فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 35 (پاییز 1389)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 35 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکترشهین نعمت زاده* صفحه 7
    آموزش واژه بخش مهمی از آموزش زبان است. در برنامه درسی فارسی دوره ابتدایی، توجه درخوری به واژگان شده است، اما این مقوله در کتاب فارسی «بخوانیم» پایه اول مورد غفلت واقع شده است. در مقاله حاضر با توجه به ملاحظات راهنمای برنامه، کتاب «بخوانیم» پایه اول نقد واژگانی می شود. بدین منظور، نخست واژه های نگاره ها و متن درس ها در برنامه اکسل وارد شد تا بسامدگیری و مقوله بندی ممکن شود. پس از آن، موارد تخطی از برنامه، مثل وجود واژه های تک بسامدی، ترتیب نامناسب، تفاوت های بسامدی، ناهمخوانی واژه های نگاره ها و دروس، فاصله واژه با دنیای کودک به طور مستند ارائه شد. با توجه به نقش آموزشی واژه ها، ارائه طبقه بندی جدیدی از آنها (مثل واژه های پایه، واژه های حاشیه، واژه های نشانه آموز) و در نهایت ارائه مدل فراواژه برای نشان دادن مناسبات انواع واژه ها از موارد قابل توجه این مقاله است. در پرتو مدل ارائه شده می توان به آموزش واژه در پایه اول جهت ویژه ای بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش واژه، کتاب بخوانیم، برنامه درسی فارسی، توزیع واژه، طبقه بندی واژه، مدل فراواژه
  • الهام قادری دوست، مریم دانای طوسی* صفحه 23
    هدف پژوهش حاضر، آماده سازی بستری برای تدوین اهداف و مولفه های آموزش مهارت های زبانی در برنامه درسی زبان ملی دوره متوسطه به شکلی منسجم و هماهنگ با دوره های ابتدایی و راهنمایی است. روش پژوهش تحلیل کیفی محتواست. داده ها عبارت اند از برنامه درسی زبان فارسی دوره متوسطه ایران (نسخه سال 1386)، برنامه درسی مهارت های زبانی آمریکا (ایالت نیوجرسی، 2004) و برنامه درسی زبان ملی استرالیا (ایالت استرالیای غربی، 1998) که با روش کتابخانه ای و فیشبرداری از اسناد و مدارک داخلی و خارجی جمع آوری شده است. در این پژوهش، اهداف و مولفه های آموزش مهارت های زبانی برنامهدرسی زبان ملی کشورهای یاد شده، در چارچوب رویکردهای مستقل از بافت و ایدئولوژیک، به دقت تحلیل و بررسی و مشخص شد که اهداف و مولفه های آموزش مهارت های زبانی برنامه درسی زبان ملی آمریکا و استرالیا با تاثیر از ویژگی های رویکرد ایدئولوژیک تدوین شده اند، در حالی که اهداف و مولفه های آموزش مهارت های زبانی برنامه درسی زبان ملی ایران(آگاهانه یا ناآگاهانه) بیشتر واجد ویژگی های رویکرد مستقل از بافت است و تعداد ویژگی های مرتبط با رویکرد ایدئولوژیک آن کم است. در این مقاله پس از بحث درباره ویژگی های برنامه درسی زبان ملی کشورهای یاد شده، که متاثر از رویکرد ایدئولوژیک به سواد است، به نقاط قوت و ضعف اهداف و مولفه های آموزش مهارت های زبانی برنامه درسی زبان ملی ایران پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مهارتهای زبانی، برنامه درسی زبان ملی، اهداف و مولفه های آموزشی، دوره متوسطه
  • معصومه نجفی پازوکی* صفحه 66
