فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 54 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد امین خراسانی*، هادی راستی، الهه مغدانی صفحات 7-36
    مقدمه
    ارزیابی و اندازه گیری ادراک ذهنی مردم از کیفیت زندگی، روشی اساسی برای پایش سیاست ها و میزان تحقق برنامه های توسعه است که در این راستا، پژوهش حاضر به ارزیابی کیفیت زندگی در دو روستای ارتقایافته به شهر (بردخون و بنک) در دو زمان قبل و بعد از شهر شدن و تبیین اثرگذاری این ارتقاء در بهبود کیفیت ذهنی زندگی ساکنان محلی پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی است. داده های مورد نیاز با پیمایش در بین 278 سرپرست خانوار در دو شهر بردخون و بنک بدست آمده و تحلیل داده ها از طریق جعبه ابزار فازی در نرم افزار MATLAB انجام شده است.
    نتایج
    میزان کیفیت زندگی در سکونتگاه های مورد مطالعه در زمان قبل از شهر شدن با ضریب 0/ 485در حد «نسبتا نامطلوب» قرار داشت، اما در زمان بعد از شهر شدن، میزان رضایتمندی با ضریب 701/ 0 به حد «نسبتا مطلوب» ارتقاء یافته است.
    بحث: نتایج پژوهش بیانگر نقش موثر سیاست تبدیل روستا به شهر در بهبود چشمگیر کیفیت زندگی در محدوده مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایتمندی، شهرهای کوچک، روش فازی، بردخون و بنک
  • حسن فرازمند، سید مرتضی افقه، مهرناز مع الحق فرد *، عبدلکریم صیادی نژاد صفحات 37-55
    مقدمه
    کیفیت زندگی ابزار نیرومندی در برنامه ریزی های توسعه ای یک جامعه است که یکی از نقش های مهم آن در توسعه، ارتقای کیفیت زندگی است. در این راستا، این مقاله به بررسی رابطه سرمایه انسانی (با تاکید بر تعداد دانش آموختگان آموزش عالی (به تفکیک مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) و کیفیت زندگی در استان های کشور پرداخته است.
    روش
    تحقیق حاضر با استفاده از داده های سری زمانی استان های کشور طی دوره زمانی (1382- 1388) و با بکارگیری مدل اثرات ثابت در روش پانل دیتا انجام گرفته است.
    یافته ها
    متغیرهای سرمایه انسانی و نسبت شهرنشینی در استان ها اثر مثبت و جمعیت اثر منفی روی کیفیت زندگی استان های کشور داشته اند. همچنین، میزان تاثیرگذاری مقطع کارشناسی کمتر از دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده است.
    بحث: با توجه به میزان تاثیرگذاری کمتر دانش آموختگان مقطع کارشناسی علی رغم صرف هزینه و وقت نسبت به مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در افزایش تولید، دولت می تواند سیاست های خود را در امر آموزش عالی به ویژه در مقطع کارشناسی به گونه ای شکل دهد تا باعث تشویق آموزش و بالابردن کیفیت آموزشی در جهت استفاده بهینه از مهارت ها و دانش در زمینه تولید و افزایش آن شود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، کیفیت زندگی، پانل دیتا، تحلیل عاملی، تاکسونومی عددی
  • شلر پارسا*، شکوفه کسرایی، رضا عبدی، منصور رادمنش، ابوالفضل قاسم زاده صفحات 61-83
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی، استرس شغلی، رضایت شغلی با رفتار شهروندی کارکنان بیمارستان اشنویه می باشد.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی-همبستگی در بین 158 نفر از کارکنان بیمارستان اشنویه و با روش نمونه گیری تصادفی انجام شده است.
    نتایج
    بین کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی، استرس شغلی، رضایت شغلی و رفتار شهروندی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین، کیفیت زندگی کاری مهمترین متغیر در بین متغیرهای مستقل بوده و توانسته حدود 18% از رفتار شهروندی کارکنان را تبیین کند.
    بحث: به دلیل اینکه رفتارهای شهروندی سازمانی رفتارهایی کاملا داوطلبانه هستند، بیشتر تحت تاثیر تعاملات و رویه های سازمانی قرار دارند. بر این اساس، ضروری است مدیران سازمان ها در نحوه برخورد با کارکنان برابری را رعایت کنند تا میزان بروز رفتارهای شهروندی سازمانی را در کارکنان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی، کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی، استرس شغلی، رضایت شغلی
  • پروانه زیویار، محمدرضا درودی*، اعظم رمضانی سبحانی صفحات 85-110
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مطالعه کیفیت زندگی در سطوح مختلف، در این مقاله محله قیام در منطقه 12 شهر تهران بر اساس شاخص ها و استانداردهای کیفیت زندگی ارزیابی شده است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در بین 320 نفر از ساکنین محله قیام و براساس 26 شاخص کیفیت زندگی انجام شده است.
    نتایج
    سطح رضایتمندی ساکنان محله قیام در سه محیط جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی در حد پایینی است. 6 عامل، ابعاد زیربنایی کیفیت زندگی ساکنین محله قیام را تشکیل می دهند که عوامل توزیع خدمات عمومی، رفاه اقتصادی، بهداشت محیط، زیباشناسی محیط، همبستگی اجتماعی و خرسندی به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین واریانس کیفیت زندگی دارند.
