فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 36 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالمجید آهنگری، نادر مهرگان*، روح الله رضایی صفحه 11
    طرح مساله: از مهم ترین مسائلی که امروزه دغدغه بسیاری کشورهاست، رشد اقتصادی و تلاش برای دموکراتیک شدن است. از این رو هدف این مقاله، بررسی ارتباط مردم سالاری و رشد اقتصادی است.
    روش
    با استفاده از آمارهای 62 کشور، طی دوره 1980 تا 2000 و با استفاده از مدل داده های ترکیبی تاثیر مردم سالاری بر رشد اقتصادی بررسی شده است. بدین منظور جهت انجام تحلیل های آماری و اقتصاد سنجی از نرم افزارهای Stata8 و Eviews5 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تخمین های اقتصادسنجی تاثیر مثبت و مهم مردم سالاری بر رشد اقتصادی را نشان می دهد. همچنین رشد اقتصادی به طور منفی با تورم، جمعیت شهری، مخارج مصرفی دولت و به طور مثبت با سرمایه های انسانی، سرمایه گذاری، رشد جمعیت، نیروی کار زنان و جمعیت فعال ارتباط دارد.
    نتایج
    بهبود نهادهای دموکراتیک (کیفیت نهادی) برای رشد اقتصادی سودمند است. همچنین برای رسیدن به رشد بیشتر در جامعه باید سیاست هایی را اجرا کرد که موجب افزایش سطح تحصیلات، ا یجاد نهادهای دموکراتیک، عدم دخالت دولت در اقتصاد، افزایش سرمایه گذاری و مشارکت افراد به خصوص زنان، در امور اقتصادی گردند.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، داده های ترکیبی، مردم سالاری، رشد اقتصادی
  • وحید قاسمی، مهدی ادیبی سده، کریم آذربایجانی، خالد توکلی* صفحه 27
    طرح مساله: از زمانی که بحث سرمایه اجتماعی و نقش آن در توسعه اقتصادی مطرح شده، تصور غالب، تاکید بر نقش مثبت سرمایه اجتماعی بوده است. در این نوشتار استدلال می شود که سرمایه اجتماعی انواع مختلفی دارد و ضمن این که تاثیر مثبتی بر روند توسعه دارد اما گاهی اوقات ممکن است برای توسعه مفید و مناسب نباشد.
    روش
    روش تحقیق در این نوشتار «کتابخانه ای» است. تحقیقات مختلفی که در زمینه ارتباط میان سرمایه اجتماعی و توسعه اقتصادی وجود دارد، بررسی می شود و در نهایت براساس نتایج به دست آمده، ارتباط یا عدم ارتباط این دو بیان می شود.
    یافته ها
    براساس یافته های این پژوهش، از آن جا که سرمایه اجتماعی درون گروهی بر اعتماد محدود و خاص تاکید دارد، موجب اختلال سازمانی و فرقه گرایی می شود و نتیجه آن عدم توسعه است. در مقابل، سرمایه اجتماعی برون گروهی با گسترش شعاع اعتماد، شکل گیری شبکه های روابط اجتماعی و مشارکت افراد در انجمن های داوطلبانه به فرایند توسعه اقتصادی کمک می کند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی برون گروهی، سرمایه اجتماعی درون گروهی
  • عباس عصاری آرانی*، وجیه افضلی ابرقویی صفحه 61
    طرح مساله: کارایی بخش عمومی در رشد و توسعه اقتصادی و همچنین رفاه اجتماعی همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. اساسا یکی از محور های مهم این مطالعات، تعیین اندازه مطلوب و بهینه دولت است. بدین منظور در این مقاله به بررسی ارتباط اندازه دولت و توسعه انسانی می پردازیم.
    روش
    این بررسی براساس اطلاعات و آمار موجود و مدل پانل پویا (Dynamic Panel Data) و با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته (Generalize method of moments)، طی دوره زمانی 1990 تا 2006 انجام شده است.
    یافته ها
    در بررسی ارتباط بین اندازه دولت و توسعه انسانی در کشور های نفتی و کشورهای در حال توسعه غیرنفتی محاسبات ارتباط مثبت مخارج مصرفی و سرمایه گذاری دولت در هر دو گروه از کشورها را نشان می دهد.
    نتایج
    اندازه دولت در کشورهای نفتی بزرگ تر از کشورهای غیرنفتی است ولی به دلایلی چون عملکرد نامطلوب، پایین بودن کیفیت کالاهای بخش عمومی و... دولت نتوانسته به صورت بهینه بر توسعه انسانی اثرگذار باشد و اثرگذاری دولت در کشورهای در حال توسعه بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، تخمین زن گشتاوری تعمیم یافته (GMM)، توسعه انسانی، مخارج سرمایه گذاری، مخارج مصرفی
  • یدالله دادگر*، جعفر شفیعی سرشت، علی تازیکی نژاد صفحه 91
    طرح مساله: رفاه اجتماعی به عنوان مجموعه ای سازمان یافته از قوانین، مقررات، برنامه ها و سیاست ها که در قالب موسسات رفاه و نهادهای اجتماعی به منظور پاسخگویی به نیازهای مادی و معنوی و تامین سعادت انسان ارائه می شود، یکی از جنجال برانگیزترین موضوعاتی است که پیرامون آن مباحث و آراء گوناگونی ابراز شده است. از طرف دیگر با توجه به سطح توسعه یافتگی ملل، رژیم های رفاهی مختلقی در جهان معاصر ظهور کرده اند. در این نوشتار ابتدا با توجه مفهوم کالایی زدایی (decomodification) به بررسی و تحلیل انواع رژیم های رفاهی با تاکید بر دولت رفاه می پردازیم و در ادامه جایگاه نظام رفاهی ایران بررسی می شود.
