فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:36 Issue: 2, Summer and Autumn 2017

Iran Agricultural Research
Volume:36 Issue: 2, Summer and Autumn 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/07/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد مجیدی*، غلامرضا حیدری، یحیی امام صفحات 1-6
    علفکش‏‏ های زیادی وجود دارند که برای کنترل علف‏ های هرز در چغندر قند به ثبت رسیده‏اند، ولی یک علف‏ کش به طور خاص وجود ندارد که بتواند تمام علف‏ های هرز را به طور کامل کنترل کند. اغلب ترکیب دو یا چند علف‏ کش در مخزن سمپاش به صورت متناوب می‏تواند برای رسیدن به کنترل بهتر علف‏های هرز پهن‏ برگ مورد استفاده قرار گیرد. به منظور بررسی اثرات ترکیب علف‏ کش‏ های پهن‏ برگ‏ کش روی عملکرد و خصوصیات کیفی چغندرقند آزمایشی در قالب طرح بلوک‏ های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی میاندوآب در آذربایجان غربی در سال 89-88 انجام شد. نتایج نشان داد که علف ‏های هرزعملکرد چغندرقند را تا 84 درصد کاهش دادند. بیشترین میزان عملکرد ریشه (66/73 تن در هکتار) ازکاربرد تیمار متامیترون به میزان 5/4 کیلوگرم در هکتار در مرحله 2 تا 4 برگی و کمترین میزان (66/20 تن در هکتار) از تیمار شاهد بدست آمد. بر اساس جدول تجزیه واریانس تیمارهای علف‏ کشی روی درصد قند تاثیر معنی‏ داری داشتند. بالاترین درصد قند خالص از تیمار بتانالپراگرسآام (9/10 تن در هکتار) و کمترین درصد مربوط به تیمار شاهد(49/1 تن در هکتار) بود. کمترین میزان مواد مضره شامل سدیم ،پتاسیم و آمینو اسید و همچنین ملاس از ترکیب علف‏ کش‏ های فن مدیفام، دسمدیفام و اتوفومسیت و بیشترین مقدار از تیمار شاهد بدست آمد. به طورکلی رقابت علف‏ های هرز باعث کاهش عملکرد ریشه و درصد قند شد وتیمار بتانالپراگرسآام بهترین تیمار علف‏ کشی برای کنترل علف‏ های هرز پهن‏ برگ مزرعه چغندر قند بود.
    کلیدواژگان: بتانالپراگرسآام، علف کش، ملاس، درصد قند
  • جمال جوانمردی*، فرزاد رسولی صفحات 7-12
    بدست آوردن عملکرد بالا در سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) از طریق افزایش تعداد و وزن غده های با کیفیت، از موارد بسیار با اهمیت برای کشاورزان است در حالی که ویژگی های کیفی غده ها بیشتر برای صنایع غذایی و فرآوری مطرح هستند. صنایع فرآوری سیب زمینی نیازمند غده هایی با کیفیت بالا یعنی بالاترین درصد ماده خشک، نشاسته و پروتئین هستند. پژوهشی به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی طی دو سال زراعی 1392 و 1393 صورت پذیرفت. جیبرلیک اسید (GA3) در غلظت های صفر، 100، 200 و 400 میلی گرم در لیتر و سولفات روی در غلظت های صفر، 500، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی برگی به ترتیب 20 و 50 روز پس از جوانه زنی غده ها مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج، تفاوت معنی داری را از نظر اثر سال بر صفات مورد ارزیابی نشان نداد. در مقایسه با تیمار شاهد، افزایش 38 درصدی در عملکرد کل غده در تیمار با 200 میلی گرمGA3 و 1000 میلی گرم سولفات روی مشاهده شد. بیشترین محتوای ماده خشک غده ها به میزان 33/24 گرم در 100 گرم وزن تر از تیمار 200 میلی گرم GA3 و 2000 میلی گرم سولفات روی بدست آمد در حالی که بیشترین محتوای نشاسته به میزان 56/32 درصد وزن تر از کاربرد 2000 میلی گرم سولفات روی به تنهایی حاصل شد. کاربرد 400 میلی گرمGA3 و 2000 میلی گرم سولفات روی بیشترین پروتئین خام غده ها را به میزان 37/8 درصد وزن خشک غده ایجاد نمود که بیش از 2 برابر تیمار شاهد بود. به طور کلی ایجاد تغییرات در تغذیه و کوددهی می تواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای بدست آوردن مقادیر و کیفیت های مورد نظر در سیب زمینی محسوب شود.
    کلیدواژگان: پروتئین خام غده، غده بذری، غده زایی، نشاسته
  • مریم آسمان رفعت*، تورج هنر صفحات 13-22
    به منظور بررسی اجزای عملکرد لوبیا قرمز رقم اختر، آزمایشهایی در سال 1392 و 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در قالب کرت های خرد شده در چهار سطح آبیاری و سه سطح فاصله کاشت در سه تکرار اجرا شد. در این تحقیق فاکتور اول مورد بررسی چهار سطح آبیاری در سطوح I1 ، I2 ، I3 و I4 (120، 100، 80 ، 60 درصد تبخیر- تعرق واقعی) و فاکتور دوم فاصله کاشت روی ردیف به میزان 5، 10 و 15 سانتی متربود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ماده خشک و عملکرد دانه در فواصل مختلف کاشت و آبیاری دارای اختلاف معنی دار می باشند. نتایج نشان می دهد که ماده خشک و عملکرد دانه با افزایش تراکم و