فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 58 (تابستان 1395)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 58 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد محمدزاده*، محمدرضا اسدی یونسی، محمدحسین سالاری فر، علی عسگری صفحات 7-27
    هدف این مطالعه بررسی نقش واسطه ای نگرش نسبت به ریاضی و خودکارآمدی ریاضی در رابطه بین ادراک از خوش بینی آموزشی معلم با پیشرفت تحصیلی درس ریاضی است. بدین منظور 315 دانش آموز دوره متوسطه شهر بیرجند (133 دختر و 182 پسر) به روش خوشه ایچندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به پرسش نامه های خوش بینی آموزشی معلم وولفولک هوی، هوی و کورز (2008)، نگرش نسبت به ریاضی آیکن (1978) و مقیاس خودکارآمدی ریاضی لئو، کویرالا و می (2009) پاسخ دادند و درنهایت پیشرفت تحصیلی ریاضی آنان از طریق نمرات ریاضی پایان ترم دانش آموزان ارزیابی شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. مدل تحلیل مسیر نشان داد که برازش مطلوبی با داده ها دارد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم ادراک از خوش بینی آموزشی معلم و نگرش نسبت به ریاضی بر پیشرفت تحصیلی ریاضی معنادار نیست، اما اثر مستقیم خودکارآمدی ریاضی بر پیشرفت تحصیلی ریاضی معنادار است. همچنین اثر غیرمستقیم ادراک از خوش بینی آموزشی معلم بر پیشرفت تحصیلی ریاضی از طریق نگرش نسبت به ریاضی و خودکارآمدی ریاضی معنادار است. علاوه بر این، اثر مستقیم نگرش نسبت به ریاضی بر خودکارآمدی ریاضی و اثر غیرمستقیم نگرش نسبت به ریاضی بر پیشرفت تحصیلی ریاضی از طریق خودکارآمدی ریاضی از نظر آماری معنادار است. از یافته های این پژوهش نتیجه گیری شد که ادراک دانش آموزان از خوش بینی آموزشی معلم از طریق متغیرهای واسطه ای دیگر یعنی نگرش نسبت به ریاضی و خودکارآمدی ریاضی بر پیشرفت تحصیلی درس ریاضی اثر دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از خوش بینی آموزشی معلم، نگرش نسبت به ریاضی، خودکارآمدی ریاضی، پیشرفت تحصیلی ریاضی
  • افسانه زارعی دهباغی*، سعید ضرغامی همراه، یحیی قائدی، خسرو باقری نوع پرست صفحات 28-49
    هدف پژوهش حاضر بررسی فلسفه علوم اجتماعی از دیدگاه رئالیزم انتقادی و نقش این دیدگاه در پژوهش های تربیتی است. مسئله اساسی پژوهش این است که با توجه به اینکه این دیدگاه در میانه دو طیف واقع گرایی و ضدواقع گرایی قرار دارد و نیز با توجه ویژه به فلسفه علوم اجتماعی، چه تغییرات نگرشی و عملکردی در پژوهش های علوم تربیتی به وجود خواهد آمد؟ این پژوهش در قلمرو تحقیقات کیفی قرار دارد که با روش تحلیل محتوای کیفی بررسی عینی متون آغاز شد و سپس با استنتاج دلالت ها، اشاره هایی که دیدگاه مزبور می تواند برای پژوهش داشته باشد، استخراج گردید. یافته ها نشان می دهد که رئالیزم انتقادی تمایز میان جهان طبیعی و جهان اجتماعی را بر اساس ساختارها قابل توجیه می داند و به همین دلیل در پژوهش های تربیتی به شرایط اجتماعی کنش ها و زمینه ساختاری آن ها اهمیت داده می شود. درنتیجه تفسیر معنایی جدا از ساختار، برخلاف قائلین به هرمنوتیک، پذیرفتنی نیست. همچنین به لحاظ معرفت شناسی، رئالیزم انتقادی از سویی با تکیه بر مفروضه های زیربنایی پوزیتیویسم و از سوی دیگر مطرح نمودن شبکه ای از ویژگی ها در پیوند با پژوهش های تربیتی و اجتماعی، ریاضیات را ابزار نیرومندی برای شناسایی پدیدارهای تربیتی و اجتماعی می داند، و درعین حال جهت گیری افراطی به سوی تجربه حسی و اتکای همه جانبه به استقرا را به چالش فرامی خواند.
