فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 51 (پاییز 1393)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 51 (پاییز 1393)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد قربان دردی نژاد* صفحه 7
    توانایی فکرکردن درباره تکواژها، آشنایی با قواعد واژه سازی انگلیسی و استفاده از دانش ساخت- واژه برای حدس زدن معنی واژگان جدید همواره به عنوان یکی از راهبردهای موثر یادگیری واژگان، مورد توجه محققان زبان شناسی کاربردی بوده است. هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثر آموزش صریح ساخت- واژه بر پیشرفت یادگیری واژگان زبان انگلیسی دانش آموزان دوره راهنمایی است. بدین منظور 90 دانش آموز دوره راهنمایی شهر بندر ترکمن به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و آنگاه به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه تقسیم شدند. در حالی که در گروه گواه همان روش تدریس رایج سنتی و متعارف، مبتنی بر ترجمه و ارائه معادل فارسی کلمات جدید در مدارس استفاده شد، اما در گروه های آزمایش از آموزش تکواژهای اشتقاقی با استفاده از دو روش «تحلیل» در گروه آزمایش 1 و «تلفیق» در گروه آزمایش2، جهت افزایش سطح آگاهی ساخت- واژه دانش آموزان استفاده شد. داده های به دست آمده از پس آزمون با روش آماری آزمون تحلیل واریانس یک عاملی، تجزیه و تحلیل شدند. یافته های این تحلیل نشان داد که تفاوت معناداری در نمرات پس آزمون برای سه گروه وجود دارد؛ که در آن میانگین نمرات دو گروه آزمایش به طور معناداری بالاتر از میانگین نمرات گروه گواه می باشد. همچنین در آزمون متعاقب با استفاده از آزمون شفه مشخص شد که تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش وجود ندارد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از راهبرد آگاهی ساخت- واژه بر روی پیشرفت زبان آموزان در یادگیری واژگان موثر است.
    کلیدواژگان: راهبرد آگاهی ساخت، واژه، واژه شناسی، تکواژهای اشتقاقی، روش تحلیل، روش تلفیق، یادگیری واژگان، دانش آموزان راهنمایی
  • سید بهنام علوی مقدم*، رضا خیرآبادی صفحه 23
    بعد از حدود بیش از دو دهه و در چارچوب تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت کشورمان، کتاب های زبان انگلیسی مدارس باز تالیف گردیده است و از مهرماه 1392، کتاب زبان انگلیسی پایه اول متوسطه اول وارد چرخه آموزشی شده است. از آنجا که سند برنامه درسی ملی به عنوان نقشه راه و سند کلان برنامه ریزی آموزشی کشور از اهمیت بسیاری در تالیف کتب درسی جدید برخوردار است و حوزه دهم از حوزه های یازده گانه یادگیری مندرج در سند، به آموزش زبان های خارجی اختصاص یافته است. هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی میزان تحقق هدف گذاری های انجام شده در برنامه درسی ملی و کتاب درسی زبان انگلیسی پایه اول متوسطه اول است. روش انجام پژوهش به صورت تحلیل محتوا بوده و طی آن متن کتاب دانش آموز از مجموعه بسته آموزشی مربوط به پایه مذکور در چارچوب هدف گذاری های انجام شده در سند برنامه درسی ملی به ویژه حوزه یادگیری تخصصی مربوط به آن برسی گردیده است. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که کتاب درسی جدید به میزان مناسبی محقق کننده اهداف مورد نظر سند برنامه درسی ملی به ویژه در حوزه رویکرد و انتخاب مضامین و محتواهای آموزشی بوده است. البته بی شک تحقق کامل اهداف مدنظر سند به میزان بالایی مستلزم مساعدت و همکاری دبیرانی است که در عمل بسته آموزشی جدید را تدریس می نمایند.
