فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 22 (پاییز 1385)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 22 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آتوسا مدیری صفحه 11
    طرح مساله: هدف مقاله بررسی رابطه میان جرم، خشونت و احساس امنیت در فضای شهری است. فرضیه پژوهش بر مبنای نظریات جکوبز (Jacobs) و زوکین (Zukin) به این صورت تنظیم شده است: جرم و خشونت در کاهش احساس امنیت در فضاهای عمومی شهر موثرند و نقش خشونت قوی تر از جرم است.
    روش
    روش پژوهش مبتنی بر آزمون نظریه است و روش آزمون فرضیه مبتنی بر تحلیل سنجش تراکم نقطه ای شاخص ها و مجذور خی (c2) در جدول توافقی است. نمونه های پژوهش از 14 فضای شهری که سر خوشه های نمونه گیری را شکل می دهند، به روش تصادفی جمع آوری شده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که جرم بیش از خشونت می تواند مانع حضور مردم در فضای شهری و کاهش احساس امنیت گردد. همچنین احساس امنیت رابطه قوی با جرم و خشونت نشان نمی دهد.
    نتایج
    نتایج پژوهش از نظریه جکوبز حمایت نمی کند و نشان می دهد که نقش جرم در کاهش احساس امنیت بیش از خشونت است.
    کلیدواژگان: امنیت، جرم، خشونت، دسترسی پذیری نمادین، فضای عمومی شهر
  • یوسف بیانلو، محمد کریم منصوریان صفحه 29
    طرح مساله: هدف این تحقیق بررسی رابطه بین عوامل جمعیت شناختی و بوم شناختی با نرخ جرایم و همچنین شناسایی نقاط جرم خیز و جرایم خاص هر یک از مناطق هشت گانه شهر شیراز می باشد.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش کلیه مجرمین دستگیر شده شهر شیراز در سال 1382 بوده و جمعیت نمونه نیز 2653 نفر مجرمین هشت جرم: الف) قتل، ب) آدم ربایی، ج) سرقت های مسلحانه، د) جعل اسناد، ه) کلاهبرداری، و) غصب عناوین، ز) کیف قاپی، ح) سرقت های عادی می باشد. روش تحقیق، کمی و تکنیک مورد استفاده قرار گرفته، بررسی اسنادی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه معکوس استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    در مورد رابطه بین سابقه کیفری، تحصیلات و سن با نوع جرم، بررسی در دو سطح انجام گرفت که در سطح اسمی رابطه معناداری بین آنها با نوع جرم حاصل گردید، ولی در سطح ترتیبی بین سن و نوع جرم رابطه معناداری به دست نیامد.
    تراکم جمعیت با متغیرهای نرخ قتل، جعل اسناد، کلاهبرداری، کیف قاپی و سرقت های عادی رابطه معناداری داشت، ولی تراکم جمعیت با متغیرهای نرخ آدم ربایی، سرقت های مسلحانه و غصب عناوین رابطه معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: تراکم جمعیت، جغرافیای جرم، سنخ شناسی جرم، نرخ جرم، نقطه داغ جرم
  • محمد فرجیها صفحه 57
    طرح مساله: این مقاله کوششی است برای شناسایی معیارهای گزینش اخبار جنایی، تحلیل محتوای گزارش های جنایی و نیز کشف ارتباط متقابل و پیچیده بین محتوای گزارش های جنایی و دیگر ابعاد ساختارهای اجتماعی در شکل گیری رفتار مجرمانه.
    روش
    در این تحقیق از روش تحلیل محتوا برای بررسی محتوای اخبار و گزارش های جنایی در رسانه های نوشتاری و دیداری استفاده شده است و با استفاده از روش نمونه پژوهی به نمونه های مرتبط در مطالعات داخلی اشاره شده است.
