فهرست مطالب

Iran Agricultural Research
Volume:24 Issue: 1, Winter and Spring 2006

  • تاریخ انتشار: 1384/01/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود پارسی نژاد، یون شینگ فینگ، بهزاد قنبریان صفحات 1-14
    رطوبت خاک یکی از پارامتر های مهم در تعیین دور آبیاری و تامین نیاز آبی گیاهان می باشد. از آنجائی که اندازه گیری این پارامتر در مزرعه نیازمند صرف وقت و هزینه بسیار می باشد، استفاده از مدل های حرکت آب در خاک بسیار مطلوب می باشد. در این مطالعه از مدل LEACHW به منظور تخمین رطوبت خاک در طول دو دوره تر (1تا 6 ژولای) و خشک) 20 تا 29 اوت (در طول فصل زراعی سال 1995 استفاده گردید. به منظور بررسی حساسیت پارامتر های هیدرولیکی در تعیین مقدار رطوبت حجمی خاک از مقادیر مختلف این پارامترها استفاده گردید. بنابراین مقدار پارامتر b (ضریب توزیع خلل و فرج در رابطه کمپل 1974) در محدوده 2 تا 24 تغییر نمود. همچنین مقدار نیز با چهار نسبت مختلف 1/ 0، 1، 10 و 100 و در کل 32 تیمار برای هر دوره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با وجود مقادیر متفاوتی از پارامترهای هیدرولیکی، در تمامی تخمین های رطوبت حجمی خاک روندی مشابه وجود دارد. مقایسه تحلیل آماری مقادیر اندازه گیری شده و تخمین زده شده رطوبت حاکی از وجود خطای سیستماتیک بوده که این خطا می تواند با استفاده از اندازه گیری چندین نقطه اصلاح گردد. به عنوان مثال نتایج تخمین زده شده با مقادیر 24b= و 1/ 0= کالیبره گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که توسط یک روش کالیبراسیون ساده میتوان رطوبت حجمی خاک را بدون نیاز به داشتن اطلاعات وسیعی با دقت قابل قبولی تخمین زد.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، رطوبت خاک، شبیه سازی، عوامل هیدرولیکی خاک و LEACHW
  • اشکبوس دهداری، عبدالمجید رضایی، سید علی محمد میر محمدی میبدی صفحات 15-26
    با وجود این که تنوع بین واریته ای برای تحمل به شوری در گندم نان گزارش شده است اما، اطلاعات کمی در خصوص کنترل ژنتیکی محتوای یونی و عملکرد بیولوژیک در شرایط شوری وجود دارد. به منظور بررسی نحوه توارث محتوای یونی در مرحله گیاهچه ای و عملکرد بیولوژیکی و شاخص تحمل به تنش در مرحله رسیدگی دو رقم مقاوم، دو رقم نیمه مقاوم و دو رقم حسساس گندم های ایرانی و خارجی به صورت یک طرح تلاقی های دای آلل کامل با هم تلاقی داده شدند. برخی نتاج نسل دوم نیز برای مطالعه آثار معکوس خصوصی تولید شدند. والدین و نتاج آنها تحت دو شرایط شور (هدایت الکتریکی، 5/22 دسی زیمنس بر متر) و غیر شور (شاهد) در محیط سنگریزه ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که برای صفات Na+، K+ و نسبت K+/ Na+ و عملکرد بیولوژیک در شرایط غیر شور اثر غالبیت ژن، و برای عملکرد بیولوژیک K+ و شاخص تحمل به تنش در شرایط شور هر دو اثر غالبیت و افزایشی نقش دارند. آثار معکوس عمومی و خصوصی معنی داری برای تمامی صفات در نسل اول مشاهده شد به جز برای عملکرد بیولوژیک در شرایط شور. این آثار به ترتیب مبین نقش عوامل سیتوپلاسمی و اثر متقابل عوامل سیتوپلاسمی با ژن های هسته ای در واکنش به شوری ارقام بودند. گندم روشن که متحمل ترین رقم بود، بهترین ترکیب شونده برای صفات نیز بود و بعد از آن کارچیا این خصوصیات را داشت. نتایج آثار مادری در نسل های اول و دوم نشان داد که رقم روشن وقتی به عنوان والد ماده به کار رفت تحمل زیادتری نسبت به شوری نشان داد. برخی تلاقی ها در گروه های متحمل * حساس، متحمل * متحمل و نیمه متحمل * حساس بر اساس میانگین صفت ها، قابلیت ترکیب پذیری خصوصی و هتروزیس برای تهیه نسل های در حال تفکیک و انتخاب در آنها به منظور بهبود تحمل به شوری مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: تحمل به شوری، شاخص تحمل به تنش، گندم نان، قابلیت ترکیب پذیری، محتوای یونی، هتروزیس