    روش
    نوشتار حاضر، تحلیلی توصیفی و مبتنی بر نظریه های اقتصاد رفاه و اقتصاد بخش عمومی بوده و در آن از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    نتایج
    بین رفاه اجتماعی و سطح توسعه یافتگی یک کشور این همانی وجود دارد. سه نوع رژیم رفاهی در حال حاضر قابل تشخیص است که عبارت اند از دو رژیم فرا رفاهی عدم تامین و تامین غیررسمی و دیگری رژیم دولت رفاه. رژیم اخیر خود شامل سه رویکرد پسماندی، مشارکتی و حداکثری است که این تقسیم بندی مبتنی بر نظریه همگرایی است. به رغم انتقاداتی که از رژیم دولت رفاه صورت گرفته این رژیم به عنوان کارآمدترین رژیم در ایجاد رفاه حداقلی ابناء شناخته شده است. رژیم رفاهی در ایران رژیم دولت رفاه نیست.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، رژیم های رفاهی، کالایی زدایی، نظریه همگرایی
  • اسماعیل علی اکبری*، مهدی امینی صفحه 121
    طرح مساله: رشد شهر و شهرنشینی بارزترین ویژگی تحولات اجتماعی اقتصادی در دوره اخیر است. شهرنشینی در این دوره با چنان سرعتی افزایش یافته که بسیاری از فرصت ها را برای ارتقا کیفیت زندگی به شدت محدود کرده است. لذا همزمان با شهری شدن جامعه ایران، تحلیل پیامدهای آن، از جمله ارزیابی کیفیت زندگی شهری، یکی از مهم ترین ضرورت های مطالعات شهری کشور است. در این مقاله تغییرات کیفیت زندگی شهری طی دوره 1365 تا 1385 ارزیابی می شود.
    روش
    تغییرات کیفیت زندگی شهری طی دو دهه 1365 تا 1385 بر مبنای شاخص های عینی، نخست در قالب روندها توصیف و تبیین و سپس در مقایسه با تحولات شهرنشینی تحلیل شده است. برای این منظور تغییرات سهم و سرانه یا ضریب برخورداری جامعه شهری از شاخص های شش گانه مسکن، بهداشت، آموزش، ارتباطات، انرژی و گردشگری ارزیابی شده است. اطلاعات پایه ای عموما با روش کتابخانه ای از منابع آماری تهیه شده و در مواردی نیز با مراجعه حضوری به سازمان های ذی ربط تکمیل شده است.
    یافته ها
    ضریب برخورداری جامعه شهری در بسیاری از شاخص های مسکن، آموزش،گردشگری و برخی شاخص های بهداشت و سلامت طی دهه 1365 تا 1385 کاهش یافته است. شاخص های بهداشت و سلامت (به استثنای سرانه تخت های بیمارستانی) در مجموع ثابت باقی مانده ولی سرانه برخورداری شاخص های ارتباطات و انرژی افزایش یافته است.
    نتایج
    کیفیت زندگی شهری در ایران به شدت از شهری شدن جامعه متاثر است. شهرنشینی کمی سهم و سرانه بسیاری از شاخص های کیفیت زندگی شهری را پایین آورده، تغییرات مثبت آن را کنترل کرده و از این طریق بر جنبه های اجتماعی شهرنشینی تاثیرات جدی گذاشته است. در چنین شرایطی، مطالعات ارزیابی کیفیت زندگی شهری بایستی به عنوان یک ضرورت در کنار مطالعات کمی و کالبدی شهرها، در برنامه های توسعه شهری در سطوح ملی و محلی مورد توجه قرار گیرد. ظرفیت و سرعت شهرنشینی در ایران باید همواره با بررسی اثرات آن بر کیفیت زندگی شهری ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: جمعیت شهری، سرانه برخورداری، شاخص های عینی، شهرهای ایران، کیفیت زندگی شهری
  • قهرمان عبدلی*، رامین شیردل صفحه 149
    طرح مساله: در اقتصاد، این اصل پذیرفته شده است که به منظور رسیدن به حداکثر رفاه اجتماعی از اجرای یک پروژه یا طرح، منافع و هزینه های آن بین افراد جامعه براساس مطلوبیت نهایی مصرف یا درآمد توزیع شود. افراد فقیر توان پرداخت مبلغی بابت استفاده از منافع طرح یا پروژه را ندارند ولی منافعی که آن ها کسب می کنند به مراتب بیشتر از افراد غنی است. در این مقاله، براساس این عقیده فراگیر وزن های رفاهی استان های مختلف کشور را با استفاده از تابع مطلوبیت که در آن مطلوبیت نهایی مصرف نزولی است، محاسبه شده است.
    روش
    در این تحقیق مصرف سرانه واقعی 28 استان ایران در سال 1385 به صورت آماری بررسی شد. کشش مطلوبیت نهایی مصرف با استفاده از تابع تقاضای خوراکی ها و غیرخوراکی ها با استفاده از مدل اقتصادسنجی و سری زمانی برآورد و سپس وزن های رفاهی محاسبه شده است.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در مصرف سرانه واقعی استان ها وجود داشته و درنتیجه افزایش یکسان مصرف سرانه تاثیر متفاوتی بر رفاه اجتماعی دارد. لذا وزن های رفاهی در ارزیابی طرح ها مهم هستند. کشش مطلوبیت نهایی مصرف در ایران 56/1- است. کمترین وزن رفاهی به استان تهران (72/0) و بیشترین به استان سیستان (52/2) اختصاص دارد.
