فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 39 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی محمد احمدی*، حسن محمد غفاری، سید جواد عمادی صفحه 7
    طرح مسئله: سلامت از جمله شاخص های ملی است که متاثر از متغیرهای کلان اقتصادی می باشد و هر یک از متغیرهای اقتصاد کلان به نوعی بر آن تاثیر می گذارند. در این مقاله ضمن مروری بر مباحث نظری درباره ارتباط متغیرهای اقتصاد کلان با سلامت، رابطه متغیرهای مزبور را بر دو شاخص سلامت، شامل امید به زندگی در بدو تولد و نرخ مرگ و میر کودکان زیر پنج سال آزمون می کنیم.
    روش
    در این پژوهش از روش اقتصادسنجی و الگوی VECM استفاده می شود.
    یافته ها
    متغیرهای بیکاری، تورم، موازنه پرداخت ها و ضریب جینی، رابطه معکوس معنی داری با سلامت داشته اند و متغیرهای مخارج سلامت و مخارج دولتی، اثر مثبت و معنی داری بر برونداد بخش سلامت به جای گذاشته اند.
    نتایج
    سلامت، مستقل از متغیرهای اقتصاد کلان نمی باشد و هر یک از متغیرهای کلان به نوعی بر آن تاثیر می گذارد؛ لذا مقتضی است که نگاه برنامه ریزان اقتصادی در کشور به گونه ای باشد که برنامه های سلامت و بهداشت و رفاه عمومی کشور، هماهنگ با سایر سیاست گذاری های بخش اقتصاد کلان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، بیکاری، تورم، ضریب جینی، مخارج سلامت
  • مسعود تقوایی، احمد شاهیوندی * صفحه 33
    طرح مسئله: خدمات بهداشتی درمانی و توزیع بهینه آن ها نقش مهمی در توسعه هماهنگ مناطق دارند، این پژوهش به دنبال نحوه توزیع فضایی شاخص های بهداشتی درمانی و سطح بندی شهرستان های ایران می باشد.
    روش
    روش تحقیق به صورت «کمی» می باشد که برای تحلیل داده ها از روش «تحلیل ثانویه» استفاده شده است. مدل های مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل خوشه ایو مک گراناهان می باشند.
    یافته ها
    اختلافات زیادی بین شهرستان های ایران از نظر میزان برخورداری از شاخص های بهداشتی و درمانی وجود دارد.
    نتایج
    شهرستان تهران بسیار برخوردار، تعداد معدودی از شهرستان های بزرگ به صورت برخوردار و تا حدودی برخوردار، سایر شهرستان ها که حدود 90 درصد از آن ها را شامل می شوند به صورت محروم می باشند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، خدمات بهداشتی و درمانی، سطوح برخورداری، شهرستان های ایران
  • میثم موسایی*، مرضیه فاطمی ابهری، فاطمه نی کبین صداقتی صفحه 55
    طرح مسئله: افزایش رعایت حقوق بیمار، از اهداف مهم فعالیت های گروه درمانی به شمار می آید که در ارتقای سلامتی بیمار نقش به سزایی خواهد داشت. در این میان پزشکان نقش بسیار مهمی در ارائه خدمات بهتر به بیمار دارند. اکثر پزشکان خود را در جایگاهی تصور می کنند که مجاز به تعیین سرنوشت برای بیماران هستند و در برخی موارد نیز رفتاری پدرانه با بیماران خود دارند و اگرچه از نظر عقلایی بیمار را فردی بالغ دانسته و او را مجاز به تصمیم گیری در مورد خود می دانند، ولی عملا آن چه را که خود صلاح می دانند، درباره آن ها اجرا می کنند. بر این اساس در این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این مسئله هستیم که رعایت حقوق بیمار و ارائه بهتر خدمات درمانی تابع چه عواملی است؟ و با چه راه کارهایی می توان به افزایش رعایت حقوق بیمار دست یافت؟
    روش
    در این مقاله در یک مطالعه کیفی، ابتدا اطلاعات لازم با استفاده از منابع موجود در کتابخانه ها و سایت های مربوطه جمع آوری شده و سپس سئوالاتی برای مصاحبه طراحی شد. به این منظور 40 مصاحبه با 20 نفر بیمار و 10 نفر همراه بیمار و 10 نفر پزشک در بیمارستان شریعت رضوی تهران صورت گرفته است که در طی آن مشارکت کنندگان تجربیات خود را با توجه به موضوع مطروحه نقل کرده اند. تمام مصاحبه ها ضبط و پیاده شده است و تجزیه و تحلیل مصاحبه ها هم زمان با پیاده کردن متن و با استفاده از «آنالیز درون مایه ای» انجام گرفته است.
    یافته ها
    درونمایه های پدیدارشده در این بررسی مربوط به افزایش رعایت حقوق بیمار از دید بیماران و همراهان آنان شامل: مشارکت بیمار در تصمیم گیری ها، اختصاص دادن وقت کافی برای شنیدن صحبت های بیمار، دریافت حمایت روانی، اهمیت به نظر بیمار، دادن اطلاعات کافی به بیمار، رضایت از انجام درمان، مسئولیت پزشک در قبال بیمار، حق پرسش کردن بیمار و شنیدن جواب منطقی از سوی پزشک، ارتباط نزدیک بیمار و پزشک، حق معاینه و برخورد مناسب از سوی پزشک می باشد. همچنین موانع رعایت حقوق بیمار از دید پزشکان شامل: پایین بودن فرهنگ عامه، ازدحام بیماران، کمبود تجهیزات و امکانات بیمارستانی، فضای کوچک و قدیمی بیمارستان، کمبود نیروی کار و زمان، سخت تر بودن دسترسی بیمار به پزشک، رویه های نادرست درمان در مراکز خصوصی، مقررات بیمارستان و ساعات کار اضافی پزشک می باشد.
    نتایج
    بیمارستان مورد مطالعه وابسته به سازمان تامین اجتماعی است. به طور کلی حقوق بیمار در این بیمارستان در سطح ضعیف رعایت می شود که از یک سو به دلیل پایین بودن فرهنگ عامه و عدم آگاهی بیماران از حقوق خود با توجه به مفاد منشور حقوق بیمار می باشد، که نیازمند برنامه ریزی دقیق در خصوص آموزش می باشند و از سوی دیگر کمبود تجهیزات و امکانات بیمارستانی و نیروی کار با توجه به ازدحام بیماران و همچنین مقررات بیمارستان و رویه های نادرست درمان در مراکز خصوصی به عنوان مانعی درجهت افزایش رعایت حقوق بیمار می باشد. توجه به این دیدگاه می تواند دست اندرکاران و مسئولین را در ایجاد شرایط بهتر با توجه نیازها و فرهنگ بیماران در جهت افزایش رعایت حقوق بیمار یاری دهد.