آبیاری افزایش می یابد. در این تحقیق بیشترین عملکرد در سال 1392 مربوط به آبیاری 120 درصد میزان تبخیر تعرق واقعی با فاصله کاشت 5 سانتی متر، به مقدار 8/3061 کیلوگرم بر هکتار و وبیشترین میزان راندمان مصرف آب مربوط به آبیاری 100 درصد میزان تبخیر تعرق واقعی با فاصله کاشت 5 سانتی متر، 33/0 کیلوگرم بر متر مربع و کمترین عملکرد مربوط به آبیاری 60 درصد میزان تبخیر تعرق واقعی و راندمان مصرف آب با فاصله کاشت 15 سانتی متر، به ترتیب برابر با 2/834 کیلوگرم بر هکتار و 12/0 کیلوگرم بر متر مربع حاصل گردید و در سال 1393 بیشترین عملکرد و راندمان مصرف آب مربوط به آبیاری 100 درصد میزان تبخیر تعرق واقعی با فاصله کاشت 5 سانتی متر، به ترتیب به مقدار 2/3305 کیلوگرم بر هکتار و 34/0 کیلوگرم بر متر مربع و کمترین عملکرد و کارایی راندمان مصرف آب مربوط به آبیاری 60 درصد میزان تبخیر تعرق واقعی با فاصله کاشت 15 سانتی متر، به ترتیب برابر با 0/1150 کیلوگرم بر هکتار و 17/0 کیلوگرم بر متر مربع حاصل گردید.
    کلیدواژگان: لوبیا، فاصله کاشت، آبیاری، عملکرد
  • سوران عبدالله پور، سید محمد حسین کارپرورفرد* صفحات 23-30
    بخش اعظم انرژی مصرفی در کشاورزی سنتی مشتمل بر مصرف سوخت و استهلاک تراکتور و سایر ادوات مزرعه‏ ای اعم از خاک ورز و کارنده‏ ها می‏ باشد. هدف اصلی از این پژوهش طراحی و ارزیابی یک واحد خاکورز-کارنده سه پیش‏ خیشی است. پیش خیش‏ ها همانند شیار بازکن های معمولی به کار گرفته شده ‏‏اند. عملکرد این واحد در مقایسه با بذرکارهای مرسوم ارزیابی گردید. گاو آهن برگردان‏ دار به همراه دیسک کلوخه شکن چهارشاخ ه‏ای جهت خاک ورزی مرسوم وخطی‏ کارپنوماتیک گندم به عنوان کارنده شاهد استفاده شد. زمین آزمایش با پوشش گیاهی گندم و با بافت رسی-لومی در تحت شرایط 2/15 درصد محتوای رطوبت (برمبنای وزن خشک) مورد استفاده قرار گرفت. عمق کار برای واحدهای خاکورز-کارنده کشت مستقیم و کارنده معمولی به ترتیب 6 سانتیمتر و 20 سانتیمتر در نظر گرفته شد. عملیات در سه سطح سرعت (4، 6 و 8 کیلومتر بر ساعت) به همراه سه تکرار در مزرعه‏ آزمایشی دانشگاه شیراز اجرا گردید. نتایج نشان دادند که زمان کشت، میزان مصرف سوخت، مقدار مقاومت کششی ویژه و انرژی ویژه مالبندی به ترتیب 65%، 60%، 75% و 80% در مقایسه با کارنده شاهد کاهش پیدا کرده است. مقادیر عددی مربوط به قطر متوسط وزنی کلوخه ها و نرخ رشد بذور در سطح احتمال 5% تفاوت معنی‏ داری برای دو نمونه کارنده نشان نداد. بااندازه‏ گیری محتوای رطوبتی خاک پس از ده روز میزان ذخیره رطوبتی در کشت مستقیم نسبت به کشت مرسوم 87/1% افزایش داشت.
    کلیدواژگان: ماشین کشت مستقیم، مصرف سوخت، پیش خیش، زمان کشت، انرژی ویژه مالبندی
  • ملیحه فولادی دورهانی*، علیرضا سپاسخواه صفحات 31-40
    استفاده از مدل ها در پیش بینی حرکت املاح و آلاینده ها در خاک، می تواند موجب صرفه جویی زیاد در وقت و هزینه ها گردد. مدل نرم‏افزاری Hydrus-1D به منظور شبیه سازی یک بعدی حرکت آب، حرارت، املاح و ویروس ها در شرایط مختلف رطوبتی محیط متخلخل توسعه یافته است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین ضرایب انتقال در ستون های خاک دست خورده در بافت های مختلف و با تیمار های مختلف زئولیت با استفاده از مدل Hydrus-1D می باشد. برای انجام این پژوهش سه نوع خاک لومی، لوم شنی و لوم رسی در دو تیمار صفر و 8 گرم زئولیت در هر کیلو گرم خاک استفاده شد. برای تعیین ضرایب انتقال از غلظت تقریبی زهاب خروجی اندازه گیری شده توسط دیگران (mg cm-326/2-0) استفاده شد. با سبک تر شدن خاک، مقدار رطوبت غیر متحرک کاهش و مقدار ضریب پراکندگی هیدرودینامیکی افزایش می یابد. با توجه به پارامتر های هیدرولیکی در نظر گرفته شده و معادله رگرسیونی ارائه شده توسط محققین دیگر، روند کاهشی مقدار رطوبت غیر متحرک با کاهش هدایت هیدرولیکی اشباع، همخوانی داشته است. مقدار ضریب پراکندگی برآورد شده در تیمار بدون زئولیت در محدوده مقدار بدست آمده آن در خاک دست خورده گزارش شده توسط محققین دیگر می باشد. روند تغییرات پارامتر های انتقال املاح محاسبه شده از روی منحنی دررو با روش تحلیلی توسط محققین دیگر، با پارامترهای برآورد شده توسط مدل Hydrus-1D مشابه می باشد. مقدار شاخص توافق ویلموت در همه تیمارها بیشتر از 90% و مقدار شاخص NRMSE در اکثریت تیمار ها نزدیک 20% می باشد، که این نشان دهنده دقت نسبتا خوب مدل در تخمین ضرایب انتقال املاح می باشد.
    کلیدواژگان: کلرید، شبیه سازی معکوس، مدل HYDRUS، 1D، پارامترهای انتقال املاح، زئولیت
  • آذر شیخ زین الدین، محمد بخشوده، حامد دهقانپور * صفحات 41-46

