی روزانه ی 44 ایستگاه همدید ایران برای یک دوره 30 ساله (2010 – 1981) استخراج شد. پس از برازش توزیع های گوناگون، با استفاده از آزمون نکویی برازش آندرسن-دارلینگ بهترین توزیع انتخاب گردید. نتایج بیانگر این است که بیشتر ایستگاه ها از توزیع ویکبی پیروی می کنند. بر اساس محاسبات انجام شده اولین روز یخبندان در ارتفاعات شمال غربی (سقز، همدان، اردبیل و زنجان)، شمال شرقی ( بجنورد، تربت حیدریه و بیرجند و همچنین در ارتفاعات زاگرس مرکزی (شهرکرد) به دلیل نزدیکی بیشتر با سرزمین های سرد شمالی، همچون سیبری و اروپای شمالی و همچنین ورود زودتر سیستم بادهای غربی رخ خواهدداد و دیرترین رخداد اولین روز یخبندان کمی دورتر از سواحل جنوبی ایران در نوار باریکی موازی با ساحل و قسمت هایی از سواحل شمالی (از بابلسر تا بندر انزلی) رخ می دهد و همچنین زودترین رخداد آخرین روز یخبندان در همین ناحیه در اوایل بهمن رخ می دهد. دیرترین روز پایان یخبندان در ایران در آذربایجان، کردستان، خراسان و ارتفاعات استان چهار محال و بختیاری رخ می دهد.
    کلیدواژگان: ایران، یخبندان زودرس، یخبندان دیررس، توزیع احتمالاتی، ویکبی
  • یونس خسروی *، مهدی دوستکامیان، الله مراد طاهریان، امین شیری کریم وندی صفحات 17-37
    هدف از این مطالعه بررسی فرارفت موج های سرمایی فراگیر ایران می باشد. برای این منظور داده های 450 ایستگاه سینوپتیکی کشور از سازمان هواشناسی کشور استخراج و مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفت. سپس به منظور بررسی فرارفت دمایی موج های سرمایی ایران، فرارفت دمایی برای ترازهای 1000، 850، 700 و 500 هکتوپاسکال مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر این است که امواج سرمایی ایران بیشتر تحت تاثیر فرارفت دمایی ناشی از پرفشار ترکیبی تبت- سیبری، کمربند ادغامی سیبری- پرفشار ترکمنستان، کمربند پرفشار سیبری- پرفشار شرق اروپا، الگوی چند هسته ای پرفشار سیبری و کمربند پرفشاری شرق دریای خزر- پرفشار دریای سیاه می باشد. در این بین فرارفت دمایی ناشی از پرفشار سیبری نسبت به سایر الگو ها چشمگیر تر بوده است این سامانه با حرکت آنتی سیکلونی در حال حرکت به سمت عرض های پایین تر کشیده می شود، به طوری که سبب ریزش هوای سرد عرض های شمالی به روی عرض های پایین تر و شمال شرق، شمال غرب و مرکز ایران می شود. با این وجود زمانی که با الگوهای دیگر ترکیب شده است نقش ان در فرارفت همای سرد امواج سرمایی قابل توجه بوده است.
    کلیدواژگان: فرارفت دمایی، امواج سرمایی، الگوهای ترکیبی، ایران
  • حسن افراخته *، محمد حجی پور، فرهاد جوان صفحات 39-60
    نفت از دهه ی 1330 شمسی به بعد، به تدریج جایگاه برجسته ای در اقتصاد کشور قرار به دست آورده و در حال حاضر، عمده ترین منبع تامین کننده ی نیاز مالی کشور است. با توجه به تقابل دودویی و متضاد این رانت با بخش سنتی اقتصادیعنی فعالیت های کشاورزی و دامداری که همواره بر شدت آن افزوده شده است، دو سوال اساس این تحقیق قرار گرفته است: اول اینکه « اثرات توزیع ثروت نفت بین مناطق مختلف بر ساختار اقتصاد روستایی ایران کدامند؟» و دوم «پیامدهای مکانی – فضایی توزیع ثروت نفت در بخش کشاورزی به عنوان عنصر اصلی و غالب در ساختار اقتصاد روستایی ایران چگونه بوده است؟» داده های تحقیق با بررسی اسنادی در سطح کشور و در بازه زمانی 1385-1390 جمع آوری شده و با تکیه بر روش های تحلیل تغییر سهم و گیبز- مارتین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتیجه نشان داده است که مدیریت ملی، منطقه ای و محلی، انگیزه چندانی برای تقویت ساختار اقتصاد روستایی با بهره گیری از ثروت نفت نداشته است. به علاوه، غیبت بخش صنعت در تحولات ساختاری اقتصاد روستایی و تاکید بر بخش کشاورزی در روستاها -هم به لحاظ سیاست گذاری و هم از حیث تامین اعتبارات- حاکی است که بینش اصولی و منطقی در نظام اقتصاد سیاسی در مواجه با اقتصاد فضاهای روستایی برای توسعه وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، ثروت نفت، توسعه اقتصادی، توسعه دانش محور، اقتصاد روستایی
  • فرانک بهرامی *، عباس رنجبر سعادت آبادی، ابراهیم فتاحی صفحات 61-75
    بیشینه بارش محتمل بیشترین ارتفاع بارندگی است که در دوره زمانی معین در یک حوضه به وقوع می پیوندد. هیدرولوژیست ها از مقادیر بیشینه بارش محتمل برای محاسبه بیشینه سیل محتمل در محاسبه طراحی سرریز سدها استفاده می کنند و به دو روش آماری و همدیدی قابل محاسبه است. هدف از این تحقیق برآورد بیشینه بارش محتمل در حوضه آبریز قمرود به روش همدیدی است. بدین منظور داده های باران سنجی از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید. همچنین داده های ترازهای 850 و 500 هکتوپاسکال از درگاه مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی مطالعات جوی سازمان هواشناسی آمریکا اخذ گردید. نقشه های همدیدی مورد نیاز تولید و بررسی شدند. نقشه های همباران ترسیم و منحنی های عمق- مساحت- مدت، برای هر یک از توفانها تعیین شدند. در نهایت، مقدار بیشینه بارش محتمل در تداوم های 24، 48 و 72 ساعت برآورد گردید. به گونه ای که بیشینه بارش محتمل 24 ساعته با محاسبه نقطه شبنم با دوره بازگشت 50 و 100 سال به ترتیب مقادیر 75/51 و 54 میلی متر، ،48 ساعته 25/128 و 05/132میلی متر و 72 ساعته 9/97 و 75/101 بدست آمده است.
