فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 45 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدعلی محمدی، ابوعلی ودادهیر، علیرضا سیفی، روشنک مشتاق صفحات 7-48
    مقدمه
    یکی از چالش های جدی بر سر راه ساختار اجتماعی سیاسی دولت ها تعریف فقر است. همیشه بر سر این مسئله که فقر چیست، کشمکش وجود داشته است. غیر از مفهوم، شناخت علل فقر همواره مورد توجه بوده و پژوهش های بسیاری در این خصوص انجام گرفته است؛ اما این پژوهش ها به دلیل تعدد و تنوع روش ها و نتایج، در حل مسئله فقر چندان موفق نبوده اند. فراتحلیل یکی از راه های مهم در همسو کردن مفاهیم و نتایج مطالعات فقر و کارآمدی تحقیقات به حساب می آید.
    روش
    در فراتحلیل، با ترکیب تحقیقات گذشته و یکدست کردن آن با استفاده از روش های آماری، نتایج پراکنده و ناهماهنگ پژوهش ها دقیق تر و منطقی تر می شود.
    یافته ها
    در این فراتحلیل، 85 مطالعه از حوزه های مختلف اقتصادی و جامعه شناختی و جغرافیا بررسی شد. همچنین مشخص شد مطالعات اقتصادی در بحث فقر با 66 درصد، غلبه انکارناپذیری دارند. 72 درصد از مطالعات بررسی شده در این پژوهش، از متغیر وابسته فقر، 21 درصد از توزیع درآمد و 7 درصد هم از متغیر نابرابری استفاده کرده بودند.
    نتایج
    بخش عمده ای از مطالعات فقر در ایران، مطالعات اقتصادی بوده است که غالبا از دو رویکرد کلی استفاده کرده اند: یکی، رویکردهای بررسی کننده عوامل فقر و دیگری رویکردهای مربوط به اندازه گیری فقر که به نظر می رسد عمدتا مطالعاتی مکانیکی و به دور از زندگی اجتماعی مردم کوچه بازار باشد. انجام دادن مطالعات برای کاهش فقر، علاوه بر بررسی های علمی و دانشگاهی، نیازمند مراجعه مستقیم به مردم و توجه بیش تر به شاخص های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: ایران، فراتحلیل، مطالعات فقر
  • رضا نجارزاده، عباس عصاری، مهدی فنی ممتاز صفحات 49-76
    مقدمه
    فقر از چالش های مطرح در اقتصاد هر کشور است. در سال های اخیر، فقر و روش های اندازه گیری آن در دو حوزه سیاست گذاری و دانشگاهی مدنظر قرار گرفته است. برنامه های توسعه اقتصادی بر تمام متغیرهای اقتصادی در هر کشور تاثیر می گذارد. حال با توجه به تاثیر برنامه های توسعه بر فقر، به مثابه متغیری اقتصادی، در این مقاله قصد داریم اثر برنامه چهارم توسعه را بر میزان فقر بررسی کنیم. در مطالعه حاضر در کنار نتایج کاربردی، روش جدیدی را برای مقایسه شاخص های فقر پیشنهاد کرده ایم.
    روش
    در مقاله حاضر، با استفاده از داده های موجود، براساس روش سلطه تصادفی، تاثیر برنامه چهارم توسعه اقتصادی بر فقر تبیین می شود.
    یافته ها
    یافته های مقاله بیانگر این است که فقر در طول دوره سال های 1383 تا 1387، در کل کشور و نواحی روستایی و شهری کاهش یافته است. به عبارت دیگر، اجرای برنامه چهارم توسعه اقتصادی در کشور، کاهش فقر نسبی را به دنبال داشته است.
    نتابج: نتایج حاکی از آن است که برنامه چهارم توسعه اثری مثبت روی میزان فقر دارد. همچنین برنامه چهارم توسعه سبب کاهش شکاف فقر و شدت فقر شده است. به عبارت دیگر، اثر برنامه چهارم توسعه بر فقر، مثبت بوده و آن را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: خط فقر، روش سلطه تصادفی، شاخص فقر FGT، فقر، معکوس ضریب انگل
  • شهریور روستایی، محسن احدنژاد روشتی، اکبر اصغری زمانی، علیرضا زنگنه صفحات 77-101
    مقدمه
    از ویژگی های کشورهای جهان سوم، نبود تعادل در شهرنشینی و تمرکز بسیار بر آن است؛ بنابراین، برای ایجاد تعادل و به منظور دستیابی به الگوی مناسب، بحث برنامه ریزی منطقی مطرح می شود. هدف از این برنامه ریزی، شناخت نابرابری های اقتصادی اجتماعی و فرهنگی و نیز ایجاد توازن در نواحی شهری مختلف است. با شناخت نارسایی ها و کمبودها، در سطح بلوک های شهر، باید اقدامات مصرانه ای برای رفع نابرابری ها انجام داد.
    روش
    تحلیل در زمینه توزیع فضایی فقر، در مناطق مختلف شهری، اهمیت فراوانی دارد؛ از این رو هدف مقاله حاضر، ارائه تحلیلی از توزیع فضایی فقر و نشان دادن نابرابری در سطح بلوک های آماری شهر کرمانشاه در سال 1385 است. در این مقاله، روش پژوهش کمی، سطح آن تحلیلی و ماهیت آن کاربردی است. برای سنجش توزیع فضایی فقر در کرمانشاه، از اطلاعات بلوک های آماری سال 1385 و 33 شاخص استفاده کرده ایم. درنهایت، این 33 شاخص را با روش تحلیل عاملی، بر روی 4 عامل بار می کنیم.
    یافته ها
    بنا به نتایج، ضریب اختلاف در عامل اول (اقتصادی، کالبدی، فرهنگی و اجتماعی) 95/38 درصد است که بیش ترین نابرابری در توزیع شاخص ها را دارد. ضریب اختلاف در عامل های دوم (اقتصادی) و سوم (عامل اقتصادی کالبدی)96/32 درصد است که درمقایسه با شاخص های دیگر، متجانس تر است. عامل چهارم (کالبدی) نیز از لحاظ نابرابری در توزیع شاخص ها با 81/38 درصد در مرتبه دوم قرار دارد. با تلفیق 4 عامل با همدیگر، به این نتایج دست یافتیم: تعداد 1687 بلوک معادل 21 درصد بسیار فقیر، 1744 بلوک معادل 22 درصد فقیر، 2392 بلوک معادل 29 درصد متوسط، 1653 بلوک معادل 20 درصد مرفه، 612 بلوک معادل 8 درصد بسیار مرفه اند.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین بلوک های شهر کرمانشاه نابرابری وجود دارد؛ به طوری که مکانی برای تبلور تمایزات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است. فرصت های نابرابر اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی، باعث تمایز بین ساکنان شهر کرمانشاه شده است.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، فقر، کرمانشاه
  • علی اکبر خسروی نژاد، فرهاد خداداد کاشی صفحات 103-142
    مقدمه
    یکی از اقدامات مهم در زمینه هدفمند کردن یارانه ها، شناسایی خانوارهایی است که واجد دریافت یارانه و پرداخت های انتقالی هستند. در مقاله حاضر، روش شناسایی دو مرحله ای برای شناسایی خانوارهای ایرانی به کار گرفته شده است.
    روش
    روش شناسایی دو مرحله ای، در مرحله اول، شامل طبقه بندی خانوارها و در مرحله دوم، شامل آزمون تقریب وسع برای طبقات و خانوارهای زیر خط فقر است. دوره زمانی مطالعه، سال 1386 است و خانوارهای شهری و روستایی را دربر می گیرد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که هم در جوامع شهری و هم در جوامع روستایی، خانوارهای طبقه اول، شایسته حمایت اند. بالا بودن درصد سرپرستی خانوار توسط زنان، پایین بودن درصد اشتغال و بالا بودن میزان بی سوادی سرپرست خانوارها، کوچک بودن بعد خانوار به همراه بار تکفل زیاد، کوچک و محقر بودن محل سکونت و نیز کیفیت نامناسب و دوام کم مصالح آن، از ویژگی های بارز خانوارهای شناسایی شده است.
    نتایج
    با اجرای این روش، خطای ناشی از حذف فقرا بسیار ناچیز و کم تر از 3 درصد است. بنابراین پیشنهاد می شود که سیاست گذار بر مبنای روش این مطالعه، به پایش مجدد خانوارها با استفاده از داده های به هنگام و سامانه های اطلاعاتی و مکمل بودجه خانوار اقدام نماید.
    کلیدواژگان: آزمون تقریب وسع، شناسایی، طبقه بندی خانوارها، هدفمندی
  • یزدان گودرزی فراهانی، قهرمان عبدلی صفحات 143-172
    مقدمه
    تعاریف متعددی از مفهوم فقر وجود دارد که از نظر روش شناختی ماهیت متفاوتی دارند. برای اندازه گیری حداقل معاش نیز روش های متفاوتی وجود دارد. یکی از این تعاریف، خط فقر نسبی است و آن عبارت است از ناتوانی خانوارها در تامین سطحی معین از استانداردهای زندگی که لازم و مطلوب تشخیص داده می شود.
    روش
    در این تحقیق، به منظور برآورد حداقل معیشت و محاسبه درصد خانوارهای فقیر ایرانی از روش سیستم مخارج خطی استفاده شده است. برای این منظور از داده های سال های 1350 تا 1388 استفاده شده و آمار آن به صورت داده های کشوری از مرکز آمار ایران جمع آوری شده است.
    یافته ها
