فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 38 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی اصغر پورعزت*، آرین قلی پور، حوریه باغستانی برزکی صفحه 7
    طرح مسئله: آگاهی شهروندان موجب رسیدن ایشان به حقی است که جامعه برای آن ها در نظرمی گیرد. مردم علاوه بر حقوق ذاتی که در تحقیقات بسیاری به آن ها اشاره شده است، از حقوق اعتباری نیز برخوردارند؛ در این تحقیق، به برخی از آن ها که با مسئولیت ها و ماموریت های مدیریت شهری مرتبطند، پرداخته می شود. با عنایت به این مهم که در مفهوم شهروندی فعال، شهروند متقاضی مشارکت هدفمند است، چنین ادراک می شود که برای شهروند بودن در کامل ترین معنای آن، باید موثر و فعال بود. این مقاله به بررسی وضعیت شهروندی فعال در جامعه و رابطه آن با شناخت شهروندان از حقوقشان پرداخته و رابطه شهروندی فعال و پاسخ گویی و شفافیت شهرداری را بررسی می کند.
    روش
    روش انجام تحقیق پیمایشی بوده و بدین منظور، شهروندان 3 منطقه از شهر تهران به مثابه جامعه آماری درنظر گرفته شده و تعداد 381 نفر از آنان به منزله نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 15و لیزرل 53/8 بهره گرفته شده و از آزمون های میانگین یک جامعه آماری، تحلیل واریانس، مقایسه میانگین دو جامعه مستقل، آزمون طرح های تکراری، همبستگی پیرسون و مدل تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن بود که افزایش آگاهی مردم، موجب مشارکت بیش تر آن ها برای ادای تکالیف در امور شهری و توسعه شهروندی فعال می شود، و توسعه شهروندی مشارکت جو و فعال، موجب افزایش شفافیت و پاسخ گویی در عمل کرد شهرداری (یا حداقل شکل گیری چنین ادراکی در شهروندان) می شود.
    نتایج
    نتایج نشان می دهند که آگاهی از حقوق شهروندی و مراتب شهروندی فعال در ارتباط با حوزه های گوناگون شهرداری، با یکدیگر تفاوت دارند؛ بنابراین توصیه می شود که شهرداری ها برنامه های اصلاحی خود را با رویکردهای اقتضایی تنظیم نمایند.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی شهرداری، حقوق شهروندی، شفافیت، شهروندی فعال
  • سیاوش فاطمی نیا*، سیامک حیدری صفحه 41
    طرح مسئله: شهروندان متناسب با پایگاهی که دارند دارای حقوق و تعهداتی هستند. «تعهدات شهروندی» موجب نظم اجتماعی و پیش پینی پذیری امور می شوند. این مفهوم به دلیل ماهیت و محتوایی که دارد تقریبا با تمامی موضوعات و مسائل مطرح در حوزه انسانی و اجتماعی ارتباط پیدا می کند. تحقیق حاضر به دنبال بررسی عوامل موثر بر تعهدات شهروندی است.
    روش
    این تحقیق به روش پیمایش انجام گرفته است به این ترتیب که پس از تقسیم تهران به مناطق مختلف با نمونه گیری طبقه ای و تصادفی با پاسخ گویان مصاحبه و اطلاعات مورد نیاز گردآوری می شد. جامعه آماری تحقیق، شهروندان بالای 18 سال تهرانی می باشند.
    یافته ها
    از نتایج تحقیق می توان به اثر مثبت و معنادار سرمایه اجتماعی و عام گرایی بر تعهدات شهروندی اشاره کرد. احساس ناامنی و آنومی اجتماعی نیز اثری منفی و معنادار بر تعهدات شهروندی دارند. علاوه بر این احساس ناامنی سه اثر غیر مستقیم از طریق کاهش سرمایه اجتماعی و عام گرایی، و هم چنین افزایش آنومی اجتماعی داشته است. زنان نسبت به مردان از میزان تعهد بیش تری برخوردار بوده اند. هم چنین با افزایش سن بر میزان تعهدات شهروندی نیز افزوده می شود.
    نتایج
    بین سطوح کلان و خرد ارتباط وجود دارد لذا در تحلیل عوامل موثر بر تعهدات شهروندی باید به نقش ساختارهای کلان و به ویژه ساخت قدرت توجه نمود. به طور کلی می توان گفت استبداد روان شناسی اجتماعی در جامعه به وجود می آورد که تعهدات شهروندی را کاهش می دهد و این فرآیند در نهایت موجب بازتولید ساختار کلان و عدم توسعه جامعه مدنی می شود.
    کلیدواژگان: احساس ناامنی، آنومی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، شهروندی، تعهد، عام گرایی
  • محمدعلی محمدی*، ملیحه شیانی، پیام روشن فکر صفحه 65
    طرح مسئله: هویت شهروندی چنان چه از ترکیب عبارت برمی آید، نوعی تمایز و بازشناسی خودها در معنای شهروند بودن است که دارای بعد تاریخی نیز هست. مفهوم شهروندی در بر دارنده عناصر حقوق، مسئولیت ها و تکالیف و احساس تعلق است که در مقابل سایر شهروندان و دستگاه های اجرایی معنا می یابد و گویای نوعی «پذیرش نهادینه شده» در ابعاد ارزش ها، دانش و آگاهی ها، توانایی ها و مهارت ها و انتظارات افراد جامعه است.
    روش
    پیمایش مقطع-عرضی بوده و جامعه آماری ساکنان 15 سال به بالای شهر تهران می باشند که نمونه معرفی با تعداد 450 نفر را در 30 محله بالا و پایین و متوسط از 10 منطقه شهرداری تهران با ابزار پرسش نامه مورد بررسی قرار داده که روایی آن به روش صوری و محتوایی از طریق گروه خبره تائید شده و اعتبار آن بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 0.705 به دست آمده است.