    یافته ها
    الف) خبرنگاران و دبیران سرویس روزنامه ها و مدیران تنظیم خبر با گزینش اخبار جنایی و تعیین چگونگی بازتاب پدپده های جنایی در رسانه ها نقش موثری در شکل گیری افکار عمومی در مورد جرم و عدالت ایفا می کنند؛ ب) فقدان جنبه های تحلیلی و تاکید بر توصیف پدیده های جنایی در اخبار و رویدادهای جنایی مانع ایجاد درک و بینش صحیح نسبت به عوامل وقوع جرم و راه های کنترل آن در مخاطبان شده است؛ ج) گزینش اخبار جنایی بر مبنای شاخص های تعیین کننده «ارزش خبری» پی آمدهای بی شماری از جمله بزرگ نمایی جرم های خشونت آمیز و افزایش احساس ناامنی در اجتماع را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: اخبار جرم، ارزش خبری، تحلیل محتوا، جرم و رسانه، قدرت رسانه ای
  • باقر ساروخانی، منیژه نوید نیا صفحه 87
    طرح مساله
    تحقیق حاضر با تاکید بر متغیر محل سکونت، به مطالعه امنیت اجتماعی خانواده می پردازد و میزان برخورداری خانواده ها در شرایط فعلی از امنیت اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد. امنیت جانی، امنیت مالی، امنیت شغلی، امنیت عاطفی و امنیت اخلاقی به عنوان ابعادی از امنیت اجتماعی خانواده برآورد گردیده و تفاوت این ابعاد به لحاظ منطقه سکونت مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش
    این تحقیق از نوع پیمایشی است که طی آن با 420 خانواده ساکن در منطقه شمال و جنوب تهران مصاحبه شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون t استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که محل سکونت بر امنیت اجتماعی خانواده اثرات موثر و معنی داری دارد. همچنین سطح برخورداری خانواده از امنیت جانی، مالی، شغلی، عاطفی و اخلاقی به نوبه خود تاثیر زیادی بر امنیت اجتماعی به عنوان شاخص ترکیبی از سطوح گوناگون امنیت در اجتماع را نشان می دهد.
    نتایج
    امنیت اجتماعی خصلتی تفاضلی، شبکه ای، جمعی و ترکیبی دارد و متناسب با محل سکونت خانوارها، این ویژگی های دستخوش تغییر می شوند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت مالی، امنیت شغلی، امنیت عاطفی، امنیت اخلاقی
  • فردین علیخواه، مریم نجیبی ربیعی صفحه 109
    طرح مساله: ترس از قربانی جرایم شدن در بین زنان یکی از موضوعات برجسته در مطالعات جرم شناسی و جامعه شناسی انحرافات است. در این مقاله نتایج پژوهشی ارایه می شود که تلاش داشته است وضعیت ترس از جرم را در فضاهای عمومی در بین زنان شهر تهران مطالعه کند.
    روش
    در این تحقیق از روش های کیفی و کمی استفاده شده است؛ بدین ترتیب که بعد از بررسی نظریه های تبیین گر و تهیه مدل و ارایه فرضیه و نیز برگزاری چندین جلسه متمرکز گروهی با زنان در مناطق مختلف شهر، پرسش نامه ای تهیه و در بین 800 نفر از زنان ساکن در مناطق 22 گانه شهر تهران اجرا شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن است که حدود 48 درصد زنان در حد زیاد، 33 درصد در حد متوسط و 19 درصد در حد کم در فضاهای شهری نسبت به تهدید جرایم دچار ترس و واهمه اند. به بیان دیگر حدود نیمی از زنان به هنگام تردد در شهر احساس امنیت ندارند. در بین زنان تحصیل کرده و دارای درآمد بالا، زنانی که در محله آن ها ساختمان ها و زمینهای متروکه کم تر بوده و زنانی که از فعالیت های پلیس رضایت بیشتری داشته اند میزان ترس از جرم کم تر بوده است.
    کلیدواژگان: اماکن عمومی، ترس از جرم، ترس قربانی شدن، خشونت خیابانی، زنان
  • ملیحه شیردل صفحه 133
    طرح مساله: پژوهش حاضر با هدف تحلیل دیدگاه دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در زمینه عوامل موثر در بروز انحرافات اجتماعی انجام شده است.
    روش
    نمونه پژوهشی شامل 120 دانشجوی پسر و دختر تحت پوشش کمیته امداد است که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی گزینش شده بودند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته که شامل 48 گوپه است گردآوری گردید. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که از کل واریانس تبیین شده، 24.05 درصد را عامل «خانواده و گروه همگنان»، 22.21 درصد را عامل «اعمال کنترل شدید»، 22.16 درصد را عامل «وضعیت اقتصادی» و 21.47 درصد را عامل «امور فرهنگی- آموزشی» تبیین می کند.
