فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 53 (بهار 1394)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 53 (بهار 1394)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/01/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم محسن پور*، زهرا گویا، محسن شکوهی یکتا، علیرضا کیامنش، عباس بازرگان صفحه 7
    در دهه اخیر، رویکرد سنجش شناختی تشخیصی، به منظور تلفیق نظریه های شناختی با نظریه های یادگیری و ارائه نیمرخی از صلاحیت های شناختی دانش آموزان، برخلاف روش های مرسوم اندازه گیری آموزشی، مانند نظریه کلاسیک و نظریه سوال پاسخ، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. با عنایت به چنین دیدگاهی، پژوهشی با عنوان «آزمون تشخیصی صلاحیت های شناختی سواد ریاضی» حاوی بیست سوال، بر مبنای مدل شناختی مطالعه پیزا و متشکل از صلاحیت های شناختی ارتباطات و استفاده از زبان و عملیات نمادین، رسمی و فنی؛ ریاضی وار کردن و بازنمایی؛ استدلال و بحث و طراحی راهبرد برای حل مسائل، طراحی گردید. مقاله حاضر نتایج اجرای این آزمون را تبیین می کند. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان پایه دهم (دوم دبیرستان) شهر تهران در سال تحصیلی 93-1392 در سه رشته ریاضی فیزیک، علوم تجربی و ادبیات و علوم انسانی بود. با استفاده از رویکرد نمونه گیری احتمال متناسب با حجم، نمونه ای 688 نفری انتخاب شد و آزمون برای این نمونه اجرا گردید. پاسخ های سوال ها با استفاده از مدل دینا و به کارگیری نرم افزار آر تحلیل شده و ظرفیت تشخیصی آزمون در سطح هر سوال و نحوه ایجاد نیمرخ صلاحیت شناختی دانش آموزان ارائه شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که با طراحی یک آزمون تشخیصی بر مبنای صلاحیت های شناختی میتوان نیمرخ صلاحیتی دانش آموزان را با استفاده از مدل دینا شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: سنجش شناختی تشخیصی، مدل دینا، مطالعه پیزا، سواد ریاضی، مدلسازی
  • جواد مصرآبادی*، الهام عرفانی آباد صفحه 34
    در این پژوهش که با بهره گیری از روش فراتحلیل انجام گرفته به ترکیب عددی نتایج پژوهش های انجامشده در کشور، در زمینه رابطه راهبردهای یادگیری با عملکرد حل مسئله ریاضی فراگیران پرداخته شده است. جامعه آماری فراتحلیل پژوهش های در دسترس مرتبط با رابطه راهبردهای یادگیری با عملکرد حل مسئله ریاضی در داخل کشور است که در بین سالهای 1369 تا 1389 منتشر شده اند. براساس ملاکهای تعریف شده ورود و خروج پژوهشهای اولیه و نیز تحلیل حساسیت، 59 اندازه اثر از 25 مطالعه اولیه مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از بررسی ملاک های ورود و خروج، یافته های کمی پژوهش های منتخب با نرم افزار CMA ویرایش 2، تحلیل شدند. نتایج نشان داد که راهبردهای یادگیری بر عملکرد حل مسئله ریاضی فراگیران تاثیر معناداری داشته است و طبق ملاک کوهن میزان اندازه اثر ترکیبی رابطه راهبردهای یادگیری با عملکرد حل مسئله ریاضی در حد متوسط به بالا (44/ 0= ES) است. براساس نتایج تحلیل های ناهمگنی، جنسیت و روش پژوهش به عنوان متغیرهای تعدیل کننده بررسی شدند. نتایج دو آزمون t مستقل نشان داد که اندازه اثر رابطه راهبردهای یادگیری با عملکرد حل مسئله ریاضی بین دختران و پسران تفاوت معناداری با هم ندارد، ولی اندازه های اثرهای پژوهش های آزمایشی بهطور معناداری بیشتر از پژوهش های همبستگی است. به طور خلاصه براساس نتایج این فراتحلیل میتوان نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای یادگیری و تشویق فراگیران به استفاده از این راهبردها میتواند بر پیشرفت تحصیلی آنها در حل مسئله درس ریاضی تاثیر چشمگیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، راهبردهای یادگیری، راهبردهای شناختی و فراشناختی، عملکرد حل مسئله ریاضی
