فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 18 (پاییز 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/10/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پرویز پیران صفحه 9
    در این مقاله ابتدا کوشش شده است تا دو مفهوم کلیدی بحث، یعنی فقر و جنبش های اجتماعی تعریف و دیدگاه های مختلفی که به بررسی این مفاهیم پرداخته اند، معرفی گردند. در رابطه با مفهوم فقر و جنبش های اجتماعی همچنین به اغتشاش مفهومی گسترده ای که به ویژه در ایران وجود دارد اشاره شده و از دیدگاه های عمده در مطالعه فقر و فقرزدایی یاد شده است. پس آن گاه با مروری بر مهم ترین انواع جنبش های اجتماعی در غرب و در جهان سوم، تلاش شده است تا نشان داده شود که گرچه تغییرات اساسی در سطح جهان از جمله پیدایش دولت رفاهی، جذب شدن جنبش های کارگری در درون اتحادیه ها و سندیکاها (که نهادهای میانجی برای بی آزارسازی جنبش کارگری محسوب می شوند) و یا جهانی شدن نقش طبقه کارگر و لذا جنبش های کارگری را به شدت کاهش داده است، لیکن روابط فقر و جنبش های اجتماعی رابطه ای پایدار باقی مانده است. امروزه جنبش های چندطبقه ای جانشین جنبش متشکل کارگران گردیده لیکن هنوز تهی دستان شهری مهم ترین نیروی محرکه جنبش های اجتماعی اند. از این رو، رابطه فقر و جنبش های اجتماعی در دوره های مختلف مورد اشاره قرار گرفته اند. همچنین کوشش شده است تا نشان داده شود که در حال حاضر بخش عمده ای از جنبش های اجتماعی، خشونت ستیز و درون سیستمی می باشند و چنان چه دولت های جهان سومی هوشمندانه آن ها را به رسمیت نشناسند امکان تبدیل شدن آن ها به حرکات شورش گرانه تخریبی وجود دارد که ممکن است به دخالت بیگانگان منجر شود.
    کلیدواژگان: ایران، جنبش اجتماعی، فقر
  • ملیحه شیانی صفحه 38
    فقر از مهم ترین و فراگیرترین مسایل اقتصادی و اجتماعی عصر حاضر به شمار می رود. صاحب نظر با رهیافت های نظری متفاوت به بررسی این پدیده و ارتباط آن با مسائل مختلف پرداخته اند. در این نوشتار تلاش گردیده با مرور مفهومی و نظری ارتباط میان فقر، محرومیت و شهروندی از منظر جامعه شناسی بررسی و سپس در بخشی از جامعه ایران مورد آزمون تجربی قرار گیرد.
    نتایج، ارتباط پیچیده میان فقر، محرومیت و شهروندی را نشان می دهد؛ به طوری که محرومیت و فقر در برخی مناطق مانع تحقق شهروندی گردیده است. براساس این ارتباط شهروندی ابزار تئوریکی مناسبی برای تحلیل محدودیت های ساختاری خواهد بود که در چارچوب آن افراد - فقرا - انکار نشده و حقوق فردی، مشارکت سیاسی و تحلیل رابطه آن ها مورد بررسی قرار می گیرد. به بیان دیگر در نگاه به فقر و محرومیت می توان شهروندی را به مثابه مفهومی پویا به شمار آورد که در آن هم فرایند و هم نتیجه در ارتباط متقابل و دیالکتیکی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ایران، شهروندی، فقر، محرومیت، نابرابری
  • صمد کلانتری، رسول ربانی، کامران صداقت صفحه 62
    مقاله حاضر به بررسی ارتباط ابعاد فقر با قانون گریزی شهروندان می پردازد و فرضیه اصلی آن این است که فقر و قانون گریزی آسیب های عمده اجتماعی هستند که در تعامل با هم می باشند و هر چه شدت فقر افزایش یابد هنجارها، قوانین و ساختارهای تنظیم کننده روابط اجتماعی انسان ها ضمانت اجرایی خود را از دست می دهند. از این رو براساس نظریه ساختاری فرصت مرتن، بوم شناختی برگس، تکنیک خنثی سازی ساترلند و نظریه تضاد به تحلیل ارتباط ابعاد فقر با قانون گریزی پرداخته شد.
