فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 5 (پائیز 1381)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 5 (پائیز 1381)

  • 373 صفحه، بهای روی جلد: 6,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/03/21
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سرآغاز
    صفحه 5
    بیش از پنجاه سال پیش، اولین برنامه توسعه (34-1327) در کشورمان تدوین گردید. پس از آن، پنج برنامه عمرانی پیش از انقلاب و سه برنامه نیز پس از انقلاب، تدوین و به مرحله اجرا درآمد. تمامی این برنامه ها، تلاش کردند تا با سرمایه گذاری سنگین به بحران ها و مشکلات کوجک و بزرگ جامعه ایران پاسخ دهند. برخی نیز تا حدی موفق شدند و بر ساختار اقتصادی – اجتماعی و حتی سیاسی جامعه ایران آثار مهم و قابل توجهی بر جای گذارند، اما در عین حال همه آنها در فرآیند برنامه ریزی (از مرحله جمع آوری آمار و اطلاعات تا مرحله اجرا) ضعف های جدی داشتند...
  • مباحث بنیادی
  • مثلث رشد اقتصادی، اعتلای فرهنگی و عدالت اجتماعی
    فریبرز رئیس دانا صفحه 11
    امروزه کاملا ناممکن است که برای مقوله های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، برنامه ها و سیاست های جداگانه تدوین کرد و برای هر یک هدف های رشد و پیشرفت در نظر گرفت. رشد اقتصادی تنها موردی است که ممکن است تا حد معینی بتوان به آن دست یافت، اما پس از آن ناموزونی های اجتماعی، آسیب های اجتماعی، عقب ماندگی های فرهنگی و انواع ناموزونی ها مانع رشد می شود. از طرف دیگر، رشد اقتصادی برای تداوم و استمرار به حضور انسانهای سالم، آگاه، آزاد، و به یک نظام سیاسی دموکراتیک احتیاج دارد. چنین دستاوردهایی در واقع مجموعا برنامه ها و سیاست های توسعه اجتماعی را می سازند. از طرف دیگر، ارتقای فرهنگی در یک جامعه لزوما به معنای پذیرش راه ها، روش ها و ایدئولوژی های معین غربی، مبتنی بر انباشت سرمایه در چارچوب نظام لیبرال دموکراسی و نظام بازار نیست. رابطه آماری ساده و سطحی بین مدرنیزاسیون و رشد، هرگز بیانگر ضرورت قطعی نظام بازار نیست. رابطه آماری ساده و سطحی بین مدرنیزاسیون و رشد، هرگز بیانگر ضرورت قطعی نظام لیبرال دموکراسی برای رشد و توسعه نیست. ارتقای فرهنگی می تواند با تدوین ایدئولوژی های مشخص جامع و با مشارکت، عدالت و همسازی ها به جای قبول ناموزونی ها، همساز باشد. توسعه اجتماعی وقتی به حوزه های عدالت، تامین اجتماعی و مشارکت اجتماعی راه می یابد، راه را برای توسعه فرهنگی مستقل هموار می کند. رشد مادی بی توجه به عدالت و دموکراتیسم، رشدی ناپایدار و معطوف به توزیع نابرابر و آسیب رسان به ثروت و درآمد است که خود تلقی کاملی از توسعه انسانی و همگانی به دست نمی دهد. تحولات تاریخی نشان می دهند که هم پیوندی میان مقوله ها همیشه وجود داشته، گرچه ناشناخته مانده است. این هم پیوندی هیچگاه از تعارض ها و تضادهای درونی جدا نبوده، ولی با همین نیروی تعارض نیز جلو آمده است. اما سلطه اندیشه رشد مادی و ایدئولوژی بورژوازی که صرفا بر اصل حداکثر سود، بی توجه به توسعه اجتماعی و رشد مبتنی است نمی تواند این هم پیوندی را در این مرحله تاریخی بهینه سازی کند. مداخله های خردمندانه، مشارکت مردمی و عدالت اجتماعی در چارچوب ظرفیتهای تاریخی برای این توسعه همه جانبه ضروری است
  • تامین اجتماعی در اقتصاد مردم سالار
    علی رشیدی صفحه 47
    برای انسان اساسی ترین موضوع اقتصادیعنی کمبود امکانات در مقابل نیازها از حدود 900 هزار سال قبل که اولین موج خروج انسان از آفریقا صورت گرفت مطرح بوده است. از زمان آغاز زندگی دسته جمعی انسانها از حدود 40 هزار سال قبل این اهمیت بواسطه زیادتر شدن تعداد انسانها شدت یافت. با تشکیل خانواده به عنوان یک واحد مستقل اجتماعی توجه به امکانات خانواده در مقابل نیازها، یا به عبارت دیگر به دخل و خرج خانواده و مخصوصا مدیریت آن در واقع علم اقتصاد را از حدود 2 هزار سال قبل به وجود آورد و کلمه (Oikonomos) سکه زده شد. هر چند حکومت ها و دولتها در طی تاریخ با وضع انواع باجها و خراجها و مالیاتها و عوارض حصه عمده ای از حاصل کار و درآمد خانواده را به خود اختصاص داده اند و یا در نظام های توتالیتر و کمونیستی با قطع منابع درآمد خانواده را به خود اختصاص داده اند و یا در نظام توتالیتر و کمونیستی با قطع منابع درآمد خانواده او را جیره خوار محتاج خود ساخته بودند، ولی بالاخره امروز در بخش بزرگی از دنیا با استقرار نظام های سیاسی کم و بیش سالار، مکمل نظام سیاسی مردم سالار شده و یا به عکس.