  • مریم اسماعیلی، ابوالفضل رفیع پور* صفحه 56
    در این پژوهش با استفاده از دادهه ای تیمز 2011، مدل پیشرفت ریاضی دانش آموزان ایرانی پایه هشتم، با توجه به متغیرهای منتخب و استفاده از روش آماری مدلسازی خطی سلسله مراتبی، ساخته شد. نمونه ای که در این تحلیل مورد بررسی قرار گرفت به ترتیب تعداد 4837 دانش آموز دختر و پسر و 277 مدرسه بود. متغیرها در دو سطح دانشآموز و معلم/ مدرسه وارد مدل شدند تا قوی ترین پیش بینی کننده های پیشرفت ریاضی مشخص شود. پس از تحلیل به روش مدل سازی خطی سلسله مراتبی، خودپنداره ریاضی، منابع خانه، تعداد کتاب موجود در منزل و ادراک دانش آموز نسبت به محیط مدرسه، در سطح دانش آموز به طور مثبتی پیشرفت ریاضی را پیش بینی کردند. همین طور در سطح معلم/ مدرسه، میزان تجربه معلم و ادراک معلم نسبت به محیط مدرسه، پیش بینی کننده پیشرفت ریاضی بودند. در نهایت مدل نهایی پیشرفت ریاضی نشان داد که در میان تمام متغیرها، خودپنداره ریاضی قویترین پیش بینی کننده ریاضی است و با یک واحد افزایش سطح خودپنداره ریاضی، نمره پیشرفت ریاضی، 05/ 46 واحد افزایش پیدا میکند. همچنین این مدل به میزان 2 /18 درصد واریانس درون مدرسه و به میزان 3/ 16 درصد واریانس بین مدرسه را نسبت به مدل اول کاهش داد.
    کلیدواژگان: پیشرفت ریاضی، تیمز 2011، مدلسازی خطی سلسلهمراتبی، خودپنداره ریاضی
  • الهه امینی فر*، شیما زهره وند، علی زعیم باشی صفحه 77
    درک مفهوم متغیر، در جبر پایه ای برای درک بسیاری دیگر از مفاهیم جبری است. مفهوم متغیر میتواند در موقعیتهای مختلف، به صورتهای گوناگون مانند مجهول خاص، عدد عمومی و در رابطه تابعی به کار رود. ماهیت انتزاعی و کاربردهای چندگانه متغیر، درک آن را برای دانش آموزان دشوار ساخته است. هدف پژوهش حاضر که توصیفی و از نوع زمینه یابی است، شناسایی علل درک اشتباه دانش آموزان از مفهوم متغیر در جبر مقدماتی است. در این مطالعه 185 نفر از دانش آموزان دختر پایه اول دوره دوم متوسطه دو ناحیه آموزشی در تهران بزرگ، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. داده ها از طریق یک آزمون کتبی و مصاحبه های نیمه ساختاری جمع آوری شد. طبق برآورد ضریب آلفای کرونباخ، ضریب پایایی آزمون 811/ 0 است. نتایج به دست آمده نشان داد که اغلب دانش آموزان، درک ناقصی از مفهوم متغیر دارند و در درک متغیر به عنوان عدد عمومی نیز، عملکرد ضعیف تری نسبت به کاربرد متغیر بهعنوان مجهول خاص و در رابطه تابعی دارند. همچنین، آنها دارای اشتباهات مفهومی متعددی هستند که شامل در نظر گرفتن متغیر بهعنوان برچسب یا مخفف نام اشیا، در نظر گرفتن متغیر به عنوان یک عدد خاص، چگونگی تعیین مقدار متغیر با توجه به علامت آن، در نظر گرفتن جملات نامتشابه به عنوان جملات متشابه و نیز مثبت در نظر گرفتن متغیر است. علاوه بر این، بسیاری از دانش آموزان باور دارند که متغیرهای ناهمنام هیچگاه مقادیر یکسان نمی پذیرند.
