فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 39 (پاییز 1390)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 39 (پاییز 1390)

  • 191 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا کلانتری*، اسدالله خدیوی، اسکندر فتحی آذر، بیوک بهنام صفحه 7
    هدف تحقیق حاضر تعیین و اولویت بندی روش های مناسب تدریس دوزبانه و همچنین تاثیر این روش ها بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل 100 نفر از متخصصان مرتبط با گروه علوم تربیتی از جمله اساتید برنامه ریزی درسی، مدیریت آموزشی، روان شناسی تربیتی، آموزش زبان انگلیسی و کلیه دانش آموزان پسر اول ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی90-89 بوده است. برای انتخاب اساتید از روش تمام شماری استفاده شده و برای انتخاب دانش آموزان به روش خوشه ایچند مرحله ای، ده کلاس و به تعداد 271 نفر دانش آموز انتخاب شد. در انجام پژوهش از روش توصیفی-پیمایشی و روش نیمه تجربی استفاده گردید. با توجه به پیشینه پژوهش سه روش تدریس انتقالی، غوطه ورسازی و دوسویه در کشورهای مختلف بیشترین کاربرد را دارند. الفای کرونباخ پرسشنامه سه روش فوق به ترتیب 75/0، 72/0 و 80/0 به دست آمد. بر اساس آزمون t تک نمونه و فریدمن روش های تدریس دوسویه و غوطه ورسازی از دیدگاه اساتید مورد تایید قرار گرفته اند، این دو روش به صورت نیمه تجربی بین دو گروه اجرا گردید. گروه اول با استفاده از استراتژی های روش تدریس غوطه ورسازی و گروه دوم بر اساس استراتژی های روش دوسویه آموزش دیدند. یافته های ما نشان داد که پیشرفت دانش آموزان آموزش دیده با روش دوسویه در درس علوم از دانش آموزان آموزش دیده با روش غوطه ورسازی بیشتر است. پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آموزش دیده با روش دوسویه در دروس ریاضی و بنوسیم با دانش آموزان آموزش دیده با روش غوطه ورسازی از نظر آماری معنی دار نبود. با توجه به برتری روش دوسویه در تدریس درس علوم می توان نتیجه گرفت، استفاده از این روش، قدرت فهم درک مطالب علمی دانش آموزان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: روش های تدریس دوزبانه، انتقالی، غوطه ورسازی، دوسویه
  • افسر روحی، علی بهنام هشجین صفحه 25
    برای بررسی تاثیر آموزش پیش دبستانی بر رشد مهارت های شفاهی زبان فارسی دانش آموزان پایه اول آذری زبان از بین 450 نفر جامعه آماری دانش آموزان پایه اول ابتدایی منطقه هیر واقع در استان اردبیل تعداد 60 نفر نمونه آماری (شامل 30 نفر پیش دبستانی گذرانده و 30 نفر پیش دبستانی نگذرانده) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و از طریق پرسشنامه ای همتاسازی شدند. با به کارگیری آزمون رشد زبان (TOLD-P:3)، مهارت های صحبت کردن، سازمان دهی کردن، گوش کردن، معناشناسی، نحو و واج شناسی این دو گروه از دانش آموزان پایه اول ابتدایی مورد سنجش قرارگرفت. با استفاده از آزمون فاصله ای تی و آزمون رتبه ای یومان ویتنی میانگین گروه ها از نظر هر یک از مهارت های مورد مطالعه با هم مقایسه شده و نمرات خام، نمرات استاندارد و بهره های مرکب آزمودنی ها به همراه جداول آنها ثبت و تحلیل شد. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مهارت های شفاهی زبان فارسی در دانش آموزان پیش دبستانی گذرانده در حد متوسط و قابل قبول رشد یافته بود در حالی که در مورد دانش آموزان پیش دبستانی نگذرانده چنین نبود. از لحاظ بهره های مرکب و تمام خرده آزمون ها-به غیر از تمایزگذاری کلمه-تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه موردمطالعه مشاهده گردید. با توجه به اهمیت و ضرورت دوره پیش دبستانی و با استناد به یافته های پژوهش حاضر، لازم است این دوره برای تمامی کودکان مناطق دوزبانه به ویژه مناطق آذری زبان به اجرا گذاشته شود.
