فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 17 (تابستان 1384)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 17 (تابستان 1384)

  • 350 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحه 5
  • مفهوم و روش های سنجش و اندازه گیری فقر و نابرابری
  • وحید محمودی، سیدقاسم صمیمی فر صفحه 9
    عمده تحلیل های مرتبط با فقر مبتنی بر رویکردی است که می بایست آن را رویکردی «درآمد محور» بنامیم. تعریف فقر، روش های اندازه گیری آن و نهایتا سیاست های اجتماعی و اقتصادی معطوف به فقر نیز به نوبت خود از نگاه «درآمد محوری» تاثیر می پذیرند. در تحلیل های رایج، فقر عبارت است از کمبود درآمد کافی، که ما آن را «فقر درآمدی» می نامیم؛ متعاقب آن مبانی سنجش فقر و راهکارهای مقابله با آن مبتنی بر عنصری به نام درآمد خواهد بود. این تحلیل ها همان طور که نشان خواهیم داد از نواقص و نارسایی هایی رنج می برند. در صورتی که اگر فقر را موضوعی قابلیتی بدانیم نه درآمدی، آن گاه می بایست فقر را به مثابه محرومیت از قابلیت، یعنی توانایی خروج از وضعیت فقر تعریف کنیم. در این مقاله می کوشیم ضمن تبیین «فقر قابلیتی» ملهم از اندیشه های پرفسور آمارتیا سن، زوایای افتراق و تمایز آن را در تعاریف و روش های اندازه گیری فقر و تاثیر آن در سایر تحلیل ها و سیاست های اقتصادی با رویکردهای رایج مطمح نظر قرار دهیم.
    کلیدواژگان: درآمد، فقر، فقر قابلیتی، قابلیت
  • غلامرضا غفاری، محمدباقر تاج الدین صفحه 33
    محرومیت اجتماعی از مباحث مهم رفاه و سیاست اجتماعی است که در کنار موضوعاتی چون فقر، طرد و نابرابری اجتماعی قابل بررسی میباشد. هرچند که به لحاظ مفهومی و تجربی این مفاهیم تفاوتهایی با یکدیگر دارند در این مقاله تلاش شده است با طرح ابعاد مفهومی، نظری و تجربی محرومیت اجتماعی موضوع در حوزه مورد مطالعه مورد آزمون تجربی قرار گیرد. با شناسایی شاخصهای محرومیت اجتماعی با استفاده از تکنیک تحلیل عامل از میان عوامل مطرح شده مولفه های اصلی مربوط به محرومیت اجتماعی مورد شناسایی قرار گرفته اند. مولفه های شناسایی شده در این مقاله پس از نام گذاری عبارتند از بیگانگی اجتماعی، احساس شهروندی، تعامل اجتماعی و رضایت از زندگی. این مولفه ها با یکدیگر دارای تجانس و سازگاری درونی بوده که در مجموع سازنده سازه محرومیت اجتماعی هستند.
    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، تعامل اجتماعی و رضایت از زندگی، شهروندی، طرد اجتماعی، محرومیت اجتماعی
  • فریبرز رئیس دانا صفحه 57
    روش های ساده اندازه گیری فقر مانند نسبت فقیران در کل جامعه و شاخص شکاف درآمدی نمی توانند تحولات درونی جامعه اقتصادی را از حیث جابه جایی در گروه های درآمدی، انتقال درآمد، جمع پذیری گروه های اجتماعی در گروه بزرگتر، تقارن یا عدم تقارن، یکنواختی، رفاه اجتماعی، عدالت اجتماعی و جز آن منعکس کنند. بنابراین این شاخص ها برای نشان دادن تحول و پویش فقر ضعیف اند.