    چکیده-کشت حبوبات در تناوب های زراعی، منجر به تثبیت نیتروژن هوا شده که بخشی از آن بعد از برداشت، توسط محصولات زراعی بعدی استفاده می شود. بنابراین تولیدکنندگان به دلیل نیازکمتر به کاربرد کود نیتروژن، منتفع خواهند شد. در این مطالعه مدل شبیه سازی تصادفی به منظور ایجاد توزیع احتمال ارزش خالص حال برای تناوب های زراعی منتخب توسط نرم افزارSimetar استفاده شد. در نهایت تناوب های زراعی منتخب بوسیله روش غالب تصادفی (SDRF) و تابع کارایی تصادفی (SERF) رتبه بندی شدند. نتایج هر دو روش نشان داد که تناوب زراعی غلات-دانه های روغنی باپیاز و حبوبات برای تصمیم گیرندگان ریسک خنثی و تناوب غلات-دانه های روغنی باحبوبات برای تصمیم گیرندگان ریسک گریزترجیح داده می شوند. بنابراین، ورود محصول حبوبات در تناوب زراعی می تواند میزان نیتروژن مورد نیاز محصول بعدی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بودجه بندی تصادفی، شبیه سازی تصادفی، غالب تصادفی، کارایی تصادفی
  • مریم حقیقی* محمدرضا برزگر صفحات 47-54
    تولید فلفل دلمه ای در سالهای اخیر به دلیل افزایش تقاضای مصرف کننده افزایش چشمگیری داشته است. خصوصیات فیزیولوژیکی فلفل دلمه ای در گلخانه های تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان تحت تیمارهای قارچ arbascularmycorrhiza گونه lomusintraradices(AMF) و سطوح مختلف آمینواسید (AA) ارزیابی شدند. تیمارها شامل AMF1 (بدون مایه زنی میکوریزا) به عنوان شاهد، AMF2 با1000 اسپور و AMF3 با 2000 اسپور مایکوریز و 4 غلظت شاهد (C، بدون امینو اسید)، 3 گرم(AA1)، 5/4گرم (AA2) و 6 گرم(AA3) امینواسید بودند. نتایج نشان داد که تلقیح مایکوریز و مخلوط آمینواسید، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره را افزایش می دهد. کاربرد قارچ، تعرق، میزان کلروفیل و غلظت فسفر و پتاسیم را تحت تاثیر قرار نداد اما فتوسنتز با کاربرد AMF بهبودیافت. همچنین کیفیت میوه تحت تیمارهای AMF2 و AMF3 بهبود یافت. در نهایت با افزایش غلظت آمینواسید و 1000 اسپور قارچ تاثیرات مثبتی در رشد فلفل دلمه ای مشاهده شد.
    کلیدواژگان: امینواسید، فلفل، فتوسنتز، عملکرد، همزیستی
  • جاسم امینی فر *، محمود رمرودی، محمد گلوی، غلامرضا محسن آبادی صفحات 55-60

    تناوب زراعی به علت داشتن مزایای فراوان، اکوسیستم های زراعی را تحت تاثیر قرار می دهد. در همین راستا، به منظور ارزیابی دو سامانه تناوبی رایج مبتنی بر گندم در منطقه کمال آباد فسا، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 انجام شد. سامانه های تناوبی کشت گندم (Triticum aestivumL.) مورد ارزیابی عبارت بودند از آیش-گندم و پنبه (Gossypium spp.)-گندم. نتایج حاکی از تاثیرمعنی دار تناوب زراعی بر عملکرد و اجزای عملکردگندم بود، به نحوی که بالاترین و کمترین عملکرد دانه و اجزای عملکردگندم (به استثنای وزن هزار دانه و عملکرد زیستی) به ترتیب در شرایط کشت پس از آیش و پنبه به دست آمد. شایان ذکر است که بیشترین ارزش اقتصادی گندم نیز با توجه به عملکرد بالاتر تناوب آیش-گندم، در این سامانه حاصل شد. اما برآورد شاخص های تناوب و ارزش اقتصادی سامانه های تناوبی نشان داد که بیشترین طول دوره تناوب، کارایی استفاده از زمین، کارایی تولید و ارزش اقتصادی کل، مربوط به تناوب پنبه-گندم بود. همچنین تعیین صفات موثر در افزایش عملکردگندم نیز نشان داد که صفات ارتفاع بوته، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت، بیشترین نقش را در شکل گیری عملکرد آن داشته اند. بنابراین اگرچه در این آزمایش کشت گندم پس از آیش منجر به تولیدگندم بیشتر شد، اما این سامانه تناوب از نظر تولیدکل اکوسیستم زراعی و کارایی استفاده از زمین، از بهره وری تولید و از بازده اقتصادی پایین تری نسبت به تناوب پنبه-گندم، برخوردار بوده است. از اینروسامانه پنبه-گندم می تواند توسط کشاورزان در راستای تولیدبیشتر، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوع کاشت، کارایی استفاده از زمین، Triticumaestivum، عملکرد
  • حسین میرسیدحسینی *، الهام علوی پور، مجتبی دلشاد صفحات 61-70

