فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 47 (پاییز 1392)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 47 (پاییز 1392)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته آل حسینی*، سیدمهدی سجادی، علیرضا صادق زاده، محمود مهرمحمدی صفحه 7
    هدف این مقاله، آشکار کردن محدودیت های فلسفه تربیت اسلامی برای تحقق مطلوب خود، چون «معلم پژوهنده» است. این محدودیت ها در مواجهه با فلسفه عملی بر ما آشکار خواهند شد. در حال حاضر، فلسفه تربیت اسلامی، معطوف به تربیت اسلامی به عنوان یک ایده آل است. تربیت اسلامی به عنوان یک ایده آل، یک عمارت منطقی باشکوه است که همه اجزا و عناصر آن باید مطلوب باشد، از جمله معلم. اما، مطلوبیت حرفه ای معلم در گرو مطلوبیت عملکرد او در موقعیت های عملی، سلامت استدلال هایش، و کیفیت انتخاب ها و تصمیماتش است. فرض بر آن است که با غلبه مفاهیم مدرن «عامل به عنوان مجری»، «نظریه به عنوان نظریه نظریه پرداز» و «عمل به عنوان کاربرد نظریه» بر فهم کنونی ما، فلسفه تربیت اسلامی با یک مانع جدی برای تحقق مطلوب خود، یعنی عامل تربیت اسلامی مواجه است. به لحاظ نظری، نمی تواند به طور موجه از آن دفاع کند؛ و به لحاظ عملی با محدودیت هایی برای تحقق آن مواجه است.
    کلیدواژگان: فلسفه تربیت اسلامی، فلسفه عملی، نظریه، عمل، عامل
  • خدیجه مرادی*، نعمت الله موسی پور صفحه 26
    این پژوهش با هدف بررسی راه های توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز در بین دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران در نمونه ای به حجم 400 نفر دانش آموز و با روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری چند مرحله ای (ابتدا طبقه ای بر حسب متغیرهای نوع مدرسه، منطقه آموزشی و بعد روش نمونه گیری خوشه ای) استفاده شد. داده های مورد نیاز با بکارگیری پرسشنامه جمع اوری شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمونهای مجذور خی دو و رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر آنست که دانش آموزان پایین شهر نسبت به دانش آموزان بالای شهر گرایش بیشتری به نماز دارند؛ دانش آموزان مدارس دولتی نسبت به دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی گرایش بیشتری به نماز دارند. همچنین در زمینه تاثیر چهار دسته عوامل فردی، خانوادگی، درون مدرسه ای و اجتماعی، نتایج آزمون رگرسیون لوجستیک حاکی از آنست که عوامل خانوادگی (نماز خواندن پدر، نماز خواندن مادر، شرکت والدین در مراسم مذهبی و تشویق والدین) و عوامل درون مدرسه ای (برگزاری نماز اول وقت و وضعیت نماز خانه) در گرایش دانش آموزان به نماز تاثیر دارند. بر اساس معادله رگرسیون این عوامل در مجموع قادرند معادل 64/0 از واریانس گرایش به نماز را تبیین کنند. عوامل اجتماعی و فردی مورد بررسی بر اساس محاسبات انجام شده، دارای نقش معنی دار در تبیین گرایش دانش آموزان به نماز نبوده اند. بطور کلی می توان گفت که عوامل خانوادگی و عوامل درون در مدرسه ای در گرایش دانش آموزان به نماز نقش موثری دارد.
    کلیدواژگان: راه های توسعه و دانش آموزان دختر متوسطه، شهر تهران
  • سیدنقی موسوی* صفحه 44
    رویکرد تحلیلی در فلسفه تعلیم و تربیت بر ضرورت بازشناسی و تحلیل مفاهیم در عرصه تعلیم و تربیت تاکید می نمایند. تحلیل های برخاسته از مبانی و مبادی فلسفی و کلامیصاحب نظران این رویکرد،در باب تعریف تربیت، تربیت دینی و تلقین و دیگر مفاهیم، منجر به انکار «تربیت دینی» از سوی برخی شده است. یکی از دستاویزها، زشتی مطلق تلقین و تلقین آمیز بودن آموزه های دینی است که فرایند آموزش دین را به «شبه تربیت» و «ضد تربیت»بدل می کند. نوشتار حاضر درصددست تا با گردآوری دیدگاه های مختلف در تعریف تلقین و بررسی آنان، فرصتی برای بازاندیشی و تحلیل مفهوم تلقین فراهم آورد. به همین منظور پنج دیدگاه نقل و بررسی شده و سپس در تلاشی زبان شناسانه، معانی لغوی و اصطلاحی تلقین بررسی شد و به این نتیجه رسید که معنای اصلی تلقین در فضای آموزش و پرورش عبارتست از «آموزش غیراستدلالی»؛ هرچند معیار نتیجه و محصول فرایند یاددهی نیز معنای دوم تلقین است و در ادامه مباحثی معرفت شناختی در باب تلقین مطرح شد.
