فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 59 (زمستان 1394)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 59 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن عبداللهی، مهشید بشیری موسوی صفحات 7-32
    مقدمه
    سازمان های جامعه مدنی به عنوان نهاد واسط میان دولت و جامعه، نقش مهمی در اتخاذ رویکردهای چندبعدی و یکپارچه فقرزدایی دارند که با توجه به این امر، مقاله حاضر به بررسی نقش سازمان های جامعه مدنی در فقرزدایی می پردازد.
    روش
    روش های مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی و تحلیلی است که در آن، به چگونگی، چرایی و چیستی سازمان های جامعه مدنی و الزامات آن در فقرزدایی پرداخته شده است.
    یافته ها
    وجود جامعه مدنی برای فقرزدایی بسیار مهم است و مشارکت آنها با بخش دولتی در پروژه های فقرزدایی می تواند به امحای آن کمک شایانی کند. با این وجود مشکلاتی که فراروی سازمان های جامعه مدنی اعم از شناسایی آنها، اثربخشی و نفوذ و در نهایت تامین مالی وجود دارد، نتیجه حاصله این است که شکستن دور باطل فقر مستلزم مجموعه ای از اقدامات هم زمان است. سازمان های جامعه مدنی امکان مشارکت مردم فقیر را در جامعه فراهم نموده و تسهیل کننده فرآیندهای تحول اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در سطوح گروه ها و افراد جامعه می باشند.
    بحث: بحث این مقاله در خصوص نقش موثر سازمان های جامعه مدنی در فقرزدایی است که با مشارکت قوی و فعال این سازمانها، ظرفیتهای تولیدی افراد فقیر افزایش یافته، به شرکت در تصمیم گیری ها ترغیب شده و در مجموع موجبات توانمندی فقرا و خروج از گردونه فقر فراهم می گردد.
    کلیدواژگان: توسعه، جامعه مدنی، حقوق بشر، فقر، فقرزدایی
  • شادی حاج حسینی، فرشته موتابی، محمد علی مظاهری صفحات 37-66
    مقدمه
    ساختار شناختی نقش تعیین کننده ای در تعاملات افراد و رضایت آنها از زندگی مشترک ایفا می کند. از مهم ترین وجوه ساختار شناختی در افراد استانداردهاست که تحت تاثیر فرهنگ، محیط زندگی و تجربیات زندگی فرد شکل می گیرند. هدف این پژوهش مقایسه استانداردهای زندگی مشترک در قومیتهای ایرانی است.
    روش
    این پژوهش یک طرح پیمایشی بوده که با روش نمونه گیری در دسترس، در بین 360 نفر (30 مرد و30 زن از هر قومیت) از شهروندان متاهل 18 سال به بالا اجرا شده است. این نمونه متعلق به شش قومیت فارس، ترک، کرد، لر، بلوچ و عرب بوده و در شهرهای مربوط به قومیت خود متولد شده و زندگی می کردند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه استانداردهای اختصاصی رابطه برای ارزیابی استانداردها بودند.
    یافته ها
    میان زنان و مردان قومیتهای مختلف از نظر استانداردها تفاوت وجود دارد. در هر چهار حوزه استانداردها، مردان و زنان ترک نمرات بالاتری را نسبت به مردان و زنان سایر قومیتها کسب کردند. مردان قومیت بلوچ در استانداردهای حوزه کنترل و قدرت، سرمایه گذاری ابزاری و سرمایه گذاری ابرازی نمرات پایین تری کسب کردند. در برخی از استانداردها در میان زنان و مردان هر قومیت تفاوت معنادار وجود داشت. استانداردهای زنان قومیت عرب در حوزه های (مرزها، کنترل و قدرت، سرمایه گذاری ابرازی) بالاتر از مردان این قومیت بود. استانداردهای زنان قومیت بلوچ نیز در حوزه های (کنترل و قدرت، سرمایه گذاری ابزاری و ابرازی) بالاتر از مردان این قومیت بود. استانداردهای زنان قومیت فارس نیز در حوزه سرمایه گذاری ابزاری و ابرازی بالاتر از مردان این قومیت بود.
    بحث: یافته ها دلالت بر تفاوت در شناختهای قومیتهای ایرانی دارد. چرا که افراد متعلق به هر یک از این قومیتها در محیط متفاوت، با خرده فرهنگها، تجربیات و هنجارهای خاصی که اسنادها و استانداردهای آنها را در طی سالیان متمادی شکل داده اند، زندگی و رشد کرده اند.
