فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 56 (بهار 1394)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 56 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد جواد زاهدی، هوشنگ نایبی، پروانه دانش، حسین نازک تبار* صفحات 7-37
    مقدمه
    نهاد خانواده به موجب مولفه های نوسازی، دچار تغییرات مهمی شده و این تغییرات، مسائلی را در برابر خانواده قرار داده است. پژوهش حاضر، تاثیر فرآیند نوسازی بر پیدایش مسائل جدید خانواده در استان مازندران را بررسی کرده است.
    روش
    روش تحقیق، پیمایشی است. جامعه آماری را تمامی سرپرستان خانوار در مناطق شهری و روستایی تشکیل داده اند و حجم نمونه 400 نفر است که با روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شده اند.
    یافته ها
    در نقاط شهری، رابطه بین فرآیند نوسازی و نگرش به طلاق و خیانت خانوادگی معنی دار است، اما در نقاط روستایی این رابطه معنی دار نیست. همچنین، شاهد عدم ارتباط بین فرآیند نوسازی و اختلافات خانوادگی در نقاط شهری و روستایی هستیم. در مقابل، رابطه بین فرآیند نوسازی و مصرف نمایشی در نقاط شهری و روستایی، معنی دار است.
    بحث: طی چنددهه اخیر، نهاد خانواده متاثر از فرآیند نوسازی و پیامدهای آن در سطح فرد و جامعه، تغییرات مهمی را تجربه کرده و با مسائل جدیدی مواجه شده است که برخی از آنها معرف پیشرفت و رفاه و برخی دیگر مبین مسائل اجتماعی آسیب زایی اند که به مثابه عواملی بازدارنده از سرعت پیشرفت و توسعه در جامعه می کاهند.
    کلیدواژگان: خیانت خانوادگی، فرآیند نوسازی، مسائل خانواده، مصرف نمایشی، نگرش به طلاق
  • مهدی نصرت آبادی، مریم شریفیان ثانی *، حسن راغفر، وحیده نگین، مهدی رهگذر، میترا باباپور صفحات 39-65
    مقدمه
    دوران کودکی آسیب پذیرترین مرحله زندگی است و رفاه و بهزیستی کودک به طور مستقیم یا غیرمستقیم از وضعیت غذایی خانوار متاثر می شود و شرایط تغذیه ای در هر خانواری، عاملی موثر در تضعیف یا تقویت رابطه فقر و سلامت است. نظر به اهمیت اندازه گیری شاخصهای فقرغذایی در اطلاع رسانی به برنامه ریزان نسبت به اثرات توزیعی راهبردهای سیاستی و نیز رفاه خانوار و کودک، هدف مقاله حاضر محاسبه و تحلیل روند فقر غذایی خانوارهای ایرانی دارای کودک طی دوره زمانی 1363-1391 است.
    روش
    این تحقیق از جمله مطالعات این روند است که با استفاده از داده های پیمایش هزینه- درآمد خانوارهای کشور به بررسی جریان فقر غذایی خانوارهای دارای کودک در کشور با رویکرد داده های شبه ترکیبی (با استفاده از کالری غذایی خانوار و استفاده از شاخص فقر «فوستر، گریر، توربک») در دوره زمانی 1363-1391 پرداخته است. برای انجام محاسبات از نرم افزارهای Stata11 و Excel بهره گرفته شده است. در ضمن با تقسیم بندی دوره کودکی به چهار دوره سنی، فقر غذایی خانوارهای دارای کودک کشور در این گروه ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    در اغلب گروه های سنی، نرخ و شدت فقر غذایی در سال 1368 بالاترین مقدار را داشته است. همچنین، فقر غذایی گروه سنی 0-5 ساله در سال ورود 1368 روندی کاهشی داشته است، اما این روند در سالهای دیگر ورود این گروه سنی به مطالعه با نوساناتی همراه بوده است. همچنین، در مقایسه گروه های سنی، نرخ فقر غذایی در خانوارهای دارای کودک گروه سنی 0-5 ساله پایین تر از سایر گروه های سنی بود.
    بحث: به طور کلی فقر غذایی در همه گروه های سنی بالا، با نوسانات زیادی همراه بوده است. در اغلب گروه ها، نرخ و شدت فقر غذایی در دوره برنامه اول توسعه بالاترین مقدار را داشته است. با این که روند فقر تغذیه در اغلب گروه ها در سالهای انتهای مطالعه کاهشی بوده است اما همچنان میزان فقر غذایی بالاست. یافته های تحقیق می تواند دلالتها یی برای سیاستگذاران پیرامون اتخاذ سیاستهای کارا و موثر در زمینه رفاه کودکان در پی داشته باشد
    کلیدواژگان: شاخص فوستر، فقر غذایی، کالری غذایی خانواده، گریر و توربک (FGT)
  • بیژن زارع *، مرضیه زارع صفحات 67-104
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه ویژگی های خانواده (نوع خانواده، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، پایگاه اجتماعی خانواده و متغیرهای زمینه ای) با شکل گیری ویژگی های کارآفرینانه در شخصیت فرزندان در شهر هشتگرد انجام پذیرفته است.