    کلیدواژگان: تلقین، تربیت دینی، عناصر تلقین، فلسفه تحلیلی تعلیم و تربیت، آموزش استدلالی
  • محمد جواد سمیعی، اسماعیل صالحی، محمدرضا مثنوی* صفحه 67
    عدم آگاهی عموم مردم نسبت به چگونگی برخورد با سوانح طبیعی، سبب می شود بر میزان خسارات و تلفات سانحه افزوده شود. گستردگی جامعه نوجوانان، آسیب پذیری این قشر، تاثیرگذاری بالا بر اطرافیان و آموزش پذیری بالای آن ها سبب شده است که در اجرای طرح های آموزشی، نوجوانان دارای اولویتی ویژه باشند. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، 240 دانش آموز مقطع راهنمایی، در دو مدرسه دخترانه و پسرانه، به طور تصادفی انتخاب و در چهار گروه مجزا، تحت آموزش قرار گرفتند. این چهار روش عبارتند از: آموزش از طریق کتابچه آموزشی، برگزاری یک کارگاه به همراه ارائه کتابچه آموزشی، برگزاری مانور آموزشی و برگزاری مانور آموزشی به همراه توزیع کتابچه آموزشی. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. هر 4 روش آموزشی، بطور معنی داری سبب افزایش میزان آگاهی دانش-آموزان شدند. در میان 4 روش ها، بیشترین افزایش میزان آگاهی مربوط به روش دوم و پس از آن روش چهارم بود. در مجموع، آموزش بر روی پسران تاثیر بیشتری داشت اما تفاوت معنی داری بین آن ها مشاهده نشد. برگزاری کارگاه آموزشی به همراه ارائه کتابچه آموزشی، به عنوان بهینه ترین روش برای آموزش و بهبود فرهنگ نوجوانان در عرصه سوانح طبیعی و فرهنگ امداد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پیش آزمون، جنسیت، زلزله، کارگاه آموزشی، مانور
  • معصومه بقاییان*، عباس بهرام، حسن خلجی صفحه 82
    هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثر جنسیت و سطح فعالیت بدنی بر خودپنداره بدنی دانش آموزان بود. 408 دانش آموز دختر و پسر مقطع راهنمایی در دامنه سنی 11 تا 14سال (204 دانش آموز دختر (10/1± 86/12 سال)و 204 دانش آموز پسر (21/1± 05/13 سال) به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه خود- توصیفی بدنی (مارش 1994) که شامل 11 خرده مقیاس سلامتی، هماهنگی، فعالیت، چربی بدن، لیاقت ورزشی، کل بدن، قیافه ظاهر، قدرت، انعطاف، استقامت و عزت نفس بود را تکمیل کردند. تحقیق مربوطه از نوع علی مقایسه ای بود.در این تحقیق از آزمون تحلیل واریانس دو راهه در قالب یک طرح (سطح فعالیت) 2 × (جنسیت) 2 به منظور تعیین اثر جنسیت و سطح فعالیت بر خودپنداره بدنی و خرده مقیاس های آن استفاده شد. یافته های تحلیل واریانس دوراهه نشان داد که اثر اصلی جنسیت و تعامل جنسیت و سطح فعالیت (05/0<Р) معنی دار نبوده ولی اثر اصلی سطح فعالیت معنی دار بود. بدین ترتیب که دانش آموزان فعال از خودپنداره بدنی بیشتری در مقایسه با دانش آموزان غیرفعال برخوردار بودند. نتایج آزمون دو راهه نشان دادند که دانش آموزان دختر در خرده مقیاس قیافه ظاهر از خودپنداره بدنی بهتری نسبت به دانش آموزان پسر برخوردار بودند 0/05) P≤) در حالیکه اثر سطح فعالیت بر خرده مقیاس های هماهنگی، فعالیت، لیاقت ورزشی، قیافه ظاهری، قدرت،انعطاف و استقامت معنی دار بود. (1 0/0≥P)و دانش آموزان فعال در خرده مقیاس های مذکور خودپنداره بدنی بهتری نسبت به دانش اموزان غیر فعال داشته اند. این نتایج در تایید یافته های قبلی نشان می دهند مشارکت دانش آموزان در فعالیت های ورزشی منجر به افزایش عوامل جسمانی، ظاهری و روان شناختی می شود، که افزایش خودپنداره بدنی دانش آموزان را بدنبال دارد. در نتیجه پیشنهاد می شود مسولین آموزش و پرورش و معلمان ورزش امکان مشارکت همه جانبه دانش آموزان را در فعالیت های ورزشی در سطح مدارس به منظور افزایش خودپنداره بدنی آنان فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: خودپنداره بدنی، جنسیت، سطح فعالیت، دانش آموز نوجوان