    کلیدواژگان: بیمار، بیمارستان شریعت رضوی، تهران، حقوق بیمار
  • محمد اسماعیل ریاحی*، اکبر علی وردی نیا، سیده زینب پورحسین صفحه 85
    طرح مسئله: پژوهش حاضر، با هدف بررسی جامعه شناختی رابطه حمایت اجتماعی با سلامت روان و نیز شناسایی ارتباط بین جنسیت، طبقه اجتماعی، و دین داری با میزان حمایت اجتماعی به انجام رسیده است.
    روش
    روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه خود اجرا بوده است. با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، از بین تمامی دانشجویان دانشگاه مازندران درمقطع کارشناسی، تعداد 400 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور سنجش سلامت روان و حمایت اجتماعی، به ترتیب از آزمون های SCL-25 و زیمت استفاده گردیده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحقیق، سلامت روان دانشجویان پسر بهتر از دختران بوده و رابطه مستقیم و معناداری بین میزان حمایت اجتماعی و سلامت روان مشاهده شده است. این در حالی است که بین سلامت روان با میزان دین داری و طبقه اجتماعی رابطه معنا داری مشاهده نشده است. علاوه بر این، دانشجویان دختر، دانشجویان متعلق به طبقات اجتماعی بالاتر، و دانشجویان دین دارتر، حمایت اجتماعی بالاتری را ادراک و گزارش کرده بودند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد که حمایت اجتماعی و جنسیت اثرات مستقیمی بر سلامت روان داشته اند، در حالی که طبقه اجتماعی و دین داری از طریق افزایش میزان حمایت اجتماعی ادراک شده، اثرات غیر مستقیمی بر سلامت روان دانشجویان گذاشته اند.
    نتایج
    ضروری است تا سیاست گذاران حوزه سلامت روان، با تمرکز بر شیوه های ارتقاء حمایت اجتماعی و باورهای دینی، توجه ویژه ای به بهداشت روان در بین زنان و افراد طبقات پایین تر اجتماعی نمایند.
    کلیدواژگان: جنسیت، حمایت اجتماعی ادراک شده، دین داری، سلامت روان، طبقه اجتماعی
  • یاسر رضاپورمیرصالح*، کیانوش عبدی، محمدهادی صافی، محمد قاسمی صفحه 123
    طرح مسئله: پژوهش حاضر به مقایسه نقش گرایش های مذهبی و سبک های مقابله با استرس در پیش بینی سلامت عمومی (اختلال در عمل کرد اجتماعی، علایم بدنی، افسردگی و اضطراب) مادران دارای کودک ناتوانی ذهنی بامادران دارای کودک عادی می پردازد.
    روش
    در پژوهش حاضر سعی شده است که همبستگی بین متغیر های مورد مطالعه بررسی و مقایسه شود. به همین منظور 124 مادر دارای کودک دارای ناتوانی ذهنی و 124 مادر دارای کودک عادی به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب و با یکدیگر همتا شدند. ابزار های مورد استفاده عبارت بودند از: مقیاس مذهب گرایی اسلامی، شیوه های مقابله با استرس و سلامت عمومی.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیان گر آن بود که مادران دارای کودک ناتوان ذهنی نسبت به مادران دارای کودک عادی از اختلال در عمل کرد اجتماعی، علایم بدنی، افسردگی و اضطراب بیش تری برخوردارند. مذهب گرایی نقش بسیار عمده ای در یافتن معنا و در نتیجه افزایش سلامت عمومی مادران کودک دارای ناتوانی ذهنی دارد. سبک مقابله ارزیابی مثبت در مادران دارای کودک ناتوانی ذهنی نسبت به مادران دارای کودک عادی نقش بیش تری در افزایش عمل کرد اجتماعی و سلامت عمومی دارد.
    نتایج
    یکی از موثرترین شیوه های ارتقاء عمل کرد جسمانی، روانی و اجتماعی مادران دارای کودک ناتوانی ذهنی و کمک به آن ها در پذیرش کودک ناتوان خود و یافتن معنا در زندگی، ارائه آموزه های مذهبی به آن ها است. همچنین آموزش به ماردان در پذیرش کودک ناتوان خود به عنوان منبعی برای رشد، شادکامی و نزدیکی خانوادگی (سبک مقابله ارزیابی مثبت) می تواند در ارتقاء عمل کرد های جسمانی، روانی و اجتماعی آن ها نقش قابل توجهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله با استرس، سلامت عمومی، گرایش های مذهبی، ناتوانی ذهنی
  • مسیب یارمحمدی واصل*، هومان نارنجی ها، حسن رفیعی صفحه 151
    طرح مسئله: با توجه به اهمیت مهارت های زندگی در حل مسائل بین فردی افراد سوءمصرف کننده مواد و ارتقاء سازگاری اجتماعی و بهبود سلامت روان آن ها، هدف پژوهش ساخت ابزاری دقیق و مناسب جهت سنجش مهارت های زندگی افراد وابسته به مواد بود.
    روش
    روش این پژوهش با توجه به اهداف آن توصیفی می باشد، جامعه آماری کلیه افراد وابسته به مواد کشور است. نمونه پژوهش تعداد 350 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی از شهرهای تهران، همدان، قم، مشهد، بروجرد، خمین، اصفهان، یزد، کرمان، شیراز، اهواز، آبادان و هرمزگان انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه مهارتهای زندگی با توجه به تعاریف این سازه، فهرستها، طبقه بندی ها، پرسشنامه های موجود و پژوهشهای پیشین طراحی شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده های پژوهش از نمودار اسکری، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های کرویت بارتلت، کفایت نمونه برداری(KMO)، تحلیل عاملی با چرخش واریماکس، آلفای کرونباخ استفاده شد. نتیجه تحلیل عاملی با استفاده از روش واریماکس و بر اساس آزمون اسکری بیان گر وجود شش عامل(مهارت حل مسئله، مدیریت احساسات و هیجانات، مهارت ارتباطی، خود مراقبتی، مهارت ابراز وجود و خودآگاهی) درآزمون مهارت های زندگی بود، که در مجموع بیش از 67/48 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین کردند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون(92/0) و خرده مقیاس های؛ مهارت حل مسئله(93/0) مدیریت احساسات و هیجانات (90/0) مهارت ارتباطی(89/0) خود مراقبتی (91/0) مهارت ابراز وجود(87/0) خود آگاهی(90/0) به دست آمد.
    نتایج
    بنابراین می توان گفت پرسش نامه سنجش مهارت های زندگی ابزاری معتبر، با روایی بالا برای کاربرد در پژوهش های آموزشی، روان شناختی و فعالیت های بالینی است.
    کلیدواژگان: اعتبار، اعتیاد، روایی، مهارت های زندگی
  • حسین قاسمی*، محمود حریرچی، عطاءالله مثنوی، مهدی رهگذر، مهدی اکبریان صفحه 177
    طرح مسئله: هدف از این مقاله مقایسه کیفیت زندگی و ابعاد جسمی، جنسی وعمل کرد اجتماعی سالمندان مقیم خانواده و سالمندان مقیم سرا شهر اصفهان است.