    روش
    در این تحقیق، 250نفر از افراد سنین 18 تا 39 سال که در دوره های مهارت آموزی سازمان فنی وحرفه ای شرکت کرده بودند پیمایش شدند.
    یافته ها
    بین سرمایه اجتماعی خانواده، نوع خانواده و جنس افراد با ویژگی های کارآفرینانه در شخصیت فرزندان رابطه وجود دارد اما سرمایه فرهنگی خانواده و سایر متغیرها با شخصیت کارآفرینانه فرزندان رابطه ای ندارند. همچنین، متغیر سرمایه اجتماعی با تمامی ابعاد کارآفرینانه به جز بعد رویاپردازی، رابطه مثبت دارد. از بین کلیه متغیرهای وارد شده به معادله رگرسیونی، تنها 3 متغیر سرمایه اجتماعی، نوع خانواده و جنس پاسخگویان قادر به پیش بینی تغییرات ویژگی های کارآفرینانه در شخصیت فرزندان بوده و توانسته اند 1/15 درصد از تغییرات آن را تبیین کنند.
    بحث: در گام اول، باید سیاست گذاری و برنامه ری مناسب در جهت اصلاح مناسبات قدرت در عرصه های مختلف بین زوجین به منظور شکل ی خانواده دموکرا انجام پذد. در گام دوم، در نگرشهای ای مردسالارانه بازنگری صورت د. سرانجام در گام سوم، در جهت تقو سرمایهس اجتماعی به طور اعم و سرماه اجتماعی خانوادگی به طور اخص اقدامات عملی صورت د.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، شخصیت کارآفرین، کارآفرین
  • طاهره میرساردو *، تبسم هاشمی صفحات 105-131
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، پاسخ به این سوال است که طولانی شدن فرایند طلاق چه اثرات اقتصادی- اجتماعی بر زنان درگیر با آن دارد؟ چهار فرضیه با استفاده از نظریه آنومی اجتماعی دورکیم و مرتن و کارکردگرایی ساختاری پارسونز مطرح شد. در این فرضیه ها، متغیرهای تعداد سالهای درگیری در فرایند طلاق، استاندارد زندگی، انزوای اجتماعی، استفاده از کانالهای غیرمشروع و ایفای نقشهای مادری، مورد سنجش قرار گرفتند.
    روش
    در این مطالعه از روش پیمایش با استفاده از ابزارهای، پرسش نامه و مصاحبه استفاده شد. نمونه شامل 280 زن متقاضی طلاق با پرونده های در جریان بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند.
    یافته ها
    بین طولانی شدن فرایند طلاق و استفاده از کانالهای غیرمشروع برای سرعت بخشیدن به طلاق، انزوای اجتماعی زنان، استانداردهای زندگی آنها و ایفای نقشهای مادری همبستگی وجود دارد.
    بحث: یافته ها حاکی از تمایل زنان به استفاده از ارتباطات غیرمشروع برای سرعت بخشیدن به فرایند طلاق است، که تایید کننده نظریه آنومی مرتن است. یافته ها نشان دهنده کاهش استانداردهای زندگی زنان و نقصان در ایفای نقشهای مادری است که تاییدکننده نظریه پارسونز در مورد تفکیک نقشها در خانواده است. یافته ها همچنین حاکی از وجود رابطه معنی دار بین طولانی شدن فرایند طلاق و انزوای اجتماعی زنان درگیر با طلاق است. این یافته با نظریه آنومی دورکیم هماهنگ است.
    کلیدواژگان: استاندارد زندگی، انزوای اجتماعی، طلاق، کانالهای نامشروع، نقش مادری
  • سجاد سجادی، رمضانعلی قادری ثانوی *، سید حسین محققی کمال، پوریا رضا سلطانی، محمد جواد آزادچهر صفحات 133-149
    مقدمه
    جامعه ایران، جامعه ای درحال گذر محسوب می شود که دچار چالش های گوناگون فرهنگی و اجتماعی شده است. در این میان خانواده به عنوان مهم ترین بخش ساختار جامعه و مامنی برای آسایش افراد، در عرض چند دهه اخیر دچار تحولات و چالش های بسیاری شده که به دنبال خود، عدم یا تضعیف رضایت زناشویی در زوجین را در پی داشته است. لذا این پژوهش در نظر دارد تا اثربخشی آموزش مهارتهای زندگی بر رضایت زناشویی زوجهای جوان را بررسی کند.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی بوده با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل تصادفی انجام گرفته است. تعداد شرکت کنندگان در گروه مداخله 28 نفر و در گروه کنترل 32 نفر بود. گروه مداخله در 8 جلسه آموزش مهارتهای زندگی شامل خودآگاهی، حل مسئله، تصمیم گیری، ارتباطات موثر، روابط بین فردی، رفتار جراتمندانه شرکت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار این مطالعه پرسشنامه زوجی 35 سوالی انریچ بود. جهت تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    آموزش مهارتهای زندگی بر افزایش سطح رضایت زناشویی در زوجهای جوان تاثیر داشته است. همچنین بین میانگین گروه مداخله و کنترل در متغیر های مورد بررسی (رضایت زناشویی، ارتباطات) تفاوت وجود داشته و آموزش مذکور تاثیری بر حل تعارض و تحریف آرمانی نداشته است.
