فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 13 (پاییز 1384)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 13 (پاییز 1384)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
  • جواد مصرآبادی، اسکندر فتحی آذر، نگاه استوار صفحه 11
    رویکرد سازنده گرایی یکی از چارچوب های نظری مهم در شکل گیری و هدایت بازنگری ها و فعالیت های جدید آموزشی است. تاکید ساختن گرایان بر این است که افراد دانش را فعالانه می سازند. یکی از روش های آموزشی نوین که ارتباط بسیار نزدیک با رویکرد سازنده گرایی دارد، نقشه مفهومی است. نقشه مفومی بازنمایی تجسمی روابط معنادار میان مفاهیم است. هدف کلی پژوهشی که مقاله حاضر بر اساس یافته های آن تهیه شده، تعیین اثر بخشی استفاده از نقشه مفهومی به عنوان راهبرد یاددهی– یادگیری است. اهداف جزیی این پژوهش مقایسه اثربخشی ارایه نقشه های مفهومی از پیش آماده شده با نقشه های مفهومی تهیه شده از سوی فراگیران و همچنین مقایسه اثربخشی شیوه های انفرادی و گروهی تهیه نقشه مفهومی است. آزمودنی های پژوهش 55 معلم مقطع ابتدایی بود که در یک دوره آموزشی ضمن خدمت در سه کلاس شرکت داشتند. طرح پژوهشی یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. در این پژوهش آزمودنی ها در سه گروه آزمایشی مشارکت داشتند. برای گروه اول آزمایشی نقشه های از پیش آماده شده در فرآیند آموزشی کلاسی ارایه شد. گروه دوم به صورت انفرادی و گروه سوم به صورت گروهی به تهیه نقشه های مفهومی پرداختند. یافته های پژوهش نشان می دهند که میانگین نمرات پس آزمون های هر سه گروه نسبت به پیش آزمون ها افزایش یافته است، اما بیشترین تاثیر نقشه مفهومی در شیوه ساخت انفرادی نقشه مفهومی و کمترین تاثیر آن در ارایه نقشه های مفهومی مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: سازنده گرایی، نقشه مفهومی، پیشرفت تحصیلی، یادگیری معنادار
  • محمد قهرمانی صفحه 33
    مقاله حاضر بر اساس نتایج پژوهشی ارایه می شود که به سفارش پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش (پژوهشکده تعلیم و تربیت) و در سال 1383 انجام شده است.
    در این پژوهش نظام تصمیم گیری آموزش و پرورش بر اساس عوامل برون سیستمی مورد پژوهش و مطالعه قرار گرفته است. بر این اساس نظام تصمیم گیری آموزش و پرورش مشتمل بر پنج عامل محیطی (فراسیستمی)، ساختار تصمیم گیری، فرآیند تصمیم گیری، اجرای تصمیم و ارزشیابی و بارخورد در نظر گرفته شده است.
    اطلاعات این طرح با بهره گیری از پرسشنامه و در جامعه آماری دو گروه از اعضای هیات علمی دانشکده های علوم تربیتی دانشگاه های تهران (شهید بهشتی، تهران، تربیت معلم، علامه طباطبائی و الزهرا) و اعضای هیات علمی، مدیران و کارشناسان ستادی وزارت آموزش و پرورش گردآوری شده است.
    بر اساس یافته های پژوهش از نظر نمونه های تحقیق، نظام تصمیم گیری آموزش و پرورش به طور کلی دارای نواقص و کاستی های متعددی است. با وجود این بیشترین مشکلات و نواقص در زمینه عوامل ساختاری نظام تصمیم گیری و کمترین مشکلات درباره عوامل اجرایی بوده است.
    در ضمن نمونه های تحقیق به طور کلی، تمرکززدایی از نظام تصمیم گیری آموزش و پرورش را ضروری و استقرار نظام تصمیم گیری نیمه متمرکز را توصیه کرده اند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری در آموزش و پرورش، عوامل برون سیستمی، عوامل درون سیستمی، عوامل فراسیستمی، آموزش و پرورش، تمرکز زدایی
  • فرشید قاسمی، طاهره اقلیدس صفحه 58
    به منظور بررسی تاثیر درس «پرورش خلاقیت در کودکان» (که یکی از دورس مربوط به هنرجویان دختر سال سوم رشته کودکیاری هنرستان هاست) بر افزایش خلاقیت هنرجویان همان رشته، از روش تحقیق نیمه تجربی با گروه کنترل و پیش آزمون– پس آزمون استفاده شد و نمونه ای مشتمل بر 108 نفر از دانش آموزان دختر سال سوم رشته های هنرستانی شهر شیراز به شیوه های همتاسازی گروه ها، بر اساس معدل 14 تا 17 و نمره هوش 90 تا 110 انتخاب گردید. از این گروه 54 نفر از دانش آموزان رشته کودکیاری به عنوان گروه آزمایش، در نظر گرفته شدند. این افراد در طول سال تحصیلی واحد درسی مذکور را گذراندند.