    کلیدواژگان: بیشینه بارش محتمل، حوضه قمرود، روش همدیدی، توفان، ایران
  • شمس الله عسگری *، امیر صفاری، حجت الله فتحی صفحات 77-90
    یکی از عوامل مهم و موثر در تخریب منابع طبیعی پدیده سیل می باشد، شناسایی این پدیده و پارمترهای موثر در وقوع سیل خیزی در منابع طبیعی و حوضه ها ی آبریز ضرورت دارد. هدف این پژوهش تعیین سیل خیزی زیرحوضه های حوضه آبریز میشخاص در استان ایلام می باشد.در این تحقیق حوضه آبریز میشخاص در استان ایلام به 12 زیر حوضه تقسیم شده و برای هر زیر حوضه 28 پارامتر ژئومتری، اقلیمی ، نفوذ پذیری و فیزیوگرافی مانند؛ مساحت، محیط، طول و شیب آبراهه اصلی، طول و شیب حوزه، زمان تمرکز، ضریب شکل و متغیر بارش ، تاج پوشش گیاهی ،CN، دبی و... با استفاده از نرم افزار GIS محاسبه شده است.برای تعیین پتانسیل سیل خیزی زیر حوضه ها از روش آماری تحلیل عاملی استفاده شده که داده های 28 متغیر زیر حوضه ها توسط نرم افزار SPSS پردازش گردیده و در قالب 5 عامل اصلی(شکل، آبراهه، شیب، زهکشی و رواناب) خلاصه سازی گردیدند. نتایج حاصله بیانگر این است که عامل شکل با مقدار ویژه 30/11 مهمترین عامل در سیل خیزی حوضه مورد مطالعه است، عوامل آبراهه، شیب، زهکشی و رواناب به ترتیب با مقدار ویژه21/7، 34/4،22/3، 10/3 به ترتیب اولویت در رتبه های بعدی قرار دارند. سپس بر اساس امتیاز عاملی منطقه مورد مطالعه به 3 دسته سیل خیزی زیاد، متوسط و کم تقسیم و نقشه پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی زیر حوضه ها در محیط GIS ترسیم گردید. زیرحوضه (9،8،5،3 )درعامل شکل ، زیر حوضه های ( 1،6،11) در عامل شیب، زیرحوضه های (2، 7،)در عامل زهکشی ودر عامل رواناب زیر حوضه های (4،10،12)دارای پتانسیل سیل خیزی زیادی هستند. زیر حوضه ها از نظر مشابهت پتانسیل سیل خیزی ، فرسایش ، پوشش گیاهی، و تاثیرات عملکرد انسانی به 3 گروه با پتانسل سیل خیزی زیاد، متوسط و کم تفکیک شده اند. زیر حوضه ها نقش اساسی در سیل خیزی این حوضه داشته که زمینهای وسیع کشاورزی پایین دست را متاثر می کنند.
    کلیدواژگان: سیل خیزی، تحلیل عاملی، حوضه آبریز جعفرآباد، GIS، SPSS
  • اباذر سلگی*، حیدر زارعی، مهرنوش شهنی دارابی، صابر علیدادی ده کهنه صفحات 91-103
    برآورد و پیش بینی بارش و دستیابی به مقدار رواناب ناشی از آن، نقش اساسی و موثری را در مدیریت و بهره برداری صحیح از حوضه، مدیریت سدها و مخازن، به حداقل رساندن خسارات ناشی از سیلاب، خشکسالی و مدیریت منابع آب ایفا می کند و به همین دلیل مورد توجه هیدرولوژیست ها می باشد. عملکرد خوب مدل های هوشمند باعث افزایش استفاده از آنها برای پیش بینی پدیده های مختلف هیدرولوژیکی شده است. لذا در پژوهش حاضر، از دو مدل هوشمند به نام های برنامه ریزی بیان ژن و ماشین بردار رگرسیونی برای پیش بینی بارش ماهانه شهرستان نهاوند استفاده شد. در این مطالعه از داده های بارش، دما و رطوبت نسبی ماهانه ایستگاه وراینه در یک دوره 32 ساله (1393-1362) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که عملکرد هر دو مدل خوب و مشابه بوده (ضریب همبستگی حدود 92/0) ولی با توجه به بررسی معیارهای ارزیابی مختلف، مدل برنامه ریزی بیان ژن عملکرد کمی بهتر داشته است (جذر میانگین مربعات خطا به ترتیب 0478/0 و 0486/0). این در حالی است که مدل ماشین بردار رگرسیونی دارای مزیت سهولت در اجرای مدل می باشد. به طورکلی می توان گفت که مدل برنامه ریزی بیان ژن برای مدل سازی بارش ماهانه ایستگاه وراینه در شهرستان نهاوند مناسب بوده است. در پایان مقدار بارش ماهانه برای سال 1394 با مدل برنامه ریزی بیان ژن پیش بینی شد که نشان از کاهش مقدار بارش در سال 1394 نسبت به سال های قبل داشت.