    روش
    دراین پژوهش مقطعی(توصیفی تحلیلی) 160نفر سالمند (80 نفر سالمند مقیم خانواده و 80 نفر سالمند مقیم سرا شهر اصفهان با معیارهای ورود سن 60 سال و بالاتر وساکن شهر اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. سالمندانی که به علل مختلف قادر به همکاری و تکمیل پرسش نامه نبودند از مطالعه خارج شدند. ابزار گردآوری داده های این پژوهش پرسش نامه بود. در این مطالعه از دو پرسش نامه استفاده شد. پرسش نامه اول مربوط به مشخصات وپرسش نامه دوم مربوط به پرسش نامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد بود. انجام پژوهش در مراکز سرای سالمندان با مراجعه به این مراکز و برای نمونه گیری از سالمندان مقیم خانواده با مراجعه حضوری به درب منازل، هدف از انجام مطالعه توضیح داده شد و رضایت افراد کسب گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی (001/0= p) و میانگین نمره بعد جسمانی(001/0= p)، میانگین نمره بعدذهنی (048/0= p) و میانگین نمره عمل کرد اجتماعی(006/0= p) سالمندان مقیم خانواده به طور معناداری از نظر آماری بیش تر از سالمندان مقیم سرا گزارش گردید.
    نتایج
    در این پژوهش کیفیت زندگی و ابعاد جسمانی، ذهنی و عمل کرد اجتماعی کیفیت زندگی در سالمندان مقیم خانواده بهتر از سالمندان مقیم سرا گزارش شد. سیاست گذاران و ارگان های مربوط و مسئولین ذی ربط می توانند از نتایج تحقیق حاضر در بهبود کیفیت زندگی و ارتقاء سلامت جامعه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: خانواده، سالمند، سالمندان، سرای سالمندان، کیفیت زندگی
  • زهرا رضایی قهرودی*، زهرا فیروز یحاجی، فاطمه هرندی صفحه 201
    طرح مسئله: سرشماری های جمعیتی از جمله منابع بسیار غنی در شناخت ویژگی های جمعیتی هستند که کاربرد وسیعی در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های اجتماعی، اقتصادی، جمعیتی و فرهنگی دارد. یکی از مسائل مهم در جمعیت شناسی، بررسی چگونگی ترکیب خانوارهای کشور و تحلیل روند تغییرات آن طی زمان می باشد. در این مقاله به تحلیل روند الگوی ترکیب خانوار طی سال های 1385-1375 و بررسی علل تغییرات این الگو با هدف دست یابی به برنامه ریزی های صحیح پرداخته شده است.
    روش
    تحقیق حاضر مطالعه ای توصیفی بر اساس اطلاعات سرشماری های 1375 و 1385 است که به بررسی الگوی ترکیب خانوارهای کشور در سال 1385 و تحلیل روند تغییرات الگوی مزبور در فاصله سال های 1375 و 1385 پرداخته است. همچنین با استفاده از مدل های لگ خطی به بررسی همبستگی بین برخی امکانات رفاهی با انوع مختلف ترکیب خانوار پرداخته شده است.
    یافته ها
    از مهم ترین یافته های این مقاله می توان به تغییر الگوی ترکیب خانوار در فاصله سال های 1375 و 1385 و همچنین متفاوت بودن ساختار ترکیب خانوار در استان های کشور در سال 1385 اشاره کرد. همچنین با استفاده از مدل لگ خطی به وجود ارتباط و همبستگی بین برخی امکانات رفاهی با نوع خانوار دست یافته ایم.
    نتایج
    هر چند هنوز الگوی غالب ترکیب خانوارهای کشور، الگوی سرپرست، همسر و فرزندان سرپرست است، ظواهر امر نشان می دهد که سهم این خانوارها از دو جهت در حال کاهش است؛ افزایش سهم خانوارهای تک والدی و خانوارهای یک نفره. تغییرات مذکور که منعکس کننده افزایش نرخ طلاق و افزایش امید به زندگی در جامعه است، تبعات متعددی را به دنبال دارد و لازم است مسئولین ذیربط، تمهیداتی را برای رفع نیازهای جمعیت روبه رشدی که در قالب خانوارهای تک والدی و تک نفره زندگی می کنند، در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: ترکیب خانوار، خانوار، خانوار معمولی، مدل لگ خطی
  • اصغر ضرابی*، حمیدرضا رخشانی نسب صفحه 247
    طرح مسئله: یکی از نتایج شهرنشینی شتابان، افزایش مهاجرت به کانون های شهری و شکل گیری بحران روستاگریزی در کشور است. این مسئله مشکلات متعدد اقتصادی اجتماعی همچون کمبود زمین و مسکن، اشتغال، شکل گیری سکونت گاه های غیر رسمی و... را در شهرهای مهاجرپذیر به دنبال دارد.
    روش
    روش انجام این پژوهش «توصیفی تحلیلی» است که با استفاده از داده های سرشماری نفوس و مسکن سال های 85 -1365 انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد در دو دهه مورد مطالعه، مهاجرفرستی شهرهای ایران کاهش یافته و نسبت شهرهای مهاجرپذیر افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.
    نتایج
    در دو دهه اخیر شهرهای طالخونچه، خراجو، کومله، راین، عسگران، جوپار، جیرنده، نافج، جوشقان و کامو، نوخندان و دهاقانبه به دور از جریان های مهاجرتی بوده، 171 شهر با مهاجرپذیری شدید، 702 شهر با مهاجرپذیری ضعیف، 16 شهر با مهاجرفرستی شدید و 112 شهر کشور با مهاجرفرستی ضعیف مواجه بوده اند.
    کلیدواژگان: شهرنشینی شتابان، شهرهای ایران، مهاجرت، مهاجرپذیری، مهاجرفرستی
  • کیومرث فلاحی * صفحه 273
    طرح مسئله: در این پژوهش عوامل کششی و رانشی جامعه ایران از طریق مقایسه این عوامل در جوامع پیشرفته صنعتی و از نگاه جوانان دبیرستانی شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفته است. انگیزه های کششی و رانشی در هر جامعه، در اساس فرآیندی پیچیده و وابسته به عوامل متعدد فرهنگی، شغلی، اقتصادی، آموزشی، علمی، سیاسی و ایدئولوژیکی است. این عوامل دست به دست هم می دهند و باعث می شوند تا فرد از تاریخ و جغرافیای خاصی که تمامی هویت فرهنگی و اجتماعی او را تشکیل می دهد، جدا شود و به جایی دیگر پناه ببرد، این مسئله، تنها فرار مغزها به صورت فیزیکی آن نیست، مسئله اصلی، شکل گیری اندیشه فرار و گرایش باطنی به رفتن و مهاجرت از وطن است که هزینه های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی گرانی را بر کشور های مهاجر فرست از جمله کشور ما تحمیل می کند.