    نتایج
    به منظور افزایش رفاه اجتماعی در تخصیص منابع بین استان ها باید وزن های رفاهی را در نظر داشت و با محاسبه مقدار تابع رفاه اجتماعی، هر گزینه که در آن تابع رفاه اجتماعی بیشترین است، انتخاب شود. به کارگیری این وزن ها دو هدف کارآیی و توزیع را همزمان در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: تابع رفاه اجتماعی، تحلیل های هزینه، فایده اجتماعی، کشش مطلوبیت نهایی مصرف (درآمد)، وزن های منطقه ای رفاه
  • نظر دهمرده*، مرضیه اسفندیاری، مرجان رادنیا صفحه 167
    طرح مساله: شاخص توسعه انسانی یکی از مهم ترین شاخص ها با توجه به جایگاه و نقش موثر نیروی انسانی در راستای برنامه های توسعه، ترسیم نمای کلی از کشور در افق 1404، ضروت تاکید و توجه بیشتر به ابعاد انسانی توسعه استان ها، به ویژه برای استان هایی کم برخوردار را آشکار می نماید. در این راستا، مقاله حاضر به منظور سنجش جایگاه عامل انسانی در توسعه استان سیستان و بلوچستان به بررسی و تحلیل شاخص توسعه انسانی در استان می پردازد
    روش
    روش تحقیق حاضر «توصیفی تحلیلی» است که با استفاده از اطلاعات برگرفته از سالنامه های آماری، مراکز آموزشی و بهداشتی استان طی سال های 1385-1375، صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه بیان گر آن است که طی دوره زمانی مورد بررسی، شاخص توسعه انسانی دارای روند افزایش بطئی بوده و درنتیجه بهبود شاخص های امید به زندگی و آموزش استان از 42/0 به 47/0 بالغ گشته است.
    نتایج
    شاخص درآمد نتوانسته سهم قابل قبولی در روند شاخص توسعه انسانی استان داشته باشد. لذا توجه به سیاست ها و راهکارهایی جهت افزایش درآمد سرانه خانوارها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص آموزش، شاخص توسعه انسانی (HDI)، شاخص امید به زندگی، شاخص درآمد
  • احمد امیر عضدی*، حمید محمدی، مجید رضا کریمی صفحه 185
    طرح مساله: این مطالعه با هدف رتبه بندی مناطق شهری استان فارس براساس سطح توسعه یافتگی صورت گرفت. مجموعه شاخص های مورد استفاده در شاخص تلفیقی توسعه یافتگی شامل شاخص های جمعیتی، بهداشت و سلامت، ارتباطات و مطبوعات، آموزش، تسهیلات عمومی و تفریحی، فرهنگی و اقتصادی و رفاهی می شود. هریک از گروه ها خود دارای اجزای جزیی تر هستند (مشتمل بر 29 شاخص).
    روش
    اطلاعات مورد استفاده مربوط به سرشماری سال 1385 در استان فارس است. به منظور رتبه بندی شهرستان های مختلف از دو رهیافت فازی و تاکسونومی عددی استفاده شد. براساس نتایج، به طور نسبی، کارایی روش فازی بالاتر از روش تاکسونومی عددی است.
    یافته ها و
    نتایج
    میان شهرستان های مختلف استان از نظر شاخص های جمعیتی، آموزشی و بهداشت و سلامت تفاوت اندکی وجود دارد و تنها کمتر از 23 درصد از وزن شاخص تلفیقی مورد محاسبه به این شاخص ها تعلق دارد؛ براساس روش فازی شهرستان های شیراز، بوانات، ارسنجان و فراشبند دارای بالاترین رتبه توسعه یافتگی مناطق شهری شهرستان های قیروکارزین، زرین دشت، پاسارگاد و ممسنی دارای پایین ترین رتبه بودند.
    کلیدواژگان: استان فارس، شاخص توسعه، رتبه بندی، روش تاکسونومی عددی، روش فازی
  • اسدالله نقدی *، احمد محمدپور صفحه 215
    طرح مساله: پس از چند دهه برنامه ریزی های توسعه ای کلان، اخیرا به راهبرد توسعه ی محلی به منظور بهبود پایدار شرایط زندگی در اجتماعات محلی توجه شده است. این مقاله به موضوع ارزیابی مشارکتی جهت برنامه ریزی توسعه ی محلی می پردازد.
    روش
    روش انجام تحقیق در این مقاله، اقدام پژوهی مشارکتی است که بر اصول نظری و روشی پارادایم های پراگماتیستی، تفسیرگرایی و نیز رهیافت انتقادی استوار است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق فهرستی از نیازها، مشکلات، اولویت ها و همچنین راه حل های جامعه ی محلی را از منظر ساکنان از قبیل امکانات آموزشی، بهداشتی، حل مسئله ی بیکاری، توجه به نیازهای زنان و جوانان و امکانات زیرساختی نشان می دهد.