    یافته ها
    نشان می دهد که هویت شهروندی در 80.6 درصد پاسخ گویان نمونه مورد مطالعه ضعیف و متوسط است(حدود 21 درصد نمونه مورد بررسی ضعیف، 59 درصد متوسط) و در مجموع می توان گفت در شکل غالب، هویت شهروندی متوسط است. در میان ابعاد هویت شهروندی؛ ارزیابی از هنجارهای دمکراتیک، تعهد مدنی و برخورداری از حقوق شهروندی به ترتیب پایین ترین مقادیر را در بین پاسخ گویان دارند(به ترتیب با متوسط 34.8%، 36.86% و 37.72%). در تحلیل های چند متغیری، مدل منتخب این تحقیق با حضور چهار متغیر اعتماد اجتماعی، احساس تعلق، هویت فردی و هویت جمعی می تواند 38.3% واریانس متغیر وابسته را تبیین کند.
    نتایج
    برای ارتقاء و افزایش هویت شهروندی در بعد افقی (روابط افراد درون جامعه) باید هویت های جمعی و تعلقات عام گرایانه را تقویت و در بعد عمودی (روابط حکومت و شهروندان) پیش از هر چیز باید به ارتقاء و بازسازی اعتماد مردم به مسئولان همت گمارد.
    کلیدواژگان: شهر تهران، شهروندی، هویت، هویت شهروندی
  • سیدعبدالحسین نبوی، فرهنگ ارشاد، سیدحسام الدین فاضل * صفحه 89
    طرح مسئله: احساس شهروندی جنبهای مهم از شهروندی است که نقش به سزایی در تحکیم و تقویت بنیان های اجتماعی هر جامعه دارد. مقاله حاضر به بررسی و سنجش احساس شهروندی در میان دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز و برخی عوامل موثر بر آن می پردازد.
    روش
    این نوشتار ضمن مرور نظری بر مفهوم شهروندی در تلاش است تا به یک صورت بندی از احساس شهروندی متناسب با وضعیت ایران دست یابد. این بررسی که در میان دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفته با شیوه ی پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه صورت پذیرفته است. حجم نمونه 368 نفر بوده که بر اساس روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق میزان احساس شهروندی در میان دانشجویان 28/40 بوده است این درحالیست که متغیرهایی چون جنسیت، قومیت، سطح و رشته تحصیلی هیچ کدام براین میزان تاثیرگذار نبوده است.
    نتایج
    در فرضیات دیگر، متغیرهایی چون نظام شخصیتی افراد، میزان پیگیری اخبار و وقایع اجتماعی و سیاسی، تحصیلات پدر و بحث و گفتگو درباره وقایع اجتماعی و سیاسی رابطه ای معنادار با احساس شهروندی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: احساس شهروندی، دانشجویان، دسترسی به منابع، شهروندی، نظام شخصیتی
  • محسن رنانی*، حسن دلیری، رزیتا مویدفر صفحه 105
    طرح مسئله: در این مقاله، چگونگی فرآیند تشکیل سرمایه اجتماعی در نمونه ای از دانشجویان، مورد بررسی قرار گرفته است. مدل تجربی مورد استفاده در این مقاله براین پایه استوار شده است که افراد از دو منبع هویت و معرفت خود به عنوان منابع لازم و نه کافی برای تشکیل سرمایه اجتماعی استفاده می کنند و این منابع زمانی به تشکیل سرمایه اجتماعی منجر خواهند شد که به اعتماد، هنجار و شبکه تبدیل شود. بدین ترتیب در این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سئوال خواهیم بود که افراد از کدام یک از منابع معرفت و یا هویت خود برای تشکیل سرمایه اجتماعی استفاده می کنند.
    روش
    روش تحقیق در این مقاله به صورت پرسش نامه ای و پیمایشی است و نمونه مورد مطالعه 199 نفر از دانشجویان دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان می باشد.
    یافته ها
    از آن جا که سرمایه اجتماعی در ایران بیش تر مبتنی بر منابع هویت شکل گرفته است. علاوه بر تقویت ابزارهای علی مبتنی بر منابع هویت، باید توجه بیش تری بر تشکیل ابزارهای علی از طریق منابع معرفت در جامعه شود.
    نتایج
    در نمونه مورد نظر نتایج حاصله نمایان گر این واقعیت است که منابع هویت در تشکیل سرمایه اجتماعی دارای اثر معنی دار و مثبت بوده اند، در حالی که این فرضیه در مورد منابع معرفت از قوت چندانی برخوردار نمی باشد. در این نمونه هم چنین مردان دارای سرمایه اجتماعی بالاتری نسبت به زنان بوده اند.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، مشارکت، منابع معرفت
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحه 141
    طرح مسئله: امروزه یکی از مسائلی که در تداوم و ایجاد روابط پایدار اجتماعی در جامعه نقش موثری ایفا می کند، سرمایه اجتماعی است. هدف اصلی این مقاله، سنجش نقش رسانه های جمعی در افزایش سرمایه اجتماعی در میان سرپرستان خانوار شهر خورموج می باشد. چارچوب نظری برگرفته از نظریه پردازان سرمایه اجتماعی و به طور خاص بوردیو است. سرمایه اجتماعی با چهار شاخص اعتماد و قابلیت اعتماد، نوع هنجارها، عضویت در شبکه های اجتماعی و آگاهی و توجه به امور عمومی، سیاسی و اجتماعی عملیاتی شده و رسانه های جمعی در قالب رسانه های چاپی و رسانه های الکترونیکی در نظر گرفته شده است.
    روش
    این مقاله با روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه، مصاحبه حضوری از 400 نفر از سرپرستان خانوار شهر خورموج که از جدول نمونه گیری لین و به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند اطلاعات گردآوری شد؛ برای به دست آوردن روایی و پایایی ابزار تحقیق از روایی صوری و آلفای کرونباخ استفاده شد. برای بررسی فرضیات از آزمون همبستگی و مقایسه میانگین ها و برای بررسی مدل تحقیق نیز از رگرسیون استفاده به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که متغیر سرمایه اجتماعی در دو بعد رسانه های چاپی و الکترونیکی با چهار بعد سرمایه اجتماعی(اعتماد و قابلیت اعتماد، نوع هنجارها، عضویت در شبکه های اجتماعی و آگاهی و توجه به امور عمومی، سیاسی و اجتماعی) ارتباط معناداری دارد.
    نتایج
    البته در رگرسیون بین دو متغیر عضویت در شبکه ها و آگاهی اجتماعی به عنوان سرمایه اجتماعی دارای ارتباط معناداری نمی باشد ولی با سایر ابعاد معنادار است.