    ضرایب به دست آمده برای میل نهایی به مخارج روی گروه های کالایی بیانگر این است که این ضریب برای گروه های کالایی مسکن و خوراکی در مقایسه با گروه های کالایی دیگر بیش تر است. این موضوع بیانگر فقر در جامعه است؛ به طوری که محاسبه خط فقر برای سال 1388، مبلغی برابر با 3506960.3 تومان به دست آمده است.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که گروه کالایی تفریحات جزو کالاهای نرمال لوکس و بقیه گروه هایی کالایی، نرمال ضروری است. نتایج حاصل از برآورد و محاسبه خط فقر بیانگر افزایش میزان حداقل معاش سالیانه خانوارهاست. اعداد محاسبه شده براساس این رویکرد، با توجه به میزان تورم دورقمی برای اقتصاد ایران و سیاست های غافل گیر کننده بانک مرکزی و دولت ممکن است مقادیری بیش تر از اعداد محاسبه شده باشد. درنتیجه پیشنهاد می شود به منظور کاهش خط فقر و بهبود سطح رفاه خانوارها، از سیاست های توزیعی و حمایت از خانوارهای آسیب پذیر استفاده شود.
    کلیدواژگان: حداقل معاش، خط فقر، سیستم مخارج خطی، شاخص نسبت سرشمار
  • بختیار جواهری، بهرام سحابی، عابدین قاسمی، محمدهادی حاجیان صفحات 173-201
    مقدمه
    فقر همواره به صورت یک معضل جهانی فراروی جامعه بشری بوده است و اندازه گیری آن و نیز راه های فقرزدایی در متون اقتصاد توسعه جایگاه خاصی دارد. با توجه به ضرورت و اهمیت مقابله با بحران فقر از یک سو و اهمیت آن در تعیین افراد واجد شرایط استفاده کننده از برنامه های حمایتی و تامین اجتماعی، لازم است فقر را در جامعه اندازه گیری کرد.در این پژوهش برآورد حداقل معاش و روند تغییرات آن در مناطق شهری استان کردستان، طی دوره 13871375، مد نظر قرار گرفته است.
    روش
    آمارهای مورد استفاده شامل داده های مربوط به دهک های هزینه ای کشور، آمارهای مربوط به هزینه خانوارهای شهری استان کردستان و شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری کردستان به تفکیک هشت گروه کالایی می باشد. برای تخمین حداقل معاش مناطق شهری استان از روش حداقل عادات نسبی (HLES)، و برای تخمین حداقل معاش به روش HLES نیز از تقاضای سیستم مخارج خطی استفاده شده است.
    یافته ها
    براساس یافته های به دست آمده حداقل معاش برای یک خانوار شهری استان در سال 1375 معادل 4880939 ریال یا 9/406744 ریال در ماه بوده، که این رقم در سال 1387 به 39555095 ریال یعنی چیزی حدود 3296258 ریال در ماه رسیده است. بگونه ای که نرخ رشد متوسط سالانه خط فقر در مناطق شهری استان طی دوره 87-75 معادل 42/19 درصد بوده است. همچنین در طی دوره 87-75، به استثنای سال 1379 که گروه مسکن، سوخت و روشنایی بیش ترین سهم را به خود ختصاص داده است، همواره گروه خوراکی ها دارای بیش ترین سهم و گروه بهداشت و درمان دارای کم ترین سهم از حداقل معاش، بوده است.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد هرچند خط فقر طی دوره بررسی شده، میزان رشد متوسط سالانه ای معادل 42/19 درصد داشته است، در دو مقطع 1378 تا 1379 و 1381 تا 1382 شاهد کاهش آن هستیم.
    کلیدواژگان: استان کردستان، حداقل معاش، فقر، حداقل عادات نسبی، داده های ادغام شده (پانل دیتا)، سیستم مخارج خطی
  • عباسعلی ابونوری، فهیمه محمدحسینی صفحات 203-237
    مقدمه
    هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل موثر بر کیفیت زندگی کودکان در بین خانوارهای شهر تهران و بررسی ارتباط میان ویژگی های خانوار و فقر کودکان در سال 1387 است. به منظور اندازه گیری فقر کودکان از شاخص های سرشمار و شدت و شکاف فقر در مناطق 22گانه تهران استفاده شده است.
    روش
    در این تحقیق از روش پولی و روش غیر پولی استفاده شده است همچنین بابکار گیری نرم افزار stata میزان متوسط محرومیت در هر منطقه و توزیع آن نیز در این مناطق مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که، میزان محرومیت و میزان فقر مطلق کودکان در بین خانوارهای زن سرپرست بیش تر از مرد سرپرست است. همچنین میزان فقر محرومیت شدید و میزان فقر مطلق کودکان در بین خانوارهایی بیش تر است که سرپرست آن ها سواد کم تری داشته و خشونت و اعتیاد نیز در آن ها وجود دارد.
    نتایج
    با محاسبه شاخص های فقر در مناطق 22گانه تهران، این نتیجه حاصل گردیده است که بین توزیع میزان فقر محرومیت شدید و میزان فقر مطلق کودکان در مناطق 22گانه تفاوت معنی داری وجود دارد. براساس این تحقیق، شمال تهران شامل مناطق 3 و 5 و 1، کم ترین میزان سرشمار و شکاف و شدت فقر را در هزینه تحصیلی و تفریحی و سرگرمی، سلامت خانوار و همین طور کالری مصرفی روزانه خانوار دارند. مناطق جنوبی نیز شامل مناطق 13 و 15 و 18 تهران، بیش ترین میزان فقر کودکان را دارند. طبقه بندی: I3، I31، I32، J13.
    کلیدواژگان: شاخص سرشمار فقر کودکان، شاخص شدت فقر کودکان، میزان فقر کودکان، میزان فقر مطلق کودکان، میزان محرومیت کودکان
  • محمدرضا همزه ای، ایوب شاه حسینی، غلامرضا برزو، سارا موسوی مطلوب صفحات 238-273
    مقدمه
    فقر به عنوان یکی از اولین آسیب های اجتماعی، قدمتی برابر با تاریخ بشر دارد. می توان گفت که بسیاری از مشکلات اجتماعی پیامد فقر است. فقر به دلیل قدمتی که دارد، در فرهنگ جوامع مختلف نفوذ کرده و فرهنگ فقر را برای فقرا ایجاد کرده است. بخش گسترده ای از برنامه های توسعه روستایی، مرتبط با فقر زدایی است؛ از این رو بدون شناخت این فرهنگ، موفقیت در فقر زدایی امکان پذیر نیست؛ از این رو برآنیم تا فرهنگ فقر را در بین روستاییان شناسایی کنیم.
    روش
    به این منظور، جامعه روستاییان شهرستان هرسین را برای مطالعه انتخاب کردیم. برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق کیفی و نظریه زمینه دار استفاده و نمونه های مطالعه را با روش گلوله برفی شناسایی کرده ایم. داده های این تحقیق را با روش مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم جمع آوری کردیم که تا زمان رسیدن به اشباع تئوریک ادامه پیدا کرد. داده های جمع آوری شده را براساس شیوه های کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی که خاص نظریه زمینه دار است، تجزیه و تحلیل کردیم.
    یافته ها
    این تحقیق نشان می دهد که بین روستاییان فقیر، از نظر شیوه زندگی و چگونگی رفتار با مسائل پیرامون، اختلاف وجود دارد. این موضوع، گویای وجود فرهنگی به نام فرهنگ فقر است.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که مشخصه های فرهنگ فقر، در بین روستاییان شهرستان هرسین، به صورت زیر است: بی توجهی به خود و خانواده، بدبینی و ناامیدی، تقدیرگرایی، مورثی بودن فقر، انزوای شدید اجتماعی، انزوای فضایی و مکانی، وضعیت اقتصادی بسیار بد و نداشتن مشارکت اجتماعی.
    کلیدواژگان: نظریه زمینه دار، فقر، روستاییان، فرهنگ فقر، هرسین
  • حسین راغفر، فریبا خوشدست، محدثه یزدان پناه صفحات 275-305
    مقدمه
    اندازه گیری نابرابری درآمدی در اشکال مختلف آن در یک دوره زمانی، ارزیابی مناسبی از وضعیت توزیع درآمد ارائه می کند. هدف اصلی در این پژوهش، اندازه گیری نابرابری درآمدی و تجزیه آن در کشور، طی سال های 1363 تا 1389 است.
    روش
    شاخص های نابرابری شامل ضریب جینی، آتکینسون و تایل و با استفاده روش مقیاس معادل محاسبه شده است. سپس نابرابری در مناطق نه گانه کشور و تجزیه آن به نابرابری درون گروهی و بین گروهی به دست آمده است.
    یافته ها
    شاخص های نابرابری در سال 1388 افزایش پیدا کرده است. در سال 1389 در مقایسه با سال 1388 کاهش یافته است. مناطق شمال شرق و جنوب شرق نابرابری بالاتری را تجربه می کنند. تجزیه ضریب نابرابری نشان می دهد که نابرابری درون گروهی بالاترین سهم را در این شاخص به خود اختصاص داده است.
    نتایج
    طبق یافته های پژوهش، نابرابری طی دوره مورد بررسی روند نامنظمی داشته و تغییرات کاهشی یا افزایشی در طی چند سال دنبال می شود. با توجه به تجزیه نابرابری سیاستهای بازتوزیعی می توانند به صورت ملی اتخاذ شوند تا نابرابری را در کل کشور کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ضریب تایل، ضریب جینی، شاخص آتکینسون، تجزیه نابرابری
  • علی کارشناسان، اصغر مبارک*، علی امامی میبدی صفحات 307-338
    مقدمه

