فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم انسانی و اجتماعی - پیاپی 16 (زمستان 1383)

پژوهشنامه علوم انسانی و اجتماعی
پیاپی 16 (زمستان 1383)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسنعلی آقاجانی، مجتبی طبری، مهری نوری صفحه 13
    مستند به مرور پیشینه ی موضوعی مربوط به تحقیق حاضر، مشخص شده است که ساختار سازمان مهم ترین نقش را در کارکرد اثربخش سازمان های امروزی، از کارگاه های تعمیراتی کوچک گرفتهتا دولت های ملی جوامع مختلف ایفا می کند. بر این اساس با توجه به اهمیت و نقش ساختار بر کارکرد اثربخش سازمان ها، تعیین این که ساختار مناسب یک سازمان چیست؟ امری ضروری می نماید.
    در مقاله ی حاضر، با توجه به مرور پیشینه ی موضوعی مربوط به ساختار و نیز استفاده از مطالعات میدانی انجام شده، ساختار سازمانی موجود گمرکات استان مازندران با توجه به جامعه ی آماری 98 موردی کارکنان ادارات مذکور، تعداد 45 مورد به عنوان نمونه در نظر گرفته شده، سپس با جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم با استفاده از ابزارهای مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه و به خصوص پرسشنامه در قالب روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی و استفاده از نرم افزار آماری SPSS، به بررسی سه متغیر ساختاری: ماهیت مشاغل، سبک رهبری و فرهنگ سازمانی در وضع موجود اقدام شده، آنگاه به تبیین و ارائه ی الگوی مناسب ساختار سازمانی گمرکات استان مازندران پرداخته شده است. نتیجه ی تحقیق نشان داده است که سازمان های مورد مطالعه دارای پیچیدگی کم، رسمیت زیاد و نیز تمرکز زیاد می باشند. به عبارت دیگر نتیجه گیری شده است که ساختار سازمانی موجود گمرکات استان مازندران متمایل به ساختار مکانیکی است. تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات جمع آوری شدههم چنین نشان داده است که مشاغل موجود، مشاغلی ساده و تکراری بوده و لذا با ساختار سازمانی مکانیکی سازگار می باشند، سبک رهبری موجود با ساختار ارگانیکی هماهنگ می باشد و بالاخره این که فرهنگ سازمانی موجود فرهنگی مردسالار، جمع گرا، ریسک ناپذیر و همراه با توزیع ناعادلانه ی قدرت بوده و بنابر این با ساختار مکانیکی هم خوانی دارد.
  • علی اکبر امین بیدختی صفحه 37
    از آن جا که یکی از عوامل و پارامترهای عمده رشد و توسعه ی اقتصادی و اجتماعی هر جامعه، تربیت نیروی انسانی کارامد می باشد و آموزش های فنی و حرفه ای نیز یکی از راه کارهای تربیت کننده ی نیروی انسانی متخصص است، سطح معلومات و تجربیات فراگیران باید به گونه ای باشد که به راحتی بتوانند هماهنگ با رشته ی مهارتی خود جذب بازار کار گردیدند تا مشکل بی کاری وجود نداشته باشد. این مقاله به بررسی نقش آموزش های فنی و حرفه ای در توسعه ی خوداشتغالی در استان سمنان پرداخته است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی است که با کمک پرسشنامه محقق ساخته و اسناد و مدارک موجود، نشان می دهد که آموزش های فنی و حرفه ای تا حد زیادی می توانند در هر یک از بخش های کشاورزی صنعت و خدمات، برای فراگیران اشتغال ایجاد نمایند و هم چنین سازمان های آموزش فنی و حرفه ای مستقر در استان تا حد زیادی می توانند در مقایسه با سایر مراکز علمی (هنرستان ها، دانشکده های فنی و مهندسی، آموزشکده های فنی، دانشگاه علمی، کاربردی و...)، در فراهم آوردن فرصت های شغلی و تامین نیروی انسانی ماهر و متخصص تجربی در استان موفق باشند. در پایان با توجه به یافته ها، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، فرصت های شغلی، اشتغال نیروی انسانی ماهر
  • محمدرضا زالی، سیدمصطفی رضوی صفحه 51
    امروزه دانشگاه ها در سراسر دنیا اقدام به راه اندازی دوره ها و رشته های کارآفرینی نموده اند. این مقاله پس از بررسی وهم های آموزش کارآفرینی، در صدد پاسخ به این سؤال است که دانشگاه های معتبر جهانی چه عناوین درسی را برای آموزش این رشته عل می ارایه می کنند؟ در تحقیقی که بخش اصلی مقاله ی حاضر را تشکیل می دهد پژوهشگران مربوطه از روش هرمونتیک برای تجزیه و تحلیل برنامه های آموزش کارآفرینی 288 دانشگاه قاره ی امریکا و اروپا استفاده کرده اند.
