فهرست مطالب

دانش علفهای هرز - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه دانش علفهای هرز
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • 98 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جمشید نظری عالم، حمید رحیمیان مشهدی، حسن علیزاده، سید کریم موسوی صفحه 1
    به منظور تعیین میزان خسارت علف هرز عروسک پشت پرده یک ساله در شهرستان الشتر آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت سری های افزایشی در تراکم های مختلف (0، 5/0، 1، 2، 4، 8 و 16 بوته در مترمربع) علف هرز، روی ردیف های چغندرقند، در سال زراعی 1386-87 مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم میزان تاثیر این علف هرز بر تک بوته های چغندرقند از فاصله صفر تا 125 سانتی متری محاسبه شد. فنولوژی این علف هرز بر اساس درجه روز رشد (GDD) و تاریخ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تراکم 2 بوته در متر مربع این علف هرز، 34 درصد به مزارع چغندرقند خسارت وارد می کند. همچنین این علف هرز زمانی که چغندرقند در مرحله دو برگی بود سبز شد و اندازه گیری در آخر فصل نشان داد که تا فاصله 50 سانتی متری روی بوته چغندرقند تاثیر معنی دار داشت و در نزدیک ترین فاصله (صفر سانتی متر) بطور میانگین باعث 41 درصد خسارت روی تک بوته چغندرقند شد. این علف هرز در نیمه دوم خرداد با دریافت 45/61 تا 75 درجه روز رشد وارد مرحله گلدهی شد و همچنین مشخص شد که این علف هرز نسبت به طول روز بی تفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم، درجه روز رشد، تداخل، اثر همسایگی
  • پرشنگ حسینی، حمید رحیمیان مشهدی، حسن علیزاده صفحه 13
    آزمایش مزرعه ای با هدف بررسی توان رقابتی دو رقم پابلند(کلارک) و پاکوتاه (انترپرایز) سویا با علف هرز تاج خروس ریشه قرمز در کشت خالص و مخلوط و تاثیر آن بر روی عملکرد دانه سویا و زیست توده تاج خروس در سال زراعی 88-87 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل تراکم تاج خروس در چهار سطح (0،2،4و 8 بوته در متر مربع) و نوع کاشت در سه سطح (کشت خالص رقم کلارک (پابلند)، کشت خالص رقم انترپرایز (پاکوتاه) و کشت مخلوط دو رقم به صورت ردیف در میان) بودند. نتایج نشان داد با افزایش تراکم تاج خروس عملکرد هر دو رقم کاهش یافت ولی نسبت کاهش در انترپرایز بیشتر بود (45%). عملکرد کلارک درکشت مخلوط نسبت به کشت خالص بالاتر بود، ولی انترپرایز عملکرد بالاتری را در کشت خالص داشت. شاخص نسبت برابری زمین محاسبه شده در تیمار کشت مخلوط بدون علف هرز 11/1 بود. تاج خروس در کشت مخلوط کمترین شاخص سطح برگ (58/0)، وزن خشک تجمعی (283 گرم بر متر مربع)، و سرعت رشد مطلق (7/4 گرم بر متر مربع در روز) را در مقایسه با تیمارهای کشت خالص هر دو رقم داشت.