    نتایج
    نتایج نشان می دهند که چهار عامل «خانواده و گروه همگنان»، «اعمال کنترل شدید»، «وضعیت اقتصادی»، و «امور فرهنگی- آموزشی» 89.89 درصد از واریانس متغیرهای تحلیل را تبیین می کنند که در بین این چهار عامل، عامل «خانواده و گروه همگنان» بالاترین میزان تبیین واریانس انحرافات اجتماعی را دارد.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، انحرافات اجتماعی، تحلیل عوامل، دانشجویان، کمیته امداد
  • داریوش جلالی، جهانبخش رهبریان صفحه 149
    طرح مساله: هدف از انجام این پژوهش بررسی و مقایسه خشونت تجربه شده همسران افراد معتاد در مقایسه با همسران افراد غیر معتاد است.
    روش
    تعداد 107 نفر از همسران افراد معتاد به صورت تصادفی و 107 نفر همسران افراد غیرمعتاد پس از همتاسازی با گروه نمونه انتخاب و توسط پرسشنامه میزان خشونت تجربه شده، ارزیابی شدند. میزان حمایت اجتماعی زنان نیز توسط پرسشنامه پروسیدانو محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون t مبین تفاوت معنی دار بین میانگین نمرات خشونت تجربه در دو گروه بود (P<0.01). نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد که در دو گروه رابطه معنی داری بین میزان تحصیلات و وضعیت شغلی افراد با خشونت تجربه شده همسرانشان وجود دارد (P<0.05). در گروه افراد غیر معتاد ارتباط معنی داری بین میزان تحصیلات زنان با میزان خشونت تجربه شده آن ها وجود دارد. در گروه افراد غیر معتاد همبستگی منفی معنی داری بین میزان حمایت اجتماعی با خشونت تجربه شده وجود دارد، در حالی که چنین رابطه ای در گروه افراد معتاد مشاهده نشد (P<0.05).
    نتایج
    همسران افراد معتاد در مقایسه با همسران افراد غیرمعتاد خشونت بالاتری را تجربه می کنند. در بین همسران افراد معتاد خشونت تجربه شده با حمایت اجتماعی رابطه معکوس دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، حمایت اجتماعی، خشونت علیه زنان
  • جعفر شرافتی پور صفحه 173
    طرح مساله: نقش عوامل اجتماعی و اقتصادی در بروز انحرافات اجتماعی از طرف اغلب جامعه شناسان و محققین مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر با تکیه بر یافته های این قبیل جامعه شناسان به بررسی ویژگی های اجتماعی و اقتصادی زنان خیابانی در شهر تهران در سال 83 می پردازد. هدف از این تحقیق تعیین رابطه میان این ویژگی ها و خیابانی شدن زنان است.
    روش
    روش تحقیق پیمایشی بوده و جامعه آماری را زنان خیابانی در تهران تشکیل می دهند. حجم نمونه 150 نفر است. این تحقیق علاوه بر روش آمار توصیفی، با بهره گیری از روش آمار استنباطی، به تجزیه و تحلیل دقیق رابطه میان متغیرهای مستقل با متغیر وابسته پرداخته است.
    یافته ها
    اولین تماس جنسی زنان خیابانی عمدتا مربوط به سن 13.5 سالگی است. بیشترین فراوانی سن شروع فعالیت جنسی در خیابان، مربوط به سن 15 سالگی است. به طور متوسط هر زن خیابانی در هر هفته 9 بار تماس جنسی برقرار می کند. 45.3 درصد از زنان خیابانی به تنهایی زندگی می کنند.
    نتایج
    با مطرح شدن کلیه عوامل به طور هم زمان در مدل، این نتیجه حاصل شد که رابطه میان ویژگی های اجتماعی و ویژگی های اقتصادی به عنوان متغیرهای مستقل و خیابانی شدن (به عنوان متغیر وابسته)، معنادار بود.
    کلیدواژگان: خیابانی شدن، زنان خیابانی، ویژگی های اجتماعی، ویژگی های اقتصادی
  • شهربانو کامرانی فکور صفحه 197
    طرح مساله: تجربه خشونت خانوادگی از عوامل عمده فرار دختران و کودکان خیابانی از منزل به شمار می رود. پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای میزان شیوع و نوع خشونت های خانوادگی در میان دختران و پسران فراری و غیرفراری پرداخته است.