    کلیدواژگان: مفهوم متغیر، اشتباه مفهومی، جبر مقدماتی
  • سهیلا غلام آزاد* صفحه 96
    به استناد تغییرات ساختاری جدید در نظام آموزشی ایران در قالب 6-3-3 که از سال تحصیلی 91-1390 به اجرا در آمده است، تالیف جدید کتاب های درسی نیز در برنامه کاری وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است. در راستای این تحولات، پژوهش حاضر به منظور دستیابی به نظرات معلمان ریاضی دوره راهنمایی تحصیلی، به عنوان مجریان اصلی دوره، انجام شد تا تصویری واقعبینانه و روشن از شرایط موجود، در اختیار برنامه ریزان و مولفان کتاب های جدید ریاضی قرار دهد. ارزشیابی در این پژوهش بهم عنای شناسایی وضع موجود و داوری درباره فاصله بین وضع موجود و وضع مطلوب در نظر گرفته شده است. متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش عبارتاند از: میزان آگاهی و شناخت معلمان از اهداف، محتوا و سایر عناصر برنامه درسی ریاضی، نظر معلمان در مورد برنامه و کتاب ریاضی، روش های یاددهی- یادگیری، گردش کار و فرایند تدریس معلمان و مشکلات اجرایی برنامه و مواد آموزشی آن. اطلاعات مورد نیاز جهت بررسی این متغیرها از طریق پرسش نامه های نظرسنجی از معلمان، فرم های مصاحبه و جلسات هم اندیشی جمع آوری شد. برای توصیف اطلاعات جمع آوریشده در این مطالعه از روش های آمار توصیفی و برای تحلیل استنباطی از آزمون بی پارامتری تفاوت نسبت صفت در یک جامعه با یک نسبت معین و آزمون پارامتری t و z تک نمونهای استفاده شد. اطلاعات گردآوری شده از طریق جلسات هم اندیشی و مصاحبه ها نیز پس از تحلیل، مقوله بندی و تلخیص، در راستای تکمیل، توسعه و تفسیر اطلاعات کمی گردآوری شده مورد استفاده قرار گرفت. یافته های ارزشیابی حاضر، حاکی از وجود فاصله و ناهماهنگی بین سطوح مختلف برنامه درسی ریاضی دوره راهنمایی تحصیلی است. براساس اطلاعات گردآوری شده، یکی از عمده ترین دلایل شکاف موجود ناهم خوانی رویکرد و اهداف این برنامه با واقعیت محیط های آموزشی شامل تخصص، فرهنگ و باور آموزشی معلمان، نیاز دانش آموزان، محتوای کتابهای درسی ریاضی، روش های ارزشیابی، فضای کلاس درس و زمان آموزش است [1].
    کلیدواژگان: برنامه درسی ریاضی، ریاضی دوره راهنمایی تحصیلی، معلم ریاضی، آموزش معلمان ریاضی، توسعه حرفه ای، ارزشیابی
  • محمدعلی رضوانی*، محمدرضا فدایی، زهرا گویا صفحه 131
    در این مقاله، ابتدا پیشینه پژوهشی در زمینه حل مسئله ریاضی مرور می شود. سپس به پژوهش های انجام شده برای مقایسه شطرنج بازان «خبره» و «تازه کار» و وجه تمایز آنها پرداخته می شود. بعد، نقش شطرنج در ارتقای تفکر و استدلال منطقی و سپس، تاثیر آن بر افزایش توانایی های حل مسئله ریاضی، مورد بحث قرار می گیرد. آنگاه، پژوهش انجام شده که هدف اصلی آن، بررسی نقش آموزش شطرنج بر توسعه توانایی های حل مسئله ریاضی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی بود، معرفی میشود. این مطالعه از نوع تجربی بود و به صورت یک گروهی پیش آزمون- پس آزمون طراحی شد. در این مطالعه، 25 نفر به طور تصادفی خوشه ای، از بین دانش آموزان پایه پنجم یکی از استان های جنوب شرقی ایران، برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. داده ها از طریق برگزاری پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شد و آزمونها براساس محتوای کتاب درسی پایه پنجم ابتدایی و استراتژی های مورد استفاده در حل مسئله ریاضی توسط گروه معلمان پایه پنجم مدرسه انتخاب شده، تهیه شد. برای مشخص کردن پایایی ابزار، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و برای تعیین روایی ابزار، میانگین نظر صاحبنظران، ملاک قرار گرفت. در این پژوهش، 52 جلسه آموزش شطرنج به عنوان مداخله آموزشی ارائه شد و در پایان دوره، پس آزمون برگزار شد. این مطالعه نشان داد که نقش آموزش شطرنج، بر توسعه توانایی های حل مسئله ریاضی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی، مثبت و معنادار است. بدین سبب، پیشنهاد می شود که از ظرفیت های مختلف برنامه درسی رسمی و مدرسه ای ازجمله فعالیتهای فوق برنامه، برای استفاده از شطرنج، به عنوان ابزاری برای ارتقای توانایی های حل مسئله ریاضی دانش آموزان دوره ابتدایی، بهره گیری شود.
