فهرست مطالب

Iran Agricultural Research
Volume:28 Issue: 1, Winter and Spring 2010

  • تاریخ انتشار: 1390/08/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا حمیدی، داریوش مظاهری، حمید رحیمیان صفحه 1
    در یک پژوهش گلخانه ای، اثر نیتروژن برتوانایی رقابتی یک رقم گندم زمستانه (رقم پیشتاز) با جو وحشی با استفاده از روش افزایشی مورد بررسی قرار گرفت. در تمام کرت های دارای نیتروژن، تعداد دو بوته‎ی جو وحشی در گلدان، بلندی گندم را تحت تاثیر قرار نداد در حالی که تراکم 16 بوته ی جو وحشی در گلدان، بلندی گندم را به میزان 30، 10و10 درصد به ترتیب در تیمارهای40، 80 و160 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک کاهش داد. در تمام تیمارهای دارای نیتروژن، پنجه های گندم با رقابت 4، 8 و60 بوته جو وحشی در گلدان کاهش معنی داری یافت. در کشت خالص هر دو گیاه، بیشترین مقدار سطح برگ در مقدار 80 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک به دست آمده هم چنین در کشت خالص، بیشترین وزن خشک اندام های رویشی هوایی برای گندم در 80 و برای جو وحشی در 160 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک تولید شد. درصد نیتروژن اندام های هوایی جو وحشی در تمام تیمارهای دارای نیتروژن بیشتر از گندم بود. نتایج این پژوهش نشان داد که جو وحشی برای به دست آوردن نیتروژن خاک رقابت زیادی با گندم داشته و از این راه می تواند عملکرد این گیاه زراعی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: توانایی رقابتی، جو وحشی، روش افزایشی، گندم، نیتروژن
  • سیدمحسن تقوی، یدالله قاسمی صفحه 13
    زیتون تلخ (سنجد تلخ) (Melia azedarach Lin.) درختی است زیبا، که موطن اصلی آن هیمالیا است و به صورت یک گونه بومی در ایران در آمده است. این درخت دارای گل های زیبا و معطری است و از آن به عنوان یک درخت تزئینی در باغ ها و بوستان های شهری استفاده می شود. طی سال های 1383- 1382 علائمی شبیه به گال باکتریایی روی درختان زیتون تلخ در فضای سبز شهر شیراز مشاهده گردید. از گال های جوان، ریز و نرم یک باکتری گرم منفی جدا سازی شد. جدایه های باکتری مذکور، اکسیداز منفی و قادر به تولید رنگ دانه فلورسنت روی محیط King''s B، تولید لوان، لهانیدن ورقه های سیب زمینی، هیدرولیز ژلاتین و کازئین، احیاء نیترات، تحمل نمک طعام چهاردرصد و رشد در 5 درجه سانتی گراد، تولید اوره آز، تولید ایندول نبود. جدایه ها قادر به هیدرولیز آرژنین، تحمل نمک طعام دو درصد و رشد در 35 درجه سانتی گراد و کاتالاز مثبت بودند و درگیاه توتون ایجاد فوق حساسیت نمودند. جدایه های مذکور پس از مایه زنی به نهال های بذری زیتون تلخ علائم گال را نشان دادند. حرکت سیستمیک جدایه ها روی گیاه زیتون تلخ به اثبات رسید. براساس آزمونهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و بیماری زایی عامل بیماری به عنوان Pseudomonas meliae شناسایی شد. بررسی نقوش پروتئینی نشان داد که جدایه های مذکور همگن می باشند و با جدایه های syringae P.، P. viridiflava P. savastanoi و P. fluorescens متفاوت بودند. این اولین گزارش از وجود بیماری گال باکتریایی درخت زیتون تلخ در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: زیتون تلخ، گال، Pseudomonas meliae
  • گیلدانا مویدی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا صفحه 21