    کلیدواژگان: استانداردهای رابطه، سرمایه گذاری ابرازی، سرمایه گذاری ابزاری، قومیتهای ایرانی، کنترل و قدرت، مرزها
  • طیبه سلمانی شیک، سعید گیوه چی، علی اکبر نظری صفحات 67-88
    مقدمه
    مفهوم پایداری در توسعه با بسترسازی برای افزایش رفاه شهروندی ممکن می شود که بهبود زیرساختها و مسکن شهری و توزیع مناسب و عادلانه تسهیلات و خدمات شهری را به دنبال دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش گردشگری شهری در رفاه اجتماعی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی از دیدگاه مردم محلی و مسئولین شهری در شهرستان اسلامشهر استان تهران انجام پذیرفت.
    روش
    پژوهش حاضر به پیمایش در بین 315 نفر از مردم و 30 نفر از مسئولین شهری شهرستان اسلامشهر پرداخته است.
    یافته ها
    دیدگاه مردم محلی و مسئولان شهری در زمینه نقش گردشگری شهری در فقرزدایی سکونتگاه های غیررسمی در سه گویه افزایش شغلهای مرتبط با گردشگری، توسعه زیرساختها و توسعه تشکیلات گردشگری و افزایش فضاهای تجاری با هم متفاوت است. همچنین، دیدگاه این دو گروه در زمینه نقش گردشگری شهری در مسائل اجتماعی، فرهنگی و محیطی مناطق زاغه نشین با یکدیگر متفاوت است.
    بحث: حل مشکل سکونتگاه های غیررسمی در شناخت ابعاد مختلف مسائل آنها و بهره گیری از مشارکتشان در پیداکردن راه حلهای اقتصادی و اجتماعی نهفته است. تحقق راهبردهای توسعه گردشگری شهری پایدار، یکی از مهمترین پیشنهادات برای کاهش فقر و بهبود شرایط فرهنگی و اجتماعی در این مناطق می باشد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، رفاه اجتماعی، گردشگری شهری
  • منصوره اعظم آزاده ای، افسانه خواجه صالحانی صفحات 89-118
    مقدمه
    سکونتگاه های خودروی اقماری در حومه کلان شهرها با مجموعه ای از مسائل مواجه اند که فقط به موضوعات کالبدی آن ختم نشده بلکه به معضلات اجتماعی و فرهنگی نیز مربوط می شود. پیامد این وضعیت کناره گیری افراد ساکن از جریان اصلی جامعه است که در همین ر استا، مقاله حاضر به بررسی رابطه میان ویژگی های فیزیکی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این سکونتگاه ها و «احساس طرد اجتماعی» می پردازد.
    روش
    در پژوهش حاضر از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه استفاده شده و اطلاعات لازم برای این تحقیق از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و مصاحبه با 300 نفر از جوانان 15 تا 29 ساله مساعدترین محلات تا محلات کمتر مساعد شهر پاکدشت جمع آوری شده است.
    یافته ها
    ارزیابی جوانان ساکن در پاکدشت از تشخص محل سکونتشان «نسبتا نامناسب» است. همچنین در ارزیابی «تشخص محله ای»، نقش مولفه های اجتماعی و فرهنگی نسبت به ارزشهای فیزیکی و اقتصادی بیشتر بوده به گونه ای که بیش از نیمی از پاسخگویان، دارای احساس داغ خوردگی محله ای بوده و از طرد اجتماعی و روانی رنج می برده اند.
    بحث: نتایج حاکی است، مولفه ای که به طور مستقیم منجر به احساس طرد اجتماعی می شود، ارزیابی جوانان از تشخص محله ای نیست؛ بلکه این ارزیابی، زمانی که با احساس داغ ننگی که افراد نسبت به محلاتشان دارند همراه شود تاثیرگذار می شود. بنابراین، مهم آن داغ ننگی است که افراد از جانب دیگران احساس می کنند؛ داغ ننگی که عمیقا تحقیرکننده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی تشخص محله ای، احساس داغ ننگ، احساس طرد (ارادی) اجتماعی
  • ناهید شریفی، بدری شاه طالبی صفحات 119-148
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نقش سرمایه های روان شناختی روان شناسی مثبت گرا در افزایش عملکرد و بهره وری برای رهبران و مدیران منابع انسانی، تحقیق حاضر به مدل یابی معادلات ساختاری روابط بین سرمایه روان شناختی با تعهد سازمانی و ادراک از عملکرد شغلی پرداخته است.
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از روش همبستگی و شیوه نمونه گیری در دسترس، به آزمون رابطه بین سرمایه روان شناختی با تعهد سازمانی و ادراک از عملکرد شغلی در بین 220 نفر از کارکنان ستادی سازمان آموزش و پرورش شهر اصفهان پرداخته است.
