فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1397)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سامان بهاروند، بابک لشکرآرا * صفحات 1-12
    احداث سازه های هیدرولیکی در مسیر رودخانه ها باعث بروز تداخل میان روند طبیعی زندگی آبزیان و اکوسیستم منطقه خواهد شد. سازه راه ماهی به منظور تسهیل راه ارتباطی بین پایین دست و بالادست این دسته از سازه های هیدرولیکی متقاطع با رودخانه و برطرف سازی عدم توانایی شنای ماهیان به بالادست ناشی از احداث بندها و سدها، کاربرد فراوان دارد. در پژوهش حاضر علاوه بر بررسی توانایی روش حجم محدود در شبیه سازی جریان درون سازه راه ماهی با بازشدگی قائم نوع 1، الگوی جریان درون استخرهای سازه راه ماهی، توزیع سرعت لحظه ای عرضی جریان و همچنین توزیع میزان انرژی آشفتگی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور کنترل با تحقیقات پیشین، مدل سازی به گونه ای انجام گرفت که دبی های مشخصه 4/6، 9/12، 6/23 و 8/32 در مقیاس اصلی مورد آزمون قرار گیرد. شیب سازه به حالت بحرانی 10 درصد محدود گردید. در این شرایط در اعماق نسبی 2/0، 5/0 و 75/0 برابر عمق جریان از کف سازه، نواحی امن استراحتگاهی، مطابق با شرایط بیولوژیکی ماهی آزاد چینوک در سه رده مختلف سنی بالغ، جوان و نوجوان تعیین گردید. نتایج نشان داد که اعماق کمتر از عمق نسبی 2/0 برابر عمق جریان از کف، از بهترین شرایط استراحتگاهی و صعود این گونه ماهی در سه رده سنی با سرعت تداومی برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از مقایسه الگوهای توزیع سرعت و خصوصیات بیولوژیکی ماهی مورد آزمون نشان داد که با افزایش دبی مشخصه جریان، کاهش 11 تا 20 درصدی ناحیه امن در رده سنی نوجوان تا بالغ پدید خواهد آمد.
    کلیدواژگان: راه ماهي، راندمان شناي ماهي، ناحيه استراحت ماهي، استهلاک انرژي، توسعه رودخانه
  • عبدالحسین حداد*، داود اذان صفحات 13-23
    در این تحقیق با بهره گیری از منطق فازی اثر ابهام در موقعیت مرزبندی لایه ها در خاک دو لایه رسی، حالت خاک سخت بر روی خاک ضعیف تر مورد بررسی قرار گرفته است. این اثر توسط به کار گرفتن سیستم قاعده مند فازی و استفاده از اعداد فازی برای لایه های خاکی لحاظ شده است. سیستم قاعده مند فازی برای تجمیع و فرموله کردن ابهام در مرز لایه بندی مورد استفاده قرار گرفته و سپس با استفاده از روش تفاضل محدود، مسئله مرتبط به ظرفیت باربری خاک های دو لایه رسی در حالت خاک سخت بر روی خاک ضعیف تر، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر این موضوع است که در شرایطی که نسبت ارتفاع لایه اول زیر پی به عرض پی کوچک تر از واحد است آنگاه مقدار ظرفیت باربری محاسبه شده توسط معادلات کلاسیک ظرفیت باربری برای پی واقع بر خاک دولایه نسبت به نتایج این تحقیق، محافظه کارانه تر است؛ این روند در نسبت های ارتفاع لایه اول به عرض پی بزرگ تر از واحد معکوس می شود. در انتهای این مقاله نتایج این تحقیق به شکل نمودارهای کاربردی جهت بهره داری مهندسین ارائه شده است که می توان ازآن جهت تعیین ظرفیت باربری پی ها واقع بر خاک دو لایه، حالت خاک رسی سخت بر روی خاک خاک ضعیف تر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، ظرفیت باربری، خاک رسی دولایه، تداخل مرزها
  • محمدعلی شکوهی قهفرخی، مهدی ویس کرمی* ، نادر هاتف صفحات 25-33