    شبه گونه های تریکودرما از مهم ترین آنتاگونیست های قارچ های بیمارگر گیاهی می باشند که شناسایی و تعیین توان آنتاگونیستی آنها کمک زیادی به مطالعات کنترل زیستی می کند. هدف اصلی از این مطالعه تعیین توان کنترل زیستی جدایه های بومی تریکودرما، جدا شده از مزارع چغندرقند، علیه گونه های Phytophthora drechleri و P. cryptogea عوامل پوسیدگی ریشه چغندرقند می باشد. طی دو فصل زراعی (1386 و 1387)، 85 جدایه از گونه های Trichoderma از مزارع چغندر استان فارس جدا سازی شد. بر اساس خصوصیات ریخت شناختی و فیزیولوژیکی حداقل هشت گونه شامل T. asperellum، T. atroviride، T. brevicompactum، T. harzianum، T. longibrachiatum، T. spirale،T. tomentosum وT. virens تشخیص داده شد. فعالیت آنتاگونیستی جدایه های به دست آمده مانند توان رقابتی، کلونیزه کردن و پادزیستی، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. شبه گونه ها و حتی جدایه های مختلف یک شبه گونه از نظر سازوکارهای آنتاگونیستی متفاوت بودند. در شرایط آزمایشگاهی جدایه هایی از T. asperellum، T. atroviride، T. harzianum و T. virens در روش تشتک های از قبل کلونیزه شده، هم چنین جدایه هایی ازT. asperellum، T. atroviride و T. harzianum در روش کشت متقابل، از نظر قدرت رقابتی توانایی بالایی نشان دادند. جدایه هایی ازT. harzianum و T. atroviride از نظر قدرت کلونیزه کردن ریشه ی جدایه های بیمارگر Phytophthora، توانایی بالایی نشان دادند. جدایه های T. asperellum Ksh2، T. virens DB6r، T. virens DB2 و T. virens DB3، T. virens DB6r، T. virens DB3، DB2 T. virens، T. asperellum Ksh2 و MS3 T. harzianum بیشترین درصد بازدارندگی رشد جدایه های بیمارگر Phytophthora را داشتند. در شرایط گلخانه ای سه جدایه ی T. harzianum MS3، FG4 T. harzianum و T. virens DB6r بیشترین تاثیر را در کنترل پوسیدگی فیتوفتورایی گیاهچه های چغندرقند نشان دادند. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد که جدایه ی T. harzianum MS3 بهترین جدایه ی بومی برای مطالعات بعدی کنترل زیستی این بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: Phytophthora cryptogea، Phytophthora drechsleri، Trichoderma spp، چغندر قند، کنترل زیستی
  • آرمین ساعد موچشی، بهرام حیدری، علی دادخدایی صفحه 39
    کمبود آب از جمله عوامل مهم در کاهش عملکرد گیاهان زراعی در جهان است. به منظور برآورد تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری و تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی بین صفات مرفولوژیک در شرایط کشت آبی و دیم، بیست ژنوتیپ نخود در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران در سال زراعی 85-84 کشت گردیدند. در کشت آبی گیاهان در سه مرحله شامل ساقه دهی، ظهور و پر شدن غلاف آبیاری شدند ولی در آزمایش دیم هیچ گونه آبیاری انجام نشد. ژنوتیپ های 95274 S در شرایط آبیاری و X95TH69 در کشت دیم دارای بیشترین تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته و همچنین عملکرد دانه بودند. ژنوتیپ های X96TH54 و X95TH69 عملکرد نسبتا بالایی در هر دو شرایط آبی و دیم داشتند. بالاترین مقدار ضریب تنوع ژنوتیپی و فنوتیپی در شرایط آبی (به ترتیب 61/32 و 67/34 درصد) و در شرایط دیم (به ترتیب 88/47 و 39/49 درصد) و همچنین برآورد وراثت پذیری (به ترتیب 88 و 93 درصد در شرایط آبی و دیم) به عملکرد دانه تعلق داشت. در شرایط دیم، همبستگی بین عملکرد دانه و اجزای آن مثبت و معنی دار بود در حالی که در شرایط آبی عملکرد دانه همبستگی مثبت معنی داری با تعداد غلاف در بوته (50/0r=) و تعداد دانه در بوته (49/0r=) داشت. بر اساس نتایج تجزیه ضرایب مسیر، بیشترین آثار مستقیم (99/0 و 73/0 به ترتیب در آزمایش آبی و دیم) و غیر مستقیم (89/0 در کشت آبی و 71/0 در شرایط دیم) بر عملکرد دانه به ترتیب به صفات تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته تعلق داشت. با استفاده تجزیه خوشه ای، ارقام در شرایط آبی به سه و در شرایط دیم به چهار گروه تقسیم بندی شدند. بر اساس نتایج این تحقیق، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در بوته می توانند به عنوان شاخص های انتخاب ژنوتیپ های برتر در برنامه های بهنژادی نخود مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کشت دیم، نخود، وراثت پذیری