    کلیدواژگان: رسانه های الکترونیکی، سرمایه اجتماعی، رسانه های چاپی
  • سیدمسعود ماجدی*، عبدالعلی لهسایی زاده صفحه 171
    طرح مسئله: این مقاله تحقیقی به بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و کنش جمعی در برخی مناطق روستایی استان فارس پرداخته و در همان زمان عوامل تعیین کننده یا تاثیر گذار بر شکل گیری سرمایه اجتماعی را هم مورد بررسی قرار می دهد.
    روش
    این تحقیق به روش پیمایشی و در 12 روستای استان فارس و با نمونه ای منتخب از 509 خانوار انجام گرفته است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهند که از میان شاخص های سرمایه اجتماعی اعتماد بالاترین تاثیر را بر کنش جمعی داشته و از میان عوامل تعیین کننده و موثر توانمندی، تعلق به مکان و ارتباطات بیش ترین تاثیر را بر سرمایه اجتماعی داشته اند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که هشت متغیر: تعداد اعضای خانوار، سطح تحصیلات سرپرست، شاخص ثروت، مالکیت منزل مسکونی، تعلق به مکان، توانمندی، ارتباطات و نوع روستا از سیزده متغیر در نظر گرفته شده به عنوان تعیین کننده سرمایه اجتماعی رابطه معنا داری با سرمایه اجتماعی داشته و سرمایه اجتماعی هم تاثیر گذار بر کنش جمعی بوده است.
    کلیدواژگان: تعلق به مکان، تعیین کننده ها، توانمندی، سرمایه اجتماعی، کنش جمعی
  • مهدی ادیبی سده*، بهجت یزدخواستی، علی ربانی خوراسگانی، عباس لطفی زاده صفحه 193
    طرح مسئله: در تحقیقات داخلی تفکیک آشکاری میان اشکال مختلف سرمایه اجتماعی صورت نگرفته است؛ که این قضیه پیامدهای نامناسبی برای کار پژوهشی به دنبال خواهد داشت. پژوهش حاضر با مهم قلمداد کردن این تفکیک به بررسی مفهوم سرمایه اجتماعی میان گروهی و سنجش میزان آن در شرایط و مقتضیات جامعه ایران پرداخته است.
    روش
    در این پژوهش با توجه به ماهیت و اهداف مطالعه از پیمایش و ابزار پرسش نامه برای گردآوری داده ها استفاده شده و با توجه به سطوح مخلف سنجش متغیرها از روش های آماری مقتضی استفاده شده است. پرسشنامه به کار رفته در این تحقیق پس از مطالعه و بررسی منابع لاتین در این زمینه و با توجه به شرایط و مقتضیات جامعه مورد مطالعه تنظیم شده است.
    یافته ها
    ما برای سنجش سرمایه اجتماعی میان گروهی ابزار جدیدی (طیف سام) ساخته و آن را اندازه گیری کرده ایم. طیف مذکور از 12 گویه تشکیل شده و از پایایی بالایی (ضریب آلفای کرونباخ = 882/0) برخوردار است.
    نتایج
    نتایج نشان می دهند که سرمایه اجتماعی میان گروهی می بایست در سه بعد مختلف بررسی شود. ضرایب همبستگی میان سرمایه اجتماعی میان گروهی از یک سو، و اعتماد و تساهل اجتماعی به عنوان ابعاد ذهنی سرمایه اجتماعی از سوی دیگر مثبت بوده و به لحاظ آماری معنادار هستند. این تحلیل هم چنین این فرضیه نظری را که عنوان می کند سرمایه اجتماعی میان گروهی بالاتر، با سطح بالای تساهل اجتماعی نسبت به برون گروه ها و سطح پایین تعصب نسبت به درون گروه ها هم خوانی دارد، تایید می کند. تحلیل های انجام گرفته نشان می دهند که طیف سام نه تنها دارای پایایی است بلکه از اعتبار نیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی هویت اجتماعی، پیوندهای ضعیف، حفره های ساختاری، سرمایه اجتماعی میان گروهی، کنش های متقابل ناهمسان گرایانه
  • خلیل غلامزاده*، محمود شارع پور صفحه 221
    طرح مسئله: در این مقاله رابطه بین اعتماد اجتماعی و جامعه مدنی (با تاکید بر انجمن های داوطلبانه) مورد بررسی و آزمون تجربی قرار می گیرد و سعی می شود به این سئوال پاسخ داده شود که چه رابطه ای بین عضویت در انجمن های داوطلبانه و میزان اعتماد اجتماعی وجود دارد؟
    روش
    روش بررسی دراین پژوهش تلفیقی از روش کتابخانه ای و میدانی است؛ در روش میدانی دانشجویان دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 87/86 به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند و تعداد 457 نفر، به عنوان نمونه انتخاب و پرسش نامه ها بر اساس نمونه گیری طبقه ای متناسب بین آن ها توزیع شد.
    یافته ها
    اعضای انجمن های داوطلبانه نسبت به غیر عضو ها دارای میزان اعتماد اجتماعی بیش تری نبودند ولی اعضای این انجمن ها، میزان بیش تری از متغیر های جامعه مدنی (آگاهی از اخبار جامعه، احساس رضایت از زندگی، هنجار معامله متقابل و نگرش مثبت نسبت به اجرای قانون) و میزان کم تری از متغیر های جامعه غیر مدنی (احساس ناامنی، احساس فرصت طلبی و احساس بیگانگی) را دارا بودند و این متغیر ها با اعتماد اجتماعی رابطه داشتند.
