فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 58 (پاییز 1394)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 58 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر ملکی، مراد برادران صفحات 7-36
    مقدمه
    مقاله حاضر با استفاده از طبقه بندی آندرسن برای نظامهای رفاهی در کشورهای توسعه یافته و طبقه بندی وود و گاف برای کشورهای درحال توسعه، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا نظامهای رفاهی مختلف به رفاه ذهنی متفاوت در بین افراد می انجامد یا نه؟
    روش
    این تحقیق با روش تحلیل ثانویه روی داده های موج پنجم پروژه بررسی ارزشهای جهانی (WVS) انجام شده است. هم چنین با اتخاذ روش تطبیقی، علاوه بر مقایسه رفاه ذهنی در نظامهای رفاهی دنیا، به بررسی رفاه ذهنی ایران در سطح خرد و مقایسه آن با سایر کشورها در سطح کلان پرداخته شده است.
    یافته ها
    وضعیت رفاه ذهنی در نظامهای رفاهی سوسیال دموکرات بهتر از سایر نظامهای رفاهی است و در نظامهای رفاهی، ناامنی در پائین ترین سطح قرار دارند. میزان شادکامی ایرانیان بیشتر از سلامت ذهنی آنها و میزان سلامت ذهنی نیز بیشتر از رضایت از زندگی در بین آنهاست. هم چنین ایران از نظر رفاه ذهنی با کشورهایی که دارای دولت رفاهی بالقوه هستند (کشورهای آسیای جنوب شرقی) تقریبا برابر است که به نظر می رسد به علت حمایت و نقش خانواده در تامین رفاه افراد در این کشورها باشد. سایر نظامهای رفاهی بررسی شده از نظر رفاه ذهنی، به جز نظام رفاهی ناامنی، در جایگاه بالاتری نسبت به ایران قرار دارند.
    بحث: نظامهای رفاهی متفاوت به رفاه ذهنی متفاوت می انجامد. البته این نتیجه لزوما به این معنی نیست که کشوری که دارای نظام رفاهی حداکثری است از رفاه ذهنی بالاتری نیز برخوردار باشد. چرا که در این تحقیق میزان رفاه ذهنی در بریتانیا با نظام رفاهی لیبرال و ترکیه، به نمایندگی از کشورهای مسلمان، از کشور آلمان با نظام رفاهی مشارکتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: رفاه ذهنی، مقایسه تطبیقی، نظام رفاهی
  • مهدی شعبان زاده، حمید محمدی، رضا اسفنجاری کناری، وحید دهباشی صفحات 37-61
    مقدمه
    فقر، آموزش و رشد اقتصادی سه متغیر کلان توسعه اقتصادی هستند که ارتباطی نزدیک و گاه پیچیده با یکدیگر دارند. بر این اساس در مطالعه حاضر سعی شده است تا ارتباط میان این سه متغیر شناسایی و الگوسازی گردد.
    روش
    جهت دستیابی به این هدف ابتدا با استفاده از آزمون علیت گرنجر، ارتباط علی و معلولی میان این سه متغیر شناسایی و سپس برای دوره زمانی 89-1363 در قالب الگوی خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) تبیین گردید.
    یافته ها
    یافته های حاصل از آزمون علیت گرنجر نشان داد که جهت علیت از آموزش و رشد اقتصادی به سمت فقر است. هم چنین الگوسازی مدل ARDL نیز نشان داد که میان فقر، آموزش و رشد اقتصادی ارتباط هم جمعی و یا به عبارت دیگر ارتباط بلندمدت وجود دارد. براساس الگوی فوق، متغیر آموزش اگرچه با وقفه، ولی در کوتاه مدت و بلندمدت اثری منفی و معنی دار بر شاخص فقر در ایران دارد. ارتباط میان رشد اقتصادی و فقر نیز در کوتاه مدت و بلندمدت ارتباطی معکوس است. در نهایت نیز الگوی تصحیح خطا بیان گر آن است که سرعت تعدیل و حرکت به سمت تعادل بلندمدت در الگوی فقر به کندی صورت می گیرد.
    بحث: در کوتاه مدت و بلندمدت با افزایش رشد اقتصادی و آموزش، میزان فقر در جامعه کاهش خواهد یافت. هم چنین چنانچه شوکی به مدل فوق وارد شود، زمانی به اندازه دو دوره لازم است تا الگو خود را تعدیل نموده و دوباره به تعادل اولیه باز گردد.