  • علی اصغر قائمی، آیت الله رحیمی، ضیاالدین بنی هاشمی صفحه 51
    به منظور مطالعه اثر تنش آبی و قارچ فوزاریوم (Fol) بر رشد گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای از تیمارهای با دورهای آبیاری 1، 3، 5، 7 و 9 روز استفاده گردید. در این بررسی از خاک آلوده به قارچ فوزاریوم به میزان 400 کلامیدوسپور در هر گرم خاک و خاک بدون آلودگی به قارچ استفاده شد. تیمارها در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی هر یک با 8 تکرار (4تکرار خاک آلوده به قارچ و 4 تکرار خاک سالم) تحت شرایط گلخانه ای و در دمای بین 18 تا 35 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شد. گیاه گوجه فرنگی گونه پوریمو در زمان 6 هفتگی به گلدان های دارای خاک آلوده و سالم منتقل شدند. در طول دوره ی رشد، سطح برگ، ارتفاع گیاه، وزن ماده خشک و مقدار نیتروژن اندام هوایی اندازه گیری شد. علائم بیماری در گیاه در تیمارهای با تنش آبی بیشتر نسبت به سایر تیمارها زودتر آشکار گردید. نتایج نشان داد که سطح برگ، ارتفاع گیاه، وزن ماده خشک و میزان نیتروژن اندام هوایی گیاه در خاک آلوده به قارچ و با افزایش دور آبیاری کاهش پیدا کرده است. میزان کلونیزاسیون قارچ فوزاریوم در ریشه در تیمارهایی که تحت تنش آبی بیشتری قرار داشتند بیشتر از تیمارهای با دور آبیاری کمتر بود اما اختلاف ها معنی دار نبودند.
    کلیدواژگان: تنش آبی، قارچ فوزاریوم، گوجه فرنگی، میزان نیتروژن
  • صدیقه صفرزاده شیرازی، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان صفحه 63
    غلظت کادمیم در محلول خاک و قابلیت استفاده زیستی آن بوسیله واکنش های جذب و واجذبی کنترل می شود. هدف از تحقیق حاضر مقایسه جذب سطحی کادمیم در 6 خاک آهکی و 4 خاک اسیدی بود. نمونه های خاک با محلول 01/0 مولار Ca(NO3)2 که حاوی 25 تا 3200 میلی گرم کادمیم در لیتر بود، به تعادل رسیدند. نتایج نشان داد که تمایل برای جذب سطحی در غلظت های پایین کادمیم (0 تا 400 میلی گرم در لیتر) زیاد بوده، اما با افزایش غلظت کادمیم (400 تا 3200 میلی گرم در لیتر) کاهش می یابد. در بین 5 معادله ارزیابی شده، معادله های فروندلیچ، لانگ مویر، و گوناری به دلیل ضریب تبیین (R2) بالا و خطای استاندارد پایین (SE) جذب سطحی کادمیم را در خاک های اسیدی و آهکی بهتر توصیف کردند. معادله های رگرسیونی گام به گام بین ضرایب بهترین مدل های برازش داده شده و ویژگی های خاک نشان داد که ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) و مقدار رس جزو مهمترین ویژگی های خاک هستند که بر جذب سطحی کادمیم در خاک های آهکی اثر دارند، در حالیکه در خاک های اسیدی، جذب سطحی کادمیم عمدتا تحت تاثیر پ- هاش خاک قرار گرفت. هنگامی که هر دو دسته خاک با هم در نظر گرفته شد، ضرایب ثابت بهترین مدل های برازش داده شده با پ- هاش، رس، و کربنات کلسیم معادل (CCE) همبستگی خوبی نشان داد. نتایج اولیه نشان داد که پ- هاش بالاتر در خاک های آهکی مکان های تبادلی منفی بیشتری برای جذب سطحی کادمیم در دسترس قرار می دهند، بنابراین جذب سطحی کادمیم در این خاک ها نسبت به خاک های اسیدی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: خاک های آهکی و اسیدی، کادمیم، معادله های جذب، ویژگی های خاک