    سیستم های کشت بدون خاک برای رسیدن به عملکردبیشترباکیفیت بهتر، صرفه جویی در مصرف آب و زمین و حفاظت بهتر از محیطزیست به وجود آمده اند. ظرفیت نگهداری پایین آب بسترهای مورد استفاده در سیستمهای کشت بدون خاک باعث افزایش هدررفت آب و تنش در این کشت ها می شود .تنظیم دور آبیاری و مدیریت محلول رسانی می تواند سبب کاهش مشکلات احتمالی گردد. در این تحقیق تلاش شده است تا با استفاده از ضایعات کشاورزی و مواد آلی و مدیریت محلول دهی براساس ظرفیت نگهداری رطوبت بستر، بسترهای کشت مناسب جهت رشد نشاء گوجه فرنگی (Solanum Lycopersicon Mill) تهیه و عملکرد آنها بررسی گردد. جهت تهیه این بسترها باگاسنی شکر، پوست درخت بلوط و تراشه چوب صنوبر در نسبت های حجمی مختلف با ماسه و پرلیت مخلوط و در قالب یک طرح کاملاتصادفی با 15تیمار و 3 تکرار و 6 مشاهده در کشت نشاء مورد آزمایش قرار گرفت. محلول غذایی براساس فرمول تهیه و درفرکانس های زمانی مشخص در اختیارگیاه قرار گرفت، هر7 روز 90 نشاء برداشت و اثر بسترها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین طول و قطرنشای گوجه فرنگی مربوط به تیمار 8 (S30P10T30B0C30) بود و از نظر بخش معدنی ماسه نسبت به پرلیت در افزایش شاخص های رشد گیاه موثرتر بود. از نظر بخش آلینتایج نشان دهنده ی مطلوب بودن پوست درخت نسبت به تیمارهای دیگر بود و تیمارهای حاوی باگاس کمترین وزن تر و وزن خشک اندام هوایی و ریشه را به خود اختصاص دادند. تیمارهای با ظرفیت نگهداری رطوبت 90-100% بهترین واکنش را نسبت به رشد گیاهچه های گوجه فرنگی نشان دادند.

    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، ضایعات کشاورزی، ظرفیت نگهداریرطوبت، باگاس
  • نجمه عسگری هفشجانی * سیروس جعفری صفحات 71-80
    این مطالعه با هدف مطالعه توزیع اندازه ای کربنات ها (PSD) در خاک ها و اثرات آن بر برخی ویژگی های خاک های آهکی استان خوزستان انجام شده است. نمونه های خاک (72 نمونه) از مناطق مختلف جمع آوری شد. به منظور ارزیابی اثر کربنات ها بر میزان نگهداشت آب در فشار 1500- کیلوپاسکال و توزیع اندازه ای ذرات، این ویژگی ها قبل و بعد از حذف کربنات کلسیم تعیین، اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج، حذف کربنات کلسیم منجر به تغییراتی در توزیع اندازه ای ذرات در تمامی نمونه های مورد مطالعه و همچنین تغییر کلاس بافتی 70 درصد از این نمونه ها شد. در منطقه آبادان کربنات ها بیشتر در اندازه ی رس و سیلت و در سایر مناطق در اندازه ی سیلت و شن تجمع داشتند. همچنین، ارزیابی نگهداری رطوبت در نقطه پژمردگی دائم (PWP) نشان داد که این ویژگی پس از حذف کربنات ها در تمامی نمونه ها کاهش یافته است. به دنبال این تغییرات، صحت سنجی رابطه ی کلید رده بندی خاک ]درصد رس=5/2(درصد نگهداشت آب در مکش 1500- کیلوپاسکال-درصد کربن آلی)[، در خاک های آهکی استان خوزستان نشان داد که این رابطه می توان را با اطمینان بالایی در خاک های آهکی مناطق آبادان و کشت و صنعت های نیشکر کارون و هفت تپه به کار برد. با وجوداین، این رابطه در کشت و صنعت های امیرکبیر و دعبل خزاعی معتبر نیست. رابطه ی برازش داده شده ی ما]درصد رس=5/2(35/4×درصد نگهداشت آب در مکش 1500- کیلوپاسکال-3/35×درصد کربن آلی)[ در پیش بینی میزان رس در نمونه های غیرکربناته صحت بالایی نشان داد. نتایج فوق نشان می دهد که حضور کربنات ها و توزیع آن در اجزای اندازه ای خاک ها عامل مهمی در تغییرپذیری ویژگی های خاک در مناطق خشک و نیمه خشک است.
    کلیدواژگان: رس بدون کربنات، رده بندی خاک، نگهداشت آب
  • حسن الهیاری، احمد غلامعلی زاده آهنگر *، ابراهیم شیرمحمدی، طیبه حداد صفحات 81-90