    شاخص های پیچیده تر که از شاخص سن شروع می شوند، به نحوه توزیع درآمد و رتبه بندی درآمدی را در خود منعکس می کنند و گاه به ضریب جینی می رسد. تاکنون در حدود پانزده شاخص اساسی فقر که نحوه توزیع و انتقال درآمد، خط فقر و توزیع درآمد بین گروه های فقیر و دارا را به کار می برند، شناسایی شده اند. بعضی از آن ها با تابع رفاه اجتماعی سر و کار دارند که پدیده ای است. مستقیما غیرقابل اندازه گیری. به هر حال شمار شاخص های فرعی وابسته به آن شاخص های اصلی، بیش از 70 شاخص است. انتخاب شاخص مناسب برای هر جامعه بستگی به دسترسی به آمارها، ماهیت و ترکیب جمعیتی و درآمدی آن جامعه، هدف برنامه ریزی و سیاست گذاری و بالاخره انتخاب محقق دارد. من در این مقاله محتوا و توانمندی درونی شاخص های اساسی را با توجه به نیاز اقتصاد ایران بررسی کرده ام. برای این کار اصول نه گانه ای را که برای یک شاخص مفیدند ارائه داده ام و سپس با معرفی چند شاخص سن، چند شاخص کاکدانی، شاخص های تاکایاما و دیگران و اصول ویژه آن ها به ارزیابی نظری هر یک پرداخته ام. در انتها با بررسی وضعیت فقر و توزیع در ایران شاخصی را که عبارتست از میانگین هندسی شاخص سوم کاکدانی و شاخص اول سن معرفی کرده ام. با استفاده از برآوردهای غیرپارامتریک و تجربی و استفاده از آمارهای رسمی، شاخص فقر را در ایران محاسبه کرده ام. این شاخص، بالا و نامناسب با درآمدهای اقتصادی در ایران است.
    کلیدواژگان: پویش فقر، توزیع درآمد، شاخص پیشنهادی برای ایران، شاخص سن، شاخص فقر، شاخص کاکدانی، فقر، فقیر
  • روند فقر و علل آن در ایران
  • سیداحمد غروی نخجوانی صفحه 93
    هدف این مقاله، بررسی فقر در اقتصاد ایران با استفاده از آمار هزینه و درآمد خانوارها به عنوان شاخصی برای ترسیم وضعیت فقر طی سال های 1361 تا 1382 است.
    اساس این بررسی، بر این پایه استوار است که افزایش یا کاهش و همچنین مصرف کالاها در سبد مصرف خانوارها نشان از تغییر اوضاع زندگی آنان دارد. ملاک قضاوت درباره تغییر ساختار و روند شاخص ها نیز «نظریه انگل» درباره رفتار مصرفی خانوارهاست که می گوید با بهبود اوضاع اقتصادی زندگی خانوارها، سهم مصرف کالاهای خوراکی کاهش می یابد.
    بررسی های انجام شده نشان می دهد که اوضاع اقتصادی خانوارهای ایرانی طی دو دهه گذشته شرایط نگران کننده ای داشته است و خانوارها به شکل فزاینده ای تحت فشارهای اقتصادی بوده اند. همچنین این نتیجه به دست می آید که تغییر ساختار مصرف خانوارها نه به خاطر بهبود اوضاع فقر در کشور، که ناشی از وجود فشارهای اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: انگل، بودجه، خانوار، خوراکی، درآمد، روستا، سوء تغذیه، شهر، فقر، کسری، کشش درآمدی، مصرف
  • مهدی تقوی صفحه 119
    برخلاف نظریه های سنتی که تجارت را ناشی از مزیت مطلق یا مزیت نسبی یک کشور در تولید کالاها می دانستند یا این که معتقد بودند وفور عوامل با ایجاد مزیت نسبی، کالاهای قابل صدور را برای یک کشور مشخص می کند، لیندر این فرضیه را مطرح می سازد که شباهت تقاضا در کشورها تعیین کننده تجارت آن ها با یکدیگر است. وی سطوح درآمد سرانه را شاخص مشابهت تقاضا در نظر می گیرد. در این مقاله هدف ما آزمون فرضیه لیندر است. براساس این فرضیه افزایش شکاف درآمد سرانه بین دو کشور باعث کاهش حجم تجارت این دو کشور با یکدیگر، و کاهش شکاف درآمد سرانه بین دو کشور باعث افزایش حجم تجارت دو کشور با یکدیگر می شود. برای آزمون فرضیه، ما دو روش ساده و یک روش اقتصادسنجی را انتخاب کرده ایم. ابتدا دوره مورد بررسی را به دو دوره 1357-1353 و 1381-1358 تقسیم نموده ایم. در روش اول نشان داده ایم که در دوره اول ده شریک عمده تجاری ایران کشورهای پیشرفته صنعتی غرب بودند درحالی که در دوره دوم، کشورهای آسیایی، کشورهای غربی را جایگزین کردند. در روش دوم نشان دادیم که سهم تجارت ایران با کشورهای آسیایی در دوره دوم نسبت به دوره اول افزایش و سهم تجارت کشورهای اروپایی کاهش یافته است.
