فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 48 (زمستان 1392)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 48 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حکیمه سادات شریف زاده*، خسرو باقری، هادی امیری کاربندی صفحه 7
    این مقاله با هدف بررسی ماهیت تجربه دینی از نظر ویلیام آلستون و امکان کاربرد آن در تعلیم و تربیت انجام شد. براین اساس ازنظر آلستون،تجربه دینی نوعی از ادراک است که علاوه بر داشتن ساختار مشترک با تجربه حسی،نقش موثری در موجه ساختن باورها و اعتقادات دینی ایفاء می نماید. لزوم برخورداری از گوهرآگاهی(درونی) بی واسطه به خداوند،وجه متمایز دیدگاه آلستون با سایر فیلسوفان دین محسوب می گردد. لذا از این حیث، برقراری ارتباط و تعامل با خداوند به عنوان هدف آفرینش انسان تلقی شده است..به نظر می رسد این تلقی از تجربه دینی حداقل می تواند در حوزه اهداف و اصول آموزشی قابل استفاده باشد.این تحقیق از حیث ماهیت در زمره تحقیقات نظری و فلسفی قرار دارد و روش پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی است. نظرات و دیدگاه های آلستون و مقالات و کتاب های ترجمه شده در این موضوع به عنوان منابع دست اول و دوم مربوط به جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه حاصل از این بررسی، ارائه یک الگوی پیشنهادی مبتنی بر گزاره هایی با هدف داشتن ارتباط معنوی با خداوند و با در نظر گرفتن اصل تعالی و کمال متربی و همگانی بودن امکان تجربه می باشد. لازمه چنین رویکردی، داشتن مربیانی با اوصاف معنوی و ملتزم به روش مباحثه و مشارکت متربی درفرایند تعلیم و تربیت می باشد.
    کلیدواژگان: آلستون، تجربه دینی، تعلیم و تربیت
  • ابوالفضل رفیع پور*، لیلا جوکار صفحه 27
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دو عامل جنسیت و پایه تحصیلی در عملکرد حل مسئله دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی در حل یک مسئله غیر معمولی است. شرکت کنندگان در این پژوهش، تعداد 836 دانش آموز (شامل 414 دختر و 422 پسر) بودند که از بین مدارس یکی از شهرستان های واقع در نیمه جنوبی کشور انتخاب شده بودند. از این دانش آموزان خواسته شده بود تا به یک مسئله غیر معمولی در برگه های مخصوص که از قبل آماده شده بود پاسخ دهند. سپس استراتژی های به کار رفته توسط دانش آموزان در پاسخ نامه ها با استفاده از چارچوب نظری جرح و تعدیل شده که از ادبیات پژوهشی حوزه آموزش ریاضی برآمده بود، در هفت دسته –شامل دسته بدون جواب، استراتژی صرفا جمعی، و دسته جواب های غیر واقعی، استراتژی رویه ای، استراتژی انتقالی، استراتژی تناسبی مبتدی، استراتژی خبره- طبقه بندی شدند. سپس با استفاده از آماره مجذور خی و اچ کروسکال والیس و یو من ویتنی، معنی داری اثر هر کدام از عامل های جنسیت و پایه تحصیلی بر روی عملکرد دانش آموزان بررسی شد. نتایج نشان دادند که تفاوت جنسیتی وجود دارد و در مجموع عملکرد پسران بهتر از عملکرد دختران است. همچنین عملکرد دانش آموزان پایه اول راهنمایی از عملکرد دانش آموزان دوم راهنمایی به طور معناداری بالاتر است. بقیه تفاوت ها معنی دار نبودند.