    جامعه آماری بررسی حاضر شهروندان تبریز و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 670 نفر بود که نمونه ها به روش خوشه ایچند مرحله ای استخراج شدند و گردآوری داده ها با پرسش نامه و مصاحبه صورت گرفته که عمده ترین نتایج آن به شرح زیر است:90 درصد از شهروندان در 6 ماه دوم سال 83 حداقل یکبار قانون گریزی کرده اند. با این وجود قانون گریزی یک آسیب اجتماعی جدی است و با پایگاه اقتصادی اجتماعی شهروندان در ارتباط است و طبقه فقیر جامعه شهری میزان قانون گریزی بیشتری دارند. همچنان که براساس مدل رگرسیونی به ترتیب فقر اقتصادی اجتماعی، فقر نگرشی به قانون، فقر دینی، فقر فرهنگی و فقر شهروندی بسترهای مساعدی را برای قانون گریزی و توجیه اعمال قانون گریزانه فراهم می کند و فرد را در موقعیت های هدف یابی به مکانیسم های خنثی سازی هدایت می کند تا به روش های فردی و غیرهنجاری عمل نماید.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، فقر، قانون گریزی
  • مسعود کیمیاگر، مرجان باژن صفحه 88
    فقر یکی از عوامل مهم ایجاد سوءتغذیه و در عین حال یکی از عواقب آن است. به سخن دیگر، فقر سبب ایجاد سوءتغذیه و ناتوانی جسمی و ذهنی می شود که به نوبه خود فقر بیشتری را به دنبال خواهد داشت. با این حال نباید فراموش کرد که فقر تنها علت سوءتغذیه نیست و عوامل فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و سلامت عمومی جامعه در ایجاد سوءتغذیه نقش دارند.
    در حال حاضر، گروه هایی از جمعیت کشور ما دچار سوء تغذیه هستند. مسائل ناشی از کم غذایی عبارتند از: سوءتغذیه پروتئین انرژی، کم خونی، فقر آهن، اختلالات ناشی از کمبود ید، کمبود روی، کلسیم، کمبود ویتامین های A، B2 و D. بخش هایی از جمعیت نیز از مشکلات ناشی از اضافه مصرف یا مصرف رژیم غذایی نامتعادل چاقی، دیابت و بیماری های قلب و عروق رنج می برند.
    گزارش های موجود حاکی از آن است که حداقل 6 میلیون نفر از جمعیت کشور دچار پوکی استخوان هستند. شیوع کم خونی در کودکان زیر 2 سال کشور (40 درصد) قابل ملاحظه است. 11 درصد کودکان زیر 5 سال کشور دچار کم وزنی متوسط و شدید و 15 درصد آنان دچار کوتاه قدی تغذیه ای متوسط و شدید هستند. بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز دست به گریبان سوء تغذیه هستند. رهبران ممالک و سران دول جهان به دعوت سازمان خواربار و کشاورزی به منظور تشکیل «اجلاس جهانی سران در زمینه غذا» در نوامبر 1996 در شهر رم گرد آمدند و عنوان کردند که دسترسی به غذای سالم و مغذی، دریافت غذای کافی و ضرورتا رهایی از گرسنگی حق هر فرد است و تاکید نمودند که ریشه کنی گرسنگی باید در کلیه کشورها در اولویت قرار گیرد. در سیاست ها و برنامه های بهبود وضع تغذیه اولویت باید به گروه های محروم، آسیب پذیر و کم درآمد داده شود و به رفاه تغذیه ای به صورت پیش شرطی برای توسعه اقتصادی اجتماعی نگریسته شود.
    کلیدواژگان: سوءتغذیه، فقر، نابرابری، ناتوانی جسمی، ناتوانی ذهنی
  • کمال اطهاری صفحه 110
    فقر مسکن در ایران در مناطق شهری و روستایی معنای مختلفی دارد. در مناطق شهری، فقر مسکن عمدتا به صورت اسکان غیررسمی جلوه نموده و در حال گسترش است. فقر مسکن در مناطق روستایی عمدتا ناشی از بی دوامی سازه و مصالح ساختمانی و نیز تعداد اتاق است. به طور عام، ابعاد فقر در روستا فراتر از شهر و به طور خاص فقر مسکن در آن نیز بیشتر است.
    در این مقاله نشان خواهیم داد نبود سیاست اجتماعی تامین مسکن، یا کاستی های نظام های برنامه ریزی مسکن و تامین اجتماعی و نبود هماهنگی و هم پوشانی بین آن ها علت اصلی عدم توفیق دولت در امحاء فقر مسکن و از این رو تامین عدالت اجتماعی است.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست اجتماعی، عدالت اجتماعی، فقر، فقر مسکن
  • علی ماهر صفحه 126
    همواره یکی از دغدغه های اساسی کارشناسان مدیریت و اقتصاد بهداشت در جهان اثرات متقابل سلامت بر فقر و فقر بر سلامت بوده است.
    در ابتدا آن چه بیشتر مدنظر بود و مورد توجه قرار می گرفت اثر پدیده فقر بر سلامت بود یعنی اعتقاد بر این بود که اگر فردی دارای توان اقتصادی کافی نباشد، امکان تغذیه مناسب، کسب آموزش کافی در زمینه بهداشت و نهایتا تامین سلامت خود و خانواده خود را نخواهد داشت؛ این اعتقاد زمینه ساز کمک های مالی کشورهای دارا به کشورهای ندار به منظور تامین کالری لازم برای نیازمندان در این کشورها شد.
