فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال چهل و هشتم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1397)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال چهل و هشتم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد حاجی عزیزی *، مسعود نصیری صفحات 1-12
    پایدارسازی شیب های خاکی یکی از مسائل مهمی است که در کانون توجه مهندسین ژئوتکنیک قرار دارد. یکی از روش های متداول و مناسب برای مسلح کردن شیروانی های خاکی استفاده از ستون های سنگی است. استفاده از روش های عددی و تحلیلی در پایدارسازی شیب های خاکی به کمک ستون سنگی، از جمله روش های متداولی است که توسط محققین مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. پایداری شیب های خاکی در اثر عوامل مختلف مانند نیروهای زلزله، تغییر تراز سطح آب زیر زمینی، خاکریزی در بالادست شیب و یا خاکبرداری از پایین دست شیب، تهدید می گردد که همگی این عوامل سبب افزایش نیروهای محرک شده و در نهایت ناپایداری در شیب خاکی پدیدار می گردد. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه عددی و آزمایشگاهی بررسی عملکرد ستون سنگی و میزان عمق نفوذ موثر آن در لایه متراکم، در شیب های خاکی دولایه ماسه ای است. در این پژوهش با استفاده از ساخت مدل شیروانی ماسه ای و اشباع آن به کمک بارش و سپس اعمال بارگذاری، عمق مناسب نفوذ ستون سنگی در لایه متراکم به دست آمده است که به عنوان نوآوری کار مطرح می گردد. نتایج حاصل از آزمایشگاه به روش تفاضل محدود سه بعدی (FLAC3D) نیز مورد تایید قرار گرفته اند. همچنین نتایج مدل سازی های آزمایشگاهی و تحلیل های عددی نشان داده اند که وجود ستون سنگی در وسط شیب ماسه ای دو لایه تاثیر چشمگیری در افزایش پایداری شیروانی مسلح دارد.
    کلیدواژگان: شیروانی خاکی، ستون سنگی، خاک دو لایه، پایدارسازی، عمق نفوذ موثر
  • علی حدیدی *، سیمین چیت ساز صفحات 13-22
    بهینه سازی سازه ها بر اساس نظریه قابلیت اطمینان، با توجه به طبیعت تصادفی پارامترهای سازه ای از قبیل خواص مصالح، بارهای خارجی، ابعاد هندسی و غیره مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است. به کمک نظریه قابلیت اطمینان سیستم های سازه ای، می توان عدم قطعیت های ناشی از طبیعت آماری پارامترهای سازه ای را به صورت روابط ریاضی درآورد. متعاقبا، می توان ملاحظات ایمنی و عملکرد را به طور کمی وارد روند طراحی نمود. در این مقاله طراحی بهینه سازه های فضاکار بر اساس کمینه سازی وزن تحت محدودیت قابلیت اطمینان اعضا و سیستم سازه ای صورت گرفته است. در این مسیر با همگرایی موضعی و زمان طولانی لازم برای انجام محاسبات قابلیت اطمینان در سازه های بزرگ مقیاس، روبه رو هستیم. هدف از این مقاله ارایه روشی برای رفع این مشکلات می باشد. با در نظر گرفتن شاخص قابلیت اطمینان به عنوان محدودیت طراحی، محاسبات بهینه سازی احتمال اندیشانه برای سازه های بزرگ، در محدوده زمانی بهینه سازی یقین اندیشانه قرار می گیرد. بررسی نتایج نشان می دهد، این الگوریتم در نظر گرفته شده برای بهینه سازی خرپاهای متقارن با بارگذاری متقارن عملکرد بسیار مناسبی از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، سازه های فضاکار، قابلیت اطمینان، الگوریتم ژنتیک، المان محدود
  • سید کاظم رضوی، مسعود حاجی علیلوی بناب *، امیرحسن رضایی فرعی صفحات 23-33