    بحث: به منظور افزایش رضایت زناشویی زوجهای جوان، می توان از آموزش مهارتهای زندگی استفاده کرد. گرچه این آموزش بر توانایی های حل تعارض و تحریف آرمانی تاثیری نداشته است، لذا به نظر می رسد به منظور بهبود وضعیت در این دو توانایی، باید از بسته های آموزشی دیگر استفاده شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، رضایت زناشویی، زوجهای جوان، مهارتهای زندگی
  • حسین یحیی زاده *، بهزاد خدری صفحات 151-184
    مقدمه
    امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار که بار تکلیف خانواده را به دوش می کشند، امر مهمی است؛ تا جایی که رابطه تنگاتنگی با سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی آنان دارد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی برخی عوامل اجتماعی و اقتصادی مرتبط با امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار است و احساس امنیت در این تحقیق به سه حوزه جانی، مالی و سیاسی تقسیم شده است.
    روش
    پژوهش حاضر، پیمایشی بر 112 نفر از زنان سرپرست خانوار شهرستان مریوان است.
    یافته ها
    بین گرایش به مشارکت در تامین امنیت، تلقی از عملکرد پلیس، و پایگاه اجتماعی- اقتصادی (ذهنی و عینی) با امنیت اجتماعی رابطه مستقیم و بین احساس محرومیت نسبی و امنیت اجتماعی رابطه معکوسی وجود دارد. اما تلقی از عمل کردن قانون با امنیت اجتماعی رابطه ای ندارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که 36% از تغییرات متغیر وابسته را متغیرهای مستقل تبیین می کنند.
    بحث: متغیرهای اجتماعی و اقتصادی در تامین امنیت اجتماعی رابطه تنگاتنگی با هم دارند و متغیر پایگاه اجتماعی- اقتصادی برای زنان سرپرست خانوار با توجه به شرایط آنان اهمیت ویژه ای دارد. می توان پیشنهاد داد که اقدام جهت کاهش احساس محرومیت نسبی، ایجاد فرصتهای برابر و توزیع عادلانه امکانات جهت ارتقاء احساس امنیت اجتماعی می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، محرومیت نسبی
  • ندا نیک راه، مهدی زارع *، حمید خاکباز صفحات 185-199
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش گروهی حل مسئله اجتماعی بر افزایش تاب آوری مادران دارای فرزند معتاد است.
    روش
    طرح این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل است. نمونه این پژوهش عبارت است از 40 نفر از مادران دارای فرزند معتاد که به صورت تصادفی انتخاب شده و نیمی از آنان (20 نفر) به گروه آزمایش و نیمی دیگر (20 نفر) به گروه کنترل تخصیص داده شدند. ابزار این پژوهش عبارتند از: پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پس آزمون نشان داد که میزان تاب آوری گروه کنترل و آزمایش با هم متفاوت است. به طوری که گروه آزمایش از تاب آوری بالاتری در مقایسه با گروه کنترل برخوردار است.
    بحث: نتایج این مطالعه دلالت بر این دارد که آموزش گروهی حل مسئله اجتماعی، موجب افزایش تاب آوری مادران دارای فرزند معتاد می شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، تابآوری، حل مسئله اجتماعی
  • وحید مهربانی* صفحات 201-226
    مقدمه
    تصمیم گیری در مورد تعداد فرزند مدنظر، یکی از مهم ترین وقایع چرخه زندگی خانوار است که آثار و عواقب مهمی را در پی دارد که یکی از آنها، وضعیت سلامت فرزندان است. هدف مطالعه این است تا مشخص شود آیا میان تعداد و سلامت فرزندان رابطه ای برقرار است؟ درصورت مثبت بودن پاسخ، تعیین تعداد فرزندان نمی تواند فارغ از در نظر داشتن وضعیت سلامت آنها باشد.
    روش
    استدلال قیاسی، روش تحلیل مسئله در این مطالعه را تشکیل می دهد. بر این اساس موضوع رابطه کمیت و کیفیت فرزندان (که سلامت صورتی از آن است) در یک خانواده نوعی در قالب یک الگوی نظری به بحث گذاشته و سپس رهنمود حاصل از آن در قالب فرضیه آزمون شد. برای این منظور، نمونه ای مشتمل بر 1294 دانش آموز پایه چهارم ابتدایی شهر تهران با مراجعه به مدارس به طور تصادفی انتخاب شده تا اثر تعداد فرزندان خانواده بر وضعیت سلامت آنها مورد بررسی قرار گیرد و به برآورد معادلات رگرسیونی مبادرت شود.
    یافته ها
    هرچه تعداد فرزندان در یک خانواده بیشتر باشد، قد و وزن آنها به طور متوسط کمتر خواهد بود.
