فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال چهلم شماره 3 (پیاپی 63، زمستان 1389 و بهار 1390)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال چهلم شماره 3 (پیاپی 63، زمستان 1389 و بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا انتظاری، جمشید اسماعیلی صفحه 1
    در این تحقیق رفتار تنش - کرنش بتن های سبک ساخته شده با اسکوریا و پومیس منطقه آذربایجان ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در مراحل تجربی، 14 مخلوط بتن مختلف با نسبت های متفاوت استفاده شده است. 52 نمونه استوانه ای بتن سبک (LWAC) با نسبت های متفاوت برای آزمایش مقاومت فشاری تک محوری و تعیین رفتار تنش کرنش بتن سبک تهیه شدند. در این تحقیق روابط ریاضی تنش کرنش پیشنهادی محققان مختلف، مبنای ارزیابی نتایج تجربی تنش کرنش بتن سبک قرار گرفت. منحنی نتایج تجربی با روابط ریاضی موجود که توسط محققان دیگر ارائه شده است مقایسه شد. به علت تفاوت خصوصیات مکانیکی بتن سبک در مقایسه با بتن معمولی (NWC) و بتن با مقاومت بالا (HSC)، بعضی تفاوت ها بین نتایج تجربی و روابط موجود مشاهده گردید. در این تحقیق برای انطباق بهتر روابط موجود با منحنی تنش کرنش نتایج تجربی بتن سبک، ضرایب روابط پیشنهادی محققان مختلف اصلاح شدند. نتایج تجربی در مقایسه با روابط موجود می تواند برای تیرها مقاومت خمشی کمتری را نتیجه دهد، به این دلیل موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: اسکوریا، بتن سبک، برازش، پومیس، منحنی تنش - کرنش
  • فرناز دانشور وثوقی، یعقوب دین پژوه، محمدتقی اعلمی، محمدعلی قربانی صفحه 13
    بررسی روند تغییرات کیفیت آب زیرزمینی در برنامه ریزی و مدیریت پایدار منابع آب هر منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این مطالعه تجزیه و تحلیل روند تغییرات کیفی آب زیرزمینی با توجه به اطلاعات 13 ایستگاه پیزومتری در منطقه دشت اردبیل در دوره آماری 1387-1374 با آزمون ناپارامتری مان-کندال مورد بررسی قرار گرفت. قبل از تجزیه و تحلیل، اثر خود همبستگی معنی دار مرتبه اول از سری داده ها حذف گردید. متغیرهای هیدروژئوشیمیایی مورد بررسی شامل مجموع آنیون ها و کاتیون ها، pH، TH،EC، SO42-، %Na،Na+،K+،Ca2+، Mg2+،TDS، SAR،Cl- و HCO3- می باشد که در هر سال، 2 بار اندازه گیری شده است. برای هر سری زمانی، شیب خط روند با استفاده از روش تخمین گر Sen محاسبه شد. نتایج نشان دادند که روند تغییرات غلظت تمام متغیرهای کیفی آب، در همه ایستگاه ها افزایشی است. روند مثبت معنی دار در سطح 5 درصد برای متغیرهای کیفی در ماه پرآب برای 23% و در ماه کم آب سال برای 5/19% از سری ها مشاهده شد. نتایج شیب خط روند بصورت نمودار باکس ویسکر نشان داده شده است. روند شدید افزایشی در تغییرات کیفیت آب زیرزمینی در ماه پرآب در بخش های مرکزی و شرقی و در ماه کم آب نیز در بخش های مرکزی و غربی دشت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، کیفیت آب زیرزمینی، دشت اردبیل، مان، کندال، تخمین گر Sen
  • علی اکبر رمضانیانپور، محسن جعفری ندوشن، منصور پیدایش صفحه 25
    روسازی های بتنی علاوه بر تحمل مداوم بارهای ترافیکی سبک و سنگین، در شرایط آب و هوایی مختلف نیز قرار دارند. پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک، یکی از مسائل مرتبط با دوام بتن و روسازی های بتنی است به همین دلیل تلاش های زیادی برای تحقیق در این زمینه در نقاط مختلف دنیا انجام شده است. پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک، یک خرابی سطحی است که در اثر یخ زدن یک محلول حاوی نمک روی سطوح سیمانی ایجاد می شود. این خرابی پیشرونده بوده و شامل جدا شدن پولک ها و ذرات کوچک از سطح بتن است. در این تحقیق به بررسی عملکرد بتن های ساخته شده از سیمان تیپ 2 و مرکب با حباب هوای وارد شده و بدون حباب هوا در برابر پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک پرداخته و روی مکانیزم های پیشنهاد شده، بحث شده است. نتایج بازرسی چشمی و میزان افت وزن در واحد سطح ناشی از آزمایش پوسته پوسته شدن بتن در مجاورت نمک، برای هر 5 سیکل ذوب و انجماد در مقاله نشان داده شده است. از مطالعات و کارهای انجام شده در این تحقیق نتیجه می شود که مقاومت لایه سطحی بتن در مقابل پوسته پوسته شدن نقش مهمی را ایفا می کند. حباب هوای وارد شده در بتن باعث کاهش آب انداختگی و در نتیجه افزایش مقاومت سطح می شود. بنابراین حباب هوا در بتن، مقاومت بتن در برابر پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک را بهبود می بخشد. نتایج نشان می دهد که در طرح های بدون حباب هوا، عملکرد سیمان پرتلند نوع 2 از سیمان مرکب، در آزمایش پوسته پوسته شدن بتن در مجاورت نمک مناسب تر بوده و بهترین عملکرد، مربوط به نمونه های حاوی سیمان مرکب دارای حباب هوا است. نتایج حاصل از آزمایش پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک برای تمامی طرح ها می تواند بصورت برازش خطی مدل شود.
    کلیدواژگان: پوسته پوسته شدن در مجاورت نمک، حباب هوای واردشده، سیکل ذوب و انجماد، روسازی بتنی
  • رامین وفایی پور سرخابی، محمدحسین امین فر، محمدعلی لطف اللهی یقین صفحه 37
    یکی از مهمترین بارهای وارد بر دیوارهای ساحلی، بار ناشی از امواج دریایی در حالت طوفانی می باشند. سطح آزاد آب، در این حالت تصادفی و تابع زمان بوده، لذا می تواند بصورت سری زمانی یا طیفی نشان داده شود. با برخورد امواج تصادفی، فشار وارد بر دیوار نیز بصورت سری زمانی و تصادفی بوده و در نتیجه نیروهای داخلی بوجود آمده در دیوار، مانند لنگر خمشی یا نیروی برشی، توزیع زمانی نامنظم خواهد داشت. با تغییر شیب دیوار، می توان نیروهای داخلی بوجود آمده دیوار را بررسی و به مقادیر حداقل دست یافت. در این راستا، دیوار در محدوده زاویه های 45 درجه مثبت تا 45 درجه منفی نسبت به محور قائم، با تغییرات 5 درجه ای (در محدوه تاثیر گذار با تغییرات 1 درجه) در نرم افزار SACS مدلسازی شده و تحت تاثیر امواج قرار داده شد. به منظور بررسی دقیق، وزن سازه و فشار هیدرواستاتیکی در نظر گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهند که وقتی دیوار با زاویه 15 درجه مایل در امتداد موج قرار می گیرد، لنگر در پای دیوار کمترین مقدار را داشته، که می تواند در طراحی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیوارهای ساحلی، امواج تصادفی، تحلیل پاسخ دینامیکی موج، شیب بهینه دیوار، نرم افزار SACS
  • سید احمد میرباقری، شاهرخ محمودی، سید مصطفی خضری صفحه 49
    رودخانه ها به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین آب شیرین مصرفی بخش های صنعت، کشاورزی و شهری از اهمیت ویژه ای برخوردارند. رودخانه چالوس (یکی از رودخانه های حفاظت شده کشور) به عنوان یکی از رودخانه های استان مازندران که از مناطق مسکونی و زراعی عبور می کند و در نهایت به دریای خزر می ریزد دارای اهمیت می باشد. لذا انجام تحقیقاتی جامع، پیرامون آلودگی های آن از لحاظ کمی و کیفی و استفاده از ابزارهای مدیریتی همچون مدل های ریاضی و کامپیوتری به منظور آگاهی از روند تغییر ات و پیش بینی کیفیت آب رودخانه و تعیین میزان بار آلاینده وارده و ارائه راهکار برای بهبود کیفیت آن با توجه به نوع مصرف براساس استانداردها، امری ضروری محسوب می شود. در این مطالعه با توجه به آمار و داده های اندازه گیری شده در مورد کیفیت آب این رودخانه در چهار ایستگاه و مقایسه آنها با استانداردهای موجود، وضعیت این رودخانه مورد بررسی قرار می گیرد. مدل خودپالایی رودخانه در مدل نرم افزاری با ورود مشخصات کمی و کیفی رودخانه در ایستگاه های تعین شده و پساب های ورودی به آن در دو فصل کم آب و پر آب، ساخته و کالیبره شد. سپس با رساندن مشخصات پساب ها به حد استاندارد ( با توجه به استانداردهای تخلیه پساب سازمان