فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 56 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حسنی* صفحات 7-37
    این پژوهش با هدف شناخت فهم کارگزاران نظام تربیت رسمی و عمومی دوره ابتدایی از تربیت اخلاقی انجام شده است. روش این تحقیق کیفی است و از طریق55 مصاحبه نیمه ساختارمند با کارگزاران (معلم/مدیر/معاون/مربی) و مشاهدات کیفی از دوازده مدرسه ابتدایی دخترانه و پسرانه شهر تهران اطلاعات مورد نیاز آن جمع آوری شده است. اطلاعات به دست آمده با روش تحلیل محتوای کیفی، تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که آنچه در مدارس ابتدایی با عنوان تربیت اخلاقی از منظر تجارب کارگزاران صورت می گیرد «شبه تربیت اخلاقی» است که دارای چهار ویژگی «ضعف در توجه به بعد توانایی های شناختی در اخلاق»، «تاکید بر روش الگویی و تقلید»، «اقتدارگرایی» و «تاکید بر روش های تاییدی (پاداش و تنبیه)» است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، نظام تربیت رسمی و عمومی، دوره ابتدایی، شبه تربیت اخلاقی
  • زهره اخوان مقدم*، فاطمه پیرایش مقدم صفحات 38-59
    در سال های اخیر نقش رسانه های آموزشی در ارائه اطلاعات و مهارت های لازم برای کمک به درک بهتر مخاطبان از موضوعات آموزشی، کاربردی کردن و تسهیل آموزش بیش ازپیش مورد توجه قرار گرفته است.
    در مقاله حاضر شیوه ای برای آموزش مفاهیم و تفسیر قرآن با استفاده از تکنولوژی آموزشی (چارت ها و نمودارها) و روان شناسی رنگ ها پیشنهاد می شود که آشنایی سریع و آسان مخاطب را با مفاهیم قرآن امکان پذیر می سازد. در این شیوه موضوعات کلی هر سوره در قالب یک چارت یا نمودار دایره ای ارائه می شود، که در آن، علاوه بر عینی کردن مفاهیم آموزشی برای مخاطب، او را با حجم تقریبی آیات مربوط به هر یک از موضوعات اصلی در سوره آشنا و تصویری روشن از محتوای سوره را به ذهن وی منتقل خواهد کرد. تاکنون در دیگر شیوه های موجود آموزش مفاهیم و تفسیر قرآن به این روش عمل نشده است. این شیوه از انعطاف پذیری خاصی برخوردار است و با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی های مخاطب آموزش در دو سطح عمومی و تخصصی را پیشنهاد می کند، به طوری که هم در آموزش های رسمی (دانشگاه ها و مدارس از جمله دبستان ها) و هم در آموزش های غیررسمی قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: آموزش قرآن، آموزش مفاهیم، آموزش تفسیر، تکنولوژی آموزشی، روان شناسی رنگ ها
  • مجتبی پورکریمی هاوشکی*، علی کریمی گیلده، حجت حسنی صفحات 60-78
    هدف از این پژوهش تبیین ضابطه هایی برای شناخت هنر و کارکردهای آن در تعلیم وتربیت و مواجهه درست با آن و سپس تحلیل محتوای کتاب هنر قبلی و کتاب تازه تالیف پایه هفتم و مقایسه این دو کتاب بر اساس این کارکردها بود. در زمینه تبیین ضابطه ها با رویکردی استنتاجی این نتیجه حاصل شد که کارکردهای هنر در تعلیم وتربیت در سه سطح قابل بررسی است. سطح بنیادین که شامل مولفه های اصلی هنر یعنی خلاقیت، احساس و هوش است. سطح میانی که شامل مولفه های تولید، نقد و ارزیابی است و سطح فرعی که شامل مولفه هایی چون تربیت ابعاد اخلاقی، اجتماعی، دینی و ارتباطی می باشد. اکنون، در قسمت دوم این مقاله که به آسیب شناسی کتب هنر با توجه به این سطوح و ضابطه ها پرداخته است، با روش تحلیل محتوای توصیفی این نتیجه به دست آمده است که در کتاب قبلی هنر پایه هفتم، سطح اول که دربردارنده خصایص اصلی هنر بوده و بیشترین اهمیت را دارد و سطح سوم که مد نظر سند برنامه درسی ملی است به کلی نادیده گرفته شده و تنها به سطح دوم پرداخته شده بود، اما در کتاب تازه تالیف این وضعیت معکوس شده و به سطوح اول و سوم به طور مناسب توجه شده است. در نتیجه پرداختن به سطح دوم، که همان قواعد آفرینش اثر هنری است، در کتب جدید نادیده گرفته شده است؛ لذا توجه به بازنگری مجدد کتاب هنر به منظور تحقق خصیصه دوم ضروری است.
