فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مرضیه عالی، بختیار شعبانی ورکی، طاهره جاویدی کلاته آبادی، محمدرضا آهنچیان صفحات 5-28
    کودکان در طول تاریخ آموزش و پرورش همواره از طریق روش ها، راهبردها و دیدگاه های مختلف کنترل شده و به نظم در آمده اند. این شیوه ها که امروزه به عنوان شیوه های نوین انضباطی در مدرسه به کار گرفته می شوند، از نظر میشل فوکو و پیروانش؛ یعنی رز، مارشال، رادفورد و میلی[1] به عنوان روش های انقیاد کودکان در نظام های آموزشی مورد انتقاد قرار گرفته اند. در این مقاله تصریح شده است که چگونه شیوه های انضباطی که با هدف تربیت افرادی سودمند و مفید برای اجتماع در نظام های آموزشی به کار گرفته می شوند، می توانند به انقیاد و مطیع سازی آن ها منجر شوند. از این رو ضمن تبیین این نگاه نقادانه به رژیم های عمل انضباطی در نظام آموزشی، به تاسی از دیدگاه تبارشناسانه ی فوکو، پیوند میان قدرت- دانش در تحول فهم بشر از عمل انضباطی مورد بررسی قرار گرفته و خاطر نشان شده است که طی تاریخ تحول رویکردهای انضباطی ( مداخله ای، تعاملی و عدم مداخله) در دانش تربیتی؛ گفتمان های اقتصادی- سیاسی و اجتماعی لیبرالیستی، نظام های آموزشی را تبدیل به عاملی برای انقیاد کودکان توسط خودشان کرده اند.
    کلیدواژگان: تعذیب، تنبیه، انضباط مدرن، رویکرد مداخله ای انضباط، رویکرد تعاملی انضباط، رویکرد عدم مداخله ای انضباط
  • بهروز رفیعی صفحات 29-50
    با آن که در ذهن و زمان فارابی، فلسفه ی تربیت حیات و هویت مستقل و بازشناخته ای ندارد، با ریزکاوی در آثار او می توان به شماری از مفاهیمی که امروزه در فلسفه ی تعلیم و تربیت مطرح است پی برد و دریافت که فارابی پس از جابر بن حیان و کندی، سومین فیلسوف تربیت در جهان اسلام است که پاره ای از دیدگاه های تربیتی او به یادگار مانده است. در جستار پیش رو تلاش شده است از رهگذر پژوهشی بنیادی- تاریخی و با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، اندیشه های تربیتی فارابی واکاوی شود تا معلوم گردد وی تعلیم و تربیت را چه سان تعریف کرده است و درباره ی امکان و ضرورت تربیت چه گفته است و اهداف و اصول و عوامل تربیت از نگاه او کدام است و وی نسبت به برنامه ی درسی و ساحت های تربیت و روش های تربیتی چه دیدگاهی داشته است.
    کلیدواژگان: فارابی، فلسفه ی تربیت (تعریف، امکان، ضرورت، اهداف، اصول، عوامل، برنامه ی درسی، روش ها)
  • سید منصور مرعشی، یدالله مهرعلیزاده، طلعت طوسی صفحات 51-74
    هدف این پژوهش بررسی مبانی نظری جهانی شدن و اثرات آن بر اهداف کلی برنامه ی درسی نظام آموزش و پرورش ایران می باشد. در این رابطه سه نظریه ی مهم فلسفی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی که در آثار والراشتاین (نظریه ی نظام جهانی)، مایر و بولی (نظریه ی سیاست جهانی) و رابرتسون (نظریه ی فرهنگ جهانی) بوده، در حوزه ی نظام آموزشی و برنامه ی درسی بررسی شده است. بازتاب هر نظریه در برنامه ی درسی نشان می دهد که جهت گیری برنامه ی درسی نظام های آموزشی به سمت جریانی از تکثرگرایی، توجه به خرده فرهنگ ها، توجه به هویت ملی و بومی، آموزش فنی حرفه ای، آموزش مادام العمر و تمرکززدایی پیش می رود. با توجه به این که جامعه ی ایران نیز جامعه ای جوان و در حال گذر است و ضرورت میزان اثرپذیری اهداف برنامه ی درسی این کشور از تحولات جهانی امری اجتناب ناپذیر است، لذا این پژوهش با بهره گیری از روش کیفی– تحلیلی به بررسی میزان تناسب اهداف برنامه ی درسی ایران با اهداف برنامه ی درسی نظریه های نامبرده پرداخت. در این پژوهش مشخص شد این نظریه ها شباهت ها و تفاوت هایی با اهداف برنامه ی درسی ایران دارند و فرصت ها و تهدیدهایی ایجاد می کنند. فرصت های این سه نظریه برای برنامه ی درسی ایران، توجه به خصوصی سازی، تمرکز زدایی، برنامه ی درسی تلفیقی، تاکید بیش تر بر هویت ملی، خرده فرهنگ ها، صلح و آموزش مداوم می باشد. تهدیدات این سه نظریه برای برنامه ی درسی ایران در تاکیداتی است که بر برنامه ی درسی موضوع محور، بهره کشی اقتصادی، ترویج روحیه ی مصرف گرایی و ناهمواری توزیع دانش دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، برنامه ی درسی، اهداف، نظریه های جهانی شدن