    روش
    در این پژوهش آزمودنی ها از دو گروه دختران فراری و کودکان خیابانی پذیرش شده در مراکز بهزیستی به عنوان گروه ملاک، و پسران محصل مقطع ابتدایی و راهنمایی و دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان و پایان راهنمایی به عنوان گروه مقایسه انتخاب شده، آزمودنی های دو گروه ملاک و مقایسه از حیث عامل سن و جنسیت کنترل شدند. به منظور سنجش میزان و نوع خشونت تجربه شده، مقیاس CTS توسط آزمودنی ها تکمیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده حاکی از معنی دار بودن تفاوت تجربه خشونت خانوادگی میان دختران فراری با غیرفراری ها و کودکان خیابانی با کودکان عادی می باشد.
    نتایج
    با توجه به فراوانی بسیار بالای تجربه خشونت جسمی و روانی از جانب والدین در فراریان، ممکن است تجربه تنبی هات جسمانی و تحقیر و سرزنش های روانی یکی از عوامل مهم فرار کودکان از منزل باشد. همچنین، تجربه زیاد شاهد خشونت بین والدین بودن در کودکان فراری نشان دهنده متشنج و استرس زا بودن محیط خانوادگی آنان می باشد که این مساله در فرار کودکان بسیار موثر می باشد.
    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، دختران فراری، فرار از منزل، کودک آزاری، کودکان خیابانی
  • الهه حجازی، کیوان صالحی صفحه 219
    طرح مساله: پژوهش حاضر با هدف تحلیل دیدگاه دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در زمینه عوامل موثر در بروز انحرافات اجتماعی انجام شده است.
    روش
    نمونه پژوهشی شامل 120 دانشجوی پسر و دختر تحت پوشش کمیته امداد است که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی گزینش شده بودند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته که شامل 48 گوپه است گردآوری گردید. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که از کل واریانس تبیین شده، 24.05 درصد را عامل «خانواده و گروه همگنان»، 22.21 درصد را عامل «اعمال کنترل شدید»، 22.16 درصد را عامل «وضعیت اقتصادی» و 21.47 درصد را عامل «امور فرهنگی- آموزشی» تبیین می کند.
    نتایج
    نتایج نشان می دهند که چهار عامل «خانواده و گروه همگنان»، «اعمال کنترل شدید»، «وضعیت اقتصادی»، و «امور فرهنگی- آموزشی» 89.89 درصد از واریانس متغیرهای تحلیل را تبیین می کنند که در بین این چهار عامل، عامل «خانواده و گروه همگنان» بالاترین میزان تبیین واریانس انحرافات اجتماعی را دارد.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، انحرافات اجتماعی، تحلیل عوامل، دانشجویان، کمیته امداد
  • حسین نازکتبار، محمد جواد زاهدی، هوشنگ نایبی صفحه 233
    طرح مساله: پژوهش حاضر به منظور تعیین نقش دینداری در ممانعت از بزهکاری (سرقت) جوانان شهر تهران با استناد به دیدگاه های دینداری و پیوند اجتماعی سعی در ارایه تحلیل جامع شناختی از دینداری به منزله راهکاری برای مقابله با معضل بزهکاری جوانان دارد.
    روش تحقیق: روش این تحقق پیمایشی و از نوع علی- مقایسه ای پس از وقوع است. به لحاظ معیار زمان، این پیمایش از نوع مقطعی بوده و به لحاظ معیار ژرفایی از نوع پهنانگر است که داده های آن با استفاده از پرسش نامه گرد آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد تفاوت معنی داری بین ابعاد دینداری و میزان بزهکاری (سرقت) در بین دو گروه جوانان عادی (غیر بزهکار) و زندانی (بزهکار) در سطح اطمینان 95 درصد وجود دارد. یافته های نظری پژوهش نشان داد که گرچه می توان رابطه جداگانه و مستقیم هر یک از متغیرهای مستقل (ابعاد دینداری) با متغیر وابسته (میزان بزهکاری) را بر اساس نظریه های دینداری و پیوند اجتماعی تبیین کرد، اما نتایج حاصل از تحلیل چند متغیری، بیانگر آن است که تنها، بعد پیامدی دینداری تاثیر مستقیم بر بزهکاری داشته و بیشترین سهم را در تبیین ممانعت از بزهکاری جوانان به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: بزهکاری، جرم، جوانان زندانی، جوانان عادی، دینداری
  • احمد میدری* صفحه 261
    طرح مساله: نظریه حکمرانی خوب از اواخر دهه 1990 مورد استقبال قرار گرفت. این نظریه در ایران هنوز مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است. این مقاله سعی دارد زمینه های پیدایش، ارتباط این نظریه با نظریه های رقیب و توصیه های سیاستی آن را معرفی کند.