    کلیدواژگان: هنر، کتاب درسی هنر پایه هفتم، کارکردهای تربیتی هنر، تحلیل محتوا
  • محمود برزگر*، حسن رضا زین آبادی صفحات 79-99
    برای ارزشیابی رشته مکانیک خودرو تعداد 233 فارغ التحصیل، 357 هنرجو، 69 هنرآموز و 25 مدیر و معاون از 16 هنرستان از پنج استان خراسان رضوی، قم، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و خوزستان انتخاب شدند و ارزشیابی از طریق آن ها انجام گرفت. داده های گردآوری شده به وسیله پرسش نامه و چک لیست با استفاده از روش های آماری توصیفی تحلیل شدند. برخی از مهم ترین یافته های پژوهش به شرح زیر خلاصه شده است:- عملکرد هنرجویان در دروس مختلف به ویژه درس های عمومی و نظری تخصصی و پایه نامطلوب است.
    - خانواده های هنرجویان و فارغ التحصیلان این رشته عمدتا به طبقه اجتماعی و اقتصادی پایین جامعه تعلق دارند.
    - 7/22 درصد فارغ التحصیلان توانسته اند شغلی به دست آورند، اما مشاغل حدود 58 درصد این افراد ارتباطی با آموخته ها و رشته تحصیلی شان ندارد.
    - مشاغل بیشتر شاغلان موقت و روزمزد است، لذا عمدتا حقوق و درآمد پایینی دارند و از رضایت شغلی کافی برخوردار نیستند.
    - وضعیت معیشتی، رفاهی و درآمد هنرآموزان مطلوب نیست و کاستی هایی در دانش، مهارت ها، صلاحیت آن ها وجود دارد و انگیزه و رضایت شغلی کافی ندارند.
    لازم است تدابیری جهت بهبود اجرای برنامه و در نتیجه تحقق اهداف تعیین شده و تامین نیاز جامعه به نیروی انسانی در این زمینه اندیشیده شود و اقدامات عملی برای بهبود ورودی ها و کیفیت مهارت و اشتغال به ویژه اشتغال مرتبط فارغ التحصیلان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: رشته مکانیک خودرو، شاخه فنی وحرفه ای، ارزشیابی، برنامه درسی اجراشده، برنامه درسی کسب شده
  • ایوب فیضی*، جواد مصرآبادی صفحات 100-123
    طی چند دهه گذشته روش های آموزش گروهی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. وجود پژوهش های متعدد در این حوزه لزوم انجام یک فراتحلیل، یا پژوهش ترکیبی در این حوزه را مورد تاکید قرار می دهد. پژوهش حاضر با روش فراتحلیل و با هدف ترکیب پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیر روش های تدریس گروهی (مشارکتی و بحث) بر شاخص های شناختی، عاطفی و اجتماعی فراگیران انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مطالعات در دسترس مرتبط بود که در فاصله سال های 1370 تا 1392 در داخل کشور به صورت مقاله تمام متن، پایان نامه و طرح پژوهشی در پایگاه های اطلاعاتی و کتابخانه های دانشگاه ها یا مراکز دولتی در دسترس بود. بر اساس ملاک های ورود و خروج و نیز تحلیل حساسیت 323 اندازه اثر از تقریبا 172 تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مربوط به اندازه اثر ترکیبی برای مدل اثرات تصادفی (0/643) به دست آمد. همچنین، نتایج نشان داد که این روش ها، به ترتیب، بر بازده های اجتماعی و شناختی تاثیر بیشتری می گذارند. یکی از نتایج دیگر این پژوهش بررسی اندازه اثر هر بازده به تفکیک شاخص های مربوط به آن بازده بود که در این میان شاخص تفکر انتقادی برای بازده شناختی، شاخص عزت نفس برای بازده عاطفی و شاخص مهارت های شهروندی برای بازده اجتماعی دارای بیشترین اندازه اثر بود. یافته های این فراتحلیل دارای پشتوانه نظری و تجربی مکفی است و لزوم بازنگری و استفاده از این روش ها را در نظام آموزشی کشور موجه می سازد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، آموزش گروهی، یادگیری مشارکتی، بحث گروهی، شاخص های شناختی، عاطفی، اجتماعی
  • رسول عبدالله میرزایی، امر الله کوهی فائق، نعمت الله ارشدی صفحات 124-149