محیط زیست) تخلیه به آب های سطحی، وضعیت جدید رودخانه با استفاده از نرم افزار و کاربری های آن در نواحی مختلف رودخانه مشخص گردید و کیفیت آن به حد استانداردهای موجود برای مصارف کشاورزی، مصرف چهارپایان و آبزیان رسید. از نتایج حاصله، استنتاج شد که قدرت خودپالایی رودخانه کم بوده است و روند افزایشی در میزان نیتروژن آلی همزمان با ورود فاضلاب ها قابل ملاحظه می باشد و همچنین میزان فسفر غیر آلی در طول رودخانه، روند رو به رشدی داشته است که از علل آن می توان به افزایش میزان فسفر آلی در طول رودخانه اشاره کرد و همچنین میزان نیترات در طول رودخانه در فصل پر آب روند کاهشی داشته است که علت آن دنیتریفیکاسیون و آزاد شدن نیترات بصورت می باشد ولی در فصل کم آب میزان نیترات ابتدا ثابت و در آخر به علت هجوم فاضلاب ها از آنجا که دبی پایه کم است و نسبت به آلاینده ها حساس می باشد افزایش می یابد. در عین حال میزان کم نیترات در ابتدای مسیر، نشان دهنده آن بوده که پساب های آلوده به کودهای ازته، چندان به رودخانه وارد نشده و قابل توجه نیستند. در پایان، مشکل اصلی رودخانه، در مدلسازی ورود فاضلاب های خانگی و شهری به آن تشخیص داده شد لذا ایجاد شبکه های جمع آوری فاضلاب در مناطق مسکونی و هدایت آنها به تصفیه خانه برای حفظ حیات رودخانه امری ضروری به شمار می رود.
    کلیدواژگان: خودپالایی، مدل، رودخانه چالوس
  • آرش نجی، فریدون ایرانی صفحه 61
    خرابی پیشرونده پدیده ای است که در آن یک خسارت جزیی یا شکست موضعی باعث خرابی کل سازه یا قسمت زیادی از آن می شود به گونه ای که خرابی نهایی تناسبی با خرابی اولیه ندارد. برای بررسی خرابی پیشرونده سازه ها، روش دینامیکی غیر خطی پاسخ های دقیق تری را نسبت به روش های استاتیکی به دست می دهد. به دلیل زمان بر بودن تحلیل دینامیکی غیر خطی استفاده از مدل های ساده تر و روش های تقریبی اهمیت زیادی یافته است. در این مقاله به رابطه سازی یک مدل ساده و تقریبی برای محاسبه تغییرمکان نقطه بالای ستون حذف شده در تحلیل خرابی پیشرونده پرداخته شده است. سعی شده است مدل پیشنهادی در عین دقت مناسب، ساده نیز باشد به طوری که به کمک محاسبات دستی نیز در زمانی اندک به پاسخ برسد. همچنین با رسم منحنی ظرفیت سازه و مقایسه آن با نیروی محوری ستون حذف شده به بررسی مقاومت سازه در برابر خرابی پیشرونده پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: خرابی پیشرونده، سازه های فولادی، تحلیل تقریبی، منحنی ظرفیت، رفتار کابلی
  • مرتضی نقی‫پور، نغمه جوادی رحیم آبادی صفحه 73
    در قاب‫های مهاربندی واگرایی (EBFs)که یک انتهای تیر پیوند به ستون متصل می‫شود، درستی رفتار اتصال تیر پیوند به ستون، به منظور عملکرد ایمن و شکل پذیر EBF بسیار ضروری است. اما از بین آزمایش هایی که تاکنون بر روی این اتصال صورت پذیرفته است، نمونه های آزمایش شده به علت بالا بودن شدت نیروها در ناحیه آسیب پذیر اتصال تیر پیوند به ستون، با شکست هایی ترد و ناگهانی در این محل مواجه بوده‫اند. در این بین به نظر می رسد، اتصال تیر با مقطع کاهش یافته (RBS)، با متمرکز کردن تنش های خمشی در محلی دور از اتصال، بتواند راه‫حلی مناسب برای رفع این مشکل، در تیرهای پیوند خمشی باشد. لذا در این مقاله، امکان دور کردن مفصل پلاستیک از محل اتصال، با استفاده از RBS، در عین رسیدن به چرخش پلاستیک لازم تیر پیوند، مورد بررسی قرار گرفت. این ارزیابی با کمک نرم افزار اجزاء محدود ETABS و طی تحلیل استاتیکی غیرخطی (بار افزون) برای یک سیستم دوگانه‫ی قاب خمشی ویژه و قاب مهاربندی واگرای ویژه انجام شد. مطابق این بررسی، مدلهای دارای RBS با تشکیل سریع تر مفصل در ناحیه ی RBS، وقوع تسلیم شدگی تیر پیوند در بر ستون را به تاخیر می‫اندازند. به این ترتیب، حداقل تا قبل از رسیدن ممان در ناحیه‫ی RBS، به 1/1 ظرفیت خمشی پلاستیک مورد انتظار این مقطع، در بر ستون تسلیم شدگی رخ نخواهد داد.