  • احد یامچی، مژگان سلمانیان صفحه 77
    هدف از این مطالعه تعیین تاثیر تنش تغییرات پس از تزریق اپی نفرین و تنش حمل و نقل برمیزان غلظت پروتئین استخراج شده از بافت های تحت تنش با نمونه های کنترل و همچنین مقایسه نتایج حاصل از الکتروفورز پروتئینها و کمپلکس کالپائین-کالپاستاتین در ماهیچه خرگوش سیلور است. حدود 60 خرگوش در سن 70 روزگی پس از وزن کشی بصورت تصادفی به دو تیمار اپی نفرین و حمل و نقل و کنترل های آنها در 3 زمان، صفر، 24 ساعت و 7روز پس از کشتار تقسیم شدند. نتایج نشان داد که کاهش معنی داری در میزان غلظت پروتئین استخراج شده در نمونه های کنترل نسبت به نمونه های تحت تنش 7روز پس از کشتار وجود داشت. همچنین مقایسات SDS-PAGE زمان صفر و 7 روز پس از کشتار اختلافاتی را نشان دادند. خصوصا باند KD30 که در همه نمونه ها در زمان صفر مشابه بود. درحالیکه این غلظت 7 روز پس از کشتار در همه نمونه ها بجز تیمار اپی نفرین کاهش یافت. از طرف دیگر 7 روز پس از کشتار نتایج لکه گذاری بر علیه کالپائین در تیمار اپی نفرین پائین ترین و در نمونه های کنترل بالاترین را نشان دادند و تیمار حمل و نقل در موقعیت حد واسط بود. پس مقایسه میزان غلظت پروتئین استخراج شده از بافت های تحت استرس با نمونه های کنترل و همچنین مقایسه نتایج حاصل از الکتروفورز پروتئین های لکه گذاری و وسترن بلاتینگ برروی تجزیه پروتئینهای ماهیچه ای تاثیر معنی داری در تردی گوشت دارند. این تغییرپذیری در تردی گوشت بوسیله تنش ها به دلیل افزایش یا کاهش در آنزیم های کلیدی پروتئولتیک (از جمله تغییر در کمپلکس کالپائین-کالپاستاتین) درگیر درتغییر پروتئین میوفیبریلار است. همچنین ما در این تحقیق نشان دادیم که کاهش در میزان تجزیه پروتئین ناشی از کاهش در غلظت کالپائین می باشد.
    کلیدواژگان: اپی نفرین، تردی گوشت، حمل و نقل، کالپاستاتین، هضم پروتئین کالپائین
  • محمدرضا رضوانی، مارکوس رودهوت اسکورد، محمد مهدی امتی صفحه 89
    فسفر فیتاتی موجود در نمونه های مواد خوراکی گیاهی به صورت اسید فایتیک است که برای طیور قابل استفاده نیست، زیرا دستگاه گوارش طیور فاقد آنزیم فیتاز برای هضم این اسید است. به همین دلیل برای افزایش بهره وری منابع فسفر باید از آنزیم های سنتز شده استفاده کرد. فیناز و فیتاز جدید تولید شده که اخیرا توسعه یافته، در سن 5-3 هفتگی بوقلمون ها، آزمایش شد. درجه اثرگذاری فیناز و فیتاز جدید بر پایه تعادل فسفر و داده های درشت نی تعیین شد. جیره ی پایه در این آزمایش با سطح پایین فسفر بر مبنای کنجاله سویا– ذرت تهیه شد و با سطوح 0، 250 و 500 FTU/kg آنزیم فیناز و 0، 250، 500 و 750 FTU/kg فیتاز جدید مکمل سازی گردید. فضولات پرندگان در یک آزمایش تعادلی جمع آوری شد و پارامترهای درشت نی بعد از اینکه بوقلمون ها جیره های مربوط به خود را برای 17 روز دریافت کردند، اندازه گیری شد. استفاده واقعی فسفر جیره های پایه 5/35% بود. استفاده واقعی از فسفر به طور معنی دار با فیناز به یک حد بیشینه 3/47% و با فیتاز جدید به حد بیشینه 7/ 48 % در سطح بالاترین سطح مکمل سازی، بهبود یافته بود. در این آزمایش استفاده واقعی از کلسیم بهبود نیافت. یافته های این آزمایش نشان داد که غلظت خاکستر در درشت نی با مکمل فیناز و فیتاز جدید افزایش یافت. آنزیم فیناز و فیتاز جدید در بهبود استفاده از فسفر در بوقلمون ها موثر است و می تواند با کاهش دفع فسفر از طرق مواد دفعی به حفظ محیط زیست کمک کند.