    بر اساس نظریه ساختن گرایی، دانش آموزان هنگام ورود به هر مرحله یا موقعیت جدید آموزشی، در مورد موضوع آموزشی، با توجه به تجارب قبلی شان، دارای مجموعه ای از باورهای درس و غلط هستند، بنابراین در مورد موضوع جدید آموزشی نیز ممکن است تصورات نادرستی در ذهن آن ها شکل گیرد. آن دسته از تصورات دانش آموزان که با اصول علمی پذیرفته شده مغایر بوده یا در تناقض باشد و فراگیران به وسیله آن ها قادر به توضیح درست پدیده های علمی نباشند، «کج فهمی» یا مفاهیم جایگزین نامیده می شود. کج فهمی ها در یادگیری به ویژه یادگیری علوم اهمیت زیادی دارند. محققان زیادی در کشورهای مختلف کج فهمی های فراگیران در موضوعات مختلف را بررسی کرده اند. هدف این تحقیق تشخیص کج فهمی های دانش آموزان در یادگیری مفاهیم الکتروشیمی در دوره متوسطه است. برای این منظور از بین دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی مناطق آموزشی مختلف شهر تهران در سال تحصیلی 87-1386 به طور تصادفی 331 دانش آموز از مناطق 2، 5، 6، 9 و 16 انتخاب شدند که شامل 141 نفر پسر و 190 نفر دختر بودند. به منظور شناسایی کج فهمی های رایج دانش آموزان از پرسش نامه ای حاوی هفت پرسش چهارگزینه ای و یک پرسش باز پاسخ استفاده گردید. پرسش ها دربرگیرنده مفاهیم اکسایش- کاهش، پتانسیل های الکترودی، مفهوم آند و کاتد، چگونگی کامل شدن مدار الکتریکی در سلول های گالوانی، الکترود استاندارد هیدروژن و نقش پل نمکی در سلول های الکتروشیمیایی بود. از تحلیل هر سوال، کج فهمی های دانش آموزان در آن موضوع استخراج گردید. موارد شناسایی شده از کج فهمی های رایج دانش آموزان می تواند در بهبود روش های تدریس و تهیه محتوای آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کج فهمی، ایده های جایگزین، آموزش الکتروشیمی، یادگیری، محتوای آموزشی
  • علیرضا عصاره*، سید محمدرضا امام جمعه، سعید اسدپور صفحات 151-172
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش علوم تجربی با رویکرد زمینه محور بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه هفتم بوده است. روش پژوهش در این مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه هفتم دوره اول متوسطه شهرستان بهارستان (استان تهران) در سال تحصیلی 93- 1392 می باشد. حجم نمونه متشکل از 67 نفر دانش آموز پسر پایه هفتم بود که 33 نفر آن ها گروه آزمایش و 34 نفر گروه گواه بودند و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش شامل آزمون هوش ریون و آزمون پیشرفت تحصیلی (دانشی، مهارتی و نگرشی) بر اساس مطالب درس علوم تجربی پایه هفتم بود. در ابتدا از هر دو گروه آزمایش و گواه، پیش آزمون پیشرفت تحصیلی به عمل آمد، سپس متغیر آزمایشی (آموزش زمینه محور) در 12 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد درحالی که گروه گواه با همان رویکرد مرسوم آموزش دیدند. در پایان، پس آزمون بر روی هر دو گروه انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و در بخش استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی گروه آزمایشی که با رویکرد زمینه محور آموزش دیده بودند نسبت به گروه گواه که با رویکرد مرسوم آموزش داده شدند بیشتر و تفاوت بین میانگین های آن ها معنادار است. بنابراین می توان گفت که آموزش زمینه محور می تواند به عنوان یک رویکرد مناسب در تالیف کتب درسی و آموزش علوم تجربی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش زمینه محور، آموزش سنتی (مرسوم)، پیشرفت تحصیلی، علوم تجربی
|
  • M. Hassani* Pages 7-37
    The purpose of this research was to cognize the understanding of practitioners from moral education in public and formal education system at primary schools. It was a qualitative research. Data was gathered by fifteen semi-structured interviews with practitioners—teachers, principals, assistants, and tutors and observation of twelve schools as well. Data was analyzed using qualitative content analysis method. The Results showed that whatever is done with the title of moral education is pseudo/semi-moral education based on practitioners’ views which have four characteristics: Lack of attention to the cognitive domain, Emphasis on modeling and imitation, authoritarianism and emphasis on punishment and reward methods.
