فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 31 (پاییز 1388)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 31 (پاییز 1388)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکترمحمود سعیدی رضوانی، مسلم پرتو، غلامعباس سرشور خراسانی صفحه 7
    طرح ارزش یابی حاضر به منظور بررسی وضعیت توانایی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در صحت و سرعت روخوانی قرآن انجام شده است. پرسش های اساسی طرح عبارتند از: 1- وضعیت توانایی دانش آموزان در صحت روخوانی قرآن چگونه است؟ 2- وضعیت عملکرد دانش آموزان در سرعت روخوانی قرآن چگونه است؟
    نمونه مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده است. از 20 ناحیه آموزشی مرکز استان و 13 منطقه آموزشی شهری و 17 منطقه آموزشی روستایی، تعداد 212 مدرسه و از هر مدرسه 12 نفر از دانش آموزان (یعنی حدود 2500 نفر دانش آموز دختر و پسر) با روش تصادفی به عنوان نمونه نهایی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها و اطلاعات، از چهار آزمون (تقریبا معادل) ویژه سنجش توانایی صحت روخوانی و سرعت روخوانی (روان خوانی) استفاده شده است. اهم یافته های پژوهش به شرح زیر است: متوسط عملکرد دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی در روخوانی عبارات و آیات کتاب درسی آموزش قرآن پایه پنجم ابتدایی و آیات و عبارات قرآنی خارج از کتاب درسی؛ با توجه به شیوه نمره گذاری مبتنی بر کسر 25/0 نمره برای هر کلمه غلط خوانده شده برابر 5/14 و براساس شیوه کسر 5/0 نمره به ازای هر غلط برابر 9 و براساس شیوه کسر یک (1) نمره به ازای هر غلط برابر صفر(0) است (در مقیاس صفر تا بیست).
    در مجموع چنان چه برای قضاوت در مورد برنامه، نقطه برشی هفتاد و پنج درصدی تعیین شود حدود 52 درصد دانش آموزان به حد نصاب لازم (و یا نمره بالاتر) دست یافته اند و به حد مطلوب هدف برنامه رسیده اند. قابل ذکر است که بر اساس یافته های پژوهش، حدود 5 درصد کل دانش آموزان موفق شده اند نسبت به روخوانی صحیح تسلط کامل پیدا کنند. مقایسه ی عملکرد دانش آموزان دو زبانه (یعنی دانش آموزانی که زبان مادری و اول آن ها غیرفارسی است) با عملکرد دانش آموزان فارسی زبان از طریق آزمون های آماری نشان می دهد که تفاوت معنادار در صحت و سرعت روخوانی وجود دارد و این تفاوت به نفع دانش آموزان تک زبانه (فارسی زبان) است و در مقایسه دو جنس، عملکرد دختران به طور معناداری بهتر بوده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برون داد، پایه پنجم ابتدایی، برنامه آموزش قرآن
  • حسن ملکی*، حسن علی گرمایی صفحه 37

    در پژوهش حاضر جایگاه و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه درسی دوره ابتدایی از نظر معلمان و صاحبنظران برنامه ریزی درسی و تکنولوژی آموزشی شهر تهران بررسی شده است که هدف آن بررسی جایگاه و کاربرد فاوا در چهار بخش تعیین اهداف، تهیه و انتخاب محتوا، روش های یاددهی و یادگیری و فرایند ارزشیابی برنامه درسی دوره ابتدایی می باشد.
    این پژوهش یک تحقیق زمینه یابی است و برای انجام آن، 120نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر تهران به صورت نمونه گیری خوشه ایو 30 نفر از صاحبنظران برنامه ریزی درسی و تکنولوژی آموزشی از طریق نمونه-گیری در دسترس، از دانشگاه های تهران و سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته که ابزار به کار رفته در این پژوهش می باشد و برای تعیین روایی آن از روایی محتوایی و برای برآورد پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده پاسخ داده اند. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از طریق آمار توصیفی(جدول توزیع فراوانی، نمودار فراوانی درصدی و فراوانی درصدی تراکمی) انجام شده است.
