فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال هفدهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1389)

  • 258 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یدالله مهرعلی زاده صفحه 1
  • سیدمهدی سجادی، سیداسماعیل حسینی صفحه 7
    این مقاله به منظور تبیین دیدگاه های انسان شناسی و معرفت شناسی فوکو و نقد دلالت های آن برای حدود وظایف و اختیارات کنشگران آموزش و پرورش رسمی (دولت، مدیران و معلمان) انجام شد. نتیجه ی پژوهش حاکی از آن است که بر اساس دیدگاه انسان شناسی و معرفت شناسی فوکو دلالت های زیر قابل استنتاج است. آموزش و پرورش در پی کشف معنا نیست، بلکه وظیفه ی آن خود آفرینی است. آموزش و پرورش فاقد بنیان های ثابت و جهانی است، چون حقیقت امری متکثر و زمانمند است؛ لذا روش های ثابت و یکسان در تعلیم و تربیت مردود است. بر اساس مفهوم کثرت گرایی فوکو همه ی فرهنگ ها در کانون توجه آموزش و پرورش قرار می گیرند. آموزش و پرورش مدنظر فوکو ضد اقتدار گرایی است؛ لذا علایق اعضای جامعه تا آنجا که ممکن است مورد توجه قرار می گیرد. آموزش و پرورش باید انتقادی باشد؛ لذا سخن معلم و متون درسی امری مقدس تلقی نمی شود. در آموزش و پرورش توجه به عنصر «دیگری» نقش اساسی دارد؛ یعنی معلم بتواند دانش آموز را از عناصر دیگر و فرهنگ های دیگر مطلع کند. آموزش و پرورش مبتنی بر گفتمان است. بر اساس دیدگاه فوکو دولت یا دستگاه حاکم نمی تواند به طور کامل آموزش و پرورش را در انحصار خود درآورد و یک نقش روبنایی دار. بنابر این آموزش و پرورش به سمت غیر متمرکز شدن پیش می رود. همچنین در زمینه ی وظایف و اختیارات مدیران در آموزش و پرورش اساسا پست مدرن ها و فوکو هم از بکارگیری اصطلاح «مدیریت» خودداری می کنند و به جای آن اصطلاح «رهبری» را به کار می برند، چون در رهبری مناسبات انسانی حاکم است. لذا از نظر فوکو رهبر بر حسب اقتضاء توسط دیگران برگزیده می شود بنابراین در مدرسه همه ی قدرت در شخصی به نام مدیر متمرکز نمی شود. وظیفه و اختیار معلم هم در آموزش و پرورش ایجاد تحول و ارتباط موضوع های مختلف درسی با مسائل وسیع تر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است و به عنوان یک روشنفکر نقش ساختار زدایی خود را از فرهنگی که در آن زندگی می کند ایفا خواهد کرد. اما نقدی که به این دیدگاه وارد است، این است که حدود وظایف و اختیارات کنشگران آموزش و پرورش کاملا مشخص و تعریف شده نیست، بنابراین رسیدن به هدف های آموزشی و تربیتی با مشکل مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، معرفت شناسی، نقد، تعلیم و تربیت، کنشگران آموزش و پرورش رسمی، دلالت های تربیتی
  • حسین اسکندری، هاشم فرد دانش، سیدمهدی سجادی، علیرضا صادق زاده قمصری، سعید بهشتی صفحه 29
    مقاله پیش رو یکی از نظریه های یادگیری جدید و روبه رشد، تحت عنوان «ارتباط گرایی» را از نقطه نظر مبانی و پیش فرض های معرفت شناسی مورد نقد و بررسی قرار می دهد. ایده پردازان این نظریه، آن را نظریه یی برای عصر دیجیتال، و پاسخی مناسب به شرایط جدید و متغیر حال حاضر جوامع قلمداد می کنند. تاکنون پژوهش های متعددی در سراسر دنیا جنبه های مختلف این نظریه را – بویژه در رابطه با فضاهای مجازی و یادگیری های الکترونیکی- مورد پژوهش قرار داده اند، اما کمتر موردی را می توان یافت که از لحاظ معرفت شناسی به آن توجه کرده باشد. از آنجا که هر نظریه در انقیاد زمینه های فرهنگی و همچنین پارادایم های علمی حاکم بر زمانه خود است، به طور ویژه جوامعی که از مختصات انسان شناختی، معرفت شناختی و ارزش شناختی متفاوتی برخوردارند لازم است قبل از هر اقدام عملی در زمینه به کارگیری نظریه های جدید، آن را از جنبه های مذکور مورد بررسی و نقادی قرار دهند. بر این اساس پژوهشگران با روشی توصیفی-تحلیلی، به تبیین و نقد مبانی معرفت شناختی نظریه جدید پرداخته اند. نتیجه این بررسی نشان می دهد که این نظریه با اتکا به دانش ارتباطی (در برابر دانش کمی و کیفی) و همچنین التزام به نظریه ی برآمدنی (در برابر نظریه ی علی)، تلاش می کند از دیدگاه های تحویل گرایانه نسبت به یادگیری و فضاهای تعلیم و تربیت، به سوی دیدگاه های کل گرایانه حرکت کند؛ با این وجود، پژوهش نشان می دهد که تسری قوانین و یافته های دیگر علوم (فیزیکی) به علوم تربیتی، و همچنین انگاره ارگانیستی به آدمی، و یکسان انگاری قوانین شبکه های عصبی، اجتماعی و فناوری، به شکل پیچیده تری این نظریه را از جهات دیگری به یک نظریه تحویل گرا نزدیک کرده است.