    کلیدواژگان: مدل سازی بارش ماهانه، برنامه ریزی بیان ژن، ماشین بردار رگرسیونی، شهرستان نهاوند
  • مراد کاویانی راد*، هادی اعظمی، مجید رسولی، احمد بخشی صفحات 105-127
    بنیادگرایی یکی از مسائل امنیتی جهان امروز است و قلمرویابی و قلمروگستری گروه های بنیادگرای تروریستی بخش عمده ای از ادبیات امنیتی جهان را به خود معطوف داشته است. طی یک دهه گذشته جنوب باختری آسیا و شمال آفریقا برخاسته از بحران های داخلی و مداخله قدرت های فرامنطقه ای کانون پیدایش و گسترش اندیشه های افراطی گرایانه شده به گونه ای که هزینه های کلانی بر کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای جهان تحمیل کرده است. در این میان، شمال قاره آفریقا و به طور مشخص کشور لیبی به عنوان دولت شکننده برخاسته از عوامل درونی و نقش آفرینی قدرت های مداخله گر منطقه ای فرصت های مناسبی برای رشد و گسترش سازمان بنیادگرای داعش فراهم ساخته است. روش شناسی حاکم بر پژوهش حاضر ماهیت توصیفی-تحلیلی دارد و داده های مورد نیاز آن به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. تحقیق پیش روی، بر این فرضیه استوار است که برخاسته از عوامل و زمینه های داخلی و مداخله قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای زمینه قلمروگستری سازمان های بنیادگرایی چون داعش را در لیبی فراهم آورده است.نتیجه پژوهش نشان داد که شکنندگی دولت در شمال آفریقا به ویژه لیبی زمینه قلمرویابی و قلمروگستری داعش را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قلمروگستری، بنیادگرایی، دولت شکننده و لیبی
  • عادل نبی زاده بلخکانلو *، زهرا حجازی زاده، پرویز ضیاییان فیروزآبادی صفحات 129-139
    کاهش مداوم تراز آب دریاچه ارومیه در سالهای اخیر ، کاهش بارندگی و دبی رودخانه ها و خشکسالی های مداوم به دغدغه اصلی مردم ومسئولین تبدیل شده است. برای بررسی تغییرات اقلیمی و افزایش دما در حوضه آبریز دریاچه ارومیه از دو عامل سنجش ازدور و خواص حرارتی تصاویر ماهواره استفاده شد،که اهمیت تغییرات دمای سطح زمین(LST) و شاخص اختلاف نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) را نشان می دهد. این مطالعه با استفاده از داده های ماهواره مادیس در بازه زمانی(2010-2008) به منظور بررسی رابطه فضایی NDVI-Ts وNDVI-ΔT برای بررسی زمان واقعی وقوع خشکسالی کشاورزی صورت گرفت. هدف استخراج شاخص VTCI(شاخص شرایط درجه حرارت پوشش گیاهی) است که قادر به شناسایی تنش خشکی در مقیاس منطقه ای است. نتایج نشان داد که شیب برای لبه گرم منفی است، جائیکه برای لبه سرد مثبت است. شیب لبه گرم نشان می دهد که دمای حداکثر کاهش می یابد هنگامی که مقدار NDVI برای هر فاصله زمانی افزایش می یابد. شیب در لبه سرد نشان می دهد دمای حداقل افزایش می یابد هنگامی که مقدار NDVI افزایش می یابد. به طور کلی در لبه گرم و لبه سرد، مشاهده شده است که مقدار روند خشکسالی در طول سالهای 2009، 2008 در مقایسه با سال2010 بالاتر است. دربخشی از روز ژولیوسی 257 شیب لبه سرد از سال 2008 به 2010 روند کاهشی دارد. اما در لبه گرم رهگیری پیکسلها برای 2008 بیش از 323 درجه کلوین است درجائیکه در 2009 تا2010 در آن کمتر از 323 درجه کلوین می باشد. به طور کلی مقدار ضریب همبستگی(R2 ) در رابطه فضایی TS - NDVI بین (0.90-0.99) متفاوت است. پژوهش حاضر نشان داد که با یکپارچه سازی داده های ماهواره ای مادیس با داده های هواشناسی مقدار آستانه VTCI برای تنش خشکی ازسالی به سال دیگر متفاوت است که بسته به شرایط داده دارد.
    کلیدواژگان: حوضه سیمینه رود، خشکسالی، شاخصNDVI، شاخص LST، شاخص VTCI
  • صیاد اصغری سراسکانرود، زینب دولتشاهی * صفحات 141-154
    هدف از این تحقیق بررسی کیفیت آب شرب شهر خرم آباد به عنوان موضوع بسیار مهم در بهداشت عمومی و مدیریت سلامت شهروندان می باشد. جهت انجام این تحقیق از داده های عناصر شیمیایی 23 حلقه چاه و چشمه در سطح شهرستان خرم آباد طی بازه زمانی 1381 تا 1392 به صورت فصلی شامل عناصر: فلوئور(F)، کلسیم(Ca)، منیزیم (Mg)، پتاسیم(K) استفاده شد. همچنین جهت تهیه و ترسیم نقشه ها نرم افزار Arc GIS و روش های درون یابی جبری یا قطعی، زمین آماری، روش IDW، روش کریجینگ و روش اسپلاین مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی کیفیت شیمیایی عناصر موردنظر آب آشامیدنی از استانداردهای: استاندارد ملی، استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان محیط زیست آمریکا (EPA) به عنوان شاخص سنجش آلودگی استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان عنصر کلسیم(Ca) در تمامی فصول و در تمام منابع پایین تر از حد مجاز استانداردهای ملی، (WHO) و (EPA) می باشد، اما در برخی از منابع بالاتر از حد مطلوب استانداردهست. میزان عنصر فلوئور (F) فقط در فصل بهار و تابستان در برخی از چاه ها میزان آن بالاتر از حد مطلوب استاندارد(EPA) می باشد، اما در فصل زمستان و پاییز در کلیه چاه ها و چشمه ها بالاتر از حد مطلوب استاندارد(EPA) می باشد. و مقدار عنصر پتاسیم (K) در هیچ یک از فصول و در هیچ کدام از چاه ها و چشمه ها بالاتر از حد مطلوب و مجاز استاندارد ملی، WHO و EPA نبوده است همچنین عنصر منیزیوم(Mg) در هیچ یک از منابع آبی مورد مطالعه بالاتر از حد استاندارد ملی، (WHO) و (EPA) نبوده است.