    شکی نیست که ثروت سلامت را افزایش می دهد زیرا افراد ثروتمند دسترسی بیشتری به کالاهای افزایش دهنده سلامتی دارند ولی آن چه از اهمیت بیشتری برخوردار است همانا اثر سلامت بر کاهش فقر و رشد اقتصادی هر کشور است زیرا سرمایه فرد نیازمند همان بدن وی می باشد و از دست دادن سلامت فرد، منجر به فقر وی و در نتیجه افزایش فقر در جامعه و کاهش رشد اقتصادی کشور می گردد؛ این امر در گزارش سالانه سازمان جهانی بهداشت این گونه منعکس گردیده است: کشورهایی که افرادی آموزش دیده و سالم دارند و دارای وضعیت سیاسی با ثباتی می باشند، از رشد اقتصادی مناسب تری برخوردار بوده اند؛ در واقع این رابطه باید به صورت یک رابطه تعاملی مورد نقد و بررسی واقع گردد.
    با عنایت به مطالب فوق الذکر در این مقاله علاوه بر بررسی وضعیت ایران به مباحث زیر نیز پرداخته شده است:دسترسی فقرا به خدمات سلامتیتوزیع عادلانه خدمات سلامتیارتباط فرهنگ و سلامتیچگونگی شناسایی فقراو نقش سلامت در توسعه اقتصادی.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه، سلامت، فقر
  • پروین بهادران، حمیدرضا عریضی صفحه 146
    پژوهش های اخیر نشان داده اند که کودکان خانواده های فقیر عملکرد شناختی ضعیف تری دارند. بر این اساس پژوهش حاضر رابطه بین تاثیرات فقر بر کودکان را از طریق یکی از متغیرهای همبسته یعنی افسردگی مادران بررسی می کند. 1426 مادر در دوره پس از زایمان در 1380و سه سال بعد در 1383 به ابزارهای پژوهش شامل آزمون سرندسازی رشدی دنور و مرکز مطالعات جمعیت شناختی (مقیاس افسردگی) در یک مطالعه طولی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که افسردگی مادران و فقر، رشد کودکان (به خصوص رشد شناختی آنان) را در معرض خطر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: افسردگی مادران، رشد شناختی، رشد حرکتی، فقر، کودک
  • پویا علاء الدینی، یحیی امامی صفحه 166
    هدف اصلی این مقاله بررسی جنبه های مختلف مهاجرت در ایران، هم به عنوان کشور مقصد و هم به عنوان کشور مبدا، در ارتباط با مساله فقر است. این بررسی، اقدامی مقدماتی در گردآوری اطلاعات موجود درباب جنبه های مختلف پیوند مهاجرت نیروی کار و فقر در کشور است. اگرچه به دست دادن تحلیلی عمیق در باب این موضوع اطلاعات بسیار گسترده تری را می طلبد، مع هذا امید می رود از طریق غور در داده های موجود، ساختار کلی مهاجرت نیروی کار در ایران شناسایی شود، در مورد تاثیر آن بر فقر گمانه زنی هایی انجام گیرد، چالش های موجود برجسته شوند و مجموعه ای از پیشنهادهای مقدماتی ارائه گردد. در طی مقاله، استدلال می شود که مهاجرت اتباع افغان و عراقی به ایران هرچند که موجب بهبود نسبی وضع مهاجران با توجه به شرایط بحرانی در کشورهای مبداشان شده است، اما در عین حال آنان را به قشر نسبتا گسترده فقیری در حاشیه شهرهای ایران تبدیل ساخته است. همچنین در مقاله نشان داده می شود که مهاجرت برون مرزی ایرانیان کشور را از بهره گیری از تحصیلات عالی، مهارت های ویژه و سرمایه های گسترده این گروه محروم ساخته است. این امر بی شک نتایج نامطلوبی در زمینه گسترش فقر به همراه داشته است. افزون بر این، آثار انتقال ارز به ایران توسط مهاجران به دلیل ویژگی هایشان محدود است.
    کلیدواژگان: انتقال ارز، ایران، فقر، مهاجرت
  • فرشید یزدانی بروجنی صفحه 198
    جهانی شدن وجوه مختلفی دارد. یکی از مهم ترین وجوه آن که به شدت بر سازوکارهای نابرابری و فقر تاثیر می گذارد، تحرک و آزادسازی سرمایه است. این تحرک علاوه بر ایجاد محدودیت برای نیروی کار در جهت کسب حداقل های معیشتی، با قدرت چانه زنی بالای خود در زمینه کاهش مالیات ها، به کاهش قدرت دولت ها جهت برقراری حمایت های لازم اجتماعی از نیروی کار و مردمی، که به شدت از نابرابری ها رنج می برند، می شود. کاهش حمایت های اجتماعی، فقر درآمدی را به فقر قابلیتی تبدیل می کند و پیامد ناگزیر آن استمرار و تشدید در فقر و نابرابری است. بررسی ارقام مربوط به برخی از سازوکارهای مرتبط با فقر نیز در ایران موید همین اثرگذاری می باشد. جهانی شدن با رویکرد لیبرالی در این عرصه اثرات منفی زیادی بر سطح زندگی اکثریت مردم گذاشته است و بسیاری چاره کار را در تلاش جهت تغییر رویکرد جهانی شدن از رویکرد بازار محور به رویکرد مردم محور دانسته اند و چاره را در گام نخست در بازیابی قدرت دولت ها جهت برقراری گسترده حمایت های اجتماعی و اعمال نظارت های اجتماعی بر سرمایه می دانند.