    نتایج
    انجمن های داوطلبانه از نظر بیش تر داشتن متغیر های جامعه مدنی (نظیر: هنجار معامله متقابل و نگرش مثبت نسبت به اجرای قانون) که بر اعتماد اجتماعی تاثیر مثبت دارند و کم تر داشتن متغیر های جامعه غیر مدنی (مانند: احساس ناامنی و احساس بیگانگی) که بر اعتماد اجتماعی اثر منفی دارند، اهمیت دارند ولی احتمالا از آن جایی که میزان متغیر های جامعه مدنی در جامعه مورد مطالعه نسبتا در سطح کم و میزان متغیر های جامعه غیر مدنی در سطح بالایی وجود داشته، انجمن های داوطلبانه نتوانسته اند به طور مستقیم میزان بیش تری از اعتماد اجتماعی را نشان بدهند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انجمن های داوطلبانه، جامعه مدنی، سرمایه اجتماعی
  • میثم موسایی*، ملیحه شیانی صفحه 245
    طرح مسئله

    هزاره جدید در حالی آغاز گردید که بیش از نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی می کنند، این مسئله در کنار ضرورت وجود امکانات، درخواست ها و نیازها، حضور و مشارکت شهروندان را در اداره امور الزامی می سازد. نکته قابل تامل، وجود موانع و عوامل بازدارنده ای است که بر سر راه مشارکت وجود دارد. این مقاله با استناد به یافته های پژوهشی درصدد شناسایی و تحلیل برخی از این عوامل است.

    روش

    این پژوهش از نوع پیمایشی است و در آن از پرسش نامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. با استفاده از فرمول کوکران و رتبه بندی مناطق به لحاظ درجه توسعه یافتگی 1370 خانوار متناسب با جمعیت هر گروه در مناطق بیست و دو گانه شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیان گر میزان مشارکت پائین افراد در امور شهری تهران است. اما در مقایسه، تفاوت هایی میان مناطق مختلف وجود دارد. این سطح از مشارکت تابع متغیرهای متعددی در بعد نگرشی، رفتاری و محیطی افراد پاسخ گو بوده است.

    نتایج

    مشارکت در امور را می توان از الزامات برون رفت از مشکلات و مسائل شهری دانست که با دموکراتیزه کردن جامعه، تمرکززدایی و توا ن مندسازی اقشار مختلف تحقق می یابد. در این راستا، الگوهای سازمان یافته، رسمی و برنامه ریزی شده در کنار مشارکت های خودجوش بهترین راه کار خواهد بود.

    کلیدواژگان: امور شهری، تهران، شهروندی و مدیریت شهری، مشارکت
  • سید حمید نبوی*، مصطفی امینی رارانی صفحه 269
    طرح مسئله: هدفمند کردن یارانه ها به دلیل ماهیتی که دارد می تواند تمام عرصه های زندگی ایرانیان را تحت تاثیر خود قرار دهد. این طرح تنها یک برنامه صرفا اقتصادی نمی باشد بلکه سیاست کلانی است که می تواند بر تمام جنبه های زندگی اجتماعی از جمله وضعیت رفاهی اقتصادی جامعه، بازار اشتغال و درآمد، الگوی هزینه و مصرف خانوار و همچنین مشکلات اجتماعی از قبیل فقر و نابرابری، اعتیاد، بیکاری، مشکلات نهاد خانواده و... اثر گذار باشد. بدیهی است شناخت تمامی پیامدها و جوانب مثبت و منفی طرح هدفمند کردن یارانه ها می تواند در پیشبرد و تقویت هر چه بهتر اثرات مثبت آن و کنترل و تعدیل آثار سوء آن مثمر ثمر باشد.
    روش
    در این مقاله برآنیم به روش مرور انتقادی منابع به بررسی آثار هدفمند کردن یارانه ها بر روی برخی از مهم ترین مشکلات اجتماعی کنونی جامعه ایران بپردازیم.
    یافته ها و
    نتایج
    به نظر می رسد شیوه اجرای هدفمندسازی یارانه ها به صورت و غیرمستقیم مشکلات اجتماعی را تحت شعاع قرار دهد.
    کلیدواژگان: مرور انتقادی، مشکلات اجتماعی، هدفمند کردن یارانه ها
  • علی دینی ترکمانی* صفحه 293
    طرح مسئله: سیاست هدفمندسازی یارانه ها در چارچوب قانون موسوم به «هدفمند سازی یارانه ها» با جدیت بیش تری دنبال می شود. اجرای این سیاست به صورت تعریف شده در قانون مذکور، در اصل، حکم جراحی عمیق اقتصادی را دارد که در صورت ابتناء بر تشخیص نادرستی از علل ناکارآیی اقتصادی و همین طور برداشت نادرستی از یارانه های پنهان و پیچیدگی های موجود در بحث شناسایی فقرا، می تواند آثار منفی مهمی بر اقتصاد کشور چه در طرف عرضه و چه در طرف تقاضا داشته باشد.
    روش
    این مقاله با استفاده از رویکرد تحلیلی روش شناسانه انتقادی، سعی می کند چالش های مرتبط با عملیاتی شدن سیاست هدفمند سازی یارانه ها را با استناد به داده ها و شواهد به بحث بگذارد. به دنبال معرفی مبانی نظری این سیاست، یعنی رویکرد انفجار درمانی نئوکلاسیکی، نقد نظری وارد بر آن از منظر رویکرد ساختارگرا - نهادگرا طرح، و ناکارآمدی این سیاست در نیل به اهداف ذکر شده برای هدفمنمد سازی یارانه ها بررسی می شود. برآورد های انجام شده درباره یارانه های پنهان، اشکالات روش شناختی مختلفی دارد که به برآورد بیش از اندازه از این یارانه ها می انجامد؛ این اشکالات و خطاها به همراه چالش های روش شناختی که در زمینه شناسایی فقرا و پرداخت نقدی یارانه ها وجود دارد در قسمت بعدی مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    در صورت نیاز به اصلاحات قیمتی، بهتر است به جای رهاسازی قیمت حامل های انرژی از سیاست قیمت گذاری تبعیضی استفاده شود تا اثر منفی اصلاح قیمت ها حداقل گردد.
    نتایج
    اگر ریشه مشکلات اقتصادی ایران عمدتا ناکارآیی های سازمانی و نهادی باشد تا ناکارآیی های قیمتی، سیاست هدفمند سازی یارانه ها به دلیل ابتناء بر تشخیص نادرستی از علل مشکلات اقتصاد ایران، نمی تواند نسخه ای مناسب برای درمان این مشکلات باشد. یارانه های پنهان، به دلیل اشکالات روش شناختی، بیش از اندازه برآورد می شود که به نتیجه گیری نادرستی درباره قیمت گذاری کالاها و خدمات منتهی می شود. شناسایی فقرا و همین طور بنگاه ها همراه با خطاهایی است که اثربخشی پرداخت نقدی یارانه ها را کاهش می دهد. اصلاح نظام قیمت ها با رعایت توالی زمانی و کالایی و قیمت گذاری تبیعضی، سیاست مناسب تری از سیاست تک نرخی کردن حامل های انرژی است.