    در روش سوم با رگرسیون «Panel Data» نشان دادیم که ضریب متغیر مستقل (درآمد سرانه) برای کشورهای گروه اول (صنعتی پیشرفته) منفی است (یعنی افزایش شکاف درآمد سرانه باعث کاهش صادرات به این کشورها شده) و برای کشورهای گروه دوم (آسیایی) نیز منفی می باشد (یعنی کاهش شکاف درآمد سرانه باعث افزایش صادرات به این کشورها شده است). بنابراین فرضیه لیندر را برای اقتصاد ایران نمی توان رد کرد.
    کلیدواژگان: تجارت، شاخص شباهت تقاضا، شباهت تقاضا
  • فرهاد خداداد کاشی، خلیل حیدری، فریده باقری صفحه 137
    در این مقاله خط فقر مناطق شهری و روستایی ایران طی سال های 13631379 بر پایه چهار روش نیاز به کالری، درصدی از میانه مخارج خانوارها، درصدی از میانگین مخارج خانوارها و معکوس ضریب انگل برآورد شده است. نتایج این پژوهش بیان گر آن است که خط فقر یک واقعیت خارجی ثابت نیست و با توجه به طرز تلقی و تعریف محقق از فقر و متغیرهای مورد استفاده برای ارزیابی آن می توان مقادیر متفاوتی برای خط فقر به دست آورد. یافته های این پژوهش دلالت بر آن دارد که در طی دوره مطالعه همواره خط فقر شهری بزرگ تر از خط فقر روستایی است و خط فقر، مبتنی بر مفهوم مطلق کوچک تر از خط فقر مبتنی بر مفهوم نسبی فقر است. بیشترین اندازه فقر در جوامع شهری و روستایی ایران مربوط به روش معکوس ضریب انگل می باشد.
    کلیدواژگان: خط فقر، درصد افراد فقیر، رویکرد نسبت غذا، رویکرد نیازهای اساسی خوراکی، شکاف فقر، فقر مطلق، فقر نسبی، معکوس ضریب انگل
  • بهروز هادی زنوز صفحه 165
    هدف این مقاله ارزیابی سیاست های دولت در زمینه مبارزه با فقر و نابرابری اجتماعی در ایران و سنجش ظرفیت های نهادی موجود در کشور برای اجرای برنامه فقرزدایی در آینده است. برای این منظور تحول فقر مطلق و نابرابری در توزیع درآمد در دوره بعد از انقلاب به کمک شاخص های مناسب سنجیده شد و نشان داده شد که در هر دو زمینه بهبودهایی صورت گرفته است.
    نابرابری اجتماعی خود حاصل مناسبات طبقاتی در جامعه و ماهیت عملکرد دولت در جامعه است. در این مقاله با مرور تاریخ تحولات اقتصادی ایران در سده بیستم میلادی نشان داده ایم که چگونه قدرت سیاسی از طریق توزیع رانت و نیز از طریق اعمال قدرت سیاسی، در ایجاد طبقات جدید اجتماعی و امحا طبقات دیگر و نیز تضعیف و تقویت آن ها ایفای نقش کرده است. استقلال نسبی دولت از طبقات اجتماعی به دلیل دستیابی به منابع نفت در کشور واقعیتی شناخته شده است.
    در این مقاله به استناد قانون اساسی راهبردهای دوگانه جمهوری اسلامی برای مبارزه با فقر و نابرابری اجتماعی مشخص و مورد ارزیابی قرار گرفت و نشان داده شد که راهبرد اول یعنی امحا نظام سرمایه داری و ایجاد یک اقتصاد مبتنی بر عدل و قسط راه به جایی نبرده و مجددا اقتصاد ایران شاهد سر برآوردن نظام سرمایه داری متکی بر رانت های دولتی بوده است. متاسفانه این راهبرد موجب از رشد ماندگی اقتصاد ایران در دوره بعد از انقلاب شده است و به همین سبب برنامه فقرزدایی دولت را تا حدودی ناکام کرده است.