    کلیدواژگان: کشت خالص، کشت مخلوط، سویا، تاج خروس، عملکرد، شاخص های رشد
  • پرشنگ حسینی، حمید رحیمیان مشهدی، حسن علیزاده صفحه 25
    آزمایش مزرعه ای با هدف بررسی آنالیز رشد، جذب نور و کاهش عملکرد دو رقم پابلند و پاکوتاه سویا با علف هرز تاج خروس در کشت خالص و مخلوط در سال زراعی 88-87 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل تراکم تاج خروس در چهار سطح (0، 2، 4 و 8 بوته در متر مربع) و نوع کاشت در سه سطح (کشت خالص رقم کلارک (پابلند)، کشت خالص رقم انترپرایز (پاکوتاه) و کشت مخلوط دو رقم به صورت ردیف در میان بودند. نتایج نشان داد که در شرایط رقابت با علف هرز تاج خروس کاهش شاخص سطح برگ در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو رقم کمتر بود. کلارک در کشت مخلوط بدون علف هرز حداکثر (7/6) و انترپرایز در کشت خالص و تراکم 8 بوته در متر مربع تاج خروس حداقل شاخص سطح برگ (2/1) را داشت. رقم کلارک در بیشترین سطح کانوپی، 84 و رقم انترپرایز 65 درصد نور را جذب کرد. در کشت مخلوط کانوپی در لایه های بالاتری متراکم تر شده و در ارتفاع 60 سانتیمتر خاموشی نور اتفاق افتاد که باعث شد نور کمتری در دسترس علف هرز قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رقابت نوری، کانوپی، رقم پاکوتاه، رقم پابلند
  • مریم تیموری، محمد علی باغستانی، اسکندر زند، حمید مدنی، احمد بانکه ساز صفحه 37
    به منظور بررسی مدیریت تلفیقی علف های هرز مزارع ذرت در سال زراعی 1388 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این تحقیق در کرت های اصلی تراکم ذرت در سه سطح (شامل: 70 هزار، 80 هزار و 90 هزار بوته در هکتار) ودر کرت های فرعی تیمارهای مدیریت شیمیایی و مکانیکی علف های هرز در پنج سطح (شامل: وجین کامل، عدم وجین، یکبار کولتیواتور، 1 لیتر در هکتار و 2 لیتر در هکتار از ماده تجاری علف کش نیکوسولفورون) در نظر گرفته شد. در بین شیوه های مدیریت کاربرد، 2 لیتر در هکتار نیکوسولفورون توانست ضمن کنترل مناسب و کاهش 70 درصدی تعداد و وزن خشک علف های هرز سبب افزایش عملکرد بیولوژیک ذرت به میزان 75/19 تن در هکتار نسبت به تیمار عدم وجین شود. ضمنا میتوان با افزایش تراکم ذرت از 70 هزار تا 90 هزار بوته در هکتار میزان مصرف نیکوسولفورون را به میزان 50 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: ذرت، تراکم بوته، نیکوسولفورون، حذف با بیل، مدیریت تلفیقی
  • ایرج نصرتی، حسن علیزاده، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 49
    به منظور بررسی تاثیر مواد افزودنی در کاهش اثرات بازدارنده کاتیون های موجود در آب سمپاشی بر کارایی علف کش ها جهت کنترل شیرین بیان، دو آزمایش جداگانه با استفاده از علف کش گلایفوسیت و آمیخته علف کشی تو فور دی+ ام سی پی آدر گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1389 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی در هر کدام از آزمایشات مشابه و شامل کاربرد دزهای مختلف علف کش به همراه مواد افزودنی سولفات آمونیوم، نیترات اوره-آمونیوم، تیوسولفات آمونیوم و EDTA با استفاده از کیفیت آب سمپاشی شبیه سازی شده با دو غلظت (01/0 و 1/0 مولار) از هر کدام از عناصر کلسیم و منیزیم و نیز آب مقطر بودند. طرح آزمایشی نیز در هر دو آزمایش مشابه و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. نتایج این مطالعه نشان داد که هر دو کاتیون کلسیم و منیزیم باعث کاهش کارایی علف کش می شوند و یون کلسیم در این بین از اثر بازدارندگی بیشتری برخوردار بود. به طور کلی افزودن مواد افزودنی باعث بهبود کارائی علف کش گردید. از بین مواد افزودنی مورد استفاده، تیوسولفات آمونیوم از کمترین کارایی برخوردار بود. سولفات آمونیوم و نیترات اوره-آمونیوم به ترتیب بیشترین تاثیر را در افزایش کارایی گلایفوسیت و آمیخته علف کشی توفوردی+ام سی پی آروی شیرین بیان داشتند. در این مطالعه به نظر می رسد که افزودنی های کودی محتوی آمونیوم مورد استفاده، علاوه بر خاصیت کلات کنندگی باعث بهبود نفوذ علف کش به درون بافت گیاهی می شوند. همچنین بافت های گیاه شیرین بیان به عنوان یک منبع احتمالی یون های بازدارنده کارایی علف کش مطرح بودند.