    روش
    به منظور این مطالعه، دانش آموزان پیش دانشگاهی شهر تهران به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده اند. این تحقیق با روش میدانی و تعیین حجم نمونه 800 نفر و به گونه تصادفی به انجام رسیده و ابزار گرد آوری اطلاعات آن پرسش نامه بوده که پایایی آن با اجرای اجرای مقدماتی طرح و محاسبه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با86% درجه اثبات گشته است.
    یافته ها
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان عوامل کششی و رانشی دو محیط مبدا و مقصد که به ماندن یا رفتن منجر می شوند را به عنوان زیرمجموعه های چهار عامل تحصیل و پژوهش، رفاه، زمینه های فرهنگی اجتماعی و سیاسی مدیریتی طبقه بندی کرد.
    نتایج
    نتیجه تحقیق دیدگاه مثبت آنان نسبت به عوامل کششی جوامع پیشرفته را نشان می دهد و نمایان گر آن است که میان میزان سطح مادی زندگی، معدل درسی، جنسیت، استفاده از ابزارهای ارتباطی با گرایش به زندگی در کشورهای پیش رفته صنعتی ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: جوامع پیشرفته صنعتی، دانش آموزان پیش دانشگاهی، عوامل رانشی، عوامل کششی
  • حمید محمدی*، قاسم نوروزی صفحه 311
    طرح مسئله: در این مطالعه ساختار تقاضای پنج گروه اصلی کالا و خدمات مصرفی کشور شامل مواد خوراکی و آشامیدنی، پوشاک و کفش، مسکن، بهداشت و درمان و خدمات آموزشی، فرهنگی و تفریحی بررسی شده است.
    روش
    براساس الگوی تقاضای سیستمی و تابع تقاضای ایده آل (AIDS) ساختار تقاضای این 5 گروه کالا طی دوره زمانی 85-1344محاسبه و کشش های تقاضا (کشش های درآمدی، قیمتی و خود قیمتی) برآورد شده است.
    یافته ها
    کشش های درآمدی برای همه گروه کالاها و خدمات مثبت و به جز خدمات آموزشی برای سایر کالاها برابر یک یا بزرگتر از یک بوده است. کشش های قیمتی تقاضا برای همه کالاها مطابق انتظار منفی بوده است و در بین پنج گروه کالا، مواد خوراکی و بهداشت به ترتیب با کشش قیمتی برابر 15/1- و 02/2- جزو کالاهای با کشش بوده و بیش ترین کشش قیمتی را دارند.
    نتایج
    کشش های متقاطع تقاضا نشان داد که مواد خوراکی رابطه جانشینی با بهداشت و خدمات آموزشی تفریحی و با مسکن و پوشاک رابطه مکملی دارد.
    کلیدواژگان: الگوی تقاضای تقریبا ایده آل، کشش تقاضا، مخارج مصرفی خانوار
  • محمدعلی فیض پور* صفحه 327
    طرح مسئله: بیکاری، اگرچه موضوعی است که همواره از آن به عنوان معضلی اقتصادی اجتماعی یاد گردیده و سعی می شود تا دلایل بروز آن با استفاده از تئوری های متفاوتی تبیین گردد اما، آن چه بیش از این موضوع اهمیت دارد طول دوره ای است که طی آن فرد بیکار به دنبال شغل است. بر این اساس، می توان حتی شرایطی که در آن نرخ بیکاری بالا با دوره های بیکاری کوتاه مدت اتفاق می افتد را تصور نمود و ازاین رو، شناسایی عوامل موثر بر طول دوره بیکاری و در نتیجه تئوری هایی که بتواند تبیین کننده چنین موضوعی باشد از اهمیت به سزایی برخودار است. مسئله ای که دست یابی به پاسخ آن، هدف اصلی این مقاله را تشکیل می دهد.
    روش
    داده های این پژوهش از طریق مطالعه ای میدانی و با استفاده از تکنیک پرسش نامه از نمونه ای با حجم 426 از جامعه 68096 نفری که به عنوان افراد بیکار جویای کار در یکی از ادارات کار و امور اجتماعی استان یزد طی دوره زمانی سال های برنامه سوم توسعه (83-1379) ثبت نام نموده اند، جمع آوری گردیده و با استفاده از مدل های وایبل، نمایی، لگ نرمال و لگ لجستیک تحلیل گردیده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش، در میان مدل های وایبل، نمایی، لگ نرمال و لگ لجستیک، مدل لگ لجستیک مدل مناسب تری جهت تحلیل دوره بیکاری محسوب گردیده و بر این اساس، متغیرهای سن (با تاثیر مثبت)، تعداد افراد تحت تکفل، تجارب شغلی و سطح تحصیلات (با تاثیر منفی)، دارای تاثیری معنی دار بر دوره بیکاری است. این بدان معنی است که متوسط دوره بیکاری با سطح تحصیلات رابطه ای معکوس داشته و تجارب شغلی افراد جویای کار، این متوسط را کاهش می دهد. بر خلاف تصور، نتایج این پژوهش مبین آن است که وضعیت تاهل و جنسیت افراد جویای کار، متوسط زمان بیکاری را تحت تاثیر قرار نداده و بر این اساس، نمی توان تمایز معنی داری را بین متوسط دوره بیکاری زنان و مردان مشاهده نمود.
    نتایج
    لازمه موفقیت سیاست هایی که در راستای کاهش دوره بیکاری در کشور به کار گرفته می شود توجه اساسی به ویژگی های سنی، آموزشی، مهارتی و جمعیتی جامعه هدف است.
    کلیدواژگان: استان یزد، برنامه سوم توسعه، بیکاران جویای کار، دوره بیکاری، مدل لگ لجستیک
  • رسول صادقی*، اسماعیل بلالی، احمد محمدپور صفحه 357
    طرح‫ مسئله: اوقات فراغت، عرصه اجتماعی نوینی است که در بستر مدرنیته، تغییرات اجتماعی و فرهنگی معاصر معنا و اهمیت یافته است. مطالعه فراغت به عنوان امری اجتماعی و فرهنگی و بررسی اشکال متمایز آن برحسب الگوهای مختلف نابرابری اجتماعی از حوزه های جدید مطالعاتی جامعه‫شناسی فراغت است. با توجه به اهمیت روزافزون این موضوع و همچنین ساختار جوان جمعیتی ایران، این مقاله به مطالعه الگو و نحوه گذران اوقات فراغت جوانان 29-15ساله ایرانی و بررسی اشکال مختلف نابرابری اجتماعی در این الگوها و رفتارها می‫پردازد.
    روش
    روش تحقیق و منابع داده های بررسی مبتنی بر تحلیل ثانویه داده های طرح ملی «ویژگی های اجتماعی اقتصادی خانوار1380» مرکز آمار ایران می باشد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق بیان گر اهمیت نمادین فراغت در زندگی اجتماعی جوانان و رابطه معنادار آن با اشکال مختلف تمایزات و نابرابری های اجتماعی در جامعه است.