    یکی از اندیشه های جدی در علم اقتصاد این است که نابرابری در اقتصاد در بلند مدت بر اثر هم گرایی رشد اقتصادی کشورها از بین می رود. این عقیده به فرضیه هم گرایی مطلق معروف است و از طریق مدل رشد نئوکلاسیک سولو سوان پیش بینی می شود. این مدل در چارچوب فروض اساسی خود پیش بینی می کند که رشد اقتصاد در کشورهای عقب مانده از کشورهای پیشرفته پیشی خواهد گرفت؛ به طوری که به مرور زمان، نابرابری درآمد بین کشورهای مختلف محو می شود.

    روش

    یکی از پرسش های اساسی پیش روی نظریه های اقتصادی این است که آیا امکان دارد شکاف درآمدی میان کشورهای غنی و فقیر کاهش یابد؟ این پرسش درباره یکی از موضوعات بسیار قدیمی و جنجال برانگیز در اقتصاد، یعنی فرضیه هم گرایی درآمدی است. این موضوع توسط مدل های رشد اقتصادی، نظیر مدل رشد نئوکلاسیک سولو سوان و همچنین قضیه برابر شدن قیمت عامل هکشر اوهلین ساموئلسون پیش بینی شده است.

    یافته ها

    فرضیه هم گرایی درون کشوری فقط در کشورهای مصر و اندونزی و امریکا رد نشده است. سرعت هم گرایی کشور اندونزی بیش تر از دو کشور دیگر بوده است و از طرفی نتایج محاسبه شاخص های نابرابری تایل (شاخص های L و T) و پراکندگی مقطعی نشان می دهد که نابرابری درآمد سرانه، طی دهه 1990، بین کشورهای گروه کشورهای اسلامی افزایش یافته است. همچنین در کل دوره، نوعی واگرایی سیگما بین کشورهای عضو اتفاق افتاده است. با توجه به نوع هم گرایی کشورهای این گروه به سمت امریکا، وقوع واگرایی سیگما تا حدود بسیاری مورد انتظار است.