    کلیدواژگان: سازمان بهداشت جهانی(WHO)، سازمان محیط زیست آمریکا (EPA)، کیفیت آب، خرم آباد، کریجینگ
  • حسین عساکره *، رباب رزمی صفحات 155-178
    اقلیم به دلیل تاثیرپذیری توام از عناصر و عوامل اقلیمی، سیستمی چند بعدی است. درک رفتار اقلیم نیازمند توجه به همه ابعاد آن می باشد. یکی از راه های درک این پدیده چند بعدی، کاهش پیچیدگی های آن از طریق مدلسازی است. از این رو در تحقیق حاضر تلاش گردید با در نظر گرفتن عوامل مکانی طول و عرض جغرافیایی، ارتفاع، شیب، جهت دامنه و انحنای ناهمواری ها، و بهره گیری از تکنیک های آمار فضایی، به شناخت و مدلسازی فضایی بارش پرداخته شود. در این راستا از داده های بارش ماهانه 30 ایستگاه همدید واقع در شمال غرب ایران، طی 30 سال دوره آماری (1985-2014) بهره گرفته شد. با استفاده از تکنیک میان یابی کریجینگ، شبکه ای بر منطقه برازش داده شده و تعداد 4224 یاخته بدست آمد. سپس با استفاده از مدل رگرسیون کلی و رگرسیون موزون جغرافیایی به مدلسازی بارش و شناخت عوامل مکانی موثر بر آن اقدام گردید. نتایج نشان داد که بارش تابستانه دارای رفتاری خوشه ایاست و بر اساس معیارهای ارزیابی مدل، مدل قدرت برازش و برآورد بهتری نسبت به مدل دارد. بر اساس رگرسیون کلی، عوامل مکانی ارتفاع و شیب مهمترین نقش را در رفتار بارش تابستانه منطقه دارند. این در حالی است که بر اساس نتایج مدل ، عامل ارتفاع در نواحی کوهستانی و شرق دریاچه ارومیه، عرض جغرافیایی در عرض های شمالی و شیب در شرق منطقه در دامنه های شرقی ارتفاعات، بیشترین نقش را در تغییرات مکانی بارش تابستانه شمال غرب ایران دارند.
    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، مدل سازی مکانی، بارش، مدل رگرسیونیOLS، مدل رگرسیونی موزون جغرافیایی GWR
  • حجت میرزازاده، طاهر پریزادی * صفحات 179-198
    توزیع نامتعادل امکانات و خدمات اقتصادی، اجتماعی و... بین مناطق، ضرورت توجه به برنامه ریزی توسعه فضایی و متعادل نمودن ساختار فضایی کشور را اجتناب ناپذیر نموده است. پژوهش حاضر به منظور تعیین سطح توسعه یافتگی استان های کشور ایران و رتبه بندی آنها براساس میزان توسعه یافتگی، همچنین مقایسه سطوح توسعه کشور از 1345 تا کنون برای کمک به تصمیم در نظام برنامه ریزی و سیاست گذاری ملی انجام گرفته است. این پژوهش بر اساس هدف جزو تحقیقات شناختی و از منظر روش جزو تحقیقات ارزیابی – مقایسه ای است. جامعه آماری طبق آخرین تقسیمات سیاسی 31 استان کشور و شاخص های مورد بررسی 33 شاخص در چهار بعد ( اقتصادی، زیربنایی- کالبدی، اجتماعی- فرهنگی و بهداشتی- درمانی) بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک های تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، بین استان های کشور از نظر توسعه یافتگی، تفاوت ها و نابرابری هایی وجود دارد. به طوری که استان تهران به تنهایی درطول چند دهه بالاترین سطح توسعه یافتگی و استان سیستان و بلوچستان پایین ترین و محروم ترین استانها قرار دارند. همچنین مقایسه استان ها در طول دوره های مختلف نشان از نابرابری توسعه مرکز نسبت به پیرامون دارد. طبق نتایج بدست آمده از تحقیق برای کاهش نابرابری بین استان های کشور ضمن توجه به استعداد ها و توان های هر منطقه و در اولویت قرار دادن استان های محروم و کمتر توسعه یافته در در برنامه ریزی ها ی منطقه ای را می طلبد.