    سیستم میخ گذاری خاک یکی از روش های تسلیح خاک می باشد که امروزه به طور گسترده جهت پایدارسازی گودبرداری ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این میان مدل سازی صحیح سیستم میخ گذاری به واسطه روش های عددی یک شیوه مناسب جهت پیش بینی و کنترل تغییر شکل های خاک و نیروهای تولید شده در میخ ها می باشد. در این مقاله به بررسی رفتار سیستم میخ گذاری تحت شرایط سرویس و گسیختگی به واسطه روش تفاضل محدود سه بعدی در دو نوع خاک دانه ای و چسبنده پرداخته شده و از المان های سازه ای کابل و پوسته به ترتیب جهت اندرکنش صحیح میخ با خاک و رویه با خاک استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل های ارائه شده، در شرایط سرویس طول نیل های ردیف های بالایی کنترل میزان نشست و تغییر شکل تولید شده در سطح دیوار را عهده دار می باشند در حالی که میخ های پایینی نقش اصلی را در پایداری سیستم میخ گذاری در شرایطی که سیستم میخ گذاری به سمت گسیختگی می رود دارد. در ضمن شکل سطح لغزش تولید شده در خاک دانه ای دوخطی و در خاک چسبنده دایروی همراه با ترک کششی می باشد. در نهایت نیز توصیه هایی در مورد نحوه انتخاب طول و قطر میخ و شکل سطح لغزش ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: سیستم میخ گذاری، تفاضل محدود سه بعدی، حالت سرویس، حالت حدی
  • سپیده طاهری، تقی عبادی، رضا مکنون، محمد امیری * صفحات 35-42
    امروزه آلودگی خاک ها توسط آلاینده های آلی و غیرآلی، به عنوان یک معضل زیست محیطی در گستره وسیعی مطرح شده است. گازوئیل به عنوان یکی از پرمصرف ترین آلاینده های نفتی و سرب به عنوان یکی از خطرناک ترین فلزات سنگین به شمار می آید که حضور آن ها تهدید بزرگی برای اکوسیستم منطقه است. حضور این آلاینده ها در خاک علاوه بر اثرات زیست محیطی، از نظر ژئوتکنیکی نیز دارای اهمیت زیادی بوده و موجب تغییر رفتار خاک می شود، به همین دلیل ساختار خاک ها در حضور این آلاینده ها باید مورد ارزیابی قرار گیرند. از این رو هدف از این پژوهش بررسی تاثیر توام آلاینده فلز سنگین سرب و آلاینده آلی گازوئیل از منظر ریزساختاری در رفتار ژئوتکنیکی و ژئوتکنیک زیست محیطی خاک است. در این مقاله پارامترهای مقاومتی خاک از طریق آزمایش های تراکم و برش مستقیم بر روی نمونه های آلوده و غیرآلوده مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین پارامترهای ریزساختاری از طریق بررسی ریخت شناسی خاک (از طریق آزمایش SEM) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمایش های صورت گرفته نشان دهنده افزایش وزن مخصوص خشک بیشینه و کاهش رطوبت بهینه در نمونه های آلوده به هریک از آلاینده های گازوئیل و سرب است. پارامترهای چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی نیز در نمونه های آلوده به گازوئیل به ترتیب افزایش و کاهش یافته اند، در حالی که در نمونه های آلوده به سرب، کاهش در چسبندگی و عدم تغییر محسوس زاویه اصطکاک داخلی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پارامترهای مقاومتی، ضخامت لایه دوگانه، ریزساختار
  • حسین غفاری، علی رسول زاده *، مجید رئوف، اباذر اسمعلی عوری صفحات 43-52
    کمی سازی مقدار تغذیه آب زیرزمینی پیش نیاز اساسی برای مدیریت کارآمد منابع آب زیرزمینی می باشد. میزان تغذیه آبخوان یکی از مولفه های مشکل برای اندازه گیری، در زمان ارزیابی منابع آب زیرزمینی می باشد. شیوه های متعددی برای کمی سازی مقدار تغذیه مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از این شیوه ها، نوسانات سطح آب زیرزمینی (WTF) می باشد. سادگی، ارزانی و سهولت استفاده باعث شده این روش در مناطق نیمه خشک مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش، تغذیه طبیعی آبخوان دشت اردبیل با استفاده از روش WTF مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای دوره آماری 10 ساله (از مهر 1380 تا مهر 1390) میزان متوسط آب دهی ویژه برای آبخوان 084/0 و متوسط کسری از آب بارندگی و آبیاری که موجب تغذیه آبخوان می گردد به ترتیب برابر 84/16 و 53/22 درصد می باشد. در نهایت با به دست آمدن مقادیر پارامترهای موثر در تغذیه، متوسط سالانه تغذیه ی آب زیرزمینی، معادل 191 میلیون مترمکعب محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: روش WTF، آب دهی ویژه، کسر بارندگی، کسر آبیاری، آبخوان دشت اردبیل