    کلیدواژگان: آزمون علیت، آموزش، الگوی خود توضیح برداری با وقفه های گسترده، رشد اقتصادی، فقر
  • سعید امانپور، الیاس مودت صفحات 63-90
    مقدمه
    با توجه به هدف غایی برنامه ریزی شهری-منطقه ای به طور اعم و برنامه ریزی توسعه پایدار در شهرها به طور اخص مبنی بر نیل به توسعه همه جانبه در فضاهای شهری، مقاله حاضر به طیف بندی و ارزیابی شهر سالم با رویکرد توسعه پایدار شهری می پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از 56 متغیر در شاخصهای بهداشتی-محیطی و ماهیت توسعه ای-کاربردی در مدلهای Entropy-VIKOR و TOPSIS و نرم افزار GIS، Excel، به بررسی رتبه بندی و ارزیابی شهر سالم در استان یزد پرداخته است.
    یافته ها
    بین شهرستانهای استان، میزان سلامتی شهرها در شاخصهای مورد مطالعه تفاوت فاحشی دارد. به گونه ای که میانگین درجه انحرف به تفکیک هر شاخص برابر 277/0% که بیشترین مقدار درجه انحراف برابر 852/0% در کل شاخصها است و براساس نتیجه مدل TOPSIS، تمام شروط مدل VIKOR مورد تایید قرار گرفته و به طورکلی شهرستان یزد با مقدار TOPSIS برابر با 496/0% به عنوان برترین شهرستان و شهرستان خاتم با مقدار TOPSIS برابر با 108/0% به عنوان محروم ترین شهرستان در شاخصهای مورد قرار گرفته اند.
    بحث: اختلاف زیاد توسعه بین مناطق استان، دلالت بر اهمیت دوچندان برنامه ریزی و آینده نگری شهر سالم با رویکرد توسعه پایدار در استان دارد.
    کلیدواژگان: آنتروپی، استان یزد، تاپسیس، توسعه پایدار، شهر سالم، وایکور
  • ابوعلی ودادهیر، نسرین امیدوار، فاطمه محمدی نصر آبادی، محمدرضا خوش فطرت، تلما ذوقی، هما حیدری، منیره دادخواه صفحات 91-121
    مقدمه
    با عنایت به آثار و دلالتهای به ویژه تغذیه ای و هزینه ای اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در سال 1389، مطالعه حاضر، به بررسی تجارب زیسته زنان خانوار در مواجهه با اجرای طرح فوق می پردازد.
    روش
    این مطالعه کیفی با استفاده از روش بحث گروهی متمرکز و طی 7 جلسه بحث گروهی 7-15 نفره، در بین زنان خانوار دو گروه از منطقه با وضعیت اجتماعی- اقتصادی بالا (3)، سه گروه از مناطق با وضعیت اجتماعی- اقتصادی متوسط (10، 11 و 12) و دو گروه از مناطق با وضعیت اجتماعی- اقتصادی پایین (18 و 21) انجام شد.
    یافته ها
    اجرای طرح هدفمندی یارانه ها به نحوی روی رویت و مشارکت اجتماعی شهروندان تهرانی، به مثابه مولفه های مهمی از سرمایه اجتماعی اثرگذار بوده است. وارونگی نسبت وابستگی (افزایش وابستگی زوج های در سن باروری برای امرار معاش به اعضای مسن تر خانوار)، افزایش خشونتها و گسستهای خانوادگی، کاهش امید به آینده فرزندان و در نتیجه کاهش میل به فرزندآوری و رشد جمعیت، از مهم ترین پیامدهای منفی اجرای طرح هدفمندی یارانه ها بوده است. در مقابل، شماری از زنان تهرانی، ارزیابی مثبتی از آن داشته، ولی نحوه اجرای آن را مناسب نمی دانستند.
    بحث: طرح پرداخت نقدی و هدفمند یارانه ها به رغم اهداف اولیه آن که کاهش شکافها و نابرابری های اجتماعی اعلام شده بود، نوعی احساس محرومیت نسبی و شکاف اجتماعی را در زنان ایجاد کرده است. اجرای این برنامه بسته به اثرات تورمی و هزینه ای آن در خانوار، دیدگاه های مثبت و منفی پهن دامنه ای را در زنان موجب شده است که تحلیل و فهم آنها در سیاست گذاری بعدی این برنامه می تواند بسیار مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: بحث گروهی متمرکز، برنامه هدفمندی یارانه ها، زنان، نظرات، یارانه نقدی
  • حسن رفیعی، سید حسین محققی کمال*، حمیرا سجادی، عزت الله عباسیان، مهدی رهگذر صفحات 123-138
    مقدمه