    کلیدواژگان: نابرابری منطقه ای، توسعه و تعادل، نظام برنامه ریزی، محرومیت، خوشه بندی
  • ثنا رحمانی*، سید حسین واحدی، لیلا عابدی فرد، صالح ابراهیمی پور صفحات 199-217
    مدیریت بحران فرایندی است که می تواند از بحران پیشگیری نماید یا در صورت وقوع آن در جهت کاهش آثار، ایجاد آمادگی لازم، مقابله، امدادرسانی سریع و بهبود اوضاع تا رسیدن به وضعیت عادی و بازسازی تلاش کنند. این مقاله باهدف مکان یابی بهینه محل های اسکان موقت زلزله زدگان با توجه به معیارهای متنوع طبیعی و انسانی (شیب، حریم گسل، دسترسی مناسب به مراکز نظامی، درمانی، آموزشی و...) که هرکدام از این معیارها می تواند به نحوی باعث ایجاد یک محیط آرام، امن و دور از محیط های پرخطر شود، برای شهر بجنورد ارائه شده است. لذا با توجه به تنوع معیارهای بکار رفته در این پژوهش دو سناریو ارائه شده است. در این پژوهش نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است؛ و با استفاده از GIS مناسب ترین اراضی برای ایجاد مکان های اسکان موقت زلزله زدگان احتمالی بجنورد شناسایی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد حوزه شرق و شمال شرق بجنورد به دلیل قابلیت اراضی و وجود عرصه، مستعدترین و بهترین گزینه برای مکان گزینی موقت زلزله زدگان هست و در پایان پیشنهاد ها در قالب نقشه و مکان یابی مناسب ارائه شده است که با مشخص کردن پهنه های خطر در شهر می توان در مورد استقرار شریان های حیاتی در مناطق کم خطر تصمیم گیری نمود.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، زلزله، شهر بجنورد، GIS
  • فاطمه محمدیاری *، حمیدرضا پورخباز، حسین اقدر، مرتضی توکلی صفحات 219-234
    تغییر کاربری زمین، یکی از مهم ترین چالش های برنامه ریزی کاربری زمین است که در برابر برنامه ریزان، تصمیم گیران و سیاست گذاران قرار دارد و تاثیر مستقیمی بر بسیاری از مسائل از قبیل رشد اقتصادی و کیفیت محیط دارد. مطالعه حاضر، روند تغییرات کاربری اراضی شهر بهبهان برای سال های 1392 و 1406 با استفاده از LCM در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی را بررسی می کند. تجزیه و تحلیل و بارزسازی تغییرات کاربری ها، به کمک دو دوره از تصاویر ماهواره لندست سال های 1378 و 1392 انجام شد و نقشه های پوشش اراضی برای هر سال تهیه شد. مدل سازی پتانسیل انتقال، به کمک الگوریتم پرسپترون چندلایه شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از شش متغیر مستقل صورت پذیرفت و میزان تخصیص تغییرات کاربری ها به همدیگر، به روش زنجیره مارکف مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج پیش بینی نشان داد بیشترین کاهش تغییرات شامل تخریب مراتع و بیشترین افزایش مساحت در کاربری کشاورزی می باشد. با توجه به نتایج جدول بندی افقی نقشه سال 1406 می توان بیان کرد که از مجموع کل مساحت منطقه، 22/28336 هکتار از اراضی بدون تغییر و 78/33223 هکتار از اراضی تغییر کاربری داده اند. همچنین روند تخریب مراتع و جنگل در طی این بازه زمانی می تواند زنگ خطری برای مدیران و برنامه ریزان شهری و منابع طبیعی باشد.
    کلیدواژگان: روند تغییرات، زنجیره مارکوف، شبکه عصبی، مدل ساز تغییر سرزمین
  • علی اصغر عبدالهی، مسلم قاسمی * صفحات 235-252
    تحلیل اکتشافی داده های فضایی روشی برای بررسی الگوهای فضایی تصادفی و غیرتصادفی توزیع متغیرهای فضایی است و همبستگی فضایی از کاربردی ترین و مهمترین ابزارهای تحلیلی برای پژوهش در مورد داده های فضایی است. هدف از این پژوهش، ارزیابی عملکرد روش های درون یابی در توزیع فضایی کاربری اراضی شهرکرمان می باشد. برهمین اساس از روش درون یابی کریجینگ معمولی با مدل های دایره ای،گاوسی، کروی و نمایی برای درون یابی داده ها استفاده شده و با معیارهای خطا شامل ریشه دوم مربعات خطا( RMS) و مقدار استاندار شده آن( SRMS)، میانگین استاندارد (Ms)، میانگین Mean)) و متوسط مربعات خطا (ASE) به ارزیابی صحت و دقت آنها پرداخته شده است. روش تحقیق حاضر، توصیفی – تحلیلی برمبانی تحلیل فضایی با استفاده از نرم افزار GIS می باشد. نتایج تحلیل بیانگر وجود الگوی خوشه ایدر کاربری های آموزشی، اداری و تجاری و الگوی پراکنده برای کاربری بهداشتی – درمانی در شهر کرمان است. دربین چهار الگو کاربری آموزشی از نظم بهتری پیروی می کند. همچنین نتایج صحت سنجی،آشکار ساخت که روش درون یابی کریجینگ معمولی با مدل نیم پراش نگارگاوسی (دارای آستانه) به بهترین شکل الگوی توزیع فضایی کاربری ها را در شهر کرمان تبیین می کند.