    نتایج
    وضعیتی که در چارچوب آن جوانان دست رسی متفاوتی به فرصت ها و موقعیت های مرتبط با اوقات فراغت دارند و در نتیجه الگوها و رفتارهای فراغتی متفاوتی را با توجه به ابعاد مختلف نابرابری اجتماعی یعنی نابرابری های فضایی، جنسیتی، قومیتی و طبقاتی تجربه می‫کنند.
    کلیدواژگان: جوانان، رفتار فراغتی، نابرابری اجتماعی، نابرابری جنسیتی، نابرابری فضایی، نابرابری قومی، نابرابری طبقاتی
  • مهدی ادیبی سده*، سیدصمد بهشتی صفحه 391
    طرح مسئله: تقابل کنش و ساختار یکی از موضوعات اساسی در تمامی پارادایم های جامعه شناختی است و پدیده فقر و عوامل ایجاد کننده فردی و یا اجتماعی آن نیز همیشه مورد توجه جامعه شناسان بوده است. این مقاله سعی دارد با دیدگاهی تلفیقی به بررسی رابطه میان کنش فردی و عوامل ساختاری با وضعیت اقتصادی افراد بپردازد.
    روش
    این تحقیق از نوع پیمایشی است که با استفاده از ابزار پرسش نامه در یک نمونه 191 نفری در دو منطقه ثروتمند نشین و فقیر نشین شهر اصفهان انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که بین ویژگی های فردی و وضعیت اقتصادی افراد همبستگی آماری وجود دارد و ویژگی های فردی 13 درصد واریانس وضعیت اقتصادی افراد را تبیین می کنند.
    نتایج
    سایر متغیرهای خارج از این تحقیق، ساختارها و خصوصا برنامه های تعدیل اقتصادی و تورم عامل اصلی تعیین کننده وضعیت اقتصادی افراد در ایران هستند.
    کلیدواژگان: ساختار، عاملیت انسانی، فقر
  • سعید گودرزی * صفحه 421
    طرح مسئله: تقابل ارزش های فرهنگی غرب با ارزش های اسلامی یا به عبارت دیگر تضاد سنت و مدرنیته سر فصل بحران هویت و تغییر ارزش ها در جامعه ایران است. با اقدامات رضا شاه، سنت و مدرنیته، ارزش های اسلامی ایرانیان رویاروی یکدیگر قرار گرفت و این چالش و جدال نظام، فرهنگ جامعه را دچار تغییر و بحران کرد که تاکنون نیز ادامه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییر ارزش های جوانان (مطالعه موردی جوانان استان همدان) و عوامل موثر برآن انجام گرفته است.
    روش
    این تحقیق با روش توصیفی، از نوع پانل گذشته نگر و با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را جوانان استان همدان در سال 1385تشکیل می دادند، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتعداد380 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای محاسبه میزان قابلیت اعتماد سئوالات از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار 87/0 به دست آمد.
    یافته ها
    به طورکلی در مورد تغییر ارزش ها باید گفت که، 32/21 درصد پاسخ گویان تا حدودی ارزش هایشان تغییر کرده است. این در حالی است که21/29 درصد پاسخ گویان ارزش هایشان خیلی کم، 37/32 درصد کم و 89/7 درصد زیاد تغییر کرده است. همچنین21/9 درصد پاسخ گویان هیچ گونه تغییری در ارزش هایشان به وجود نیامده است. در ضمن نتایج نشان می دهند که، 32/76درصد پاسخ گویان در زمان گذشته التقاطی، 11/7 درصد فرامادی و 58/16 درصد مادی بوده اند. این در حالی است که در زمان حال 79/55 درصد التقاطی، 68/3 درصد فرامادی و53/40 درصد مادی هستند. بنابراین می توان گفت که سنخ ارزشی پاسخگویان از فرامادی به مادی تغییرکرده است.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد تغییر ارزش ها با متغیرهای تحصیلات، جنسیت، وضعیت تاهل، طبقه اجتماعی، تعداد اعضای خانواده، میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی، میزان تقدیرگرایی، میزان فرد گرایی، میزان تضاد خانوادگی، میزان تشتت ارزشی در جامعه از دید پاسخ گویان و عمل کرد مسئولین از دید پاسخ گویان رابطه معنادار دارد. نتایج حاصل از تحلیل چند متغیری نیز بیان گر این است که 47/0 واریانس متغیر تغییر ارزش ها به وسیله متغیرهای مستقل این تحقیق تبیین می شوند.
    تغییر ارزش های جوانان، معلول شبکه پیچیده ای از عوامل روانی اجتماعی است که نیازمند مطالعات تحلیلی بیش تر و تقویت نهادهای حمایتی و ارتقای آگاهی جوانان درباره ارزش های سنتی ایرانی و اسلامی است.
    کلیدواژگان: تشتت ارزشی در جامعه، تغییر ارزش ها، تقدیرگرایی، جوانان
  • سهراب عبدی زرین*، نسترن ادیب راد، سید جلال یونسی، علی عسگری صفحه 445
    طرح مسئله: هدف از تحقیق حاضر مقایسه سبک های هویت، خودکارآمدپنداری (فردی و جمعی)، بهداشت روانی و موفقیت تحصیلی به صورت مقایسه ای در دانش آموزان پسر دبیرستانی ایرانی و افغانی ساکن قم بود.
    روش
    جامعه مورد مطالعه شامل دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر قم در سال تحصیلی 87-1386بود که 16813 نفر بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 231 دانش آموز پسر ایرانی و 132 دانش آموز پسر افغانی بود که با استفاده از نمونه گیری چند مرحله ای مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار پ‍‍ژوهش آزمون سبک های هویت برزونسکی(تجدید نظر شده توسط وایت و همکاران در سال 1989)، پرسش نامه خودکارآمدپنداری فردی بندورا(1997) و پرسش نامه خودکارآمدپنداری جمعی کیم و پارک(1999) بود. داده ها با آزمونهای همبستگی پیرسون، z فیشر و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج در سطح 99/. اطمینان نشان داد که رابطه بین سبک هویت اطلاعاتی و سبک هویت هنجاری با خودکارآمدپنداری فردی و جمعی و نیز رابطه دو متغیر اخیر در دو گروه مستقیم و معنادار بود. از طرفی بین سبک هویت سردرگم و تعهد هویت در سطح 95/. اطمینان رابطه منفی و معنادار بود. میزان همبستگی بین سبک هویت اطلاعاتی با خودکارآمدپنداری جمعی و سبک هویت هنجاری با خودکارآمدپنداری فردی و جمعی در دانش آموزان افغانی قوی تر از دانش آموزان ایرانی بود. بین سبک های هویت و خودکارآمدپنداری فردی و جمعی در دوگروه تفاوت معناداری به دست نیامد. در متغیرهای بهداشت روانی و موفقیت تحصیلی تفاوت معنادار بود که دانش آموزان پسر دبیرستانی افغانی در دو متغیر ذکر شده وضعیت بهتری داشتند.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که در سبک های هویت و خودکارآمدپنداری تفاوت بین دانش آموزان پسر دبیرستانی ایرانی و افغانی نیست اما در متغیر های بهداشت روانی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان پسر دبیرستانی افغانی وضعیت بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، خودکارآمدپنداری جمعی، خودکارآمدپنداری فردی، سبک های هویت، موفقیت تحصیلی
|
  • A. M. Ahmadi *, H. M. Ghaffari, S. J. Emadi Page 7
    Objective
    Health is one of the main national indicators that is affected by macroeconomic variables and impact on them. In this paper, the effect of macroeconomic variables on two health indicators. i.e. life expectancy at birth and under-5 mortality rate, is tested.