    راهبرد دوم جمهوری اسلامی برای مبارزه با فقر و نابرابری، یعنی گسترش عدالت توزیعی از طریق توسعه آموزش و بهداشت رایگان، توجه به توسعه روستایی، گسترش نظام تامین اجتماعی و کمک های حمایتی دولت در کاهش فقر و نابرابری اجتماعی موثر افتاده ولی این راهبرد به صورتی اجرا شده است که خود موجب اتلاف منابع درخور توجه، کاهش کارایی اقتصادی و بی عدالتی بین نسلی شده است.
    در اینجا نشان داده شده است که در دوره بعد از انقلاب، نابسامانی اقتصادی ناشی از جنگ و تحریم اقتصادی، رشد سریع جمعیت و نرخ های تورم بالا موجب آسیب پذیری اقشار تهی دست و افزایش نابرابری اجتماعی شده است.
    در این مقاله استدلال شده است که مبارزه با فقر و نابرابری اجتماعی خود در گرو دو دسته راهبرد است. راهبرد اول مربوط به بهبود محیط کسب و کار و فراهم ساختن زمینه سرمایه گذاری خصوصی در کشور و اعتلای رشد اقتصادی است و راهبرد دوم مربوط به توانمندسازی فقرا، ایجاد فرصت های مناسب و امنیت لازم برای آن ها است.
    دولت برای اتخاذ و اجرای سیاست های رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی باید ابتدا اصلاحات ساختاری لازم را در درون خود به وجود آورد به نحوی که بتواند براساس معیارهای حکمرانی خوب، سیاست ها و برنامه های خود را به مورد اجرا بگذارد. اما با توجه به ضعف موجود در حکمرانی می توان گفت به احتمال زیاد دولت فاقد ظرفیت های نهادی لازم برای طراحی و اجرای موفقیت آمیز برنامه مبارزه با فقر و نابرابری اجتماعی خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایران، درآمد، فقر، نابرابری
  • علیرضا جرجرزاده، علیرضا اقبالی صفحه 207
    در این مقاله نویسندگان به بررسی اثر درآمدهای نفتی بر توزیع درآمد در ایران طی سال های 1381-1347 پرداخته اند. شاخص به کار گرفته شده در توزیع درآمد، ضریب جینی است. در این مقاله از روش جها (1999) که بر اساس یک تابع کاب داگلاس است، الهام گرفته شده است. روش تخمین الگو، بهره گیری از مباحث هم جمعی و مدل خود همبستگی با وقفه های توزیعی (ARDL) است. نتایج به دست آمده از برآورد مدل نشان می دهد که درآمدهای نفتی سبب نابرابرتر شدن توزیع درآمد در کل کشور و در فضای شهری می گردد. اما در مورد این تاثیر در فضای روستایی به صراحت نمی توان اظهار نظر نمود.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، خودهمبستگی، درآمدهای نفتی، هم جمعی، وقفه های توزیعی
  • ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فقر و نابرابری
  • ژاله شادی طلب، معصومه وهابی، حسن ورمزیار صفحه 227
    زنان از قابلیت ها و امکاناتی که برای کاهش فقر لازم است، محرومند. نگرانی از پیوستن جمعی از زنان به گروه «فقیرترین فقرا» سبب طرح رویکردهای متفاوتی از جمله «توانمند سازی زنان» شده است. تحقق فرآیند توانمندسازی برای زنان فقیر نیازمند تحول در تمام نهادهایی است که آن ها را از کسب قابلیت ها محروم نموده و در معرض خطر فقر، نه تنها فقر درآمدی، قرار داده است. این مقاله که براساس یافته ای پژوهشی، در چارچوب مفهومی فقر و توانمندسازی و با ترکیب روش های کمی و کیفی در جامعه زنان سرپرست خانوار شهر اراک تدوین شده نشان می دهد که زنان به خاطر زن بودن بیشتر در معرض فقر قرار دارند. فقر زنان فقط جبنه اقتصادی ندارد و جنبه های روانی و اجتماعی فقر زنان نیز مهم است. برای مبارزه با فقر، توانمندی زنان و تحولات ساختاری لازم است.