    کلیدواژگان: همبستگی درونی، تحلیل فضایی، کرجینگ، واریو گرام، GIS، شهر کرمان
|
  • Mohammad Daraei *, Peyman Mahmoudi Dr, Behroz Sari Sarraf Dr, Ali Mohammad Khorshiddost Dr Pages 1-15
    Agricultural sector is most dependent on climate, and climate is the main determinant of time, location, production resources, and productivity of agricultural activities. The first event of zero-degree temperature in fall and its last event in spring is important for agriculture. This information is used to determine the species suitable for planting in each area. The present study seeks to identify the probability distribution function for extracting statistical characteristics of frost events in Iran. For this purpose, the history of early autumn and late spring frosts were extracted using daily minimum temperatures of 44 synoptic stations in Iran for a period of 30 years (1981-2010). After fitting various distributions, the best distribution was selected using Anderson-Darling goodness of fit test. Results indicated that most stations follow the Wakeby distribution. Based on the calculations, the first day of frost occurs in the highlands of the Northwest (Saqez, Hamedan, Ardabil, and Zanjan), Northeast (Bojnoord, Torbat-e Heydariyeh, Birjand, and also the Central Zagros Mountains (Shahr-e Kord), due to proximity with cold lands of the North such as Siberia and Northern Europe as well as early entry of westerly winds to this region compared to other regions of Iran will occur. And the latest event of the first day of frost occurs a little farther from the southern coast of Iran in a narrow strip along the coast and parts of the northern coasts (from Babolsar to Bandar Anzali). The earliest event of the last day of frost occurs in the same area in early February. The latest day of frost in Iran occurs in Azerbaijan, Kurdistan, Khorasan, and highlands of the province of Chahar Mahal and Bakhtiari
    Keywords: Iran, early frost, late frost, the probability distribution, Wakeby
  • Khosravi * Pages 17-37
    Survey of advection of cold waves in Iran is the main aim of this study. In this regard, 45 synoptic stations were employed and studied. In order to investigate the thermal advection of cold waves, 1000, 850, 700 and 500 hp levels were reviewed and analyzed. Results indicated that cold waves in Iran most affected thermal advection caused by Tibet- Siberia, Siberias integrated Turkmenistan high-pressure, High pressure belt of Siberia - East Europe High pressure, Siberian high-pressure multi-core pattern and High-pressure belt of East of Caspian Sea integrated Black Sea High pressure. In the meantime, thermal advection of Siberian high pressure has been more impressive than other patterns. This system moved towards lower latitudes by anti-cyclone moving, So the cold weather of northern latitudes loss in lower latitudes North East of Iran, North West and Central parts of Iran. However, when Siberian high pressure combined with other patterns, its role in the advection of cold air have been considerable
    Keywords: Thermal Advection, Cold Advection, Combined patterns, Iran
  • Hassan Afrakhteh * Pages 39-60
    The oil has gradually obtained a predominant place in national economy since 1950 and nowadays, is the main important resource securing country financial needs. Two questions are the base of this research regarding contradiction of oil rent and traditional economic sectors including agriculture and livestock rearing which always have been intensified. These two questions are as follows: what are the impacts of oil wealth distribution among different regions on Iran's rural economic structure? What has been the locational-spatial consequences of this oil wealth distribution on agricultural sector as a main element of Iran's rural economic structure? Research required data have collected based on document study on the country during 2006- 2011. Collected data are analyzed based on Shift-Share Analysis and Gibbs- Martin methods. Result show that there have not been any incentive in the local, regional and national management for strengthening rural economic structure using oil wealth. In addition, absence of industrial sector in rural economic structure with emphasis on agricultural sector both from policy making view and credit securing show that there have not been any logical sight on the political economic system facing rural space economy for development.
    Keywords: Political Economy, Oil Wealth, Economic Development, Knowledge-based Development, rural economy
  • Faranak Bahrami *, Abbas Ranjbar.S.A., Ebrahim Fattahi Pages 61-75
    Probable maximum precipitation (PMP), is the highest rainfall, which occurs at a given time in a basin. Hydrologist calculates the probable maximum flood for the design of overflow dams, by using the PMP, with two
    Methods
    statistical and synoptic. The purpose of this study is calculating PMP in the Ghomrood basin by using the synoptic method. For this purpose rain, meteorological data of the Iran’s Meteorological Organization were used. Also, the data on the 850 and 500 hPa levels were analyzed by the National Center for Environmental Prediction and the National Center for Atmospheric Research (NCEP-NCAR). In the following, the required synoptic maps produced and were studied. Iso rain maps were drawn, and depth-area-duration curves were determined. Eventually, PMP was estimated at 24, 48 and 72 hours. So that 24 hours PMP, by calculating 50 and 100 years return period of dew point estimated 51/75 and 54 mm respectively. Also for 48 hours PMP 128/25 and 132/05 mm, and for 72 hours PMP 97/9 and 101/75 estimated.
    Keywords: PMP, Ghomrod basin, storm, synoptic method, Iran
  • Shamsollah Asgari *, Amir Safari Pages 77-90
    One of the important and effective factors in the destruction of natural resources is the flood phenomenon, identification of this phenomenon and effective parameters in flood occurrence in natural resources and catchment areas is necessary. The purpose of this study was to determine the flooding of sub-basins in Jafarabad basin in Ilam province. In this research, the Jafarabad basin in Ilam Province is divided in to 12 sub-basins. For each sub-basin, 28 geometric, climatic, permeable and physiographic parameters such as area, environment, length and slope of main stream, length and slope of the basin, time of concentration, The coefficients of shape and variability of precipitation, vegetation cover, CN, discharge and ... have been calculated using GIS software. Factor analysis was used to determine the flood potential of the sub basins. The data of 28 sub-basin variables were analyzed by SPSS software and summarized in 5 main factors (shape, flow, slope, drainage and runoff). The results indicate that the factor of the form with a specific value of 11/30 is the most important factor in the flooding of the studied basin. Channel, slope, drainage and runoff factors with a specific value of 7.21,4.34,3.22 and 3.10 respectively Priority is in the next rank. Then, based on the factor scores of the study area, three large, medium and low flooding categories were mapped and a zoning map of the flood potential of the sub-basins was drawn in the GIS environment. Sub-basins (9,8,5,3) in the shape of the sub-basins (1,6,11) in the gradient factor, sub-basins (2, 7) in the drainage factor and in the runoff factor of the sub-basins (4,10,12 ) Have a lot of flood potential. In sub-basins, the similarity of flooding, erosion, vegetation, and human performance impacts is divided into 3 groups with high, medium and low flood potential. Sub-basins play a major role in the flooding of the basin, which affects the vast agricultural fields of the lower reaches.