    کلیدواژگان: بوقلمون، فسفر، فیتاز، فیناز
  • سعید عشقی، مجید راحمی اکبر کرمی صفحه 99
    اگرچه انگور نیاز سرمایی بالایی ندارد، اما تامین آن برای رشد بهینه حیاتی است. در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر از جمله جنوب ایران، سرمای کافی برای برطرف کردن خفتگی جوانه انگور وجود ندارد. بنابراین بررسی اثر مواد شیمیایی برطرف کننده خفتگی ضروری است. در این پژوهش دورمکس (5/3 و%7)، روغن ولک (5/3 و 7%) و نیترات پتاسیم (5/1 و%3) در دو زمان (5 و 20 بهمن ماه) روی بوته های انگور هرس شده در منطقه فراشبند محلول پاشی شدند. نتایج نشان داد که کاربرد مواد شیمیایی برجلو انداختن شکفتن جوانه و گلدهی در زمان اول بسیار موثرتر از زمان دوم بود. دورمکس در غلظت %5/3 و نیترات پتاسیم در غلظت% 5/1 در این مورد بسیار موثرتر از سایر تیمارها بودند. دورمکس %5/3 و نیترات پتاسیم%3 بیشترین وزن خوشه را ایجاد کردند. مواد شیمیایی و زمان کاربرد اثر کمی برTSS، اسید کل و ویتامین ث انگور داشتند. به طور کلی، مواد شیمیایی و زمان کاربرد هم اثر مثبتی برجلو انداختن شکفتن جوانه و گلدهی داشتند و هم عملکرد را افزایش دادند. در مناطق گرم که میزان سرما کافی نیست کاربرد مواد شیمیایی برطرف کننده خواب (دورمکس، نیترات پتاسیم و روغن ولک) در زمان مناسب می تواند خفتگی جوانه را برطرف کند.
    کلیدواژگان: برطرف کننده خواب، سرمای زمستانه، مواد شیمیایی، نیاز سرمایی، Vitis vinifera
  • سید فخرالدین افضلی، حسین شریعتمداری، محمد علی حاج عباسی صفحه 118
    کشت گیاه داروئی بابونه (Matricaria chamomilla) در زمین های شور بطور گسترده ای انجام شده است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف سدیم کلراید بر جوانه زنی و پاسخ بیو شیمیائی، رشد و غلظت برخی از عناصر در بابونه صورت گرفت. مطالعه جوانه زنی و رشد در پنج سطح سدیم کلراید با غلظت های 0، 40، 80، 120 و 190 مولار نمک انجام کردید. با افزایش میزان غلظت سدیم کلراید محلول، درصد جوانه زنی به طور معنی داری کاهش یافت. رشد گیاه بطور معنی داری تا غلظت 40 میلی مولار نمک افزایش ولی در غلظت های بیشتر از آن کاهش یافت. غلظت یون های کلرید و سدیم در بخش های مختلف گیاه با افزایش شوری بطور معنی داری بیشتر شد. تجمع یون کلرید بطور غالب در شاخسار و یون سدیم بطور عمده در ریشه ها مشاهده گردید. با افزایش غلظت سدیم کلراید در محلول، غلظت یون های پتاسیم (K) و کلسیم ((Ca بطور معنی داری در ریشه و ساقه بابونه آلمانی نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. همچنین، کاهش نسبت های K+/Na+ و Ca2+/Na+ در ریشه و ساقه بابونه مشاهده گردید. نسبت K+/Na+ و Ca2+/Na+در اندام هوایی نسبت به ریشه ها افزایش قابل ملاحظه ای را نشان داد، بطوری که نسبت K+/Na+ بطور معنی داری در غلظت 40 میلی مولار بیشتر از یک بوده است. غلظت پرولین برگ تا تیمار 80 میلی مولار نمک تغییری را نشان نداد اما در غلظت های بالاتر نمک مثل 120 و 190 میلی مولار افزایش شدیدی نشان داده است. بطور کلی، بابونه آلمانی دارای درجه تحمل«متوسط» تا «مقاوم» به شوری در دوره رشد بوده که این مقاومت از طریق تامین غلظت های بالای K+/Na+ و Ca2+/Na+ در ساقه، تجمع Na+در ریشه و تجمع پرولین در ساقه می باشد.