    یافته ها
    بین سرمایه روان شناختی و ابعاد آن با تعهد سازمانی و سرمایه روان شناختی و ابعادآن با ادراک از عملکرد شغلی رابطه وجود داشت. در ضمن، با توجه به شاخصهای برازش مدل، مدل ارائه شده از روابط بین متغیرهای پژوهش از برازش خوبی برخوردار بوده است.
    بحث: با توجه به ارتباط تمامی ابعاد سرمایه روان شناختی با ادراک از عملکرد شغلی و تعهد سازمانی و نقش پیش بینی کننده سرمایه روان شناختی می توان گفت سرمایه گذاری برای افزایش سرمایه روان شناختی موجبات بهبود تعهد کارکنان و بهینه سازی عملکرد شغلی را فراهم می کند. به علاوه بعد مثبت اندیشی از سرمایه روان شناختی به دلیل قدرت پیش بینی کنندگی بیشتر، قابلیت تامل بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از عملکرد شغلی، تعهد سازمانی، سرمایه روان شناختی
  • مهین درستی، شادی عظیمی صفحات 149-167
    مقدمه
    ارزشیابی مشارکتی اجتماع محور نوعی پژوهش علمی کاربردی است که افراد درگیر برنامه های اجتماعی را به تلاشی دسته جمعی وا می دارد تا با هدفی مشترک به ارزشیابی برنامه های خود، در آغازکار، درحین اجرا یا در اتمام برنامه بپردازند. این مشارکت ایجاد؛ احساس تعلق به برنامه، عدم ترس از ارزشیابی، نگاه مثبت و علاقه مند به ارزشیابی، ارزشیابان داخلی به جای ارزشیابان خارجی، می کند. در نهایت، هدف از ارزشیابی مشارکتی اجتماع محور، توان افزایی مردم در اجرای هر چه بهتر برنامه های زندگی و کاریشان است.
    روش
    در این پژوهش علمی کاربردی که بر مبنای رویکرد مردم به مردم برنامه ریزی شده، از «چارچوب ارزشیابی برنامه های سلامت اجتماع محور». که درمرکز توسعه سلامت عمومی اجتماع محور در کارولینای شمالی تهیه و به کارگرفته ،استفاده شد. این چارچوب برنامه ارزشیابی مشارکتی را در قالب یک روش ارزشیابی پیشنهاد می کند. این روش ارزشیابی به صورت موردی در پایگاه سلامت اجتماعی، در محدوده شهرداری منطقه 4 در شرق تهران با جمعیت تقریبی 63703 نفر در سال 1389اجرا شد.
    یافته ها
    درمیان 6 شاخص موفقیت، اشاره شده توسط مشارکت کنندگان ارزشیابی( منابع مالی، منابع انسانی، ارائه خدمات، ارتباطات، عملیات مدیریتی ، پایداری)، بالاترین میزان ظرفیت پایگاه در حوزه عملیات مدیریتی4/6% بوده و پایین ترین ظرفیت در حوزه تامین منابع مالی 2/5%بوده است. همچنین میزان رضایت مردم از همکاری با پایگاه 50% و میزان رضایت از خدمات ارائه شده از سوی پایگاه 48% بوده است.
    نتایج
    ارزشیابی مشارکتی ثابت کرد که پایگاه نیاز به بهبود و توان افزایی دارد. همچنین این شیوه ارزشیابی توانست دانش ارزشمندی در رابطه با کارکاملا مشارکتی را تولید کند. به علاوه نقاط قوت و ضعف برنامه ها برای لحاظ نمودن در برنامه های آتی روشن گردید.. درس آموخته در این شیوه ارزشیابی از دید مشارکت کنندگان در ارزشیابی مواردی چون گردآوری داستانهای موفقیت، به کارگیری اطلاعات گردآوری شده و حمایت از تغییر و بهبود در پایگاه بوده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی مشارکتی اجتماع محور، پایگاه سلامت اجتماعی، چارچوب ارزشیابی سلامت اجتماع محور
  • حسن رفیعی، فردین علیپور، فاطمه خزایلی پارسا، علی فرهودیان صفحات 169-186
    مقدمه
    برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نظیر اعتیاد در دانشجویان که گروه سرآمد، مطالبه گر، و مطلعی هستند، روش های متفاوتی را باید در پیش باید گرفت. این تفاوت، به ویژه در دانشجویان رشته های پزشکی که آشنایی بیشتری با مواد و آثار آنها دارند، برجسته تر می شود. تجربه اجرای برنامه های مشابه قبلی نیز در طراحی این روش باید مدنظر قرار گیرد. این مطالعه در جستجوی راهی برای دستیابی به این هدف انجام شده است.