    کلیدواژگان: حل مسئله ریاضی، استراتژی حل مسئله و شطرنج، دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی، توانایی حل مسئله
|
  • Maryam Mohsen Pour, Zara Gooya, Mohsen Shokuhiyekta, Alireza Kiamanesh, Abbas Bazargan Page 7
    Over the recent decade cognitive diagnostic measurement approach in spite of the prevalent (common) educational measurement approaches such as classic theory and item-response theory has attained a special status, because this approach integrates cognition theories with learning so as to provide a profile of students’ cognitive competencies. With regard to such approach, a diagnostic test concerning students’ math literacy cognitive competencies consisting of 20 questions based on cognitive model of PISA (2012) was devised. The test included Communication & Using symbolic, formal and technical language and operations; Mathematising & Representation; Reasoning & Argument and Devising strategies for solving problems. The statistical population of the present research consisted of 10th grade students in the field of mathematics, science and literature, during the academic year of 1392-1393. Through Probability Proportional to Size approach, a sample of 688 students was selected and the test was administered. Students’ responses were analyzed by using DINA model and R software. Diagnostic capacity of test at the item level and producing students’ competency profiles were reported. The research findings indicated that through a diagnostic test based on cognitive competencies and by using DINA model, students’ competency profile could be identified.
    Keywords: Diagnostic Cognitive Measurement – DINA Model – PISA – Math Literacy_Modeling
  • Javad Mesrabadi*, Elhā, M. Erfaniabad Page 34
    This study utilizes a meta-analysis for combining the numerical results of studies on the relation between learning strategies and math problem solving performance. The population of this meta-analysis was the available published researches relating to learning strategies and math problem solving performance in Iran from 1369 up to 1389. Based on the defined inclusion and exclusion criteria as well as sensitivity analysis, 59 effect sizes on 25 primary researches were investigated. After checking the inclusion and exclusion criteria, the findings of selected primary studies were analyzed using the CMA2 and SPSS18.The results showed that the learning strategies have had significant effect on problem solving math performance and according to Cohen's criteria the combined effect size of learning strategies and math problem solving performance was moderate to high (ES =0/44). Based on the heterogeneity analysis, gender and research methods were used as moderators’ variables. The results of t-test showed that the combined effect size of the learning strategies and mathematics problem-solving performance differences between male and female learners were not insignificant, but the combined effect sizes significantly were different between experimental and correlation research. In summary, it can be concluded that teaching the learning strategies and encouraging learners to use them can have a significant impact on their math problem solving performance.
    Keywords: Meta, Analysis, Learning Strategies, Cognitive, Metacognitive Strategies, Math Problem Solving Performance
  • Maryam Esmaili, Abolfazl Rafipour* Page 56
    Using the data of TIMSS 2011 and the statistical methods, namely hierarchical linear modeling, in this study we suggested a mathematic achievement model for Iranian students in terms of the selected variables. The data was collected from 4837 students nested in 227 schools. Variables were entered into the model at two levels, i.e., student (gender, parents’ education level, number of books available at home, student’s perception of school, mathematic values, selfconcept of ability in mathematics) and teacher/school (teacher’s experience, teacher’s education level, teacher’s perception of school, teacher’s cooperation with others) to demonstrate the most important mathematical achievement predictors. The analysis of the data using the hierarchical linear model showed that among the levels of the student variable, the self-concept of ability in mathematics, numbers of books available at home, and student’s perception of school; and among the levels of the teacher/school variable, teacher’s experience and his perception of school predicted students’ mathematics achievement. Finally, the Mathematical Progress Model indicated the most important variable as “self-concept of ability in mathematics” and it showed that 1 unit increase in self-concept of ability in mathematics leads in 46.05 unit increase in the mathematics achievement level. This model also decreased the18.2 percent of “within-school” variances and 16.3 percent of “between-school” variances, in comparison with the first model.