    کلیدواژگان: بابونه، پرولین، تنش شوری، جوانه زنی، رشد، غلظت سدیم کلراید، فیزیولوژی
|
  • R. Hamidi, D. Mazaheri, H. Rahimian Page 1
    A greenhouse study was conducted to investigate the effects of nitrogen(N) on wild barley (Hordeum spontaneum Koch) interference with winter wheat(Triticum aestivum var. Pishtaz) by an additive series experiment. The experiment wasconducted in a split plot design with 3 replications. Wheat plant height losses were onaverage 30, 10, and 10% in a wild barley density of 16 plants per pot with an N supply of40, 80, and 160 mg per kg soil, respectively. At all N application rates, wheat tillersdecreased in the presence of wild barley densities of 4, 8, and 16 plants per pot.Increased N stimulated wheat tiller growth per plant but this effect was reduced by wildbarley interference. The highest leaf area was observed at 80 mg N per kg soil for bothspecies in monocultures. Significant differences were observed among wheat dry weightvalues in all wild barley densities and at each level of N application rate. Shoot Nconcentration of wild barley was greater than that of wheat. Wild barley competitionalways reduced shoot N concentration of wheat and this was increased with increasingwild barley density. The results of this study suggested that wild barley is moreresponsive to soil N levels than wheat.
  • S. M. Taghavi, Y. Ghasemi Page 13
    Chinaberry (Melia azedarach L.) is a beautiful tree indigenous to the Himalayas that grows as a native plant in Iran. Symptoms similar to bacterial gall have been observed on the crown, shoot and twig of chinaberry, a recent landscape tree since 2003-2004 in Shiraz, Fars province, south of Iran. A gram negative bacterium was isolated from the galls. The isolates did not produce fluorescent pigment on King's B medium, were negative in oxidase, levan production, potato soft rot, casein, gelatin hydrolysis, nitrate reduction, growth at 5oC, uease production and indol production, but were positive in arginine dihydrolase, catalase, growth at 35oC, and also produced hypersensitive reaction on tobacco. Wound inoculated bacterial suspension into chinaberry seedlings produced galls from which the bacterium was reisolated. Systemic movement of the isolates into the vascular system of chinaberry was shown by the formation of gall above the inoculation site on the stem. On the basis of biochemical, physiological and pathogenicity characteristics, the isolated bacteria were identified as Pseudomonas meliae. Electrophoretic pattern of cell proteins showed that chinaberry isolates were different from P. syringae, P. viridiflava, P. fluorescens, P. savastanoi. The current article is the first report of bacterial gall disease of chinaberry in Iran.
  • G. Moayedi, R. Mostowfizadeh, Ghalamfarsa Page 21
    Trichoderma species are among important antagonists of plant pathogenic fungi. The main purpose of this study was to evaluate the biocontrol potential of native Trichoderma spp. isolates from sugar beet fields against Phytophthora drechsleri and P. cryptogea, the causal agents of Phytophthora root rot of sugar beet. During 2007–08, 85 isolates of Trichoderma spp. from sugar beet fields in eight parts of Fars province, Iran were isolated. Based on morphological and physiological characteristics, eight species could be distinguished: T. asperellum, T. atroviride, T. brevicompactum, T. harzianum, T. longibrachiatum, T. spirale, T. tomentosum and T. virens. Their antagonistic activities including competition, colonization and antibiosis against Phytophthora isolates both in vitro and in planta were investigated. Different species and even different isolates of one species differed in their antagonistic capacities. High competitive abilities were shown by T. asperellum, T. atroviride, T. harzianum and T. virens in pre colonized plates, and by the former three species in dual cultures. T. harzianum and T. atroviride efficiently colonized both species of Phytophthora. T. asperellum Ksh2, T. virens DB6r, T. virens DB2 and T. virens DB3 and T. harzianum MS3 gave the highest growth inhibition. In in planta experiments, T. harzianum MS3 and FG4 and T. virens DB6r were the most efficient in suppressing root rot of sugar beet seedlings. Our results suggest that T. harzianumMS3 is the best native candidate for the biocontrol of this disease.
  • A. S. Moucheshi, B. Heidari, N. A. Abaddadkhodaie Page 39
    Water deficit is an important factor limiting crop growth all over the world. In order to evaluate genetic variation, heritability and the interrelationship between agronomic traits, twenty chickpea genotypes were cultivated in two separated randomized complete block experiments with three replications under normal irrigated and rainfed conditions. The experiments were carried out at the Agricultural Research Station of Razi University, Kermanshah, Iran, in the 2004-2005 growing season. Under normal conditions, plants were irrigated at stem elongation, pod appearance and pod filling stages. In rainfed conditions, no irrigation treatment was applied. The results revealed that the genotypes S95274 under irrigated and X95TH69 in rainfed conditions had the highest number of pods per plants (NPP), number of seeds per plant (NSP) and grain yield. The genotypes X96TH54 and X95TH69 produced relatively high grain yield compared to other genotypes in both conditions. The highest genotypic and phenotypic coefficients of variation in irrigated (32.61% and 34.67%, respectively) and in rainfedconditions (47.88% and 49.39%, respectively) and also the highest estimation of heritability in both conditions (88% and 93%, respectively) belonged to grain yield. In rainfed growing conditions, the correlations between grain yield and its components were significantly positive while in irrigated conditions grain yield showed significant correlation with NPP (r=0.50) and NSP (r=0.49). According to the results of path analysis, the highest direct (0.99 and 0.73 in irrigated and rainfed conditions, respectively) and indirect effects (0.89 in irrigated and 0.71 in rainfed experiments) ongrain yield belonged to NSP and NPP respectively. Based on cluster analysis method, genotypes were classified into three and four groups in irrigated and rainfed conditions, respectively. It can be concluded that the NPP and NSP traits could be used as selection criteria for grain yield improvement in both conditions in chickpea breeding programs.