    کلیدواژگان: تیوسولفات آمونیوم، خاصیت کلات کنندگی، سولفات آمونیوم، کلسیم، منیز
  • زهرا اسماعیل زاده، سید وحید اسلامی*، اسکندر زند صفحه 61

    به منظور بررسی مقاومت بیوتیپ های چچم نسبت به علف کش پینوکسادن آزمایش گلخانه ای و آزمون زیست سنجی بذر در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1388 در بخش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور انجام شد. آزمایش گلخانه ای شامل تعیین درجه مقاومت و آزمون زیست سنجی پتری دیش شامل تعیین دزی از علف کش که باعث 50 درصد بازدارندگی طول ساقه چه بیوتیپ حساس (GR50)، تعیین میزان حساسیت بیوتیپ ها به علف کش و تعیین درجه مقاومت بود. آزمایش ها بر روی 12 بیوتیپ چچم جمع آوری شده از استان فارس انجام گرفت. در این آزمایش به ترتیب بیوتیپ حساس (FS) و بیوتیپ های مشکوک به مقاومتES1، ES2، ES3، ES4، ES5، M1، M2، M3، F1، FJو FI2 چچم توسط علف کش پینوکسادن با دزهای 0، 45، 90، 180، 360، 720 و 1440 گرم ماده موثر در هکتار در آزمایش گلخانه ای و 0، 4/0، 8/0، 6/1، 2/3، 4/6 و 8/12 میلی گرم ماده موثر در لیتر در پتری دیش تیمار شدند. در آزمایش گلخانه ای بیوتیپ های چچم در مرحله 4- 2 برگی با دزهای تعیین شده سمپاشی شدند. چهار هفته بعد از سمپاشی درصد وزن خشک بیوتیپ ها و درصد گیاهان زنده مانده هر بیوتیپ نسبت به شاهد (بدون علف کش) ارزیابی و درجه مقاومت تعیین شد. در آزمایش های زیست سنجی بذر درصد طول ساقچه بیوتیپ ها نسبت به شاهد (آب مقطر)، 7 روز پس از اعمال تیمار علف کش به بذرهای جوانه زده سنجیده شد. درجه مقاومت بیوتیپ ها نیز محاسبه شد. نتایج حاصل از کلیه آزمایش های گلخانه ای و زیست سنجی بذر نشان داد که 4 بیوتیپ ES4، M2،F1و FJبه علف کش پینوکسادن مقاوم می باشند. در کل نتایج این تحقیق نشان داد اکثر بیوتیپ های مورد بررسی در این تحقیق نسبت به علفکش پینوکسادن حساسیت نشان دادند.

    کلیدواژگان: مقاومت به علف کش، چچم، پینوکسادن، زیست سنجی پتری دیشی
  • زینب نجفی، سید وحید اسلامی، اسکندر زند صفحه 77
    به منظور بررسی مقاومت بیوتیپ های یولاف وحشی جمع آوری شده از استان های خوزستان و فارس به علف کش های کلودینافوپ پروپارژیل، پینوکسادن و مخلوط آنها)تراکسوس(، آزمایش های زیست سنجی بذر در گلدان و در پتری دیش بر روی هشت بیوتیپ یولاف وحشی مشکوک به مقاومت و یک بیوتیپ حساس به علف کش، طی سال های 89-1388 در موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور انجام گرفت. در آزمایش های زیست سنجی گلدانی که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گرفت، بیوتیپ های یولاف وحشی در مرحله 2 تا 4 برگی در دامنه ای از 25/0 تا 16 برابر دز توصیه شده از هر علف کش سم پاشی شدند. بر این اساس با توجه به دز توصیه شده هر علف کش (8/0، 45/0و 5/1 لیتر در هکتار به ترتیب برای کلودینافوپ پروپارژیل، پینوکسادن و تراکسوس) دزهای به کار رفته برای کلودینافوپ پروپارژیل شامل0، 16، 32، 64، 128، 256، 512 و 1024 گرم ماده موثره در هکتار، علف کش پینوکسادن 0، 25/11، 5/22، 45، 90، 180، 360 و 720 گرم ماده موثره در هکتار و علف کش تراکسوس 0، 87/16، 75/33، 5/67، 135، 270، 540 و 1080 گرم ماده موثره در هکتار بودند. در آزمایش های زیست سنجی در پتریدیش، بعد از تعیین غلظت تفکیک کننده(05/0، 03/0 و 01/0 میلی گرم ماده موثره در لیتر به ترتیب برای کلودینافوپ پروپارژیل، پینوکسادن و تراکسوس) دامنه ای از 25/0 تا 16 برابر غلظت تفکیک کننده از هر علف کش بر روی بذور جوانه زده اعمال شد. نتایج حاصل از این آزمایش ها نشان داد که تمام بیوتیپ ها به کلودینافوپ پروپارژیل مقاوم می باشند و مقاومت عرضی به علف کش های کلودینافوپ پروپارژیل، پینوکسادن و مخلوط آنها)تراکسوس) در بیوتیپ های مورد مطالعه خوزستان وجود داشت. بیش از 37% درصد بیوتیپ ها توسط پینوکسادن و یا تراکسوس کنترل شدند و درجه مقاومت تمام بیوتیپ ها به تراکسوس پایین تر از درجه مقاومت آنها به سایرعلف کش ها بود.