    با تولید ورمی کمپوست از تفاله انار حاصل از کارخانجات علاوه برجلوگیری از آلودگی محیط زیست می توان باعث ایجاد اشتغال، تولید با ارزش افزوده و مانع از هدرروی انرژی وسرمایه کشور شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی و اجرا شد. فاکتور اول (a) در دو سطح شامل تفاله انارخنثی شده با آهک و خنثی نشده بود. فاکتور دوم (b) بسترهای ورمی کمپوست سازی که شامل 9 سطح ترکیب تفاله انار (با سطوح 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درصد) وکود گاوی بود، که درسه تکرار مجموعا 54 واحد آزمایشی را تشکیل دادند. کرم های خاکی مورد استفاده دراین آزمایش از نوع Eisenia fetida بود. درطول آزمایش رطوبت بسترها روزانه به صورت وزنی در 70 درصد ودمای اتاقک رشد نیز در C 2±25 تنظیم شد. به طورکلی نتایج نشان دادکه با افزایش درصد تفاله انار بسترجمعیت کرم های نوزاد و پیله کرم های Eisenia fetida کاهش یافت ولی بیشترین جمعیت و زیست توده کرم های بالغ درسطح 25 درصد تفاله انار مشاهده شد. همچنین با افزایش درصد تفاله انار بستر، درصد کربن آلی و نسبت C/N ورمی کمپوست افزایش یافت. بیشترین درصد ازت ورمی کمپوست نیز در سطح 25 درصد تفاله انار مشاهده شد. تفاله انارخنثی شده نسبت به خنثی نشده نیز در اغلب موارد باعث بهبود صفات اندازه گیری شده درکرم ها و ورمی کمپوست های تولید شده گردید.