    بحث: با توجه به وجود تبادل میان تعداد فرزندان و سلامت آنها به نظر می رسد که افزایش بعد خانواده و رشد باروری در کشور از آثار سوئی برخوردار خواهد بود که به شکل سطح پایین تر توانمندی جسمی کودکان و نیروی کار آینده بروز خواهد کرد
    کلیدواژگان: تعداد فرزند، سلامت، فرزندان، کیفیت
  • مرضیه تکفلی *، حبیب الله آقابخشی صفحات 227-251
    مقدمه
    غفلت از کودکان یکی از مهم ترین و شایع ترین انواع بدرفتاری با کودکان است و تعریف و تعیین حدود آن بسیار وابسته به شرایط بومی هر منطقه است. این پژوهش به منظور تشخیص کودکان مورد غفلت واقع شده، به تعیین نشانه های غفلت از کودکان در شهر تهران با تمرکز بر نشانه های جسمانی و رفتاری با استفاده از نظرات متخصصان این حوزه پرداخته است.
    روش
    در این پژوهش از تکنیک دلفی در سه مرحله، همراه با نمره دهی به شیوه لیکرت و تحلیل نظرات کیفی متخصصان استفاده شده است.
    یافته ها
    پس از طی سه مرحله دلفی، 66 نشانه در دو گروه نشانه های جسمانی (20نشانه) و نشانه های رفتاری (46 نشانه) غفلت از کودکان مورد اجماع واقع شدند.
    بحث: در بررسی و مقایسه ای که بین نشانه های به اجماع رسیده با نیازهای اساسی کودکان و نشانه های سایر کشورها صورت گرفت، این نشانه ها دربرگیرنده نیازهای اساسی کودکان بودند، همچنین به اغلب نشانه های به اجماع رسیده، در منابع سایر کشورها نیز اشاره شده است، ولی تفاوتهای جزئی نیز وجود دارد که می تواند ناشی از اولویت بالاتری باشد که مشارکت کنندگان این پژوهش به نشانه های نهایی داده اند.
    کلیدواژگان: بدرفتاری با کودکان، غفلت از کودکان، کودک آزاری، نشانه های غفلت
  • حمیدرضا عریضی *، احمد یار محمدیان، پروین بهادران صفحات 253-280
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تعیین کننده های پیش دبستانی در رفتارهای مدرسه ای طبق مدل روانی- زیستی- اجتماعی انسان است.
    روش
    شرکت کنندگان در پژوهش شامل 1428 مادر و فرزندان آنان بودند که به پرسش نامه CES-D در یک برنامه پژوهشی طولی پاسخ دادند، همچنین سن کودکان هنگام تولد و وزن آنها ثبت شد. 3 سال بعد مادران به سوالات پرسش نامه دنور برای آزمون غربال رشد کودکان پاسخ دادند که نماینده رشد شناختی و حرکتی کودکان آنها بود. عملکرد و رفتار کودکان در 10 سالگی از طریق پرسش نامه رفتار کودکان مورد سنجش قرار گرفت بنابراین، برخی از متغیرها به زمان زایمان مرتبط اند، درحالی که بقیه متغیرها به دوران پیش از مدرسه مربوطند.
    یافته ها
    افسردگی مادران و فقر اقتصادی با سلامت جسمانی، یادگیری، اختلالات در سلوک و اضطراب کودکان رابطه دارد. همچنین، رشد شناختی و حرکتی کودکان با یادگیری و سلامت جسمانی رابطه مثبت و با اضطراب و اختلالات سلوک رابطه عکس داشتبحث: بر طبق مدل روان شناختی – زیستی شناختی اجتماعی انسان تحت تاثیر هر سه متغیر است. رفاه اجتماعی در نسل بعد بر قابلیتهای شناختی و حرکتی اثر می گذارد و با حذف فقر از جامعه، ماهیت جامعه بهتر خواهد بود
    کلیدواژگان: افسردگی مادرانه، فقر، دوره پیش دبستانی، رشد شناختی، رشد حرکتی
  • محمدحسین شریف زادگان، امیر شفیعی* صفحات 281-313
    مقدمه
    برنامه ریزی شهری در ایران تاکنون بیشتر در قالب رهیافتهای سنتی و به طور خاص رهیافت ساده - جامع آن باقی مانده است. با روشن شدن کاستی های رهیافتهای مذکور، یک تلاش بطئی جهت ارتقای فرآیند و فرآورده ی برنامه ریزی شهری در نظام موجود صورت پذیرفته است. به موازات این تغییرات، نظریه و کنش برنامه ریزی در کشور های توسعه یافته نیز تغییر یافته و بسته به زمینه های مختلف، شیوه های متفاوتی پیگیری و اجرا می شود. پس از گرایش برنامه ریزی شهری به جلب مشارکت در دهه های شصت و هفتاد میلادی، نظریه برنامه ریزی ارتباطی، به عنوان شیوه پیشرفته از جلب مشارکت مردمی مطرح شد که موجب تغییر در کنشهای نظری و عملی توسعه شهری و منطقه ای شده است. انگیزه ارتقای شیوه برنامه ریزی شهری در ایران در کنار قوت نظری برنامه ریزی ارتباطی، این سوال را پدید می آورد که آیا می توان این شیوه از برنامه ریزی شهری را در سازوکار برنامه ریزی ایران بکار بست؟ مقاله حاضر به دنبال پاسخ این پرسش است.