    کلیدواژگان: ایران، تحرک سرمایه، جهانی شدن، نابرابری
  • رویکرد توسعه اجتماعی به برنامه های فقرزدایی در ایران
    محمد امین قانعی راد* صفحات 223-262
    مقاله حاضر رویکرد توسعه اجتماعی به برنامه های فقرزدایی و رفاه اجتماعی را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. در سال های پایانی دهه بیستم برخی از فرایندهای عینی از قبیل جهانی شدن، رشد اقتصاد نوین جهانی، تضعیف دولت رفاه در کنار فرایندهای فکری و فرهنگی همچون نقد نظام های سیاسی و اقتصادی، و الگوهای رایج توسعه اقتصادی، فقرزدایی و رفاه اجتماعی را به چالش کشیدند. نتیجه این چالش طرح رویکرد توسعه اجتماعی یا توسعه جامعه محور بود. رویکرد توسعه اجتماعی به فقرزدایی و رفاه اجتماعی از حیث شاخص ها، تمایزپذیری، اهداف، تمرکز، روش، مقاصد، سنجه های موفقیت و عاملین اجرا با رویکردهای رایج رفاه و تامین اجتماعی متفاوت بودند. اولین بخش این مقاله به طرح زمینه های تاریخی و مفهومی رویکرد توسعه اجتماعی می پردازد و بخش دوم مقاله مفهوم فقرزدایی و رفاه اجتماعی با بنیان های محله ای را مطرح می کند که گسترش رویکرد توسعه اجتماعی به سطوح ملی و به ویژه در مناطق شهری می باشد. در این بخش مقولات توسعه اجتماع محور، کاربرد توانمندی ها و دارایی های محلی برای فقرزدایی و تامین رفاه، به قامت سازی خدمات رفاهی، کار داوطلبانه در اجتماع محلی و مراکز رفاهی اجتماع محور مورد بحث قرار می گیرند. بخش سوم مقاله با ارزیابی قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تاثیرپذیری این قانون از رویکرد توسعه اجتماعی در سیاست ها و مواد قانونی مربوط به فقرزدایی و رفاه اجتماعی را آشکار می کند. آخرین بخش مقاله ضمن نتیجه گیری از مباحث مطرح شده، بر ضرورت های گسترش رویکرد توسعه اجتماعی در فقرزدایی و ساماندهی نظام رفاه اجتماعی در ایران تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ایران، اجتماعات محلی، توسعه اجتماع محور، توسعه اجتماعی، فقرزدایی
  • رویکردهای اجتماع مدار در برنامه های کاهش فقر
    حبیب جباری* صفحات 263-298
    همچنان که تعریف و تفسیر فقر طی زمان در حال تغییر بوده و از «فقر درآمدی» صرف به «فقر قابلیتی» و «محرومیت از توانایی های اساسی» تحول یافته است، سیاست ها و روش های مقابله با آن نیز در گذر زمان متحول شده اند به طوری که از راهبردهای «نشت به پایین» نظریات کلاسیک رشد اقتصادی به مداخلات وسیع و متمرکز دولت ها رسیده و در اثر ناکارآمدی این سیاست ها، در «حکمرانی خوب» و «مقتدر شدن» (Empowerment) فقرا تبلور یافته و منشاء اثر شده اند. به طوری که مشارکت فقرا و درگیری مستقیم اجتماعات فقیر در برنامه های کاهش فقر به ارکان جدی سیاست ها و راهبردها در این زمینه تبدیل گشته اند. مقاله فعلی با مرور سه ابتکار «رویکرد نیازهای اساسی توسعه»، «بسیج اجتماعی و اعتبارات خرد» و «صندوق های اجتماعی» در متون و تجربیات بین المللی و با پیگیری این ابتکارات در سطح کشوری، به مقایسه تحلیلی سه ابتکار می پردازد و در پایان آینده این ابتکارات را در چگونگی پاسخگویی هر یک از آن ها به چالش های عمدتا تکرارپذیری و پایداری می داند. این مقاله از روش های تحلیل ثانوی و تحلیل مقایسه ای و به طور ضمنی از تحلیل راهبردی بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: اجتماع مدار، بسیج اجتماعی، حکمرانی خوب، صندوق های اجتماعی، فقر، مقتدرسازی
  • یارانه ها، رشد و فقر
    علی دینی ترکمانی* صفحات 299-332
    رابطه میان روش پرداخت یارانه ها، رشد اقتصادی و فقر موضوعی مورد مناقشه در میان اقتصاددانان و سیاست گذاران است. این مقاله، ضمن بررسی دو دیدگاه رقیب موجود در این باره، رویکرد غالب نئوکلاسیکی و رویکرد توسعه ای نهادگرا ساختارگرا، تلاش می کند میزان کفایت و مناسبت تبیینی آن ها را بر مبنای تجربه ی تاریخی مربوط به اجرای سیاست های تعدیل ساختاری و تثبیت اقتصادی و سازگاری چارچوب های تبیینی مذکور با شرایط خاص اقتصادها از جمله اقتصاد ایران، ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: تثبیت اقتصادی، تعدیل، رشد، فقر، نابرابری، یارانه
  • کاهش فقر در ایران: چالش ها و افق ها