    نتایج
    نتایج تحقیق بیان گر آن است که ساکنان منطقه به نیازها و اولویت های خود واقف بوده، برای حل آن ها راهبردهای مبتنی بر دانش و توانمندی محلی را پیشنهاد می دهند که در بسیاری موارد با اتخاذ رویکرد عمودی یا نخبه محور برای برنامه ریزی توسعه همخوان نیستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی مشارکتی، اقدام پژوهی مشارکتی، توسعه ی محلی، شهرستان بهار، نواحی حاشیه نشین
  • محسن نظری*، زهرا فتوره چی صفحه 237
    طرح مساله: ارتباط جهانی شدن و توزیع درآمد از موضوعات مهم اقتصادی است که توجه اقتصاددانان، به خصوص اقتصادانان توسعه، را به خود جلب کرده و راجع به آن نظرات گوناگونی ابراز شده است. در اقتصاد ایران آگاهی از ارتباط جهانی شدن و توزیع درآمد، به دلیل اهمیتی که مبحث عدالت اجتماعی در مبانی ارزشی دارد و نیز وجود حساسیت های اجتماعی در این زمینه، اهمیت ویژه ای دارد.
    روش
    در مقاله حاضر با استفاده از اطلاعات و آمار سال های 1349تا 1386 و براساس برآورد مدل های رگرسیونی، برای مناطق شهری و روستایی و کل کشور ارتباط بین جهانی شدن و توزیع درآمد تبیین می شود.
    یافته ها
    تخمین مدل ها نشان می دهد در ایران با افزایش GNP، نابرابری ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابد. (فرضیه کوزنتس) افزایش باز بودن تجاری به کاهش نابرابری درآمد در کل کشور و مناطق شهری منجر می شود (فرضیه استالپر ساموئلسون)، اما در مورد مناطق روستایی، باز بودن تجاری تاثیری بر توزیع درآمد ندارد. افزایش FDI نیز تاثیری بر توزیع درآمد در ایران ندارد (رد فرضیه ماندل).
    نتایج
    نتایج حاصل از تخمین حاکی از تایید فرضیه کوزنتس و استالپر ساموئلسون و رد فرضیه ماندل است.
    کلیدواژگان: استالپر، ساموئلسون و ماندل، توزیع درآمد، جهانی شدن، درجه باز بودن تجاری، ضریب جینی، فرضیه کوزنتس
  • طاهره آخوندزاده*، حسین راغفر، شمس الله شیرین بخش صفحه 255
    طرح مساله: در این مقاله، تقاضای سیستمی حامل های انرژی در بخش های حمل ونقل و مسکن کشور ایران به تفکیک مناطق شهری و روستایی در فاصله زمانی 1385-1376، به همراه آثار رفاهی حذف یارانه انرژی در این بخش ها محاسبه شده است.
    روش
    برآورد توابع تقاضا با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS) و آثار رفاهی حذف یارانه انرژی و رسیدن قیمت حامل های انرژی به سطح قیمت های بین المللی (قیمت های سایه)، با محاسبه متغیر جبرانی (CV) به دست آمده است. در انجام محاسبات از نرم افزارهای Matlab و Excel استفاده کرده ایم.
    یافته ها
    نسبت هزینه حامل های انرژی به کل مخارج بخش حمل ونقل در دهک های میانی بیشتر از سایر دهک هاست و این نسبت برای دهک دهم از بقیه کم تر است. این نسبت در بخش مسکن با افزایش سطح رفاه، کاهش پیدا می کند. این نسبت ها همچنین در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری است.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد تنوع حامل های انرژی در سبد انرژی، می تواند سبب کاهش متغیر جبرانی شود و در مجموع متغیر جبرانی برای دهک های هزینه ای بالاتر، بیشتر است.
    کلیدواژگان: سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، قیمت سایه، متغیر جبرانی، یارانه انرژی
  • فرزانه طاهری*، سید نعمت الله موسوی صفحه 289
    طرح مساله: تغییر قیمت جهانی ذرت به عنوان یک نهاده مهم در تولید گوشت مرغ از طریق اثرگذاری بر بازار انواع گوشت، باعث تغییرات رفاهی زیادی می شود. این تغییرات رفاهی تحت تاثیر الگوی انتقال قیمت از بازار جهانی به بازار داخل است.
    روش تحقیق: در این مطالعه اثر تغییر قیمت جهانی ذرت بر بازار انواع گوشت از طریق چارچوب تحلیلی چندبازاری برآورد، و در ادامه رفاه تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و شاخص های سرشمار، شکاف و شدت فقر در سطوح مختلف تغییر قیمت براساس دو فرض انتقال متقارن و نامتقارن قیمت از بازار جهانی به بازار داخل محاسبه شد.
    یافته ها
    براساس نتایج، مشخص شد که افزایش (کاهش) قیمت جهانی ذرت بر تولیدکنندگان اثر مثبت (منفی) و بر مصرف کنندگان و کل جامعه اثر رفاهی منفی (مثبت) دارد. آثار رفاهی در کوتاه مدت به مراتب بیشتر از بلندمدت است. همچنین افزایش قیمت جهانی ذرت باعث افزایش محسوس شاخص های فقر و به ویژه شاخص های شکاف و شدت فقر می گردد؛ درحالی که کاهش قیمت جهانی ذرت اثر ضعیفی بر بهبود شاخص های فقر دارد.
    نتایج
    الگویی نامتقارن از انتقال منافع رفاهی و تغییر شاخص های فقر طبق دو سناریوی افزایش و کاهش قیمت جهانی ذرت دیده می شود.