    کلیدواژگان: پیش دبستانی، مهارت های شفاهی زبان، مهارت های واژگانی، مهارت های دستوری، زبان گفتاری- آزمون رشد زبان (TOLD)، مناطق دوزبانه
  • مهرک رحیمی، سمانه یداللهی صفحه 51
    هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان اضطراب رایانه دانش آموزان دوره متوسطه و بررسی ارتباط آن با رشته تحصیلی، جنسیت و پیشرفت درسی زبان انگلیسی است. بدین منظور2004 دانش آموز دختر و پسر از8 استان کشور به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و میزان اضطراب رایانه آنان با مقیاس درجه بندی اضطراب رایانه (CARS) بررسی گردید. سپس داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی شامل جدول فراوانی ها، میانگین و انحراف معیار و همچنین روش های آمار استنباطی آزمون تی مستقل و آزمون واریانس یک راهه برای مقایسه اختلاف میانگین ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های این تحقیق نشان داد که بین اضطراب رایانه و رشته تحصیلی دانش آموزان ارتباط معناداری وجود دارد بدین ترتیب که میزان اضطراب رایانه دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک در مقایسه با دانش آموزان رشته های دیگر کمتر است. نتایج در زمینه جنسیت نشان داد که بین اضطراب رایانه و جنسیت ارتباط معنا داری وجود ندارد اما میزان اضطراب رایانه هر دو گروه نمونه (پسران و دختران) دانش آموزان ایرانی در مقایسه با میزان اضطراب رایانه افرادی که در تحقیقات دیگر مورد بررسی قرار گرفته اند بسیار متفاوت است. در پژوهش حاضر تعداد افرادی که به اضطراب رایانه (از کم تا زیاد) مبتلا بودند حدود 5/53 در صد است که بدان معنا است که تقریبا از هر دو دانش آموز ایرانی یک نفر به اضطراب رایانه مبتلا است. یافته های این پژوهش همچنین موید رابطه معنا دار بین پیشرفت درسی زبان انگلیسی و اضطراب رایانه است. بدین معنی که دانش آموزان موفق در درس زبان انگلیسی اضطراب رایانه کمتری دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب رایانه، جنسیت، پیشرفت درسی زبان انگلیسی، رشته تحصیلی
  • محمد جواد لیاقتدار، حمیدرضا عریضی، نرجس امینی، سعیده صدرارحامی صفحه 75
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش های نوین آموزش هندسه بر مبنای نظریه ی فن هیلی بر نگرش دانش آموزان دبیرستانی می باشد. بدین منظور از بین دبیرستانهای دخترانه شهرستان تیران و کرون یک کلاس دوم ریاضی و یک کلاس دوم تجربی در یک دبیرستان به عنوان گروه آزمایش و یک کلاس دوم ریاضی و یک کلاس دوم تجربی در دبیرستان دیگر به عنوان گروه کنترل با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل آزمون ریون برای سنجش هوش، نمرات ریاضی یک، طرح درس تدوین شده بر مبنای نظریه ی فن هیلی، و پس آزمون تشریحی هندسه بوده است. روش های آماری مورد استفاده برای تحلیل داده ها عبارتند از: میانگین، انحراف معیار، آزمون t مستقل، آزمون لوین و آزمون تحلیل کوواریانس. نتایج پژوهش نشان داد که تدریس بر مبنای نظریه ی فن هیلی بر نگرش فراگیران، تاثیر مثبت دارد. گروه ها قبل از اعمال متغیر مستقل، همسان بودند و تفاوت معنی داری بین آنها از نظر هوش و توانائی ریاضی وجود نداشت. اما بعد از طی دوره آزمایش، بین نمرات هندسه آنها تفاوت معنی دار دیده شد.