    Method
    VECM model is used.
    Findings
    The variables economic growth, unemployment rate, inflation rate, balance of payment, and Gini coefficient had significant negative effects on health; and health expenditure and government expenditure had significant positive effects on health outcomes.
    Conclusion
    All macroeconomic variables effect on health, so economic planners should pay attention to health and health care programs and public wellbeing in accordance with other macroeconomic policy-making.
  • M. Taghvaei, A. Shahivandi* Page 33
    Objective
    The health services and their optimal delivery have a key role in consistent development of regions. Present study aims at investigating the spatial distribution of access to health care among Iranian cities and ranking them in this regard.
    Method
    In this secondary analysis, cluster analysis and Mc Granahan Model were used.
    Findings
    There is a great difference among Iranian cities regarding level of access to health services.
    Conclusion
    Tehran’s access is high, access in a few large cities is reasonable, and about 90% of cities are deprived in this regard.
  • M. Mousaei, M. F. Abhari, F. Nikbin Sedaghati Page 55
    Objective
    increase of patient's rights observance is one of the important goals of therapeutic group activities which will have useful role in improving health of the patient. Meanwhile, many physicians play important role in providing better services. Most of the physicians imagine themselves in a position that they are authorized to determine destiny of their patients. In some cases, they have fatherly behavior toward their patients. Although they regard the patient as having sound mind and allows him to make decisions about him, they do for them what they deem fit. On this basis, we seek to answer this question that to what factors patient's right observance and better therapeutic services are subject and what strategies can help increase observance of patient's rights?
    Method
    in this article, necessary information was gathered with use of references available in the libraries and sites in a quality type study and then some questions were constructed for interview. For this purpose, 20 patients, 10 patient companions and 10 physicians (40 persons) were interviewed in Tehran Shariat Razavi Hospital and participants have mentioned their experiences with regard to the raised subjects. All interviews were recorded and written and interviews analysis has been done simultaneously with writing the texts and with use of content analysis.
    Findings
    contents appearing in this study relate to increase of patient's rights observance in patients and their companion's view including participation of patient in decision making, allocation of enough time for listening to patient's talk, receiving mental support, respecting the patient's view, giving enough information to the patient, satisfaction with treatment, responsibility of physician to patient, right to ask patient and listen to reasonable answer by the physician, close communication of patient with physician and suitable feedback of the physician. Barriers to observance of patient's rights in physician's view include low public culture, crowd of patients, lack of hospital equipment, small and ancient space of hospital, lack of labor and time, hard access to physician, incorrect procedures of treatment in private centers, regulations of hospital and overtime hours of physician.
    Conclusion
    the studied hospital depends on Social Security Organization. Generally, rights of patient in this hospital are observed in weak level. On the one hand, low public culture and lack of the patient's awareness with regard to provisions of Patient's Rights Charter which requires accurate planning in the field of education. On the other hand, lack of hospital equipment and manpower are regarded as barrier to increase of patient's rights observance with regard to crowd of patients and regulations of hospital and incorrect procedures of treatment in private centers. Paying attention to this attitude can help the authorities create better conditions with regard to needs and culture of the patients for increase of patient's rights observance.
  • M. E. Riahi *, A. Aliverdinia, Z. Pourhossein Page 85
    Objective
    The main objective of this study is to explore the relationship between "emotional perceived social support" and "mental health". Furthermore, the present study seeks to investigate the direct and indirect effects of gender, religiosity, and social class (as sources of social support), as well as social support, on mental health status.
    Method
    The study has been conducted via survey method and data collected by self-administered questionnaire. The universe of the study was students of the Mazandaran University, and 400 students were chosen through proportional stratified random sampling. Mental health status is measured by SCL-25 and social support is measured by the multidimensional scale of perceived social support by Zimet (1988).
    Findings
    Almost one third of the students recognized as having proper mental health. More than half of the students received high level of social support, and family was its most important source followed by important others and friends. Female and those who were belonged to higher social class enjoyed the higher levels of social support. Furthermore, there was a direct, significant relationship between perceived social support and mental health, and gender difference in the rate of mental health is proved, showing that the male students enjoyed better mental health status than females. The relations of social class and religiosity with mental health of students were not significant. Also, gender, social class, and religiosity were associated with perceived social support. Finally, applying multivariate regression analysis, it has been appeared that the rate of students’ mental health was under direct influence of such variables as perceived social support and gender. Furthermore, such variables as social class and religiosity had indirect effects on mental health, through increasing social support. However, perceived social support was the strongest predictor of the students’ mental health.
    Conclusion
    Enjoying high level of social support is a source of proper mental health. With respect to findings of this study, it is necessary that policy makers, focus on ways of promoting social support and religious beliefs, and pay more attention to mental health issues among female and lower social class students to increase their coping skills.
  • Y. Rezapour Mirsaleh*, K. Abdi, M. H. Safi, M. Ghasemi Page 123
    Objective
    The aim of this study was to compare the role of religiosity dimensions and coping styles in the predicting general health of mothers of children with and without intellectual disabilities (ID).
    Method
    A total of 124 mothers of children with ID and 124 mothers without a child with ID were matched and selected using cluster sampling. Data were collected using general health questionnaire (GHQ), Islamic religiosity scale (IRS) and way of coping questionnaire (WOCQ).
    Findings
    Mothers of children with ID had more social dysfunction, somatic symptoms, depression and anxiety than mothers of children without ID. Religiosity had a significant role in finding the meaning and hence improvement of health status of mothers of children with ID. Positive reappraisal had more important role in improvement of social function of mothers of children with ID than in mothers of normal children.
    Conclusions
    Religious belief can help mothers of children with ID to cope with child care problems, to find meaning of life and to improve their health status. Further, education of mothers to accept their disabled child improve their physical, mental, and social function.
  • Mosaieb Yarmohammadi Vasel *, Hooman Narenjiha Hassan Rafiey Page 151
    Objective
    The aims of the present study was to design an appropriate tool for evaluatin life skills in substance abusers.