    کلیدواژگان: ارتباط گرایی، دانش ارتباطی، معرفت شناسی، تحویل گرایی
  • بررسی عامل های موثر بر گرایش دینی دانش آموزان و ارایه راهکارهای مناسب / مورد مطالعه: دانش آموزان مقطع متوسطه شهر ارومیه
    محمد عباس زاده، حسن خراطیان خامنه، کاظم عباسی، مرتضی مبارک بخشایش صفحه 51
    مقاله حاضر، با هدف شناسایی عامل های موثر بر گرایش دینی دانش آموزان، نگاشته شده و در نظر دارد راهکارهای عملی برای این موضوع ارایه نماید. روش تحقیق، پیمایشی بوده و برای سنجش متغیرهای مستقل و وابسته، تعداد434 نفر با شیوه نمونه گیری طبقه یی، از بین دانش آموزان نواحی دوگانه آموزش و پرورش شهر ارومیه، به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به پرسشنامه های تهیه شده، پاسخ گفته اند. بر اساس یافته های تحقیق که از طریق نرم افزارSPSS17حاصل آمده است، میزان گرایش دینی دانش آموزان، متوسط به بالا بوده و در این میان، متغیرهای «مذهبی بودن والدین، عملکرد متولیان امور مذهبی و عامل سیاسی»، بیش از سایر متغیرها بر گرایش دینی دانش آموزان، تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، گرایش دینی، مذهبی بودن والدین، عملکرد متولیان امور مذهبی، عامل های اجتماعی
  • آیا برنامه های درسی آموزش عالی توانسته است مهارت تفکر انتقادی دانشجویان را رشد دهد؟ / مطالعه موردی: دوره های کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز
    اعظم رمضانی، عبدالله پارسا، مسعود صفایی مقدم صفحه 77
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر برنامه درسی آموزش عالی بر رشد مهارت تفکر انتقادی دانشجویان بود. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه یی، 500 دانشجوی کارشناسی (100 نفر از ورودی بهمن 87، 100 نفر از ورودی مهر 87، 100 نفر از ورودی سال 86، 100 نفر از ورودی سال 85 و 100 نفر از ورودی سال 84) از دو دانشکده ی اقتصاد و علوم اجتماعی و علوم پایه دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب شدند و با تکمیل آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTST) اطلاعات مورد نیاز گردآوری شده و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. بر اساس یافته های پژوهش، بین میزان رشد مهارت تفکر انتقادی دانشجویانی که سال آخر تحصیل خود را می گذرانند، با دانشجویان سال اول، تفاوت معنی داری وجود دارد و این تفاوت به نفع دانشجویان سال آخر است. همچنین این تفاوت معنادار، در مورد سه خرده مقیاس آزمون مهارت های تفکر انتقادی، یعنی ارزشیابی، تحلیل و استنباط نیز، صادق است. اما نکته ی قابل ذکر، این است که میانگین نمره های تفکر انتقادی دانشجویانی که سال آخر تحصیل خود را سپری می کنند، کمتر از حد متوسط است. بنابراین، از مجموع یافته ها می توان دریافت که تحصیل در دانشگاه توانسته است مهارت تفکر انتقادی دانشجویان را رشد دهد، به گونه یی که میانگین تفکر انتقادی دانشجویان سال آخر، نسبت به دانشجویان سال اول از رشد نسبتا قابل قبولی برخوردار بوده است؛ اما زمانی که نمره های تفکر انتقادی دانشجویان با نمره ی استاندارد آزمون مورد مقایسه قرار می گیرد، نمره ها ضعیف و پایین تر از حد متوسط بوده که این خود مسئله یی نگران کننده برای آموزش عالی خواهد بود و ضرورت بازنگری در هدف ها، روش های آموزشی رایج و بصورت کلی، ضرورت بازنگری در برنامه های درسی را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تفکر انتقادی، ارزشیابی، تحلیل، استنباط
  • سارا پیرحیاتی، یدالله مهرعلی زاده، حسین سپاسی صفحه 101