    روش
    این مقاله بر پایه منابع کتابخانه ای در زمینه حکمرانی خوب تدوین و با استفاده از روش اسنادی انجام شده است.
    یافته ها
    الگوی دولت حداقل با افزایش شدید بحران های مالی همراه بوده است که هزینه های سنگینی بر اقتصاد کشورهای در حال توسعه و اقتصاد جهانی تحمیل کرده است. طی دو دهه 1980 و 1990 نابرابری میان کشورها افزایش یافته و در اکثر کشورهای اروپای شرقی و شوروی سابق اجرای این الگوی سیاست گذاری به افزایش شدید فقر و نابرابری و تورم منجر گردیده است. این پیامد ها موجب رویگردانی از الگوی دولت حداقل و استقبال از الگوی حکمرانی خوب شده است.
    نتایج
    کاهش مداخله دولت، لزوما عملکرد بهتر وضعیت اقتصادی را به ارمغان نمی آورد. برای دستیابی به توسعه، نقاط ضعف دولت و راه های کاهش آن باید در کانون سیاست ها قرار گیرد. اعمال حکمرانی بهتر نیازمند مجموعه ای از سیاست هاست که از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است؛ با این وجود، افزایش رقابت در حوزه سیاسی و اقتصادی و همچنین پاسخگویی بیشتر دولت، دو راهبرد اصلی حکمرانی خوب است.
    کلیدواژگان: الگوهای نظری توسعه، توصیه های سیاستی، حکمرانی خوب
|
  • Atoosa Modiri* Page 11
    Objective
    This article investigates the relationship between crime and barbarism with sence safety. The hypotheses was built on Jacobs and Zukin’s theories, in this way: Barbarism has more effect on people feeling about safety and symbolic access and presence of people can increase the feeling of safety.
    Method
    The resaech is a testing theory one and Analysis is based on Kernel density and Chi-Square test in Cross tab. Sample size is 364 and the procedure of sampling is clustering, by 14 urban spaces as clusters. Findings &
    Results
    There is no strong relationship between crime, Barbarism and sence of safty But crime has effective role on presence of people in urban spaces. The results of research do not support Jacobs’s theory about the more importance role of barbarism, but they support Hiller’s theory about decreasing of safety by most high levels of activity and presence of people.
    Keywords: Barbarism, Crime, Public Sphere, Security, Symbolic Access
  • Yousef Bayanloo*, Mohammad Karim Mansourian Page 29
    Objective
    Target of this research is study of relation of between demographic and ecological factors with type of crimes that criminals do it.
    Method
    Statistical universe of research to be whole of arrested criminals of Shiraz city in 1382 and sample population is the whole criminals of eight crimes: 1-Homcide 2-abduction 3-armed thefts 4-forgery 5-fraud 6-usuraption of titles 7- purse 8-usual thefts (including: theft of lodging, retinues, automobile, motorcycle, pick pocketing, store and private and governmental places) that number of them have been 2653 persons. Method of research is the quantitative and used technic is documentary survey. Inverse questionnaire has used for collecting of data. SPSS and correlation coefficients related with ordinal and nominal and Interval levels have used for analysis of data. Finding &
    Results
    Analysis of relation between antecedent of penal, education and age did in two levels that there were significance relation between them in the nominal level but there were not significance relation between age and type of crime in the ordinal level. There were significance relation between population density and variables homicide, forgery, fraud, purse and usual thefts rates. But there were not significance relation between population density and variables abduction, armed thefts and usurpation of titles rates.
    Keywords: Crime, Crime Rate, Geographic of Crime, Hot Spot of Crime, Population Density, Typology of Crime
  • Mohammad Farajiha* Page 57
    Objectives
    The diversity of theorical approaches to relationship between media and crime have revealed the fact that the influence of the media can be conceptualized both negatively and positively, depending on the perspective adopted. This article is an attempt to identify the indicators of "newsworthiness", to analyses the content of crime news, and to explore mutual interaction between crime news with the social structure in shaping criminal behavior.