    کلیدواژگان: آموزش هندسه، فن هیلی، نگرش، دانش آموزان دبیرستانی
  • ویدا فلاحی*، یحیی صفری، ماندانا یوسف فرحنک صفحه 101
    هنر پدیده ای است پیچیده و در عین حال روحانی، که از ابتدا با بشر همزاد بوده است.چه آن انسان هایی که در غارها زندگی می کردند چه انسانهایی که امروزدر دنیایی مملو از اضطراب و نگرانی دست و پا می زنند هنر را وسیله ای برای تشفی خاطر خود برگزیده اند.بر اساس همین نیاز بوده است که هنر بعنوان یکی از موضوعات قابل آموزش در تمامی سیستم های آموزشی همیشه مطرح بوده است.سیر تاریخی آن نشان می دهد که رویکردهای متفاوتی درآموزش هنر مطرح بوده که از ارزش گذاری هنر بخاطر هنر گرفته تا هنر بخاطر خدمت رسانی به سایررشته هاو پرورش مهارتها و تولیدآثار هنری درنوسان است.
    در این مقاله ضمن بررسی این رویکردها ونظرات آنها، به معرفی روش تربیت هنری پرداخته شده، با توجه به اینکه اخیرا این روش در مدارس معرفی شده و در سال 87 بصورت آزمایشی در بعضی از استان ها، با ارائه آموزش ضمن خدمت به معلمان، اجرا شده این تحقیق به بررسی تاثیر این روش بر فعالیت های هنری(نقاشی، کاردستی، تربیت شنوایی، قصه و نمایش) و مهارت های فرآیندی(تفکر، تعامل، مشارکت، همکاری، نظم، دقت، وخلاقیت هنری) دانش آموزان پایه چهارم ابتدائی پرداخته است. روش تحقیق شبه آزمایشی بوده، بدین ترتیب که با دو گروه پسر و دختر بصورت کنترلی و دو گروه دختر و پسر بصورت آزمایشی انجام و یک پس آزمون گرفته شده است. نتایج بیان گر آن است که دانش آموزانی که با روش تربیت هنری آموزش دیده بودند نسبت به دانش آموزانی که با روش سنتی آموزش دیدند هم از لحاظ فعالیت های هنری و هم ازلحاظ مهارت های فرآیندی عملکرد بهتری داشتند و تفاوت عملکرد آنها در هر دو بعد در سحطح بالائی معنا دار بوده است وتاثیر تعاملی گروه و جنسیت نیز معنا دار نبود.
    کلیدواژگان: رویکرد تربیت هنری، فعالیت های هنری- برنامه درسی هنر دوره ابتدائی
  • حسن شرفی* صفحه 119
    رویکرد تلفیقی به برنامه درسی هنر متناسب باهوش چندگانه، رشته های هنری مختلف و ایجاد موقعیت یادگیری مرتبط با مفاهیم علوم تجربی، جهت گیری اصلی تربیت هنری و طراحی آموزش هنر بوده است. مسایل مرتبط با اجرای برنامه درسی هنر همچون طراحی آموزشی، آموزش های حرفه آموزگاری در حوزه یادگیری هنر، ایجاد موقعیت یادگیری در ساعت هنر و نظایر آن و همچنین مشکلات مرتبط با عدم توجه به عناصر برنامه درسی، موجب شده است، تولیدات هنری دانش آموزان از غنای لازم برخوردار نشود. در طراحی آموزشی هنر مبتنی بر تلفیق تولید هنری و مفاهیم علوم تجربی، کوشش شده است با توجه به عناصر برنامه درسی هنر در هنگام اجرا، تولید هنری در درجه اول و یادگیری علوم در درجه دوم مورد تاکید باشد. تولید هنری، محصول هنری است که به دنبال آموزش هنر می آید. در ساعت هنر، کاربرد مفاهیم علوم در هنر به عنوان یک رویکرد تلفیقی متمایز درمقابل کاربرد هنر در آموزش، موردنظر است و مفاهیم علوم تجربی در خدمت یادگیری هنر قرار می گیرد. از این رو مفهوم و قلمرو تولید هنری مورد تاکید قرار گرفته است.