    کلیدواژگان: تفاوت جنسیتی، حل مسئله - استدلال تناسبی - استراتژی، پایه تحصیلی
  • ابراهیم ریحانی*، فهمیه کلاهدوز صفحه 45
    هدف این مطالعه، بررسی و تحلیل مدلها و چارچوبهای عمدهای است که محققان و آموزشگران ریاضی برای بررسی پاسخ افراد به مسائل مرتبط با اثبات در ریاضیات پیشنهاد دادهاند. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، 8 مدل از جمله مدلهای محققانی همچون هارل و ساودر، رکیو و گودینو، میازاکی، بالاچف و محققان دیگر، معرفی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. هر کدام از این مدلها به نوعی، روش استدلال و اثبات دانشآموزان یا دانشجویان را طبقهبندی میکنند. البته برخی از آنها دقیقتر و جزئیتر، این طبقهبندی را انجام میدهند. همچنین بر اساس توضیحاتی که محققان برای طبقات مختلف مدلهای خود بیان مینمایند، جدولی ارائه میگردد که در آن، همپوشانی و تمایز بین این طبقات نشان داده میشود. نتایج بررسی و تحلیل مدلها نشان میدهد که طبقهبندی پاسخافراد به مسائل مرتبط با اثبات، میتواند به دو صورت انجام پذیرد؛ 1- بدون توجه به دیدگاه افراد نسبت به اثبات و صرفا بر اساس روش استدلالآنها؛ 2- با توجه به نوع تفکر افراد در فرایند اثبات و همچنین روش استدلال آنها در ارائهی اثبات. در این پژوهش با استفاده از مدلهای مورد مطالعه، چارچوب جدیدی ارائه گردیده است؛ به گونهای که میتوان استدلالهای مختلف ریاضی را در آن طبقهبندی نمود. در این چارچوب، استدلالهای افراد در فرایند اثبات یک گزاره، از نظر روش و شکل ارائهی آنها دسته بندی میشوند که با استفاده از آن، میتوان علاوه بر ارزیابی توانایی دانشآموزان در فرایند اثبات، روش تفکر و دیدگاه آنها را نیز نسبت به این فرایند، مورد بررسی قرار داد. به نظر میرسد که این چارچوب پیشنهادی، تا حدود زیادی میتواند طبقات مختلف مدلهای ارائه شده توسط محققان دیگر را در برگیرد.
    کلیدواژگان: مدلهای اثبات، سطوح اثبات، روش های استدلال، دانشآموزان، آموزش ریاضی
  • لیلا حبیبی بودلالو*، مریم صباغان، سید محمدرضا امام جمعه صفحه 71
    شیمی سبز یعنی ساخت و تولید محصولات جدید با استفاده از روش های جدیدی که متناسب با اهداف سه گانه یعنی محیط زیست پایدار، اقتصاد پایدار و جامعه پایدار باشد. هدف این مقاله ارائه راهکارهایی برای ورود آموزش شیمی سبز در برنامه درسی شیمی دوره متوسطه با استفاده از تجارب کشورهای پیشرفته دراین زمینه می باشد. پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی است، که با روش تطبیقی بردی و توصیفی- تحلیلی برنامه درسی آموزش شیمی سبز در کشورهای آمریکا، استرالیا، چین، انگلستان و ایران را بررسی کرده است. مقاله حاضر تلاش می کند، عناصراساسی برنامه درسی از جمله منطق، هدف ها، محتوا، روش های تدریس و شیوه های ارزشیابی آموزش شیمی سبز را دراین کشورها برای تعیین ویژگی های برنامه درسی شیمی سبز در برنامه درسی دوره متوسطه بررسی نماید. نتایج به دست آمده بیانگرآن است که بااینکه برنامه درسی شیمی در ایران به طور غیرمستقیم ارتباط قابل توجهی با شیمی سبز دارد، اما بین برنامه درسی آموزش شیمی سبز در ایران با کشورهای پیشرفته تفاوت هایی وجود دارد. بنابراین، با توجه به یافته های حاصل از این بررسی، راهکارهایی به منظور تلفیق آموزش شیمی سبز در برنامه درسی شیمی ارائه شد. سپس راهکارهای پیشنهادی مورد نظر خواهی متخصصان و کارشناسان برنامه درسی، اساتید شیمی، آموزش شیمی و کارشناسان محیط زیست قرار داده شد و نقطه نظرات آنان در این زمینه به صورت مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری گردید. مصاحبه شوندگان معتقد بودند که راهکارهای پیشنهادی، مناسب تلفیق با برنامه درسی شیمی است و ورود این مباحث به برنامه درسی شیمی ضروری می باشد. نتیجه این پژوهش می تواند در تهیه برنامه درسی جدید شیمی و یا غنی سازی برنامه درسی فعلی در ارتباط با تلفیق آموزش شیمی سبز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش شیمی سبز، برنامه درسی، توسعه پایدار، مطالعه تطبیقی
  • عابد بدریان*، اشرف سادات شکرباغانی، رامین پوراسکندری صفحه 93
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی کج فهمی های دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی درباره مفهوم گرما و دما است. مفاهیمی که هم در برنامه درسی مدارس و هم در زندگی روزانه اهمیت فراوانی دارند. تعداد 136 نفر از دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی از چهار آموزشگاه منطقه 6 شهر تهران انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری اطلاعات، از یک آزمون تشخیصی حاوی پنج سوال باز پاسخ و چند گزینه ای استفاده شد و پاسخ های دانش آموزان در قالب توضیحات داده شده و همچنین شرکت در مصاحبه نیمه ساختار یافته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که دانش آموزان تصورات و کج فهمی های گوناگونی درباره مفهوم گرما و دما دارند که قبلا در هیچ منبعی گزارش نشده است. بر پایه این یافته ها ضرورت دارد تا در بازبینی برنامه های درسی و مواد آموزشی علوم تجربی دوره ابتدایی که اخیرا توسط وزارت آموزش و پرورش در حال انجام است، در سازماندهی مفاهیم مرتبط با گرما و دما و مدل سازی آن ها در کتاب های درسی توجه زیادی گردد.