    روش
    مراحل پژوهش حاضر در قالب چهار قسمت اصلی انجام شده است. ابتدا تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و گرایش به استفاده از مشارکت جامعه محلی (که ضعف آن از جمله مشکلات برنامه ریزی در ایران است) بررسی می شود. دوم، نظریه برنامه ریزی ارتباطی و رهیافتهای مرتبط به عنوان رهیافتی که توانایی بکارگیری مشارکت جامعه محلی را دارد، معرفی می شوند. در ادامه ضرورت و فرصت بکارگیری این قسم از برنامه ریزی ها در فضاهایی متفاوت از فضایی که نظریه از آنجا برخاسته است، تبیین می شود. در نهایت، شرایط به کارگیری این نوع از برنامه ریزی در محله فرحزاد به عنوان مورد پژوهش این مقاله بررسی شده است و راهکارهای احتمالی ارائه می گردند. داده های این پژوهش از راه مطالعات اسنادی، پیمایش محیطی و مصاحبه (اعم از انجام پرسش نامه و مصاحبه عمیق) جمع آوری شده است.
    یافته ها
    بر اساس مطالعات این پژوهش می توان اظهار داشت که ماهیت ذاتی برنامه ریزی ارتباطی امکان به کارگیری آن در کشورهای در حال توسعه در مقیاس خرد و به ویژه نواحی با مشکلات پیچیده (مثل نواحی فرسوده و یا غیررسمی) فراهم می کند.
    بحث: برنامه ریزی ارتباطی با تاکید بر فرآیند به جای محتوا، شرایط بستر برنامه ریزی را عملا دخیل می کند و همچنین مقیاس خرد آن سبب می شود تا مشکلات توسط نهادهای خرد و به دور از موازی کاری ها و تداخلهای قانونی نهادهای بزرگ جامعه حل شوند و یا در غیراین صورت به تکوین نهادهای شهری و برقراری دموکراسی شهری کمک کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ارتباطی، برنامه ریزی شهری، دموکراسی، توسعه و مشارکت مردم
  • فریبا درخشان نیا، حسن رفیعی *، حمیدرضا خانکه، مصطفی اقلیما، مهدی رهگذر صفحات 315-346
    مقدمه
    به دلیل اهمیت موضوع سلامت اجتماعی و ضرورت دستیابی به شاخصهای آن، پژوهشهای متعددی در جهان صورت گرفته است که تعاریف موجود معمولا براساس نظر متخصصین تبیین شده و کمتر به تجارب مردم عادی توجه شده و گاه از آن غفلت شده است. بنا به این ضرورت، مطالعه حاضر در پی صورت بندی تعریفی از سلامت اجتماعی براساس تجارب و ادراکات مردم است.
    روش
    با برگزاری 3 جلسه بحث گروهی متمرکز با حضور 22 نفر از شهروندان ساکن تهران همچنین با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، ویژگی ها و ابعاد جامعه سالم استخراج شد.
    یافته ها
    مطالعه حاضر، براساس تجارب و ادراکات شهروندان تهرانی، 14 ویژگی ذیل را برای جامعه سالم شناسایی و تبیین کرده است: انجام مناسب تکالیف توسط حکومت (در حوزه برنامه ریزی، رفاه اجتماعی، برقراری آزادی های دموکراتیک، حوزه قوانین و عدالت قضایی، شایسته سالاری، عدالت اجتماعی، برقراری امنیت اجتماعی)، سلامت ذهنی، روانی و معنوی، فرهنگ و ارزشهای اجتماعی، خانواده سالم، پایین بودن مشکلات اجتماعی، سرمایه اجتماعی، امنیت اقتصادی، سلامت نظام آموزش و پرورش، نشاط اجتماعی، محیط زیست سالم، امنیت سیاسی، بی طرفی حکومت در برابر عقاید مردم، سلامت جسمی و امنیت غذایی.
    بحث: بخشی از تجارب و ادراکات مردم به عنوان ویژگی های جامعه سالم، اشتراکاتی با تجارب سایر کشورها دارد از جمله سلامت ذهنی، روانی و معنوی، محیط زیست سالم، سلامت جسمی، امنیت غذایی، سرمایه اجتماعی، پایین بودن مشکلات اجتماعی. اما تعدادی از مشخصات، ویژه جامعه ماست از جمله انجام مناسب تکالیف توسط حکومت (آزادی های دموکراتیک، عدالت قضایی، شایسته سالاری)، سلامت نظام آموزش و پرورش و بی طرفی حکومت در برابر عقاید مردم.
    کلیدواژگان: جامعه سالم، سلامت، سلامت اجتماعی، شهروند
|
  • Mohammad Javad Zahedi, Parvane Danesh, Hossein Nazok Tabar Pages 7-37
    Interdiction: Important changes have been taken on the institution of family pursuant to components of modernization and these changes have caused problems for the Iranian families. This research seeks to survey family changes in the context of modernization in Mazandaran province.
    Method
    The research method was a survey. The statistical society consisted of all heads of households residing in the urban and rural areas of Mazandaran province. The sample size was 400 whom were chosen by cluster sampling method.