  • نعمت الله عزیزی، پریوش جعفری، ولی الله فرزاد، محمد صنوبری صفحات 75-94
    این پژوهش با هدف بررسی موانع گسترش مشارکت بخش خصوصی در آموزش و پرورش ایران (موردکاوی مدارس غیرانتفاعی) از دیدگاه مدیران و صاحب نظران حوزه ی اقتصاد آموزش انجام گرفت. نمونه ی آماری عبارت بود از 284 نفر از مدیران مدارس غیر انتفاعی پسرانه ی شهر تهران و 10 نفر از صاحب نظران اقتصاد آموزش دانشگاه های تهران که به ترتیب با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای مشتمل بر 62 گویه از عوامل موثر در عدم توسعه ی مدارس غیر انتفاعی در دو بخش عوامل طرف تقاضا و طرف عرضه بود. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از آزمونt تک نمونه ای استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که نگرش منفی و عدم اعتماد دولت به بخش خصوصی برای فراهم سازی آموزش، هدف تک بعدی از مشارکت، عدم انگیزه ی بخش خصوصی برای حضور در بازار آموزشی و عدم پیش نگری امکانات و اقدامات تسهیل کننده ی حضور بخش خصوصی از مهم ترین موانع گسترش مدارس غیر انتفاعی از دیدگاه مدیران و صاحب نظران بوده است.
    کلیدواژگان: مدارس غیر انتفاعی، مشارکت دولتی، خصوصی، موانع توسعه ی مدارس غیر انتفاعی، موانع مشارکت بخش خصوصی در آموزش
  • آزاده کردزنگنه، سکینه شاهی، یدالله مهرعلیزاده صفحات 95-116
    این پژوهش در سطح سازمان آب و برق استان خوزستان تحت عنوان بررسی اثربخشی دوره های آموزشی ICDL برتوانمندی های دانشی، نگرشی و مهارتی کارکنان انجام گردید. الگوی نظری تحقیق بر اساس الگوی انتقالی هالتون بود که با بهره گیری از تحقیق آمیخته (کمی و کیفی) بررسی گردید. جامعه ی آماری این تحقیق کلیه ی کارکنان و مدیران سازمان آب و برق خوزستان را تشکیل می دهد، که مجموعا 1270 نفر می باشند. در این خصوص با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند اما تعداد پرسشنامه ی برگشت داده 200 مورد بوده است. با 20 نفر نیز مصاحبه انجام گرفت. ابزارهای جمع آوری اطلاعات تحلیل اسناد شرکت، مصاحبه و پرسشنامه است، که در سه حیطه ی دانشی، مهارتی و نگرشی توسط پژوهشگر تهیه گردیده است. روایی پرسش نامه با استفاده از روش روایی صوری و پایایی آن از طریق روش آماری آلفای کرونباخ محاسبه گردید که میزان آن 95/0 بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. بعد از تحلیل نتایج مشخص شد تاثیر دوره های آموزشی ICDL برتوانمندی های دانشی، مهارتی و نگرشی، ضعیف و پایین تر از استاندارد تعیین شده است، که نشان دهنده ی ضعف در نظام آموزشی سازمان است.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی ICDL، اثربخشی آموزشی
  • هاشم فردانش، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی، ناصر همتی، منصور رضایی، صغرا عمرانی صفحات 117-136
    هدف این پژوهش شناسایی روش آموزش مناسب برای آموزش مداوم جامعه ی پزشکی با استفاده از روش آموزش متداول (مبتنی بر سخنرانی) و دو روش آموزش الکترونیکی بود. در یک بررسی نیمه آزمایشی 90 پزشک عمومی و دستیار بر اساس فراخوان درون دانشگاهی، از دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و با روش نمونه گیری در دسترس در سه گروه 30 نفره شرکت کردند. روش آموزش مداوم متداول به صورت حضوری در کلاس درس و با قالب سخنرانی توسط استادان با تجربه ی دانشگاه بود. محتوای یادگیری الکترونیکی در گروه دوم با استفاده از نرم افزار مایکروسافت پاورپوینت 2010 و با دو رسانه ی متن و تصویر؛ و در گروه سوم با استفاده از نرم افزار Macromedia Flash CS5 و با هر پنج رسانه ی آموزشی (متن، صوت، تصویر، پویانمایی و ویدئو) تولید شد. لازم به ذکر است که برای هر سه گروه از محتوای متنی یکسان استفاده شد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل چهار پرسشنامه، یک پرسشنامه ی جامعه شناختی (با 8 گویه)، یک پرسشنامه ی سنجش میزان یادگیری با مقایسه