  • A. Ghaemi, A. Rahimi, Z. Banihashemi Page 51
    Effects of water stress and Fusarium oxysporum f. sp. lycoperseci (Fol) on the growth of tomatoes were studied in a greenhouse experiment. Treatments consisted of five levels of water stress (1, 3, 5, 7 and 9 day irrigation intervals). Infested soil consisting of 400 chlamydospores g1 of Fol and non infested soil were used. Experiments arranged in a completely randomized design with 8 replications (4 infested and 4 non infested soil) under greenhouse conditions (18-35 0C). Six week old tomato seedlings, cultivar Porimo, were exposed to water stress after transferring to infested and non infested soils. During the experiment, leaf area, final plant height, shoot dry weight and shoot nitrogen content were measured. Disease symptoms appeared earlier in treatments with high water stress than the other t reatments. Results showed that leaf area, final plant height, shoot dry weight and shoot nitrogen content were reduced both with increasing irrigation intervals and in infested soils. Root colonization by Fol increased with increasing irrigation intervals, but differences were not significant.
  • S. Safarzadeh, A. Ronaghi, N. Karimian Page 63
    Cadmium (Cd) concentration in soil solution and its bioavailability is controlled by sorption-desorption reactions. The objective of this research was to compare Cd adsorption behavior in six calcareous and four acid soils. Soil samples were equilibrated with 0.01 M Ca(NO3)2 containing 25 to 3200 mg Cd L−1. Results showed that the tendency for adsorption was high at low Cd concentrations (0-400 mg L-1), but decreased as the Cd increased (400-3200 mg L-1). Among five equations evaluated, Freundlich, Langmuir, and Gunary equations best described Cd adsorption in both calcareous and acid soils as indicated by high values for coefficient of determination (R2) and low values for standard error of estimate (SE). Stepwise regression equations between constants of the best-fitted models and soil properties revealed that cation exchange capacity (CEC) and clay content were the most important soil properties affecting Cd adsorption behavior in calcareous soils, whereas in acid soils Cd adsorption was mainly affected by soil pH. Constants of the best fitted models showed good correlations with pH, clay, and calcium carbonate equivalent (CCE) in combined calcareous and acid soils. Our tentative conclusion is that higher pH in calcareous soils resulted in greater negative exchange sites available for Cd sorption, therefore Cd adsorption in these soils is greater compared to that of acid soils.
  • A. Yamchi, M. Salmanian Page 77
    The objective of the present study was to determine if modificationswould occur due to epinephrine perfusion and simulating stressful situations (2 μg/ kg/min, an animal)and transportation,causing change of the values of extractable proteinconcentrations, SDS PAGE profiles and the calpain calpastatin complex in silver rabbitlongissimus muscles resulting in consequent changes in meat tenderness. Approximately60 standard rabbits, 70 days of age, were weighed and randomly assigned to epinephrineand transport treatments along with their controls at 3 times: immediately after slaughter(time 0), 24 hr and 7 days post mortem. The results showed there was a significant(p<0.05) lower value of extractable protein concentrations for treatments in controlsamples than the stress treated ones after 7 days of storage. Also, the comparison of SDSPAGE profiles at times 0 and seven days exhibited several differences due to the originof the samples, especially around 30 KD, the intensity of the band is similar in allsamples at time 0 while it decreases after seven days of storage in all samples except forthose from the epinephrine treatment. On the contrary, after seven days of storage, theresults indicated that dot blots against calpain were lower in the epinephrine sampleswhile they were the highest in control treatments. Transport samples had an intermediateposition. The results showed that epinephrine infusion and transport certainly modifiedmuscular protein degradation. Therefore, variability in the rate of meat tenderization mayarise as a result of stress induced activity or suppression of key proteolytic enzymesinvolved in myofibrillar protein turnover. Those alterations are due to modifications ofthe calpain calpastatin complex. The decrease in protein degradation was due to adecrease in calpain concentration.