    با توجه به روش شناسی پژوهشی معطوف به عمل فکورانه و با تاکید بر قضاوت و تصمیم گیری پژوهشگر، الگوی راهنما براساس چهارچوبی که از مبنای نظری و تجربی پژوهش حاصل شده است، توسط صاحب نظران برنامه درسی و کارشناسان آموزشی به شیوه تحلیل داده های متنی (رویکرد کیفی) اعتبار بخشی گردیده است. به این ترتیب در این مرحله بستر دانستن (دانش رویکرد تلفیقی به برنامه های درسی هنر و علوم) فراهم شده است.
    کلیدواژگان: رویکرد تلفیقی، علوم تجربی، آموزش هنر
  • مرتضی سمیعی زفرقندی صفحه 151
    معلمان نقطه ی آغاز و عنصر اصلی هر تحول در نظام آموزش و پرورش محسوب می شوند. برای اینکه آنها بتوانند وظایف حرفه ای و تخصصی و تربیتی خود را بهتر انجام دهند لازم است به طور مداوم امکان بهره مندی از آموزش های جدید و مهارت های تازه برای آنها فراهم گردد. این مهم از طریق طراحی و اجرای نظام ضمن خدمت معلمان به نحوی که زمینه ی ارتقاء علمی و تخصصی و به روز نمودن اطلاعات و کسب مهارت های جدید را امکان پذیر نماید، میسر می گردد. بدلیل اهمیت نظام تعلیم و تربیت در پیشرفت کشور، موضوع آموزش نیروی انسانی در آموزش و پرورش و به ویژه آموزش معلمان نسبت به سایر حوزه ها از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار است.بنابر این بررسی نظام ضمن خدمت معلمان و ارایه راه هایی برای بهبود وتکمیل آن امری ضروری می باشد.
    در این تحقیق هدف مطالعه شناسایی نقاط ضعف و قوت نظام موجود آموزش معلمان و ارائه راه هایی برای تکمیل و بهبود آن می باشد. بدین منظور نظام ضمن خدمت معلمان از 5 منظر شامل: میزان تاثیر دوره های ضمن خدمت اجرا شده، نارسایی ها، میزان استفاده از روش ها و الگوهای جدید، روش ها و راهکارهای بهبود وتکمیل نظام معلمان وویژگی های مطلوب آن مورد بررسی قرار گرفته است.این تحقیق در مناطق 19 گانه شهر تهران اجرا شده است. روش پژوهش توصیفی است و برای ارزیابی وضع موجود اجرای دوره های ضمن خدمت از مدل ارزیابی مهارت حرفه ای معلمان گاسکی (cusky) استفاده شده است.
    بر اساس نتایج حاصل چهار عامل ذیل در بهبود و تکمیل نظام ضمن خدمت موثرتر می باشد.
    نیازسنجی و طراحی اجرای دوره متناسب با نیاز شغلی معلماناجرای دوره های ضمن خدمت به روش کارگروهی و پروژه ایمشارکت معلمان و مدیران قبل و حین دوره هاتدارک فرصت مناسب برای شرکت کنندگان در دوره برای به کارگیری آموزش ها و مهارت های کسب شده
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش ضمن خدمت، نیاز آموزشی، نظام ضمن خدمت معلمان
|
  • Reza Kalantari *, Asadollah Khadivi, Eskandar Fathi Azar, Biook Behnam Page 7
    The aim of this research was to determine and prioritize the appropriate methods of bilingual education and the impact of these methods on students’ academic achievement. The research population consisted of 100 experts on sciences related to education, including curriculum planning, educational management, educational psychology, teaching English as a foreign language and all 1st grade male students of Tabriz at academic year of 1389-90. The research sample consisted of total number of experts in the above-mentioned fields, and 10 classes including 271 students who were selected using multi-stage cluster sampling method (all from Tabriz). The students were classified into two groups. The research method was descriptive-survey and quasi-experimental. Review of related literature showed that three bilingual teaching methods of trasitional, immersion and two-way are of most use in different countries. Cronbach’ alpha for the questionnaire of the three mentioned teaching methods was 0.75, 0.72 and 0.80, respectively. Based on one-sample t-test and Friedman test, the two bilingual teaching methods of two way and immersion were confirmed by experts. The two mentioned teaching methods were used for teaching two groups of students. One group of students were instructed using the strategies of immersion teaching method and the other group were instructed using the strategies of two-way teaching method. Research findings showed that science academic achievement of students instructed by two way teaching method is more than those instructed by immersion teaching method. There was not a significant difference between academic achievement in math and let’s write (benevisim) of students who were taught using two way teaching methods and those who were taught using immersion teaching method. Based on the prominence of two way teaching method in science education, it could be concluded that the use of this method increases students’ understanding of scientific material.