ی پیش و پس آزمون (با 20 سوال در سطح کاربرد طبقه بندی الگوی مریل) و دو پرسشنامه ی سنجش میزان انگیزش بر اساس دو روش آموزش متداول و آموزش الکترونیک (با 48 گویه) بود. داده ها به کمک آزمون های آماری مجذور کای، تی زوجی، تحلیل واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و توکی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات سه گروه در پیش آزمون وجود نداشت (05/0>P). نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در پس آزمون نشان داد که از نظر میزان یادگیری بین گروه اول و گروه دوم تفاوت معنی داری وجود نداشت و در گروه سوم بیش ترین میزان افزایش در یادگیری نسبت به گروه های دیگر وجود داشت که از نظر آماری معنی دار بود (001/0=p). همچنین انگیزش شرکت کنندگان در گروه دوم نسبت به گروه اول بیش تر بود و شرکت کنندگان با روش طراحی شده با الگوی مریل، رایگلوث و کلر نسبت به دو روش دیگر از سطح انگیزش بیش تری برخوردار بودند (001/0=P). نتیجه این که روش آموزش طراحی شده با الگوهای طراحی آموزشی و انگیزشی به لحاظ میزان یادگیری و انگیزش برای آموزش پزشکان نسبت به دو روش آموزش متداول و طراحی شده با الگوهای طراحی آموزشی صرف اثربخش تر بود.
    کلیدواژگان: الگوهای طراحی آموزشی و طراحی انگیزشی، یادگیری و انگیزش، آموزش مداوم پزشکی متداول و الکترونیکی
  • اصغر شیرعلی پور، مسعود اسدی، علی محمد نظری، زینب شکوری صفحات 131-154
    پژوهش حاضر با هدف بهره گیری از یکی از شیوه های نوین پژوهش، تحت عنوان «فراتحلیل»، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده در کشور ایران، در زمینه ی مطالعات دوزبانه و آموزش های پیش از دبستان در پیشرفت تحصیلی پرداخته است. بدین منظور، تعداد 28 پژوهش انجام یافته در زمینه ی مطالعات دوزبانگی و آموزش پیش دبستانی از مراکز پژوهشی کشورگردآوری و از میان آن ها به روش پیشنهادی تابانه (2004) و نمونه گیری گوله برفی تعداد10 پژوهش که قابلیت بررسی داشت، برای فرا تحلیل انتخاب شد. پژوهش ها بر اساس این فهرست که شامل مولفه های روش شناختی تحقیق مانند پرسش ها، فرضیه ها، اهداف، جامعه ی آماری، نمونه گیری، روش پژوهش، روش آماری، روایی و پایایی پرسشنامه ها است، برای فرا تحلیل انتخاب شدند. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار فرا تحلیل جامع صورت گرفت. نتایج پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش اشمیت وهانتز (1990) نشان داد که رابطه بین دوزبانگی و پیشرفت تحصیلی حمایت لازم را دریافت نکرد. همچنین نتایج حاکی از آن است که آموزش های پیش از دبستان، عملکرد تحصیلی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: فرا تحلیل، دوزبانگی، آموزش های پیش از دبستان، پیشرفت تحصیلی
  • ناصر بهروزی، معصومه شغابی، مهناز مهرلبی زاده هنرمند، غلامحسین مکتبی صفحات 155-170
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی یادگیری خود راهبر و مولفه های آن با رضایت از زندگی و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان های دولتی شهر بوشهر بود. بدین منظور 246 دانش آموز به شیوه ی تصادفی چند مرحله ای انتخاب و در پژوهش حاضر شرکت نمودند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر مقیاس خود راهبری در یادگیری (فیشر و همکاران)، مقیاس چند وجهی رضایت از زندگی (هیوبنر) بود و نیز برای ارزیابی عملکرد تحصیلی میانگین نمرات درسی (معدل) دانش آموزان مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل رگرسیون نیز به کار رفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین یادگیری خود راهبر و ابعاد آن (خود مدیریتی، رغبت به یادگیری و خود کنترلی) با رضایت از زندگی و عملکرد تحصیلی رابطه ی مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که بعد خود مدیریتی بهترین پیش بین رضایت از زندگی و بعد رغبت به یادگیری بهترین پیش بین عملکرد تحصیلی است. به عبارتی نتایج تحلیل نشان داد که مولفه های یادگیری خود راهبر پیش بین مناسبی برای رضایت از زندگی و عملکرد تحصیلی هستند.
