فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 57 (بهار 1395)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 57 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن زندی*، بلقیس روشن، حسین قاسم پور مقدم، زهرا باباسالاری صفحات 7-22
    این مقاله با هدف بررسی استعاره های کارکردی کتاب های درسی فارسی دوره ابتدایی، در چارچوب زبان شناسی شناختی، تحریر یافته و روش پژوهش آن توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. اهمیت این تحقیق در این است که چون استعاره یکی از مفاهیم انتزاعی مهم تفکر و زبان محسوب می شود؛ جهت آموزش آن، ابزار مهمی چون زبان- به این دلیل که بیش از هر عامل دیگری به پیشرفت فکری کودک کمک می کند- باید به شیوه ای علمی و مناسب در اختیار وی قرار گیرد. نتایج حاصل از مطالعه و بررسی داده ها نشان می دهد که کلیه انواع استعاره های کارکردی (وجودی، جهتی و ساختاری) در کتاب های فارسی دوم تا ششم دوره ابتدایی کاربرد دارند ولی در کتاب فارسی اول ابتدایی، تنها استعاره وجودی به کار رفته است. دیگر این که بیشترین میزان کاربرد استعاره های کارکردی به استعاره وجودی (97/4%) اختصاص می یابد. کاربرد بیشتر استعاره وجودی حجمی با 51/3 درصد نسبت به دیگر انواع استعاره های وجودی (تشخیص، شیء و ماده)، از دیگر نتایج این پژوهش است. از مهم ترین نتایج این تحقیق می توان به این نکته اشاره کرد که استفاده از استعاره وجودی باید در مراحل اولیه ای که دانش آموزان اطلاعات کمی در زمینه مفاهیم دارند، مورد استفاده قرار گیرد و سپس به تناسب سن، به دلیل افزایش رشد شناختی، از میزان آن ها کمتر شده و از استعاره های پیچیده تر استفاده گردد. همچنین از آنجا که پدیده «تشخیص» از ویژگی های تفکر دانش آموزان ابتدایی محسوب می شود، استفاده مناسب از آن می تواند به آن ها، به ویژه در سنین پایین تر، کمک کند تا مفاهیم ناملموس، غیرمادی، مبهم و انتزاعی را راحت تر درک کنند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی، کتاب درسی، زبان فارسی، دوره ابتدایی
  • زهرا مهربان* صفحات 23-46
    هدف از این پژوهش، بررسی چگونگی آموزش امر به معروف و نهی از منکر در کتاب های درسی هدیه های آسمان و مقایسه آموزش ها در دوره ابتدایی تحصیلی می باشد. روش انجام پژوهش، روشی ترکیبی از نوع طرح اکتشافی است و بر روی کتاب های هدیه های آسمان، پایه های دوم و ششم ابتدایی انجام شده است. بخش اول پژوهش به صورت تحلیل کیفی متن و به روش استقرایی انجام گرفته که نتیجه آن شناسایی و استخراج هشت مولفه مرتبط با آموزش امر به معروف و نهی از منکر در کتاب های مورد نظر است. در بخش دوم پژوهش که با استفاده از معیارهای کشف شده از بخش اول و به صورت کمی انجام شده، نیز نتایج جالبی به دست آمده است؛ از جمله اینکه مولفه های اول و دوم در کتاب های مورد نظر، از فراوانی بالایی برخوردارند و حجم زیادی از پیام های متنی مرتبط با آموزه امر به معروف و نهی از منکر، به آن ها اختصاص دارد. با استفاده از نتایج کیفی و کمی حاصل از این پژوهش، مقایسه چگونگی آموزش امر به معروف و نهی از منکر در این دو کتاب به خوبی صورت پذیرفته است. در نتیجه گیری کلی این گونه می توان بیان داشت که علی رغم اینکه در متن این دو کتاب، در هیچ بخشی به طور آشکار و مستقیم سخنی از امر به معروف و نهی از منکر و آموزش آن ها برده نشده است، ولی به طور غیرمستقیم و با روندی متناسب با رشد ابعاد سنی و عقلی دانش آموزان، آموزه دینی امر به معروف و نهی از منکر به خوبی آموزش داده شده است.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، روش پژوهش ترکیبی، تحلیل کیفی متن، محتوای کتاب درسی، هدیه های آسمان
  • زهرا داورپناه*، سید بهنام علوی مقدم، بهار الله دانه صفحات 47-70
    بر اساس انتقادهایی که از مبانی علم جدید، پیرامون مسائل هویت ملی و هویت اجتماعی در پی پدیده جهانی شدن به ویژه در بخش آموزش زبان های خارجی و برنامه ریزی زبانی در شاخه جامعه شناسی زبان، صورت گرفته مفاهیم تازه تری همچون «دانش بومی» و «بومی سازی» به وجود آمده اند. در این راستاست که نظام آموزشی می تواند نقش بی بدیلی در شکل دهی به هویت ملی افراد هر جامعه ایفا کند. در این میان کتاب های درسی و محتوای آموزشی را باید ابزاری اساسی در انتقال مفاهیم، ارزش ها، هنجارها و حتی آموزه های فرهنگی و مذهبی در میان افراد جامعه دانست که در شکل دادن به شخصیت کودکان و نوجوانان جامعه نقش مهمی