    کلیدواژگان: آثار رفاهی، فقر، انتقال نامتقارن، ذرت
  • رویا قاسم زاده*، محمد کمالی، علی چابک، مسعود فلاحی خشکناب، سحر قنبری صفحه 313
    طرح مسئله: این مقاله شامل بخشی از نتایج حاصل از پژوهش کیفی با عنوان بررسی دیدگاه و تجارب معلولین جسمی حرکتی شهر تهران در زمینه حقوق افراد دارای ناتوانی است، که با هدف شناخت، تبیین دیدگاه و تجربه های افراد دارای ناتوانی از مسئله حقوق افراد دارای ناتوانی و از جمله حق دسترسی به امکانات جامعه، به عنوان بخشی از نیازهای افراد دارای ناتوانی و عاملی برای تحقق حقوق این افراد، تنظیم شده است.
    روش
    این پژوهش به شیوه پدیدارشناسی توصیفی به بررسی دیدگاه و تجارب افراد دارای ناتوانی جسمی حرکتی در زمینه حقوق معلولین پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از روش مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته، تجارب یازده نفر از معلولین جسمی حرکتی جمع آوری و یافته ها براساس روش تجزیه و تحلیل کولایزی، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مطالعه مکرر جملات بیان شده توسط افراد شرکت کننده در مصاحبه ها، منجر به ظهور 25 زیرمضمون و 7 مضمون اصلی پژوهش گردید که در نهایت در سه زمینه کلی حقوق انسانی، حقوق شهروندی و حقوق خاص افراد دارای ناتوانی سازمان دهی شد. یکی از مضامین ظهوریافته در این پژوهش حق دسترسی به امکانات گوناگون جامعه است، که از بررسی شش زیرمضمون به دست آمده از گفته های شرکت کنندگان در پژوهش فوق به دست آمده است.
    نتایج
    در این مطالعه برخی از بیانات افراد شرکت کننده در مصاحبه به حق دسترسی به برخی امکانات موجود در جامعه اشاره می کردند؛ که این حقوق در قالب زیرمضمون های حق دسترسی به مسکن، حق دسترسی به اطلاعات و آموزش، حق دسترسی به شغل، حق دسترسی به خدمات پزشکی و توانبخشی، حق دسترسی به امکانات گذران اوقات فراغت و خدمات ورزشی و حق دسترسی به اماکن و سیستم حمل ونقل طبقه بندی شدند، که خود منجر به ظهور مضمون اصلی حق دسترسی به امکانات جامعه، به عنوان یکی از مضامین حقوق شهروندی افراد دارای ناتوانی گردید. به عبارت دیگر، می توان گفت براساس دیدگاه و تجربیات افراد دارای ناتوانی شرکت کننده در این پژوهش، دسترسی به امکانات جامعه بخشی از حقوق شهروندی آن ها محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، حقوق معلولین، دسترسی، نیاز احساس شده
|
  • A.M. Ahangari, N. Mehregan*, R. Rezaei Page 11
    Research Problem: Economic growth and development is a complicated process that falls into the domain of many disciplines in social sciences and humanities. Therefore to study these fundamental aspects of economic growth synthesizing in these fields is necessary. In this research using endogenous growth models and political literature, we present a model for political economy of growth. The main question that this study is going to answer is the relation between democracy and economic growth. There are some well known documents that have studied the relationship between democracy and economic growth in the literature in this area. Because of ambiguous results of them, it is needed to test the relationship by using new data and methods.
    Method
    to test the relation between democracy and economic growth, using panel data of 62 countries in the period 1980-2000 in this paper we study the effects of democracy on economic growth through fixed effects model. To measure democracy index, we use a mixed variable which includes political and freedom rights. Per capita GDP growth is used to measure economic growth rate. Stata8 and Eviews5 software are used to get econometrics results. Concluding remarks: Despite of a lot of studies that focus on the negative effects or inefficiency of democracy, we find the positive and significant effects of democracy on economic growth. We also come to this conclusion that economic growth negatively is related to the inflation, interest groups, and government consumption on the other hand it is positively related to the human capital, investment, population growth, female labor force, and active population.
    Conclusions
    according to results, we conclude that any improvement in the democratic institutions is required to have significant economic growth. Also, tocatch higher economic growth, education enhancing, democratic institutions, reduction in government intervention in economy, investment and increasing in female labor force participation can be helpful.
  • V. Ghasemi, M. Adibi Sede, K. Azarbaiejani, Kh Tavakoli* Page 27
    Objectives
    Since the social capital issue and its role in the economic development have been presented, the dominant idea is an emphasis on the positive role of social capital. In this writing, it is demonstrated that there are different types of social capital and although it has a positive role on development process, a kind of that can be no suitable for development. The aim of this article is to provide an overview of the concept of social capital and to distinguish its different forms, focusing on their potential effects on economic development.
    Method
    Research method in this writing is "library method". Different researches are considered about the relation between social capital and economic development and at the end, it is concluded about the existence or non- existence of a relation.
    Findings
    In this research we have concluded that since bonding social capital influences on a limited and special confidence, it causes some organizational disorder or factious. So its result is an undeveloped society. On the contrary, bridging social capital with expanding of confidence interval, creating social relations and people participation in voluntary associations helps economical development.
  • A. Assar Arani, V. Afzali Abar Page 61
    Objectives
    efficiency in public sector economic development and social welfare has always been regarded economists. Basically one of the important sections of this study to determine the optimal size and optimal state. Many previous studies examined the effect of government size on economic growth result showed disagreement in this issue that is because of kind of country and location and type of. Government presence in the economy. This article examines the relationship between size of government and human development.