    طبق نتایج حاصله همه دانشگاه های امریکایی مورد بررسی، در سرفصل های درسی، مباحث مربوط به آغاز فعالیت کسب وکار را گنجانده اند. همچنین درس «کارآفرینی، راه اندازی کسب و کار» در 120 دانشگاه (معادل 42 درصد آن ها) ارائه گردیده است. در حالی که درس «امور مالی سرمایه گذاری مخاطره آمیز» و درس «تدوین طرح تجاری فعالیت مخاطره آمیز» به ترتیب در 29 و 15 دانشگاه تدریس می شده است.
    نتیجه کلی بررسی های هرمونتیکی نشان می دهد که اولا اهمیت دروس کارآفرینی، یکسان نمی باشد. ثانیا، اهمیت هر یک از این دروس می-تواند به شدت، تحت تاثیر شرایط اقتصادی و سیستم آموزش عالی کشور مربوطه باشد.
    کلیدواژگان: وهم های کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، محتوای دوره های کارآفرینی، استراتژی آموزش کارآفرینی، دانشگاه، هرمونتیک
  • عباس صادقی، سیدحجت الله خودشکردار صفحه 83
    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه ی خودپنداره و موفقیت مدیران مدارس ابتدایی است که میزان اثرگذاری عواملی مثل مسؤولیت پذیری، ریسک پذیری، پنداشت قوی (احساس لیاقت و ارزشمندی) مدیران را بر موفقیت آن ها در مدیریت مورد توجه قرار می دهد. در این تحقیق ویژگی های فردی مدیران (جنس، سن، میزان تحصیلات، رشته ی تحصیلی، سابقه ی خدمت و سابقه ی مدیریت) مورد توجه قرار گرفته است. برای گردآوری اطلاعات که روش آن توصیفی تحلیلی است از یک پرسشنامه و 51 سؤال در طیف لیکرت استفاده شده است.
    این تحقیق نشان داد که تفاوت های معنی داری در متغیرهای خودپنداری و موفقیت مدیرانو ویژگی های فردی یعنی مدیران زن و مرد، میزان تحصیلات، رشته ی تحصیلی، سابقه ی خدمتو سابقه ی مدیریت وجود دارد. نتایج این تحقیق بیان کننده ی این موضوع است که مدیران مقطع ابتدایی ناحیه ی 2 رشت از خودپنداری بسیار بالایی برخوردار می باشند. آزمون های آماری مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از: خی دو X2، ضریب فیشر، Te کندال، و ضریب T تست. معنی داری فرضیه های (2، 3، 4، 5) از طریق T تست مشخص شد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، نگرش، موفقیت، عدم موفقیت، شخصیت
  • محمدرضا کسمتی صفحه 107
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی ارتباط میان میزان تغییرپذیری در ویژگی های شخصیتی و دوره تصدی سازمانی افراد بر مبنای فرضیه های تجانس اشنایدر (مدل جذب، انتخاب، افت) (1987) است. این تحقیق در صدد است این موضوع را هم در سطح تحلیل گروه و هم در سطح تحلیل فرد در میان یک سازمان مورد بررسی قرار دهد. روش مطالعه در این تحقیق، روش علی - مقایسه ای است. شیوه ی جمع آوری اطلاعات با تلفیق سوابق شغلی فرد و نیز پرسش نامه انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را مجموع مدیران اجرایی شرکت های تولیدی و بازرگانی بخش خصوصی تشکیل می دهد. نمونه ی مورد تحقیق تعداد 87 نفر از مدیران سازمان فروش یکی از شرکت های بازرگانی بوده که این شرکت از نظر جغرافیایی در سراسر کشور فعالیت دارد.