    کلیدواژگان: کتاب زبان انگلیسی جدید، تحلیل محتوا، سند برنامه درسی ملی، هدف گذاری های کلان
  • تورج هاشمی*، منصور بیرامی، رحیم بدری، میرمحمود میرنسب، مرتضی رضویان شاد صفحه 37
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی الگوی تفکر انتقادی پاول بر گرایش به تفکر انتقادی و مهارت های زندگی با توجه به نقش تعدیلی سبک های تفکر همگرا و واگرا بود. به این منظور به شیوه هدفمند و غربالگری با استفاده از پرسش نامه کلب از بین440 دانش آموز، 120 نفر انتخاب و در چهار گروه30 نفری به صورت تصادفی، دوگروه آزمایش و کنترل (همگرا- واگرا) جایگزین شدند. پرسش نامه تفکر انتقادی کالیفرنیا و مهارت های زندگی به عنوان پیش آزمون توسط گروه ها تکمیل شد. برای گروه آزمایش طی10جلسه مهارت های زندگی (همدلی، روابط بین فردی، مقابله با هیجانات، تفکر انتقادی، خلاق، حل مسئله، خود آگاهی هیجانی، تصمیم گیری، ارتباط موثر و مقابله با استرس) با الگوی پاول و برای گروه های کنترل با روش سخن رانی آموزش داده شد. سپس از گروه ها پس آزمون به عمل آمد و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد: استفاده از متغیر تعدیل کننده موجب می شود: 1. گروه همگرای آزمایش در عمل منظم، گرایش به موقعیت حل مسئله و تحلیلی بودن و گروه واگرای آزمایش در حقیقت جویی و کنجکاوی بالاترین نمرات را به دست آوردند. 2. گروه همگرای آزمایش در تصمیم گیری و ارتباط موثر و گروه واگرای آزمایش در همدلی، تفکر انتقادی و خلاق بالاترین نمره را کسب کنند.
    نتیجه
    سبک های تفکر (واگرا- همگرا) قادرند اثرات آموزش تفکر انتقادی بر گرایش به تفکر انتقادی و مهارت های زندگی را تعدیل کنند.
    کلیدواژگان: الگوی تفکر انتقادی پاول، گرایش به تفکر انتقادی، مهارت های زندگی و سبک های تفکر همگرا و واگر
  • علی اکبر عطرفی*، فریدون اکبری شلدره، مریم حق شناس صفحه 57
    تاریخ ادبیات در معنای ظاهر، تاریخ متون ادبی نظم و نثر است اما در واقع تاریخ و سیر اندیشه و تفکر است که در قالب شعر و نثر جلوه می کند. تاریخ ادبیات، پیوستگی تنگاتنگی با تاریخ اندیشه و افکار و آرا در ایران دارد که همواره در تاریخ ادبیات ما، این پیوند، نادیده، انگاشته شده است.
    در تاریخ ادبیات دهه هفتاد و هشتاد، با تغییراتی تقریبا اساسی مواجهیم. تاریخ ادبیاتی متفاوت از واحدهایی که تا سال 1372 در مدارس تدریس می شد. سعی کردیم ابتدا این تغییرات را انعکاس دهیم و سپس به بررسی نقاط ضعف و قوت این درس بپردازیم و در آخر تلاشمان معطوف به مقایسه تاریخ ادبیات این دو دهه با تاریخ ادبیات های سال های گذشته است.
    در این مقاله، تمام نگاه ها به سمت کاربردی شدن درس تاریخ ادبیات، کشانده شده است تا زمینه ای برای بیرون بردن این درس از حالت خشک و ایستایی، و تبدیل آن به ساعت تحلیل عملی محتوا و نقد کاربردی، فراهم گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات، دبیرستان، کتاب درسی، دوره بندی و سازماندهی محتوا
  • عباس معدن دار آرانی* صفحه 73
    پژوهش حاضر به بررسی نقش نهادها، سازمان ها و افراد در توقف مدارس غیردولتی از نظر موسسان و کارشناسان و ارائه یک تحلیل معنایی برای آن می پردازد. یافته های کیفی از طریق مصاحبه هدفمند با سه گروه موسسان فعال، موسسان غیرفعال و کارشناسان دفاتر مدارس غیردولتی در 4 منطقه جغرافیایی کشور جمع آوری گردید. تحلیل نتایج مصاحبه عمیق هدفمند، تهیه یک مدل معنایی برای ارائه توضیحی بر علل توقف مدارس غیردولتی با تاکید بر نقش نهادها، سازمان ها و افراد است. براساس مدل، پیامد این نقش مداخله گرانه بروز پدیده «مدارس رقیب» است. همچنین مدل مبین آن است که موسسان مدارس غیردولتی برای مقابله با این نقش مداخله گرانه به سه استراتژی متفاوت پذیرش، مقاومت و تسلیم روی آورده اند. این سه استراتژی با عنایت به تئوری های مرتبط با چهار حوزه اقتصادی، سازمانی، مدیریتی و آموزشی قابل تبیین است و نشان می دهد که موسسان مدارس غیردولتی در حال حاضر عمدتا دچار وضعیتی به نام «بی ثباتی نسبی» شده اند.