    کلیدواژگان: فلسفه علوم اجتماعی، رئالیزم انتقادی، پژوهش های تربیتی
  • علی ستاری* صفحات 50-70
    هدف این مقاله پژوهشی بررسی رویکردهای مواجهه با «برنامه درسی فلسفه برای کودکان» و انتخاب راهکار مناسب برای به کارگیری این برنامه در ایران است. پژوهش از نوع کیفی بوده و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. در مراحل پژوهش ابتدا برنامه درسی فلسفه برای کودکان، وابسته به موسسه پیشبرد فلسفه برای کودکان، معرفی و نقاط قوت و ضعف آن بررسی شد. آنگاه رویکردها و راهکارهای مواجهه با این برنامه به عنوان یک برنامه تربیتی جدید در ایران بررسی و تحلیل گردید. در آخر راهکار مناسب برای کاربست این برنامه در ایران پیشنهاد شد. نتایج نشان می دهد که برنامه درسی فلسفه برای کودکان با توجه به شرایط بومی، فرهنگی و فلسفه حاکم بر نظام تربیتی ایران دارای نقاط قوت و ضعف است. لذا با نظر به قوت ها و ضعف های برنامه سه رویکرد در مواجهه با کاربست این برنامه در ایران شناسایی شد: اول «رویکرد حذفی» که با توجه به نقاط ضعف برنامه راهکار را در «حذف کامل برنامه» می بیند. دوم «رویکرد انفعالی جذبی» که با توجه به نقاط قوت برنامه بر راهکار «جذب کامل برنامه» تاکید دارد. سوم «رویکرد بومی سازی» که با نظر توامان به نقاط قوت و ضعف برنامه، راهکار حفظ، اصلاح، پالایش و توسعه برنامه را پیشنهاد می دهد. این رویکرد با در نظر گرفتن نقاط ضعف برنامه از آسیب های احتمالی آن در نظام تربیتی ایران جلوگیری نموده و برنامه ای متناسب با فضای فلسفی و فرهنگ بومی ایران را بازتولید می نماید. مقاله از میان رویکردها و راهکارهای یادشده با پیشنهاد رویکرد بومی سازی، راهکار «حفظ، اصلاح، پالایش و توسعه برنامه» را به عنوان گزینه مناسب برای به کارگیری برنامه درسی فلسفه برای کودکان در ایران پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، فلسفه برای کودکان، نظام تربیتی، رویکرد حذفی، رویکرد انفعالی جذبی، رویکرد بومی سازی
  • مهدی خبازی کناری*، سهیلا هاشمی، مائده محمدپور صفحات 71-98
    انسان موجودی با ظرفیت ها و توانایی های عظیم است که ازجمله آن ها قدرت تخیل او است. این پژوهش با هدف تحلیل کارکرد نظام آموزشی، با محوریت کتاب های درسی فارسی و شیوه تدریس معلمان فارسی و نقش آن ها در پرورش قوه تخیل دانش آموزان، انجام شده است. روش پژوهش توصیفی بوده و از دو روش تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختاریافته با معلمان برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. نمونه پژوهش شامل 12 کتاب فارسی دوره ابتدایی و 15 معلم فارسی می باشد. سنجش تخیل بر اساس دو مولفه فهم اسطوره ای و فهم رمانتیک موردبررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد فهم اسطوره ای به میزان بیشتری، در مقایسه با فهم رمانتیک، در کتاب های درسی مورد تاکید بوده است. معلمان نیز در آموزش فارسی عمدتا در چارچوب اهداف درسی ازپیش تعیین شده در زمینه خواندن و نوشتن و دستور زبان عمل می کردند. در تبیین یافته های حاصل می توان به تاکیدات اهداف آموزشی ادبیات فارسی بر مهارت خواندن، نوشتن و دستور زبان و همچنین عدم آشنایی معلمان با راهبردهای آموزشی و روش های تدریس موثر در رشد و پرورش تخیل توجه نمود.