    بیانگرها و شاخصهای اندازه گیری رفاه اجتماعی، وسعت تغییرات ناشی از وضع سیاستهای اجتماعی را اندازه گیری می کنند و بنا به ضرورت شناسایی این بیانگرها، مطالعه حاضر به شناسایی این ابعاد و بیانگرهای شاخص رفاه اجتماعی می پردازد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش دلفی با دو دور در بین 25 نفر از متخصصین و صاحبنظران رفاه اجتماعی انجام شده است.

    یافته ها

    اشتغال (میانگین 52/9)، اقتصاد (30/9)، تامین اجتماعی (76/8)، سلامت (42/8)، آموزش (45/7) و مسکن (65/6) مهم ترین ابعاد، و میزان بیکاری (14 رای)، درصد پوشش بیمه تامین اجتماعی (10)، امید به زندگی در بدو تولد (7)، میزان مالکیت مسکن (7)، میزان باسوادی افراد بالاتر از 6 سال (6)، میزان ثبت نام در مدرسه (5)، ضریب جینی (5)، میزان تورم (4) و درآمد ملی سرانه (3) مهم ترین بیانگرهای رفاه اجتماعی در ایران می باشند.
    بحث: مقایسه یافته های این پژوهش با مطالعات مشابه حاکی از در اولویت قرار داشتن ابعاد و بیانگرهای عینی و مادی رفاه اجتماعی در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: بیانگرهای رفاه اجتماعی، تکنیک دلفی، رفاه اجتماعی
  • زهره زنگویی، روشنک وامقی وامقی*، نیکتا حاتمی زاده، مهشید فروغان، مهدی رهگذر صفحات 139-157
    مقدمه

    با توجه به نقش سلامت روان در افزایش کارایی کارکنان و کیفیت ارائه خدمات، مقاله حاضر به بررسی رابطه ویژگی های شغلی و سلامت روان کارشناسان توان بخشی مراکز دولتی و خصوصی تحت نظارت سازمان بهزیستی استان تهران می پردازد.

    روش

    این پژوهش کاربردی و از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی مقطعی است که بر روی 104 نفر از کارشناسان توان بخشی شاغل در مراکز توان بخشی دولتی و خصوصی استان تهران انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسشنامه تطبیق یافته ویژگی های شغلی برگرفته از پرسشنامه ویژگی های شغلی هکمن و اولدهم1 بود.

    یافته ها

    از میان ویژگی های شغلی، ابعاد «تنوع مهارت»، «هویت کار»، «اهمیت کار» و «بازخورد» با سلامت روان ارتباط منفی داشتند. یعنی با افزایش ثمره آنها، سلامت روان کاهش می یافت که دلالت بر سلامت روان بهتر داشت. درضمن، براساس نتایج تحلیل رگرسیون، ابعاد اهمیت کار و بازخورد دارای قدرت تبیین کنندگی بیشتری برای سلامت روان هستند.
    بحث: با توجه به ارتباط معنادار میان ویژگی های شغلی و سلامت روان در کارشناسان توان بخشی، مدیران می توانند هرچه بیشتر درصدد پیاده سازی ویژگی های شغلی مطلوب در محیط کار برآیند تا کارکنان از سلامت روان بهتری برخوردار شوند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کارشناس توان بخشی، مراکز توان بخشی، ویژگیهای شغلی
  • سهیلا صادقی، محمدعلی فاطمی نیا * صفحات 159-194
    مقدمه