    کلیدواژگان: مدارس غیردولتی، بازسازی معنایی، نهاد، سازمان
  • مهدی صفری، فرخنده مفیدی صفحه 97
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل معیارهای طراحی فضای آموزشی موجود در مراکز پیش دبستانی و دبستانی و تنظیم آن ها براساس برنامه ریزی چند بعدی است. در این راستا، از هر دو روش کیفی و کمی بهره گرفته است.جامعه آماری این مطالعه اسناد و مدارک موجود درباره استانداردهای فضای آموزشی و معیارهای برنامه ریزی چند بعدی بوده است و در بعد کمی، از روش نمونه گیری تصادفی ساده 20 مرکز پیش دبستانی و دبستان ناحیه 3 شهرستان کرج استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل چک لیست محقق ساخته است. در این مطالعه برای تحلیل داده های کیفی از فراوانی و نمودار و داده های کمی آزمون تی مستقل استفاده شده است. در جهت مستندسازی این پردازش، مراکزی که این برنامه ریزی را به کار گرفته بودند مورد مشاهده قرار گرفت. نتیجه اینکه اضافه نمودن این معیارها به استانداردهای فیزیکی در طراحی فضا نه تنها می تواند بسیاری از محدودیت های آموزشی در فضاهای غیر استاندار کنونی را به اتکای برنامه ریزی پوشش دهد، بلکه از ضروریات در طراحی فضای آمورشی مبتنی بر مباحث جدید در حوزه طراحی فضای آموزشی این پژوهش به شمار می رود. نکته قابل تاکید حاصل از پژوهش، اهمیت توجه به قابلیت های کاربست برنامه ریزی چندبعدی برای استفاده بهینه از امکانات و محدودیت های فیزیکی و غنی نمودن فرصت های یادگیری از منظر اهمیت برنامه ریزی در طراحی فضای آموزشی بود. مراکز پیش دبستانی علیرغم محدودیت های فضای فیزیکی، بر اساس برنامه ریزی چندبعدی، موفق به پرورش مهارت ها (معیارهای موجود) در کودکان شده بودند که در سایر مراکز به ویژه دوره ابتدایی امکان آن فراهم نشده بود. این یافته ها رابطه بین معیارهای طراحی فضای آموزشی براساس برنامه ریزی چند بعدی در دوره پیش دبستان را معنادار و مثبت نشان داد ولی در دبستان ها این فضای آموزشی چندان مبتنی بر برنامه ریزی چند بعدی نیست؛ یعنی یا معیاری را که براساس برنامه ریزی چند بعدی تعریف شده ندارد و یا حضور آن به صورت موردی است.
    کلیدواژگان: فضای آموزشی، دوره پیش دبستان و دبستان، برنامه ریزی چند بعدی
  • عظیم محبی* صفحه 111
    در این پژوهش تاثیر الگوی تدریس مبتنی بر رویکرد ساختن گرایی بر عملکرد دانش آموزان و نقش تجربه و مدرک معلمان در این ارتباط مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی این اهداف از روش پژوهش شبه آزمایشی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر معلمان و دانش آموزان پایه چهارم مدارس عادی شهر تهران در سال تحصیلی 89-88 است. برای انتخاب نمونه، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، منطقه 5 آموزش و پرورش از میان مناطق شهر تهران انتخاب شد. از بین مدارس ابتدایی این منطقه به صورت تصادفی ابتدا 8 مدرسه و سپس از این 8 مدرسه، چهار مدرسه به عنوان گروه گواه و چهار مدرسه به عنوان گروه آزمایشی انتخاب شد. از مدارس گروه آزمایشی 8 کلاس و از مدارس گروه گواه نیز 8 کلاس به صورت تصادفی در نظر گرفته شد. معلمان گروه آزمایشی، الگوی روش تدریس ساختن گرایی در درس آهن ربای کتاب چهارم ابتدایی در سه جلسه به کار بردند. سپس عملکرد دانش آموزان گروه آزمایشی و گواه از طریق آزمون یکسان مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد بین میانگین نمره های دو گروه آزمایشی و گواه اختلاف معناداری وجود داشته و عملکرد گروه آزمایشی از عملکرد گروه گواه بهتر است. جنسیت دانش آموزان تاثیر معناداری بر میانگین نمرات دو گروه دارد و بین متغیر گروه و جنسیت تعامل معناداری وجود دارد. تجربه معلمان تاثیر معنادار بر میانگین نمرات ندارد و بین متغیر دو گروه و تجربیه معلمان تعامل معناداری وجود دارد. مدرک تحصیلی معلمان نیز تاثیر معناداری بر میانگین نمرات ندارد وبین متغیر گروه و مدرک تحصیلی معلمان تعامل معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تدریس، تدریس مبتنی بر رویکرد ساختن گرایی، عملکرد دانش آموزان، درس علوم تجربی، دوره ابتدایی
|
  • Farhad Ghorbandordinejad* Page 7