    کلیدواژگان: تخیل، روش تدریس، کتاب درسی، معلم، نظریه ایگان
  • بیژن عبدالهی*، اکرم صفری صفحات 99-134
    معلمان مهم ترین عامل در بالا بردن کیفیت یادگیری دانش آموزان هستند؛ بنابراین رشد حرفه ای آنان و شناخت موانعی که بر سر راه این رشد قرار دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع رشد حرفه ای معلمان انجام شده است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن آمیخته است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته مستخرج از مصاحبه ها، استفاده گردید. شرکت کنندگان در مرحله مصاحبه با شیوه هدفمند- گلوله برفی (تعداد 31 نفر) و از بین متخصصان حوزه تعلیم وتربیت انتخاب شدند. در مرحله پرسش نامه نمونه آماری شامل 159 نفر از معلمان ابتدایی شهر تهران بود که در سال 95-94 در کلاس های آموزشی ضمن خدمت شرکت کرده بودند. انتخاب به روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد. در بخش کیفی از تکنیک تحلیل محتوا و در بخش کمی از آزمون تحلیل عاملی، مان ویتنی، کروسکال والیس و فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که نشانگرهای شناسایی شده، به ابعاد مشخص شده مرتبط هستند. موانع به ابعاد «فردی» «ساختاری»، «اقتصادی» و «فناورانه» تقسیم شدند و نشانگرهای شناسایی شده اندازه گیری قابل قبولی از عوامل را نشان دادند. بعد ساختاری موثرترین بعد موانع رشد حرفه ای معلمان است و سپس پایین بودن کیفیت آموزش های ضمن خدمت، ضعف برنامه ها جهت افزایش روحیه همکاری، ضعف بنیه علمی، کمبود تجهیزات و امکانات آموزشی و نامناسب بودن نظام پرداخت ها دارای بالاترین رتبه است. با توجه به یافته ها، شناسایی موانع رشد حرفه ای معلمان و برنامه ریزی برای رفع آن ها باید یکی از اولویت های برنامه های سازمان های آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: رشد حرفه ای، موانع ساختاری، موانع فردی، موانع اقتصادی، موانع فناورانه
  • روح الله مظفری پور* صفحات 135-150
    این پژوهش با هدف تشریح و تبیین ویژگی های کاریزمایی و معلم کاریزماتیک انجام شده است. برخلاف تصور رایج که کاریزما را معمولا موضوعی خارق العاده و مادرزادی می داند در این پژوهش تبیین می شود که کاریزما ویژگی منحصر به افراد خاصی نیست، بلکه مربوط به رفتار و گفتار خاصی است که قابل آموزش و یادگیری است. در بینش امروزی، کاریزما بیشتر با مولفه هایی مانند داشتن اعتمادبه نفس، توانایی درک دیگران و ارتباط با آن ها، نوع دوستی، برخورداری از توانایی بلاغت و فصاحت و به طورکلی توانایی تاثیرگذاری بر دیگران مشخص می شود. برای تحلیل مفهوم کاریزما از روش تحلیل مفهومی و برای ارائه مفهومی از معلم کاریزماتیک از روش مفهوم پردازی استفاده شده است. به همین منظور بعد از تبیین کاریزما و مولفه های آن، ویژگی های معلمان اثربخش و کاریزماتیک تبیین شده است. این ویژگی ها در بخش رفتاری شامل مواردی مانند داشتن شور و اشتیاق برای تدریس، توانایی خوب گوش دادن، داشتن روحیه شوخ طبعی و ارتباط موثر با دانش آموزان می باشد. در بخش گفتاری، فنون بلاغت و فن بیان، مانند استفاده مناسب از استعاره و تشبیه، استفاده از داستان برای تفهیم بهتر مطالب و ایجاد تصویر و بینش از طریق سخن و تصویرسازی ذهنی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کاریزما، معلم اثربخش، معلم کاریزماتیک
  • ذبیح الله کاوه فارسانی*، علی اکبر ظفری زاده، فاطمه بهرامی، عباس مرزبان، آرش جلوداری، زیبا قاسمی صفحات 151-164
    هدف پژوهش حاضر، هنجاریابی مقیاس کنجکاوی و اکتشاف بر روی دانش آموزان دبیرستانی شهر اصفهان بود. این مطالعه از نوع توصیفی و تحلیل عاملی اکتشافی است. 448 دانش آموز از شهر اصفهان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس کنجکاوی و اکتشاف را تکمیل کردند. همچنین تحلیل داده ها با استفاده از روش همسانی درونی، روایی همزمان و تشخیصی و ساختار عاملی اکتشافی و تاییدی انجام شد. نتایج تحلیل عاملی دو عامل «اکتشاف» و «جذب شدن» را نشان داد که در مجموع 68/256از واریانس پرسش نامه را تبیین می کنند. همچنین، نتایج نشان داد که دامنه ضرایب آلفا برای 2 عامل پرسش نامه از 0/78 تا 0/83، ضریب آلفای کل مقیاس 0/84و ضریب همبستگی آن با پرسش نامه عزت نفس روزنبرگ 0/27به دست آمد (0/001> p). با توجه به روایی و پایایی مطلوب این مقیاس، می توان از آن جهت سنجش ویژگی های کنجکاوی و اکتشاف در بین جامعه دانش آموزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس کنجکاوی و اکتشاف، کنجکاوی، اکتشاف، هنجاریابی، تحلیل عاملی
|
  • Mohammad Mohammadzadeh*, Mohammadreza Asadi Yoonesi, Mohammad Hosein Salarifar, Ali Asgari Pages 7-27
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of attitude toward math and math self-efficacy on the relationship between the teachers’ perception of academic optimism with math achievement. To do so, 315 high school students of Birjand (133 females and 182 males) were selected using multi-stage cluster sampling method. They completed attitudes toward math questionnaire (Aiken, 1978), the teachers’ perception of academic optimism questionnaire (woolfolk Hoy, Hoy & Kurz, 2008) and math self-efficacy scale (Liu, Koirala & May, 2009). Also, math achievement was assessed through math test grade of students at the end of the term. The data was analyzed using path analysis. The path analysis model showed a good fit to