    هدف این تحقیق بررسی نقش واسطه یی هدف های پیشرفت بین ادراک از ساختار کلاس و اهتمام شناختی دانش آموزان سال اول دبیرستان های دولتی شهر ایلام بود. نمونه های این تحقیق از 288 دانش آموز دختر و 288 دانش آموز پسر، که با روش نمونه گیری خوشه یی چند مرحله یی تصادفی انتخاب شدند، تشکیل گردید. در این مطالعه آزمودنی ها مقیاس های ساختار تبحری کلاس، ساختار عملکردی کلاس، ساختار اجتنابی کلاس، هدف های تبحری، هدف های رویکرد-عملکرد، هدف های اجتناب-عملکرد، خودتنظیمی، راهبردهای پردازش عمیق و راهبردهای پردازش سطحی را تکمیل کردند. اعتبار و پایایی ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق بررسی و مناسب گزارش شدند. روش آماری بکار گرفته شده برای این مطالعه، روش تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL8.51 بود. نتیجه ها نشان داد تنها مسیر مستقیم هدف های رویکرد–عملکرد به راهبردهای پردازش عمیق معنادار نیست و سایر مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم معنادارند. همچنین با توجه به همبستگی موجود بین متغیرها و بهبود شاخص های نیکویی برازش، برنامه LISREL8.51 اضافه نمودن مسیرهای ساختار تبحری به خودتنظیمی، خودتنظیمی به راهبردهای پردازش عمیق و خودتنظیمی به راهبردهای پردازش سطحی و حذف مسیر هدف های تبحری به راهبردهای پردازش عمیق را پیشنهاد کرد. لذا پس از حذف مسیرهای مورد نظر و اضافه کردن مسیرهای پیشنهاد شده، نحوه ی برازش مدل اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفت. اکثر شاخص های برازندگی از انطباق کامل مدل اصلاح شده با داده ها حکایت دارد.
    کلیدواژگان: ساختار تبحری، ساختار عملکردی، ساختار اجتنابی، هدف های تبحری، هدف های رویکرد، عملکرد، هدف های اجتناب، عملکرد، خودتنظیمی، راهبردهای پردازش عمیق، راهبردهای پردازش سطحی و تحلیل معادلات ساختاری
  • سید محمد موسوی صفحه 129
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی انگیزه موفقیت طلبی و قدرت طلبی در بین مدیران زن و مرد مقطع متوسطه با سابقه کار مختلف مدیریتی در شهر اهواز بود. در این مطالعه 120 مدیر (60 مدیر دبیرستان های دولتی و 60 مدیر دبیرستان های غیرانتفاعی) از بین کلیه ی مدیران چهار ناحیه آموزش و پرورش شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه یی برگزیده شدند و به مقیاس های موفقیت طلبی و قدرت طلبی اقتباس شده پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که: الف) بین مدیران مقطع متوسطه دولتی و غیرانتفاعی از نظر میزان انگیزه موفقیت طلبی و قدرت طلبی تفاوت معنادار دیده می شود، ب) بین مدیران زن و مرد با سابقه مدیریتی مختلف از نظر انگیزه های موفقیت طلبی و قدرت طلبی تفاوت دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: انگیزه موفقیت طلبی، انگیزه قدرت طلبی، سابقه مدیریت، مدیران مقطع متوسطه
  • ابراهیم صالحی عمران، احمد جعفری صمیمی، جمال نیلی صفحه 143
    هدف مقاله ی حاضر بررسی مزیت نسبی رشته های تحصیلی آموزش عالی دولتی استان کردستان در مقاطع کاردانی و کارشناسی در سال های 1385- 1382 در دانشگاه کردستان و آموزشکده های فنی و حرفه ای دختران و پسران سنندج به عنوان مهمترین مراکز آموزش عالی دولتی استان و مقایسه ی آن با مزیت های اقتصادی این منطفه می باشد. نتایج محاسبه ی مزیت نسبی که با استفاده از روش مزیت نسبی آشکار شده بالاسا صورت گرفته نشان می دهد که استان کردستان از مجموع 15 بخش و 72 فعالیت اقتصادی در 8 بخش و 37 فعالیت دارای مزیت نسبی بوده، اما در آموزش عالی به علت محدودیت در رشته های تحصیلی با وجود اینکه اکثریت رشته ها دارای مزیت نسبی بوده اند اما هماهنگی زیادی با مزیت بخش های اقتصادی ندارند. همچنین از نظر اولویت در مزیت نسبی رشته ها و میزان هماهنگی با بخش های اقتصادی بین وضعیت دانشگاه کردستان و آموزشکده های فنی و حرفه ای دختران و پسران سنندج نیز تفاوت و جود دارد.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی آشکار شده، آموزش عالی، استان کردستان، رشته های تحصیلی، بخش های اقتصادی
  • عبدالحسین نیسی، ارسلان نمکی صفحه 171