    کلیدواژگان: توانمندی اجتماعی، توانمندی روانی، زنان سرپرست خانوار، فقر درآمدی
  • حسین راغفر صفحه 249
    فرض اساسی مقاله این است که «فقر محصول ساختار قدرت و نظام اجتماعی است». فقر یک محصول طبیعی نیست، بلکه نتیجه روابط و مناسبات انسانی است. روابط قدرت و سلطه بطور قابل ملاحظه ای قوام بخش روابط اجتماعی در جوامع بشری بوده اند و کماکان خواهند بود. علی رغم دستاوردهای بزرگ علمی و فنی در جامعه بشری هنوز نیمی از جمعیت جهان در فقر شدید بسر می برد و در درون کشورها، حتی کشورهایی که بر اقیانوس های گاز و نفت و منابع طبیعی گسترده شده اند، میلیون ها نفر از شهروندان دچار گرسنگی و فقر شدید هستند. این دو گانگی اسفبار سوالات تاریخی ساده اما در عین حال غامض را در ذهن آدمیان مطرح ساخته است.
    چرا علی رغم دستاوردهای عظیم بشری در حوزه های علوم و فناوری هنوز اکثریت عظیمی از جوامع از دسترسی به مواهب این دستاوردها محرومند؟ آیا این پارادوکس محصول سقوط اخلاق در جامعه بشری است و یا نتیجه مناسبات سیاسی، یا هر دو؟ در سطح ملی توجیه عامل یا عوامل تبیین کننده وجود این پدیده به ظاهر همیشگی در جوامع، و به ویژه جوامع به لحاظ منابع طبیعی ثروتمند، چیست؟ علوم انسانی و اجتماعی، از جمله علم اقتصاد رسمی، عمدتا چشم بر ریشه های این نابرابری بسته اند چرا که خود محصول چنین ساختاری هستند، و به همین دلیل توان تبیین این دوگانگی را ندارند. مقاله حاضر ضمن پاسخ به سوالات فوق الذکر در پایان نقش درآمد نفت در شکل گیری ساختار قدرت در ایران و گسترش فقر و نابرابری را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، فقر، نابرابری
  • محمد جواد زاهدی مازندرانی صفحه 289
    سابقه مطالعات روشمند مربوط به فقر روستایی در کشور، در حدود چهار دهه است. با این حال هیچ گونه ارزیابی دقیقی از روند این مطالعات و چگونگی پیشرفت آن در دست نیست و می توان احتمال داد که یکی از عوامل موثر بر عدم توفیق برنامه های کاهش فقر روستایی در کشور کاستی ها و نارسایی های مطالعات مربوط به شناسایی و تحلیل فقر روستایی باشد.
    در مقاله حاضر کوشش شده است که ضمن معرفی روش های اندازه گیری و شناخت فقر و نقد دیدگاه های مربوط به چگونگی تحلیل آن، روند مطالعات فقر روستایی در کشور مورد بررسی قرار گیرد و در کنار این هدف، وضعیت موجود پدیده فقر روستایی نیز شناسانده شود. رویکرد تحقیقی اصلی در تهیه این مقاله «روند پژوهی» است که از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای مطالعات مربوط به فقر روستایی صورت پذیرفته است. در ضمن بررسی این مطالعات، در مواردی نیز کوشش شده است که با استفاده از «فراتحلیل» استنباط های تازه تری برای شناخت بهتر وضعیت فقر در جامعه روستایی کشور ارائه شود. در بخش پایانی مقاله نیز با توجه به واقعیت های جامعه روستایی و نظام اجتماعی کشور به ارزیابی روند مطالعات فقرشناسی در نواحی روستایی مبادرت شده است.
    کلیدواژگان: الگوی توزیع درآمد در نواحی روستایی، خط فقر روش های اندازه گیری فقر، فقر روستایی، فقر مطلق، فقر نسبی
  • بررسی اثر درآمدهای نفتی بر توزیع درآمد در ایران
    علیرضا جرجرزاده، علیرضا اقبالی* صفحات 305-332

    در این مقاله نویسندگان به بررسی اثر درآمدهای نفتی بر توزیع درآمد در ایران طی سال‌های 1381-1347 پرداخته‌اند. شاخص به کار گرفته شده در توزیع درآمد، ضریب جینی است. در این مقاله از روش جها (1999) که بر اساس یک تابع کاب داگلاس است، الهام گرفته شده است. روش تخمین الگو، بهره‌گیری از مباحث هم‌جمعی و مدل خود همبستگی با وقفه‌های توزیعی (ARDL) است. نتایج به دست آمده از برآورد مدل نشان می‌دهد که درآمدهای نفتی سبب نابرابرتر شدن توزیع درآمد در کل کشور و در فضای شهری می‌گردد. اما در مورد این تاثیر در فضای روستایی به صراحت نمی‌توان اظهار نظر نمود.