    بحث: توزیع خدمات عمومی، بیش از سایر عوامل، کیفیت زندگی ساکنین در محیط مسکونی فرسوده را تعیین می کند و بنابراین سیاست گذاری های مدیریت شهری، در وهله نخست بایستی روی این حوزه متمرکز شود.
    کلیدواژگان: رضایت، کیفیت زندگی، بافت فرسوده شهری، محله قیام
  • اسدالله بابایی فرد* صفحات 111-145
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل اجتماعی موثر بر فشارهای زندگی زنان سرپرست خانوار در شهرهای کاشان و آران و بیدگل بوده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده است که در بین 206 نفر از زنان سرپرست خانوار اجرا شد.
    نتایج
    به موازات بالارفتن رضایت از زندگی، اعتماد اجتماعی و حمایت اجتماعی، فشارهای زندگی زنان سرپرست خانوار کمتر می شود و در مقابل، با بالارفتن مسئولیت پذیری و تعداد افراد تحت سرپرستی، فشارهای زندگی آنها پایین می رود. همچنین، طبق نتایج تحلیل های رگرسیون و مسیر، متغیرهای مسئولیت پذیری، رضایت از زندگی و حمایت اجتماعی به ترتیب بیش ترین تاثیر را روی فشارهای زندگی زنان سرپرست خانوار دارند.
    بحث: عدم رضایت از زندگی، ضعف اعتماد اجتماعی، ضعف حمایت اجتماعی و داشتن مسئولیت های زیاد در زندگی باعث بالارفتن فشارهای زندگی زنان سرپرست خانوار می شود. زنان سرپرست خانوار رضایت کافی از زندگی شان ندارند، نسبت به اطرافیان و اجتماع اعتماد چندانی ندارند، چندان از سوی اطرافیان و اجتماع حمایت نمی شوند، و نقش های متعددی در زندگی شان دارند. از این رو، فشارهای زیادی در زندگی خود احساس و تحمل می کنند.
    کلیدواژگان: روابط اجتماعی، رضایت از زندگی، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی، مسئولیت پذیری، فشارهای زندگی
  • الهام صانعی پور، مسعود کریملو *، عنایت الله بخشی، کامران یزدانی صفحات 147-166
    مقدمه
    با توجه به اهمیت اندازه گیری کیفیت زندگی به عنوان یک پیامد مهم برای ارزیابی وضعیت سلامت همچنین ارزیابی نحوه پاسخگویی به مداخلات، لزوم بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه WHOQOL-100 مشهود است. در این مطالعه، اعتبار سازه پرسشنامه WHOQOL-100 با استفاده از آنالیز Rasch بررسی شده است.
    روش
    جمعیت مورد بررسی در این مطالعه، 500 نفر از معلولین جسمی-حرکتی مراجعه کننده به مرکز جامع توانبخشی هلال احمر تهران بودند. افراد شرکت کننده در این مطالعه پرسشنامه WHOQOL-100 را، که شامل 6 بعد از کیفیت زندگی است، تکمیل نمودند و سپس داده ها با استفاده از آنالیز Rasch تحلیل شدند. در این آنالیز، ابتدا بر روی هر یک از ابعاد، یکی از مدل های خانواده Rasch به نام مدل اعتبار جزئی برازش داده شد و سپس مناسب بودن سوال ها با استفاده از آماره های استاندارد برازش سوال و آنالیز اختلاف عملکرد سوال بررسی شد.
    نتایج
    پس از حذف 4 سوال کلی و برازش مدل برای هر یک از ابعاد به صورت جداگانه، مشخص شد که 4 سوال از 12 سوال بعد سلامت جسمانی، 14 سوال از 20 سوال بعد سلامت روانی، 11 سوال از 16 سوال بعد سطح استقلال، 7 سوال از 12 سوال بعد ارتباطات اجتماعی، 15 سوال از 32 سوال بعد سلامت محیط و 2 سوال از 4 سوال بعد مذهب، وضعیت روحی و عقاید شخصی، با توجه به آماره های استاندارد برازش سوال و آنالیز اختلاف عملکرد سوال، اعتبار سازه پرسشنامه را دچار مشکل می کنند و در نتیجه از پرسشنامه کنار گذاشته شدند. پس از کنارگذاشتن این سوالات نامناسب، شاخص های پایایی تمییز افراد و آلفای کرونباخ برای ابعاد 6گانه به ترتیب در فاصله (900/ 0-644/ 0) و (878/ 0-576/ 0) قرار گرفتند.
    بحث: سوال های باقی مانده در هر یک از ابعاد پرسشنامه WHOQOL-100 برازش مناسبی با مدل نشان می دهند که بر این اساس می توان گفت پرسشنامه دارای اعتبار سازه مناسب است. شاخص تمییز افراد که یک شاخص پایایی است و با استفاده از آنالیز Rasch بدست می آید، برای تمام ابعاد مقداری بزرگتر از شاخص آلفای کرونباخ بدست آمده است که نشان دهنده برآورد دقیق تر شاخص کیفیت زندگی با استفاده از آنالیز Rasch است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تحلیل راسک، اعتبار سازه، تئوری سوال پاسخ
  • روح الله شهنازی*، محمدرضا شهسوار، محمدحسین مبشری صفحات 167-199
    مقدمه
    پرداخت یارانه ها با توجه به ماهیت خود بر رفتار اقتصادی خانوارها، تولیدکنندگان و دولت تاثیر گذاشته و این آثار می تواند از جنبه های مختلف نظیر کارایی، نابرابری و توزیع درآمد مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مقاله شناسایی توزیع درآمد و رفاه خانوارهای استان فارس قبل و بعد از هدفمندی یارانه ها در دوره 90-1387 می باشد.