دارد. هدف آموزش در عصر حاضر، حفظ و اعتلای هویت و ارزش های ملی دانش آموزان، ضمن حضور در دهکده جهانی است. بر این اساس، پژوهش حاضر قصد دارد به نقد فضای بومی سازی شده در کتب درسی آموزش زبان انگلیسی و فرانسه بپردازد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و روش، اسنادی- تحلیلی است و در آن برای تجزیه وتحلیل اطلاعات، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کتاب های دوره راهنمایی زبان فرانسه و کتاب های پایه هفتم و هشتم زبان انگلیسی است. از پژوهش این نتیجه به دست آمد که مولفه های هویت ملی در کتاب های زبان انگلیسی به مراتب بیشتر از کتاب های درسی زبان فرانسه است. علی رغم حضور کم رنگ برخی از ابعاد هویت ملی و یا فقدان پردازش مناسب و متوازن برخی از ابعاد دیگر در کتب هر دو زبان، بااین حال واردنمودن مولفه های هویت ملی و بومی سازی کتاب های درسی، اقدامی ارزشمند می باشد.
    کلیدواژگان: بومی سازی، هویت ملی، برنامه درسی، آموزش زبان های خارجی
  • ثریا جباری*، جواد مصرآبادی صفحات 71-84
    هدف از پژوهش مقایسه دانش آموزان منضبط ودانش آموزان دارای مشکل انضباطی از لحاظ سه مولفه عاطفه به مدرسه، صفات شخصیتی و عملکرد تحصیلی آنان می باشد. نمونه این پژوهش تعداد 420 نفر از دانش آموزان پایه های دوم و سوم دوره متوسطه سال تحصیلی 92-91 شهر تبریز بودند که با استفاده از دو روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و روش هدفمند انتخاب شدند. برای انتخاب دانش آموزان منضبط و غیرمنضبط از دو نقطه برش برای نمرات انضباط دانش آموزان و نیز نظر معاونان و مشاوران مدرسه ها استفاده شد. در این پژوهش از دو پرسش نامه سنجش نگرش نسبت به مدرسه و پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیتی نئو استفاده شد. همچنین از نمرات معدل نیم سال اول سال تحصیلی 92-91 به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی استفاده شد. داده های حاصل با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) تحلیل شد. نتایج مانوا نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه دانش آموزان منضبط و دانش آموزان دارای مشکل انضباطی در ترکیب مولفه های عاطفه به مدرسه، صفات شخصیتی و عملکرد تحصیلی وجود دارد. آزمون تک متغیری واریانس جهت بررسی تفاوت های دو گروه در تک تک مولفه های عاطفه به مدرسه، صفات شخصیتی و عملکرد تحصیلی نشان داد که بین دو گروه در معدل و همه مولفه های عاطفه به مدرسه و صفات شخصیتی تفاوت معنادار وجود دارد. در این مقاله تلویحات کاربردی این یافته ها مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: عاطفه به مدرسه، شخصیت، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان منضبط، دانش آموزان دارای مشکل انضباطی
  • حسن رضا زین آبادی*، زینب محمودی صفحات 85-103
    پژوهش حاضر به روش ترکیبی اکتشافی و با هدف بررسی نقش مدیران در ایجاد و توسعه تسهیم دانش در میان معلمان انجام شده است. ابتدا در بخش کیفی، خبرگان آموزشی به صورت هدفمند انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفتند. نتایج تحلیل محتوا و کدگذاری مصاحبه ها 60 نشانگر را شناسایی نمود. نشانگرها در قالب 12 بعد شامل «باور مدیر به تسهیم دانش»، «نیاز آفرینی برای تسهیم دانش»، «ترویج فرهنگ مشارکت در مدرسه»، «توسعه روابط و تعامل در مدرسه»، «تعیین انتظارات رسمی از معلمان برای تسهیم دانش»، «برگزاری جلسات برای تسهیم دانش»، «ایجاد فرصت غیررسمی برای تسهیم دانش»، «ایجاد و پرورش گروه های یادگیرنده»، «مدیر به عنوان الگوی تسهیم گر دانش»، «شناسایی و پرورش معلمان مشتاق به تسهیم دانش»، «تشویق به تسهیم دانش»، و «تشویق به مستندسازی دانش» طبقه بندی شد. در بخش کمی نیز بر اساس نشانگان و ابعاد شناسایی شده، پرسش نامه رهبری تسهیم دانش طراحی شد. در این بخش 377 معلم مدارس ابتدایی شهر تهران به صورت تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه را تکمیل کردند. داده های این بخش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی اندازه گیری متغیر رهبری تسهیم دانش برازش خوبی با داده ها دارد. این پژوهش به نقش مدیران در ایجاد و توسعه تسهیم دانش در معلمان تاکید می کند و متغیر و پرسش نامه رهبری تسهیم دانش را به پژوهشگران علاقه مند پیشنهاد می کند. در پایان در مورد یافته ها بحث شده است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، رهبری تسهیم دانش، معلم، مدیر