    توان باربری پی های سطحی علاوه بر پارامترهای مقاومتی خاک تابع هندسه و شرایط مرزی می باشد. یکی از مهم ترین شرایط مرزی در بیان مساله توان باربری، وجود بارگذاری محدود در اطراف پی است که از جمله آن می توان به توان باربری پی های هم جوار اشاره نمود. در این حالت بر خلاف حالتی که سطح بارگذاری نامحدود باشد و عملا جمله دوم رابطه توان باربری را تحت تاثیر قرار دهد، بارگذاری یک پی مجاور با پی دیگر و با هندسه و خصوصیات مشابه در این پژوهش مورد توجه قرار داده شده است. با نگرش به تحقیقات نسبتا محدود انجام گرفته در این باره، پژوهش حاضر به بحث عددی در این خصوص می پردازد و برای این منظور از روش اجزای محدود برای مدل سازی مساله استفاده شده است. هدف اصلی از این مدل سازی یافتن فواصلی است که در آن توان باربری به مقدار بیشینه و یا به کم ترین مقدار خود می رسد. همچنین و در همین راستا، ضمن معرفی ضرایب اصلاحی برای توان باربری پی های مجاور، گراف هایی برای استفاده عملی از آن ها ارائه گردیده است. نتایج نشان دهنده فاصله مشخصی بین دو پی هستند که در آن، توان باربری به بیشترین مقدار خود می رسد.
    کلیدواژگان: پی نواری، ماسه، توان باربری، مدل سازی عددی
  • عیسی شوش پاشا *، علیرضا روشن صفحات 35-41
    اختلاط خاک ها با مصالح جایگزین ضایعاتی، نظیر خرده لاستیک تولید شده از ضایعات لاستیک های فرسوده، یکی از روش های رایج در ارتقای خصوصیات مکانیکی و بهبود بخشیدن به رفتار خاک های طبیعی می باشد. در این بین خاک های رس دار با توجه به خصوصیات خاص مهندسی، دارای اهمیت خاصی می باشند و عموما جهت کاهش مشکلات ناشی از خاک های رس دار و جهت تثبیت آنها از مواد افزودنی بهره گرفته می شود. از جمله راهکارهای جدید برای بهبود خواص مقاومتی خاک رس، افزودن ضایعات لاستیک برای تثبیت آن می باشد. وجود خرده لاستیک نمی تواند هر دو پارامتر مقاومت برشی را تواما افزایش یا کاهش دهد، بلکه مقادیر چسبندگی و زاویه اصطکاک به صورت عکس تغییر می کنند. به عبارت دیگر، مخلوطی که بیشترین چسبندگی را داشته باشد، دارای کم ترین زاویه اصطکاک بوده و عکس آن نیز برقرار است. در این پژوهش، با بهره گیری از نرم افزار المان محدودو سه بعدی Plaxis 3D Foundation، به آنالیز پی رادیه- شمع پرداخته شده است. ابتدا یک رادیه- شمع در محیط خاک رس مدل سازی و آنالیز شده و در مرحله بعد همین پی در خاک رس تثبیت شده با خرده لاستیک، آنالیز و بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که تثبیت خاک رس با درصد معینی خرده لاستیک باعث افزایش زاویه اصطکاک داخلی و کاهش جزئی چسبندگی می شود. با آنالیز رادیه- شمع مسلح شده مشخص شد که با افزودن 2% خرده لاستیک، مقدار نشست میانگین (تا 40%) و نشست تفاضلی (تا 28%) کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رادیه- شمع، خرده لاستیک، تثبیت خاک رس، نرم افزار المان محدود سه بعدی پلکسیس
  • الهه فقیه نصیری، داریوش یوسفی کبریا *، فرهاد قادری صفحات 43-49
    استفاده از آب های نامتعارف به منظور حل مشکلات کم آبی بسیار کارآمد است. مطالعات بر روی این منابع نشان داده که غلظت برخی آلاینده ها بیش از حد مجاز می باشد، ولی با استفاده از روش های گوناگون می توان حذف این آلاینده ها را موجب شد. استفاده از فتوکاتالیست، از روش های نوین حذف آلاینده ها از محلول های آبی است. در این پژوهش حذف فنل با غلظت اولیه 50 میلی گرم در لیتر، با استفاده از فتوکاتالیست دی اکسید تیتانیوم مورد بررسی قرار گرفت. نانوذره دی اکسید تیتانیوم با غلظت 50 گرم بر مترمربع بر روی سطح پلکسی گلس تثبیت شد و برای فعال سازی از لامپ های فرابنفش با توان های 25، 50، 75 و 100 استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که بیش ترین میزان حذف فنل با تابش 100 وات اشعه فرابنفش در 11=pH برابر با 5/91 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: فنل، دی اکسید تیتانیوم، نانوفتوکاتالیست، اشعه فرابنفش