    روش
    روش مورد استفاده به منظور محاسبه و ارزیابی تغییرات رفاه اجتماعی و محاسبه کشش های درآمدی و نابرابری رفاه اجتماعی، استفاده از شاخص های نسبت دهک ها، ضریب جینی و تابع رفاه اجتماعی اتکینسون بوده است.
    نتایج
    نتایج محاسبات شاخص های مذکور با استفاده از داده های خام طرح آمارگیری هزینه-درآمد خانوارها نشان داد که شاخص نسبت دهک ها و همچنین ضریب جینی برای جوامع شهری و روستایی در سال بعد از هدفمندی یارانه ها کاهش یافته است. نتایج محاسبات با شاخص نابرابری اتکینسون نیز منطبق با نتایج حاصل از ضریب جینی و بیانگر کاهش نابرابری بود، با این تفاوت که با افزایش پارامتر نابرابری گریزی، مقدار شاخص نابرابری اتکینسون افزایش می یابد. یعنی اگر سیاست گزار بخواهد برنامه هدفمندسازی یارانه ها کاراتر باشد، بایستی انتقال درآمد بیشتری از گروه های پردرآمد به نفع کم درآمد صورت پذیرد.
    بحث: ارزیابی تغییرات رفاه نشان می دهد علیرغم کاهش نابرابری، رفاه خانوارها به دلیل تورم و کاهش درآمد واقعی، نزولی بوده است. همچنین، میزان کشش های رفاه نسبت به درآمد و نابرابری در مناطق روستایی در تمام سالها بیشتر از این کشش ها در مناطق شهری است.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، توزیع درآمد، رفاه اجتماعی، ضریب جینی، شاخص اتکینسون
  • سید حسین حسینی*، لیدا اسمعیل زاده صفحات 201-241
    مقدمه
    تدابیر و سازوکارهای به کار گرفته شده در کشور ما پیرامون مبارزه با فساد اقتصادی نشان گر آن است که عوام گرایی کیفری در مبارزه با این پدیده، تهدیدی غیرقابل انکار است. حساسیت جایگاه نظام اقتصادی و تاثیر فساد اقتصادی بر حوزه های اجتماعی و سیاسی در کنار پیامدهای نامطلوب عوام گرایی کیفری، بررسی این رویکرد در حوزه فساد اقتصادی را ضروری ساخته است.
    روش
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است و در گردآوری داده های آن، قوانین و مقررات و سخنرانی ها و مذاکرات سیاست گذاران تقنینی و قضایی تحلیل شده اند تا از این طریق میزان تاثیرپذیری از عوام گرایی در سیاست کیفری ایران پیرامون فساد اقتصادی تبیین شود.
    یافته
    پی گیری سیاست های کیفری عوام گرا در مبارزه با فساد اقتصادی سبب شده در بسیاری موارد امنیت گرایی بر ملاحظات اقتصادی پیشی گرفته و جرم انگاری و کیفرگذاری در سیاست کیفری ماهوی با اصول بنیادینی همچون اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها هم خوانی نداشته باشد. تشکیل یا پیش بینی سازمان ها و ساختارهای جدید مبارزه با فساد اقتصادی پس از وقوع رویدادهای مجرمانه، بدون تبیین دقیق وظایف، در بسیاری موارد واکنشی شتاب زده به فساد اقتصادی بوده و حتی کارایی لازم را نخواهد داشت. عدم پیش بینی مرجع تخصصی رسیدگی، علی رغم دغدغه مبارزه سریع با فساد اقتصادی و در نقطه مقابل پیش بینی راهکارهایی جهت رسیدگی سریع و خارج از نوبت، در کنار سیاست تشهیر مجرمان، از مصادیق عوام گرایی مبارزه با جرایم اقتصادی در سیاست کیفری ایران است. بی تردید موازین دادرسی عادلانه در چنین شرایطی، از تهدید مصون نخواهند بود.