  • سیدعلی اکبر مرتضوی امامی*، قدسی احقر صفحات 104-118
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر روش درمانجو مدار راجرز بر تاب آوری دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر تهران بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم مدارس دولتی شهر تهران در سال 94-1393 و نمونه پژوهش شامل 240 نفر از این دانش آموزان بود که از میان مدارس به روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب و همتاسازی شدند. سپس به صورت تصادفی 40 نفر از دانش آموزانی که تاب آوری آن ها پایین تر از میانگین بود به طور تصادفی از دو مدرسه انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (برای هر گروه 20 نفر). جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) که دارای 25 سوال 5 گزینه ای و روش درمانجو مداری راجرز طی 8 جلسه، 90 دقیقه ای اجرا شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری بود. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون کوواریانس) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان تاب آوری دانش آموزانی که روش درمانجو مدار راجرز را دریافت کرده اند به طور معنادار بالاتر از میزان تاب آوری دانش آموزانی است که روش درمانجو مدار راجرز را دریافت نکرده اند. این روش در افزایش میزان تاب آوری دانش آموزان موثر و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار است. روش درمانجومدار راجرز، همانند یک سپر بلا، افراد در معرض خطر را در برابر آثار سوء مواجهه با عوامل خطر محافظت می کند و سبب افزایش تاب آوری آن ها
    می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، روش درمانجو مدار راجرز، دانش آموزان
  • حیدر تورانی* صفحات 119-142
    پژوهش حاضر با هدف «شناسایی نیازها و علائق آموزشی بی سوادان و سوادآموزان گروه سنی 49-10 ساله» و برای پاسخ گویی به سوالاتی درباره محتوای مورد نیاز و مورد علاقه آموزشی و مولفه های ایجاد انگیزه درونی و بیرونی بی سوادان و سوادآموزان و ارائه راهکارهای کلان و عملیاتی برای تامین نیازها و علائق آموزشی جامعه هدف، انجام شده است. پژوهش از نوع توصیفی و به دلیل میدانی بودن، پیمایشی است؛ و جامعه آماری آن را صاحب نظران، گروه های مرجع محلی، مدیران و کارشناسان سازمان نهضت سوادآموزی و ادارات آموزش پرورش، آموزش دهندگان، سوادآموزان و بی سوادان تشکیل داده اند. نمونه گیری، به تعداد 391 نفر، هدفمند و طبقه ای- تصادفی بوده است. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته، مصاحبه باز و نیمه ساختارمند و هم اندیشی، بوده است. داده ها به وسیله «آزمون t تک نمونه ای» و روش های معمول کیفی، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشانگر آن است که سوادآموزان و بی سوادان 49-10 ساله از انگیزه درونی خوبی برای یادگیری برخوردارند، لذا در برنامه ریزی و تولید محتواهای آموزشی مورد علاقه بی سوادان و نوسوادان می بایست به زمینه های «نگرشی، دانشی و مهارتی» آنان توجه کرد. آنچه بیشتر در فرایند یافته های پژوهش مورد توجه قرار گرفت، رفع موانع یا تقویت مولفه های انگیزاننده درونی و بیرونی است که از دو جنبه محتوایی و برنامه ای در نتایج این پژوهش مدنظر قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، بی سواد، نیاز، نیازهای بیرونی (بهداشتی)، نیازهای درونی (انگیزشی)
|
  • Bahman Zandi*, Bolgheis Roshan, Hosein Ghā, Sempour Moghaddam, Zahra Babasalari Pages 7-22
    This paper is the result of a research with the aim of studying function metaphors in Farsi elementary school textbooks based on cognitive linguistics. The method of this research has been descriptive and qualitative content analysis. The importance of this study was due to the fact that metaphor is considered as one of the abstract concepts of thought and language. Language, as an important tool, can help child's intellectual development more than anything else; so scientific and reasonable method should be provided to teach it. In this study in order to achieve this goal, one of the latest views on the metaphor in cognitive linguistics framework was introduced. This study is geared toward studying the functional metaphors in all six grades Farsi textbooks at the elementary