    کلیدواژگان: کج فهمی، گرما و دما، دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی
  • جواد مصرآبادی*، موسی پیری، نگار استوار صفحه 111
    یکی از عوامل اصلی استرس در شغل معلمی بدرفتاری های دانش آموزان است. این پژوهش برای دستیابی به دو هدف طراحی شد: الف) تشخیص تنوع بی انضباطی های دانش آموزان و ب) تعیین میزان رخداد این بی انضباطی ها در کلاس های درس مدارس متوسطه. برای انجام تحقیق از روش های کیفی، تحلیل محتوا و یک طرح درون گروهی استفاده شد. این پژوهش دارای دو نمونه آماری بود که برای هدف اول 47 نفر معلم به روش در دسترس و برای هدف دوم 255 نفر معلم به روش روش تصادفی ساده به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. برای اندازه گیری داده ها از دو ابزار محقق ساخته استفاده شد. اولین پرسشنامه دارای یک سوال باز بود که در آن از معلمان نمونه اول خواسته شد رفتاری های استرس زای دانش آموزان را فهرست نمایند. دومین پرسشنامه یک مقیاس 35 سوالی بود که آیتم های آن به طریق تحلیل محتوا و تحلیل عاملی اکتشافی از بین رفتارهای استرس زای دانش آموزان انتخاب شده بودند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که کلیه رفتارهای استرس زای دانش آموزان را می توان در پنج دسته توهین به معلم، بی توجهی به قوانین، حواسپرتی، مبارزه طلبی و آزار همکلاسی ها دسته بندی کرد.نتایج تحلیل واریانس با اندازه های مکرر نشان داد که میزان استرس زایی رفتارهای مبارزه طلبانه از نظر معلمان دارای بیشترین مقدار و رفتارهای مرتبط با آزار همکلاسی ها کمترین استرس را دارد. دیگر نتایج نشان داد که میزان رخداد رفتارهای مرتبط با بی توجهی به قوانین دارای بیشترین بسامد و توهین به معلم از کمترین بی انضباطی ها است.
    کلیدواژگان: استرس شغلی معلمان، بی انضباطی، رفتارهای استرس زا، مدیریت کلاس
  • غلامحسین مهدوی نژاد*، محمد جواد مهدوی نژاد، سونیا سیلوایه صفحه 127
    مدرسه محیطی برای یادگیری و تربیت نسل آینده است، اگر محیط مدرسه تشویق کننده خلاقیت باشد، نسل آینده، انسان هایی خلاق خواهند بود، ویژگی های طراحی معماری بنا، در کنار دیگر ویژگی های مدیریتی می تواند سازنده ی یک مدرسه تشویق کننده خلاقیت باشد. هدف این تحقیق تحلیل نظریه های مختلف در زمینه یادگیری خلاق و بررسی تاثیر هنر بر خلاقیت افراد است تا دریابد محیط های هنری تا چه اندازه و چگونه بر خلاقیت دانش آموزان اثر می گذارند. مهمترین سوالات تحقیق عبارتند از: 1- آیا کاربرد هنر در مدرسه، بر میزان خلاقیت دانش آموزان موثر است؟ 2-میزان تاثیر کاربرد هنر در کلاس های درس بر خلاقیت دانش آموزان چگونه قابل تفسیر است؟
    در این پژوهش، یک مدرسه به تصادف از میان مدارس راهنمایی شهر تهران در منطقه یازده انتخاب شده که سه کلاس به تصادف از میان کلاس های دوم راهنمایی انتخاب شده اند. با استفاده از روش تحقیق تجربی و نیمه تجربی، ارتباط میان فضای هنری و خلاقیت دانش آموزان سنجیده شده است. کلاس اول نمونه شاهد، کلاس دوم نمونه ای که در آن تغییرات محیطی ایجاد شده، و کلاس سوم نمونه ای ست که علاوه بر تغییرات محیطی، دانش آموزان با آموزش ها و مفاهیم هنری آشنا شده اند. مدت انجام آزمون دو ماه بوده، و برای سنجش خلاقیت از آزمون استاندارد تورنس، قبل و بعد از مدت مقرر استفاده شده است. دستاوردهای پژوهش مبین آن است که محیط هنری بر خلاقیت دانش آموزان تاثیرگذار است، هرچند این تاثیر خطی نیست و در برخی موارد ناسازگاری هایی را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: محیط خلاق، هنر، خلاقیت، مدرسه خلاق
|
  • Hakime Sā, Dā, T. Sharif Zā, Deh*, Khosrow Bā, Gheri, Hā, Di Amiri Kā, Rbandi Page 7
    This study was conducted to investigate the nature of religious experience in William Alston's viewpoint, and the possibility of its application in education. In terms of Alston, religious experience is a kind of perception that in addition to having a common structure with sensory experiences, it plays an effective role in justifying the religious beliefs. The distinction between Alston's perspective and other philosopher's is the necessity of having (internal) immediate intuition to God. Therefore, in this respect, communication and interaction with God is considered as the aim of human creation, trying to justify the true beliefs with a trust-based approach. This research seeks to answer basic questions including epistemological principles and the nature of religious experience, the consequences of