    The ability to think about morphemes، and understanding the rules of English word building and using the morphemic knowledge to guess the meaning of new words has always been considered as one of the most effective strategies to learn vocabulary by applied linguists. The purpose of this study was to examine the role of explicit morphology teaching in vocabulary learning achievement among the students of secondary school. To do this، 90 students of a school in Bandar-e-Turkmen were chosen as the sample in access، they were divided into a control group and two experimental groups. While the vocabulary teaching method in the control group was conventional and traditional by using translation and giving the Persian equivalents of new words، teaching the derivational morphemes in experimental groups was used by using two methods of “analysis” in group 1 and “synthesis” in group 2 to increase the students’ morphemic awareness. The Data acquired by post test were analyzed by one way analysis of variance. The results confirm that there is a significant difference among three groups; the mean of scores in two experimental groups is significantly higher than the mean of scores in the control group. Also، using Scheffe as a subsequent test showed that there is no significant difference between the two experimental groups. This study approves that using the morphemic awareness strategy is effective in vocabulary learning.
    Keywords: Morphemic awareness, morphology, derivational morphemes, analytic method, synthetic method, vocabulary learning, students of secondary school
  • Seyyed Behnām Alavi Moghaddam*, Rezā Kheirābādi Page 23
    After more than two decades and based on the fundamental revolution of educational system in Iran, the new series of English textbooks named as “English for Schools” have been developed and they have been taught since the academic year of 2013-2014. The national curriculum document as a road map and the macro-document of Iran’s curriculum plays a crucial and indispensable role in developing the new textbooks. The 10th of 11th learning fields-mentioned in the document-has been devoted to foreign languages education. The main objective of this research was to study the level of realization of the goals and objectives set by National Curriculum of Islamic Republic of Iran in the domain of foreign languages education and also the English textbook of first grade of junior secondary level or grade 7th of formal education system of Iran, named as Prospect 1. The research was done through content analysis of the mentioned textbook. Here, the textbook was investigated based on the established objectives of the national curriculum document, especially in the field of foreign languages education. The results indicated that the mentioned textbook has focused on objectives of the national curriculum in the domain of foreign languages education and paved the way for achieving the objectives of this document at least partially. However, the most important point to consider is paying sufficient attention to teaching methodology of the series and teacher training courses to optimize the teaching- learning process of this new educational package. Also, the achievement of the goals set by the new textbook is determined definitely by the nationwide support of teachers.
    Keywords: New English Textbook (Prospect 1), Content Analysis, National Curriculum, Setting the Macro Objectives
  • Touraj Hāshemi*, Mansour Bayrāmi, Rahim Badri, Mirmahmoud Mirnasab, Mortezā Razaviyān Shād Page 37
    The aim was investigation of Effectiveness of Paul’s critical thinking model on critical thinking disposition and life skills with notice of divergent and convergent thinking styles’ mediate role. With Purposive sampling methods; on the base of students’ volunteer and screening by kolb’s learning styles inventory among 440students، 120 students were selected. They placed randomly on the base of thinking styles in 30-person four groups: 2 controls and 2 experimental groups. Each groups include divergent and convergent thinking. In the first week، pretests (California critical thinking disposition and life styles) did. Ten life styles was instructed to experimental groups with Paul’s model and used lecture for control groups. and post posttests Repeated for all groups in the last week.
    Finding
    1. experimental convergent group (ECG) in systematic، disposition to problem solving situation and analytic; and experimental divergent group (EDG) in truth seeking and inquisitive had higher scores. 2. ECG in decision making، communication; and EDG in empathy، critical and creative thinking had higher scores.