    تامین اجتماعی در نظام اقتصادی مردم سالار ابتدایی ترین و مهمترین نیاز انسان یعنی حفظ و بقا انسان را مورد توجه جدی قرار می دهد و هر قدر جامعه دموکراتیک تر و انسانی تر باشد تامین اجتماعی مردم جامعه هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
    امروز نه تنها خود مردم به طور روزمره و داوطلبانه انواع و اقسام برنامه های تامین اقتصادی و اجتماعی را از محل مزد و حقوق و پس اندازهای خود به مورد اجرا می گذارند (انواع بیمه ها، انواع صندوق بازنشستگی، انواع تاسیسات رفاهی و مراقبتی) بلکه دولتها نیز تحت فشار نیروهای اجتماعی و تحولات صنعتی - تکنولوژیکی انواع تورهای ایمنی را هم برای کل جامعه و هم برای گروه های نیازمند ایجاد کررده اند. این تورهای ایمنی که از بیمه بازنشستگی و بیمه درمانی شروع گردید امروز تا حوزه های تامین غذا، آموزش، مسکن، مراقبت های روانپزشکی و بازپروری استعدادها و کاریابی حتی برای بی خانمان ها گسترش یافته است.
    نکته ای که در مسئله تامین اجتماعی در نظام اقتصاد آزاد باید همیشه به خاطر داشت این است که توجه خود مردم و مخصوصا عمق و حوزه پوشش آن شدیدا به درجه ثروتمندی و رشد و توسعه اقتصادی جامعه از یک طرف و درجه دموکراتیزه بودن ساختار سیاسی آن بستگی دارد. تنها یک اقتصاد مردم سالار سرزنده با یک حکومت واقعا مردم سالار می تواند هزینه کامل تامین اجتماعی این کالای لوکس فراگیر را بپردازد.
  • برنامه های اجتماعی
  • شورا در ایران: نگاهی آسیب شناسانه
    پرویز پیران صفحه 73
    این مقاله نگاهی دارد به یکی از مهمترین نهادهای مردمی که در جامعه مدنی شکل می گیرد، لیکن برای سهیم شدن در قدرت، حداقل در سطوح میانی، می کوشد و در فرجام به نهادی بینابینی بدل می گردد. این نهادها از آن روی بینابینی است که یک پای در حکومت دارد و پای دیگر در جامعه بدنی. لذا شورا نماد عرصه توافق است. شورا محل جمع بندی و یک کاسه کردن هزاران تقاضای پراکنده شهروندانی است که با آرای خود به این نهاد سراسری جان بخشیده اند. مفهوم سراسری در اینجا به معنای جغرافیایی یا مکانی به کار نرفته است، بلکه از آن معنا و بار سیاسی مستفاد می شود. یعنی گر چه هم شهروندان و هم افرادی که به وسیله آنها با عضویت شورا نایل می گردند، می توانند و حق دارند، دیدگاه های سیاسی گوناگونی داشته باشند (در بسیاری از موارد احزاب سیاسی، نمایندگان خود را معرفی می نمایند و برای پیروزی آنان گاه به جان می کوشند. از این رو ممکن است تمامی اعضای شورا یا شوراها تماما عضو یک حزب سیاسی باشند یا در حالت دیگر اکثر اعضای آن در حزبی مفروض و اقلیت آن در حزب دیگر عضو باشند.) اما مهم آن است که در زمان عضویت و فعالیت در شورا تمایلات حزبی و جناحی خود را دخالت ندهند. زیرا شورا پس از شکل گیری، به تمامی شهروندان (با هر گرایشی) تعلق دارد. در بسیاری از کشورها، عضویت در شوراها کاملا حزبی است، اما حزب پیروز با انجام صحیح وظایف در قبال تمامی شهروندان، برای حزب خود تبلیغ می کند تا در انتخابات بعدی مجددا برگزیده شود. این است معنای شورا به عنوان نهادی سراسری.