    Method
    The method of this research is descriptive, and content analysis of media coverage of the crime has also been used for collecting date. Findings &
    Result
    While the possibility of a causal relationship between the media consumption and behavioral response is downplay by most media academics, it is accepted that those who work in the media, do have some degree of influence in terms of what potential stories they select and how they then organize them, defining or amplifying some issues over others. The news values illustrate that the news media do not cover systematicallt all forms of crime and victimization, and that they pander to the most voyeuristic desire of the audience by exaggerating and dramatizing relatively unusual crime, while ignoring the crime that are most likely to happen to the average person.
    Keywords: Content Analysis, Crime News, Media, Crime, Media power, Newsworthiness
  • Fardin Alikhah*, Maryam Najibi Rabiei Page 109
    Objectives
    This paper presents and discusses the findings of a research project that has conducted by the authors. Here there is an attempt to study the fear of crime among women in the light of interdisciplinary theories. We focus on two words: women and public spaces. This is because women are considered as much vulnerable at public spaces.
    Method
    We used both quantative and qualitative methods of collection data. That is, FGDs and survey. Finding &
    Results
    Our main findings show that the fear of crime among almost 48 percent of respondents is high, 33 percent is middle and 19 percent low. Our tabulation tabals indicate that there is a statistically significant relationship between rate of fear and income, education, neighborhood, and satisfaction with police operations.
    Keywords: Fear of Crime, Public Spaces, Victimization, Women
  • Malihe Shirdel* Page 133
    Objective
    Married life like other matters and phenomenon has its own special damages and problems too that one of this main damages of married life is sexual unlawful relation ship. Among this, the subject that draws researcher's attention is what factors cause the tendency of married men and women to unlawful sexual relationship?
    Method
    This research is kind of measurmental or planning studying that the researcher pays in it to sociology and psychology features about what people think and do about unlawful relation ship and the relation ship between mental and social changeables.Finding &
    Result
    Finding represents this subject that the factors of sexual unsatis faction in married relation ship, feeling of revenge about unfaithful ness of wife and in like of various are effective in tendency of married men and women to sexual unlawful relation ship. The results in this research showed that the tendency of unlawful relation ship between men is more than women and it is the main factor in their tendency to unlawful relation ship, motivation of sexual tensions, unsatisfaction of moral relation ship inability in solving married encroachment.
    Keywords: Married Men, Married Women, Moral Relationship, Sexual Relationship, Sexual Unlawful Relationship
  • Darush Jalali*, Jahanbakhsh Rahbarian Page 149
    Objective
    Addiction is one of the basic problems that treat millions of people. This problem not only is individuals but also has been faced their family with many problems. The aim of this study was determine and comparative the violence experienced rate among addicted and non - addicted's wives.
    Method
    107 addicted 's wives were selected by randomly sampling, and matched 107 persons of non- addicted 's wives, and then evaluated by researcherdeveloped questionnaire on the experienced violence. The reliability of the inventory using Cronbach Alpha was estimated. 78. For dertermine rate of social support used by Prosidano (1983) inventory.Finding &
    Result
    The analysis of t- test indicated that the significant difference between mean violence experienced among addicted and non- addicted 's wives (P<.01). The analysis of variance indicated significant difference between educated level and occupational status (P<.05). In non- addicted group the results of the hypotheses indicated that there was a significant relation between the rate of experinced violence and educated level (P<.5). There was negative correlation between the level of social support and violence experienced rate in nonaddicted group but that was not significant in addicted group (P<.05). This study indicated addicted's wives in comparative non - addicted's wives higher violence were experienced. Further, the people's wives who were non – occupational and low educated higher violence were experienced. In non - addicted's wives there were reverse relation between the rate of experinced violence and educated level, Where as, in addicted's wives with the level of social support.
    Keywords: Addicted\'s wives, Addiction, Experienced Violence, Social Suport, Violence against Women
  • Jafar Sherafatipour* Page 173
    Objective
    This resarch considers the social and economical characteristics of streetwalker in Tehran in 2004. The purpose of this research is to determine the relationship between social and economical characteristics and becoming streetwalker of women.
    Method
    The research Bulk of sample is 150 people, which is chosen by refering to a. Hajar of Crisis Intervention Center to tehran province (75 People) b. City surface and parks in Tehran in which 75 people are chosen. For the first case, the choise of bulk sample was complete, for the second one a random sampling was done with streetwalkers in city surface and parks during three month. The instrument for collecting in formation was questionnaire (involves 96 questions). The information was gathered by interviewing each of the samples. Findings &
    Result
    The relation between social characteristics, economical characteristics, observation of streetwalkers in city surface and becoming streetwalker (as dependable variable) was meaningful.