    Keywords: Flooding, factor analysis, Jafarabad basin, GIS, SPSS
  • Abazar Solgi Dr *, Heidar Zarei Dr Pages 91-103
    Estimating and predicting precipitation and achieving its runoff play an important role to correct management and exploitation of basins, management of dams and reservoirs, minimizing the flood damages and droughts, and water resource management, so they are considered by hydrologists. The appropriate performance of intelligent models leads researchers to use them for predicting hydrological phenomena more and more. Therefore, in this study, the Gene Expression Programming (GEP) and Support Vector Regression (SVR) models were used to model monthly precipitation of Nahavand City. In this study, precipitation, temperature, and relative humidity data were used in a 32-year period (from 1983 to 2014). The results showed that the same and good performance of both models (R2= 0.92), but according to different evaluation criteria, GEP model showed a little better performance (RMSE= 0.0478 and 0.0486), while the running GEP model is so easier than the SVM model. Totally, it can be said that GEP model had been suitable for modeling monthly precipitation of Varayeneh station in Nahavand City. Finally, the monthly precipitation was predicted the GEP which showed a decrease in precipitation in compared with previous months.
    Keywords: Modeling monthly precipitation, Gene Expression Programming, Support Vector Regression, Nahavand City
  • Morad Kaviani Rad * Pages 105-127
    Fundamentalism is one of the security issues of today's world, and the Territorialize and , Territoriality of fundamentalist terrorist groups has attracted a large part of the world's security literature. Over the past decade, Southwest Asia and North Africa have emerged from domestic crises and transnational power interference, the focus of the emergence and expansion of radical ideas that impose huge costs on the regional and trans-regional countries of the world. Meanwhile, the northern continent of Africa, and in particular the country of Libya, as a fragile state emerging from the internalities and role of the regional interventionist powers, has provided opportunities for the expansion of ISIS's fundamentalist organization.The present study is based on the descriptive-analytical nature of the hypothesis that based on internal factors such as strategic position and huge oil resources, the crisis of legitimacy, spatial inequalities (axis-margin), the weakness of national correlators, weakness of central government power, Interventions of regional and global powers territoriality have been provided a platform for fundamentalist organizations such as ISIL in Libya, and the data and information required for research has been compiled in a library-based way . The results of the study showed that the fragility of the government in North Africa, in particular Libya, Territorialize and , Territoriality grounds have provided for ISIL's .
    Keywords: Geopolitics, Territoriality, Fundamentalism, Fragile State, Libya
  • Adel Nabi Zadeh * Pages 129-139
    Continuous decline in Lake Urmia water levels In recent years, the decline of rainfall and river flows and constant droughts has become the main concern of the people and the people. To study climate change and increase of temperature in the catchment area of ​​Lake Urmia, two factors for measuring the temperature and properties of satellite images were used which indicate the importance of land surface temperature changes (LST) and normalized vegetation differences (NDVI). This study was carried out using the satellite data of the periodic watershed (2008-2008) to investigate the spatial relationship between NDVI-Ts and NDVI-ΔT to investigate the actual agricultural drought occurrence. The goal is to extract the VTCI (vegetation temperature index) index, which is capable of identifying drought stress at regional scale. The results showed that the slope is negative for the warm edge, where it is positive for the cold edge. The gradient gradient shows that the maximum temperature is reduced when the NDVI value increases for any interval. The slope on the cold edge indicates that the minimum temperature rises when the NDVI value rises. Overall, at the warm and cold edges, it has been observed that the drought trend over 2009-2008 is higher than in 2010. In the days of Julius Day 257, the slope of the cold edge from 2008 to 2010 is decreasing. But at the hot edge, intercept pixels for 2008 is more than 323 degrees Kelvin, where in 2009-2010 it is less than 323 degrees Kelvin. In general, the correlation coefficient (R2) is different in the TS-NDVI spacing between (0.90-0.99). The present study showed that with the integration of satellite satellite data with meteorological data, the VTCI threshold for drought stress varies from year to year depending on the data conditions.
    Keywords: Simineh Rood, Drought, NDVI Index, LST Index, VTCI Index
  • Zeynab Dolatshahi * Pages 141-154
    The purpose of this research is to evaluate the quality of wine in Khorramabad city as a major issue in public health and health management of citizens. To perform this research, data on the chemical element of 23 wells and fountains in Khorramabad County during the period of 2002 to 2013 were presented in the form of a series of elements: fluorine (F), calcium (Ca), magnesium (Mg), potassium (K) The ArcGIS software and the algebraic or deterministic internalization methods, geology, IDW method, Kriging method and splint method were used for mapping and drawing maps. To assess the chemical quality of the drinking water element, standards were used: the National Standard, World Health Organization (WHO) and the United States Environmental Organization (EPA) as an indicator of pollution. The results showed that the amount of calcium (Ca) in all seasons and in all sources is lower than the national standards (WHO) and (EPA) standards, but in some sources higher than the standard desirable standard. The amount of fluorine (F) only in the spring and summer is higher than the standard standard (EPA) in some wells, but in winter and fall in all wells and springs above the standard desirable standard (EPA) is. And the amount of potassium element (K) in any of the seasons and in any of the wells and springs is higher than the desirable and desirable national standard, WHO and EPA, as well as a handful of magnesium (Mg) in none of the water sources studied It has not been higher than the national standard, (WHO) and (EPA).