    معلولیت یا ناتوانی یکی از پدیده های پیدا و پنهان زندگی امروزه بشر است. پیدا از آن جهت که نرخ افراد دارای معلولیت بسیار بالا و در حال رشد است و پنهان از آن جهت که چندان مورد توجه جریان اصلی جامعه و سیاست گذاران اجتماعی نبوده است. در طول تاریخ بشر برخورد با معلولیت شکلهای متفاوتی به خود گرفته و از برخی جهات انسانی تر و از برخی جهات تبعیض گرایانه بوده است. این مقاله در نظر دارد با رویکرد جامعه شناختی به داده های موجود در دو سطح جهانی و ملی، پدیده معلولیت را مورد بررسی قرار دهد و به نوعی آن را به عنوان یک مسئله اجتماعی معرفی کند.
    مرور انتقادی منابع: آنچه که امروزه در تحقیقات مختلف مشاهده می شود به ویژه در داخل کشور نوعی رویکرد پزشکی و مدیریتی است که دارای نوعی التقاط گرایی است و به پدیده معلولیت به عنوان یک مسئله اجتماعی نظر ندارند. اگرچه اغلب آنها خواهان حل یک یا چند مشکل معلولین هستند اما نتوانسته اند وضعیت معلولین و آثار و پیامدهای مترتب بر آن را در درون نظام اجتماعی ترسیم نمایند.
    بحث: جمعیت معلولان در سرتاسر جهان رو به افزایش است و بر نیازها و مسائل آنها نیز روز به روز افزوده می شود. جامعه معلولین از حیث دسترسی به فضاهای اجتماعی، آموزش، اشتغال، برابری فرصتها، منابع اقتصادی و بسیاری موارد دیگر در رنج هستند و به کمک و توجه بیشتر مسئولان و سیاست گذاران اجتماعی نیازمندند. این افراد با وجود محدودیتهای مضاعف و متراکم نسبت به دیگر گروه ها و اقلیتهای جامعه، در نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی کمتر لحاظ شده اند و مسائل آنها به خوبی شناسایی نشده است