    Result
    Using moderate variable (convergent and divergent thinking styles) can be moderate instruction effect of Paul’s model on critical thinking disposition and life skills.
    Keywords: Paul's critical thinking model, Critical thinking Disposition, life skills, Divergent, Convergent thinking styles
  • Ali Akbar Atrafi*, Fereydoon Akbari Sheldare, Maryam Haqshenā, S Page 57
    History of literature is apparently the history of literary texts, i.e. poem and prose but in fact, it is the history of the process of thought and reflection which appears in the form of poetry and prose. History of literature in Iran is closely related to the history of thoughts and opinions that is always been absent in our history of literature. So we have to gather and apply all the implements available so that our history of literature is a worthy one.In the late seventies and eighties, rather fundamental changes occurred in history of literature as there was a history of literature different from the one taught in schools up to 1993. So we tried to first reflect the changes and then to assess the strengths and weaknesses of this course in the two decades and finally our effort focused on the comparison of history of literature of the two decades with the one in the last years. In this article, it was attempted to lead attentions to the fact that history of literature should be a practical course and be out of static state.
    Keywords: History of literature, high school, textbook, Yahaqqi, per iodization
  • Abbas Madandar Arani* Page 73
    This study examines the role of Institutions، Organizations and Individuals on stop of Non – Governmental Schools’ activities. Qualitative findings through deep- interview with three target groups including active founder، non- active founder and experts on non-government schools office in four geographic regions of the country were collected. Analysis of results provides a Semantic Model for explanation of stop factors of non-government schools. Based on the model، interventional factors developed the phenomenon of «competitor schools». Then to deal with this situation، the interviewees admitted three different strategies of acceptance، resistance، and submission. The final stage was shown that each of these strategies have different outputs. Findings of study have been provided a semantic reconstruction of non-government schools through original core namely «relative instability».
    Keywords: Individuals, Institutions, Non, government schools, Organizations, Semantic reconstruction
  • Mahdi Safari, Farkhonde Mofidi Page 97
    The present study aims to explore and analyze criteria for designing the available educational spaces in pre-school centers and schools and their setting based on the Multi-dimensional Curriculum the application of the standards of this curriculum and applied both qualitative as well as quantitative approaches. The statistical population of the qualitative investigation consists of available documents for these standards and as for the quantitative investigation، all the pre-school centers and schools of the 3rd educational area of the city Karaj having the multi-dimensional curriculum in the academic. The study applies the random sampling. As for the documentation of the process، the centers using the curriculum were observed. Adding the standards to the physical ones can cover many of educational limitations in the present non-standard spaces by virtue of the curriculum and also serves as a must in the educational space designing based on the new areas of the present study. What is emphasized by the study is to consider the capacities of multidimensional curriculum programming for the optimal use of physical facilities and limitations as well as enrichment of learning opportunities through the lens of programming in educational space design. In spite of physical space limitations، Pre-school centers based on multidimensional curriculum programming have been successful in developing skills in children which other centers especially elementary schools were not able to do so. The findings revealed a meaningful and positive relationship between the criteria for designing the educational spaces based on the curriculum for several pre-school terms but as far as the school is concerned، the space is not so based on the multi-dimensional curriculum i. e.، either it does not have the criterion defined based on the multi-dimensional curriculum، or it is rare.
    Keywords: Educational Space, Pre, school, school, Multi, dimensional curriculum
  • Azim Mohebi* Page 111
    In this study، the effects of teaching-based Constructivism approach and the role of teachers experience and qualification on the performance of students were investigated. For this purpose the method of quasi experimental design was used. Population of this study included fourth grade students and teachers in public schools in Tehran in academic year 2008-2009. By using stratified random sampling، fifth Educational department of Tehran was selected. From which 8 primary schools randomly were chosen. These 8 divided to four experimental and four control groups. Then From each experimental and control schools 8 classes were included for data collection. In experimental Group، teachers utilized Constructivism theachig method for magnetic subject topic instruction in three sessions. The performance of students in experimental and control groups were compared using the same test. Results showed significant difference between the mean scores of the two groups، experimental performance is better than control. Students'' gender had significant impact on mean scores of the both، and there was significant effect between group variable and gender. Teachers experience have no significant effect on students mean scores but there was a significant interaction between teachers experience and group variable. Teachers qualification had no significant effect on mean scores، there was no significant interaction between group variable and qualification of teachers.
    Keywords: teaching, teaching, based Constructivism, the performance of the students, science education, elementary school