    پس موضوع اصلی مقاله مرور معنا، ماهیت، زایش و رویش این نهاد مردمی، یعنی شوراست. در پایان کوشش خواهد شد تا به کاستی ها و مشکلات شورا در ایران نظر افکنده و به برخی از دلایل کاستی های یاد شده اشاره و تا حد امکان راه های برون رفت از مشکلات فرا روی شورا بر شمرده شود. تمامی این حرف و حدیث ها فقط برای تحقق آرزویی که دیگر آرزوی جوانانه نیز به حساب نمی آید، طرح می گردد و آن بهروزی سرزمینی است که در آن زاده شده و بالیده ایم و بدان سخت مدیونیم، دینی که هرگز ادا نخواهد شد.
  • ناحیه محوری، روشی نو در مشارکت عمومی
    هرمز باقی صفحه 103
    شورای محلی یکی از مهمترین جلوه ها و عناصر مولد سرمایه اجتماعی است. این نهاد، تبلور عینی مدنیت، مشارکت و تعامل مدنی به شمار می آید و نشانه بارز حضور هم زمان حاکمیت مردم و خود جمعی است.
    همان طور که هویت یک سیستم، از ارتباطات متقابل، سازمان دار و اجزای آن شکل می گیرد، گونه های تعامل در جامعه نیز، هویت نظام اجتماعی را معرفی و توصیف می کند. اما چند و چون این تعامل، خود، مبتنی بر سرشت و شخصیت اجتماعی و فرهنگ جامعه است. حتی اگر قانونی شدن تعامل، نتیجه فشار روشنفکری و دستمایه تلاش روشنگران باشد، یا حکومت، به اقتباس یا تقلید از دیگران، ساختارهای تعاملی شهروندی را رسمیت بخشیده باشد، ممکن است ناتوانی سرشت ملی، اصل تعامل یا اصالت هویت آن را مخدوش سازد که به گمان پژوهشگران، این، بارزترین مانع توفیق و بقای شوراهای محلی است.
    در این نوشته تلاش می شود تا از روزنه سیاست ناحیه محوری شهرداری تهران به شوراهای اسلامی شهر، ظرفیت ها و توانایی آنها در ماندگاری، نگاه و دستاورد آن گزارش شود.
  • مشکلات اجتماعی
  • ازدواج نامناسب، بستری زمینه ساز برای روسپیگری
    شهین علیایی زند صفحه 119
    اگرچه ازدواج و بستن پیوند زناشویی را اولین و مهمترین گام در ساختن نهادی می دانند که مقدس اش می خوانند، اما به نظر می رسد که تقدس زندگی خانوادگی از پس هرم نفسهای متبرک و ذهنهای افسانه ساز حاصل نمی شود.
    این گزارش، به گونه ای فریاد تمامی دخترانی است که والدینشان طی قرون متمادی با پنهان شدن در پشت شعار خانواده مقدس اولین هم آغوشی آنها را یا به گزاف ترین قیمت فروخته اند و یا طعم بدنهای بکرشان را خود چشیده اند.
    و بدینسان، دخترانی که قبح شکنی را با دردناکترین شیوه ها در خانواده خود تجربه کرده بودند، یا از خانه فرار کردند و یا با تن دادن به ازدواجی به غایت نامناسب، به گونه ای دیگر، فرار را برقرار ترجیح دادند. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که این تازه عروسان، در خانه بخت نیز، اغلب با مردانی مواجه بوده اند که همانند پدران معتادشان، یک موی دود و دمشان را با سراپای وجود آنان معاوضه نمی کردند. نتایج این تحقیق، سندی است انکار ناپذیر بر کوتاهی حاکمانی که با سر دادن شعار خانواده مقدس و متبرک و غیر قابل نفوذ جلوه دادن حریم آن، مسوولیت ها و وظایف خود را به فراموشی سپرده اند.
  • نوجوانی و بی مبالاتی جنسی
    مهدیس کامکار صفحه 143
    هدف این تحقیق بررسی علل سیر صعودی و روبه افزایش آسیب شناسی روانی - اجتماعی، خصوصا بی مبالاتی جنسی، در نوجوانان از دیدگاه روانشناختی - روانپزشکی می باشد.
    در این پژوهش، 95 فرد خود معرف یا ارجاع شده به مرکز مداخله در بحران سازمان بهزیستی کشور مورد مطالعه قرار گرفته اند. براساس ارزیابی روان شناختی، روانپزشکی و نورولوژیک این افراد با توجه به بی مبالاتی در روابط جنسی به سه دسته زیر تقسیم می شوند:1- نوجوانی با رفتارهای خطرآفرین و بحران هویت 2- بزهکاری? - روسپیگریبراساس نتایج به دست آمده:الف - 30.53 درصد موارد در دو طیف تشخیص زیر قرار می گیرد:1- نوجوانی با رفتارهای خطر آفرین و بحران هویت (این گونه رفتارها اغلب گذرا و موقتی هستند و با افزایش سن کاهش می یابند) 2- مشکلات و مسائل مربوط به شبکه خانوادگی و حمایتی فرد.