    کلیدواژگان: تبعیض، فقر، مدل اجتماعی، مدل پزشکی، معلولیت
  • علی شکوری، فرزانه شاهمرادی صفحات 195-220
    مقدمه
    با فرض اینکه وجود فرصتهای نابرابر در جامعه و نمود آن در دسترسی نابرابر به امکانات و تسهیلات شهری، عامل اصلی ناتوانی معلولین است، این مقاله به مطالعه تجربه زیسته افراد آسیب دیده بینایی در تعامل با فضای شهری در شهر تهران و مطالعه این فضاها در زمینه ایجاد فرصتها و دسترسی برابر برای این افراد می پردازد.
    روش
    این پژوهش با روش کیفی و ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته در بین 30 نفر از افراد آسیب دیده بینایی ساکن شهر تهران انجام گرفته است.
    یافته ها
    فضای شهری تهران موانع فیزیکی و فرهنگی بسیاری را برای حضور نابینایان در جامعه ایجاد می کند که این امر ملازم با تهدید سلامت جسمی و روانی و تحمیل موقعیت وابستگی و نیازمندی و نیز مواجهه با نگرشها و برخوردهای ناصحیح اعضای جامعه است. از این رو الگوی غالب زندگی نابینایان در شهر تهران به فعالیتهای ضروری منحصر شده و این امر زمینه ساز تقلیل فعالیتهای انتخابی و تعاملات اجتماعی آنها در جامعه است.
    بحث: علی رغم برخی اقدامات و تلاشها، هنوز امکان دسترسی آحاد معلولین به ویژه نابینایان به فضاها و تسهیلات شهری به صورت منصفانه و برابر براساس حقوق شهروندی در شهر تهران فراهم نشده است.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، حقوق شهروندی، دسترس پذیری، فرصتهای برابر
  • میثم نجفیان خضرلو، مریم شریفیان ثانی، کرم حبیب پور گتابی صفحات 221-238
    مقدمه
    می توان مدعی بود که دینداری کارکرد معنا بخشی به زندگی دارد و با خلق چشم اندازی مثبت در زندگی، تاثیر شگرفی روی شادمانی دارد. به منظور معرفت تجربی به این امر، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین دینداری و شادکامی در بین معلولین جسمی حرکتی آسایشگاه های شهر تهران می پردازد.
    روش
    مطالعه حاضر با روش پیماش مقطعی و طرح همبستگی و با استفاده از پرسشنامه های دینداری آلپورت و شادکامی آکسفورد، در بین 248 نفر از معلولین جسمی حرکتی در 9 مرکز مراقبت در شهر تهران انجام شده است.
    یافته ها
    همبستگی بالایی بین دینداری درونی و دینداری بیرونی با شادکامی وجود دارد. ضمن اینکه دینداری درونی بیشتر از دینداری بیرونی روی شادکامی معلولین موثر است.
    بحث: گرچه دینداری با تولید معرفت نسبت به زندگی و معنا بخشی به آن، چارچوب مناسبی برای شادمانی معلولین فراهم می کند، اما این رابطه خطی نبوده و عوامل میانجی احتمالی متعددی روی آن تاثیرگذارند که این رابطه بایستی به طور جداگانه تدقیق شود
    کلیدواژگان: شادکامی، دینداری، جهت گیری مذهبی درونی، جهت گیری مذهبی بیرونی
  • ابراهیم علی محمد لو، بهشته نیوشا، آزاده فرقدانی صفحات 239-269
    مقدمه
    هدف از این تحقیق شیوع شناسی ناتوانی های یادگیری در کودکان شبه خانواده تحت مراقبت سازمان بهزیستی استان تهران و مقایسه آن برحسب متغیرهای جمعیت شناختی است.
    روش
    مطالعه حاضر با روش پیمایش و پرسشنامه کلورادو (CLDQ) و کاربرگ محقق ساخته در بین 297 نفر از کودکان شبه خانواده 12-8 سال در 26 مرکز بهزیستی در 11 شهرستان استان تهران (شامل ری، شمیرانات، شهر تهران، دماوند، فیروزکوه، اسلامشهر، پاکدشت، رباط کریم، ملارد، ورامین و کرج) که در کلاسهای دوم تا ششم تحصیل می کردند، انجام گرفته است.
    یافته ها
    شیوع ناتوانی های یادگیری در نمونه مورد بررسی نسبتا بالا و شیوع بالای آن در دختران نسبت به پسران مشهود است. برخی متغیرهای جمعیت شناختی با ناتوانی های یادگیری به صورت کلی و به تفکیک زیرمقیاسهای آن، ارتباط دارد.
    بحث: به لحاظ خاص بودن نمونه این تحقیق، تفاوتهایی در شیوع وجود دارد و برخی متغیرهای جمعیت شناختی پیش بینی کننده ناتوانی های یادگیری در کودکان شبه خانواده هستند.
    کلیدواژگان: شیوع، کودکان شبه خانواده، ناتوانیهای یادگیری
|
  • Amir Maleki, Morad Baradaran Pages 7-36
    Introduction
    Indicator and indexes of social welfare measures changes resulting from the implementation of social policies, and due to the importance of identifying this indexes, this study evaluate expert opinion on choice of priority social welfare dimensions and indicators for Iran.
    Method
    25 members of multi-professional expert group completed a structured questionnaire in two rounds, rating their agreement with proposed items on a scale from 0-10 and annotating with additional comments. The median and range were calculated to give a statistical average of the experts’ ratings.
    Findings
    in view of experts, employment (mean 9.52 (0-10)), economic (mean 9.30 (0-10)), social insurance (mean 8.76 (0-10)), health (mean 8.42 (0-10)), education (mean 7.45 (0-10)), housing (mean 6.65 (0-10)) were the most important dimensions of social welfare, and, Unemployment rate (14 votes), social insurance coverage (10 votes), life expectancy at birth (7votes), Home ownership rate (7 votes), literacy rate for people over 6 years(6 votes), School enrollment rate (5 votes), Gini coefficient(5 votes), Inflation rate (4votes) and GDP per capita (3 votes) were the most important indicators of social welfare.
    Discussion
    Comparing the findings with similar studies indicates priority of objective and material dimensions of social welfare in Iran.
    Keywords: Delphi Study, Social Welfare, Social Welfare Indicators
  • Mehdi Shabanzadeh, Hamid Mohammadi, Reza Esfanjari Kenari, Vahid Dehbashi Pages 37-61
    Introduction
    Poverty, education and economic growth are three macro-economic variables that sometimes are closely related together and sometimes their relation is complicated. Accordingly, the present study has been tried to identify and modeling the relationship between these three variables.
    Method
    To achieve this goal, firstly using by Granger causality relationship between these three variables has been identified and then for the period 1363-1389 is modeled in the framework of Auto Regressive Distributed Lag Method (ARDL).
    Findings