    کلیدواژگان: ناکارایی سازمانی، ناکاراییهای قیمتی، هدفمندسازی یارانه، یارانه
  • فرشاد مومنی* صفحه 329
    طرح مسئله: به لحاظ نظری، طی چند دهه اخیر، قدرت و قابلیت سیستم های اقتصادی اجتماعی در مواجهه با تغییرات به مثابه عنصری سرنوشت ساز در چگونگی پیشبرد امر توسعه مورد توجه قرار گرفته و سطح توسعه یافتگی هر جامعه با سطح قابلیت آن ها در نشان دادن واکنش های مناسب و به موقع در برابر تغییرات سنجیده می شود و متقابلا نسبت به وارد کردن ضربه های جدی به بخش ها و اقتصادی کم تر توسعه یافته هشدارهای جدی داده می شود.
    روش
    در این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی، وارد کردن شوک های بزرگ به قیمت حامل های انرژی به بخش کشاورزی در یک اقتصاد در حال توسعه نفتی از منظر عدالت اجتماعی و عمل کرد اقتصادی مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که شوک درمانی در بخش کشاورزی ایران نه مبنای منطقی قابل قبول دارد و نه می تواند آثار مثبت انتظاری را به همراه داشته باشد ضمن آن که به واسطه دلایل مشخص پنجگانه ای که مطرح شده و نشان می دهد قدرت انعطاف نسبی بخش کشاورزی از سایر بخش های اقتصادی کم تر است، می بایست منتظر عواقب و پیامدهای خسارت بارتری از این ناحیه بر توسعه بخش کشاورزی و از طریق نابرابری های فزاینده ناشی از آن بر عمل کرد اقتصادی نظام ملی باشیم.
    نتایج
    مهم ترین پیشنهادات عبارتند از: اولویت دادن به بسترسازی و فراهم آوردن زیرساخت ها قبل از دست کاری قیمت ها و توجه پیشگیرانه به آثار و پیامدهای شوک درمانی بر بخش کشاورزی و جامعه روستایی.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، تعدیل ساختاری، عدالت اجتماعی، یارانه
  • آرش دوراندیش، سیدصفدر حسینی*، افسانه نیکوکار صفحه 367
    طرح مسئله: ارزیابی سیاست های کشاورزی یکی از مباحث مهم در مطالعات اقتصاد کشاورزی است. اقتصاددانان سیاست ها را بر اساس رفاه یا زیان اجتماعی که ایجاد می کنند مورد ارزیابی قرار می دهند. هدف از این مطالعه، بررسی پیامدهای حذف یارانه های گندم و نان بر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان این محصولات و بررسی اثر حذف یارانه ها بر مصرف سرانه نان و سهم هزینه این کالا در هزینه های خوراکی دهک های مختلف درآمدی کشور است.
    روش
    در این مطالعه از رهیافت کمینه سازی تغییرات تابع زیان اجتماعی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پیامدهای رفاهی در بازار گندم نشان می دهند که دولت با به کارگیری هم زمان ابزارهای سیاستی یارانه به مصرف کنندگان و قیمت تضمینی برای تولیدکنندگان، حمایت بیش تری از مصرف کنندگان نسبت به تولیدکنندگان این محصول به عمل آورده است.
    نتایج
    نتایج حاصل از بهینه سازی سیاست های دولت در بازار گندم، هزینه های دولت و زیان اجتماعی را به طور عمده از راه کاهش سطح حمایت از مصرف کنندگان کاهش می دهد. نتایج همچنین نشان می دهند که مصرف سرانه و سهم هزینه نان در هزینه های خوراکی خانوار پس از اتخاذ سطح بهینه ابزارهای سیاستی، تغییر چشم گیری می کند و اثر اتخاذ سطح بهینه سیاستی بر سهم هزینه نان در هزینه های مصرفی خانوار روستایی بیش از خانوار شهری و در دهک های پائین درآمدی بیش از دهک های بالای درآمدی است.
    کلیدواژگان: بوت استراپ، زیان اجتماعی، قیمت تضمینی، قیمت یارانه ای، گندم
  • حسین راغفر*، لیلا صانعی صفحه 389
    طرح مسئله: مهم ترین اصل در اجرای هدفمند سازی یارانه ها، شناسایی خانوار های واجد شرایط دریافت یارانه هاست به نحوی که امکان تمیز و تشخیص نیاز های متفاوت خانوار ها با توجه به تفاوت در نیاز ها امکان پذیر شود. یک روش برای تامین این هدف داشتن یک بانک اطلاعاتی در مورد خانوار های واجد شرایط در کشور است که به صورت یک شبکه اطلاعاتی در سطح ملی تشکیل می شود. تجربه کشور هایی که توانسته اند شبکه بانک های اطلاعاتی نسبتا موفقی برقرار کنند، نشان می دهد که تاسیس چنین شبکه های اطلاعاتی علاوه بر عزم سیاسی، مستلزم زمان نسبتا طولانی، منابع انسانی و مالی کافی، و انضباط اداری و اجرایی است. در شرایطی که چنین شبکه اطلاعاتی وجود نداشته باشد، می توان از روش های تقریبی برای شناسایی خانوار ها با توجه به تفاوت نیاز های آن ها استفاده کرد. یکی از روش های شناسایی خانوارها تعیین اندازه میزان آسیب پذیری آن ها نسبت به فقر است. در این روش می توان عوامل مختلف تاثیرگذار بر رفاه خانوار ها را شناسایی کرد و با تعریف سنجه ای که بتواند معرف نقش این عوامل اثرگذار باشد می توان یک شاخص قابل اعتماد تقریبی برای دسته بندی خانوار ها بر حسب نیاز آن ها ارائه کرد.