    کلیدواژگان: توزیع درآمد، خودهمبستگی، درآمدهای نفتی، هم جمعی، وقفه های توزیعی
  • کتابخانه
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 337
|
  • Vahid Mahmoudi*, Ghasem Samimi Far Page 9
    Most of poverty analysis is done in terms of income shortage. The poverty definition, poverty measurement, and other socio-economic policies related to this subject are followed by income-oriented view. However, poverty is influenced by many factors rather than only income. Since, we are ultimately concerned with the lives, we can lead (and income is only instrumentally important in helping us to lead adequate lives), we need to see poverty as the inability to meet some elementary and essential needs. If that view is taken, then seeing poverty as capability deprivation makes considerable sense. There is likely to be wide agreement that poverty exists when a person lacks seizing the real opportunity of avoiding hunger or malnutrition or homelessness. In this paper, we intend to discuss the idea of seeing poverty as capability deprevation and its differences with the income-base poverty.
    Keywords: Capability, Capability Deprivation, Income, Poverty
  • Gholamreza Ghaffari*, Mohammad Bagher Tajedin Page 33
    Social deprivation is an important discussion of social welfare and social policy that is considerable through facts such as poverty, social exclusion and inequality. Although in conceptual and empirical aspects there are different from each other, in this essay the conceptual, theoric and empirical aspects of social deprivation are investigated by empirical test. Recognition of social deprivation indices by factor analysis through declared factors, essential dimensions of social deprivations are recognized. Recognized dimensions of this essay are social alienation, citizenship, social interaction and satisfaction of life. These dimensions have inter-compatibility together and contain the construct of social deprivation.
    Keywords: Citizenship, Satisfaction Of Life, Social Alienation, Social Deprivation, Social Exclusion, Social Interaction
  • Fariborz Raeis Dana* Page 57
    All simple methods of the measurement of poverty, such as ratio of the poor in total population and income gap are in fact unable to reflect inter-transformation society, with respect to change in money making groups, income transformation, gathering of the social groups, symmetry, asymmetry (dependency of the index to the other specification of the individuals in the society), monotonicity, social welfare, social justice etc. Therefore, these indices are weak and deficient to show dynamism of the poverty. the more complicated indices that started to introduce from Sen work, reflect The income distribution circumstance and income ranking and some of them are admitted to Gini coefficient. Nearly fifteen such principal indices that apply income distribution content and income transformation, poverty line and distribution among the poor are recognized. Some of these indices deal with social welfare, which is not a calculable issue. However the total number of secondary and/or related indices are amounted to more than seventy. Selecting a proper index for every society relies on data access, the structure and distribution of the population and the income of the society under consideration, the goals of planning as well as policy making and finally choosing the researcher. In this article I have analyzed the ability and power of the main indices, with special regard to Iran situation. To accomplish this fact, I have introduced a nine-item principles that are necessary in index, Then I introduced analyzed the sen, Kakwani Takayama and some other indices. Finally, bringing Iran poverty and income distribution condition into consideration, I have represented a propose index as the geometric mean of the third Kakwani's and the first sen indices. Using Some appraises and non-parametric estimate as well as official data for Iran, I have calculated the poverty index of the country. This index is considered as a high index with respect to percupita income of the country.
    Keywords: Income Distribution, Kakwani Indices, Poor, Poor people, Poverty Index, Poverty Tendency, Sen indices, Suggested Indices for Iran
  • Ahmad Nakhjavani* Page 93
    The main object of any rational human being is a better standard of living, peace and welfare. Looking at the past, the history of nations around the world shows that most of them have been successful in achieving this goal and the standard of living and welfare of people in most countries has considerably raised. This article seeks to survey the poverty of Iranian households during the last two decades (1983-2003). For this purpose, the authors have gathered and calculated the deflated states of household's expenditure and income published by Iran Statistical Center Yearbooks. The results show that the real consumption of households has decreased during some twenty past years and both rural and urban families have become poorer. Although the Engel's theory indicates that the share of consumed amount of food stuff in the household's budget decreases when the income is increasing, the paper proves that the declining share of expenditure for food of Iranian households is not the evidence of better economic situation.