    کلیدواژگان: اتصالات، تیر پیوند، قاب مهاربندی واگرا، تیر با مقطع کاهش یافته، شکل پذیری
  • وحید نورانی، محمدعلی کی نژاد، نازیلا کاردان صفحه 85
    با رشد تکنولوژی و وابسته بودن صنایع به انرژی الکتریسیته، احداث نیروگاه های برق آبی به منظور استفاده از منابع آبی ذخیره شده در مخازن سدها به عنوان یک مهم در کشورهای متفاوت دنیا مطرح می شود. بالا بردن بازده و کارایی سدهای مخزنی و نیروگاه های برق آبی از مهم ترین موضوعات مورد بررسی در سال های اخیر بوده است. الگوریتم ژنتیک به عنوان یک ابزار مناسب جهت بهینه سازی، در بسیاری از زمینه ها مورد توجه محققین قرار گرفته است. در این تحقیق سعی بر آن است تا با استفاده از الگوریتم ژنتیک ابعاد لوله های پنستاک بهینه یابی گردد. پنستاک لوله ای است فشار قوی که جریان آب را از مخزن سد یا از هر هد آبی بالا به توربین های نیروگاه هدایت می کند. به این منظور پنستاک های سد شهریار میانه و سد Shasta واقع در آمریکا مورد تحلیل قرار گرفته است. در این راستا پس از انجام آنالیز حساسیت، ساختار مناسبی برای الگوریتم ژنتیک ارائه شده است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که الگوریتم ژنتیک از قابلیت بالایی در بهینه سازی برخوردار بوده و می تواند حجم پنستاک را به میزان قابل قبولی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پنستاک، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک، آنالیز حساسیت، سد شهریار، سد Shasta
  • لعیا سیروس رضایی، بیتا آیتی، حسین گنجی دوست صفحه 99
    گرانول هوازی نتیجه توسعه بیوفناوری محیط زیست در جهت نیل به راندمان بالای تصفیه فاضلاب می باشد. ویژگی های متمایز گرانول های هوازی دال بر برتری این فناوری در مقایسه با فرایندهای لجن فعال متداول است. از جمله این ویژگی های متمایز می توان به پایداری بهتر، دانسیته بالاتر، ساختار میکروبی قوی تر، قابلیت نگهداری توده زیستی بالاتر، سرعت ته نشینی بهتر و قابلیت تحمل نرخ بار آلی بالا اشاره کرد. در این مقاله به بررسی راندمان حذف COD فاضلاب در سیستم SBAR (Sequencing Batch Airlift Reactor) توسط گرانول های هوازی در حضور فاضلاب سنتزی با منبع کربنی گلوکز در 6 سیکل 4 ساعته در هر روز پرداخته شد. با توجه به هدف تحقیق در رابطه با نقش پلیمر در گرانول سازی، دو سیستم موازی، همزمان با هم راه اندازی گشت. یکی از سیستم ها تحت عنوان پایلوت شاهد (R1) و پایلوت R2 جهت تزریق پلیمر هر یک به حجم 5/4 لیتر درنظر گرفته شد. راه اندازی با نرخ بارگذاری kg COD/m3.d72/0، COD معادل mg/L 200 در هر سیکل آغاز و تا kg COD/m3.d4/5 ادامه یافت. نتایج حاصل بیانگر قابلیت بالای سیستم گرانوله در میزان حذف COD بود. گرانول های زرد رنگ و رشته ای تشکیل شده دارای قطرهای متفاوت در محدوده 7- 5/0 میلی متر بودند. با تشکیل گرانول ها، قابلیت ته نشینی بالا رفته و شاخص حجمی لجن (SVI) نشانگر مقادیرکمتر از mL/g 100 بود. در پایان آزمایشات و بررسی گرانول های تشکیل شده در هر دو راکتور مشخص گشت که پلیمر کیتوزان تاثیر مثبت هر چند اندک در روند گرانول سازی داشت به طوری که 17 درصد گرانول زرد رنگ و 27 درصد گرانول های رشته ای بیشتری نسبت به راکتور شاهد تولید کرد.