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که به کمک فاوا می توان اهداف و محتوای متناسب با نیازها و علایق یادگیرندگان، نیازهای جامعه و زندگی روزمره را تعیین و تهیه کرد. همچنین فاوا امکان یادگیری انفرادی، استفاده از روش های فعال تدریس، انواع ارزشیابی ها، تجزیه و تحلیل سوالات، وسایل، نتایج ارزشیابی و مقایسه پیشرفت تحصیلی دانش-آموزان مدارس مختلف را به صورت علمی فراهم می آورد. معلمان می-توانند به منظور بحث در مورد برنامه ها و محتواهای درسی، از طریق فاوا با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • رکسانا نصیری، علی تقی پور ظهیر صفحه 53
    هدف تحقیق حاضر شناسایی مؤلفه های به کارگیری فن آوری ارتباطات و اطلاعات و بررسی موانع به کارگیری آن در آموزش و پرورش است. با توجه به مبانی نظری و پیشینه تحقیق، مؤلفه های به کارگیری فن آوری ارتباطات و اطلاعات که توسط پرسشنامه سنجش مؤلفه های فناوری اطلاعات با 229 سؤال، از نمونه های آماری تحقیق که شامل 434 نفر (109 مدیر و 325 کارمند) بود، جمع آوری گردید.
    روش شناسی این تحقیق از نوع توصیفی– پیمایشی است. نتایج پژوهش از طریق آمار توصیفی و استنباطی مانند تحلیل عاملی، آزمون همبستگی، درصد و میانگین با استفاده از نرم افزار Spss مورد تحلیل قرار گرفت.
    در خصوص موانع به کارگیری فن آوری اطلاعات و ارتباطات، پس از آزمون نمرات اختلافی (تفاوت نمرات وضع موجود با وضع مطلوب) از میان متغیرها، 16 متغیر شناسایی شد. همچنین با تاکید برمبانی نظری ناظر بر پیش نویس مدل، مدلی طراحی گردید که طراحی و پایائی آن براساس موارد مذکور، با استفاده از روش باز آزمایی91% تعیین شد. مطابق سنجش انجام شده، به طور کلی درجه تناسب توسط 86 درصد از افراد بالاتر از 5 (از حداکثر 7 نمره) تعیین شده است. این مدل با توافق بالایی مورد پذیرش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوری اطلاعات، آموزش و پرورش ایران، الگو
  • مریم دانای طوسی، علیرضا کیامنش صفحه 75
    بعد کلیدی برنامه ریزی درسی در وهله اول تعیین تعریف سواد و در وهله دوم تعیین بهترین شیوه آموزش سواد با امکانات موجود در کشور است. برنامه ریزی درسی به سواد شکل داده و نحوه انتقال آن را در افراد جامعه تعیین می کند. از سواد تعریف های مختلفی ارائه شده است که در قالب دو رویکرد متفاوت قابل بررسی است: رویکرد «مستقل از بافت» و رویکرد«ایدئولوژیکی». در رویکرد«مستقل از بافت» فرضیات فرهنگی و ایدئولوژیکی زیربنای سواد طوری نادیده گرفته می شود که گویی بیطرفانه و جهانی هستند. از طرفی، «رویکرد ایدئولوژیکی» دیدگاهی حساس به بافت درباره سواد دارد. در این رویکرد، سواد فعالیتی اجتماعی محسوب می شود که از یک بافت فرهنگی-اجتماعی به بافت فرهنگی-اجتماعی دیگر متفاوت است.از این رو، در چارچوب این رویکرد، سواد مهارتی فنی و جهانی (همگانی) محسوب نمی شود. در این مقاله، رویکرد نظری زیربنای تعریف سواد در تدوین برنامه درسی دو کشور در حال توسعه (اندونزی و سنگال)، چهار کشور توسعه یافته (آمریکا، کانادا، انگلستان، سنگاپور) و در نهایت، در برنامه درسی ایران مطرح و تلاش شده این نکته روشن شود که تدوین برنامه درسی در کشورهای یاد شده تا چه اندازه تحت تاثیر رویکردهای «مستقل از بافت» و «ایدئولوژیکی» قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سواد، برنامه درسی، رویکرد ایدئولوژیکی، رویکرد مستقل از بافت
  • محمد جواد لیاقتدار، علی بیرمی پور، فریبا محسنی مقدم صفحه 101
    هدف پژوهش حاضر، بررسی زمینه های فرهنگی و روانی جامعه و ظرفیت فراگیران برای تحقق آموزش زبان انگلیسی در دوره ابتدایی است. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بهره گرفتیم و جامعه آماری آن را همه دبیران زبان انگلیسی دوره متوسطه در چهار شهرستان کشور (تهران، اصفهان، شیراز و کرمان) تشکیل می دهند.