    هدف این مطالعه بررسی رابطه ی نشر دانش (تسهیم دانش)[1] و سطوح یادگیری سازمانی[2] است. متغیرهای مورد سنجش نشر دانش؛ یادگیری سطح فردی، گروهی، سازمانی و ابعاد ساختار یادگیرنده بودند. نمونه های تحقیق از بین کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب شده و شامل کلیه ی دانشکده ها و سایر بخش های سازمانی می شدند. پرسشنامه های این مطالعه میان 130 نفر از کارکنان توزیع شدند که تعداد 101 پرسشنامه قابل استفاده در تحلیل نتایج تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دهنده ی ارتباط معنادار بین متغیرهای نشر دانش و یادگیری سطوح فردی- گروهی با سطح سازمانی هستند. مدل های تحلیل مسیر نمایانگر عدم هم افزایی برخی ابعاد یادگیری به منظور تسهیل نشر دانش در جامعه ی مورد بررسی می باشند.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، مدیریت دانش، نشر دانش
  • صمد ایزدی، سیده لیلا زمانی صفحه 193
    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی چگونگی ارزشیابی از آموخته های دانشجویان کارشناسی ارشد با تاکید بر متغیرهای زمینه یی ست که به شیوه ی توصیفی- پیمایشی انجام گردیده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه ی محقق ساخته برای دانشجویان و مصاحبه ی نیمه سازمان یافته با اساتید جمع آوری شده است. جامعه ی آماری این تحقیق شامل دانشجویان دوره ی کارشناسی ارشد و اساتید مدرس در این دوره تدریس است. بر اساس نتیجه های حاصله، از دیدگاه دانشجویان میزان استفاده از ارزشیابی تکوینی و تنوع روش های ارزشیابی پایانی در سطح کارشناسی ارشد در حد متوسط می باشد همچنین از دیدگاه دانشجویان برخی از ویژگی های زمینه یی تاثیرگذار بر نحوه ی ارزشیابی اساتید به ترتیب زیر عبارتند از: تخصص اساتید، شرکت در دوره های تخصصی و آموزشی، سابقه ی تدریس، مرتبه ی علمی، محل اخذ مدرک و جنسیت اساتید. نتیجه ی مصاحبه با اساتید نیز ضمن تاکید بر اهمیت متغیرهای مذکور در ارزشیابی از آموخته های دانشجویان نشان می دهد که اساتید استفاده از ارزشیابی تکوینی در دوره ی کارشناسی ارشد را مرسوم می دانند، اما روش های ارزشیابی پایانی را متنوع قلمداد نمی کنند. همچنین نتیجه ی آزمون ضریب عدم قطعیت در جدول توافقی بیانگر تفاوت نظرهای دانشجویان دختر و پسر در مورد تاثیر جنسیت اساتید بر نحوه ی ارزشیابی آنان است و تحلیل واریانس یک راهه نیز بیانگر تاثیر دانشکده ی محل تحصیل دانشجویان بر نظرهای آنان در مورد تنوع روش های ارزشیابی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، دانشجویان کارشناسی ارشد، ارزشیابی تکوینی، دانشگاه مازندران
  • جعفر ترک زاده، مهدی محمدی، مجتبی بذرافشان مقدم صفحه 215
    هدف کلی این تحقیق، بررسی وضعیت نیازهای دانشجویان و امید به تحقق پذیری آنها، بر حسب برخی ویژگی های فردی و تحصیلی آنان بوده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل 2350 دانشجوی شرکت کننده در اردوهای دانشجویی، از دانشگاه های مختلف کشور، در تابستان 1387 در شهر مشهد بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه یی و بر اساس متغیرهای جنسیت و محل سکونت، تعداد 245 دانشجو (138 مرد و 107 زن) به عنوان نمونه انتخاب شدند. یکی از ابزارهای این تحقیق بر اساس نیازهای آشکار مورای توسط محققین ایجاد شد و ابزار دیگر، مقیاس رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) بود. روایی و پایایی هر دو ابزار محاسبه شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون t، تحلیل واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که: 1) بالاترین میانگین نیازها متعلق به نیاز تجاوزگری و پایین ترین میانگین نیازها متعلق به نیاز وابستگی و پیوستگی می باشد. 2) در دو نیاز قدرت طلبی و مهرطلبی، دانشجویان زن میانگین بالاتری را نشان دادند و تفاوت معنادار به دست آمد. 3) دانشجویان مرد در امید به تحقق پذیری نیازهای غریزی، قدرت طلبی و فهم و ادراک و دانشجویان زن در امید به تحقق پذیری نیاز مهرطلبی میانگین بالاتری را نشان دادند. 