    نتایج

    مدل سری زمانی نشان می دهد که فقط کشورهای اندونزی و مالزی و ترکیه توانسته اند به سمت امریکا، به عنوان کشوری با تولید ناخالص سرانه بالا، هم گرا شوند؛ درحالی که سایر کشورها از آن واگرا شده اند. نتایج آزمون هم گرایی میان کشوری بین ایران و سایر کشورهای گروه مطالعه شده نیز نشان می دهد فقط بین ایران و دو کشور بنگلادش و نیجریه هم گرایی ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: فرضیه هم گرایی، گروه کشورهای اسلامی، مدل رشد نئوکلاسیک سولو، سوان، مدل سری زمانی، مدل توزیعی
  • عزت الله عباسیان، حسن دلیری صفحات 339-367
    مقدمه
    در دهه های اخیر، پیشرفت علم و فناوری زمینه ساز رشد اقتصادی بسیاری از کشورها شد. برخی کشورها که از لحاظ منابع طبیعی وضعیت مناسبی نداشتند، با بهره گیری از دانش و فناوری نوین توانسته اند جهش های بزرگی در اقتصاد ملی و درنتیجه افزایش سطح رفاه جامعه خود ایجاد کنند. این تلاش ها زمینه ساز ایجاد شاخه نوینی از علم اقتصاد، با عنوان اقتصاد دانش محور شده است. در این مقاله شاخص های اقتصاد دانش محور را به عنوان یکی از مولفه های تابع رفاه اجتماعی برای استان های ایران براساس آمارهای سال 1386 برآورد کرده و تخمین زده ایم.
    روش
    روش مطالعه حاضر مقطعی و از نوع تحلیل های ثانویه است که با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی انجام خواهد شد.
    یافته ها
    استان های سمنان، یزد، اصفهان و تهران چهار استان برتر از لحاظ دانش محور بودن هستند و استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و آذربایجان غربی کم ترین میزان نرخ اقتصاد دانش را در خود انباشت کرده اند.
    نتایج
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ایران از لحاظ شاخص های اقتصاد دانش محور، رتبه پایینی در دنیا دارد. در داخل کشور نیز منابع و شاخص های اقتصاد دانش محور به صورت ناهمگون تقسیم شده و توازن در منابع برای استان ها وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، دانش، تحلیل عاملی، متدولوژی تخمین دانش
  • صفر قائد رحمتی، فاطمه سادات حسینی صفحات 369-390
    مقدمه
    جمعیت شناسان همواره در پی شناسایی عوامل موثر بر رشد جمعیت بوده اند تا با شناسایی این عوامل، رشد جمعیت را تحت کنترل درآورند. جمعیت و مسائل مربوط به آن، از جمله مسائل چند بعدی و پیچیده جوامع انسانی است که هم تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... است و هم بر آن تاثیرگذار است. قطعیت و ثبات در مسائل جمعیتی، نظیر باروری، کاربرد چندانی ندارد و برای تعیین ابعاد آن نمی توان از یک علت خاص استفاده کرد و از طرف دیگر رابطه علی ثابت و همیشگی بین متغیرهای آن وجود ندارد. ممکن است علت خاصی در زمانی خاص باعث افزایش میزان باروری باشد و در یک زمان دیگر، آن علت جای خود را به علت یا علل دیگری بدهد.
    روش
    این مقاله با هدف بررسی ارتباط بین شاخص های بهداشتی و درمانی و آموزشی با باروری کل در استان های کشور انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی استان های کشور تشکیل می دهند. با بهره گیری از مدل TOPSIS، ابتدا استان های کشور را از نظر میزان باروری کل رتبه بندی شده و بعد از آن وضعیت بهداشتی و آموزشی هر استان رتبه بندی می شود. درنهایت هم بستگی بین رتبه های بهداشتی و آموزشی با سطح باروری کل تعیین شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد 1 بالاترین میزان باروری کل، مربوط به استان های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و هرمزگان است و کم ترین این میزان به استان های مازندران و تهران و گیلان تعلق دارد. 2 استان های تهران و خراسان رضوی و مازندران اولین رتبه های استانی را از نظر برخورداری از شاخص های بهداشتی و درمانی دارا هستند و پایین ترین رتبه ها مربوط به استان های آذربایجان شرقی و اردبیل و آذربایجان غربی است. 3 بیش ترین میزان برخورداری استان ها از نظر شاخص های آموزشی به استان های گیلان و تهران و همدان تعلق دارد و کم ترین میزان آن مربوط به استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل است. 4- با توجه به ضریب هم بستگی، میان متغیرهای آموزشی و بهداشتی و درمانی با باروری کل رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد.
    نتایج
    نتیجه نهایی نشان می دهد که ضریب هم بستگی بین شاخص های بهداشتی و میزان باروری کل برابر با 170/0- و همچنین ضریب هم بستگی بین شاخص های آموزشی و سطح باروری کل برابر با 169/0- است. مقدار p نیز بین شاخص های بهداشتی و درمانی و آموزشی با میزان باروری کل به ترتیب برابر با 370/0 و 373/0 بوده که از 05/0 بزرگ تر است. پس درنهایت فرضیه صفر تایید می شود و بین شاخص های آموزشی و بهداشتی با متغیر باروری کل رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سطح باروری، شاخص های آموزشی، شاخص های بهداشتی
  • اکبر زارع شاه آبادی، زکیه سلیمانی صفحات 391-421
    مقدمه
    معاشرت های دختر و پسر، در دوران پیش از ازدواج، یکی از پدیده های پیچیده در جامعه کنونی است که تحت تاثیر فرهنگ و مذهب و عرف جامعه مدام در حال کنترل و محدود سازی است. عوامل اجتماعی روانی و برخی نیازها باعث به وجود آمدن این گونه روابط می شود. هدف از ارائه این مقاله، شناخت عوامل موثر بر این پدیده است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی صورت گرفته است. تعداد نمونه، براساس فرمول کوکران، 240 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد هستند که به شیوه نمونه گیری طبقه ای و نسبی انتخاب شده اند. داده های لازم را از طریق پرسش نامه جمع آوری و توسط نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های تی و هم بستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل کرده ایم.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که حدود 60 درصد از پاسخ گویان، به روابط پیش از ازدواج، نگرش مثبت داشته و 5/22 درصد از پاسخ گویان، با جنس مخالف رابطه نداشته اند. همچنین 7/36 درصد افراد با یک نفر و 27 درصد با بیش از یک نفر رابطه داشته اند. گرایش به رابطه پیش از ازدواج، با درآمد خانواده و تحصیلات پدر و سن فرد، رابطه مستقیم و با سطح دین داری، روابط حسنه با والدین و معدل دانشگاه، رابطه معکوس دارد؛ اما هم بستگی درآمد و تحصیلات و معدل معنادار نیست. همچنین تبیین رگرسیون نشان می دهد که دو متغیر نیاز عاطفی و دین داری، حدود 27 درصد از تغییرات در زمینه گرایش به رابطه پیش از ازدواج را تبیین می کند.
    نتایج
    ارتباطات پیش از ازدواج بخشی از فرآیند عادی زندگی محسوب می گردد که میتوان آن را با درک نیازهای طرفین به یک رابطه قرادادی و نظام مند تبدیل نمود و ارتباط دو جنس نه در جهت تخلیه عاطفی بلکه به منظور اهداف متعالی تر همچون کسب مهارت های ارتباطی برقرار گردد.
    کلیدواژگان: تحصیلات، دین داری، روابط پیش از ازدواج، نیاز جنسی، نیاز عاطفی
  • نصرالله انصاری نژاد صفحات 423-450
    مقدمه
    میزان قدرت و استحکام شخصیتی فرد، مانند عزت نفس بالا، سطح تحمل ناکامی بالا، نگرش مثبت به مراجع قدرت و میزان پرخاشگری فرد، از عوامل بازدارنده بزهکاری است. این پژوهش با عنوان «تحلیل بزهکاری نوجوانان کانون اصلاح و تربیت تهران» و با هدف بررسی متغیرهای فوق در گروه عادی و بزهکار انجام شد.
    روش
    تعداد100پسر و30 دختر بزهکار مقیم در کانون اصلاح و تربیت تهران و100 پسر دانش آموز و30 دختر دانش آموز شاغل به تحصیل در خارج از کانون اصلاح و تربیت تهران به عنوان گروه عادی مورد پژوهش قرار گرفتند. طرح پژوهش به صورت علی مقایسه ای از نوع پس رویدادی بوده و مدل نظری پژوهش براساس نظریه مهار است. آزمودنی ها به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای پژوهش عبارت است از آزمون عزت نفس کوپر اسمت، پرسش نامه نگرش به پلیس، پرسش نامه نگرش به قانون، پرسش نامه پرخاشگری و آزمون تحمل ناکامی. با استفاده از برنامه آماری SPSS داده های پژوهش تحلیل شد.
    یافته ها
    عزت نفس گروه عادی بیش تر از گروه بزهکار است. نگرش به پلیس و قانون در گروه عادی مثبت تر از گروه بزهکار است. پرخاشگری گروه بزهکار بیش تر از گروه عادی است. تحمل ناکامی گروه عادی بیش تر از گروه بزهکار است. دختران عادی با عزت نفس بالاتر، در برابر پلیس و قانون نگرش مثبت تری دارند. پسران عادی در مقایسه با سایر گروه ها به قانون نگرش مثبت تر و بیش ترین میزان تحمل ناکامی را دارند. بین شاخص عزت نفس و نگرش به پلیس در بین پسران عادی و بزهکار و دختران بزهکار رابطه معنی دار وجود دارد. ارتباط معناداری بین عزت نفس و نگرش به قانون در بین پسران عادی و بزهکار و دختران بزهکار وجود دارد. ارتباط منفی معناداری بین عزت نفس و پرخاشگری در بین پسران عادی و بزهکار و دختران بزهکار وجود دارد. ارتباط معناداری بین شاخص تحمل ناکامی و پرخاشگری در بین دختران گروه عادی و پسران بزهکار وجود دارد. شاخص عزت نفس و نگرش به قانون، به طور معنی داری بزهکاری را پیش بینی می کنند.
    نتایج
    مسئولان آموزش و پرورش، والدین، رسانه های گروهی، متخصصان اصلاح و تربیت برای پیشگیری و درمان و بازپروری بزهکاری باید عزت نفس را ایجاد کنند و آن را افزایش دهند. همچنین نگرش مثبت را درباره مراجع قدرت و قانون در کودکان و نوجوانان ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: بزهکاری، پرخاشگری، سطح تحمل ناکامی، عزت نفس، نگرش مثبت به مراجع قدرت و پلیس
  • علی رضوان، منصور فتحی صفحات 451-479
    مقدمه
    در این پژوهش، عوامل عمده مرتبط با احساس ناامنی در ساکنان محلات شهری شناسایی و تجزیه و تحلیل شده است. بر این مبنا، راهکارها و پیشنهادهایی کاربردی برای ارتقاء احساس امنیت شهروندان در محل سکونت آنان ارائه شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه آماری را افراد بیش از شانزده سال در ناحیه سه از منطقه هفده شهرداری تهران تشکیل می دهد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه منظم استفاده شد؛ سپس اطلاعات به دست آمده را با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس (آزمون آماری F)، کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین ساکنان محله های مورد مطالعه از نظر میزان احساس ناامنی تفاوت معنا داری وجود دارد. متغیرهای سن، تعداد خانوار در واحد مسکونی و میزان شناسایی محله توسط افراد مورد مطالعه عموما در احساس ناامنی ساکنان تاثیرگذار نیست؛ اما متغیرهایی همچون مدت زمان سکونت در محل و احساس تعلق مکانی افراد مورد مطالعه، به طور معناداری در احساس ناامنی آنان موثر است.