    حجم نمونه آماری در این تحقیق، با استفاده از فرمول کوکران، 314 نفر برآورد گردید؛ جهت دستیابی به اطلاعات عمیق تر، با 10 نفر از کارشناسان اعم از اساتید آموزش زبان انگلیسی، برنامه ریزی درسی و روان شناسی، در سطح دانشگاه های همان شهرستانها، مصاحبه انجام گرفت. کارشناسان با روش نمونه گیری هدفمند و دبیران با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با یک پرسشنامه60 گویه ای محقق ساخته، دو سؤال کوتاه پاسخ و مصاحبه نیمه سازمان یافته، صورت گرفت. روایی صوری و محتوایی سؤالات پرسشنامه و مصاحبه با بهره گیری از نظر متخصصان و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، 89/0 برآورد شد. داده های حاصل از مصاحبه با روش مقوله بندی، و داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی، شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، t تک نمونه ای، تحلیل واریانس (ANOVA)، آزمون توکی و t همبسته تحلیل شدند.
    کلیدواژگان: زمینه های فرهنگی و روانی، ظرفیت فراگیران، زبان انگلیسی، دوره ابتدایی
  • مرضیه دهقان صفحه 121
    هدف این پژوهش بررسی کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی دوره ابتدائی بر اساس آموزش مهارتهای اجتماعی به دانش آموزان است.به همین منظور ضمن تحلیل محتوای کتب فوق الذکر از نظرات آموزگاران نیز استفاده شده است، جامعه بررسی شده در این پژوهش، شامل 1- کتابهای تعلیمات اجتماعی دوره ابتدائی (سوم، چهارم و پنجم)، که از هر کتاب بخش تعلیمات مدنی،مورد تحلیل قرار گرفت 2- کلیه آموزگاران سوم، چهارم و پنجم دوره ابتدائئ نواحی دو گانه ی شهرستان ارومیه که 831 نفر بودند. حجم نمونه ی آماری با فرمول کوکران 262 نفر برآورده شد. ابزار گردآوری داده ها برای بررسی نظرات آموزگاران، پرسشنامه بود که بر اساس مقیاس لیکرت تنظیم شد و جهت بررسی مهارت های اجتماعی در کتب فوق الذکر چک لیست مهارتهای اجتماعی تهیه شد.