    یکی از مباحثی که در کتابهای زبان فارسی مقطع متوسطه بسیار مورد نقد قرار میگیرد مقوله فعل مرکب است که به اذعان دبیران فارسی مشکل سازترین مطلب این کتابهاست. در این پژوهش پس از ارائه آرائ برخی از دستورنویسان و زبانشناسان و معرفی مبانی علمی و زبانشناختی مبحث فعل مرکب، اشکالات کتاب “زبان فارسی2” دوره متوسطه در این زمینه استخراج، نقد و بررسی می شود. مبحث فعل مرکب در کتاب مذکور، منعکس کننده آرای وحیدیان کامیار (1356) می باشد که برخلاف بسیاری از دستورنویسان و زبانشناسان (خانلری1352، صادقی1372، دبیرمقدم1374)معتقد است تعداد افعال مرکب در زبان فارسی بسیار کم است. شاهدی که وی برای این ادعا می آورد استفاده از معیار نحوی عدم گسترش پذیری جزئ غیرصرفی فعل مرکب است. این معیار موارد نقض بسیار دارد که ناشی از خلط مباحث صرفی و نحوی است. در این نوشتار ضمن نقد و بررسی آرائ وحیدیان کامیار به نارسایی های مبحث فعل مرکب در کتاب زبان فارسی 2 پرداخته شده است سپس با پیروی از آرای کریمی(2005)و کریمی دوستان(2005) سعی در رفع اشکالات مذکور شده است و با استفاده از معیار معنایی و معیارهای نحوی چون «اسناد سازی» و «استفاده از تکواژ «را»» افعال مرکب شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: فعل مرکب، همکرد، اسم فعل، ساخت موضوعی، معیار نحوی گسترش پذیری
  • ابوطالب سعادتی شامیر*، علیرضا کیامنش، پروین کدیور، منصور علی حمیدی صفحه 89
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه حافظه کاری با عملکرد خواندن و پیشرفت تحصیلی و ارائه یک مدل تبینی با برازش مناسب در دانش آموزان پسر یک زبانه و دو زبانه است. سیصد و هشتاد دانش آموز پایه پنجم دبستان (188دوزبانه فارس- ترک و 192یک زبانه فارس) با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش حافظه کاری از آزمون شاخص پردازش اطلاعات(IPI)، برای سنجش عملکرد خواندن از آزمون سنجش عملکرد خواندن و نارساخوانی (نما) و از میانگین نمره های نهایی دروس ریاضی، فارسی و علوم به عنوان شاخص سنجش پیشرفت تحصیلی استفاده شد. در این پژوهش، تاثیرات حافظه کاری بر عملکرد خواندن و پیشرفت تحصیلی، ضرایب مسیر و برازش مدل پیشنهادی برای دانش آموزان یک زبانه و دوزبانه بررسی شد. نتایج بیانگر آن بود که اثر مستقیم متغیر حافظه کاری بر متغیرهای درون زای پژوهش(عملکرد خواندن و پیشرفت تحصیلی) و همچنین اثر مستقیم عملکرد خواندن بر پیشرفت تحصیلی در هر دو گروه مثبت و معنادار است. با این حال، ضرایب مسیر در نمونه های دو زبانه بیشتر بود. همچنین برازش داده ها با مدل پیش بینی شده در هردو گروه مناسب بود. در گروه دو زبانه ها بیشترین ضریب مسیر بین حافظه کاری و پیشرفت تحصیلی و در گروه یک زبانه ها بین حافظه کاری و عملکرد خواندن برقرار بود. کمترین ضریب مسیر در هر دو گروه بین عملکرد خواندن و پیشرفت تحصیلی وجود داشت. تفاوت بین دو گروه در تمامی مولفه ها، به جز شاخص های حذف آواها و خواندن کلمه های پربسامد (در متغیر عملکرد خواندن)، معنادار بود. بنابراین دانش آموزان دوزبانه در تمامی مولفه ها بر دانش آموزان یک زبانه برتری داشتند.
    کلیدواژگان: حافظهکاری، عملکرد خواندن، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دوزبانه و یک زبانه
  • دکترحمید رضا میرحاجی* صفحه 125
    براساس آنچه در راهنمای برنامه درسی زبان عربی آمده، از میان رویکردهای مختلف به آموزش زبان دوم، برای آموزش این درس رویکرد فهم متن با قید «دینی» انتخاب شده است. در این انتخاب، برداشت از قانون اساسی، توصیه های رهبری، نیازها و تجارب آموزشی نقش داشته اند. این رویکرد ضمن این که تاثیر خود را بر تمامی اجزای کتاب درسی از قبیل محتوا، تمرین ها، واژگان پایه، تعابیر و اصطلاحات می گذارد، باید و نبایدهایی هم در مقابل مولفان قرار می دهد. اما مهم این است که این امر خللی در امر آموزش زبان عربی معیار ایجاد نمی کند. در این نوشتار، ضمن تبیین این رویکرد و علل انتخاب آن، به راهکارها و چالش های آن اشاره و ضمن بیان ویژگی های زبان عربی معیار روشن شده است که این رویکرد تاثیری بر فراگیری زبان عربی معیار ندارد.