    Granger causality test results showed the direction of causality is from economic growth and education to poverty. Modeling the results of Granger causality test in framework of the ARDL model also shows that poverty, education and economic growth are co-integrate. In other words, long-term relationship exists between them. Also, the results of this model show that the education with one lag in short and long term has a negative and significant effect on poverty indicator in Iran. Also, the relationship between economic growth and poverty is reverse in the short and long term. Finally, the result of error correction model (ECM) showed the speed of adjustment toward long-run equilibrium in the poverty model slowly being carried out.
    Discussion
    with increasing economic growth and education, measuring of poverty in the society will decrease in the short and long term. Also, if a shock is inserted into the model, two periods are needed to model adjust itself, and again to get the initial equilibrium.
    Keywords: ARDL, Casualty Test, Economic Growth, Education, Poverty
  • Saeed Amanpour, Elias Mavedat Pages 63-90
    Introduction
    The principle of fundamental changes in variables such as environmental, health and social care is a community and its realization requires coordination between the different aspects of it. Following the emergence of a significant drop in the quality of the environmental problems caused by the massive urbanization of cities, the study of the effect of health problems - environmental, aimed at improving public health - urban environment becomes necessary. The urban and regional planning in general and sustainable development in urban planning in particular, following the all-round development in various aspects of urban spaces.
    Method
    This descriptive analytical study using Entropy-VIKOR and TOPSIS models and software, GIS, Excel is the issue.
    Findings
    To determine the variables studied using 56 health indicators - environmental and developmental nature - applied rating and healthy city in Yazd province has been assessed.
    Discussion
    The results of research have shown that between the city, the urban health indicators studied is a big difference. So that the average rate of 277/0 percent Anhrf for each index with the highest degree of deviation from the indicators is 852/0 percent. TOPSIS model based on the results of all the provisions of the model has been confirmed VIKOR and generally Yazd city of TOPSIS, 496/0 percent as the best city and the city seal with the TOPSIS, 108/0 percent of the city's most disadvantaged indexes are. Therefore, forward-looking planning and sustainable development in the province's Healthy City approach is particularly so because the results will tell much difference in development between regions.
    Keywords: Entropy, Healthy City, Sustainable Development, TOPSIS, VIKOR, Yazd province
  • Pages 91-121
    Introduction
    The subsidy targeting program through cash transfer in Iran, established in 2010, has influenced the quality of social life as well as nutritional status of Iranian households. In this qualitative study, views and understanding of urban women in Tehran about the program was evaluated.
    Methods
    This study was part of a research project entitled “Effectiveness of subsidy targeting through cash transfer on food security and nutritional status of urban population in Tehran: evaluation of a program”. To collect data, seven semi-structured focus group discussions (FGD) were conducted with 76 women who have experienced the effects of cash transfer program on their households as mother, wife or daughter. Based on open sampling, with the aim of maximum variation of the participants’ experiences, three socio-demographically diverse distinct from the north, centre and south of Tehran metropolis were selected. All the FGDs were audio recorded and transcribed verbatim. Data collection and analysis were done simultaneously using the Constant Comparative Methods in the qualitative research.
    Findings
    In the face of initial manifest goals of the subsidy targeting program through cash transfer to reduce social inequalities and poverty at multiple levels, this program has in practice increased the relative deprivation and social gaps in residents of Iranian metropolises like Tehran. FGDs showed that social observability and participation of members of household in social events has decreased as major components of social capital. Moreover, most of the participants believed that the dependency ratio has gone into reverse down in urban households in Tehran and couples in reproductive age have ever-increasingly become dependent on aged members of their families for managing their livelihood. Some women believed that this program has increased the domestic violence and decreased their hope to the future of their children which in turn could led to lower childbearing and population growth. In contrast, some women evaluated it as a good program, which was not implemented well.
    Discussion
    Cash transfer Program in Tehran has raised negative and positive viewpoints in women based on its impacts on inflation and household expenditures which their understanding and analysis can be useful in conducting the future steps of the program.
    Keywords: Cash Transfer, Focus Group Discussion (FGD), Subsidy Targeting, Viewpoints, Women
  • Hassan Rafiey, Seyed Hussein Mohagheghi Kamal Hussein Mohagheghi Kamal, Homeira Sajjadi Sajjadi, Ezatollah Abbasian Abbasian, Mehdi Rahgozar Pages 123-138
    Introduction