    بحث: ارتباط تنگاتنگ شیوع فساد اقتصادی و کاهش مقبولیت عمومی اگرچه امری انکار ناپذیر است، اما این امر به معنای کارآمدبودن تدابیر عامه پسند و زودبازده در کنترل مفاسد اقتصادی نیست. با توجه به این که بزه دیده نهایی مفاسد اقتصادی شهروندان هستند، ارائه برآوردهای نظام عدالت کیفری به مردم، تمایل آن ها به واکنش های سخت گیرانه مقطعی را کاهش خواهد داد. بهره گیری از نظریات کارشناسان در سیاست گذاری و اولویت بخشی به شیوه های پیش گیرانه و علمی در مبارزه با فساد اقتصادی ضمن این که مستلزم هماهنگی و اهتمام سیاست گذاران تقنینی، قضایی و اجرایی است، مانعی مهم بر سر راه عوام گرایی کیفری می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، عوام گرایی کیفری، فساد اقتصادی، افکار عمومی
  • محمد فرجیها، حسین جوادی* صفحات 243-266
    طرح مساله: مطالعه زندگی بشر نشان داده است که هرچند فساد و تخلفات اداری از ابتدای شکل گیری موسسات و سازمان ها از مسائل مبتلا به جوامع انسانی بوده، در گذر زمان به سبب پیچیدگی ها و ورود متغیر های گوناگون ابعاد ویژه ای یافته است. از این رو شناخت عوامل ایجاد کنند،راهکارها و روش های پیش گیری و مقابله با این پدیده با استفاده از روش های علمی و کمی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    روش
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر برتخلفات و فساد اداری در سازمان فرهنگی- تفریحی شهرداری اصفهان به روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان سازمان فرهنگی- تفریحی شهرداری شهر اصفهان به تعداد 480 نفر تشکیل دادند که از این تعداد با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 214 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و شناسایی عوامل موثر در فساد و تخلفات اداری در مقیاس پنج درجه ای لیکرت(کاملا موافقم، موافقم، بدون نظر، مخالفم، کاملا مخالفم) بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط چند نفر از صاحب نظران تایید شد و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ 87/. برآوردگردید. داده های تحقیق با استفاده از روش تحلیل عاملی و آزمونهای t تک متغیره و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد در ذیل عوامل، فرهنگ فرد گرایی با 12/69t=،، فرهنگ مصرف گرایی با 11/58t=، فرهنگ ارتباطی با 10/91t= و عوامل حقوقی(حوزه قانونگذاری) 51/12=t همگی بیش از سطح متوسط در بروز تخلفات و فساد اداری نقش دارند. بر اساس آزمون فریدمن فرهنگ مصرف گرایی با میانگین70/3، عوامل حقوقی با میانگین 22/3، فرهنگ فردگرایی با میانگین 22/3 و فرهنگ ارتباطی با میانگین 10/3 به ترتیب بیشترین رتبه ها را در بین عوامل موثر بر تخلفات و فساد اداری به خود اختصاص دادند. بین نظرات پاسخگویان بر اساس عوامل دموگرافیک تنها در بعد جنسیت، تفاوت معنادار وجود داشت.
    بحث: در شکل گیری فساد، عوامل زمینه ساز گوناگونی مداخله می کنند که بسته به مکان مورد مطالعه، ویژگی های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه ی مد نظر ساختارهای قانونی و حقوقی و همچنین ویژگی های فردی متفاوت است. به منظور پیش گیری از فساد لازم است در وهله ی اول با استفاده از روش های کمی علت شناسی علمی در واحد مربوطه صورت پذیرد و در مرحله ی بعدی راهکارهای پیش گیرانه ی متناسب با عوامل فسادآفرین طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: تخلفات اداری، فساد اداری، عوامل فرهنگی، عوامل حقوقی، سازمان های فرهنگی
  • ملیحه شیانی *، ابراهیم سپهوند صفحات 267-299
    مقدمه
    امروزه فن آوری های ارتباط جمعی، به ویژه تلویزیون، حضوری گسترده و تاثیرگذار در بین مردم جوامع مختلف دارند. در این راستا، در جوامع توسعه یافته و درحال توسعه از جمله حوزه هایی که به شدت تحت تاثیر آموزش و بازنمایی های رسانه ای قرار گرفته، گستره آگاهی از شهروندی، رفتارهای مدنی و مشارکت اجتماعی است. بر همین اساس، مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین برنامه های تلویزیونی و آگاهش از حقوق شهروندی می پردازد.
    روش
    در این مطالعه با بهره گیری از نظریه های جامعه شناسان و نظریه پردازان علوم ارتباطات چون بال روکیچ و دی فلور، پورتو، گیدنز، مارشال، فالکس و... به اجرای پیمایش در بین 384 نفر از ساکنان شهر خرم آباد لرستان مبادرت شد.
    نتایج
    یافته ها نشانگر آن است که در مجموع بین تلویزیون (از نظر میزان استفاده و محتوای برنامه ها از سه بعد مدنی، سیاسی و اجتماعی) و میزان آگاهی از حقوق شهروندی رابطه وجود دارد.
    بحث: تدوین و برنامه ریزی جامع آگاه سازی در زمینه حقوق شهروندی از طریق تلویزیون با استفاده از برنامه های متنوع و متعدد، معرفی تشکل ها و انجمن های فعال در زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی، مدنی و... از طریق این رسانه در جهت مشارکت بیشتر افراد در امور مختلف جامعه، ایجاد شبکه شهروندی یا ایجاد شبکه توسعه اجتماعی در جهت دادن آگاهی های لازم به افراد جامعه در زمینه مولفه های شهروندی و ایجاد شبکه های محلی تلویزیونی فرهنگی-اجتماعی در جهت گسترش آگاهی از حقوق شهروندی در بین مردم مناطق مختلف با توجه به فرهنگ بومی مردم آن مناطق، می تواند در جهت بالابردن آگاهی های مردم جامعه در زمینه حقوق شهروندی موثر باشد و زمینه را برای تحقق دموکراسی و جامعه ای شهروندمدار فراهم سازد.