    Keywords: Bilingual Education, Transitional Teaching Method, Immersion Teaching Method, Two, Way Teaching Method
  • Afsar Rouhi, Ali Behnam, Hashtgin Page 25
    This paper documented the impact of one-year preschool education on Persian oral skills of 1st grade Azari students. Participants were 30 students (group 1) who had already attended preschool education for one year and 30 students (group 2) who had no chance to attend the program. The participants in both groups were randomly selected from a population of 450 1st grade students in Hir (a small city in Ardabil Province). While participants in group 2 had no previous Persian experience, exposure of group 1 to Persian language was limited to preschool education. All participants appeared to be homogeneous in terms of their socioeconomic status which was examined through a questionnaire. Using a language development test (TOLD-P:3), Persian oral skills of participants in both groups were measured in terms of speaking, organizing, listening, semantics, and phonology composites. Independent samples t-tests and the Mann-Whitney U tests were run to check the differences between the indices obtained for the two participating groups for each of the composites of Persian oral skills. The raw scores, the standardized scores, and the composite quotients of all participants were checked against their corresponding tables given in TOLD-P:3. The results showed that oral skills of participants in group 1 had improved to the extent close to standard and acceptable, while that of participants in group 2 turned out to be well below the standard level. As for the composite quotients and all subtests except for word discrimination, statistically significant differences were observed between group 1 and group 2, implying that those who had attended preschool program were able to perform better than those who had not attended the program on almost all subtests of the test. Based on the results obtained, preschool education program is highly recommended to be run in the regions where children speak a language other than Persian across the country.
    Keywords: Preschool Education, Persian Oral Skills, Lexical Skills, Syntactic Skills, TOLD, Bilingual Regions
  • Mehrak Rahimi, Samaneh Yadollahi Page 51
    The purpose of this study was to investigate the relationship between highschool students’ computer anxiety, gender, field of study and achievement in English. To attain this goal, 2004 male and female students from eight provinces of Iran were selected randomly. Their computer anxiety was examined by the Computer Anxiety Rating Scale (CARS) developed by Rosen and Weil (1992). The result showed that the relationship between students’ gender and their computer anxiety was not significant. Yet, the number of technophobic students in Iran (including both female and male participants) was much higher than technophobic students reported in other studies. The result showed that the rate of Iranian technophobic students is around 55% of the sample, while this rate has been reported to be 25-30% of the population in other countries. The result related to students’ field of study showed that there is a significant relationship between students’ field of study and their computer anxiety, i.e., the amount of technophobic students among math students is significantly less than other students. The result also showed a significant relationship between students’ achievement in English and their computer anxiety, i.e., students of high English achievement were found to be less technophobic.