    Keywords: Economical characteristics, Prostitution, Social characteristics, Street walkers, Tehran
  • Shahrbanoo Kamrany Fakour* Page 197
    Objective
    Family violence has enormous consequences and runaway is one of it's major results. Present study compares rates and types of family violence (parents or sibling violence on children, witnessing interparental violence) between runaway and non runaway children.
    Method
    samples includes of: 1) 12-18 years old runaway girls and 8-12 years old boys (street children) that were living in welfare organization centers and 2) 15 boys who were in elementary or guidance school and, 15 student girls who studied in guidance or high school. Two groups were controlled in age and gender factors. CTS scales were completed by participants.
    Findings
    T test results indicated that there is statistically significant difference among runaway and no runaway children in parent's physical and Psychological violence experience. In addition, results revealed that runaway children witnessed more interparental violence. There wasn’t significant difference among runaway and no runaway children in sibling abuse item.
    Result
    High rates of parent's physical and psychological violence toward their children may be one of the most important causes of children's runaway. In addition, high prevalence of witnessing interparental violence revealed that runaway children's home was very stressful.
    Keywords: Child Abuse, Family Violence, Runaway Girls, Street Children
  • Elahe Hejazi*, Keyvan Salehi Page 219
    Objective
    The primary purpose of present research was to determine which social components influence social deviance.
    Method
    A self-report questionnaire designed to assess factors which influence on social deviance was administrated to 60 male and 60 female. We selected our sample by using stratified random sampling from Imam Khomeini Relief Foundation (IKRF) university students who had attended at Samen-ol-A`emme camp in summer holidays in Mashhad.
    Finding
    As follow, we conduct an exploratory factor analysis. Additionally, we compare our explored factors with other authors. Factor analysis of research – made scale (S.D.) yielded evidence for 4 factors which 89.89% of total variance was explained by them. We find four factors, including, a: Family and per cohort, b: parent-external control, c: economic status and d: educational-cultural factors which respectively, 24.05%, 22.21%, 22.16% and 21.47% of total variance was explored by them.
    Result
    At the results, socio-cultural variations in attribution of social deviance are discussed, suggestion for direction in future research and cultural politymakers on the attribution of social deviance are offered.
    Keywords: Factor Analysis, Imam Khomeini Relief Foundation Students, Social Deviance
  • Hossein Nazoktabar *, Mohammad Javad Zahedi, Houshang Nayebi Page 233
    Objectives
    The purpose of the present research has been to determine the role of religiosity in preventing juvenile delinquency (robbery) in Tehran on the basis of religiosity perspective theoretical and social integration, and the aim has been to provide the sociological analysis of religiosity as solution for confronting to juvenile delinquency.
    Method
    The research method is survey and a kind of causal- comparative. In tense of time, it is cross- sectional and in tense of intensive it is a kind of extensive the data, and have been collected through questionnaire. Finding &
    Results
    The results of this study shows that there is a significiant difference between religiousity and delinquency rate of typical(non delinquent) and confined (delinquent) juvenile group in significance of % 95. The theoretical finding of the research showed that although it is possible to describe the seperated and direct relalation between each one of independent variables (religious aspect) and the dependent variable (the rate of delinquency), based on religiousity and social integration theories, but the result of multi variable analysis shows, only consequentive aspect of religiousituy has a direct effect on delinquency and it proved to have the greatest share in explaining the preventing juvenile delinquency.
    Keywords: Confined Juvenile, Crime, Delinquency, Religiosity Aspects, Typical Juvenile
  • Ahmad Meidari* Page 261
    Objectives
    The theory of good governance is a new paradigm in economic development which has been considered by the mid of 1990s¡ The experience of transition economies in Eastern Europe and former Soviet :::::union::::: as well as financial crisis in the world economy during two recent decades make clear the necessity of a new paradigm for development policy. After reviewing these experiences¡ this article focuses on the difference between good governance and structural adjustment policy.
    Method
    This research attempts to review the literature of good governance theories and presents the evolution of economic development paradigm.
    Finding &
    Result
    The political and economic competition and accountability are main strategies for improving governance. A better governance demands social and economic as well as local and national polices which discussed in this article.
    Keywords: Accountability, Competition, Financial Crisis, Good Governance, Structural Adjustment Policy