    سعید قاسمیان* صفحات 333-356
    برقراری عدالت اجتماعی مستلزم تحقق امنیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، افزایش امید به آینده در مردم و تامین معاش و حفظ هویت آحاد جامعه است. به این منظور مطالعه وضعیت فقر و تدوین برنامه هایی به منظور کنترل کاهش آن از اهمیت بسیار برخوردار است. در نظام های اقتصادی مختلف، الگوهایی برای مبارزه با فقر و کاهش آن پیش بینی شده است. الگوی سوسیالیستی، الگوی توسعه انسانی، الگوی کلاسیک و الگوی نئوکلاسیک، همه با سخن های متفاوتی به پدیده فقر و راه حل کنترل و کاهش آن پرداخته اند. در ایران تحت تاثیر این الگوها، برنامه های متفاوتی به منظور کاهش فقر و نابرابری مطرح شده و به اجرا گذارده شده است اما هیچ یک تاکنون موفقیت قابل توجهی نداشته اند. مقاله حاضر ضمن بررسی این تجارب و نقاط قوت و ضعف آن ها ملاحظاتی را در طراحی و اجرای برنامه های کاهش فقر مطرح می کند.
    کلیدواژگان: الگوی توسعه، ایران، برنامه چهارم توسعه، توسعه هزاره، فقر
  • رفتارهای حمایتی و دلائل بروز آن ها
    علی شکوری* صفحات 357-386
    این مطالعه ماهیت رفتار های حمایتی، عوامل و انگیزه ها و همچنین جهت آن ها را با استفاده از روش میدانی در شش استان کشور مورد بررسی قرار می دهد. فرض شده که این رفتارها تحت تاثیر پیش شرط های اجتماعی و روان شناختی است و تفاوت های شناختی، شخصیتی و مادی (اقتصادی) به همراه محیط های اجتماعی از قبیل نهادهای اجتماعی، اعتقادات و ارزش ها در بروز آن ها موثر است. این مقاله نتیجه می گیرد که متغیرهایی چون «آگاهی و اطمینان از مشکلات مردم و شرایط فقر و نیازمندی جامعه»، «اعتقاد به موثر بودن کمک ها در رفع مشکلات دیگران» و «عدم وجود جایگزین دیگر به جز کمک خود پاسخگویان»، «باور به عدم (توان) سازمان های حمایتی فعال در امور حمایتی برای رفع نیازمندی» و «توان عینی (اقتصادی) پاسخگویان برای کمک» و همچنین «موقعیت ها و وضعیت های محرک احساسات و عواطف» بیشترین تاثیر را در بروز رفتارهای حمایتی جامعه آماری مورد مطالعه دارند. در عوض، متغیرهای فردی چون جنس، تاهل و سن در رفتارهای حمایتی پاسخگویان تاثیر زیاد و تعیین کننده ای ندارند. رفتارهای مورد بررسی، دارای ماهیتی ارادی و داوطلبانه هستند که با انگیزه های نوع دوستانه با خصایص ایثارگرانه و خالصانه رخ می دهند و در مناطق توسعه یافته تر گرایش به عام گرایی، یعنی با انگیزه کمک به انسان به صورت صادقانه و به مفهوم عام کلمه (نه انسان هم کیش، خویشاوند و هم قوم و امثالهم) صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: حمایت، دگرخواهی، عام گرایی، کنش مشارکتی، نوع دوستی
  • آسیب شناسی برنامه های فقرزدائی در ایران
    محمد مهدی ارایی* صفحات 387-412
    مسئله فقر در ایران از ابعاد مختلفی مورد بررسی و کنکاش قرار گرفته است. با بررسی کلیه مطالعات صورت گرفته در مورد پدیده فقر در ایران چه از منظر متدولوژیکی و چه از منظر کاربردی (سیاست های اجرایی) مشاهده می شود که علی رغم تمامی دستاوردهای علمی و نظری در این حوزه کشور ما هنوز در نوع مواجهه و حل این معضل اقتصادی اجتماعی و فرهنگی ناموفق بوده و با چالش های بسیاری روبروست. فقدان یک اراده ملی برخاسته از درون دولت، ملت، بخش خصوصی و نهادهای مدنی موجب گردیده است که نحوه برخورد با این پدیده، به دلیل عدم اجماع در میان صاحب نظران از فقر و به دنبال آن وجود توصیه ها و رهنمودهای متفاوت و بعضا متعارض و اتخاذ روش های ناکارآمد در رفع فقر، پیچیده تر شده و حل آن طولانی تر شود. این پژوهش بانگاهی نقادانه علل ناکامی و ناکارآمدی ریشه کنی فقر در ایران را با بررسی مباحث مختلفی چون رویکردهای مختلف در حل فقر، گذشته و سابقه فقر در ایران، بررسی سیاست های کلان کشور در فقرزدایی مورد توجه قرارداده و نشان می هد به دلایل بسیاری از جمله تعارض و عدم انطباق نظریه و عمل (و درصورت ادامه روند فعلی) مسئله فقرزدائی در ایران با موفقیت قابل توجهی همراه نخواهد بود. در انتها با جمع بندی و نتیجه گیری؛ ضرورت تشکیل کمیته ملی فقرزدایی با عضویت نمایندگانی از دولت، بخش خصوصی و نهادهای مدنی جهت ساماندهی برنامه های فقرزدائی در ایران را یادآور می شود.