  • امین محمدزاده ثانی، حسام مقدسی، غلامرضا شهریاری * صفحات 53-65
    گاز دی اکسیدکربن (CO2) خروجی از دودکش ها در صنایع مختلف به عنوان یکی از منابع عمده آلودگی هوا و یک عامل مهم در بررسی کیفیت هوا مطرح می باشد. در پژوهش حاضر به مطالعه تاثیر عوامل توپوگرافیک، جوی و ساختمان ها بر پخش گاز CO2 از کارخانه آلومینیوم ایران در لایه مرزی اتمسفری پرداخته شده است. موقعیت جغرافیایی کارخانه آلومینیوم ایران واقع در شهرستان اراک، این کارخانه را به عنوان یکی از منابع عمده آلودگی هوای این شهر صنعتی مطرح کرده است. به علاوه با استفاده از نتایج عددی که در نرم افزار ANSYS FLUENT صورت پذیرفته، تاثیر ساختمان های شهر بر نحوه پخش آلاینده ها با در نظر گرفتن جهت وزش باد مدل سازی شده و مورد صحت سنجی قرار گرفته است. در ادامه به محاسبه فضای سبز مورد نیاز اطراف کارخانه پرداخته و مناسب ترین الگوی فضای سبز استخراج شده است. نرخ تجمع گاز CO2 اطراف کارخانه پس از رسیدن توده بحرانی به سطح زمین در حالت گذرا با در نظر گرفتن واکنش رادیکال های OH و CO و لحاظ کردن اثرات ته نشست CO2 به روش نیمه تحلیلی و تجربی به ترتیب 09/2 و 15/2 g/(hectar.min) محاسبه گردیده است، همچنین نتایج به دست آمده نشان می دهد وجود رشته کوه های جنوب شهر باعث انتقال نقطه با غلظت بیشینه به 500 متر جلوتر می گردد.
    کلیدواژگان: لایه مرزی اتمسفری، پخش آلاینده ها، عوامل توپوگرافیک و جوی، گاز دی اکسیدکربن، الگوی فضای سبز
  • محمد مینوسپهر، محمدرضا علیزاده، ناصر طالب بیدختی * صفحات 67-75
    شناخت کمیت پسماندهای یک شهر یا منطقه، لازمه برنامه ریزی در زمینه مدیریت پسماند است. روش دستیابی به کمیت پسماندها دانستن سرانه یا نرخ تولید آن است. در خصوص پیش بینی مقادیر سرانه تولید پسماند تا کنون در اکثر مدل های تدوین شده از داده های سری زمانی مربوط به منطقه مورد مطالعه استفاده شده است. اما در شرایطی که چنین داده هایی موجود نباشد استفاده از سیستم های هوشمند پیش بینی نظیر تکنیک های یادگیری ماشین که بر اساس داده های اندازه گیری شده در یک سال تدوین شوند، بسیار مؤثر خواهند بود. از آنجا که داده های زمان مندی جهت مقادیر سرانه تولید پسماند مناطق جمعیتی ساحلی جنوب ایران جهت طراحی اصولی سیستم مدیریت پسماند وجود نداشته است، در این مطالعه با در نظر گرفتن پارامترهای ارتفاع از سطح دریا، جمعیت، درجه شهری و تناوب جمع آوری پسماند، توانایی روش های هوشمند MLP، SVM و M5P در پیش بینی سرانه تولید پسماند شهرها و روستاهای ساحلی استان هرمزگان بکار گرفته شده و با هم مقایسه شده است. نتایج حاصله نشان دهنده این است که روش M5P با مقدار مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) (gr/d) 34/55 و میانگین قدر مطلق خطای نسبی (MARE) 26/6 درصد، بهترین عملکرد را نسبت به سایر روش ها دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سرانه تولید پسماند، شبکه عصبی پرسپترون، ماشین بردار پشتیبان، مدل درخت تصمیم
  • محمدرضا نوری شیرازی، حسن افشین، کریم عابدی * صفحات 77-88
    در این مقاله شیوه نوین تقویت، محصورکنندگی ترکیبی با استفاده هم زمان از عناصر فولادی مسلح کننده و الیاف FRP، به منظور تقویت ستون ها و پایه های بتنی غیرمسلح پیشنهاد و کفایت آن با انجام مطالعه آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های استوانه ای از بتن با مقاومت پایین ساخته شده و تحت بارگذاری فشاری در شرایط آزمایشگاهی، برخی مشخصه های مکانیکی از قبیل میزان جذب انرژی، تغییر شکل محوری، سختی اولیه و رفتار بار- تغییر شکل برای آنها تعیین گردید. دو نمونه تقویت نشده به عنوان نمونه معیار انتخاب شده و 18 نمونه دیگر با استفاده از روش