    کلیدواژگان: یادگیری خود راهبر، رضایت از زندگی، عملکرد تحصیلی
  • مریم سبزواری، احمد عابدی، محمد جواد لیاقتدار صفحات 171-188
    پژوهش حاضر به «مقایسه ی یادگیری اجتماعی- هیجانی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان مدارس غیر دولتی بدون کیف و دولتی شهر اصفهان» پرداخته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر پایه ی چهارم و پنجم مقطع ابتدایی مدارس بدون کیف و دولتی شهر اصفهان در سال تحصیلی 89-1388 بوده است. بدین منظور، 157 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه های یادگیری اجتماعی- هیجانی کورین و همکاران (2009) و مهارت اجتماعی گرشام و الیوت (1990) استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در حیطه ی یادگیری اجتماعی- هیجانی بین دانش آموزان مدارس بدون کیف و دولتی تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: مدرسه بدون کیف، مدرسه ی دولتی، یادگیری اجتماعی، هیجانی، مهارت اجتماعی، دانش آموز
  • سودابه بساک نژاد، راضیه سعیدی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 189-202
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش متغیرهای ادراک تهدید، اضطراب شناختی امتحان، سبک بزرگ نمایی تهدید، اسناد به عملکرد و ترس از ارزیابی منفی به عنوان متغیرهای پیش بین اضطراب امتحان در دختران دبیرستانی بود. 874 نفر از دانش آموزان پایه ی سوم دبیرستان های شهر اهواز، به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه ی اضطراب امتحان پاسخ دادند. پس از آن دو گروه فاقد و واجد اضطراب امتحان (هر گروه 105 نفر) انتخاب شدند و به ابزارهای تحقیق پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز به روش گام به گام استفاده شد که نشان داد متغیرهای پیش بین قادرند اضطراب امتحان را پیش بینی کنند. از میان انواع متغیر های پیش بین اضطراب شناختی امتحان و سبک بزرگ نمایی تهدید بهترین پیش بینی کننده ی اضطراب امتحان می باشند. نتایج بیان می کنند که عوامل شناختی نقش مهمی در پیش بینی اضطراب امتحان دختران دبیرستانی دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، اضطراب شناختی امتحان، تهدید ادراک شده از امتحان، بزرگ نمایی تهدید
  • محمود بحرانی، غلامرضا رجبی صفحات 203-220
    این پژوهش با هدف مطالعه ی تاثیر ساختارهای هدف کلاسی بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان با توجه به نقش میانجی خودکارآمدی و نیازهای روان شناختی به اجرا در آمده است. در این مطالعه برای آزمایش مدل فرضی از روش همبستگی به شیوه ی تحلیل مسیر استفاده شد. 160 دانش آموز دوم متوسطه (77 دختر و 83 پسر) در سال تحصیلی 90-1389 به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایتصادفی دو مرحله ای از نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده مقیاس نیازهای اساسی روان شناختی (1985)، ساختارهای اهداف کلاسی (2003)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (1982) و مقیاس رضایت از زندگی (2007) بودند. نتایج نشان داد اثر ساختار اهداف عملکردی از سوی داده های تجربی مورد تایید قرار نمی گیرد، اما تاثیر ساختار اهداف تبحری بر بهزیستی از سوی داده های تجربی حمایت می شود. متغیر برون زاد اهداف تبحری از توان پیش بینی کنندگی معنی داری برای پیش بینی متغیرهای وابسته میانی خودکارآمدی و نیازهای روان شناختی برخوردار بودند؛ و این دو به نوبه ی خود پیش بینی کننده ی معنی داری برای متغیر نهایی بهزیستی روان شناختی بودند. این یافته در راستای اهمیت اهداف تبحری که بر یادگیری به منظور تسلط بر موضوع تاکید دارند به طور نظری و منطقی قابل فهم است.