  • محمد لغوی، شهرام محسنی صفحات 27-38
    هدف از اجرای این تحقیق تعیین مناسبترین بسامد و دامنه ارتعاش برای برداشت ارتعاشی میوه لیمو ترش (C. aurantifolina) بود. یک دستگاه شاخه تکان سوار بر تراکتور با بسامد و دامنه نوسان قابل تغییر و تنظیم که توان مورد نیازش از طریق محور توان دهی تراکتور تامین می گردید، برای اجرای این تحقیق طراحی و ساخته شد. توان دورانی ورودی دستگاه از طریق یک سیستم رانش تسمه ای به فلایویل شاخه تکان منتقل و درآنجا با استفاده از مکانیزم لنگ و لغزنده به حرکت رفت و برگشتی تبدیل می شد. حرکت ارتعاشی حاصل از طریق یک تیرک تلسکوپی و یک گیره مخصوص به شاخه درخت منتقل می گردید. یک آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار برای بررسی تاثیر سطوح مختلف بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه به اجرا گذاشته شد. سه سطح بسامد (5، 5/7 و10 هرتز) و سه سطح دامنه ارتعاش (40، 80 و 120 میلی متر) مورد مطالعه قرارگرفت. تجربه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که تاثیر بسامد ارتعاش بر جداسازی میوه معنی دار است، درحالی که تاثیر دامنه ارتعاش و اثر متقابل آن بر بسامد معنی دار نبود. با افزایش بسامد ارتعاش، درصد میوه های جداشده بطور معنی داری افزایش یافت، ولی بسامد و دامنه ارتعاش تاثیر معنی داری بر میزان آسیب دیدگی میوه نداشت. جداسازی کامل میوه (100%) با اعمال ارتعاشی با دامنه 120 میلی متر و بسامد 10 هرتز حاصل گردید، ولی با این ترکیب دامنه و بسامد، ریزش قابل توجه برگ عامل محدودکننده بود. از این رو تکانیدن شاخه با دامنه 80 میلی متر وبسامد 10 هرتز با جدا سازی 5/98% میوه و ریزش ناچیز برگ، مناسب ترین ترکیب شناخته شد. برای تعیین استحکام اتصال میوه به شاخه، مجموعه آزمون هایی انجام گردید که طی آن میانگین نیروی کششی لازم برای جداسازی میوه های رسیده و نارس و همچنین جرم و میانگین قطر هندسی میوه اندازه گیری شد. میانگین نیروی لازم برای جداسازی میوه های رسیده درحدود2/14 درصد نیروی لازم برای جداسازی میوه های نارس بود. میانگین نسبت نیروی کششی لازم برای جداسازی میوه به جرم آن (F/W) برای میوه های رسیده و نارس به ترتیب برابر با 9/6 و 8/61 اندازه گیری شد. این دو کمیت اخیر را می توان به عنوان شاخصی از امکان بالقوه بکارگیری شاخه تکان برای برداشت انتخابی میوه های رسیده درمورد ارقامی از میوه های با خصوصیت رسیدگی غیر یکنواخت قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: برداشت میوه، برداشت ماشینی، درخت تکان، برداشت مرکبات و شاخه تکان
  • آوات شکوفا، یحیی امام صفحات 39-52