    54 نفر دیگر به عنوان گروه گواه، از سایر رشته های هنرستانی، برگزیده شدند. این گروه فاقد واحد درسی ذکر شده بودند. مهمترین سوال تحقیقاتی آن بود که آیا ارایه درس «پرورش خلاقیت در کودکان»، در افزایش خلاقیت دانش آموزان رشته کودکیاری موثر است؟ جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق، در ابتدای سال تحصیلی، از هر دو گروه توسط آزمون خلاقیت کلامی تورنس (فرم الف)، پیش آزمون به عمل آمد و در انتهای سال تحصیلی مجددا هر دو گروه آزمایش و گواه به وسیله فرم ب آزمون تورنس (پس آزمون) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمرات عناصر خلاقیت گروه آزمایش و گواه در پیش آزمون و پس آزمون از هم کم شد و از آزمون t به روش نمره افزوده استفاده شد. نتایج حاصله بیانگر افزایش نمره خلاقیت دانش آموزان رشته کودکیاری (گروه آزمایش) بود. نمرات این گروه نسبت به گروه گواه نیز در عناصر سیالی، بسط و نمره کل برتری معناداری داشت. همچنین بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره، از بین متغیرهای پیش بین، به ترتیب رشته تحصیلی، شغل مادر و پیشرفت تحصیلی (معدل) پیش بینی کننده های بهتری برای متغیر ملاک یعنی خلاقیت بودند.
    کلیدواژگان: عناصر خلاقیت، پرورش خلاقیت، پیشرفت تحصیلی، سیالی
  • سید محمد میرکمالی، زینب باقری خلیلی صفحه 85
    یکی از راهبردهای اساسی تغییر در نظام های آموزشی افزایش توانمندی شغلی دانش آموختگان، با توجه به نیازهای جامعه، بازار کار و اشتغال است که با کنترل خروجی های سازمان های آموزشی به سامان می رسد. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی توانمندی شغلی دانش آموختگان برخی رشته های فنی– حرفه ای شاغل در شرکت ایران خودرو از دیدگاه مدیران واحد های تولیدی است. نمونه های مورد بررسی دانش آموختگان رشته های ساخت و تولید، مکانیک خودرو و الکترونیک هنرستان های فنی– حرفه ای هستند که در سال 1383 جذب شرکت ایران خودرو شده اند. نمونه های مورد بررسی 200 نفر بوده که با روش سرشماری انتخاب شده اند ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه توانمندی شغلی بوده است.
    یافته های پژوهش نشان داده اند که از دیگاه مدیران واحدهای تولیدی شرکت ایران خودرو، دانش آموختگان رشته های ساخت و تولید، مکانیک خودرو و الکترونیک به میزان مطلوبی از مهارت های ارتباطی، کارگروهی، تعهد و مسوولیت پذیری برخوردارند. همچنین آنان از خلاقیت، توانایی حل مساله، دانش تخصصی و مهارت های فنی و عملی نسبتا مطلوب برخوردارند. در مجموع، از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی شرکت ایران خودرو، میزان توانمندی شغلی دانش آموختگان این رشته ها نسبتا مطلوب است. همچنین یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد که دانش آموختگان رشته های الکترونیک نسبت به دانش آموختگان رشته ساخت، تولید متعهدتر و مسوولیت پذیرترند. در سایر موارد تفاوت معنادار میان دانش آموختگان سه رشته مذکور وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توانمندی شغلی، دانش آموختگان، آموزش فنی- حرفه ای، ایران خودرو، مدیران واحدهای تولیدی، بازار کار، تحول در آموزش
  • خسرو باقری، نرگس سجادیه صفحه 111
    انسان، موضوع تربیت است و هرگونه طرحی به منظور تربیت وی مسبوق به نگاه انسان شناختی ویژه ای است. پژوهش حاضر، در پی دستیابی به نگاهی متناسب با شرایط پیچیده اجتماعی امروز، از دریچه عاملیت آدمی به بررسی دیدگاه نو عمل گرای ریچارد رورتی می پردازد و پس از بررسی مبانی نظری، دلالت های تربیتی متناظر آنها را استنباط می کند. دیدگاه نو عمل گرایی که گونه تصحیح یافته عمل گرایی است، بر عمل آدمی تاکید ویژه دارد و عاملیت وی را به منزله مولفه محوری نظریات خویش در نظر می گیرد.