    کلیدواژگان: ساختار هدف کلاسی، بهزیستی روان شناختی، خودکار آمدی، نیازهای روانشناختی
  • علی بنی اسدی، هادی پورشافعی صفحات 221-242
    هدف از این پژوهش بررسی اعتبار و پایایی فرم کوتاه و تجدید نظر شده ی رویکردهای مطالعه برای سنجش رویکردهای مطالعه، دانش آموزان مقطع متوسطه بود. به این منظور نمونه ای 310 نفری (155 پسر و 155 دختر) که 144 نفر از آن ها در رشته ی ریاضی و 166 نفر در رشته ی تجربی تحصیل می کردند به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس مذکور را تکمیل کردند. ضرایب همسانی درونی از طریق محاسبه ی همبستگی هر سوال با نمره ی کل هر رویکرد بین 30/0 و 71/0 به دست آمد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی به کمک چرخش واریماکس نشان داد که همسو با نتایج لانگ (2000)، رویکرد راهبردی با تمام سوالاتش در یک عامل و سوالات رویکرد سطحی و عمیق هر کدام در دو عامل بار گرفتند و به این ترتیب پرسشنامه (با حذف دو سوال با بار عاملی پایین) از پنج عامل راهبردی، یادسپاری نامنسجم، درک مفهوم، ارتباط مفاهیم و ترس شکست تشکیل شده است .علاوه بر این رابطه ی منفی به دست آمده بین رویکرد سطحی با رویکرد عمیق و رویکرد راهبردی و رابطه ی مثبت رویکرد عمیق و رویکرد راهبردی همسو با تمام پژوهش های پیشین گواهی بر روایی مقیاس است. آلفای کرونباخ محاسبه شده برای رویکرد عمیق، سطحی و راهبردی به ترتیب 67/0، 57/0 و 67/0 به دست آمد. همچنین ضرایب پایایی بازآزمایی برای آن ها در حد مطلوب و به ترتیب 67/0، 73/0 و 67/0 محاسبه شد که حاکی از ثبات در اندازه گیری رویکردهای مطالعه، دانش آموزان مقطع متوسطه است.
    کلیدواژگان: پایایی، دانش آموزان مقطع متوسطه، روایی، رویکردهای مطالعه
  • غلام حسین رحیمی دوست، داریوش نوروزی، هاشم فردانش، محمدحسن امیر تیموری صفحات 243-268
    یکی از مهم ترین مولفه های الگوی طراحی محیط های یادگیری حل مشکل تکیه گاه سازی است. هدف اصلی این تحقیق بررسی ابعاد تکیه گاه سازی آموزشی و تدوین الگوی مطلوب برای محیط یادگیری سازنده گرای مشکل گشایی مبتنی بر کامپیوتر بود. روش تحقیق مورد استفاده روش آمیخته و شامل تحلیل محتوای کیفی و پیمایش بود. روش تحلیل محتوای کیفی مورد استفاده روش قیاسی بود. ابزار تحقیق پیمایش یک پرسشنامه ی محقق ساخته بود که روایی آن به تایید 5 نفر متخصص حوزه ی علوم تربیتی رسید. برای تعیین پایایی از روش بازآزمایی استفاده شد. ضریب همبستگی به دست آمده (499/0) بین دو آزمون در سطح 05/0 معنی دار بود. روش نمونه گیری تحلیل محتوای قیاسی روش انتخاب هدفمند بود. همچنین روش نمونه گیری تحقیق پیمایش، تصادفی ساده بود. یافته های تحقیق نشان داد که تکیه گاه سازی آموزشی مطلوب بر اساس مهارت های فراشناختی یادگیرنده مستلزم استفاده از تکیه گاه سازی فراشناختی است و در ادامه نیز راهبردهای تکیه گاه سازی فراشناختی برای پشتیبانی از مهارت های فراشناخت یادگیرنده تعیین شدند. همچنین یافته ها نشان داد که تکیه گاه سازی آموزشی مطلوب بر اساس سطح انگیزش پیشرفت تحصیلی یادگیرنده مستلزم استفاده از تکیه گاه سازی انگیزشی است و در ادامه نیز راهبردهای تکیه گاه سازی انگیزشی برای پشتیبانی از انگیزش یادگیرنده تعیین شدند. همین طور یافته ها نشان داد که تکیه گاه سازی آموزشی مطلوب بر اساس دانش پیشین یادگیرنده مستلزم استفاده از تکیه گاه سازی شناختی است و در ادامه راهبردهای تکیه گاه سازی شناختی مشخص شدند. همچنین راهبردهای تکیه گاه سازی آموزشی مطلوب بر اساس محیط های یادگیری حل مشکل شناسایی شدند. بدین ترتیب چارچوب تکیه گاه سازی آموزشی شناسایی و الگوی تکیه گاه سازی آموزشی مطلوب تدوین شد. در نهایت الگوی پیشنهادی از نظر 20 متخصص حوزه ی تکنولوژی آموزشی اعتباربخشی شد.
    کلیدواژگان: تکیه گاه سازی آموزشی، چارچوب تکیه گاه سازی آموزشی، محیط یادگیری حل مشکل، محیط یادگیری حل مشکل مبتنی بر کامپیوتر
|
  • M. Ali, B. Shabani Varaki, T. Javidi Kalateabadi, M.R. Ahanchian Pages 5-28
    Children in the course of the history of education have been consistently controlled and disciplined by different methods and policies, and from different perspectives. Those methods that are being presently applied as the new disciplinary methods in schools are proclaimed to be the new methods of children obedience in systems of education by Michelle Foucault and his followers, namely Rose, Marshall, Radford; and Millie. This article is an effort to demonstrate how disciplinary methods that are aimed at training efficient and useful individuals for the society by educational systems can lead to obedience and subordination of individuals. To this end, explaining this criticism oriented view on disciplinary actions regimes in the educational system, the present article studies the relation between power and science in the evolution of human understanding of disciplinary action. It has been pointed out that in the history of evolution of disciplinary approaches (intervention, interactive and non- intervention) in the science of education- the political, economic and social discourses of liberalism- educational systems have turned into a factor for self-obedience of children.