    کلیدواژگان: شهروندی، حقوق های مدنی، سیاسی و اجتماعی، وسایل ارتباط جمعی، تلویزیون
  • آرش میراب زاده، منیر برادران افتخاری *، آمنه ستاره فروزان، حمیرا سجادی، حسن رفیعی، مسعود کریملو صفحات 301-316
    مقدمه
    شیوه های سازگارانه مقابله با استرس به عنوان یکی از اجزای اصلی در ارتقاء سلامت روان مطرح می باشند. این تحقیق با رویکردی اجتماع محور به بررسی مکانیسم های مقابله با استرس در زنان متاهل با هدف تدوین برنامه مناسب مداخله ای جهت ارتقاء سلامت روان آنها پرداخته است.
    روش
    طی یک پژوهش توصیفی، وضعیت روش های مقابله با استرس در 200 زن متاهل 18-65 سال ساکن در منطقه 22 تهران با استفاده از پرسشنامه استاندارد شیوه های مقابله با استرس فولکمن و لازاروس به روش نمونه گیری تصادفی و با مشارکت مردم بررسی شد.
    یافته ها
    بیشترین روش مورد استفاده زنان در مقابله با استرس، حل مدبرانه مسئله و کمترین روش مورد استفاده، مقابله رویارو بود. استفاده از روش های هیجان مدار از سوی نیمی از شرکت کنندگان برای مقابله با استرس به کار گرفته شد. در ضمن، میانگین استفاده از سه روش گریز-اجتناب، فاصله گرفتن و خویشتنداری برحسب وضعیت تحصیلی و تعداد فرزند متفاوت بود.
    بحث: به نظر می رسد ارائه مداخلات مناسب با رویکرد اجتماع محور در زمینه آموزش شیوه های سازگارانه مقابله با استرس، در ارتقاء سلامت روان و افزایش کیفیت زندگی موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، مقابله با استرس، رویکرد اجتماع محور، مشارکت
  • حسین فقیهی *، مهرناز عسگری صفحات 317-345
    مقدمه
    موضوع این جستار، مقایسه طنز اجتماعی دهخدا و سید اشرف الدین گیلانی می باشد. طنز یکی از گونه های ادبی زبان است که اساس آن بر تضاد و ناهماهنگی با نظام و قراردادهای ذهنی مخاطب بنا شده است. طنزپرداز با نیتی اصلاح گرانه، کاستی ها و معایب جنبه های مختلف زندگی را به شیوه مضحک و مبالغه آمیز به نمایش در می آورد. یکی از مضامین آثار طنزآمیز، طنز اجتماعی است که در آن نابسامانی ها و تیرگی های موجود در برخی از سطوح مختلف اجتماعی چون آداب و سنن، نظام ها، هنجارها، اقشار گوناگون و... مورد انتقاد قرار می گیرد. از پیشگامان طنزپردازی در عصر مشروطیت باید به علی اکبر دهخدا و سید اشرف الدین گیلانی اشاره نمود که هر دو در یک برهه زمانی مشترک، از سلاح برنده طنز جهت مبارزه با نابسامانی ها و معایب و مفاسد اجتماعی روزگار خویش بهره می جستند.
    روش
    شیوه این پژوهش توصیفی و تطبیقی است.
    یافته ها
    در این تحقیق با مقایسه آثار طنزآمیز دهخدا و سید اشرف، وجوه تشابه و تمایز بسیاری میان طنز اجتماعی شان مشاهده گردید. چنانکه بسیاری از معضلات و نابسامانی های اجتماعی آن روزگار به صورت مشترک هدف انتقادی هر دو تن واقع می شود. اما با وجود این، طنز اجتماعی دهخدا عمیق تر و درک وی از معایب اجتماعی گسترده تر می باشد. از سوی دیگر، به دلیل فزونی مدت زمان طنزپردازی سید اشرف، مفاسد و نابسامانی های اجتماعی گسترده تری در آثار وی بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: طنز اجتماعی، دهخدا، سید اشرف الدین گیلانی، مشترکات، مفترقات
|
  • Pages 7-36
    Introduction
    The process of industrialization and rapid growth during the last half century cause a sharp difference between urban and rural quality of life in less developed countries, including Iran, to resolve problems and respond to the needs of the negative effects of living in rural and urban settlements has pursued several policies that are most important to the creation and development of small towns.
    Method
    Experts pay attention quality of life as livability, welfare, social welfare, happiness, satisfaction. Proponents of the theory of the development of small towns provided that if needs achieved in small towns migration routes have changed and in smaller towns instead of big cities will be the final destination of rural migrants.
    Results
    The result of the research is the economic and social dimensions respectively are in average satisfaction index of 504/0 and 484/0 expressing satisfaction level is relatively undesirable. Pooled results showed that satisfaction with the quality of life in the settlements studied in the time before the city is located in a relatively unfavorable, coefficient of 489/0, 480/0 were obtained in cities of Banak and Bordekhun relatively. But in time after city the satisfaction level enhanced to the appropriate and the coefficients of the Banak and Bordekhun 698/0 and 704/0 was obtained respectively.
    Discussion
    In most developing countries, due to the decentralized policies in settlement system for make balance in the land, adopted different strategies in the population distribution and urbanization such as inhibiting the abnormal growth of large cities, reducing regional disparities and urban- Rural dichotomy, create new jobs, improve quality of life in urban and rural areas, reducing the rural exodus to the cities.