    روش
    ویژگی های خانوار های محروم از جمله عوامل اصلی ماندگاری فقر این خانوارها است. خانوارهای محروم معمولا از ناکافی بودن سواد سرپرست خانوار آسیب می بینند. سن، جنسیت سرپرست خانوار، اندازه خانوار و این که سرپرست خانوار بیکار یا شاغل باشد و بالاخره درآمد (هزینه) خانوارها در شکل گیری میزان آسیب پذیری آن ها بسیار حائز اهمیت است.
    یافته ها
    مطالعه آماری آسیب پذیری خانوار نسبت به فقر و تجزیه و تحلیل آن می تواند روش مناسبی برای راهنمایی سیاست گذاران در زمینه هدفمند نمودن سیاست های حمایتی باشد. از این رو مطالعه حاضر به کمک مدل لاجیت به اندازه گیری آسیب پذیری خانوارهای ساکن شهر تهران نسبت به فقر با استفاده از داده های ادغام شده سال های 1386-1372 می پردازد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه، حکایت از آن دارد که با افزایش بعد خانوار، آسیب پذیری نسبت به فقر افزایش می یابد. داشتن شغل یا فقدان آن، سن و جنسیت سرپرست خانوار در آسیب پذیری آن ها نسبت به فقر از جمله عوامل تعیین کننده هستند. ارتقاء وضعیت تحصیلی و شاغل بودن سرپرست خانوار می تواند به کاهش آسیب پذیری خانوارهای تهرانی کمک کند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، خط فقر، فقر، مدل لاجیت
|
  • A. A. Pourezzat*, A. Gholipor, H. Baghestani Page 7
    Objectives
    The awareness of citizens leads to access to their rights. In addition to natural rights (that are noted in many investigations) people have rights that are called social rights. This survey investigates some rights that are related to the responsibilities and missions of urban management. With revising of the notion of active citizenship, citizens need purposive participation. So activeness is required for being a perfect citizen. This survey investigates the condition of active citizenship in Tehran society and the relation between citizen's awareness of the citizenship rights and the development of active citizenship, municipality's accountability, and transparency.
    Methodology
    in this survey citizens of three regions of Tehran are selected 381. Questionnaire was used for data gathering and Spss version 15 and Lisrel version 8/53 for analyzing. One-sample t-test, Independent Samples T Test, Analysis of variance, Repeated Measures, Pearson test and path analysis were applied for analyzing. Findings &
    Results
    increasing of citizens’ awareness of rights is related to the development of active citizenship, unicipality's accountability, and transparency. Likewise level of awareness and active citizenship in different departments of Municipality are various, so it is strongly suggested that city managers should set their correction planning according to continental approaches for unsuitable quality and in some departments the suitable required situation should be kept.
  • S. Fateminia*, S. Haidari Page 41
    Objective
    Citizens have many rights and commitments. "Citizenship commitments" induce social order and make social affairs predictable. Such a concept due to its nature and meaning holds relation with entire subjects and debates of currently human and social fields.
    Method
    This research is a survey on citizens over the age of 18 in Tehran city. Sampling method is compound of classified and random method. Social capital has two dimensions: participaion and trust. It is measured by personal and impersonal trust and participaion in privacy and public spheres. insecurity has four dimensions; financial, collective, thinking and body insecurity. Relative social deprivation measured by compare of self with generalized others. Anomy has measured in four dimensions of social, cultural, economical and politic anomy. Citizenship commitment include behavioral and sense of (generalized) commitments. Sense of commitment measured by level of belonging to the society and country and behavioral commitments measured by respect to the law, pay tax, tamper, etc.
    Findings
    social capital and universalism have significant positive impact and feeling of insecurity and social anomy had significant negative impact upon citizenship commitments. In addition, feeling of insecurity has three indirect impacts upon citizenship commitments via social capital, universalism and social anomy. Women have more commitment than men. Also older people have more commitment than younger.
    Results
    There is relation between micro and macro levels. In order to analysis the affecting factors on citizenship commitments, it is necessary to take the role of macro structure in to account, especially power structure. Thus despotism makes a social psychology which reduces citizenship commitments. It can be concluded that despotism decrease citizenship commitments and in the extreme it could delay going toward civil society and it could reproduce structures related to despotism. As most important research variable feeling of insecurity has direct and indirect effect on citizenship commitment. It has indirect effect via social capital, universalism and anomy. The best result of this research is that despotism can be most important factor that affect on citizenship commitment.
  • M.A. Mohammadi *, M. Sheyani, P. Roshanfekr Page 65
    Objective
    Citizenship identity as it is understood from the component words is a kind of distinction and recognition of intimates from outsiders which has a historical background. Meaning of citizenship holds the concepts such as rights, responsibilities and duties, as well as a sense of belonging that in accordance with others and executive agencies will be meaningful and Indicates a kind of “institutionalized acceptance” in the scale of values, knowledge and consciousness, abilities, skills and expectations of society.
    Method
    It is a cross-sectional survey and population is people 15 years old and above resident in Tehran with a 450 sample in 30 locality located in up, middle and down of town from 10 Tehran regional municipality. Tool of this survey was questionnaire and its validity was confirmed by the formal and content method through the expert group and its Cronbach’s alpha coefficient was 0.705.
    Findings
    citizenship identity of 80.6 percent of respondents is weak and moderate Among citizenship identity dimensions; assessment of democratic norms, civil commitment and enjoyment of citizenship rights respectively (average 34.8%,, 36.86% and 37.72%) were the lowest values in respondents view. By multivariate analysis, the model selected for this study had four variables; social trust, sense of belonging, individual and collective identity explained 38.3% of variance of the dependent variable.
    Results
    In order to promote and increase the citizenship identity in horizontal dimension (people relations within the community) collective identity and sense of general belonging must be strengthened, and in the vertical dimension (citizens and government relations) before anything should promote and restore people’s trust to the officials.
  • S.A. Nabavi, F. Ershad, S.H. Fazel* Page 89
    Objective
    Citizenship is not just a situation in which a person has a set of rights and duties, but it serves the two ideas of situation and feeling. Feeling of citizenship is an important aspect of citizenship that plays a great role in strengthening social bases in a society. Feeling refers to view and attitudes, and citizenship in its full meaning is an attitude. Citizens should be such individuals whose behaviors benefit their community i.e. they should be good citizens. Citizenship feeling is a key motivation for the practice of citizenship. Thus, it is clear that feeling of citizenship has great importance in creating the status of citizenship and it is a necessity to prevent deep gaps in contemporary democracy and lots of social inconvenience has root in weak citizenship feeling. As amongst different groups in society - university students due to their population in Iran, special views and their effectiveness on the social attitudes - have great value, this article attempts to study and measure citizenship feeling among the students of Shahid Chamran University of Ahwaz.