4) تفاوت معناداری بین نیازهای آشکار دانشجویان خوابگاهی، ساکن در منزل دانشجویی و منزل شخصی وجود ندارد؛ اما دانشجویان خوابگاهی میانگین بالاتری را در زمینه ی امید به تحقق پذیری نیازهای خودمختاری و مهرطلبی نشان دادند. 5) رابطه مثبت و معناداری میان معدل تحصیلی و میانگین و امید به تحقق پذیری برخی نیازهای دانشجویان به دست آمد. 6) تفاوت معناداری بین میزان نیازها و میزان امید به تحقق پذیری آنها وجود دارد. 7) رابطه مثبت و معناداری میان میزان رضایت دانشجویان از زندگی و تلاش آنان برای بهبود آن با میزان وجود و امید به تحقق پذیری برخی نیازهای دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: نیاز، تحقق نیاز، ویژگی های فردی، تحصیلی، دانشجو
|
  • Page 7
    This Article was developed for the purpose to exploration of Foucault’s anthropology and epistemology and to critic of it s implications for limits of duties and authorities of practitioners of schooling. In purpose to responding this questions used inferential analytic and for gathering information the librarian method was used. The results made it clear that based on anthropology and epistemology of Foucault’s theory the following implications deducible. The aim of education is not discovering of meaning but it is “self creation. Education does not have fixed global foundations because the truth is temporal and plural. So the fixed and same methods are not acceptable. Based on Foucault’s pluralism, all cultures are placed in the center of attention of educational system. Foucault’s educational theory is antiauthoritarian so the interests of the member of community are paid attentions much as possible. Education should be critical. For this purpose teacher's statements or the texts are not considered as a holly issue. In education attention to “others” has basic rule. It means that teacher can inform the students from others cultures. Education is based on discourse. So to critique for the educational discourse we should discover hidden or events and bring them back in to the discourse. We should doubt in the intentions of truth. It means we should don’t think that education always try to obtain or discover of truth. Basic of Foucault’s methodological principles the students can know possible conditions of each era. And each era has special characteristics. So students won’t examine historical period with same criterion. Basic on Foucault’s perspective the government couldnt monopolize the education and it has superstructure rule. So education moves toward decentralization. Also in the field of tasks and authorities of administrator in education he and post modernism avoid to employ the “management” term instead they use “conduct” term Because in the humanistic relationship, conduct is dominated. So in the Foucault view the leader is selected by others base on situation. Thus in school all power is not focus in a person as administrator. Task and authority of teacher in education is criterion of transform and relationship between different subjects with waste social, political and economical problems and as an intellectual he will play the role of deconstruction in culture that lives in. But the most critical that inter to Foucault view is that domains of tasks and authorities of educational practitioners is not definite absolutely. So to obtain the educational purposes will be face to problem.