    کلیدواژگان: مقاومت عرضی، دز تفکیک کننده، دز پاسخ
  • حمیرا سلیمی صفحه 89
    در این پژوهش تاثیر مقادیر مختلف پتانسیل اسمزی آب و نیز تنش خشکی وارده از طریق نوسانات مقدار آب خاک بر جوانه زنی بذر خردل وحشی مورد بررسی قرارگرفت. بذرها از چهار منطقه (استان های فارس، آذربایجان غربی، خوزستان و مازندران) جمع آوری گردیدند. تاثیر پتانسیل های اسمزی آب در هفت سطح (0، 01/0 -، 05/0-، 1/0-، 25/0-، 5/0- و 5/1- مگا پاسکال) بر جوانه زنی بذر چهار اکوتیپ بررسی شد. همچنین تاثیر تغییرات مقدار آب خاک و کاهش آن از حد ظرفیت مزرعه تا یک سوم و یک ششم و بازگشت مجدد آن به حد ظرفیت مزرعه بر سبز شدن گیاهچه های این علف هرز بررسی گردید. نتایج نشان دادند که بذر اکوتیپ های مورد بررسی در پتانسیل اسمزی صفر مگاپاسکال جوانه زنی بیشتری دارا بودند و با کاهش پتانسیل اسمزی آب جوانه زنی کاهش یافت. مقدار و روند این کاهش در بین اکوتیپ ها تفاوت هایی نشان داد. اکوتیپ ها در رطوبت زیاد خاک (در حد ظرفیت مزرعه) بیشترین جوانه زنی را داشتند و با کاهش مقدار رطوبت جوانه زنی کاهش یافت. تنش خشکی خفتگی را در بذرها القا کرد و از رویش بذرها پس از بازگشت مقدار آب خاک به حد ظرفیت مزرعه جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: خردل وحشی، تنش خشکی، اکولوژی جوانه زنی بذر
|
  • Jamshid Nazari Alam, Hamid Rahimian Mashhadi, Hassan Alizadeh, Seyed Karim Mosavi Page 1
    An expiment was conducted in Lorestan Province to investigate the effect of different densities (0, 1, 2, 4, 8, and 16 plant/ m2) of Ground cherry in sugar beet yield. Experimental design was complete randomized design with three replications. In another experiment the effect of single was evaluated on neighbor sugar beet plants. Results indicated that 2 Ground cherry plants can reduce sugar beet yield as much as 34%. A single Ground cherry plant affects sugar beet plants as far as 50 cm away. When planted adjacent to sugar beet Ground cherry reduces the growth of sugar beet plants by 41%. Ground cherry seems to flower in mid May when acquired about 61 to 75 degree days.
    Keywords: Density, Interference, GDD, Neighborhood experiment
  • Pershang Hoseini, Hamid Rahimian Mashhadi, Hassan Alizadeh Page 13
    Field experiment was conducted in the College of Agriculture and Natural Resources of Tehran University, Karaj to evaluate the effect of intercropping two soybean cultivars on redroot pigweed biomass. The experimental design was a completely randomized block with factorial arrangement of treatments with three replications. Two soybean cultivars including Kelark (tall) and Interprice (dwarf) were planted in sole and under intercropping in competition with redroot pigweed at (0, 2, 4 and 8 plants/m2). The results revealed that yield of both cultivars were decreased with increasing redroot pigweed density, but the yield of Interprice was reduced 45% more than Kelark. In comparison to Interprice, yield of Kelark in intercropping was higher than sole cropping. LER calculated in intercropping under weed free condition was 1.11. Under intercropping, redroot pigweed had lower LAI (0.58), cumulative dry matter (283 g/m2) and CGR (4.7 g/m2day) compared to when grown with sole crops.