  • M. R. Rezvani, M. Rodehutscord, M. M. Ommati Page 89
    Phytate phosphorus of plant ingredients is not substantially available to poultry because of the lack of endogenous phytase enzymes in their gastrointestinal tract. There are substantial differences among broilers, turkeys, and ducks in terms of plant P utilization. We studied whether the availability of P is different for two Phytase enzymes in turkeys. Finase and a New Phytase product developed recently were tested in 3 to 5 week old turkeys. The efficacy of Finase and the New Phytase were determined on the basis of P balance and tibia data. A low P maize soybean meal based diet was supplemented at 0, 250 and 500 FTU/kglevels of Finase and 0, 250, 500 and 750 FTU/kg of the New Phytase. Excretions were collected in a balance trial and tibia parameters were obtained after the turkeys had received their respective diets for 17 days. Utilization of P from the basal diet was 35.5% which significantly improved by Finase to a maximum of 47.3% and by the New Phytase to a maximum of 48.7% at the highest level of supplementation. The utilization of Ca did not improve. Tibia ash concentration improved by Finase and the New Phytase supplementation. It is concluded that the Finase and the New Phytase efficiently improve the utilization of P in turkeys and may help protect the environment by causing a reduction in excretion P.
  • S. Eshghi, M. Rahemi, A. Karami Page 99
    Although, grapevines do not have a high chilling requirement, its fulfillment is critical for normal development of the vines. In tropical and subtropical regions such as Farrashband, in the south of Iran, there is no adequate winter chilling to release bud dormancy in grapevines. So it is necessary to consider the effect of chemical dormancy–breaking agents on bud dormancy. In the present research an aqueous solution of dormex (3.5 and 7%, v/v), volk oil (3.5 and 7%, v/v) and potassium nitrate (1.5 and 3%, w/v) were sprayed at two separate dates (26th Jan. and 11th Feb. 2007) on pruned canes of vines in Farrashband region, Fars province, Iran. Results indicated that the application of dormancy-breaking chemicals in the first spray was more effective than that of the second date with respect to advancing budbreak as well as flowering. Dormex (3.5%) and KNO3 (1.5%) were found to be more effective than other treatments. The highest cluster weight was obtained in dormex (3.5%) and KNO3 (3%). Dormancybreakingchemicals and time of application had little effect on TSS, total acid and the vitamin C of ripened fruits. In general, dormancy-breaking agents and time of application positively affected advancing budbreak as well as flowering as a result of increased yield. In warm climates where the amount of chilling is not sufficient, the application of dormancy-breaking chemicals (Dormex, KNO3, Volk oil) at the proper time may overcome bud dormancy.
  • S. F. Afzali, H. Shariatmadariand M. A. Hajabbasi Page 118
    Matricaria chamomilla is a medicinal plant that is widely cultivated in salt affected soils. This investigation was undertaken to study the effect of NaCl concentration on germination, and the physiological, biochemical and growth characteristics of chamomile. Seed germination and growth were studied at five NaCl concentration levels (0, 40, 80, 120 and 190 mM NaCl concentration). Increasing the level caused significant reduction in seed germination. Salt concentration up to 40 mM led to higher growth, but more than 40mM of NaCl caused significant growth limitation. Chloride and sodium ions increased significantly in various parts of the plant with salinity. Specifically, chloride ions were predominantly concentrated in the shoots whereas sodium ions were concentrated mostly in the roots. With increasing salinity rate, K and Ca concentrations significantly decreased in the shoot and root of M. chamomilla as compared to the control. There was a consistent decrease in K+/Na+ and Ca2+/Na+ ratios in the shoots and roots of M. chamomilla. Plants maintained considerably higher K+/Na+ and Ca2+/Na+ ratios in the shoots than the roots, and the former ratio was significantly higher than 1 in a 40mM salinity level. No change in leaf proline concentration was observed up to 80 mM, but a sharp rise at higher salt levels occurred. Overall, based on the results, M. Chamomilla is a tolerant to moderately salt tolerant crop during its growth, and its response to salinity is associated with the maintenance of high K+/Na+ and Ca2+/Na+ ratios in shoots, the accumulation of Na+ in roots, and proline accumulation in shoots.