    کلیدواژگان: رویکرد، هدف، فهم متن، متون دینی، زبان معیا
  • عیسی متقی زاده*، دکترخلیل پروینی، محمدرضانیکوبخت، دانش محمدی رکعتی صفحه 147
    یکی از مهمترین رویکردهای معاصر آموزش زبان های خارجی متن محوری است. آموزش متن، علاوه بر کیفیت مناسب متون، به راهبردهای مناسب تدریس نیز نیازمند است. هدف پژوهش حاضر، بررسی شیوه های آموزش متون عربی در مدارس است. به دلیل گستردگی کار، شیوه های تدریس متون کتاب عربی پیش دانشگاهی انتخاب شد.
    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان علوم انسانی و دبیران مقطع پیش دانشگاهی شهرستان های دورود، بروجرد، ازنا و الیگودرز در استان لرستان تشکیل می دادند. روش پژوهش، پیمایش؛ ابزار پژوهش، پرسشنامه و روش نمونه گیری، خوشه ایتصادفی بود. چهار سئوال این تحقیق عبارت بودند از: 1- به نظر دانش آموزان، معلمان برای تدریس متون تا چه حد از راهبردهای مناسب استفاده کرده اند؟ 2- به نظر معلمان، آنان برای تدریس متون تا چه حد از راهبردهای مناسب استفاده کرده اند؟ 3- آیا نظر معلمان باسابقه و کم سابقه در این زمینه اختلاف معناداری دارد؟ 4- آیا میان پاسخ های دانش آموزان و پاسخ های معلمان اختلاف معناداری وجود دارد؟
    براساس یافته های پژوهش پاسخ های دانش آموزان و معلمان اختلاف معناداری دارد که می تواند به دلیل شیوه ضعیف و نادرست معلمان در اجرای راهبردهای تدریس، درک ضعیف دانش آموزان به دلیل بی علاقگی آنها به درس عربی و مشکلات کتاب عربی پیش دانشگاهی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، راهبردهای تدریس متون، متون عربی، کتاب عربی دوره پیش دانشگاهی
  • دکترمحمدرضا عنانی سراب* صفحه 172
    رویکرد ارتباطی به آموزش زبان های خارجی که در مقابل رویکرد سنتی روش دستور ترجمه و روش شنیداری- گفتاری و به منظور غلبه بر محدودیت های روش سنتی، ابتدا به عنوان یک گزینه مطرح شد، در روند رشد خود به کمک یافته های پژوهشی حوزه زبان آموزی تقویت و در حال حاضر، در بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای آسیایی و خاورمیانه، به رویکرد غالب و انتخابی در آموزش زبان خارجی تبدیل شده است. پژوهش های متعددی که به مطالعه برنامه درسی دوره متوسطه در کشورمان پرداخته اند، ناکارآمدی آموزش زبان در این دوره را تایید کرده و غالبا دلیل این ناکارآمدی را رویکرد سنتی برنامه درسی دانسته اند.
    در راستای بهبود کیفیت زبان آموزی در دوره متوسطه، دفتر برنامه ریزی و تالیف کتاب های درسی، در سال 84، کمیته ای تشکیل داد که در آن گروهی از کارشناسان گروه زبان های خارجی دفتر تالیف و تعدادی از استادان متخصص آموزش زبان های انگلیسی آلمانی و فرانسه شرکت داشتند.به این کمیته ماموریت داده شد تا با برگزاری جلسه های منظم، راهنمای برنامه درسی زبان های خارجی را تهیه کند. این کمیته پس از یک سال و نیم کار منظم، راهنمای برنامه را تهیه و تدوین کرد. این راهنما در اردیبهشت سال 1389 در نشستی یک روزه، با حضور مدیران و کارشناسان گروه های درسی به نقد گذاشته شد. این مقاله بر آن است تا با مراجعه به مستندات راهنمای تولید شده، محورهای اصلی آن را معرفی، نقد و با بحث کردن درباره بسترهای لازم برای اجرای برنامه، چالش ها و فرصت های فرایند اجرای برنامه را مطرح کند. از آنجا که توفیق در ایجاد تغییرات مثبت در برنامه درسی، مستلزم طرح شفاف بحث های مرتبط با تغییر در سطح عام و پیگیری آنها تا اقناع کامل همه دست اندرکاران امر تغییر است، در این مقاله تلاش شده تا با مطرح کردن بحث ها، زمینه دستیابی به این هدف فراهم شود.