    اثر اتفان بر تغییرات رشد رویشی با لحاظ نمودن مصرف آب، در تراکم های مختلف بوته ذرت طی شرایط تنش خشکی در جنوب ایران هنوز به طور دقیق بررسی نشده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات تنش آبی، تراکم کاشت و تنظیم کننده رشد (اتفان) بر رشد، نمو و عملکرد دانه ذرت (Zea mays L.) سینگل کراس 704، تحت سطوح مختلف آبیاری می باشد. این پژوهش در قالب آزمایشی مزرعه ای در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز واقع در باجگاه در سال زراعی 84-83، انجام شد. این مطالعه به صورت کرت های دوباره خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. سطوح آبیاری (کم آبیاری و آبیاری مطلوب) در کرت های اصلی، تراکم کاشت با دو سطح (333،53 و 000،80 بوته در هکتار) در کرت های فرعی وتنظیم کننده رشد (اتفان) با سه سطح (0، 56/0 و84/0 کیلوگرم ماده موثر در هکتار، که در مرحله 6 برگی اعمال شد) در کرت های فرعی فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که کاربرد سطوح مختلف اتفان به صورت برگ پاشی بر شاخص های رشد و اجزای عملکرد دانه مرتبط با آن نقش مهمی داشت. کاربرد اتفان سبب کاهش سرعت رشد محصول (CGR)، شاخص سطح برگ (LAI) و دوام شاخص سطح برگ (LAID) شد. بعلاوه، کاربرد اتفان از ارتفاع بوته و ارتفاع بلال کاست. کاهش ارتفاع بوته، LAI و LAID در ابتدای فصل رشد با افزایش مقدار اتفان مرتبط بود. بوته های شاهد در مقایسه با بوته هایی که اتفان دریافت کرده بودند، عملکرد کمتری داشتند. در واقع این پژوهش نشان داد که چنانچه در ابتدای فصل رشد از رشد رویشی ذرت کاسته شود، می توان از آب موجود استفاده بهتری کرد. همچنین نتایج نشان داد که پاسخ عملکرد ذرت به کاربرد اتفان به تراکم بوته و فراهمی رطوبت بستگی خواهد داشت. تاثیر مفید کاربرد اتفان بر عملکرد دانه در شرایط تراکم زیادتر بوته و تنش آبی، زیادتر بود و این موضوع شایسته پژوهش‎های بیشتری در آینده است.
    کلیدواژگان: اتفان، آنالیز رشد، تنش آبی، تراکم کاشت و ذرت
  • مهدی نصر اصفهانی، بهروز انصاری پور صفحات 67-76
    بررسی های انجام شده در این تحقیق روی قارچ انگل اختیاری Paecilomyces lilacinus از گروه هیفومیست ها در کنترل نماتدهای ریشه گرهی گیاه گوجه فرنگی در شرایط گلخانه می باشد. این قارچ به طور موثری نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica را کنترل نموده و باعث افزایش رشد گیاه گوجه فرنگی مورد آزمون گردیده و اثر معنی داری را در مقایسه با تیمار شاهد آلوده شده به نماتد ریشه گرهی در برداشت. تعداد گره ریشه و نیز تولید کیسه های تخم به شدت کاهش یافت. قارچ آنتاگونیست مورد آزمون اثر بیشتری را در تیمار مایه زنی همزمان قارچ و نماتد و نیز در تیمار مایه زنی قارچ قبل از نماتد در کنترل نماتد M. javanica از خود نشان داد. تخم های تولید آلوده به قارچ فاقد هر گونه نوزاد سن دو بوده و توسط قارچ مربوطه اشغال شده بودند، برعکس وقتی که نماتد ریشه گرهی قبل از قارچ مایه زنی شده بود رشد گیاه کاهش و تعداد گال و تولید کیسه تخم شدت یافت. تعداد بی شماری از تخم های تولید نماتد توسط قارچ آنتاگونیست P. lilacinus آلوده شده و رشد و تولید نوزادهای سن دو را محدود ساخت. تخم های آلوده عاری از هرگونه نوزاد بوده و توسط قارچ مورد آزمون احاطه شده بودند. لاروهای سن تولیدی نیز توسط قارچ مربوطه مورد حمله قرار گرفت و از بین رفته و ریسه های قارچ در طراف آنها قابل مشاهده بود. مایه زنی همزمان قارچ و نماتد و نیز مایه زنی قارچ قبل از نماتد اثر بسیار بالا و معنی داری در کنترل نماتد نسبت به مایه زنی قارچ پس از نماتد داشت. لذا، قارچ آنتاگونیست P. lilacinus در کنترل نماتد ریشه گرهی در گیاه گوجه فرنگی موثر واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: کیسه تخم، قارچ انگل تخم، قارچ انگل نوزاد، lycopersicom esculentum، گال ریشه