    کلیدواژگان: ضایعات انار، کرم خاکی، کوددامی، ورمی کمپوست سازی
  • نورعلی ساجدی* صفحات 91-100
    چکیده - این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های 1390و 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. عوامل مورد آزمایش شامل سالیسیلیک اسید در سه سطح شامل پیش تیمار بذر با آب مقطر، پیش تیمار بذر با 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید، پیش تیمار بذر با5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید توام با محلول پاشی 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید، سلنیوم در دو سطح، بدون مصرف و محلول پاشی 20 گرم در هکتار و سه رقم گندم شامل آذر 2، سرداری و رصد بودند. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر توام با محلول پاشی با سالیسیلیک اسید محتوای آب نسبی برگ در ارقام آذر 2 و رصد را نسبت به شاهد افزایش داد. محلول پاشی با سلنیوم مقدار پرولین در برگ و غلظت سلنیوم در دانه را در ارقام گندم افزایش داد. پیش تیمار بذر توام با با سالیسیلیک اسید توام با محلول پاشی با سلنیوم میزان نشت یونی را 32 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. محلول پاشی سالیسیلیک اسید توام با سلنیوم مقدار پرولین برگ و غلظت سلنیوم دانه را افزایش داد. پیش تیمار با سالیسیلیک اسید توام با محلول پاشی سلنیوم مقدار گلوتن دانه را در ارقام رصد و سرداری افزایش داد. بیشترین شاخص بازآوری (12/63%) و عملکرد دانه (01/1585 کیلوگرم در هکتار) از رقم آذر 2 حاصل شد. نتایج نشان داد که کاربرد سالیسیلیک اسید و سلنیوم می تواند خسارت ناشی از تنش خشکی را تعدیل نماید و تحمل به تنش خشکی و کیفیت دانه در گندم را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: نشت یونی، عملکرد دانه، محتوی پرولین برگ، محتوی گلوتن مرطوب
  • علی شعبانی*، علیرضا سپاس خواه صفحات 101-105
    در این مطالعه رابطه بین سطح برگ و ابعاد آن بر اساس اصل تشابه وبا استفاده از یک روش غیر مخرب تخمین زده شد. این مفهوم بر این حقیقت استوار است که شکل برگ ها در طول دوره رشد تغییر نمی کند. در این روش سطح هر برگی در طول دوره رشد بر اساس ابعاد کوچکترین برگ در مرحله ابتدایی رشد یا در هر مرحله ای از رشد با اندازه گیری سطح و ابعاد این برگ با استفاده از رابطه (K= ) تخمین زده می شود، بطوری که مقدار K از تقسیم مساحت اندازه گیری شده کوچکترین برگ بر ابعاد آن بدست می آید.این روش برای 16 گونه گیاهی استفاده شد. مقدار شاخص توافق و میانگین مربعات خطای استاندارد شده برای همه گیاهان نشان داد که با این روش مساحت برگ ها با دقت خوبی تخمین زده می شود.
    کلیدواژگان: مساحت برگ، طول برگ، عرض برگ، روش غیر تخریبی
|
  • M. Majidi *, Gh. Heidari, Y. Emam Pages 1-6
    Several herbicides are registered for selective weed control in sugar beet; however, no single chemical herbicide can control all weeds in beet fields. Frequently, two or more herbicides may have to be combined sequentially or as tank mixed to achieve adequate broad-spectrum weed control. In order to evaluate the effects of some combinations of broadleaf herbicides on sugar beet yield and quality, a field experiment was conducted in randomized complete block design with three replications at Miandoaab Agricultural Research Station during 2009-2010 growing season. The results showed that weed competition decreased root yield up to 84%. The maximum root yield (73.66 tha-1) was obtained from 4.5 kgha-1metamitron application at 2-to 4-leaf stage and the minimum root yield was obtained in the control (20.66tha-1). The herbicide treatments had a significant effect on white sugar content so that the highest white sugar yield was achieved from bettanal Progress Am herbicide (10.9 tha-1) and the lowest white sugar yield was found in control treatment (1.49 tha-1). The lowest sodium, potassium, amino-nitrogen as well as molasses content were obtained from phenmedipham desmedipham ethofumesate and the highest value for the above parameters was observed in control treatment. Generally, weed competition led to decreasing root yield and sugar content and treatment bettanal Progress Am herbicide was recommended to control broadleaf weeds.
    Keywords: Bettanal Progress Am, Herbicide, molasses, White sugar
  • J. Javanmardi *, F. Rasuli Pages 7-12
    Obtaining high potato (Solanum tuberosum L.) tuber yield through increased number and weight of quality tubers is important for farmers while the quality factors are of interest for food processing industries. Potato processing industries require high quality tubers having the highest possible dry matter, starch and protein contents. A two-year field study was carried out as a factorial experiment in a randomized complete block design during 2013 and 2014. Gibberellic acid (GA3 at 0, 100, 200 and 400 mg·L-1 levels) and zinc sulfate (at 0, 500, 1000 and 2000 mg·L-1 levels) were foliar sprayed on potato plants 20 and 50 days after tuber sprouting, respectively. There was no significant difference in all measured criteria between two years of experiment. Comparing to control, a 38% increase in total tuber yield resulted from treatment with 200 mg·L-1 GA3 and 1000 mg·L-1 zinc sulfate. The greatest tuber dry matter content (24.33 g·100g-1 fw) obtained from 200 mg·L-1 GA3 plus 2000 mg·L-1 zinc sulfate treatment, while the highest starch contents (32.56 % tuber fresh weight) was obtained from sole application of zinc sulfate at 2000 mg·L-1.Application of GA3 at 400 mg·L-1 and zinc sulfate at 2000 mg·L-1resulted the highest tuber crude protein content of 8.37% tuber dry weight which was over twice as control treatment. Manipulating plant nutrition and fertilization could be used as a powerful tool to obtain desired quality and quantity of potato tuber.
    Keywords: Seed tuber, starch, tuber crude protein, tuberization
  • M. Asemanrafat *, T. Honar Pages 13-22
    In order to study the effects of different irrigation regimes and plant density on yield and yield components of bean, a split plot arrangement was conducted in complete randomized block design during two years. The foremost variable was four levels of irrigation: 60, 80, 100, and 120% of the potential evapotranspiration. The second variable was within the row spacing of 5 cm (D1), 10 cm (D2) and 15 cm (D3) in three replications. The dry biomass and yield of bean were shown to be significantly affected by the difference within row spacing and irrigation. Results indicated that the dry biomass and grain yield increased when the density of planting and irrigation increased. In 2013, the maximum yield was 3061.8 kg ha-1, occurring at 120% of potential evapotranspiration and the 5 cm within row spacing. The maximum water use efficiency was 0.33 kg m-3, occurring at 100% of potential evapotranspiration and the 5 cm within row spacing. Minimum yield and water use efficiency under the condition of 60% potential evapotranspiration and within row spacing of 15 cm were 834.2 kg ha-1 and0.12 kg m-3, respectively. With respect to 100% potential evapotranspiration and within row spacing of 5 cm in 2014, the maximum yield and water use efficiency were 3305.2 kg ha-1 and 0.34 kg m-3, respectively. Minimum yield and water use efficiency were 1150.0 kg ha-1 and 0.17 kg m-3, respectively for 60% potential evapotranspiration and within row spacing of 15 cm.
    Keywords: Bean, Row spacing, Irrigation, Yield
  • S. Abdollahpour, S.M.H. Karparvarfard * Pages 23-30
    In conventional agriculture, a large amount of energy is consumed in fuel consumption and depreciation of farm tractors and any other farm equipment mostly in tillage and planting operations. The main purpose of this research was to evaluate a till-planting unit equipped with three jointers. This unit was expected to act as conventional furrow openers such as shovel openers tilling the soil and plant simultaneously, which could reduce farm traffic and farming costs. The unit performance was compared to that of a grain drill. The control experiment was conducted on a moldboard plowed soil, disked by a tandem disk harrow and planted by a pneumatic grain drill. The experimental site was also covered with previous wheat crop residue and the soil was clay with loam at 15.2% d.b. moisture content. The working depth was 6 and 20 cm for direct planting and conventional system, respectively. The experiments were performed at three tractor forward speeds (4, 6 and 8 km h-1) in triplicate in the Experiment Site of Shiraz University, Shiraz, Iran. Results indicated that the direct planting system reduced the operation time, fuel consumption, draft and specific drawbar energy 65, 60, 75 and 80%, respectively as compared to the conventional practice. However, values of the mean weight diameter and seedling growth rate did not show any significant difference in the two cases at 5% level. Furthermore, moisture retention in direct planting system increased 1.87% per 10 days as compared with the conventional farming system.
    Keywords: Direct planting system, Fuel consumption, Jointer, Operation time, Specific drawbar energy
  • M. Fooladi Dorhani *, A. R. Sepaskhah Pages 31-40
    Application of models for simulation of solute and pollutants transport in soil can reduce time and costs for remediation process. HYDRUS-1D model was developed to simulate the one–dimensional flow of soil water, heat, solute and viruses in variably saturated–unsaturated porous media. The objective of this investigation is to determine the solute transport parameters in disturbed soil columns with different textures at different rates of zeolite application using HYDRUS-1D model. For this study, the loam soil, the sandy loam soil and the clay loam soil with zeolite application rates of 0 (control) and 8 g kg-1 were used. The approximate concentration of effluents measured by other investigators (0-2.26 mg cm-3) is used to determine the transport parameters. The value of immobile water content (θim) decreased and the value of hydrodynamic dispersion coefficient increased in lighter soil texture. According to hydraulic parameters considered and regression equation proposed by other researchers, the decreasing trend of θim is valid with increasing saturated hydraulic conductivity. The predicted dispersivity (λ) in control treatment was in the range of value of λ for disturbed soil reported by other researchers. The trend of solute transport parameters calculated by breakthrough curve using the analytical method by other researchers is similar to the estimated values by the HYDRUS-1D model. The values of Willmott’s agreement index are more than 90% for all soil treatments and normalized root mean square error is about 20% for most treatments that indicated the good accuracy of model for predicting solute transport coefficients.
    Keywords: Chloride, Inverse simulation, HYDRUS-1D, Solute transport parameters, Zeolite
  • A. Sheikhzeinoddin, M. Bakhshoodeh, M. Dehghanpur * Pages 41-46