the data. The findings suggested that the direct effect of the teachers’ perception of academic optimism and attitudes toward math on math achievement is not significant, but the direct effect of the math self-efficacy on math achievement is significant. Findings also showed that the indirect effect of the teachers’ perception of academic optimism on math achievement through attitudes toward math and math self-efficacy is significant. In addition, the direct effect of the attitudes toward math on math self-efficacy is significant and the indirect effect of attitude toward math on math achievement through math self-efficacy is significant. It was concluded that the student's perceptions of teachers’ academic optimism through other mediated variables, i.e., the attitudes toward math and math self-efficacy in math achievement is effective.
    Keywords: Teacher's Perception of Academic Optimism, Attitude toward Math, Math Self, Efficacy, Math Achievement
  • Afsaneh Zarei Dehbaghi*, Saeed Zarghami Hamrah, Yahya Ghaedi, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 28-49
    The purpose of this research was the study of the philosophy of social science from the critical realism’s point of view and its role in the educational research. The main problem of this research was that considering the attitudinal difference of this viewpoint which is in the middle of the two spectrums of realism and anti-realism and special attention to the philosophy of social science, which attitudinal and functional changes will occur in the educational research? Overall, it was a qualitative research which started with qualitative content analysis of the authentic texts and then with inferring implications, the hints of this viewpoint for the research were extracted. Findings showed that the critical realism considers the distinction between the natural world and the social world justifiable and due to this, the social condition of actions and their structural background is of high importance in educational research. As a result, the interpretation of meaning distinct from the structure, unlike those who believe in hermeneutics, is unacceptable. Also in terms of epistemology, critical realism, on the one hand with reliance on the assumptions underlying positivism and on the other hand, with explanation of the features associated with the network of educational and social studies, considers mathematics as a powerful tool to identify the educational and social phenomena. And at the same time, it has a radical orientation toward building an all-round sensory experience and challenges the whole reliance on induction.
    Keywords: Philosophy of Social Science, Critical Realism, Educational research
  • Ali Sattari* Pages 50-70
    The purpose of this research paper was to review approaches dealing with "Philosophy for Children’s Curriculum" and selecting appropriate alternatives for implementing this curriculum in Iran. Qualitative research and analytical method was used. In the steps of study, at first philosophy for children’s curriculum, introduced by the Institute for the Advancement of Philosophy for Children was presented and its strengths and weaknesses was checked out. Then, the approaches and strategies dealing with this new educational program in Iran were analyzed. Finally, the appropriate solution for the application of this program in Iran was suggested. The results showed that considering the local conditions, culture and philosophy of the educational system of Iran, the philosophy for children’s curriculum has numerous strengths and weaknesses. Therefore, considering the strengths and weaknesses of this program, three approaches was identified regarding the implementation of this program in Iran. The first one was "the Knockout Approach" which considers "removing the program" strategy, due to the weaknesses of the program. The second one was "the Passive Absorption Approach" which emphasized "the full assimilation" strategy due to the strengths of the program. The third one was "the Localized Approach" that suggested maintaining, modifying, refining and developing the program, considering both the strengths and weaknesses of the program. Considering the weaknesses of the program, this approach protects the educational system of Iran from the probable disadvantages and it helps to develop a program, appropriate with Iran’s philosophical and native culture. Among the suggested approaches and strategies, this study offered a localized approach and the "maintaining, modifying, refining and developing the program" as an appropriate strategy for application of the curriculum of philosophy for children in Iran.