های مرسوم تقویت از قبیل دورپیچ کردن با CFRP، GFRP، دورپیچ کردن با استفاده هم زمان پوشش FRP و میلگردهای فولادی نصب شده در سطح بتن (NSM) و در نهایت دو روش پیشنهادی در این تحقیق تقویت شدند. بر مبنای نتایج آزمایش مشخص گردید که با استفاده از شیوه تقویت پیشنهادی ظرفیت باربری فشاری، میزان جذب انرژی و تغییرشکل محوری نسبت به استفاده از سایر روش های تقویت بهبود یافته، هرچند در میزان سختی الاستیک نمونه ها افزایش ایجاد شده است. از روش تقویتی پیشنهاد شده می توان برای تقویت برشی و خمشی ستون ها و پایه های بتنی غیر مسلح پل های جاده ای و راه آهن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقاوم سازی، ژاکت های ترکیبی، مقاومت محوری، شکل پذیری، جذب انرژی
  • مهدی دینی * صفحات 89-100
    هدف این مقاله تعیین تاثیر احداث ساختمان های بلندمرتبه، خارج از مقررات طرح جامع شهری، بر عملکرد هیدرولیکی شبکه توزیع آب اهر است. برای این منظور، ابتدا مدل EPANET و الگوریتم جامعه مورچگان در محیط Matlab با هم تلفیق شدند. سپس با کمینه کردن اختلاف فشار مشاهداتی و محاسباتی در گره های شبکه، ضرایب هیزن ویلیامز لوله های مدل شبکه تنظیم شد و بهترین مدل، برای ارزیابی عملکرد هیدرولیکی شبکه مورد استفاده قرار گرفت. برای مقایسه عملکرد هیدرولیکی شبکه از سه شاخص قابلیت اطمینان فازی، شاخص اطمینان پذیری فشار و شاخص اطمینان پذیری نیاز آبی استفاده شده است. مقایسه نتایج مدل ها نشان می دهد که شبکه توزیع آب اهر بعد از ساخت و سازهای موجود از عملکرد مطلوبی برخودار است هر چند چون شبکه توزیع آب اهر قبل از ساخت و سازها با مشکل کمبود فشار در برخی مناطق مواجه بوده است، ساخت و سازهای انجام شده، این مشکل را تقویت نموده است. اما هنوز خللی در عملکرد هیدرولیکی، اکثر مناطق شهری ایجاد نکرده است. در صورتی که برنامه ساخت و سازها به شکل گذشته خود و خارج از طرح های جامع شهری ادامه پیدا کنند به دلیل این که در کوچه و پس کوچه های شهر و در نقاط خاصی از شهر تمرکز یافته است، عملکرد هیدرولیکی شبکه را دچار مشکل خواهد نمود، به طوری که فشار در گره 42 از 6/31 متر به 7/21 متر و مقدار منطقه ای شاخص قابلیت اطمینان فازی از 44/0 به 19/0 کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: ساختمان های بلندمرتبه، شبکه توزیع آب اهر، الگوریتم جامعه مورچگان، عملکرد هیدرولیکی، شاخص قابلیت اطمینان
  • احمدرضا مظاهری *، مسعود پاکنهاد، محمد ترکمن صفحات 103-108
    امروزه در زمینه بهسازی خاک تحقیقات گسترده ای صورت گرفته است. در اکثر این تحقیقات از یک افزودنی مانند سیمان یا آهک به منظور بهبود خواص مقاومتی خاک بهره گرفته شده است. در این تحقیق با توجه به مشخصات ضعیف مصالح موجود در سایت، سعی شده است با تغییر دانه بندی مصالح، مقاومت مورد نیاز خاک تامین گردد. بدین منظور با استفاده از روش تاگوچی طرح اختلاط های مختلفی تعیین گردید که در مجموع 25 حالت مختلف مشخص شد. برای تعیین پارامترهای مقاومتی خاک در این حالت ها 75 آزمایش برش مستقیم بزرگ 30×30 سانتی متر انجام گرفته است. در ادامه با استفاده از روش تاگوچی طرح اختلاط بهینه به دست آمده و ظرفیت باربری در دو شرایط اولیه خاک و طرح اختلاط بهینه تعیین گردیده و تاثیر درصد ترکیبات مصالح مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است. در نهایت طرح اختلاط به دست آمده جهت اجرا در پروژه، ارائه گردیده و در منطقه صنعتی اراک در زمینی به مساحت 100000 مترمربع به اجرا رسیده است.
    کلیدواژگان: بهسازی سطحی خاک، روش تاگوچی، آزمایش برش مستقیم
|
  • Mohammad Hajiazizi *, Masoud Nasiri Pages 1-12