    روش
    هدف و سابقه اقدامات قبلی همراه با مروری بر وضعیت اعتیاد در دانشجویان و نیز مطالعات انجام شده در مورد عوامل سبب شناختی اعتیاد در این گروه، با 30 نفر از صاحبنظران حوزه آسیبهای اجتماعی و سلامت روان که در اجتماعات دانشجویی سابقه فعالیت پیشگیرانه یا تحقیق در این زمینه را داشتند، درمیان نهاده شد و نظرات آنها با پست الکترونیک از اردیبهشت 1393 تا شهریور 1394 طی 3 دور مطالعه دلفی جمع آوری و در قالب یک مدل تدوین شد.
    یافته ها
    برای پیشگیری از اعتیاد و دیگر آسیبهای اجتماعی در دانشجویان، 9 اصل را مبنا باید قرار داد. از مهم ترین اصول این مدل، تاکید بر کیفیت زندگی به جای اعتیاد و آسیب اجتماعی، طراحی مداخلات با مشارکت دانشجویان و همکاری بین بخشی، و توجه به تفاوتهای منطقه ای است. همچنین ده گام برای اجرای مدل دانشجومحور استخراج شد که از جمله آنها می توان به تشکیل تیم و یا تیمهایی متشکل از افراد کلیدی دانشگاه، ارائه آموزشهای لازم، بررسی کاستی ها و داشته ها، طراحی و تدوین طرحهای مداخله ای اشاره کرد. تحلیل وضعیت، طراحی مداخله، پایش و ارزشیابی با روش مشارکتی نیز از مهم ترین گامهای اجرای این مدل است.
    بحث: استفاده از طیف وسیعی از متخصصان حوزه پیشگیری از اعتیاد در دانشجویان، استفاده از رویکردهای مشارکتی و پوشش نقاط ضعف مدلهای قبلی پیشگیری، می تواند این مدل را به مدل مناسبی برای ارتقاء کیفیت زندگی دانشجویان تبدیل کند.
    کلیدواژگان: اختلال مصرف مواد، دانشجومحور، کیفیت زندگی
  • امیر مسعود شهرام نیا، زهره مرندی، راضیه مهرابی، محسن سیستانی صفحات 219-187
    مقدمه
    از مهمترین شاخصهای تاثیر گذار بر شکل گیری سرمایه فرهنگی امکان دسترسی به رسانه هاست که مقاله حاضر با استفاده از نظریه شکاف آگاهی، به بررسی رابطه بین مصرف رسانه ای و سرمایه فرهنگی می پردازد.
    روش
    تحقیق حاضر با روش پیمایش در بین 188 نفر از دانشجویان صورت گرفته است.
    یافته ها
    بین مصرف رسانه ای (چاپی، الکترونیکی و دیجیتالی) و سرمایه فرهنگی (ذهنی، عینی و نهادی) رابطه وجود دارد. ضمن اینکه کلیه ابعاد رسانه با ابعاد ذهنی و نهادی سرمایه فرهنگی رابطه مثبت دارند، اما رابطه رسانه های چاپی با سرمایه فرهنگی منفی است.
    بحث: نابرابری مصرف رسانه ای موجب نابرابری اطلاعاتی در بین مردم و نابرابری در مصرف فرهنگی آنان می گردد.
    کلیدواژگان: رسانه های پخش، رسانه های چاپی، رسانه های دیجیتال، سرمایه فرهنگی ذهنی، سرمایه فرهنگی عینی، سرمایه فرهنگی نهادی
  • اعظم طاهری، وحید قاسمی، مسعود کیانپور صفحات 252-221
    مقدمه
    در جامعه ما به طور خاص، یکی از موضوعات حساس اجتماعی که با بحث عدالت اجتماعی گره خورده، بحث مربوط به امتیازات یا تسهیلات ویژه فرزندان شاهد و ایثارگر است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه تسهیلات ویژه فرزندان شاهد و ایثارگر و عدالت اجتماعی ادراک شده صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر با روش کمی (پیمایش) و ابزار پژوهش پرسشنامه عدالت اجتماعی راسینسکی و پرسشنامه محقق ساخته انجام شده و از نوع مطالعات همبستگی می باشد که در بین 310 نفر از فرزندان شاهد و ایثارگر و افراد غیر شاهد و ایثارگر 25-20 ساله استان اصفهان به شیوه نمونه گیری سهمیه ای اجرا شده است.