its application in education and criticisms to Alston's view. It seems that this approach can be useful in religious experience in at least three domains: educational objectives, and teaching–learning methods that resort to spiritual intelligence. It was a theoretical and philosophical study and its methodology was descriptive–analytical. Alston's opinions and the translated articles and books on this subject were studied as the primary and secondary sources related to this topic. The criticisms against Alston's view on similarities between religious and sensory experience were investigated. The result of this study was a model that was suggested based on some propositions -with the aim of having a spiritual connection with God and by considering the principles of sublimity, the perfection of the student and the universality of the possibility of experience. Such an approach requires educators with spiritual qualities that pledged to the methods like discussion and the participation of students in the education process.
    Keywords: Alston, Religious Experience, Education
  • Abolfazl Rafi Pour*, Leylā, Jokā, R Page 27
    The main purpose of this study was investigating the role of two factors, gender and grade level in students’ math performance to solve a none-routine problem. The research sample included 836 lower secondary school (guidance school) students (414 females and 422 males) in the south part of Iran. These students were asked to solve a none-routine problem within the sheet that was provided beforehand. Then, the students’ strategies were coded upon modified theoretical framework –extracted from literature review of math education domain. The data were analyzed using Chi square test, H. Kruskal-Wallis test and U Mann- Whitney test. The results showed that there are gender differences. Indeed, at the 0.01 level of significance, there exists enough evidence to conclude that males have better performance comparing with females. Also, the results indicated that at the 0.05 level of significance, there exists enough evidence to conclude that there is a difference among the three grades. Indeed, performance of students in grade 7 (first grade of guidance school) was better than the performance of students in grade 8 (second grade of guidance school).
    Keywords: Gender Differences, Problem Solving, Proportional Reasoning, Strategies, Grade
  • Ebrā, Him Reyhā, Ni*, Fahimeh Kolā, Hdouz Page 45
    The purpose of this study was to investigate and analyze mathematical models and important frameworks that researchers and educators have suggested to discuss people’s response to issues related to proof in mathematics. Eight models have been introduced and analyzed. Each of these models categorizes a way of students’ reasoning and proof. Of course, some of these classifications are more accurate and detailed. According to the researcher's explanation for the different classes of models, a table was presented that shows the overlap and distinction between these classes. The results of models’ analysis shows that people’s response to issues related to proof can be classified in two ways: a. regardless of individuals’ opinions on the proof, and solely on the basis of their reasoning methods, and b. depending on the type of thinking during the process of proof and also their reasoning methods for presenting the proof. Using the models under study, a new framework was proposed; so that various mathematical reasoning could be classified using it. In this framework, the reasoning of people during the proof of a proposition was classified based on the type and method of presentation. Using this method, we can demonstrate the ability of students on the process of proof and furthermore we can study the way of their thinking and their views about this process. It seems that the proposed framework could cover different classes of models presented by other researchers.