  • سهیل قره *، رضا نوروززاده صفحات 51-62
    یکی از مهم ترین مراحل بعد از مطالعات ژئوتکنیک، طراحی و احداث سد، بررسی رفتار سد در دوران بهره برداری می باشد که در این راستا رفتار سد در مراحل مختلف ساخت، آبگیری و دوران بهره برداری توسط ابزارهای دقیق نصب شده، قابل ارزیابی می باشد. سد خاکی تبارک آباد با ارتفاع حداکثر 50 متر از کف و 74 متر از بستر سنگی دارای هسته ای رسی بوده و در 25 کیلومتری شمال شرقی شهر قوچان از استان خراسان رضوی بر روی رودخانه تبارک آباد واقع شده است. از اهداف اصلی ساخت این سد تامین و تنظیم آب مورد نیاز اراضی کشاورزی پایین دست و نیز قسمتی از نیاز آب شرب دراز مدت شهر قوچان است. در این تحقیق تحلیل برگشتی رفتار سد خاکی تبارک آباد با استفاده از نتایج رفتارسنجی و مدل سازی عددی با استفاده از نرم افزار المان محدود GeoStudio انجام گرفته است که نتایج رفتارسنجی از اطلاعات ثبت شده توسط ابزارهای دقیق نشست سنج، انحراف سنج، نیروسنج و پیزومتر به دست آمده است. لازم به ذکر است مدل سازی عددی سد با در نظر گرفتن شرایط واقعی خاکریزی سد و به منظور تحلیل تغییرات نشست تحکیمی و اندازه گیری فشار آب منفذی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد در راستای این تحقیق مدل رفتاری الاستو پلاستیک، مدلی مناسب به منظور ارزیابی رفتار سد تبارک آباد می باشد. همچنین نتایج مدل سازی های عددی تطبیق و هم خوانی مناسبی را با مقادیر اندازه گیری شده در همه ابزارهای اندازه گیری تنش و فشار آب منفذی نشان می دهد و اختلافات قابل قبول آن ها ناشی از اعمال فرضیات ساده شونده ای نظیر فرض کرنش صفحه ای و یا همسان گرد بودن پروفیل خاک می باشد. به علاوه مقادیر فشار آب منفذی در زمان انتهای ساخت و اولین آبگیری بیش از مقادیر مشاهده شده در سدهای دیگر می باشد که علت وقوع این پدیده سرعت نسبتا زیاد اجرای خاکریز بدنه سد و نفوذپذیری اندک مصالح هسته می باشد.
    کلیدواژگان: سد تبارک آباد، مدل سازی عددی، ابزار دقیق، تحلیل برگشتی، GeoStudio
  • علی محمدی، حسین تحقیقی * صفحات 63-77
    رفتار غیر خطی سیستم خاک و سازه با تحمیل انعطاف پذیری مازاد بر سیستم و اتلاف انرژی چرخه ای در فصل مشترک خاک و شالوده تقاضای لرزه ای سازه را تغییر می دهد. در این مقاله، از روش تیر بر روی شالوده غیر خطی وینکلر برای ارزیابی تاثیر اندرکنش خاک- پی- سازه بر عملکرد لرزه ای ساختمان ها استفاده می شود. مجموعه ای از ساختمان های بتن مسلح 4، 8، 12 و 16 طبقه با سیستم قاب خمشی ویژه واقع بر سه نوع خاک سخت، متوسط و نرم توسط نرم افزار OpenSees مدل سازی و تحلیل شده اند. از روش های تحلیل استاتیکی غیر خطی و تحلیل دینامیکی افزایشی جهت ارزیابی عملکرد لرزه ای ساختمان های بتن مسلح در شرایط پایه ثابت و انعطاف پذیراستفاده شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که اندرکنش خاک و سازه، به خصوص با نرم تر شدن خاک و افزایش تعداد طبقات ساختمان، می تواند نقشی اساسی در رفتار قاب های ساختمانی شامل افزایش پریود سیستم، تغییر ضریب اصلاح پاسخ، افزایش دریفت طبقات، کاهش سطح عملکرد و تغییر احتمال فروریزش سازه ایفا نماید. لذا بر اساس نتایج به دست آمده، اکتفا به نتایج تحلیل های متداول (بدون درنظر گرفتن اندرکنش) دقت ارزیابی عملکرد سازه را خدشه دار نموده و ممکن است به طرح غیر واقعی سازه منجر گردد.