    کلیدواژگان: گرانول سازی هوازی، SBAR، پلیمر کیتوزان، ساختار راکتور، SVI، راندمان حذف COD
  • علیرضا باباییان امینی، حبیب حکیم زاده، وحید نورانی صفحه 107
    پدیده شکست از مسائلی است که در ساخت هر نوع سد مطرح می گردد. خساراتی که ممکن است پس از شکست بوجود آید، به اهمیت مساله می افزاید. با توجه به پیچیدگی مساله به خصوص در سدهای خاکی، هنوز مدل مناسبی ارائه نشده است. برای پدیده های پیچیده، امروزه از روش های نوینی مانند هوش مصنوعی استفاده می گردد. از جمله این روش های هوش مصنوعی می توان به شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و برنامه ریزی ژنتیک (GP) اشاره نمود. در این مقاله نیز، با توجه به پیچیدگی مساله شکافت، به مطالعه نحوه تعیین بیشینه دبی خروجی از شکافت سد خاکی پرداخته شده و برای بدست آوردن آن از روش های هوش مصنوعی استفاده گردیده است. بدین منظور با استفاده از نتایج موجود سدهای خاکی شکافته شده در طول تاریخ، یک مدل شبکه عصبی مصنوعی و یک مدل برنامه ریزی ژنتیک (GP) درنظر گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که هر دو روش از قابلیت قابل قبولی نسبت به سایر روش های کلاسیک موجود برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: شکافت، سد خاکی، هوش مصنوعی، شبکه عصبی مصنوعی، برنامه ریزی ژنتیک
|
  • A. Entezari, J. Esmaili Page 1
    In this study, the stress-strain behavior of lightweight aggregates concrete (LWAC) made of local Scoria and Pumice aggregates in Azarbaijan-Iran has been studied. Fourteen different concrete mixes with different mix proportions were used in this work. Forty-two cylindrical specimens made of different concrete mixes were prepared for uniaxial compression test to determine the stress-strain behavior of the LWAC. The trend of the experimental results were compared with the existent mathematical relationship defined by other researchers. There were some differences between the experimental results and existing equations which can be related to different properties of the LWAC in comparison with those of normal and high strength concrete (HSC). The experimental results can result in lower flexural strength of the beams than that of the existing relation by other researcher, which implies more attention to be paid on it.
  • F. Daneshvar Vousoughi, Y. Dinpashoh, M.T. Aalami, M.A. Ghorbani Page 13
    Study of groundwater quality trend in any region is very important from the view of scheduling and sustainable water resources management. In the present study trend analysis conducted on groundwater quality based on information of 13 piezometeric stations located in the Ardabil plain from 1374 to 1387 using the non-parametric Mann-Kendall test. The effect of significant lag-1 autocorrelation removed from the data series prior to analysis. Hydrogeochemical variables studied here are Total anions, Total Cations, pH, TH, EC, SO42-, Na%, Na+, Mg2+, K+،Ca2+, TDS, SAR, Cl- and Hco3-which are measured two times a year. The trend of line slope is estimated by Sen’s estimator method for each time series. Results showed that concentration of all groundwater quality variables exhibited upward trends at all stations. Statistical significant positive trends observed for 23 percent of stations in wet month and 19. 5 percent in dry month of a year. Results for slope of trend lines were shown by Box and Whisker plots. In wet month strong positive trends observed for water quality in the central and east part of the Ardabil plain. However, in wet month such positive trends observed in the central and east of the plain under study.