  • جواد رباطی، محمد لغوی صفحات 77-88
    از جمله مدل های مهم برای پیشگویی نیروی مقاومت غلتشی تایرهای بادی عدد چرخ و ویرایش های مختلف عدد تحرک پذیری است. در این تحقیق داده های آزمایشی مربوط به مقاومت کششی تایرهای معمولی و رادیال با مقادیر بدست آمده توسط مدل های مختلف مورد مقایسه قرار گرفت و میزان دقت مدل ها در پیشگویی مقاومت غلتشی و برازش با داده های آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از آزمونF با سطح احتمال 95 درصد و روش خط یک به یک استفاده گردید. طبق نتایج حاصل از ارزیابی ها، مدل های Cnو Bn مقاومت غلتشی هر دو نوع تایر را بیشتر از مقادیر آزمایشی پیشگویی کردند ولی شیب خطوط برازش مربوط به داده های این دو مدل و خط یک به یک داده های آزمایشی از نظر شیب اختلاف معنی داری را نشان نداد. این امر نشان می دهد که با اعمال یک ضریب تصحیح، این دو مدل پیشگویی بهتری را ارایه خواهند نمود. مدل EMOB در مورد تایرهای رادیال پیشگویی مطلوبی را ارایه نکرد، در حالی که در مورد تایرهای معمولی این مدل نسبت به دو مدل Cn و Bn بهتر عمل نمود. مدل های FMOB، N.I.A.E و Dwyer در مورد هر دو نوع تایر چندان مطلوب عمل نکردند. با این وجود خط برازش داده ها در مدل Dwyer برای تایرهای معمولی با خط یک به یک اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: مقاومت غلتشی، مدل های پیش بینی، تایرهای بادی و رادیال، تایرهای لایه مورب و عدد تحرک پذیری
|
  • M. Parsinejad, Y. Feng, B. Ghanbarian Pages 1-14
    Soil water content is one of the most important parameters for estimating irrigation frequency and providing the plant’s water requirement. Since measurement of soil water content is both expensive and time consuming, water movement models are used to estimate these values. In this study, LEACHW model was used to estimate soil water content for two “dry” (20-29 Aug) and “wet” (1-6 Jul) periods during the 1995 growing season. Different values of hydraulic parameters were applied to investigate the sensitivity analysis of these parameters in the estimation of soil water content. Thus the values of b (pore distribution coefficient in Campbell’s equation (2) were selected from 2 to 24, and k(θ)/ks ratios of 0.1, 1, 10 and 100 were used. Finally 32 treatments were investigated for each period. Results showed that despite large variation for the hydraulic parameters, similar trends of results were obtained for all soil water content estimations. Statistical analysis comparing the estimated and measured results showed a systematic difference which can be adjusted using a few measured values of soil moistures. As an example, simulated results using b=24 and =0.1 were calibrated to adjust the simulated results. The results of this study showed that a simple calibration method can be used for the estimation of soil moisture content without using extensive data required to represent hydraulic characteristics of soils.