    Finding
    The Findings indicate that there is a significant relationship between modernization process and the attitude to divorce and family betrayal in urban areas with the error level less than 0.01 and the confidence level of 0.99. However, in rural areas, this relationship was not significant. Also, no relation between the process of modernization and family disputes in urban and rural areas was observed. In contrast relationship between modernization process and the dramatic consuming in urban and rural areas is significant.
    Discussion
    Over the recent decades, the institution of family and the kinship system have experienced deep changes due to the introduction of modernization process and its consequences in both the individual and society level. These are indicatives of some pathological social issues which inhibits and reduces the pace of development in the community.
    Keywords: Attitude to Divorce, Dramatic Consuming, Family Betrayal, Family Problems, Modernization Process
  • Mehdi Nosratabadi, Maryam Sharifian Sani *, Hosein Raghfar, Vahideh Negin, Mehdi Rahgozar, Mitra Babapour Pages 39-65
    Introduction
    Childhood is a very vulnerable stage in life. Child well-being, either directly or indirectly is affected by the status of households’ nutrition. Nutritional condition is an effective factor in weakening or strengthening the relationship between poverty and health in every household. Due to the importance of measuring nutrition poverty indices to inform planners about the distributive effects of policy strategies as well as family and child welfare, this study tends to measure and analyze the trends of nutritional poverty of Iranian households with child from 1984-2012.
    Method
    In this trend study, statistical data on household socioeconomic characteristics (household income-cost design) has been used to measure food poverty among the households with child. To this end and to investigate households’ food caloric, this research used Foster, Greer and Thorbeck (FGT) index. STATA and Excel softwares were employed to do the calculations.
    Findings
    After dividing childhood into four age periods, nutrition poverty among households with child was examined in all of them. The results showed that in most age groups, the rate and severity of nutrition poverty had the highest values in 1989; also nutritional poverty of age group 0-5 years in the1989 entry year showed a reduced trend but in other entry years had some fluctuations. Compared to age groups, poverty rates among households with child belonging to age group 0-5 years, was lower than other age groups.
    Discussion
    Overall, nutritional poverty was high in all age groups and experienced large fluctuations. In most age groups, the rate and severity of poverty were highest during the First Development Plan. Research findings can have implications for policy makers regarding implementing efficient and effective policies in the field of child welfare.
    Keywords: FGT Index, Households, Food Caloric, Nutrition Poverty
  • Bijan Zare *, Marzie Zare Pages 67-104
    Introduction
    Socio-economic development cannot develop without any increase in the social personality of people. In this respect, family is the most fundamental and the most important Impressive factor in the socialization process and social character development in human life. This study aimed to study the relationship between family characteristics (type of family, cultural capital, social capital, social status of family and background variables) with the formation of entrepreneurial traits in the character of children in Hashtgerd city.
    Method
    This research was a survey in the study and the tool to collect data was questionnaires. Sample size was obtained by using the Cochran formula and by using simple random sampling. The Statistical population of this study includes 250 of the Hashtgerd residents aging between 18-39 years who attended Iran Technical & Vocational Training Organization courses.
    Findings
    The results show that there is a meaningful relationship between family social capital, type of family and also the gender of respondents with entrepreneurial traits in the character of children. But there was no significant relationship between family cultural capital and other variables related to entrepreneurial traits in the character of children. Also social capital variable had a significant relationship with all entrepreneurial aspects except dream aspect.
    Discussion
    It must be said in a multivariate regression analysis of all the variables entered into the equation, only three variables of social capital, family type and gender of respondents had significant relationship with of entrepreneurial traits in the character of children and they gained the overall amount of 0/151 among dependent variables.
    Keywords: Entrepreneurial Traits, Family Cultural Capital, Family Social Capital, Family Type, Gender
  • Tahereh Mirsardoo *, Tabasom Hashemi Pages 105-131
    Introduction
    Social capital is a multi- dimensional, interdisciplinary concept which is applicable in various branches of human sciences, encompassing norms, social networks and inter-personal relations. The measurement of the concept can be done directly or indirectly. The indirect method, which is used in this study, is used when there is lack of data for the main variables of social capital. In this method by the symptoms that are believed to be seen in the estimated indirectly.
    Method
    The study tries to compare the social capital in different provinces Of Iran. The variables used in various empirical studies for assessing social capital, and their data for the provinces are available have been used. has been the provinces have been ranked by giving appropriate weight to each variable by using Shannon Entropy method and through employing Technique Ordered Preference by Similarity to the Ideal Solution (TOPSIS), as one of the methods for Multi-Attribute Decision Making (MADM).
    Findings
    The research indicate that to have a more comprehensive display of Social capital in the indirect method, there need to pay attention to the symptoms associated with social harm, the majority of demote researcher rely on which as whale as The signs as the level of trust to the government memorial by variable like tax evasion or variable such as human capital health.
    Discussion
    using the variables associated with social harms, tax evasion and life expectancy, Tehran province ranks first in social capital in the 1391's.