    Keywords: Curriculum, philosophy for children, Educational System, Knockout Approach, the Passive Absorption Approach, the Localized Approach
  • Mahdi Khabbazi Kenari*, Soheila Hashemi, Maedeh Mohammad Pour** Pages 71-98
    Human is known as an organism with great capacities and capabilities. One of these capabilities is imagination. This research was conducted with the goal of analyzing the function of education system with focus on the role of content of Persian Literature textbooks and teachers’ teaching methods on the development of students’ imagination. The research method was descriptive. Data was collected using content analysis and semi-structured interview. Twelve primary school Farsi textbooks were analyzed based on 2 components of imagination including mythic and romantic understanding and 15 teachers were interviewed as well. Findings of the textbooks’ content analysis indicated that comparing with romantic understanding; mythic understanding had more contribution to imagination development. Regarding the teaching method, teachers illustrated that they put more emphasis on reading, writing and structure and they taught students based on the predetermined education goals and whatsoever they learned during in-service training. It was explained that imagination has been ignored one the one hand because of the one-sided concentration on acquiring predetermined skills of reading, writing and structure and on the other hand, due to teachers’ lack of familiarity with educational strategies and teaching methods, effective on the development of imagination.
    Keywords: Egan Theory, Imagination, Teacher, Teaching Method, Textbook
  • Bijan Abdollahi*, Akram Safari Pages 99-134
    Teachers are the most important factor in enhancing the quality of students’ learning, so, their professional development and identification of barriers in this regard is of high importance. This study was conducted to identify barriers to professional development of teachers. According to the research aims, it was an applied study and according to the method, it was a mixed methods research. The data was collected using a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire, extracted from the interview. The interview participants were selected through purposeful snowball method (N=31) from among educational experts. Also, the questionnaire participants consisted of 159 primary school teachers of Tehran who participated in the in-service training classes in 1394-95 academic year. They were selected through stratified sampling method. In the qualitative pase of study, the technique of content analysis and in the quantitative phase of the study, factor analysis, Man Whitney, Kruskal-Wallis and Friedman tests were used. The results showed that the identified markers are related to the specified dimensions, and the barriers were divided into the "individual", "structural", "economical" and "technological" ones. Also, the identified markers showed an acceptable measure of factors. The structural barrier was the most effective one to the professional development of teachers. Professional development of teachers was the most effective structural barrier. Low quality of in-service training, weakness of programs to increase people's sense of cooperation, inadequate equipment and training facilities and inappropriate payment system had the highest rating. According to the findings, identification of barriers to the professional development of teachers and planning to solve them should be considered as one of the priorities of the educational organizations’ programs.
    Keywords: Professional Development, Structural barrier, Individual barrier, Economical barrier, Technological barrier
  • Ruhollah Mozaffari Pour* Pages 135-150
    The aim of this paper was describing and explaining charisma and charismatic teacher’s characteristics. Contrary to the common belief that sees charisma as Weird and congenital concept, this paper explains that charisma is not limited to certain individuals but it relates to special behavior and speech that can be learnt and taught. In Neo charismatic view (insight), charisma is characterized mostly by the ability to understand others and communicate with them, having altruism, having the ability of eloquence and in general being able to influence others. To analyze the concept of charisma, the concept analysis method and to present the concept of a charismatic teacher, the conception development method has been used. For this purpose, after describing charisma and its components, the characteristics of effective and charismatic teachers have been explained. The behavioral characteristics include items such as having passion for teaching, the ability to listen well, having a sense of humor, and to communicate effectively with students. With regard to speech, having rhetoric and oratory skills such as proper using of metaphor and simile, using story for better understanding and creating the image and perception via speech and mental visualization have been mentioned.
    Keywords: Charisma, Effective Teachers, Charismatic Teacher
  • Zabihollah Kaveh Farsani*, Aliakbar Zafarizadeh, Fatemeh Bahrami, Abbas Marzban, Arash Jelodari, Ziba Ghasemi Pages 151-164
    This study aimed to normalize the Curiosity and Exploration Inventory among high school students of Isfahan. The research design was descriptive and exploratory factor analysis. Four hundred and forty-eight students were chosen using multistage cluster sampling method in Isfahan and they filled out the Curiosity and Exploration Inventory. The data was analyzed using internal consistency, concurrent and discriminant validity and exploratory and confirmative factor analysis. The analysis was done using SPSS-21 and AMOSS. The results of the confirmatory factor analysis showed that the two factors of 'exploratory' and 'absorption' jointly explained 68.25 of the total variance. Furthermore, the results showed that the Cronbach's α coefficients were ranged from.78 to.83 for the extracted factors, .84 for the entire scale, and the correlation coefficient of the inventory with Rosenberg Self-Esteem Scale was obtained 0.27 (p
    Keywords: Curiosity, Exploration Inventory, curiosity, Exploration, normalization, Factor Analysis