school level. The result showed that all functional metaphors (ontological, structural and orientational) are used in Farsi textbooks of the 2nd to 6th grades and in the 1st grade, only the ontological metaphor is used. Moreover, the ontological metaphor with the 97.4% frequency has the greatest use among the other kinds of functional metaphors. The great use of container metaphor (%51.3) among the other kinds of ontological metaphors (personification, object and substance) is another result of this study. The findings of this study could motivate the use of ontological metaphor in the early stages of education when the students have little information about concepts. Then, little by little, with increase in their cognitive development, the usage of this metaphor would be decreased. Moreover, because “personification” is considered as a tenant of child thought, suitable usage of it, especially in the younger age group, helps students to understand intangible, immaterial, vague and abstract concepts more easily.
    Keywords: Cognitive Linguistics, Conceptual Metaphor, Textbook, Farsi, Elementary School Level
  • Zahra Mehraban* Pages 23-46
    The purpose of this study was to examine the Amr-Bil-Ma’ruf and Nahi-Anil-Munkar instruction in sky gifts textbooks and comparing its instruction throughout elementary school level. It was a mixed methods research with exploratory design which was done on the2nd and 6th grades sky gifts textbooks as the research sample. The first phase of the study was done through qualitative content analysis and inductive method. The result of such analysis was identifying and extracting the eight components related to the Amr-Bil-Ma’ruf and Nahi-Anil-Munkar instruction in the above-mentioned textbooks. Indeed¡ the results obtained from the first phase were used as the criteria for quantitative measurements of the second phase of this study. Here¡ it was revealed that the first and second components were of high frequency and much of textual messages related to the Amr-Bil-Ma’ruf and Nahi-Anil-Munkar instruction were dedicated to them. In general¡ despite the fact that in no section of the two textbooks there has been no direct and clear discussion of the Amr-Bil-Ma’ruf and Nahi-Anil-Munkar¡ however¡ it has been instructed in accordance with the students’ cognitive development¡ implicitly.
    Keywords: the Amr, Bil, Maruf, Nahi, Anil, Munkar, Mixed Methods Research, Qualitative Content Analysis, Textbook Content, Sky Gifts, Primary School Education
  • Zahra Davarpanah*, Seyed Behnam Alavi Moghaddam, Bahāre Allahdane Pages 47-70
    Based on the critics about national and social identity which occurred after the globalization phenomenon, especially in foreign languages education and language planning, new issues like localized knowledge and localization have been developed. Textbooks and educational contents are essential instruments in transferring the culture and religious issues, norms and values and they have influential role on developing children and teenagers’ personality. The aim of education at the present era is to protect and improve the identity and national values in students living in the global village. This study is going to criticize the localized context in English and French education textbooks in Iran’s education system. It is a documentary analytical study and it uses qualitative content analysis method for data analysis. The research population consists of guidance school French education textbooks and 7th and 8th grade English textbooks. We concluded that the amount of identity elements in English textbooks are more than French ones and we can see some national identity elements in both English and French textbooks which can be improved more.