    کلیدواژگان: اندرکنش خاک- سازه، ارزیابی عملکرد، قاب بتن مسلح، تحلیل استاتیکی غیر خطی، تحلیل دینامیکی افزایشی
  • الهام نوری، موسی محمودی صاحبی * صفحات 79-87
    در مهاربندهای برون محور مجهز به تیر پیوند قائم، با افزایش ظرفیت شکل پذیری، نیاز مقاومتی سازه ها کاهش می یابد. در هنگام زلزله، تیر پیوند قائم با ورود به حوزه فراارتجاعی انرژی زلزله را مستهلک می کند بدون آن که نیاز باشد اعضای دیگر وارد ناحیه غیر ارتجاعی شوند. اگر در ساخت عضو تیر پیوند از مصالح شکل پذیرتر استفاده شود، قطعا کارآیی آن بیشتر خواهد شد. هدف از این مقاله ارزیابی رفتار لرزه ای مهاربند واگرا با پیوند قائم ساخته شده از فولاد کم مقاومت (EGS) می باشد. بدین منظور با استفاده از تحلیل استاتیکی غیر خطی (پوش آور) مقادیر ظرفیت سختی، مقاومت، شکل پذیری و همچنین ضریب رفتار نمونه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مدل ها تاثیر پارامترهای ارتفاع سازه ها، طول تیر پیوند قائم و نوع فولاد مصرفی در پیوند قائم مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که کاربرد فولاد کم مقاومت درتیرهای پیوند قائم، میزان ظرفیت شکل پذیری، سختی و ضریب رفتار سازه ها را به ترتیب برابر 23، 16 و 14 درصد افزایش خواهد داد. کوتاه تر بودن پیوندهای قائم نیز موجب می شود رفتار لرزه ای این قاب ها بهتر شود. در مجموع می توان گفت کاربرد فولاد EGS به لحاظ اجرایی و اقتصادی طرح را مقرون به صرفه می نماید.
    کلیدواژگان: قاب مهاربندی واگرا، تیر پیوند قائم، فولاد EGS، شکل پذیری، ضریب رفتار
  • پریسا آشفته *، امید بزرگ حداد صفحات 91-101
    ارزیابی اثرات زیست محیطی (EIA) می تواند به منظور شناسایی نوع، اهمیت و شدت تغییرات در محیط زیست در نتیجه فعالیت ها، به کار رود. در نهایت، اطلاعات حاصله از انجام یک EIA کارآمد، می تواند در اختیار تصمیم گیران و برنامه ریزان قرار گیرد. این تحقیق، به بررسی EIA گزینه اجرا یا عدم اجرای طرح شبکه آبیاری سد شهریار بر پارامترهای سه محیط فیزیکی، زیستی و اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای دو دوره کوتاه مدت (معادل با مرحله احداث- 1395 تا 1399) و بلندمدت (معادل با مرحله بهره برداری-1399 تا 1429) می پردازد. به منظور کمی نمودن نتایج طرح از روش ماتریس EIA لئوپولد استفاده می شود. اثرات گزینه عدم اجرای طرح در محیط سه گانه نشان می دهد که عمده پارامترهای فیزیکی که جزء تاثیرات منفی قرار می گیرند، عبارتند از: کیفیت و کمیت آب سطحی، کیفیت آب زیرزمینی، کیفیت منابع خاک و فرسایش. در ارتباط با پارامترهای زیستی، پارامترهای تراکم و تنوع پوشش گیاهی و رویش گاه ها از عمده ترین پذیرنده پیامدهای منفی زیستی شناخته شده اند. از پارامترهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می توان به اشتغال، مهاجرت، درآمد، امکانات رفاهی به عنوان مهم ترین پارامترهایی که تحت تاثیرات منفی قرار می گیرند، اشاره نمود. نتایج نشان می دهد که اجرای طرح در کوتاه مدت دارای بیش ترین تاثیر منفی بر محیط زیستی (با نمره 48-) و در بلندمدت، بیش ترین تاثیر مثبت را بر محیط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی (233+)، خواهد داشت. به طور کلی، گزینه عدم اجرا، دارای 356- امتیاز منفی و گزینه اجرا، دارای 388+ امتیاز مثبت است. بنابراین نتیجه نهایی ارزیابی طرح، اجرای طرح شبکه آبیاری را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، اجرای شبکه آبیاری، محیط سه گانه، ماتریس لئوپولد