    Keywords: Moral Education, Formal, Public Education System, Primary School, Pseudo, Semi Moral Education
  • Zohre Akhavan Moghaddam*, Fateme Pirayesh Moghaddam Pages 38-59
    In recent years, the role of educational media in providing necessary information and skills to help the addressee to better understand the educational subjects has been paid attention more and more. In the present paper, a method is proposed to teach the concepts and interpretation of Quran using educational technologies (charts and diagrams) and color psychology, which makes possible the easy familiarity of addressee with Quran concepts. In this method, the total subjects of each sura are provided in the form of a chart or circle diagram. Such a diagram makes the addressee familiar with the approximate volume of verses, related to each of the main subjects in sura and conveys the obvious image of sura content to the mind of addressee. In the majority of methods used in teaching Quran concepts, it is not considered in this way. This method has special flexibility and considering the condition and characteristics of addressee, suggests the education at general and specialized level. So, it could be used both in formal teaching (university and schools such as primary schools) and informal ones.
    Keywords: Quran Education, Concept Education, Interpretation Education, Educational Technologies, Color Psychology
  • Mojtaba Pour Karimi Havoshki*, Ali Karimi Gilde, Hojjat Hasani Pages 60-78
    The purpose of this research was to explicate the criteria of recognition and proper encounter with art and its functions in education and then comparing and analyzing the content of 7th grade previous and new art textbooks, based on these criteria. Using an inductive approach, it became clear that the functions of art in education can be studied at three levels. The substantive level includes major art components, that is, creativity, impression and intelligence. The median level includes producing, criticizing and assessment. The derivative level includes components such as moral, social, religion and communicative education. At the second part of this paper, we pathologically analyzed the 7th grade art textbooks with regard to these levels and criteria, using a descriptive content analysis method. It became clear that the components of first and third levels had been ignored in the old textbooks. But in the new textbooks, this situation has been reversed. As a result, attention to the second level components has been ignored in the new textbook. Therefore, it is necessary to review the new textbook and to consider the second level components.
    Keywords: Art, the 7th Grade Art Textbook, Educational Applications of Art, Content Analysis
  • Mahmoud Barzegar*, Hasanreza Zeinabadi Pages 79-99
    In order to evaluate auto mechanic curriculum, 233 graduates, 357 students, 69 teachers and 25 principals and school assistants of 16 schools in 5 provinces including Khorasan-e-Razavi, Qom, Kermanshah, Chahar Mahal-o-Bakhtiari and Khuzestan have filled in the questionnaires and checklists. The data have been analyzed using descriptive statistical methods. Some of the most important results of this research have been summarized below:The performance of students in various courses, particularly general and specialized theoretical courses was undesirable. Here, students and graduates’ families mainly belonged to lower socio-economic class. % 22.7 of graduates could get a job. The jobs of %58 of them did not have relation to their discipline. Most of them had temporary job and they were daily workers. Their salary was low and they were not satisfied with their jobs. Their livelihood, welfare and salary were not desirable. There was shortcoming in their knowledge, skills and competencies and there was lack of motivation and job satisfaction. So, it is necessary to look for solution to improve implementation and to achieve goals, to provide human resources and to get high quality skills and occupation for graduates.