    Method
    This article kind of analytical and econometric approach has been used for inference, statistics and data has been obtained from resources index World Development (WDI), International Financial Statistic (IFS) and the Human Development Index from the Human Development Report United Nations Development Programmed (UNDP). Econometric method to test the method of generalized dynamic (Dynamic Generalized Method of Moments). Statistical population of this study is the oil countries (include Iran) and non-oil developing countries in the period 1990 to 2006. Based on Heiter (2001) study, in this study took the size of the government separately to share consumption spending and capital spending in GDP. After statistical analysis research variable, the model has been estimated. In this model, the Human Development Index used as the dependent variable and the government consumption spending and capital spending that the state government to gain size as the explanatory variable
    Finding
    Estimations results show that, in that period, the relationship between the size of government and human development oil countries and non-oil developing countries is positive relationship between government consumptionspending and capital spending
    Results
    The size of the oil countries is bigger than non-oil countries, but for reasons such as deficiency in these communities function, low quality goods and public sector... Government failed to optimize the impact on human development, impact in developing countries, governments have been more.
  • Page 91
    Objective
    Social welfare, as a combination of organized system of laws, rules, programs and policies, is one of the most debatable subjects which contain so difference view points. At the other hand due to the different levels of development, we encounter with different welfare regimes. In this paper we are investigating the case in a comparative analyzing manner.
    Method
    this paper is developed based on analytic descriptive method, within which the theories of welfare and public sector economy are used as well.
    Findings
    1) there is a somehow, tautological relation between social welfare from one hand and the level of development from the other hand. 2) We can specify three kinks of welfare regimes; ultra-welfare, informal welfare regime, and welfare state.
    Results
    1)-despite of its difficulties, the welfare state regime could construe as the most efficient one.2)-Iranian welfare regime can not be accounted as a welfare state regime.
  • E. E.Ali Akbari *, M. Amini Page 121
    Objective
    The most obvious character of Iran’s socio-economic changes in recent decades (1966-2006) is urban and urbanite growth. In the year 1966, only 38 percent of Iran’s populations were urbanite. This figure increased with 5.1 mean growth rate to 54 percent until 1986, and so the urban population share proceeded from rural population. For the first time in Iran, more than half of the populations became urbanite. Now, about 70 percent of Iran’s population is urbanite who is living in 1067 urban points. Urban development has been increased so rapidly in this period that limited many existing opportunities for increasing social welfare and upgrading of urban quality of life. Therefore, in current situation in parallel with urbanization of society, one of the most important research necessities is the analyzing of the consequences due to it like assessment of urban quality of life. In this article the impacts of urbanism growth on urban quality of life changes from 1986-2006 has been evaluated.
    Method
    The research method in this article is descriptive-analyzing. In this way, the changes of quality of urban life in 1986-2006 in the base of objective index, first describe by process framework and then analysis with regard to urbanism growth. The indexes which the changes of their share, per capita are assessed consist of housing, sanitation, education, communication, energy and tourism. The basic information is gathered by documentary and library methods from statistical sources and official reports and sometime has been completed by personal recourse to respective organizations.
    Findings
    Under the influences of expedite growth of urbanism in 1986-2006, the indicator urban quality of life in Iran has reduced in many indexes like housing, education, tourism, sanitation and health (sick bed). The number of urban households without house has get from 25 to 29 thousand household and in spite of relative stability in the number of rooms and shrink of space of dwelling units, the density of person in a room had increased from 0.6 to 0.8.Teacher per capita has been decreased from 16 to 14 teachers per 10,000 person. Also, professor per capita with growth rate of only 0.5 percent in a more unfavorable process has been reached from 0.08 to 0.04 per student. In the case of sickbeds, the same changes can be seen from 27 to 24 beds per 10,000 person. In others indexes sanitation and health, and also communication and energy urban quality of life had been increased. This increase for medical laboratory had shown a growth from 5.8 to 9.4 laboratory per 10,000 person. The number of cell phones with a 10 increase had been reached from 16 to 3188 cell phone per 10,000 people. The number of housing unit having telephone also has increased from 25 to 85 percent. Besides, from the energy index point of view in 2006, 98 percent of housing unit are accessed to electricity and 85 percent to gas which in comparison to similar index in 1966 shows significant increase.
    Results
    Urban quality of life has been influenced extremely by rapid urbanization. Rapid urbanization has lessened the share and per capita of many indexes or controlled the positive changes and by this has a serious influence on social aspects of urbanization. In this situation, it is necessary in parallel with urban and urbanism development the study of assessment of urban quality of life in national and regional scale are considered continually. In fact, the capacity and rate of urban development in Iran not only should be evaluated by quantity and physical criteria, but also by survey of its influence on urban quality of life.
  • Gh Abdoli *, R.Shirdel Page 149
    Objectives
    Economists postulates that in order to achieve maximum welfare gain in the community, cost and benefit of investment projects should be distributed between individual on the base of marginal utility of income. A broader opinion is that even though poorer individuals may be less able to pay for a particular benefit, they may obtain greater utility from it. In line with the broader opinion, this paper looks at regional welfare weights in Iran on the basis of a conventional consumption utility function which assumes diminishing marginal utility.
    Methods
    In this paper we investigate real per capita consumption of 28 provinces in 1385 with statistical point. and estimate marginal utility of consumption in Iran with econometric and time series technique.
    Findings
    There is a significant difference in real per capita consumption between provinces if a project increase the income in all provinces in a same amount their effect on welfare increase will be different. Marginal utility of income in Iran is -1.56.the minimum welfare with belong to Tehran province and maximum to Sistan province.