  • محمدکاظم شربتدار *، مجید ارویی صفحات 103-113
    استفاده از مواد معدنی در دسترس برای بهبود خواص ذاتی بتن از جمله مقاومت مکانیکی و دوام آن لازم است. در این پژوهش به منظور بررسی خواص بتن های حاوی زئولیت، 8 طرح مخلوط با نسبت آب به سیمان 5/0 و افزودن زئولیت 5، 10 و 15 درصد و همچنین افزودن 7 درصد دوده سیلیسی طراحی و در دو بخش خواص مکانیکی و سازه ای، نمونه هایی ساخته شد. در سنجش خواص سازه ای از 4 طرح اختلاط بهینه شامل بتن معمولی، بتن دوده سیلیسی (7 درصد)، بتن زئولیتی (10 درصد)، بتن حاوی زئولیت و دوده سیلیسی (5 درصد زئولیت و 7 درصد دوده سیلیسی) استفاده گردید. در بخش سنجش خواص مکانیکی 48 نمونه بتنی مکعبی فشاری، 24 نمونه تیر خمشی غیر مسلح، 24 نمونه استوانه ای کششی و در بخش سنجش خواص سازه ای 8 تیر بتن آرمه ساخته شدند. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که افزودن پوزولان زئولیت در بتن در تمامی طرح های مخلوط باعث افزایش مقاومت فشاری، کششی و خمشی گردید که درصد بهینه 10 درصد به عنوان مناسب ترین درصد حاصل گردید. مقاومت فشاری 72 روزه نسبت به مقاومت 28 روزه بتن مرجع به میزان 26 درصد افزایش نشان داد. ضمنا افزودن دوده سیلیسی در بتن اثری بهتر از پوزولان زئولیت داشت به طوری که نسبت مقاومت خمشی 72 روزه تیرهای حاوی 10% زئولیت و 7% دوده سیلیسی این دو نمونه نسبت به مقاومت خمشی تئوری نمونه مرجع به ترتیب 27 و 33% افزایش داشتند.
    کلیدواژگان: مقاومت بتن، مصالح معدنی، پوزولان، زئولیت، خواص مکانیکی، خواص سازه ای
|
  • Saman Baharvand, Babak Lashkar, Ara * Pages 1-12
    In the present paper, results of a numerical study on the Effect of Resting Pool Area in Vertical Slot Fishways Type 1 to Pass Chinook Salmon are presented. Finite Volume Method was used to simulate the hydraulic of this type of fishway. Some observations have also been made on the turbulent energy and velocity magnitude distribution along the width of the fishway channel. The analysis results were used to present the ability of chinook salmon to pass the fishway and to establish a new set of resting pool area equations.
    Keywords: Fish swimming performance, Fish resting zone, Energy dissipation, River development
  • Abdolhosein Haddad *, Davood Azan Pages 13-23
    The present paper utilizes Fuzzy Logic for generating a field of two-layered clay with considering fuzziness in the layer boundaries. The bearing capacity of footings on this field is then calculated by using numerical finite difference method. This will produce design guidelines for accounting fuzziness in the layer boundaries for footings resting on two-layered clay.