    Method
    The study is based on a questionnaire survey among 386 students of Shahid Chamran University of Ahwaz using. stratified sampling method in term of faculty. In order to enhance validation of the respective questionnaire, face validity is used and in the research there applied Cronbach's Alpha test and the co-efficient obtained for reliability of citizenship feeling index is 0.76. Findings and
    Results
    variables such as parents education, as well as the proportion to which individuals follow and discuss the news, and social and political events have meaningful effects on the feeling of citizenship while variables such as sex, ethnicity, level of studies and field of studies have no meaningful effects on it.
  • M. Renani *, H. Daliri, R. Moayedfar Page 105
    Objectives
    social capital is a concept developed in sociology an also used in business, organizational behavior, political science and economics. In this article the process of social capital formation in a sample of university students is reported.
    Method
    To develop an empirical model, we have assumed that individuals have two kinds of sources to form their social capitals: “identity sources” and “knowledge sources”. Moreover, we assumed that these sources are “necessary sources” not “sufficient sources”. The social capital would be produced, if these sources could be evolved to the social trust, the social norms and the social nets. Therefore, the research tries to answer this question: to what extent do these sources affect the social capital formation. The research method is survey. A sample of 199 students were randomly selected from a list of registered students for 2008 in the Faculty of Administrative Studies and Economics at the University of Isfahan (Iran).
    Findings
    For estimation of the empirical model we used the OLS method to find how the “identity” and “knowledge” sources affect the internal values of individuals. For this, human capital was used as the main proxy of knowledge sources and the religious beliefs was used as the main proxy of identity sources
    Results
    The estimation results show that, in the selected sample, the identity sources (religious beliefs) has had a positive and significant effect on the social capital formation, though, there is no such a relationship between the social capital formation and the knowledge sources (human capital). Furthermore, we found that males had a higher level of social capital than females.
  • Gh. R. Jafarinia* Page 141
    Objections: Today, one of the issues that perpetuate social and sustainable relationships plays an effective role in society, is social capital. The main purpose of this article, the role of mass media measurement in increasing social capital among households, the city is Khormoj. Theoretical frameworkfrom theorists and social capital in particular is Bordiou. Four indicators of social capital of trust and reliability, type norms, join social networks and knowledge and attention to public affairs, political and social operation and mass media in the media print and electronic media is considered.
    Method
    This paper survey methods and tools questionnaire interviews of 400 households, the city of the table Lin sampling and random sampling were systematically collected information was to obtain validity and reliability of tool Face validity and Cronbach alpha was used To evaluate the assumptions of correlation and mean comparison test and evaluate the research model of regression were performed
    Findings
    Results of research shows that social capital variables in both print and electronic media after the four dimensions of social capital (trust and reliability, type norms, join social networks and knowledge and attention to public affairs, political and social) relationship is signifcant. Naturally, at the regression between two variables the membership at the nets and the social consiousness as the social capital don t have any correlation and with the others dimension have correlation.
  • S.M. Majedi *, A.A. Lahsaeizadeh Page 171
    Objectives
    This paper investigates the relationship between social capital and collective action in some rural areas of Fars province and at the same time study determining factors affecting the social capital formation.
    Method
    This research was carried out with survey method in the 12 villages of Fars province and selected a sample of 509 head of households.
    Findings
    among indicators of social capital, trust has the highest effect on collective action and among determinants, empowerment, place attachment and communication had most effect on social capital. The results of research showed that eight variables, (number of household members, education of head of household, wealth index, house ownership, place attachment, empowerment, communication and type of village) from thirteen variables considered as determinants of social capital have a significant relation with Social capital.
  • M. Adibi *, B. Yazdkhasti, A. Rabbani, A. Lotfyzadeh Page 193
    Objective
    we measured concept of bridging social capital by a new tool. All items used in the scale are in agreement with the theoretical literature on this concept.
    Method
    The research method was survey. The sample population was 376 students of Isfahan university which were sampled through cluster sampling of multiple stages. After making a list and confirming the validity of questions by professors of social work and sociology, its reliability was confirmed through cronbach alpha coefficient.
    Findings
    Bridging social capital must be measured in three different dimensions: Different Interests, Different Lifestyle, and outgroups.
    Results
    Our scale is not only highly reliable, but also valid.
  • Kh . Gholamzadeh*_M. Sharepour Page 221
    Statement of the problem: In this article relationship between social trust and civil society (with emphasis on voluntary associations) is empirically examined. In addition, this article attempts to answer this question: what kind of relationship is there between voluntary associations membership and social trust?
    Method
    457 students of Mazandaran University were chosen and the questionnaires were distributed among them according to proportionate stratified sampling.
    Findings
    Members of voluntary associations did not have higher social trust compared with non-members, but the members of these associations, had higher civil society variables (awareness of social news, satisfaction of life, reciprocity norms and positive attitude toward law enforcement) and fewer non-civil society variables (insecurity, feeling of opportunism and feeling of alienation) and this variables had relationship with social trust.
    Results
    voluntary associations are important for having more civil society variables (such as reciprocity norms and positive attitude toward law enforcement) and less non-civil society variables (such as feeling of insecurity and feeling of alienation) but since civil society variables were in low level and non-civil society variables were in high level, voluntary associations could not show high level of social trust directly.
  • M. Musai *, M. Shiani Page 245
    Problems statement

    New millennium started while more than half of world population lives in cities. This issue requires attendance of the citizens in affairs managemanet along with necessity of equipment, demands and needs. The important point is barriers and prohibiting factors which prevent participation. This article intends to answer these questions by reliance on research findings in 2009 that how much the Tehran citizens tend to participate in urban affairs and what factors they follow and what their contripation in urban affairs?

    Methodology

    It’s a survey using questionnaire and interview to gather information. For sampling, districts of the city were classified in terms of economic and social differences and then 1370 families were studied on the basis of population of each group in 22 districts of Tehran.