    Keywords: Punishment, Castigation, Modern discipline, Discipline interventional approach, Discipline interactive approach, Discipline non-interventional approach
  • B. Rafiee Pages 29-50
    Although during the Farabi age philosophy of education did not have an independent identity but with searching in his idea one may find out some concepts which are putforward in our today education. This means that Farabi after the Jaber Ebn Hayan and Kendy was the third moslem philosopher who developed new concepts. In this paper it is intended elaborate Farabi’s Idea through a analytical-historical and descriptive method. It is also aims to find out about his views on curriculum and foundation of education methods. The study has made it clear that in less than one century from the beginning of Islam, Muslim scholars have attended to such important fields of educational effectively
    Keywords: Al- farabi, educational implications (concept, possibility, necessity, objectives, Principles, Phases, factors, Methods, Aims, educational materials
  • S.M. Marashi, Y. Mehralizadeh, T. Toosi Pages 51-74
    The aim of this research is study of Theoretical foundation of Globalization and its impact on goals of curriculums in Iran education system. In doing this, three known philosophical, economical, cultural, and political theories are considered with focusing on the curriculum goals which have been discussed by Valershtan (world system theory), Mayer and Boli (world polity theory, and Robertson (world culture theory). Reflection of each theory in curriculum shows that trends of educational system in the world is shifting towards a pluralism, minorities, national and local cultures, technical and vocational education, lifelong learning, and decentralization. With regards to Iran’s society characteristics as a young society this research was going to see the reflection of those theories over Iranian education system and its curriculum goals. The results revealed that there are some positive reflections and opportunities from those theories within Iran’s education system particularly issues such as privatization, decentralization, integrated curriculum, peace and lifelong education. At the same time, some of the threatens of the impact of those theories in Iran’s education system are addressing single subject curriculum, economic manipulation, customers consumption and inequality of education system for all children.
    Keywords: Globalization, Educational System, Goals, Theoretical of Globalization
  • N. Azizi, P. Jafari, V. Farzad, M. Senoubari Pages 75-94
    This study aims to investigate the views of the school principals and scholars in economics of education on the obstacles which render private sector participation in Iran' education. Sample included 284 school principals and ten of the well-known scholars in the field of economics of education who were working at Tehran universities. Samples were selected via the cluster and the purposeful sampling methods respectively. In order to collect data, a questionnaire with 62 closed items was applied. T-test for one sample was used for data analysis. The findings showed that the government's negative view and its mistrust to private sector potential to provide educational bases, participation for just economic benefits, lack of private sector's motivation entering educational market, lack of facilities anticipation and supporting and facilitating actions are amongst the most important obstacles which participants believe would not allow that the none for profit schools be expanded effectively in Iran.
    Keywords: The none for profit schools, Public-private participation, Developing obstacles, Participation obstacles
  • A. Kordzangeneh, S. Shahi, Y. Mehralizadeh Pages 95-116
    This research is addressing the issue of effectiveness of ICDL training courses on knowledge, attitude and skills of employees of Water and Power organization (WPO) in Khuzestan province. The research used transactional model of Halton. Research sampling technique was stratified sampling technique which from 1279 employees of WPO 220 employees were selected. A researcher designed questionnaire which composed of three mail elements of knowledge, attitude and skills of ICDL courses were distributed among 200 employees and interview been done with 20 other employees. Collected data were analysed with spss and qualitative method. The results show that the employee's satisfactions with ICDL effectiveness were lower than expected. This means that organization activities in relation to ICDL courses require more attention and reengineering.