    ب - 16.84 درصد موارد در طیف تشخیصی اختلالات سلوک و اختلالات شخصیت مرزی و ضد اجتماعی قرار می گیرند.
    ج - 13 درصد موارد مبتلا به اختلالات خفیف یا شدید روانپزشکی مانند روان پریشی، اختلالات خلقی اساسی و اختلالات هوشی می باشند.
  • بررسی مقایسه ای خصوصیات روان شناختی زنان ویژه با زنان عادی
    کاظم رسول زاده طباطبایی، عباسعلی اللهیاری، شهربانو کامرانی فکور صفحه 163
    انحرافات اجتماعی، به ویژه انحرافات زنان، سلامت و امنیت روانی - اجتماعی و حتی سیاسی و اقتصادی جامعه را تهدید می کند. از این رو، جامعه برای بقا و پایداری خود می بایست تدابیر مناسبی جهت جلوگیری از انحرافات زنان بزهکار و اقداماتی جهت بازپروری آنها اتخاذ نماید و این امر جز از طریق شناخت دقیق عوامل زمینه ساز و تشدید کننده گرایش به انحرافات امکان پذیر نیست. پژوهش حاضر به بررسی ویژگی های روانشناختی (هیجان طلبی، هوش، عزت نفس و هویت) زنان ویژه (فاحشه) و مقایسه آنها با زنان عادی پرداخته است. بدین منظور، از میان زنان ویژه 35-15 ساله ای که بازداشت شده و در مراکز بازپروری زنان آسیب دیده اجتماعی سازمان بهزیستی و یا زندان اوین نگهداری می شدند، 60 نفر به عنوان گروه آزمایش انتخاب شدند. همچنین از میان زنانی که در شهر تهران (شمال، جنوب، شرق و غرب) سکونت داشتند، 60 نفر به عنوان آزمودنی های گروه کنترل انتخاب شدند. سپس هر دو گروه به سوالات آزمون هیجان طلبی زاکرمن، آزمون هوش ریون بزرگسالان، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه سنجش عینی منزلت هویت من آدامز پاسخ دادند.
    نتایج آزمونهای آماری نشان داد که زنان ویژه در مقایسه با زنان عادی، در مقیاس هیجان خواهی و خرده عاملهای آن یعنی تجربه طلبی، بازداری زدایی و ملال پذیری به صورت معنی داری نمرات بالاتری به دست آوردند. همچنین، زنان بویژه در مقایسه با زنان عادی به صورت معناداری در آزمونهای هوش و عزت نمرات پایین ترین آوردند. به علاوه، بین زنان ویژه و زنان عادی از حیث منزلتهای هویتی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
  • ارتباط جنسی برای بقا: پیامد فرار دختران از منزل
    علی اردلان، کورش هلاکوی نایینی، علیرضا محسنی تبریزی، علیرضا جزایری صفحه 187
    پدیده فرار دختران از منزل که علیرغم نبود اطلاعات مبتنی بر تحقیقات، به نظر می رسد در جامعه ما روند رو به افزایش داشته است، پیامد ناگوار ارتباط جنسی برای بقا را در پی دارد. فرار یک دختر از منزل معادل برقراری ارتباط جنسی برای بقا نیست. لیکن احتمال وقوع بسیار زیاد آن در دختران فراری، توجیه کننده ضرورت توجه ویژه محققان و تصمیم سازان اجتماعی و سلامت مرتبط با پدیده روسپیگری، به این زیر گروه جمعیت می باشد. در این مقاله که بخشی از تحقیق بررسی پدیده فرار دختران از منزل می باشد، به برخی جنبه های این پیامد از قبیل الگوی ارتباط جنسی، پیامدهای هم زمان بهره مندی از خدمات بهداشتی - درمانی، اختلالات روانی و میزان دانش، نگرش و عملکرد نمونه های مورد مطالعه درباره ایدز پرداخته شده است. روش بررسی شامل دو بخش پیمایش روی 110 نمونه و بحث گروهی متمرکز در چهار گروه دختران فراری بوده است. حدود نیمی از نمونه ها سابقه ارتباط جنسی برای بقا داشتند که اولین تجربه در اکثر موارد، طی روزهای اول فرار روی داده استم نتایج در مجموع، نشان دهنده بهره مندی نامناسب از خدمات بهداشتی - درمانی و سطح پایین آگاهی، نگرش و عملکرد نمونه ها درباره پیشگیری از ایدز بودند. در پایان، این مقاله به بحث پیرامون جنبه های مختلف این پدیده و ارایه اصول راهکارهای مداخله ای می پردازد و برخی عناوین پژوهشی مورد نیاز را پیشنهاد می نماید.