    Indicator and indexes of social welfare measures changes resulting from the implementation of social policies, and due to the importance of identifying this indexes, this study evaluate expert opinion on choice of priority social welfare dimensions and indicators for Iran.

    Method

    25 members of multi-professional expert group completed a structured questionnaire in two rounds, rating their agreement with proposed items on a scale from 0-10 and annotating with additional comments. The median and range were calculated to give a statistical average of the experts’ ratings.

    Findings

    in view of experts, employment (mean 9.52 (0-10)), economic (mean 9.30 (0-10)), social insurance (mean 8.76 (0-10)), health (mean 8.42 (0-10)), education (mean 7.45 (0-10)), housing (mean 6.65 (0-10)) were the most important dimensions of social welfare, and, Unemployment rate (14 votes), social insurance coverage (10 votes), life expectancy at birth (7votes), Home ownership rate (7 votes), literacy rate for people over 6 years(6 votes), School enrollment rate (5 votes), Gini coefficient(5 votes), Inflation rate (4votes) and GDP per capita (3 votes) were the most important indicators of social welfare.

    Discussion

    Comparing the findings with similar studies indicates priority of objective and material dimensions of social welfare in Iran.

    Keywords: Delphi Study, Social Welfare, Social Welfare Indicators
  • Zohreh Zangooei Zangooei, Roshanak Vameghi Vameghi, Nikta Hatamizadeh Hatamizadeh, Mahshid Foroughan Foroughan, Mehdi Rahgozar Rahgozar Pages 139-157
    Introduction

    According to the role of mental health in increasing staff efficiency and quality of services this article examines the relationship between job characteristics and mental health, of staff public and private rehabilitation centers under the auspices of the Welfare Organization Tehran.

    Method

    The research sample included 104 rehabilitation staff in public and private rehabilitation centers. In this cross sectional descriptive analytic study the GHQ-28 questionnaire and an adapted version of the Hackman & Oldham questionnaire were used to collect data.

    Results

    The findings revealed that in terms of job characteristics, the dimensions of skill variety, task identity, task significance and feedback had a negative correlation with mental health, such that with increase in the scores of job characteristics and it’s dimensions, the scores in mental health decreased, indicating a better status of mental health in rehabilitation staff. Regression analysis showed that the dimensions of task significance and feedback had higher explanatory power for mental health.

    Discussion

    Considering the above results it can be concluded that significant correlation exists between job characteristics and mental health in rehabilitation staff. By providing better job characteristics in the work place, managers of rehabilitation centers can help promote the mental health of their staff.

    Keywords: Job Characteristics, Mental Health, Rehabilitation Center, Rehabilitation Staff
  • Soheila Sadeghi Fassaei, Mohammad Ali Fatemi Nia Pages 159-194
    Introduction

    Disability or incapacity can be classed as being both a hidden and unhidden phenomena of human life today. It can be said to be unconcealed because the rate for persons with disabilities is very high and growing, and concealed because it has not been paid attention to by the society and social policy makers. Throughout history, dealing with disability has taken different forms including, on the one hand, humane treatment and on the other, it is dealt with through discrimination. By applying a sociological approach, this present paper intends to examine existing data regarding disability on both national and global levels and to introduce disability as a social problem.The results indicate that the disabled population is increasing worldwide, and that their problems and needs are increasing day by day.Critical review of literature: Reviewed several studies show that there is a medical-management approach to the phenomenon of disability. This research is a kind of eclecticism and about the phenomenon of disability as a social problem not focused. Although most of them are want to solve the problem of people with disabilities. But in the situation of the disabled and the consequences associated with it within the social system have failed.Discuddion: The disabled community, in terms of access to social amenities, education, employment, equal opportunity, economic resources, as well as many other areas of social services, is suffering and needs to receive more help and attention by officials and policy makers. In comparison with other groups and minorities, the disabled have had more restrictions, but in terms of the policy- making system, they are less included, so their problems have not been well identified.