    Keywords: sole culture, intercropping, Soybean, redroot pigweed, yield, grow
  • Pershang Hoseini, Hamid Rahimian Mashhadi, Hassan Alizadeh Page 25
    Field experiment was conducted to evaluate competition effect of red root pigweed on growth analysis, light absorption and yield loss of two soybean cultivars under sole and intercropping. A randomized complete block design with three replications was carried out in experimental farm of College of Agriculture, University of Tehran, Karaj. Two soybean cultivars: Clark (tall) and Enterprise (dwarf) were planted under sole and intercropping in competition with redroot pigweed at densities of 0, 2, 4 and 8 plant m-2. The results showed that the decrease of soybean LAI under intercropping was less than of sole cropping in both two cultivars. Clark under intercropping and weed free condition and Enterprise under sole cropping and competing with 8 (pigweed/m2) had maximum (7.6) and minimum of LAI (2.1) respectively. Maximum light absorption in the canopy for Clark and Enterprise were 84% and 64% respectively. Leaf area density in the upper levels of the intercropped canopies were much denser, which resulted in less availability of light to pigweed plants.
  • Maryam Taymori, Mohammad Ali Baghestani, Eskandar Zand, Hamid Madani, Ahmad Bankesaz Page 37
    In order to investigate the possibility of integrated weed management in corn fields an experiment was conducted in a split-plot with randomized complete blocks design with four replications in Arak Islamic Azad University Research Center during 2008. Treatments were corn density at three levels 70, 80 and 90 thousand plants per hectare in main plots and weed management at five levels including weed free and weed infested controls, one time cultivation, one and two liters per hectare of Nicosolforon. Results indicated that, there was no significant difference between one and two lit/ha of nicosulfuron treatments in high corn density was treatments. Therefore, the best corn density for reducing the dose of nicosulfuron 90,000 plants per hectare. Based on the results obtained from present research, in organic agricultural system, herbicide could be omitted for controlling weeds in corn using on time cultivation at 4-6 leaf stage of weeds plus corn density at 90,000 plants per hectare.
    Keywords: Corn, Density, Nicosoloforon, Spading, IWM
  • Iraj Nosrati, Hassan Alizadeh, Hamid Rahimian Mashhadi Page 49
    Greenhouse experiments were conducted to investigate the effect of spray adjuvant on reducing carrier water salts on glyphosate and herbicidal mixture2,4,-D+MCPA performance on licorice(Glycyrrhiza glabra L.) in experimental greenhouse of University ofTehran,Karaj in 2010. The effect of adjuvant urea ammonium nitrate (UAN), Diammonium sulfate (AMS), Ammonium thiosulfate (ATS) and Ethylene diamine tetra acetate (EDTA) in Offsetting antagonistic effects of two concentrations (0.01 and 0.1 M) of Clacium (Ca) and Magnesium (Mg) were evaluated in two separate experiments using various doses of glyphosate and herbicidal mixture2,4-D+MCPA. In both experiments, treatments were laid out in a completely randomized design in a factorial arrangement with four replications. Results of this study showed that both ions decreased herbicide performance but Ca ion was more efficient than Mg in reducing the activity of used herbicide. Generally, adding adjutants into spray tank increased efficacy of herbicide and its effects on herbicide performance depended on both spray carrier salts and dose of used herbicide. ATS showed the lowest ability in reducing adverse effects of present salts in spray carrier on performance of the examined herbicides while UAN and AMSwere the most effective adjuvant in enhancing the efficacy of glyphosate and herbicidal mixture 2,4-D+MCPA on licorice. According to the results of this study it could be concluded that ammonium-containing adjuvant, in addition to their chelating properties, increased herbicide absorption. Results of this study demonstrated that licorice tissues may act as a source of antagonistic ions for used herbicide.