    Method
    In this validation study, universe constitutes of all the substance abuser men of Iran. Participants (n=350) were chosen through stratified sampling from all cities of Iran which had a Therapeutic Community, including Tehran, Hamedan, Qom, Mashad, Boroujerd, Khomein, Esfahan, Yazd, Kerman, Shiraz, Ahvaz, Abadan, Hormozgan, and Bojnourd. To analyse the research data, Pearson correlation coefficient, Bartletts sphericity test, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test, scree plot, principle component analysis with Varimax rotation, and Cronbach’s alpha have been used.
    Findings
    Cronbach’s alpha coefficient for the Life Skills Inventory (0.92) and its subscales, problem solving (0.93), emotion management (0.90), communication (0.89), assertiveness (0.87), self-awareness (0.90), and self-care (0.91) indicate its reliability. Six factors were found that explain 48.67 percent of the total variance.
    Conclusion
    Life Skills Inventory can be applied to substance abuser men in order to clinical and educational appraisals.
  • H. Ghasemi *, M. Harirchi, A. Masnavi, M. Rahgozar, M. Akbarian Page 177
    Objective
    The purpose o f this study is to compare the quality of life, physical, mental and social performance of older adults who live in communities and those who are institutionalized in nursing homes of Esfahan city.
    Method
    In this cross sectional research, 160 older adults comprising of 80 elder people living with families and 80 elder people residing in nursing homes of Esfahan city, all being 60 years of age or older, were studied in 2008. Those who, for any reason, could not answer the questionnaire were excluded from the study. The tools used for compiling data consisted of two questionnaires. the first questionnaire asked for the demographic details, and the second one was Leipad Elderly Quality of Life questionnaire. The study was carried out by visiting nursing homes and dropping by the homes of the elderly, both through simple random sampling. The purpose of the study was explained and the informed consents of participants were obtained.
    Findings
    The average scores for total quality of life (p=0.001), physical aspect (p=0.001), and social performance (p=0.006), in older adults living with their families were significantly more than those of institutionalized older adults.
    Conclusion
    For a better quality of life, elder population is preferred to live with their families than to be institutionalized.
  • Z. Rezaei Ghahroodi *, Z. Firozi, F. Harandi Page 201
    Objective
    Population censuses, as rich resources to find knowledge of demographic characteristics, are used to survey main characteristics of households in Iran that have wide application in planning, socio-economic and cultural policymaking. One of the most difficulties in demographical studies is the composition of households and analyzing the trend of changes during time. In this paper, the trend analyses of household composition during 1996-2006 are studied. Since knowing about what reasons made these changes can lead to make a correct planning, by using some characteristics of the head of households, these changes are discussed.
    Methods
    It’s a descriptive study based on censuses information of two years in 1996 and 2006. This study is about household composition regarding the relationship between the members of the household and the head of household in 2006 and comparison of household composition changes in 1996-2006 periods in Iran. Investigation of the portion of the different kinds of household change and investigation of the head of household characteristics such as age, economic activity status, marital status and literacy status in different household types are the other objectives that are discussed. The structural manner of household composition in different provinces in 2006 and the situation of welfare facilities in different households are also studied. By a statistical log linear model, the association between types of household and some household welfare facilities are discussed.
    Findings
    The most important finding is the change of household composition between years 1996 and 2006, difference between some characteristics of the head of the household in different types of household and also the difference between the structures of household composition in provinces in 2006. Also some association between types of household and some household welfare facilities such as car, computer and housing are found, by using a statistical log linear model.
    Conclusion
    Although the greatest part of household composition in our country is married couple family with child(ren), the external circumstances show that the proportion of these households who have the traditional pattern of household composition, is decreasing from two aspects. On one part, the proportion of single parent households has an increasing trend and from the other part, the proportion of one-person household, individuals who live alone, is increasing. The mentioned changes that reflect increasing rate of divorce and life expectancies follow several bad results and it is necessary that authorities consider a cure (such as demonstrating special facilities, building psychosomatics consulting centers etc.) for the social, cultural and economic requirement of this growing population that live in one-person households or single parent households.
  • A. Zarabi *, H. R. Rakhshaninasab Page 247
    Objective
    Today some of the problems and difficulties in developing countries are related to the manner of their internal migrations. Each year millions of the rural population in the developing countries decided to migrate to the urban areas of these countries and this phenomenon has had negative consequences in the cities. In fact the migration that itself is created by many factors is a reason that helps to more imbalances in social, economic and political problems of a country. One of the results for rapid urbanization in Iran is increased migration to the urban centers and the crisis of villages escaping. This problem has many various social and economic difficulties such as crisis of land and housing, shortage of employment, and formation of slums in the cities which attract migrants.
    Method
    The required information has been gathered from the detailed results of censuses for the populations and housing during 1986-2006. At first, the growth rate for the cities population has been calculated during 1986-1996 and 1996- 2006 periods and then through calculating population of each city in the beginning and at the end of each decade.
    Findings
    Increased ratio of immigration in Iranian cities during the two recent decades was found. During 1996-2006, 873 cities in Iran had seen immigration and 118 cities were exposed to emigration, from which 16 cities are regarded as small towns. The percent of immigration in Iranian cities increased from 70.91% during 1986-1996 to 86.27% during 1996-2006. During the two decades under study, the procedure of emigration has been reduced in all the cities and also the number of the cities which send the migrants has reduced and the ratio of the cities that attract migrants has increased considerably. Increasing the percent of small towns which attract the migrants during 1996-2006 indicates the inclination to urbanization, increasing the number of small towns in the country urban hierarchy and formation of crisis for escaping from villages.
    Conclusion
    During the two decade of our study, the cities of Talkhuncheh, Kharaju, Kumele, Rine, Asgaran, Jupar, Jirande, Nafaj, Joshghan_O_Kamo, Nokhandan and Dehaghonbeh had no migration, 171 cities had intensive immigration, 702 cities had weak immigration, 16 cities had intensive emigration and 112 cities had weak emigration. The phenomenon of emigration is particularly observed during 1986-1996 in small towns and small cities. During the two decades under study, the cities of Mohamaddieh in Tehran province and Masjed Soleiamn (a medium city) in Khuzestan province had maintained the procedure of their emigration. This problem expresses the continuance of emigration in those cities. During 1996-2006, the secondary cities and large cities in the country had more immigration due to the existence of the employment and abundant facilities and services compared to the last decade. During 1996-2006, immigration was increased in large cities. The highest level of immigration in large cities is related to Karaj, Mashhad, Isfahan, Tabriz and Shiraz. These cities have made difficult easy access to the facilities and services for the suburbs due to attraction of social and economic services and caused imbalance in access for optimum distribution of the facilities. In other word, they have created a kind of imbalance in the national level and they have caused to attract the migrants toward themselves. Tehran with concentrating the economic, social and political facilities and other services as well as being influenced by international economic and technological changes can dedicate the most ratios of migrants to itself at the country.