  • کجروری جنسی، علل و زمینه های آن
    معصومه نصیری صفحه 221
    در این مقاله، نویسنده تلاش دارد تا براساس دیدگاه جامعه شناختی، علل و زمینه های کجروی اجتماعی و کجروی جنسی را مورد شناسایی قرار دهد. سپس با بررسی 350 پرونده جرایم جنسی در شهر بابل، علل آن را از طریق دیدگاه جامعه شناختی و نظریه های انتقال فرهنگی و تضاد تبیین نماید. ارزیابی تحقیق با کمک شاخص های سن، جنس و اشتغال نشان می دهد که 18 درصد جرایم جنسی مردان و 58 درصد جرایم جنسی زنان، در گوره سنی کمتر از 19 سال رخ می دهد. همچنین 64 درصد جرایم جنسی مردان و 24 درصد جرایم جنسی زنان، در سنین 29-20 سال اتفاق می افتد. از نظر موقعیت شغلی، 55 درصد مردان در گروه های شغلی فروشندگان، کارکنان مشاغل صنعتی به ویژه تعمیرکاران و رانندگان و 25 درصد در گروه های کارگران ساده و بیکاران قرار دارند که از منزلت شغلی متوسط و پایین برخوردار می باشند. در میان زنان، 53 درصد خانه دار و 35 درصد دانش آموز هستند؛ بنابراین فرضیه تحقیق که عبارت است از همبستگی کجروی با گروه همسالان، تنگناهای اقتصادی و فقر تایید می گردد.
  • روسپیگری, خشونت و اختلال استرس پس از سانحه
    ملیسا فارلی و دیگران صفحه 239
    هدف از این مقاله اشاره به مقولاتی است که از ماهیت روسپیگری نشات می گیرد. مهمترین سوال مورد بحث این است که آیا روسپیگری صرفا یک شغل است و یا تجاوز و تعدی به حقوق بشر محسوب می شود؟
    از دیدگاه مولفان مقاله، روسپیگری یک عمل خشن و وحشیانه نسبت به زنان است. این عمل ماهیتا موجب صدمه و آسیب به فردی می شود که روسپی قلمداد شده است. طی مصاحبه با 475 روسپی (زن، مرد، و وارونگی خواه (Transgendered در پنج کشور (آفریقای جنوبی، ایالات متحده امریکا، ترکیه، تایلند، زامبیا) و ارایه پرسشنامه ای حاوی دو سری پرسش در مورد وجود سابقه کنونی یا قبلی خشونت فیزیکی و جنسی و امکانات لازم برای ترک روسپیگری، علایم و نشانگان اختلالات استرس پس از سانحه (PTSD) در این افراد بررسی و ارزیابی گشت.
    یافته ها، خشونت قابل ملاحظه ای در زندگی تمام افرادی که در حال حاضر یا قبلا روسپیگری می کردند، نشان دادند. در هر پنج کشور، 73 درصد حملات فیزیکی، 62 درصد تجاوز به عنف و 67 درصد ملاکهای تشخیص PTSD را در طی روسپیگری تجربه کرده بودند. و به طور متوسط 92 درصد مایل به ترک عمل روسپیگری بودند. این مطالعه مساله نژادی و محل روسپیگری (خیابان، روسپی خانه، مراکز تلفنی،...) را در نظر گرفته بود و علیرغم محدودیت در انتخاب نمونه، یافته ها حاکی از آن بود که صدمات روسپیگری وابسته به فرهنگ (Culture - bound) نیست و به همین دلیل عمل روسپیگری به عنوان یک عمل خشونت بار و تعدی به حقوق بشر مورد بحث قرار گرفت.
  • روسپیگری, قوانین, واقعیت ها
    جک موریس صفحه 253
    سیاست کشورها در زمینه روسپیگری، لزوما بر رویه های عملی مسوولان رسمی در مورد این پدیده اجتماعی، تاثیر مستقیم نمی گذارد. در واقع همیشه بین فعالیت دستگاه های اجرایی (به منظور برخورد و کنترل روسپیان) و ضوابط و قوانین جاری در این زمینه کم و بیش شکاف بوده است. در این مقاله نویسنده با مروری بر سیاست های قانونی و رویه های عملی آنها را روشن کند. پیش گفتار مترجم مقاله نیز به برخی ویژگی های قوانین حقوقی در زمینه روسپیگری در ایران اشاره دارد.