    Keywords: localization, National Identity, Curriculum, Foreign Languages Education
  • Soraya Jabari*, Javad Mesrabadi Pages 71-84
    The objective of this study was to compare the emotion to school¡ personality characteristics and academic performance of the disciplined and undisciplined students. The sample of this study consisted of 420 2nd and 3rd grade high school students in 2012-2013 academic year in Tabriz city who were selected using multistage cluster sampling and purposive sampling methods. The cut points for students’ discipline grades and comments of school officials were used to choose the disciplined and undisciplined students. In this study¡ attitude toward school questionnaire and Neo five factor personality scales were used as research instruments. Also¡ the first semester GPA of academic year 2012-2013 was used as academic performance index. The obtained data was analyzed by MANOVA and independent samples t-tests. The results of the MANOVA test indicated a significant difference between the two groups of disciplined and undisciplined students in the elements of emotion to school¡ personality characteristics and academic performance. Also¡ the results of ANOVA for each of the dependent variables indicated a significant difference between the two groups in GPA and all the elements including emotion to school and personality characteristics. The practical implications of these findings have been discussed in this paper.
    Keywords: Class Administration, Emotion to School, Personality, academic performance, Disciplined, Undisciplined Students
  • Hassanreza Zeinabadi*, Zeinab Mahmoudi Pages 85-103
    The aim of the current exploratory mixed methods research was to investigate principal's role in creating and improving teachers’ knowledge sharing (KSh). Firstly, in qualitative phase, educational experts were participated and interviewed. Participants were selected using purposeful sampling method.The results of content analysis and coding of interviews revealed 60 indicators and 12 dimensions including principal's beliefs in KSh, creating the need for KSh among teachers, encouraging collaboration at school, developing communication at school, determining the formal expectations to KSh for teachers, holding teacher meetings for KSh, creating informal opportunities for KSh, creating and fostering professional learning climate at school, principles as a model of KSh, identifying teachers who are eager in KSh, encouraging teachers for KSh, and encouraging teachers to document their knowledge. In the quantitative phase of this study, using the identified indicators and dimensions, a questionnaire was devised as Knowledge Sharing Leadership (KSHL) questionnaire. In this phase, 377 teachers were randomly selected from primary schools of Tehran and they completed the questionnaire. The data of this phase was analyzed using Confirmatory Factor Analysis (CFA). The result of CFA revealed that the measurement model of KSHL has good fit to the observed data. This study highlights the role of principals in teachers’ KSh and recommends KSHL variable and questionnaire to researchers. The results are discussed in the final section of the paper.
    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Sharing Leadership, Teachers, principals
  • Seyed Ali Akbar Mortazavi Emami*, Ghodsi Ahghar Pages 104-118
    The purpose of this study was to evaluate the effect of Rogers’ client-centered framework on the 2nd grade high school students’ resiliency in Tehran. The research population included all second cycle public high school male students in Tehran during the academic year 1393-94. The sample consisted of 240 second grade high school students from the schools of the 2nd educational district who were selected through two-stage cluster sampling method. 40 students whose resilience was under the average were randomly selected from two high schools and they were assigned to experimental and control groups (20 students in each group). Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC, Connor & Davidson, 2003) containing 25 multiple-choice items was used as the research instrument and the Rogers’ client-centered framework was used as the treatment during eight 90 minutes sessions. It was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group and follow-up design. The data was analyzed using descriptive and inferential statistics (ANCOVA). The results showed that the resilience of students who have received Rodgers’ client-centered framework was significantly higher than the resilience of students who have not received this framework. The framework is effective in increasing student's resilience and it has appropriate stability during the time. Like a scapegoat, Roger's client-centered framework protects at risk people against the adverse effects of exposure to risk factors and it increases the students’ resilience.
    Keywords: Resilience, Roger's Client, Centered Framework, Students
  • Heidar Toorani* Pages 119-142
    The aim of this article was to recognize the educational needs and interests of literates and illiterates in the age group of 10-49 years old in order to find the operational solutions to meet their needs and educational interests. The method of this research was survey and its statistical population included scholars, local reference groups, managers and experts of literacy movement organization, education departments, educators, literates and illiterates in Iran. The research sample included 391 persons who were selected through stratified-random sampling method. The research tools included a researcher-made questionnaire, open and semi-structured interviews and the focus group. The data was analyzed using one sample t-test and the qualitative content analysis method. The results showed that literates and illiterates in the age group 10-49 years old have good inner motivation for learning, therefore when developing the educational content, their interests, attitude, knowledge and skills should be considered.
    Keywords: Educational needs, Illiterate, Needs, Exterior Needs (Hygiene), Inner Needs (Motivational)