    Keywords: Budget, Consume, Edible, Expense, Household, Income, Malnutrition, Parasite, Peasant, Poverty, Power, Shortage, Urban
  • Mahdi Taghavi* Page 119
    Traditional trade theories argued that absolute or relative or comparative advantages are basis of trade. Each country will specialize in producing goods in which she has absolute or comparative advantage. H.O. Theory argued that factor abundance determines the commodities that each country produces, exports or imports. Linder theory states that similarity of demand determines the pattern of commodity export and import of a country. In his opinion the best index for similarity of demand is per capita income. So if the gap between two countries per capita income increases, trade between these two decreases and vice versa. Our aim in this paper is to investigate this hypothesis for Iranian economy. To do so we have used three methods. Two simple methods and another one which is more advanced. First we divided the intended time period for which we test Linder hypothesis into two sub-periods. The first one covers years 1974-1987 and the second covers years 1979-2002. In our first method we show that in the first sub-period most of 10 top trade partners of Iran were. Industrial and advanced countries of Western Europe and USA in second sub-period these were replaced by Asian countries. In second method we show that compared to the first sub-period in the second one share of Asian countries in trade with Iran has increased and share of advanced countries with Iran has decreased. In third motheod, panel data Regression fixed effect method, we found that the coefficient of independent variables in both regression equations (Iran and Europeans… Iran and Asians) are negative. This shows that increase in income gap with Europeans has decreased Iran’s trade with them and decreased in income gap with Asian has reduced Iranian trade with them. So we can not reject Linder hypothesis for Iranian economy.
    Keywords: Demand Similarity, Demand Similarity Index, Trade
  • Farhad Khodad Kashi*, Khalil Heidari, Faride Bagheri Page 137
    In this article, the Poverty Line in urban and rural is estimated according to four methods during the years (1984-2000) as follows: a) needing for Calorie, b) the percentage of family average income, c) the average of family expenses, and d) the parasite inverted indices. The results point to this fact that Poverty is not a fixed extemal phenomenon and to some extent relies on the researcher's definition and attitude towards poverty and the variables used for assessment that totally will lead to different values and search of poverty. The findings of this article indicate to this fact that urban poverty line steadily placed in a higher rank than rural poverty line, and the poverty line based on the smaller in concept is a relative definition of poverty line. The vast amount of urban and rural poverty lies on parasite inverted indices.
    Keywords: Absolute Poverty, Food Ratio Attitude, Poverty Gap, Poverty line, Relative Poverty, The Main Food Need Attitudes, The Parasite Inverted Indices, The Percentage of Poor People
  • Behrooz Hadi Zenooz* Page 165
    This paper evaluates the government policies taken toward at poverty alleviation and equality enhancement after the 1979 revolution and examines the new government's institutional capacity to battle poverty and inequality in the next few years. For this purpose, the evolution of the absolute poverty and inequality of income distribution are measured. There is a clear indications that both factors have been improved in the post revolution era. Author has argued that inequality is the product of class relations and the nature of political power in the society. To this end, the historical economic changes of Iran in the last century is briefly reviewed and ample evidences provided showing how the state power intervened to upgrade the social and economic positions of protected new classes and to eliminate the ancient modes of production. It is argued that in Iran, state has a relative independence from the social classes due to the fact that rich oil resources belongs to govemment and it can distribute economic rents to different groups. Islamic republic of Iran has followed two unsuccessful strategies to eliminate poverty and inequality in the country. The first strategy was to abolish capitalist mode of production and establish an Islamic economy in the country. But in practice this utopia was not realized and a new capitalist class was brought up which has close ties with the political factions of the Islamic state. It is shown that this strategy has produced a giant state owned economy which is inefficient and corrupt and hampered the economic growth in the country and because of the very existence of this economic system the poor can achieve enough income and employment opportunities. The second strategy was to extend the social safety network and protect and enable the deprived. After the revolution government has provided free education and health services and in this area has been very successful. But its program to provide energy and basic food items with subsidized prices to all has benefited rich people more than the poor and caused major misallocation of resources in the economy. It is worth mentioning that the prolonged war between Iran Iraq and rapid growth of population has aggravated poverty and income disparity in the country, hence offsetting part of the government's efforts in this area. It was argued that the chance of newly elected government's program for poverty alleviation to be successful is meager. In fact the good governance is main prerequisite for the desing and implementation of program to chance economic development and poverty reduction. But the governance indicators in Iran have been weak in recent years and the policies of new government is expected to aggravate it move. It is argued that in the absence of badly needed institutional capacity, the government's slogans to improve the situation of poor will end up with a lower economic growth, higher inflation and more unemployment. All of which is harmful for the poor and deprived.