    Keywords: Fuzzy logic, Bearing capacity, two-layered clay, finite difference method
  • Mohammad Ali Shokoohi Ghahfarokhi, Mehdi Veiskarami *, Nader Hataf Pages 25-33
    There are a few attempts attributed to the bearing capacity or the settlement of neighboring foundations. Such foundations are often frequently confronted in urban areas where the footings of adjacent buildings are inevitably placed close to each other. Once it happens, the interaction of the stress influenced zones of neighboring footings causes the failure to be initiated often later than that of a singular footing and this effect is sometimes called “blocking” (e.g. Stuart, 1962; Hataf and Naderi, 2014). This research is focused on the study of the bearing capacity of multiple shallow foundations. This problem represents the problem of the neighboring shallow foundations placed closely spaced over the ground surface. A numerical study by means of the finite element technique has been made and the results are first verified with an experimental study conducted by (Kumar and Bhoi, 2008) and then, a systematic analysis has been performed to present some design charts.
    Keywords: Strip footing, Sand, Bearing capacity, Numerical modeling
  • Issa Shooshpasha *, Alireza Roshan Pages 35-41
    In conventional design of pile foundations, all loads are taken by the piles, i.e. the contact pressure between the raft and the soil is neglected. In the last decades, geotechnical engineers have started to take this pressure into account in design of pile foundation. Such a foundation, where the raft and the piles interact to transfer the loads to the ground, is in this dissertation called piled raft foundation or piled raft.
    Waste tires, rubbers and plastic materials, normally produced in every society, enter the environment and cause serious problems. These problems may, to some extent, be reduced by finding applications for them in engineering, for example,they can be used for geotechnical applications as backfill material and solving problems with low shear strength soils like clayey soil. Therefore, this experimental work has been performed to investigate the influence of randomly oriented fiber inclusion on the geotechnical behavior of clayey soils. In general, some characteristic properties of tire materials are the low density, high elasticity, low stiffness and high drainage capacity. These properties open up possibilities for utilization of the material in an innovative manner. By adding small quantities of rubber chips in the soils, the natural elasticity of rubber could help lower the stiffness of the stabilized material and introduce more flexibility in the final stabilized columnar system.
    Keywords: Piled- raft, Tire chips, clayey soil stabilization, Plaxis 3D Foundation
  • Elaheh Faghih Nasiri, Daryoush Yousefi Kebria *, Farhad Qaderi Pages 43-49
    The use of unconventional water is very effective in solving dehydration problems. The studies on these sources have shown that concentrations of some pollutants are higher than standard, but by employing different methods the researchers would eliminate the pollutants. The use of photocatalyst is a novel method for removing pollutants from aqueous solutions(Ehrampoosh et al., 2011, Konstantinou and Albanis, 2004).In this research, the photocatalytic process of titanium dioxide stabilized on the surface of plexiglass in the removal of phenol in different pH levels (3, 7 and 11) and different powers of ultraviolet radiation (25, 50, 75 and 100 watts) was comprehensively investigated.
    Keywords: Phenol, Titanium Dioxide, Nanophotocatalyst, ultraviolet radiation
  • Soheil Ghareh *, Reza Nowroozzade Pages 51-62
    Dams have an essential role in development of economic and water supply in Iran. In addition, due to annual decline in rainfall and hydropower production requirement, water resources management is one of the most important issues. It is worth noting the construction of dam, not only supply the required water of farmers, but also prevents the occurrence of floods devastating and incidence of drought in low rainfall season. After the destruction of the Teton Dam in 1976, which lead to deaths of several people and losses of several hundred million dollars, it was proposed to be placed instruments in body of dams to identify and warn behavior such as seepage or settlement. By studying the results of instrumentations and evaluate the changes of reading data during the time, it’s possible to identify the phenomena that lead to erosion or destruction of dam and prevent from happening of these events or minimize the potential damages (Beiranvand et al., 2013). Currently, numerical modeling and geotechnical software are used to analyzed and designing geotechnical structures which their results can be compared with information are recorded by instrumentations. Recent studies indicate this technique is one of the most suitable methods to estimate soil dams behaviors, as lots of numerical models provide an acceptable estimation of displacement and stress values in embankment dams.