    Cultivation of legumes in crop rotations results in atmosphere nitrogen fixation. After harvesting, part of this external nitrogen remains in soil and is used by subsequent crops. This implies that producers would gain from lowering the amount of nitrogen fertilizer in their fields. In this study, stochastic simulation is used to generate probability distributions of net present value for alternative rotations by Simetar software. Moreover, the alternative rotations were ranked applying stochastic dominance with respect to function (SDRF) and stochastic efficiency with respect to function (SERF). The results of both procedures showed that cereals-oilseed with onion and legume rotation is most preferred for risk-neutral decision makers and cereals–oilseed with legumes rotation is most preferred for risk-averse decision makers. Therefore, including a legumes crop in the rotation can reduce nitrogen required by a subsequent crop and so increase the net present income associated with that rotation.

    Keywords: Stochastic budgeting, Stochastic dominance, Stochastic efficiency, Stochastic simulation
  • M. Haghighi *, M. R. Barzegar Pages 47-54
    The production of greenhouse sweet pepper is increasing because of the consumer demand for sweet pepper year around. In this study, physiological characteristics of sweet pepper were evaluated in a greenhouse under different levels of arbascular mycorrhizal fungus, Glomus intraradices, (AMF) and various levels of amino acid (AA). Treatments included no AMF as a control (AMF1), 1000 spores (AMF2) and 2000 spores (AMF3) of the AMF and four amino acid concentrations including control (C), 3 g (AA1), 4.5 g (AA2) and 6 g (AA3) of AA. Results indicated that mycorrhiza inoculation and mixture of amino acid increased shoot and root fresh weights. AMF application did not affect transpiration, chlorophyll content, and P and K concentration; nevertheless, photosynthesis improved with AMF. Fruit quality also improved under AMF2 and AMF3 treatments. Finally, it was concluded that with higher AA concentration and 1000 spores of mycorrhiza, more positive effects on sweet pepper growth could be observed.
    Keywords: amino acid, Photosynthesis, Sweet pepper, Symbiosis, Yield
  • J. Aminifar *, M. Ramroudi, M. Galavi, G. Mohsenabadi Pages 55-60

    Crop rotation has many benefits for agro-ecosystems production. In order to evaluate two current rotation systems of wheat (Triticum aestivum L.) production in Kamalabad region of Fasa, an experiment was conducted during 2015-2016 growing season. The rotation systems were fallow-wheat and cotton (Gossypium spp.)-wheat. Research plots were arranged as a randomized complete block design with two blocks. The results showed that seed yield and yield components of wheat were significantly affected by rotation systems. The highest and lowest seed yield and yield components (except 1000 seeds weight and biological yield) and economical value were obtained when wheat was planted after fallow and cotton, respectively. However, the estimation of rotation indices and economic value of rotation systems showed that the highest rotation duration, land use efficiency, production efficiency, and total economic value were obtained from cotton-wheat rotation. Also, the determination of effective traits in wheat yield showed that plant height, spikes per m2, seeds per spike and harvest index were highly correlated with grain yield. Therefore, although planting wheat after fallow produced more seeds, in terms of total ecosystem production and land use efficiency, this system showed lower productivity and economic efficiency compared to cotton-wheat rotation. Thus cotton-wheat rotation could be adopted by farmers for more production.

    Keywords: planting diversity, Land use efficiency, Triticumaestivum, Yield
  • H. Mirseyedhosseini *, E. Alavipoor, M. Delshad Pages 61-70

    Soilless cultivation systems are used to attain higher performance, improve crop quality, conserve water and land, and protect the environment better. This study has attempted to use some agricultural wastes and organic matter, and management practices to optimize water holding capacity of cultural media, which are suitable for the growth of tomato seedlings (Solanum lycopersicum.). Fifteen different substrate (growth media) mixtures with a mineral fraction (sand and perlite) and organic fractions (bagasse, oak tree bark, poplar wood chips) were prepared and compared. Sand (2-4mm) and perlite (4-6 mm) were mixed at 0, 10, 20, 30 and 40 percent volume ratios with organic fractions at 0, 30 and 60 percent. The experiment was arranged in a completely randomized design with 15 treatments and 3 replications with 6 observations per treatment. During the seedling growth period (45 days), every 7 days, 90 seedlings were harvested (data for three periods were used) to determine the effect of the growth media on different growth parameters(plant dry matter and leaf area) and indices (RGR, NAR, and SER). The growth rate of tomato seedlings generally increased over time the rate of which varied with treatments. Seedling height, stem diameter, plant fresh weight and dry matter indicated that the highest length (25.91 cm) and diameter (4.83 cm) of the tomato seedlings was in treatment eight (S30P10T30B0C30). It was also shown that the sand fraction as a mineral component had a better performance compared to perliter in growth parameters. For the organic component of the growth media, tree bark treatments were better than wood chips or bagasse. The bagasse treatment had the lowest fresh weight and dry weight of shoot and root. The treatments with water holding capacity of 90-100% showed the best response in the growth of tomato seedlings.