    یافته ها
    رابطه مثبتی بین تسهیلات ویژه فرزندان شاهد و ایثارگر و عدالت اجتماعی ادراک شده از سوی مردم وجود دارد. به این معنا که افزایش یا کاهش هر کدام از متغیرهای مستقل، بر میزان عدالت ادراکی مردم تاثیر دارد. همچنین فرزندان شاهد و ایثارگر نگرش مثبت تری نسبت به عدالت اجتماعی ادراک شده در مقایسه با افراد غیر شاهد و ایثارگر دارند.
    بحث: مردم ارائه تسهیلات ویژه همانند تسهیلات آموزشی، رفاهی و بهداشتی را حق قانونی فرزندان شاهد و ایثارگر می دانند. اما در خصوص ایجاد فرصتهای شغلی توسط دولت برای آنها دچار تردیدند.
    کلیدواژگان: اصفهان، ایثارگر، خانواده شاهد، عدالت اجتماعی ادراک شده
  • ایرج قاسمی، محمد قاسمی سیانی، حسین حیدری صفحات 286-253
    مقدمه
    ناکارآمدی بافتهای فرسوده بر فرم، عملکرد، کیفیت و امنیت شهرها تاثیر اساسی دارد. ازاین رو برای ارتقاء کیفیت زندگی و رفاه شهروندان، نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده ضرورت دارد. وسعت زیاد این بافتها و پیچیدگی ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن، نوسازی و بهسازی را جز با حضور و درگیر کردن مردم در این فرایند غیرممکن می نماید. موضوع این مقاله تحلیل عوامل موثر بر این حضور و مشارکت شهروندان در بازسازی بافتهای فرسوده تهران است.
    روش
    این پژوهش با تلفیقی از روش های کیفی (مصاحبه با ده نفر از صاحب نظران و مدیران اجرایی مرتبط با نوسازی) و کمی (پیمایش در بین 362 نفر از ساکنان محله های تهران در بازسازی بافتهای فرسوده نقش داشته اند) صورت گرفته است.
    یافته ها
    میزان و شدت تاثیر عوامل فردی بر مشارکت بیشتر از عوامل ساختاری، نهادی و سازمانی است. ارزیابی اهمیت شاخصهای مورد بررسی نشان داد که شاخصهای مشارکت شهروندان در تعیین اهداف، اعطای تسهیلات و سطح تحصیلات ساکنان از میانگین بالاتری نسبت به سایر شاخصها برخوردار هستند. هفت عامل؛ درگیر کردن مردم در نوسازی، تامین و توزیع منابع مالی، ساختار حقوقی، نهادسازی در اطلاع رسانی، ترویج و اطلاع رسانی، آموزش و رعایت حقوق شهروندی در مشارکت مردم در نوسازی و بهسازی بافت فرسوده تاثیر داشته اند.
    بحث: برای تحقق مشارکت موثر و پایدار باید عوامل ساختاری، نهادی، سازمانی و فردی، توامان و همزمان مورد توجه قرار گیرند. با این وجود عوامل فردی جایگاه ویژه ای دارند. تغییر نگرش افراد برای مشارکت مستلزم توجه به عوامل فردی است. با وجود این تنها تغییر نگرش برای مشارکت مردم در طرح های نوسازی و بهسازی کافی نیست. در کنار عوامل فردی، ساختارها و بسترهای سازمانی و حقوقی در بسترسازی برای مشارکت ضروری است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، رفاه، کیفیت زندگی، مشارکت، نوسازی و بهسازی
|
  • Mohsen Abdollahi, Mahshid Bashiri Moosavi Bashiri Moosavi Pages 7-32
    Introduction
    Civil society organizations as an interface institution between the state and society have an important role in the multidimensional and integrated approaches to the alleviation of poverty. This article, with regard to this issue, discusses the role of civil society organizations in alleviation of poverty.
    Methods
    The methods used in this research are descriptive and analytical in which the identity of the civil society organizations and their necessities in poverty reduction are discussed.
    Findings: The civil society is crucial for poverty reduction and their partnership with the public sector in poverty alleviation projects can make a significant contribution to its destruction. With regard to the problems faced by civil society organizations, including their identification, effectiveness, influence and eventually financing, the result is that breaking the vicious circle of poverty requires a series of actions at the same time. Civil society organizations should let the poor get involve in society and facilitate the economic, political and social development in different groups and levels of society.