  • سامان رحمانی*، جواد مصرآبادی، تقی زوار صفحه 95
    یکی از موثرترین روش های مدیریت کلاس شناخت عوامل انضباطی دانش آموزان می باشد.در این راستا هدف اصلی این پژوهش تمایز دانش آموزان منضبط و غیر منضبط براساس ذهن خوانی و پنج مولفه هوش هیجانی (خود انگیزی، خود آگاهی، خودکنترلی، هشیاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی) می باشد. نمونه این پژوهش 384 نفر از دانش آموزان دوره ی متوسطه ی شهر تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و روش هدفمند انتخاب شدند. برای انتخاب دانش آموزان منضبط و غیر منضبط از دو نقطه برش برای نمرات انضباط دختران و پسران و نیز نظرات مسولین مدرسه استفاده شد. همچنین جهت جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه هوش هیجانی شیرینگ و آزمون ذهن خوانی بارون - کوهن استفاده گردید.داده های به دست آمده با روش های آماری تجزیه تابع تشخیص و رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل شدند. یافته های تجزیه تابع تشخیص منجر به یک تابع تشخیص معنادار شد. که طبق این تابع چهار متغیر ذهن خوانی، خودکنترلی، هشیاری اجتماعی و خودانگیزی دارای بالاترین توان در تمایز دو گروه بودند. همچنین نتایج تابع تشخیص نشان داد که 60 درصد از افراد دو گروه طبق تابع به دست آمده به طور صحیح مجددا طبقه بندی شدند. نتایج معنی دار رگرسیون لوجستیک نشان داد که این مدل می تواند 60 درصد دانش آموزان را در دو گروه منضبط و غیر منضبط طبقه بندی کند.
    کلیدواژگان: ذهن خوانی، هوش هیجانی، مدیریت کلاس، انضباط، دانش آموزان دبیرستانی
  • عبدالحسین حیدری*، مهدی سمایی، لطیف عطاری، افسر روحی صفحه 110
    علیرغم اهمیت رمزگردانی زبانی به عنوان یک رفتار زبانی رایج در میان دوزبانه ها، هنوز دلایل این رفتار زبانی در کلاس های درس مناطق دوزبانه ترکی آذری فارسی مطالعه نشده است. ابتدا داده های مرتبط با رمزگردانی 4 نفر از معلمان ابتدائی در تعامل با دانش آموزان در طول 12 جلسه 45 دقیقه ای از طریق ضبط و یاداشت برداری، جمع آوری شد. با بررسی داده ها، 9 دلیل یا نقش آموزشی و تربیتی برای رمزگردانی معلمان دوزبانه ترکی آذری فارسی در کلاس های درس مشخص شد. سپس اهمیت هر یک از نقش های رمزگردانی نه گانه و موافقت و عدم موافقت با رمزگردانی زبانی در کلاس درس در قالب پرسشنامه ای از 305 نفر از معلمان ابتدائی مناطق مختلف آموزش و پرورش استان اردبیل مورد پرسش قرار گرفت و به ترتیب بر اساس آزمون فریدمن و آزمون غیر پارامتریک خی دو مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها، حاکی از آن بود که اکثریت معلمان با رمزگردانی زبانی در کلاس درس موافقند و در نظر آنها، ترجمه و تکرار به عنوان پراهمیت ترین نقش رمزگردانی زبانی و بلد نبودن معادل فارسی یک مفهوم به عنوان کم اهمیت ترین آنهاست. نتایج تحقیق، نشان داد که نقش های آموزشی و تربیتی رمزگردانی معلمان دوزبانه ترکی آذری فارسی در راستای تحقق اهداف والای نظام آموزش و پرورش است و معلمان از رمزگردانی زبانی برای برآورده ساختن نیازهای دانش آموزان خود استفاده می کنند. هرچند نقش های مختلف رمزگردانی، به کارگیری آن را در کلاس های درس توجیه می نماید اما لازم است استفاده از آن به برخی فعالیت های کلاسی (مانند فعالیت های غیررسمی) محدود شود.