    Keywords: _ Soilless culture, Agricultural wastes, Seedling growth, water holding capacity, Wood chips, Bagasse
  • N. Asgari Hafshejani *, S. Jafari Pages 71-80
    This experiment was carried out to study particle size distribution (PSD) of carbonates in soils and its effect on some calcareous soil properties in Khuzestan Province, Iran. Soil samples (n=72) were collected from different regions. To evaluate the effect of carbonates on water contents at pressure head of -1500kpa and PSD of soil samples, these properties were determined before and after removing their calcium carbonate. Based on the results, removal of CaCO3 led to a change in PSD in all the samples and 70% of those changed textural class. Carbonates were most accumulated in clay and sand size in Abadan region while they were accumulated in silt and sand fractions in other areas. Also, evaluation of moisture retention at permanent wilting point (PWP) showed that this feature has been reduced in all samples after removal of carbonates. Following these changes, verification of key to soil taxonomy equation [Clay%= 2.5(% water retained at -1500 kPa tension-%organic carbon)] in calcareous soils of Khuzestan Province showed that this equation can be used with high reliability in calcareous soils of Abadan, Karoon, Haft-Tape agro-industries. However, this equation is not valid in Amir-Kabir and Debal-Khozaiea gro-industries. Our fitted equation [Clay % = (4.35*% water retained at -1500 kPa tension .3* % organic carbon)] has high reliability in predicting clay content in non-carbonate samples. This result suggests that the presence of carbonates and its distribution in soil particle size is an important factor in the variability of soil properties at arid and semiarid areas.
    Keywords: Free carbonate clay, Soil taxonomy, Water Retention
  • H. Allahyari, A. Gholamalizadeh Ahangar *, A. Shirmohammadi, T. Hadad Pages 81-90

    Vermicomposting with pomegranate pulp can not only prevent pollution of the environment but can also create jobs, generate added value and prevent the waste of energy and the country's capital. This factorial experiment was conducted in a completely randomized design. The first factor (a) in two levels contained neutralized pomegranate pulp with lime and non-neutralized pulp. The second factor (b) vermicomposting mediums which included 9 levels of pomegranate pulp (with levels of 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, and 40 percentage) and cow manure in three replications that formed a total of 54 experimental units. Also, ninety mature earthworms (Eisenia fetida) were put into each experimental unit. During the experiment, the daily moisture of mediums was set by weight at 70% of field capacity and the growth chamber temperature at 25±2˚C. The results showed that if pomegranate pulp percentage increases, the population of infant worms (220 worms) and Eisenia fetida worms’ cocoons (114 numbers) decreases but increasing the population and biomass of adult worms was observed at level of 25 percentage of pomegranate pulp. In addition, the percentage of organic carbon (30.32%) and vermicompost C/N ratio (27.87%) increased by pomegranate pulp enhancement in medium. Also, the highest percentage of nitrogen of vermicompost (1.69%) was found at level of 25 percentage of pomegranate pulp. Furthermore, neutralized pomegranate pulp with lime had improved the measured traits in produced vermicompost and worms compared to non-neutralized pulp in most cases.

    Keywords: _ Earthworm, Manure, Pomegranate pulp, Vermicomposting
  • N. A. Sajedi * Pages 91-100
    This experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design with three replications at the research station of the Islamic Azad University-Arak Branch, Iran, in 2011 and 2012. Experimental factors consisted of three levels of salicylic acid (SA); seed priming with distilled water (hydro priming), seed priming with 0.5 mM SA, and 0.5 mM SA seed priming 1 mM SA spraying; two levels of selenium (Se); 0 and 20 g ha-1, and three rain-fed wheat cultivars: Azar 2, Sardari, and Rasad. The results showed that SA seed priming combined with foliar application together with spraying of Se increased the relative water content in Azar 2 and Rasad cultivars compared to the hydro priming. The foliar application of Se increased the leaves proline amounts and grain Se concentration in wheat cultivars. Priming with SA combined with a spray of Se decreased the electrolyte leakage by 32% as compared to the control. The application of SA combined with foliar application of Se increased the proline amounts of leaves and grain Se concentration. Seed priming of SA in combination with foliar application of Se increased the grain gluten content in Sardari and Rasad cultivars. The highest productivity index (63.12%) and grain yield (1585.01 kg ha-1) were obtained from Azar 2 cultivar. The results suggested that applying SA and Se may help in alleviating damage and improving the tolerance of drought stress and grain quality in wheat.
    Keywords: Electrolyte leakage, Grain yield, Proline content, Wet Gluten content
  • A. Shabani *, A. R. Sepaskhah Pages 101-105
    In this study, the relation between leaf area and its dimensions was estimated using a non-destructive method. This method is based on this fact that the leaf shape does not change during the growing season. In this method, leaf area during the growing season is estimated based on the dimensions of the smallest leaf in the initial stage of plant growth or at any growth stage by measuring the leaf area and dimensions of this leaf (K= × ), where the K value was obtained by dividing the measured area of smallest leaf (LAs) by its dimensions; length (Ls) and width (Ws).This method was used for 16 plant species. The values of the index of agreement and normalized root mean square error for all plants showed a good agreement between the measured and estimated leaf area by this method.