    کلیدواژگان: برنامه، فقر، فقرزدایی، نابرابری
|
  • Parviz Piran* Page 9
    Although the poverty has always been regarded as the main cause of social problems and protest movements, the relationship between those key concepts has not been a clear one. The definition of poverty and social movement and the relationship between the two have been subject to much confusion which stems from the fact that neither poverty nor social movements are neutral concepts. They are culturally bond and to a great degree change based upon the affiliations and class biases of those studying them. For this reason the paper at first has attempted to present various meanings which are available for both concept and review main approaches which have tried to show the relationship between poverty and social movements. Secondly in brief, the historical changes which are Important in studying the role of poverty in social movements both in western societies and the Third World are mentioned. In this regard, the role of globalization from the above and the gradual weakening of the organized labor movements are singled out. At the end it is claimed that however due to class polarization, a radicalization of all movements especially those which are directly related to urban poor seems inevitable, for the rime being most of the social movements ate non violent, inter-systemic aimed at well defined and limited demands. Thus governments by acknowledging the rights of masses to protest can prevent more destructive types of collective actions.
    Keywords: Freedom Claim, Justice Movements, Labourer Associations, National Freedom Movements, Non, governmental Organizations (NGO), Poverty
  • Malihe Shiani* Page 38
    Poverty is the most widespread and important socio-economic issue in today's world. Scholars have approached poverty and its relationship with other issues through a number of theoretical perspectives. This article attempts to review the various conceptual and theoretical formulations on the relationship among poverty, deprivation and citizenship from a sociological perspective, and examines them in the Iranian context. Findings indicate a complex relationship among poverty, deprivation and citizenship. In particular, poverty and deprivation have acted as obstacles to the realization of citizenship in some areas. Furthermore, transcending structural limitations, citizenship is found to be an appropriate theoretical tool within people whose frame work. i.e, the poor, are not ignored, their individual rights are upheld, and their participation is ensured. Put differently, one may use citizenship as a dynamic concept that can effectively analyze the process, interrelations and dialectics of the various dimensions of poverty and deprivation.
    Keywords: Citizenship, Deprivation, Inequality, Iran, Poverty
  • Samad Kalantari*, Rasool Rabbani, Kamran Sedaghat Page 62
    The purpose of this article presentation is an investigation of the relation between poverty dimension & illegality based on Theoretical Approach & survey data collection about Tabriz citizens. Sample size was 670 & that procedure was multistage sampling. The main result of this survey shows that 90 percent of citizens had at least one illegal behavior on the second half of last year (1383) & based on multiple regression For explain of illegality There are significant relation between socio-economic poverty, cultural poverty, religious attitude poverty, citizenship Poverty, negative Attitude to laws with illegality. Therefore poverty at all respects has a main impact on illegality behavior.
    Keywords: Displacement, Frustration, Physical Violence, Sport, Sublimation, Verbal Aggression
  • Masood Kimiagar*, Marjan Bazhan Page 88
    Poverty is both a cause and a consequence of malnutrition. In other words, low income results in malnutrition which in turn culminates in more poverty. It deserves mentioning, however, that destitution is by no means the sole cause of malnutrition and cultural, social as well as public health factors are solved. Presently, portions of our population are malnourished. Lack of food has led to protein- energy malnutrition, iron deficiency anemia, zinc, calcium as well as vitamins A, B2 and D deficiency are still problematic. On the other hand, part of the population is suffering from over nutrition resulting in obesity, diabetes and cardiovascular diseases. Current figures point to the presence of 6 million case of osteoporosis or osteopenia. Forty percent of the under- two children are anemic, 11 percent of the under- fives are afflicted with moderate to severe underweight and 15 percent are moderately to severely stunted. The situation is not limited to our country and many nations are faced with the plight of malnutrition. This is why the world leaders gathered, at the invitation of FAO, in November 1996 in Rome to call for "access to healthy and safe food and sufficient food intake" and reiterated that right to food and freedom from hunger must be given high priority in all countries. In policies and nutrition improvement programs emphasis must be placed on the poor, the deprived and low- income groups. Nutritional well- being must be considered as a pre- requisite for social and economic development.