    نتایج
    بررسی به عمل آمده نشان می دهد که احساس ناامنی ساکنان، به ترتیب، متاثر از جرائم خرید و فروش مواد مخدر، وجود اراذل و اوباش، مصرف مواد مخدر و حضور معتادان در محل، مزاحمت برای نوامیس مردم و نزاع و درگیری بوده است. در مجموع، بین ساکنان محله های مورد مطالعه از نظر میزان احساس ناامنی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس ناامنی، جرم، شهروند، محله
  • مریم شریفیان ثانی، صلاح الدین کریمی، حسن رفیعی، فرحناز محمدی، داوود قاسم زاده صفحات 481-418
    مقدمه
    این مطالعه به شناسایی فرایند تاب آوری نوجوانان و جوانان محله دروازه غار تهران، از طریق تحلیل تجارب زیسته آنان پرداخته است.
    روش
    این مطالعه کیفی بوده و به روش مطالعه پایه ای با رویکرد استراوس و کوربین 1998-1990 انجام شده است. محیط مطالعه، محله دروازه غار شهر تهران در سال 1390 بود. برای جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه عمیق و بحث گروهی متمرکز استفاده شد. درمجموع، چهارده مصاحبه با دوازده نفر انجام شد. بحث گروهی متمرکز نیز با حضور هفت نفر برگزار شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که پنج عنصر اصلی، فرایند تاب آوری نوجوانان و جوانان را شرح می دهد: 1 تلاش هدفمند و امید به آینده به منظور کسب هویت؛ 2 به کارگیری استراتژی های حفظ خود، برای غلبه بر؛ 3 عوامل فرهنگی و جامعه انگ زننده، توسعه نیافتگی، محیط پرخطر و موضوع های نگران کننده آن؛ 4 کسب هویت؛ 5 تجربه عوامل تسهیل کننده و مداخله گر. مهم ترین عاملی که سایر عناصر حول محور آن، معنا و مفهوم می یابد و نظریه برآمده از مطالعه را شکل می دهد، کسب هویت است.
    نتیجه گیری
    از نتایج مطالعه برمی آید که تایید شدن و رسیدن به معنای زندگی و کسب موفقیت، عمده ترین مقوله هایی هستند که در جریان فرایند تاب آوری نوجوانان و جوانان محله دروازه غار شکل می گیرند. این فرایند از آموزش های دوران کودکی آغاز می شود و با تلاش آنان برای غلبه بر موانع و کسب هویت تداوم می یابد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سوء مصرف مواد، کسب هویت، مطالعه پایه ای
|
  • Mohammad Ali Mohammadi, Aboali Vedadhir, Alireza Seyfi, Roshanak Moshtagh Pages 7-48
    Introduction
    One of the main challenges for the socio-political structures in all governments is definition of poverty. Always there has been a dispute over the meaning of poverty. There have been many studies on poverty and there have been many challenges on the nature of poverty (some questions like what is poverty?)، but more studies brought up more diversity in approaches and hence findings. Meta-analysis was one of the solutions to this problem. In Iran also we had the same problem in defining of poverty and introducing a conclusive suggestion. Therefore، a study with meta-analysis method been conducted at the University of Rehabilitation and Social Welfare Sciences.
    Method
    This study was done by meta-analysis method in which combination of all or selective sample of previous studies on the subject. By using the statistic methods، results would be more comprehensive، uniformed، and logical.
    Findings
    85 studies from different area of subjects in economics، sociology and geography were selected to be surveyed، in which we come to knowing that economic studies with 66% was dominated. Among them، 72% concentrated on dependent variable of poverty، 21% income distribution and 7% employed inequality variable in their studies.
    Conclusion
    The majority studies of poverty in Iran have been economical studies، which usually two major approaches were implemented: The first was the approach in which the factors of poverty were surveyed and in the second the measurement of poverty was the main issue. Due to these approaches and methods، it seems that poverty studies in Iran have been too mechanical and faraway from real social life of people in the streets. Poverty studies beside that academic and technical tools and methods require more direct attention to the social life of the population.
    Keywords: Iran, Meta, analysis, Poverty studies
  • Reza Najarzade, Abbas Asari, Mehdi Fani Momtaz Pages 49-76
    Introduction
    Poverty is one of the challenges in the economy of any country. Economic development plans impact on all economic variables in each country. Regarding to the impact of development plans on poverty as an economic variable، investigation the effects of Development Plan on poverty is the aim of this paper. Besides، the practical results in this study، a new methodology for comparing poverty indices is proposed.
    Method
    In this present paper، the data based on stochastic dominance approach is gathered for studying the impact of Fourth Program Economic Development on poverty.
    Findings
    This paper has shown that the trend of poverty in this period in the whole country، urban and rural areas has declined.
    Conclusion
    The results have indicated that the fourth development has a positive impact on poverty. It also reduces the poverty gap and severity of poverty. In other words، the positive effect of the fourth development plan on poverty is decreasing during this period.
    Keywords: Engel Coefficient, Poverty, Poverty Index FGT, Poverty line, Stochastic Dominance Approach
  • Shahrivar Rostaei, Mohsen Ahadnejad Reveshty, Akbar Asghari Zamani, Alireza Zangenh Pages 77-101
    Introduction
    One of characteristic of developing countries is imbalance and extreme focus on urbanization. Therefore، in order to achieve a suitable pattern rational planning is discussed that aims to identify economic social، cultural inequalities and balance different locations in urban areas. In this regard، it is necessary to identify the shortcomings and deficiencies of the blocks in the determined effort to eliminate disparities.
    Method
    Due to importance of urban poverty spatial distribution analysis، the aim of this paper is to analysis of urban poverty spatial distribution and inequality in census block of Kermanshah city in 2006. Quantitative research methods have been applied in this paper. To measure spatial distribution of poverty in Kermanshah، the census data in 2006، 33 indicators used in the factor analysis methods that have been classified on 4 factors.
    Findings
    The results have shown that the coefficient of variance of the first factor (Economic - Physical - cultural - social)، is 38. 95% which is the highest inequality indices، Coefficient between the second factors (economic) and third (economic factors - physical) 32. 96 percent compared with the other indicators are more homogeneous fourth factor (physical) as well as the inequality index - with 38. 81 percent is ranked in second. With integration of 4 factors together، these results were obtained: 1687 blocks، or 21% percent very poor، 1744 Block or 22% percent poor، 2392 blocks or 29% average، 1653 block or 20% affluent، 612 blocks or 8 percent percentages are very affluent.
    Results
    The results show that there are disparities between the blocks in Kermanshah، where crystallization of social، Economic، Cultural، physical distinctions have been seen، additionally، unequal economical، social and cultural opportunities between residents of Kermanshah were found.
    Keywords: Kermanshah, Poverty, Spatial Distribution
  • Aliakbar Khosravinejad, Farhad Khodadad Kashi Pages 103-142
    Introduction
    One of the most important stage in targeting the Subsidies، is identifying eligible households receive subsidies and transfer payments.
    Method
    The method involves classifying households in the first stage، and applying Proxy Mean Test for clusters and households who live below the poverty line in the second stage.
    Findings
    The Results have shown that in both urban and rural areas، first -class households need support. High percentage of households headed by women (their breadwinner are women)، the low employment and high level of illiteracy among households headed، large household size، high dependency burden are some featuring of households in this study.
    Conclusion
    By implementing Two-Stage Identification method، exclusion error is negligible and this method is more efficient than proxy mean test.
  • Yazdan Gudarzi Farahani, Ghahreman Abdoli Pages 143-172
    Introduction
    Several definitions of poverty have been presented with different natures in respect to methodology. Moreover، various methods of measuring the minimum livelihood have done. One of the specific definitions among them is the relative poverty line which refers to disability of households to provide a specific level of life standards، seems necessary and favorable.