    کلیدواژگان: رمزگردانی زبانی، زبان آموزش، زبان اول، تعاملات کلاسی
|
  • Fereshteh ā, Lehosseini*, Seyed Mahdi Sajā, Di, Alirezā, Sā, Deqhzā, Deh Mahmoud Mehrmohammadi Page 7
    The purpose of this article is to expose the limitations of the philosophy of Islamic education to realize its desires, such as “teacher as researcher”. These limitations will be exposed in encountering with practical philosophy. Philosophy of Islamic education, at present, is focus on Islamic education as an ideal which is a magnificent logical construction that all of its commonplaces should be desirable, including the teacher. Teacher’s professional performance, however, largely depends on her (or his) good performance in practical situations, safety of her (or his) arguments, and the quality of her (or his) choices and decisions. Because of the modern conceptions such as "practitioner as executor", "theory as theorist’s theory" and "practice as application of theory" governing on our current understanding, philosophy of Islamic education may be met serious constraint to realizing Islamic educational practitioner who is wish for. Theoretically, it can not properly justify it, and practically, it may be exposed to some limitations to realize it.
    Keywords: Philosophy of Islamic Education, Practical Philosophy, Theory, Practice, Practitioner
  • Khadije Mor, Di *, Nematoll, H. Mous, Pour Page 26
    This research done to aim survey ways of development and propagation of culture bring prayer in between students girl course High school of Tehran city in sample to size 400 students and to use method description – survey. Questionnaire make researcher used in field prayer by groups sample. Method category sampling to base variables species interior school, area train and also to perfection questionnaire used of method cluster multi- stage sampling. To analysis data used add scientific description (frequency, percent) of tests X2 and regression logistic too. results showed that students down city proportion to up city tend more to prayer; student’s public schools proportion to student’s private schools city tend more to prayer. Also in field affect this three factors familial, interior school and social, results test regression logistic showed that factors familial (pray father, pray mother, participate parents in rituals religious and encouragement parents) and of between factors interior school (bring prayer on time and condition house prayer) affect in tend students to prayer. To base equation regression rate affect this factors equivalent 64% Factors societal and individual exciting students to prayer didn’t arrive neither in equation. Overall factors familial and interior school had affected in tend students to prayer.
    Keywords: ways develop, propagation prayer, students girl course high school, Tehran city
  • Seyed Naghi Mousavi* Page 44
    Analytical approach to the philosophy of education highlights to recognize and analyze concepts in education. The analysis derived from the philosophical and theological about definition of Education, Religious Education, Indoctrination and other concepts Lead to the rejection of «religious education». One reason is absolute ugliness indoctrination and induction Religious teachings that is the process of religious education has become as “similar- education «and «anti-education». This paper wants to collect different opinions about definition of indoctrination and review them. In order to, five opinions criticized And new opinion is proposed.
    Keywords: Indoctrination, Religious Education, Education, analytical philosophy of Education, Discursive Education
  • Mohammad Javā, D. Sameei, Esmā, Eel Sā Lehi, Mohammad Rezā, Masnavi* Page 67
    Lack of public awareness about how to deal with natural disasters, causes losses amount to be added. Magnitude of the juvenile population, vulnerability of this class and high impact on their families, cause that juvenile population become important in educational projects. Finding the best method for training is an important problem. To discuss about it, in this research, using cluster sampling, 240 secondary school students, a boy school and a girl school, randomly divided into four groups, were trained. The four methods are: 1) train through brochure, 2) train through workshop with brochure, 3) train through maneuver and 4) train through maneuver with brochure. Data analysis was performed using SPSS software. All four methods of training have significantly increased students awareness. The greatest increase awareness was seen from second method, and fourth method was then. Overall, the impact of training on boys was greater than girls. Significant difference between boys and girls awareness was not seen. Holding workshop with brochure, recommend as the best way to improve rescue culture in natural disaster.