    فرضیه های تجانس در این پژوهش از طریق آزمون تفاوت در واریانس های ریخت های شخصیتی و طبقه بندی دوره ی تصدی افراد و با استفاده از تست لوین مورد آزمون قرار گرفته است. هم چنین ارتباط بین میانگین سطح تصدی و واریانس درون منطقه با استفاده از شاخصه های ریخت های شخصیتی مایرز- بریگز و تحلیل همبستگی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در سطح تحلیل فرد، هنگامی که تصدی سازمانی افزایش می یابد، گرایشی از کاهش واریانس در شخصیت کارمند پدیدار می گردد. گرچه این تفاوت در میان گروه های تصدی از نظر آماری معنا دار نیست از سوی دیگر در سطح تحلیل گروه به لحاظ آماری حمایت تجربی معنا دار و مستقیمی از فرضیه های تجانس صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فرضیه های تجانس، مدل جذب، انتخاب - افت، تصدی سازمانی، تغییر پذیری، ویژگی های شخصیتی
  • سعید مرتضوی، حمید مهربان صفحه 123
    پژوهش حاضر به منظور شناخت رابطه ی مهارت های ارتباطی مدیران و تعهد سازمانی دبیران مدارس متوسطه با تاکید بر دیدگاه دبیران صورت پذیرفته است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی مدیران و دبیران دبیرستان های پسرانه ی دولتی ناحیه ی 6 مشهد است که 92 دبیر با روش نمونه گیری pps انتخاب گردیدند. روش تحقیق از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه ی مهارت های ارتباطی و تعهد سازمانی استفاده شده است. برای تعیین روایی پرسش نامه ها از روش محتوایی و برای پایایی از روش آزمون مجدد و ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. به منظور تحلیل داده ها با توجه به فرضیه های تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T استفاده شده و نتایج با اطمینان 99 درصد حاکی از آن است که بین مهارت هایی ارتباطی مدیران و تعهد سازمانی دبیران رابطه ی معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مهارت گوش دادن، مهارت ترغیب کلامی، مهارت بازخور، تعهد سازمانی
  • چکیده ی مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 1
|
  • H.A. Aghajani, M. Tabari, M. Noori Page 13
    According to the review of literature concerning the present research it is clear that organizational structure plays the most important role on the effective performance of today’s organizations ranging from the smallest companies to the largest governmental organizations of different communities. Regarding the important role of the structure on the efficient performance of the organization it is important to determine the suitable structure. In this article, after the literature review, using survey research, the existing organizational structure of Mazandaran province customs is evaluated and also the nature of jobs, style of leadership and organizational culture are investigated and analyzed and a suitable structural pattern for the Mazandaran province customs is presented.In this research, the statistical society and sample were 95 and 45 elements respectively. Data and information collection instruments were Documents, Interviews and specially Questionnaires, and collected data was analyzed by SPSS software. The conclusions of research states that the existing organizational structure of Mazandaran Province Customs has low complexity, high formalization and high concentration, and therefore it is oriented to mechanical structure. The conclusions of research also states that the existing jobs are simple and repetative and therefore oriented to mechanical structur, leadership style is harmonized to organical structur, and at last organizational culture is man-oriented, group-oriented, not risk-oriented, along with an unjust distribution of power and therefore it is oriented to mechanical structur.