    Keywords: Anthropology, epistemology, critique, education, educational practitioners, implications
  • Page 29
    This article examines "connectivism", from presumptions view and epistemological aspects. Connectivism theoreticians, claim this theory is a new learning theory for digital age, and a response to new and unsteady conditions of today societies. Yet, many researches all over the world, have examined this theory from different aspects, especially in relation to virtual spaces and e-learning. But there are a few ones that have studied it from epistemological views. As any theory grounded in cultural context and also current scientific paradigm, societies that have different anthropological, epistemological and axiological coordinates, should examine new theories from this aspect, before they decide to apply it. In this regard researchers according to a descriptive-analytic method explain and criticize this theory. This review shows this theory by reliance to connective knowledge(versus quantity and quality knowledge) and obligation to emergent theory (versus causal theory), tries to move from reductionist views to holistic views in education environments; nonetheless research shows that application of results and rules of other sciences(physics) in education, and also organic tenet about human, and equalizing rules of neural, social and technological networks, makes this theory reductive, in more complicated way.
    Keywords: Connectivism, connective knowledge, epistemology, reductionism
  • Page 51
    The aim of present article is to identify factors that affect religious attitudes among students and to provide practical suggestions to deal with this issue. The research methods used in this study was survey and check the effects of dependent variable on the independent variable 434 high school students from among 36,718 students as the statistical community were selected by stratified random sampling. According to research findings (analyzed through Spss17), the depth and breadth of religious attitudes among students are desirable, and the variables such as having religious parents, performance of religious authorities and political factors were found to be more influential on religious attitudes of students than other variables.
    Keywords: Religious Attitudes, religious parents, performance of religious authorities, social factors
  • Page 77
    This research was conducted to investigate the effect of higher education on development of critical thinking. By classified random sampling, 500 undergraduate students for two college in five group ((2005, 2006, 2007, 2008, 2009)) were selected. By compeleting (CCTST) and analyzing data by SPSS, the results indicated that there were significant differences among five groups of students and senior students gaind better scores than the juniors. In addition differences were found in three subscale of the test (evaluation, Analysis, Inference). However, the results revealed that not only higher education has positive effect on development of critical thinking, but also the scores of all students were lower than standard mean of the test. This research suggests that in spite of the fact that development of critical thinking is related to family and educational background of students before entering the higher education, but revision and improvement in the structure and curricular of higher education, is necessary.
    Keywords: higher education, critical thinking, Evaluation, analysis, inference
  • Page 101
    The present study seeks to survey the mediatory role of achievement goals between class structure perception and cognitive engagement of students studying at the first grade of high school in governmental high schools of Ilam. Samples of the study were 288 male and 288 female students chosen through the multistage random Cluster sampling. The scales used were the indices of mastery structure of the class, avoidance structure of the class, mastery goals, performance-approach goals, performance-avoidance goals, self regulation, deep processing strategies and surface processing strategies. Validity and reliability of the methods used here have been reported to be suitable. The statistical method implemented in the study was "the structure modeling equation" done by the use of LISREL8.51 software. Results have shown that only the direct path of performance-approach goals towards deep processing strategies is not meaningful path and other direct and indirect paths are meaningful. Also with view to the correlation co-ef ficients observed among variables and improvement the goodness of fit of the indices, the LISREL8.51 program suggest adding the paths of mastery structure to self regulation, self regulation to deep processing strategies, and self regulation to surface processing structure and also removing the paths of mastery goals from the deep processing strategies. So, after removing the problematic paths and adding the suggested ones, the fit of the corrected model was examined. Most of fit indices obtalned support the complete agreement of the revised model with data.