    کلیدواژگان: راهنمای برنامه درسی، رویکرد ارتباطی، برنامه درسی زبان های خارجی
|
  • Shahin Nematzadeh* Page 7
    Vocabulary teaching is an important part of language learning and it has been deservedly considered in “Primary School Persian Language Curriculum Guide” (PSPLCG). However it has been somehow ignored in first grade Persian Language textbook ‘bexanim’. This paper aims to analyze the lexical pattern of ‘bexanim’ with regard to PSPLCG principles. To do this, first the words used for ‘bexanim’ pictures and lessons was entered into the Excel, so that their frequency could be determined and they could be classified. Then, cases such as low-frequency words, inappropriate order, frequency differences of the words with the same semantic weight, incompatibility of the words of pictures with words of lessons and lack of child-oriented words was presented with evidence. In sum, using Excel, 1826 word tokens and 553 word types were obtained and then their frequencies and categories were identified. A new word classification, based on their educational function (core words, marginal words, letter-teaching words) and finally, the ‘metaword model’ are among the noticeable points of this paper. Considering the ‘metaword model’, we could provide a new direction to vocabulary teaching in the first grade.
    Keywords: Vocabulary Teaching, “Bexanim” Textbook, Persian Langauge Curriculum, Word Distribution, Word Classification, Metaword Model
  • Elham Ghaderidust, Maryam Danaye Tousi * Page 23
    The present study tries to pave the way for developing the objectives and components of language arts instruction in the national language curriculum at secondary education level, consistent with primary and guidance educational level. The research method was qualitative content analysis. The data consisted of national language curriculum guide of Iran (1386), national language curriculum of America (New Jersey state, 2004) and Western Australia (1998) at secondary educational level, which were gathered through library research and taking notes from Iranian and foreign documents. In this research, the objectives and components of language arts instruction in national language curriculum of the mentioned countries were analyzed carefully, using the features of “autonomous” and “ideological” approaches. It became clear that the objectives and components of language arts instruction in national language curriculum of America and Australia were developed according to the ideological approach, but the objectives and components of language arts instruction in national language curriculum of Iran was developed mostly under the influence of autonomous approach. After discussing the characteristics of national language curriculum of the above mentioned countries- all developed under the influence of ideological approach- the weaknesses and strengths of objectives and components of language arts instruction in Iran’s National language curriculum was discussed.
    Keywords: Secondary Educational Level, Language Arts, National Language Curriculum, Instructional Objectives, Components
  • Masume Najafi* Page 66
    One of mostly criticized topics in high school Farsi textbooks is “compound verbs”. This is the most problematic topic according to Farsi literature teachers. In this paper, First, some of the grammarians and linguists΄ views on compound verbs is presented. Then, the scientific and linguistic basis of compound verbs is introduced. And at last, the problems of high school Farsi textbook (2) on this topic would be considered and criticized. The topic of compound verbs in the above mentioned textbook reflects Vahidiyan Kamyar΄s views. On the contrary to many Iranian grammarians and linguists (Khanlari,1365; Sadeghi,1372; Dabirmoghadam,1374), he believes that the number of Farsi compound verbs are very few. To support this claim, he resorts to the syntactic criterion of “non-expandability of the non-morphological part of compound verbs”. There is lots of cases that violates this criterion, due to its haphazard assortment (mishmash) of the grammatical and syntactic principles. In this paper, while criticizing Vahidiyan Kamyar΄s views, the inadequacies of the compound verb topic in high school Farsi textbook (2) was discussed. Then, following Karimi (2005) and Karimi-Doostan (2005), it has been tried to resolve the above mentioned problems. Also, using semantic and syntactic criterions such as clefting and the use of morpheme “ra”, some criterion for identification of compound verbs was introduced.