    Keywords: satisfaction, quality of life, small towns, fuzzy method, Bordekhun, Banak
  • Hassan Farazmand, Seyed Morteza Afghah, Maalhagh Fard Mehrnaz *, Abdolkarim Sayadi Nejad Pages 37-55
    Introduction
    Economic development and improvement in life quality is the main objective of all societies in all levels. To this end، it is necessary to have a better understanding of factors affecting individual life quality. Quality of Life Index (QLI) is a suitable tool that reflects socio-economic condition of a society. Thus، QLI can be employed as a major tool in local and national development plans. Human capital، however، has a vital role in life quality through which development is affected.
    Method
    In this paper، the relationship between human capital (represented by the graduated people in bachelors، master and PhD) and QLI in all Iranian provinces is studied. To this end، using time series data of all provinces during the period of 2003-2009، and employing fixed effect in panel data model، the effect of human capital on QLI of all provinces is examined.
    Findings
    The results show that human capital، adult literacy rate and urban population rate have positive and significant effect on QLI of Iranian provinces. However، population has a negative and significant effect on QLI of provinces.
    Conclusion
    The results show that human capital has a significant effect on economic growth and، therefore، on life quality of people. However، the number of postgraduates (master and PhD) has had more effects on life quality compared with graduates (bachelors). Thus، government is suggested to increase investments on higher education if it is to improve life quality of individuals in Iranian provinces.
    Keywords: human capital, life quality, panel data, factor analysis, numeric taxonomy
  • Sheler Parsa *, Shokofeh Kasraie, Reza Abdi, Maksour Radmanesh, Abolfazle Ghasemzade Pages 61-83
    Introduction
    The purpose of this study is survey relationship between quality of work life, performance, stress, job satisfaction and employee citizenship behavior of Oshnoyehs Hospital staff is.
    Method
    this study is descriptive and correlation. The population is 270 of hospital personnels in 1393. 158 people were selected by random sampling with Morgan. For collection of Information, used questionnaire. For data analysis, descriptive statistics (frequency, range, mean, standard deviation and variance) and inferential statistics (pearson correlation coefficients, t, multiple regression analysis and path analysis) is used.
    Results
    The results showed that the quality of work life, job performance, job stress, job satisfaction and citizenship behavior, there was a significant positive relationship. Also, the quality of working life, the most important variable among the independent variables were able to determine the citizenship behavior of almost 18 percent.
    Discussion
    Because OCB is completely voluntary behaviors are more influenced by interactions and organizational procedures. Accordingly, it is necessary for managers in how to deal with employees to comply with the equality of organizational citizenship behaviors, increase in staff.
    Keywords: quality of working life, job performance, job stress, job satisfaction, citizenship behavior
  • Parvaneh Zivyar, Mohammadreza Daroudi *, Azam Ramezan Sobhani Pages 85-110
    Introduction
    The concept of quality of life at various levels has many applications, and provide a clear and comprehensive definition of it is difficult, which is why these words are still confused on various scientific literature is generally regarded as satisfactory life. Given the importance of the quality of life in different geographical levels in this thesis it is With a view to the neighborhood uprising in district 12 of Tehran criteria and standards defined quality of life be assessed.
    Method
    The method used in this thesis, the variety descriptive - analytic at the same time the number of 320 questionnaires were distributed at the neighborhood level that The questionnaire for this purpose 26 indicators examined in the study, a questionnaire in order to extract factors were assessed. The data analysis software such as SPSS and tested for normality test of data distribution, stepwise regression were used.
    Results
    The results of this study indicate that resident's satisfaction levels rise in the built environment, economic environment and the social environment was low. However, the review and determine the factors that explain life satisfaction in this study, six factors were identified that Determine predictors of life satisfaction in the study area has the greatest impact on economic welfare.
    Discussion
    The paper identified the economic prosperity, greater functionality than other factors in predicting satisfaction with the quality of life of the residents there
    Keywords: satisfaction, quality of life, urban detoriated fabrics, neighborhood Ghiam
  • Asadollah Babaiefard* Pages 111-145
    Introduction
    The aim of this Study was to investigate the Factors that impact on the Living Pressures of Female-Headed Households in the cities of Kashan and Aran & Bidgol.
    Method
    This study is based on Survey Method and the Data Collection Tools was Questionnaire. Population Sample of the Research is 206 individuals and the data were collected in June 2013.
    Results
    The Experimental Data showed that: Along with lower Living Satisfaction, Social Trust and Social Support, Living Pressures level goes up, and vice versa. Also, In parallel with the rise in Responsibility and the Number of People Under Supervision, Living Pressures goes up, and vice versa. In the Multivariate Analysis and Path Analysis, Regression Tests showed that: Along with lower Living Satisfaction and Social Support, Living Pressures level goes up, and vice versa. Also, In parallel with the rise in Living Pressures level, Responsibility level goes up, and vice versa.
    Discussion
    This research suggests that factors such as Lack of Life Satisfaction, Weakness of Social Trust, Weakness of Social Support, and Having so much Responsibilities, lead to increase the amount of Living Pressures in Female-Headed Households lives. These results are consistent with previous theoretical and experimental results of some studies. In other words, Female-Headed Households are living inadequate consent, in relation to Family and Community do not have much confidence, do not get adequate support from Family and Community, have Multiple Roles and Responsibilities in their lives. Hence, feel and endure a lot of Pressure in their lives.