    Discussion
    This paper has been developed to discuss about the role of civil society organizations in adoption of poverty reduction approaches, pointing out that with a strong and active participation of these organizations, the production capacities of the poor will increase, they would be encouraged to participate in decision-making and in total, enables the poor reach to a level that can get rid of poverty.
    Keywords: Civil society, Development, Human rights, Poverty, Poverty alleviation
  • Shadi Haj Hoseini Haj Hosein, Fereshte Mootabi Mootabi, Mohammad Ali Mazaheri Ali Mazaheri Pages 37-66
    Introduction
    Cognitive structure plays a crucial role in peoples’ interactions and their satisfaction from common life. Standards are among the most important aspects of cognitive structure in individuals. Standards are shaped under influences of culture and life environment. This study is aimed to comparing related standards in the Iranian ethnicities.
    Method
    This study was a survey design whose statistical population was composed of all above 18-year-old and married people from six ethnicities of Fars, Turk, Kord, Lor, Balouch, and Arab who were born, as well as living, in their ethnicity-specific cities. Using convenience sampling, 360 peoples were selected for the study, including 180 men and 180 women, which makes 30 men and 30 women from each ethnicity. Relationship-specific standard questionnaire are instruments of this investigation, the former of which is to analyze standards in four areas of boundaries, control and authority, instrumental investment, and expressive investment. Data was analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA), with the exception of men’s control and instrumental investment areas where, due to necessity of controlling effect of academic studies, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used.
    Findings: Findings indicate that there is a significant difference between Turk men and women and other ethnical groups in different standard areas. Turk men and women gained the highest scores in all four areas of standard, which shows that Turk people possess higher musts and criteria in areas of boundaries, control and authority, instrumental investment, and expressive investment. Balouch men obtained the lowest scores in many standard areas (control and authority, instrumental investment, and expressive investment), which may relatively be reasoned out by their marriage patterns, traditional norms, and tribe-style subsistence. Arab women gained significantly higher standards than their men counterparts in many regards (boundaries, control and authority, and expressive investment). Standards of Balouch women were, also, significantly higher than their men counterparts in many regards (control and authority, and both instrumental and expressive investments). Additionally, Fars women obtained significantly higher standards in both instrumental and expressive investments than their men counterparts.
    Discussion
    These differences appear to be rooted in authoritative parenting style, coping lifestyle, or marriage-specific patterns of this ethnicity that had been of influence in formation of their relationship standards. Higher scores gained by women in above-mentioned cases can be justified through differences in women’s cognitive system, evolution of the Iranian society toward modernism, and large-scale roles of women in this community. Overall, findings of the study prove differences in cognitions of the Iranian ethnicities, since individuals of each group have grown up and subsisted in different environments with special subcultures, experiences, and norms whose standards have been formed during years.
    Keywords: Boundary, Control, Expressive investment, Instrumental investment, Iranian ethnicities, Relationship standards
  • Tayebeh Salmani Shik, Saeed Givehchi, Ali Akbar Nazari Pages 67-88
    Introduction
    The concept of development sustainability with creating infrastructures for improving welfare of citizens would be possible that plays improving infrastructure and urban housing, fair and equitable distribution of facilities. The following research was conducted in order to analyze the impact of urban tourism on economic and social issues of slums and suburbs using views of local people and municipal authorities in Islamshahr county of Tehran province.
    Method
    This research is practical in purpose and is based on descriptive-analytical research method. In this research, the statistical population is local people and municipal authorities of Islamshahr county. With the help of Cochran formula the sample size of local people and municipal authorities has been calculated to be 315 and 30 people respectively. Questionnaires and direct interviews were used as data gathering tools in this research.
    Findings: Results of this research show us that perspectives of local people and municipal authorities show a meaningful difference between the impact of urban tourism in poverty reduction of slums in 3 subjects: increasing tourism-related jobs, developing infrastructures and tourism organizations and increasing the commercial spaces. Also, the results of Mann-Whitney test showed that both groups were studied (local people and municipal authorities) see a meaningful difference in perspective about the impact of urban tourism on social, cultural and environmental issues of slums in two subjects.
    Discussion
    Solving the problem of informal settlements depends on learning different aspects of their issues and their involvement in finding economic and social solutions. Strategies for sustainable tourism development is one of the most important suggestions and improving social and cultural conditions in these area.
    Keywords: Islamshahr, Slum area, Social welfare, Urban tourism
  • Mansoore Aazam Azadehei, Afsane Khaje Salehani Pages 89-118
    Introduction
    These settlements are facing a series of problems which are not limited only to the physical dimensions, but also create problems in the social and cultural aspects, leads to isolation from the mainstream of society. This article deals with the relationship between socio-cultural and economic characteristics of the residence and "feeling of social exclusion".