  • A.A. Ramezanianpour, M. Jafari Nadooshan, M. Peydayesh Page 25
    Concrete pavements are subjected to light and heavy traffic loads and different climatic conditions. Salt scaling is a major durability issue for concrete and concrete pavements, so the phenomenon has been the subject of extensive research efforts in the world. Salt scaling is defined as superficial damage caused by freezing a saline solution on the surface of a concrete body. The damage is progressive and consists of the removal of small chips or flakes of material. This study examines the performance of concrete made of modified Portland (type II) and composite cements, with and without entrained air bubbles subjected to the salt scaling and proposed mechanisms, are discussed. Visual inspection results and rate of mass loss due to salt scaling for every five cycles of freezing - thawing are presented. This study shows that surface strength of concrete plays an important role on salt scaling resistance. Entrained air bubbles in concrete reduce bleeding and will result in increased surface resistance. Therefore, entrained air bubbles improve concrete salt scaling resistance. Results show that performance of type II Portland cement was more appropriate than the composite cement for mixture without air bubble in salt scaling test. The mixture containing composite cement with entrained air bubbles shows the best performance in salt scaling test.
  • R. Vafaeipour Sorkhabi, M.H. Aminfar, M.A. Lotfollahi-Yaghin Page 37
    One of the most important types of the environmental loading on a seawall is the wave induced force during the storm conditions. In such conditions, free surface of the water has a time dependent irregular pattern which can be described by either a time series or an energy spectrum. The wave induced pressure on a seawall is random in nature and consequently, the internal forces produced in the body of the seawall have a random temporal change. The flexural moment and shearing force are the most important internal forces which can be minimized by selecting an optimum value for the slope of the seawall. In order to find an optimum slope which leads to minimizing the wave induced internal forces, a large number of seawalls have been modeled and analyzed subjected to sea waves, using the FE software package, SACS. Different values have been assigned to the slope of the seawall ranging from –45˚ to +45˚ with the increments of 5˚. It must be noted that 1˚ increments have been considered in the critical regions. In order to increase the accuracy of the results, the structure’s weight and the hydrostatic pressure have been considered during the analysis. The results of numerical analysis showed that when the slope is 15˚, the flexural moment at the base of the seawall is minimized. Hence, it can be concluded that the optimum value for the slope of the studied seawall is 15˚ which can be adapted for design purposes
  • S.A. Mirbagheri, Sh. Mahmoudi, S.M. Khezri Page 49
    Rivers as one of the most important sources of fresh water consumed industrial, agricultural and urban areas have special importance. Challus River as one of the rivers of Mazandaran province residential areas and agricultural pass and eventually flows to the Caspian Sea is of importance. Therefore, comprehensive research done about the pollution in terms of quantity and quality and use of management tools such as mathematical and computer models to determine the trend and forecasting river water quality and pollutant load to determine the damage and offer solutions for improving the quality of the type. In this study, the measured data and statistics about the water quality at four stations of the river and compare them with existing standards status of this river were studied. Self-purification river model with soft ware QUAL2K New Profile quantitative and qualitative input river and wastewater in the two low water season and high water, was built and calibrated. Then it convey wastewater to the standard profile (with respect to effluent discharge standards, the Department of Environment) discharge to surface waters of the river with the new situation use its software and the user in different areas and rivers were determined to limit its quality standards available for agriculture, livestock and seafood consumption. The result was the conclusion that power has been low river Self-purification increase in organic nitrogen wastewater with new is of considerable. The results indicate that the Self-purification of river low by increasing organic nitrogen influent wastewater. Also, by increasing of inorganic phosphorus during the rise of water level in the river phosphorus and organic phosphorus river water. The nitrate level in the river during high water season which decrease trend due the dinitrification and release of N2 is. But in low water season nitrate initially fixed at the end cause influx of sewage to where the base flow is low and pollutants will be increased. While low levels of nitrate indicate that it was contaminated by fertilizers discharge into the river. The main problem at the end of the river in new modeling and urban domestic waste water was diagnosed. Creation of networks residential wastewater and to introduce the treatment methods keep the river water quality to be safe.