    Keywords: LEHACW, sensitivity analysis, Soil water content, simulation, Soil hydraulic parameters
  • A. Dehdari, A. M. Rezai, S. A. M. Maibody Pages 15-26
    Although inter-variety variability for salt tolerance has been reported in bread wheat plants, little information is available on the genetic control of ion contents and biomass yield under saline conditions. A diallel cross, including reciprocals of two salt tolerant, two moderately tolerant and two sensitive Iranian and exotic bread wheat varieties, was analyzed to investigate the inheritance of ion contents in young leaves at the seedling stage, and biomass yield (BY) and stress tolerance index (STI) at maturity. Specific reciprocal effects were also studied in F2 populations derived from some F1 reciprocal crosses. The materials were evaluated in a gravel culture under high salinity (EC=22.5 dSm-1) and non-stress (control) conditions. Dominance gene effects were more important for Na+, K+ concentrations, K+/Na+ ratio and BY in control, but both additive and non-additive effects were observed for BY, K+ concentration and STI in salt stress condition. Significant general and specific maternal effects were observed in F1 generations for all traits, except for BY in the saline condition. Significant general and specific reciprocal effects indicated cytoplasmic and cytoplasmic × nuclear genes interaction in the response to salt tolerance, respectively. The most tolerant parent, ‘Roshan’ was the best combiner parent for related salt tolerant traits followed by ‘Kharchia’. The results obtained from maternal effects in F1 and F2 generations indicated that ‘Roshan’ was more salt tolerant when used as a female parent. Some crosses in the tolerance×sensitive, tolerance×tolerance and moderately tolerant×sensitive groups proved to be the best combinations for obtaining desirable segregants for salt tolerance based on their per se performances, specific combining ability and heterotic effects.
    Keywords: Bread wheat, Combining ability, Heterosis, Ion content, Salinity tolerance, Stress tolerance index
  • M. Loghavi, Sh. Mohseni Pages 27-38
    The aim of this study was to determine the most suitable shaking frequency and amplitude for shake harvesting lime fruit (C. aurantifolia). A tractor mounted limb shaker with adjustable shaking frequency and amplitude, powered by the tractor power-take-off shaft was designed and developed for this study. The rotating input power was transmitted to the shaker flywheel through a multiple sheave v-belt drive system where it was converted to reciprocating motion by a slider crank mechanism. The resulting vibrating motion could be transmitted to the tree limb through a telescoping boom and a special clamping device. A 3x3 factorial experiment arranged in a completely randomized design with three replications was conducted to investigate the effects of shaking frequency and amplitude on fruit detachment. Three levels of oscillating frequency (5, 7.5 and 10 Hz) and three levels of shaking amplitude (40, 80 and 120 mm) were investigated. Analysis of variance and mean comparison showed that the effect of shaking frequency on fruit detachment was significant. However, those of shaking amplitude and its interactions with frequency were not significant. The percentage of detached fruits significantly increased by increasing the shaking frequency, but the shaking frequency or amplitude had no significant effect on fruit damage. Complete fruit detachment (100%), was obtained by applying shaking amplitude of 120 mm at a frequency of 10 Hz, but considerable leaf removal at this combination of shaking frequency and amplitude was a limiting factor. Therefore, shaking the limbs at 80 mm amplitude and 10 Hz frequency with about 98.5% fruit detachment and negligible leaf shattering was found to be the most suitable combination. In order to determine the bonding strength of lime fruits, a series of tests were conducted in which, the average pulling force required for detaching ripe and unripe fruits as well as fruit mass and geometric mean diameter were measured. The average static force required for removing ripe fruits was found to be about 14.2% of that required for removing unripe fruits. The average ratio of tensile force required for removing a fruit to its weight (Fs/W) was measured as 6.9 and 61.8 for ripe and unripe fruits, respectively. The two indices suggest utilizing a limb shaker as a valuable approach for selective harvesting of ripe fruits. This is especially true for fruit varieties with non-uniform ripening characteristics.