    Results
    The use of distributional weights normally produces a systematic bias in investment analysis favoring projects that benefit the poor rather than the rich. This should not be regarded as being a distortion in the rational use of Scarce resources, but rather a manifestation of fundamental socio-economic objectives of the community who may wish to consider equity and efficiency objectives simultaneously. With the use of regional welfare weights the cost-benefit analysis will make the poor districts a much more favorable venue than the richer ones.
  • N. Dahmardeh *, M. Esfandiyari, M. Radnia Page 167
    Objectives
    In the past decades, the experience of many countries has shown that economic growth is not in itself a comprehensive measure of the evaluation of the improvement of people's life. Therefore, it is important to take into account, besides economic growth, other indices which involve important social and, especially, human variables. One of the most important indices is the Human development Index (HDI), the improvement of which provides, because of the effective role of manpower in the development programmes, a basis for access to sustainable development. With regard to the predicted goals and a view of the country on the 1404 horizon, it seems that putting more emphasis on and paying more attention to the human aspects of the development of provinces is essential, especially for provinces which face numerous limitations of other developmental sources. Accordingly, an attempt has been made in this study to evaluate the Human Development Index in Sistan and Baluchestan during the years 1996-2006.
    Method
    To carry out this study, we used an analytic-descriptive research method. The indices used were educational, hygienic, and income. The data were extracted from statistics annuals, and the provinces hygienic and education centers, during the years 1996-2006.
    Findings
    The findings of this study show that the HDI rose from 0.42 to 0.47 during the years that was the focus of this study. Although the HDI increase is slow, it is the result of the improvement of the indeces of life expectancy and training in Sistan and Baluchestan, despite the lowness of the province's income index.
    Results
    Income index could not contribute considerably to the process of HDI in Sistan and Baluchestan. Therefore, it is necessary to pay attention to thepolicies and approaches in order to increase income.
  • A. Amirazodi*, H. Mohammadi, M.R. Karimi Page 185
    Objectives
    Fars province includes 24 townships and urban districts that are highly different in terms of ecological condition, area and population congestion. For example, Shiraz urban district has a high population of 1.3 million while in other urban areas such as Bavanat, Pasargad, Farashband and Arsanjan less than 20 thousand people live. There are considerable differences among the Fars urban areas in other aspects and especially in economical fields. Great differences among the Fars urban areas assert the necessity for more consideration to the less developed urban areas in provincial programming. Such a programming and aiming at the especial areas needs to rank the different areas priority. This study aims at ranking the Fars province urban areas based on a composite development criterion.
    Methods
    In order to rank the urban areas, fuzzy and numerical taxonomy approaches were used. Regarding the complexity of selecting the appropriate indices indicating the development level we focused on the indices that are more cited in development economics. These indices, as aggregate groups, are demographic, sanitation and health, communication and newspapers, education, public and recreational facilities, cultural, and economical and welfare indices. Each of the groups contains detailed indices, amounting to 29 indices totally. The dataset comes from Fars province 2006 census and annually expenditure survey of 2006. Our sample also contains the urban areas of Fars province.
    Findings
    The findings showed a slight difference among Fars urban areas in terms of demographic, sanitation and health and education indices, accounting only for 23 percent of combined development index. The individual weight of the above indices is also 6, 10.38 and 5.89 percent, respectively. While more than 77 percent of differences were generated from other indices. Based on thefuzzy approach the higher is the weight of a special index, there will be more difference among the areas in terms of that index. Based on the fuzzy approach urban areas of Shiraz, Bavanat, Arsanjan and Farashband were found with the highest rank in terms of the development level. While Ghir and Karzin, Zarrindasht, Pasargad and Mamasani were recognized as the regions with lowest development ranking.
    Results
    The findings of the study showed that there are low differences among the Fars province urban areas in the case of demographic, sanitation and health and education fields and most of the differences in urban areas resulted from public and recreational facilities, cultural, and economical and welfare indices. It was also found that the fuzzy approach is more powerful in ranking as compared to numerical taxonomy.
  • M. Nazari *, Z. Fatorechi Page 237
    Objective
    This paper studies the relationship between globalization and inequality in Iran. In our model inequality is considered to be a function of GNP, GNP2, (X+M)/GDP and FDI/GDP. Globalization has very important between academic subject that growth in recent years. Globalization change industry, financial, culture and many relationships in the world. It’s very similar to revolution. Some theorisian believes that effects of globalization are too large compare industrial revolution.
    Method
    We use regression method on data of Iran for rural, urban and total area. Estimate the model using time series data for 1386-1349 period in Iran have been undertaken. Source data, is Central Bank of Iran and use Eviews software and is estimated using OLS. In total, nine equation is estimated that all of them independent variables, areFDI / GDP, GNP and (X + M) / GDP. Dependent variable in the equation varies. Gini coefficient index, tile ratio and share of ten percent of high income to low income, at urban areas, rural and total areas. Estimated equation is as follows: Gini= A + b (percapitaGNP) + c (percapitaGNP) 2 + d (openness ratio) + e (FDI inflow) + ε share of ten percent high income to low income = A + b (percapita GNP) + c (percapita GNP) 2 + d (openness ratio) + e (FDI inflow) + ε
    Findings
    The estimate of regression shows, in Iran with increases of GNP, inequality first increase, and then decrease. When openness rise, inequality in urban and total decrease, but has not effect on rural area. Increase FDI in Iran has not effect on income distribution in Iran.