    Keywords: Social capital, Trust, social network, indirect method, TOPSIS, Shannon Entropy
  • Sajjad Sajjadi, Ramazanali Ghaderisani *, Ali Farhoodian, Hossein Mohaghegh, Pooria Reza Soltani, Mohammadjavad Azadchehr Pages 133-149
    Introduction
    Social Trust is considered as a social phenomenon that plays a vital role in human interactions and its relationships. Researches have shown that religion can be an important factor in the production of social trust. The purpose of the present paper is to do a sociological analysis of the relationship between religiosity and social trust.
    Method
    This study is a survey. The statistical population is students of Behbahan Islamic Azad University in the period of 1392-1393. Among them, 346 were randomly selected by using Cochran formula and then the questionnaires were distributed among them.
    Findings
    The results showed that a significant positive correlation between the ideological, religious and ritual implications and interpersonal trust is fundamental. There is also a significant positive correlation between religiosity and trust in the basic experiment.
    Discussion
    About the paradox in the relationship among religious dimensions, generalized and institutionalized trust maybe this interpretation is correct to say that whether religiosity is superficial or regarding trust issues, the living environment is so badly damaged and traumatized that even religiosity of the people cannot persuade them to act with good will.
    Keywords: Interpersonal Trust, Generalized Trust, Institutional Trust, Fundamental Trust, Religiosity
  • Hossein Yahya Zadeh *, Behzad Khedri Pages 151-184
    Introduction
    Nowadays, urban spaces are a component for occurrence of urban anomalies and consequently the lack of security occurrence in cities. Therefore, identifying factors which cause fear and anxiety for citizens is a necessary measure. The present study is meant to investigate the relationship between feeling secure and social capital of the citizens in Zahedan City and strategies to promote security in this city.
    Method
    the present study is descriptive-analytical one conducted using library and field studies. The main part of doing this research was survey. The population of the research included citizens residing in Zahedan for more than 15 years. The sample of the study was selected using multi-stage cluster sampling and also using the Cochran formula the sample size included 382 participants. The data were obtained from survey method and standard and a researcher-made questionnaire which its reliability was confirmed by Cronbach's alpha equaled as (α =0.94). To test the hypotheses and analyzing the data, t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient and multivariate regression were employed.
    Results
    the findings of the study indicate that the correlation between citizen's feeling secure and their social-economic statuses, social disorder, social capital and understanding the amount of occurrence of crimes is significant in such a way that the degree of citizen's feeling secure is dependent on their sex and the literacy level. In evaluating the amount of social capital of variables of social support and social trust are positive effects, in contrast to variables of risk and threats and understanding the amount of occurrence of crimes are negative effects on the degree of citizen's feelingsecure.
    Discussion
    The degree of citizen's feelingsecurein general indicates a mean lower than moderate level. The social capital situation between citizens is also significantly low and lower than the moderate level in such a way that indices of risk and threat and after that social trust and social support indicate the highest correlation with citizen's feeling secure
    Keywords: Feeling of Security, Insecurity, Social Disorder, Understanding the amount of Occurring Crimes, Social Capital
  • Neda Nikrah, Mahdi Zare *, Hamid Khakbaz Pages 185-199
    Introduction
    The aim of this study was to examine the effectiveness of social problem- solving group training on increasing the resiliency of mothers with addicted children.
    Method
    The research method had an experimental design with pretest – posttest and control group. The sample consisted of 40 mothers who had addicted children who were selected by random sampling and then the selected sample was assigned to experimental (20 mothers) and control (20 mothers) group randomly. The research tool was Conner and Davidson resilience scale. Finally the data was analyzed by single-factor analysis of covariance (ANCOVA).
    Findings
    The results of post test showed a significant statistical difference between experiential and control group on statistical on resiliency variable.
    Discussion
    The results of the study showed that social problem - solving group increases the resiliency of mothers with addicted children
    Keywords: Social Problem, Solving, Resiliency, Addicted
  • Vahid Mehrbani Pages 201-226
    Introduction
    Decision-making on the desired quantity of children is one of the most important episodes of family life cycle that has far-reaching outcomes. One of these outcomes is quality (human capital) of children. If there is a relation between quantity and quality of children, determining quantity of off-springs could not be independent from quality. This paper investigates the relation between the quantity and health of children.
    Method
    Deductive reasoning is the analytical method in this study. Therefore, it is theoretically discussed the relation between quantity and quality at first and then hypothesis is empirically tested. For this, the data from 10 years old students in Tehran is used to estimate regression equations.
    Findings
    The sample includes 1294 observations. The results show as the quantity of children increase in family, the height and weight of them would decrease. This evidence confirms that the large family cannot be a suitable environment for rearing children.
    Discussion
    Regarding to the trade-off between quantity and health of children, it seems that the increase of family size and fertility growth would damage the physical ability of individuals and future labor force.
    Keywords: Children, Quantity of Children, Quality, Health
  • Marzieh Takaffoli *, Habib Aghabakhshi Pages 227-251
    Introduction
    Child neglect is one of the most common types of child maltreatment which has a wide-range of harmful and long lasting impacts on children. Various countries have defined signs to help child experts recognize possible signs of neglect for early assessment and intervention. However, defining it requires consideration of the cultural and social situations of each country which have impact on the perception of child neglect. The purpose of this study is to define these signs in Tehran.