    Keywords: Models of Proof, Levels of Proof, Reasoning Techniques, Students, Math Education
  • Leilā, Habibi Bodlā, Lo*, Maryam Sabbā, Ghān., Seyyed Mohammad Rezā, Emā, M. Jome Koobnā Page 71
    Green Chemistry means manufacture of new products using new techniques that fits the three objectives of sustainable environment, sustainable economy and sustainable society. The purpose of this study was presenting some strategies for introducing green chemistry into the chemistry curriculum of secondary school, using the experiences of the developed countries in this regard. It was a qualitative research, that using the comparative (Bereday's method) method, Green chemistry education curriculum of America, Australia, China, England, and Iran have been reviewed. To determine the characteristics of secondary school green chemistry education, the essential elements of the green chemistry education of chemistry curriculum of the mentioned developed countries including logic, objectives, content, teaching methods and methods of assessment of green chemistry education have been reviewed. The results indicated that the green chemistry education of Iran is very different from that of the mentioned developed countries. Thus, based on the findings of this study, ways of integrating green chemistry education at the chemistry curriculum was presented. Then, professors, curriculum experts and environment experts’ views on the suggested strategies for the proposed curriculum were collected through semi-structured interview. Respondents believed that the suggested strategies are appropriate for inclusion in the chemistry curriculum and their introduction into the chemistry curriculum is essential. Findings of this research can be used for the development of the new chemistry curriculum or for the enrichment of the current curriculum through its integration with green chemistry education.
    Keywords: Green Chemistry Education_Curriculum_Sustainable Development – Comparative Study
  • ā, Bed Badriān.*, Ashraf, Alsā, Dā, T. Shekarbā, Ghā, Ni, Rā, Min Pureskandari Page 93
    The aim of the present study was to investigate 5th grade primary school student's misconceptions about heat and temperature, concepts that are important in school science curricula and closely related to daily life. A sample including 136 primary school students who were studying at the 5th grade in 4 educational school districts of 6th region of Tehran were selected and participated in the study. A test comprising five open-ended and multiple-choice diagnostic questions and also semi-structured interviews were used to collect the required data. Findings showed that students have many various and different conceptions about heat and temperature and many of which have not been previously documented. In the light of the study, it can be suggested that due to the Ministry of Education’s recent revisions of the science education curricula and instructional materials, further emphasis should be put on heat and temperature and its modeling in related course books.
    Keywords: Misconception, Heat, Temperature, 5th Grade Primary School Students
  • Javā, D. Mesrā, Bā, Di*, Moosā, Piri, Negā, R. Ostovā, R Page 111
    Students’ misbehaviors are one of the main reasons for occupational stress among teachers. This study was designed to achieve two goals: a) identifying the varieties of students’ misbehaviors and b) determining the frequency of the indiscipline behavior in the secondary school classrooms. The qualitative research method, i.e., content analysis and a quantitative research method, i.e., a within-group design were used in this research. The research samples consisted of 47 teachers, who were selected using convenience sampling method for the first goal and 255 teachers who were selected using random sampling method for the second goal of this study. Two researcher-made instruments were used for the measurement of data. The first one was an open-ended questionnaire that was used for extracting the list of the student's stressful behaviors from the sample of the teachers. The second instrument was a questionnaire with 35 items. The items were selected through content analysis and exploratory factor analysis from students’ stressful behaviors. The results of exploratory factor analysis showed that the stressful behaviors of students can be classified into five categories: insulting the teacher, breaking of the laws, distractibility, teacher challenging and classmates harass. The results of repeated measures ANOVA showed that the greatest amount of stress among teachers were due to challenging misbehaviors and the least amount of stress were due to the classmates harass. Also, the results showed that breaking of the law misbehavior has the highest and insulting the teacher misbehavior has the lowest frequency of occurrence.
    Keywords: Occupational Stress_Indiscipline_Stressful Behavior – Classroom Management
  • Gholamhossein Mahdavinejād.*, Mohammadjavā, D. Mahdavinejād., Sonyā, Silvā, Yeh Page 127
    School is a context for learning and training the future generation. So, if the school context encourages creativity, the next generation will be creative people. One of the most important features of context that enriches creativity is architectural feature of the building. The architectural features, along with management features, educational programming and curriculum can make a school so that it improves creativity. The purpose of this research was analyzing various theories of teaching creativity and surveying the effect of art on people's creativity in order to understand to what extent and how artistic space affects student's creativity. The most important research questions included: 1. does the use of art at school affect student's creativity? And 2. How can we interpret the effect of use of art on student's creativity? To answer these questions, a school was selected randomly among guidance schools of 11th educational district of city of Tehran. And then, three classrooms were selected randomly among the second grade classrooms. The relationship between artistic space and student's creativity was measured through the use of empirical and semi-empirical research methods. The first classroom was the control one, the second classroom was the one in which the space changes was imposed upon, and the third classroom was the one in which the students have been familiar with artistic concepts, in addition to having space changes. The period of instruction was two months and Torrance Test of Creative Thinking has been used before and after the two months period to measure the students’ creativity. Findings indicated that artistic space affects student's creativity. However, this effect is not linear, and has incompatibilities in some cases.
    Keywords: Creative Space, Art, Creativity, Creative school