    Method
    Results have been achieved using the survey method and through multi-stage cluster sampling method, through interviews with 300 young people from 15 to 29 years old from the most favorable areas to less favorable localities Pakdasht.
    Findings: Youth living in Pakdasht neighborhood average evaluation of presence of neighborhood as is relatively inappropriate. These cultural and social values with the greatest determination in a high presence (appropriate evaluation) down presence (bad evaluation) from neighborhoods. More than half of people felt that they are living in neighborhoods stigmatized. An average feeling of social exclusion has been the case in the middle. This means that people living in Pakdasht, social exclusion were relatively feeling.
    Discussion
    What brings a feeling of social exclusion not directly their evaluation of presence of neighborhoods (socio-cultural values of trilogy, the physical and economic); but this evaluation is more effective when be accompanied with a sense of stigma of people to their neighborhoods; this means that until the evaluation is not associated with a feeling of stigma, found that feeling less social exclusion. Thus it can be said probably it is not so important that people evaluate their neighborhoods with high or low is important stigma that people feel from others; that is deeply humiliating.
    Keywords: Feelings of exclusion (voluntary) social, Feelings of stigma, Presence of neighborhoods
  • Nahid Sharifi Sharifi, Badri Shahtalebi Pages 119-148
    Introduction
    Nowadays due to the importance of nonprofit capitals such as psychological capital in using material capitals based on human, it is possible to consider the psychological capitals management as an important point in organizational studies by forming positivist psychology movement. Positivist psychology movement has had important results for leaders and managers of human resource and has showed that using positivist psychology principles have relation with operation improvement and efficiency, in practice.
    Method
    Present research has analyzed the relationship between psychological capital and organizational obligation and perceived job performance of headquarters staff in education system of Isfahan by descriptive method in correlation type. All 520 employees of education system in Isfahan took part in the statistical universe of this survey. 220 people were chosen by using convenience sampling method and Cochran's sample size formula. To collect data, psychological capital questionnaire of Luthnas and et al. (2007) with 24 questions, Allen and Meyer's organizational commitment questionnaire (1991) with 24 questions and Paterson’s perceived organizational performance questionnaire (1970) with 15 questions based on 5 degree Likert scale have been used. The validity of all three questionnaires were estimated by using Cronbach’s alpha coefficient (α) which equals to 0.79 in psychological capital, 0.80 in organizational commitment and 0.90 in perceived organizational performance.
    Findings: The result has shown that there are significant relationship between psychological capital with its dimensions and organizational commitment (r=0.537, P
    Discussion
    According to relation of all psychological capital dimensions and perceived organizational performance and organizational commitment and predicting role of psychological capital, it has concluded that to investing on improving psychological capital causes to improve organizational commitment and optimizing perceived organizational performance. Furthermore, positivism of psychological capital is more important due to it is able to predict more.
  • Mahin Dorosti, Shadi Azimi Azimi Pages 149-167
    Introduction
    The Community-based participatory evaluation is an applied scientific research that invites and encourages the people to full participation in evaluating their own community health programs with common objectives, in different stages, planning, implementing or concluding the programs. Collaboration of the Stakeholders develops their feeling of belonging to their community. It also gives them a new positive definition of evaluation programs, instead of a source of anxiety for blaming or rejecting. The involved people do the evaluation of their own programs instead of submitting this task to external evaluators. In other words, the main objective of participatory evaluation is empowering the community in planning, implementing and concluding their own lives and career programs.
    Method
    This research was conducted to utilize the “evaluation framework for community health programs”, as a participatory evaluation model for the community health action agencies’ programs, with regards to the “people to people” approach. The evaluation framework was planned and implemented in a community health Action Agency called “Mehr Tehran Pars” located in the East of Tehran, metropolitan region 4, with almost 63703 populations.
    Findings: Among the six success indicators, pointed out by evaluation participants (financial resources, human resources, service providing, communication, operations management and sustainability), the findings showed the maximum scale for capacity of the community health action agency was in operation management (%4.5) and the minimum scale was in supplying financial resources (%2.5). The scale for people satisfaction in cooperating with the agency was %50 and the scale for people satisfaction in the agency’s service providing was %48.
    Discussion
    The participatory evaluation proved that the agency needs some improvement and empowerment. The method of evaluation also could produces some valuable knowledge in full participatory working. In addition, the strength and weaknesses of the programs were explained to take into account in the future. The lessons were learned in this method by the participants were gathering success stories, using the gathered informations and supporting the agency’s changes and improvement.