    Keywords: Mastery structure, performance structure, avoidance structure, mastery goals, performance-approach goals, performance-avoidance goals, self regulation, deep processing strategies, surface processing strategies, structure modeling equation
  • Page 129
    The aim of this study was to compare the authority figure motivation and successful figure motivation between male and female manager's public and non-public high schools in Ahvaz. 120 managers (60 public high schools managers, and 60 non-public high schools managers) were randomly selected by stratified sampling. The results test-retest reliability and internal consistency for authority figure motivation and successfully figure motivation scales were significant, and satisfied. T-test analysis indicated that there is significant difference between public high school managers and non-public high schools managers in terms authority figure motivation and successfully figure motivation and, but there is not significant difference between male and female managers.
    Keywords: motivation, authority, successfully, manager, public high schools, non-public high schools
  • Page 143
    The aim of the present article is to investigate the comparative advantage of state higher education majors in Kurdistan province in bachelor’s degree and associate degree from 1382 to 1385 in Kurdistan University and boys and girls’ junior colleges in Sanandaj as the most important centers of state higher education in province and its comparison with economic advantages of this region. The results of the computation of comparative advantage that has been done by the revealed comparative advantage of Ballassa show that Kurdistan province has comparative advantage in 8 sections and 37 activities out of 15 sections and 72 economic activities but although most of the majors have comparative advantage in higher education, there is not so much accordance with economic sections’ advantage due to limitations in majors. There is also difference between KurdistanUniversity and boys and girls’ junior colleges in Sanandaj in priority of comparative advantage of majors and the degree of accordance with economic sections.
    Keywords: Revealed comparative advantage, higher education, Kurdistan province, majors, section
  • Page 171
    The main purpose of this study is to investigate the extent to which knowledge sharing affect levels of organizational learning. The research samples have been selected from all employees among faculties and other organizational units in Shahid Chamran University of Ahvaz. The Jacobs & Roodt’s knowledge sharing and Watkins & Marsick’s long version DLOQ questionnaires were distributed to 130 participants and finally, the analysis was based on 101 usable questionnaires. The regression analysis results suggest that there is a significance relation between knowledge sharing and levels of organizational learning, and provided models fit to the data. Path analysis revealed that some of the learning variables are not correlated with knowledge sharing.
    Keywords: Organizational learning, learning organizations, knowledge management, Knowledge Sharing
  • Page 193
    The main purpose of this research was to find out how the MA students learned knowledge is evaluated. This study put the emphasis on contextual variables as done through a descriptive survey. Data were collected through a researcher made questionnaire for students and a semi-structured interview with the faculty members. MA students and faculty members teaching this course constitnted the statistical population of this study. Analysis of the data showed that, from the view- point of the students, the degree of use of formative evaluation and the variety of final evaluation methods at the MA level was at an average level. Students reported that some effective contextual factors in evaluation are the instructor’s level of expertise, his/her participation in specialized and educational (methods) courses, teaching experience, status and level of education, place or university where the instructor’s degree was received, and the instructor’s gender. Analysis of data collected from professors, showed that professors consider as customary the use of formative evaluation at MA level. However, they do not consider as effective summative evaluations a effective. Results from the U.C test showed that the views of girl and boy students differ regarding the effect of gender of their professors on their evaluation. One way analysis of variance also showed that the factor of type of faculty the students came crun hed an effect on their view with respect to the variely of the existing methods of evaluation.
    Keywords: Academic achievement evaluation, formative evaluation, MazandaranUniversity
  • Page 215
    The aim of this study was to study the relationship between college students’ individual and academic characteristics and their manifest needs and hope to meet them. So 245 undergraduate students (138 male and 107 female) were selected that involved at summer camps in Mashhad city in 2008. Tow questionnaires was used. One of them was constructed by researchers in based of Murray's manifest needs; and another one was Life Satisfaction Scale (Diner et al, 1985). Using descriptive statistics, T test, ANOVA and Pearson corr., the data was analyzed. Results indicated: Aggression need had the highest and affiliation need had the lowest mean. 1- The female students showed higher mean than male students in power and Impulsivity. 2- The male student showed higher hope to need meet in Impulsivity, power and Understanding and female students showed higher hope to need meet in succorance. 3- There is no significant difference among students in manifest needs, in terms of their residence; but the students who live in dormitory showed higher mean in hope to need meet in autonomy and succorance. 4- There are significant relationships among students’ academic average and their some needs, and hope to meet them. 5- There is significant difference between manifest needs and hope to meet them. 6- There are some significant relationships among students’ life satisfaction and try to better life whit some needs and hope to meet them.
    Keywords: Need, needs meet, college student