    Method
    In this research linear expenditure system for evaluating minimum livelihood was used and the portion of Iranian indigent families examined.
    Findings
    Resulted coefficients of marginal tendency towards expenditure for commodity groups indicate that this coefficient for commodity groups of Houses and Foods is greater than other commodity groups. It means existing poverty in the society، therefore calculated poverty line for 2010 is equal to 3506960. 3 Rails.
    Results
    The results show that the commodity group of recreation belongs to normal and luxury goods while the other belongs to normal and necessary goods. The results were concluded from the calculation of poverty line which indicates an increase in annual minimum livelihood of families. To be mentioned the estimated numbers based on this method can be greater with respect to a two- digit inflation rate for the economy of Iran and surprising policies of Central Bank and government. Accordingly، we suggest adopting vulnerable household''s protection policies and distributive aims in order to decrease the poverty line and to improve the household’s welfare.
    Keywords: Compared Census Indexes, Linear Expenditure System, Poverty line, Minimum Living
  • Bakhtiyar Javaheri, Bahram Sahabi, Abedin Ghasemi, Mohammad Hadi Hajiyan Pages 173-201
    Introduction
    Poverty has always been as a global challenge to the human societies and measuring the poverty and the ways of alleviating or eliminating the poverty are highly important in the literature of development economics. Due to the importance and need of tackling the poverty crisis، in one hand، and the importance of determining the people eligible for receiving the safety and social programs، on the other hand، there is need for measuring poverty at the society level.
    Method
    In this research، an estimation on the subsistence level of poverty and its trend in Kurdistan province urban areas over 1375-1378 has been conducted. The needed data include data on expenditures percentiles، statistics related to urban households expenses، and price indexes of goods and services of the urban areas of the Kurdistan province disaggregated at 8 commodity groups. For estimation of the subsistence level the method of Habit Least Expenditure System (HLES) which is mainly based on the Linear Expenditure System Demand.
    Findings
    According to the findings، the least subsistence for a typical urban household in Kurdistan province in year 1375 is 4880939 Rials per year or 406745 Rials per month، which increased significantly to 3955095 Rials per year in 1387 or 3296258 Rials per month. During 1375-87 the growth rate of annual poverty line in the urban areas of the province was 19. 4 percent.
    Conclusion
    During this period، except year 1379 in which housing group had the highest share in the subsistence level، in all the other years food stuff had the highest and health had the lowest share.
    Keywords: Expenditure System, Kurdistan Province, Panel Data, Poverty, Subsistence level
  • Abbasali Abounoori, Fahime Mohammad Hosseyni Pages 203-237
    Introduction
    The purpose of this research is a survey on affecting some factors in quality of children''s living among households in Tehran and a survey on the relation between household characteristics and children poverty in 2008.
    Method
    This study provides detailed picture of child poverty in 22 different districts of Tehran in 2008. To this end، Foster، Greer، Thornback (1984)، Head Count، intensity، and gap poverty index is used. Average severe deprivation rate and absolute poverty rate in areas were collected. Besides Excel and Stata were used in this study.
    Findings
    Some of the most important results of this study are as follow: The absolute poverty rate and the deprivation poverty rate of children in female-headed households (women''s Breadwinner) are more likely than male-headed households (men''s Breadwinner) and the severe deprivation rate and absolute poverty rate at the households whose heads have not higher education would be poor. On the other hand، severe deprivation rate and absolute poverty rate at households who have rudeness and addiction are more than the others. The difference between the severe deprivation rate and absolute rate of children poverty is real and true
    Conclusion
    The lowest rate head count، intensity، and gap poverty in education expense، health expense، nutrition، food expense and diversion expense are located in districts 1، 3، and 5. The highest rate of children poverty is located in districts 13، 15 and 18. JEL classification: I 3، I 31، I 32، J 13
    Keywords: Absolute Child Poverty Rate, Gap Poverty, Head Count Poverty Index, Intensity Poverty Index, Children Poverty, Severe Deprivation Child Rate
  • Mohammad Reza Hamzehee, Auob Shah Hossini, Gholam Reza Borzoo, Sara Mosavi Matlob Pages 238-273
    Introduction
    Poverty، as one of the initiatory social disorder، is as old as the history of mankind. It can say that many of the social problems of human are as direct result of poverty. Due to its antiquity، it has so deeply penetrated in different societies، and created its own culture among the poor. As an important part of rural development programs some strategies have been allocated to reduction of poverty، such goals can''t be achieved without the cognition the culture of poverty. Hence، we decided to recognize the culture of poverty among villagers، and thus the rural part of Harsin Township was chosen to the study for this phenomenon.
    Method
    The research Method was qualitative by using Snow Boll Sampling method for collecting data which analyzed by Grounded Theory. Deep interview and direct observation were data collection instruments.
    Findings
    This study has indicated that it’s a controversy in life styles and methods of peripheral problems in poor villagers; it reveals a type of culture which is called culture of poverty.
    Results
    According to the findings of this study، the culture of poverty among the poor of Harsin is following by: lack of self-respect and family; suspicion and pessimism; determinism; inherited poverty; social isolation; spatial and location isolation; unfavorable economic situation; and lack of social participation. The results were presented for the samples and hereby its validation confirmed in Harsin.
    Keywords: Grounded Theory, Harsin Township, Poverty, the Culture of Poverty, Villagers
  • Hossein Raghfar, Fariba Khoshdast, Mohadeseh Yazdanpanah Pages 275-305
    Introduction
    Inequality measurement in a time horizon، using different inequality indices while coupled with the corresponding poverty indices، provide a better understanding of income distribution and hence an appropriate time series data for policy makers in a country. Once high inequality is coincident with chronic and grinding poverty becomes a source of threat for social stability and concerns for policymakers.
    Method
    The main purpose of this study is to measure income inequality for different provinces and regions of Iran from 1984 till 2010. Then inequality is disintegrated into within and between regions inequalities in different provinces and regions. To this end، data from Iran Household Survey is used and processed by an equivalence scale method. Then، inequality based on Gini Coefficient، Atkinsom measure، and Theil statistic is estimated for the provinces and regions. Since duality is one of the basic features of the developing countries، in order to address this problem، trends of inequality measures in rural and urban areas are defined.
    Findings
    Findings of the study have shown that inequality was declining till 2005 then it was increasing until 2009 then it declined again in 2010. The highest inequality is registered for Golestan and Sistan va Baloochestan and khorasan Razavi and Markazi Provinces.
    Conclusion
    The highest urban measure، in terms of nine-region country، is for south-Eastern and north-east region. Within group inequality defines overwhelming weight of inequality during the period which implies redistribution policies compatible with the characteristics of each region could be more effective method of narrowing down regional inequalities.
    Keywords: Atkinson Index, First, Second Order Stochastic Dominance, Generalized Lorenz Curve, Gini Coefficient, Inequality Disaggregation, Theil Statistic
  • Ali Karshenasan, Asghar Mobarak, Ali Amami Miebodi Pages 307-338
    Introduction