    Keywords: Ammonium thiosulfate, Clacium, Diammonium sulfate, Ethylene diamine tetra acetate, Magnesium, Urea ammonium nitrate
  • Zahra Esmaeilzadeh, Seyed Vahid Eslami, Eskandar Zand Page 61

    In order to investigate the resistance level ofannual ryegrass (Lolium rigidum) biotypes to Pinoxaden herbicide, greenhouse and Petri dish bioassay studies based on CRD with 4 replications were conducted at Weed Research Department of Iranian Research Institute of plant Protection during 2008 and 2009. The resistance level of biotypes was determined in pot trials, while the herbicide dose required for 50% reduction of coleoptile length of the susceptible biotypes (GR50) as well as the susceptibility and resistance level of biotypes were studied in Petri dish bioassay trials. The experiments were conducted on 12 annual ryegrass biotypes collected from wheat fields of Fars province. The susceptible (FS) and 11 suspected to resistant biotypes (including ES1, ES2, ES3, ES4, ES5, M1, M2, M3, F1, FJ and FI2) were sprayed at 2- to 4-leaf stage by applying 0-32 times of recommended dose of Pinoxaden herbicide including 0. 45, 90, 180, 360, 720 and 1440 g ai ha-1 in greenhouse experiments. The germinated seeds were also exposed to 0, 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, 6.4 and 12.8 g ai l-1 in Petri dish bioassay experiments. The percentage of dry matter and plant survival of each biotype was calculated compared to the untreated control and the resistance level was determined four weeks after herbicide application in greenhouse experiments. The percentage of coleoptile length of biotypes compared to the control was assessed 7 days after treating the germinated seeds with herbicide in Petri dish bioassays and the resistance level of biotypes were calculated. The results of greenhouse and Petri dish bioassay studies indicated that 4 biotypes including ES4, M2, F1 and FJ were resistant to Pinoxaden herbicide. As a general conclusion, most of the studied biotypes were sensitive pionoxaden.

    Keywords: Resistance to herbicide, rigid ryegrass, pinoxaden, Petri dish bioassay
  • Zinab Najafi, Seyed Vahid Eslami, Eskandar Zand Page 77
    In order to evaluate the resistance of wild oat bitypes to clodinafop-propargyle, pinoxaden and their mixture (traxos), collected from Fars and Khoozestan provinces, pot and Petri dish bioassay studies were conducted on 8 suspected to resistance wild oat biotypes as well as one susceptible biotype at Iranian Research Institute of Plant Protection during 2008-2009. In pot bioassay experiments which were conducted as RCBD with four replications, wild oat plants were sprayed during 2-4 leaves stage using 0.25-16 times the recommended dose. Based on herbicide recommended rates (0.8, 0.45 and 1.5 l/ha for clodinafop-propargyle, pinoxaden and traxos, respectively), the applied doses were 0, 16, 32, 64, 128, 256, 512 and 1024 g ai ha-1 for clodinafop-propargyle, 11.25, 22.5, 45, 90, 180, 360 and 720 g ai ha-1 for pinoxaden and 16.87, 33.75, 67.5, 135, 270,540 and 1080 g ai ha-1 for traxos. In Petri dish bioassay studies, after determination of discriminating dose for each herbicide (0.05, 0.03 and 0.01 mg ai/l for clodinafop-propargyle, pinoxaden and traxos respectively), dose response experiments using 0.25-16 times of the discriminating dose were conducted on germinated seeds. The results indicated that all biotypes was resistant to clodinafop propargyl and cross resistance to clodinafop-propargyle, pinoxaden and their mixture (traxos) in Khoozestan populations were confirmed. Greater than 37% of biotypes were controlled by pinoxaden or traxos herbicides and the resistance level of all biotypes to traxos was lower than other herbicides.
    Keywords: cross resistance, discriminate dose, Dose, response
  • Homeira Salimi Page 89
    In this study the effects of osmotic potential of water and drought stress on seed germination and seedling emergence of wild mustard (Sinapis arvensis) ecotypes were studied. The seeds were collected from four provinces including Fars, West Azarbaijan, Khoozestan and Mazandaran. Trials were carried out to study the effects of osmotic potential of PEG-6000 solutions at seven levels (0, -0.01, -0.05, -0.25, -0.1, -0.5, -1.5 MPa) on seed germination of four populations of wild mustard. In addition, the seedling emergence pattern of the populations was investigated in response to three soil moisture regimes (field capacity (FC),FC–1/3FC–FC, FC–1/6FC–FC) on percent weed emergence in a greenhouse. Results showed the highest germination occurred at 0 MPa osmotic potential. Germination gradually decreased by reducing the osmotic potential to -1.5 MPa. The trend was different among the ecotypes. The most number of germinated seeds was observed at high soil moisture (field capacity). The seeds of all ecotypes were sensitive to drought stress. Seed undr drough stress transformed to secondary dormancy and hence returning to field capacity did not induce germination.
    Keywords: Sinapis arvensis, Drought stress, ecology of germination, seed dormancy