    هدف تربیت اجتماعی منتج از این دیدگاه، تبدیل فرد به موجودی فعال است که در عین همراهی با جامعه می تواند خلاف باورهای متعارف حرکت کند. راه حل های بدیع ارایه کند و عاملیت خویش را در جامعه به منصه ظهور برساند. در اینجا در بررسی آرای فلسفی رورتی و نیز اصول تربیتی منتج از آن، علیه نگاه ارگانیک و عاملیت کور مطرح در نظریه وی استدلال شده است که در نظر نگرفتن اراده مستقل از عوامل بیرونی در آدمی و تقلیل آن به ارگانیسم سبب نادیده گرفتن اختیار و انتخاب او و فرو کاستن آن به حیوانی باهوش می شود. و منزلت وی را خدشه دار می کند. همچنین مقدر نبودن عالم در دیدگاه رورتی، سبب ایجاد حس وحشت و اضطراب در آدمی می شود و قدرت عمل را از او سلب می کند. سرانجام، خلاف تاریخی نگری افراطی رورتی استدلال شده است که این مساله نیز سبب پوچی و بی هدفی آدمی در اعصار مختلف شده، جهت و هدف اساسی حرکت وی را مورد تردید قرار می دهد و نوعی تشتت و پراکندگی در او به وجود می آورد. بنابراین همه اصول و نتایج مترتب بر این ادعاها نیز باید مورد تجدید نظر قرار گیرد. همچنین در بخش آرای تربیتی، عملی بودن روش ها از جمله مزیت های مهمی است که در نظریات رورتی مشاهده می شود. در عین حال که گسست در امر تربیت که بر اثر تفکیک دو مرحله اجتماعی کردن و تفرد به وجود می آید، عدم تعیین معیاری برای سنجش کارآمدی واژگان نهایی و نیز تهی بودن فردیت رشد یافته با روش های تربیتی رورتی نیز از جمله انتقادات وارد به شمار می روند.
    کلیدواژگان: نوعمل گرایی، عمل، مبادی عمل، اثر عمل، هویت آدمی، خصیصه امکانی، تربیت اجتماعی
  • حمیدرضا عریضی، احمد عابدی، مرمی تاجی صفحه 133
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان متغیرهای پیشایندی شناختی (توانایی شمارش، توجه بینایی، درک شنوایی و دانش فراشناختی، با شایستگی ریاضی در کودکان پیش دبستانی است.جامعه آماری پژوهش، 199 کودک 5 تا 6 ساله پیش دبستانی شهر اصفهان بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و بررسی شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: 1- مقیاس شایستگی ریاضی کودکان اوترخت، 2- آزمون توانایی شمارش، 3- آزمون توجه بصری، 4- آزمون توانایی های فراشناختی، 5- درکت مطلب خواندن. نتایج پژوهش نشان داد که توانایی شمارش 0.49، دانش فراشناختی 0.46، توجه بینایی 0.41، درک شنوایی 0.38 پیش بینی کننده شایستگی ریاضی در کودکان است. پیشنهاد می شود که مربیان کودکان پیش دبستانی، مهارت های فوق را در کودکان تقویت کنند.
    کلیدواژگان: شایستگی ریاضی، توانایی شمارش، توجه بینایی، دانش فراشناختی، درک شنوایی، کودکان پیش از دبستان
  • راهنما و برگ درخواست اشتراک فصلنامه
    صفحه 149
|
  • Mesrabadi, Javad, Fathi Azar, Eskandar Ostevar, Negar Page 11
    Constructivism approach is one of the most important theoretical frameworks in the formation and development of the new instructional revisions and activities. The main focus of constructivism is the fact that individuals construct knowledge actively. Concept map is one of the modern instructional methods in the sense that it is closely related to constructivism. The concept map is the visual representation of meaningful relations between concepts. The main purpose of the present study is to improve the efficacy concept map as a learning-teaching strategy. Likewise the minor purpose has been to make an analogy between the effectiveness of the provision of pre-planned concept maps on one hand and the development of concept maps by learners on the other. The comparison of the effectiveness of individual and cooperative methods of preparing concept maps was also taken into account. The participants of the study were 55 primary school teachers who participated in three discrete in-service training classes. The research project was a quasi-experimental design with pre-test and pos-test. The participants were assigned to three experimental groups. The first experimental group was given pre-planned concept maps in the process of classroom education. The second experimental group prepared the concept maps individually. Meanwhile the third experimental group prepared the concept maps cooperatively. Research results revealed that the post-tests averages increased compared to pre-tests averages but the efficacy maximal was observed in the group of individually preparing concept maps. The least efficacy is observed in the provision of pre-planned concept maps.