    Keywords: Social Relationships, Living Satisfaction, Social Trust, Social Support, Responsibility, Living Pressures
  • Elham Sanei Pour, Masoud Karimlou *, Enayatollah Bakhshi, Kamran Yazdani Pages 147-166
    Introduction
    Given the importance of measuring quality of life, as an important outcome for evaluating the health status of individuals as well as assess response to interventions, the need to examine the psychometric characteristics of this questionnaire is evident. In this study the structural validity of the WHOQOL-100 questionnaire, using Rasch analysis has been studied.
    Method
    Population examined in this study included 500 people from physically- movement disabled community that has been selected of Crescent Comprehensive Rehabilitation Center of Tehran. Participants in this study received the WHOQOL-100 questionnaire, which contain 6 subscales, and completed it. Then analysis was performed using Rasch analysis. On each of the dimensions one model of Rasch family models, which is called partial credit model, was fitted and then suitability of the items was considered with using of standard item fit statistics and analysis of differential item functioning.
    Findings
    After removing four overall items and then fitting the models separately on each dimension, four items of 12 items of physical health dimension, 14 items of 24 items of mental health dimension, 11 items of 16 items of independence dimension, 7 items of 12 items of social communication dimension, 7 item of 27 items of health environment dimension and 2 items of 4 items of religion, mental status and personal beliefs dimension diagnosed improper and excluded of questionnaire. Reliability indices, including Psi and Cronbach's alpha, were respectively in (0.900, 0.644) and (0.576, 0.878) intervals.
    Discussion
    The remaining items in each of the dimensions of the WHOQOL-100 questionnaires have been correctly fitted model So they can measure only one aspect of quality of life. For all dimensions, the reliability index PSI, was larger than Cronbach's alpha index.
    Keywords: Item response theory, Quality of life, Rasch analysis, Reliability
  • Rouhollah Shahnazi *, Mohammad Reza Shahsavar, Mohammad Hossain Mobasheri Pages 167-199
    Introduction
    The subsidy has effects on economic behavior of the households, producers and government with various aspects such as efficiency, inequality and income distribution. The goal of this article is identifying the income distribution and households welfare in the province Fars before and after subsidies targeting in the period of 1387-90.
    Method
    To achieve the goals in this article, we has been used the Gini index and atkinson social welfare function. The results of the Indicators have been calculated with the use of the cost-income household data, shows that the Income decile index and GINI index for urban and rural communities in the years after subsidies targeting are reduced. Finds: The results of Atkinson inequality index are also consistent Gini index result, with this difference, with increasing in inequality aversion parameter, the Atkinson inequality index increases. This means that if policy makers will have efficient targeting subsidies, should be income transfers more from high-income to low-income groups done.
    Discussion
    Evaluation of welfare changes shows that, household welfare due to inflation and the decline in real income has been declining. Meanwhile the elasticity of welfare than income and inequality in rural areas in all the years is more than the urban areas.
    Keywords: Subsidies Targeting, Income Distribution, Social Welfare, Gini Index, Atkinson Index
  • Seyed Hossein Hosseini *, Lida Esmaeelzadeh Pages 201-241
    Introduction
    Measures and mechanisms applied in economic corruption in our country indicates that penal populism is an undeniable threat in fighting against this phenomenon. The sensitivity of economic system position and impact of economic corruption on social and political areas along unpleasant consequences of penal populism, is making study of this approach in economic corruption necessary.
    Method
    Method of this research is descriptive analytical study and in data collection laws and regulation and also discoursing of legislative and judicial policymakers has been analyzed. So that the influence of populism on penal policy of Iran about economic corruption will be explained.
    Findings
    Following populist penal policy against economic corruption causes Security-Oriented surpassing economic consideration and in substantive penal policy, criminalization and determining punishment are not compatible with Basic principles such as the principle of legality of crimes and punishments. Formation or anticipating new organizations and structures to combat economic corruption after the criminal events without detailed explanation of the functions in many cases is a hasty reaction to economic corruption and it will not even work. Despite the concern about quick combat against economic corruption, lack of predicting specialized Forums and in contrast predicting strategies for quick and out of turn hearing along the policy of disclosing identity of the offenders are instances for populism in com…bating against economic corruption in penal policy of Iran. Certainly the principles of fair trial in such circumstances would not be immune from the threat.
    Discussion
    Although the close association between the prevalence of economic corruption and declining popularity is undeniable, it doesn’t mean that popular and quick impact measures are efficient in controlling economic corruption. Considering citizens as ultimate victim in economic corruption, providing estimates of the criminal justice system to the public, will reduce their willingness to temporary strict responses.The use of expert opinions on policy making and prioritize prevention and scientific methods in combating economic corruption while involves coordination and efforts of legislative, judicial and executive policy makers, is a significant obstacle in the way of penal populism.
    Keywords: penal populism, economic corruption, public opinion
  • Mohammad Farajiha, Hossein Javadi * Pages 243-266
    Introduction
    The study of human life has shown that Corruption and administrative Infractions at the beginning of the formation of institutions and organizations has been an Important issues of human societies. However, over time, due to the complexity and entering Different Variable it also has a special aspects. As a result Recognizing the Causer factors, Solutions and procedures to prevent and combat with this phenomenon is important.