  • معرفی پایان نامه و طرحهای تحقیقاتی درباره روسپیگری
    صفحه 263
    در سالهای پیش و پس از انقلاب، مطالعات محدود، اما با ارزشی، در زمینه روسپیگری در ایران انجام شده است. شاید یکی از علل مهم محدودیت این گونه پژوهشها، دشوار آن باشد. دستیابی به جمعیت های پنهان (Hidden population) مثل معتاد و روسپیان به دلیل رفتار جرم نگارانه آنها بسیار سخت و در مواردی ناممکن است.
  • نگاهی به وضعیت بازار مواد مخدر در ایران و سایر کشورها
    علیرضا جزایری صفحه 271
    امروزه تجارت مواد مخدر و سوء استفاده از آن یکی از اساسی ترین چالش های سیاسی، اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی، خانوادگی و... در همه جوامع می باشد. علیرغم همه پیشرفت های تکنولوژیکی و فرهنگی ظاهرا علاقه تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان در سطوح مختلف سنی، اجتماعی و فرهنگی به مواد مخدر نسبتا زیاد است.
    رفع این معضل پیچیده چند وجهی و عمیق اجتماعی به آسانی امکان پذیر نمی باشد. آمارهای جهانی نشان می دهد که علیرغم تمامی فعالیت های آگاهسازی، پیشگیری، درمان و توانبخشی، گستره استفاده از مواد رو به افزایش است. در حدی که امنیت سیاسی اقتصادی و اجتماعی بسیاری از کشورهای جهان را به خاطر انداخته است.
    گزارش های جهانی در مورد بازار سوء مصرف مواد، حکایت از آن دارد که یک راه حل مطلوب و ایده آل که بتوان آن را به عنوان نسخه برای همگان به کار برد، وجود ندارد. اما مهم آن است که اطلاعات روزآمد و در دسترس متخصصان و برنامه ریزان در سطوح منطقه ای و بین المللی قرار گیرد تا بتوان در برنامه ریزی های صحیح و اصولی از آنها استفاده نمود.
    مقاله حاضر بررسی دو گزارش جهانی بازار مواد مخدر از دیدگاه های مختلف اقتصادی، نظامی، بازار مصرف و... می باشد که به وسیله دفتر کنترل مواد مخدر سازمان ملل تهیه گردیده است و جهت همکاری بین المللی در اختیار دست اندرکاران قرار داده شده است.
  • دانشکده
  • برنامه های آموزشی: دوره دکترای رفاه و مددکاری اجتماعی - دانشگاه استونی بروک
    سپهر فاطمی _ ترجمه: سپهر فاطمی صفحه 303
  • رساله ها: معرفی پایان نامه ها درباره توسعه اجتماعی
    صفحه 307
  • کتابخانه
  • نقد کتاب: توسعه و چالش های زنان ایران
    حسن رفیعی صفحه 331
  • کتابشناسی ر فاه اجتماعی (منتخب کتابهای منتشر شده در تابستان 1381)
    صفحه 337
  • گزارش
  • طرح ملی همه گیر شناسی اختلالات روانپزشکی در ایران
    صفحه 345
  • سمینار کودکان با نیازهای ویژه در سوئد
    فاطمه قاسم زاده صفحه 351
  • همایش سراسری اعتیاد, چالش ها و درمانها
    سعید نوروزی جوینانی صفحه 357
  • کارگاه موضوعی آموزش برای همه در اردن
    حمید سپهر صفحه 363
  • خلاصه مقالات انگلیسی
    صفحه 373
|
  • The triangle of Economic Growth, Cultural Development and Social Justice
    Fariborz Raisdana* Page 11
    In today world it is impossible to provide seperate programs and goals for social, economic and cultural terms. Economic growth achievement is not absolutely accesable, but it is followed with other disorders such as social and cultural ones that will make obstacles in the way of improvement. Meanwhile, the economic growth is based on high quality of profit which is in contrast with profiteering and there is no relation to democracy and contribution. This sort of growth needs honest, professional people and democratic policy in order to be able to improve and maintain for a long time. In reality, such achievements are a base for development programs and policies. It doesn’t even mean to limit the capitals within lire western frame work and statistic relations prove this fact that there is no must to accept the liberal policy. Cultural promotion can be gained with replacing cmbalances with justice, contribution, etc, and will lead to cultural development. Financial growth will be irresistible if it isn’t joined with democracy and, justice. The changes along history represent this combination anti relation, even unknown, but it was a part of conflicts anti interactions, anti is moving ahead with this force. But bourgeois ideology that is mainly based upon profiteering behaves as an interference and an alert reaction in history framework will help a Iot.