    Keywords: ICDL Training courses. Training effectiveness, knowledge, attitude, skills
  • H. Fardanesh, I. Ebrahimzadeh, M.R. Sarmadi, N. Hemati, M. Rezaee, S. Omrani Pages 117-136
    The purpose of this study was to identify an appropriate Instructional method for Continuing Medical Education using traditional (lecture based) and two Electronic learning methods. In this quasi-experimental study 90 General physicians and assistants according to the recall of Kermanshah University and by available sampling method in three groups including 30 people participated. The traditional continuing medical education attended in the classroom received lecture based teaching and was taught by experienced college teachers. The E-learning content in the second group was developed by using Microsoft PowerPoint 2010 software with both text and image media and in the third group by using Adobe Flash CS5 software with all five media (text, images, sound, animation and video). It should be noted that the three groups had similar content in terms of text. The gathering instrument was four questionnaires, included of demographic information (8- items). The rate of learning by comparing pre- test and post-test scores (20- items were written at application level by using the Merrill’s taxonomy) and two questionnaires measuring motivation in learning based on the traditional and e-learning methods (48- items). Data analysis was performed by paired sample T test and chi square, One-way analysis of variance, Kruskal-Wallis and Tukey’s test. The findings showed that there were no significant differences between groups in the average scores achieved in the pre-test exam in three groups (p˂0/05). The results of One-way ANOVA test in the post-test exam showed that the learning rate was not statistically different between Group I and Group II and the third group had the highest rate of increase in learning than the other groups that was statistically significant (p=0.001). Also, participants’ motivation in group II was more than group I and participants using Merrill’s, Reigeluth’s & Keller’s models were more motivated than with the other two methods (p=0.001).
    Conclusion
    As a result, educational method based on instructional and motivational models, in terms of learning and motivation rate to teach physicians, was more effective than traditional teaching methods and merely instructional design models.
    Keywords: Instructional design, Motivational design Models, Learning, Motivation, Traditional, Electronic Continuing Medical Education
  • A. Shiralipour, M. Asadi, A.M. Nazari, Z. Shakuri Pages 131-154
    This research using one of new research methods namely meta-analysis evaluates the results of studies surveying effective agents bilingualism and preschool education in education achievement. These studies have been accomplished in Iran. In this way 28 accomplished researches about effective agents bilingualism and preschool education in scholastic achievement were gathered and 10 reports of them were chosen for meta-analysis. These reports on base of research methodology parameters concluding questions, theories, statistic society, sampling, research method, statistic method validity and reliability of inventory were chosen for meta-analysis. Statistic analysis by use of comprehensive meta-analysis software was done. This study using incorporation of effect size by Schmitt and Hunts method shown that there is no relation between bilingualism and education achievement, but there is relation between education achievement and preschool education.
    Keywords: Meta- analysis, Bilingualism, Preschool education, Education achievement
  • N. Behrouzi, M. Shogabi, M. Mehrabizadeh Honarmand, Gh Maktabi Pages 155-170
    The present study attented to examine the relationship of self directed learning with life satisfaction and academic performance of female students. The population of this study included all of the female student of high school in Bushehr. The sample used in this study consisted of 246 female students who were selected randomly by multistage sampling method. The scales used this study were Self Directed Learning Scale and Multidimensional Students Life Satisfaction Scale. The average of student was used as index of academic performance for analyzing the data simple correlation and multiple regression were used. For analyze the data, both descriminant analysis and descriptive statistics were used. The results of this study showed that the correlation of self directed learning and its dimension with life satisfaction, and academic performance were significantly positive. In addition, the results of regression indicated that self management was best predictor of life satisfaction, and desire for learning was best predictor of academic performance in students. the results of regression indicated that dimension of self directed learning were best predictor of life satisfaction and academic performance. These findings were discussed in the light of related theories and past research results. Some educational implications were offered.
    Keywords: Self directed learning, life satisfaction, Academic performance
  • M. Sabzvari, A. Abedi, M.J. Liaghatdar Pages 171-188
    The present study aims at comparing the social-emotional learning and social skills of the students of the public and bag at school private school’s using a descriptive casual-comparative method. The participants of the presents study consist of the five and fourth grade students of public and bag at school private elementary school’s of Isfahan in the years 1388-1389. For the purpose of this study 157 students were chosen in a multistage random cluster sampling way. To collect data, Coryn et als (2009) Questionnaire of social-emotional learning as well as Gresham & Elliott (1990) social skill models. The results of the study showed that there is a meaningful difference In the social-emotional learning of the bag at school and public school’s students. Regarding social - emotional components (self-regulation, peer relationship, Task articulation), there is a meaningful difference in the self-expression aspect. Regarding the task articulation and peer relationships, no meaning difference was observed. Furthemore the result showed the there is a meaningful difference between social skill of students of bag at school and public school’s. Regarding the social skill components (cooperation, expression, empathy, self- control), there is a meaningful difference in self-expression and self-control aspect. no meaningful difference was observed regarding the cooperation and empathy components. The result of the study also demonstrate that there is a significance difference in the social– emotional learning of the bag at school and public school’s student based on their gender in the aspect of their peer relationship, It means that girl students in comparison with boy students got higher scores with respect to peer relationship component. No significance difference was observed in the social skills of the bag at school and public school’s students based on their gender.