    Method
    This study with aim Investigate Infractions and corruption with emphasized the legal and cultural factors in Recreation and Cultural Organization of the Municipality of isfahan with descriptive survey method was conducted. The population study of all Employees Recreation and Cultural Organization of the Municipality of Isfahan The number 480 people formed That the number of farmers by using Morgan Table with Stratified random sampling proportional to size of 214 participants was selected to participate in the study. Measuring instruments questionnaire in two parts, Demographics And identify legal and cultural factors contributing to corruption and administrative irregularities was Five-point Likert scale (strongly agree, agree, no opinion, disagree, totally disagree). The content validity confirmed by using expert opinion and a number of faculty advisors. Its reliability based on Cronbach's alpha Estimated / 87.Research data using by factor analysis and t-test for univariate and multivariate analysis of variance tests were analyzed.
    Findings
    The findings showed that the culture of individualism with t=12/69 Culture of consumerism with t=11/58 cultural and institutional factors t=10/91 and culture of connection with t=12/51 All over the average level of risk involved in fraud and corruption. According to the Friedman test, the culture of consumerism, with a mean 70/3, institutional factors, average 22/3, individualistic culture with an average of 22/3 and the culture associated with an average of 10/3 to the highest rank among the influencing factors on fraud and corruption was accounted for. Between respondents based on demographic factors only gender difference was not significant
    Discussion
    On the formation of various underlying factors involved corruption in organizations that deal with cultural change and organizational components and indicators can be considered as an important preventive factor.
    Keywords: cultural factors, institutional factors, corruption, cultural organizations
  • Malihe Shiani *, Abrahim Sepahvand Pages 267-299
    Introduction
    Today the mass media have presence between different societies. In respect of the existing figures and statistics, we can admit the reality that the television it self has allocated the most share in between media technologies. Then in developing and developed societies, the domains which are affected severely by education and media shows are the extent of citizenship awareness, civil behaviours and social participation. On this base and in recent years, there is attention and concentration of researchers and experts- and of course social planners and responsible- on the subject of the effectiveness of media on different people awareness.
    Method
    In this study with exploitating sociologist and communication
    Method
    Sciences theorists theories such as Bal Rocage, Di flor, Porto, Gidenz, Marshal, Falks, and etc. We collect information with survey method. The statistical society was people of Khoram abad city which by using cokran fornula, 382 Person were questioned.
    Findings
    These findings show that there totally is a meaningful relation between television in respect of subjects such as extent of television use, content of television programs in three dimensions; civil, political and social with extent of citizenship rights awareness.
    Discussion
    Comprehensive collecting and planning of awareness making in the context of citizenship rights by television and using different programs, introducing active associations and parties in different fields such as social, political, civil and … By this media to participate the most people I different orders of society, creating citizenship network or social development network to give necessary awareness to people in citizenship components or by creating social- cultural television local networks to expand awareness of citizenship culture between different people in respect of native culture of people can affective in promoting awareness of people I context of citizenship and provide the context for proving democracy and citizenship society
    Keywords: Citizenship, Mass Media, Television, Civil Rights, Political Rights, Social Rights
  • Arash Mirabzadeh, Monir Baradaran Eftekhari *, Ameneh Setareh Forouzan, Homeira Sajadi, Hassan Rafiey, Masood Karimlo Pages 301-316
    Introduction
    Adaptive ways of coping with stress are as a major component of mental health. The aim of this community based participatory study is to investigate the coping mechanisms in married women in order to develop appropriate intervention programs to promote mental health.
    Method
    This is a descriptive study which investigates the coping mechanisms in 200 married women 18-65 who residents in district 22 of Tehran based on random sampling and participatory approach. The tool is Folkman and Lazarus’ way of coping questionnaire. Findingss: Most ways used to deal with stress, was planful problem solving and less wise methods used by participants was confronting coping. In 50% of cases, the married women used emotion based coping. Also, there was difference between educational stage and the number of children and some ways of coping.
    Discussion
    It seems that, implementing an appropriate interventions program related to adaptive ways of coping dealing to stress is effective in mental health and quality of life promotion.
    Keywords: ways of coping, community based approach, participation, married women, mental health, Iran
  • Hossein Faghihi *, Mehrnaz Asgari Pages 317-345
    Introduction
    The subject of this article is comparing the Dehkhoda and Syed Ashraf aldin Gilani social satire. Satire is a literary sort of language which is based on the contradictions and inconsistencies with the audience system mental contracts. With modified intent, Satirist displays shortcomings and disadvantages of the various aspects of life in a ludicrous and exaggerated way. One of the themes of satirical works is a social satire in which chaos and darkness found in some of the different levels of society, such as customs and traditions, systems, norms, and different people are criticized. Pioneers of satire in the age of Mashrooteiat are Syed Ashraf aldin Gilani and Ali Akbar Dehkhoda that they both in a common period of time took advantage of the satire sharp weapon to fight problems, disadvantages and social corruption of their time.
    Method
    The method of this study is descriptive and comparative.
    Findings
    In this study, with comparing the satire works of Dehkhoda and Syed Ashraf similarities and distinctions between the social satire of both can be seen. Although many social problems of that time were commonly critical goal of both of them, Dehkhoda social satire is deeper and his understanding of the social disadvantages is broader. On the other hand, due to Syed Ashraf satire long time, more broader corruptions and social problems are reflected in his works.
    Keywords: Social Satire, Dehkhoda, Syed Ashraf aldin Gilani, Similarities, Differences