    روش آماری به کار رفته در این پژوهش، تحلیل توصیفی داده ها بود که با استفاده از آن داده ها گردآوری، طبقه بندی، و سازمان بندی شد. هم چنین برای تحلیل فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس یک سویه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. درمجموع نتایج ذیل حاصل شد: میزان مهارتهای اجتماعی موجود در کتب تعلیمات اجتماعی مجموعا«در حد متوسط و متوسط به پایین بوده وتعداد و درصد مقوله های مهارت های اجتماعی در کتاب سال سوم بیشتراز سال چهارم وسال چهارم بیشتر ازسال پنجم می باشد. توالی ومداومت از اصول سازماندهی محتوا در خصوص مهارتهای اجتماعی در کتب فوق الذکررعایت شده ومناسب است.اکثر دبیران موافق تناسب بین محتوای کتب تعلیمات اجتماعی با زمان اختصاص یافته به آن نبودند.تصاویر موجود در خصوص مهارتهای اجتماعی در کتابها در حد متوسط بوده ودر کتاب سال سوم بیشترازچهارم و چهارم بیشتر ازکتاب سال پنجم می باشد. بطور کلی، آموزگاران پایه سوم معتقدند که محتوای این کتاب می تواند در حد خوب به دانش آموزان در خصوص آموزش مهارتهای اجتماعی کمک کند و آموزگاران پایه چهارم و پنجم معتقدند که محتوای کتابها در حد کم ومتوسط به دانش آموزان در خصوص آموزش مهارتهای اجتماعی کمک می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مهارت های اجتماعی، دیدگاه های آموزگاران، کتاب های تعلیمات اجتماعی، دوره ابتدایی
  • داریوش فرید، غلامرضا بردبار، حسین منصوری صفحه 149
    پژوهش حاضر در صدد است عوامل مؤثر بر تعهد سازمانی کارکنان آموزش و پرورش یزد را شناسایی و رتبه بندی کند. روش پژوهش، با توجه به ماهیت تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان آموزش و پرورش یزد هستند که از میان آنان 116 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. بدین ترتیب، نخست با به کارگیری نظر خبرگان و کارشناسان و با استفاده از تکنیک دلفی، 35 مؤلفه مؤثر بر تعهد سازمانی کارکنان شناسایی شد و در چهار گروه دسته بندی گردید. این عوامل در نهایت با استفاده از روش های آماری و تکنیک های MADM رتبه بندی شدند.
    نتایج به کارگیری تکنیک های MADM، مانند AHP و TOPSIS نشان می دهد از میان عوامل چهارگانه مؤثر بر تعهد سازمانی کارکنان، عامل سازمانی/ مدیریتی بر تعهد سازمانی کارکنان آموزش و پروش یزد بیشترین تاثیر را دارد. همچنین پیشنهاداتی برای بهبود و ارتقاء تعهد سازمانی کارکنان آموزش و پرورش یزد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، کارکنان، تکنیک دلفی، TOPSIS، AHP، MADM، آموزش و پرورش
|
  • Mahmoud Saeedie Rezvani, Moslem Parto, Gholam Abbas Sarshoor Khorasani. Page 7
    This evaluation project was performed to evaluate the ability of fifth elementary grade students in reading the Quran (accuracy and speed). The main questions of the study were as follows: 1 – How the students perform regarding Quran reading accuracy? 2 - How the students perform regarding Quran reading speed? The sample consistd of 2500 students (boys and girls). They were selected using multistage random sampling from among 212 schools (12 students from each school). The schools were selected from 20 educational districts of the center of the provinces,13 urban and 17 rural educational districts.Data were collected using 4 tests on reading speed and accuracy. Major research findings were as followsAverage score of fifth grade students in reading phrases and verses of fifth grade Quran textbook and Quranic verses and phrases out of the textbook, with reducing 0.25 of score for each reading error, was 14.5; based on reducing 0.5 score for each reading error, was 9 and based on reducing 1 score for each reading error, was zero (0) (based on 0-20 scores).If we consider the performance up to 75% as the criteria for good performance, about 52 percent of students gained the desired score and obtained the desired learning outcome. It should be mentioned that based on the research findings, about %5 of total students become fluent readers. Comparing the performance of bilingual students with monolingual ones (just Farsi speakers), using the statistical analysis, it became clear that there was significant differences in their reading speed and accuracy to the benefit of monolinguals. And comparing the student's performance according to their sex, it became clear that female outperformed the males.