    Keywords: pretest, gender, earthquakes, workshop, maneuver
  • Masoomeh Baghā, 'Iyan*, Abbā, S. Bahrām., Hasan Khalajie Page 82
    The purpose of this study was to examine the effects of gender and activity level on student’s physical- self concept. 408 boy and girl students in secondary school aged 11 to 14 years (204 girl students (12/86 1/10) and 204 boy students (13/05 have been selected in randomly clustering form. Students completed personal questionnaire and physical self - description questionnaire (PSDQ), which consisted of nine specific components of physical self-concept (Activity, Appearance, Body Fat, Coordination, Endurance, Flexibility, Health, Sport competence, Strength), and two global scales (global physical self-concept and global esteem) (Marsh, 1994). Related study covered comparing casualy type or after occurance. in this research, A 2 (gender) × 2 (activity level)UNIVARIATE were used for determine the effect of gender and activity level on Physical Self-Concept and sub-scales. Finding of univariate test indicated that the main effects of gender and interaction activity level and gender weren’t significant 05/0<Р)) but the main effect activity level was significant.. Finding of univariate test also indicated that girl students showed greater Physical Self-Concept than boy students in appearance sub-scale (P≤0/05), in contrast, the effect of activity level on Activity, Appearance, Coordination, Endurance, Flexibility,, Sport competence, Strength sub-scales were significant(P≤0/01), in order words, Activity students showed greater Physical Self- Concept in above sub-scales. In accordance with previous researches, the results showed students participation in physical activity lead to increase in physical, appearance and psychological factors that lead to increase in physical self- concept. Therefore it suggested that education chiefs and physical education teachers provide all- encompassing participation of students in physical activity in order to enhance physical self- concept.
    Keywords: Physical self, concept, gender, activity level.teenager student
  • Sāman Rahmāni*, Javād Mesrābādi, Taghi Zavvār Page 95
    One of the most effective methods of class management is the understanding of students disciplinary factors. In this regard the purpose of this research is discriminating between disciplined and indisciplined students based on mind reading five components emotional intelligence (self-stimulation, self-control and social consciousness, self-knowledge and social skills). The subjects of this research were 384high-school students of Tabriz who were selected by multistage cluster sampling method and purposive sampling method. Twocut point girls and boys indiscipline scores and also the comments of school officials were applied for selecting disciplined and indisciplined students. For collecting research data, Sharing emotional intelligence questionnaire and Baron-cohenmind reading test were used. Data in this research analysis by discrimenant function analysis and regression logistic. The findings of discrimenant function analysis resulted in a significant discrimenant. According to this function, four variables of mind reading, self _ control, social consciousness and self-stimulation were of the maximum power in discriminanting between the two groups, Also The findings of discrimenant function analysis proved that 60 percent of people in two groups were again classified correctly according to the resulted function, The significant results of the logistic regression proved that this model can classify 60 percent of students in two groups of disciplined and indisciplined.
    Keywords: Mind Reading, Emotional Intelligence, Class Management, Discipline, High School Students
  • Abdolhosein Heidari *, Mahdi Sam, 'I, Latif Att, Ri, Afsar Ruhi Page 110
    Despite the significance given to code-switching as a common linguistic phenomenon among bilinguals around the world, the reasons for which teachers in Turkish Persian classes–which are supposed to be run in Persian–resort to codeswitching have not been intimately explored. In the first section of the present study, the data were collected from a primary school by tape recording and note taking from interactions taking place between bilingual teachers (n = 4) and their students. It was found that bilingual teachers in this study tended to use students L1 to serve a number of pedagogic and social functions. For the second section of the study, however, a questionnaire was developed to elicit bilingual teacher's (n = 305) reasons for resorting to code-switching in elementary classes. The Friedman test run on the data collected from the questionnaire indicated that the majority of respondents agreed with code-switching in elementary schools, but they appeared to credit different reasons for such a change from Persian to Turkish in their classes. Code-switching mostly occurrs in the classroom to cater for the needs of the students. Code-switching functions justify its use in the class, but it shoud be used in some restricted activities.
    Keywords: code, switching, instruction language, first language, classroom interaction