    Keywords: Tabarakabad Dam, Numerical modeling, Instrumentation, Back Analysis, behavior
  • Ali Mohamadi, Hossein Tahghighi * Pages 63-77
    For the structure resting on a flexible medium, the dynamic response of the structure will be different from the fixed-base condition owing to the interaction between the soil and the structure. Nevertheless, the common practice in seismic performance assessment assumes that structures are fixed to their base, which maybe a realistic hypothesis only when these are founded on relatively solid rock or very stiff soil. In the case of a flexible-base structure, in addition to the added rocking component to the horizontal motion of the structure, a part of the structure’s vibrating energy will transmit to the soil layer and can be dissipated due to radiation damping resulting from the wave propagation and hysteresis damping of the soil materials (Lou et al., 2011). Soil-structure interaction (SSI) are generally shown to be more pronounced in the case of soft soil formations and high-rise structures modifying considerably the dynamic characteristics of the building and finally its response (Tahghighi and Rabiee, 2017). The objective of the present research is to study whether SSI may affect the seismic performance and vulnerability of reinforced concrete moment resisting frame (MRF) buildings.
    Keywords: Soil-structure interaction, Performance assessment, Reinforced concrete frame, Pushover analysis, Incremental dynamic analysis
  • Elham Nouri, Mussa Mahmoudi * Pages 79-87
    In order to reduce the seismic demand and enhancement the ductility capacity, vertical link beams as a ductile element are used in eccentrically braced frames. During the earthquake, vertical link beams dissipate the energy by forming nonlinear deformations in their plastic region while the other members remain in the elastic range. In EGS, the percentages of carbon and other alloys are very low. EGS has high ductility. The most ductile kind of easy-going steel has a nominal yielding stress between 90-110 MPa and its Young’s modulus is equal to that of normal steel. In Fig. 1, the stress-strain curve of this steel is compared to that of normal steel. If the vertical link beam is made of EGS, which yields at smaller stress compared to the normal steel, its performance and energy absorption will improve as shown in Fig. 2.
    Keywords: Eccentrically braced frame, Vertical link beam, Easy-Going steel (EGS), Ductility, Response modification factor, Nonlinear static analysis
  • Parisa, Sadat Ashofteh *, Omid Bozorg, Haddad Pages 91-101
    The present study investigates the EIA on the implementation of Shahriyar Dam irrigation network design on the physical, biological, and social, economic and cultural components. In this research, the Leopold matrix method is used for EIA. This method can be cost effective in time, cost and volume due to quantitative design results. One of the important innovations of this research is in the type of the case study. In this study, the environmental impacts assessment of irrigation network of Shahriar dam is evaluated. This network is intended to compensate for part of agricultural land damage that is submerged in Shahriar dam reservoir. Obviously, the main purpose of the dam construction is to save about 700 million cubic meters of water for the Gilan and Foumanat irrigation network and somehow it plays an important role for the Sefidrud dam. In short, less than 10% of the dam reservoir volume is allocated to irrigation network water supply.
    Keywords: Environmental impacts, Irrigation network implementation, Triple environment, Leopold matrix
  • Mohammad Kazem Sharbatdar *, Majid Oruhi Pages 103-113
    In recent years the natural zeolite as a supplementary cementitious material (Ahmadi, Shekarchi, 2010) and natural zeolite as construction materials were used in different countries and for different special concretes (Feng, Peng, 2005; Türkmen, Aydin, 2010; and Uzal, Turanli, Mehta, 2007). In the present paper, results of experimental investigations on using zeolite and silica fume as two pozolane materials in concrete mixes at two different cases of separately and mixed together and their effects on compressive, tensile and flexural strengths are presented. In this research program, experimental study was followed by selecting and designing eight different concrete mixes containing constant water-cement ratio equal 0.5 with reference mix without any mineral material. Then zeolite and silica fume were added separately and mixed together to concrete replacing with percentage of cement weight. Zeolite with three percent of 5, 10, 15 percent and silica fume with 7% were considered. Two different mechanical and structural specimens were casted, 48 compressive cubic and 24 tensile strength cylinder and 24 non-reinforce flexural strength beams as mechanical specimens were cast. And also 8 structural reinforced beam specimens were cast based for measuring flexural capacity.
    Keywords: Concrete strength, Mineral materials, Pozzolan, Mechanical, Structural properties