    Stabilization of earth is one of the main issues in the geotechnical engineering. A common method for reinforcing earth slopes is using stone columns. In all earth slopes, the primary way for stabilization is the excavation in slope crest and/or filling slope toes, if this action would not increase safety factor enough, other procedures should applied. Three common styles of stabilization methods are; vertical reinforcement (such as stone columns), horizontal reinforcement (like geotextile layers), oblique reinforcement (such as nailing). Using numerical and analytical approaches in reinforced slope stability by stone column is the common method which done by many researchers. Earth slope stability threaten by various factors such as earthquake forces, water table changes, filling upstream and cutting downstream of slope, which increase active forces and finally cause slope instability. When we are suspicious about stability of earth slopes, immediate actions and preventative steps should use for suppression of instability occurrence. The purpose of this research is experimentally and numerically investigates stone column behavior and penetration depth in stiff layer in two-layered sandy slope. In this article sandy slope constructed and the model saturated by raining technique and then loading process carried out. With regard to the processes mentioned above, the penetration depth in stiffer layer gained which is the innovation of this paper. The acquired results confirmed by three-dimensional finite difference method (FLAC 3D). The results of experimental modeling and numerical analysis also indicate that presence of stone column in middle of two-layered sandy slope has a great impact on stability of reinforced slope.
    Keywords: Slope Stability, Stone Column, Penetration Depth, Layered Soil
  • Ali Hadidi *, Simin Chitsaz Pages 13-22
    Optimization by explicit and deterministic variables is called deterministic optimization. It is known that there are wide varieties of uncertainties which are originated from the errors in modeling and simulation and condition of services such as changes in loading. Moreover, we must consider these uncertainties in different stages of design process of structures. Some of the most important factors which should be consider in structural designing are variation of material properties, geometrical dimensions of the structures, and the loading patterns. On the other hand, deterministic optimization on structures uses the strong safety factors instead of uncertainties. Thus, the resultant designed-structures are leading to the excessive conservative structures that would not be economical and optimal. According to, existing some uncertainties in each level of engineering design process; it is required to consider safety factors in computation of the deterministic optimization. In order to resolve this problem, an efficient approach is recently developed which is called reliability based optimal design. In this method the safety of structures are evaluated based on the failure probability and the aforementioned uncertainties are modeled by the probability distribution of random variables. Finally, the investigated components embedded in the assessed acceptable ranges of safety which is introduces with the failure definition. This practical method can be applied to different structures.