  • Hassan Malaki, Hassanali Garmabi Page 37

    The current study investigated the role and application of ICT in primary school curriculum from the viewpoint of teachers and experts engaged in curriculum planning and educational technology in Tehran. The research aimed at examining the role and application of ICT in determining goals, developing and selecting the content, teaching and learning methods and the process of primary school curriculum evaluation.The current study was a survey research. The participants consisted of 120 primary school teachers of Tehran who were selected by cluster sampling, as well as 30 experts on curriculm planning & educational technology, selected via access sampling from universities of Tehran along with Educational Research and Planning Organization. All participants answered a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was computed using Cronbach Alfa and its valididty was determined using content validity.The data were analyzed using descriptive statistics (frequency table, percentile frequency graph, cumulative frequency).The findings suggested that ICT can be used in determining and developing the objectives and content proportional to the needs and interests of learners, the needs of society and everyday life. Moreover, ICT provides the possibility of individual learning, using active teaching methods, various types of assessments, question analysis, assessment tools & results and comparing educational progress of students among different schools.Furthermore, the ICT provides teachers with the ability to communicate their ideas about programs and content of the courses with each other.

  • Roxana Nasiri Aliabadi, Ali Taghipur Zahir Page 53
    The aim of this research is to identify the components of the application of Information Communication Technology (I.C.T) and to investigate barriers on the application of it in Iran's education system. Having a look at the theoretical basis and the research literature, we identified the components of the application of Information communication Technology (I.C.T) using the questionnaire of ICT component evaluation. The questionnaire consisted of 229 items and after assuring its validity and reliability, necessary information were collected from the sample including 434 people (109 managers and 325 employees).The research was carried out using descriptive–survey method. The data has been analyzed using descriptive and inferential statistics such as factor analysis, correlation test, percentage and mean by Spss software. With regard to the barriers on the application of Information Communication Technology, we identified 16 factors, out of identified factors after examining test score differences (the differences of scores between the real status and the desired status). Also, by emphasizing the theoretical basis of the draft model, a model was designed. Then questionnaire no. 2, based on the above mentioned factors, has been designed and using retest method its reliability has been % 91.According to the evaluation, in general, %86 of the persons have given a score greater than 5(from7) for proportionality rate of the model. Therefore, it can be said that the model was unanimously verified.
  • Maryam Danaye Tousi, Alireza Kiamanesh Page 75
    Literacy development is one of the central objectives of educational planning and has developed increasing significance in recent decades. In part, the emphasis on literacy has grown out of a perception that literacy is fundamental to contemporary economic systems and that economic development depends on the provision of adequate levels of literacy to a wide segment of the population. In response to such goals for literacy, educational planning has traditionally taken the form of determining how to inculcate literate capabilities in as wide a segment of the population as possible. The key planning dimension of education, then, has been to determine first, the definition of literacy and second, how best to provide as much literacy training as possible within the resources available to the country. Literacy has many different definitions. These definitions are influenced by the "autonomous" and "ideological" approaches to literacy. The "autonomous" approach to literacy disguises the cultural and ideological assumptions that underpin it, so that it can then be presented as though they are neutral and universal. On the other hand, the alternative, ideological approach to literacy, offers a more culturally sensitive view of literacy practices as they vary from one context to another. This approach posits that literacy is a social practice, not simply a technical and neutral skill.In this paper, the theoretical approach underlying the definition of literacy in the curriculum of two developing country (Indonesia and Senegal), four developed country, i.e., America (the state of New Jersi), Canada (the state of Alberta), England and Singapore, and finally the curriculum of Iran is discussed. We tried to clarify that the curriculum of these countries especially Iran's are to what extent influenced by the "autonomous" and "ideological" approaches to literacy.