    Keywords: Inequality, Income, Iran, Poverty
  • Alireza Jorjorzade, Alireza Eghbali* Page 207
    In this article the authors study the effect of oil profit on profit distribution in Iran during 1968 through 2002. Gini coefficient in the index used for income distribution. In the present article, Jha (1999) which is as abase on cobb – Douglas function is used. Model estimation method is adopted from the discussions relating to Auto – Regressive Distributed Lag (ARDL). The results obtained from model estimation show that oil income leads to inequality in profit distribution throughout the estate as well as in city areas. However, regarding such an effect in rural areas, one cannot explicitly make a statement.
    Keywords: Auto Regressive Distributed Lag, Co, Integration, Oil Profit, Profit Distribution
  • Zhale Shaditalab*, Masoume Vahabbi, Hasan Varmazyar Page 227
    Women are deprived from the capacities and capabilities needed for poverty reduction. The anxieties of women falling into the group of “poorest of the poor” has resulted in the development of different approaches including “Women Empowerment”. It seems the Process of empowerment of the poor women requires changes in all the institutions which have deprived them from the capabilities and have put them at the risk of poverty. This article presents part of the findings of a research conducted by the methods of group discussion and survey among the female headed households of Arak (a city in central part of Iran). It is shown that because of their sex, women are more vulnerable against poverty. Their Poverty is not only income but in the social and psychological dimensions which are as important as economic aspect. To eradicate poverty, women’s empowerment as well as structural changes are required.
    Keywords: Empowerment, Female Headed Household, Income, Social Poverty, Psychological, Women
  • Hossein Raghfar* Page 249
    This article is mainly based on this fact that: "Poverty is the production of power structure and social principles." It is not a natural phenomenon, or even, as a result of human relations. The relationship between power and domination has been considerably enforcing human societies. Despite of big scientific and technological achievements made in many countries recently, we see half of the world population starving and even in countries lie on enormous natural resources, we find millions of people strive for survival. This confusion raises simple miserable historical questions with no answers. "Why do most of the people around the world still have problems with famine and food shortage while a widespread technology can be observed in the realm of science and technology?" "Isnt it as a consequence of ethical failures and turbulence in human societies, political interventions or both of them? What is a Logical reason for delining of such incidents even in countries rich in natural resources?" The Social, humanities and economy sciences have shown a cold shoulder to this inequality and inequity and considered their ignorance as non-existence of these phenomena, because they themselves are the productions of such disorder. Providing some responses to these questions, this article discusses the role of oil income and it's influence on formation of power and development of poverty and inequality in Iran.
    Keywords: Inequality, Poverty, Power structure
  • Mohammad Javad Zahedi Mazandarani* Page 289
    The valuable studies over the rural poverty is originated in the last 4 decades in the country, but no exact and precise assessment is achieved from these studies and therefore, it can be considered that the lack of such data and achievements related to rural poverty play a role as obstacles in recognition of causes and reasons in this regard. In this article, it is tried to represent a variety of assessment and recognition methods and attitudes, and even this phenomenon (rural poverty) is defined in a clear way. This article has taken advantages of documents and evidences related to the phenomenon, so that it can provide a clear definition and its situation in village societies in country. Finally, we have tried to bring some facts into consideration in order to make a perfect evaluation system for studying the poverty in rural areas. The method which is used to provide this article is documentary method and meta-analysis for obtaining a better recognition about the situation of poverty in rural communities in Iran.
    Keywords: Absolute Poverty, Income Distribution Pattern in Rural Regions, Poverty Assessment Method, Poverty line, Poverty, Relative Poverty, Rural Poverty