    Keywords: Compound Verb, High School Farsi Textbook, Syntactic Criterion, Semantic Criterion
  • Abutalib Sadati Shamir *, Alireza Kiamanesh, Parvin Kadivar, Mansur Ali Hamidi Page 89
    The purpose of the current study was to investigate the relationship among working memory (WM), reading performance and academic achievement in male monolingual (ML) and bilingual (BL) students. Also, the second aim was presenting a well-fitted model for interpretation of these interrelationship, based on the theoretically recommended model. Participants consisted of 380 (188 BL Fars-Tork and 192 ML Fars) male primary students at grade five (12-13 years of age) who were matched on variables including age, sex and grade and were selected through multi-stage cluster sampling. To assess working memory (WM), we used Information Processing Index (IPI) and to assess reading performance we used tests for assessing the reading performance and dyslexia (NMA). Also, the students’ average scores on Math, Farsi and Science final exam were used as indexes of academic achievement. The impact of WM on reading performance and academic achievement, path coefficients and the fitness of suggested model on ML and BL students were investigated. The results showed that the direct effect of WM on endogenous variables of research (reading performance and academic achievement) and also the direct effect of reading performance and academic achievement as endogenous independent and dependent variables in both groups were positive and significant. However, path coefficients were higher for BL students. Also, the data were fitted with predicted model in both groups. The highest path coefficients were between WM and academic achievement for BL students, and between WM and reading performance for ML students. Also, for both groups of students, the lowest path coefficients were between reading performance and academic achievement. Furthermore, Analysis of variance demonstrated that the differences between the two groups in all components (variables) were significant except for phoneme deletion and reading high frequency words. It meant that BL students outperformed ML students in all components.
    Keywords: Working Memory, Reading Performance, Academic Achievement, Bilingual Students (BL Students), Monolingual Students (ML Students)
  • Hamid Reza Mirhaji* Page 125
    According to Arabic language curriculum guide, Among different approaches for second Language Teaching, the approach of “text comprehension specially religious one” has been chosen for teaching this subject. The reasons of this choice were: the authors’ conception of Iran’s constitution (Basic Rules), the advice of supreme leader and the educational needs and experiences. This approach determines some “musts” and “must nots” for textbook authors and has its effect on every part of textbooks such as contents exercises, core vocabulary, idioms etc. This article is going to explain this approach and its reasons, methods, procedures and so on. Finally it is concluded that the choice of the mentioned approach does not have any important influence on Learning Arabic standard language.
    Keywords: Approach, Goal, Text Comprehension, Religious Text, Standard Language
  • Isa Mottaghi Zadeh*, Khalil Parvini, Mohammadreza Nikubakht, Danesh Mohammadi Rakati Page 147
    The aim of this research was to evaluate how much the Arabic teachers use teaching methods determined in Arabic textbooks of pre-university level. Statistical population of this research consisted of all students and teachers in humanity field in Pre-University of the cities Dorud, Brujerd, Azna, Aligudarz of Lorestan province. The research method was survey, the research instrument was a questionnaire and the method of sampling was random clustering. Four questions of this research were: a. From students’ view, how much Arabic teachers use suitable methods for teaching texts? b. From the teachers’ view, how much they use appropriate methods for teaching texts? c. Is there a difference between experienced and low-experienced teachers’ views? d. Is there any significant difference between students’ answers and teachers’ answers? Findings showed that there is a significant difference between students and teachers’ answers, due to poor performance of teachers and low understanding of students and because of lack of interest in Arabic texts and problems of Arabic textbooks in Pre-University level.
    Keywords: Arabic Instruction, Teaching Methods, Arabic Texts, Pre, University Arabic textbook
  • Mohammad Reza Anani Sarab * Page 172
    The communicative approach in teaching foreign languages which was first introduced as an alternative against the traditional Grammar Translation and Audio-lingual Methods overcame its limitations and has been reinforced in its process of development. Now it has the status of the dominant approach in teaching foreign languages in many countries especially in Asia and the Middle East. The numerous researches which have studied the secondary level curriculum of foreign languages in our country have all confirmed its inadequacy and most of them have attributed the inadequacy to its traditional approach. In 2006, with the aim of improving the foreign languages curriculum, the Curriculum Centre in Organization for Educational Research and Planning formed a committee of curriculum experts and University professors with the mission to develop a Guide to curriculum of the three foreign languages: English, French and German. The committee’s work over one and a half years led to the development of a guide to the above mentioned curriculum. In May 2007, the framework was evaluated in a one-day meeting in which the managers and curriculum experts from almost all subject departments participated. The present article intends to introduce the major themes of the the guide to curriculum of foreign languages and its critique. Also, through discussing the required bases for its implementation, the paper intends to set forth the opportunities and challenges ahead of the implementation phase. Since success in making positive changes in the curriculum depends on the public discussion of relevant issues with the aim of convincing all the stake-holders, the present article intends to set the scene for this purpose through its discussion of the issues.
    Keywords: Curriculum Guide, Communicative Approach, Foreign Languages Curriculum