    Finding

    Reinfocement of participation requires motivation, feeling of attachment to others and societies. The more the scope of attachment to city and district, the more the tenency of person to participation n urban affairs. Reinforcement of participation equires awareness, trust, satisfaction feeling and tendency to cooperation with urban associations and establishing strong relationship between citizens and urban managers. There should be trust and experience of cooperation with urban associations so that people become satisfied in addition to better performance. When the people are not sufficiently aware and are not informed of the strategies, they will not be satisfied with associations relating to ubran affairs and consequently, there will be no other participation. Although extent of participation of the persons in Tehran urban affairs is law, there are some differences between the districts.

    Results

    Participation in urban affairs can be regarded as external requirements of the urban problems which are realized by democratizing the society, decentralizing and empowering different classes. In this regard, organized, Formal and planned models will be the best strategies along with spontaneous participations.

  • Page 269
    Objectives
    Goal-directed subsidies because of its nature can affect all aspects of Iranian life. This scheme is not only an economic program but also affects other aspects of social life including: welfare and economic situation of society, labor market, income, expenditure and consumption pattern models of family and social problems such as poverty and inequality, drug abuse, family problem, etc. It is clear that diagnosis of all positive and negative outcomes of this scheme can be useful for mediating negative outcomes and improving positive outcomes.
    Method
    this study is a critical review on the effects of goal-directed subsidies on some social problems in Iran. Findings and
    Results
    Based on this review it can be argued that goal-directed subsidies affect social problems directly and indirectly.
  • A. Dini* Page 293
    Objectives
    To implement goal-directed subsidies policy in framework of the its law is being seriously followed by state. Implementing this policy as it has been defined in the law could be a deep surgery of economy with big negative consequences both in demand and supply sides if its theoretical foundation is wrong. Hence, this paper aims to evaluate the theoretical sufficiency of Neoclassical Big Bang approach to economy reforms.
    Method
    The used method in this paper in called as critical analytical approach in which theoretical fallacies of goal-directed subsidies policy has been argued and documented to relative data. After introducing the Big Bang approach to economy reforms and its theoretical foundation, it’s criticized using a structuralinstitutional approach to main causes of Iranian economic problems and showed that this policy will fail in reaching to the defined aims due to its incorrect perception of main causes of problems. It seems that this policy is based on some methodological mistakes in estimation of subsidies and also identifying the poor which have been argued in the rest parts of paper.
    Findings
    If the main root of Iranian economic problems is related more to organizational inefficiencies than price inefficiencies, goal-directed subsidies policy could not be a correct policy in treating the problems. Overestimation of subsidies which is related to some wrong methodological perceptions of subsidies could lead to wrong price decision making. There are two errors in identifying the poor which could decrease the efficiency of this policy.
    Result
    If there is a necessity to make a price reform in economy it would be better to follow the graduate price reform
  • F. Momeni* Page 329
    Background
    Theoretically, a vital factor in development has been the resilience and strength of socio-economic system to confront instabilities and crises. The precaution, however, is that an error might be committed, where, instead of finding the root causes of diseases we are mobilizing the forces to confront the signs of illness, leaving the diseases to grow and damage the lesser developed sectors and areas. Research
    Method
    We have tried to illustrate analytically the negative impact of shocks going to be injected to energy derivatives emphasizing mainly on agricultural sector and evaluating it in terms of social justice. Findings &
    Results
    Shock therapy in agricultural sector is a baseless attempt and would not lead to the expected result. However, due to certain reasons that I have classified them under five headings showing that agriculture sector being inflexible enough and highly sensitive to outside shocks. It may generate instabilities of various kinds leading to deterioration of economic welfare and stagnatory tendencies in national economy. We have discussed the main reasons for such anemia and revealing reasons for such baseless impression to regard it a step towards social justice. In the end, in order to avoid such shock therapy we have given some suggestions which the most important among them are giving Priority to non-price variables, and paying more attention to the vulnerability of agriculture sector and rural development and its structural and institutional requisities.
  • A. Dourandish, Hosseini S.S.*, A. Nikoukar Page 367
    Evaluation of agricultural policies is an important issue in agricultural economics literature. Economists evaluate policies on base of their welfare effects. The objective of this study is Outcome subsidies removing for wheat and bread and its effect on producers and consumers. The minimization of changes in welfare loss is used in this study. The results of the welfare outcomes in wheat market show that government protects consumers more than producers by using consumption subsidy and guarantee price simultaneously. The optimizations of governments’ policy in wheat market reduce governments’ cost and welfare loss by reduction in protection from consumers. The results of optimization in wheat market policies shows that government costs and loss of social participation through lowering the main consumer protection were reduced. Per capita consumption of bread and share the cost of household food costs after adopting the optimum level of policy tools will dramatically change and optimal level of policy decisions on the bread cost share of rural household is more than urban households
  • H. Raghfar*, L. Sane Page 389
    Objective
    Poverty alleviation is an essential step to achieve economic development. This is why identification exercise is so crucial. Traditionally, different aspects of insecurities have not be taken into poverty measurement. Many types of insecurities have adverse impacts on household welfare. Identifying vulnerability of household can serve identification of the poor households.
    Methodology
    This study measures degree of vulnerability of households to poverty in city of Tehran. The poor household's characteristics are some of the main causes of their poverty persistence. The poor households usually suffer from lack of adequate education of their head of household. The large size of the poor households is another factor affects their poverty persistence. Gender and age of the poor head of households are two important characteristics affect degree of their vulnerability. Obviously employment status and income of the head of households are two crucial factors determining their vulnerability. Data used in this study is pooled micro-data of household expenditure surveys from 1993 – 2007, collected by Statistical Center of Iran. Findings &
    Results
    Findings of this study can provide a guide for subsidy targeting. The logit model has been used to measure degree of vulnerability of the household residents of the city of Tehran. Some of the findings show that the larger is the size of the households, the higher is the degree of vulnerability. Age and gender of the head of households are two main determinants of the household vulnerability. The level of education of the head of household is another important determinant of vulnerability to poverty. The higher is the level of education, the lower is degree of vulnerability. Employment status is another important determinant of vulnerability to poverty, it is expected