    Keywords: Optimization, Space structures, Reliability, Genetic algorithm, Finite element
  • Seyyed Kazem Razavi, Masoud Hajialilue Bonab *, Amir Hassan Rezaei Pages 23-33
    The technique of soil nailing as a method of soil reinforcement in situ has been increasingly used to stabilize open excavations. Analyzing of the soil nailed structure by numerical models is an appropriate method for predictions of the deformation behavior of a soil nailing wall and actual mobilized forces in the nail. In this paper, 3D FD analysis was used to investigate of soil nailing wall mechanism in cohesion and granular soils under service state and limit state. The behavior is investigated to study influence of: (1) shear strength of the soil, (2) distribution of nail lengths. The results can be useful for the design of soil nailed structures.
    Keywords: Soil Nailing, 3D Finite Difference analysis, Service state, Limit state
  • Sepideh Taheri, Taghi Ebadi, Reza Maknoon, Mohammad Amiri * Pages 35-42
    Adsorption has been proved to be the best process of water treatment because of its significant advantages. Clays and their minerals are abundant and cheap material successfully used for decades as an adsorbent for removing toxic heavy metals from aqueous solutions (Kashif Uddin., 2017). Environmental pollutants and their toxicity cause a major problem worldwide. New pollutants keep emerging and pose severe health and scientific challenges. Water pollution is one of the biggest environmental issue causing serious problems to living beings. The removal of various toxic substances from water and wastewater has been a core interest of many scientists and researchers around the globe over the past decades. Dyeing, battery, printing, mining, metallurgical engineering, electroplating, pigment, PVC stabilizers, nuclear power operations, electric appliances manufacturing, semiconductor, cosmetics, and so on belong to industries that generate various types of pollutants in wastewater effluent [Ali et al., 2007; Gupta et al., 2009]. By construction of engineered landfills, we can prevent the groundwater pollution. In industrialized countries, the use of compacted sand-bentonite mixture (SEB) alternatives to clay Liners due to low permeability and lack of vulnerability caused shrinkage cracks (Alston et al., 1997).
    Keywords: Soil Contamination, Strength Parameter, Double Layer Thickness, Microstructure
  • Hossein Ghafari, Ali Rasoulzadeh *, Majid Raoof, Abazar Esmeali Pages 43-52
    Quantification of the rate of ground water recharge is a basic prerequisite for efficient ground water resource management. The rate of aquifer recharge is one of the most difficult components to measure when evaluating ground water resources. Numerous techniques are used to quantify recharge rate. One of these techniques is water table fluctuation method (WTF). This method is considered to be one of the most romising and attractive due to its ease of use and low cost of application in semiarid areas. Scanlon et al., (2002) review appropriate techniques for quantifying groundwater recharge, of which the water table fluctuation (WTF) method is the most likely candidate based on the available data for the study area. This method is reviewed by Healy and Cook with some recent examples including Moon et al., (2004); Crosbie et al., (2005); Scanlon et al., (2002); Healy and Cook (2002); Moon et al., (2004). Sharda et al., (2006) used the WTF and Chloride mass balance (CMB) methods for assessing groundwater recharge in India. They showed that WTF and CMB methods indicated comparable results for estimation of actual groundwater recharge (Crosbie et al., 2005). In this research, natural recharge of groundwater is studied using the WTF method.
    Keywords: WTF method, Specific yield, Fraction of irrigation, Fraction of rainfall, Ardabil plain aquifer
  • Amin Mohammadzadeh Sani, Hesam Moghadasi, Gholamreza Shahriari Moghadam * Pages 53-65
    Carbon dioxide (CO2) emissions from output chimneys in various industries are considered as one of the main sources of air pollution and an important factor in air quality assessment. During the last few years, many researchers have studied in this field. (Crasto (2007), Stockie (2011), Rigby (2007)). In the present study, the effect of topographic, atmospheric and building factors on the CO2 emissions from the “Iranian Aluminum Company” in the atmospheric boundary layer are investigated. The geographic location of “Iranian Aluminum Company” in Arak city has raised the company as one of the major sources of air pollution in this city. In addition, using numerical results in ANSYS FLUENT software, the impact of city buildings on the diffusion of pollutants with regard to wind direction is modeled and verified. After that, we calculate the green space needed around the company; then, the most appropriate green space pattern is extracted.