  • Ghahremani, Mohammad Page 33
    In this research educational decision-making system was studied based on five (internal and external) factors including: environment of decision-making (supra-systems), structure of decision–making, process of decision-making, implementing of decision–making, and evaluation and feedback of decision–making. Data was gathered by questionnaire from two groups, members of the Faculties of Education settled in Tehran and staff managers and specialists of the Ministry of Education. Findings show that the educational decision–making system has many imperfections with structural factors being the most important and implementation factors the least of them. Furthermore, the study samples emphasize decentralization of educational decision–making system.
  • Ghassemi, Farshid, Aghlidos, Tahereh Page 58
    For the purpose of studying the effect of the course creativity development in children (that is one of the courses taken by third grade female students in the field of babysitting at the technical high school) on the creativity improvement of the same students, a semi-experimental method with the control group and pretest-posttest was used and a sample consisting of 108 third year female students of Shiraz technical high schools were selected based on GAP of 14-17(out of 20) and an IQ of 90-110. Of this group, 54 students in the field of babysitting were considered as the experimental group. They passed the same course unit during the school year. The other 54 subjects were selected from among other fields of study in the technical high schools as the control group. This group had not taken the course unit in question. The most important question was whether providing the course "creativity development in children" was effective upon creativity improvement of students in the field of babysitting. To answer the questions, both groups took a pretest by Torrance verbal creativity test (from A) at the beginning of the school year and at the end of the year. Again, both groups, the experimental and the control one were evaluated using form B of Torrance test (post- test). Creativity scores of the two groups and the scores of the experimental group (pretest and post-test) were compared by t-test. Findings showed an increase in the creativity score of the students in the field of babysitting (the experimental group). The scores of this group as compared with those of the control group showed significant superiority in the elements fluidity, expansion, and the total score as well. In addition, based on the multivariate regression findings of the independent variables, the field of study, mother, job and student's achievement (GAP) were better predictors for the dependent variable, which is creativity.
  • Mirkamali, Mohammad , Bagheri Khalili, Zeinab Page 85
    The aim of the present study is to evaluate the graduate's job ability in some fields of technical and vocational education. These graduates are employed by Iran-Khodro Company and the viewpoint belongs to the production unit's managers. In this study, all of the 200 graduates are students of manufacturing and production, vehicle mechanics and electronics in technical-vocational high schools who are employed by Iran Khodro in 2004. Their data was collected through a Job ability questionnaire. The findings indicated that the managers of the production units believe that graduates of technical and vocational education in the above-mentioned fields have desired levels of team work, communication skills and commitment and also comparatively desired levels of creativity, problem solving, specialized knowledge and technical skill and job ability. In the whole, the managers consider these graduates’ job ability to be comparatively at the desired level. No significant difference was found between manufacturing and production, vehicle-mechanics and electronic graduates in job ability, team work, communication skills, creativity, problem solving, specialized knowledge and technical skill. However, the results show that electronic graduates have more commitment than vehicle-mechanics graduates.
  • Bagheri, Khosrow , Sajjadieh, Narjes Page 111
    Any plan for education presupposes a particular view on human nature. The kind of approach to human and his/her place in society guides educational practices in social education. This research examines Rortyan neo-pragmatism with regard to human agency and social education. This theory concentrates on human action and regards the human agency as its central subject. As for the social education, by assuming two educational phases, it suggests a two-phase goal including convergence between the individual and the society before university and non-convergence thereafter. Accordingly, in the end, the person turns to an active agent, who accompanying the society can move toward the opposite direction of common sense and give new theories. In addition, it suggests some principles and methods for performing the mentioned aims. We criticize this theory and its educational implications because of reducing human being to an organism and denying any kind of innate components which is required for regarding the final goal. In addition, we argue that Rorty's view on the human as a contingent being in a contingent world leads to anxiety and passiveness. As for education, Rorty's view faces some problems. First, there is a gap between his two educational phases. Second, there is no criterion for evaluating "final vocabulary". Third, he suggested that individuality is empty.
  • Oreizy, Hamid Reza , Abedi, Ahmad, Taji, Mariam Page 133
    The purpose of the current research was to investigate the relation of cognitive precedent variables (counting capability, visualizing, hearing perception and meta-cognitive knowledge) with mathematical competence in preschool children in city of Isfahan. Statistical population of the study was 199 children (ages between 5 and 6 years) who were randomly selected. Research instruments were Utrecht Mathematical Competency, Counting Capability Test, Visualizing Attention Test, Meta-cognitive Abilities Test, and Reading Comprehension Test. Findings indicate that counting capability %49, meta-cognitive knowledge %46, visualizing attention %41, and hearing perception %38 predict mathematical competence in children. It is suggested that preschool coaches reinforce mentioned skills in children.