    Keywords: World Health Organization (WHO), Environmental Organization (EPA), Water Quality, Khorramabad, Kriging
  • Hossein Asakereh *, Robab Razmi Pages 155-178
    In the present study, the main aim was the spatial evaluation summer rainfall of northwest of Iran based on30 stations in northwest of Iran during 30 years of statistical period (1985-2014). An attempt, using geo-statistical modeling by ordinary least squares (OLS) and geographically weighted regression (GWR) procedures, was also made. The results represented that the GWR model with higher S2, lower residuals and lower RMSE is an optimized geo-statistical model for rainfall modeling of this area. This model can explain spatio-temporal rainfall distribution in northwest of Iran in a diversified topographical and geographical background. This model revealed that two spatial factors including elevation and slope, have the most important role in the summer rainfall behavior.Therefore Elevations in the mountainous and eastern parts of Lake Urmia, Latitude in the northern regions and slopes in the east of the region, have the most role in the spatial variations of summer precipitation in northwestern Iran.
    Keywords: North-west of Iran, spatial modeling, precipitation, OLS, GWR
  • Hujjat Mirzazadeh, Taher Parizadi * Pages 179-198
    Introduction and
    Objectives
    Unbalanced distribution facilities and services on Economic, Social and between regions, need to the planning and balanced spatial development the spatial structure of the country is inevitable This study aimed to determine the level development of the provinces of Iran and rank them based on the level of development and different levels of development of the country From 1345 to the present to help make the planning system and national policy has been done.
    Methods
    This study is based on cognitive research and in terms of the goal of the evaluation research method - comparative. The population according to the latest political divisions of 31 provinces and indexes evaluated 33 indicators in four dimensions (Economic, infrastructure-physical, socio-cultural and health), respectively. For data analysis, factor analysis and cluster analysis techniques were used.
    Findings: The results show, between the provinces in terms of development, there are differences and inequalities. So that in Tehran alone during the decades the highest level of development and Sistan and Baluchestan province are the lowest and most disadvantaged. Comparison provinces during different periods of development of the center over the periphery of inequality.
    Conclusion
    According to the results of research to reduce disparities between provinces The placing of the country due to the talent and potential of each region and prioritizing disadvantage and less developed provinces in the planning of regional demands.
    Keywords: regional inequality, development, balance, planning system, deprivation, clustering
  • Sana Rahmani * Pages 199-217
    Iran is among the countries which id most vulnerable to natural disasters, especially earthquakes. This natural phenomenon creates a disaster in an area of Iran every few years and destroys the human and financial potentials of the country and it has also irreversible mental and emotional consequences. Due to the unexpected nature of most natural disasters and the need for rapid and accurate decision-making and implementation process, fundamental and theoretical basis has created a knowledge called crisis management. Bojnord city is the center of Bojnord town in North Khorasan province and is the largest city in the province. The city is one of the high altitudes of North Khorasan and is a mountainous region from the natural perspective. Based on census population in 2011, Bojnord has a population over 207,196 people. Bojnord is one of the cities that are located in a zoning with a very high relative risk. Moses Baba fault and Dubarar-tower fault of Bojnord are located in the immediate vicinity of city and in some regions the city is built along this fault. Faults in Bojnord have been the origin of devastating earthquakes in history and are able to work once again and threaten the city which determined the importance and role of crisis management and passive defense in earthquake more than ever. In addition to the potential threat, Bojnord faults has made clear the adverse consequences arising from the filling of Bojnord plain from human habitations and the development of the city towards the fault line at a distance of 150 meters and this has also attracted attention to passive defense two times more. Therefore, identifying risk zones (faults and earthquakes) in the city can show the vital artery in low risk decision areas and zones with low risk for the construction of temporary housing camps during the crisis. Bojnord is in a bowl surrounded by mountains and down the valley.
    Keywords: Passive defense, crisis management, earthquake, Bojnord, GIS
  • Fatemeh Mohammadyary *, Hamidreza Pourkhabbaz, Hossin Aghdar, Morteza Tavakoly Pages 219-234
    Land-use change is one of the most important challenges of land-use planning that lies with planners, decision-makers and policymakers and has a direct impact on many issues, such as economic growth and the quality of the environment. The present study examines the land use change trends in Behbahan city for 2014 and 2028 using LCM in the GIS environment. Analysis and visibility of user variations, carried out in two periods of Landsat satellite images of 2000 (ETM sensor) and 2014 (OLI sensors), and land cover maps for each year. The transmission potential modeling was performed by using the multi-layer perceptron artificial neural network algorithm using six independent variables and the distribution of changes in user usage were calculated by Markov chain method. The results of the prediction showed that the most reduction in the changes is the degradation of the rangelands and the greatest increase in the area of agricultural use. According to the horizontal tabulation results of the 2028 map, it can be stated that from the total area of the area 28336.22 hectares of land were unchanged and 33223.78 hectares of land use change. Also Rangeland and forest degradation during this time period can be a danger to urban planners and natural resources.
    Keywords: Trend of change, Markov chain, Neural network, Land Change Modelar
  • Ali Asghsr Abdollahi, Moslem Ghasemi * Pages 235-252
    Analysis probative spatial data method for checking patterns spatial accidental and accidental is distribution variables spatial and correlation spatial from more usage and more important tools Analysis for is the research in the case spatial data. The aim in research, is evaluation operation methods find inside in distribution spatial land use city Kerman. That on base of methods find inside kriging ordinary with models circularly, gauss, spherical and exponential for find inside data use and with criteria error inclusive Root Mean Square) RMS( and Standard Root Mean Square) SRMS(,Mean Standard)MS(,Mean and average Mean error)ASE (pay to evaluation veracity and exactitude. Methodology research present, descriptive – resolution with resolution spatial use software GIS. Results resolution explanatory existence pattern cluster in the land use study, administrative and commercial and pattern diffused for land use medical in the city Kerman. In between four pattern use study follow of better order. Too results research rectitude, specified pattern kriging ordinary with model gauss beater shape pattern distribution spatial use in the city Kerman
    Keywords: inner correlation, spatial analysis, kriging, GIS, Kerman