    Keywords: Community, based participatory evaluation, Community health programs, Evaluation framework for community health action agency
  • Hassan Rafiey, Fardin Alipour, Fatemeh Khazaeli Parsa, Ali Farhodian Farhodian Pages 169-186
    Introduction
    We need a different approach for prevention of social problems such as addiction in university students. Medical students need more attention because they are more familiar with some of the drugs. This study aimed to develop a model for this group.
    Method
    Along with an extensive literature review, we developed a preliminary model and used Delphi method to validate it. We collected comments of 30 social problems experts, who have good experiences in the field of prevention of substance abuse in students, by email from April 2014 to August 2015 during three rounds of Delphi study.
    Finding: For the prevention of addiction and other social problems among the students we must consider these principles: Emphasis on quality of life, active participation of the students in the prevention programs, and considering cultural differences in planning. These are main principles in this approach.
    Discussion
    Using opinions of a wide range of experts on prevention of addiction, using participatory approaches to cover the weaknesses of previous models are the most important strengths of this model.
    Keywords: Prevention, Quality of life, Student, centered, Substance abuse
  • Amir Masood Shahram Nia Shahram Nia, Zohre Marandi, Razie Mehrabi, Mohsen Sistani Pages 219-187
    Introduction
    The most important effective indices on Cultural Capital forming is the possibility of having access to Media. Present article is investigating relationship between Cultural Capital and Media Consumption with using Knowledge Gap theory.
    Method
    The present study conducted among 188 students with using Survey method.
    Findings: There is a relationship between the media consumption with three variables (press, electronic and digital ) and cultural capital ( subjective, objective and institutional ). There is a positive correlation between all aspects of media with mental and institutional dimensions of cultural capital, but there is a negative relationship between press media with cultural capital.
    Discussion
    Inequality of media consumption leads to inequality in information among people and inequality in cultural consumption among them.
    Keywords: Cultural capital, Digital media, Electronic media, Institutional cultural capital, Objective cultural capital media consumption, Press media, Subjective cultural capital
  • Azam Taheri, Vahid Ghasemi, Masoud Kianpour Pages 252-221
    Introduction
    In our society one of the sensitive social issues which is tied to the topic of social justice is the special privileges and benefits that children of martyrs and veterans receive to compensate for the loss of their fathers. This research is done with the purpose of analyzing the relationship between these special privileges and perceived social justice.
    Method
    The method of the present research is quantitative (survey) and research tools are Rasinski’s social justice questionnaire (1987) and a researcher-made questionnaire. This is a correlation study conducted on 310 members of martyrs’ families in Isfahan city and ordinary citizens between the ages of 20-25 years old, selected using quota sampling method.
    Findings: There is a positive and significant relationship between special privileges and perceived social justice in the sense of increase or decrease any independent variables influence perceived social justice. Also, children of martyrs have more positive attitude towards special privileges compared with ordinary subjects.
    Discussion
    Ordinary people think that special privileges in areas such as education, health and welfare for martyr's and veteran's children is legitimate and righteous. However, when it comes to job offers by the government they become suspicious.
    Keywords: Isfahan, Martyr's family members, Perceived Social Justice, Veteran
  • Iraj Ghasemi Ghasemi, Mohammad Ghasemi Siani, Hossein Heidari Pages 286-253
    Introduction
    Deteriorated fabric are the part of city that influence on city form, function, quality and security. Therefore, realization of sustainable development and improve the quality of life and welfare of citizens require reconstruction and rehabilitation of city deteriorated fabric. Achieving this requires an enterprise and to facilitate the participation of all institutions involved the urban planning development and the people.
    Method
    This study is applied with quantitative and qualitative approach and for achieving data field survey is used. Operational indicators identified with the exploratory study through conducting interviews with ten experts and executives related to reconstruction of deteriorated fabric. The population of the research included managers and professionals related to the renewal of city deteriorated fabric and current residents that participated in the reconstruction. Sample society includes 362 heads of households that were random selected.
    Findings: Study finding indicate that the amount and intensity of the influence of the individual factors is more than structural, institutional and organizational factors. Assessment of importance of indicators shows that citizens participation in setting objectives, granting financial facilities and residents education factors are higher than average.
    Discussion
    To achieve effective and lasting contribution to structural, institutional, organizational and individual factors, combined and considered at the same time. However, individual factors have an important role. Attitude of people to participate requires consideration of individual factors. However, only changing people's attitudes for participation in the modernization and rehabilitation projects is not enough. In addition to individual factors, organizational and legal structures is necessary for participation.
    Keywords: Deteriorated fabric, Participation, Reconstruction, rehabilitation