    Keywords: ability, Inequality, Malnutrition, Mental Disability, Physical, Poverty
  • Kamal Athari* Page 110
    Housing Poverty in Iran may be interpreted differently for urban and rural areas. In urban areas, it reveals itself in informal settlement and is escalating. But in rural areas, it is usually due to poor construction material and structure, and also the number of rooms. In general, poverty is more widespread in rural areas and housing poverty is more so. In this article, I intend to show that the lack of a social policy for providing housing, that means the shortcomings of housing planning and social security systems and accord between the two, is the main cause of the governments inability to alleviate housing poverty and subsequently to establish social justice.
    Keywords: Iran, Poverty, Social justice, Social policy, Social Security
  • Ali Maher* Page 126
    Technology and politics have thrust the world more closely together than ever before. The benefits of globalization are potentially enormous, as a result of the increased sharing of ideas, cultures, life-saving technologies, and efficient production processes. Yet globalization is under trial, partly because these benefits are not yet reaching hundreds of millions of the world's poor, and partly because globalization introduces new kinds of international challenges as turmoil in one part of the world can spread rapidly to others, through terrorism, armed conflict, environmental degradation, or disease, as demonstrated by the dramatic spread of AIDS around the globe in a single generation. The world's political leaders have recognized this global interdependence in solemn commitments to improve the lives of the world's poor by the year 2015. The Millennium Development Goals (MDGs), adopted at the Millennium Summit of the United Nations in September 2000, call for a dramatic reduction in poverty and marked improvements in the health of the poor. The importance of the MDGs in health is, in one sense, self-evident. Improving the health and longevity of the poor is an end in itself, a fundamental goal of economic development. But it is also a means to achieving the other development goals relating to poverty reduction. The linkages of health to poverty reduction and to long-term economic growth are powerful, much stronger than is generally understood. In Iran for achieving to MDGs goals many activities started three years ago to targeting health care services for poor people. This paper reviews health services availability for poor people, poor people targeting and relation between development and health.
    Keywords: Development, Health, I.R. Iran, Poverty
  • Parvin Bahadoran*, Hamidreza Oreyzi Page 146
    Recent Studies Show That Children from economically disadvantage families exhibit lower levels of cognitive functioning. The current research emphasises on this field by focusing on one mechanism that links material hardship to child out comes, namely the mediating effect of maternal depression. 1462 mothers in postpartum period in 1380 and 3 years later in 1383 respond to questionnaires including Denver Development Screening test and center for Epidemio Logical Studies, Depression scale in a longitude research program. Results show that maternal depression and poverty Jeopardized the development of child, especially for Cognitive development.
    Keywords: Cognitive Development, Depression, Motor Development, Poverty
  • Pooya Alaedini*, Yahya Emami Page 166
    This article is a preliminary attempt to compile the available information on migration dynamics in Iran to shed light on its relationship with poverty. It argues that whereas the influx of Afghans and Iraqis to Iran as refugees and irregular workers has allowed them to escape the war and misery back home, it has also made a large number of them into the urban poor in Iran. It also discussed the migration trends among Iran highly skilled labor force and their effects on poverty levels in the country. It shows that whereas their absence from the Iranian economy has most likely resulted in increased poverty, their remittances are too small to offset the effect. The article concludes with a set of recommendations on public policy.
    Keywords: Iran, Migration, Poverty, Remittance
  • Farshid Yazdani Boroujeni* Page 198
    Globalization has two aspects. One of it's most important aspects, which has a severe impact on the "prevention of poverty and inequality", is the mobilization and release of capital, This movement not only prevents the workforce from obtaining the minimum standard of living, but also, through the high bargaining power in the area of tax reduction, decreases the power of government to create the infrastructure for the workforce and the population suffering from inequality. The decrease in social protection will change income poverty to ability poverty and consequently will increase the severity of overall poverty and inequality. At this point, globalization, with its liberal nature, has a negative impact on the quality living for the majority of the population. Many have come to the conclusion that the remedy lies in changing the trend of globalization from a market-oriented approach to a people-oriented approach. The only solution is to begin by returning the power of the government to establish extensive social protection, as well as social supervision of the capital of the world.
    Keywords: Capital Mobilization, Globalization, Inequality
  • Social Development Approach to Poverty Reduction Programs (With a Glance to Forth Development Plan)
    Mohammad Amin Ghanei Rad* Pages 223-262
    This paper discusses Social Development Approach (SDA) to poverty reduction programs and social welfare. Some objective and subjective (cultural) processes, at the late decades of 21th century, have challenged the prevalent patterns of poverty reduction and social welfare, which has led to the proposal of social development or community-based development approach. This new approach is different from traditional welfare approach, in terms of its indexes, aims, concentrations, methods, measures and agents. The first section of this paper deals with historical and conceptual background of SDA and the second section proposes the concept of "community-based poverty reduction and social welfare". This concept extends SDA to local levels specially at urban areas. The third section of this article traces the SDA approach in the fourth development plan and The last section of the paper sums up proposed arguments and insights, and emphasizes the necessity of implementing SDA in to welfare and poverty reduction activities and plans in the country.