    Keywords: Bag at schools, Public school, Social-Emotional learning, Social Skills, Student
  • Soudabe Basaknezad, Razie Saeedi, Mahnaz Mehrabizadeh Pages 189-202
    The aim of present study was to investigate the role of cognitive test anxiety, perceived threat of test, attributions to performance, looming maladaptive style & fear of negative evaluation as predictors of test anxiety in female high school students. The sample of this research were 874 female high school students were selected by multi- stage random sampling method and two groups were chosen from this sample that consisted of test anxiety group (n=105) and non test anxiety group (n=105) students. The instruments used in these study consisted: Cognitive Test Anxiety Scale, Perceived Threat of Test Questionnaire, Attributions to Performance Questionnaire, Looming Maladaptive Questionnaire & Fear of Negative Evaluation Scale. For analysis data, discriminate analysis performed and approved all the hypothesis of the research. Step by step of discriminate analysis showed that cognitive test anxiety and looming maladaptive style are best predictors of test anxiety. So cognition has main role to predict test anxiety among female students.
    Keywords: test anxiety, Perceived threat of test, Cognitive test anxiety, Looming maladaptive style
  • Mahmood Bohrani, Gholamreza Rajabi Pages 203-220
    This research aimed to study of the effects of classroom goal structures on students’ psychological wellbeing with respect to the mediating role of self-efficacy and basic psychological needs. In this regard, the effects of performance and mastery goal structure as exogenous variables with self-efficacy and basic psychological needs as mediating variables on wellbeing were tested through a hypothesis model. Research method in this study was a correlation research. The subjects consisted of 160 secondary students (77 girls and 83 boys) of tenth grade in 2010-11 academic years, which were selected by cluster random sampling method from four educational region of Shiraz city. Instruments included the basic psychological needs scale (1985), the goal structure scale (2003), the self-efficacy scale (1982) and the life satisfaction scale (2007). The results showed that, the effect of performance goals structure were not supported by the empirical data, But the effect of mastery goals structure were supported. The exogenous variable of mastery goals could significantly predict the mediating self-efficacy and basic psychological needs variables, and the latter variables also significantly predicted well-being as the final endogenous variable. In this manner, only the mastery goals structure can predict student's psychological well-being with mediating role of academic self-efficacy and psychological needs. However, this result is in regard with the importance of mastery goals which emphasis on dominated learning over subject has theoretical and logical benef
    Keywords: psychological well-being, Goal structures, Performance goal, Mastery goal, Self-efficacy, Basic psychological needs
  • Ali Baniasadi, Hadi Pourshafei Pages 221-242
    The goal of this research was the study of validity and reliability of revised short form of studying approaches to measuring the studying approaches of high school students. For this goal a sample was selected by the cluster method that complets the mentioned scale. This sample includes 310 students (155 female students and 155 male students) that 144 persons of them were studying mathematic and 166 persons were studying experiential sience. Internal consistency coefficients of each item measure between 30% and 71% by measuring the correlation of each item with total score of each approach. Conclusions of principle components studying, by varimax rotation show that similar to long’s conclusions, strategic approach with all of it’s items load in one factor and each of deep and surface approach items load in tow factors. So questionnaire (by omiting 2 items) includes 5 factor :strategic ,unrelated memorizing ,understanding the meaning, relationship of concepts, and fear of failure .In addition to the negative relationship between the surface approach and deep and strategic approaches and positive relationship between deep approach and strategic approach is the witness of scal validity .The Cronbach’s alpha and tes-retest reliability coefficients are in the suitable range and show the permanency in measuring the studying approach of high school students .
    Keywords: reliability, validity, high school students, Studying approaches
  • Gh Rahimidoost, D. Norozi, H. Fardanesh, M.H. Amirtymori Pages 243-268
    Scaffolding is a component of designing problem solving learning environment model. The present research aimed to study components of instructional scaffolding and formulate an effective instructional scaffolding model for computer-based and problem solving learning environment. Research method was mixed including qualitative content analysis and a survey. Deductive content analysis was used as a qualitative content analysis method. Survey questionnaire was validated by 5 educational sciences specialists and retest method was used to analysis reliability of the test. Sampling method for qualitative content analysis was targeted selection and for survey was simple random sampling method. Findings revealed that the metacognitive scaffolding must be used to support learner metacognitive skills; following effective metacognitive scaffolding strategies were found and explained. And motivational scaffolding must be used to support learner academic motivation; following effective motivational scaffolding strategies were found and explained. Also cognitive scaffolding must be used to support learner prior knowledge; following effective cognitive scaffolding strategies were found and explained. And also effective scaffolding strategies for problem solving learning environment were found and explain. Finally effective scaffolding framework and then a scaffolding model was proposed and by the end validated by 20 instructional technologies.
    Keywords: Instructional scaffolding, Instructional scaffolding framework, Problem solving learning environment, Computer-based, problem solving learning environment