    Keywords: Auto Mechanic Major, Technical, Vocational Education, Evaluation, Implemented Curriculum, Achieved Curriculum
  • Ayoub Feizy*, Javad Mesrabadi Pages 100-123
    Over the last few decades, group instructional methods have been the focus of many researchers. There are multiple studies on the effects of group instruction that highlighted a demand for a combination of research in this area. The method of the recent study was meta-analysis and the purpose of this study was combination of studies on the effects of group teaching methods (cooperative and discussion) on the learners’ cognitive, emotional and social indicators. The research population consisted of the available related studies which were conducted in Iran between 1370-1392, including full-text articles, theses and research projects in databases and libraries, universities or government agencies. Based on the inclusion and exclusion criteria, as well as sensitivity analysis, almost 323 effect sizes on 172 researches were investigated. The result for the combinational effect size was obtained 0.643 for the random effects model. Findings indicated that these methods have a more effect on social and cognitive outcomes, respectively. The other finding of this study was to determine the effect size for each outcome with separate indicators. It became clear that based on the critical thinking indicator for cognitive outcome, self-esteem indicator for emotional outcome, and citizenship skills indicator for social outcome had the largest effect sizes. The finding of this meta-analysis has an adequate theoretical and empirical support, and they emphasize to review and use these methods in the educational system.
    Keywords: Meta, Analysis, Cooperative Learning, Group Discussion, Cognitive, Emotional, Social Indicators
  • Rasol Abdullah Mirzaie*, Amrollah Kouhi Fayegh, Nematollah Arshadi Pages 124-149
    The theory of constructivism recognizes that students bring to any new learning situation a set of preconceptions based on their previous knowledge and experiences. Those preconceptions which are inconsistent with or different from the commonly accepted scientific consensus and the students are unable to adequately explain the observable scientific phenomena using them are defined as misconceptions. Several researchers in different countries have documented students’ misconceptions in electrochemistry. The purpose of the present study was to identify Iranian student's misconceptions in learning electrochemistry. For this purpose, 331 students were randomly selected from five municipal districts of Tehran (namely, districts 2, 5, 6, 9, and 16) in the educational year 1386-87 (comparable to 2007-2008), including 141 male and 190 female students. The test contained 7 multiple-choice questions, consisting of a set of alternative answers, and 1 open-ended question. Also, the questions covered subjects such as the concept of oxidation-reduction, electrodic potentials, concept of anode and cathode, completion of electrical circuit in galvanic cells, standard hydrogen electrode, and the role of salt bridge in electrochemical cells. The results identified students’ new electrochemical misconceptions as well as some of those previously reported. The identification of common misconceptions of students can improve teaching methods and educational content.
    Keywords: Misconception, Alternative Conception, Electrochemistry Education, Educational Content, Learning
  • Alireza Assare*, Seyed Mohammadreza Emam Jome, Saeed Asadpour Pages 151-172
    The aim of this study has been to evaluate the impact of teaching science with context-based approach on the achievement of seventh grade students in Baharestan city. It was a quasi-experimental study with pretest - posttest design. The research population consisted of secondary school 7th grade male students studying in the first semester of Baharestan city in 1392. The sample consisted of 67 7th grade male students who were selected based on access sampling method. They were divided into two groups of control (34 students) and experimental (33 students). Measurement tools used in the study included IQ test and achievement test (knowledge, skills and attitudes) based on 7th grade science course materials. At first, the achievement test was administered in both the experimental and control groups. Then, the experimental variable (context-based instruction) was trained to the experimental group for 12 sessions and finally the post-test was distributed in both groups. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (covariance) was used. The results showed that the experimental group who were trained with context-based approach has more achievement than control group who were trained with traditional approach. Also, there was a significant difference between the mean score of the two groups. Findings showed that teaching science with context-based approach had positive impact on attitudes, knowledge and skills of students.
    Keywords: Context, Based Teaching, Traditional teaching, achievement, Science