    Keywords: Social Development, Economic Growth, Cultural Development, Social Justice
  • Social Security In A Democratic Society
    Ali Rashidi* Page 47
    Human beings faced economic problems first, some 900 Thousand years ago, when forced out of Africa due to resource shortage compared to their numbers and needs. The start of a communal life some 40 Thousand years ago, gave them more protection and strength and their numbers, as well as their needs increased further. The term Oikonomos meaning prudent management of the household resources and means was coined in Greece, when individuals formed families and forced to take care of their own material affairs, perhaps some three thousand years ago, when they enjoyed their freedoms in city state political units. Human beings struggle to gain back some of their political economic freedoms took them more than two thousand years, and still only a small number of them called entrepreneur managed to gain power and position to run their own affairs and lead the way to early forms of democratic governments and a more or less free enterprise system with all its shortcomings. It has taken the individual citizen, the worker, the wage earner almost another one hundred years to have a real saying in the formation of governments, and in their duties and responsibilities towards the people specially those in need. Today in a democratic society, with an economy controlled anti managed by the people, social security of all the people even of the under privileged groups is of prime importance. The combination of democracy and free enterprise has made continuous economic growth and prosperity a reality in a large part of the world. People in Industrial countries in particular, with the highest gains, can afford to think more and more of their own well being and the well being of their fellow countrymen. Incomes are. growing fast anti a larger and larger portion of it is set aside for social security and welfare, people, aside from housing life insurance, and numerous savings, pay more anti more for health insurance, covering not only illnesses, injuries, operations hospitalizations, drugs, rehabilitation needs, also the loss of income for the time spent to recover and go back to work. Governments in countries with free enterprise systems, have made mandatory, a lot of social security coverage. People themselves have aungmented those coverage by devising new programs, new institutions, as well as new instruments. Put together, People living in democratic societies with free enterprise system, today have "safety nets" providing, them with Pensions unemployment insurance, health insurance, old age]tension, casualties, job hazards and many more coverage for the employed. There are many programs to help the blind, the poor, families with dependent children the head start for preschool poor children, the food stamp for the poor, child care for working mothers, housing for the low income families and the homeless. There are also supplemental security income, mediaids and medi care programs and so on, for low income families, which of course dose not mean that the coverage is universal anti everybody in need is being help out. A developed economy with a more or less free enterprise system allocates between 10 to 15 percent of its GDP directly for health related services and the government share is increasing much faster than of the private sector. The safety net contains many diversified programs to meet the new emerging needs, under a new industrial - social environment. A comprehensive social security and welfare scheme is a luxurious but necessary consumer product, provided only by free enterprise in a democratic society, where the social conscience have the chance to germinate.
    Keywords: Social Security, Social Welfare, Democratic Society
  • Neighbourhood Watch: A New Approach in Public participation
    Hormoz Baghi* Page 103
    "Local Council" is one of the most important aspects of Producing social capital and represents the samples of people presence and existence. Such as identification of a system, the identification of social rules is composed of their ingredients interactions in the form of society, anti is based on social culture, character anti destiny. Under only influence and pressure that may lead to this legalization, it may disturb the identification due to some interactions that according to researchers would be the point of success anti survives of local council. This collection tries to examines the Islamic Councils from Tehran Municipality view point,... and report their capacities and abilities in order It, survive.
    Keywords: Neighbourhood watch, Participation, local council
  • Inappropriate Marriage, A Risk Factor for prostitution
    Shahin Olyaeizand* Page 119
    Although marriage is considered as a process of making a sacred family, but it seems that it can’t be gained through fabulist minds. This article, perhaps, is the scream of all the girls and their parents who under the title of "Sacred family", have sold themselves in their first embracing with someone with the cheapest price. In this way, the girls who have practiced obscenity in their families tried to scape from their houses or agreed with an inappropriate marriage to run away from their houses. These just married girls had to suffer the addicted husbands who had a keen interest to drugs rather than the family. This article is and evidence for the government who consider their ignorance as nonexistence with using phrases such as "sacred family" and have forgotten all their responsibilities.
    Keywords: Inappropriate Marriage, Prostitution
  • Adolescence and Promiscuity
    Mahdis Kamkar* Page 143
    A- The goal of this survey is to negotiate the causes of inereasment of psycho-social problems in the adolescence Field. We have purposed to evaluate and calegortize 95 persons who were self - refered or refrnal from legal system to crisis - intervention of welfare organization. These Persons were classified into three groups through neurologic - psychologic - psychiatric approach: 1- Adolescence anti Risk - Taking behaviors of Identity crisis. 2- Delinquency 3- Prostitution: B- Results of approach: 1- %30.53 (:)!' cases were sub classified under diagnosis of Risk - Taking behavior, identity crisis (which are temporary and abating increasing of age) and Family, supportive system problems. 2- %16.84 of cases were sub classified under diagnosis of conduct disorder. Borderline and antisocial personality disorder. 3- %13 cases were sub classified under diagnosis of Major or minor- psychiatric disorders such as psychoses. Major Mood Disorders and IQ deliciencies.