    Keywords: Computer Anxiety, Gender, Achievement in English, Field of Study
  • Mohammad Javad Liaghatdar, Hamidreza Oreizi, Narjes Amini, Saeede Sadr Arhami Page 75
    Van Hiele theory is a learning model which presents different kinds of thought that students may experience when facing with Geometric shapes. It includes different levels from visual encounter with geometric shape to formal understanding of geometric proof. The purpose of this research was studying the effect of modern methods of teaching geometry based on Van Hiele theory on the attitude of high school students. The research sample consisted of a class of second year math students and a class of second year natural science students (as an experimental group) and two more second year math and natural science students of the other high school (as a control group) who were selected through random sampling. To make sure of equality of the classes, students’ grades in math 1 and their raw scores in intelligence tests were used as a covariate in Quatrain processing test. The research tools consisted of Raven test for intelligence, students’ math 1 scores, lesson plan developed based on Van Heile theory, and post-descriptive test of Geometry. The results showed that teaching based on Van Heile theory has a positive effect on the attitude of students. Before applying the independent variable, the groups were the same and there was no significant difference between them according to intelligence and math ability. But after the experimental period, there was a significant difference between their geometry grades that could be due to the teaching method. Based on the findings of this study – that instruction based on Van Hiele theory leads to positive attitude of students toward geometry learning, the use of this model was suggested to high school geometry teachers.
    Keywords: Geometry Instruction, Van Hiele, Attitude, high school Students
  • Vida Fallahi*, Yahya Safari, Mandana Yousef Farahnak Page 101
    In this paper, first we have reviewed all approaches of art education in school and especially introduce the concept of art education approach. Most specialists believe that it is the best approach for primary schools. We examined the impact of art education approach on the artistic functions and processing skills (thinking, interactions, participation, cooperation, discipline, attention and art creation) of 4th grade male and female students. The research method was quasi-experimental. The research sample consisted of students of four classes who were divided into experimental and control groups, and each group contained both male and female students. Two classes out of four were instructed by traditional method (control group) and in the other two classes (experimental group), art education approach was implemented. The results indicated that there is a significant difference between the two groups of students, i.e., the experimental group who have been instructed by art education approach were better in both artistic functions and processing skill’s than the control group. Also, there was not a significant interaction between the variables sex & group.
    Keywords: Art Education Approach, Artistic Activities, Art Curriculum for Primary School Level
  • Hassan Sharafi* Page 119
    Art learning area could be connected to the field of curriculum and other learning areas. Students could produce an artistic work such as handicraft, painting and drawing, calligraphy, photography, drama and music through using different forms of knowledge (concrete, conceptual and…) like natural science concepts. Curriculum and educational authorities have considered integrative approach to curriculum and education as a methodological (organizational) and approach (orientation to students’ learning) revolution. Art training, curriculum design and art education have been oriented towards the integrative approach to art learning areas (at first, the use of natural science concepts in art education and then the use of art in science education). Hence, the model of a guide to art curriculum and the model of educational design have been developed based on such orientation.
    Keywords: Integration, Science, Art Production
  • Morteza Samii Zafarghandi Page 151
    Teachers are the starting point and the main element of any change in education system. To better do their job, it is necessary for them to update their knowledge and skills. This could be possible through designing and implementing in-service teacher training systems. Due to the importance of education system in the development of Iran, the issue of manpower training in education, especially teachers is of more importance and sensitivity. So, the investigation of in-service teacher training system and presenting ways for it’s improvement and completion is necessary. The aim of this research was identification of the weak and strong points of the existing teacher training system and presenting ways for it’s completion and improvement. To do this, in-service teacher training system was investigated based on 5 points: the degree of effectiveness of the implemented in-service courses, inadequacies, the degree of use of new methods and patterns, methods and solutions for improvement and completion of teacher training systems and their good characteristics. This research was done in 15 educational districts of Tehran. The research method was descriptive and the Cusky model of teacher professional skills’ evaluation was used for evaluation of the implemented in-service courses. The results showed that four factors are more effective for improving and completion of in-service education syetem: needs analysis and designing the course in proportionate with the teachers’ professional need, implementing in-service courses with group and project work, participation of teachers and principals before and during the courses, providing suitable opportunities for course participants to implement the acquired instruction and skills.
    Keywords: Training, In, service Training, Needs Analysis, In, Service Training System