    Keywords: Atmospheric Boundary Layer, Diffusion of Pollutants, Topographic, Atmospheric Factors, Carbon Dioxide Gas, Green Space Pattern
  • Mohammad Minousepehr, Mohammad Reza Alizadeh, Nasser Talebbeydokhti * Pages 67-75
    Knowing the quantity of generated solid waste play a very significant role in solid waste management programs in a region. Due to lack of measured data as well as unavoidable errors in measurements, assessment of volume of generated solid waste is always challenging. Also, field measurement and continues monitoring of the volume of solid waste is usually costly, difficult and time-consuming. Accurate prediction of solid waste generation can be regarded as a key factor in future solid waste management system planning. Conventional forecasting methods in solid waste generation forecasting frequently use the demographic and socioeconomic factors in a per capita basis. In most cases, insufficient funds, the limited measuring equipment, lack of appropriate management systems and due to the lack of recorded data for the volume of generated solid waste cause many problems in integrated solid waste systems management (Dyson and Chang, 2005). In this study, three computational intelligence techniques including M5P model trees, support vector machines (SVM) and multi-layer perceptron (MLP) artificial neural network are utilized to predict solid waste generation in Hormozgan Province, Iran. After a sensitivity analysis, four more influential factors including elevation, population, urban development index (measures the level of development in cities based on infrastructure, the municipality established year, the metropolitan area, population, city product and income, health and education) and the frequency of garbage collection were considered in developing models. The performance of proposed models in solid waste generation forecasting are assessed via different error evaluation indices and finally the results are compared.
    Keywords: Solid waste Generation forecasting, Multi, layer perceptron, Support vector machines, M5P model trees
  • Mohammad Reza Noori Shirazi, Hasan Afshin, Karim Abedi * Pages 77-88
    In current study, a novel retrofitting scheme, hybrid confinement using steel reinforcement profiles and FRP wraps was presented for strengthening of columns and plain concrete piers and verified using the results of an experimental work results. Twenty cylindrical concrete specimens were produced in laboratory conditions and energy dissipation, axial deformation, initial stiffness and load-deflection curve was calculated for each specimen. Two of specimen was used as benchmark, however the other were retrofitted using CFRP wraps, GFRP wraps, near surface mounted steel rods, FRP confinement and proposed retrofitting scheme. Based on the results, axial compressive strength, energy dissipated and ductility was enhanced. The axial force-axial displacement behavior of hybrid confined specimens had two parts. In the first part a parabola curve was observed whereas in the second part the behavior was linear. The failure of specimens was brittle and had explosive nature towards CFRP or GFRP rupture. However the results proved that we will be able to use the proposed novel confinement scheme for shear and flexural strengthening of columns and plain concrete piers of road and railroad bridges.
    Keywords: Retrofitting, Hybrid steel strips, FRP confinement, Axial strength, Energy dissipation, Elastic stiffness
  • Mehdi Dini * Pages 89-100
    Gradually, with urban population growth and development of Ahar city, old houses in the lanes and alleys are changing into high-rise buildings. In most of these buildings the regulations are violated. This issue has created a lot of problems for the inhabitants. The goal of the paper is to answer this question: "what is the consequence of high rise building constructions without observing urban rules and regulations on hydraulic performance of the Ahar water distribution network?" To answer this question, Ahar water distribution network was selected as a case study and its hydraulic performances were investigated in different situations.
    Keywords: High, rise building construction, Ahar water distribution network, Ant colony optimization, Hydraulic performance, reliability index
  • Ahmadreza Mazaheri *, Masoud Paknahad, Mohammad Torkaman Pages 103-108
    In this study, the fine weak materials replaced with different percentages of coarse aggregate to provide the best resistance and load capacity for heavy construction in the area. For this purpose, by using the Taguchi method and taking four classes of materials, different mixing of the materials were determined, and large scale samples with dimensions 30×30cm with the new material compounds was obtained and they were tested. By cooperating neural networks and artificial intelligence the most suitable mix designs and best resistance value determined.
    Keywords: Soil improvement, Taguchi Method, direct shear tests