    Keywords: adolescence, Promiscuity, Delinquency, Prostitution
  • The comparative study of psychological characteristics between Prostitute women and normal women
    Kazem Rasoulzudeh Taba Tabei*, Abbas Ali Alahyari, Sharbano Kamrani Fakou Page 163
    The present study aims to assess psychological characteristics (Sensation seeking and it’s components, IQ, Self-esteem and Identity status) of prostitute women in comparison with normal women. The hypotheses of this study are as follow: 1- Prostitute women tire higher than normal women in sensation seeking are. 2- Prostitute’s IQ is lower than whom normal women. 3- Prostitute women have lower self-esteem in comparison with normal women. 4- Identity status of prostitute women is significantly differ from whom normal women. In this purpose, 60 prostitute women (aged 15-35 years old) participated in this study that were selected from the Ministry of health’s rehabilitation center, and from females who were taken prisoner in Evin. The comparison group participants were chosen from normal females who are living in Tehran. Two groups were matched in important variables (age, grade, and socio-economical conditions). All participants completed Zukerman’s Sensation Seeking Scale, Progressive Raen’s Matrices, Cooper Smith's Sell-Esteem Questionnaire anti (EOM-EI S2). In order to examine the hypothesises, statistical methods such as Independent Samples T-Test and Chi-Square (x2) were used. The results indicates that the sensation seeking total score and disinhibition, boredom susceptibility and experience seeking scores in prostitutes women were significantly higher than the normal women but significant differnces were not found in thrill and adventure seeking component among two groups. Also, prostitute women were evaluated lower in IQ and self-esteem than normal women, prostitute’s identity status wasn’t significantly different of those normal women.
    Keywords: Prostiution, Prostitute Women, Sensation Seeking, Intelligence, Self, Esteem, Identity
  • Sexual Relation, A Path for Survival: A Study on Runaway Girl
    Page 187
    Despite the absence of research - based information, it seems that the incidence trend of running away in Iranian girls has increased in last years. Although the running away is not equivalent the occurrence of survival sex, it should be considered as a serious impact of tuning away in girls. So, the researchers and decision - makers in the field of prostitution should pay a special attention to this sub group of population. This paper as a part of "A survey on runaway girls project", presents some related aspects of survival sex Such as the pattern of sexual contacts, simultaneous behavioral problems, utilization pattern of health services, psychological problems and knowledge, attitude and practice about prevention of AIDS. The methods consists of a survey on 110 subjects anti FGD technique in 4 groups. About half of the subjects had been experienced the. survival sex after running away from home. 60 percent of this cases had been experienced it during first week after running away. The accessibility of subjects to health services was insufficient. They had low level of knowledge, inappropriate attitude and unacceptable practice about prevention of AIDS. Finally, in this paper the principle of preventive strategies are discussed and some research subjects in the field of survival sex in runaway girls are suggested.
    Keywords: Survival Sex, Prostitution, Runaway\ behavior
  • Sexual - Devience, Causes and Bases
    Masoomeh Nasiri* Page 221
    The issues that arise in this articles are the causes and the bases of social - and sexual - devience according to a sociological point of view. Then a search through a number of 350 files of sexual - crimes in Babol, declares the causes on a sociological point of view, cultural transmission & contrast theory. In assessment during this research regarding age, sex & occupation as the main criteria estimates that 18% of sexual crimes among men & 58% of the same crimes among women occur before the age of 19. Besides, 64% of the sexual - crimes of men & 14% of women are committed between 20-29. A، deep concern of this article to occupation status shows that 55%, of men exist as shopkeepers, employees & drivers. However 25% of theirs committed fellows are low workers & 35% as students commit such crimes. Therefore, we get strong sense of-' the core bases including coincidence of age - groups, economical straits & poverty that have brought tire sexual - devience into existence.
    Keywords: Sexual, Devience, Sexual, Crimes
  • Global Drug market in Iran and other Countries. (2000-20.1)
    Alireza Jazayeri* Page 271
    The narcotic drugs business find its abusement, nowadays, have been one of the most basic political, economic, health, cultural anti-family disorders in almost all over the world. Despite all technologic anti cultural developments, it seems that the tendency and interest of producers, distributors and users of these drugs in all different age levels are growing up increasingly. Unfortunately, this humanity disaster is deeply accessable. Even international statics approve increasing rate of using these drugs despite of all the informing efforts done to prevent people. In some cases, this disorder has put the political, economic and social security of the countries at risk. The international reports dealing with the narcotic drugs abusement, represent no ideal 0r even suitable solution that can be used in a total condition. It is obvious that having basic information and updated one and make it accessable for experts and programmers in reginal and international levels would be of good steps taken against the drugs. This article is considering two international reports about different economic, military and etc. viewpoints of narcotic drugs market which is provided by United Nations Drug Control Programs in order to be of great help of those who are involved with it.
    Keywords: Global Drug, Drug Abuse, Addict