    One of the most important controversial issues in economics is economic inequality in the long-term economic growth. Due to the convergence of the idea that the hypothesized absolute convergence is known، the neoclassical growth model of Solow - Swan is expected. The basic assumptions within the model predict economic growth in underdeveloped countries will overtake the developed countries، so that over time، the income inequality between different countries will disappear. In other words، according to this hypothesis، the international poverty should be disappeared by itself.

    Method

    One of the main fundamental problems (facing economic theory) is reducing the gap in income between rich and poor countries. This question is related to one of the oldest and most controversial issue in the economy which is called the income convergence hypothesis. The growth models such as Solow neoclassical growth model-factor price equalization theorem Swan and Samuelson is predicted.

    Findings

    Time series model results show that only Indonesia، Malaysia، and Turkey have، towards America (a country with a high GDP per capita) are convergent، while other countries have been diverging from it.

    Conclusion

    In brief، tests of convergence between the country and the other countries which are studied only Bangladesh and Nigeria convergence between Iran and the two countries have been seen.

    Keywords: Neoclassical Growth Model of Solow, Swan, Model Time Series, Model Distribution Group Islamic Countries, Theory of Convergence (Convergence Hypothesis)
  • Ezatollah Abbasian, Hassan Daliri Pages 339-367
    Introduction
    In recent decades advances in science and technology generate economic growth in many countries. Therefore، some countries which are relatively poor in terms of natural resources، by using modern knowledge and technology، have made a big jump in the national economy. This instrument in efforts to create new branches of economics، as is knowledge based economy. This article estimates knowledge base economy indicators for the provinces of Iran on statistics of 1386.
    Method
    The estimation methodology for knowledge which is introduced by the World Bank، have been used. In addition to the World Bank methodology، we have also taken advantage of factor analysis method.
    Findings
    The results have shown that 4 provinces such as Tehran، Esfehan، Yaz and Semnan being top in term of the indicators which mentioned. While some provinces like Sistan va Balochestan، Hormozgan and Azarbayjan Gharbi stood on the lower place.
    Conclusion
    The results of this study have indicated that، in terms of indicators، in addition to being with lower ranking in the world، the domestic resources and the knowledge based economy indicators are not distributed properly.
    Keywords: Factor Analysis, Knowledge, Knowledge Based Economy, Knowledge Estimation Methodology
  • Safar Ghaedrahmati, Fateme Houssieni Pages 369-390
    Introduction
    Fertility Rate (FR) is one of the most important sensitive indicators of the socio -economic and health Status of a community. This is because more than any other age-group of a population، infant’s survival depends on the socioeconomic conditions of their environment. It is one of the components of United Nations human development index (UN، 2007). Hence its description is very vital for evaluation and planning of the public health strategies. One of the most important items in the Millennium Development Goals (MDG) is to balance between Sanitation and Educational Indexes with Fertility Rate. Universally، there is huge literature that focused on the determinants of Sanitation and Educational Indexes and Fertility Rate. Most of the studies have shown there are significant association between socioeconomic، demographic factors and infant-child mortality.
    Method
    The type of research is applied and the Method of data collection is documentary and data is analyzed by TOPSIS model. This research has done in related to sanitation and educational indexes with fertility rate in Iran''s province s. The Iran''s province classified by total fertility rate and so on ranking sanitation and educational situation. Finally، the relation between them has explained. This study is an analytical cross-sectional study through secondary data analysis of the 2012 Iran Demographic and Health Survey (KDHS) dataset for children.
    Findings
    To knowing the reasons of population growth، demographers need to understand population growth factors. Population and its problems are multidimensional and confusion in any society that effect on economic، social، cultural، political، etc. there isn’t any dimensional stability for definition of population problems such as fertility rate and for dimensional definition cannot use special factor. In other way there aren’t scientific and sustainable relations between population variables. There are some causes that increase the total fertility rate، however this causes that decrease the total fertility rate.
    Conclusion
    Research finding show: 1- Sestan and Balochestan، Southern Khorasan and Hormozgan province are at the highest level in total fertility rate. And so on Mazandaran، Tehran، and Gilan province are at the lowest level in total fertility rate. 2- Tehran، Khorasan Razavi and Mazandaran province have the highest rank in sanitation services and so on Eastern Azarbayejan، Ardebil and Westernt Azarbayejan have the lowest rank in these services. 3- Gilan، Tehran، and Hamedan province have the highest rank in educational services and so on Eastern Azarbayejan، Westernt Azarbayejan and Ardebil province have the lowest rank in these services. 4- There aren’t correlation coefficient between educational and sanitation- hygiene variables with total fertility rate.
    Keywords: Educational Index, Fertility Rate Sanitation Indexes
  • Akbar Zareshahabadi, Zakieh Solimani Pages 391-421
    Introduction
    The interactions of girl and boy before marriage are one of our current society complex phenomenons that are constantly controlled and limited and it is influenced by culture، religion، and customs of the society. Social-psychological Factors and needs are caused of such relationships. Purpose of this paper is to identify the influencing factors of this phenomenon.
    Method
    The present study has been conducted by survey. The samples are based on the Cochran formula 240 students of Yazd University Who were selected by relative stratified sampling. Data was collected through researcher questionnaire was made، then date was analyzed by the SPSS software and the results achieved by using test t، correlation and regression.
    Findings
    The findings show that more than 60% of respondents have positive attitudes towards marriage relationships before marriage، although، 22/5 % of respondents don’t have relations with the opposite sex. Also، 36/7 percent of respondents have relations with one person and 27 percent of them experienced with more than one person.
    Conclusion
    The Tendency to before marriage relations has had positive relation with family income and father ''s education and person age and negative relation with levels of religiosity، good relations with parents and the average of the University. Although، there wasn''t a significant correlation with income، education، and average. Also، regression explain ed that approximately explain variables two emotional need and religious 27% of changes of tendency to before marriage relation.
    Keywords: Before Marriage Relations, Education, Emotional Needs, Sexual Needs, Religion
  • Nasorolah Ansarinejad Pages 423-450
    Introduction
    The purpose of this study is a comparative survey of attitude toward police aggression، and frustration tolerance between delinquent and normal groups.
    Method