  • A. Naji, F. Irani Page 61
    Progressive collapse refers to a phenomenon in which a local damage of a primary structural element leads to the failure of partial or whole structural system. To investigate the progressive collapse of structures, nonlinear dynamic procedure leads to more accurate results than static procedures. Nonlinear dynamic procedure is very complicated and the evaluation or validation of its results may be very time-consuming. Therefore using simplified methods are very important. This paper presents a simplified and accurate analysis procedure for progressive collapse analysis of steel structures. The results of the proposed method showed to have good agreement with nonlinear dynamic analysis results. Also, the capacity curve obtained from dividing the accumulated area under the nonlinear static load-displacement curve by the corresponding displacement of the column-removed point is used to predict the progressive collapse resistance of the column-removed structure.
  • M. Naghipour, N. Javadi Rahim Abadi Page 73
    In the Eccentric braced frames (EBFs), which one end of the link beam is connected to a column, the safety of the link-to-column connection is a requirement for the ductile and safe performance of the EBF. But among of the tests that have been implemented on this connection yet, because of the intensity of forces on vulnerable region of the link-to-column connection, the tested specimens were confronted with brittle and sudden failures. So it seems that the reduced beam section (RBS) can be a suitable solution for raising this problem, by concentrating flexural stresses at a location away from the connection, in flexural yielding link beams. Therefore in this paper, the possibility of keeping the plastic hinge away from the location of link-to-column connection, in the meanwhile achieving the required plastic rotation of link beam, by using the RBS connection, were investigated. This evaluation was done by using a finite element program ETABS and with nonlinear static analysis (pushover) for a dual system of special moment frame and special eccentric braced frame. According to the present work, the models with RBS by earlier developing the hinge at the RBS region, delay yielding occurrence of link at the column face. So the yielding does not occur at the column face, at least prior to achieving the moment at the location of RBS region to 1.1 times of its expected plastic moment capacity.
  • V. Nourani, M.A. Kaynejad, N. Kardan Page 85
    With growth of technology and different industries dependent to electricity, construction of hydroelectric power plants for utilizing water stored in dam reservoirs is an important issue in different countries in the world. Increasing efficiency and performance of dams and hydroelectric power plants has been the most important object which has studied in recent years. Genetic algorithm is a useful optimization tool which has been considered by researchers in many fields. The goal of this study is to optimization the penstock dimensions using genetic algorithm. Penstock is a high pressure pipe that conveys water from dam reservoir or any high head water to power plant turbines. For this purpose, penstocks of Shahryar dam in Miyaneh and Shasta dam in U.S. have been investigated. With doing sensitivity analysis, a suitable structure is presented for genetic algorithm. The results indicated that genetic algorithm method has high capability in optimization and can reduce penstock volume considerably and acceptably.
  • L. Siroos Rezaei, B. Ayati, H. Ganjidoust Page 99
    Aerobic granulation is an environmental biotechnology developed for the purpose of high-efficiency wastewater treatment. The distinguishing characteristics of aerobic granules attribute superiority to this technology in comparison with the conventional activated sludge processes. Increase in process stability, higher density, stronger microbial structure, higher biomass retention, good settling ability and ability to withstand high organic loading are such advantages of aerobic granules over conventional activated sludge. In this research, COD removal efficiency with glucose carbon source was evaluated by aerobic granules in SBAR (Sequencing Batch Airlift Reactor) with a 4 hours cycle time. To investigate the role of polymer adding in aerobic granulation, two reactors simultaneously were used. R1 and R2 were determined respectively as control and polymer adding reactors with working volume of 4.5 L. Experiments were done at different organic loading rates (OLRs) ranging from 0.72-5/4 kg COD/(m3.d). The results represent the high capability of aerobic granules in COD removal and yellow and large-sized black filamentous granules with diameters of 0.5-7 mm were formed in the reactors. With high settling capability of granules, sludge volume index (SVI) decreased to less than 100 mL/g. Finally it was indicated that adding of chitosan polymer had positive impact on granulation so that R2 produced 17% and 27% yellow and large-sized black filamentous granules more than R1, respectively.
  • A. Babaeyan Amini, H. Hakimzadeh, V. Nourani Page 107
    Dam failure is one of the important problems in dam industry. Serious damages in case of dam failure, enhance importance of this problem. Regarding to complexity of dam breach phenomenon, existent models are often insufficient. Nowadays, Artificial intelligence (AI) approaches such as artificial neural network (ANN) and genetic programming (GP) are used for modeling this complex phenomenon. In the present study, the ANN and GP were used to estimate peak outflow discharge from earthen dam breach. For this purpose, historic dam failure data were used to create models. The model results show that both ANN and GP are in good agreement with the observed values, while they depict better results than existent classic methods.