    Method
    Delphi Technique was used in this study to gain the consensus of child experts about physical and behavioral signs of neglect. In this Method, in three rounds, qualitative and quantitative methods were used to collect and analyze the data.
    Findings
    After the three rounds, 66 signs of child neglect in these two groups were gained through consensus among panel members
    Discussion
    The results of comprehensive comparison of these signs with signs of other countries and primary needs of children show that the signs cover children’s primary needs and despite the general consistency and similarity between the signs of this research and other countries, there were some differences that may be due to the difference in the priority of experts.
    Keywords: cultivation theory, internet, life style, students
  • Hamidreza Oreyzi *, Ahmad Yarmohammadian, Parvin Bahadoran Pages 253-280
    Introduction
    The aim of the current research was to investigate determinant of preschool years to school behaviors according to biopsychosocial model of human. Some of variables rooted in delivery period while other variables related to preschool years.
    Method
    Participant initially were 1428 mothers and their children in postpartum period who respond to CES-D scale in longitudinal research program, also age of their children in the time of delivery and his weight was recorded.3 years later in 1383 mothers respond to questionnaires including Denver Development Screening Test for preschool representative of cognitive and motor development of their children. Performance and behavior of children at 4- Grad in school was measured via children behavior questionnaire, in 1390. The sample was decreased to 1210 persons.
    Findings
    While maternal depression and poverty jeopardized learning and physical well- being in school years, they unfolding conduct disorder and anxiety. Contrary preschool cognitive and motor development of children increase their learning and physical well-being and diminish conduct disorder and anxiety.
    Discussion
    according to biopsycho social model, human being were in fluenced by these variables. Social welfare will have signifi cant effect on cognitive and motor development of future generation and omission of poverty can produce better social entity.
    Keywords: Maternal Depression, Poverty, Preschool Years, Cognitive Development, Motor Development
  • Mohammadhossein Sharifzadegan, Amir Shafiee * Pages 281-313
    Introduction
    Traditional approaches of urban planning, especially the simple-comprehensive, in Iran has been dominated for decades till now. By revealing their weaknesses, a tacit and slow effort began to improve the process and product of urban planning in the existing system. In parallel with these changes, theory and practice of urban planning in more developed countries changed and with regards to different contexts, different practices and styles have been employed. As urban planning tended to public participation in the middle of 20th century, communicative planning raised as a developed form of participatory planning in last decades of 20th century which affect most of the debates in urban planning theory. These two trends in two different contexts arise this question that if it is possible to employ communicative planning in Iran. This article is going to analyze and answer this question.
    Method
    To answer the question of this article, it consists of four steps. Firstly the changes in urban planning in the more developed world and especially the tendency towards participation is studied. In second step communicative planning theory is discussed and which can attract and employ a community participation. In the next step the necessity and opportunity of applying such an approach in less developed countries is discussed; and finally as case study Farahzad community in Tehran is introduced and analyzed and possible strategies for development of this space is given. Data are gathered by literature review, field survey and interview (by questionnaire and in-depth interview)
    Findings
    The core idea of communicative planning brings the opportunity of employing this approach for small scale planning in less developed countries especially in spaces with wicked problems.
    Discussion
    As communicative planning emphasize on process more than product, it could consider the conditions of the context. Also the small scale of such an approach bring the opportunity for local institutions and people to play a role far from big national institutions. This opportunity could strengthen the urban institutions and improving urban democracy.
    Keywords: Urban Planning, Communicative Planning, Development, Democracy, Public Participation
  • Fariba Derakhshannia, Hassan Rafiey *, Hamidreza Khankeh, Mostafa Eghlima, Mehdi Rahgozar Pages 315-346
    Intruduction :Several studies have been already conducted to explore social health related indexs due to the importance of this concept that the existing definitions of health are usually defined based on the experts’ views and less attention has been paid to the grass-root people’s experiences and in some instances, those experiences have even been neglected. According to the necessity the present study is going to develope and formulate a comperhensive definition on social health based on people’s experiences and perceptions.
    Method
    In this study, the “Focused Group Discussion” method was used through holding three focused group discussion sessions, participated with 22 residents of Tehran City and the characterics and aspects of healthy community were extracted by using qualitative content analysis method.
    Results
    The present study identified 14 following characteristics for “healthy community” based on the experiences and perceptions of residents of Tehran:Government’s proper performance of its duties (in planning, social welfare, establishing democratic freedoms, laws and procedural justice, meritocracy, social justice and social security establishment scopes), emotional, mental and spiritual health, culture and social values, healthy family, lower social problems, social capital, economic security, healthy education system, social vitality, healthy environment, political security, neutrality of government regarding people’s personal opinions, physical health and food security.
    Discussion
    The present study showed that a part of experiences and perception of people as characteristics of healthy community have some commonalities with experiences of other countries, including emotional, mental and spiritual health, healthy environment, physical health, food security, social capital, lower social problems; while a number of the charasteristics were found in our society including suitable performance of duties in part of government (democratic freedoms, procedural justice, meritocracy), healthy education system and neutrality of government against people’s personal opinion
    Keywords: health, healthy community, social health, residents of Tehran