    Keywords: Mathematical Achievements, TIMSS 2011, Hierarchical Linear Model, Self, Concept of Ability in Mathematics
  • Elahe Aminifar*, Shima Zohrevand, Ali Zaeembashi Page 77
    Understanding the concept of variable is a foundation for comprehension of many concepts of algebra. Abstract nature and multiple applications of variables are perceived as difficult by students. The goal of current research - which was a descriptive survey - was to identify misconceptions about the concept of variable in preliminary algebra. In this study, 185 female 10 years old students in two educational districts of Tehran were selected based on convenience sampling method. Measurement tools for this study were a written exam and a semi-structured interview. The reliability of the test was calculated using Cronbach’s Alpha (α = 0.811).The results showed that many students have a limited understanding of the concept of variable. Students’ performance in understanding the variable as a general number was weaker than the other application of variable as a specific unknown and its application in functional relationship. Moreover, they had various misconceptions such as considering variable as a label or abbreviation of the name of objects, considering a variable as a specific number, determining the amount of variable according to its sign, processing the non-homonymous units as homonymous ones, and supposing variable as positive number. They also believed that different variables cannot hold the same value.
    Keywords: the Concept of Variable, Misconception, Preliminary Algebra
  • Soheila Gholamazad* Page 96
    From 2011, the structure of educational system in Iran has undergone another drastic change in terms of grade levels. The previous one was in the form of 5 years primary school, 3 years guidance school (grades 6 to 8), 3 years high school and 1 year pre-university. In the new system that has been mandated in 1390 (2011) and gradually implemented since 1390- 91 (2011- 2012) school year, there are 6 years primary school, 3 years junior high school and 3 years senior high school (6-3-3). In this new system, there is a plan to re-write the national mathematics textbooks according to the new curricular aims and based on the assessment results of the current mathematics textbooks. The purpose of this paper is to illustrate the mathematics teachers’ perspectives at the guidance school to help curriculum developers and textbook authors to cultivate more clear and realistic views about the current situation at this grade level (i.e., grades 6 to 8) according to the mathematics curriculum. The variables of the study are: the level of teaches’ understanding of objectives, content and the other components of mathematics curriculum; and teachers’ perspectives about mathematics curriculum and textbooks, teaching and learning methods, and instructional materials. The data were collected using a teacher's questionnaire, interview and focus group. To analyze the quantitative data, we used descriptive statistics, as well as inferential statistics, including nonparametric ratio test, parametric t-test and single sample z-test. The data that were collected through focus groups and interviews were analyzed, categorized and summarized to complete and support the quantitative part of the data. Findings showed that there is a lack of consistency between the mathematics curricula of the grades 6 to 8 (guidance school). From the teachers’ perspective, the main reason for the lack of consistency is the difference between the mathematics curriculum objectives and the reality of educational environment including teacher's proficiency, cultural and educational beliefs, students’ needs, and the content of textbooks, assessment methods, classroom environment and the time of instruction.
    Keywords: Mathematics Curriculum, Mathematics at the Guidance School, Mathematic's Teacher Education, Professional Development
  • Mohammad Ali Rezvani, Mohammad Reza Fadaee, Zahra Gooya Page 131
    The purpose of this study was to investigate the effect of chess training on 5thgrade students’ problem solving abilities. The review of literature started with the research on novice and expert problem solvers. We then found a number of studies regarding the mathematics’ problem solving and chess training. The findings paved the way to conduct the present study. The study was experimental and we used one-group pretest-posttest design. A cluster random sampling method was used to choose 25 fifth graders from the population of all 5th grade students in the center of one of the south-eastern provinces of Iran. Cronbach Alpha coefficient was used to insure the reliability of the tests. In addition، 52 sessions of chess training was offered by one of the authors as “treatment”. The research showed that chess training had a positive and meaningful effect on the 5th grade students’ mathematical problem solving abilities. This finding could help the mathematics curriculum developers and textbook writers to use chess as an effective tool to promote students’ problem solving abilities either as extra-curricular activity or integrated with the formal school mathematics curriculum.
    Keywords: Problem Solving, Chess Training, 5th Grade Students, Problem Solving Strategies, Problem Solving Ability