    The samples are two separated groups، one group is، 100 delinquent boys and 30 delinquent girls and the others group contained 100 boys and 30 student girls (they aren''t delinquent). That design of this research is ex-post factor، and theoretical model of this research is containment theory. Besides، questionnaire of attitude toward police، aggression، and frustration tolerance test was used
    Findings
    The findings have shown، the attitude toward police in normal group is positive than delinquent group. Aggression level in delinquent group is higher than normal group. Frustration tolerance in normal group is higher than delinquent group. Attitude toward police in normal girls is positive than other groups. Frustration tolerance in normal boys is higher than other groups.
    Conclusion
    Between frustration tolerance and aggression in normal girls and delinquent boys there is a significant relationship.
    Keywords: Correction Center, Delinquency, Social Psychological Analysis
  • Ali Rezvan, Mansour Fathi Pages 451-479
    Introduction
    In this research the effective factors on the Sense of insecurity are identified. Then on this basis with a preventive outlook، scientific and applied tactics are presented. Crime and the sense of insecurity in urban neighborhoods، particularly in large cities and metropolitan areas have been the main concern of both citizens and local authorities. Nowadays the insufficiency of the social sanctions and penalties regarding to the prevention and remedial measures of deviant behaviors and crimes in human societies resulted in a very rapid increase in the incidence of all types of crimes almost everywhere، both in less and highly developed industrialized countries. The aim of this research is to study; the sources of crimes، types of crimes and the factors which bring about unsafe and insecure environment in urban communities. To find an appropriate strategy to face with such a social obstacle is another part of the aim of this research. Urban spaces are the places which should bring about the feeling of pleasure and happiness for the citizens and improve the quality of life standards in urban communities. This can be possible only through designing and implementing a kind of comprehensive crime prevention plans and programs in large cities، particularly for their urban spaces. For this purpose، urban planners and social workers have to arrange team work of specialists in the related expertise and institutions to study and review the methods، policies، techniques and experiences of other societies all over the world. Then، they can present the optimum plan and framework for the practical measures regarding secure urban spaces. The main goal of the present research has been introducing the most appropriate strategies to recognize the methods of prevention of Insecurity in urban locals. To get this goal، the related theories reviewed and fieldwork research has also been performed.
    Method
    The research method of this study is a survey kind. The study population of this research includes the residents of the neighborhoods of the 17 district of Tehran. Methodology of the research is based on descriptive analysis. The data have been gathered through field research، interview and filling out the related questionnaires. The respondents have been selected among the residents of the neighborhoods of the 17th. Region of the City of Tehran were selected as the site of the research. A part of the needed data and information and documents have been collected from libraries. After making a list and confirming the validity of questions by professors، its reliability was confirmed through alpha Coefficient. This information is gathered by systematic interviews. For data analysis and testing the hypothesis F، chi-square () were used for describing the study population and from descriptive statistics. Spss software type 15. 0 was used for data''s reductions.
    Findings
    According to statistical analysis of the data، the main result was obtained: higher feeling of security among citizens in those places with more public spaces and amenities have been much more than those areas which had been vacant or have had less public spaces and facilities (i. e. Mix land use). The results also show that those places of the area under research which were dispersed and far from sight of the people have been used by the consumers of all types of drugs، particularly at the sunset and late evening. While those places which are crowded due to various kind of land use such as shops، mosques، main streets، well-lighted open spaces، etc. have been free from criminals as those places are always under the direct watch and inspection of the citizens. The results also indicated that 40 percent of the incidence of crimes was related to the drugs. Another important result is that like other socio-economic، political or hygienic issues، “prevention is better than cure” and applying the policy of “Nip in the bud” can play a very positive and effective role in keeping our neighborhoods far from crimes and criminals.
    Conclusion
    To attain more secure and safe urban environment، we have to practice our social laws and regulations more strictly and vigorously. To get to such a condition، local authorities and other governmental and semi governmental organizations have to be supported by the citizens in various ways. For instance، the municipality ought to try to enhance the lighting of the streets، recreation areas، isolated corners، parks، bridges، etc. and put more policemen to control indefensible places of the neighborhoods at nights. This will be good to some extent to reduce the incidence of crimes; but will not be enough. Here the citizens themselves have to participate with the police via watching and inspecting their living environment carefully and responding to the authorities regarding what might be happened as deviancies or crimes in their living territories. The results showed that crime preventive measures in urban spaces can be very effective in enhancing the urban life security and safer urban environment for the citizens.
    Keywords: Crime Security, local, Citizen, Sense of insecurity
  • Maryam Sharifian Sani, Salahedin Karimi, Hasan Rafiee, Farahnaz Mohamadi, Davood Ghasemzade Pages 481-418
    Introduction
    The aim of this study is exploring the resiliency process in Darrvaze Ghar neighborhoods of Tehran teenagers and youths with the substance abuse through discovering dimensions of experiences.
    Method
    The present research was carried out by using a methodology of qualitative research using grounded theory based on Strauss and Corbin’s approach. The study focused on Darrvaze Ghar neighborhoods of Tehran in 2011. Data was collected through open unstructured interviews and focus group discussion. In total، 14 interviews with 12 teenagers/youths were held and focused group discussion was held with 7 participants.
    Findings
    Findings of the research have shown that 5 major elements are affecting the resiliency process of teenager and youths with the substance abuse as fallow: 1) Targeted efforts and hope for the future to identity achievement 2) Employing strategies to maintain their 3) For overcome cultural factor and social nasty stigma، underdevelopment، risky environmental and concern of safety issues 4) Identity achievement 5) Experiencing facilitator and confounding factors. The most important part of the other elements around it is identity achievement.
    Conclusion
    The result uncovered، be confirming، the achieve meaning of life، achieve success are issues that are formed and resulted through process of resiliency with the drug abuse. Resiliency process of Darvaze Ghar teenager and youths are begging from training childhood and with efforts to overcome obstacle and achieve success will be continued.
    Keywords: Achieve, Achieve Success, Be Confirming, Identity Achievement, Qualitative Research, Substance Abuse, Meaning of life