  • K. Fallahi * Page 273
    Objective
    In this research, attractive and repulsive factors of Iranian society in comparison with developed societies, from the viewpoints of high school students of Tehran, have been studied. Immigration is a very complicated process which is correlated to many factors such as cultural, occupational, economic, educational-scientific, political, and even ideological. All above mentioned factors will cause people to leave a geographical and historic background that shape their cultural and social identity and seek to refuge in a different country to live in. Losing elites is not only brain drain in its physical form but also the main problem is formation of idea of escape and an inner tendency to leave the country. At the present conditions, immigration and brain drain have huge economic, political, and cultural expenditures for the country of origin, including our country.
    Method
    Pre-university students of Tehran have been selected as statistical population. A sample of 800 students selected randomly and their information had been gathered by a questionnaire whose Cronbach’s alpha was 86%. Repulsive and attractive factors of origin and destination countries can be categorized as follows: Scientific, Economic, Cultural, Social, and Political, and Managerial factors. Research results show positive view toward emigration, and this tendency is greater among those students whose grade point average and their families’ education level are higher.
  • H. Mohammadi *, G. Norouzi Page 311
    Objective
    The demand structure for five commodity groups including foods and drinks, clothing, housing, health and recreation, and educational services was analyzed based on the time series data of the household consumption expenditures during period 1966-2007.
    Method
    A linear approximation of almost ideal demand system (LA/AIDS) was estimated by SURE method in order to obtain demand function and elasticity.
    Finding
    Income elasticity for all the groups were positive and more than one excepted for educational services. Furthermore, all of the own-price elasticities were negative and theoretically consistent.
    Conclusion
    Cross price elasticities estimates indicated that health and educational services are substitutes for foods but housing and clothing are complement for it
  • Mohammad Ali Feizpour * Page 327
    Objective
    Although unemployment is mostly considered as an economic and social problem, unemployment duration in this manner is usually more important than rate of unemployment and absolute number of unemployed. Hence, it is possible to imagine the conditions that high rate of unemployment and short term unemployment duration occurs at the same time. This paper aims to seek those factors affecting unemployment duration.
    Methods
    The statistical population used for the analysis was collected from the Labour and Social Work Affair Organization in Yazd province, which includes 68096 job seekers recorded during the years of Third Development Plan of Iran (2000-2004). Using questionnaires, a sample of 426 was studied. The Weibull Model, Exponential, Log-Normal as well as Log-Logistic models are also used for the analysis of the collected data.
    Finding
    Log-Logistic model has explained unemployment duration much better than other models (i.e. Weibull Model, Exponential and Log-Normal models). In addition, age (with the positive effect), number of household persons, years of job experience, and educational level (with the negative effect) had a significant effect on unemployment duration. These means that highly educated persons, as well as years of job experience decrease average unemployment duration. However, marital status and gender had no significant effect on unemployment durations.
    Conclusion
    Every policy that used for the reduction of unemployment duration in labour market should consider age, education, and skill.
  • R. Sadeghi *, E. Balali, A. Mohammadpur Page 357
    Objective
    The leisure time is appeared to be new social area which have been conceptualized and defined as product of modernity within the context of social and cultural changes and increasing consumption culture. The study of leisure time as a socio-cultural process and investigating its distinctions in terms of various patterns of social inequality is a novel interest in the sociology of leisure time. Therefore, regarding the young structure of Iranian population and the importance of inquiring social characteristics of leisure patterns, this paper concerns to study the patterns of management of leisure time and different forms of social inequality affecting it among Iranian young people (15-29 years old).
    Method
    This study is based on secondary analysis of data extracted from the national survey of socio-economic characteristics of Iranian households in 2001 Statistics Center of Iran. Findings and
    Conclusion
    The results emphasize on symbolic importance of leisure in youth lives and its significant relationship with the different forms of social inequality in society studied, that is, the context in which the youth have different access to leisure opportunities and chances, and the different styles of leisure are experiences in terms of the forms of social inequality such as spatial, gender, ethnic, and class inequalities.
  • M. Adibi Sedeh*, S. S. Beheshti Page 391
    Objective
    Dualism between structure and action is one of the most important subjects in all of sociological paradigms and sociologists paid attention to poverty and its individual or structural causes. This article investigates the relationship between human agency and poverty.
    Method
    The research is carried out in two regions of Esfahan and the main tool is questionnaire. The sample size is 191.
    Finding
    There is statistically significant correlation between individual characteristics and economic situation. Individual characters explain 12.8 percent of variation in economic condition.
    Conclusion
    Human agency has an important influence on human’s economic situation along with social and economic structure.
  • S. Goodarzi * Page 421
    Objective
    The opposition between cultural values in the west and Islamic values or in the other word the opposition of tradition and modernity is the base of changing values in Iranian society. Reza shah’s treatments opposed the traditional and Islamic values of Iranian and changed the cultural system of the society and it is continuing till now. The central purpose of the present research is the study of the change of youth values and its related factors.
    Method
    In this retrospective panel study, he populations were Hamedanian youth (n=380) selected by cluster sampling. Cronbach's alpha of 0.87 indicated a high reliability of the instrument.
    Findings
    Totally, 21.32 percent od respondents had changed their values to some extent, while just 9.21 percent hadn’t changed their values at all. Of previoust values, 76.32 percent were mixed materialistic-metamaterialistic, 7.11 percent meta-materialistic, and 16.58 percent materialistic. But at present, 55.79 percent were mixed, 3.68 percent meta-materialistic, and 40.53 percent materialistic. Therefore, the values had changed from meta-materialistic to materialistic. The change of values had a significant relation with education, sex, marital status, social class, family size, using mass media, fatalism, individualism, family conflict, value pluralism in the society, and performance of authorites as judged by interviewee (R-square= %47). After a multiple regression analysis, sex, individualism, education, family size, family conflict, and social class, were remained.
    Conclusion
    Value change in youth can be modified by intervening in individual- and family-level variables
  • S. Abdi Zarrin*, N. Adib Rad, S. J. Younesi, A. Asgari Page 445
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between identity styles and self-efficacy beliefs (personal and collective) and to compare them in Iranian and Afghan high school student boys who inhabit in Qom city. This study is of a special importance since it is a multi-cultural and comparative study between Iranian and Afghan nations.
    Method
    Subjects were selected from all the high school students of the Qom city. They were 231 Iranian high school boys and 132 Afghan high school boys. By cluster sampling, we chose two region from four and two schools from each region. We used Berzonsky’s Identity Styles Questionnaire, Bandura’s Personal Self-Efficacy Beliefs and Kim and Park Collective Self-Efficacy Beliefs.
    Finding
    There was a significant direct relationship between informative identity style and normative identity style with personal self-efficacy beliefs and collective self-efficacy beliefs. On the other hand, a significant negative relationship was observed between confused identity style and identity commitment.
    Conclusion
    Informative identity style with collective self-efficacy beliefs and normative identity style with personal self-efficacy beliefs and collective selfefficacy beliefs was higher in Afghan high school boys.