  • Mohammad Javad Liyaghatdar, Ali Beyramipour. Ph., Fariba Moheseni Moghaddam. Page 101
    The main purpose of this study was to survey the "cultural and psychological background of society" and "the student's capability" to learn English" at elementary level of education. In this study, descriptive–survey method was used. The sample was computed using Cochran formula. It consisted of 314 secondary school's English teachers who were selected through random classical sampling method, from four cities (Tehran, Isfahan, Shiraz and Kerman). To access deeper information, 10 experts including university professors in English language, curriculum studies and psychology from the same cities were interviewed. They were selected via purposive sampling method. The data was collected using a 60 item researcher-made questionnaire and a semi-structured interview. The face and content validity of questionnaire and interview questions was determined using the specialist's views and the reliability of the questionnaire was estimated 0.89 using Cronbach's Alpha method. To gather the data, two methods were used: quantitative (a researcher-made questionnaire) and qualitative (semi-structured interview). A group of experts assessed content validity of the questionnaire and the interview questions. Reliability coefficient of the questionnaire was 0.89.The interview data were analyzed using categorization method, and the questionnaire data were analyzed using descriptive statistics (including frequency, percentile, mean, standard deviation) and inferential statistics such independent sample t-test, ANOVA, post hoc Tuckey test and shared sample t-test. The results indicated that from the teachers and expert's point of view, the "cultural and psychological background of society" and "the student's capability to learn English language" is more than average. In other words, there is both "cultural and psychological background" and "enough capability" to learn English in elemntary level of education.
  • Marzieh Dehghani, Davood Hoseini Nasab, Alireza Hosein Pour Page 121
    The purpose of this research was to study social science textbooks of primary schools based on teaching social skills to students. In addition to the analysis of the contents of the above mentioned textbooks, the researcher tried to benefit from the viewpoints of teachers. The research population included:1) Primary school's social textbooks (grades 3, 4 & 5), in which civil education section is selected and analyzed, 2) the teachers of primary schools (831 teachers) working in two districts of Orumiye. The sample which consisted of 262 teachers was estimated with Cochran formula. The research instrument for collecting the teachers’ views were questionnaires developed based on Likert scale. Also, the social skills presented in the above mentioned textbooks was investigated using the researcher-made checklist of social skills. The data were analyzed using the descriptive statistics, one-way ANOVA and post hoc sheffe test.The results showed that the amount of social skills available in social science textbooks was totally at a middle level & lower than middle. The number & percent of social science categories at the third-grade textbooks were more than the forth- grade one and the number & percent of the above mentioned categories in both textbooks were more than the fifth-grade textbooks. The sequence & consistency-which are the two principles of content organization- are appropriately considered regarding the social skills presented in the above mentioned textbooks. Most of the teachers believed that the content of social science textbooks is not proportional to the time allocated to teaching them. The pictures available at social science textbooks were at average level. Also, the amount of pictures at third-grade textbook were more than that of the fourth-grade and in third and fourth-grade textbooks were more than that of the fifth grade textbook. In general, third-grade teachers believed that the contents of social science textbook allocated to third-grade could help the third-grade students to learn the social skills, however, fourth and fifth-grade social science textbooks do no help the students to learn social skills as good as the previous textbook.
  • Daryush Fareed, Gholamreza Bordbar, Hosein Mansuri Page 149
    This paper is an attempt to identify and rank the factors affecting employee's organizational commitment in Yazd education departments. The research method was descriptive – survey. The research population consisted of Yazd education departments employees from whom, 116 persons were selected using random sampling method. In this way, using the expert's views and Delphi technique, thirty five indicators that affect employee's organizational commitment were identified and classified into four dimensions. Then, the MADM techniques such as AHP and TOPSIS were used to rank these factors.The findings showed that organizational/ managerial factors are the most important factors that affect Yazd education department employee's organizational commitment. Also, there has been some suggestions to improve the organizational commitment of Yazd education department employees.