    Keywords: Community, based Development, Empowerment, Participation, Poverty, Social Development
  • Community-Based Approaches in Poverty Reduction Programmes
    Habib Jabbari* Pages 263-298
    As we know, our understanding about poverty and it's dimensions and causes have been changed from past to now. So that it's definitions has transmitted from "income povertry" to capability poverty" and to "deprivation from basic capabilities and potentialities. Meanwhile, poverty campaigns policies & mechanisms have been evolved from "trickle down" approaches of classic theories of economic growth " to broad and centralized interventions of government. And also because of failures of these policies to overcome poverty new ways of poverty alleviations have been conceptualized in "good governance" and "empowerment" of the poor. In this way, participation of poor and direct intervention of poor communities in poverty reduction programmes have become key pillars of policies and approaches of this area. This paper reviews three initiatives: "Basic Development Needs", "Poverty Alleviation through Social Mobilization and Micro credit" and "Social Funds" in the international literature and experiences. Then these initiatives follow in the country experiences and compare with each other analytically. At the end, paper searches the future of these initiatives in such a way that how they response their applicability and sustainability Challenges. This paper has used secondary and comparative analyses and also swot analyses implicitly.
    Keywords: Community, Based, Empowerment, Good governance, Social funds, Social mobilization
  • Subsidies, Growth and Poverty
    Ali Dini Torkamani* Pages 299-332
    The relation between subsidies in one hand growth and poverty reduction in other hand is an important debate among the economists and policy makers. This article, at first, gives a picture ot this debate and challenge, between Neo-Clasic and structure-Institutional approaches. Then tries to evaluate their explanatory sufficiency in economies such as Iranian economy by emphases on the historical experience of adjustment and structural policies which have been implemented during past years in many developing countries.
    Keywords: Growth, Structure, Institutional Approaches, Poverty, Subsidies
  • Poverty in Iran: Challenges and Perspectives
    Saeid Ghasemian* Pages 333-356
    To maintain social justice, we need to realize economic, social, and political security to increase hopefulness to future, to provide basic needs and procure the individual identity in the society. For this purpose, investigating poverty situation and developing poverty reduction programs is crucial for observing and controlling poverty. There are vanity of poverty alleviation and patterns in different economic systems. The wellborn Socialistic, Human Development, Classic and Neo-classic approaches give different answers to the concept and the way to control and reduce it. There are various poverty reduction programs proposal via these patterns and school of thoughts in economics, but few success have been achieved yet. The current essay will target these experiences in Iran and will try to evaluate the strengths and weakness of these programs and set up some criteria in this respect.
    Keywords: Iran, Poverty
  • A Study of Helping Behaviors and Explaining the Factors Affecting their Development
    Ali Shakoori* Pages 357-386
    The objective of this paper is to examine the nature of helping behaviors and the factors affecting their emergence using survey research method in the six provinces of the country. It was assumed that these behaviors are affected mainly by three broad variables: (a) social, psychological preconditions (b) cognitive, psychological and physical (economic) differences and (c) social environments such as social institutions, believes and values. The paper concludes that such variables as "familiarity with people difficulties, the state of poverty in the society", "believing on being effective aids in alleviating others (needy)difficulties", "lack of any alternative with exception of the very respondents", "believing on inability of aid organization to alleviate neediness", "the objective (economic) ability of the respondents to help others" and "circumstances stimulating feeling" have the most impact on emerging helping behaviors, Moreover, the study revealed that helping behaviors, first of all, have voluntary and sacrificial character and they are affected mostly by altruistic stimulus. In more developed regions, these behaviors had more universalistic inclination than in underdeveloped regions, in the sense that in more developed regions they tended to be affected by mere humanistic stimulus (not on the base of relatives, coreligionist, fellow citizen, compatriotic, etc).
    Keywords: Altruism, Helping, Participatory Action, Universalism
  • The Critique and Evaluation of the Poverty Eradication Programs in Iran
    Mohammad Mahdi Araei* Pages 387-412
    Poverty has been studied from different aspects in Iran. The methodological and applied review of the studies carried out on the issue of poverty reveals the fact that despite the scientific and theoretical outcomes of these researches, they have been unable to tackle this social, economical and cultural problem, and we are faced with many challenges in this regard. The lack of a national will evolved from the government, nation, private sector and other civil institutes has resulted in the adaptation of different and sometimes contradictory approaches in dealing with the poverty issue which in turn has made the problem more complex and its remedy has become longer. In this study, through the adaptation of a critical view, the inability of the poverty eradication programs in Iran is studied. The study includes the different approaches taken, the history of poverty in Iran, and the major poverty eradication policies of the country. The results indicate that due to the lack of congruence between the theoretical and practical issues, the continuation of the present policies will not result in any significant anti-poverty actions. At the end of the article, the debriefing and discussion sections argues for the necessity of the formation of a national poverty eradication committee which is formed by the representatives of the government, private sector, civil institutes the aims of which are to mobilize the poverty eradication programs.
    Keywords: Inequality, Poverty, Poverty Eradication, Program