  • Aliakbar Aminbeidokhti Page 37
    Since one of the most important social and economic factors in each society is to train skilled Human resources and technical and Vocational education is one of the methods of training skilled human force; therefore, the knowledge and experience of graduates must be in such a way as to obtain employment opportunity very easily in the market place.This article, which is extracted from a detailed study, deals with the role of technical and Vocational education in the development of self employment in Semnan Province. The results of the study indicate that technical and vocational education can create enormous employment opportunities for graduates. It then goes to make suggestions based on results of study for sustainable employment opportunities in Semnan Province.
  • Mohammad Reza Zali, Seyed Mostafa Razavi Page 51
    Today, most Universities have established Entrepreneurship Training courses and disciplines. This article, after reviewing myths of Entrepreneurship training, answers the question that what syllables are offered for training of Entrepreneurship scientific discipline, by the top world Universities? In a research which shape core body of this article, researchers have used hermeneutic method for analyzing Entrepreneurship training plans of 288 American and European Universities.According to the above research results, all USA Universities offer discussions of business start up at entrepreneurship syllabus. Also, the course of "Entrepreneurship, business start up" has been offered at 120 Universities (42 percent). While, the courses of "Finance of venture investment" and "Business plan of venture activities" has been taught in respected order at 29 and 15 Universities.General results of hermeneutical investigations show that: 1. First, importance of entrepreneurship courses are not equal to one another.2. Second, importance of every one of these courses have intensified their impacts, under the situations of Economic and Higher education system.
  • A. Sadeghi, S.H. Khoshkerdar Page 83
    The purpose of the present study is to examine the relationship between imageself and the success of primary school principles which takes into account the degree of the effects of responsibility and risk acceptance of these principls on their success. Individual characteristics of principles such as gender, age, level of study, branch of study, serving record and management experience were studied. These characteristics were gathered based on Ligert spectrum which is explanatory and analytical and contains 51 questions. The statistical experiments include: X2 Chi square, Fischer coefficient, Kendal Te, and T-test. The significance of hypotheses 2, 3, 4 and 5 were tested using T-test.In this study it was shown that there are significant differences in the parameters of imageself, the success of principles, and individual characteristics such as gender, level of study, branch of study, serving record, and management experience. Based on these findings the primary school principles in district two of Rasht – Iran, possess very high imageself.
  • M.R. Kesmati Page 107
    The purpose of the present study is to examine the relationship between the degree of variability in personality characteristics and organizational tenure. In this study, the research methodology is causal- comparative method and the participants for this study include 87 sales managers who attended a two-day management seminar sponsored by their employer. The instruments used for collecting research data consist of a questionnaire (Myers-Briggs Type Indicator) and a simple interview for tenure data.To analyse the data, Levene’s test, ANOVA correlation and SPSS/PC software were used. These variables were examined at both the individual and group levels of analysis. The homogeneity hypothesis was first examined by testing for differences in variances for personality across tenure groups and also differences in tenure – group variances for personality were tested using Levene’s test for homogeneity of variances. The relationship between tenure and homogeneity of personality could also be examined at the group level using a corelational strategy. At the individual level, a pattern of decreasing variance in employee personality was found as organizational tenure increased, though the differences among the tenure groups were not statistically significant. At the group level, both statistically significant support and directional support was found for the homogeneity hypothesis.
  • Saeed Mortazavi, Hamid Mehraban Page 123
    The present research performed in order to recognize the relation between communication skills of managers and organizational commitment of secondary school's teachers, focuses on teacher's viewpoint. Statistical population of research includes all principles and teachers of governmental high schools of district 6 in Mashhad. By the sampling method of PPS 92 teachers were selected. Survey research strategy was used and in order to collect information, two questionnaires of communication skills and organizational commitment were used.In order to determine the reliability and validity of the measurements, face or content methods test – retest and Coronbach' alpha coefficient were used. In order to analyze data, according to research hypothesis, the Pierson correlational coefficient and the ‍T test were used and the results with 99% accuracy revealed that there is a significant relation between the communication skills of managers and the organizational commitment of teachers.