    Keywords: Disability, Discrimination, Medical Model, Poverty, Social Model
  • Ali Shakoori, Farzaneh Shahmoradi Pages 195-220
    Introduction
    Given that unequal opportunity in society and consequent unequal access to urban facilities and amenities are the main reasons responsible for handicapped and disabled people, this paper aims to probe the lived experience of visual handicapped people in interaction with urban space in the city of Tehran, through studying the fact that how will these spaces provide the equal chances and accesses for these people.
    Method
    According to the purpose of research, this study is based on qualitative method. A method of deep half structured interview has been used to collect data from the field. For this purpose, thirty visually handicapped persons living in the city of Tehran were chosen.
    Findings
    The findings indicated that urban spaces in the city of Tehran provide a lot of physical and social obstacles for the blinded to participate in the society. This in turn puts forward a risk of threatening their physical and psycho health, imposing a dependency situation and neediness on them as well as facing them with people’s improper attitudes and treatments towards them. This means that their pattern of living has been limited to basic activities, reducing their choices and social interactions.
    Discussion
    Regarding the research findings, the paper argues that in spite of some measures and attempts by concerned agencies and authorities, yet most of the handicapped, particularly the blind, in city of Tehran, have no equally proper access to urban spaces and facilities, based on citizen rights.
    Keywords: Accessibility, Citizen Rights, Equality Of Opportunity, Handicapped, Visually Impaired
  • Meysam Najafian Khezrlo, Maryam Sharifian Shani, Karam Habibpour Gatabi Pages 221-238
    Introduction
    With regard to functions of religion in producing meaning and encouraging positive attitudes in life, present research investigates the relationship between religiosity and religion among people with physical disability in Tehran Hospices.
    Method
    This study has been done by survey and correlation design and questionnaires AL port’s religiosity and Oxford’s happiness among 248 persons People with Physical Disability in Tehran Hospices.
    Findings
    There is a strong correlation between intrinsic religiosity and extrinsic religiosity with happiness. In addition, this relationship is stronger in intrinsic religiosity with happiness than extrinsic religiosity.
    Discussion
    Although religiosity with producing knowledge about life and giving meaning in life, will provide proper framework for happiness of people with physical disability, but this relationship isnt linear and various possible mediators have effect on its that this relationship must be investigated separately.
    Keywords: Happiness, Religiosity, Intrinsic Religiosity Orientation, Extrinsic Religiosity Orientation
  • Ibrahim Ali Mohammadlo, Beheshteh Niosha Niosha, Azadeh Faraghdani Faraghdani Pages 239-269
    Introduction
    The goal of this research is the prevalence of learning disabilities in family-like children are under the care of Tehran Welfare Organization and comparing that according to Demographic variables.
    Method
    Data statistical sample was done by using (CLDQ) Colorado questionnaire and Self-made worksheet in case of Census. After screening 34 people were deleted from research cycle due to intellectual Power, behavioral and physical problems and The final statistical sample data that is collected through purposive sampling (individual=297) was analyzed through SP and the chi-square tests and SPSS software.
    Findings
    Research findings indicate that a relatively high incidence of learning disabilities in samples (12/4) and its high prevalence in girls (13 per cent) than boys (6%) is evident. Some demographic variables in comparison with learning disabilities as a whole and the sub-scales separation are meaningful in 5% level.
    Discussion
    We can conclude that; Due to the special nature of this research, there are some differences in the prevalence and some demographic variables in comparison with learning disabilities in family-like children, predicts learning disabilities.
    Keywords: Family, like Children, Learning Disabilities, Prevalence, Welfare Organization