    Results
    The results indicate that GNP have a positive and significant relation with Inequality and GNP2 have a negative and significant relation with Inequality. Thus Kuznets hypothesis is accepted.(X+M)/GDP has a negative and significant relation with Inequality, therefore stolper – Samuelson hypothesises is accepted (FDI) / GDP has a positive and no significant relation with Inequality, therefore mundel hypothesis is rejected. Degree of openness and increasing the volume of commercial trade with other countries to reduce inequality. Because comparative advantage in exporting goods that people with low incomes, they must produce. Traditional agricultural exports at low-income areas and by low-income people that increasing the volume of international trade, increased demand and increased demand for these goods will lead to increases of income for lowincome people. Considering that the amount of FDI is negligible in most of industries except oil industry and large industries. There is significant positive correlation between FDI and inequality. In other words, in Mundl hypothesis is not confirmed. Increasing the volume of FDI in the whole country, increases income inequality (Gini coefficient and share of ten percent of high income to low income). Using the three indicators in rural and urban areas the relationship between FDI and income inequality can not be seen. Suggest, future reasearch will use other indicators of poverty and estimate its realation with index of globalization. Also other researchers can use other indicators for globalization, for example combined index of globalization.
  • T. Akhoondzadeh*, H. Raghfar, Sh Shirinbakhsh Page 255
    Objectives
    This paper estimates the energy demand systems in transportation and housing sectors in Iran over the period 1997-2006. Then, ignoring energy subsidies, calculates the changes in social welfare.
    Method
    This paper uses Almost Ideal Demand System (AIDS) and compensating variation (CV) for estimating the energy demand systems and calculating the changes in social welfare in terms of ignoring energy subsidies and increasing energy prices up to the level of international prices (shadow prices) respectively.
    Findings
    The share of energy expenditures from total expenditures in transportation sector for middle deciles is higher and for richer deciles is less than other deciles. In housing sector, whenever the level of welfare increases, this share decreases.
    Results
    The results show that, the variance of energy in energy basket, may decrease the amount of compensating variation, and as a whole compensating variation of richer expenditure deciles are greater.
  • F. Taheri*, S.N. Moosavi Page 289
    Objectives
    Studies revealed that importance of chickens in consumption pattern has been increasing in recent years as compared with meat. On the other hand since a great deal of maize as main nutrient in chickens production is provided from import, chickens market is exposure to global changes of maize market. Changes in maize world price may cause great welfare consequences by affecting meat market. These changes, among the others, are also influenced by the price transmission pattern from world market to domestic one. However the price transmission from maize world market to domestic one has not been considered.
    Methods
    In this study impact of changes in maize world price on meat market was evaluated using simulation by multi market framework. The scenarios are increase in maize world price by 5, 10 and 15 percent and decrease by same levels. Changes in meat prices obtained by simulation was used in evaluation of changes in welfare and poverty indices including head count ratio, poverty gap and poverty severity. Welfare changes were calculated for producers, consumers and whole of the society. Price transmission from world market to domestic one was also considered using the different specifications for symmetric and asymmetric conditions. Effect of maize world price on society groups including producers, consumers as well as poverty indices was investigated under two conditions of symmetric and asymmetric price transmission. Findings
    Results
    The results showed that price transmission from world market to domestic one is asymmetric in short run while a symmetric transmission is observed in long run, indicating that in short run price increase is transmitted more complete than price decrease to domestic market. Based on the results in meat and chicken market it was found that increased (decreased) maize world price affects producers positively (negatively). However, the response of welfare changes to price changes was more vigorous inlong run as compared to short run, so that in higher price changes the difference between long run and short run welfare changes tends to decrease rapidly. In the case of consumers it was found that increase (decrease) in maize world price results in decreased (increased) welfare. Like the meat producers the welfare effects was evaluated more considerable in short run as compared to long run. It was also found that the response of the welfare changes to maize world price changes is more noticeable as compared to short run. Society welfare as sum of producers and consumer welfare showed tendency to decrease in long run as maize world price assumed to increase, however it was increasing in short run and for maize world price increments of 10 and 15 percent. Effect of maize world price decrease also was found positive on society welfare. Increased maize world market results in considerable increase in poverty indices especially poverty gap and poverty severity indices while decreased maize world price has a thin impact on poverty indices improvement. An asymmetric pattern is perceptible in welfare changes and changes in poverty indices under scenarios of increase and decrease in maize world price.
  • R. Ghasemzadeh*, M. Kamali, A. Chabok, M. Fallahi Khoshknab, S. Ghanbari Page 313
    This article is the report of a part of findings in a descriptive phenomenological study that was performed by the purpose of describing the experiences of Disability Rights among 11 physically disabled that were living in Tehran, Iran.
    Methods
    The study involves secondary analysis of in-depth transcribed interview data, using colazzi’s method.
    Findings
    A total of 655 descriptive expressions were categorized in to 25 preliminary structural elements (sub themes). 7 essential structural elements (themes) emerged from an analysis of the sub themes. The 7 essential structural themes were categorized in to 3 fields. Right to access is one of essential structural elements which were emerged from an analysis of 6 preliminary structural elements. These preliminary structural elements are: right to access to Housing, Education and information, Job facilities, Medical care and rehabilitation, Rest, leisure and sport, Places and transportation system. In this article, the right to access to the public facilities as a part of civil rights of the people with disabilities would be discussed.
    Results
    the participants had their unique experience of what they called “Right to Access”. They have felt the need of having access to the public facilities and information system and they consider the “Right to Access” as a part of Civil Rights of the persons with disabilities.