    Keywords: Fruit harvesting, Mechanical harvesting, Tree shaking, Citrus harvesting, Limb shaker
  • A. Shekoofa, Y. Emam Pages 39-52
    The aim of the present investigation was to study the growth, yield and yield components of maize (Zea mays L.) single cross 704 under different levels of irrigation, plant density, and ethephon in southern Iran where this particular crop has not yet been studied in detail. A field experiment was performed in the 2004 5 growing season at the experimental farm of the College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran, located at Badjgah. The experimental design was a randomized complete block with four replicates where the treatments had a split split plot arrangement. Irrigation level (low and high) was the main plot, plant density (53,333 and 80,000 plants/ha) the subplot, and ethephon level (0, 0.56, 0.84 kg/ha a.i., applied at the 6 leaf stage) the sub subplot. The results showed that the rates of foliar application of ethephon could play an important role in maize growth indices, and attribute to grain yield components. Application of ethephon was associated with a decrease in Leaf Area Index (LAI), Leaf Area Index Duration (LAID) and Crop Growth Rate (CGR). Furthermore, ethephon reduced plant and ear height. Increasing the application rates of ethephon showed a significant reduction in early season plant height and LAI, LAID. The control plants had lower grain yield than those treated with different rates of ethephon. Indeed, this research showed that under conditions of water stress, the maize plant is able to make better use of available water if vegetative growth is partially restricted early in the season. The results also indicated that the yield response of maize to ethephon application would vary with plant density and available water conditions. Ethephon treatment was found to be more beneficial for grain yield with higher plant densities and under water stress conditions.
    Keywords: Ethephon, Growth analysis, Water stress, Plant density, Zea mays L
  • N. Sanavi Shiri, M. H. Raoufat Pages 53-66
    The present study is based on the investigation of a soil hyphomyces, Paecilomyces lilacinus, an opportunistic bio-control agent, in controlling root-knot nematode Meloidogyne javanica on tomato in greenhouse conditions. P. lilacinus, effectively promoted the growth of plants inoculated with M. javanica by suppressing its pathogenesis as root galling by the nematode and egg mass production was greatly reduced. The fungus was most effective when the fungus and the nematode were inoculated simultaneously or the fungus preceded the nematode in sequential inoculation. Conversely, when the nematode preceded the fungus, the improvement in plant growth and reduction in root galling and egg mass production were not substantial. A great number of nematode eggs were infected by P. lilacinus, inhibiting juvenile development. The interior of eggs, were devoid of juveniles and filled by the fungus mycelium. Developed juveniles were found attacked and/or killed and showed mycelial growth over their bodies. Simultaneous inoculation or sequential inoculation in which the fungus was added prior to the nematode was more effective in controlling the nematode than when nematodes preceded the fungus. P. lilacinus was, therefore, effective in controlling the root knot nematode on tomato and suppressing its population growth.
    Keywords: Egg mass, Eggs parasiting fungi, Larvae parasiting fungi, Lycopersicon esculentum, Root galling
  • J. Rebati, M. Loghavi Pages 77-88
    Wheel numeric and different versions of mobility numbers are important models for predicting the rolling resistance. In this study, data related to the rolling resistance of cross ply and radial ply tires were compared with the resultant values from several models. Also, the preciseness of models in rolling resistance prediction was evaluated. For this purpose F test and 1-1 line method (p≥ 0.05) were used. According to the results of the evaluation, Cn and Bn models overestimated the rolling resistance for both cross ply and radial ply tires, but the slope of these models did not show any significant difference compared to 1-1 lines. Results indicated that these models had better prediction if an adjusting coefficient could be applied. The EMOB model showed better results compared to Cn and Bn models for cross ply tires, whereas it did not have acceptable predictions for radial tires. The N.I.A.E., FMOB and Dwyer models did not act well for any tire type, even though the best fit line of the Dwyer model did not show any significant difference with the 1-1 line for cross ply tires.
    Keywords: Rolling resistance, Prediction models, Pneumatic tires, Radial tires, Cross, ply tires, Mobility number